Niet sporten… Waarom sport jij niet als je wilt afvallen?

Fitness · Door Ilse

waarom-sport-jij-niet-als-je-wilt-afvallen

Een schrijver op Diet Blog heeft een interessant artikel geschreven over (niet) sporten en afvallen. Zorgt de titel “Waarom sport jij niet als je wilt afvallen?” ervoor dat jij je ongemakkelijk voelt? Ik voel me al schuldig, alleen al door er over te schrijven… We leven in een tijd waarin dieetpillen en Sonja Bakker enorm populair zijn. Waarom? Omdat het comfortabel is: het kost niet al te veel tijd, niet al te veel moeite, niet al te veel geld en niet al te veel energie. En je hebt in ieder geval het gevoel dat je iets aan je gewicht doet, ook al weet je diep van binnen dat je veel méér zou moeten doen. Misschien is niet sporten nog een heel stuk nadeliger dan je zou denken…

Sporten = niet populair

In tegenstelling tot Sonja, dieetpillen en maaltijdvervangers is sporten helemaal niet zo populair, althans niet bij de groep mensen die lichaamsbeweging het hardst nodig heeft. Maar waarom is sport niet populair als je wilt afvallen? Voor sporten is wilskracht en doorzettingsvermogen nodig. Daarnaast is sporten lang niet zo gemakkelijk als een paar aanpassingen doorvoeren in je voeding of iedere avond een “pilletje poppen”.

Niet sporten is makkelijk. Bovendien hebben veel mensen gewoon geen zin om te sporten. Ze vinden tv-kijken, computeren en in het café hangen vele malen leuker dan tekeergaan op een crosstrainer of aan de gewichten hangen. Ook geven mensen de verantwoordelijkheid over hun lichaam graag uit handen. Het ligt niet aan mij, maar aan die taart of aan die vermoeiende baan of aan die lichamelijke klachten. Sowieso geen tijd of moeite spenderen om onze doelen te bereiken; het moet eigenlijk vanzelf gaan. En sporten is nu eenmaal tijdrovend en vermoeiend…

Lijstje met excuses waarom sporten & afvallen niet samen gaan

Niet sporten? Dit is mijn persoonlijke lijstje met redenen waarom ik niet sport:

  • Misschien raak ik geblesseerd
  • Ik heb geen zin om te zweten
  • Ik heb geen zin om me om te kleden
  • Het is moeilijk om vol te houden
  • Ik heb te weinig tijd
  • Ik krijg een gevoel van schaamte en ik voel me stom
  • Het is te koud
  • Het is te warm
  • Ik ben te moe
  • Waarom zou ik überhaupt een poging doen?
  • Ik bereik mijn doel toch nooit
  • Op het moment dat ik stop is alle moeite voor niets geweest

Dit zijn slechts de redenen die ik kon bedenken als excuses om niet te gaan sporten, en niet alleen voor wat betreft afvallen, maar voor lichaamsbeweging in het algemeen.

Niet sporten: drogredenen…

Waarschijnlijk komen veel van de redenen om niet te sporten uit bovenstaande lijst overeen met de jouwe. Als je eerlijk bent zijn het stuk voor stuk drogredenen (en anders uiterst zwakke excuses). Op het oog zien ze er misschien logisch en gerechtvaardigd uit, maar ze slaan natuurlijk nergens op. De kans dat je geblesseerd raakt is vele malen kleiner als je regelmatig traint. Daarnaast zijn er volop sporten denkbaar die helemaal niet blessuregevoelig zijn en kun je ook geblesseerd raken tijdens een vakantie. Zweten is niet alleen goed voor huid, het is ook nog eens goed voor je huid omdat je poriën als het ware worden schoongespoeld. Jezelf omkleden is letterlijk binnen een minuut gebeurd; leg je sportkleren op een vaste plek en het is niet eens noemenswaardig. Hoe regelmatiger je sport, des te gemakkelijker je het volhoudt. Kies 2 of 3 avonden per week uit en houd deze tijden gereserveerd.

Te weinig tijd hebben, is pertinente onzin. Als je tijd hebt om te slapen, te eten, te douchen en met vrienden af te spreken, dan moet er ergens ook een gaatje vrij te maken zijn voor lichaamsbeweging. Jezelf schamen voor sport is natuurlijk van de zotte; je zou je eerder moeten schamen voor passiviteit. Van sporten krijg je het warm, dus kou is geen excuus. En als het te warm is, kun je lekker gaan zwemmen of een sportschool opzoeken met airco. De poging doe je logischerwijs voor een fitter, slanker, sterker en gezonder lichaam. De enige manier waarop je je doel zeker niet haalt is door niet te sporten. En moeite doe je nooit voor niks. Calorieën die je verbrandt zouden anders zijn opgeslagen als vet. En spieren die je hebt gekweekt raak je niet zomaar meer kwijt. Kortom: iedere reden om niet te sporten is eigenlijk een reden om wél te sporten. Dus kom van die luie bank af!

Het geheim van wél sporten en afvallen…

Als je wilt beginnen met afvallen, dan wéét je dat je meer zou moeten bewegen. Alleen een dieet volgen, zorgt meestal voor tegenvallende afslankresultaten, omdat je ten eerste niet strakker in je vel komt te zitten, en ten tweede last krijgt van energieloosheid en lusteloosheid. Daarom is sporten ideaal om ervoor te zorgen dat déze afslankpoging WEL zal slagen, en het resultaat ervan ook op de lange termijn blijft bestaan.

Toch zijn velen niet bepaald te spreken over sporten met als doel afvallen; de resultaten vallen namelijk tegen en het is zó moeilijk om sport vol te houden… De vaakst voorkomende redenen hiervan zijn als volgt:

  • Te hoge verwachtingen: je kunt niet wekelijks 5 kilo lichaamsvet kwijtraken door enkel en alleen gematigd intensief te sporten; zélfs niet als je 7 keer per week sport. Vijftien kilo overgewicht komt er niet in een half jaar bij, en zal evenmin binnen een half jaar verdwijnen. Je moet dan ook reële verwachtingen hebben, een halve kilo per week is al héél erg goed, en dan moet je écht intensief sporten en bovendien op je voedingspatroon letten.
  • Te weinig sporten: 3 keer per week sporten, is het absolute minimum; bij minder dan drie keer zul je op lichamelijk vlak (qua gewicht, contouren en strakheid) nauwelijks iets merken van het sporten.
  • Niet intensief genoeg sporten: een te lage hartslagfrequentie zorgt ervoor dat je hooguit wat minder stijf bent qua spieren en gewrichten, maar afvallen zal niet lukken als je je hartslag onvoldoende opdrijft.

Wat zijn dan wél realistische doelen als het gaat om afvallen & sporten?

  • Het belangrijkste is volhouden – Sporten en gewicht verliezen werkt alleen als je het zeer regelmatig doet. Je moet in het begin ten minste 3x keer per week sporten, en dit bij voorkeur opbouwen naar 5x per week (3x cardiotraining, 2x krachttraining).
  • Je moet de juiste sporten doen met de goede intensiteit – Niet buiten adem zijn, maar ook niet confortabel kunnen praten.
  • Ga niet op een streng dieet als je begint met sporten – Door streng te diëten, voorkom je dat je geen betere conditie opbouwt, omdat je lichaam dan onvoldoende brandstof en bouwstoffen aangereikt krijgt (en helaas, door zulke ‘uithongering’ verbrand je geen vet, maar veeleer spieren).

Niet sporten: tot slot

Niet sporten… Enkele honderden jaren geleden hadden we het niet nodig om te sporten. Mensen bewogen simpelweg meer gedurende de dag omdat er geen moderne transportmiddelen waren. We hadden bovendien veel meer verplichte taken en hadden niet de middelen om taken uit te besteden aan derden. Men deed alles zelf: reparaties aan de woning, voedsel vergaren, brandstof vergaren, tuin bijhouden etc. Kortom: we verbruikten veel meer calorieën dan nu het geval is. Omdat we steeds meer calorieën binnenkrijgen en steeds minder calorieën verbruiken, blijven we aan het einde van de dag zitten met een calorie-overschot en dit overschot eindigt als vet op je buik, heupen en billen. Wil je dit voorkomen, dan moet je toewerken naar een calorieschuld. De oplossing: 3x een halfuur, en bij voorkeur 3x een uur per week intensief sporten!

Weet jij nog meer tips waarmee je op een gezonde manier kunt afvallen door middel van sporten? En waarom sport jij niet als je wilt afvallen? Laat het weten in een reactie hieronder.

6 slechte excuses om niet te hoeven sporten

Ik hoor om me heen de gekste redenen om niet te hoeven sporten. Van tijd- tot effectiviteitsgebrek… En van gewichtsperikelen tot stofwisselingsklachten. Hieronder lees je 6 slechte excuses (die niet opgaan) om niet te kunnen of hoeven sporten…

1. Ik heb 3 weken gesport zonder resultaat, dus het werkt niet

Lichaamsbeweging werkt om calorieën te verbranden; altijd en voor iedereen! Misschien dat je naar jouw zin niet snel genoeg resultaten boekt, maar dat is een totaal andere discussie.

2. Ik ben te zwaar om aan lichaamsbeweging te doen

Als je gelooft dat je te zwaar bent voor lichaamsbeweging, dan verkeer je in een vicieuze cirkel. Zolang je niet slanker wordt, zul je niet bewegen en zolang je niet beweegt, zul je niet slanker worden. Stap daarom uit je zelfgemaakte isoleercel en begin desnoods met 5 minuutjes wandelen.

3. Ik verbrand geen calorieën met lichaamsbeweging

Calorieën verbranden is een absoluut gegeven waar niets aan kan worden veranderd. Iedereen verbrandt calorieën door lichaamsbeweging, ook jij! Bovendien kan iedere calorie die je verbrandt niet worden omgezet in lichaamsvet.

4. Met sporten verbrand je minder calorieën dan een Mars bevat

Dit is geen excuus om niet te sporten, maar een reden om geen Mars te eten! Als je 45 minuten actief traint op een crosstrainer, dan verbrand je al snel 300 tot 400 kilocalorieën. Als je ook nog eens je Mars links laat liggen, dan bespaar je er 267… Dat is een score van 667!

5. Sporten werkt averechts, want je krijgt er honger van

Niet sporten omdat je er honger van krijgt is de omgekeerde wereld. Leer liever om je honger op een verantwoorde (lees: gezonde) manier te stillen. Neem als je honger krijgt een handje pinda’s, een stukje mozzarella of een plakje mager vlees. Dan kan honger geen kwaad.

6. Ik heb gewoon geen tijd om te sporten

Er is nagenoeg niemand die geen tijd heeft voor lichaamsbeweging. Neem gewoon eens vaker de fiets en de trap, en loop in je pauzes een blokje om of ga 10 minuutjes touwtjespringen. Alle beetjes helpen!

Gebruik jij weleens slechte smoesjes om niet te hoeven sporten? Laat hieronder je origineelste excuus achter!

Waarom je met diëten nooit je droomlichaam bereikt…

Mensen zijn door de jaren heen lui geworden. Onze overgrootouders waren nog genoodzaakt om voor ieder akkefietje talloze kilometers te lopen. Onze grootouders gingen nog met de fiets naar hun werk, al was dat 30 of 40 kilometer verderop. En onze ouders hadden op hun 18e geen geld voor een auto.

Jongere generaties krijgen op hun 18e verjaardag een rijbewijs (inclusief auto) cadeau. Als de middelbare school verder dan 2 kilometer verwijderd is van thuis, ligt er een buskaart klaar of wordt men weggebracht. Kortom: mensen zijn welvarender en zodoende inactiever geworden.

Mensen worden tegelijkertijd actiever & inactiever

Omdat we grote auto’s willen rijden, werken we steeds langer. Omdat we ook onze sociale contacten niet willen verwaarlozen, duiken we regelmatig het café in en socializen we vanachter de computer. Onze agenda’s worden voller en onze levens drukker. Tot lichaamsbeweging worden we echter niet meer gedwongen, waardoor onze lichamen dikker worden.

Nadelen van lijnen

Er zijn dan ook steeds meer mensen die willen afvallen en afslanken. Vermageren moet echter wél vanzelf gaan! Want moeite doen (lichaamsbeweging) kost tijd, en tijd hebben we niet. We willen het liefst vet verliezen door iets in onze mond te stoppen (pilletjes, shakes, dieet etc.). Eten moet je toch, dus dieetproducten zijn lekker tijdsefficiënt!

Nagenoeg niemand die gaat lijnen of diëten valt af. De enkeling die afvalt, komt na een tijdje weer aan. Met diëten bereik je dan ook nooit je droomlichaam. Dit heeft een aantal redenen:

  • Door lijnen verlies je spieren en geen vet
  • Sporten is veel effectiever voor afvallen dan diëten
  • Diëten zorgt ervoor dat je stofwisseling trager wordt (jojo-effect)
  • Gezonder eten is veel effectiever dan calorieën minderen

Sporten is beter dan diëten

Vooral sporten is belangrijk. Lichaamsbeweging zorgt er namelijk niet alleen voor dat je calorieën verbrandt… Het is ook nog eens goed voor je stofwisseling, vetverbranding, spieropbouw en algehele lichamelijke gezondheid. Ga dus niet op dieet, maar meer bewegen. Maak tijd vrij voor lichaamsbeweging en je zult zien dat afvallen helemaal niet zo moeilijk is. Kortom: sporten verbetert je lichaam; lijnen ontregelt je lichaam!

Heb jij ook jaren gelijnd en talloze diëten geprobeerd? Laat hieronder jouw verhaal achter!