Salades: 7 ingrediënten om een salade vullend te maken

Food · Door Ilse

Een salade bestaat doorgaans hoofdzakelijk uit groenten. Dat betekent dat salades voornamelijk vezels leveren en in mindere mate langzame koolhydraten. Omdat een dergelijke salade niet of nauwelijks eiwitten en vetten levert, is het geen volwaardige maaltijd.

Het gevolg is dat er –al snel nadat je je salade hebt verorberd– weer honger ontstaat. Daarom hierbij 7 ingrediënten die je kunt toevoegen om een langdurig voldaan gevoel over te houden aan salades…

1. Noten

Noten zijn ideaal voor in een salade. Noten en “noot-achtigen” leveren namelijk essentiële vetzuren en essentiële eiwitten, waardoor ze je salades vullend en voedzaam maken. Neem bij voorkeur ongebrande en ongezouten noten. Denk maar eens aan pecannoten, walnoten, paranoten, cashewnoten, amandelen en macadamia’s.

2. Pitten & zaden

Pitten en zaden zitten boordevol essentiële eiwitbouwstenen (aminozuren) en gezonde vetbouwstenen (vetzuren). Deze voedingsstoffen zijn letterlijk van levensbelang. Doe daarom met gerust hart een klein handje pijnboompitten, zonnebloempitten, pompoenpitten, hennepzaad, sesamzaad, vlaszaad/lijnzaad of chiazaad in je salade!

3. Magere kaas

Kaas levert naast gezonde vetten en eiwitten –helaas– ook behoorlijke hoeveelheden calorieën en verzadigde vetten. Doe daarom magere kaas in je salades, bijvoorbeeld Italiaanse kaassnippers (Parmezaanse kaas, Grana Padano e.a.), ricotta, mozzarella, hüttenkäse/cottage cheese, halfvolle plattekaas, schichtkäse of bij tijd en wijle een stukje 20+ of 30+.

4. Vlees

Vlees levert enorm veel eiwitten, vitamines en mineralen. Doe bij voorkeur mager vlees in je salade, zoals kipfilet, kalkoenfilet, biefstukreepjes of plakjes gemarineerde varkenshaas. (bron)

5. Vis

Vis is niet alleen zeer gezond, maar vult ook erg goed. Een blikje tonijn op waterbasis of plakjes gerookte zalm zijn heerlijk voor door een salade. Ook krab, kreeft, garnalen en zeevruchten (mossels, kokkels, oesters e.a.) kun je gemakkelijk in salades verwerken.

6. Ei

Kook twee eitjes, snijd ze over de lengte in partjes en verdeel ze over je salades!

7. Fruit

Blauwe bessen, avocado, mango, partjes van een mandarijn of sinaasappel, appelstukjes, plakjes banaan, aardbeien in kwartjes gesneden, stukjes peer en ga zo maar door… Fruit is extreem gezond, vooral in combinatie met groenten.

Eet jij regelmatig salades, om af te vallen of ‘gewoon’ omdat ze enorm gezond (kunnen) zijn? Laat ons dan weten wat jij het liefst in je salade doet om deze vullend te maken! Laat jouw favoriete vullende salade-ingrediënt achter in een reactie hieronder!

6 comments


  • elly

    11 maart 2015

    Alle kiemgroenten! Verder meng ik wel eens een halve banaan door de dressing (met een blender).

  • Anna Michielen

    16 maart 2014

    Ik lees dat er aan salade “een klein handje pijnboompitten, zonnebloempitten, pompoenpitten, hennepzaad, sesamzaad, vlaszaad/lijnzaad OF chiazaad” kan worden toegevoegd”, maar ik voeg de zaden/pitten vaak allemaal tegelijk toe. Is dat ongezond of heeft het een verkeerde werking?

    • Paul

      17 maart 2014

      Beste Anna, Op zich is het eten van gemengde zaden/pitten qua voedingswaarde (essentiële bouwstoffen, beschermingsstoffen e.a.) hartstikke gezond en raadzaam! Het betrekkelijke nadeel is echter de potentiële calorische waarde. Als je 7 verschillende soorten zaad toevoegt aan een salade kan het calorie-aantal –afhankelijk van de hoeveelheid per soort– immers flink toenemen. Als je gedurende de dag gezond en gematigd eet is dit geen enkel probleem, maar als je toch al calorierijk en caloriedicht eet, kan een flinke hoeveelheid zaden c.q. pitten leiden tot een calorieoverschot en zodoende tot gewichtstoename. Persoonlijk eet ik liever veel gezonde zaden en pitten en vereffen ik dit door gedurende de dag niet ongezond te snoepen. Groeten, Paul

  • marian polman

    31 oktober 2012

    rucola sla, mandarijn, avocado, buffel mozzarella, geroosterde pijnboompitten en sesamzaadjes, uitgebakken spekjes (niet het spekvet) Maak het af met wat balsamico olie en azijn. Als het echt voor de hele maaltijd moet zijn doe ik er ook wel gekookte krielaardappeltjes door.

  • astrid

    31 oktober 2012

    IJsbergsla, veldsla, pijnboompitten, stukjes walnoot, mandarijn partjes, klein gesneden appel, tomaat in stukjes, klein gesneden augurk, kipfilet of biefstuk in reepjes.

  • Sascha

    30 oktober 2012

    Mijn 7 favoriete (plantaardige) toevoegingen voor een vullende salade met veel vitamines, mineralen, fytonutriënten, vezels en eiwit en vetten: 1) Kikkererwten, linzen, andere peulvruchten; 2) Gegrilde tofoe, tempeh of seitan of iets als vegetarische kipstukjes van de vegetarische slager; 3) Quinoa; 4) Noten, pitten en zaden; 5) Fruit, en dan met name avocado vind ik erg lekker door een salade; 6) Meer groente zoals broccoli of geroosterde bieten; 7) Paddenstoelen zoals gegrilde portobello’s

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.