Van alle volkeren ter wereld hebben Japanners momenteel de hoogste levensverwachting. Dit komt hoofdzakelijk door hun gevarieerde eetgewoontes. Uit onderzoek is gebleken dat hoe gevarieerder je eetgewoontes zijn, des te kleiner je kans op ziekten. (bron) Hierbij 5 van de belangrijkste Japanse eetgewoonten die voor een langer en gezonder leven kunnen zorgen…
1. Groene thee behoort tot de Japanse eetgewoonten
In hun keuken gebruiken Japanners weinig vet, wat een belangrijke factor is bij het lage aantal hart- en vaatziekten. De huid van Japanners is van betere kwaliteit doordat men in Japan pure groene thee drinkt en deze theesoort rijk is aan antioxidanten.
2. Japanse eetgewoonten: sojaproducten
Japanners eten 40 keer meer sojaproducten dan Nederlanders. Wetenschappers denken dat Japanse vouwen daarom de menopauze probleemloos doorkomen. Soja bevat immers planten-oestrogenen oftewel fyto-oestrogenen. Ditzelfde oestrogeen biedt in zekere mate ook bescherming tegen botontkalking en borstkanker.
Gebruik overigens liever tofoe, tempé en verse edamame (jonge sojaboontjes) dan sojasaus. Een belangrijk nadeel van sojasauzen is namelijk dat ze doorgaans veel zout bevatten. Sojasaus bevat gemiddeld zo’n 20% zout.
3. Vis & zeewier binnen de Japanse keuken
Japanners eten driemaal zo veel vis als vlees. De combinatie van veel vis en gevarieerd plantaardig voedsel (inclusief zeewier) vormt een voedzame basis. Er wordt voornamelijk rijst gegeten in combinatie met vette vis zoals zalm, makreel en paling…
4. Japanse groenten, kruiden + specerijen
Groenten zoals bamboescheuten, paddenstoelen, aubergine, Aziatische koolsoorten en zoete aardappel voegen veel essentiële voedingsstoffen toe aan het Japanse dieet. Hetzelfde geldt voor Japanse kruiden, specerijen en smaakmakers zoals gember, sesamzaad en wasabi. Mierikswortel en shiso zorgen voor nog meer vitaminen en fytovoedingsstoffen. En na elke maaltijd wordt er vers fruit gegeten!
5. Japanse eetgewoonte: nauwelijks rood vlees
Rood vlees wordt bijna niet gegeten in Japan, maar zoals de Japanners zeggen: alles mag, maar dan wel met mate.
Een Japans dieet betekent al met al gevarieerd eten met veel vis, zeewier, tofoe, groeten en fruit! Hoe denk jij over het Japanse dieet? Laat hieronder een berichtje achter!