Veel mensen zijn gefixeerd – zo niet geobsedeerd – door afslanken & gewichtsverlies. De meesten van ons willen afvallen voor een strakker en slanker lichaam. Er zijn echter redenen om af te vallen die beduidend zwaarder wegen. Zo is uit onderzoek gebleken dat je je leven tot wel 15 jaar kan verlengen, puur door gezond en gevarieerd te eten, voldoende te bewegen en niet te roken. Hieronder lees je hoe je je leven tot wel 15 jaar kunt verlengen dankzij een gezonde leefstijl…

Onderzoek: leven rekken met 15 jaar!

Wetenschappers van Maastricht University onderzochten tussen 1986 en 2010 120.000 mannen en vrouwen. Desbetreffende deelnemers waren in 1986 tussen de 55 en 69 jaar oud. Men onderzocht gedurende 25 jaar 4 belangrijke gezondheidsaspecten van de menselijke leefstijl, namelijk:

 • Dieet (eetpatroon)
 • Lichaamsbeweging (beweegpatroon)
 • Roken (rookgedrag)
 • Lichaamsgewicht

Deze 4 factoren blijken cruciaal te zijn voor je levensduur.

Onderzoeksresultaten

Vrouwen met een gezonde leefstijl blijken 15 jaar ouder te kunnen worden dan hun ongezonde generatiegenoten; voor mannen is dat 8,5 jaar. De vrouwen die 15 jaar ouder werden dan de ongezondste deelnemers, voldeden aan de volgende eisen:

 • Niet roken
 • Dagelijks minimaal 30 minuten bewegen
 • Mediterraan dieet volgen
 • BMI tussen 18,5 en 25

De onderzoeksresultaten van de Maastrichtse cohortstudie werden onlangs gepubliceerd in de ‘American Journal of Clinical Nutrition’.

Mediterraan dieet

Een mediterraan dieet wordt gekenmerkt door veel groenten, fruit en peulvruchten. Daarnaast bestaat een mediterraan dieet uit noten, vis, granen, onverzadigde vetzuren, volkorenproducten en op zijn tijd een glaasje wijn. Zie ook het ‘Mediterraan Dieet’ in de Gezondr diëtenlijst.

Jaren langer leven: tot slot…

“Wij hebben gekeken naar het aantal jaar dat men langer leeft als men niet rookt, gezond eet, voldoende beweegt en een goed gewicht heeft”, aldus Professor Piet van den Brandt van Maastricht University. “Een vrouw die nagenoeg heel haar leven positief scoort op al deze aspecten, wordt gemiddeld 15 jaar ouder dan een vrouw die bij al deze factoren een minnetje ziet staan.”

Biedt deze wetenschap voor jou aanvullende motivatie om af te vallen? Laat hieronder je reactie achter!

Lang leven: 14 leefgewoonten van 100-plussers!

Mensen worden steeds ouder; de hoogst behaalde leeftijd is officieel 122 jaar! Maar wat doen mensen zoal om zodanig oude te worden? Verscheidene 100-plussers, waaronder Walter Breuning, Jeanne-Louise Calment en Misao Okawa gaven hun geheimen prijs voor wat betreft hun lange leven.

Het is natuurlijk niet zo dat je per definitie oud wordt indien je onderstaande leefregels hanteert. Dat een ander er oud mee is geworden, zou immers net zo goed te maken kunnen hebben met genen of geluk. Maar wie niet waagt, die niet wint…

Veertien leefgewoonten van 100-plussers

1. Minimaal 3 stuks fruit per dag, iedere dag
2. Dagelijks 3 grote maaltijden nuttigen, zonder tussendoortjes…
3. Of juist groot ontbijten, groot lunchen en diner overslaan
4. Of juist een ‘near starvation diet’, waarbij je je zelf dus stelselmatig uithongert
5. Veel sushi, liefst met makreel
6. Dagelijks 8 uur slapen (en daar nooit van afwijken)
7. Géén stress ervaren!!!
8. Jezelf blijven ontwikkelen, zelfs als daar geen directe noodzaak toe lijkt te zijn; zowel fysiek als mentaal als emotioneel (als spiritueel): doe hersentraining om je brein te stimuleren, blijf bijleren en doe continu nieuwe ervaringen op… Geestdodendheid is funest, dus zorg dat je niet onderdoor gaat aan een bore-out!
8. Voldoende water drinken!!!
9. Probeer stress tot een absoluut minimum te beperken. Dit klinkt wellicht eenvoudiger dan het is, maar doe er desalniettemin alles aan om stressfactoren te elimineren.
10. Niet roken + alcohol-intake beperken
11. Een dieet gebruiken dat overwegend bestaat uit onbewerkte plantaardige voeding
12. Veel hobby’s, weinig werk
13. Een kilo chocolade per week
14. Wandelen, wandelen, wandelen

Lang leve 100-plussers!

Nou ja, de tactieken die men in het verleden heeft benut om (uitzonderlijk) oud te worden, verschillen nogal per hoogbejaarde. Maar wat veelal overeenkomt is gevarieerd en overwegend onbewerkt eten, evenals voldoende water (of groene thee) drinken en NIET roken. En met stip op #1: stress elimineren! (bron)

Ben jij voornemens om extreem oud te worden en welke maatregelen ben je voornemens te treffen om deze lange levensduur te bewerkstelligen? Deel hieronder jouw plan van aanpak om een hoge leeftijd te bereiken…

7 manieren om ouder dan 100 jaar te worden

Iedereen wil natuurlijk oud worden, maar hoe vergroot je deze kans? Naast de jackpot winnen in de genetische loterij, zijn er een aantal manieren om de kans op een lang leven enorm te vergroten. Leuk om te lezen en in veel gevallen ook om uit te voeren!

 1. Gaan wonen in de zogenaamde blauwe zones. Deze zones op aarde staan bekend om de hoge leeftijden die hier worden bereikt. Voorbeelden zijn: Sardinië in Italië, Nicoyan Peninsula (bij Costa Rica, mannen hebben een vier keer zo grote kans om de 100 te halen), Okinawa in Japan en Dominica in de Caribische Zee.
 2. Acht uur per nacht slapen – Uit onderzoek is gebleken dat mensen die 8 uur per nacht slapen 13% langer leven dan mensen die 7 uur per nacht slapen.
 3. Ga naar de kerk – Meer dan 1000 onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die naar de kerk, synagoge of moskee gaan 7 jaar langer leven dan mensen die nooit gaan. Waarschijnlijk is innerlijke rust de sleutel in dit geval. :)
 4. Help anderen – Veel onderzoek heeft aangetoond dat het helpen van anderen (sociaal behulpzaamheid) helpt om gezonder en blijer oud te worden, en daardoor ook langer te leven.
 5. Wonen in hooggelegen gebieden – Minder luchtdruk zorgt voor een lagere bloeddruk en een hogere blootstelling aan vitamine D. Beide zijn gerelateerd aan een langer leven.
 6. Denk positief – “10 procent van ons leven is wat er met ons gebeurd, en 90 procent van ons leven is hoe we omgaan met de dingen die met ons gebeuren”. Positief denken zorgt voor minder stress en daardoor een langer leven.
 7. Wees sociaal – Veel ziektes kun je voorkomen door sociaal te zijn. Door op een positieve manier veel met mensen om te gaan, zorg je voor een lage cholesterol en een lage bloeddruk, en daardoor ben je minder vatbaar voor slechte invloeden van buitenaf (bron).

Walter Breuning: dieetadvies van de oudste man op aarde

Met zijn 113 jaar is Walter Breuning officieel de oudste man op aarde. Gedurende zijn lange leven heeft hij veel diëten voorbij zien komen. Welk dieetadvies kan hij ons geven Minder eten: dát is waar het volgens hem om draait als je echt oud wilt worden…

Walter Breuning: “een beetje honger is niet erg”

Breuning is in 1896 geboren en heeft natuurlijk goede genen waaraan hij zijn hoge leeftijd te danken heeft. Vaak hoor je van hele oude mensen dat ze vooral niet gerookt en niet te veel gedronken hebben, maar Breuning is veel actiever bezig geweest met zijn dieet. Een aantal dieetadviezen en dieetfeiten van deze man:

 • Ga al van tafel terwijl je nog een beetje honger hebt; zodoende leer je om nooit te veel te eten.
 • Eet relatief veel tijdens het ontbijt en de lunch, maar eet géén avondeten; ontbijt en lunch bestaan doorgaans uit eieren, getoast brood of pannenkoeken.
 • Elke dag veel fruit (minimaal 3 stuks)
 • Elke dag een lage dosis aspirine — iets dat overigens door veel doktoren wordt aanbevolen om je bloed dun te houden
 • Breuning drinkt veel water op een dag en één of twee koppen koffie

Hard werken!

Breuning vertelt naast het dieetadvies verder dat hij denkt dat werken erg belangrijk is, zodat je een reden hebt om elke dag uit bed te komen en routine op te bouwen. Hij had zelf twee banen gedurende bijna heel zijn leven, en later nog één baan tot zijn 99e verjaardag.

Hij houdt tegenwoordig zijn geest scherp door veel interactie te zoeken met andere mensen in het bejaardentehuis waar hij woont. Verder luistert hij graag naar de radio, omdat hij te slecht ziet om nog te kunnen lezen. (bron)

Ik vind Walter Breuning in elk geval een held, zéker omdat hij op 113-jarige leeftijd nog zulke scherpe adviezen geeft op het gebied van gezondheid en dieet. In veel van zijn dieetadviezen kan ik me redelijk vinden. Wat jij?

Langer leven: tot slot…

Ik kan hier zelf nog een aantal open deuren aan toevoegen, zoals niet roken en ervoor zorgen dat je geen overgewicht hebt/krijgt. Die twee vergroten waarschijnlijk de kans op allerlei ziekten meer dan alle zeven punten hierboven bij elkaar opgeteld. En hierbij nog enkele aanvullingen met tips om gezond oud te worden: Lang leven: 14 leefgewoonten van 100-plussers!

Als jij nog aanvullende tips hebt voor een lang leven, laat ze dan achter in een berichtje hieronder!

1 Comment

 1. Ik vraag me af waarom dit bij mannen maar een verschil van 8.5 jaar oplevert. Geeft het onderzoek hier ook antwoorden op?

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.