afvallen rond je buik

Afvallen rond je buik + effectief buikvet verbranden!

Er is geen magische methode om buikvet te doen wegsmelten. Zij die beweren dat ze middeltjes en methodes kennen waarmee je binnen twee weken een bierbuik omtovert tot een wasbordje mag je wat mij betreft uitlachen en de deur wijzen. Ik zal je direct uit de droom helpen: afvallen rond je buik is zwaar; heel zwaar! Buikvet verbranden vergt namelijk tijd, energie en met name doorzettingsvermogen. Hierbij de belangrijkste dingen die je moet doen en laten om af te vallen rond je buik…

Afvallen rond je buik: kracht versus cardio

De buik is het meest vatbare lichaamsdeel voor vetreserves. Veel mensen kampen dan ook met een vetlaagje rond hun buik. Er is maar één methode om dit vet rond de buik kwijt te raken, namelijk cardio. Zij die beweren dat krachttraining beter is, slaan de plank volledig mis. Met krachttraining groeien namelijk je buikspieren, maar verbrand je niet het vet op je buik. De buikspieren groeien door krachttraining, maar blijven verscholen onder het laagje buikvet. Begin dus eerst met cardio en begin pas na een aantal weken met krachttraining (altijd voorafgaand aan je cardio workout).

4 tips voor afvallen rond je buik & buikvet kwijtraken

Voor een mooie strakke buik dien je zowel het vet op je buik kwijt te raken als je buikspieren te trainen. Afvallen rond je buik doe je allereerst door buikvet te verbranden met cardio. Het modelleren van de contouren van je buik en je buikspieren doe je door het trainen van je buikspieren met specifieke krachttraining (buikspieroefeningen). Hierbij 4 tips voor afvallen rond je buik, buikvet verbranden en buikspieren kweken:

1. Buikvet verbranden met cardio

Cardio is de allerbelangrijkste tip voor afvallen rond je buik en buikvet verbranden. Binnen de fitness staat cardio voor cardiovasculaire training. “Cardio” betekent hart en “vasculair” staat voor bloedvaten. Cardio vergt dan ook veel van het hart- en vaatstelsel en belast –in tegenstelling tot krachttraining– in mindere mate, of in ieder geval minder intensief, je spieren. Cardio is een alternatieve benaming voor duursport, aerobics of cardio-fitness.

Cardio is de ideale manier om vet te verbranden omdat het je hartslag verhoogt, calorieën uit koolhydraten verbrandt en op den duur je vetreserves aanspreekt en opgebruikt. Alles wat je hartslag verhoogt is in zekere mate cardio. Efficiënte vormen van cardio zijn onder meer hardlopen, fietsen, touwtjespringen, spinning, dansen, hometrainer, crosstrainer, loopband, roeimachine en zwemmen. Een “beste cardio-oefening” bestaat niet. Doe gewoon iets wat je leuk vindt – het liefst 2 of 3 keer per week en 30 tot 45 minuten per keer. Het is enorm belangrijk dat je iets doet wat je leuk vindt, want alleen dan zul je het lang genoeg volhouden om daadwerkelijk buikvet te verbranden.

Als je een dikke buik hebt en ook te veel weegt, doe je er verstandig aan om krachttraining aan te vullen met cardio. Goede vormen van cardiotraining zijn onder andere: fietsen, wandelen, crosstrainen en steppen. Met cardiotraining kun je zeer effectief trainen om af te vallen en een platte buik te krijgen.

2. Afvallen rond je buik met behulp van krachttraining

Krachttraining is de perfecte manier om je buikspieren te trainen en te doen groeien qua massa. Wanneer je met cardio bent afgevallen rond je buik en je buikvet hebt verbrand, kun je met de juiste krachttraining (buikspieroefeningen) je spiermassa vergroten en een sixpack kweken. Als je spiermassa eenmaal groeit, zal het steeds makkelijker worden om je spieren nog groter te trainen. Spierweefsel maakt namelijk passief gebruik van je energiereserves (calorieën uit koolhydraten) en vetreserves (lichaamsvet). Zodoende zorgen spieren er dus ook nog eens voor dat vet minder makkelijk weer terugkomt op je buik. Hier vind je de meest effectieve en efficiënte buikspieroefeningen die er zijn…

Krachttraining is met name aan te raden als je een gezond gewicht hebt, maar tegelijkertijd toch veel buikvet. Door krachttraining kweek je namelijk spieren, waardoor de verhouding tussen spiermassa en vet in je lichaam verbetert. Het resultaat is een strakker lichaam. Het doel van krachttraining voor een platte buik is dus niet zozeer om af te vallen, maar wel om minder vet en meer spieren te krijgen.

Let op: alleen buikspieroefeningen is niet voldoende voor een platte buik. Het is veel beter om een grote diversiteit aan spieroefeningen te doen waardoor je alle spieren en spiergroepen in je lichaam traint. Zodoende ontwikkel je meer spieren, wat de afname van buikvet ten goede komt.

3. Buikvet verbranden door gezond eten

Wanneer je slecht eet, kun je zelfs met cardio én krachttraining geen buikvet verbranden. Wanneer je meer eet dan je lichaam verbruikt, zullen er namelijk altijd vetreserves worden opgeslagen, en je buik zal de eerste zijn die daaronder lijdt. Afvallen rond je buik doe je dus ook met behulp van een gezond, gevarieerd en uitgebalanceerd dieet. Een dieet om optimaal buikvet te verbranden ziet er als volgt uit:

 • Voldoende groenten, fruit & hele granen
 • Genoeg eiwitten: eieren, mager vlees, magere kwark, vis etc. (zie ook deze lijst met eiwitrijke voeding)
 • Eet gecompliceerde koolhydraten zoals volkorenpasta, volkorenbrood, zilvervliesrijst & peulvruchten
 • Eet zo min mogelijk eenvoudige koolhydraten (suiker & bloem)
 • Eet zo min mogelijk transvetten
 • Wees spaarzaam met verzadigd vet (boter, vet vlees & zuivel)
 • Eet al helemaal geen junkfood (friet, frituursnacks, snoep, koek, chips, zoutjes, roomijs etc.)
 • Drink voldoende water & thee – met name groene en witte thee

Om buikvet tegen te gaan is het uiteraard niet raadzaam om vette snacks te nuttigen. Eet in plaats daarvan veel groenten en fruit, vezels, essentiële eiwitten en langzame, gecompliceerde koolhydraten. Je calorie-inname beperken is doorgaans niet eens nodig om van je buikvet af te komen, zorg er echter wel voor dat je gezonde keuzes maakt.

Eet bovendien niet te veel, maar zeker ook niet te weinig. Wanneer er geen voedsel is om te verbranden gaat je lichaam uit nood spieren verbranden in plaats van vet.

4. Nooit stoppen met buikvet verbranden

Zelfs wanneer je dankzij de verbranding van je buikvet het gewenste resultaat hebt bereikt, moet je niet stoppen met krachttraining, cardio en gezond eten. Wanneer je dat doet, hoeft het namelijk niet lang te duren voordat je lichaam weer vetreserves op gaat bouwen. En jawel, allereerst rond je buik. Je hoeft niet de rest van je leven zo fanatiek te blijven sporten alsof je een bierbuik wilt kwijtraken, maar je dient wel gematigd te blijven bewegen en gezond te blijven eten. Niks is zo funest voor je buik als een inactieve en ongezonde leefstijl.

Buikvet kwijtraken + een platte buik bewerkstelligen doe je zó!

Een dikke buik staat niemand charmant (tenzij je zwanger bent). Het is echter zeer vervelend als mensen je per ongeluk aanzien voor zwanger, terwijl je geen kindje bij je draagt. Buikvet komt bij ieder gewicht en lichaamstype voor. Zo kun je zwaarlijvig zijn en een flinke buik hebben, maar ook 55 kilo wegen en toch behoorlijk wat vet rondom je buik hebben.

Het al dan niet hebben van een dikke buik wordt deels genetisch bepaald. Zo kun je aanleg hebben om vet voornamelijk rond je buik op te slaan. Daarnaast is te weinig lichaamsbeweging een belangrijke oorzaak van het ontstaan van buikvet. Vandaar dat je op Gezond’r álles kan lezen over het kwijtraken van buikvet en het bewerkstelligen van een slanke, platte buik.

Afvallen rond de buik: conclusie…

Wanneer je begint met afvallen rond je buik en buikvet verbranden, dien je je levensstijl en eetpatroon aan te passen. Bereken hoeveel calorieën je per dag eet en schrap er wekelijks 250 totdat je als man zijnde rond de 2500 kcal. zit en als vrouw zijnde rond de 2000 kcal. Zodra je eenmaal zichtbaar vet rond je buik verliest, kun je het beste 3 keer per week een set buikspieroefeningen voor krachttraining doen en 2 keer per week 45 minuten cardio.

Als je echt wilt en echt doorzet heb je op den duur gegarandeerd een sixpack. Niet binnen een maand zoals sommige websites beloven, maar wel na een jaar. Dit lijkt misschien lang, maar zodra je gewend bent aan je nieuwe, actieve leefstijl, wordt buikvet verbranden een hobby en is het niet langer een onaangename verplichting.

Heb jij aanvullende tips voor het effectief verbranden van buikvet? Laat hieronder in een reactie weten welke oefeningen, apparaten, maaltijden en motivaties voor jou het beste werken!

62 reacties op “Afvallen rond je buik + effectief buikvet verbranden!

 1. marieke meerdijk ·

  Dit artikel laat precies zien wat er allemaal nodig is om buikvet kwijt te raken. Ik ben ongeveer 5-6 maanden opzoek geweest naar de juiste manier om van mijn buikvet af te raken. Ik ben inmiddels 42, ben 1.74 en weg 89 kilo. Ik heb afslankpillen gebruikt omdat ik dacht dat dit de beste methode was om snel af te vallen. Maar dit werkte uit eindelijk niet. Precies wat er in dit verhaal aan bod komt, werkt wel. Ik ben er nu 3 weken mee bezig en ik zie nu al resultaat! Ik kan je het echt aanraden. Groetjes, Marieke

  Reageer
 2. Sophie ·

  Hai ik ben 17 jaar oud en weeg 68 kilo heel veel dus, ik ben niet iemand die makkelijk kan afvallen en ik heb wel een buikje met uitstekende lovehandles heb er echt last van ben net een week begonnen met fitnessen maar hou het niet lang vol en ik weet ook niet wat ik het beste kan doen om ook m’n benen en billen te trainen en niet alleen m’n buik kan iemand me helpen?

  Reageer
 3. Bas ·

  Hallo, Ik ben 35 jaar en twee weken geleden me doodgeschrokken van de weegschaal. Twee jaar geleden gestopt met roken ruim 20 kilo aangekomen. Voorheen had ik een actieve baan, nu zit ik achter een toetsenbord. Ik was echt geschokt 124 kilo met 1.86. Ik wist wel dat ik te zwaar was maar dit was even een momentje waarin ik dacht @#$*!… je hebt twee kinderen. Als je 40 wilt worden moet nu het stuur om… Ik train momenteel 3 dagen per week en volg een verplicht dieet van mijn vrouw… Het doel is 1,5 tot 2 kilo per week te verliezen. Als iemand goede tips heeft of ervaring heeft om van mijn gewicht richting de 90 kilo te trainen, ik hoor ze graag… Momenteel doe ik cardio om de dag ongeveer 1 tot 1,5 uur als dit meer moet, wordt aan gewerkt maar m’n conditie is nog niet best. Ik vermijd de krachttrainingen is dit verstandig? Alvast bedankt voor de feedback en anderen succes toegewenst met hun uitdaging…

  Reageer
 4. Noemie ·

  Hoi, Ik ben 22 jaar 1,62 en 52,7 kg.. Ik kom van de 71 kg af.. Ik train elke dag mijn buik en ik zie wel lijntjes maar begin bij me buik breder te worden ik sport ook in de sportschool.. Maar wil dus echt van mijn brede buik af en een slankere taille creëren. En in het middenstuk van me buik heb ik nog een beetje vet.. Aangezien ik al zo licht weeg.. Hoeveel kg zou ik dan moeten kwijtraken om mijn vetpercentage te verlagen?

  Reageer
  • Paul ·

   Het is niet zo dat je bij een x-aantal kilo’s gewichtsverlies je lichaamsvetpercentage verlaagt. Een percentage is immers altijd afhankelijk van het geheel… De enige gerichte manieren om je vetpercentage te verlagen zijn: A. Lichaamsvet verbranden (want dan daalt je hoeveelheid lichaamsvet t.o.v. overige lichaamsweefsels)… En B. Spiermassa kweken (want dan stijgt je hoeveelheid spieren, waardoor je vetpercentage respectievelijk daalt). Maar volgens mij wil je niet per se je lichaamsvetpercentage verlagen, maar veeleer slanker worden. En DAT heb je helaas niet voor het zeggen. Je kunt namelijk niet gericht slanker worden op specifieke plekken. De vorm van je lichaam wordt namelijk grotendeels bepaald door je lichaamsbouw / lichaamstype. Als je veel vet op je taille hebt zitten, kun je proberen meer vet te verbranden, maar als je het vet op je taille reeds hebt verbrand, is er eigenlijk niets meer wat je kunt doen. Je kunt er bijvoorbeeld ook niet voor kiezen om je schouders te versmallen… of je handen / voeten… of je gezicht… Sommige aspecten van je lichaam zijn dus zoals ze zijn en zullen ook altijd zo blijven… Overigens is het natuurlijk wel zo dat je buik en taille breder worden naarmate je de spieren in die gebieden meer en meer traint middels krachttraining. Wat je kunt overwegen is dan ook minder buikspieroefeningen doen en juist meer je borstspieren en beenspieren trainen. En meer cardio doen t.o.v. kracht…

 5. Maarten ·

  Ik ben 29 jaar. 20 januari 2017 woog ik bijna 93kg voor 1m84. Overgewicht dus. Vroeger veel aan sport gedaan, de laatste 3 jaar niets meer. Dus in januari begonnen met een andere levensstijl en meer bepaald een gezonder eetpatroon in combinatie met lichaamsbeweging. Ik probeer zeker 2 tot 3 maal per week 1 uur te lopen en 2 keer anderhalf uur te fietsen. Dit met een hartslagmeter zodat ik goed kan volgen of ik in de vetverbranding blijf. Mijn gewicht houd ik bij met een handige app. Zo ben ik nu, bijna 2 maanden later 10kg kwijt. Ik voel mij echt al een stuk fitter en de inspanningen leveren degelijk iets op. Mijn doel is 75 kg en dit zal mij lukken ook. Waar een wil is, is een weg. Stel vooraf een haalbaar doel en geef niet op. P.S. Sta niet elke dag op de weegschaal, door te sporten kan het gerust zijn dat je weegschaal iets meer aangeeft doordat je spieren getraind worden en spieren meer wegen of vet. Wekelijks op de weegschaal vind ik een goed alternatief. Plezier hebben in wat je doet en laat die kilogrammen aan overtollig vet maar vloeien. Groetjes, Maarten

  Reageer
 6. Loeke ·

  Hoi ik ben 13 jaar en 172 cm. Ik weet 58 kg. Als ik sta hangt mijn buik niet over mijn broek maar als ik zit gebeurt dit wel. Ik vraag me af of dit erg is. En vooral hoe ik er van af kom en of ik alle enkelvoudige koolhydraten (aardappels, pasta, rijst) moet schrappen of niet.

  Reageer
 7. alex ·

  Dit artikel staat vol met foutieve informatie. Zo is buikvet genetisch bepaald en het gedeelte over krachttraining is op lucht gebaseerd. Ik zou zeggen mensen: zoek a.u.b. verder!

  Reageer
  • Paul ·

   “Buikvet is genetisch bepaald”!? Volgens mij is jouw kritiek op lucht gebaseerd. 😛 Maar ja, zo veel mensen, zo veel meningen…

  • alex ·

   Het is zeker weten genetisch bepaald. De plaats op het lichaam waar vet wordt opgeslagen is genetisch bepaald. Inderdaad hoe meer spiermassa iemand heeft hoe sneller je vet zult verbranden maar de plek waar je vet verliest door beweging wordt door het lichaam zelf geregeld. Door bij. te squatten ga je niet ineens meer vet op je bil verliezen of door buikspieroefeningen niet meer buikvet verliezen. Je lichaam regelt zelf waar het vet dat verbrand moet worden vandaan verbrand wordt en dit wordt. Het ene mens maakt meer vet aan op de buik en het andere op de bil en rug. Dit is weldegelijk genetisch bepaald net zoals bijvoorbeeld iemands haarkleur of huidskleur. Misschien dat dit wetenschappelijke onderzoek je op andere gedachten brengt.

  • alex ·

   Je collega zegt het ook vond ik net maar die geeft weer de tip om volkorenbrood, grapefruit en meloen te eten, hetgeen ook weer geheel afhangt van iemands gevoeligheid voor koolhydraten in de hoeveelheid die hij daarvan mag innemen (snel afvallen rond je buik doe je zo). Sorry jongens, jullie moeten minder artikelen posten met lucht en uitgebreidere op weteschap gebaseerde artikelen gaan schrijven…

  • Paul ·

   Beste Alex, Ik probeer mensen altijd zo veel mogelijk in hun waarde te laten, maar dit soort ondoordachte, betichtende en beledigende reacties haalt het bloed onder mijn nagels vandaan. Er wordt enkel aangegeven dat je “gezond moet eten” en daarbij worden 3 voorbeelden van gezond voedsel genoemd. Je rukt dingen dan ook totaal uit hun verband, interpreteert ze vrijelijk en verbuigt ze om je mening te onderbouwen en aannemelijker te maken. Commentaar geven is altijd makkelijk, maar als je ‘wetenschap’ niet eens kunt spellen, is het wellicht beter om zulk ongenuanceerd commentaar voor je te houden. De artikels op deze site zijn in een tijdsbestek van plusminus 12 jaar geschreven en ik ben de eerste om toe te geven dat bepaalde artikels een update kunnen gebruiken (waar we overigens continu mee bezig zijn). Maar als je alleen maar commentaar wenst te spuien en alles beter denkt te weten, zónder inhoudelijk te argumenteren,dan kun je misschien beter zelf een website starten. In dat geval geef ik je met alle liefde en plezier (en geheel gratis) een mooie linkvermelding. Als je de moeite neemt om goed te lezen, staat er in bovenstaande tekst overigens het volgende: ‘Het al dan niet hebben van een dikke buik wordt deels genetisch bepaald. Zo kun je aanleg hebben om vet voornamelijk rond je buik op te slaan.’ Je kritiek slaat dan ook kant noch wal en je spreekt jezelf enorm tegen… Mijn vorige berichtje was overigens bedoeld om de manier waarop je kritiek uit op onderbouwing en bronvermelding aan de kaak te stellen. De uitspraak ‘Buikvet is genetisch bepaald’ is immers enorm aan interpretatie, context en referentiekader onderhevig (dus op talloze manieren te interpreteren) en kán zodoende niet eens worden onderbouwd. Met willekeurige bronnen strooien kan bovendien iedereen; de kunst is om duidelijk te maken hoe een bepaalde bron jouw opvattingen staaft, en ook dát laat je na. Beetje jammer. Groeten, Paul

 8. Diederk ·

  Als je op oudere leeftijd afvalt, moet je daar wel bij bedenken, dat je huid niet meer zo elastisch is en dat je eindigt met loshangend vel. Zelf 14 kg afgevallen in een maand of vier, maar nu wel wat overtollige huid om aan te wennen.

  Reageer
 9. petra ·

  Het is wel waar wat je zegt, ik deed ook altijd eerst joggen een half uur en dan was ik stikkapot dus kon ik mijn spieroefeningen niet meer naar behoren uitvoeren, dus ik ga het ook eens proberen om te draaien, eerst mijn spieroefeningen en dan pas gaan joggen, ik hoop dat dat beter werkt! :-)

  Reageer
  • Paul ·

   Ik ben benieuwd hoe deze aangepaste volgorde van trainen bevalt! Mij persoonlijk nog altijd zeer goed… Overigens zul je tijdens je krachttraining automatisch ook je spieren rekken en strekken, wat weer ten goede komt aan blessurepreventie tijdens het joggen. Als ik van plan ben om na mijn krachttraining te gaan hardlopen, voeg ik tussen de sets met krachtoefeningen ook wat pure rek- en strekoefeningen toe. Lekker efficiënt! :)

 10. Roy afgekraakt ·

  Wat een slecht verhaal, om te beginnen is de cardio direct na je krachttraining geen strak plan omdat je dat je krachttraining voor jan lul hebt gedaan, na krachttraining wil je de gym verlaten met die ”pump” in je spieren, en niet daarna al het bloed weer naar de benen laten zakken … dus cardio en krachttraining los van elkaar! Daarnaast is het voor mensen die een smallere middel willen een beter idee helemaal GEEN buikspier oefeningen te doen.. zoals er in het artikel al staat word je buik er dikker van, en abs heb je al… verlies het buikvet! wanneer dit net zo strak is als bijv, de huid om je polsen, moet je eens kijken wat een abs je dan hebt, zonder training! ikzelf vond mn buik altijd al groot zat en heb nooit buikspieren getraint omdat we de bende daar niet nog dikker willen hebben:) succes!

  Reageer
  • Jelte ·

   Nee, jij vertelt goede verhalen… :( Echt, wat een onzin kraam jij uit zeg! Totaal uit de duim gezogen en nergens op gebaseerd… Lees de reacties van ervaringsdeskundigen hieronder eens door, dan snap je waar het bij kracht en cardio echt om gaat…

 11. Sepp ·

  Hallo allemaal, leuk artikel. Denk ook dat het goed is als je geen 2x 45 min cardio volhoudt, want dat is best lang, intervaltraining werkt! Na 15 minuten joggen stap je van de loopband. Ik heb daarmee aardig wat vet weten te verbranden… Ik vraag me wel af, wat is nou beter? Na je kracht op een laag intensiteit cardio of interval?

  Reageer
  • Paul ·

   Intervaltraining is niet per definitie ‘beter’ dan steady state cardio. Het ligt er maar net aan wat je doel is en waartoe je in staat bent. Intervaltraining hoeft overigens niet per se cardiovasculair/aeroob te zijn, maar kan juist ook uit reeksen van spieroefeningen/krachttraining bestaan. In dit artikel over High Intenisty Interval Training (HIIT) kun je desgewenst meer lezen over intervaltrainingen.

 12. Ibrahim ·

  Hoi, Wanneer ik me buik aanspan is me sixpack wel aardig zichtbaar, alleen zodra ik me ontspan is het nauwelijks zichtbaar. Zelf heb ik het idee dat ik dus heel dichtbij me doel ben, alleen die laatste loodjes dus. Is het voor mij belangrijk om harder en meer buikspier oefeningen te doen of om me meer op cardio te focussen.

  Reageer
  • Paul ·

   Niet minder krachttraining doen, maar inderdaad wel meer cardio. Je moet dus niet per se de focus verleggen, maar gewoon net even wat vaker / uitgebreider / intensiever aeroob trainen…

 13. Lina ·

  Hee. ik heb een vraagje. Ik ben 15 jaar, weeg 57 kg en ben 1,64 of zo. Ik ben niet dik of zo, ben blij met de vorm van mijn benen en zo, alleen mijn buik is tering dik. Heb best een buikje. Ik zou dat graag weg willen trainen, aangezien ik vaak zwem en het ziet er niet uit in mijn bikini. Mijn probleem is alleen dat ik niet weet wat voor een schema ik moet gebruiken. Ik wil graag een trainingsschema waarbij je echt resultaat ziet. Ik weet alleen niet wat voor oefeningen ik dan moet doen. Zou iemand me kunnen vertellen wat ik het best zou kunnen doen tegen buikvet? Gr. Lina

  Reageer
 14. Sophia ·

  Hallo, Ik bel al 5 maanden bezig met fitness, maar ik zie nog geen enkel verschil. Ik doe eerst 15 minuten cardio, daarna spieroefeningen en als laatste 10 minuten cardio (ander apparaat dan opwarming). Kan iemand mij uitleggen wat ik verkeerd doe? Ik heb namelijk ook de zogeheten lovehandles en dat vind ik echt vreselijk. Alvast bedankt! Groetjes, Sophia

  Reageer
  • Paul ·

   Kun je vertellen hoe vaak je per week traint en welke krachtoefeningen je doet en hoeveel repetities? Sowieso is 25 minuten cardio niet erg veel, vooral niet als je hier ook nog eens een pauze in aanbrengt. Na 15 minuten zit je eigenlijk pas net (of nog niet eens) op de optimale hartslagfrequentie. Waarschijnlijk moet je gewoon vaker, langer en intensiever trainen.

 15. sonia ·

  Hello iedereen, Afvallen zonder pillen is ook makkelijk. Ik vind het heerlijk als ik me beter voel dan mensen die hartkloppingen krijgen van verschillende soorten afslankpillen. Ik ben in juli begonnen met hard trainen. Vier dagen in de week van twee en halfuur lang, voor tien weken lang. Ik woog 83,3 kilo, ben 26 jaar oud en mijn lengte is 168 cm. Dus zwaar overgewicht. Tien weken later ben ik van mijn armen, dijen en heupen 3 centimeter kwijtgeraakt. Nu weeg ik 72,9 kilo en ben 11 weken verder. Van deze 11 weken heb ik 1 week gezondigd (maar niet te extreem). Het gevoel dat je krijgt na het sporten is geweldig! Mijn planning voor het trainen is nog steeds: halfuur voor het sporten een banaan met pindakaas en verschillende soorten zaden gemixt. Pindakaas van Fit en Fitness. Eerste 20 minuten cardio, dan de dijen en benen met apparaten gebruiken. Per apparaat 4 sets van 15, later van 25. Vervolgens water bijvullen en ff rusten. Na een kwartier ga ik een halfuur rennen. Dit heb ik ONGELOOFLIJK zelf moeten opbouwen. Mijn allereerste keer was anderhalve minuut, toen 4, toen 10, toen 21 en toen 30 minuten. Het is mij gelukt en het gaat jullie ook lukken… Ik vind avonduren sporten beter omdat ik dan mijn sporten kan douchen en iets kleins en lichts kan eten en dan direct mijn bed in kan duiken. Makkelijk en je valt HEERLIJK in slaap. Tip: blijf in je privé ook bezig met fitnessplaatjes en fitnessvideo’s bekijken en lees heel veel informatie over fitness… keeps you moving… Bedankt voor het lezen van mijn rommelige verhaal. Hoop dat het duidelijk is. Groetjes, Sonia

  Reageer
 16. Koen ·

  Ben in een maand 7 kilo afgevallen,van 95 naar 88.2… Gecombineerd sporten werkt het beste, zowel cardio als spiertrainingen. beginnen met een warming-up van 10-20 min cardio. Hierbij kunt u het beste een cardio-apparaat pakken die ook goed is voor de spiergroep die u wilt gaan trainen. Roeien en Hardlopen werken het beste voor cardio om af te vallen in mijn geval. Hierboven staat aangegeven dat eerst cardio het beste is, en als je bent afgevallen dan pas te gaan trainen. Niet per se. Gecombineerd sporten is het beste omdat je zowel afvalt en spieren traint zodat je sneller vordering in je lichaam ziet. Tijdens het trainen van spieren val je ook nog eens af. Mijn tips: Warming up: 10-20 min spieren trainen 45-60 min en cardio erachteraan 40-50 min, dit werkt echt

  Reageer
 17. Appie ·

  Hallo allemaal, In een zoektocht om het meest effectieve manier om buikvet te verbranden ben ik hier terechtgekomen en wil graag mijn verhaal kwijt. Ik ben 28 jaar oud en heb de laatste 7/8 jaar een buik die alleen maar groter en groter wordt. Ik ben 1.79m en weeg momenteel 86.4kg. Overgewicht zit dus grotendeels rondom mijn buik. Door problemen aan mijn voeten/kuiten (platvoeten) kan ik niet langdurig hardlopen of andere intensieve trainingen uitoefenen. Dankzij steunzolen voetbal ik wel elke zondag in combinatie met 1 keer per week trainen. Dat probeer ik dan op een rustige manier te doen zodat ik mijn benen niet al te veel belast. Naast voetballen wil ik gaan beginnen om te zwemmen. Hiermee belast ik mijn gewrichten zo min mogelijk en verbruik ik wel calorieën. Heeft er iemand advies voor mij hoe ik mijn sportschema kan plannen i.c.m. een gezonde eetpatroon. Alvast bedankt!

  Reageer
 18. jip ·

  Hi, wat is nou het beste? Eerst cardio en dan kracht of andersom? En why?

  Reageer
  • Paul ·

   Ik doe altijd eerst krachttraining en dan pas cardio omdat ik na een uur op de crosstrainer buiten adem ben, waardoor ik mijn spieroefeningen niet meer gecontroleerd genoeg kan uitvoeren. In de praktijk zou het ook best andersom kunnen zijn (de meningen zijn hier namelijk enorm over verdeeld en de wetenschappelijke onderzoeken eveneens), maar mijn theorie is dat je door cardio je koolhydraten alvast opgebruikt, waardoor de kans groot is dat je naderhand met je krachttraining ook nog eens in je vetverbrandingszone zit qua hartslagfrequentie en energiemetabolisme.

  • Menno de Haan ·

   Je kunt kracht en cardio in verschillende combinaties doen, in de praktijk schijnt dit bij iedereen een ander effect te hebben. Sommige trainingsvormen staan het echter ook toe om kracht en cardio tegelijk uit te voeren, Crossfit is hiervan een bekend voorbeeld. Cardio en kracht kun je echter ook los van elkaar trainen, per dag kies je dan dus voor cardio of kracht. In mijn omgeving wordt de laatste variant het meest toegepast en blijkt dat voor de meeste mensen prettig te zijn.

  • Paul ·

   Hi Menno, Dankjewel voor het delen van je inzichten en ervaringen t.a.v. van trainingsvolgorde (cardio / kracht). Meer over CrossFit kun je desgewenst hier lezen… :)

 19. Samantha ·

  Hallo, Ik ben 18 jaar en heb last van de zogeheten ‘lovehandles’. Omdat ik met rugklachten heb gezeten heb ik een hele tijd niet kunnen sporten. Ik ben alweer een tijdje met fitnessen bezig, vooral cardio en oefeningen voor mijn zij. Maar ik merk niet echt heel erg veel verschil. Weet je misschien een goede oefening aan te raden die ik kan doen voor het vet verbranden van mijn lovehandles? Groetjes, Samantha

  Reageer
  • joyce ·

   Ik was binnen een maand van me love handels af, maar ik train heel me lichaam. Dit is mijn schema: 15 minuten loopband om op te warmen. Daarna roeien 15 minuten. Daarna leg press 15 minuten. Daarna verschillende buikspieroefeningen 30 minuten. Boksen met gewichten in de handen 15 minuten. Squats met gewichten 15 minuten. Daarna weer verschillende buikspieroefeningen 15 minuten. Daarna gewichten voor de armen pakken 10 minuten en nog 10 minuten op de loopband. En dan ben ik klaar. Ik zit nooit graag stil en train ook me billen, benen enz. Als je echt alleen van je buik af wilt moet je cardio doen om vet te verbranden en buikspieroefeningen om spieren te kweken (een strakke buik) qua eten zo min mogelijk vet en suiker logisch. Ik eet veel vis en magere producten. Je moet wel goed eten want je hebt energie nodig Gr. Joyce

 20. Jack ·

  Hi, Ik heb wel altijd in mijn leven gesport, maar de laatste 2-3 jaar niet meer veel. En daar groeide op eens een bierbuik. Hij viel nooit op, maar opeens was ie er. Ik ben 180 cm met 92 kg. Dat was voor ongeveer anderhalve maand geleden. Ben radicaal gestopt met slecht eten. Nu ’s ochtends bio kwark. ’s Middags normaal, maar ’s avonds geen koolhydraten. Veel water en elke dag 30 min lopen. Resultaat, 7 kg kwijt. Bierbuik is er nog steeds, maar met hulp van dit artikel ga ik mezelf niet stressen. Ik weet dat die 6-pack eraan gaat komen. Discipline en wilskracht is alles wat ik nodig heb. En een gezond eetpatroon. Dat is zeker het belangrijkste.

  Reageer
  • Veraiza ·

   Ben je in een maand 7 kilo afgevallen? En wat at je met kwark en wat at je in de avond? Gr. Veraiza

 21. Danja ·

  Duidelijk artikel! Wat ik me afvraag… Ik weeg zelf rond de 48 kilo, maar heb door weinig inspanning een buikje gekregen wat nu toch echt in de weg zit. Als ik buk, dan voel ik gewoon m’n buikvet als het waren oprollen. Ik kan eten wat ik wil, maar onder de 50 kilo blijf ik en toch wel een buikje gekregen. Hoe kan ik dit wegkrijgen zonder af te vallen? Hopelijk kan iemand mij helpen!

  Reageer
  • Paul ·

   Cardio en krachttraining afwisselen en ondertussen volop essentiële eiwitten eten.

 22. Roy ·

  Goed artikel, Ik ben 1,83 en woog 85,7 kilo. Ik vond dat het tijd werd voor wat veranderingen en ben daarom anders gaan eten. Totaal geen snacks tussendoor, als ik trek heb eet ik magere yoghurt of kwark met fruit en een klein beetje honing. Verder eet ik bijna geen brood meer maar muesli of havermout, wel naturel. Ik sport 3 keer per week waarvan 1 uur kracht training en vervolgens 1 uur cardio. Ik ben in 2,5 maand 6 kilo afgevallen en ga door totdat mijn buik eraf is.

  Reageer
 23. Ferry ·

  Wat is de beste hartslag? Groeten, Ferry

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Ferry, Over de beste hartslag voor vetverbranding kun je meer lezen in dit artikel. Groeten, Paul

 24. Liesbeth ·

  Is er een ideale hartslag om te trainen? En is het waar als je korter dan een half uur cardio doet, het geen effect heeft?

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Liesbeth, Natuurlijk is kortstondig trainen altijd beter dan helemaal geen lichaamsbeweging, dus nut heeft het altijd. Wel is het zo dat cardio steeds meer resultaat oplevert per tijdseenheid naarmate je langer doorgaat. Dit effect is vooral merkbaar als je langer doorgaat dan een halfuur a 3 kwartier. Ook je hartslag speelt hierbij inderdaad een belangrijke rol. Lees dit artikel maar eens over de ideale hartslag voor vetverbranding… Groeten, Paul

 25. jacob ·

  Hoi, Ik ben nu ook al een halfjaar op de sportschool bezig. Maar ik heb 1 probleem: ik heb een heup die volgend jaar eruit moet. Is nu bot op bot. Nu gaat het cardioën maar 10 minuten. Wat is er nog meer goed om buikvet te verbranden? Zit in de wegenbouw en beleef het sporten als plezier. Wil wel graag buikvet kwijt… Wie o wie weet iets?

  Reageer
 26. Marco ·

  Ik ben begin maart begonnen mijn eetpatroon aan te passen. Op dat moment woog ik 104,8 kilo met mijn 1.91 aan lengte is dat op zich niet heel schokkend, maar het is wel overgewicht, en dat zag je ook wel. De grootste motivatie om af te vallen is voor mij mijn aanstaande bruiloft. Ik wil graag in een mooi getailleerd pak passen aanstaande juni. Begin juni van dit jaar ging ik op vakantie, op dat moment woog ik 92,5. In de vakantie niks gedaan aan gezond eten en sporten, dus wat aangekomen. Nu zit ik op 93,0 kg. Alleen mijn eetpatroon is het probleem. Hoe het komt weet ik niet, maar het lukt me maar niet om die laatste stap te zetten. Ik wil graag onder de 90, maar of ik nou fanatiek sport en op mijn voeding let, op een of andere manier gaat het er niet af. Ik sport 4 keer in de week (zaalvoetbal en veldvoetbal). Buiten mijn vakantie om heb ik in de zomermaanden 5x per week hardgelopen. Toen vlogen de kilo’s eraf. Heb nu hetzelfde eetpatroon als toen, maar op een of andere manier kom ik niet verder.

  Reageer
  • Paul ·

   Hallo Marco, Bedankt voor je verhaal. Ik zou je aanraden om aan krachttraining te gaan doen. Begin met crunches, push-ups en pull-ups. Of doe oefeningen met een bankdrukmachine en een legg-press. Als je je spiermassa vergroot, krijg je een hogere ruststofwisseling. Je verbrandt zodoende makkelijker calorieen en lichaamsvet, terwijl je ondertussen meer kunt eten en minder aan cardiovasculaire lichaamsbeweging hoeft te doen. Krachttraining zorgt er dan ook in veruit de meeste gevallen voor dat je over het zogenaamde “plateau” geraakt en weer verder kunt met afvallen. Hopelijk kun je hier iets mee. Groeten, Paul

 27. Fabienne ·

  Hallo allemaal! Ik ben in 2007 begonnen met hardlopen. Ik zag na een paar maanden echt verschil! Rugvet en armvet verdwenen als sneeuw voor de zon :). Maar na een tijdje ging helaas de motivatie weer weg en ging ik op en af sporten… Ik at vet veel friet en vet voedsel. Totdat ik een tijdje geleden echt depri werd en het gevoel kreeg alsof ik opgezwollen was! Zoveel vet! En het punt is, ik KAN best rennen, en vind ’t ook leuk! Alleen die motivatie hè… :/ Maaaar, sinds een week ben ik weer begonnen met trainen ! En het voelt zoooo goed! Ik denk dat ik echt m’n persoonlijke grens bereikt heb als het over ongezond leven gaat, en ik ga er nu vet hard voor knokken want ik ga die pondjes op m’n buik en armen niet laten winnen van mij! :D Ik ben 23, 1m 67 lang en weeg ongeveer 68 kilo. Een kilootje of 7 mag er wel af! :D

  Reageer
 28. Dave ·

  Hallo, Een goede tip voor mensen die cardio trainingen uitvoeren is om dit op een lege maag te doen, bijvoorbeeld in de ochtend als je uit bed komt. Ook is het raadzaam om direct uit je werk te gaan trainen, indien je een hongergevoel hebt, eet dan een banaan. De energie die een banaan je geeft is voor mij ruim voldoende om een uur te sporten. Je zult zien dat je sneller vet verbrandt in vergelijking met trainen na het eten. Mensen die beginnen met hardlopen kan ik echt aanraden om te lopen met Evy, zie de website Rennenmetevy.nl. Dit is een programma waarin je binnen 30 lessen gaat hardlopen en na deze 30 lessen kun je 5 kilometer achter elkaar hardlopen. Het stimuleert enorm als je loopt volgens dit schema, je krijgt handige tips en tijdens het lopen is er goede muziek te horen. Zelf loop ik iedere ochtend 30 minuten met Evy op een loopband, ik heb een tweedehands loopband gekocht van een goed merk, dit kost echt niet meer dan een paar honderd euro, maar geeft je wel het comfort dat je nodig hebt om het lopen vol te houden. Daarnaast loop ik iedere avond 40 tot 80 minuten. Tijdens deze loopsessies kijk ik naar een serie die per aflevering 40 minuten duurt, dit houdt me gemotiveerd om te lopen. Natuurlijk is dit best veel, je hoeft niet iedere avond te lopen als je hiervoor geen tijd hebt. LET OP: indien je een serie gaat kijken moet je het scherm op oog hoogte voor de loopband hangen, een rechte rug en kijken naar de horizon verminderen de kans op nek en rugklachten, tevens krijg je het meeste lucht als je met een rechte rug en nek loopt. Misschien wel de aller belangrijkste boodschap om af te vallen: ieder pondje komt nog steeds door het mondje. Kijk bij de groenteman welk fruit je echt lekker vind, ga eens proeven en koop gevarieerd. Indien je na acht uur ’s avonds zin krijgt in bijvoorbeeld een bakje chips, neem dan een bakje fruit. Ik ben inmiddels 21 kilo afgevallen in 5 maanden, voordat ik begon met lopen kon ik niet denken dat ik het ooit zover zou schoppen. Ik heb al vaker pogingen gedaan om af te vallen met begeleiding via een sportschool, echter de drempel om ernaartoe te gaan was voor mij te groot. Veel succes. groeten, Dave

  Reageer
  • Paul ·

   Dave, bedankt voor je reactie! Goed om te horen dat er nog altijd mensen afvallen door sporten en gezond eten… Dit is ook naar mijn mening de beste manier om kilo’s kwijt te raken. Ik kan me voorstellen dat reacties als de jouwe veel mensen moed en hoop geven. Gefeliciteerd met je afslanksucces!

 29. daan ·

  Hoi, ik ben al een week of 6 bezig met cardio en ik ben al aardig wat kilo’s kwijt. Alleen mijn buik wil maar niet kleiner worden, ook de love handles blijven lekker eigenwijs uitsteken… Nog tips om hier misschien iets meer aan te doen?… Misschien dat het iets te maken heeft met dat ik een heel onregelmatig leef patroon heb ik werk ’s nachts van 12-4 en overdag van 10-17… Hierdoor is ook mijn eetpatroon heel lastig. :P iemand misschien tips?

  Reageer
 30. joost ·

  Hallo ik ben 14 en wil graag in pak en beet 3/4 weken mijn niet hele grote vetbuik wegwerken, maar wat ik zo lees doe je er een paar maanden over? :P

  Reageer
 31. natasha ·

  Voor thuis oefenen heb ik Zumba cd’s gekocht werkt dat ook om buikvet te verbranden? ik heb niet zo veel tijd om naar fitness te gaan. Meestal 1 keer per week, soms wel 2 keer per week, maar ik blijf wel 2 uurtjes trainen…

  Reageer
  • Kell ·

   Hallo Natasha, ja Zumba schijnt erg goed te helpen bij vetverbranding, je ziet erg snel resultaat! Ik zit er zelf ook over na te denken om een Zumba DVD te kopen.

 32. Maurits ·

  Hele goeie tips ik zal er meteen aan beginnen! Ik zal nog een reactie toevoegen als het lukt.

  Reageer
 33. els ·

  kun je ook buikvet kwijtraken door de skeeleren en mountenbiken?
  bijvoorbeeld een rondje van 4 tot 8 km?

  Reageer
  • Berrie ·

   Jazeker kan dat, als je het maar fanatiek genoeg doet! Je moet namelijk je hartslag omhoog krikken om vet te verbranden.

  • leo ·

   Maar je moet je hartslag ook weer niet te veel omhoog krikken. Vet verbranden is voor je lichaam redelijk inefficiënt en liever verbrand het koolhydraten (als die voorhanden zijn). Er zijn 2 manieren om toch vet te verbranden. De eerste is zolang duursporten totdat alle koolhydraten op zijn. Maar dat vergt meer dan een uur voordat die op zijn. De tweede is je lichaam trainen om bij mindere inspanning eerst de vetten te gebruiken. Dat doe je door te trainen op een niveau waarbij je nog net een gesprek kan voeren. Voor beide methoden geldt dat het tijd vergt om efficiënt te worden. Maar als je beter wordt in duursporten wordt het ook leuker. Zeker als je bedenkt dat je even alles achter je kan laten als je een uur gaat hardlopen (of zwemmen of spinnen). En na afloop is iedereen nog trots op je ook.

 34. Elza ·

  Ik had niet echt een buik, maar mijn buik is wel strakker sinds ik aan cardio en krachttraining doe. Ik denk dat ik dan toch wel wat buikvet heb verbrand. Ben nog niet zo lang bezig en hoop over een tijdje nog betere resultaten te zien. Wil graag met een strakke buik op vakantie.

  Reageer
 35. Freddy ·

  Goeie tips om je buik te trainen. Wondermiddeltjes bestaan inderdaad niet. Gewoon 3x per week naar de sportschool en aan de gewichten gaan hangen. Loopband werkt ook goed.

  Reageer
 36. Jaap Raaijmakers ·

  Bedankt voor de tips! Ik ben er al 3 maanden mee bezig en zie al een wereld van verschil. Mijn buikje is nog niet helemaal weg, maar ik voel al wel dat mijn buikspieren naar voren drukken. Ik kan de vetrol op mijn buik ook niet meer “vastpakken” en dat kon ik eerst wel :P. Een hele stap vooruit dus! Nogmaals bedankt.

  Reageer
  • Chris ·

   Goed bezig! Wat je zegt klopt inderdaad. Je moet niet alleen je buikspieren trainen en laten groeien met buikspieroefeningen, maar ook je buikvet wegtrainen met cardio… Je hebt immers niks aan een mooie buikspieren las je ze niet kunt zien vanwege de speklaag op je buik… :D Ik ben ook al een aantal weken bezig met mijn buik trainen en ik moet zeggen dat ik al aardig resultaat begin te zien. Het gaat niet zo snel als gehoopt, maar het werkt verslavend als je steeds meer buikspieroefeningen kunt doen, steeds langer kunt volhouden en steeds sterker wordt!

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.