Ik kwam een interessant stukje over motivatie en naar de sportschool gaan tegen van ene Sylvia op ‘Diet Blog’: “Ik hou van de sportschool. Het is een leuke plek om te komen en ik voel me totaal niet geïntimideerd door de gespierde brede mannen en de ultra-slanke vrouwen die in de sportschool lijken te wonen. Desondanks vind ik het wel moeilijk om naar de sportschool te gaan en mezelf te motiveren om te sporten. Als ik er eenmaal ben, is er niets aan de hand, maar die stap om te vertrekken van huis blijkt elke keer een drama op zich.”…
De mentale drempels op je weg naar de sportschool
Voordat ik mijn sportkleren aan wil doen, speelt mijn geest spelletjes met mij. Het lijkt een bandje met redenen om niet te gaan, dat op constant herhalen staat ingesteld. Hierbij een aantal voorbeelden van anti-sportschool gedachten die elke keer door mijn hoofd spoken:
- Ik wil niet zweten (nat zijn en stinken).
- Ik heb geen zin om naar de sportschool te fietsen of rijden.
- Ik kan net zo goed thuis sporten (al weet ik stiekem dat daar niets van terechtkomt).
- Ik ben al zo lang niet geweest dat de baliemedewerkster me gaat uitlachen…
De spelletjes die mijn geest en emoties met me spelen en de negatieve gedachten en associaties die ze bij me achterlaten blijven in mijn hoofd hangen en werken enorm demotiverend…
Zo zorg ik ervoor dat ik wél naar de sportschool ga!
Er zijn een aantal dingen die ik doe om ervoor te zorgen dat ik uiteindelijk tóch in de sportschool beland en genoeg motivatie heb om de mentale drempel ernaartoe over te stappen:
- Ik heb een sportschema bedacht en wijk hier nooit vanaf; als ik een tijd niet gesport heb, begin ik rustig aan met één keer per week.
- Met iemand afspreken in de sportschool. Prik ver van tevoren al de datum en beloof elkaar te gaan. Je eigen agenda omgooien is zo gebeurd, maar andermans afspraken in de war schoppen doe je niet zo snel. Niemand houdt van afzeggers. En je weet dat je de motivatie van je vriend(in) krenkt als je afzegt, dus door met iemand samen te sporten zorg je ervoor dat je minder snel opgeeft.
- Leg je sportkleren en sportattributen de avond van tevoren al klaar; dit is een klein gebaar, maar het neemt een klein drempeltje weg en vormt zelfs een subtiele reminder en minieme motivatie .
- Vervang het bandje met negatieve gedachten door een positieve! Onthoud vooral het heerlijke gevoel dat je krijgt ná het sporten! Niet alleen het gevoel van trots, maar ook de lekker gevoelens die door je hormonen worden teweeggebracht. En het gevoel wat je krijgt als je na een sportsessie in de spiegel kijkt! Ga dus regelmatig genoeg naar de sportschool om dit gevoel niet te vergeten.
- Weet wat je doet en plan vooruit. Bedenk wat je zult gaan doen in de sportschool en zorg ervoor dat je een plan van aanpak hebt opgesteld waar jij je aan houdt. Bedenk vooraf al welke apparaten, attributen, oefeningen, sets en reps je gaat doen zodat je niet doelloos rond struint als je eenmaal de sportschool hebt bereikt. Een fitnessinstructeur kan je hierbij helpen!
Ik kan me heel goed vinden in de ideeën die Sylvia heeft! Mijn ervaring is dat bovenstaande tips erg goed helpen om luiheid te voorkomen en genoeg motivatie kweken om wél naar de sportschool te gaan. Probeer ze zelf ook eens uit en laat jouw opvattingen, bevindingen en suggesties hieronder achter! En als je aanvullende motivatietips hebt, dan hoor ik ze natuurlijk graag! :)
Tips om dé sportschool te kiezen die bij jou past!
Met het kouder wordende weer is het lastig om jezelf te motiveren om buiten te gaan sporten. Vandaar dat de sportschool ideaal is om ondanks kou, wind, regen, hagel en sneeuw tóch de nodige lichaamsbeweging te krijgen. Veel sportscholen hanteren rond deze tijd allerlei kortingen, acties en aanbiedingen om bij hun te komen sporten, maar hoe weet je welke sportschool je moet kiezen? Daarom hierbij een aantal tips waar je op moet letten bij het uitkiezen van een sportschool of fitnesscentrum…
Locatie sportschool
De afstand van woning tot fitnesscentrum is voor veel mensen bepalend om wel of niet te gaan sporten. Als een sportschool méér dan 10 minuten lopen, fietsen of rijden is, dan is de kans groot dat je al op korte termijn geen zin meer hebt om erheen te gaan. Kies daarom een sportschool die écht bij jou in de buurt is. Je kunt beter 5 euro meer betalen en intensief gebruikmaken van je abonnement dan 5 euro besparen op iets wat je nooit gebruikt.
Al met al moet je het jezelf zo gemakkelijk mogelijk maken om bij de sportschool te komen en alle drempels elimineren! Zet standaard een tas klaar met sportkleren + -benodigdheden en zorg dat je MP3-speler opgeladen is.
Kosten c.q. prijzen van fitnesscentra
Een fitnessabonnement voor de meeste sportscholen kost 20 tot 60 euro per maand. Wat bij deze prijs is begrepen, varieert erg sterk per fitnesscentrum. Sommige sportscholen zijn opvallend duur, maar daar krijg je dan wel gratis fitnessinstructeurs, groepslessen (yoga, pilates, BBB, BodyCombat, BodyShape, BodyBalance, BodyPump. Zumba, Sh’Bam, Tae Bo, dans, Grit, Insanity, XCO, KickFun etc. etc. etc.) en bezoeken aan de sauna en zonnebank bij. Bedenk dus goed wat jij belangrijk vindt in een sportschool.
Wil je uitsluitend gebruikmaken van fitnessapparaten, dan heeft het geen zin om een sportabonnement te nemen op een sportschool solarium en spa. Maar ga je toch al regelmatig naar een kuuroord of subtropisch zwembad, dan kun je zelfs geld besparen door een uitgebreid fitnessabonnement aan te schaffen! Houd daarnaast rekening met eventuele inschrijfkosten.
Voorbeelden van bekende sportscholen zijn o.a. HealthCity , Fit For Free (FFF), Basic-Fit (zusje van Health City), Fitness First (overgenomen door Health City), SportCity en Pellikaan Health Club. Daarnaast heb je nog een heleboel kleine (veelal particuliere) gyms, fitnessclubs en sportstudio’s.
Openingstijden van sportscholen
Let goed op wanneer de sportschool open is, dus welke openingstijden een fitnesscentrum hanteert. Als je een vroege vogel bent en alleen vroeg in de ochtend tijd hebt om te sporten, maar de sportschool is pas om 9 uur open, dan heb je een flink probleem. En vice versa: kun je alleen na je werk fitnessen, maar sluit het fitnesscentrum vroeg op de avond, dan heb je nauwelijks tijd om te eten. Bovendien zijn de goedkopere sportscholen in het weekend vaak minder lang open, bijvoorbeeld tot 13.00 uur ’s middags.
Meer over sportscholen & fitnesscentra
Hierbij nog een aantal handige links, tips en wetenswaardigheden omtrent de sportschool en het fitnesscentrum…
- 5 manieren om het bezoek aan de sportschool aan te leren
- Thuisfitness versus sportschool: 8 voordelen & nadelen
- Hoe maak je nieuwe vrienden en vriendinnen in de sportschool?
- Naar de sportschool of niet naar de sportschool?
- Eén op de tien Nederlandse sportschoolbezoekers gebruikt doping
- Kinderopvang in de sportschool: Gebruik jij je kinderen als excuus om niet te sporten?
- Thuis bewegen net zo goed als fitness in de sportschool?
- Fitnesstip: Laat de fitnessmagazines in de sportschool liggen!
Activiteiten sportschool
Kijk ook goed naar welke activiteiten jij wilt doen in de sportschool. Hou je van groepstrainingen? Kijk dan of de trainingen die jij wilt volgen op tijden worden aangeboden waarop jij kunt. Let ook op of fitnesscentra voldoende aantallen van bepaald soort cardio-apparaten hebben, zodat je niet constant moet wachten op anderen. Vooral crosstrainers, loopbanden en stairsteppers zijn erg populair, evenals bepaalde apparaten voor krachttraining zoals de legpress, squat-apparaat en bankdrukmachine.
Om dit te controleren kun je de sportschool waarin je geïnteresseerd bent het beste een keertje binnenlopen rond de tijd dat je normaal gesproken zou willen sporten. Kijk dan hoe druk het op dat moment is. (bron)
Type mensen
Misschien wel de belangrijkste tip van allemaal: kijk wat voor soort mensen in de sportschool lopen. In het begin zul jij je altijd ongemakkelijk voelen in een sportschool, maar als er overwegend een bepaald type mens loopt waar jij je erg ongemakkelijk bij voelt, dan kun je beter een andere sportschool opzoeken. Geloof me: niet alle sportscholen zijn gevuld met ultra-strakke dennen en afgetrainde spierbundels!
Welke sportschool past het beste bij jou? Bij welk fitnesscentrum train jij en waarom? En hoe bevalt het fitnessen in de sportschool tot nog toe? Deel jouw ervaringen, bevindingen en vragen in een berichtje hieronder!
Kinderopvang in de sportschool: Gebruik jij je kinderen als excuus om niet te sporten?
Ik hoor regelmatig allerlei smoezen voorbij komen als het gaat om sporten, zoals ‘ik heb geen tijd’ of ‘wat moet ik dan met mijn kind?’. Vooral de laatste reactie houdt eigenlijk in dat ze zich er niet echt in verdiept hebben. Veel grotere sportscholen hebben namelijk een kinderopvang!
Zeker als je in een (kleine) stad woont dan is het de moeite waard om even te bellen naar de mogelijkheden. Veel van deze sportscholen hebben de optie om je auto gratis te parkeren en je kinderen gratis naar de professionele kinderopvang te brengen die in hetzelfde gebouw zit.
Je kunt dan samen naar de sportschool gaan met bijvoorbeeld een vriendin (plus kinderen) en je maakt er zo een gezellig sportief uitje van! Hiervoor geldt dus zeker: Waar een wil is, is een weg!
Een voorbeeld hiervan is de sportschool keten Fitness First. Zij zitten in veel steden in Nederland. Voor meer informatie over deze sportschool en de faciliteiten van de Fitness First vestiging bij jou in de buurt kun je ook naar hun website gaan.
Weet jij nog meer sportscholen die gratis kinderopvang hebben? Noem ze dan in een reactie (naam van de sportschool + de plaats).
Hoe maak je nieuwe vrienden & vriendinnen in de sportschool?
Regelmatig naar de sportschool gaan is een stuk moeilijker als je er niemand kent, en als je zelf geen vriendinnen of vrienden hebt die met je mee gaan (of na twee weken al weer afhaken). Een sportschool kan dan erg saai worden en bijna eenzaam aanvoelen.
Vandaar dat het erg belangrijk is dat je mensen leert kennen die ook vaak naar de sportschool gaan. Zo zorg je er niet alleen voor dat je motivatie goed blijft om de volgende keer weer te gaan, je kunt er ook leuke vriendschappen aan overhouden buiten de sportschool. Een paar tips hoe je vrienden en vriendinnen kunt maken in de sportschool:
Kies de juiste sportschool
Vrijwel elke sportschool biedt de mogelijkheid om gratis of voor weinig geld een week lang onbeperkt te sporten zonder vast te zitten aan een abonnement. Probeer zo een paar sportscholen en kijk wat voor soort mensen er rondlopen. Let onder andere op het de volgende dingen: leeftijd, ‘zien-en-gezien-worden’ -gehalte, overdreven veel of overdreven weinig fitte mensen, verhouding tussen werkende en studerende mensen etc. Kijk of jij er tussen past en of er relatief veel mensen rondlopen die potentiële vrienden en vriendinnen zouden kunnen worden.
In dit artikel over het uitkiezen van een nieuwe sportschool kun je meer lezen over het selecteren van een fitnesscentrum dat voor jou geschikt is…
Oordopjes
Als je open staat voor nieuwe vriendschappen, ga dan niet constant met oordopjes in rondlopen. Hiermee geef je het signaal af dat je niet gestoord wilt worden. Spreek iemand met oordopjes in ook niet aan – hij of zij wil waarschijnlijk niet gestoord worden. Sommige mensen gebruiken de sportschool nu eenmaal om te socializen, en anderen gebruiken de tijd in de sportschool om tot zichzelf te komen en willen niet kletsen.
Vergeet het personeel niet
Het personeel van sportscholen zijn niet alleen maar aardig omdat ze moeten van hun baas; ook zij proberen vaak sociale contacten te leggen omdat ze dat leuk vinden. Vergeet niet dat ze vaak uren achtereen in een redelijk individueel ingestelde omgeving rondlopen, dus het kan voor hen ook vrij saai worden zonder gezellige gesprekken.
Doe mee aan groepslessen (en ga iets te vroeg)
Zoek een groepsles die je interessant vindt en ga er regelmatig heen. Zo wordt je een bekend gezicht, en zeker wanneer je vijf tot tien minuten te vroeg bent, kom je makkelijk in gesprek met anderen. Doe lekker vrolijk en vraag op maandag bijvoorbeeld aan anderen hoe hun weekend was.
Openingszinnen
Als je een vreemde aan wilt spreken, dan is het altijd slim om te beginnen met een gemeend compliment. “Ik heb die schoenen ook, vind jij ze ook zo geweldig zitten?”, of “Wat een mooie ring – ben je al lang verloofd / getrouwd?”. Als man zijn praktische vragen vaak meer gepast, zoals “Ik zie je die oefening wel vaker doen, voor welke spieren doe je die precies?” etc.
Spreek buiten de sportschool af
Na een paar weken kun je eens voorstellen om bijvoorbeeld een drankje te doen buiten de sportschool. Dit gebeurt als het klikt waarschijnlijk wel van nature, maar als dit niet zo is kun je het altijd losjes voorstellen.
Heb jij veel vrienden en vriendinnen gemaakt in de sportschool?
5 comments
Maya
19 maart 2016Wat voor mij erg goed werkt is dat ik op vaste tijden naar de sportschool ga. Als ik een keer geen zin heb trek ik eerst m’n sportkleding aan en beslis dan pas of ik ga. Als ik dan in m’n sportkleding sta ga ik eigenlijk altijd. Na een paar maanden is het een gewoonte.
Jacq.
11 november 2015Wat ik mezelf voorhoud is dat er maar 1 excuus is om niet naar de sportschool te gaan en dat is: ziek zijn. En ziek zijn is niet naar je werk kunnen. Moe, geen zin, te heet/nat/koud weer, andere afspraken… zijn geen excuses en dus ga ik. Als je dit 3 maanden volhoud dan is sporten een gewoonte geworden.
Chris B.
14 september 2015Vroeger was sporten voor mij niet zo een probleem en ik kon er goed in uitblinken. Op de MEAO is dat stukken minder geworden en werd uitgaan een soort van belangrijk. De laatste jaren was ik ook dik tot ik daar geen bal meer aan vond… zo een buik is verder zo weg daar niet van! To the point? Bij mij werkt zo een oefening aan de deurkozijn niet zo goed. Ik heb een tweedehands racefiets een paar gave hoge updates gegeven en kan daar goed op trainen. En ik heb geïnvesteerd in een duur trainingsbankje waar ik push-ups, pull-ups buik-en beenoefeningen mee kan doen die op dit bankje behoorlijk aantrekkelijk zijn om te doen. Ik houd een schema bij en train de laatste 2 jaar steeds regelmatiger. Nu zoek ik aansluiting bij een sportschool en ik wil daarvoor een notitieblok bij gaan houden. Nadenken welke oefeningen ik wil doen en niet zomaar iets doen… Een keertje later eten maakt ook niets uit. Zeker niet als je daarvoor gesport hebt… Natuurlijk heeft de TV en de computer een absolute professionele uitstraling in bijna alles… lijkt… je kunt er ook dik en lui van worden en minder creatief… Goed eten en goed sporten is ook nog eens goed voor een beter geheugen! Een setje of twee setjes Kettlebells (licht, zwaarder) in huis halen kan je al overhalen om naar de sportschool te gaan of lessen te checken. Gisterenochtend heb ik eerst een dik uurtje cardio gedaan op de racefiets en later in de avond een paar halteroefeningen, crunches en push-ups… Om wat voor redenen mag je nou niet gespierd en slim zijn? Dikke mensen zijn beter om mee te werken? Vast niet…
miranda
11 februari 2015Ik vond het in het begin heel moeilijk om mezelf te motiveren om naar de sportschool te blijven gaan, maar heb nu een (voor mij en misschien ook voor anderen) goede manier gevonden. In plaats van na mijn werk eerst naar huis te gaan (en in de file te staan), te eten, op de bank te zitten en dan te gaan sporten ga ik nu gelijk uit mijn werk. Voordeel: geen file, ik hoef mezelf niet van de bank te schoppen en na het sporten voel ik me super trots. Ik heb dan gewerkt en gesport en de rest van de avond voelt echt als vrij!
Paul
11 februari 2015Hele goede tip! Als je eenmaal op de bank zit/ligt/hangt, is het inderdaad heel lastig om jezelf weer in beweging te krijgen, laat staan om jezelf ertoe te bewegen naar de sportschool te gaan. Zolang je in een actieve ‘flow’ verkeert, kun je daar maar beter van profiteren. :)