Je kunt last hebben van kortstondige pijnlijke steken op verschillende plekken in het hele lichaam zonder duidelijke oorzaak of logica. Je hebt bijvoorbeeld het ene moment plotseling een reeks steken in je been zonder je gestoten te hebben… En even later voelt het opeens alsof je met een naald in je rug geprikt wordt terwijl je stil op bed ligt. De pijnsteken doen zich niet alleen op willekeurige plekken in je lijf voor, maar ook op de gekste momenten. Zo kun je rustig op te bank zitten of juist een wandeling aan het maken zijn; er zit simpelweg geen logica in de pijnsteken en een duidelijke oorzaak is niet voorhanden. Het is ook goed mogelijk dat je de stekende pijn de ene dag een paar keer achter elkaar voelt en dan weer dagen of zelfs weken nergens last van hebt.

Het ‘goede’ nieuws is dat je zeker niet de enige bent die last heeft van dergelijke willekeurige pijnscheuten op verschillende plekken in het hele lichaam zonder oorzaak. Juist omdat de pijnsteken zich niet op één en dezelfde plek concentreren en zich willekeurig lijken te manifesteren, is het achterhalen van een oorzaak echter niet eenvoudig…

Hoe voelen willekeurige pijnlijke steken in het lichaam?

Mensen die overal pijn en steken in het lichaam ervaren, omschrijven de pijnsteken doorgaans als een scherpe, stekende, kloppende pijn die even heel intens is en dan vrij snel weer wegebt. Het betreft dus een korte serie pijnsteken. Soms voelt het aan alsof je met een mes wordt gestoken, iemand je heel hard knijpt of alsof je een elektrische schok krijgt. De pijn wordt ook nog wel eens omschreven als ‘voodoo’ pijn; alsof je op een willekeurige plek in je lijf wordt geprikt zonder waarneembare oorzaak. Kenmerkend is overigens ook dat de pijn heel intens is, maar snel weer verdwijnt. Het lijkt om een soort van zenuwpijn te gaan. De pijnsteken houden doorgaans een paar seconden tot enkele minuten aan.

Mogelijke oorzaken wisselende steken in je lijf

Een oorzaak vinden voor de willekeurige kloppende pijn in je hele lichaam is niet eenvoudig. Het is allereerst goed om eens te noteren waar in je lichaam je de pijnsteken ervaart, hoe lang ze duren en wat je op dat moment aan het doen was. Kijk eens of je een bepaald patroon of zekere logica kunt ontdekken. Zoek op basis daarvan verder of overleg met je huisarts. Hoe meer informatie je over je klachten verzamelt, hoe groter de kans dat een dokter je kan helpen de oorzaak te achterhalen.

Let ook op of je – naast de pijnlijke steken in je lichaam – nog andere klachten hebt. Denk aan duizeligheid, wazig zien, hoofdpijn, een slap/verdoofd gevoel et cetera. Dit kunnen allemaal aanwijzingen zijn om tot een mogelijke oorzaak te komen voor de pijnsteken die je voelt. Probeer er ook eens op te letten of de pijnsteken echt overal in je hele lichaam voorkomen, of bijvoorbeeld alleen aan de linker- of rechterzijde of uitsluitend in het onderlichaam. En heb je wellicht vooral last van de pijn nadat je iets (ongezonds) hebt gegeten, je een stressvolle periode hebt of indien je lichamelijk actief bent geweest?

Chronische pijn en wisselende steken kunnen veroorzaakt worden door verschillende aandoeningen. Een aantal van die veel voorkomende aandoeningen zijn: fibromyalgie, de ziekte van Bechterew en lupus.

Fibromyalgie is een aandoening die je kunt herkennen aan wijdverspreide musculoskeletale pijn, vermoeidheid, en gevoeligheid in bepaalde gebieden van het lichaam. De diagnose voor deze aandoening wordt meestal gesteld aan de hand van bepaalde symptomen en uitsluiting van andere ziekten. Om dit  te behandelen worden vaak pijnstillers, antidepressiva, en fysiotherapie voorgeschreven.

De ziekte van Bechterew staat ook wel medisch bekend als ankyloserende spondylitis. Dit is een vorm van artritis die vooral de wervelkolom aantast en leidt tot veel pijn en stijfheid. De diagnose wordt vaak gesteld door middel van röntgenfoto’s en MRI-scans in het ziekenhuis. Om de ziekte van Bechterew te behandelen worden vaan NSAIDs en fysiotherapie voorgeschreven om de pijn en ontstekingen te verminderen.

Lupus is een auto-immuunziekte die verschillende delen van het lichaam kan aantasten, zoals je gewrichten, huid, nieren, en je hart. De symptomen van lupus variëren sterk, maar zijn bijvoorbeeld huiduitslag, gewrichtspijn en vermoeidheid. De diagnose wordt meestal gesteld door een combinatie van klinische evaluatie en laboratoriumtests. Om de symptomen te beheersen worden vaak immunosuppressiva en corticosteroïden voorgeschreven.

Andere oorzaken die mogelijk wisselende pijnlijke steken in het hele lichaam — zonder logica of aanwijsbare bron — kunnen veroorzaken zijn:

 • Zenuwpijn
 • Zenuwaandoening, bijvoorbeeld ziekte van Charcot Marie Tooth (HMSN)
 • Beknelde (rug)zenuw
 • Ziekte van Lyme
 • Gordelroos
 • Aantasting van de wervelkolom
 • Hypermobiliteit
 • Stress
 • Depressie en verdriet
 • Paniekaanval
 • Angststoornis
 • Somatoforme pijnstoornis
 • Fantoompijn
 • Groeipijn
 • Bijwerking van medicatiegebruik
 • Leverproblemen
 • Migraine
 • Uitdroging
 • Circulatieproblemen
 • B12 tekort
 • Tekort of overschot aan B6

Medische diagnoses en onderzoek

Om achter de oorzaak van wisselende pijnlijke steken te komen is lastig. Omdat er zo veel mogelijkheden zijn is het een complex proces, waarbij de arts vaak begint met je medische geschiedenis en een lichamelijk onderzoek. Hieruit komen vaak al de eerste mogelijkheden naar voren. Ook kan er bloed worden onderzocht om ontstekingen of infecties op het spoor te komen en auto-immuunziektes uit te sluiten. MRIs, CT-scans en röntgenfoto’s kunnen worden gebruikt om lichamelijk problemen op te sporen zoals hernia’s of artritis. Een EMG kan ook nog eens helpen bij het vinden van zenuwschade of spierziektes. Voor erfelijke aandoeningen worden ANA-tests of andere specifieke tests gebruikt, maar dit is vaak pas het geval als er al een goede richting gevonden is.

Oplossingen & behandeling pijnlijke steken

Indien er een duidelijke oorzaak is voor de pijnlijke steken die je ervaart, dan dient de oplossing uiteraard gezocht te worden in het verhelpen van de oorzaak. Mocht de reden dat je overal steken in je lichaam voelt vooralsnog onduidelijk zijn, dan kun je baat hebben bij het wijzigen van je levensstijl en –gewoonten. Denk hierbij aan:

Behandelingsopties en zelfzorg

Afhankelijk van de oorzaak kun je kijken naar verschillende behandelingsopties voor de wisselende steken. Pijnstillers, antidepressive of andere medicijnen kunnen een oplossing zijn, of je kunt een natuurlijkere oplossing zoeken als acupunctuur, fysiotherapie of voedingssuplementen. Daarnaast is het heel belangrijk om goed je levensstijl te evalueren en te kijken hoe je een rustiger, gezonder leven kunt lijden. Zit je bijvoorbeeld veel, dan kun je ook nog kijken naar ergonomische oplossingen zoals een betere stoel op het werk of thuis.

Wetenschappelijk onderzoek en ontwikkelingen

Er worden continu onderzoeken uitgevoerd naar chronische pijn en steken, om nieuwe en effectievere behandelingen te vinden. Neuromodulatie, waarbij elektroden gebruikt worden om zenuwpijn te verminderen of stamceltherapieonderzoek om compleet van pijn af te komen zijn maar een aantal voorbeelden. Nieuwe medicatie en therapieën worden regelmatig toegevoegd aan het scala oplossingen die artsen kunnen aanraden om van de pijnlijke steken af te komen.

Tot slot over pijnsteken in je hele lichaam

Regelmatig overal in je lichaam pijnsteken voelen, kan een behoorlijke impact op je leven hebben, zelfs indien de ‘aanvallen’ slechts kort van aard zijn. Een oorzaak en daarmee oplossing is doorgaans moeilijk te achterhalen. De pijnklachten kunnen op termijn overigens wel afnemen en gaan soms vanzelf weer weg.

Hoe lang heb jij al last van pijnsteken, hoe vaak heb je er last van en heb je al iets gevonden wat de klachten vermindert? Deel jouw tips en ervaringen alsjeblieft in een reactie onder dit artikel, zodat anderen er mogelijk van kunnen leren en op kunnen reageren.

53 Reacties

 1. Herkenbaar wat ik lees. Ik heb het best veel keer gehad soms minder en ook periode dat het zo erg was dat ik me niet meer durfde te bewegen, op dat moment was een paracetamol of een rust gevende pilletjes niet voldoende dus me ma had anti depressieve pil aan geraden nou dat werkte wel heel goed zelfs maar niet juiste manier om probleem op te lossen. Sinds ik gestopt ben met de dingen te doen die ik niet meer wil doen, ben ik sinds dien meer een deel ervan af gekomen. Ja het kan nog weleens dat het even weer opduikt hangt er vanaf waar ik me mijn aandacht aan besteed.

 2. ik herken zoveel van de klachten. In iedergeval de stekende pijn overal in je lichaam. ik heb het in mijn handen, vingers, voeten, tenen, hoofd, buik, rug, nek en schouders, bovenbenen. ng neit in mijn kuiten. het is ooit 6 -7 jaar geleden begonnen met af en toe een steekje in mijn handen. nu zoveel jaar later is het overal in mijn lijf. artsen weten niet waar het vandaan komt. ik heb fibromialgie al jaren. heb ik mee leren omgaan, mijn voeding aangepast, bewegen ed. af en toe lukt het niet, omdat je dan toch door gebeurtenissen even niet oplet op je voeding, rust en beweging. maar dan pak je het weer op en gaat het weer. Al mijn vingerkoostjes hebben keline bultjes, wordt ieder week erger. en het lijkt er op hoe vakker de steken komen, des te sneller de bultjes ook groeien. wat mij wel is opgevallen is dat wanneer je koolhydraten en andere suikers eet de steken heftiger worden. Maar zonder de koolhydraten is het er ook. ik heb het nu bijna dagelijks. gewoon doorbijten, moet ermee leren leven. ik heb er op dit moment zelfs last van, as we speak. Ik heb al 25 jaar pijn in mijn lijf dagelijks. hierdoor is mijn pijn grens behoorlijk hoog geworden. Ik mediteer veel om het dragelijk te houden. maar ja, je voelt het toch.
  Daarnaast heb ik ook vreselijk pijnlijke spieren, aanhechtingen en botten. in mijn jongere jaren is er een paar gekeken of er iets reumatish is, niks uit gekomen. wat mij wel opvalt is dat er iedere keer bij een bloedonderzoek de bezinking iets aan de hoge kant is, maar niet hoog genoeg om er iet mee te doen. ook zijn er vaak meerdere kleine afwijkingen in mijn bloed. maar volgens de artsen niks bijzonders. Ondertussen ben ik wel al jaren aan het lijden. kan mijn urine niet ophouden, heb vaak last van opstiptie, af en toe moeite met zien en dan weer niet. overal in mijn lijf verdikte bindweefsels. Ik heb bijna alle symtomen die lijken op een auto immuunziekte. ik heb al sinds 5 december koorts. eerts was het griep, 2 weken wachten, logisch, ik was verkouden, hoeste heel veel en had koorts. na 3 weken nog steeds hetzelfde. kreeg een kuur van 5 dagen. Bleek dat ik een longontsteking had. na kuur van 5 dagen was hoesten minder geworden, was ook niet meer verkouden. maar de koorts bleef schommelen tussen 38 en 39,5 graden. bleek dat er een bacteriele infectie was, weer een kuur van 7 dagen gekregen. gisteren de laaste dag van kuur. heb gewoon aldoor koorst gehad, op momenten dat de pilletje uit begon te werken. nu zat het tussen 38 en 38,7. vandaag na 7 daagse kuur nog steeds temperatuur van 38,4. overdag valt mee ron de 37,8. maar zodra de avond begint stijgt het en voel ik me ellendig. hoofdpijn en pijn in mijn hele lijf. ibuprofen en paracetamol helpt wel zolang het werkt. maar daarna is het net zo hard weer terug. ik weet niet meer waar ik het moet zoeken. Wat ik weet is dat er iets niet goed zit in mijn lijf, maar wat?

  • Probeer de methode Emmett. Komt uit Australië. De arts Ross Emmett heeft deze methode ontwikkeld Google het maar.

 3. Hi ben een jongedame 24 jaar en loop al bijna 4 jaar met steken en pijn scheuten die met de jaren zijn verergerd (heb daarnaast ook last van spastische darm)
  Begin nu ook al onv. 3 maanden te merken dat als ik steken krijg dat ze doorschieten naar andere plekken eerst schoten ze gewoon door en verdwenen ze daarna gelijk wel maar nu houden ze ook nog aan dus zegmaar: de steek begint in mijn onderbuik dan is het daar voor een paar seconde en dan ineens pakt het met me onderbuik me hele zij en me linker arm tot aan me pink( vaak me linker arm) en nek dus echt alsof er een grote kramp of electrice straal in mij is en begin ook meer te merken dat ik sommige niet aan kan en echt overstuur en in paniek raak omdat het niet stopt in het eerste jaar waren ze echt klein en kort maar de laatste 2a3 jaar kunnen ze echt lang aanhouden ben vaak genoeg naar de huisarts geweest veel bloed laten prikken ook ziekenhuis bezocht er is gezecht ik moest er mee leren leven
  Maar sorry dat gaat hem niet worden.. mijn dagelijks leven lijd er deels onder dusja moet wel iets fixen is al bijna 4 jaar verder en heb een paar keer gehad dat de steken die aanhouden ook in mijn borstkast gedeelte terecht komen gelukkig echt niet vaak maar het gebeurd wel en voel me dus wel heel anxious dat er meer aan de hand kan zijn dan wat de huisarts werkelijk denkt maar omdat ik eigenlijk zo vaak naar huis ben gestuurd met nikx ervaar ik superveel anxiety en angst om terug te gaan probeer zelf veel research te doen maarja je kan niet altijd op Google rekenen heb morgen wel een nieuwe afspraak staan maar heb er niet veel vertrouwen in..

  Ben benieuwd of iemand ook Langdurige steken heeft aan die aanhouden en wat doen jullie überhaupt om jezelf kalm te houden op het moment dat je die pijn ervaart want ik weet oprecht tot de dag van vandaag geen goede houding aan te nemen soms moet ik in elkaar zakken soms als ik sta moet ik gelijk voorover buigen zodat ik het minder kan voelen maar heb ook dagen dat nikx helpt en ik eigenlijk moet doorbijten. Hopefully somebody got some tips

  • Voor het inwendige een alternatief genezer. Wel goed naar jezelf blijven luisteren. Denk ook aan je voedingspatroon. Zo zijn oplosbare vezels belangrijk. Bloedonderzoek is maar heel beperkt. Wordt maar op een paar stofjes getest. zijn op alternatief gebied nog andere testmethoden.
   Daarnaast kan je denken aan osteopathie.

 4. Mijn moeder heeft een aneurysma gehad in de buik, na een maand heel veel hoofdpijn gekregen, allemaal steken bovenop het hoofd. Nu weer een andere operatie gehad en nu over het hele.lijf steken, ze gilt het soms uit. Bloedwaarde zijn goed. Wat kan het zijn?

  • Jo-Janneke

   Vette huid kan onder andere te maken hebben met tekort aan vitamine B. Wel goed uitkijken wat je slikt.

 5. Beste lotgenoten,
  Ik heb hier mijn hele leven al last van, zo ook mijn broer en mijn dochter. Spontane steken op willekeurige plaatsen op het lichaam. Alsof je wordt geprikt met een speld. Soms op mijn gezicht, ter hoogte van een oog, mijn benen, onder een teen nagel, armen, rug enzovoort. soms weken niet en soms een paar keer per dag. Altijd al willen weten wat de oorzaak is.

 6. riet jongenelen Reageer

  riet ik heb sinds een week onverklaar bare stekende pijn en dan komt er elke keer n stukje los dat je kunt verschuive maar kruipt zelf overal naar toe in je lichaam na n paar dage vergaan ze in je lijf en kome er weer nieuwe elke keer bij n stekende pijn de dokter kan t ni verklare maar gelooft t ook ni maar ik voel t tog zelf en je kunt ze ook zien alleen de dokter ziet niks zegd i heel raar wie kan mij daar andwoord op geve

  • Ik heb deze pijnsteken gekregen na besmetting met het coronavirus… De eerste dag had ik verschrikkelijk veel constante pijn op verschillende plekken (bovenbenen, heupen, onderrug, nek, hoofd) en de dag nadien was de aanhoudende pijn weg, maar kreeg ik die pijnsteken… achter mijn oor, dan rechts in m’n zij, achter in m’n rug, arm … Kan dit ook echt beschrijven alsof er iemand met een mes steekt… Verschrikkelijk !

 7. Ik herken de steken die worden benoemd! Ik krijg ze echt overal, maar (klinkt heel vies en stom) het meeste in mijn billen. En dan vooral bij de anusspier. Alsof er soms een mes in word gestoken… ik heb dit echt al jaren en google dus ook al jaren om te kijken of andere mensen dit ook hebben. Dat ik dit forum dus nog niet eerder heb gezien, dat is een wonder… ik merk zelf dat ik het sterker en vaker ervaar als ik een lage weerstand heb. Net als nu, voel me niet lekker, rugpijn en… inderdaad… steken! Ben benieuwd of mensen mijn andere kwaal ook herkennen… een ijzere/koude deurklink aanraken, doet pijn op deze momenten. Herkennen jullie dit? Zit hier een link? Ik ben benieuwd!

 8. heftige pijn in schouder vooral in de nacht, steken door het hele lichaam en pijn in beide knieën, slapeloze nachten ondanks paracetamol

 9. Ik heb ook sinds twee weken onverklaarbare steken in mijn hele lijf. Ik rook, drink veel frisdrank met cafeine en eet weinig groente en fruit. Ik slik wel iedere dag een dagravit vitamine pil. Ik heb de steken in mijn hoofd, armen en benen en longen. Het is niet prettig. Wat zou ik kunnen doen?

 10. Hoi. Heb reeds ruim half jaar last van stekende pijnen die op twee plaatsen begonnen en nu ondertussen overal verspreid zijn en ik schreeuw het dagelijks uit van de pijn. ik denk niet dat ik het nog lang trek, het is om zot te worden. Dokters wijten het aan angst, stress, paniek en of mijn fibrmyalgie maar het is iets anders en het valt mijn hele systeem aan. Gesteek en geprik in elke kubieke cm van mijn lichaam, het voelt zeer erg en ernstig maar de dokters weten er geen raad mee, voorlopig, ik zet door en moet/wil trachten te vertrouwen dat de juiste hulp op tijd zal komen! Ik denk dat er een link is met bactroban neuszalf want na twee van deze ‘kuurtjes’ is het gesteek subtiel begonnen en nu agressief wijdverspreid.

  • Ik herken jouw klachten voor een groot deel. Ik heb er na Corona last van gekregen. Komt bij mij opzetten als een soort aanvallen / uitbraken. Ongeveer om de 5 dagen waarvan ik de eerste dag heel veel steken heb, ik krijg dan ook een doffe hoofdpijn, benauwd en drukkend gevoel op de borst I.c.m. een hele droge benauwde hoest. Oom steken rond hard in benen, schaamstreek, armen, handen, achter de ogen. Ook pijnlijke gewrichten en een zeer moe gevoel. Overal dus.

   In de loop van de tweede dag begint het meestal iets af te nemen en de laatste twee dagen heb ik dan het minste last maar niet helemaal weg. En dan begint het weer van voor af aan. Ik word er gek van.

   Heb jij wellicht al meer duidelijkheid via artsen? Ik nog niet helaas.

  • Goedeavond. Ik heb precies hetzelfde als de jonge dame van 24 jaar die haar verhaal een jaar geleden heeft gedaan.

   Ik word er gek van! Dan weer dagen geen steekjes nu weer wel heel de dag vooral in mijn linker arm , pols , hand en bij me longen links achter en precies onder mijn linker borst. En zo kan ik nog even doorgaan.. heb de dokter al zo vaak gebeld.. lansgeweest heb zelfs zulke paniek aanvallen gehad en op de spoedeisende hulp terecht kwam voor hart filmpjes omdat ik denk dat ik doodga. Elke keer is er niks.. na bloedonderzoeken is wel gebleken dat ik tekort heb aan b12. Die ben ik nu aan het aanvullen maar het lijkt erop alsof dat een drol uitmaakt. Ik ben het egt zat om elke dag zo te moeten leven. Ik heb een dochter van bijna 5 jaar en ben smorgens altijd alleen als me vriend naar werk gaat.. heb zelfs me moeder gevraagt dan ook elke ochtend mijn laatst gezien op whatsapp te kijken omdat ik bang ben dat ik niet meer wakker word op een dag met deze klachten.. het zit me echt hoog. Sorry voor dit lange verhaal maar moest dit even kwijt 😪

 11. Ik heb die felle pijnlijke steken gekregen nadat ik begonnen ben met cholesterol verlagers, daarvoor had ik ze heel soms nu dagelijks, vooral als ik pas de tablet heb ingenomen. Heb pas van medicijn gewisseld vanwege erge spierpijn maar bij deze tablet gelijk weer steken, vooral in benen en voeten.

 12. henk van linuse Reageer

  bij mij 24/7 last een dag wat minder dan de andere, maar ik heb het zo in mijn vingers dat het lijkt of die gebroken zijn word er moedeloos van

 13. Ik en mijn dochter hebben het gekregen in ons vorig huis. Het was daar heel vochtig en we hadden om de maand koorts en steken. We zijn inmiddels al 7 jaar geleden verhuisd maar de steken zijn nooit meer weggegaan. Elke keer als we een beetje ziek dreigen te worden of lichte verhoging hebben dan krijgen we weer de hele tijd steken in armen, benen en bekken. Ook in de zomer als het heet en vochtig is hebben we steken maar dan minder erg. Ik denk dat wij een virus opgelopen hebben en dat dat onze zenuwen hebben aangetast. Pijnstilling zoals ibuprofen of naproxan helpt wel een beetje.

 14. Oh en in de ochtend nadat ik geslapen heb dan zijn meestal de steken een uur niet aanwezig. Leef de laatste 4 weken heel gezond qua voeding en drinken. Maar toch ga ik achteruit. Ook heb ik verdenkingen van pesticiden in het kraanwater die niet eruit gefilterd kunnen worden…

  • Als reactie op alle drie je berichtjes: Zijn je vitamine B12 en vitamine B6 al eens naar behoren gecontroleerd? Dit lijkt me de allereerste logische stap richting uitsluitsel…

 15. Ik heb de laatste 4 weken ook bijna overal steken in mijn lichaam, als ik kraanwater drink wordt het erger. Heb 3 jaar geleden rattengif gebruikt bij zelfmoordpoging. Dus mijn darmen zijn deels naar de klote. Ben er niet over uit of het ook door geraffineerde suikers komt. Ook heb ik knobbeltjes in mijn armen dokter beweert dat het vetbultjes zouden kunnen zijn van ongeveer 0,5cm omdat ze zacht aanvoelde. Als je er druk op zet steekt het. Nu begin ik ook echt grote pigmentvlekken te krijgen op de benen. Mijn vitamine D tekort was ernstig te laag. Verder was bloeddiagnose goed. Witte bloedcellen normaal. De rest weet ik niet. Wondjes duurt langer voordat ze genezen.Behalve mijn hoofd heeft geen last van steken. En handen voeten ook iets minder steken. Mijn energie daarin tegen is beter dan normaal. Nadat ik een kuur met knoflook gedaan had tegen parasieten in mijn darmen. Heb het gevoel dat er toxinen uit mijn darmen lekken die de darmen normaal tegenhouden bij gezonde darmen. Mijn hoofd heeft wel 2x last van prikken gehad maar nu niet meer. In mijn onderbenen zijn de steken het ergst aanwezig. Ook de ontlasting is altijd brijig. Ben een mix van Chinees Indonesisch en heel klein beetje Hollands. Ook heb ik de gedachte dat mijn darmen bepaalde vitaminen niet meer kunnen opnemen of omzetten.

 16. ik ben nog niet naar m’n huisarts gegaan, heb nog steeds af en toe last. maar wijt t aan de overgang, heb chronisch bloedarmoede (slik hier ijzer pillen voor) en ben allergisch voor veel chemische dingen en voedsel, maar houd hier al veel jaren rekening mee, zit op een streng dieet en vul tekorten aan met natuurlijke voedingssupplementen. en eet vrijwel alles biolochies.

 17. Goedemiddag, Ik heb de laatste weken tijdens het voetbal steeds na 60 minuten kramp in mijn kuiten terwijl ik totaal niet moe ben, conditie in orde. Het vreemde is dat ik het tijdens trainen niet hebt maar wel tijdens de wedstrijd op zaterdag. Ik slik al magnesium pillen, drink voldoende water en eet ook goed voor de wedstrijd. Iemand suggesties hoe ik dit kan voorkomen?? M.v.g. Yannick Schroevers

  • Heb ook veel gevoetbald doe het nog steeds zou iets heel simpels kunnen zijn of je scheenbeschermers zitten te strak of je sokken zitten te strak. Denk sokken omdat je met training andere sokken draagt. Waardoor je bloedtoevoer in kuiten slechter stroomt. Ook een goede tip blijf bewegen tijdens de wedstrijd ga niet stilstaan na een sprintje blijf lopen zodat je verzuring of afvalstoffen zoveel mogelijk kwijtraakt in je kuiten. Probeer het uit zou ik zeggen!

 18. Ik heb sinds een maand klierkoorts. Aan mijn bloedwaarden is duidelijk te zien dat ik ook veel tekorten heb van vitaminen enz. Ook mijn bloeddruk is wat aan de lage kant, en ik voel me steeds slap en duizelig. Sinds ik klierkoorts heb, voel ik ook steeds plotse steken over mijn hele lichaam, steeds slechts van een paar seconden. Voordien nooit last gehad…

  • Beste Kato, In Nederland staat ‘klierkoorts’ beter bekend als ‘mononucleosis infectiosa’ oftewel ‘de ziekte van Pfeiffer’. Deze virale infectie wordt veroorzaakt door het epstein-barrvirus (EBV). Sommige van de klachten die je beschrijft, kunnen het directe gevolg zijn van de virusinfectie, maar sommige andere zouden evengoed debet kunnen zijn aan de nutritieve c.q. nutritionele tekorten die je beschrijft. Zo hebben relatief veel Pfeiffer-patiënten te kampen met tekorten aan vitamine B12 (cobalamine), vitamine B11 (foliumzuur) en vitamine D (calciferol). Ook schildklierklachten komen relatief vaak voor onder Pfeiffer-patiënten. Wat heeft men tot nog toe precies onderzocht, vastgesteld en uitgesloten? Sterkte ermee! Groeten, Paul

  • Al mijn bloedwaarden zijn gecontroleerd. Daarnaast heb ik ook geen problemen met een vergrootte mild of lever. De klierkoorts is op dit moment nog zeer actief, maar mijn vermoeidheid begint toch stilaan te minderen. Ik heb af en toe last van plotse steken of tintelingen, maar dat is volgens mijn huisarts normaal. Ik neem nu ook extra vitamines, en merk toch al een verschil. Toch merk ik dat ik de laatste tijd erg veel stress heb. Ik maak me snel ongerust, heb veel werk voor school, maar mijn lichaam kan nog niet helemaal mee… Ik denk dat ik soms last heb van een paniekaanval. Dan voel ik me plots heel slecht, krijg ik het benauwd, begin ik te zweten en krijg ik vreemde tintelingen en hartkloppingen. Daarnaast heb ik dan ook het gevoel dat ik zou flauwvallen… Nadien voel ik me dan weer beter. Over mijn schildklier werd niet echt iets gezegd, maar ik denk ook niet dat ik hier problemen mee heb.

  • Ik zou in jouw situatie mijn bloeduitslagen opvragen via de huisartsenpraktijk. Dan kun je precies zien wat men heeft gecontroleerd en hoe goed of slecht de bloedwaarden daadwerkelijk zijn.

  • Hi Kato. Ik heb CMV en heb hetzelfde… Duizeligheid / slap gevoel doorheen de dag en sinds een maand ongeveer ook plots onverklaarbare pijn op verschillende plekken in m’n lichaam. Voordien ook nooit gehad… :( ondertussen houdt dit al sinds begin januari aan. Heb binnenkort een hersenscan.

  • Hey Emma! Is er een rechtstreeks verband tussen klierkoorts en CMV? Want uit mijn bloed is duidelijk gebleken dat ik klierkoorts heb. En wat is de reden voor een hersenscan?

 19. ik heb heel af en toe een zeer sterke steek ergens in mijn lijf, kan buik, arm, been, rug, zij zijn, is vaak kort en doet vreselijk zeer, wrijven helpt lijkt t wel. soms is t in mn huid lijkt t en soms diep in mijn lijf. ik denk zelf zenuwpijn.

 20. Ik heb ook veel steken, handen, armen, schouders, nek, benen, voeten… overal. De fysiotherapeut, reumatoloog en neuroloog hebben geen idee van de oorzaak. Ik ben ten einde raad nu ik al ruim 2 jaar rondloop met deze pijnen.

  • Heeft de neuroloog je vitamine B12 en vitamine B6 gecontroleerd? En zo ja, hoe zagen de exacte bloedwaarden eruit?

  • De neuroloog niet, maar de huisarts wel. IJzer was wat aan de lage kant maar verder was alles normaal zij hij…

  • Nee die heb ik niet helaas. Ik ben inmiddels nog bij een andere reumatoloog geweest. Deze geeft aan dat ik hypermobiel ben, en dat mijn klachten daar zeker van kunnen komen. Een behoorlijke opluchting! het is blijkbaar een reumatische aandoening waarvan de gevolgen niet heel bekend zijn onder artsen waardoor het vaak niet herkend wordt. Gelukkig kan ik nu met het traject beginnen.

  • Ik precies hetzelfde, loop er 3 Jaar mee rond. Ik vermoed dat het toch vanuit m’n hart komt. Alsof m’n bloed niet lekker doorstroomt en net als een voodoo poppetje overal gestoken word. Ik gaat naar de dokter toe om te kijken wat ze verder kunnen doen.

 21. Ik heb ook heel veel steken, maar alleen als ik hoofdpijn heb en dan voel ik me ook heel slap enz. maar als ik geen hoofdpijn heb heb ik ook geen sterke.

 22. Ik heb ook last van steken in m’n lichaam. Deze krijg ik steeds weer op een andere plek en zijn zoo pijnlijk. Ik zou echt niet weten waar dat door komt.

  • Wat vervelend zeg. Heb je dit al eens met je huisarts besproken en heeft hij of zij je bloedwaarden gecontroleerd? Veel sterkte!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.