plateau effect afvallen

Plateau-effect: 5 tips als jouw dieet niet meer werkt!

Iedere (aspirant) diëter kent het wel: je bent al een hele tijd bezig met een dieet, maar je blijft plots hangen op één en hetzelfde gewicht. Eerst vliegen de kilo’s eraf, maar dan stopt het ineens en je verliest geen vet meer. Dat komt omdat het menselijk lichaam zich ongelofelijk goed kan aanpassen als je een dieet volgt. Met als gevolg: het plateau-effect!

Je lichaam zal haar uiterste best doen om weer een balans op te zoeken; deze balans wordt ook wel ‘homeostase’ genoemd. (bron) Als het aankomt op afvallen wordt dit fenomeen ook wel het “plateau-effect”. Het zorgt er logischerwijs voor dat je motivatie om af te vallen dramatisch daalt, want als je je uiterste best doet om gewicht te verliezen, maar zonder resultaat, wat voor zin heeft het dan nog?.

Tips om te blijven afvallen tijdens plateau-effect

Dat je op een gegeven moment niet meer afvalt met eenzelfde dieet wordt dus het “plateau-effect” genoemd. Vreemd genoeg wordt er in de meeste dieetboeken helemaal niet over homeostase en het plateau-effect gesproken; waarschijnlijk omdat dit effect niet bepaald goed verkoopt.

Als jij ooit met afvallen bent begonnen, maar dit niet meer lukt omdat je op een soort plateau blijft steken, lees dan onderstaande tips om je alsnog te kunnen afvallen met jouw huidige dieet. Hierbij 5 tips om een afval-plateau te voorkomen of overbruggen:

1. Zigzag calorie-inname

Zigzaggen houdt in dat je variatie aanbrengt in het aantal calorieën dat je per dag eet, terwijl het totaalaantal calorieën van die week gelijk blijft. In plaats van iedere dag precies 1800 calorieën te eten, kun je beter variëren door bijvoorbeeld de ene dag 1500 calorieën te eten en de volgende dag 2100 calorieën. Hiermee zorg je ervoor dat lichaam verrast blijft door wat je eet, waardoor een plateau wordt doorbroken.

Dus je Calorie-intake afwisselen…

Een dieet werkt na verloop van tijd niet meer omdat je lichaam er gemakkelijk aan gewend raakt. Dit komt door de eentonigheid van de meeste afslankdiëten. Je lichaam houdt van ritme en regelmaat, maar afvallen past daar niet bij. Als je wilt afvallen, is het verstandig om de ene dag meer calorieën te eten dan de andere dag. Let wel op dat je het weektotaal gelijk houdt. Een goed voorbeeld is de ene dag 1500 calorieën nuttigen en de andere dag 2.200 calorieën. Zo val je veel gemakkelijker af!

2. Krachttraining

Als je geen krachttraining doet tijdens jouw dieet, probeer dit dan eens. Het voordeel van krachttraining is dat je zorgt voor meer spiermassa en een hogere ruststofwisseling. Door krachttraining krijg je bovendien een snellere algehele stofwisseling omdat jouw lichaam die extra spieren moet gaan opbouwen, o.a. uit aminozuren. Bovendien verbruikt spierweefsel zélf ook nog eens veel calorieën.

Gelukkig zijn er meer methoden om af te vallen dan simpelweg je calorie-inname beperken. Krachttraining zorgt voor spiermassa, sterke botten en een snelle stofwisseling. Hoe hoger je spierdichtheid en stofwisseling, des te meer calorieën je lichaam verbruikt in ruststand!

3. Veranderen van de oefeningen die je doet

Als je vrij veel loopt naast het dieet dat je volgt, probeer dan eens iets anders te doen dan lopen. Ga bijvoorbeeld zwemmen, joggen, fietsen of skeeleren. Je spreekt hiermee andere spieren aan en je lichaam wordt weer verrast door de oefeningen die je doet. Als je altijd maar dezelfde oefeningen doet en dezelfde spier(groep)en aanspreekt, is er al snel geen sprake meer van uitdaging of vooruitgang.

Als je aan iemand vraagt die fanatiek aan fitness doet om spieren te kweken, dan zul je ook horen dat zij hun programma om de 6 weken veranderen of zelfs volledig omgooien. Dit is precies om dezelfde reden: ze brengen variatie aan in de oefeningen om het lichaam te verrassen. Zo bouw je veel meer spieren op dan wanneer je steeds hetzelfde doet.

Dus varieer qua sporten…

Doe niet elke dag hetzelfde. Dagelijks 5 kilometer lopen is uitstekend voor je lichamelijke conditie, maar niet erg efficiënt voor afvallen. Ga eens een keer fietsen of zwemmen… Dan gebruik je namelijk hele andere spiergroepen. En hoe meer verschillende spiergroepen je regelmatig aanspreekt, des te makkelijker je afvalt!

En probeer fitnessoefeningen uit…

Varieer met oefeningen en apparaten in de sportschool. Zo blijf je je lichaam verrassen en uitdagen! Fanatieke en/of professionele sporters veranderen ook met regelmaat (+/- iedere 4 tot 6 weken) hun trainingsprogramma. Zodoende bouw je meer en sneller spierweefsel op en verbrand je meer en makkelijker vet.

4. Vervang bepaalde producten binnen jouw dieet

Om meer variatie te krijgen in jouw dieet is het verstandig om bepaalde producten te vervangen door verrassende alternatieven. Eet je bijvoorbeeld een ontbijt met vrij veel eiwitten en weinig koolhydraten, eet dan af en toe wel veel koolhydraten en weinig eiwitten.

Ook al gaat het tegen het principe van veel diëten in, doe het toch! Een calorie is een calorie, dus of je die nu via eiwitten of koolhydraten binnenkrijgt, maakt voor een keer niet zo veel uit. Als je er maar voor zorgt dat je niet steeds hetzelfde binnen krijgt.

Door de samenstelling van je maaltijden (voor wat betreft micro- en macronutriënten) stelselmatig te wijzigen, kun je het plateau-effect bij afvallen helpen verbreken. Dus verras je lijf eens met een andersoortige maaltijdsamenstelling: gebruik eens een keer natuurlijk vet uit roomboter, plantaardige eiwitten uit noten of complexe koolhydraten uit volkorenmuesli.

Dus varieer met eiwitten & koolhydraten…

Een eiwitrijk dieet wordt als beter beschouwd dan een koolhydraatrijk dieet. Echter: variatie is nóg beter en des te belangrijker. Je lichaam heeft namelijk overal wat van nodig: koolhydraten, eiwitten én vetten! Als je heel veel koolhydraten eet, vervang dan regelmatig een maaltijd door eiwitrijke producten en andersom.

5. Varieer in het aantal keren dat je eet

Als je het lijstje van jouw dieet precies volgt en daardoor ook altijd 3 of 4 keer per dag eet op dezelfde, gezette tijden, verander dit dan door 5 of 6 keer per dag te gaan eten. Hierdoor zorg je er wederom voor dat je lichaam iets anders krijgt dan het verwacht met als resultaat dat je meer calorieën gaat verbranden.

Let er overigens wel goed op dat je niet ineens veel méér calorieën binnenkrijgt dan voorheen. Je zult dus minder per keer moeten eten!

Conclusie tips voor afvallen

Sommigen van ons hebben een lichaam dat zich sneller aanpast dan dat van de meeste anderen. Soms verlies je na 3 à 4 weken al geen gewicht meer waardoor je teleurgesteld raakt. Je hebt immers het gevoel dat je alles goed doet en het onderste uit de kan haalt. Geef de strijd echter niet op, maar zorg voor méér variatie in je dieet en bin de oefeningen die je doet.

Met bovenstaande tips om een afval-plateau te doorbreken kom je alvast een heel eind, maar een beetje extra inspiratie kan natuurlijk nooit kwaad. Hierbij een aantal interessante artikels voor mensen die op een dieetplateau zijn blijven steken:

Als je een dieet volgt, maar niet afvalt, dan is een dieet wellicht niet voor jou weggelegd. Voor veel mensen werkt diëten maar tot op zekere hoogte. Op het begin vallen de meeste mensen vrij snel af, maar na verloop van tijd bereikt men een “plateau”, waarna men op hetzelfde gewicht blijft steken.

Dit plateau-effect ontstaat doordat je lichaam het proces van afvallen als onnatuurlijk ervaart en een balans (homeostase) gaat creëren. Het plateau-effect bij afvallen kun je met onderstaande afvallen-tips naar je eigen hand zetten. Onderstaande afvallen-tips werken daarom ook om de laatste overtollige kilootjes en vetlaagjes kwijt te raken. Het geheim van onderstaande tips is afwisseling & variatie… Kortom: eentonigheid uitbannen.

Tot slot

Ben jij bekend met het fenomeen van plateaus tijdens diëten en afvallen? Hoelang ben jij op jouw plateau blijven steken en wat heb je eraan gedaan om het plateau uiteindelijk te doorbreken of omzeilen? En belangrijker nog: wat gebeurde er met je lichaam toen je het plateau eindelijk te boven kwam?

Deel hieronder jouw ervaringen & bevindingen met betrekking tot afslankplateaus die ervoor kunnen zorgen dat jouw (voordien succesvolle) dieet niet langer werkt!

54 reacties op “Plateau-effect: 5 tips als jouw dieet niet meer werkt!

 1. Cimberley ·

  Ik ben 25 jaar 1.71 m en weeg 70 kilo ik ben 2 weken bezig met afvallen en ben pas 300 gram afgevallen. Ik doe de shake dieet s ochtends een shake dan een uurtje er naar een cracker met kipfilet met komkommer en s middags weer een shake en tussen door nog een stuk fruit of een cracker en s avonds gewoon avond eten meestal salade wel iets gezonds in ieder geval… Ik snap maar niet waarom ik niet afval ik eet veel en veel gezonder dan ik voorheen deed ik fiets meer en nog val ik niet af? Weet iemand hier de reden van waar t aan kan liggen

  Reageer
  • John ·

   Ik heb exact hetzelfde probleem. Ik doe iedere dag een halfuur krachttraining, ik loop iedere avond een uurtje, ik eet nog ongeveer tussen de 1000 en 1500 kcal en toch gaat er gelijk vanaf het begin al niets meer af. Nog minder eten is bijna niet te doen. Ik eet nu al bijna niets meer… Ik snap best dat ik meer spieren krijg en daardoor dus op gewicht zou kunnen blijven maar mijn vetmassa zie ik ook niet minder worden. Dus of mijn lichaam kan zich belachelijk snel en goed aanpassen of ik krijg zware botten… Maar ik snap er geen bal meer van.

  • Paul ·

   Beste John, Zwaardere botten krijg je zeker niet. Er zijn twee aannemelijke scenario’s en waarschijnlijk is het een combinatie van beide… 1. Je eet veeeeel te weinig; je krijgt geen bouwstoffen binnen, dus spierweefsel kan niet of nauwelijks worden gerepareerd, laat staan uitgebreid. Resultaat: spierverlies, afname van je (rust)stofwisseling en zodoende een lager calorisch verbruik met als eindresultaat een hogere calorieschuld ondanks je lagere calorie-intake. 2. Door je gebrekkige eetpatroon ontstaat hongeroedeem (vanwege een tekort aan aminozuren en mineralen), hierdoor ga je meer vocht vasthouden, met name in je buikregio. Dit vocht zie je niet alleen terug in je weefsels, maar ook als kilo’s op je weegschaal. Oplossing: meer eten, als man zo rond de 2200 tot 2500 kilocalorieën (afhankelijk van je trainingsfrequentie, trainingsduur en trainingsintensiteit). Ga dus nooit minder eten (qua calorie-aantal), al helemaal niet als je daarbij ook nog eens traint… Maar ga gezonder en uitgebalanceerder eten! Groeten, Paul

  • Paul ·

   En nog even over skeletgewicht in zijn algemeenheid… Over de vraag of ‘zware botten’ al dan niet bestaan, zijn de meningen verdeeld. Het vrouwelijk skeletgewicht bedraagt doorgaans 10 tot maar liefs 15 kilogram… Gemiddeld genomen, bedraagt je skelet 12 tot 15% van je lichaamsgewicht. Het menselijk skelet beslaat gemiddeld 30% van alle in het lijf aanwezige droge stof, vanwege de extreem hoge mineralenconcentratie in botten! Er zijn mensen die met relatief zware botten worden geboren. Daarnaast kunnen processen als hypermineralisatie er door de jaren heen nog voor zorgen dat het gewicht van je skelet ietwat toeneemt. Desalniettemin weegt het skelet van een extreem smal gebouwde vrouw van 150 centimeter minimaal 7 kilogram… En het skelet van een extreem breed gebouwde man van 2 meter maximaal 16 kilogram… Het volume en de dichtheid van je botten zijn dus van relatief geringe invloed op je lichaamsgewicht en lichaamssamenstelling, en ‘zware botten’ vormen dan ook geen geldig excuus voor overgewicht. Overigens is het wél zo dat de vorm van je skelet je lichaamsbouw en daarmee de omvang van je botten beïnvloedt. Extreem zware botten (qua dichtheid en gewicht per kubieke centimeter) bestaan dan wel niet, maar botten kunnen wel opvallende afmetingen (qua lengte en breedte) en ‘afwijkende’ onderlinge verhoudingen hebben. Dit kan zorgen voor een grove bouw; en als je grof gebouwd bent, kan dat voor een frank c.q. plomp postuur zorgen. Je botten zorgen dus nooit voor overgewicht qua kilo’s, maar soms wel voor een figuur dat minder slank oogt. En grote botten wegen logischerwijs meer dan kleine botten, ook al zijn de onderlinge dichtheid en het gewicht per cm3 gelijk…

 2. d anoniem ·

  ik ben 1.68 lang en ben 72 kg ben ik dan veelste dik want probeer ook iedere dag een half uur te sporten maar ik val eigenlijk niks af maar ik heb ook hele brede heupen en ik ben pas 16. Hoe kan ik er verder iets aan doen????????

  Reageer
 3. melissa ·

  Hallo allemaal, Ik ben 19 jaar ben 1.76 en ik weeg nu al 86 kilo… Paar maanden terug heb ik een borstvergroting gedaan, kon 3 weken niks en ben sindsdien behoorlijk aangekomen, zo’n 15 kilo. Ik maak me hier zorgen over en ben al paar x naar mijn huisarts geweest.. Die heeft me bloed laten prikken om te kijken of mijn schildklier traag werkt… Morgen hoor ik of dat zo is, maar ben er dag en nacht mee bezig en zit totaal niet lekker in me vel en ben super onzeker. Ik eet gezond en sport 1 a 2 x in de week (meer trek ik niet). Heeft iemand nog tips of kan iemand mij alsjeblieft helpen? Ik weet me geen raad meer.. Heb de hoop een beetje opgegeven. De dokter had het er ook over dat ik veel vocht in me lichaam heb, heeft dat hier iets mee te maken?? Wie kan mij alsjeblieft helpen?? X

  Reageer
 4. suzan ·

  Echt ziekelijk meiden! Kom op. Ik zie hier meer jonge meiden die ik eerder zou adviseren eens wat aan te komen dan af te vallen. Geloof mij, ik ben 171 en woog 63 vond dat te veel wilde 60. Naar een dieet woog ik de o zo gewilde 60. Toen moest het nog lichter. Weeg nu 57.5 en ben nu eindelijk tot het besef dat je niet aan kan wijzen waar je het vet weg wilt hebben. Heel je vrouwelijkheid (heupen, billen borsten) gaat er ook mee weg. Neem jezelf zoals je bent. Ieder mens is mooi. Afvallen wil niet gelijk zeggen dat je probleem er mee weg gaat. En jonge dames, vergeet niet jullie zijn in de groei en hebben het eten hard nodig. Ik hoop echt dat jullie niet gaan lijnen want dit is echt onverantwoord!

  Reageer
 5. koopman ·

  Heel veel meisjes hebben last van dikke bovenbenen dit komt dat je te weinig beweeg loop iedere dag een uur, hard lopen hoeft niet eens je verbrand ook als je wandel ga je hond uitlaten en wandel eens je zult zien hoe moe je benen worden na een week en na zes weken zie je duidelijk dat de vorm veranderd. Je hoeft niet hard te trainen, wel doorgaan met het bewegen van je lijf dan krijg je echt mooie boven benen ook je dikke billen verdwijnen. Het is zo wie zo prima om te bewegen.

  Reageer
 6. Sandrina ·

  He meiden die willen afvallen. Alsjeblief niet doen. Je wordt alleen maar zwaarder. Ken je iemand die al jaren slank is van een dieet. Als dat zo is dan volgt hij een dieet zijn hele leven lang. Begin ajb niet aan lijn. Het is slecht voor je en je wordt er alleen maar dikker door. Eet gezond. 2 stuks fruit en minstens 3 ons groente. Wat vis of vlees. Als je trek krijgt in zoetigheid. Eet dan iets van eiwitten. De eiwitten zorgen dat je veel minder honger krijgt. Dus eet liever wat kwark of wat nootjes. Trek in chips,koop dan papadums. Dat zijn linzen crackers met verschillende smaken. Gewoon 1 minuutje in de magnetron. Kun je gewoon in de supermarkt kopen. Ze verkopen ze ook kant-en-klaar en in sommige toko’s. EN GA NIET LIJNEN. VAN LIJNEN WORDT JE ALLEEN MAAR DIK. Eet een gezond eetpatroon. Als je wilt afvallen zorg dat je GENOEG eet. Dat is niet teveel,maar ook niet te weinig. Voor een gezonde meid heeft 20 a 25 kilocalorieën per kg nodig. Weet je dus 100 kilo dan mag je dus 2000 a 2500 kcal per dag eten. Sport je veel ga dan liever naar 25kcal per kilo. Weet je 70 kilo dan moet je minimaal 1400 kcal per dag binnen krijgen om af te vallen. Zorg ook dat je genoeg vet eet. Vet schrappen is heel slecht. Je lichaam heeft vet nodig. Zeker als je jong bent. Je hersenen bestaan uit vet en die hebben het dus nodig. Ook zit er in vet vitamine D en vitamine A. Om dit om te zetten heb je vet nodig. Niet heel veel maar ook niet te weinig. Je hebt tenminste 30 gram vet nodig. Zorg ook dat als je brood of pasta eet,dat er veel vezels inzitten. De vezels zorgen er voor dat je bloedsuiker niet snel omhoog gaat. Het werkt als volgt. Stel dat je een heerlijke slagroompunt eet. Alle suiker uit de punt belandt vrijwel direct in je bloed, waardoor de bloedsuikerspiegel snel te hoog wordt. Kortom, met die slagroompunt heb je de bloedsuikerspiegel uit balans gebracht. Een hoge bloedsuikerspiegel is schadelijk voor je zenuwen en vaatwanden, dus er moet snel iets gebeuren. Geen nood, want nu komt het hormonale systeem in actie. Als reactie op de stijgende bloedsuikerspiegel, begint de alvleesklier insuline te produceren. Je spier- en vetcellen zitten vol met insulinereceptoren en daarom voeren deze cellen de belangrijkste opdracht van dit hormoon uit: suiker uit het bloed opnemen. Daardoor zakt je bloedsuikerspiegel weer snel naar een gezond niveau. De balans is hersteld. Als je jaar in jaar uit dagelijks een slagroompunt naar binnen werkt, moet uw alvleesklier telkens weer een sloot insuline aanmaken om de bloedsuikerspiegel omlaag te krijgen. Na verloop van tijd worden de insulinereceptoren ongevoeliger en zullen de spier- en vetcellen steeds slomer reageren op insuline en minder suiker opnemen. De cellen worden als het ware doof voor insuline, net zoals je gehoor achteruit gaat als er elke dag veel tegen je wordt geschreeuwd. Dit heet ook wel insulineresistentie. Omdat de bloedsuikerspiegel daardoor onvoldoende daalt, gaat de alvleesklier nóg meer insuline produceren zodat de bloedsuiker toch voldoende naar beneden gaat. Maar door deze overvloed aan insuline gaan uw cellen er nóg trager op reageren. Dit gaat net zo lang door tot de klier uitgeput raakt en niet meer voldoende hormoon kan aanmaken om de bloedsuikerspiegel op gezond peil te houden. In dit geval heeft u diabetes type 2. Eet je brood met genoeg vezels dan gaat je lichaam minder insuline maken en zorgt ervoor dat het langzaam stijgt en je dus ook minder honger krijgt. DUS MEIDEN GA NIET DIËTEN, MAAR GA GEZONDER ETEN.

  Reageer
 7. Sarah ·

  Wat triest. Inderdaad ik heb dit artikel gevonden via google vanwege een serieus gewichtprobleem. En tot mijn schrik reacties van allemaal meisjes van 13, 14, 15 die absurde vragen stellen. Lieve meisjes. Praat met jullie moeder, tante, lerares…iemand die ouder is en jullie wat kunnen bij brengen want dit is echt te gek voor woorden!

  Reageer
 8. onzekere gast 2 ·

  ik ben 11 en weeg 55 kg volgens mij veel te veel maar weet het niet zeker.
  wie weet het antwoordt????
  alvast bedankt!

  Reageer
 9. esther r ·

  Ik kwam via google op deze site en vind het schrikbarend om te zien hoeveel jonge meisjes aan het dieeten zijn.
  13, 14 jaar tjonge jonge
  triest hoor!

  Reageer
 10. Ikke ·

  Ik ben 152cm lang en weeg 62 kilo… ik ben in totaal al 12 kilo afgevallen!!
  Nu stond ik pas een paar weken op 63 en heb ik een week rust gehouden dus niks sporte niks gezond eten, week erna ben ik weer begonnen en viel ik in een week dus 1 kilo af nu zijn we 2 weke verder en sta nog steeds op 62, dus val ik weer niks meer af… Dit artikel helpt maar 1 week en dan weer niet.. terwijl ik 3x per dag gezond eet en 3x tussendoortjes pak in de vorm van fruit, evergreen enzz… en ik doe3 a 4 x per week een uur aan sport!!!
  Ik wil graag nog 12 kilo afvallen, maar als het nu al niet meer lukt, wat moet ik doen dan???
  Ik wil sowieso een goed bmi hebben en daar moet ik al 57 voor wegen, het lukt gewoon niet meer en nu??????????????????

  Reageer
 11. Marieke ·

  Ik ben 13 jaar, 1.55 m lang en weeg 55 kilo. Als ik jullie zo hoor, zullen jullie dit vast allemaal veel te zwaar vinden. Maar je moet niet alleen naar de cijfertjes op de weegschaal kijken, kijk ook eens in de spiegel!! De meesten van jullie zijn helemaal niet te zwaar, en als je al een beetje te zwaar bent, wat dan nog!? je kunt er hartstikke goed uitzien als je een beetje stevig bent. Mannen en jongens vinden dat zelfs mooier dan die dunne meisjes met botten die er bijna uitsteken!
  Je hoeft niet af te vallen.
  Dat is voor mensen boven de 40 b edoeld.
  je bent jong en je moet gewoon genieten van je leven!
  leuke kleding, leuk kapsel, leuke make-up, en niemand die iets denkt van jouw gewicht!
  ANGELA, als je 20 bent en 1,70 en 77 kilo weegt, ben je dus niet te zwaar!!!!!!!
  jullie zijn allemaal een beetje doorgedraait en als ik jullie was zou ik eens even goed je BMI uitrekenen. Als je nog niet uitgegroeid bent, moet je een kinderBMI-tabel/site gebruiken!

  — AFVALLEN. daarvoor hoef je niet minder te eten en meer te sporten.
  ga gewoon elke dag een halfuurtje wandelen.
  Zorg bijv. dat je light producten koopt, zodat je door even veel te eten als eerst,
  toch veel minder calorieën binnenkrijgen en dus afvallen.
  Ook moet je genoeg naar de wc gaan.
  als “dat” echt niet vaker dan 2/3x per week lukt,
  heb je behoefte aan een LICHT laxeerdingetje.
  geen laxeermiddelen!!!
  maar koop bijvoorbeeld RoosviceeLAXO.
  da’s gewoon hele lekkere limonadesiroop die je moet aanlengen met water.
  Het is 100% natuurlijk. en 100% gezond.
  toch moet je iets vaker naar de wc.

  door bovenstaande dingen te doen, blijf ik op gewicht. Ik hoef niet af te vallen. Ben dus echt NIET te dik. maar ik wil alleen niet dikker worden, en de tips hierboven helpen =]

  Ojah. Vreetaanvallen mogen best!!! je moet je echt niet schuldig voelen.
  en al helemaal niet in de puberteit. Dan heb je gewoon veel bbehoefte aan eten en vreetaanvallen. Heb je honger? gewoon eten!
  want wat wil je liever; een vetrolletje of ongelukkig zijn!?!
  nou, ik heb liever wat vet meer dan zo’n raar ongelukkig depri model!!

  IK HOOP DAT IK JULLIE EVEN HEB BEVRIJD VAN JULLIE GESTOORDHEID. GEWOON ETEN, ALLEEN SPORTEN ALS JE ZIN HEBT EN GELUKKIG ZIJN!

  Reageer
 12. Angela ·

  Hallo,
  k ben angela,
  ben 20 jaar,
  ben 1,70
  en weeg 77 kilo!!!
  hoe kan ik snel afvallen?
  dit kan gewoon niet meer,
  durf niet meer over straat haast,

  gr

  Reageer
 13. Lies ·

  Hoi allemaal,

  Voor alle meiden die wel een gezond BMI hebben maar psychische problemen hebben met hun gewicht:
  Ga langs bij je huisarts. Hij/zij kan je vertellen:
  – wat normaal gewicht en eetpatroon is en wat niet,
  – hoe je op gezonde manier je figuur kunt corrigeren,
  – kan zorgen dat je psychische hulp krijgt als je het allemaal niet aan kunt.

  Voor iedereen die psychisch wel goed in zijn vel zit maar op een gezonde BMI wil komen: Er zijn genoeg nuttige tips
  te vinden op het internet over gezonde voeding en gezond eetpatroon, kijk bijv. eens op de site van het voedingscentrum,
  daar kun je ook uitrekenen of je een gezonde BMI hebt.
  De regels zijn simpel, maar om je eraan te houden heb je discipline, doorzettingsvermogen en een positieve instelling nodig.
  Op deze manier ben ik zelf van 85 kilo terug naar 65 kilo gegaan binnen een jaar, en tevreden met mijn maat 38.
  Als Erica Terpstra het kan, als ik het kan, dan kan jij het ook!

  Succes!

  Reageer
 14. Esmee ·

  Halloo:D
  Ik ben pas 13 jaar en ik weeg al bijna 70 kilo! Dat is toch veel ste veel!
  Reactie?

  Reageer
 15. Baukje ·

  hee ik ben 54 kilo en 1.62 en ik heb een hele dikke buik en dikke dijen:'( help, wat moet ik doen om snel en makkelijk sterke buikspieren te krijgen en 12 kilo af te vallen

  Reageer
 16. Rianne ·

  hoi,
  ik ben 1.84 lang en weeg 73 kilo.
  opzich is dat niet te dik voor mijn lengte, maar ik vind mijn buik en bovenbenen wel te dik.
  hoe kan ik daar snel iets afvallen?

  alvast bedankt!

  Reageer
 17. Ellen ·

  Heey..
  ik ben een meisje van 14 jaar!
  ik weeg 48 kilo en ik ben 1.57 lang!
  ik vin dat ik veelste zwaar weeg ik wil graag 8 kilo of wel meer afvallen.
  Dus nu heb ik een vraagje willen jullie mij tips geven om dit te doen.

  Alvast Bednakt!!

  Reageer
 18. anna ·

  dames,

  ik herken een hele boel van jullie verhalen uit mijn verleden. ik ben begonnen met lijnen toen ik 12 jaar oud was, is was toen 1.68 en woog ruim 50 kilo. wat helemaal niet te dik is. Tot mijn 20ste heeft mijn hele leven gedraaid om eten en afvallen, helaas kwam ik door die obsessie met eten alleen maar aan, waardoor ik nog minder ging eten (soms maar 200 gr boontjes per dag) en bizar veel ging sporten. Omdat mijn hele leven op dat moment om gewicht draaide vervreemde ik van mijn omgeving.
  ik ben inmiddels 23 jaar en weeg 75 kilo and I’m loving it!! ik eet nu wat ik lekker vind en gezond en goed voor me is. ik sport voor mijn plezier en niet om kilo’s te verliezen!!!

  meisjes het is niet belangrijk hoeveel je weegt, maar hoe je je van binnen voelt! als jullie niet blij zijn met jezelf zul je ook nooit gelukkig worden door het afvallen. hou van jezelf en het leven en zorg dat je gelukkig en gezond word en blijft. je zult zien als je positief in het leven staat, van je lijf houd en gezond eet en beweegt, dan zul je van je lijf gaan houden hoe zwaar je ook bent!! en voorbeelden als 1.64 en 50 kilo zijn dan echt belachelijk!!

  en als je dit alles moeilijk vind, kun je altijd met iemand uit je omgeving (vriendin, moeder, tante, zus etc) over praten, bijna iedere vrouw voert een constante, hopeloze strijd met haar gewicht!

  groetjes
  anna

  Reageer
 19. dikiemand ·

  heej
  ik ben 14 ,1.64 en 50 kilo!
  dat is veel te veel
  maarik zou graag dunne benen willen
  ik fiets al elke dag een uur en ik harloop 1/2 x in de weeekk en badminton 1x in de week
  maar het lukt me niet , en ik drink ook nog zo’n anderhalfe liter water p dag en 2 stuks fruit maar het lukt me niet:'(

  xx

  Reageer
 20. eline ·

  aller beste mensen
  ik ben 14 jaar ik ben 1.65 en ik weeg 63
  das dus echt te veel !! ik weet echt nie wat ik moet doen
  hopelijk kunne jullie me helpen
  ik zouw graag ongeveer 8 kilo der af
  xxxx

  Reageer
 21. tina ·

  hej ik ben een meisje van 18 jaar ik vind mij heel dik ik ben 158 groot en weeg 74kilo ik ben al wel is 8 kilo kwijt geraakt maar er is trug 5 kilo bij gekomen nu ben ik trug op dieet en ben op een week tijd 1kilo200 afgevallen door te sporten en op mijn eten te letten ben pas verjaaard en heb veel gegeten nu kan ik ni meer stoppen met eten en moet dringend afvallen ik lust wel geen groenten kan iemand mij helpen 15 kilo aftevallen

  Reageer
 22. Caroline ·

  Heey

  ik ben 14 jaar en ik ben ongeveer 1.60 lang maar ik heb egt een buik en ik weeg 60 kilo hoeveel moet ik gaan afvallen om geen buik meer te hebben dat ik gewoon een platte buik heb ..

  hopelijk kunne njullie me helpen

  Reageer
 23. carrie ·

  hoi

  ik ben 14 jaar
  1.68 en weeg 63 kilo

  ik ben er niet echt te vreden mee ik heb hartstikke dikke benen en me hele buik puilt er uit

  wat kna iker aan doen

  Reageer
 24. onzekere gast ·

  ik bn 160cm en ik weeg 57 kilo ik bn egt niet tevreden.. mn ouders zeggen dat ik normaal gewicht hb maar dat zeggen alles ouders ik ga deze tips egt wel volgen

  Reageer
 25. Jessica ·

  Hallo.

  ik ben 1,73 lang 15 jaar en weeg 65 kilo. gezond gewicht maar ik heb dus beetje bol buikje en dikke kont me benen kunnen er wel door ben ik wel tevreden mee.
  maar het word weer eens zomer en ik verlang weer naar een strak buikje.

  ik ga morgen de tips die hier boven staan volgen en kijken of het werkt als er iemand nog andere tips voor me heeft hoor ik ze graag

  Reageer
 26. sarah ·

  ik ben 13 jaar .
  en weeg 57 kilo :cry:
  al mijn vriendinnen wegen maar 40 tot 45.
  als ze het dan aan mij vragen durf ik niks te zeggen.
  maar ik wil ook zo wegen als zij wat kan ik doen?

  Reageer
 27. ik ·

  ik zie e trouwens niet zo superdik uit , want ik ren ook heel vaak enzo met sporten
  maar toch zou ik er wat kilos afwillen:$

  Reageer
 28. ik ·

  Ik ben 14 en 1.70/1.75
  en ik weeg 80 kilo :oops:
  Ik wil 70 kilo wegen
  maar in iedergeval tussen de 70/75 kilo :oops:

  Reageer
 29. Zilla ·

  Heeii ,,

  Ik ben 14 jaar,ben 1.52 meter lang en ik weeg 42 Kilo.
  Iedereen zegt dat dit een gezond gewicht is,en dat vindt ik redelijk.Maar ik heb een hele dunne kont,hele dikke bovenbenen,hele korte kleine dunne armen en een hele dikke buik.Ze geloven niet dat ik 42 kilo weeg,maar dat is echt wel zo,ik ik ben dik en ik weeg weinig.Ik ben klein en ik zie er stevig uit.Ik probeer af te slanken,maar dat lukt niet,En dan roept iedereen dat ik me aanstel,wat moet ik nou?Ben ik een gezond gewicht ?

  Please antoowrd !!

  Reageer
 30. Jasmijn ·

  Ik ben 1.74.. vorig jaar 12 kilo afgevallen, weegde op een gegeven moment 59 kilo en ik zag er niet uit.. ik vond mezelf veel te dun en kreeg idd ook van mensen te horen dat ik te dun was.. nu zit ik op 72 kilo, ik persoonlijk vind dat net iets teveel (ivm mijn broeken) en wil afvallen naar de 67 a 68 kilo! dat is een perfect gewicht!
  Ik las net een stukje van het meisje van 1.78 die 64 kilo weegt, mens dat is toch een perfect gewicht..?! pff ik snap t soms echt niet.. Ik wil puur iets afvallen omdat me broeken dan iets losser zitten, dus over t algemeen ben ik verder wel tevreden met dit gewicht, maar toch, die broeken he, dat knellende is maar niets :P

  Reageer
 31. dian ·

  jee ik lees hier allemaal reacties van meisjes van 14 die 1.60 zijn en 44 kg wegen of meisjes die 177 zijn en begin 60 kilo wegen afvallen .. zijn jullie helemaal gek.. is er geen ouder die dan oplet dat zijn kind niets eet meisjes billen heupen borsten wel of niet krijgen ..dat is ook genetisch bepaald.. en het wel krijgen betekend gewoon dat je een volwassen figuur krijgt en billen dat hoort er bij je houd tot je 80ste niet het figuur van een 18 jarige voorbeeld toen ik 18 was was ik 1.68 woog 58 kilo toen ik 24 was zat ik op dieet ik mocht an me zelf niet zwaarder dan 64 kilo toen ik 35 was woog ik 68 en vond ik mezelf super slank nu ben ik 44 en woog laatst 68 kilo en iedereen vroeg of ik ziek was je krijg een ander figuur bouw enz als je ouder word.. en nu vind ik dat ik er mooi uitzie als ik 72 kilo weeg kijk eens om je heen vrouwen van de 60 die net kip op een stokje lijken vellen aan de armen kippen nek maar ze wegen wel zoals ze 25 waren jippie :-( doe gewoon eet gewoon een keer gek doen moet kunnen .. eet groenten fruit en zuivelproducten en beweeg .. bewegen is gewoon het belangrijkste succes en geniet ook van het leven i.p.v. zoveel tijd er in te stoppen terwijl je al 20% onder je lengte zit qua gewicht geniet

  Reageer
 32. Halima ·

  Ik ben in begin mei 2008 begonne met afvallen ik woog toen 88 kilo lengte 1.60 en binnen eind juli woog ik 75 kilo..

  ben minstens 13 kilo afgevallen…

  ik dronk 3 koppe groene thee per daag trainde 2 uren per dag soms 1 uur dans veel gewoon lekker los gaan op je fav muziek …rennen af en toe …

  ik at veel brood het maakt niet uit wat je eet als je het maar verbrand … je mag zelfs een chocola reep op als je maar op de calorien inname oplet dat is ca. 1500 cal op een dag of zelfs meer

  het is mij gelukt dus jullie lukt het vast ook wel..;)

  Reageer
 33. Anonymous ·

  "ja ik ben 1.65 meter lang en ik weeg 55 kilo, en ik wil 15 kilo afvallen" gedraag je eens. Zoek je aandacht of meen je dit nou ? Ik ben 17 jaar oud, 1.76 lang en ik weeg 110 kilo ! :S Moet ik dan zelfmoord plegen ofzo ? En ja ik ben bezig met afvallen.

  Reageer
 34. Linda24 ·

  Mijn God…jullie zijn stuk voor stuk een belediging voor mensen die écht een gewichtsprobleem hebben…
  Als ik jullie was zou ik geen tips vragen om af te vallen, maar een psycholoog bezoeken om te vragen hoe je van dat idiote idee af komt….!

  Nee even serieus, ik begrijp dat jullie écht denken dat jullie te zwaar zijn, en ik snap ook hoe dat komt (media, druk van vrienden, etc), maar het is écht niet gezond en je wordt er niet vrolijker van, geloof me. Wees jezelf, wacht tot jullie iets ouder zijn en volgroeid en dan zien jullie ’t allemaal wat realistischer.. Sterkte!!

  Reageer
 35. sara ·

  aimee

  je hebt een gozond gewicht maar je moet zorgen dat je niet tot 73 kg komt dan ben je zwaar

  Reageer
 36. sara ·

  ik ben sara en ik ben 13 jaar:
  ik ben 156 lang en ik weeg 57 kg mijn Body Mass Index is : 23.4 ik heb helaas geen platte buik en ik wil binnen 1 mand 15 j°kg afvallen
  ik sport 3x per week ik doe hockey
  kan iemand mij helpen aub aub
  ik huil bijna elke dag want alle mij nichten zijn dun behalf ik
  bedankt alvast

  Reageer
 37. Vief ·

  Laila,

  Als je extreem veel sport zul je in het begin niet veel merken op de weegschaal. Ik doe heel veel aan krachttraining en ben in een jaar tijd maar 5 kilo afgevallen, maar wel twee kledingmaten slanker geworden!!
  Meet liever 2 keer per maand je tailleomvang met een meetlint. Je zal zien dat je slanker wordt.

  Reageer
 38. Madelon ·

  Sara, je kan niks doen zodat je langer wordt hoor! Doe niet zo raar! haha Bovendien ben je veel te mager, 44 kg bij jouw lengte.
  Meiden jullie moeten eens gaan kijken wat je bmi is en niet zo twijfelen. Google maar eens op bmi dan zul je zien dat jullie niks hoeven af te vallen!!! Laat je niks wijsmaken! Voor je het weet heb je anorexia

  Reageer
 39. astrid ·

  ben bezig met afvallen maar jah inderdaad de eerste 7 gingen heel hard maar nou blyf ik maar hangen en moet er echt snel nog 3a4 kilo af hebben heeft iemand tips voor me zonder pillen enzo gewoon op normale manier zeg maar???
  alvast bedankt

  Reageer
 40. laila ·

  hoi ik heb me vandaag gewogen en weeg nu 86kilo yes groetjes laila

  Reageer
 41. laila ·

  hoi ik ben nu al 3 weken extreem bezig met sporten en dan 5x per week en slenderen er naast ben 163cm lang en weeg 88 kilo en drink veel pu-erh thee maar val geen grammetje af ben zelfs bij gekomen.woog vorig jaar 68 kilo ben in een keer heel veel bij gekomen.gebruik plastabletten al 3 jaar soms denk ik dat ik daar door ben aangekomen.heb je tips voor me

  Reageer
 42. Lola ·

  Hey ik heb een beetje hetzelfde probleem als Kelly :roll: Ik heb ook ‘dikke’ billen en kuiten…mn achterwerk is niet echt dik…maar toch…ik heb ook brede heupen :roll: Terwijl m’n ‘bovenlichaam’ strak isen redelijk ‘mager’. Maar ik wil graag tussen de 53-56 kg wegen… 8) Nu weeg ik 63-65, ben 14jr oud en ben 1m75 groot.Dan kan ik ook ’s skinny jeans dragen zonder dat ik me hoef te schamen é :oops: De zomer vakantie begint over 2 weken 8) en na de zomer vakantie (2 maanden) zou ik graag mn streefgewicht bereikt hebben!! :D Dusj…als jndr tips hebbn vo ik?!!! Dat zou zeer lief zijn é :wink: dank je …x

  Reageer
 43. sara ·

  hey
  ik ben 16 en 1.62 lang wee 44 mij vraag is hoe kan ik langer woorden ik eet helemaal niet veeel geen kaas geen boter geen snoep en so melk drink ik soms en sport veel smorgens en savonds hardlopen en fietsen.mij familllie is ook best lang.ik maak me zorgen om me lengte
  mij vraag is hoe kan ik lang worden heeft iemand tips
  alvast bedankt
  sara

  Reageer
 44. Christina ·

  Hoi allemaal,

  Ik dacht dat ik geobserdeerd was door mijn gewicht…maar ik ben pas begonnen met afvallen toen ik 19 was,… ik wil graag tegen alle jonge dames zeggen: je hoeft niet af te vallen!! je lichaam blijft zich ontwikkelen en je zult zien als je 17, 18, 19 bent dat dat afvallen op zo’n jonge leeftijd nergens op slaat…afvallen op een jonge leeftijd als je lichaam nog niet volgroeid is, is het gekste wat je kunt doen, het enige wat hierdoor kan gebeuren is dat je dikker word. gewoon sporten en goed eten!!

  Reageer
 45. Aimée ·

  heey

  ik ben 14 jaar en al meer dan 2 jaar op dieet.
  ik ben dat dieete egt zat!!
  ik ben nu 1.73 meter lang en weeg bijna 70 kilo!!
  egt niet gezond volgens mij hoor!!
  ik heb absoluut geen platte buik en mn benen en armen zijn super dik vind ik.

  heb je wat tips om snel af te vallen?? dan kan ik teminste stoppe met al dat gedieet!!

  Reageer
 46. Hanna ·

  Aangezien je 16 jaar bent en objectief gezien echt mager bent (bereken je BMI!!!) is verder op dieet gaan het stomste wat je kan doen. Binnen 10 jaar weeg je ongetwijfeld 100 kilo, want je hebt geen gezond voedingspatroon en geen gezonde instelling. Ga praten met een deskundige, want je bent echt fout bezig. Probeer eens normaal en gezond te eten en hou dit de komende 50 jaar vol. Iedereen snoept wel eens en daar wordt je niet onmiddellijk dik van als je een stabiel gewicht hebt.

  Reageer
 47. Lisa ·

  ik ben 16 jaar en 1.78 m, ik ben ongeveer anderhalve maand geleden begonnen met afvallen (ik woog toen 67 kg, vindt ik echt te veel) Ik eet echt niet meer dan 1400/1500 calorieen per dag, met hier en daar wat uitschieters naar boven en beneden. Ook fiets ik een hoop, minstens een uur per dag. Nou is het probleem; ik weeg nog steeds 63 kg! Helemaal niets helpt! Het is heel frustrerend en het wordt steeds moeilijker niet te gaan snoepen. Ik kan helaas niet harder gaan trainen, want ik heb problemen met mijn rug. Heeft iemand een tip voor mij?

  Reageer
 48. Onzeker meisje.. ·

  Hallo,

  ik ben 17.166 en mijn gewicht schommelt elke keer van 58 tot de 64..en dan heb ik ook nog eenz pfeiffer op dit moment en me schildklier werkt te langzaam..maar net niet langzaam genoeg om er tabletten voor te krijgen of een operatie..maar ik weeg op het moment tussen de 60 en 63.. en ik wil graag tussen de 50 en de 55 wegen..kunt u mij helpen

  Alvast bedankt voor u hulp.!

  Reageer
 49. Linda ·

  Reactie voor Kelly, Je gewicht is prima. Wil je je benen slanker? gebruik ze constant als je zit beweeg je benen. Neem heel vaak de trap ga lekker wandelen of joggen. Eet veel groene groenten. Drink voldoende water. maar vergeet niet dat een paar billen wel erg vrouwlijk zijn!!!

  Reageer
 50. Lynn ·

  Hallo, ik wil graag veel afvallen, minstens 15 kilo. ik ben sinds 2 weken aan het sporten minimaal 5x per week soms 2 x per dag. Maar ik heb moeite om eten te kiezen en heb geen plezier in koken. Heb je handige tips of maaltijd vervangers die smaken? Ben een onrustig en chaotische persoon

  Reageer
 51. Kelly ·

  Heey

  Ik ben 14 jaar
  Ik ben 1.66 m lang en weeg 57 kilo

  Ik vind mijn verhouding van mijn lichaam echt niet mooi!
  Ik heb namelijk een redelijk platte buik, maar een dikke kont en dikke bovenbenen/kuiten.
  Ik wil heel graag dat mijn achterwerk dunner word! en Ook mijn bovenbenen vind ik belangrijk dat er wat vet afgaat.

  Ik hoop dat u me daar tips voor kan geven!
  Alvast bedankt!

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.