Afvallen zonder er moeite voor te doen oftewel ‘moeiteloos afvallen’… Dat klinkt toch als een sprookje?! Maar het is mogelijk en eigenlijk zelfs vrij simpel. Vooral voor mensen die een zittend beroep hebben of geen tijd hebben om te sporten, is deze manier van lijnen ideaal. Deze afslankmethode kost geen extra tijd, geld of moeite. En laat je desalniettemin afslanken…
1. Eerst kiezen, dan eten
Elke kilocalorie die je niet verbrandt met lichamelijke inspanning, sla je mogelijkerwijs op als lichaamsvet. Kijk daarom op de verpakking van de dingen die je eet en drinkt, hoeveel kilocalorieën erin zitten en kies voor de variant met het kleinste aantal kilocalorieën.
Een saucijzenbroodje bevat bijvoorbeeld zo’n 310 kilocalorieën, terwijl een volkorenbroodje met beleg gemiddeld 210 kilocalorieën levert. In volle chocolademelk zitten zo’n 180 kilocalorieën per glas, in thee 0. Neem je dus een volkoren broodje met thee als lunch in plaats van een saucijzenbroodje met chocolademelk, dan krijg je al snel 280 kilocalorieën minder binnen! En zo zijn er natuurlijk oneindig veel manieren om continu calorieën te besparen.
Reken maar eens uit hoe veel het scheelt als je bij elke maaltijd de juiste keuzes maakt. Je zult zien dat moeiteloos afvallen mogelijk is door keer op keer de verstandigste keuze te maken.
2. Eet frequenter, maar kleinere porties
Tijdens het lijnen is het juist slim om vaak te eten, bij voorkeur om de tweeënhalf uur. Natuurlijk moet je NIET steeds een volledige maaltijd nuttigen, maar kies voor kleine hapjes en tussendoortjes zoals fruit, notenrepen, volkorenrijstwafels of volkorencrackertjes. Uit ervaring van talloze diëtisten blijkt dat je, wanneer je minimaal 5 keer per dag eet, zo’n 500 kilocalorieën per dag minder tot je neemt.
Dit zou komen doordat je bloedsuikerspiegel en insulineniveau stabiel blijven, waardoor je geen honger krijgt en dus niet toegeeft aan verleidingen van suikerrijke en vetrijke extraatjes.
3. Neem de trap
Hoe verleidelijk het pakken van de lift ook moge zijn, neem te allen tijde de trap! Dat kan op je werk, maar ook tijdens het winkelen in een warenhuis of overdekt winkelcentrum. Even een trap oplopen kost je weinig moeite, maar al die keren op een dag dat je besluit te bewegen in plaats van stil te staan, zorgen er tezamen voor dat je zomaar een uur extra per week in beweging bent. Bovendien verbruik je met traplopen tot wel 880 kilocalorieën per uur! Dus als je geen fitnessapparaten hebt, is traplopen een uitstekende vorm van thuistraining.
Deze truc kun je overigens ook toepassen door te gaan fietsen in plaats van autorijden, te staan in plaats van zitten of te dansen in plaats van aan de bar te hangen…
4. Verplaats de printer & loop langs bij collega’s
Ook op je werk kun je de truc van bewegen in plaats van zitten of staan toepassen. Met bureauwerk verbruik je gemiddeld 150 kilocalorieën per uur, maar met wandelen al snel 300. Dwing jezelf dus geregeld op te staan tijdens je werk en zet actieve en/of ontspannende micropauzes in…
Zet de printer niet naast je bureau, maar op de hal. Zet de koffiemachine zo ver mogelijk bij je werkplek vandaan. Heb je de keuze, kies dan voor een werkkamer die ver van de ingang en uitgang gelegen is. Stop ook met het mailen en bellen van collega’s die een paar kamers verderop zitten en loop er gewoon even naartoe. Het is moeiteloos afvallen en bevordert ook nog eens jouw sociale banden met collega’s.
5. Gebruik de pauze voor beweging
Tijdens de pauzes gaan veel mensen met collega’s in de kantine zitten of werken tijdens het eten misschien zelfs door. De boterham werk je dan naar binnen terwijl je achter het beeldscherm zit. Zonde! Gebruik je pauze liever om een lekker eindje te wandelen. Zo heb je zonder al te veel moeite (en op kosten van de baas) tóch weer een halfuurtje beweging te pakken. Scheelt je toch weer 150 kilocalorieën.
Bovendien is het ongezond om de hele dag stil te zitten; lichaamsbeweging helpt o.a. RSI + rug- en nekklachten voorkomen die veelvuldig opspelen bij mensen met een zittend beroep.
6. Klein servies = automatisch minder eten & drinken
Gebruik kleinere borden, glazen en schaaltjes wanneer het aankomt op eten en drinken. Je zult namelijk al snel je bord –ongeacht het formaat ervan– vol scheppen en vervolgens helemaal leegeten.
Brian Wansink van Cornell University heeft onderzoek gedaan naar serviesgrootte versus portiegrootte en het blijkt dat je hongergevoel afhankelijk is van de grootte van je bord. Met een groot bord heb je minder snel een vol gevoel, omdat je denkt dat de portie kleiner is dan dezelfde portie op een klein bord. Hij legt dit verschil in visuele waarneming uit aan de hand van deze afbeelding: Hoewel beide zwarte stippen even groot zijn, lijkt de zwarte stip rechts kleiner door de grote omliggende stippen.
Wanneer je chips, nootjes of koekjes eet, kun je die dus beter in een klein schaaltje doen, dan rechtstreeks uit de zak eten. Zo hou je in de gaten hoeveel je neemt. Ook drink je al gauw de helft minder alcohol als je een wijntje uit een portglas drinkt in plaats van uit een flinke bel. Er is één uitzondering: voor water pak je juist grote glazen, want daarvan mag je zeker zo’n 2 (à 3) liter per dag drinken. Water levert 0 calorieën, reinigt namelijk je lichaam en helpt bij afvallen.
7. Zelf koken is gezonder
Weet wat je eet en bereid je eten zelf. Aan voedsel van (afhaal)restaurants en kant-en-klaarmaaltijden wordt doorgaans een enorme hoeveelheid room, olie en suiker toegevoegd om de smaak ervan te verbeteren. Kant-en-klaarmaaltijden bevatten ook veel meer zout dan zelfgemaakte maaltijden om er voor te zorgen dat ze langer houdbaar zijn. Wanneer je zélf kookt, weet je precies wat er in de pan gaat.
Geen tijd om te koken? Doe het desnoods één keer per week. Zet verschillende groentes op het vuur, diverse stukjes vlees of vis en wat aardappels, rijst en pasta. Vries de verschillende producten na bereiding apart en per portie in en kies daarna elke dag voor een andere combinatie. Even in de oven en klaar is je gezonde, zelfgemaakte maaltijd.
Moeiteloos afvallen: tot slot…
En don nog even dit… Diëten zijn in veel gevallen niet of nauwelijks vol te houden. Niet alleen door de lage calorie-aantallen, de bloedsuikerschommelingen, de hongerpieken en de daaropvolgende eetbuien, maar ook door allerlei praktische belemmeringen. Zo zouden bloedgroep diëten super efficiënt zijn, maar wat nou als je een gezin hebt met 2 kinderen en alle 4 gezinsleden een andere bloedgroep hebben? Succes met koken! Heel veel diëten maken het onnodig tijdrovend, lastig en irritant om af te vallen. Daarom 3 praktische tips om diëten vol te houden…
1: Eet wat de pot schaft
Zorg er te allen tijde voor dat je met het hele gezin dezelfde maaltijd kunt nuttigen. Als één gezinslid een koolhydraatarm dieet volgt, maar de rest zin heeft in aardappels of pasta, dan dien je twee verschillende maaltijden te bereiden. Voor een keer is dat best te doen, maar als je voornemens bent om het diëten op langere termijn vol te houden, dan kun je dat beter van meet af aan voorkomen. Ook boodschappen doen, blijft op die manier haalbaar. Kortom: moeiteloos afvallen, wordt ermee vergemakkelijkt. ;)
2: Maak het jezelf überhaupt niet te moeilijk
Er zijn te veel diëten die simpelweg interessant proberen te doen door met allerlei lastige termen en attributen te smijten. Denk maar eens aan tastbare en theoretische hulpmiddelen als BMI, ketose, droog vetpercentage, hartslagmeter, probiotica, anaerobe oefeningen, GI, GL, calorieën tellen, kleurtjes bijhouden, punten tellen en ga zo maar door. Als je zoiets interessant vindt, dan moet je je er zeker in verdiepen, Als je simpelweg wilt afvallen, dan kun je je tijd echter veel beter besteden. Ga gewoon gezonder eten en meer aan lichaamsbeweging doen!
3. Wees niet te streng voor jezelf
Stel niet te hoge eisen aan jezelf tijdens het diëten als moeiteloos afvallen jouw doel is. Afvallen is nu eenmaal tijdrovend. Als het niet snel genoeg gaat, heb daar dan vrede mee. Zolang je er zelf van overtuigd bent dat je gezond genoeg eet en voldoende beweegt, ben je super bezig! Uiteindelijk zul je hoe dan ook resultaten bemerken. Schrap niet alle dingen die je lekker vindt uit je dieet en ga niet elke dag naar de sportschool, want dat houdt niemand vol.
Moeiteloos afvallen, is al met al niet zo ingewikkeld als je zou denken. Verwacht niet dat je met deze tips kilo’s per week zult afvallen, maar zie het als een investering in de toekomst zodat je over een jaar wél kilo’s lichter bent. Wat denk jij van bovenstaande tips voor moeiteloos afvallen? Deel hieronder jouw opvattingen en bevindingen!
Dieetvriendelijke woning: 5 tips voor gewichtsafname!
De hoedanigheid van je woning kan afvallen enorm bemoeilijken, maar ook ontzettend vergemakkelijken. In een dieetvriendelijk huis wordt verstandig omgegaan met voeding. Houd rekening met het in huis halen en binnenshuis opslaan van voedsel en je zult sneller en gemakkelijker van je overtollige kilo’s worden verlost…
1. Out of sight, out of mind, out of mouth
De uitdrukking ‘out of sight, out of mind (out of mouth)’ betekent ongeveer het volgende: Als je iets niet ziet, dan denk je er niet aan; en als niet denkt aan iets, ontstaat ook niet de behoefte om het in je mond te stoppen.
Besteed dus zo min mogelijk aandacht aan de dingen waarvan je weet dat je ze niet zou moeten eten. Probeer er simpelweg niet aan te denken en niet over te praten. Als je in je dagelijks leven de nadruk legt op gezond eten, dan wordt ongezond eten vanzelf vergeten. Kortom: fruitschaal op tafel, snackkomkommertjes & cherrytomaatjes bij de tv en gooi de snoeptrommel ’t huis uit.
2. Niks inslaan voor later
In de praktijk eet en drink je de dingen die je voor later koopt al ver van tevoren op… En als later uiteindelijk aanbreekt, haal je ze opnieuw in huis. Koop dus alleen de dingen die je direct nodig hebt, anders verandert je woning in een mum van tijd een snackpaleis.
Haal dus nooit ongezonde dingen “voor later” in huis. Niet voor aankomend weekend, niet alvast voor het eerstvolgende feestje dat je gaat organiseren en ook niet uit angst dat het overmorgen uitverkocht zal zijn.
Mensen zijn vooral geneigd om extra veel junkfood mee naar huis te nemen in geval van aanbiedingen (2 = 1 etc.). Dit mag dan financieel gezien voordeliger lijken, maar dat is het niet. Je geeft exact evenveel geld uit; je krijgt alleen twee keer zoveel calorieën binnen.
3. Niks voor “anderen”
Ongezonde dingen voor anderen, worden in de praktijk maar al te vaak door jezelf verorberd. Haal daarom geen ongezonde voeding voor “anderen” in huis. Geen snoep voor de kinderen. Geen ijsjes voor de buurmeisjes. Geen chocolade omdat je man die zo lekker vindt. En ook geen frisdrank voor eventueel bezoek.
Als jij de wilskracht aan de dag kunt leggen om serieus af te vallen, dan moet het voor je gezin mogelijk zijn om het zonder chocolade of cola te stellen. Kunnen zij echt niet zonder, dan snoepen ze maar lekker buitenshuis.
4. Tekortkoming voorkomen
Als je helemaal niks lekkers in huis haalt, is de kans groot dat er een gevoel van gemis ontstaat. Je krijgt het gevoel dat je iets tekortkomt of dat je iets onthouden of ontnomen wordt. Je voelt je achtergesteld. Je voelt je oneerlijk, onredelijk en onrechtvaardig behandeld. Het feit dat lekkere dingen er zijn, kan al genoeg zijn om het gevoel van gemis en tekortkoming te voorkomen.
Ga bij het inslaan van lekkere dingen altijd voor de gulden middenweg. Wees spaarzaam; eens per week is voldoende. Kies bovendien voor kleine verpakkingen. En je hoeft ook niet per se voor de alle-ongezondste opties te gaan. Haal bij voorkeur relatief calorie-arme snacks in huis die niet bomvol suikers en verzadigde vetten zitten.
5. Strategisch positioneren
Zet de weinige ongezonde dingen die je in huis haalt altijd op slimme en strategische plekken neer. Bewaar de dingen die slecht voor je zijn op plaatsen waar je er niet constant aan wordt herinnerd. Je hoeft ze niet achter slot en grendel te stoppen, maar zet ze wel buiten je directe gezichtsveld.
Zet een eventuele koektrommel bovenop je hoogste kast. Zet ongezonde dingen achter de gezondste dingen in je koelkast. En bewaar drop achterin een kast met deurtjes. Kortom: maak het jezelf zo moeilijk mogelijk om naar ongezond eten te grijpen. Zet bijvoorbeeld nooit een grote schaal chips of snoepgoed op tafel, dan blijf je graaien en snaaien!
Haal fitnessapparaten & gewichten in huis! En richt vooral ook je keuken & koelkast dieetvriendelijk in! Wat doe jij zoal om je woning en leefomgeving dieetvriendelijker te maken? Deel hieronder jouw afslank-ideeën en -strategieën!
Gewichtsafname – 10 tips voor snel en blijvend gewichtsverlies
1: Dieetdagboek
Het dieetdagboek blijkt het allerbeste hulpmiddel bij gewichtsafname. Een dieetdagboek werkt namelijk zeer confronterend. Je ziet wat je echt hebt gegeten, niet wat je denkt te hebben gegeten!
2: Eet voldoende
Veel mensen denken dat ze voor gewichtsafname hun calorie-intake moeten beperken. Meestal is een caloriebeperking echter niet of nauwelijks nodig. Ga liever gezonder eten en meer bewegen!
3: Eet vezels
Voedingsvezels voorkomen honger. Bovendien verbrandt het lichaam extra veel calorieën bij de verwerking van vezels (= gewichtsafname). Vezels zitten met name in groenten, fruit en volkoren producten.
4: Eet eiwitten
Dankzij eiwitten houd je gedurende lange tijd een voldaan gevoel. Zodoende krijg je minder snel weer honger en eet je dus minder. Bovendien zorgen eiwitten voor spieropbouw en -onderhoud als je aan sport doet.
5: Negeer vreetneigingen
Als je op zijn tijd iets lekkers neemt, moet je ervan genieten en je bewust zijn van de traktatie. Als je toegeeft aan impulsieve vreetbuien, proef je nagenoeg niks van hetgeen je eet. Bovendien wil je alleen maar meer.
6: Balanceer je bloedsuiker
Hoe stabieler je bloedsuikerspiegel en insulineniveau, des te kleiner de kans op vreetbuien. Door regelmatig een gezond tussendoortje te nemen, blijven deze niveaus stabiel.
7: Drink groene & witte thee
Stop met frisdranken, zuiveldranken en vruchtensappen. Vervang ze door groene en witte thee; zodoende gaat gewichtsafname beduidend sneller en efficiënter.
8: Beperk simpele koolhydraten
Let op met snelle monosachariden. Deze simpele koolhydraten zorgen voor bloedsuikerschommelingen en hongeraanvallen. Vooral koolhydraten uit frisdrank, koek, snoep, ijs en gebak zijn funest.
9: Let op met light
In light producten wordt doorgaans vet of synthetische troep gestopt om de afwezigheid van suiker te compenseren. Bovendien eet je meer van light-producten omdat je denkt dat ze gezond zijn!
10: Niet te streng
Als je nooit toegeeft aan verlangens, zul je uiteindelijk bezwijken en toegeven aan een flinke vreetbui. Neem daarom op zijn tijd iets lekkers / ongezonds.
Voedingsadvies: 4 efficiënte voedingsadviezen voor afvallen
Het internet staat bomvol voedingsadviezen. Sommige ervan zijn raadzaam en effectief, andere zijn uit de lucht gegrepen en nergens op gebaseerd. Hieronder vind je 4 voedingsadviezen die wel werken. Ze kunnen je helpen bij efficiënt afslanken en bestendig gewichtsverlies…
Voedingsadvies 1: Eet essentiële eiwitten
De populariteit van eiwitten is de laatste jaren sterk toegenomen. De kwaliteit en voedingswaarde van eiwitten wordt steeds vaker op waarde geschat en er worden dan ook steeds meer diëten gebaseerd op een forse eiwitinname. Je voeding dient met name essentiële eiwitten te bevatten. Dit zijn eiwitten die je lichaam niet zelf kan samenstellen uit aminozuren. Essentiële eiwitten vind je o.a. in eieren, vis, sojaproducten (zoals tofu), mager vlees, kwark en yoghurt.
Voedingsadvies 2: Eet complexe koolhydraten
Complexe koolhydraten worden minder makkelijk verteerd en opgenomen door de darmwand. Zodoende geven ze gelijkmatig kleine beetjes suikers af in het bloed, waardoor het insulinepeil en de bloedsuikerspiegel constant blijven. Daardoor krijg je minder last van hongerpieken en wordt je suikerbehoefte geremd. Bovendien zul je dankzij complexe koolhydraten minder snel verslaafd raken aan slechte simpele suikers. Complexe koolhydraten vind je o.a. in aardappels, hele rijst, bonen, peulvruchten en volkorenproducten.
Voedingsadvies 3: Eet meervoudig onverzadigde vetzuren
Vet maakt je niet per definitie vet. Er zijn namelijk verschillende soorten vetten. De beste en belangrijkste vetten voor het menselijk lichaam zijn meervoudig onverzadigde vetzuren uit de omega-familie (o.a. omega-3, omega-6 en omega-9). De gemiddelde mens heeft een flink tekort aan omega-3-vetzuren. Deze vind je voornamelijk in vette vis zoals zalm, tonijn, makreel en haring.
Voedingsadvies 4: Eet voldoende vezels
Vezels ofwel voedingsvezels zijn ballaststoffen die veel water in zich op kunnen nemen. Als je veel vezels eet, raakt je maag sneller vol en wordt je hongergevoel onderdrukt. Daarnaast vertraagt een vezelrijk dieet de opname van vet uit voeding. Voedingsvezels vind je voornamelijk in volkorenproducten, groenten, fruit, noten, pitten, zaden en kiemen.
Vermageren – 10 tips om snel en efficiënt magerder te worden
Tip 1: Gevarieerd eten
Vermageringsdiëten verbieden veelal bepaalde voedingsgroepen (bijv. koolhydraten of verzadigde vetten)… Ook deze voedingsmiddelen bevatten echter belangrijke voedingsstoffen. Je kunt daarom beter kleine beetjes van alles eten dan bepaalde dingen volledig uitsluiten.
Tip 2: Minder calorieën eten
Je totale calorie-inname bepaalt of je aankomt of afvalt. Als je meer calorieën eet dan je verbrandt, kom je aan. Als je minder calorieën eet dan je verbrandt, val je af. Als je wilt vermageren, dien je dus op je calorie-intake te letten.
Tip 3: Minder calorieën drinken
Veel mensen onderschatten hoeveel calorieën ze binnen krijgen via drankjes. Een glas cola bevat ongeveer 60 kilocalorieën, een glas wijn of bier ongeveer 100 en een flesje Bacardi Breezer maar liefst 200! Pas ook op met smoothies, vruchtensap, zuiveldrankjes en sportdranken.
Tip 4: Meer water
Water bevat 0 calorieën en geeft toch een vol gevoel. Bovendien is water erg gezond! Drink daarom een glas water als je dorst hebt, maar ook als je honger hebt.
Tip 5: Meer groene thee & zwarte koffie
Groene thee bevat 0 calorieën, maar tegelijkertijd wel belangrijke stoffen die helpen om te vermageren. Hetzelfde geldt voor koffie (zonder toevoegingen).
Tip 6: Meer soep
Soep wordt geleidelijk aan door de maag verwerkt en geeft zodoende een langdurig vol gevoel. Een ander voordeel is dat je vrijwel overal soep van kan maken. Eet daarom regelmatig soep!
Tip 7: VEEL meer bewegen (cardio)
Met duursport (cardiovasculaire / aerobische oefeningen) zoals hardlopen, touwtje springen, fietsen, hometrainer, crosstrainer etc. verbrand je veel calorieën en bovendien lichaamsvet! Probeer dus regelmatig op hoge intensiteit te bewegen.
Tip 8: Minder suiker
Suikers (enkelvoudige koolhydraten) uit snoep, ijs, gebak, frisdrank, stroop, tafelsuiker etc. leveren veel calorieën, maar nagenoeg geen nuttige voedingsstoffen. Eet ze daarom uitsluitend met mate in het weekend.
Tip 9: “Meer” vet eten
Je lichaam heeft vetten nodig om je hormonen en neurotransmitters (waaronder groeihormonen) functioneel en in balans te houden. Eet daarom regelmatig vis, vlees, noten, kwark, olijfolie en zelfs een beetje roomboter.
Tip 10: Meer krachttraining (spieren)
Hoe meer spieren je hebt, des te meer calorieën je lichaam continu verbrandt en des te makkelijker je vet verbrandt en vermagert. Doe daarom regelmatig oefeningen met gewichten en veel weerstand.
Vier aandachtspunten als je wilt afvallen
Bij gezond en bestendig gewichtsverlies komt een heleboel kijken. Zo moet je niet alleen letten op de juiste voeding en voldoende lichaamsbeweging, maar zeker ook op je algehele levensstijl. In dit artikel zet ik vier belangrijke aandachtspunten op een rijtje voor als je wilt afvallen…
#1 Goede nachtrust
Een tekort aan nachtrust kan de productie van hongerhormonen (o.a. ghreline) stimuleren. Deze hormonen vertellen je lichaam wanneer je honger hebt en wanneer je vol zit. Een studie van de University of Bristol vond een direct link tussen slechts 5 uur slaap per nacht en gewichtstoename. Een goede nachtrust is dus een vereiste als je wilt afvallen.
#2 Stress onder controle houden
Overgewicht hoeft niet per se veroorzaakt te worden door een slecht voedingspatroon. Ook stress kan bijdragen aan gewichtstoename. Het hormoon cortisol komt vrij bij stress en dit hormoon kan vetopslag stimuleren. Zorg dus voor voldoende rust en balans in je leven en probeer stress zoveel mogelijk te vermijden. Ga bijvoorbeeld op yoga, neem regelmatig een warm bad en doe meditatieoefeningen.
#3 Voedingsvezels
Veel mensen krijgen onbewust veel te weinig voedingsvezels binnen. Voedingsvezels zijn echter essentiële voor een optimale darmwerking. Een bijkomend voordeel is dat vezelrijke voeding voor een langdurig voldaan gevoel zorgt omdat je lichaam tijd nodig heeft om de vezels te verwerken. Kies dus zo veel mogelijk voor volkoren producten en eet voldoende groenten en fruit.
#4 Spieropbouw
Hoe meer spieren je hebt, des te meer calorieën je lichaam verbrandt… Ook als je niet lichamelijk actief bent. Wissel cardio daarom af met krachttraining en verhoog regelmatig de gewichten waarmee je traint. Probeer bovendien zoveel mogelijk verschillende spieren te trainen.
Heb jij nog aandachtspunten die zeker niet vergeten mogen worden als je wilt afvallen? Laat het hieronder weten!
Wat ik heb geleerd over vermageren en fitness
Ik ben zo’n vier jaar aan het bloggen over gezondheid, vermageren en fitness. Naarmate ik ouder – en hopelijk wijzer – word, heb ik veel geleerd over deze onderwerpen. Inmiddels ben ik de dertig gepasseerd en is mijn kijk op vooral het onderwerp vermageren flink kritisch en zelfs sceptisch geworden.
Hoewel ik altijd heb geprobeerd om ‘de waarheid’ te achterhalen, moest ik regelmatig artikelen over vermageren en gezondheid aanpassen omdat ze achteraf gezien gewoon niet klopten.
In dit artikel heb ik in een (bijna) willekeurige volgorde de belangrijkste dingen opgesomd die ik heb geleerd als semi-goeroe op het gebied van vermageren, fitness en gezondheid. Je hoeft het niet altijd met me eens te zijn, maar daar is dit lijstje ook niet voor bedoeld.
- Het enige dat werkt om te vermageren is blijvend je levensstijl veranderen.
- Alle afbeeldingen die je ziet in de bladen zijn bewerkt met Photoshop. Bekijk ze daarom zo weinig mogelijk want je voelt je er alleen maar slecht door.
- Minder ongezonde voeding eten is beter dan er helemaal mee stoppen (want je houdt het uiteindelijk toch niet vol).
- Vertrouw mensen met witte jassen niet altijd.
- Fitness helpt alleen om te vermageren als je het vaker dan drie keer per week doet.
- De meeste TelSell-achtige reclames zijn gelogen en spelen alleen maar in op je onzekerheden.
- Kant-en-klaar maaltijden zijn niet altijd ongezond.
- Niet alle dunne mensen zijn gezond.
- Niet alle dikke mensen zijn ongezond.
- Stoppen met constant eten op je werk is één van de beste constructieve manieren om te vermageren.
- Klussen en schoonmaken zijn geweldige manieren om te vermageren.
- Je kunt het cijfer voor je uiterlijk met twee punten verhogen door er hard voor te werken.
- 0% van iets in je voeding en light producten werken niet om te vermageren. Je eet of drinkt er alleen maar meer van.
- Eiwitten (proteïne) bij elke maaltijd helpen het beste tegen een hongergevoel.
- Fitness en sport in het algemeen zijn niet alleen goed voor je uiterlijk, maar je wordt er ook zelfverzekerder en vrolijker van.
- Sonja Bakker is lief, maar gemiddeld genomen is Nederland er niet lichter van geworden.
- ‘Experts’ weten ook niet de antwoorden op alle vragen rondom vermageren en gezondheid.
- 5 of 6 keer per dag eten werkt alleen als je kleine porties kunt eten, anders zorgt het er alleen maar voor dat je leert om constant te eten.
- Als je 10 kilo wilt vermageren, dan moet je dit in een jaar doen, en niet in twee weken. Anders ben je aan het einde van het eerste jaar 10 kilo zwaarder i.p.v. lichter.
- Tijdelijke diëten werken NOOIT om te vermageren op de lange termijn.
- Wat je niet in huis hebt eet je ook niet op.
- Dikke mensen zijn vaak aardig omdat ze moeten.
- Dunne en mooie mensen zijn in eerste instantie vaak arrogant omdat ze anders gek worden.
- Eet zoveel mogelijk planten en ‘echte’ voedingsmiddelen.
- Stel jezelf bij alles wat eet: Heeft mijn lichaam hier iets aan?
- Het gras is altijd groener bij de buren.
- Uiteindelijk
- wint
- zwaartekracht.
Reacties zijn natuurlijk altijd welkom =)
20 tips bij afvallen ‒ Snel en efficiënt afslanken! (deel 1)
Op Gezondr zijn inmiddels meer dan duizend artikelen toegevoegd over afslanken, gewichtsverlies, diëten en lichaamsbeweging. Voor de mensen die niet de tijd of ambitie hebben om ze allemaal te lezen, hebben we een selectie gemaakt van ‘20 supertips bij afvallen’. Lees hieronder de eerste 10…
1. Houd een dieetdagboek bij
Een dieetdagboek werkt uitermate confronterend. Je kunt namelijk teruglezen wat je daadwerkelijk op een dag eet, niet wat je denkt te eten!
2. Eet gezond, niet weinig
Veel mensen denken dat ze per se hun calorie-inname moeten beperken. In veel gevallen is een caloriebeperking niet of nauwelijks nodig. Ga liever meer bewegen!
3. Eet eiwitten
Dankzij eiwitten (proteïnen) blijf je langdurig een vol gevoel houden, heb je minder snel weer honger en eet je dus minder. Bovendien zorgen eiwitten ervoor dat je sneller spieren kweekt als je aan sport doet.
4. Eet niet vanwege emoties
Veel mensen eten uit emotie. Verveling, verdriet, pijn, schaamte, troost, enzovoort. Neem een glas water en wacht een halfuur, en bedenk dan nogmaals of je écht honger hebt.
5. Wees niet te streng voor jezelf
Je hoeft jezelf echt niet van alle lekkere dingen te onthouden. Sterker nog: als je nooit toegeeft aan je verlangens, zul je uiteindelijk toegeven aan flinke eetkicks. Neem dus op zijn tijd gewoon een gebakje (desgewenst met slagroom).
6. Geef niet toe aan eetbuien
Weloverwogen en weldoordacht toegeven aan een verlangen naar lekkers is geen probleem. Let wel: geniet van zo’n moment, en ben je bewust van de traktatie. Geef niet toe aan impulsieve en plotselinge eetbuien!
7. Houd je bloedsuikerspiegel in balans
Hoe stabieler je bloedsuikerspiegel en insulineniveau, des te minder je last zult hebben van eetbuien en vreetkicks. Door regelmatig een gezond tussendoortje te nemen, blijven deze gehaltes op pijl.
8. Houd rekening met je lichaamstype
Hoe forser je lichaamstype, des te meer cardio je dient te doen en des te beter je dient te letten op je dieet. Hoe smaller je lichaamsbouw, des te meer je kunt eten en des te meer krachttraining je dient te doen.
9. Doe research naar restaurantmenu’s
Restaurants geven logischerwijs niet prijs hoe ze hun gerechten precies samenstellen. Toch kun je aan de menu’s vaak wel zien of een restaurant dieetvriendelijke gerechten serveert. Zoek via het internet de menukaart op!
10. Zoek een dieetbuddy
Afvallen is makkelijker en minder vrijblijvend als je iemand hebt om op terug te vallen. Als je samen dieet en beweegt, geef je minder makkelijk op, zeg je minder makkelijk af en heb je iemand om mee te klankborden.
20 tips voor afvallen ‒ Zo val je effectief af!
Hierbij het tweede deel van de ‘20 supertips voor afvallen’. De tips zijn zo kort en bondig mogelijk verwoord, zodat je er gemakkelijk doorheen leest…
11. Drink groene en witte thee
Als je frisdranken, vruchtendranken en zuiveldranken vervangt door groene en witte thee (zonder suiker), dan zul je gegarandeerd makkelijker afvallen. Groene en witte thee leveren geen calorieën en versnellen je stofwisseling.
12. Eet voldoende vezels
Voedingsvezels zorgen voor een langdurig voldaan gevoel. Bovendien verbrandt het lichaam extra veel calorieën bij de verwerking van vezels. Vezels zitten met name in groenten, fruit en volkoren producten.
13. Beperk snelle & enkelvoudige koolhydraten
Let op met koolhydraten die zowel snel als enkelvoudig zijn. Ze worden snel opgenomen in de bloedbaan en zorgen voor hongeraanvallen. Vooral simpele koolhydraten (lees: suikers) uit koek, snoep, ijs en gebak zijn funest.
14. Eet groenten en fruit
In groenten zitten met name langzame, gecompliceerde koolhydraten. Super voor afvallen dus! In fruit zitten deels snelle en/of enkelvoudige koolhydraten, maar de vele voordelen van vers fruit wegen absoluut op tegen de minimale nadelen van fructose en glucose.
15. Slaap voldoende
Regelmaat is belangrijk voor je lichaam. Als je elke nacht ten minste 7,5 uur en ten hoogste 8,5 uur slaapt, dan val je makkelijker af. Een vast slaapritme zorgt er bovendien voor dat je beter ontbijt.
16. Varieer training
Varieer je training. Wissel oefeningen af. Wissel cardio en krachttraining af. Probeer nieuwe apparaten uit. En voeg regelmatig gewicht en weerstand toe. Zodoende wordt je lichaam niet lui door gewenning.
17. Doe boodschappen na de maaltijd
Doe nooit boodschappen net voordat je gaat eten. Het is namelijk geen fabeltje dat je dan veel meer en ongezondere boodschappen doet. Doe het liefst boodschappen net nadat je hebt gegeten.
18. Blijf bewegen
Uiteindelijk maakt het niet uit hoe, waar, hoelang of wanneer je beweegt. Pak gewoon alle beweging mee die je kunt krijgen. Pak de fiets i.p.v. de auto en de trap i.p.v. de lift en je hebt al een goed begin.
19. Plan vooruit
Maak wekelijks boodschappenlijstjes en zet bezoekjes aan de sportschool in je agenda. Wanneer je vooruit plant is de kans namelijk veel groter dat je je aan je voornemens houdt.
20. Let op met light en 0% vet
In light producten wordt doorgaans vet of synthetische troep gestopt om de afwezigheid van suiker te compenseren. In 0% vet producten zit veel suiker om de afwezigheid van vet te compenseren. Bovendien eet je van dit soort producten veel meer omdat je denkt dat ze gezond zijn!
Effectief afvallen: 5 afslanktips die je leven zullen veranderen
Effectief afvallen is geen gemakkelijke opgave zoals je waarschijnlijk al hebt ondervonden. Je merkt dat je lievelingsjurk niet meer goed past en je favoriete spijkerbroek zit ook niet meer zo lekker als vroeger. Je wilt hier verandering in brengen, maar je weet eigenlijk niet precies waar je moet beginnen.
Er zijn allerlei middeltjes en methodes en volgens de één werkt dit en volgens de ander dat. Je probeert allerlei diëten uit, maar niks werkt écht en afvallen lijkt zodoende maar niet te lukken. Dus hoe kan ik wél effectief afvallen? Dat is de grote vraag geworden!
Voor je begint met effectief afvallen
Voordat je het gezonde pad gaat bewandelen en gewicht gaat verliezen, is het een goed idee om bekend te raken met de redenen waarom je wilt afvallen. Door die redenen te benoemen kun je een dieet makkelijker volhouden. Enkele redenen kunnen zijn:
- Gezonder leven
- Een mooier & slanker uiterlijk
- Meer energie
Afvallen werkt veruit het beste als je een duidelijke motivatie hebt om een gezonde levensstijl vol te kunnen en willen houden.
Effectief afvallen dankzij afslanktips
Er zijn niet veel mensen die tijd en zin hebben om iedere dag opnieuw meerdere uren bloed, zweet en tranen op te offeren voor een lichter en slanker lichaam. Afvallen moet effectief en efficiënt: binnen zo’n korte mogelijke tijd zo veel mogelijk resultaat boeken. Daarom hierbij een aantal tips voor effectief afvallen…
1. Houd een dagboek bij
Twee weken voordat je met je dieet begint, houd je een eetdagboek bij. Hierin schrijf je niet alleen alle dingen op die je eet, maar ook hoeveel beweging je krijgt. Een dieetdagboek is absoluut een van de efficiëntste hulpmiddelen en handvatten om effectief af te vallen.
2. Praat met je huisarts
Maak een afspraak met je huisarts voordat je begint met effectief afvallen. Hij kan door middel van een aantal tests zien of het veilig is dat je gewicht gaat verliezen met behulp van de door jou gekozen methode. Waarschijnlijk heeft hij ook een aantal tips om af te vallen waar je zelf nog niet van hebt gehoord. Want let wel: eten en bewegen zijn extreem belangrijke aspecten van je algehele lichamelijke gezondheid en geestelijke gesteldheid!
Tot slot
Er zijn extreem veel lezers die vragen om afslanktips waarmee zij effectief kunnen afvallen. Wellicht dat mensen in de toekomst dit artikel kunnen raadplegen en rond kunnen neuzen in bovenstaande schat aan afslankinformatie. Want als je hierboven geen nuttige informatie en/of inspiratie vindt om effectief af te vallen, dan weten wij het ook niet meer… ;)
Ben jij geholpen met bovenstaand overzicht met tips en adviezen waarmee je effectief kunt afvallen? Laat hieronder een reactie achter!
Verzameling van de beste & eenvoudigste adviezen m.b.t. afvallen
Als je informatie zoekt over afslanken en gewichtsverlies, dan krijg je soms het idee dat je haast bioloog of scheikundige zou moeten zijn… Als de basis van je levensstijl (eetpatroon & lichaamsbeweging) echter goed is, dan hoef je echt niet per se te weten uit welke (essentiële) aminozuren een bepaald eiwit bestaat of waarom het ene vetzuur meervoudig onverzadigd is en het andere enkelvoudig onverzadigd. Hieronder daarom een collectie van de beste en eenvoudigste adviezen voor “normale” mensen die willen afvallen…
1. Boodschappenlijstjes gebruiken
Maak ALTIJD een boodschappenlijstje voordat je naar de supermarkt gaat. Wijk bovendien niet van je boodschappenlijstje af. Als je je aan je boodschappenlijstje houdt, zul je veel minder ongezonde troep kopen. Lees hier meer over afvallen & boodschappen doen…
2. Dieetdagboek bijhouden
Schrijf alles wat je eet en drinkt op in een dieetdagboek; dat werkt enorm confronterend. Het is wetenschappelijk aangetoond dat een dieetdagboek het meest effectieve hulpmiddel is bij afslanken en gewichtsverlies! Lees hier meer over het bijhouden van een dieetdagboek…
3. Slim, bewust & gecontroleerd eten
Gebruik klein servies en klein bestek; zodoende eet je minder snel, kleinere hapjes en kleinere totaal-hoeveelheden. Ook goed kauwen is een onderdeel van bewust en gecontroleerd eten. Lees hier meer over hoe je kunt afvallen door slim en bewust te eten…
4. Jezelf niks verbieden
Ontzeg jezelf niks. Eet liever alles in (zeer) kleine hoeveelheden. Als je de dingen die je lekker vindt verbiedt, wordt de verleiding om ze te eten namelijk alleen maar groter. Lees hier hoe je ongezonde dingen binnenshuis een strategische plek kunt geven zodat je er minder snel naar grijpt…
5. Opscheppen in de keuken
Schep kleine porties op in de keuken zodat je niet continu je bord blijft vol scheppen. Hoe meer moeite je moet doen om je mond vol te stoppen, des te langzamer je eet en des te eerder je voldaan bent. Langzamer eten is zodoende minder eten! Lees hier meer over portiegrootte en portie-aantal…
6. Jezelf belonen
Wees niet te streng voor jezelf en beloon jezelf regelmatig. Als je jezelf beloont zodra je een doel hebt bereikt, zul je het afvallen ofwel afslanken veel langer volhouden. Lees hier alles over de juiste beloning bij afvallen…
Heb jij nog meer alledaagse adviezen om af te vallen voor “normale” mensen? Laat ze hieronder achter!
Trucs bij afvallen: 9 handige trucjes tegen overgewicht
1. Lopend inkopen
Je verbrandt calorieën dankzij het lopen en de zware tassen zorgen voor enige krachttraining. Bovendien zul je minder meenemen vanwege het zware sjouwen. Voor grote boodschappen kun je de fiets nemen met fietstassen.
2. Minder opscheppen
Na een week ben je gewend aan kleinere porties. Gebruik kleiner bestek en kleiner servies, en je merkt er nauwelijks iets van. Als je ’s avonds 25% minder eet, bespaar je al snel 100 tot 250 kilocalorieën per dag!
3. Water drinken
Veel mensen zijn ervan overtuigd dat ze veel water drinken. Als ze gaan tellen, komen ze echter niet verder dan 2 of 3 glazen per dag. Drink bij voorkeur 5 of 6 glazen water per dag; water geeft namelijk een verzadigd gevoel en levert 0 calorieën.
4. Huis poetsen
Maak één avond per week je hele huis schoon. Je verbrandt er enorm veel calorieën mee, én je hebt in één klap een prachtige woning. Een enorme motivatie om te bewegen!
5. Koekje erbij?
Een klein koekje lijkt onbenullig… Een koekje (stroopwafel, speculaasje, bokkenpootje etc.) levert echter 50 tot 150 kilocalorieën. Een gevulde koek levert maar liefst 260 kilocalorieën! Een koekje bij ieder kopje koffie tikt dus behoorlijk aan.
6. Snackpauze
Als je tussendoor muesli, yoghurt of een appel eet, is de kans kleiner dat je bij thuiskomst de koelkast leegplundert en ’s avonds bij de tv een zak chips leeg eet. Las daarom gedurende de (werk)dag regelmatig een snackpauze in!
7. Gek met groenten
Groenten kun je in principe onbeperkt eten. Groenten leveren namelijk veel voedingsstoffen en weinig calorieën. Bovendien vullen groenten de maag, waardoor je minder van andere dingen eet. Experimenteer met pompoen, verse kruiden, salades, zeewier, kiemgroenten, uitheemse koolsoorten, pepers, wortels & peulvruchten!
8. Keizerlijk ontbijt
Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar. Als het ritme er eenmaal in zit, zie je ’s avonds al uit naar het ontbijt…
9. Tandenpoetsen
Poets je tanden na iedere maaltijd. Tandenpoetsen verdringt niet alleen de eetlust, maar zorgt er ook voor dat je minder geneigd bent om je schone tanden opnieuw vuil te maken.
Ken jij nog meer van dit soort trucs? Laat ze hieronder achter in een reactie!
Super tip voor afvallen: vast stramien inbouwen!
Je leest zo’n beetje overal dat je van gezond eten en veel bewegen een levensstijl moet maken. Dat klinkt super, maar hoe moet je beginnen!? Eigenlijk draait het allemaal om routine; als iets lang genoeg in je dagelijkse of wekelijkse levensritme voorkomt, hoef je er namelijk niet meer bij na te denken. En als je niet meer na hoeft te denken bij afvallen, kost het ook geen moeite meer. Hierbij 3 stappen voor het aanleren van een gezond afslankstramien…
1. Regelmaat
Routine en regelmaat zorgen ervoor dat iets ingebakken raakt in je leefstijl. Als je elke avond je tanden poetst, vergeet je dat deze activiteit tijd en moeite kost. Zorg er dus voor dat je van al jouw gezonde activiteiten en voornemens terugkerende bezigheden maakt die je op vaste tijdstippen uitvoert en nooit overslaat.
Maandagavond standaard om half 8 krachttraining; iedere dinsdag een gezonde salade als avondeten; vrijdag cardiodag; hooguit één portie snoep (óf chips, óf ijs) per weekend. Etc. etc. etc.
2. Gewenning
Elk regeltje waar je je maar lang genoeg aan houdt, wordt een gewenning. En al je gewenningen tezamen vormen een stramien; een vast patroon waar je je zonder nadenken aan houdt. Op het begin zal het lastig zijn om doordeweeks niet te snoepen, maar als het eenmaal tot je gewoontes behoort, dan merk je het niet eens meer.
3. Automatische piloot
Het vervelende van afvallen is dat je iedere keer weer voor keuzes komt te staan: ‘wel of niet sporten’, ‘gebakje verorberen of weigeren’, ‘snoep kopen of laten liggen’… Als je gewend bent om doordeweeks géén snoep te kopen, dan zal het niet eens bij je opkomen om het in je winkelmandje te leggen. De keuze wordt je als het ware ontnomen.
Tot slot
Als jouw gezonde gewoonten eenmaal tot een leefstijl zijn samengesmolten, dan is afvallen gemakkelijk. Je denkt niet meer na over cardio, krachttraining en gezond eten. Je hoeft niet langer te kiezen en te overwegen; je doet het gewoon omdat het bij je hoort; net als douchen, slapen en werken. Als de dilemma’s zijn verdwenen, verdwijnen je lichaamsvetreserves vanzelf.
Is gezondheid voor jou een gewoonte of een terugkerend dilemma? Laat hieronder je reactie achter!
4 effectieve tips voor afslanken & gewichtsverlies!
Talloze afslankers beginnen keer op keer met diëten, trainen en afvallen en geven ook telkens weer op. Maar hoe kun je leren van je afslankpogingen uit het verleden en het deze keer wel tot een succesvol einde brengen? Hierbij 5 effectieve tips om eindelijk af te slanken en gewicht te verliezen…
1. Leer van je verleden
Niemand wil de rest van zijn leven bewust en actief bezig zijn met afslanken. Telkens afvallen en vervolgens weer aankomen is hartstikke naar en vermoeiend en bovendien zonde van je tijd.
schrijf daarom je voormalige hoogte- en dieptepunten op het gebied van diëten en bewegen stuk voor stuk op een vel papier. Probeer vervolgens in te zien met welke activiteiten je in het verleden goede resultaten hebt geboekt en waar het tot nu toe steeds fout ging. Wellicht kun je heel veel lering trekken uit eerdere afslankpogingen.
2. Ben trots
Het zit in de aard van de mens om altijd maar beter, sneller en meer te willen. Kijk tussendoor ook eens naar hetgeen je al hebt bereikt. Eet je al gezonder? Pas je inmiddels in een kleinere kledingmaat? Heb je meer uithoudingsvermogen gekregen?
Sta regelmatig stil bij de vorderingen die vaak onopgemerkt blijven en wees daar ook echt trots op. Afvallen is dan misschien je ultieme doel, maar het is goed om te beseffen dat er meer is om trots op te zijn dan het pijltje van je weegschaal.
3. Voorkomen > genezen
Voorkomen is beter dan genezen, juist als het aankomt op overgewicht. Allereerst wordt afvallen moeilijker naargelang de kilo’s die je met je meedraagt zich opstapelen. Bovendien worden de gezondheidsrisico’s van overgewicht groter naarmate je overtollig gewicht langere tijd bij je draagt.
De gevolgen van overgewicht dat lang heeft bestaan, blijven zelfs bestaan nadat je je streefgewicht hebt bereikt. Langdurig overgewicht is dan ook minstens zo gevaarlijk als véél overgewicht. Dit zou voor iedereen een cruciaal punt van motivatie moeten zijn. Begin dus niet pas met afvallen als het echt heel hard nodig is, maar doe onmiddellijk iets aan nodeloze kilo’s.
4. Beloon jezelf
Beloon jezelf als je je doelstellingen hebt volbracht. Beloon jezelf liever NIET met eten, en zeker niet met ongezond eten… Maar bijvoorbeeld met een leuke fitness DVD, een nieuwe sport-outfit, een dagje spa, een fotoshoot, een nieuw fitness-attribuut, een middagje shoppen, een kort tripje, een crosstrainer of een bioscoopje. Een beloning op zijn tijd is dé manier om jezelf te motiveren en de moed erin te houden.
Wat doe jij om jezelf aan te sporen tot afvallen & vermageren? Deel jouw tactieken in een reactie hieronder!
4 laagdrempelige tips voor gewichtsafname
Als je serieuze afslankresultaten wilt boeken, moet je gezond, gevarieerd en gematigd eten en voldoende aan cardiofitness en krachttraining doen. Dit klinkt eenvoudig, maar je moet onwijs veel tijd en energie investeren in zo’n leefstijl. Gelukkig zijn er ook een heleboel kleine aanpassinkjes die je kunt doorvoeren om een paar kilo’s kwijt te spelen. Hierbij enkele laagdrempelige voorbeelden…
1. Eén keer opscheppen
Als je je maaltijden in delen opschept, eet je gemiddeld 14% meer. Het is dan ook verstandig om je bord slechts één keer vol te scheppen en leeg te eten. Als je je bord halfvol schept, rechtvaardig je een tweede, derde of zelfs vierde keer opscheppen namelijk veel gemakkelijker. Kies bovendien voor een klein bord. Zij die van grote borden eten, krijgen namelijk tot wel 60% meer calorieën binnen. (bron)
2. Zonder sausjes
Sauzen zijn negen van de tien keer rijk aan vetten (room & olie) en koolhydraten (suikers). Zodoende zorgt een schepje saus al snel voor 50 kilocalorieën. Een zware, vette saus zoals mayonaise komt al snel op 150 kilocalorieën per eetlepel. Al met al kan het schrappen van sauzen voor zo’n 5 kilo gewichtsafname op jaarbasis zorgen.
Tip: Lees hier meer over de calorie-aantallen in populaire sauzen.
3. Koffie minderen
Als je je koffie zwart drinkt hoef je je geen zorgen te maken, want zwarte koffie levert 0 calorieën. Als je daarentegen (volle) koffiemelk en kristalsuiker in je koffie doet, levert een kop koffie wél (25 tot wel 75) kilocalorieën. Deze calorie-aantallen zijn natuurlijk sterk afhankelijk van de grootte van de kop en van de hoeveelheid melk en suiker.
Als je ook nog eens cafè latte’s, frappuccino’s en cappuccino’s drinkt, kun je jezelf tot wel 7 kilo per jaar besparen!
4. Zet de televisie uit
Veel mensen eten hun avondmaaltijden vanachter de televisie. Hoewel dit erg aangenaam en gezellig kan zijn, is het geenszins bevorderlijk voor gewichtsafname. Zo toont onderzoek aan dat je tot wel 40% meer kan eten en tot wel 6,5 kilo per jaar kan aankomen, puur door tv te kijken tijdens het diner. (bron)
Wat doe jij zoal om gewichtsafname te bewerkstelligen? Laat hieronder een reactie achter!
8 bruikbare tips voor afslanken & gewichtsafname
Tips zijn altijd handig, vooral als ze direct in de praktijk kunnen worden toegepast. Daarom hierbij 8 concrete tips voor afslanken en gewichtsafname…
1. Drink meer water
Water drinken werkt op talloze vlakken. Water verdrijft de eetlust. Water vult de maag (vooral als het wordt opgenomen door voedingsvezels). Water levert 0 calorieën en is ook nog eens cruciaal voor al je cellen, hormonen, weefsels, organen en fysiologische processen!
2. Dagboek
Noteer alles wat je eet en drinkt in een dagboekje; het mag heel kort zijn. Het teruglezen van wat je op een dag consumeert, kan heel verhelderend zijn. Het zorgt voor bewustwording, confrontatie en inzicht en kan dan ook voor een flinke verrassing zorgen!
3. Op tijd slapen
Slaapgebrek verstoort je hormoonhuishouding en kan voor enorme hongerpieken zorgen. Voldoende –en bovendien regelmatig– slapen kan je afslankproces enorm ten goede komen!
4. Lees etiketten
Lees de etiketten van alle voedingsmiddelen die je koopt. Bekijk niet alleen de ingrediëntenlijsten, maar ook de voedingswaardetabellen. Je zult veel gemakkelijker afvallen als je weet wat je eet.
5. Suiker beperken
Suiker is echt funest voor je lijn. Suiker verstoort de opname van vitamines en mineralen. Suiker verstoort je bloedsuikerspiegel. Suiker verstoort je hormoonbalansen; vooral je insulineniveau. Suiker bevordert de opname van vetten in je vetcellen en zorgt dan ook voor vetopslag. Suiker veroorzaakt hongerpieken en werkt vreetbuien in de hand. Suiker werkt bovendien verslavend en doet je dus smachten naar méér suiker.
Tip: probeer eens een alternatief zoals pure agave of pure stevia.
6. Smoothies
Begin de dag met een (groene) smoothie!
7. Verhoog je omega 3-intake
Nagenoeg iedereen eet te weinig essentiële omega 3-vetzuren. Neem daarom regelmatig een portie verse, vette vis zoals tonijn, zalm, haring, makreel of sardientjes. Omega-3 stabiliseert je hormoonhuishouding en voorkomt vreetbuien.
8. Meer rauw; minder fabrieksmatig
Ruil zo veel mogelijk fabrieksmatig bewerkte producten in voor puur natuur. Ga voor groenten, fruit, hele granen, noten, zaden, pitten, zeewier, paddenstoelen, hele stukken vlees en vis, eieren etc. En kies bij voorkeur voor biologisch!
Heb jij nog meer bruikbare tips voor afslanken & gewichtsafname? Deel ze hieronder!
5 basistips om slanker & gezonder te worden
De afslankbranche stort een continue, overweldigende stroom van informatie over je uit. Vaak gaat het om allerhande tegenstrijdige weetjes, waarvan je in de praktijk alleen maar onzeker en besluiteloos wordt. Het is om die reden niet onverdienstig om je te focussen op de “basics” van het slanker en gezonder worden. Daarom hierbij 5 basistips voor een slank en gezond lichaam…
1. Water, water, water
Water is goedkoop, altijd en overal voorradig en onwijs goed voor je lijn en lichamelijke gesteldheid. Water komt namelijk ten goede aan al je lichaamscellen, vult je maag, levert 0 calorieën en verbetert bovendien de opname van essentiële bouwstoffen en beschermstoffen. Grijp daarom niet zomaar naar frisdranken en sappen, maar probeer te volstaan met simpel kraanwater!
2. Seizoensgebonden
Verse groenten en vers fruit kunnen prijzig zijn. Maar als je seizoensgebonden keuzes maakt, vallen de kosten doorgaans mee. Zo koop je tussen maart en september al een rode paprika voor 30 eurocent. Tussen oktober en februari kan de prijs echter oplopen tot boven de euro! Koop daarom seizoensgroenten en seizoensfruit! Op deze website vind je een handig overzicht.
3. Hoe groener, hoe beter
IJsbergsla is vrijwel transparant. Hieraan kun je zien dat ijsbergsla nagenoeg voedingsstofloos is: niet ongezond, maar ook zeker niet voedzaam. Eet daarom liever kleurrijke slasoorten zoals eikenbladsla, krulsla, veldsla en lollo. Daar zitten namelijk hartstikke veel heilzame micro- en macronutriënten in! Deze kleur-is-gezond-regel geldt overigens voor vrijwel alle groente- en fruitsoorten.
4. Bord-inrichting
Probeer je bord vol te stapelen met groenten. Neem daarnaast een eiwitbron (vlees, vis, magere kaas, ei, tofoe o.i.d.) ter grootte van een spel kaarten… En tot slot een portie complexe koolhydraten (aardappels, volkorenpasta, zilvervliesrijst o.i.d.) ter grootte van een vuist.
5. Veranderlijke vis
Kweekvissen (die opgroeien in kweekvijvers) zijn veel minder gezond dan wilde vissen. Ze krijgen namelijk niet de voedingsstoffen binnen die ze in de natuur zouden nuttigen, waardoor ook jij niet de optimale voedingsstoffen binnen zult krijgen die vis eigenlijk zo gezond maken. Voorbeelden van gezonde vis zijn biologische wilde zalm en tonijn. Goedkope vissnacks zoals vissticks en lekkerbekjes doen je lijf hoe dan ook meer kwaad dan goed!
Heb jij nog meer basistips om slanker en gezonder te worden? Laat ze hieronder achter!
3 dingen die je móét weten als je wilt afvallen
Het geheime pilletje, drankje of poedertje om razendsnel af te vallen, bestaat simpelweg niet. Toch zijn er wel een aantal dingen die je kunt inzetten om het afslankproces flink te bespoedigen en vergemakkelijken. Hierbij 3 dingen die je simpelweg móét weten over afvallen (in gewicht) & afslanken (in omtrek)…
1. Eiwitten voorkomen honger(pieken)
Eiwitten zijn de sleutel. Ze zijn de doorslaggevende factor om je lichaam te doen beseffen dat je genoeg hebt gegeten. In de zenuwen rond de bloedvaten van je maag en darmen zitten namelijk receptoren. Zodra deze receptoren bepaalde eiwitdeeltjes (aminozuren) aangereikt krijgen, vertellen ze de hersenen dat je genoeg hebt gehad. Kortom: je hongergevoel verdwijnt; je zit vol; je bent voldaan. Dat is de reden dat eiwitten garant staan voor afslanksucces en eiwitdiëten zo ontzettend populair zijn.
Dus: eet voldoende eiwitten (eieren, mager vlees, kwark e.a.), bij voorkeur in combinatie met voedingsvezels & complexe koolhydraten (groenten, fruit, hele granen e.a.) en essentiële vetten (vis, noten, zaden e.a.).
2. Jojoën beter dan overgewicht
Jojoën is lang niet altijd het gevolg van een verstoord metabolisme. Het is in veel gevallen te wijten aan het terugvallen in slechte/ongezonde eetgewoonten. De meesten kunnen de tiende keer immers net zo “makkelijk” (of moeilijk) afvallen als de eerste keer.
Het is sowieso niet verstandig om te stoppen met afvallen uit angst voor het jojo-effect, want gewichtsafname verbetert hoe dan ook je bloeddruk en algehele lichamelijke gezondheid. Al met al is jojoën minder schadelijk dan stelselmatig overgewicht.
Dus: wees niet bang om “verkeerd” af te vallen. Aan je gewicht werken en fouten maken is beter dan opgeven en met een zak chips op de bank gaan zitten.
3. Slapen = afvallen
Steeds meer wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat 7 tot 9 uur slapen ideaal is als je op gewicht wilt blijven of wilt afvallen. Bovendien dien je op vaste tijden te gaan slapen en op te staan, want dat is essentieel voor je hormoonhuishouding en daarmee voor je bloedsuikerspiegel, hongergevoel en vetopslag.
Dus: slaap voldoende en bovendien regelmatig!
Tot slot
Heb jij aanvullende tips en adviezen die iedereen zou moeten weten om af te vallen en af te slanken? Deel ze hieronder met je afslankcollega’s!
Eten & afvallen: Hoe val je af door slim te eten?
Honderdduizenden Nederlanders zijn continu bezig met hun gewicht. De twee populairste manieren om af te vallen zijn als volgt:
- (Crash)dieet
- Fitness
De nadelen van een caloriebeperkend dieet spreken hopelijk voor zich. En fitnesscentra, teamsporten en solosporten zijn helaas niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig zijn er ook minder drastische, minder tijdrovende en veel eenvoudigere tips voor duurzaam afvallen. Je leest ze hieronder…
1. Gebruik klein servies
Als je je borden, kommen, schalen en kopjes inwisselt voor kleinere exemplaren, dan kun je minder voedsel / calorieën kwijt op en in je servies. Het zal wellicht even wennen zijn, maar na een tijdje weet je niet beter. Wat je niet kunt opscheppen, kun je ook niet opeten!
2. Gebruik klein bestek
Hoe kleiner je bestek, des te kleiner je happen. Door met kleine vorken en kleine lepels te eten, word je belet te schrokken. Bovendien zul je bewuster eten van je bord pakken en bewuster kauwen. Met stokjes eten is een absolute aanrader!
3. Kauw goed
Hoe beter je kauwt, des te langer je de maaltijd rekt. Hoe langer je erover doet om je bord leeg te eten, des te meer kans je je hersenen geeft om je een seintje te geven dat je lichaam voldoende brandstof heeft gekregen. Door je eten goed te vermalen help je bovendien je spijsvertering en stofwisseling een handje mee.
4. Eet bewust
Laat je niet afleiden tijdens de maaltijd door een krant, televisie of tijdschrift. Ben je bewust van wat je eet, hoe snel je eet en hoe veel je eet. Door onbewust te eten, eet je veel meer dan nodig. Denk maar eens aan een berg chips tijdens een film die binnen een oogwenk lijkt te zijn verdwenen.
Heb jij nog tips over eten en afvallen? Laat het hieronder weten!
Test je kennis over afvallen!
Wat weet jij precies over afvallen en gezond eten? Test je kennis met deze quiz…
Vraag 1: Je BMI geeft het volgende aan:
A: De verhouding tussen je gewicht en je lengte; B: Het vetpercentage van je lichaam; C: De hoeveelheid water in je lichaam; D: De hoeveelheid voedingsstoffen die je lichaam binnen krijgt
Vraag 2: Hoeveel calorieën mag je dagelijks minderen zonder last te krijgen van het jojo-effect?
A: 100; B: 500; C: 1000; D: 1500
Vraag 3: Groene thee helpt bij afvallen omdat het:
A: De werking van de darmen bevordert; B: Laxerend werkt; C: De werking van afslankmiddelen versterkt; D: Vet helpt verbranden
Vraag 4: Welk fruitsoort bevat de meeste calorieën?
A: Ananas; B: Appel; C: Banaan; D: Perzik
Vraag 5: De ideale hartslag om af te vallen ligt tussen de:
A: 50 en 60 procent van je maximale hartslag; B: 60 en 70 procent; C: 70 en 80%; D: 80 & 90%
Antwoorden…
Vraag 1: A. BMI staat voor Body Mass Index en geeft de verhouding tussen je gewicht en je lengte aan; Vraag 2: B.
Door niet meer dan 500 calorieën per dag te minderen voorkom je dat je lichaam in overlevingsstand terechtkomt; Vraag 3: D. Groene thee helpt het lichaam om vet te verbranden; Vraag 4: C. Een banaan bevat 125 calorieën en dat is in verhouding tot ander fruit behoorlijk wat; Vraag 5: B.De ideale hartslag om af te vallen ligt tussen de 60 en 70 procent van je maximale hartslag.
14 comments
Jean Pierre De Decker
23 februari 2015Na het lezen van sommige mensen om af te vallen vindt ik het erg dat ze er zoveel van afzien. De beste manier is alles blijven eten waar zin in hebt, echter stelselmatig verminderen van de hoeveelheid voedsel die je tot je neemt. Dit doe ik al jaren en het is niet lastig. Ben verleden jaar gestopt met roken, vijf kilo bijgekomen nu is het nog drie kilo, binnen een paar maanden zijn die eraf. Afvallen mag niet gepaard gaan met stres. Rustig blijven, gewoon verder doen, het ene maand is het ander niet maar afvallen ga je zeker (kan toch niet anders).
wilma Dokter
23 februari 2015Goede middag, Zal me even voorstellen mijn naam is Wilma 54 jaar oud en te zwaar. Al enige tijd bezig met afvallen en sporten en beter eten. Heb een traag werkende schildklier en beginnende suiker en cholesterol iets verhoogt. Ben met trainer 2 maal per week en rest van week zelf naar sportschool. Werd al snel meer met trainer, en toen ging het fout, pijn pijn mijn knieën. Ben nu naar ziekenhuis geweest en mag dus ff niet trainen en direct naar de fysio. Spieren zijn totaal verkrampt. Wil toch echt afvallen en sporten. Welk dieet helpt?
Dinie
19 augustus 2014Troostrijk om te lezen dat er nog meer mensen zijn die, ondanks goede eetgewoonten, lijden aan overgewicht. Net bij de huisarts geweest vanwege chondropathie in mn knieën en ook ’t probleem van overgewicht besproken. Hij kon er niets mee. Adviseerde om niet een speciaal dieet te volgen, maar zei wel dat ik misschien maar eens een poos op alleen vis, groenten en fruit moest leven. Dat hij suggereerde dat roken ook helpt bij afvallen (weliswaar met een lach) diskwalificeerde hem voor mij. Als je dikker bent, kunnen mensen maar moeilijk geloven dat je géén emotie-eter bent, géén vreetbuien hebt en amper snoept. Toch is het zo in mijn geval, erg frustrerend. En ja, ik gebruik al jaren een antidepressivum waar ik niet vanaf kan. Want er zijn dingen die veel erger zijn dan overgewicht, weet ik uit ervaring. Toch blijf ik op zoek naar een oplossing. Vaker kleinere porties eten, minder brood, pasta en aardappelen, meer groenten en koolhydraatarme tussendoortjes lijken tot nog toe aanpassingen die iets werken voor mij. Als er nog andere tips zijn hoor ik dat heel graag!
gwenny
15 januari 2015Ik zit zo met hetzelfde probleem. Ik ben bijna 34 en dieet al van mijn 16e. Alle pillen, sapjes, kuren, WeightWatchers, proteïnedieet, soepdieet, metabolismedieet enz. heb ik gedaan. Vele met succes van 30 kilo afvallen. Helaas, steeds opnieuw komen de kilo’s er razendsnel terug aan. Wat ik ook doe, ik ben altijd terug dik. Het heeft een grote impact op mijn leven, ik ga er mentaal aan kapot. Ik zou mij zo graag laten opereren, maar mijn BMI is te laag en daardoor word ik niet terugbetaald door de zorgverzekering. Ik kan dit echt niet betalen. Ik ben echt radeloos!!! Kan er mij iemand nog een uitweg geven? Iets wat ik nog kan doen?
marion
20 juli 2015hoi dinie ik ben ook te zwaar en kan er niets aan doen heb psychische stoornis slik lithium oxazepam seroquel en wil ook heel graag afvallen en lukt niet door de medicatie ik eet te weinig en is ook slecht
Monique
10 augustus 2014Lastig, omdat mijn spieren niet doen wat ik wil. Ben niet spastisch of zo, maar de zenuwen geven de prikkels niet goed door aan mijn spieren. Doe ik te veel, bijvoorbeeld te lang op de hometrainer, dan heb ik een week lang zoveel last dat alles weer tenietgedaan wordt. Zwemmen gaat niet omdat ik niet op blote voeten kan lopen. Meer bewegen gaat domweg niet, ik doe al meer dan dat normaal verwacht kan worden, alleen al om niet ál te hard achteruit te gaan. Echt lijnen wil ik ook niet, maaltijdshakes en dergelijke, daar geloof ik niet in omdat je dat niet je hele leven vol kunt houden en dus geen blijvend effect hebben. De arts vond het een goed idee wat ik had: iets meer eten om de stofwisseling omhoog te krijgen, en als dat lukt mijn eigen trucje toepassen: één of twee dagen ontbijt en lunch vervangen door yoghurt, plus ’s avonds een lichte warme maaltijd. En dat niet vaker dan eens in de twee weken of zo.
Betina
14 oktober 2014Monique, ik heb zelf ook last van mijn spieren en zenuwen, vooral in de armen, maar ook in de knieën, die regelmatig ontstoken zijn… De fysiotherapie raadde mij aan om te wandelen, fietsen en zwemmen, en ook ik kan niet op blote voeten lopen (omdat ik niet altijd voel waar ik mijn voeten neerzet), maar ik heb een paar waterschoenen gekocht en kan nu toch gewoon zwemmen, behalve dan als ik een ontsteking in de knieën heb, wat momenteel zo is… En in het water blijf ik in het ondiepe deel, maar dat kan heel goed op blote voetjes. ;-)
Annette
10 augustus 2014ik zit ook al jaren te worstelen om af te vallen. Nou probeer ik de levensstijl methode van Asja Tsachigova, daarbij moet je om de 2,5 uur zoveel eten totdat je verzadigd bent. Ik ben 8 kilo kwijt nu en ik sport er niet bij. Bij deze methode gaat het erom dat je biologisch eet, geen E-nummers en geen suikers. En dat je geen eiwitten gecombineerd met koolhydraten mag eten. Bij deze methode moet je juist koolhydraten eten of eiwitten omdat je lichaam juist tekort ervan krijgt. Het is zeker een aanrader.
Monique
10 augustus 2014Dat vind ik veel te lastig, daarbij: dan mag je dus geen aardappelen in één maaltijd samen met vlees of zoiets, dus ook geen boterham met vlees e.d.? Ik wil liever iets wat ik een levenlang vol kan houden, door normaal te eten. Heel doodgewoon 3 maaltijden per dag met een paar tussendoortjes in de vorm van fruit, yoghurt of af en toe iets lekkers.
Monique
10 augustus 2014Ben deze week naar de internist geweest, mijn schildklierwaardes zijn prima, mijn bijnieren worden nog wel onderzocht, maar als daar ook niks te vinden is, zal het inderdaad zo zijn dat ik in de loop der jaren gewoon te weinig ben gaan eten. Nóg minder eten is geen optie volgens de internist, het enige wat ik dan nog kan proberen is meer eten, gezond uiteraard, en daardoor mijn stofwisseling weer op gang brengen. Dan zal ik waarschijnlijk wel weer bijkomen maar geen kilo’s. Hopelijk gaat dit werken, ik ga het met een beetje angst voor tóch teveel kilo’s wel proberen. En dan kan ik daarna heel voorzichtig af en toe heel kort proberen, bijvoorbeeld 1 of 2 dagen per week, weer iets kwijt te raken.
Paul
10 augustus 2014Ik denk dat je je heil niet moet zoeken in lijnen, maar in het versnellen van je stofwisseling door middel van fysieke activiteit. Kun je ondanks je handicap aan bepaalde vormen van krachttraining doen? Beenspieren, armspieren, buikspieren… Wellicht dat je iets hebt aan dit artikel over het ophogen van je metabolisme. Succes & groeten, Paul
Monique
13 juli 2014Van de 7 tips is er waarschijnlijk maar één die ik nog niet heb geprobeerd: die van elke 2,5 uur iets eten. Voor de rest: ik kies al altijd de calorie-arme varianten, ik drink geen frisdrank, maar water of thee zonder suiker. Ik kook zelf met zeer weinig vet en met verse producten en schep nooit een 2e keer op, om de simpele reden dat een 2e portie mij gewoon niet zo lekker smaakt als de 1e. Bewegen/traplopen gaat niet vanwege handicap. Tóch lukt afvallen niet meer…
rita
9 augustus 2014Hoi Monique, wat hoop ik dat je daar een goede reactie op krijgt. Dat is mijn probleem ook! Ik eet veel te weinig i.v.m. medicijnen. Krijg veel te weinig naar binnen. Kan ook amper bewegen. En ik hoef maar even iets meer te eten/drinken en ik groei meteen.
Paul
10 augustus 2014Dan is er waarschijnlijk sprake van een vertraagde stofwisseling. Dat kan allerlei oorzaken hebben; van spijsverteringsproblemen (enzymen/maag/darmen) tot schildklierproblemen tot een verstoord voedingspatroon (qua samenstelling, evenwichtigheid en variatie), gebrek aan bepaalde essentiële voedingsstoffen of onvoldoende fysieke activiteit en inspanning. Het zou dus bijvoorbeeld al gerelateerd kunnen zijn aan je onvermogen om intensief te bewegen; dit kan je ruststofwisseling enorm beïnvloeden. Zelfs te weinig eten kan negatief uitwerken op je totaalmetabolisme.