Gezonde tussendoortjes: 10 tips voor goede snacks & hapjes

Mensen die willen afvallen, op dieet zijn en/of regelmatig sporten, hebben bijna allemaal hetzelfde probleem, namelijk: ‘tussentijdse hongeraanvallen’. De meesten die willen afslanken of vermageren, volgen doorgaans namelijk een streng, calorie-beperkend dieet. En als je je calorie-inname beperkt, krijg je op den duur gegarandeerd last van bloedsuikerschommelingen en hongerpieken. Je kunt in zo’n geval drie dingen doen, namelijk:

 1. Je honger proberen te negeren (wat vrijwel nooit lukt)
 2. De koelkast induiken & plunderen (wat funest is en al je gedane moeite
  tenietdoet)
 3. Een gezond tussendoortje kiezen en/of klaarmaken

Als je alsmaar tegen je honger probeert te vechten, zul je dan ook nooit snel, efficiënt en blijvend afvallen.

Voordelen van gezonde tussendoortjes

Ongezond snoepen, snacken en snaaien maakt vele diëters het leven zuur. Gezond snacken is daarentegen een uitstekende gewoonte. Als je drie keer per dag een gezond tussendoortje nuttigt, is de kans namelijk groter dat je snel en blijvend afvalt dan wanneer je tegen je honger blijft vechten. Een gezond tussendoortje zorgt namelijk voor:

 • Een actievere stofwisseling
 • Een stabiele bloedsuikerspiegel
 • Onderdrukking van het hongergevoel & hongeraanvallen
 • Voorkomen van eetbuien

Daarom hierbij een aantal tips voor gezonde snacks en tussendoortjes voor mensen die willen afvallen (of gewoon gezonder willen leven)…

1. Fruit

Fruit bevat suikers. Fruitsuikers die je via hele vruchten binnenkrijgt, zijn echter veel beter voor je dan tafelsuiker oftewel kristalsuiker (bietsuiker, rietsuiker, basterdsuiker etc.). Bovendien levert fruit een heleboel voedingsstoffen die andere suikerrijke producten niet bevatten. Fruit is daarom een gezond tussendoortje bij uitstek. Appels, sinaasappels, bananen, kiwi’s, aardbeien, bessen, druiven, frambozen, grapefruits en ga zo maar door…

Fruit is een geweldige snack, juist bij afslanken!

Diëters die geen fruit eten omdat ze bang zijn voor fruitsuikers, zijn onverstandig bezig. Fruitsuikers zijn namelijk uitstekende koolhydraten, met name als je veel aan lichaamsbeweging doet en niet veel suikers binnenkrijgt uit snoep, koek en frisdrank. Als je regelmatig fruit eet, verdwijnt daarmee je behoefte naar ongezonde suikers (snoep, tafelsuiker, ijs etc.). Bovendien bevat fruit een heleboel voedingsstoffen. Denk maar eens aan voedingsvezels, vitamines, mineralen, spoorelementen, enzymen, fytonutriënten en ga zo maar door. Eet daarom gewoon fruit als je trek hebt. Niet alleen de typische en klassiek-Hollandse fruitsoorten zoals appels en peren, maar probeer ook eens gojibessen, incabessen, moerbeien en andere uitheemse vruchten.

2. Smoothie

Er zijn tegenwoordig volop goedkope apparaten verkrijgbaar waarmee je binnen een handomdraai een lekkere en gezonde smoothie kan maken. Gooi een beker magere, suikervrije yoghurt en allerlei soorten fruit naar keuze in een blender en je hebt binnen no-time een ultragezond tussendoortje te pakken!

Een fruit-smoothie of groente-smoothie als gezond hapje

Met een blender of keukenmachine kun je binnen een handomdraai een lekkere en gezonde smoothie maken. Gebruik uitsluitend fruit of voeg een beker magere, suikervrije yoghurt toe. Je kunt in principe alle fruitsoorten gebruiken, maar pas op met pitten (o.a. perzik) en velletjes (o.a. druiven). Ook van groenten kun je heerlijke smoothies maken. Doe bijvoorbeeld kool, spinazie of bleekselderij bij het fruit om de caloriedichtheid van je smoothie te beperken en de diversiteit qua micronutriënten te optimaliseren.

3. Groenten

Groenten vormen het perfecte tussendoortje; ze zijn namelijk overwegend caloriearm en bovendien supergezond. Vooral rauwkost is ideaal; een paar worteltjes, een stuk selderij, een stuk komkommer, een paar cherrytomaatjes, een paar asperges enzovoort… Ze helpen je moeiteloos de dag door te komen.

Groenten kunnen prima dienstdoen als gezonde tussendoortjes

Niet iedereen is even dol op groenten, maar ze vormen wel het perfecte gezonde hapje. Groenten zijn namelijk caloriearm, nagenoeg vetvrij en zeer rijk aan belangrijke voedingsstoffen. Groenten bevatten namelijk vezels, complexe koolhydraten, vitamines, mineralen, spoorelementen en enzymen. Vooral rauwkost kan makkelijk als gezonde snack worden gegeten. Snijd paprika, komkommer selderij, wortel, asperge en tomaat in plakjes, en je hebt een ultra-gezond hapje. Omdat groenten extreem rijk zijn aan vezels en water, leveren ze nauwelijks calorieën en kun je met gerust hart een flinke portie gemengde salade eten als tussendoortje!

4. Suikervrije popcorn

Zoete popcorn zit boordevol suiker. Zoute popcorn is daarentegen helemaal zo slecht nog niet. Je moet er niet te veel van eten, maar één of twee handjes gepofte mais voor ’s avonds vormt een prima snack. Al met al kan popcorn best als gezond hapje dienen en doorgaan voor gezonde snack. Eet er géén volle zak van leeg, maar neem een klein schaaltje popcorn. Dan is er niet veel mis mee, vooral niet ter afwisseling van andere (relatief) gezonde tussendoortjes. Tip: Dit recept voor popcorn met chili bespaart zowel zout als suiker!

5. Mueslireep

Een mueslireep kan erg ongezond zijn. Er zijn namelijk volop mueslirepen en notenrepen op de markt die boordevol toegevoegde suikers en geharde transvetten zitten. Er zijn echter ook mueslirepen zonder toegevoegde suikers en synthetische zoetstoffen, zonder verzadigde vetten en transvetten en zonder toegevoegde kleur- geur- en smaakstoffen. Kijk goed op de verpakking en neem bij voorkeur een mueslireep van hele granen!

Notenrepen kunnen prima als snacks fungeren

Er zijn maar al te veel mueslirepen verkrijgbaar waarin méér suiker en vet zijn verwerkt dan granen en noten; je kunt dus niet zomaar élke mueslireep als gezonde snack beschouwen. Toch zijn er ook gezonde mueslirepen te koop, dus, zonder toegevoegde suikers, stropen, transvetten en synthetische hulpstoffen. Kijk goed op de verpakking en neem bij voorkeur een “puur natuur” biologische mueslireep van hele granen, noten, pitten, zaden en rozijnen. Zulke mueslirepen bevatten langzame & complexe koolhydraten, voedingsvezels, eiwitten, vitamines en mineralen. Kortom: een perfect gezond hapje, zelfs als je wilt afvallen! Zelf mueslirepen maken kan natuurlijk ook!

6. Yoghurt & kwark

Ook yoghurt en kwark heb je in talloze uitvoeringen en varianten. Er zijn erbij die bijna net zoveel suiker en vet bevatten als roomijs, maar er zijn ook magere en suikervrije varianten die tot de gezonde tussendoortjes kunnen worden gerekend. Magere, suikerarme kwark of yoghurt is een uitstekend gezond tussendoortje. Kwark en yoghurt bevatten namelijk veel goede eiwitten die je voor langere tijd voldaan doen voelen.

Van yoghurt en kwark kun je prima snacken

Kwark en yoghurt bevatten veel essentiële eiwitbouwstenen oftewel aminozuren die je een langdurig vol gevoel bezorgen. Deze eiwitbouwstenen zijn bovendien van cruciaal belang voor het afslankproces en voor het opbouwen van spieren. Zuivel kan dus een uitstekende gezonde snack zijn. Het is echter wél belangrijk dat je geen willekeurige kwark of yoghurt neemt. Vooral vruchtenyoghurt en vruchtenkwark bevatten soms absurde hoeveelheden suiker en room. Naturel yoghurt en naturel kwark zijn echter bijna altijd vrij van toegevoegde suikers en leveren doorgaans 0% vet en uitsluitend product-eigen melksuikers (lactose).

‘Gewone’ (dus volle) yoghurt en kwark bevatten logischerwijs wél vet, maar alleen de van nature aanwezige, product-eigen melkvetten. Dus als je óók nog eens kiest voor de magere variant, dan heb je tevens een vetarme of zelfs vetvrije snack. Naturelkwark of naturelyoghurt is daarom een prima snack en vooral lekker als je er vers gesneden stukjes fruit in doet.

7. Rijstwafel

Voor de rijstwafel geldt hetzelfde als voor de mueslireep: Kijk goed in de ingrediëntenlijst op de verpakking! Er zijn namelijk gezonde rijstwafels, maar ook (extreem) ongezonde. Er zijn prima rijstwafels te koop die weinig calorieën leveren en nauwelijks slechte voedingsstoffen bevatten. Kijk in het ingrediëntenoverzicht of er toegevoegde vetten, suikers of hulpstoffen in de rijstwafel zitten. Een rijstwafel met een gesuikerde glazuurlaag of toegevoegd kaaspoeder is sowieso al een afrader! Een gezonde rijstwafel bevat uitsluitend gepofte rijst en een snufje zout. De ‘naturel’ rijstwafels zijn calorie-arm en vormen een uitstekend hapje voor tussendoor.

8. Noten = gezonde tussendoortjes

De discussie over noten en calorieën gaan we niet opnieuw voeren. Ja, noten bevatten relatief veel calorieën, maar de calorieën haal je in dit geval uit essentiële eiwitten en goede meervoudig onverzadigde vetzuren. Noten, maar ook zaden, pitten en pinda’s, zijn prima geschikt als gezonde tussendoortjes.

Noten behoren tot de gezonde hapjes

Noten bevatten relatief veel calorieën. Desalniettemin vormt een handje nootjes een geweldige snack voor tussendoor… Noten bevatten namelijk essentiële eiwitten, vetzuren, vitamines, mineralen, spoorelementen en vezels. Deze voedingsstoffen zijn ideaal als je wilt afvallen. Noten (amandelen, pecannoten, paranoten, hazelnoten, walnoten, pistachenoten, cashewnoten e.a.) zijn daarom zeer geschikt als gezond hapje. Als je geen noten in huis hebt, kun je desgewenst een afgestreken eetlepel pindakaas nemen als snack.

9. Gekookt ei

Een gekookt ei met een snufje zout en/of peper eroverheen, eventueel op een volkoren boterham, is een steevaste aanrader als tussendoortje. Eieren moet je niet te vaak eten, maar zo nu en dan een lekker kippeneitje is hartstikke goed voor je!

Eieren zijn gezonde snacks, óók bij afvallen

Een gekookt eitje is een lekker en gezond hapje. Dagelijks meerdere eieren eten, is niet de insteek, maar een paar eitjes per week mag best. Doe een ei desgewenst op een volkoren boterham, dan heb je een supergezond tussendoortje. Eieren bevatten essentiële aminozuren (belangrijke eiwitbestanddelen) en geven een langdurig voldaan gevoel. Zodoende kan een ei als gezonde snack helpen bij afvallen. Een gebakken eitje kan ook, maar dan bij voorkeur “droog” bakken of in een paar druppeltjes olijfolie. En dus niet in een plens zonnebloemolie of dikke klont margarine.

10. Magere kaas

Neem een stukje magere kaas (hüttenkäse of cottage cheese, halfvolle plattekaas, mozzarella, schichtkäse en af en toe een stukje 20+ of 30+). Magere kazen zijn namelijk zeer eiwitrijk en prima geschikt als (relatief) gezonde tussendoortjes.

Een stukje magere kaas is een gezond tussendoortje

Kaas is niet per definitie een gezond tussendoortje, maar het kan wel een lekkere en voedingsstofrijke afwisseling zijn als je wilt afvallen. Neem bij voorkeur een stukje voedingsstofrijke kaas als snack, en af en toe een stukje 20+ of 30+ kaas. Magere kaas is zeer eiwitrijk en bevat relatief weinig vetten. Je blijft bovendien lange tijd verzadigd door kaas, dus het is een effectief en gezond hapje voor tussendoor. De truc met kaas is matigen, variëren en niet te grote porties nemen.

Creativiteit: combineren & variëren

Als een snack, hapje of tussendoortje ervoor zorgt dat je honger een flinke tijd wegblijft, is het niet erg dat het een flink aantal calorieën bevat. Probeer wel altijd onder de 250 kilocalorieën per snack te blijven als je 3 tussendoortjes per dag hanteert. Daarnaast is het belangrijk dat een gezonde snack zo min mogelijk lege oftewel loze calorieën bevat. Daarom moet een gezond hapje rijk zijn aan essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, complexe koolhydraten, voedingsvezels, vitamines, mineralen en spoorelementen.

Noten, eieren, magere kazen, suikervrije mueslirepen, fruit, yoghurt, kwark, smoothies, groenten en rijstwafels voldoen dan ook perfect aan de eisen van een gezond hapje. Als je wat meer tijd hebt kun je bovenstaande ingrediënten en componenten natuurlijk naar hartenlust combineren en er (creatievere) variaties op bedenken:

 • Zeewier: een hoorntje vouwen van nori en dit vullen met wakame
 • Zelfgemaakte hummus voor bij de rauwe groenten
 • Rauwe chocolade van 70 tot 100% cacao
 • Zelfgemaakte notenreep (al dan niet met gedroogde vruchtjes)
 • Een plak magere vleeswaren (rosbief, rookvlees etc.) op een volkorenboterham
 • Een stuk vis (gerookte zalm, tonijn uit blik, garnaaltjes) voor op de rijstwafel
 • Zelfgemaakte granola oftewel cruesli met kokos, havervlokken & zaden
 • Gepocheerd eitje op een volkorencracker of volkorenrijstwafel
 • Piepjonge edamame sojaboontjes
 • Een afgestreken eetlepel pindakaas
 • “Insalata Caprese” spiesjes van cherrytomaatje, mini-mozzarella en basilicumblaadje
 • Groene asperge opgerold in een stukje rauwe ham
 • Een kleine portie gezonde ontbijtgranen (bijvoorbeeld havermout)
 • Zelfgebakken havermoutkoekjes
 • Quinoa met amandelen
 • Zelfgemaakte trail mix
 • Etc. etc. etc.

Tot slot

Kies  bij graanproducten (brood, broodvervangers, ontbijtgranen etc.) altijd voor volkorenvarianten; zo heb je tegenwoordig volkorenkrentenbollen, volkoren-eierkoeken, volkoren-ontbijtkoek, volkorenrijstwafels en ga zo maar door. Een witte krentenbol of suikerrijke plak peperkoek is géén gezond tussendoortje! En nee, populaire snacks zoals Liga, Sultana, Evergreen en Snelle Jelle zijn eveneens niet bepaald heilzaam. De krenten en rozijnen die erin zitten, zou je nog voedzaam kunnen noemen, maar verder bestaan deze niet al te gezonde tussendoortjes overwegend uit suiker en witte bloem. 🙁

Wat vind jij van bovenstaande tips voor gezonde tussendoortjes? En heb jij misschien nog aanvullingen op deze lijst met gezonde snacks? En wat neem jij meestal als hapje? Lees desgewenst ook nog deze praktische snacktips om gezonder te leren snaaien. Laat hieronder jouw tips voor gezonde tussendoortjes achter!

49 reacties op “Gezonde tussendoortjes: 10 tips voor goede snacks & hapjes

 1. Wouter ·

  Ik eet in de avonden veel dan praat ik over een chipje snoepje en noem maar op niet 1 nee een hele zak! Dit wil ik graag veranderen, maar wie heeft ideeën? Ik zat zelf te denken aan: nootjes eten wegens de goeie eigenschappen en dat langzaam af te bouwen naar minder nootjes.

  Reageer
 2. Adri ·

  Ben jaren geleden gestopt met roken en kilo’s aangekomen… Was ze ook zo weer kwijt door de Montignac regels te volgen. Probeer het boek “Ik ben slank want ik eet” te pakken te krijgen en lees hoe je goede suikers kunt binnenkrijgen en foute koolhydraten moet vermijden. Na al die jaren lees ik nog steeds aandachtig etiketten, en echt: het helpt!

  Reageer
 3. Sanne ·

  Ik ben ook begonnen met mijn maand zonder suiker. Nu dacht ik heel goed bezig te zijn en rookvlees te eten, maar nu zag ik dat daar toch ook suiker in zit… Weet iemand waar je dit zonder suiker kan krijgen?

  Reageer
  • Paul ·

   Het overgrote merendeel van alle vleeswaren voor op brood bevat tegenwoordig suiker en/of een suikervervanger zoals glucosestroop of dextrose (nagenoeg gelijk aan suiker). De kans dat er in vers gesneden vleeswaren suiker zit, is overigens beduidend kleiner dan bij voorverpakte vleeswaren. Overigens scheelt het ook nog per supermarkt qua versafdeling… Zo zou er (puur speculatief en ter voorbeeld) aan Albert Heijn of Jumbo rookvlees suiker kunnen worden toegevoegd, terwijl dat bij PLUS en Aldi niet het geval is. En kijk ook even naar de gezouten en ongezouten variant en naar runderrookvlees versus paardenrookvlees. Waar men specifiek suikervrij rookvlees verkoopt, weet ik zo niet uit mijn hoofd…

 4. mariëlle ·

  Wat een goede tips zitten ertussen als gezonde tussendoortjes… Wat ik mij afvroeg,ik heb binnen 3 maanden 2 zware operaties gehad, afgelopen november 1 aan mijn schouder… ben ik lekker herstellende blijk ik ook nog een grote hernia boven mijn zitvlak te hebben zitten! Van mijn schouder gaat het op neer en net anderhalve week geleden geholpen aan mijn hernia… geen pijn meer met zitten liggen enz. maar door dit heb ik al vanaf december veel op bed moeten liggen en veel morfine geslikt… en je raad het al… ik ben nu energieloos… ik mag nu wandelen en op de hometrainer… en dat nog 5 weken… meer nog niet… maar wil van die futloosheid af… ik ben gewoon bijna 7 kg aangekomen terwijl ik tijdens de pijnperiodes nauwelijks at (v/d pijn)/ Is er iemand die tips heeft om het energielevel op te peppen zodat ik me ook niet meer zo moe voel? Ben inmiddels al wel van de zware pijnstillers af… alleen paracetmol voldoet goed met heel af en toe een diazepam (ik mocht niet in 1x met alles stoppen…). Gr. Mariëllea

  Reageer
 5. monique ·

  Hoi, Ik gebruik zelf weleens een dieetreep als tussendoortje ze zijn niet allemaal lekker maar dat is een kwestie van uitproberen en je raakt er behoorlijk vol van.

  Reageer
  • Paul ·

   Houd er wel rekening mee dat lang niet alle dieetrepen gezond zijn. Er zijn zelfs talloze afslankrepen en aanverwante producten die bomvol rotzooi zitten. Dit verschilt zeer sterk per merk en type afslankreep, en voordat je ze louter vanwege de naam zomaar als gezond beschouwt, dien je dan ook goed de ingrediëntenlijst van zulke dieetproducten te bestuderen.

 6. Nathalie ·

  Volkoren boterham met rucola rosbief klein beetje zout en peper en paar drupjes balsamico! Heerlijk genieten! Of volkoren boterham met Slankie smeerkaas, tomaat en bieslook. Ik was veel te zwaar, veel diëten geprobeerd, maar allemaal taboe voor mij. Gewoon gezond bewegen en elke dag 1 uur wandelen, daarmee was ik die 10 kilo zo kwijt. Nu is het een levensstijl geworden en nog altijd heerlijk eten! Nooit een straf geweest!

  Reageer
 7. nadine ·

  Een ideaal tussendoortje: een gekookt ei met een plakje rookvlees!

  Reageer
  • patrick ·

   Bedankt voor de tip! Je hebt me op een idee gebracht voor nu. 🙂

 8. Zuivel is lang niet goed ·

  Lang werd er gedacht dat zuivel gezond was, maar niets is minder waar. Het is het perfecte voedsel, maar alleen als je een kalf bent (en zelfs een koe stopt met melk drinken na een tijdje). Een aantal slechte dingen aan zuivel: botontkalking (ja, echt, de landen met de hoogste zuivelconsumptie hebben de hoogste cijfers m.b.t. botbreuken en botontkalking), teveel vet, teveel dierlijke eiwitten en nog het een en ander. Haal zuivel dus uit dit rijtje van gezonde snacks. 🙂 Bekijk de film Forks over Knives (op o.a. Netflix) en je begrijpt beter wat je eet/drinkt.

  Reageer
  • Paul ·

   Elk voedingsmiddel en elke voedingsstof heeft z’n voor- en nadelen. Je kan voor elk voedingsmiddel redenen verzinnen om ze WEL te eten/drinken. En je kan voor elk voedingsmiddel redenen verzinnen om ze NIET te eten/drinken. Als puntje bij paaltje komt draait het om het totaalplaatje van je voedingspatroon. Ik ben het overigens met je eens dat de gezondheidsvoordelen van zuivel enorm worden opgeblazen door de zuivellobby en dat de nadelen van zuivel worden genegeerd en ontkend door instanties als het Voedingscentrum (lees ook deze artikelen: ‘melk = nergens goed voor’ en ‘osteoporose, calcium & dieet’), maar dat neemt niet weg dat bepaalde vormen van zuivel (beperkt portie-aantal en geringe portie-grootte) gezond kunnen zijn. Persoonlijk ben ik van mening dat vooral 0% vet melkproducten niks meer met natuurvoeding te maken hebben. Hoe kan melk nog romig zijn (en er überhaupt uitzien als melk) zonder vet!? Omdat men de eiwitten manipuleert en er een caloriearm fantasieprutje van maakt. Magere zuivel KAN oké zijn (vooral als je op je gewicht let), maar dan moet je wel goed op de hoogte zijn van het bereidingsproces. Veel zuivelproducten waar ‘mager’ opstaat zijn in feite 0% vet en niet mijn eerste keuze. Ik eet gezond, sport veel en hoef niet af te vallen, dus ik neem met gerust hart een of twee keer per week biologische volle kwark of biologische volle yoghurt en vaar daar uitstekend bij. Voor m’n cappuccino gebruik ik een kleine portie biologische volle melk en ik neem regelmatig kaas op de boterham. Als je melkvetten, melkeiwitten en melksuikers uit ECHTE (niet uitgeklede en gemanipuleerde) zuivel in beperkte mate binnenkrijgt (samen met de vitamines, macromineralen, spoorelementen, enzymen en co-enzymen die er van nature in voorkomen), dan KUN je er zeker baat bij hebben. Het nadeel van onze moderne maatschappij is dat vet als ongezond wordt bestempeld en dat alles vetarm en caloriearm moet zijn. Er zijn maar weinig mensen die erbij stilstaan dat melk zoals die in supermarktpakken zit nauwelijks nog iets te maken heeft met koemelk. Het zijn vaak droge, vetloze melkbestanddelen die opnieuw aangelengd worden met water. Het eindresultaat heeft nauwelijks nog inhoud of functie. De onderlinge synergie van de voedingsstoffen zoals die oorspronkelijk in melkproducten aanwezig is, wordt simpelweg tenietgedaan. Bovendien zijn er heel veel mensen die én iedere dag meerdere glazen melk drinken, én iedere dag yoghurt of kwark eten, én iedere dag kaas op de boterham nemen, én dan ook nog zuivelrijke toetjes en tussendoortjes nemen. Ik beperk me liever tot enkele zuivelconsumpties per week. Al met al zijn zuivelproducten niet per definitie gezond, integendeel… Maar als je er verstandig mee omgaat en er niet te veel van gebruikt, kan zuivel een nuttige aanvulling zijn op je dieet. Althans, dat vind ik. Groeten, Paul

  • Zuivel is lang niet goed ·

   Hi Paul, je slaat de spijker op z’n kop. Doorslaan in welk dieet dan ook is een slecht idee. Het is gewoon jammer dat mensen veelal nog steeds denken dat je melk nodig hebt voor calcium etc. Maar ja, de zuivelindustrie is dan ook letterlijk een cash-cow dus zullen ze zelf niet tegen (laten) spreken. 🙂

  • Paul ·

   Klopt helemaal wat je zegt! Gelukkig zie ik om me heen wel steeds meer bewustwording ontstaan omtrent gezonde voeding. Jammer genoeg wordt ook hier weer slinks op ingespeeld door voedingsmiddelenproducenten met allerlei groene verpakkingen waar nietszeggende logo’s en termen zoals ‘puur natuur’ op worden gedrukt. Desalniettemin verwacht/hoop ik dat we over 25 of 50 jaar grotendeels zijn afgestapt van alle fabrieksrommel en weer eten wat de mens hoort te eten: natuurvoedingsmiddelen. Groenten (stelen, bladeren, wortels, knollen, zaden, eetbare bloemen en vruchten van planten, waaronder koolsoorten, knolgewassen, bladgroenten, peulvruchten etc.), fruit, paddenstoelen, zeewier, noten, zaden/pitten, kiemen en eieren. Af en toe een stuk biologisch vlees of vis van fatsoenlijke kwaliteit (dus geen frikandel of visstick). En dit aangevuld met rauwe plantaardige oliën (olijfolie, hennepolie, lijnzaadolie e.a.), kleine porties hele granen en soms een klein beetje onbewerkte zuivel. Zo simpel kan het volgens mij zijn. 😛 Bedankt trouwens voor je berichtjes!

 9. Tass ·

  Bedankt Paul, Goede tips. Vaak maak ik ’s avonds een dipsausje voor een paar wortels of paprika. Lekker en gezond.

  Reageer
  • Paul ·

   Leuk idee; dat doe ik ook vaak in plaats van zelfgemaakte humus!

 10. adriana ·

  Bedankt voor dit artikel over gezonde tussendoortjes. Los hiervan heb ik nog een vraag die jullie hopelijk kunnen beantwoorden. Ik ben gediagnosticeerd met prikkelbare darm syndroom. Op verscheidene sites heb ik gelezen dat een reductie van koolhydraten raadzaam is. Nu vraag ik mij af, aangezien ik altijd brood meeneem naar mijn werk, wat een goed alternatief zou kunnen zijn? Iets wat ook makkelijk te maken en mee te nemen is. Qua avondeten vind ik het schrappen van aardappelen of pasta niet zo erg, maar een vervanging voor de boterham vind ik lastig. In ieder geval bedankt, Adriana

  Reageer
  • Paul ·

   Ikzelf vervang de broodmaaltijd regelmatig voor kwark of yoghurt. Daar doe ik dan blauwe bessen, rauwe noten, zaden en soms een theelepel honing in. Doe het in een hermetisch af te sluiten bakje, dan is het gemakkelijk mee te nemen. Een paar eitjes koken kan ook. Verder zijn er ook glutenvrije alternatieven voor gliadine-houdende granen waarmee je brood-achtige baksels kan maken, waaronder quinoa, kokosmeel, amandelmeel en boekweitmeel. Of producten van rijst, mais of teff… Dit soort producten bevat nog altijd veel koolhydraten, maar veel mensen met prikkelbaredarmsyndroom (PDS) hebben er baat bij omdat er geel gliadine-houdende gluten in zitten. Al hebben sommigen met prikkelbare darm syndroom last van alle granen en graan-achtigen… Dit is dus een kwestie van uitproberen.

 11. Kirsten ·

  Hoi allemaal, Ik ben sinds een week als een gek op zoek naar gezonde dingen. Ik eet veel chips en snoep de laatste tijd. Nu zag ik een reactie met de vraag of iemand een recept had voor havermoutkoekjes. Ik heb een heel lekker recept gevonden, maar mijn vraag is, is het gezond? Je maakt het als volgt. Je prakt een banaan en voegt 1,5 tot 2 handjes havermout toe. Dan kun je nog wat stukjes aardbei toevoegen en dan voor 7 minuten op 180 graden in de oven. Wel in de gaten houden! Het kan namelijk heel snel gaan. Dit was het.

  Reageer
 12. Lysanne ·

  Ik vond dit zeer interessant om te lezen over gezonde tussendoortjes. Ik ben wel pas begonnen, maar ik ga het zeker uitproberen! Is er ook een recept voor die havermoutkoekjes? Groetjes!

  Reageer
  • Kirsten ·

   Hoi,Ik heb een heel lekker recept! Je maakt het als volgt… Je prakt een banaan en voegt 1,5 – 2 handjes havermout toe; dan kun je nog wat stukjes aardbei of chocoladestukjes toevoegen en dan voor 7 minuten op 180 graden in de oven. Wel in de gaten houden, want het kan heel snel gaan. Ik hoop dat het smaakt!

 13. Yara ·

  Hallo, Is een bak yoghurt met moerbeien en rozijnen gezond tussendoor? Daar zitten toch ook veel suikers en calorieën in? En hoeveel stuks fruit is aan te raden per dag en wat als ik meer dan dat neem? Is dat dan ongezond?

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Yara, In yoghurt zitten melksuikers, maar omdat er in yoghurt ook melkvetten en melkeiwitten zitten, worden ze minder snel opgenomen in de bloedbaan en kun je yoghurt best wel als gezond beschouwen. Althans, naturelyoghurt zonder toegevoegde suikers; dus geen mierzoete vruchtenyoghurtjes. Elke dag yoghurt eten is mijns inziens niet raadzaam; varieer liever met andere gezonde tussendoortjes. In gedroogde moerbeien zit relatief veel suiker, omdat al het water is verdampt. Bovendien is tijdens het droogproces een groot deel van de vezels omgezet in snellere koolhydraten. Desalniettemin is er niets mis met af en toe een handje moerbeien eten. Kijk wel even aan of je spijsvertering er goed op reageert; ik hoor namelijk nog weleens dat mensen buikklachten krijgen na het eten van moerbeien… Sowieso kun je lekker veel fruit eten. In fruit zit fruitsuiker, maar als je voor de rest niet veel (geraffineerde) suikers eet, kun je je snelle koolhydraten het beste uit fruit halen (t.o.v. snoep, koek, frisdrank etc.). In fruit zitten namelijk heel veel heilzame micro- en macronutriënten. Eet in ieder geval 2 stuks fruit. En als je regelmatig beweegt en verder niet veel suiker binnenkrijgt, mag je daar best 4 of 5 stuks van maken. Natuurlijk is dit ook weer afhankelijk van je verdere (en totale) calorie-intake. Groeten, Paul

 14. Corina ·

  Ik check sinds begin dit jaar etiketten en tsjonge bijna overal zit suiker in, dus heb ik mezelf aangeleerd zelf mueslireepjes te maken, met muesli, honing en kokosolie, allen vd natuurwinkel, zo gepiept en altijd iets in huis voor de lekkere trek. Honing is ook een suiker, maar ik heb hierbij geen last van die irritante suikerpieken.

  Reageer
 15. max ·

  Hoi, Ik eet de laatste tijd veel minder suikers, maar mis mijn dagelijkse rozijnenreep en liga bij de koffie enorm! Is er een vergelijkbaar gezond tussendoortje? Dus geen kwark of smoothie, maar een makkelijk mee te nemen reep… Ik heb nu bijvoorbeeld de Zonnatura Pinda Crunch, maar lees daar ook over dat deze veel suikers bevat.

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Max, Helaas wordt aan veruit de meeste snackrepen heel veel suiker toegevoegd. Zelfs als er ‘geen toegevoegde suikers’ op de verpakking staat, kan er nog veel suiker in mueslirepen zitten afkomstig uit o.a. gedroogd fruit. Kijk eens achterop de verpakking naar de verhouding tussen koolhydraten en eiwitten. Neem een reep waar veel noten en zaden in zitten, dan heb je naar verhouding meer eiwitten. Groeten, Paul

 16. Ronald ·

  Ik heb als tussendoortje de Foodcheck Break. Een koek zonder suiker, E-nummers en boordevol vezels. En niet veel kcal. Ideaal. Lekker. Te vinden op Foodcheck.nl

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Ronald, Aangezien er twee links naar de website van Foodcheck in je berichtje stonden (die ik vanwege de commerciële lading heb verwijderd), lijkt het me niet onwaarschijnlijk dat je de Foodcheck koeken behalve eet, bovendien ook verkoopt. Helaas is de ingrediëntenlijst niet beschikbaar op de Foodcheck-website. De foto op de site van de koek is erg onscherp, waardoor de exacte ingrediënten ook via die weg niet te achterhalen zijn. Toch is heel duidelijk de term ‘dadels’ te lezen, en ik ben bekend met het gebruik van gedroogde dadels als zoetmiddel in koeken. Het suikergehalte c.q. percentage van dadels is enorm hoog, vandaar ook het bestaan van mierzoete dadelsiroop. Daarnaast worden dadels nog weleens gekookt in een suikerhoudende zoetstof of behandeld met glucose(fructose)stroop. Ik beweer niet dat dit het geval is met Foodcheck koeken, maar de aanwezigheid van dadels ondermijnt hoe dan ook je stelling dat het hier om “een koek zonder suiker” zou gaan. Groeten, Paul

 17. Vander Wyngaert ·

  Wat is eigenlijk het verschil tussen ontbijtkoek en peperkoek… Voor mij is dat hetzelfde…? Bedankt!

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Vander Wyngaert, Peperkoek en ontbijtkoek zijn inderdaad synoniem aan elkaar en betekenen dus exact hetzelfde. Het verschil in woordgebruik is puur bedoeld om variatie in de tekst aan te brengen. 😛 Groeten, Paul

 18. Meara ·

  Bij de AH heb je een diepvriesstoofpot met verschillende groenten. Heel makkelijk klaar te maken (magnetron) en gezond. Ik drink ook vaak Hero Fruitontbijt, maar durf niet met zekerheid te beweren hoe gezond dat is…

  Reageer
  • Paul ·

   Hoi Meara, Ik weet niet of een diepvriesstoofpot wel zo geschikt is als tussendoortje… 😛 Ik dronk voorheen overgiens ook nog weleens Hero Fruitontbijt, maar de manier waarop de koolhydraten, (toegevoegde) vezels en suikers van elkaar worden onderscheiden binnen de ingrediëntenlijst en voedingswaardetabel op de verpakking vind ik een beetje apart. Ik zeg dus geenszins dat het ongezond is, maar ik vraag me af of de vezels en suikers in dat product wel helemaal juist worden weergegeven. Groeten, Paul

 19. Inge van den Heuvel ·

  Kan ik ook gedroogd fruit van De Tuinen eten of zitten daar te veel koolhydraten in?

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Inge, Gedroogd fruit bevat inderdaad veel minder water, waardoor de concentratie simpele koolhydraten/fruitsuikers van gedroogd fruit enorm veel hoger ligt ten opzichte van vers fruit. Bovendien zal daardoor de bloedsuikerspiegel sneller gaan pieken en de maag minder worden gevuld. Ook zijn er sterke aanwijzingen dat de vitamines, fytonutriënten en enzymen in vers fruit van betere kwaliteit zijn. Al met al zal af en toe een keer gedroogd fruit eten niet zo’n probleem zijn, maar ik zou er geen ‘standaard’ tussendoortje van maken. Groeten, Paul

 20. chan ·

  Bij de groenten als tussendoortje is paprika ook erg lekker!

  Reageer
 21. annette ·

  Hallo allemaal. Het is echt zo makkelijk. Na heel veel crashdiëten (welke allemaal niet werken) is de oplossing heel makkelijk. ECHT WAAR. Eet gewoon 6 keer per dag, ongeveer om de 3 uur. Geen uitgebreide maaltijden, maar kleine porties. Voorbeeld: 07.00 uur ’s morgens: 1 volkoren boterham plus 1 glas magere melk. 10.00 uur: schaaltje aardbeien. 13.00 uur: volkoren boterham met gebakken tomaat, ui en een eitje plus 1 kopje thee. 3 uur: plakje ontbijtkoek. Om 18.00 uur bijvoorbeeld sla met honingdressing plus gebakken visje of veel groente met weinig aardappel en kip of tartaar. Tussen 21.00 en 22.00 uur een schaaltje magere kwark of magere yogert met evt. fruit. Het werkt echt en je heb tussendoor echt geen honger. Liefst er nog wat bij sporten of lopen en succes verzekerd en zoooooo makelijk vol te houden. Dus niet diëten, maar gewoon gezond eten. En om de drie uur! Dan blijft je verbrandingskacheltje gewoon branden. Succes ermee!

  Reageer
  • Timo ·

   @ Annette: Dit klopt! Heb sinds februari ongeveer net dezelfde aanpak gedaan en door enkel gezond en tijdig te eten ben ik 30 kg afgevallen. Verschil is dat ik de magere kwark samen met verschillende superfoods en haver verwerk tot een hartig ontbijt. Sterk gelijkend voedingspatroon, maar verschil is dat ik om de paar dagen varieer tussen mijn kommetje havervlokken met magere kwark en fruit etc. en tussen Provita volkorenbrood (1 snee ’s morgens en 1 snee ’s avonds). Aanrader dit brood: eiwitrijk en koolhydraatarm!

 22. sharuna ·

  Hoi, Bedankt voor dit artikel. Ik zocht allang naar zo een artikel met gezonde en lekkere snacks en heb het eindelijk gevonden. Begin vandaag ermee. Groetjes Sharuna

  Reageer
 23. Tine ·

  Heey, Ik lees het net en ga er zeker wat mee doen. Maar mag je bijvoorbeeld ook Optimel vruchtenkwark zoals citroen of zo? Groetjes!

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Tine, Goed kijken in de ingrediëntenlijst of er toegevoegde suikers in zitten (onder het kopje koolhydraten uit suikers). Ikzelf ben overigens ook geen fan van synthetische zoetstoffen, maar er zijn volop mensen die voor light of 0% vet kiezen. Groeten, Paul

 24. anja ·

  Dank je wel voor dit artikel, deze tussendoortjes zijn precies wat ik zocht! Zal ik erg veel aan hebben..

  Reageer
 25. michaéla ·

  Ik heb eindelijk een site gevonden waar ik veel aan zal hebben. Ik ben een emotionele eter en dan ga ik mij volstoppen met ongezonde dingen zoals glacékoeken, alles wat van chocolade is en ga zo maar door en daar wil ik heel graag wat anders voor zoals dit. Ik weet dat ik kan dus dit is een motivatie voor mij om dit te gaan kopen. Super!

  Reageer
 26. Ley ·

  Ik heb hier echt heel veel aan, super artikel! Ga meteen naar de supermarkt, heb een hele lijst gemaakt. 🙂

  Reageer
 27. Marianne v D. ·

  Ik zal veel aan dit artikel hebben en het toevoegen aan mijn andere gezonde tussendoortjes. Het staat in ieder geval bij mijn favorieten.

  Reageer
  • Marianne ·

   Ik ben al enige tijd op zoek naar een voeding die mijn vet op mijn buik weghaalt. Of oefeningen. En heb daar tot hiertoe geen oplossing voor. Is die er wel, dat is mijn vraag? Ik zou het op prijs stellen als iemand mij een antwoord geeft, dit zou ik heel goed vinden! Dank u! Ik hoop op reactie. Met vriendelijke groet, Marianne

  • Tom ·

   Beste Marianne, Om buikvet te verminderen dien je aan de volgende zaken te denken: 1. Stofwisseling verhogen (bewegen/sporten, met name grote spiergroepen trainen zoals de bovenbenen. Buikspiertraining zorgt er NIET voor dat je buikvet vermindert. 2. Vermijd stress! Stress zorgt ervoor dat je een stofje genaamd cortisol gaat stimuleren. Dit stofje zorgt ervoor dat vet gemakkelijk op de buik opslaat. Probeer regelmatig te ontspannen. 3. Voeding: eet regelmatig (min. elke 3 uur) om de stofwisseling op gang te houden. Probeer zo min mogelijk snelle suikers te gebruiken. Deze zorgen er op termijn namelijk voor dat je lichaam steeds slechter gaat reageren op het suikeraanbod waardoor deze opgeslagen gaan worden als vet. Voor meer info kun je het beste even googelen naar: Glycemische index. Hoe lager de index des te minder snelle suikers. Hopelijk kun je wat met deze info.

 28. clara ·

  Bedankt voor dit artikel, erg handig. Ik moet namelijk een stuk voor een krant maken over voeding en gezondheid.

  Reageer
 29. Anne ·

  Dit is nou precies wat ik zocht, dank je!

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.