Vetverbranding: 6 tips om de moed erin te houden!

Strubbelingen zijn er altijd, en het is dan ook logisch dat je op zijn tijd een vervelende uitglijder maakt als je bezig bent met afvallen en vetverbranding. Het is zelfs niet erg om af en toe eens flink op je smoel te gaan…

Zolang je jezelf de volgende dag maar weer opraapt en dus nooit opgeeft! Opgeven is een absolute no-go. De enige twee dingen die je mag opgeven zijn junkfood en passiviteit. Hierbij 6 tips waardoor je het afvallen niet zult opgeven…

1. (Af)vallen & opstaan

Je komt altijd op een punt dat je het afvallen helemaal beu bent. Je trainingsschema hangt je de keel uit en je bent toe aan een beker Ben & Jerry’s. Je slaat het sporten een paar dagen over en lepelt een flinke hoeveelheid chocoladeroomijs naar binnen.

Hoewel zulke uitglijders niet bevorderlijk zijn voor je vetverbranding, zijn ze tevens volkomen menselijk. Bovendien zijn ze helemaal niet zo erg voor je langetermijn-resultaten. Het enige grote probleem van een uitglijder is dat je er mentaal ontmoedigd door kunt raken.

Accepteer daarom de tekortkoming zoals die zich heeft voorgedaan. Zoek er niet te veel achter en blijf er vooral niet te lang in hangen en bij stilstaan. Het is logisch dat je achteraf baalt van je blunder en flink gefrustreerd of teleurgesteld bent, maar zet je er zo spoedig mogelijk weer overheen. Zet je gezonde leefstijl door; ga gewoon weer verder met je eet- en beweegpatroon van enkele dagen geleden.

Maak je niet te snel zorgen; als je direct aan de slag gaat met eerherstel, dan is die sporadische uitglijder je allang vergeten en vergeven! Een uitglijder is nooit een reden om bij de pakken neer te zitten.

2. Er zijn géén geldige excuses

Mensen zoeken van nature excuses voor hun mislukkingen en gebreken…

  • Afvallen werkt niet voor mij.
  • Het zit in mijn genen.
  • Het ligt voor 100% aan mijn schildklier.
  • Ik probeer het niet eens meer, want niks werkt.
  • Het komt volledig door mijn diabetes.
  • Ik heb een “stevige bouw” en “zware botten”.
  • Lichaamsbeweging werkt averechts voor afvallen.
  • En ga zo maar door…

Factoren die afvallen mogelijkerwijs bemoeilijken zijn geen geldig excuus om dan maar helemaal te stoppen met vechten voor een slanker lichaam. Je mag best accepteren dat afvallen voor jou moeilijker is dan voor vele anderen, maar schik je niet in incompetentie of zelfmedelijden. Niks staat je in de weg om af te vallen; er is voor iedereen een manier, hoe moeilijk en zwaar die ook moge zijn.

3. Weekenddip

De meesten eten ’s weekends beduidend ongezonder dan doordeweeks. Tijdens het weekend worden veelal zakken chips, zoutjes, gebak en speciale deegwaren in huis gehaald. Je kunt je wellicht voorstellen dat dit soort junkfood je vetverbranding geenszins ten goede komt.

Het is dan ook belangrijk om je week te evalueren voordat je ’s weekends de keukenkastjes opentrekt. Als je de hele week gezond hebt gegeten, dan kan een chippie geen kwaad. Heb je echter een verjaardag of etentje achter de rug, dan kan het verstandig te zijn om een gematigd weekend in te lassen.

Het is vooral belangrijk dat je plezier beleeft aan sporten!

4. Maak plezier

Vetverbranding moet altijd een proces zijn waardoor je je beter voelt. Als je je er slechter door voelt, dan doe je iets verkeerd: te saai, te eentonig, te streng, te vaak, te lang of te intensief. Het is enorm belangrijk dat je plezier hebt in het hele afslankproces, want als je diëten als vies of bewegen als vervelend ervaart, zul je het nooit lang volhouden.

Als hetgeen je doet aanvoelt als een verplichting of last, dan is de betreffende methode voor jou ongeschikt. Je weet dat je op de goede weg bent zodra je plezier krijgt in gezond eten en veel bewegen. Als je dingen doet waar je een hekel aan hebt, dan dien je ofwel je beeldvorming bij te stellen, ofwel een leuker alternatief te verzinnen.

5. Bouw een competitief element in

Afvallen (vet verbranden) wordt leuker als je een wedstrijdelement inbouwt. Je hoeft niet per se met een ander te wedijveren; met jezelf kan ook. Stel uitdagende doelen qua porties, tijden, gewichten, weerstanden en inspanning. Zie vetverbranding niet als doel, maar als bijkomend gevolg van een leuk spel of een spannende competitiestrijd. Uitdaging werkt namelijk motiverend en opzwepend.

Tip: er zijn tegenwoordig erg leuke apps verkrijgbaar (o.a. Nike Training Club & Nike+ Running) die je continu motiveren en oppeppen tijdens je training!

6. Charter een sparringpartner

Een dieetbuddy kan enorm gunstig uitwerken op je afslankresultaten. De ideale sparringpartner is iemand die bereid is om af te vallen en minstens zo gemotiveerd en gedreven is als jij. Dieetmaatjes kunnen elkaar vergezellen, motiveren, uitdagen en steunen; bovendien zorgt de onderlinge concurrentie die ontstaat voor een zekere competitie- en bewijsdrang waardoor je beter gaat presteren.

Het is heerlijk om ervaringen, prestaties en valkuilen te kunnen bespreken en delen met iemand die in het zelfde schuitje zit als jij. Lotgenoten kunnen veel voor elkaar doen en betekenen, vooral op mentaal gebied. Daarnaast neemt een sparringpartner de functie op zich van de spreekwoordelijke stok achter de deur; je zult minder makkelijk verzuimen of opgeven. En samen sporten zorgt er tot slot voor dat je de moed er gemakkelijker in houdt!

Denk jij dat bovenstaande tips je zullen helpen bij je vetverbranding en afslanksucces? Laat hieronder je reactie achter!

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.