Skinny Fiber: populair vezelsupplement voor afvallen

Tot voor kort was iedere “afvaller” en afslankgoeroe in de ban van eiwitten: eiwitdiëten, eiwitshakes, proteïnepoeders, eiwitrijke maaltijden en geconcentreerde aminozuren & eiwitextracten. Sinds enige tijd is het echter bekend dat ook voedingsvezels kunnen bijdragen aan afslanken en gewichtsverlies…

Om die reden worden vezels en vezelrijke diëten al enige tijd gepropageerd. Sinds kort zijn er ook vezelsupplementen en producten verrijkt met –al dan niet synthetische– voedingsvezels verkrijgbaar. Inmiddels zijn er zelfs diëten, supplementen en afslankpillen op basis van vezels. Het populairste vezelsupplement t.b.v. afvallen van dit moment is naar alle waarschijnlijkheid ‘Skinny Fiber’.

Op YouTube, Twitter, Facebook en andere sociale media wemelt het inmiddels van de Skinny Fibre-gebruikers, maar waarom eigenlijk!?

Voordelen van vezels

Skinny Fiber dankt haar naam aan de vezels die erin zitten. ‘Fiber’ oftewel ‘fibre’ is namelijk de Engelse benaming voor ‘vezel’, en SF zit bomvol voedingsvezels. Deze vezels kennen talloze positieve, voedingskundige eigenschappen en gezondheidsvoordelen. Hierbij een aantal nuttige aspecten van vezels:

 • Voedingsvezels leveren geen energie (dus 0 calorieën).
 • Voedingsvezels stimuleren je spijsvertering & stofwisseling.
 • Het lichaam verbruikt extra calorieën bij de verwerking van vezels; het zijn dus “negatieve calorieën”.
 • Ze vullen de maag door water in zich op te nemen.
 • Ze vormen een (prebiotische) voedingsbodem voor heilzame darmbacteriën
 • En verkleinen zodoende het risico op bepaalde vormen van kanker.
 • Vezels stabiliseren de bloedsuikerspiegel
 • En dus ook je insulineniveau
 • Zodoende voorkomen ze hongerpieken
 • Gaan ze opslag van lichaamsvet tegen…
 • En verkleinen ze de kans op overgewicht
 • En de kans op diabetes.
 • Vezels helpen hypertensie (hoge bloeddruk) te voorkomen.
 • Ze verhogen je “positieve” HDL-cholesterol
 • En verlagen je “negatieve” LDL-cholesterol.
 • En ze dragen bij aan de voorkoming van galsteenvorming.
 • Voedingsvezels stimuleren de afbraak en verwijdering van afvalstoffen (= ontgiften).

Skinny Fiber: volkomen natuurlijk

Skinny Fiber is een “puur natuur” vezelsupplement. Dit klinkt alvast positief, en in zekere zin is het dat ook. Natuurlijke vezels zijn namelijk veel gezonder dan synthetische vezels.

Dit wil echter niet zeggen dat alle stoffen die uit de natuur afkomstig zijn, vanzelfsprekend ook gezond zijn. Natuurlijk betekent dan ook niet per definitie heilzaam, gezond of geschikt om te eten. Ook natuurproducten kunnen giftig of zelfs dodelijk zijn! De term ‘natuurlijk’ wordt dan ook héél vaak gebruikt als “lokkertje”.

De Skinny Fiber pillen zouden zijn uitgeroepen tot ‘beste dieetproduct’. Maar als je opzoekt door wie, dan blijken het “duizenden tevreden gebruikers”…

Prijs van Skinny Fiber

Skinny Fiber is voornamelijk te bestellen via Amerikaanse websites. Een pot met 120 pillen kost doorgaans 59,95 dollar. Omgerekend bedragen de kosten van Skinny Fibre maar liefst EUR 45,- per potje. Je kunt er ook voor kiezen om 6 potten Skinny Fiber tegelijkertijd te bestellen; in dat geval wordt een flinke korting berekend. Als je 6 potten Skinny Fibre in één keer bestelt, betaal je omgerekend EUR 136,- en krijg je dus 50% korting.

In Nederland en België is Skinny Fiber slecht verkrijgbaar. Toch zijn er enkele Nederlandse websites en wederverkopers actief (vooral via Marktplaats). Dit zijn echter partijen die zelf 6 potten kopen voor 136 euro en ze vervolgens doorverkopen voor 50 euro per stuk. Je kunt Skinny Fibre dan ook veel voordeliger via de officiële Amerikaanse SF-website bestellen.

Hoe vaak Skinny Fibre innemen?

SF raadt aan om 2 capsules tegelijkertijd in te nemen, 30 minuten vóór de maaltijd. Je neemt iedere dag 2 tabletten bij elk van je twee grootste maaltijden. Dus 2 tabletten voor de lunch en 2 voorafgaand aan je diner. In totaal neem je dus 4 Skinny Fibers per dag in. Sommigen zouden er meer nodig hebben; bijvoorbeeld 2 tabletten bij alle drie je maaltijden of 3 tabletten bij de lunch en 3 bij het avondeten.

In een pot Skinny Fiber zitten 120 pillen, dus je doet er 20 tot 30 dagen mee. Dus minstens 12 potten = minimaal EUR 272,- per jaar

Ingrediënten van Skinny Fibre

Skinny Fiber bestaat voor het grootste deel uit natuurlijke voedingsvezels. Deze vezels zijn afkomstig uit 3 verschillende plantensoorten. Volgens SF zouden ze uniek zijn voor wat betreft afslankproducten en bovendien tot de effectiefste afslankingrediënten ter wereld gerekend moeten worden. Hierbij de 3 voornaamste vezelbronnen van Skinny Fiber:

1. Glucomannan

Glucomannan is een water-opneembare voedingsvezel, dus een vezel die vocht in zich opneemt en op “kunstmatige wijze” de maag vult. Het is een onverteerbare suikerketen uit de plant Amorphophallus konjac oftewel ‘konjak’. Onderzoek heeft inderdaad uitgewezen dat deze vezel enigszins kan helpen bij afvallen, waarschijnlijk omdat je honger tijdelijk wordt gestild. In Skinny Fiber zit extract c.q. poeder uit de wortelknol van de konjak. Konjakwortel is overigens in geen enkel opzicht uniek en wordt verwerkt in talloze afslankmiddeltjes. (bron)

2. Caralluma

Het vezelrijke extract van de caralluma zou de eetlust onderdrukken. Van de volledige caralluma fimbriata-plant wordt een poeder c.q. extract gemaakt dat in Skinny Fiber wordt verwerkt. De caralluma is een soort cactus die al eeuwen wordt gegeten door inheemse Indianenstammen. Hij wordt rauw gegeten, in chutneys verwerkt, maar ook op zuur gezet en verwerkt in salades. Onderzoek toont aan dat caralluma inderdaad de honger kan stillen en ietwat kan bijdragen aan gewichtsverlies. (bron)

In pillen zit echter maar een heel klein beetje (eigenlijk veel te weinig) caralluma. Je kunt daarom veel beter de hele plant eten!

3. Cha de Bugre

Cha de bugre is volgens Skinny Fiber het best bewaarde geheim van Brazilië. Het betreft de vrucht van de Cordia salicifolia-boom. Cha de Bugre staat ook wel bekend als Cafe do Mato, wat zoveel betekent als ‘koffie van het bos’. Volgens SF versnellen de vezels in de bladeren van de de Cha de Bugre je stofwisseling en vergroten ze je energie. Er is echter geen enkele aanwijzing –laat staan bewijs– dat Cha de Bugre kan bijdragen aan een slanker en/of lichter lijf. (bron)

4. Enzymen in Skinny Fiber-pillen

Naast bovenstaande 3 voedingsvezels bevat Skinny Fibre tevens 7 verschillende enzymen (voornamelijk verteringsenzymen) in poedervorm die het afslankproces zouden bespoedigen. Deze enzymen zijn als volgt:

1. Protease (enzym dat eiwitten afbreekt tot losse aminozuren)
2. Amylase (enzym dat zetmeel opdeelt in simpele suikers)
3. Lipase (enzym dat vetten opsplitst in glycerol en losse vetzuren)
4. Cellulase (enzym dat bepaalde vezels week maakt)
5. Bromelain (een ontstekingsremmende protease uit ananas)
6. Papain (een hittebestendige protease uit papaja)
7. Glucoamylase (een relatief zuur-resistente amylase)

Volgens de website van Skinny Fiber zouden deze lichaamsvreemde enzymen bijdragen aan vetverbranding en afslanksucces, maar hoe precies, wordt nergens duidelijk. Je lichaam maakt deze enzymen bovendien ook gewoon zelf aan.

Naast de hierboven genoemde vezels en enzymen bevat Skinny Fibre nog de hulpstoffen gelatine, microkristallijne cellulose en magnesiumstearaat.

Conclusie

Skinny Fiber is relatief eerlijk. Er wordt namelijk steeds gesproken over mogelijke gezondheidsvoordelen. Termen die veelvuldig voorbij komen zijn ‘SF zou kunnen helpen om…’, ‘Men gaat ervan uit dat…’, ‘SF zou werkzaam kunnen zijn bij…’, ‘Men gelooft dat…’ en ‘SF zou kunnen bijdragen aan…’. Allemaal zinsconstructies die voortkomen uit onzekerheid en gebrek aan wetenschappelijke bewijslast. Al met al is de effectiviteit van Skinny Fiber twijfelachtig.

Dus werkt Skinny Fiber om sneller af te vallen: ja en nee. Het gros van de ingrediënten doet niks voor je gewicht; alleen de vezels die vocht in zich opnemen vullen tijdelijk de maag en remmen zodoende het hongergevoel. Er wordt niet voor niets op gehamerd dat je SF moet innemen met een flinke hoeveelheid water. Maar er zijn beduidend goedkopere vezelsupplementen (Etos, Kruidvat e.a.) op de markt die precies hetzelfde doen!

Heb jij ervaring met Skinny Fiber vezelsupplementen? Zo ja, hoe bevallen ze? En zo nee, overweeg je ze uit te proberen? Laat hieronder een reactie achter!

5 reacties op “Skinny Fiber: populair vezelsupplement voor afvallen

 1. Patrick ·

  Ik gebruik Skinny Fiber sinds 5 april 2014 en ik ben tot nu toe 3 kilo kwijt, zonder echt te letten op wat ik eet en zonder te sporten.

  Reageer
 2. M. Fistler ·

  Waar kan ik SkinnyFiber kopen hier in Nederland?

  Reageer
  • GeejeeZ ·

   Argh! Lees eerst bovenstaand artikel en trap er dus niet in: het werkt niet!

 3. Cua ·

  Ik overweeg SF te kopen. Ik zou het toch graag willen proberen, helaas heb ik er het geld niet voor. Zou leuk zijn als er een sponsor zou zijn. Ik wil wel proefpersoon zijn namelijk.

  Reageer
 4. C. Mansoor ·

  Where can I buy Skinny Fibre in Holland?

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.