Heb jij ook altijd zin in zoet na het eten of laat in de avond? Of misschien wel de hele dag door? Het is een groot probleem voor heel veel mensen in de westerse wereld, want als je eenmaal gewend bent aan suiker, dan is het lastig om er van af te blijven. Herkenbaar? Dan is de kans groot dat je een suikerverslaving oftewel hebt. Suiker zit niet alleen in snoep, gebak en frisdrank, maar zit verstopt in meer producten dan je zult denken. Ik geef je in dit artikel ook niet alleen een paar simpele tips om van je suikerverslaving af te komen, maar vertel ook waarom het echt een verslaving is. Ook leg ik uit waarom het eigenlijk een zoetverslaving is in plaats van een suikerverslaving. Want hoe beter je snapt hoe het zit met suiker en zoetigheid, des te beter je snapt waarom de tips die daarop volgen zo goed werken…

Wat gebeurt er met je lichaam als je veel zoet & suiker eet?

Als je suiker eet of eigenlijk alle simpele koolhydraten (lees daarover meer in dit artikel: Koolhydraten: Wel of niet goed in een dieet), dan reageert je lichaam hierop: zodra de suikers opgenomen zijn in je lichaam via je spijsverteringsstelsel stijgt je bloedsuikerniveau, wat niets anders is dan de hoeveelheid glucose (= suiker) in je bloed. Je lever, die verantwoordelijk is voor het zuiveren van je bloed, probeert het bloedsuikerniveau naar normale waarden te krijgen door de suikers in je bloed om te zetten in vet. Vandaar dat je dik wordt van suiker.

Het effect van zoet & suiker op je hersenen

Maar het probleem in je hersenen is nog groter; je hersenen reageren op de smaak van zoet door veel dopamine aan te maken. Deze stof is verantwoordelijk voor het gevoel van plezier en blijdschap. Daarom voel jij je dus blij als je zoet eet. Ik zeg zoet, omdat niet alleen suiker verantwoordelijk is voor dit gevoel: ook suikervervangers zoals Sacharine zorgen hiervoor. Daarom is het eigenlijk ook geen suikerverslaving, maar een zoetverslaving.

Zoals elke stof die zorgt voor een verhoogd dopamine niveau (zoals cocaïne!), is ook zoetigheid erg verslavend. Als het dopamine niveau in je hersenen weer normaal is, wil je meer. Zo krijg je het gevoel dat je zoet moet blijven eten, want je wilt je weer blij en vrolijk voelen. Een verslaving aan zoet en suiker lijkt dus heel erg op een drugsverslaving.

Krijg je die dopaminekick niet snel genoeg, dan gaat je lichaam reageren met ontwenningsverschijnselen. Je wordt onrustig, kunt nergens anders meer aan denken en je begint te trillen door toedoen van je zoetverslaving. (bron)

De grote vraag is dan natuurlijk: wat kun je aan een zoetverslaving of suikerverslaving doen? Het antwoord is langzaam afbouwen. ‘Cold Turkey’ afkicken is erg moeilijk en zorgt er vaak alleen maar voor dat je jezelf na een tijdje volpropt met allerlei dingen die niet goed voor je zijn, met alle gevolgen van dien…

Suikerverslaving: wat maakt suiker zo verslavend!?

Suikers zijn verslavend en dat is niet zo mooi, want suikers zijn slecht voor je. Een suikerverslaving is geen oncontroleerbare ziekte zoals een alcoholverslaving. Suiker heeft desalniettemin een verslavend effect omdat het inwerkt op je plezier- en beloningssysteem. Hieronder lees je de meest recente bevindingen op het gebied van suikerverslaving…

Suikerrijke producten zijn niet alleen verslavend, maar ook dik-makend. Suikers zorgen namelijk niet alleen voor een prettig gevoel… Een overschot aan suiker zorgt óók voor vetopslag.

In Frankrijk wordt 75 procent meer boter en 50 procent meer volvette kaas gegeten dan in Amerika. In Frankrijk heeft echter “maar” 12 procent van de bevolking te kampen met overgewicht; in Amerika is dit ruim 40 procent. Opvallend is dat de Fransen gemiddeld slechts één vijfde van de suikers gebruiken die de gemiddelde Amerikaan nuttigt. Het vetmesten van koeien gebeurt bovendien met maïs, dat voor slechts 5% uit vetten bestaat en voor maar liefst 90% uit koolhydraten!?

Over suikers & insuline…

Suikers worden in je bloedcellen opgenomen als glucose. Hoe meer glucose er in je bloed komt, des te meer van het hormoon insuline er wordt vrijgemaakt door je alvleesklier. Zonder insuline kunnen spiercellen en orgaancellen namelijk geen suiker opnemen uit je bloed, waardoor je bloedsuikerspiegel gevaarlijk hoog kan worden. Hoewel de aanmaak van insuline van levensbelang is, heeft insuline ook een paar bijkomstige nadelen…

Omdat er bij de inname van suiker een noodzaak aan insuline ontstaat, is je insulineniveau extra hoog direct na iedere maaltijd. Je insuline zakt weer als de suikers zijn opgeslagen als glycogeen in o.a. je lever en spiercellen. Hoe “simpeler” de suikers zijn, des sneller ze worden verwerkt. En hoe meer suikers je eet, des te groter de schommelingen. Hoe groter de schommelingen, des te meer honger & vetopslag!

1. Wat doen suikers met je vetopslag?

Insuline zorgt ervoor dat je spieren en organen een seintje krijgen dat het “teveel” aan suikers moet worden opgeslagen. Een deel van deze suikers wordt bij de hand gehouden door je spieren en lever om snel te kunnen worden aangesproken bij lichamelijke inspanning… Een ander deel van deze suikers wordt echter gesynthetiseerd en opgeslagen als lichaamsvet.

2. Wat doet suiker met je hongergevoel?

De (grote) hoeveelheid insuline die bij de consumptie van veel, snelle suiker vrijkomt, heeft – naast vetopslag – nog een tweede nadeel. Door een flinke stoot insuline, wordt je bloedsuiker namelijk snel en rigoureus verlaagt. Door een lage bloedsuikerspiegel ontstaat het typische hongergevoel.

Voorbeelden van deze hongersymptomen zijn samentrekkingen van je maag (hongercontracties), psychische hunkeringen naar voedsel en bovendien een onweerstaanbare trek in suiker! Suiker is namelijk de “beste” (lees: meest efficiënte) manier om je bloedsuikerspiegel weer hoger te krijgen. Suiker zorgt er dus niet alleen voor dat er lichaamsvet wordt opgeslagen, maar ook dat je nog meer suiker wilt eten.

Als je veel & snelle suikers eet, kom je dus terecht in een vicieuze cirkel terecht: suikers zorgen voor insuline, insuline zorgt voor lichaamsvet en hunkering naar nóg meer suikers.

Niet de smáák van suiker is verslavend

Veel mensen denken nog altijd dat de zoete smaak van suiker ervoor zorgt dat je gaat snakken naar méér. Zoals he hierboven kunt lezen, is dit echter niet het geval. Suiker is niet verslavend omdat je smaakpapillen en hersenen aangeven dat suiker “lekker zoet” is, maar omdat suiker dingen doet met je hormonen, bloed en organen.

Sterker nog: onderzoek heeft uitgewezen dat suiker zelfs verslavend kan zijn als je geen ‘zoet’ kan proeven. Dit is interessant, want dit bevestigt des te meer dat ook producten waarin je de suikers niet proeft verslavend zijn. Het laten staan van suiker en producten die duidelijk suikerrijk zijn (snoep, gebak, ijs etc.) is dus niet genoeg. Je moet alle koolhydraatrijke producten beperken die je bloedsuikerspiegel sterk beïnvloeden (wit brood, honing, maïs etc.) om een suikerverslaving te voorkomen!

Verschil tussen goede suikers & slechte suikers (Glycemische Index)

Er zijn suikers oftewel koolhydraten die je bloedsuikerspiegel en insulineniveau heel sterk beïnvloeden, maar ook suikers die hier nauwelijks invloed op uitoefenen. Er wordt al enkele jaren onderscheid gemaakt tussen “goede suikers” en “slechte suikers” aan de hand van de Glycemische Index (GI). De Glycemische Index werkt met een score van 1 t/m 100. Hoe hoger een product scoort op de index, des te sterker de invloed ervan op je insulinepeil en bloedsuikerspiegel en des te meer kans op een suikerverslaving.

De Glycemische Index werkt met slechte suikers (rood), matige suikers (oranje) en goede suikers (groen). Dit geeft het volgende totaalplaatje:

  • Rood: Niet eten (hoge GI)
  • Oranje: Beperkt eten (gematigde GI)
  • Groen: Gewoon eten (lage GI).

Voorbeelden van slechte (rode) koolhydraten volgens de GI zijn: kristalsuiker, honing, melkchocolade, maïs, gekookte worteltjes, rode bietjes en koolraap. Kijk hier voor de groene, oranje en rode GI-tabel.

Nadelen van de Glycemische Index bij suikerverslaving

De Glycemische Index zegt helaas niet maar heel weinig over een voedingsmiddel met suikers. Er zijn namelijk een aantal aspecten waarmee de GI geen rekening houdt:

  • Slechts 5% van alle voedingsmiddelen is getest op de GI.
  • De GI is sterk afhankelijk van de rijpheid van producten.
  • GI-metingen kunnen fluctueren
  • Zo kunnen aardappels een GI van 50 hebben, maar ook van 100.
  • De bereidingswijze (hakken, snijden, bakken etc.) kan de GI veranderen.
  • Vezels, eiwitten en vet in een maaltijd kunnen de GI van een product verlagen.
  • GI zegt niks over voedingsstoffen; zo heeft watermeloen een GI van 72, maar rijk aan kalium, vitamine A en lycopeen.
  • GI zegt niks over calorieën; zo scoren pinda’s slechts 14 op de GI, maar leveren ze maar liefst 550 calorieën per 100 gram.

Bovendien zijn er producten waarin heel véél ‘goede suikers’ zitten, en deze suikerrijke producten staan in de groene tabel… Maar véél suikers zijn sowieso slecht voor je, zelfs als ze je insuline en bloedsuiker niet sterk beïnvloeden. De GI is dus niet het effectiefste middel om een suikerverslaving te verhelpen of voorkomen.

Glycemische Lading om suikers te beoordelen

Om bovenstaande redenen is de Glycemische Index niet de enige leidraad die je moet gebruiken voor de beoordeling van suikers. Naast de invloedrijkheid van suikers moet je ook de hoevéélheid suikers van een product in de gaten houden!

Het verband tussen de hoeveelheid én de snelheid van suikers in een bepaald product worden aangegeven met de Glycemische Lading (GL). Omdat de Glycemische Lading veel meer zegt over de samenstelling van een voedingsmiddel, is de Glycemische lading een veel betere indicator voor suikers dan de Glycemische Index. Zie ook de tabel hieronder…

Glycemische-Lading

Voordelen van GL bij suikerverslaving…

Bovenstaande tabel geeft weer dat de Glycemische Index totaal geen rekening houdt met de hoeveelheid suikers in een voedingsmiddel. Zo hebben aardappels een GI van 95, maar bevatten ze slechts 14,8 gram koolhydraten per 100 gram product.

Roggebrood daarentegen een GI van slechts 55, maar bevat ruim 3 keer zoveel koolhydraten per 100 gram als aardappels. Wanneer een enorme hoeveelheid suikers langzaam wordt opgenomen, schiet je natuurlijk nog steeds niks op! Je wilt weinig suikers die ook nog eens langzaam worden opgenomen.

De Glycemische Lading houdt wél rekening met het aantal koolhydraten en de insuline die nodig is om ze te verwerken. De Glycemische Lading is daarom een veel betere indicator dan de Glycemische Index als je een suikerverslaving wilt tegengaan.

Voorbeelden van goede suikers

Suikers zijn de meest efficiënte energieleveranciers die er zijn, maar ze zijn niet per se nodig om te kunnen overleven. Als je geen suikers eet, nemen vetten en eiwitten de functie van suikers over. Toch is de huidige “anti-koolhydraten-lobby” niet goed bezig. Er zijn namelijk genoeg suikers c.q. koolhydraten die erg gezond zijn en bovendien niet of nauwelijks invloed hebben op een suikerverslaving.

Het gaat hierbij om complexe koolhydraten (polysachariden e.a.) die uit lange molecuulketens bestaan. Deze suikers worden langzaam verteerd, waardoor ze een voldaan gevoel geven en geen “pieken” in je bloed veroorzaken. Bovendien bevatten deze koolhydraten belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en voedingsvezels. Voorbeelden van dit soort goede suikers zitten in:

  • Volkorenbrood & volkorenpasta
  • Zilvervliesrijst & (zoete) aardappels
  • Volkoren ontbijtgranen (havermout e.a.)
  • Fruit & vruchten
  • Noten, zaden en pitten
  • Olijven + paddenstoelen

Een positieve bijkomstigheid van deze suikers is dat het lichaam veel energie verbruikt (lees: calorieën verbrandt) bij de vertering en verwerking van complexe koolhydraten c.q. suikers. Vooral afwisseling van deze goede en gezonde suikers is belangrijk!

Weetje: fruit wordt nog altijd afgekraakt door “anti-koolhydraten-goeroes”, maar er is geen enkele fruitsoort met een GL van boven de 10!

Let wel: suiker is niet dé grote boosdoener qua overgewicht

Een paar weken geleden las ik een artikel op NU.nl over suiker, of liever gezegd, de onduidelijkheden rondom suikers. Het onderzoek, waar het artikel over gaat, is interessant omdat hierin talloze studies naar de effecten van suiker uit het verleden worden besproken (=meta-analyse). Het meest interessante gedeelte uit het artikel voor Gezond’r.nl zal ik even citeren…

Overgewicht

Voor gewichtsbeheersing zijn vooral de totale energie-inname, de energiedichtheid van voedingsmiddelen en het totale voedingspatroon van belang. Het maakt daarbij niet extreem veel uit of koolhydraten in de vorm van suikers of als complexe koolhydraten gebruikt worden.

Suiker is niet de schuldige, maar de combinatie van factoren wel

Suiker is op zichzelf dus niet dé grote boosdoener, hoe graag we ook zouden willen dat al onze gewichtsproblemen te wijten zijn aan één enkele stof. Het simpelweg weglaten van bepaalde voedingsstoffen uit je eetpatroon –zoals suikers of koolhydraten– lijkt dus niet heel erg effectief of efficiënt.

Waar het vooral om gaat, is de combinatie van suiker met andere voedingsstoffen. Zo kan een appel evenveel suiker bevatten als een snoepje, maar een appel bevat óók veel vezels. Bovendien is het volume groter ten opzichte van de energie, dus: je zit sneller vol van een appel dan van een snoepje. Daarom word je niet dik van een appel en wel van snoep.

Vet vervangen door suiker en/of complexe koolhydraten

Wat overigens ook interessant is aan dit onderzoek, is dat duidelijk wordt geconcludeerd dat je afvalt als je producten eet waarbij het vetpercentage is verlaagd en suiker of complexe koolhydraten zijn toegevoegd. Dit zal ongetwijfeld kloppen, maar wat vaak vergeten wordt, is dat mensen van deze ‘vetvrije’ producten méér eten in vergelijking tot producten mét vet juist omdat het zogenaamd ‘gezond’ zou zijn– en daarmee het veronderstelde voordeel tenietdoen (of zelfs omkeren). Kortom: trap hier niet zomaar in…

Belangenconflict? Vet vervangen door eiwitten…

Even vooropgesteld: dit onderzoek, waarvan een schrijver wordt betaald door onder andere Unilever, ging voornamelijk over de toevoeging van suiker en complexe koolhydraten aan producten waarbij het vetpercentage is gereduceerd. Interessant genoeg staat in het onderzoek dat eiwitten als vervanging voor vet in plaats van suiker en complexe koolhydraten veel beter werken om overgewicht tegen te gaan.

Er is alleen één probleem: van eiwitten raak je erg snel verzadigd, dus je eet minder, dus je koopt minder, dus de producent verdient minder, dus wordt dit stukje over eiwitten weggelaten uit alle conclusies en uit de samenvatting. Misschien ben ik te paranoïde als het gaat om dit soort belangenverstrengelingen, want het zal ongetwijfeld ook met de smaak te maken hebben.

Als smaak de oorzaak is, kan wellicht op het hoogtepunt van de gezondheidshype (we zijn er nog lang niet) een pak yoghurt worden geïntroduceerd dat vijf keer zo duur is, maar wel écht bijdraagt aan een slanker lichaam omdat het massa’s toegevoegde eiwitten bevat. Misschien moet het dan ook maar in ultra-kleine verpakkingen die in twee hapjes op zijn om het product nog exclusiever te laten lijken… oh wacht…

Suikerverslaving: conclusie…

Vermijd grote aantallen koolhydraten en beperk bovendien grote hoeveelheden slechte suikers ter voorkoming of behandeling van een suikerverslaving. Vergeet de Glycemische Index en gebruik de Glycemische Lading als graadmeter voor de kwaliteit van suikerrijke producten.

In dit Engelstalige artikel op de diabetes-website Mendosa.com vind je ruim 2500 producten met hun Glycemische Lading (GL). Probeer de gemiddelde GL van alle voedingsmiddelen die je op een dag eet niet boven de 15 te laten uitstijgen als je een suikerverslaving wilt verhelpen of voorkomen. Met diabetes kun je beter onder de 10 blijven.

Heb jij last van een suikerverslaving (gehad)? En heb jij iets gehad aan bovenstaande informatie? Laat a.u.b. hieronder je reactie achter!

Tips om minder zin in zoet te krijgen

1. Suiker heet vaak niet suiker

Een ‘suiker’ of ‘koolhydraat’ wordt vaak niet bij de naam van het beestje genoemd. Bovendien zijn er talloze verschillende suikers die verslavend werken. Let goed op voedingssuikers. Voorbeelden hiervan zijn dextrose, fructose, maltose, galactose, sacharose en glucose (alles wat eindigt op ‘ose’). Ook alles wat ‘honing’, ‘kandij’, ‘stroop’ of ‘siroop’ in de naam heeft bevat veel suiker. Probeer de inname van alle suikers en zoetstoffen sterk te beperken.

Ken alle verborgen namen van suiker in levensmiddelen (lees: namen van suiker) en probeer ze zoveel mogelijk te vermijden. Dit is de simpelste en misschien zelfs ook de belangrijkste tip tegen zoetverslaving…

2. Eet met gerust hart fruit bij zoetverslaving

Het klinkt simplistisch, maar fruit bevat hoofdzakelijk suikers waar je veel minder snel dik van wordt, en bovendien is het zoet in fruit veel minder zoet dan dat van snoep. Daardoor is het effect op je hersenen ook minder. Schrap fruit dus geenszins uit je dieet als je kampt met een zoetverslaving!

Dus ook vers fruit bevat (veel) suikers. Fruitsuiker heet fructose. Als de fructose in vers fruit zit, ben je er in ieder geval zeker van dat je naast de fruitsuiker een heleboel belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt en geen “lege koolhydraten”. Bovendien is fruit veel minder zoet dan snoep, waardoor het effect op de hersenen veel geringer is. Dus: als je zin hebt in iets zoets, neem dan fruit!

3. Vermijd suikervervangers

Niet alleen ‘échte suiker’ veroorzaakt dit vreugdevolle gevoel en de bijbehorende verslavingsverschijnselen, maar ook synthetische zoetstoffen. Dit zijn stofjes die o.a. Light producten zoet maken. Synthetische zoetstoffen zorgen ervoor dat je minder snel dik wordt, maar het effect op je hersenen is gelijk aan echte suiker. Alles wat zoet is, is dus in meer of mindere mate verslavend; ook synthetische zoetstoffen. Er zijn talloze van dit soort zoetstoffen met ieder hun eigen naam en E-nummer.

Suikervervangers zorgen er misschien voor dat je minder snel dik wordt, maar het verlangen naar zoet neemt niet af. Daarnaast zijn er veel aanwijzingen dat suikervervangers niet erg gezond zijn als je ze in grote mate eet of drinkt. Cola Light zorgt dus evengoed voor een zoetverslaving of suikerverslaving, omdat het effect op je hersenen gelijk is aan echte suiker.

4. Vermijd wit (brood, rijst, pasta)

Of het nu gaat om witbrood, witte pasta of witte rijst… Ze bestaan uit simpele koolhydraten en deze worden in je lichaam omgezet naar suikers. Alleen als je veel sport kun je prima witte producten eten, maar voor de gemiddelde persoon zijn de versies met vezels veel beter (dus volkorenbrood, zilvervliesrijst en volkorenpasta). De vezels zorgen ervoor dat de suikers amper worden opgenomen in je lichaam en je bloedsuikerspiegel zal ook niet zo sterk stijgen dan met de witte varianten zonder vezels. Volkorenproducten kunnen je dus bijstaan in je strijd tegen de zoetverslaving!

Witbrood, witte pasta en witte rijst bevatten enkelvoudige, snelle koolhydraten (monosachariden). Bij veruit de meeste mensen worden deze veelvuldig en snel opgenomen. Daardoor zorgen witte producten voor een grotere suikerkick dan de vezelrijke volkoren varianten met langzame, gecompliceerde koolhydraten (disachariden, oligosachariden en polysachariden).

5. Drink niet te veel vruchtensap

Vruchtensappen zijn vaak tot in het oneindige gefilterd, waardoor de fruitvezels er allang niet meer in zitten. Sterker nog: vaak bestaat een vruchtensapje uit water met suikerrijke “vruchtenconcentraten”. De natuurlijke suikers in fabrieksmatig verwerkt vruchtensap worden daarom veel te snel door je lichaam opgenomen, met hetzelfde effect als bij punt 4 beschreven staat.

Een glaasje vruchtensap op zijn tijd is prima. Drink er echter niet te veel van. Vruchtensap mist namelijk een groot deel van de vezels die in fruit horen te zitten. Hierdoor worden de fruitsuikers sneller opgenomen in het bloed. Neem dus liever heel fruit.

6. Drink niet te veel alcohol

Ook alcohol wordt vervaardigd uit suikerAlcohol zorgt er bovendien voor dat je wilskracht niet zo sterk is als wanneer je nuchter bent.

Ook alcohol bestaat uit een speciale vorm van koolhydraten / suikers. Matig daarom je alcoholinname.

7. Zorg dat je weinig suiker in huis hebt

Snoepjes voor de kinderen zijn vaak een grote boosdoener, en hoe vaak komt het voor dat je zelf meer opgegeten hebt dan zij? Hoe minder suiker je in huis hebt, des te minder snel je in de verleiding komt. Bovendien kun je kinderen heel goed leren om te genieten van niet-zoete smaken. Zoet is een simpele smaak, terwijl veel groenten en fruit een complexe smaak hebben. Je moet groente en fruit daarom in veel gevallen leren eten. Jong geleerd is oud gedaan! (bron)

Suikerverslaving voorkomen & verhelpen

suikerverslavingHeb je voortdurend zin in zoetigheid? Misschien ben je dan wel suikerverslaafd. Als je suiker eet, stijgt de bloedsuikerspiegel. De lever probeert de suikers vervolgens om te zetten in vet, zodat je bloed weer “normaal” wordt; vandaar dat je dik wordt van veel suiker. Het effect van suiker op de hersenen is wellicht nóg heftiger. Zoetigheid zorgt er namelijk voor dat er dopamine wordt aangemaakt in de hersenen. Dopamine zorgt voor een gevoel van gelukzaligheid. Zodra de dopamine verdwijnt krijg je een dip en wil je meer. Zo ontstaat het opgedrongen positieve gevoel dat zoetigheid teweegbrengt.

Als je dopamineniveau niet snel genoeg wordt aangevuld, ontstaan er ontwenningsverschijnselen. Hoe meer suiker je eet, des te groter de dip naderhand en des te meer suiker je nodig hebt om je weer goed te voelen. Maar wat kun je tegen een suikerverslaving doen? Het enige juiste antwoord is: LANGZAAM AFBOUWEN. In een klap van 4 scheppen suiker in je thee naar suikerloze thee is veel moeilijker te verdragen dan afbouwen van 4 naar 3 ½, naar 3, naar 2 ½, naar 2 naar 1 ½, naar 1. Als je te snel afbouwt, is de kans bovendien groot dat je het al na korte tijd helemaal zat bent en jezelf volpropt met suikerrijke zoetigheden. Hierbij een aantal handige tips voor het afbouwen van je suikerinname en het voorkomen of verhelpen suikerverslaving.

Suikervrij dieet: 4 tips om te stoppen met suiker eten

Suiker is een verzamelnaam voor een grote groep koolhydraten. Voorbeelden van suiker zijn tafelsuiker (sacharose), druivensuiker (glucose of dextrose), fruitsuiker (fructose), melksuiker (lactose) en moutsuiker (maltose). Suikers worden steeds vaker gezien als een belangrijke veroorzaker van overgewicht. Veel mensen proberen dan ook minder suiker te eten om te vermageren en gewicht te verliezen. Hierbij 4 tips om je inname van suiker te verminderen en uiteindelijk zelfs suikervrij te kunnen eten.

Suikervrij dieet: tip 1 – Gebruik suiker niet als toevoeging

Suiker werkt verslavend. Hoe meer je ervan eet, des te meer je ervan nodig hebt om jezelf prettig te voelen. Als je lange tijd een klein schepje suiker in je thee doet, ben je na een tijdje geneigd om een vol schepje te nemen… En een tijdje daarna twee schepjes. Het is daarom beter om geen suiker toe te voegen aan voedingsmiddelen zoals koffie, thee, yoghurt, kwark en fruit.

Tip 2: Zoek goede alternatieven voor suiker

Een suikerverslaving is grotendeels geestelijk. Als je lichaam je vertelt dat het suiker nodig heeft, neem dan iets gezonds. Neem een glas water, een kop suikervrije thee, een volkoren boterham met pindakaas of een handje rauwe pinda’s of nootjes. Je zult merken dat je drang naar suiker verdwijnt, zonder dat je suiker hoeft te eten.

3. Suikervrij dieet: onderken de gevolgen van suiker

Zie suiker niet als een vorm van troost of beloning. Het enige wat suiker doet is lege energie geven die grotendeels wordt omgezet in lichaamsvet. Het eten van suiker doet je slechts heel eventjes goed voelen, maar je kunt er de rest van je leven last van blijven ondervinden. Zie suiker daarom als een negatieve factor in je leven, niet als een positieve.

Tip 4: Mijd suikervervangers & zoetstoffen

Alle natuurlijke en kunstmatige zoetstoffen zijn slecht voor je. Ze stimuleren bepaalde gevoelscentra en doen je hersenen denken aan suiker. Zodoende blijf je gewend aan zoetigheid en blijft je verlangen naar zoetigheid op de voorgrond. Fruit is de enige suikerrijke snack die wel goed voor je is. Ook honing, …-siroop, en …-stroop zijn niet meer dan vloeibare suiker. Hetzelfde geldt voor frisdranken en alcohol.

Onderzoek naar suikerverslaving: suiker is écht verslavend!

Suikervrij-dieetHeb je ook vaak zo’n trek in iets zoets zoals snoep of een gebakje? Voor zover nu bekend was, dachten we dat de drang naar (het eten van) suiker voornamelijk te maken had met emotionele afhankelijkheid. Met andere woorden: zoet geeft bijvoorbeeld een troostgevoel, dus daarom willen we iets suikerrijks eten als we ons ongemakkelijk of depressief voelen. Dit is niet helemaal waar, zeggen wetenschappers van Princeton op basis van hun nieuwe onderzoek… Zij hebben namelijk bewijs gevonden dat het eten van suiker eenzelfde soort geestelijke verslaving tot gevolg heeft als cocaïne, alcohol en nicotine.

Ze hanteerden deze stelling: als het (over)eten van suiker écht een vorm van verslaving is, dan zouden er langdurige effecten in onze hersenen zichtbaar moeten zijn. Daarnaast zijn hunkering en ontwenningsverschijnselen kritieke onderdelen van een verslaving, en dat is wat men nu succesvol heeft aangetoond in laboratoriumonderzoeken naar suiker. Door ratten héél veel suiker te eten te geven, werden zij afhankelijk. Ze werkten harder om een nieuwe suikerdosis te bemachtigen. Als ze door hard te werken eindelijk suiker kregen, dan aten ze meer dan ooit tevoren. Hiermee tonen de onderzoekers aan dat hunkering en ontwenningsverschijnselen zeker aanwezig zijn as het aankomt op suikerconsumptie c.q. suikergebruik, en dat suiker daarmee een verslavende stof is.

Als de ratten na een langdurige periode van veel suiker eten ineens geen suiker meer kregen, dan werden ze erg onrustig. Ook gaven de onderzoekers op deze momenten alcohol. Opvallend was dat de ratten veel meer alcohol consumeerden dan wanneer ze niet afhankelijk waren gemaakt van suiker. Dit is ook verslavingsgedrag: de verslavende stof vervangen met andere verdovende of geestverruimende middelen. Ook het geven van de drug amfetamine had een opvallend effect op de ratten die verslaafd waren aan suiker: ze kregen een dosis amfetamine die normaal gesproken geen effect had op ratten, maar de aan suiker verslaafde ratten werden hyperactief; een indicatie dat suikerverslaving een langdurig effect heeft op de hersenen en dat een suikerverslaving dus een échte verslaving is.

Dit onderzoek naar suikerverslavingen heeft zodoende aangetoond dat het eten van veel suiker –zéker wanneer je honger hebt– kortstondige neurologische effecten heeft die erg lijken op gebruik van cocaïne, morfine en nicotine. Het eten van suiker zorgt ook voor langdurige effecten in de hersenen en daarmee voor de drang om de verslavingssubstantie te vervangen door een ander verslavend middel zoals alcohol. Het onderzoek naar de verslavende effecten van het eten van suiker is vooral belangrijk voor het ontwikkelen van medicijnen en methoden om ervan af te komen. geven de wetenschappers aan.

Test je kennis omtrent suiker & andere zoetstoffen

Suiker bevat veel snelle koolhydraten en calorieën. Het is dan ook verstandig om je suikerinname te beperken als je op dieet bent. Dit klinkt simpel, maar suiker bestaat in vele soorten en varianten. Er zijn bovendien tal van andere zoetstoffen op de markt. Indien je de ingrediëntenlijst van voedingsmiddelen enkel controleert op het woord ”suiker”, dan ben je er dus nog niet. Wat weet jij eigenlijk over suiker? En hoeveel suiker gebruik jij? Test je kennis over suiker en andere zoetstoffen hieronder!

1. Wat is geen natuurlijke zoetstof?

  • Galactose
  • Sacharine
  • Glucose
  • Dextrose

2: Wat is geen kunstmatige zoetstof?

  • Aspartaam
  • Sucralose
  • Nutralose
  • Neotaam

3. Een gram suiker is evenveel als…

  • ¼ theelepel
  • ½ theelepel
  • ⅓ theelepel
  • 1 theelepel

4. Mensen krijgen het meeste toegevoegde suiker binnen door:

  • Brood en broodgerelateerde producten
  • Dranken
  • Diepvriesvoedsel
  • Snoep

5. Wat is een andere naam voor tafelsuiker?

  • Glucose
  • Fructose
  • Sucrose
  • Sucralose

6. Het consumeren van te veel suiker (suikervergiftiging) kan leiden tot leverschade…

  • Juist
  • Onjuist

7. Wat is lactase?

  • De wetenschappelijke benaming voor bruine suiker
  • Een enzym dat lactose afbreekt
  • Een vitamine die voorkomt in tafelsuiker en de hersenen stimuleert
  • Een natuurlijke zoetstof die voorkomt in borstmelk

8. Gegranuleerde witte suiker is afkomstig van:

  • Bieten en suikerriet
  • Suikerriet & melasse
  • Melasse + honing

Antwoorden

1: Sacharine; 2: Nutralose; 3: Een gram suiker staat gelijk aan ¼ theelepel. Een standaard theelepel suiker bevat dus 4 gram; 4: Dranken. Denk hierbij niet alleen aan frisdranken, maar ook aan vruchtensappen met toegevoegde suiker, sportdranken en alcoholische dranken; 5: Sucrose; 6: Als je zoveel suiker gebruikt dat het schadelijk is voor je lichaam, dan spreken we van een suikervergiftiging. Net als een alcoholvergiftiging, kan een suikervergiftiging je lever aantasten; 7: Een enzym dat lactose afbreekt. Lactose (melksuiker) is een natuurlijke zoetstof die voorkomt in melk en melkproducten; 8: Bieten en suikerriet.

Gebruik jij veel suiker en/of andere zoetstoffen? Vragen of opmerkingen over suikerverslaving c.q. zoetverslaving? Geef hieronder een gil! :) Deel hieronder jouw ervaringen en bevindingen omtrent suikerverslavingen…

104 Reacties

  1. ganse dag voel ik mij ongelukkig en dan begint het snoepen van s morgens tot s avonds bij stress en verdriet ik ben een sociaal persoon altijd opgewekt geweest plezier maar door familiale problemen met mijn zoon heb ik in een depressie gezeten dan was ik zo dik en heb ik mij een maagverkleining laten doen waarop ik nog geen minuut spijt van heb door over 3 jaar vijf maand in Leuven te liggen zijn mijn beperkingen zeer gestegen ik kan niet meer gaan wandelen, weinig contact, en mijn echtgenoot die zegt de ganse geen woord en ik babbel graag daar zit het grote probleem ik kan dat niet aan echt dat snoepgevoel weg willen ik zou graag die 10 kg eraf willen

    • Lieve Christiane, er is maar een oplossing mogelijk: grijp jezelf bij elkaar, stap uit je slachtofferrol en maak jezelf weer sterk! Niemand kan jou veranderen, alleen jijzelf. Wie wil je zijn? Maak een stappenplan en maak kleine stapjes. Versterk jezelf met positieve websites. Go for it!

  2. Ik ben kok en heb een afwisselende en stressvolle job. Ik merk dat ik de laatste 2 jaar echt veel last heb van mijn suikerverslaving. Zeker wanneer het druk is bij ons of er veel spanningen zijn op het werk. Thuis lukt het me goed om overal af te blijven, maar op mijn werkt vliegt de suiker mij om de oren en kan ik er echt niet aan weerstaan. Kan iemand mij hiervoor tips geven? Heb ook gelezen over Bio Chromium maar heb ook al in deze reacties gelezen dat Chroom niet zo goed is???

  3. Ik heb een cola light verslaving twee liter per dag. Ik weet niet hoe ik hiervan af moet komen. Iemand tips?

    • Cola light is niet lichamelijk verslavend; het is dus echt een psychisch verschijnsel dat ’tussen de oren zit’… Een extreem effectieve oplossing is geen cola light meer in huis halen. Werkt verrassend goed!

    • Hallo Simone, Ik heb wel wat tips voor je cola verslaving. 1. Vraag jezelf af waarom je er trek of dorst in heb? 2. Vraag iemand of hij of zij je een handje wil helpen, bijvoorbeeld door te zeggen, nee nu even niet… 3. Je moet niet meteen teveel willen, stel bijvoorbeeld nu drink ik anderhalve liter per dag en dat begin ik “nu” met 1 liter ga dus niet meteen naar bijvoorbeeld 0.5 liter of helemaal niks! Ik hoop dat je er iets aan heb… veel succes!

    • Hi, denk bij elke slok ook vooral aan de sluipende tanderosie die je ontwikkelt met dit soort frisdranken! Zoek een lekkere theesoort uit: wit, groen, zwart, smaakje en ga thee drinken uit een mooi theekopje.

  4. Als ik een snoepbehoefte hebt… wat niet zo vaak meer voorkomt door koolhydraatarm dieet, neem ik een blokje pure chocola 76% en het is weer klaar… Heb ondertussen wel geleerd dat suiker niet alleen een verslaving in de hand werkt, maar ook gif is voor je lichaam.

  5. Hoi iedereen, Ik heb echt de heeeeeele dag zin in suiker en snoep! Mijn mama zegt dan “eet wat fruit” maar het probleem is: ik lust bijna niks! Ik schaam me er echt voor. Als ik eens iets ga eten bij een vriendin dan moet ik 90% van de tijd zeggen dat ik het niet lust… Daarom dat ik als ik honger heb snoep en suiker eet. Heeeeeeeeeeelllllppppppp!!!

    • Heyy ik heb serieus precies t zelfde probleem. ???? Maar wat van dat altijd trek hebben: pak een (suikervrij) kauwgompje werkt bij mij, en dat van je schamen dat je niks lust… baal ik ook erg van. Heeft iemand tips voor ons?

  6. Ik sport heel veel (5x per week) en eet en snoep veel. Heel vaak vragen mensen mij waar ik in godsnaam al dat eten laat. Maar ik kan het heel moeilijk tegenhouden. Als ik intensief gesport heb, heb ik niet genoeg aan 3 boterhammen… Helaas snoep ik dan heel veel. Hoe kan ik dit stoppen? En is het heel erg om veel te snoepen als ik dit weer verbrand tijdens het sporten? Ik ben niet dik!

  7. Nou ik kom er nooit vanaf hoor van die verslaving… zonder snoep en chocola overleef ik niet…

    • Als je ervan uitgaat dat je nooit van je zoetverslaving verlost zult raken, zal dat naar alle waarschijnlijkheid ook nooit gebeuren. Je kunt je verslaving als zodanig accepteren of ertegen vechten…

  8. joel raatgever Reageer

    Hey. Kan iemand mij misschien een tip geven? Ik eet maar al te graag snoep en koek. Dat komt door mijn medicijnen. Als ze ’s avonds zijn uitgewerkt wil ik maar al te graag snoep en koek eten. Help!

    • Welk medicijn bezorgt je dan zo’n zin in snoep en koek? Ik heb er namelijk helemaal geen medicatie voor nodig. :P

    • Chroomtabletten helpen om je zoetbehoefte te onderdrukken. Kost bijna niks bij het Kruidvat en het werkt echt.

    • Ik weet dat ik me hiermee ongevraagd inmeng, maar ik kan niet nalaten tot voorzichtigheid te manen als het aankomt op chroomtabletten. Het is echt schandalig dat chroomsupplementen nog altijd verkocht mogen worden, want er zijn talloze ernstige bijwerkingen van bekend, vooral van chroompicolinaat (wat ook in veel afslankpillen en Stackers zit). Zo wordt chroomsuppletie gelinkt aan o.a. afsterving van bloedplaatjes, bloedarmoede, huidaandoeningen, leverstoornissen, nierproblemen en hersenafwijkingen. Je moet alleen chroom suppleren als je een tekort hebt aan dit spoorelement. En hoewel sommige alternatief genezers anders beweren, zijn er nauwelijks mensen met een gediagnosticeerd chroomtekort. Er is overigens niks mis met chroom uit voeding, maar de chroomverbindingen in chroomsupplementen zijn onnatuurlijk/verwrongen en bovendien is een chroomsupplement veel te geconcentreerd, waardoor je al snel te veel chroom binnenkrijgt. (bron)

  9. Misschien nog een tip om de zoete trek te stillen met een gezonder product: eet als tussendoor snack wat plakjes yacon. Het heet in het Nederlands ‘grondappel’, ‘appelwortel’ of ‘andesknol’ en ziet eruit als een aardappel, maar is vrij sappig en een beetje zoet. Het bevat de stof inuline die zorgt dat het bloedsuikerniveau beter gereguleerd wordt. Verder vind ik het zelf ook lastig om zoetigheden te laten staan (ik val meestal voor plakjes ontbijtkoek of speltwafeltjes van de bio-winkel, en ook zuidvruchten zoals gedroogde abrikozen vind ik heerlijk). Na de hele dag veel groenten en wat fruit en vlees en avocado’s en eieren met wat brood te hebben gegeten, begint toch wel aandrang naar zoetigheid te komen. Even buiten een ommetje maken op de frisse lucht helpt wel, maar het gevecht blijft. En ik heb dit nu al maanden zo. :( Iemand nog een tip?

  10. Hey, Ik besef nu al ongeveer 1 jaar dat ik een suikerverslaving heb, maar ik heb er nog nooit iets aan gedaan. Ook omdat ik niet weet hoe en omdat ik dat nooit zal volhouden! Als ik er alleen al aan denk… dat ik ga stoppen met suiker eten, dan weet ik al dat ik dat niet kan! En in mijn omgeving zullen er altijd mensen suiker eten en vlakbij mijn school is ook een snoepwinkel, en als ik daar binnenkom ruikt al die suiker zo goed dat ik wel iets moet kopen… Ik wil ook graag vermageren, maar dat lukt me nooit omdat ik te veel suiker eet! Kan er iemand mij A.U.B. helpen? Mijn verslaving is al ver gevorderd!

    • Je ongezonde drang naar suiker heeft alles te maken met je fysieke en mentale beloningssysteem dat grotendeels functioneert op basis van dopamine. Je eet suiker en dat voelt fijn. Wat goed helpt is dus fijne alternatieven/equivalenten zoeken voor suiker die je insulinepeil en bloedsuikerspiegel niet negatief beïnvloeden. Ga leuke dingen doen, neem gezonde (maar wel lekkere) tussendoortjes en ga bovendien sporten! Lichaamsbeweging is niet alleen goed voor je lijn en gezondheid, maar ook nog eens bevorderlijk voor je dopaminehuishouding en een prettig gevoel, waardoor je drang naar suiker zal afnemen. Al met al is en blijft het afkicken van een suikerverslaving een kwestie van doorzetten.

    • Clarqa Kroon

      Toen ik vanwege chronische vermoeidheidsklachten enkele jaren absoluut suikervrij heb gegeten. ging dat vrij goed, op wilskracht, want ik wilde wel van die klachten af. Aanvankelijk droomde ik van chocola, maar dat ging wel over. Maar na 3 jaar at ik 1 snoepje en merkte dat meteen de rem eraf was. De hele zak moest weer helemaal leeg -en ik misselijk- voordat ik tevreden was. Mijn vermoeidheidsklachten waren onveranderd gebleven, wat me niet stimuleerde om de rest van mijn leven die moeite te blijven doen. Verslaafd ja. Nu ben ik aan de chlorella, een zoetwateralg. Dit werkt ontgiftend/detoxend en maakt het hormoonevenwicht beter. En zonder dat ik daar nou specifiek op uit was, merk ik dat ik minder snoeplust heb. Ik kan een zakje drop opentrekken en een week later zit er nog steeds wat in… zonder dat ik mijn wilskracht in hoef te schakelen. Dus de boom in met al die theorieën over het ontstaan en doorbreken van suikerverslaving, want is een hele gezonde manier en werkt zonder moeilijk gedoe. Hopelijk zet het ook zoden aan de dijk voor mijn gewicht, want dat is natuurlijk ook niet meer wat het wezen moet. Tot dusver leek diëten me ook vrij zinloos met zo’n dwingend suikermonster in mijn lijf, maar dat maakt nu ook meer kans.

  11. Ik heb er nooit zo erg bij stil gestaan maar ik denk nu echt dat ik een suiker/zoet verslaving heb. Ik sport regelmatig en eet gezond en weinig koolhydraten (dacht ik), maar ondertussen eet ik dus wel een half pak koekjes op bij m’n kopje groene thee zonder iets erin waardoor ik daarna me super schuldig voel omdat ik juist de rest zo goed doe. Speculaasjes, Bastogne koekjes, kruidnootjes met chocola, hagelslag etc. Zodra ik een kop thee neem denk ik Ahhh, een koekje erbij kan wel, maar inderdaad, dan voel ik me ineens wat vrolijker worden en kan ik niet meer stoppen en heb ik ook geen trek meer in wat gezonds daarna (zoals bijvoorbeeld het avondeten). Een uur later voel ik me dik, lui en heb ik enorme spijt en beloof ik mezelf ’t vanaf dat moment echt niet meer te doen maar de volgende dag is het precies hetzelfde liedje. Die chroompillen, werken die hier echt goed tegen?

    • Beste Naomi, Ik heb dit ook jarenlang gehad. Maar positief is alvast dat je je bewust bent van je suikerverslaving, want dan kun je er in ieder geval iets aan doen. Misschien dat chroomtabletten ietwat kunnen bijdragen, maar als puntje bij paaltje komt, moet je het echt hebben van je eigen kracht (overigens kennen chroomtabletten ook gevaarlijke bijwerkingen, dus eet liever chroomrijke natuurvoedingsmiddelen…). De knop omzetten en ‘cold turkey’ stoppen met suiker eten. Zodra je lichaam uit het ritme van bloedsuikerpieken en -dalen raakt, heb je vanzelf minder zin in suiker. Sterker nog: suiker smaakt op een gegeven moment niet eens lekker meer; ik vind suiker zelfs vies smaken sinds ik ermee gestopt ben. Het kan wel een aantal weken duren voordat je de suiker ontwend bent, en gedurende die tijd is het lastig om niet toe te geven aan de drang naar suiker van je lichaam. Maar zoek op zulke momenten afleiding; ga sporten, wandelen etc. om er niet bij stil te hoeven staan. Zo’n bloedsuikerdalletje wordt na een tijdje ook zonder koekje, snoepje of chocola rechtgetrokken door je lijf, dus die trek in suiker verdwijnt vanzelf. De truc is om er niet direct aan toe te geven en iets zoets te eten. Het is echt een kwestie van doorzetten, maar als je echt wilt, kun je je bloedsuikerspiegel en insulineniveau redelijk onder controle houden, dus pieken en dalen voorkomen. Dan heb je minder honger, minder vreetbuien, minder zin in suiker, minder vetopslag etc. Afvallen wordt echt zo veel gemakkelijker! Kortom: een enorme beloning… Groeten, Paul

  12. Een hele goeie tip voor alle mensen met een suikerverslaving… Neem chroomtabletten! Heeft mij in ieder geval heel erg veel geholpen. Chroomtabletten zorgen ervoor dat je suikerspiegel meer stabiel wordt. Het is belangrijk dat je bij het gebruik van deze tabletjes, wanneer je van start gaan, dat je weinig tot niet snoept, want anders werken ze niet.

  13. Hallo, Ik ben Jibbe Ukema. Ik ben al tijden bezig met het Crash Dieet. Ik vind het redelijk goed vol te houden. Toch wel raar om te lezen dat er zoveel dieten zijn maar dat die toch veel overeenkomsten hebben. Bedankt voor dit informatieve artikel.

  14. Hoi, Wat mij erg helpt is het maken van gezonde smoothies met de blender, Die zijn heerlijk zoet en lijken een beetje op milkshakes. Ik zorg dat ik dat op voorraad heb in de koelkast of vriezer. Ik maak ze van amandelmelk (beetje zoeter dan gewone melk en heel gezond). Kies de ongezoete variant, te koop in de natuurwinkel. En sinds kort ook in enkele gewone supermarkten (merk Arla). Daar mix ik fruit door wat ik in huis heb, De ene keer banaan, dan weer kiwi, etc. Ik heb ook ingevroren stukjes fruit in de vriezer. Zo kan ik steeds andere varianten maken. Als ik weer chocola móét hebben, dan neem ik een smoothie. Helpt echt!

    • Twee jaar geleden mijn vorige berichtje. Begin dit jaar heb ik bij de sportschool onder begeleiding een 10 weeks programma gedaan. Daarbij waren ook drie gesprekken met een dietiste. Wat voor mij een enorme eye-opener was; het gaat niet alleen om de suiker bij mij, wat bij mij de ‘niet tegen te vechten’ drang naar snoep veroorzaakt zijn de koolhydraten, zowel de simpele (die ik eigenlijk nooi eet) als de complexe. Als ik mijn koohydraten maar beperk (overdag maar drie zelf gebakken spelt boterhammen) en bij de warme maaltijd maar een kleine portie neem (één aardappel, of één lepel rijst etc) en dan ook geen wijntje bij het eten neem, dan redt ik het savonds nét. Snaaien doe ik met rauwkost en verder eet ik heel veel zelfgemaakte soep: uitje bakken, knoflook erbij en dan in stukjes veel broccolie of courgette of pompoen of brandnetel etc en een beetje water (niet te veel, krijg je een wat dikke soep). Ff laten koken, bouillonblokje en de staafmixer erdoor. Makkelijk voor twee dagen een grote pan te maken en je kan er net zoveel van eten als je wil, nog lekker ook! Bij stevige trek beetje geraspte kaas erdoor. Zeker aan het eind van de middag is dit mijn redding, zeker als het al klaar staat. Op deze manier heb ik er in 10 weken 8 kilo af. en hopenlijk nog meer, maar dat lukt vast, als ik me maar niet meer aan koolhydraten overeet.

  15. Vanmiddag op de weegschaal gestaan en besloten METEEN aan te pakken! Niet morgen, maar NU! Vanaf m’n 15e binnen no time van begin 60 naar achteraan de 70 gevlogen, veel afvalpogingen gedaan, 10 kilo eraf, 15 kilo erbij etc. tot ik op mijn 20e 90 kilo woog bij een lengte van 1.69… Toen besloot ik een maagband te laten plaatsen, dat was in maart 2005. Met kerst datzelfde jaar woog ik rond de 70 kilo! Wat was ik blij.. 20 kilo kwijt in zo’n korte tijd! Binnen een jaar na de operatie zat ik op mijn streefgewicht van 60 kilo. Natuurlijk kreeg ik klachten, 1,5 jaar geleden een hb van 4,5 sterk ijzer- en vitaminetekort etc. Maagband wat losser laten zetten zodat ik meer kon eten, met als gevolg dat ik een paar kilo aan kwam, waarop ik hem weer strakker liet zetten en weer afviel. Het cirkeltje was rond, ik voelde me weer slechter. Moe, nergens zin in, veel braken al die jaren, tot ik een half jaar geleden besloot hem weer losser te laten zetten en dit zo zou laten i.v.m. mijn gezondheid. Weeg nu weer 71 en ben hier niet blij mee. Maar ik besef dat ik ZELF iets moet veranderen in mijn gedachten om weer wat af te vallen. De maagband heeft mij toentertijd enorm geholpen en nu moet ik het zelf doen! Ik ben vanmiddag na het wegen gelijk op de rem gaan staan, ik lees van alles (o.a. deze site) en ik voel me goed. Alleen het idee al dat ik het zelf ga doen motiveert me enorm! Ook ik ben een enorme zoetekauw, voel me echt rot als ik een paar uur/dagen niks heb gesnoept, echt ongelukkig rot… Ik moet gewoon beseffen dat ik vol moet houden, dat het overgaat! IK KAN DIT! :D

    • Neem fruit!!! Besef dat dit eigenlijk veel lekkerder is en veel gezonder!!! Laat dat ook een motivatie zijn om je lichaam goed te verzorgen. Avocado is ook super lekker. Besef dat het eigenlijk een psychisch spelletje is en je houd het inderdaad zelf in stand door te denken dat je het nodig hebt!!! Fruit is super lekker!!! Leer het te waarderen. Puur en eerlijk ik bedoel je wilt je zelf toch niet kapot eten… Bedenk ook maar dat er mensen zijn die nog niet eens een normale portie te eten hebben gehad in hun hele leven. Wij westerlingen zijn v.w.b. het eten zwaar verwend en zien de waarde er niet meer van. Leer eten te zien als een gift en waardeer het dan ook en ga met het eten en met je lichaam respectvol om en zorg er goed voor!!! Heel veel succes!

    • Dit komt mij bekend voor want ik heb ook steeds Dan Val ik 2 kilo af en Dan zit er Weer 7 kilo bij Groet Linda

  16. Hallo allemaal, Ik heb deze site gevonden in mijn zoektocht naar info over dwangmatig overeten. Het is me wel duidelijk dat dat mijn verslaving is. Ik ben al jaren bezig met teveel eten en weer afvallen. Vorig jaar ben ik 27 kilo! afgevallen door weinig koolhydraten te eten. Ik voelde me geweldig, was binnen een week van de “stemmetjes” af en heb geen seconde gedacht aan “zondigen”, echt niet één keer in 10 maanden tijd. Toen begon ik met kaas snacken, suiker durfde ik niet maar kaas mag dus werd dat het. Zo kwam ik weer 5 kilo aan, maar goed dat was nog tot daar aan toe (maar ik denk dus wel dat ik eet om bepaalde andere gevoelens te onderdrukken of zoiets). In december 2010 ben ik geopereerd, borstverkleining (dit was nog niet mijn plan toen ik ging afvallen, maar na die 27 kilo waren mijn borsten maar 1 cupmaat gekrompen, nl van cup J naar cup I). Vanaf de dag na de operatie is het helemaal mis gegaan. Mijn lijf schreeuwde echt om brood en mandarijnen. Ik heb toen na overleg met een diëtiste besloten om meer koolhydraten te gaan eten omdat mijn herstel dat waarschijnlijk nodig had. Daarna is het helemaal misgegaan en ik ben nu weer TWINTIG kilo aangekomen, in dus ongeveer 6 maanden tijd. Ik vreet de hele dag door, koop pakken koek die ik snel opeet en waarvan ik de verpakking niet thuis weggooi, ik eet zakken drop leeg, slagroom, chocopasta en pindakaas uit de pot etc. Steeds denk ik dan, laat ik er nu van genieten, want ik moet hier natuurlijk mee stoppen maar dan neem ik nu nog even dit of dat. Ik geniet er ook echt van, zalig vind ik het. Dat zal dus door die dopamine komen die je hersens aanmaken. Echt schuldig voel ik me ook niet, maar als ik in de spiegel kijk vind ik het echt verschrikkelijk. Vorig jaar om deze tijd was ik zo happy, ook al had ik toen nog mega borsten. Ik heb ook bijna al mijn grote maten kleding weg gedaan, dus ik heb nu nog heel weinig dingen die ik aan kan, en heel veel echt leuke dingen die gewoon te klein zijn. En daar baal ik dan dus wel heel erg van. Over ruim 4 weken op vakantie naar Spanje, strand etc, waar ik zo’n zin in had, maar nu weet ik al dat ik me ongelukkig ga voelen door mijn omvang. Ik ben zonder overdrijven denk ik al 25 keer serieus opnieuw begonnen sinds januari, soms voor een paar uur, één keer zelfs voor 2 weken, 6 kilo afgevallen en dan toch weer de fout in. Bij mij verdwijnt de zucht naar zoet dus niet meer binnen een week helaas… Verder begin ik natuurlijk elke dag met een schone lei, maar niet voor lang. Ik denk dat ik hulp moet zoeken. Sterkte allemaal.

    • Beste Miek, Ik herken me zo in je verhaal… Ik ben vorig jaar 10 kilo afgevallen en het ging zo makkelijk! Toen, maar nu lijk ik alles naar binnen te moeten proppen omdat het ‘op moet’ of omdat het anders ’toch maar bederft’…

  17. Hoi allemaal, Ik herken mezelf in veel verhalen. Ik heb ook altijd een eetprobleem/snoepprobleem gehad. Ik ben 28 jaar en weeg nu 83 kilo (bij 166 centimeter). Ben in 1,5 jaar 12 kilo afgevallen door simpelweg mijn hongergevoel, zoetbehoefte, stemmen in mijn hoofd en alles wat bij een eetprobleem/snoepprobleem komt kijken voor te blijven. Wat ik hiermee wil zeggen is: je moet je hongergevoel VOOR zijn. Wacht niet tot wanneer je honger/trek krijgt om iets te gaan eten, maar bedenk alvast wat je gaat eten VOORDAT je honger krijgt. Bijvoorbeeld: bedenk een dag van tevoren wat je de volgende dag gaat eten en herhaal dit elke dag voor ontbijt, lunch en avondeten (moet wel gezond zijn natuurlijk). Zet het eventueel ook op papier. Zo voorkom je dat de stemmen in je hoofd je gedachten overnemen omdat jij al op je papiertje hebt voorbereid dat je bijvoorbeeld een stuk fruit gaat eten als tussendoortje i.p.v. snoep. Dit heeft mij heel erg geholpen ik had ook stemmen in mijn hoofd die constant vroegen om zoetigheid. Maar omdat ik steeds in mijn hoofd ging herhalen dat ik een stuk fruit, glas water, of thee (zonder suiker) zal pakken als ik hongergevoel of zoetbehoefte krijg, heeft dit mij heel goed geholpen. Tip! Blijf je hongergevoel en zoetbehoefte voor.

  18. Ik ben een erge chocoladeverslaafde. Snoep doet me niets. Maar ik kan maar niet van chocola afblijven! Ik ben 1.64 en weeg 79, ja da’s (heel) veel. Ik sport ook veel maar door dat vervloekte chocoladeverslaving kan ik niet afvallen. Het lijkt makkelijk om te zeggen dat je geen chocola moet kopen, maar eenmaal bij de supermarkt koop ik een hele lading. Wat kan ik hieraan doen? Groet, Lisa

    • Hoi Lisa, Ikzelf ben ook suikerverslaafd, niet zo zeer alleen chocolade. De enige tip die ik je kan geven is als je nu melkchocolade eet over te stappen naar pure chocolade, dit schijnt gezonder te zijn. Daarna steeds donkerdere chocolade, Côte d’Or heeft een heerlijke chocolade van 86% cacao, heel erg donker dus, maar wel lekker. Het is even wennen en smaakt heel anders dan chocola waarvan dit percentage lager is. Ook vindt ik alleen die van de Côte d’Or lekker, goedkopere merken vindt ik niet lekker (zit niet tussen mijn oren, goedkopere merken lijken bitter). Daarna proberen toch wat te minderen en het uiteindelijk bij 1 stukje per van de 86% Côte d’Or houden (de stukken van deze chocolade zijn best groot). Als je een ander merk lekker vindt kan dat natuurlijk ook, ik ga je niet verbieden andere merken te kopen. Ook hier zit nog steeds suiker in, dus je bloedsuikerspiegel kan er wel wat van gaan schommelen. Ik denk als je je aan dat ene stukje of zelfs nog minder houdt, dat je zelfs als suikerverslaafde echt wel moet kunnen afvallen met dat sporten. ;) Groetjes, Sillie

    • Hallo. Ik herken dit. Wat ik die is misschien heel ouderwets maar mij helpt het enorm. Van te voren een boodschappenbriefje maken. Dan een keer per week naar de supermarkt. Daarnaast ken ik het ‘regime’ op = op. In het begin lastig maar het went. Verder doe ik boodschappen met een volle maag. Dan kan ik de verleiding het beste weerstaan. En het liefst op de fiets boodschappen doen. Dan kan ik de hoeveelheid in huis beperken. Succes!

  19. Hoi, Ik ben 26 jaar en begin nu echt dik te worden. Ik heb altijd al een gevulde bouw gehad. Als ik naar snoep kijk kom ik al aan, dit is erg frustrerend. In mijn familie komt een schildklierafwijking voor hierdoor heb ik een lage omzetting. Mijn lichaam schreeuwde om energie en wat is de snelste energiebron suiker. Daarnaast ben ik een emotie-eter, waardoor ik in een spiraal zat, ik snoepte om me beter te voelen maar door het snoepen voelde ik me dik hierdoor ging ik nog meer snoepen om me beter te voelen. Een jaar geleden wilde ik van mijn suikerverslaving af, dit is tot afgelopen december niet meer gelukt. Toen kreeg ik kiesklachten en kon ik geen suiker eten voor bijna een maand lang. Nu lukt het me iets beter om te minderen met suiker al is de drang er nog steeds wel met alle afkick verschijnsels van trillen tot vermoeidheid. Nu is mijn grootste probleem het gezond avond eten, ik kan niet koken en ik ben vaak moe van het werken. Heeft iemand hier een tip voor. ps ik ben singel dus geen vriend of dergelijke waar ik rekening mee hoeft te houden. Daarnaast lees ik dat vruchtendranken uit pak niet aanbevolen wordt, hoe zit het met de aanmaak vruchtendrank van Roosvicee (die in de groene flesjes, de speciale vitamine mixen), wel zeer verdund dit stilt de ergste suikerzucht voor mij. Ik hoop dat iemand een tip heeft. Groetjes!

    • Hoi Van Cuyk, De beste tip die ik je kan geven is: leer koken! De kant-en-klaar producten die je in de supermarkt koopt en ook afhaalmaaltijden bevatten vaak veel zout, vet en suikers, dat is om de houdbaarheid lang en de prijs laag te houden. Ga op een kookclubje, dat is heel gezellig, en je leert er ook wat van. Als je eenmaal de basisprincipes onder de duim hebt kun je gaan experimenteren met recepten met een lage GI. Door voeding te eten met een lage GI (zoals zilvervliesrijst en volkorenpasta) zal je bloedsuiker minder schommelen, zodat je minder trek in suiker hebt. Ik doe het zelf ook, en heb sinds ik ermee ben begonnen minder trek in zoetigheid. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je de voeding met een hoge GI (snoep en andere suikerhoudende producten) sowieso laat staan. Dat kost wat discipline en je bent een week of 2 chagrijnig, maar dan ben je ervan af. Schipperen met een beetje suiker zoals met light siroop zou ik niet doen, als je de zoete smaak helemaal afwent is het uiteindelijk makkelijker. Als je het psychisch moeilijk op kunt brengen dan is het misschien goed om bij een afslankclubje te gaan, en sporten is altijd goed voor de motivatie. Als jij je eenmaal hebt voorgenomen dat je gezond wilt zijn dan is snoep de vijand die tussen jou en je doelen instaat.

    • Wat vooral doorklinkt in je verhaal zijn smoesjes. Dat er in je familie een schildklierprobleem speelt, wil niet zeggen dat jijzelf aan klinische hypothyreoïdie lijdt, laat staan dat je lichaam “om suiker schreeuwt” vanwege je schildklier. Dat is echt enorm suggestief, vooringenomen en arbitrair! Je komt ook heus niet aan van “kijken naar snoep”… Je komt aan door het ETEN van snoep. Je BENT ook geen emotie-eter, je kiest ervoor om emoties weg te eten, een eigenschap die je niet als zodanig moet willen accepteren, maar moet AFLEREN. Door het minderen van suiker ontstaan ook geen lichamelijke afkickverschijnselen zoals trillingen/tremoren. Tuurlijk kan het mentaal gezien lastig zijn om suiker af te bouwen, maar suiker is niets vergeleken bij heroïne. Dat je niet kunt koken, is een reden om te LEREN koken. Begin daar eerst eens mee. Gewoon simpele, gezonde maaltijden koken! Dat kan echt IEDEREEN en daar moet je tijd voor MAKEN! En nee, siroop is net zo ongezond als vruchtendranken. Vruchtendranken uit pak zijn grotendeels siropen waar al water aan toe gevoegd is. Al met al hoor ik vooral smoesjes, uitvluchten en drogredenen om niets te hoeven doen aan je suikerverslaving en niet te hoeven afvallen. Kom op hé, schouders eronder, wilskracht tonen en hard voor jezelf zijn!

  20. Nog één van mij… Ik heb een week geleden resoluut de knoop doorgehakt; snoep en koek en stapels boterhammen? Nee, ik wíl het niet meer en ik doe het niet meer. Stoppen met roken lukte ook zonder centje pijn dus; klaar met de suiker en zoetigheid… Ben nu een week verder en het constante zeur-stemmetje in mijn hoofd begint minder te worden, YES! Een leuke voor ‘weetwatjeeet’ vind ik de eetmeter van het voedingscentrum (.nl). Helpt mij enorm om me bewust te worden van wat ik zo allemaal weg eet op een dag. De calorieën/kooihydraten/vitamines/mineralen etc. rekenen zij er voor je uit. Ze maken geen verschil in complexiteit van koolhydraten en je kunt er ook niet alle voedingsmiddelen in terugvinden, maar toch. Ik vind het een eye-opener. Als ik eerlijk ben heb ik wél honger als ik me aan die 2000 calorieën houdt, maar ik ben een lange en actieve vrouw en misschien moet m’n bloedsuiker nog beter wennen? Succes aan alle lijners met een zoetverslaving/suikerverslaving!

  21. ‘Goed’ om eens verhalen van anderen te lezen, ik ken verder eigenlijk niemand met zo’n onverzadigbare snoepdrang als ik…Vooral aan het eind van de middag, en ’s avonds na het eten. Ik vind het gewoon bizar. Extra lastig vind ik dat ik zo’n emotie-eter ben. Bij elk beetje frustratie is mijn eerste reactie gelijk te gaan vreten; liefst koek en als ik dat niet heb; boterhammen met driedubbel pindakaas! Nu ben ik single moeder van 2 kids die qua gewicht ondermaats zijn. Ik ben heel bewust met voedsel bezig, veel fruit/groente, alles volkoren etc. Maar met 2 te dunne kinderen in huis, is ons toetje na een frustrerende langdurige maaltijd een zak met minireepjes of zo, of slagroomvla met slagroom… pfff

    • Dat jij je kinderen ongezonde toetjes wilt voeren, betekent natuurlijk niet vanzelfsprekend dat je daar per se ook zelf van mee moet eten… En doe dan in ieder geval niet OOK nog eens slagroom op je slagroomvla…

  22. Ik ben 36 en ik heb al sinds mijn pubertijd moeite om mijn gewicht in bedwang te houden. Mijn hele familie heeft overgewicht, de enige reden dat ik nooit extreem overgewicht heb gehad is omdat ik sinds mijn 8ste 3 keer per week (of meer) sportte. Maar altijd wel een beetje overgewicht, met een BMI van rond de 25. Toen ik overstapte op een zittend beroep met een lekkere kantine ben ik binnen een jaar 18 kilo aangekomen (bovenop die BMI van 25). Deze 18 kilo heb ik er ook weer afgekregen in het 1,5 jaar erna. Hoe? Veel discipline, regelmatig sporten, fanatiek veel kennis over voeding opgedaan, steun gezocht bij andere afvallers, na iedere misstap weer doorgegaan, veel tijd en energie in gezonde voeding en beweging gestoken, en nooit mijn doel uit ogen verloren: me goed willen voelen in een gezond gewicht. Inmiddels jaren later ben ik weer een paar kilo´s aangekomen na stress, verbouwing, geen tijd etc. Nu ben ik weer druk met mijn doel halen, ik zit weer bijna op BMI 25. Het mag dan formeel geen verslaving heten, voor mij is suiker erg verslavend. Als ik het wel eet dan wordt ik er na een korte boost (langdurig) moe van, als ik het niet eet dan word ik heel onrustig en trek ik wel 20 keer op een avond een leeg kastje open om te kijken of er echt niks in ligt. Voor mij was er maar 1 keus: ik ben de baas, en niet mijn eten. Ik ben dan ook een maand of 3 geleden volledig cold-turkey met suiker gestopt, ook met de suikervervangers. Geen koek, geen snoep, geen toetjes of zuivel met toegevoegde suiker, niet in de koffie of thee, vooral geen chocola (dat is het ergste), geen witbrood, helemaal niks. De enige suiker die ik binnenkrijg is de natuurlijke suiker in fruit en bijv. magere yoghurt. Vooral de eerste week was erg moeilijk en kostte veel wilskracht. Mijn man is niet op dieet, dus er is altijd wel iets in huis. Enorme onrust, vooral ´s avonds na het eten, en continu denken aan (vooral slecht) eten. En enorm chagrijnig, blijkbaar wordt hoe ik mij voel bepaald door wat ik wel/niet eet. Na een week ebde de behoefte, de onrust en het continu denken aan (zoet) eten weg. Gelukkig. Nu kan ik bij de bakker bruinbrood halen zonder verlekkerd naar de bonbons te kijken of langs het zoetschap in de supermarkt lopen zonder iets mee te nemen. Ik wil nu zelfs geen suikerhoudende producten eten, uit angst weer terug te vallen. Het voelt lekker bevrijd zo. Voor alle dikkerds (net als ik 2 keer ben geweest) die willen afvallen: – De ene persoon moet er meer voor doen om af te vallen dan de ander, vergelijk jezelf dan ook niet en maak jezelf niet zielig, ook al weeg je 120 kilo. Jij gaat hier iets aan veranderen! – Verdiep je in gezonde voeding, via onafhankelijke bronnen. (de levensmiddelenindustrie is niet onafhankelijk, op verpakkingen worden negatieve punten zoveel mogelijk verzwegen, krokante cruesli zit vol suiker maar er staat wel een slanke den op de doos) Niet alleen calorieën, maar ook vet, suiker, vezels en hoeveelheden zijn belangrijk. – Stel jezelf een doel en begin er pas aan als je het psychisch op kunt brengen om ervoor te gaan. Anders krijg je het “morgen dan maar weer effect”. Maak een plan om jou valkuilen te lijf te gaan, geef jezelf eerst het gevoel dat je weerbaar bent en het kan! – Sporten minimaal 2 keer per week geeft je energie en zorgt dat je het op kunt brengen. – Eten heeft niets met emoties te maken (bijv. gezelligheid), probeer emoties te beleven zonder eten. Troost jezelf met iets anders als je depri bent, gezellig kletsen bij de thee maar zonder koekjes. – Voor mij werkt het erg goed om er fanatiek mee bezig te zijn. Naast de bekende punten weinig vet, geen suiker, veel fruit en groente, magere zuivel, complexe koolhydraten enz. weeg ik alles af en schrijf ik eerst op hoeveel calorieën het zijn in mijn calorieëndagboek voor ik het in mijn mond stop. Ik mag tussen de 1200 en 1500 calorieën per dag, en als je alleen gezond eten eet, is 1500 meer dan genoeg om geen honger te krijgen (1,5 liter water per dag drinken). – Het is een kwestie van lange adem, als je bezig bent met crashdiëten, overgeven, uithongeren, laxeren of weet ik wat dan kun je beter hulp zoeken bij structureel veranderen (diëtist?). Wonderen bestaan niet, en sommige mensen moeten echt er veel moeite voor doen. Je hebt 1 alternatief: Dik en/of ongezond blijven en jezelf accepteren. Voor mij geen optie!

    • Je hebt gelijk, je hebt gelijk en je hebt gelijk… En ondertussen heb ik, alsof een andere entiteit het van me overneemt net ‘stiekem’ in de snoeptrommel gegraaid en voel me letterlijk high! Ik weet het allemaal… Wat goed en fout voor me is… Waarom kan ik niet sterker zijn!? Wordt echt gek van mezelf af en toe. Wil helemaal niet bezig zijn met wel of niet eten. Buikpijn of een constante onrust om vooral NIET toe te geven. Wie gaat er winnen? Deze keer was het niet de gezonde en verstandige in ieder geval…

    • Haal gewoon geen snoep meer in huis en vul je snoeptrommel dus niet meer bij. Dan kan de “andere identiteit” het niet winnen, ook al zou ‘ie de boel overnemen… Afkicken van een zoetverslaving is een kwestie van GEEN snoep en suiker in huis halen. Iemand die ooit verslaafd is geweest aan alcohol haalt ook geen krat bier of fles whiskey in huis.

  23. Als ik alle verhalen lees dan heb ik eindelijk erkenning! Ben nu zwaarder dan ik ooit ben geweest en ik heb van alles al geprobeerd. Van E.G.A tot Dreamline, shaken, enz. Maar ik weet wel als ik zoete groente eet dan heb ik minder zin in zoetigheid! Maar hoe kom ik van de drang naar hartigheid af? Wie heeft er nog tips? Ik heb mij zelf wel voor genomen om in januari weer te starten met gezond eten en meer bewegen, maar weet nog niet welk dieet of voedingspatroon ik zal oppakken! Ik vindt de meeste diëten zo moeilijk om te combineren met een jong gezin! Groetjes, Alice

  24. Wat een verhalen, dus ik kan er nog wel eentje bij knallen. Zeker omdat ik het gevoel heb, dat mijn zoetverslaving verleden tijd is. Ik ben 54 jaar en zeker de laatste 20 jaar ben ik me bewust van die zoetverslaving. En mijn leven lang ben ik een snoeper geweest. Mijn vader verkocht marsepein en ik was zijn grootste klant voor de monsters! Boulimia had ik vanaf mijn 17de. Daardoor is mijn gewicht wel altijd binnen de perken gebleven. :) Denk ik achteraf dan… Ik voelde me wel altijd te dik of ik nu 50 of 65 kg woog. Een aantal jaren geleden ben ik in het alternatieve circuit getest op hypoglykemie en daar viel ik voor de volle 100% in. Dan volgt het moeten laten staan van suikers en 6x per dag eten met extra vitamines etc. Geen koffie, geen alcohol… Ik begreep het allemaal. Alleen… het is een verslaving hè… en tegen een nicotineverslaafde kun je wel zeggen dat ie geen sigaretten meer mag, maar daarmee ben je nog niet ervan af. Met voeding is het nog veel moeilijker, want je moet toch eten. Na de overgang ben ik erg aangekomen… tot tegen de 80 kg (bij 1,68m). En dan is je lichaam toch al zo uit balans. Ik besloot om me er maar niet te druk om te maken. Maar het gewicht en de suikerverslaving bleven natuurlijk knagen. Ik sport veel, doe aan 2 competities met squash mee en dan zitten die kilo’s in de weg. Nu heb ik een vreselijke hekel aan diëten, dus alle verhalen over sonjabakkeren en zo heb ik altijd naast me neergelegd. Tot ik op het juiste moment een verhaal in de oren kreeg over Yvonne Lemmers. Een koolhydraatbeperkt dieet. Ik herkende het gelijk, want ik wist allang wat brood voor mij deed: namelijk de aanzet tot heel veel brood of snoep eten. Ik heb de volgende dag het boekje gekocht en heb mezelf een halve week gegeven om te lezen en voelen of het wat voor me was. Daarna ben ik met dit dieet begonnen en al bijna vanaf dag 1 is mijn suikerspiegel stabiel, wat voor mij inhoudt dat ik dus helemaal geen verslavingsverschijnselen meer heb. Ik heb zelfs sinds jaren weer behoefte aan ontbijten. Dat had ik nooit, omdat ik een echte avond-snoeper was en dus de volgende ochtend helemaal geen behoefte had om al aan het eten te beginnen. Ik kan ook gewoon met ons gezin met 4 kinderen mee eten, omdat je bij dit dieet 1 uur per dag wel wat koolhydraten mag eten. Je raakt er goed gevuld door, wat vroeger overigens nooit een rede was om niet te snoepen hoor. Maar nu wel. Door het verdwijnen dan dat verslavingsgevoel, voel ik weer de behoeftes van mijn lichaam. Ik val er heel langzaam door af. Ongeveer een pond per week. Ben nu ruim 4 kg kwijt, maar ik voel me een stuk beter. Een fijn bijverschijnsel is ook dat ik nu nagenoeg geen spierpijn meer heb na het squashen, waardoor ik ook een keertje extra in de week kan gaan sporten. En ik heb meer energie. Had je mij dit een half jaar geleden verteld, had ik mezelf voor gek versleten met zo’n verleden van 50 jaar zoetverslaving. Als kind was ik dik en ben veel door mijn zus gepest. Na de groei in de pubertijd ben ik een aantal jaren behoorlijk mager geweest. Maar ik durf nu toch echt voorzichtig te zeggen dat ik van de zoetverslaving af ben. En dat voelt heerlijk. Mijn ervaring is ook dat dit soort dingen niet veel met wilskracht te maken hebben. Ik ben bv. wel goed kunnen stoppen met roken zo’n 25 jaar geleden. Ik denk dat zoetverslaving voor het over grote deel door je lichaam getriggerd wordt en dat dat opgeheven kan worden door de juiste chemische reacties te krijgen in je lichaam en voor mij is dat koolhydraten beperkt. Ik hoop dat mensen wat steun vinden bij mijn verhaal.
    Alle goed en veel kracht gewenst! Hetty

    • Hallo, Ben erg nieuwsgierig waar je de test heb laten doen. Denk namelijk dat ik ook erg hoog ga scoren wat betreft hypoglykemie. Zou je mij dit willen laten weten? Gr, Marieke

    • Hypoglykemie is bij mij vastgesteld door een natuurgenezer, middels de touch for health methode. Het is lang geleden, zeker 20 jaar. Ik vermoed dat het reguliere medische circuit het nog steeds niet erkent: dus je zult in het alternatieve circuit moeten zoeken. Er bestaan vragenlijsten voor. Suc6!

  25. Beste allemaal, Iedereen die ECHT graag wil afvallen en van zijn/haar suikerverslaving af wil komen… Ga het South Beach dieet (meer een levensstijl) doen. Daardoor is bij mij de knop om gegaan. Je leert -door het boek te lezen- wat eten met je lichaam doet. Het is erg belangrijk om die principes te kennen. Verdiep jezelf even in die materie (wat echt interessant is) en vecht voor jezelf, je bent tenslotte kostbaar! Je kikt ook van je suikerverslaving af, de eerste week is dat pittig. Je stemming wordt er niet beter van, maar in de 2e week voelde ik me al bevrijd. Je mag veel eten, alleen maar de toegestane producten, je hebt geen honger en valt in de eerste 2 weken snel af. Ik viel in 2 weken 5 kg af. Niet wanhopig zijn, er is echt een weg terug. Het betekend wel dat je gewoon keiharde discipline moet hebben, en zet die knop om! Succes allemaal!

  26. 3 jaar geleden ben ik door een test op internet erachter gekomen dat ik ook B.E.D. heb…na jarenlang te hebben ontkend dat ik een eetprobleem had, heb ik het eindelijk erkend. Ik ben gaan zoeken op internet en kwam uit bij een site waar hulp werd aangeboden, want alleen kon ik het niet meer. Zelfs niet met hulp van mijn ouders of vrienden. Een onafhankelijk iemand kan je op een andere manier naar jezelf doen kijken. Dit heeft mij erg geholpen. Ik ben gaan inzien dat mijn eetproblemen zijn ontstaan door een laag zelfbeeld. Ik vond mezelf niks waard, lelijk, dik, nou ja, noem maar op. Na een worsteling van vallen en opstaan, met professionele hulp en hulp van vrienden en familie die me steunen, ben ik eindelijk op een punt dat ik mezelf accepteer. Ik ben hierdoor afgevallen, omdat ik niet meer eten nodig heb om me goed of beter te voelen, eten kan me nu niet meer troosten, wat voorheen wel het geval was….lekker dubbel natuurlijk, want na een eetbui voelde ik me nog ellendiger dan daarvoor. Ik zal er altijd om moeten denken wat ik eet en af en toe heb ik nog wel eens een zwak moment, maar ik kan nu eerder op de rem trappen en stoppen met eten. Die roes waar ik voorheen in zat als ik een eetbui had, heb ik niet meer. Ik verlies mezelf er niet meer in. Ik kan iedereen aanraden om hulp te zoeken als het je leven beheerst en dit niet in je eentje te proberen, want het is alleen maar frustrerend als je (voor de zoveelste keer) weer naar eten grijpt en je poging weer is mislukt. Zoek een ervaringsdeskundige, hij/zij weet wat het is en zo voel je je begrepen! Succes allemaal.

  27. Wat een herkenbare verhalen allemaal. Heb dus ook Binge Eating Disorder en ben in 1 jaar tijd 20 kilo aangekomen. Ik voel me lelijk, ga niet meer uit en ben niet tevreden met mezelf. Binge Eating is vooral gekomen door een rot/stress periode en mijn enige uitvlucht eten was/is. Ik wil er ook vanaf ben het zat dat ik afhankelijk ben van die stemmen in mijn hoofd die naar zoetigheid vragen!

  28. Want ik heb op m’n 16de een borstverkleining laten doen… Nog niemand heeft m’n borsten nu gezien met de littekens en zo… Nog een reden om me te schamen… @TO FAT GIRL. Schamen om een borstverkleining? Moet je echt niet doen. En ik weet waar ik over praat. Ikzelf was net 17. Ongeveer dezelfde leeftijd als jij dus. En geloof me, er zijn weinig mannen die het erg vinden. Ik heb ze tenminste nooit meegemaakt. Ik schaamde me vroeger eerder voor die grote tieten dan nu voor mijn littekens. Accepteer jezelf eerst met je littekens. Dan lukt het je ook beter om af te vallen. Want ik denk dat het best meevalt met je. Zeker als andere mensen zeggen dat je er goed uit ziet.

  29. Ik denk dat ik ook last heb van een suiker verslaving… Reeds vanaf jonge leeftijd werd ik gepest omdat ik de “dikke” van de klas was. En zo ging ik mezelf dan ook zien! Terwijl het eigenlijk zo niet was! Ik ben dan ook begonnen met diëten en dergelijke… Met alles gevolgen van dien… Ook hebben we een alles behalve leuke familiekwaal… Een dieetverslaving. Mijn oma heeft er zelfs diabetes van gekregen. Mijn mama eet nooit mee met ons, zelf niet als er bezoek is! Mijn grote zus is ook verslaafd aan diëten, dat ze zelfs boulimia heeft gekregen… Zelf heb ik ook geprobeerd te overgeven… Maar het lukte me niet. Ik kan bijna nooit overgeven, zelfs niet als ik ziek ben, ik heb gewoon geen lijf dat overgeeft. Ik was vorig jaar (na 10 jaar op en af diëten) zo beu… Ik kon niet stoppen met snoepen en ik kon het woord diëten niet meer horen! Ik ben op dit 1e jaar van 70kg naar 87kg gegaan… Toen ik 70 woog vind ik mezelf zo vet en dik! Dat ik dat toen heb kunnen denken… Zelfs de diëtisten zeiden me dat ik te zwaar was en moest afvallen. Komaan! Ik ben 1.70m en woog toen 70kg als 18 jarig meisje… Das toch helemaal niet teveel! Nu weeg ik teveel… Als 19 (bijna 20) jarig meisje en dan 87 kg wegen. Das bijna 90! Zelfs m’n papa die 1,95m is weegt niet zoveel… Ik had vroeger geen zelfvertrouwen, en nu nog minder! Dit komt denk ik ook door die “suikerverslaving”. Ook heb ik constant hoofdpijn, diarree en paniekaanvallen. Het zweet breekt me dan uit en ik begin aan alles te twijfelen wat ik doe. Als hogeschoolstudent valt dit echt niet mee! Als ik klassikale presentaties moet geven (min. 1x/week) begin ik zo aan mezelf te twijfelen en denk ik dat ze me gaan uitlachen dat ik zo zou kunnen beginnen wenen… Ook ben ik al 4jaar vrijgezel… Ik heb de moed niet om mijn gevoelens te tonen aan een jongen, uit schrik om weeral eens afgewezen te worden… Terwijl iedereen zegt dat ik er mag wezen en dat ik “sexappeal” heb enzo… Toch geloof ik er niets van! Want ik heb op m’n 16de een borstverkleining laten doen… Nog niemand heeft m’n borsten nu gezien met de littekens en zo… Nog een reden om me te schamen… Nu ik mijn “verhaal” hier aan het schrijven ben voel ik me steeds kleiner en kleiner worden, en ook zieliger… Dat ik het zo ver heb laten komen, dat vergeef ik me zelf nooit. Maar ik ben nu terug op het punt gekomen waar ik zeg: nu is het genoeg geweest! Ik heb gisteren met een vriendin ge-sms’t en we gaan samen op een gezond dieet. 2x per week sporten en proberen zo weinig mogelijk te snoepen… Ik hoop dat het me lukt, want veel karakter en uithoudingsvermogen heb ik niet. Maar ik sta nu op mijn zwaarste! En ik voel me zo dik, net alsof ik zwanger ben, maar dan niet van een kind, maar van vet! Hopelijk win ik de strijd tegen suiker!

  30. Jammer dat suikerverslaving niet erkend wordt. Ik heb er ook al een aantal jaren last van. In de kast liggen zakken snoep, mijn vrouw haalt veel snoep, zogenaamd voor de kinderen. Helaas kan ik er niet van afblijven. Soms haal ik bij de Action een paar zakken snoep, die ik dan in een paar uur leeg vreet. Mijn gewicht ligt zeker 20 kg te hoog, het rare is dat het alleen mijn buik betreft, de rest van mijn lichaam bestaat nog uit de normale proporties. Soms eet mezelf misselijk aan zoetigheid, maar dat weerhoud mij er niet van om gewoonweg door te vreten. Trillend lichaam, snel vermoeid en zeer prikkelbaar dat is het resultaat van die suikers. Vanaf morgen probeer ik er van af te blijven en zie wel waar het schip strand.

  31. Hallo, Ik heb niet zozeer een suikerverslaving, maar als ik eenmaal heb gegeten, dan is de drang groot om een lekker zak chips te eten. Zoals nu zit ik zelf met chocola op me schoot, omdat ik net spaghetti heb gegeten. Nogal frustrerend, maar goed die drang heb ik eenmaal, ben zelf helemaal niet verslaafd aan suiker denk ik, het is soms na het eten dat ik het even heb.

  32. Ik heb ook echt suikerverslaving gehad! Op een gegeven moment at ik echt super veel zoetigheid per dag! En toen moest ik op dieet en kreeg echt afkickverschijnselen… Was best wel erg! Ik had toen geen suiker meer mocht de hele dag trillende handen en kreeg hoofdpijn en ben zelfs 2x flauwgevallen. Maar ’t gaat nu weer goed.

  33. Ik heb 14 maanden geleden een gastric bypass gekregen wat inhoud dat ik geen maag meer heb maar een klein zakje en het eerste gedeelte van mijn dunne darm is verwijderd. Daardoor mag ik helemaal geen suiker meer hebben. Als ik suiker eet word ik heel erg misselijk en val dan bijna flauw. Het was dus zoeken naar voedingsmiddelen zonder suiker of suikervervangers want die mag ik ook niet meer hebben. Ik heb de eerste 6 weken flink getwijfeld aan mezelf want ik dacht dat ik gek werd. Ik hoorde stemmen in mijn hoofd en was zó ziek dat ik bijna dacht dat het niet meer beter zou worden. Na 6 weken stierven de stemmetjes uit en ging ik mij weer beter voelen. Zoetstof vind ik nu vies en als ik echt iets zoets ga maken dan doe ik daar agavesiroop door. Een heel klein beetje verdraag ik wel. En dat is dan ook echt een traktatie!

  34. Ik heb ook een zoetverslaving… Als ik dit zo lees herken ik er wel wat in. Ik wil gewoon constant eten wat ik lekker vind, vooral zoete snoepjes… Bij mij is het op het VMBO begonnen… brood weggooien omdat het niet lekker genoeg is en er dan een zakje chips voor in de plaats nemen… Later nam ik zelfs 2 Lions als ontbijt en dan nog wat lekkers tussendoor… Ik eet wel gewoon avondeten… en tegenwoordig ook gewoon brood omdat ik niet meer tegen de honger kan… Maar de zoetigheid staat voorop! Als ik alleen thuis ben en er is snoep of ander lekkers eet ik het ook wel liever en makkelijker op als gewoon een bord fatsoenlijk eten… Het is wel lastig, maar ik word er niet heel veel dikker op. Ik ben wel in een jaar tijd ongeveer 10 kilo aangekomen, maar voor mij was dat geen probleem… Ik ben blij dat dit anoniem is want het is toch wel lastig… Ik denk dat suikers afbouwen het beste werkt… Een tip: ga fietsen het is zo lekker ook al is het koud gewoon handschoenen aan en trappen naar je werk of school… En niet balen van je suikerverslaving maar genieten van de regen. ;) Heel veel suc6 iedereen Gr. Tan

  35. Hoi allemaal! Ik denk dat ik het Binge Eating Disorder heb. Dit is een eetstoornis waarbij je (stiekem) ontzettend veel eet. En in korte tijd veel aankomt. Ik ben in 2 jaar tijd 26 kg aangekomen, daarvoor was ik een slank meisje. Nu voel ik me een dik zwijn, ik doe geen leuke dingen meer, met mijn hobby’s ben ik gestopt, omdat ik me schaam voor mijn gewicht. Mijn vriendinnen begrijpen me niet, ze zeggen: Ja, dan snoep je toch wat minder? Ja, hèhè als het zo makkelijk was, was ik allang graatmager. Ik heb vorige week een afspraak gehad bij de diëtist. Ik ga het (voor de zoveelste keer) proberen! Ik kan mijn leven toch niet laten verpesten door mijn eetverslaving en zoetverslaving? Ik kom de ochtend nog wel door, maar ’s middags na schooltijd, dan barst ik los. Dan race ik op m’n fiets naar de AH en koop voor minstens 5 euro aan snoep. Ik probeer het te verbergen voor iedereen, ook voor m’n ouders. Maar het kost me zo ontzettend veel energie! Ik wil mijn oude leven weer terug…

    • Ik heb precies hetzelfde… Ik kon er ook niet afkomen. Ik kon niet stoppen met snoepen, uiteindelijk ben ik zo ongelukkig geworden dat ik aan zelfbeschadiging ben gaan doen. En ben zover gegaan dat ik gewoon stopte met eten… At aan tafel het minste wat mocht van mijn ouders… Ben 7 kilo afgevallen, en wilde maar meer en meer afvallen ik heb aan de rand van anorexia gestaan. En schrok hier zo van dat ik nu weer terug ben bij af, sterker nog ik ben nog dikker dan eerst. Nu ga ik het weer proberen want ik zit gewoon niet lekker in mijn vel.

  36. Hallo, Ook ik heb een suikerverslaving, maar dat niet alleen. Ook van het avondeten kan ik niet stoppen, vind het allemaal zo lekker en het gevoel dat ik moet eten is zo sterk. Net als velen van jullie denk ik elke avond, ah morgen doe ik het anders. Ochtend en middag lukt meestal wel maar daarna ga ik weer los! En als het twee dagen lukt om weinig zoet te eten, ga ik de derde dag helemaal los en eet ik alles op wat ik in die drie dagen niet heb gesnoept. Word er erg moedeloos van en voel me dan weer schuldig. Hebben er nog mensen goede tips om vol te houden en is er weleens iemand echt vanaf gekomen? Als ik geen lekkers in huis heb spring ik op de fiets, zo sterk is het gevoel. Groetjes, Lieke

  37. Hallo allemaal, Inderdaad hele bekende verhalen! Ik ben 24 jaar, man en ik was ook altijd vadsig. Toen ik op mijzelf woonde was het eindelijk gelukt, ik kocht nooit meer wat lekkers en had het dus ook niet in huis. Eindelijk was ik van 98kg naar 80kg gegaan. Ik ben 1,5 jaar 80 kg gebleven en ontdekte dat ik zonder suiker helemaal niet dik werd. Plots moest ik uit huis, ik ging bij mijn oom en tante wonen, hun hele huis zit vol met lekkere dingen, vooral chocola. Ik kon het nu niet weerstaan, omdat het om je heen ligt. Ik ben nu na 5 maanden 92kg, dus 12 kg aangekomen, en ik baal ontzettend! Mijn oom en tante zouden het nooit uit huis halen, dus ik moet nu knokken om van de suikerverslaving af te komen terwijl het snoepgoed om je heen ligt. :-(

  38. Beste mensen, deze link verwijst naar een geweldig artikel, met vele antwoorden: lees het en doe er wat mee. Als je eenmaal begint met onderzoek naar voedsel en hoe het lichaam werkt, zul je veel leren. Dingen waarvan niemand je ooit heeft verteld. Maar eigenlijk gaat het over basisprincipes. Er zijn vele sites met informatie, hier een paar van mijn favo’s: Voedingswaardetabel.nl, Kokswereld.nl, Vitamine-info.nl, Voedingscentrum.nl en Natuurdietisten.nl. Ze zullen echt bijdragen aan je missie om gezonder in het leven te staan. Goed voedsel is gewoon heel belangrijk. Neem de moeite, stop er energie in. Groeten, Maaike (een mede-zoetigheidsfreak, mijn probleem is echter geen dikte, maar lamlendigheid) Motto: je lichaam is een parel, koester het.

    • Heel interessant al die reacties en plots voel ik me niet meer alleen :)
      Maaike, kun je even de door jou geposte links integraal doorsturen aub, zou ze graag ns consulteren maar ze staan maar gedeeltelijk op jouw reactie. Zie je mijn emailadres ???
      hartelijk dank alavst !!!

  39. omdat ik niet dik wil worden gebruik ik ipv suiker SUPERVEEL zoetjes en zoetstof, dus een GROTE zoetverslaving. ben al 3x bij de brijderstichting geweest (die kunnen je echt wel op weg helpen hoor!!) maar omdat ik steeds een ander kreeg zakte motivatie en stopte ik daarmee, maar denk nu wel over een therapie na want alleen lukt het niet…heb echt hulp nodig! gebruik wel 700zoetjes PER DAG!!!! omdat ik anoniem ben durf ik t te zeggen maar schaam me dood voor deze gevaarlijke verslaving, voel me verdrietig..

  40. Ongelooflijk eigenlijk dat suiker zo verslavend is, mijn leven wordt er ook aardig door vergald. Ik wil wel eens met wat anders bezig zijn dan met eten en het denken eraan. Ik ben wel gestopt met cola ook light versie en daardoor is mijn snoeplust wel drastisch afgenomen! Maar het is ook vooral onrust weg eten dus ik wil nog steeds eten al heb ik geen trek vaak. Er zouden afkickklinieken moeten komen voor suikerverslaafden, net als voor alcohol- en drugsverslaafden, om je op weg te helpen want vooral het begin is erg moeilijk, het stoppen met suikers. Goeie tip Jess van die appel en kaneel in de oven!

  41. Iedere avond weer, alle zoetigheid wat ik die dag gekocht heb en nog restjes van vind in de prullenbak. Morgen doe ik het anders… Ochtend en middag gaan redelijk, maar nog voor het avond eten volgepropt met slagroomsoesjes, of chocolade, of koeken (ja een heel pak) En dan bedenk ik.. "voel je nu hoe misselijk je je voelt, dit wil je niet meer toch?!" Nee, hupsa, die avond weer alle resten in de prullenbak… Morgen doe ik het anders… Het is een lastig patroon, mat een gevoel van gemis als ik zonder zou moeten. Net weer een zak pindachocolade`s op… (nog uit de rij bij de Lidl gerend om hem te halen…) Ik hoop zo dat het morgen echt, echt, echt anders gaat! Hoe? Liters thee, drie vaste tijdstippen van eten, fruit, veel fruit, en discipline!

  42. Ik merk vaak dat ik denk dat ik zin heb in chocolade, maar dan blijkt vaak dat ik gewoon dorst heb… Ik maak dan een flinke kan (1,5 liter) ranja klaar en zet deze naast mij neer. Deze is snel leeg, maar de rest van de middag heb ik geen last meer van behoefte aan chocolade. Terwijl ik daar echt wel een halve kilo per dag van opvrat! Natuurlijk zitten er calorieën in de ranja, maar lang niet zoveel als in 2 of drie repen chocolade!!!

  43. Allemaal goed en wel maar een man en een vrouw zijn niet gelijk en je leeftijd speelt ook een rol of niet? Wat te drinken als je geen fruitsap mag drinken? Ik ben vet rond mijn buik wat zijn dan de alternatieven? :D

  44. Hallo, Wat zijn jullie verhalen herkenbaar… Stiekem snoepen, de nachtwinkel (desnoods), iedere keer de teleurstelling gefaald te hebben, terwijl je iedere dag vol frisse moed begint. Nu ik familie heb, probeer ik me over dag in te houden voor de kids (slecht voorbeeld en zo), maar als ik dan ’s avonds geen zoetigheid krijg, heb ik het gevoel iets te missen. Best gek. Bij thee moet ik per se iets erbij hebben. Het liefst chocola. Gelukkig werk ik overdag, dan heb ik minder last van zoetigheidsaanvallen. Toch overkomt het mij dan ’s avonds weer op de bank… Ik heb inmiddels een buikje en vindt het vreselijk. Sterkte allemaal!

  45. Ik ben van thuis uit altijd volgepropt met eten en desserts. Wij moesten altijd stilzitten en flink eten, dan waren we brave jongens. Gevolg altijd dik geweest, en ook enorm suikerverslaafd. Na elk dieet en elke tip geprobeerd te hebben, met het bekende jojo effect tot gevolg, ben ik nog steeds niet van deze verslaving af. Ik voel het meestal aankomen na een paar dagen of weken zonder zoet gezeten te hebben, komt die enorme drang, dat sterker is als al de rest. Heb ik geen zoet in huis, ga ik het halen. Desnoods in een nachtwinkel, en gooi de papiertjes weg, zodat mijn vrouw er niet achter komt. Het zelfde gedrag als een alcoholicus zou ik zeggen. Professionele hulp is hier blijkbaar niet voor, het enige is dat de huisdokter een of andere hongerstiller voorschrijft, die eigenlijk niet helpt. Ik probeer elke keer opnieuw en herval elke keer, ik zal ermee moeten leren leven denk ik.

  46. Ik ben sinds kort bezig met suikers in voeding te vermijden, en in het begin werd ik echt ontzettend chagrijnig! maar omdat ik niets in huis had (alleen suikervrije tussendoortjes) was het heel makkelijk eraan te wennen. Zo heb ik ook suikervrije broodsmeersels (pasta, hagelslag, pindakaas, appelstroop, jam) en geen tussendoortjes met suikers! Alleen thee/water/diksap (bevat alleen suikers uit fruit) en geen zoete zooi meer voor mij. En reactie op NATASHA: versgeperst vruchtensap is inderdaad gezond, maar geen vruchtensappen uit de winkel. Alle lang houdbare producten zitten vol suikers (zoals alle drankjes in de supermarkt). De enige zonder toegevoegde suikers die ik ken is: Coolbest (de niet-light versie natuurlijk. Nee, ik ben echt blij dat ik niet meer naar suikers verlang nu. :-)

  47. Er is een homeopathisch middel sacharus (geloof ik) want helpt tegen de trek in zoet. Wellicht helpt het, mij in ieder geval wel. Groet!

  48. Ik probeer al jaren van mijn zoetverslaving af te komen maar het lukt gewoon niet. Als ik er alleen al aan denk dat ik ga stoppen met snoepen raakt mijn lichaam in paniek en gaat daardoor nog meer vragen. Ik ben wel kieskeurig, ik wil alleen alles wat met chocolade te maken heeft en het liefst pure chocolade. Wat is jullie tip om hier vanaf te komen. Ik heb de 7 tips op de website gelezen en alleen de 7e tip is belangrijk voor mij de anderen gelden niet zo voor mij omdat ik mij daar al bewust van ben. Groetjes, Nathalie

  49. Fysiologisch bestaat suikerverslaving niet, snoepen is gewoontegedrag dat aangeleerd is door conditionering van prikkels die met snoep te maken hebben, niet met suiker. Dit aangeleerd gedrag voldoet niet aan de criteria van “afhankelijkheid van een middel” zoals verwoord in de DSM-IV en door de WHO. Verslaving aan suiker bestaat niet, noch fysiologisch noch gedragsmatig, en komt dan ook niet voor op lijsten van middelen of stoffen die verslavend of potentieel verslavend zijn (Nutt, 1997). Omdat suikerverslaving niet bestaat zijn er geen behandelingsprogramma’s voor suikerverslaafden. Dat de volksmond spreekt van zoetekauwen, suikerjunks, zoetebekken en snoepkonten is slechts een afgunstige toespeling op het plezier dat sommige mensen beleven aan hun snoepen. J. Snel – Stichting SHARE – Universiteit Amsterdam

  50. Ook ik heb een behóórlijke suikerverslaving. Ik vreet iedere dag wel chocola, ik moet dan gewoon wat hebben! Als ik geen suiker binnen krijg krijg ik m’n hartslag in m’n hoofd en door m’n lijf, ik word misselijk, slap en draaierig… Kortom: ik ben suikerverslaafd… Ik probeer echt af te kikken met behulp van wat Dextro Energy… Ik probeer het nu af te bouwen! :D

    • Afkicken van suiker met behulp van Dextro Energy is als afkicken van alcohol met behulp van shotjes whisky. Echt totaal onzinnig!

  51. Hoi, wat herkenbaar is dit toch! Ik mag van de dokter minder suiker, want heb kans op suikerziekte, dus nu moet ik wel gaan stoppen. Maar wat moeilijk! Heb gehoord dat ginseng ook helpt, valt te proberen! Zelf neem ik nu, als ik echt tril, een Dextro of de snoepjes van Redband met minder suiker, om het een beetje af te bouwen. Verder heb ik bij de reformwinkel koeken met honing gekocht. Zodat ik i.p.v. een stuk taart als er visite is of bij lekkere trek zo’n koek kan nemen.

  52. Ik weet dat ik veel te veel zoet eet en elke ochtend begin ik met goede moed: “vandaag stop ik met snoep en suiker”, maar na een potje magere platte kaas als ontbijt, heb ik om 10.30 wel zin. Alles onder controle en neem ik nog een potje magere platte kaas met aspartaam, ’s middags boterham met magere kaas, maar dan is het om zeep. Rond 14 uur smeer ik mij 2/3 grote dikke boterhammen met Speculoos-pasta, of chocopasta! En rond 16 uur nog eens en rond 17 uur de kast in, koeken, hele pak, en ik ben weer vertrokken, te weinig karakter zeker? Maar door het lezen wat die suiker in mijn lichaam doet hoop ik toch wat meer gemotiveerd te zijn! Ik vind dit trouwens een hele goede, fantastische site/blog! Mooi uitgelegd!!! Proficiat, is er nergens een site waar men elkaar kan aanmoedigen???

    • Ik denk dat je te weinig en verkeerd eet, kijk op de schijf van vijf, gewoon schijf van vijf in tikken op google, dan zie je man of vrouw en je leeftijd moet je dan geven, en komt je advies in beeld. Geloof me, ik ben 51 jaar en heb al van mijn 24e van alles gedaan. En het gevolg: suikerverslaving en jojo-effect. Ik ben na iedere bevalling zwaarder gebleven, ooit 67 kilo, nu 130. Ik ga de schijf van vijf volgen. Als ik afval zet ik hier weer een bericht. Maar kijk daar even op, er staan meer gegevens over goede en foute koolhydraten. Succes!

    • Kiki je moet zeker geen magere producten en al dat soort gedoe eten want magere producten zijn alle vetten uit gehaald DIE GOED ZIJN VOOR JE LICHAAM waar je minder snel honger van krijg eet gewoon volle yoghurt volle melk en gewoon 48+ kaas kan ook. Je zult merken dat je er zelfs dunner van gaat worden van het zijn goede vetten voor je lichaam die snel verteert worden maar toch blijf je lang vol. Kijk niet naar verzadigd vet en onverzadigd vet want ze zijn beide goed en slecht het ligt aan de combinatie waarmee je het eet. Je moet bijvoorbeeld niet te veel verzadigd met koolhydraten eten en niet te veel onverzadigd met calorieën let gewoon op je eet combinaties! MAAR MAGER ETEN OF LIGHT IS ALLEMAAL DIKKE ONZIN!

    • Aspartaam is heeeeel ongezond!! Als je daar veel van eet wordt het een gif. Dus pas daarmee op.

  53. Hoi, Zelf heb ik ook last van een zoetigheidsverslaving, en wat ik net las van dat trillen, dat heb ik meegemaakt, in een erg emotionele situatie. Wanneer mensen boos worden echt furieus, en ze afgekoeld zijn, tril ik helemaal. Ik weet niet of dit te maken heeft met deze zoetverslaving, maar het was wel eng. Ook probeer ik echt zo min mogelijk te snoepen, of eigenlijk te eten. Want als ik uit school kom loop ik meteen naar de kast en pak ik rozijntjes, of nootjes, of iets anders. Zoals chocolade. Mijn moeder koopt geen snoep, alleen chocolade, maar zelf koop ik het wel. Ik denk er ’s ochtends al aan als ik op de fiets zit en ik kan het dan niet onderdrukken. Ik wil zo ongelooflijk graag af van deze zoetverslaving, maar het lukt me tot nog toe gewoon niet. Ik verval steeds weer in mijn oude patroon. Ik ben niet tevreden over mezelf, en vind me ook gewoon lelijk (te dik). Ik durf zelfs niet meer te gaan sporten uit schaamte. Als iemand een tip heeft ze zijn van harte welkom! Sorry als niet alles te maken had met de zoetigheidsverslaving of drang naar suiker. Het kan ook gewoon te maken hebben met het omgaan met stressvolle situaties, in het geval van het trillen.

  54. Hoi, Cindy, hier. Mijn vriend drinkt dagelijks 7 tassen koffie met 4 tot 6 klontjes suiker en dan al de rest de koekjes en al wat zoet is eet hij op nu is hij nog niet dik, maar als hij zo voort blijft doen denk ik dat daar niks goeds van komt. Wat kan ik doen om hem te helpen? Grt. Cindy :oops:

  55. Ik heb zelf lange tijd een extreme drang gehad naar suiker en kon zo een heel pak snoep opeten per avond. Sinds kort heb ik ontdekt dat een grote kop zoete thee (zonder suiker) bij mij redelijk goed helpt om de drang naar zoetigheid te onderdrukken. Het beste kun je pepermunt, zoethout, kaneel of fenkel thee nemen, omdat deze een zoete smaak hebben. Mijn favoriet is de bosbessenthee van Dille & Kamille of de Moroccan thee van Lipton (in driehoekige zakjes).
    Nog een tip als je liever iets wilt eten: een appel in partjes snijden, kaneel eroverheen strooien en eventjes in de oven. Heerlijk en gezonder snoepen kan denk ik niet… :D

  56. Heeft iemand ervaring met een zoetverslaving van zijn/haar kind, en daardoor vooral last heeft van het gedrag? Mijn dochter is (nog) niet te dik, maar wel vaak onterecht boos, ze is altijd op zoek naar zoetigheid, in welke vorm dan ook. Ik ben ervan overtuigd dat dit te maken heeft met haar eetpatroon, nl. suikers en kleurstoffen.

  57. Ik doe het met vijgen, dadels, banaantjes, noten en ik maak zelf m’n lekkere fruitsorbets…. diepvries-framboosjes en diepvries tropisch fruit met een banaantje en wat magere yoghurt erop… allemaal fijnmalen (ik doe het met een vork, ben ik er lekker lang mee bezig, is ook een vorm van genieten)… ’t Banaantje maakt het geheel zoet… dàt terug in de diepvries in kleine portietjes en je hebt een mega-super-lekker tussendoortje! Je kan met van alle soorten fruit experimenteren! Leuk én lekker!

    • Ja dit is een goeie, weet je, dat is nou juist het probleem, de overheid heeft dit gedrag in de hand gewerkt, ze stoppen in heel veel producten stoffen die verslavend werken. En de winkels liggen er vol mee. Er komt steeds meer bij. Maar goed, als je snoep wilt, dan vervangt fruit of een wortel deze drang niet, het is wel zo, als je geen zoet in de vorm van snoep of koek eet, je drang naar dit wel over gaat, maar je moet wel de discipline opbrengen hier van af te blijven. En zoals ziet is daar geen andere oplossing voor. Verder kun je misschien is in een natuurvoedingswinkel kijken of er vervangers zijn die beter helpen bij zoetverslaving of suikerverslaving.

    • Oooh ja dat is echt een hele goeie… en super lekker. Ik probeer nu ook van m’n zoetverslaving af te komen en ik ben er nu achter dat alleen zelf discipline je kan helpen. En ik heb gehoord dat als je dat een 2 weken volhoud dan is je lichaam al gewent aan “minder suiker”. Ik heb ook als tip mee gekregen om bijvoorbeeld iets wat je lekker vind bijvoorbeeld dadels of een soort appels te kopen. Wanneer je zin krijg in zoet… neem je datgene wat je lekker vind. Maar dan ook elke keer wanneer je zin krijg in zoet. Ik hou bv heel erg van een soort appels. Die neem ik wanneer ik zin krijg in iets. Het is niet totaal bevredigend maar met wat zelfdiscipline moet je maar in je achterhoofd houden dat het wel zo gezond is en op een gegeven moment ga je het juist waarderen omdat je je lijf hiermee niet kapot maakt… Ik wens iedereen met een zoetverslaving heel veel discipline en vooral veel liefde voor je lichaam toe! Keep up the good work!

  58. Is er nergens een afbouwplan voor zoetverslaafden? Want als ik eenmaal begin is het niet meer te stoppen. Er zou een speciaal dieet voor suikerverslaafden moeten komen. Het is zo moeilijk om ervan af te komen! Helemaal geen zoetigheid is geen optie, dan sla ik door en eet voor een week aan zoetigheid.

  59. Kijk eens naar de Montignac methode (is misschien alweer wat ouderwets maar toch). Ik denk dat je hier een oorzaak kan vinden in het steeds maar zoet willen eten. Je laat je suikerspiegel enorm stijgen en dalen. Door dat te ‘egaliseren’ zou je je trek in zoet/suiker kunnen verminderen…

  60. Ik wil graag op een normale manier met zoet kunnen omgaan want anders sla je door als je nooit niks neemt. Nicole

  61. Als er zo’n pil zou bestaan was een heleboel leed uit de wereld, denk maar aan: drugs-, alcohol- en gokverslaving. Ik vergelijk het toch met alcohol. Als iemand verslaafd is aan alcohol moet ook die fles leeg. Met sigaretten is het toch anders. Ik heb flink gerookt en had altijd een voorraad sigaretten in huis, maar ben daar niet meer door gaan roken (lees: dat alles op moest zoals ik dat wel heb bij zoetigheid). Dus… er zouden programma’s moeten komen die de ‘verslavingsfactor’ van de zoetverslaving aanpakt!

  62. Ja… dit is dus precies wat ik heel erg heb! Zolang ik niet aan snoep/gebak etc. begin is er niets aan de hand. Maar als ik 1 koekje of iets gehad heb, kan ik de hele dag door blijven eten. Is er niet gewoon een pil of iets van een medicijn voor zoetverslavinf of zo? Of is dat een domme vraag? Met vriendelijke groet, Suzan

  63. Ik ben ook echt een zoetekauw! En ik vind dit dan ook hele handige tips. Alleen het afraden van vruchtensappen vind ik daarin tegen wel een beetje vreemd… Want er is toch bijna niks gezonder dan een versgeperst vruchtendrankje in de ochtend? Dus waarom wel veel fruit eten en geen vruchtensappen drinken?

    • Met versgeperste vruchtensappen is waarschijnlijk ook helemaal niets mis. Zoals in het stukje gezegd wordt is de afwezigheid van vezels in veel vruchtensappen het probleem omdat die zorgen dat de suikers meer en sneller opnemen. In versgeperst sap zitten vaak meer vezels (met name in de ‘stukjes’ die achterblijven) wat maakt dat dit dus wel gezonder is.

    • Even een reactie op Natasja. Je hebt al een reactie, maar toch… Zo zie je dat je ook goed moet lezen, want er word verwezen naar de vruchtensappen die je kunt kopen. Daar zitten vaak toevoegingen in en veelal word er ook het een en ander uitgehaald, eigengemaakt vruchtensap is toch hetzelfde als vers fruit, je gebruikt toch vers fruit hiervoor? Het lekkere daar van is dat je meerdere fruitsoorten kunt samenvoegen, en zure en bittere soorten kunt combineren en dus meer variatie oplevert. En ik denk ook dat je bijvoorbeeld wortel of tomaat kan toevoegen.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.