Witbrood met toegevoegde vezels gaat nergens over

witbrood & vezelsVezels zijn erg belangrijk voor afvallen. Voedingsvezels brengen namelijk verregaande voordelen met zich mee als het aankomt op het hongergevoel, de stofwisseling en de maag-darmfunctie.

Volkoren brood zit boordevol vezels. “Gewoon” bruin brood bevat slechts een deel van deze vezels. Wit brood bevat nauwelijks vezels omdat het vezelrijkste deel van de graankorrel (zemel of vlies) eruit is gehaald. Maar nu is er ook wit brood mét de nodige vezels, althans dat wordt beweerd…

Wit brood met vezels – Witbrood met een volkoren imago

Er is al enkele jaren brood op de markt met het imago ‘witbrood dat eigenlijk volkorenbrood is’ (o.a. Blue Band Goede Start!). De Maastrichtse hoogleraar Fred Brouns beweerde op Radio 1 (Radio Kassa) en tijdens zijn presentatie op de ‘Themadag Granen’ in Wageningen dat dit imago geheel onterecht is. Hij stelt: ‘Het is wit brood met volkoren bestanddelen, maar dat is absoluut niet hetzelfde. Het gaat hier om een unjustified (red: ongestaafde) claim’.

Wit brood met vezels – Wezenlijk verschil tussen wit en volkoren

Wit brood met toegevoegde voedingsvezels zou ervoor moeten zorgen dat kinderen die geen bruin brood of volkoren brood lusten, toch de nodige vezels binnenkrijgen. Ook Brouns’ kinderen eten het verrijkte witbrood, maar zeker niet voor de zogenaamde “extra voedingswaarden”. Want juist die componenten waarin de voedingswaarde van volkoren zit, namelijk het vlies, worden niet toegevoegd’, aldus Brouns.

Wit brood met vezels – Cellulose vezels versus aleurone vezels

Voor de toegevoegde vezels worden doorgaans cellulose vezels gebruikt. Cellulose is een tarwebestanddeel, maar het menselijk lichaam doet er niks mee. Het vult de maag, maar het heeft geen enkele voedingswaarde. Verrijkt witbrood bevat dus wel vezels, maar niet de vezels die zo belangrijk voor je zijn. Fred Brouns zou graag zien dat de voedingsmiddelenindustrie vezels uit de aleuronlaag van granen gaat gebruiken. Daar zit namelijk de toegevoegde waarde van de hele graankorrel in.

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.