Van alle volkeren ter wereld hebben Japanners momenteel de hoogste levensverwachting. Dit komt hoofdzakelijk door hun gevarieerde eetgewoontes. Uit onderzoek is gebleken dat hoe gevarieerder je eetgewoontes zijn, des te kleiner je kans op ziekten. (bron) Hierbij 5 van de belangrijkste Japanse eetgewoonten die voor een langer en gezonder leven kunnen zorgen…

1. Groene thee behoort tot de Japanse eetgewoonten

In hun keuken gebruiken Japanners weinig vet, wat een belangrijke factor is bij het lage aantal hart- en vaatziekten. De huid van Japanners is van betere kwaliteit doordat men in Japan pure groene thee drinkt en deze theesoort rijk is aan antioxidanten.

2. Japanse eetgewoonten: sojaproducten

Japanners eten 40 keer meer sojaproducten dan Nederlanders. Wetenschappers denken dat Japanse vouwen daarom de menopauze probleemloos doorkomen. Soja bevat immers planten-oestrogenen oftewel fyto-oestrogenen. Ditzelfde oestrogeen biedt in zekere mate ook bescherming tegen botontkalking en borstkanker.

Gebruik overigens liever tofoe, tempé en verse edamame (jonge sojaboontjes) dan sojasaus. Een belangrijk nadeel van sojasauzen is namelijk dat ze doorgaans veel zout bevatten. Sojasaus bevat gemiddeld zo’n 20% zout.

Japanse eetgewoonten Japans dieet

3. Vis & zeewier binnen de Japanse keuken

Japanners eten driemaal zo veel vis als vlees. De combinatie van veel vis en gevarieerd plantaardig voedsel (inclusief zeewier) vormt een voedzame basis. Er wordt voornamelijk rijst gegeten in combinatie met vette vis zoals zalm, makreel en paling…

4. Japanse groenten, kruiden + specerijen

Groenten zoals bamboescheuten, paddenstoelen, aubergine, Aziatische koolsoorten en zoete aardappel voegen veel essentiële voedingsstoffen toe aan het Japanse dieet. Hetzelfde geldt voor Japanse kruiden, specerijen en smaakmakers zoals gember, sesamzaad en wasabi. Mierikswortel en shiso zorgen voor nog meer vitaminen en fytovoedingsstoffen. En na elke maaltijd wordt er vers fruit gegeten!

5. Japanse eetgewoonte: nauwelijks rood vlees

Rood vlees wordt bijna niet gegeten in Japan, maar zoals de Japanners zeggen: alles mag, maar dan wel met mate.

Een Japans dieet betekent al met al gevarieerd eten met veel vis, zeewier, tofoe, groeten en fruit! Hoe denk jij over het Japanse dieet? Laat hieronder een berichtje achter!

12 Reacties

  1. Ik ben in Japan geweest en moet zeggen, ik heb nog nooit ergens zoveel mensen gezien met misvormde benen! Heb daar een dokter ontmoet en vroeg hem wat hij daarover wist en hij zei dat het van te veel rauwe vis eten kwam… dus je ik heb mijn bedenkingen of het inderdaad allemaal wel zo gezond is? Eén ding is een feit hoe gezond het ook is alles met mate, overdaad schaad toch altijd! Smakelijk!

    • Dit heeft waarschijnlijk te maken met kwikvergiftiging, waarbij methylkwik in roofvissen (tonijn, makreel, snoek, baars, aal, haai, zwaardvis e.a.) de boosdoener is. Dit neurologisch syndroom staat ook wel bekend als ‘Minamataziekte’. Roofvissen eten namelijk kleinere vissen, welke op hun beurt plankton eten waarin giftige zware metalen (kwik, lood, cadmium, barium, thallium e.a.) aanwezig kunnen zijn. Zodoende kunnen zulke toxische zware metalen (met een hoge atoommassa) zich opstapelen in de weefsels en organen van roofvissen. In Japan wordt niet alleen heel veel roofvis zoals tonijn en zwaardvis gegeten, maar bovendien ook zoogdieren zoals dolfijn, walvis en bruinvis (kijk ‘The Grove’ maar eens). En vooral dolfijnenvlees is extreem rijk aan toxische metaaldeeltjes. Dus inderdaad, het meeste met mate… en géén dolfijn. :(

  2. Ik kan Paul alleen maar bijtreden. Hier in België hebben we net hetzelfde probleem. Als men dan nog een authentiek Japans restaurant vindt, is het peperduur, maar heb je wel kwaliteit. Ik stel me steeds de vraag, wij westerlingen willen wel de andere keukenculturen proberen, maar moeten steeds onze eigen verkeerde eetcultuur erin verweven – Waarom kunnen we ons niet aanpassen aan de andere eetcultuur? Je lust het of je lust het niet, maar wijzig er niets aan of leg geen wensen op die van jouw keuken komen…

  3. Ik heb weleens sushi gekocht bij een supermarkt en dat was gewoon vreselijk. Veel paprijst en weinig kwalitatieve ingrediënten in het midden. Gewoon nooit meer kopen. Bah!!!

  4. Ja, zelf sushi maken, doe ik ook zeer regelmatig! En het lijkt me echt FANTASTISCH om eens een keer naar Japan te gaan om bij Jiro Ono’s Sukiyabashi Jiro aan te schuiven… Al blijkt ook dit legendarische sushirestaurant behoorlijk te hebben geleden onder de wereldwijde ‘sushi craze’. Naar horen zeggen sta je binnen 30 minuten alweer buiten… :( Dus dat is dan weer het ideale van thuis sushi maken: lekker op je gemakje rollen en genieten… :)

  5. Ja, dat klopt! Erg jammer is dit. Dus ik maak ze daarom ook vaak zelf. En als ik buiten de deur sushi wil eten dan ga ik naar een exclusief restaurant waar je de echte originele sushi kan krijgen!

  6. Wat mij al een tijdje opvalt, is dat Japanse gerechten zoals we die in Nederland eten steeds verder verwesteren… Toen teppanyaki een jaartje of 30 geleden zijn grootse intrede deed in Nederland waren het vooral van die typische stuntrestaurants waar je met een groepje mensen in kimono om een grillplaat heen ging zitten en een Japanse chef (‘itamae’) gerechtjes naar zijn keuze (‘omakase’) op de borden van zijn gasten slingerde. De stunts en trucs met messen en vuur waren een leuk aspect, maar onder aan de streep kreeg je redelijk authentieke en relatief gezonde Japanse gerechtjes op je bordje. Hetzelfde geldt voor sushi: toen de eerste grote sushirestaurants opdoken in Nederland, was sushi erg duur, maar ook erg authentiek qua smaak en ingrediënten… Zelfs de allereerste Japanse all-you-can-eat-restaurants waren erg goed. Maar sinds de concurrentie onder de all-you-can-eats toeneemt, lijkt er steeds meer onzin op de menukaarten te verschijnen. Voor de goede sushi en sashimi van hoge kwaliteit vis wordt steeds vaker een bijbetaling gevraagd, en vette vleesgerechten, frituurhapjes en verwesterde sushi’s –met kaas, vlees en sausjes– voeren steeds meer de boventoon. Begrijp me niet verkeerd, er zijn absoluut uitzonderingen… Maar in de regel lijkt de kwaliteit van Japanse restaurants in Nederland erop achteruit te gaan… Ik ben benieuwd wat anderen hiervan vinden!

    • Douwe Egberts

      U heeft 100% gelijk Paul. Daarom maken wij zelf sushi ik weet zeker dat als wij een restaurant zouden beginnen dat menigeen zich zou verbazen over de kwaliteit en het superieure proeven en dat alles uit naam van de gezondheid en low budget!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.