Lichaamsbeweging voorkomt depressie & burn-out

Mind · Door Ilse

Als je er een lange dag werken op hebt zitten, dan staat je hoofd waarschijnlijk niet naar de sportschool. Toch is het enorm raadzaam om te sporten, met name als je veeleisend werk doet. Sport blijkt namelijk een perfecte uitlaatklep voor mensen die mentaal zwaar worden belast.

Wetenschappelijk onderzoek van de Tel Aviv University (TAU) suggereert zelfs dat je humeur op de werkvloer sterk verbetert als je regelmatig aan lichaamsbeweging doet. Sterker nog: sporten zou een depressie en zelfs een burn-out kunnen helpen voorkomen…

Onderzoek : lichaamsbeweging & depressie

lichaamsbeweging depressieDr. Sharon Toker van de TAU en Dr. Michal Biron van de University of Haifa deden interessant onderzoek. De wetenschappers analyseerden de persoonlijke, psychische en werk-gerelateerde gesteldheid van ruim 1.600 werknemers. De werknemers werden in 4 groepen onderverdeeld, namelijk:

  • Niet-sporters
  • 75 – 150 minuten sport per week
  • 150 – 240 minuten sport per week
  • Meer dan (>) 240 minuten sport per week

De testpersonen werden gedurende 9 jaar periodiek gecontroleerd, dienden vragenlijsten in te vullen en werden nader geanalyseerd tijdens vervolgonderzoeken. Uit de onderzoeksresultaten kan worden opgemaakt dat zij die ten minste 4 uur sporten, het minst vaak te kampen krijgen met depressies en burn-outs. (bron)

Onderzoeksresultaten

Niet-sporters blijken het vaakst te kampen met depressies en burn-outs. Hoe vaker werknemers bewegen, des te kleiner de kans dat zij psychische klachten krijgen. Tweeënhalf uur sporten per week blijkt al een aanzienlijk positief effect te hebben op je zelfvertrouwen en werkvermogen! Minstens 4 uur per week aan lichaamsbeweging doen blijkt ideaal. Zij die aan deze norm voldoen, blijken namelijk niet of nauwelijks tekenen van mentale druk (stress) te vertonen. Meer informatie over (sporten en) depressiviteit:

Sportbijdrage van je baas

De onderzoekers van Tel Aviv University raden bedrijven aan om een interne sportschool te realiseren… Of in ieder geval bij te dragen aan een sportschoolabonnement voor hun werknemers. Het kan zelfs financieel voordelig zijn om werknemers peperdure sportschoolabonnementen cadeau te doen.

Ook het toestaan van flexibele werktijden en lichaamsbeweging gedurende de werkdag zouden zich op langere termijn terugverdienen. Sporten houdt personeel immers fit, zowel fysiek als mentaal!

Sport & lichaamsbeweging: de ultieme anti stress-behandeling!

Sporten als stress behandeling

Nagenoeg iedereen heeft in meer of mindere mate last van stress. Of het nu om je school-, werk- of privéleven gaat, stress kan iedere uitzichtloze nog veel uitzichtlozer maken. Zo kun je door toedoen van stress moeilijker in slaap komen, langdurig piekeren en zelfs urenlang wakker liggen. In stressvolle periodes kun je je ontspanningsmomenten en nachtrust juist goed gebruiken.

De slopende gevolgen van stress…

Door stress wordt je bovendien onzeker; je krijg onterecht het gevoel dat je de verkeerde keuzes maakt. Je wordt zodoende prikkelbaar, gespannen, lusteloos en/of chagrijnig. Op den duur voel je je zelfs wanhopig, depressief of volledig opgebrand. Stress gaat dus niet alleen ten koste van je ontspanning, slaapduur en slaapkwaliteit, maar zelfs van je algehele fysieke en mentale gezondheid! (bron)

Het is dan ook belangrijk om een stress-spiraal zo snel mogelijk te doorbreken. Wat blijkt: de beste methode ter behandeling en voorkoming van stress is sport & lichaamsbeweging…

Stressmedicijnen: niet de beste antistressbehandeling

Veel mensen slikken daarom medicijnen tegen stress. De bekendste anti-stressmedicijnen zijn bètablokkers, antidepressiva en benzodiazepines. Toch is stress-medicatie niet de beste methode om stress te behandelen. De hierboven genoemde medicijnen tegen stress zijn namelijk verslavend, kennen tal van bijwerkingen en pakken bovendien de achterliggende oorzaak van stress niet aan…

Sport is wél de meest effectieve antistressbehandeling

Sporten, en vooral intensief sporten, helpt veel beter om stress tegen te gaan dan anti stress-medicijnen. Lichaamsbeweging wordt dan ook als een hele effectieve behandeling tegen stress gezien, zelfs binnen de medische wetenschap. Hierbij de 4 belangrijkste voordelen van sport als stress-behandeling:

1. Sporten helpt stress te behandelen door je gedachten te legen

Stress wordt in de hand gewerkt door je eigen gedachten. Door stress ga je dubben, piekeren en doemdenken; dit zorgt weer voor meer stress. Lichaamsbeweging is een uitstekende methode om negatieve gedachtegangen en hersenspinsels te doorbreken!

Als je sport, kun je namelijk je gedachten leeg maken en even aan niets denken. Dit geldt overigens alleen als je intensief sport, en dus niet voor 120-hartslagen-per-minuut- en ik-lees-tegelijkertijd-een-tijdschrift-oefeningen. Sport dus helemaal voluit en ga er volledig in op! Je zult merken dat je je gedachten verzet en niet langer stress ervaart. (bron)

2. Sporten geeft je een blij en gelukzalig gevoel

Onder invloed van sport komen er hormonen & neurotransmitters vrij in je hersenen, waaronder endorfine, adrenaline, serotonine en dopamine. Deze stofjes zorgen voor een blij en gelukzalig gevoel. Doordat lichaamsbeweging je een blij gevoel geeft, helpt sport en fitness je effectief te ontstressen. Nog een reden dus dat sport een uitstekende anti stress-behandeling is!

3. Lichaamsbeweging verbetert je zelfvertrouwen & eigenwaarde

Je krijgt een mooier en gezonder lichaam dankzij sport en lichaamsbeweging. Een strak en fit lichaam zorgt voor meer zelfvertrouwen en eigenwaarde. Zelfvertrouwen zorgt er op zijn beurt weer voor dat je moeilijke situaties beter te lijf kunt gaan en beter bestand bent tegen stress.

4. Sport doet je spieren letterlijk ontspannen & ontstressen

Sport zoals fitness, teamsport, krachttraining, atletiek en cardio maakt intensief gebruikt van je spieren. Als je je spieren gebruikt, komen deze uit de gespannen stand die wordt veroorzaakt door stress. Hierdoor heb je minder kans op chronische pijnen en zul je in het vervolg minder snel te kampen krijgen met fysieke en emotionele stress. (bron)

Sporten tegen stress: tot slot…

Zoals je ziet, zijn er veel voordelen om sport te gebruiken als anti stress-behandeling. Deze tips zijn zelfs toepasbaar voor kinderen met stress. Heb jij lichaamsbeweging al eens ingezet tegen stress? Hoe werkte sport voor jou om te ontspannen en te ontstressen? Laat het hieronder weten!

Ervaar jij veel stress en mentale druk op je werk, en zo ja, hoe vaak sport jij per week? En draagt jouw baas bij aan een fitness-abonnement? Laat hieronder van je horen…

11 comments


  • Janniek

    31 juli 2017

    Ik heb gedurende 3 jaar te kampen maken met een zware depressie. Ik heb een hond genomen en ben daardoor veel buiten gaan wandelen. Iedere dag 1 uur minimaal. Als je 3x 20 minuten de hond uitlaat kom je hier onopgemerkt aan. Het is bovendien zo leuk omdat je veel mensen die ook met hun viervoeter aan de wandel zijn tegen. Ik kan het iedereen aanbevelen mijn chronische depressie is geheel verdwenen. Ook blijf je in conditie en op gewicht. Iedere dag een uur wandelen verbrand je jaarlijks genoeg voor circa 6 kg lichaamsgewicht. Is mooi meegenomen toch. En ziektekosten bespaar je hierdoor ook.

    • Paul

      1 augustus 2017

      Zie eventueel ook dit artikel: Moeite met bewegen? Neem een hond!

    • Emotionalist

      8 maart 2018

      Bij depressie etc. moet je egoïstisch worden door je dingen te gunnen die een nieuw positief format gaan leggen over het oude heen. Kijk het oude IS van jou, maar het nieuwe ook. Net als eten en… naar het toilet gaan. :) Wat je weggooit moet je niet meer dragen. Erg belangrijk is de GROTE vrijheid vinden en ik breng altijd mensen naar het eiland Terschelling. Hier bestaat nog écht geestelijke vrijheid! Hier kun je de geest weer laten ontdekken. Neem wier mee naar huis 10 kilo. Leg het te drogen op de CV… Maal het tot espresso en eet het in soep en salades. Helemaal alleen doe je iets leuks. Ga fotograferen en dender overal doorheen. Struiken, bossen en duinen. Rugzak mee met brood, 1,5 liter water en nog wat dingen. Probeer de westkust te bereiken en klim omhoog… En geniet van het enorme uitzicht… Probeer een gedicht te maken en schaam je nu eens niet! Laat je eens gaan. Wil je krijsen… verdorie krijs dan! Er loopt daar NIEMAND. Wil je huilen… huil je longen eruit en scheld iemand scheel die je plaaggeest is. LAAT de adrenaline eens lopen… een herstel vanaf de andere kant. :) Have fun!

  • Herma

    28 januari 2017

    Als je teveel cortisol in je lijf hebt en je gaat dan sporten werkt dit averechts. Het moeten presteren bij sporten verhoogt de cortisol spiegel en er zal dan geen ontspanning in de spieren optreden. Bewegen, wandelen helpt dan wel, dit breekt cortisol weer af. Sporten is bij burn-out niet zaligmakend, bewegen wel.

  • Miriam

    3 juli 2016

    Gaat niet altijd op dit verhaal, ik ben postbode. Heb plenty aan lichaamsbeweging. Gezond wandelen met verschillende tempowisselingen. En dit gedurende 4x per week a 2 1/2 tot 3 uur per dag. Dit is dan buiten jet sporten berekent. heb al meerdere ernstige burn-outs achter de rug en depressies. Welke niet gerelateerd zijn aan het werk. Natuurlijk zitten er zware dagen bij met de bestellingen, maar ook redelijk ontspannende dagen! Ben eerder burn-out door alle beweging dan dat ik mij er beter door voelde! En het heeft niets met gewenning te maken! Het is ook vaak genieten van de mooie omgevingen en rust om je heen tijdens het lopen. Het tempo ligt absoluut niet laag. Hoeveel meer bewegen moet ik dan om er profijt van te hebben. Ik voelde me er toch echt niet beter door, als ik op mijn vrije dagen erbij ging sporten dit op advies van de huisarts en psychologen!

    • Paul

      5 juli 2016

      Onderzoeken slaan altijd terug op gemiddelden en medianen. En op iedere regel bestaan uitzonderingen. Ik kan me dan ook voorstellen dat niet iedere burn-out en niet iedere depressie kan worden voorkomen of verholpen dankzij lichaamsbeweging. :(

    • Emotionalist

      8 maart 2018

      Hoi stille held. :) Ik krijg hier het beeld van iemand die straks echt in elkaar knalt door fysieke oververmoeidheid. Ik ben een heel grote ervaringsdeskundige en merk bij heel veel artsen en psychologen, dat die een lijstje aflopen en dan vervolgens niet echt iets bereiken. Dit door gebrek aan “voelen” in en van de geest en “van de diepere gevoelsreden”. Ik heb een extreme vorm van PTSS gehad, met HSP en mag me een mens noemen die er absoluut mag bestaan voor iedereen. je “burn-out” heeft een reden. Mag ik die eens vragen?

  • marion

    5 juni 2016

    Ik kijk er van op dat 2,5 uur sporten zoveel uit maakt. Maar Ik voel me na het sporten ook altijd veel beter. Meer ontspannen en trots dat ik het gedaan heb. Lekker alle spieren aan het werk gezet. Hoe het kan weet ik niet maar tijdens het douchen na sporten krijg ik altijd de beste ideeën. Bijkomstigheid dat je er ook nog van kunt afvallen.

    • Denny

      5 juni 2016

      Totaal met je eens Marion

    • Janniek

      31 juli 2017

      Is waar Marion, als je na het bewegen een douche of een sauna neemt voel je je eigen als een veertje. Dit werkt daarna alsmaar door en je wordt ’s morgens ook uitgeruster wakker omdat je dieper slaapt. En als je hierbij ook nog gezonde voeding neemt, ga je bewuster met je lichaam om. En werkt dus preventief voor andere gezondheidsklachten. Je gaat er steeds beter uitzien en je wordt gelukkiger. Ofwel je kan beter incasseren.

  • Umit

    5 juni 2016

    Na 6 maanden regelmatig te sporten gemiddeld 6 uur per week ben terug goed in mijn vel ik had ernstige psychische klachten na 3 jaar hebben meegemaakt en gaat alleen maar beter dus met sporten kan je niks verkeerd doen en het is natuurlijke remedie.

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.