Een tand of kies bestaat uit 3 delen, namelijk de wortel, de hals en de kroon. De tandkroon is het deel van de tand dat buiten het tandvlees uitsteekt. De tandhals bevindt zich achter het tandvlees en kan bloot komen te liggen bij terugtrekkend tandvlees. De tandwortel is het deel waarmee de tand in de kaak en tandkas vastzit.
Binnenin de tand bevindt zich het tandmerg. Een tand-ontsteking of kies-ontsteking betekent dat het tandmerg ontstoken is geraakt. Het tandmerg wordt ook wel de ‘pulpa’ genoemd, en een interne tand-ontsteking ‘pulpitis’. Een ontstoken tand of kies ontstaat niet zomaar. Er gaan meestal de volgende stappen aan vooraf:
- Er verblijven langdurig bacteriën in de mond.
- Deze bacteriën produceren zuren.
- Zuren tasten het glazuur van de tand aan.
- Er ontstaat een doffe plek in het glazuur.
- De plek wordt zwakker en verkleurt (laesie).
- Na een tijdje ontstaat een gaatje c.q. caviteit in het glazuur (= tandbederf)
- Bacteriën vreten zich een weg door het tandbeen (dentine).
- Bacteriën komen in het tandmerg (pulpa) terecht.
- Bacteriën in de pulpa kunnen helse kiespijn veroorzaken!
Als bacteriën eenmaal in de pulpa van je tand zitten, spreken we van een ontstoken tand of kies…
Symptomen van een ontstoken tand of kies
In de pulpa bevindt zich de tandzenuw. Een tand-infectie is dus in feite een zenuw-ontsteking van je tand of kies. Omdat de tandzenuw extreem gevoelig is, ontstaat doorgaans hevige tandpijn of kiespijn bij een ontstoken tand of kies. Deze pijn staat ook wel bekend als zenuwpijn. De belangrijkste symptomen van een ontstoken tand of kies zijn dan ook:
- Continue zeurderige & kloppende zenuwpijn
- Onnavolgbare pijnscheuten
- Extreme pijn bij het kauwen
- Extreme gevoeligheid voor warmte & kou
- Evt. terugtrekking, zwelling & roodheid van tandvlees
- Evt. dikke wang
Wees dus alert als zich plotseling symptomen van een ontstoken kies of tand voordoen.
Oorzaken van tandonstekingen
Een tandontsteking kan verschillende oorzaken hebben, die niet altijd door tanden poetsen te verhelpen zijn, hoewel dat wel een oorzaak is.
Als je je tanden en tandvlees niet voldoende schoonmaakt, blijven de bacteriën en resten voedsel in je mond achter. Deze gaan vervolgens het proces in zoals we eerder beschreven. Dit is dan ook de eerste stap om ontstoken tanden te voorkomen: Met de juiste tandenborstel, de juiste tandpaste en de juiste technieken vaak genoeg je tanden schoon poetsen.
Ook kan het zijn dat je gevallen bent en je tand breekt of scheurt. Door deze openingen is het makkelijk voor bacteriën om zich in de diepste plekjes te verschuilen die niet gemakkelijk schoon te maken zijn. Als dit het geval is, heb je vaak last van erge pijn en zwellingen en is het belangrijk dat je zo snel mogelijk naar de tandarts gaat om hier iets aan te doen.
Ook zijn er bepaalde tandvleesziektes, zoals gingivitis en parodontitis die je tanden kunnen laten ontsteken. Gingivitis ontstaat door een te veel aan tandplak en parodontitis is een aandoening waarbij het bot en de weefsels van de tanden worden aangetast, waardoor je tanden er uit kunnen vallen.
Risicofactoren voor ontstoken tanden
Sommige mensen hebben een genetische aanleg of andere medische aandoeningen die een risicofactor vormen voor ontstoken tanden. Een aantal van deze risicogroepen zijn:
- Diabetespatiënten
- Rokers
- Mensen die veel suikers en koolhydraten eten
Deze groepen hebben een hogere kans om problemen te krijgen met hun tanden. Daarentegen is het ook zo dat tanden genetisch sterk kunnen zijn en sommige mensen daardoor juist een verlaagd risico hebben. Dit is een loterij waar je helaas geen lootje voor kunt kopen, maar vanaf je geboorte mee moet leven.
Gevolgen & risico’s van een ontstoken kies…
Als een ontstoken kies of geïnfecteerde tand niet wordt behandeld, zal de tand afsterven (necrose). Rondom de dode tand zal zich steeds meer pus verzamelen waardoor een “tand-abces” ontstaat. Door de druk van het tandabces kan de tand-ontsteking uiteindelijk overslaan naar de rest van je gezicht. Bij een uitslaande bacteriële infectie ontstaan uiteindelijk infecties en pijn in je tandvlees, kaak, neus, oren en/of ogen. Vaak is er ook sprake van hevige koorts en misselijkheid.
Behandeling van een ontstoken tand of kies
Hoe eerder een ontstoken kies of tand wordt getrokken, des te groter de kans dat de infectie c.q. ontsteking kan worden beperkt. De behandeling van ontstoken tanden & kiezen kan op 2 manieren verlopen, namelijk:
1. Ontstoken tand of kies trekken
Met het trekken van de ontstoken tand of kies ben je voorgoed van desbetreffende tand af. Het trekken van ontstoken tanden of kiezen gaat als volgt in zijn werk:
- Er worden één of enkele injecties (spuiten) gegeven met een verdovende vloeistof (lidocaïne, prilocaïne, procaïne, articaïne of mepivacaïne) om de mond lokaal te verdoven.
- De tand of kies wordt met een tang los getrokken. Afhankelijk van de wortel en grootte van de kies moet er nogal wat gedraaid, gewiebeld en gewrikt worden.
- Soms moet een kies eerst worden gekliefd, gesplitst of gespleten, waarna de tand in meerdere delen wordt getrokken.
- Het gat dat achterblijft wordt grondig gereinigd met een ontsmettende zoutwateroplossing.
- In sommige gevallen moet het gat dat achterblijft worden gedicht met enkele oplosbare of niet-oplosbare hechtingen. Onoplosbare hechtingen moeten later worden verwijderd.
Let op: Het gat dat achterblijft na het trekken van de ontstoken kies of tand kan geïnfecteerd raken door bacteriën. In dat geval komt er pus uit het wondje en kan zelfs een abces ontstaan. Dit kan enorm veel pijn doen en gepaard gaan met koorts. Vanwege de etter kun je tevens een keelontsteking krijgen.
2. Wortelkanaalbehandeling van ontstoken tand of kies
Het tandmerg (pulpa) bestaat uit een pulpakamer en verscheidene wortelkanalen. De pulpakamer bevindt zich in de tandkroon en de wortelkanalen in de tandwortel. Bij een wortelkanaalbehandeling worden de zenuwen uit de wortelkanalen van de ontstoken tand of kies gehaald. Hierdoor verdwijnt de pijn. Een wortelkanaalbehandeling van een ontstoken kies of tand gaat als volgt in zijn werk:
- Er worden injecties gegeven met een verdovende vloeistof om de mond lokaal te verdoven.
- De kroon wordt aan de bovenkant open geboord.
- De pulpa wordt volledig verwijderd (inclusief zenuwen & bloedvaten)
- De ruimte die in de kies achterblijft wordt gedesinfecteerd met een antibacterieel middel (chloorhexidine e.a.)
- De wortelkanalen en pulpakamer worden tijdelijk gevuld met calciumhydroxide.
- Later wordt er een speciale wortelkanaalvulling geplaatst.
- Soms wordt aanvullende behandeling met antibiotica voorgeschreven.
Let op: Een wortelkanaalbehandeling wordt meestal uitgevoerd als zich reeds een tandabces heeft ontwikkeld. In dat geval kan er niet altijd goed genoeg worden verdoofd om de ontstoken kies te trekken. Door het boren kan de pus weg en verdwijnt de drukpijn. In sommige gevallen kan een ontstoken tand met abces prima worden verdoofd en gewoon worden getrokken.
Alternatieve behandelingen
Een tandarts kan soms ook simpelweg antibiotica voorschrijven om de ontsteking te behandelen. Dit gebeurt vaak als de infectie zich heeft verspreid naar andere weefsels, of er een abces is gaan groeien. Het is belangrijk te begrijpen dat het nemen van antibiotica bijwerkingen kan hebben en om deze goed met de tandarts door te nemen. Ook is het belangrijk om antibiotica alleen te gebruiken als medicijn wanneer de tandarts het aangeeft en het advies goed op te volgen.
Hoewel een medische ingreep bijna altijd noodzakelijk is bij een ontstoken tand of kies, zijn er natuurlijke goedjes die de symptomen van een ontsteking kunnen verminderen. Het spoelen van de mond met zout water of het aanbrenge nvan kruidnagelolie kunnen een ontsteking wat verlichten en het gebruiken van koude zakken kunnen zwellingen verminderen zoals ze dat overal op het lichaam doen. Belangrijk is om te begrijpen dat het verlichten van de symptomen niet een alternatief is op de behandeling van een ontstoken tand of kies en dit alleen als ondersteuning gebruikt zou moeten worden.
Angst voor de tandarts
Vaak gaan mensen niet op tijd naar de tandarts om een kies te laten trekken, omdat ze bang zijn voor de tandarts of de medische ingreep. Er bestaat professionele hulp om deze angst te overwinnen, waarbij ontspanningsoefeningen worden gegeven, of lichte kalmeringsmiddelen die voorgeschreven kunnen worden. Het vooraf bellen van de tandarts en deze angst te bespreken kan ook een goede manier zijn om de stap kleiner te maken. Een tandarts kan allerlei manieren met je bespreken die hij of zij kan aanwenden om de angst zo klein mogelijk te maken om op tijd de medische hulp te krijgen die nodig is bij een ontstoken tand.
Tot slot
Ontstoken kiezen en tanden dienen dus zo spoedig mogelijk te worden behandeld om ernstige infecties en abcessen te voorkomen. Je tandarts kan je adviseren over welke behandeling wenselijk is. Hoewel wortelkanaalbehandelingen en ontstoken kiezen trekken geassocieerd worden met pijn, zijn de verdovingen tegenwoordig erg goed. De behandeling van een ontstoken tand of kies zal dus juist de hevige, kloppende & zeurende zenuwpijn verhelpen!
Als je het niet zover wilt laten komen, kun je er maar beter voor zorgen dat je je gebit in optimale conditie houdt en je tanden goed verzorgen. Voorkom tandbederf & tanderosie, dan voorkom je doorgaans ook ontstekingen en infecties.
Heb jij ervaring met een ontstoken tand of kies (pulpitis)? Laat je vraag, of opmerking hieronder achter in een reactie!
297 comments
Des
21 december 2020Hallo k heb altijd al slechte en kapotte tanden gehad en had eem vraag k ben toen naar n tandarts gegaan maar sie begon ineen keer zonder overleg kiezen te trekken en tanden terwijl ik er heen ging voor een ontstoken kies en de ergste heeft ie laten zitten ik was/ben er zo bang voor geworden dat ik niet meer terug durfde en dus nog met die ontstoken kies zit nu nog ben al 6 of 7 jaar verder maar heb nu ieder jaar n abces soms 2 keer wat echt heel dik word en pijn doet en dan wacht ik even en spoel ik en dan knapt het.heb het al vaker gehad ook met n tand en heb drugs gebruikt dat helpt er ook niet bij en nu heb ik ook kapotte tanden stuk of 4 plus 2 kiezen helemaal.kapot en ik leesde dat het ook gevolgen kon hebben op het hart? En dat het gevaarlijk is maar ben zo bang dat ik niet weet wat ik moet doen omdat ik al ongeveer 6 of 7 jaar niet ben geweest omdat ik niet durfde weet me geen raad meer ben zoo bang en ook omdst ik leesde dst het gevolgen kan hebben op het haet en bloedvaten qua ontsteking klopt dat of is dat alleen bij mensen wie al hart en vaat problemen hebben want dat leesde ik weet me egt geen raad meer wat moet ik doen
J. van de Bergen
6 december 2021Hoi Des, inmiddels bijna een jaar later eer ik op deze website kom.
Ik heb in het verleden ook hele nare ervaringen gehad met tandartsen. Meer botte boer die het liefst zoveel mogelijk boorde en tanden wilde trekken.
Door een zeer onfortuinlijke val brak ik een aantal kiezen. 20 jaar geleden. Destijds was ik financieel niet in staat om de kiezen te laten repareren. Inmiddels waren een aantal flink weg gerot. In het begin nog te onderdrukken met pijnstilling, later steeds slechter. De angst maakte meer plaats voor diepe, diepe schaamte. Dat ik het zo ver het laten komen.
Tot anderhalve week geleden dat ik een abces kreeg en een gigantische pijn in de kaak. Ontsteking. Tot huilend toe op de bank.
Afgelopen vrijdag met lood in de schoenen naar een tandarts geweest. Vriendelijke man die veel uitlegde en zeer geduldig te tijd nam. Besloten om drie ‘ruines’ te verwijderen.
En ik zal je zeggen. Ik voel me lichamelijk en geestelijk een stuk prettiger. Nog steeds wel last van gevoelig en strak tandvlees, maar geen pijnstilling nodig. Ik ontsmet de mond met lauwwarm gezouten water en natuurlijke antibiotica (gember, knoflook, ui.)
Een van de grootste risico’s als je een abces in je mond hebt en deze open gaat, is dat het in je bloedstroom terecht kan komen. Je kunt dan bloedvergiftiging krijgen. Of erger, de ontsteking gaat naar de oren, keel of zelfs de hersenen. Naast dat er kaakbot verloren kan gaan.
Uiteindelijk ben ik blij dat ik toch deze ‘noodgreep’ uit heb laten voeren.
elisa
17 december 2021Ga zo vlug mogelijk naar een kaakchirurg. je voelt totaal niets van de behandeling. alleen het eerste spuitje doet een beetje pijn. Ik spreek uit ervaring.
Jana
20 december 2020Ik heb hier een zenuwontsteking, alleen met kauwen extreem pijn. Maar ja deze angsthaas kampioen. Die heeft zoiets van, kijk het gewoon aan.
Ik heb zenuwen die bloot lagen, zelf verwijderd. En heb ook last van afgebroken kiezen. Maar verder geen pijn. Ik ga liever na de kaakchirurg.
Joske
20 februari 2020Hm, 2020 – granuloom boven aan mijn linker hoeksnijtand, na wortelkanaalbehandeling en tijdelijke vulling met antibacteriële weet-ik-nog-niet-wat. Granuloom doet pijn en gaat richting sinussen links. “Apicoectomy” heeft dus niet geholpen, maar dit is zichtbaar als ik lach. En toch, om NECROSE te vermijden, want daarover lees ik hier NIKS, moet ik de tand laten trekken in de hoop dat het granuloom meekomt met de wortel. Ik ben geboren zonder tandglazuur in mijn DNA (foutje van moeder natuur).
Kars
5 september 2019Eerlijk vind ik de conclusie van dit artikel nogal ver gaan, dat het verlies van tand of kies te voorkomen is door goede mondverzorging. Ik ben op dit moment al 1 voortand kwijt door 3 verschillende tandartsen en hun idee van een goede wortelkanaalbehandeling. Op dit moment is mijn andere tand aan de beurt: gisteren behandeling gehad, vandaag de noodvulling er weer uit vanwege de oplopende ontsteking met als resultaat dat ik weer terug bij af ben. De kosten lopen erg snel op op deze manier. Daar komt ook nog bij dat ik al doodsbenauwd ben voor de tandarts door het geklungel van de eerste 3, en dit gedoe helpt ook niet echt mee, terwijl ik altijd netjes trouw mijn tanden poets etc. En dan nog krijg je het verwijt dat je maar eerder had moeten komen.
Sharoontje
9 juni 20194 weken geleden een kies laten trekken en nu pas beetje aan het genezen afgelopen maandag laten uitspuiten weer en na 4 dagen weer enorme last.
Marisa
27 april 2019heb na het behandelen van een diepe vulling , last van een gevoelige kies met koud en warm, en last van zere oren. kan dat
Bianca
4 februari 2019Ik heb een ontstoken kies achterin mijn bovenkaak. Het is een oude wortelkanaalbehandeling. Ik wil eigenlijk niet weer een 2 wortelkanaalbehandeling ondergaan voor die kies met vervolgens een kroon. De tandarts gaf als 2e optie; trekken. Als ik de kies laat trekken, krijg ik dan een scheef gezicht i.v.m. het slinken van mijn kaak?
Gwen
9 januari 2019Beste Paul, Ik heb na twee keer een botsing met het hoofd van een ander een afgestorven voortand gekregen. Daar is een implantaat geplaatst met op dit moment nog een noodkroon erop. De overige 3 snijtanden zijn afgeslepen ter voorbereiding voor het plaatsen van facings en afgewerkt met tijdelijk cement. Na deze behandeling kreeg ik enorme pijn in mijn mond. Eerst bleek mijn achterste kies een wortelkanaalbehandeling nodig te hebben. Ondanks het toevallige tijdstip zo na het afslijpen van de voortanden was ik niet verbaasd. Deze kies was al wat gevoelig en had een diepe vulling. Echter de pijn na de wortelkanaalbehandeling verdween niet en werd erger. Lang verhaal kort: uiteindelijk hebben alle drie de andere snijtanden ook een wortelkanaalbehandeling moeten ondergaan omdat de tanden afstierven. Die kies die snap ik nog. Maar aan de voortanden heb ik nooit eerder problemen gehad (m.u.v. de tand waar het implantaat is geplaatst). Dus dat binnen een maand na het afslijpen plotseling alle drie de afgeslepen tanden een wortelkanaalbehandeling nodig hadden leek mij iets te veel toeval. Ik vroeg mij af of het afslijpen van de voortanden hiervan de oorzaak kan zijn. Volgens de endodontoloog kan afslijpen onmogelijk de oorzaak zijn van de problemen. Volgens haar komt het door eerder opgelopen trauma (de botsing) en heeft het slijpen hooguit ‘de boel over de afgrond geduwd’. Wat is jouw visie hierop?
Paul
10 januari 2019Dit is een extreem specialistische tandheelkundige kwestie waar ik helaas niets zinnigs over kan zeggen. :( Sterkte ermee!
Athem
15 februari 2020Kort geleden afgebroken vijltje ontdekt in één van de vier wortelkanaaltjes pijnlijke kies. Kies 20 jaar geleden behandeld door vaste tandarts die nu met pensioen is. Nu doorgestuurd naar endodontoloog; vijltje verwijderd en volledige behandeling kies. Vraag: kan een zeer regelmatig terugkerende en niet te verklaren keelontsteking aan de zijde van de kaak van de onderhavige kies de oorzaak zijn van het afgebroken vijltje in het wortelkanaal? Bij voorbaat dank voor uw antwoord.
Pascal
6 januari 2019Goede morgen Paul. Sinds 3 dagen heb ik, onder een paar jaar geleden afgebroken kies, een soort van bultje aan binnenkant en pijnlijk/gezwollen tandvlees naar achterkant v/h gebit. Een continue zeurende pijn en wanneer je de bult aanraakt met bijvoorbeeld tong, voel je ook een pijnscheut. Neem af en toe een paracetamol (of 2) waarna de pijn voor enige tijd weg trekt. Heb even geen idee wat te doen, maar wil onnodige en onjuiste ingreep voorkomen. Heb jij een idee, waar ik mee verder kan? Alvast bedankt!
Paul
10 januari 2019Dit zou weleens een wortelpuntontsteking kunnen zijn, waarvoor in dat geval een wortelkanaalbehandeling (WKB) vereist is. Echter niet met zekerheid te zeggen…
Suzan
3 januari 2019Hallo, een vriend van mij heeft een acute ontsteking, pijn en een dikke wang. Hij heeft geen aanvullende tandheelkundige verzekering. Waar kan hij terecht zonder veel kosten te maken? Dankjewel!
Marischo14
19 december 2018Hallo. Ik heb eergisteren een kies laten trekken. Na het maken van een foto waarop duidelijk te zien was dat er een ontsteking zat en de kies er slecht uitzag besloten dat te doen. Nu heb ik al de hele tijd een hele pijnlijke kaak (voor het trekken ook al) en het bonkt de hele tijd. Koorts heb ik (nog) niet. Omdat de tandarts zei dat de boel flink ontstoken was heb ik nu het idee of ik niet beter een antibioticakuur had moeten krijgen. Ik mankeer lichamelijk nogal het een en ander en mijn weerstand is 0. 0. Ik heb paracetamol ingenomen en ibuprofen. Maar niets helpt het wordt alleen erger. Wat is wijsheid in dit geval. Mijn gevoel zegt dat als ik er niets aan doe en door loop ik straks in het weekend of met de feestdagen er veel meer last van krijg. Dit gebeurd 9 v/d 10 keer bij mij. Ik ken mijn lichaam ondertussen.
Amanda
17 juli 2018Beste Paul, Een maand geleden heb ik een gaatje in mijn achterste kies onder laten vullen. Het gaatje zat onder een bestaande vulling en was erg klein (en niet heel dicht op de zenuw). Na het vullen heb ik veel pijn gekregen. Ik kon niets warms of kouds langs de kies laten gaan en ik kon er niet mee kauwen. Na twee weken ben ik naar de tandarts gegaan die een foto maakte waarop niets van een ontsteking te zien was. TA heeft de kies wat bijgeslepen (de vulling zou te hoog kunnen zijn) en hierna is inderdaad een deel van de klachten verdwenen. Nu, twee weken, na het bijslijpen van de vulling is de pijn nog niet volledig weg. Ik kan zachte dingen eten, maar harde niet. Warmte en kou kan ik een stuk beter verdragen, maar het is niet dat ik helemaal niets voel en op de kies teken voel ik. Ik verga zeker niet van de pijn, maar toch wordt ik zo nu en dan ’s nachts wakker en neem ik maar even een paracetamol. Het is allemaal te doen, maar het zit me niet erg lekker. Ik heb mijn tandarts gevraagd wat wijsheid is en die zei: ik kan een wortelkanaalbehandeling (WKB) starten. Maar hij zegt dat het ook kan zijn dat de zenuw geïrriteerd is in combinatie met de krimpspanning van de composietvulling en eventueel klemmen in de nacht. In dat geval zou het vanzelf over kunnen gaan, maar dat kan erg lang duren. Wat denkt u? Zou het hier inderdaad van kunnen komen, of is dit toch gewoon heel duidelijk een ontstoken wortel?
Paul
18 juli 2018Nee, dit is zeker niet (over)duidelijk een pulpitis. Je tandarts zou absoluut gelijk kunnen hebben, maar ik kan daaromtrent net zo min absoluut uitsluitsel geven als hij.
Bennie
10 juli 2018Half mei heeft de tandarts 2 vullingen naast elkaar geplaatst in kiezen van mijn bovengebit. Na een week of twee was dit gedeelte nog steeds gevoelig. Dit had ik al eens eerder gehad, en dacht dit gaat wel over. Echter half juni had ik er nog steeds last van. Als ik tandenstoker, flosdraad of tandenrager gebruikte, was het tussen de kiezen heel gevoelig. Bloedde zelfs een beetje. Daarom een afspraak bij de tandarts gemaakt voor controle. Tandarts kon echter niets vinden. Alles zag er “rustig” uit. Op de gemaakte foto was ook niets te zien. Hij heeft wel de vulling wat afgevlakt voor de zekerheid. Nu 2e week van juli is het nog steeds gevoelig. Gaat al wat beter echter. Kan bijna normaal eten, zonder dat het extreem gevoelig is. Met tandenstoker etc. blijft het heel gevoelig. ook bloedt het dan een beetje. Ik heb almaar het idee, of iets is er tussen de kiezen stuk, wat de tandarts niet kan zien (op de foto), of misschien zit er iets tussen. puntje van tandenstoker o.i.d. Ik heb geen pijn, maar als ik met mijn tong tegen de betreffende omgeving druk, is het gevoelig. Kan het misschien toch een sluimerende ontsteking zijn? Toch maar weer een controleafspraak maken?
Paul
11 juli 2018Moeilijk inschatten… Mijn persoonlijke ervaring is dat een gevulde kies (afhankelijk van de diepte, maar des te méér tussen twee kiezen) erg lang gevoelig kan blijven. Anderhalve maand vind ik wat dat betreft niet heel gek… Bovendien duidt bloed veeleer op een tandvleesprobleem dan op een ontsteking vanuit de pulpa. Zou er sprake kunnen zijn van bijvoorbeeld een tandvleesontsteking?
Floor
2 juli 2018Hallo, Sinds jaren heb ik een kroon. Al verschillende keren heb ik hier een ontsteking aan gehad. Wortelkanaalbehandeling, een antibioticakuur o.a. hiervoor gehad. Het is altijd een gevoelige kies gebleven. Nu heb ik weer last, kiespijn bij vooral kauwen, de onderkaak voelt de hele dag beurs. Eigenlijk wil ik de kies laten trekken maar ik ga met vakantie over een paar dagen, wat is uw advies?
Paul
2 juli 2018Medisch advies kan en mag ik niet geven. Onderaan de streep lijkt dit me een kwestie van kiezen (lees: een keuze maken)… Keuze 1: vakantie uitstellen en kies laten trekken. Keuze 2: op vakantie gaan en de huisarts of tandarts om passend pijnstillingsadvies vragen. Een derde optie is er volgens mij niet. :(
j van der reijden
22 april 2018Recentelijk bij de tandarts geweest en deze constateerde dat er een wortelkanaalbehandeling dient te worden uitgevoerd. Ik heb nooit geen enkele pijn gehad. Waarom kan dit niet met ontstekingsremmers worden afgehandeld??? Graag uw beste advies, daar ik van de tandarts nog geen antwoord heb bekomen met het zelfde onderwerp. M.vr.gr. J van der Reijden
Paul
23 april 2018Zie de lijntjes van 20 oktober 2017 en 4 december 2017 hieronder…
Stephtje
14 december 2020Hallo,ik loop al meer dan een jaar met een ontsteking onder kiestand. Is dit gevaarlijk,morgen moet ik voor foto om een kanaalbehandeling te doen. Sins ik geen pijn meer had had ik daar nie meer achter gekeken,maar is nu al een tijdje dat ik af en toe weer pijn heb. Mvg
Maraai
5 april 2018Ik heb pijn in mijn kaak. Naar tandarts geweest. Blijkbaar heb ik een tandontsteking. Ik heb gevraagd voor antibiotica, maar dat willen ze niet geven want dat zou niet helpen. Ik moet het doen met ibuprofen en maar verder afwachten wat gebeurd. Nu ben ik bang dat het verder gaat ontsteken en ik een wortelkanaal behandeling moet ondergaan. Naar mijn mening zou een antibioticakuurtje dit alles kunnen voorkomen. Wat is jullie mening?
Paul
5 april 2018Over (de zin en onzin van) antibioticagebruik binnen de tandheelkunde en tandartspraktijk kun je alles lezen in mijn eerdere antwoord aan Erik…
Elisabeth
11 april 2018Beste Paul, ik heb sinds goede vrijdag last van pijnscheuten in mijn kaak. De kiezen die daar zitten hebben beide een wortelkanaalbehandeling gehad. Deze kunnen naar mijn gevoel dan ook niet de boosdoener zijn. Ik ben op tweede paasdag naar een tandarts geweest. Deze vertelde mij dat de ene kies een gat heeft aan de zijkant en de kies ernaast een klein gaatje. Ook zit er een fikse ontsteking onder de kies. Zij gaf ook aan als ik haar patiënt was dan had ze mij doorverwezen naar de endondotoloog. Mijn eigen tandarts gebeld en hij is van mening dat het allemaal niet zo is. Natuurlijk langs geweest en hij heeft het contactpunt van de kiezen gemaakt. Kiezen zien er nu dicht uit op de foto. Hij heeft mij 4-4 geholpen. Nu is het inmiddels 11-4 en ik heb nog steeds pijnscheuten in mijn kaak ten hoogte van de kiezen. Wat moet ik nu?
Paul
11 april 2018Als je eigen tandarts je niet blijkt te kunnen helpen en een tweede tandarts aangeeft dat de eerste tandarts het sowieso niet bij het rechte eind heeft, dan zou ik persoonlijk toch eens aankloppen bij een specialist (endoDONTOloog ;) of kaakchirurg).
Sylvia
11 februari 2018Woensdag krijg ik een totaal extractie onder en boven. Onder volledige narcose. Het tijdelijke kunstgebit gaat er gelijk in. Nu is er één kies die blijkbaar niet wil wachten. Hij wordt naar boven gedrukt door een kloppend en bloedend abces. De pijn ben ik wel gewend. Mijn gebit gaat er niet voor niets volledig uit. Ik ben alleen bang dat ze niet kunnen opereren terwijl er een abces zit. Heeft iemand daar ervaring mee?
Daan
14 januari 2018Mijn voortand zit beetje los. En tandvlees is ontstoken. En er komt beetje pus uit mijn tandvlees. Moet die tand getrokken worden? Echt pijn heb ik niet… een soort raar gevoel bij mijn wortel heb ik wel. M.v.g. Daan
Paul
15 januari 2018Een loszittende tand met daaromheen ontstoken tandvlees rechtvaardigt niet per definitie de extractie van de volledige tand. Of deze tandheelkundige ingreep nodig is, dient te worden onderzocht door een tandarts. Sterkte ermee!
Magneter
25 december 2017Goedendag, 6 dagen geleden heb ik een tand laten trekken. Doordat de vulling gedurende jaren steeds opnieuw loskwam kwamen er bacteriën in de tand en werd deze rot. De wortel was ziek. Mijn vorige tandarts wou hem maar niet trekken en zei dat hij ontzenuwd was. Ik ga dus 6 dagen geleden naar een andere tandarts en deze trekt hem er in 5 minuten uit. Nu, bijna een week later heb ik nog steeds elke dag enorme pijn. Ik behelp me met pijnstillers en ontstekingsremmers maar deze lijken niet te helpen. Ik voel een kloppende pijn die zich verplaatst naar andere tanden en mijn kaak / keel. Ik zie een geel plaatje liggen op de tand (pus?) En als ik eraan kom is het erg gevoelig. De pijn komt ook op bij warm en koud. Misschien een domme vraag, maar kan het dat er toch nog een zenuw in mijn tandvlees zit (dat de tand dus niet ontzenuwd was)?
Paul
2 januari 2018Ja, in theorie kan het zo zijn dat de tandzenuw (deels) is achtergebleven… Een tandzenuw ontspringt immers niet vanuit een tand, maar vanuit het kaakbeen. De zenuwuitlopers bevinden zich in het tandmerg; de zenuwbasis betreft een vertakking in het kaakbot. Bij een wortelkanaalbehandeling wordt de pulpa uit de tand verwijderd, maar in theorie kan dit te ondiep gebeuren. (bron + bron + bron)
Erik
4 december 2017Waarom kan een ontsteking bij de tandwortel niet met antibiotica worden behandeld? Ik heb blijkbaar een beginnende ontsteking; er is nog geen pus; en met een ontstekingsremmer is er ook geen pijn. Op de foto is een vage schaduw te zien. Waarom moet dan alles open en wordt de behandeling met antibiotica niet eens overwogen?
Anonim
11 februari 2018Money money money!!!
Paul
11 februari 2018Over het algemeen worden antibiotica niet als definitieve oplossing beschouwd voor diepe, chronische (niet-accute) ontstekingsproblemen binnen de tandheelkunde. (bron + bron) Als bacteriën zich hebben genesteld in het wortelkanaal zullen antibiotica er namelijk niet voor zorgen dat de bacteriële infectie verdwijnt. Dit heeft o.a. te maken met (het gebrek aan) bloedvoorziening en lymfevoorziening. Als een tandwortel / tandzenuw eenmaal (zo goed als) dood is, volstaan antibiotica simpelweg niet. Antibiotica kunnen in dit soort gevallen als ondersteunend middel dienen, maar niet als oplossing an sich. (bron) Overigens wordt twee derde van álle recepten die tandartsen en kaakchirurgen voor hun rekening nemen, uitgeschreven voor antibiotica; op maar liefst 41% van alle tandartsrecepten staat het antibioticum amoxicilline vermeld. Het is dus absoluut niet zo dat met antibiotica geen geld wordt verdiend. :( En ik citeer nog even GeneesmiddelenBulletin.org: “Ook in de tandheelkunde is een restrictief en afwachtend antibioticumbeleid aangewezen om resistentie in te perken. Op basis van theoretische overwegingen geldt dat bij acute infecties in de bovenkaak, waarbij het risico op uitbreiding naar de anatomische loges geringer is dan in de onderkaak, men terughoudender kan zijn met het voorschrijven van een antibioticum. Als pus is aan te tonen of de aanwezigheid hiervan mag worden verwacht op grond van de tijd die is verstreken sinds het begin van de infectie (meer dan enige dagen), is drainage de aangewezen therapie en hoeft geen antibioticum te worden voorgeschreven.” (bron + bron) Overigens is antibioticagebruik allerminst zonder risico’s. Zie voor meer informatie eventueel ook:
Evelien
1 november 2017Ik heb in augustus een wortelkanaalbehandeling behandeling gehad en moest nog terugkomen om het te controleren, gevraagd als dit tot januari k9n wachten i.v.m. verzekering, dit was geen probleem. Maar nu kreeg ik 2 weken geleden ontzettende pijn aan de zelfde tand maar met veel tramadol was het nog wel te doen, alleen gisteren merkte ik dat er een dikke zwelling zat boven in mijn bovenlip en neus was ook gevoelig. En de tand er naast viel er ook ineens uit. De zwelling (volgens mij een fistel) heb ik door geprikt en er kwam een heleboel pus uit. De pijn is nu prima te doen maar maak mij toch een beetje zorgen, ben fysiek erg kwetsbaar en in zeer slechte gezondheid, kan dit verder nog kwaad?
Jan
4 november 2017Als je gezondheid al slecht is is de kans op ontstekingen nog groter en dat het geneest kan langer duren. Heb ook paar dagen geleden een wortelkanaal behandeling gehad, mijn weerstand was ook laag en kreeg binnen no time een ontsteking. Wat ik nu doe tijdens genezingsproces is mijn vit C (geen synthetische) verhogen tot wel 3500 mg per dag, vit D3 tot 6000IU en 2 flesjes Yakult drinken. Voel me stukken minder moe want ontstekingen halen de energie uit je lijf! En blijf goed eten, al zijn het maar kleine porties per keer bv bananen, soep trekken uit runderbot. Zelf moeten we ook goed voor ons lijf blijven zorgen en ja als we dan zoiets tegen komen moeten we weer eens wakker geschut worden…
bobo
30 oktober 2017Hallo, ik heb 6 dagen geleden een kies getrokken (voorlaatste tand links vanonder) en ik heb na 6 dagen nog steeds hevige pijnscheuten in mijn tand en mijn kaak staat ook gezwollen raadpleeg ik best mijn tandarts?
Menno
25 oktober 2017Ik ben heel blij dat ik vanmiddag een afspraak heb, mijn wortelkanaalbehandeling is namelijk nooit afgemaakt en mijn kies is afgebroken. Nu heb ik de laatste paar dagen zoveel kiespijn dat ik letterlijk droom over pijnstillers. Mijn hele kaak voelt verkrampt aan en ik kan mijn kiezen niet meer op elkaar zetten. Ik heb dit eerder gehad, bleek het ontstoken te zijn. Toen werkte echter de verdoving niet en werd mijn kies eruit getrokken, dit wil ik nooit meer meemaken. Is het aan te raden om wat ibuprofen voor mijn behandeling te nemen?
Anna
20 oktober 2017Misschien heeft iemand hier ervaring mee.. ik kan maar niks vinden op internet. Ik heb al een kleine week kiespijn. Meestal op dezelfde plek (linksonder) maar soms linksboven. Het is een zeurende, constant aanwezige pijn die niet door kauwen of kou of warmte erger of minder wordt. Deze pijn werd een paar dagen terug zo hevig dat ik de tandarts gebeld heb. Ik vermoedde een wortelpunt- of zenuwontsteking. Ik heb in dat gebied een aantal grote maar niet extreem diepe (te dicht bij zenuw) vullingen. Foto’s boven en onder wezen op niets uit, alle kiezen reageerden ERG gevoelig op de kou-test. (Zowel boven als onder). Alles zag er goed uit. Omdat de pijn moeilijk te localiseren was, was het lastig zomaar te besluiten tot een wkb. Pijn was niet te harden dus volgende dag terug. OPG gemaakt, geen bijzonderheden. Eerst de ene kies (waar de pijn het vaakst zat) verdoofd. Toen de pijn niet minder werd de andere kies in mijn bovenkaak verdoofd. De pijn bleef. Tandarts zei dat de pijn ws een andere oorzaak heeft. Kaakchirurg geweest en die zei dat het ws overbelasting is. Ik zou misschien s nachts klemmen? Ik heb het zelf nooit gemerkt. Voel ook nooit spierpijn of stijfheid in mijn kaken. Alleen dus nu did verrekte zenuwpijn. De pijn trok gelukkig weg maar nu begint het sinds vandaag weer terug te komen. Pijnstillers helpen niet. Hoe kom ik hiervan af? Ik heb geen pijnlijke kaakspieren. Wel voelt mijn kaak rond de plek in mijn onderkaak gevoelig als ik er overheen wrijf. Dit is niet het soort pijn waar ik ‘mee wil leren leven’. Wil er graag iets aan doen! Tips iemand? PS: ik heb al langere tijd veel last van stijve en pijnlijke spieren mijn nek en schouders. Kan dit zenuwpijn in kiezen veroorzaken?
Femke
26 oktober 2017Ik heb op dit moment precies wat je beschrijft! Een diepe vulling dicht op de zenuw en sinds een week veel pijn. De tandarts heeft nu een antibiotica kuur voorgeschreven en zal volgende week een wortelkanaalbehandeling doen. Maar de ‘klassieke’ kenmerken heb ik niet. Ik heb geen pijn bij kauwen of tikken op de kies. En alle tanden en kiezen rondom reageren op kou. Ik weet dat ik klem en knars en heb een nachtbeugel hiervoor. De pijn in mijn nek, kaakgewricht en oren komen volgens mij hiervan en niet zo van een ontsteking. Ben erg benieuwd hoe jij nu verder gaat? Laat jij je behandelen en zo ja, op welke manier?
Marjolein
25 november 2017Zoek eens contact met een fysiotherapeut. Sommigen zijn zelfs gespecialiseerd in dit gebied. Ik heb nog steeds veel verkrampte spieren in nek, schouders én gezicht en die kunnen wel degelijk het gevoel geven dat je last van je gebit hebt.
Arjan
13 december 2017Hoi Anna (En Femke), bij mij herkenbaar zoals jullie omschrijven. De pijn ligt wat dieper (wortelpunt?). Geen direct ergere pijn bij kauwen met de kies of er op tikken. Wel constant aanwezig. Mijn vraag, is het inmiddels verholpen? En is er een aanwijsbare oorzaak gevonden?
Hvm
26 februari 2018Ik heb ook een diepe vulling dicht op de zenuw die al even is gevuld. Begin afgelopen weekend begon het enorm zeer te doen linksboven in m’n mond. Ik dacht dat het een verstandskies zou kunnen zijn die scheef doorkomt. Vanmorgen werd ik wakker en de onderste kies deed ongelooflijk zeer in plaats van links boven. Eromheen was het dik en als ik erop tik of m’n tanden op elkaar bijt, is het erg gevoelig. Drukpijn dus. Vandaag naar de tandarts geweest en ze hebben een koutest gedaan. Wat blijkt is dat ik de kou op die kies niet voel. Dus de zenuw is (ik denk sinds kort, want ervoor ervoer ik heel goed warmte en kou bij die kies) afgestorven en dat is gaan ontsteken. Nu moet ik een wortelkanaalbehandeling en dat kan pas over een maand. Ik vindt dat echter niet normaal als je een ontsteking hebt, kan dat verergeren. Daar moet je geen maand (stoned door pillen) mee rondlopen, maar dat moet z.s.m. verholpen worden! Dus ik ga morgen weer bellen dat het toch echt spoed is en het sowieso eerder moet.
Paul
27 februari 2018Door een geintje van mijn tweelingbroer is zo’n 20 jaar geleden één van mijn beide bovenste voortanden afgebroken. De tand is destijds gerepareerd en ik heb er eigenlijk nooit meer naar omgekeken. In de loop der jaren is het ‘nepdeel’ van mijn tand beetje bij beetje gaan verkleuren en verdunnen. Ik vroeg mijn nieuwe tandarts of hij deze tand kon oppoetsen en dit zou hij doen. Op de röntgenfoto die hij van de tand maakte, werd echter een ontsteking ontdekt die er naar alle waarschijnlijkheid al 20 jaar zit. Ik heb er nooit last van gehad, maar omdat het een fikse ontsteking betrof, was een wortelkanaalbehandeling op zijn plaats. Het wortelkanaal werd geleegd en schoongemaakt, waarna een noodvulling werd geplaatst. Voordat de tand blijvend zou worden gedicht en verfraaid, wilde de tandarts eerst aankijken of de ontsteking zou verergeren of juist verminderen. De ontsteking bleef hetzelfde… De tandarts heeft mij tweemaal netjes ontvangen en te woord gestaan, zonder mij te behandelen. Hij was 100% open en eerlijk en vertelde me dat als hij de tand zou dichten –en de ontsteking alsnog zou gaan opvlammen– deze uitsluitend nog zou kunnen worden bereikt door een kaakchirurg via een kaakbeenoperatie. Hij had 3 keer geld kunnen verdienen in de tijd dat ik bij hem was door de WKB uit te voeren, maar koos voor behoedzaamheid en zekerheid. Uiteindelijk is mijn tand gisterochtend (tijdens mijn vierde bezoek) pas opnieuw geopend, gereinigd en opgemetseld. Mijn punt is dat het niet altijd raadzaam is om direct te handelen, maar geduld en terughoudendheid in bepaalde gevallen de betere c.q. veiligere keuze is.
Jjanssen
19 oktober 2017Heb kiespijn en heb contact opgenomen met mijn tandarts . Maar in eerste instantie hadden ze geen tijd . Met sterk aan dringen kon ik komen . Volgen hun lekte de vulling . Ze hebben de vulling vervangen maar de pijn . Kloppende en zeurende zijn er nog ook het tandvlees rondom de kies is pijnlijk als ik er op tik is de pijn niet te harden . De behandeling is nu 2 dagen geleden . Wat moet ik doen ?
MW
3 januari 2018Dit heb ik twee maand geleden precies zo gehad. Na een dag of drie (met flinke pijnstillers) trok het weg. Helaas speelt de boel nu weer op. Volgens de tandarts zijn de zenuwen te geïrriteerd geraakt de vorige week. Afwachten of het doorzet voor een wortelkanaalbehandeling. Sterkte!
Karin
1 augustus 2017Ik heb al ruim 2 weken kiespijn; mijn eigen tandarts is met vakantie tot 8 augustus, vervanger constateerde d.m.v. foto ontstoken wortelpunten aan 2 kiezen rechts achter onder. Kiezen hebben al een wortelkanaalbehandeling gehad. Pijn, dikke lymfeklieren 38,2 koorts. Heb een antibioticakuur sinds 6 dagen maar tot nu weinig effect. Kan pas 8 augustus terecht en moet dan waarschijnlijk naar endodontoloog in het ziekenhuis; maar ik zag dat er wel een wachttijd van 4 weken is. Is het verantwoord (behalve de pijn en de algehele malaise) om zo lang te wachten. Ik mag de maximale dosis paracetamol maar geen ibuprofen etc. i.v.m. hoge bloeddruk.
Ieva
8 februari 2018Ik loop al vier weken zo ze hebben mijn tanden nu open gelegd andere medicijn en het help nog niet nu zeggen ze dat mijn tanden aan streven zijn. En dat ik waar zijn een gebit zal moeten dragen als je er aan komt spring ik in de lucht nu vandaag hebben ze de twee open gelegd en die begint ook zo pijn te doen ik weet het niet meer maar het doet verschrikkelijk pijn amai.
Karin
25 mei 2017Hallo Paul, Ik heb een paar maanden terug last gehad van een ontstoken verstandskies. Die kies heeft er 4 maanden ingezeten met heel veel hoofdpijn omdat ik niet wist waar de pijn vandaan kwam. Vaak bij de dokter geweest, uiteindelijk doorgestuurd naar de tandarts. Die heeft de tand toen getrokken. Nu zijn we een paar maanden verder en nu begint er een andere tand heel erg veel pijn te doen met heel veel hoofdpijn. Hij zit aan dezelfde kant als bij de verwijderde verstandskies en volgens mij ernaast of 1 verder. Ik ben er nog niet voor naar de tandarts geweest omdat door de pijn van de vorige tand die getrokken werd (en mijn fobie voor naalden hielp er niet in mee) ben ik nu heel bang geworden. Is er ook een mogelijkheid om zoiets te doen onder een algehele narcose of zijn er andere manieren? Ik loop alweer anderhalve week rond met de pijn en hij wordt steeds erger, maar durfde het eerst niet te zeggen omdat ik gewoon bang ben geworden. Hoop dat je me advies kan geven.
Paul
25 mei 2017Jazeker! Er zijn gespecialiseerde angsttandartsen en narcosetandartsen die volledige verdoving oftewel volledige narcose aanbieden. Persoonlijk zou ik zo spoedig mogelijk contact opnemen met een dergelijke tandarts. Zijn er destijds röntgenfoto’s van je gebit gemaakt waarop te zien is hoe de tanden naast de voormalige verstandskies eraan toe zijn / waren?
Karin
26 mei 2017Ze hebben toen inderdaad foto’s gemaakt. Daarop was te zien dat ik vrij veel gaatjes heb.
Paul
26 mei 2017Dan zou ik er inderdaad maar zo snel mogelijk werk van maken… :(
Karin
26 mei 2017Heb nu een afspraak staan voor maandagmiddag. Dankjewel voor je advies!
Paul
26 mei 2017Goed bezig! Heel veel sterkte en beterschap toegewenst!
ronald
24 mei 2017Hallo mijn zusje die heeft echt veel pijn na een behandeling ze hebben bij haar al dat gaatje geboord en dat spul er uit laten lopen en toen weer dicht gemaakt maar ze heeft na 2 dagen nog steeds veel pijn wat zou hiervan de oorzaak nog kunnen zijn alvast bedankt
Peter
17 mei 2017Beste Paul, Ik heb waarschijnlijk last van een wortelpuntontsteking of gewone zenuwontsteking in een kies, en sinds vandaag zwelt mijn kaak ook langzaam op. Ik ben nu in Portugal dus ga liever niet hier naar een lokale tandarts, maar over twee dagen vlieg ik terug en na het weekend (over 5 dagen vanaf nu) kan ik bij de tandarts terecht. Ik vraag me af of het erg is om 5 dagen te wachten (in vergelijking tot bijvoorbeeld 2 dagen) met betrekking tot complicaties? Dank voor de reactie!
Paul
17 mei 2017Een exacte kansberekening kan ik je helaas niet geven. Het is niet zo dat iedere dag die je wacht per definitie de kans op complicaties met een specifiek percentage vergroot. Logischerwijs is het in algemene zin raadzaam om zo spoedig mogelijk hulp in te schakelen, maar als puntje bij paaltje komt, is het eveneens belangrijk om voordelen en nadelen tegen elkaar weg te strepen. Ikzelf zou ook liever 3 dagen langer wachten als ik daarmee door mijn eigen tandarts zou worden geholpen. De Portugese tandarts zal maar net iets verkeerds doen… Dat kan met je eigen tandarts natuurlijk ook gebeuren, maar dan kun je in ieder geval de volgende dag met spoed teruggaan. En dan hoef je niet met de betreffende complicaties het vliegtuig in… Maar nogmaals: een exacte voorspelling qua risico-analyse kan ik je helaas niet bieden… :( Hopelijk wordt de gebitsontsteking spoedig en naar behoren verholpen, wie de betreffende behandeling ook moge uitvoeren… Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! P.S. Je kunt eventueel óók even advies inwinnen bij je zorgverzekeraar; dat kan eveneens vanuit het buitenland.
Anouk
8 september 2016Hoi, Maandagmiddag n.a.v. ontsteking links onder wortelkanaalbehandeling gehad, nou ja gedeeltelijk. Na bijna 2 uur heeft de jonge tandarts het op moeten geven omdat hij 2 kanalen niet kan vinden. Ook heeft collega tandarts gekeken maar kon ook deze 2 kanalen niet vinden. Nu heb ik noodvulling en ben doorverwezen naar een erkende endodontoloog. Nu kan ik daar pas over ruim 14 dagen terecht. De ontsteking is nog niet weg en heb flinke bult op tandvlees t.h.v. ontstoken kies. Ik weet nu niet wat ik hiermee aanmoet. Tandarts zegt dat ik ibrufen moet pakken… maar dat kan ik toch niet 14 dagen blijven nemen? Graag advies… Tevens ben ik bang dat hierdoor de kosten erg hoog op zullen lopen…
Paul
10 september 2016Dit lijkt me inderdaad geen houdbare situatie. Persoonlijk zou ik direct mijn zorgverzekeraar opbellen en om advies + zorgbemiddeling vragen. Mogelijkerwijs kunnen zij voor een snellere doorverwijzing naar een endodontoloog / wortelkanaalbehandelaar of kaakchirurg zorgen. Onwijs veel sterkte toegewenst!
Minou
30 juli 2016Begin van deze week kreeg ik klachten aan de linkerkant van mijn gezicht. Niet heel pijnlijk maar voldoende om te twijfelen tussen “is het de bijholte of ’n kies”. Ik wist dat er ’n restant kies zat die problemen kon geven dus afgelopen donderdag naar de tandarts. Die ging resoluut te werk en trok het resterende stuk kies er meteen uit. Bij de verdoving bleek dat de wortel ontstoken was… aaauuuwww… er kwam pus uit volgens de tandarts. Binnen 10 minuten stond ik buiten, Antibiotica was niet nodig volgens hem. Prima, dacht ik… alleen kreeg ik diezelfde avond verhoogde temperatuur, die maar niet wegging (heb ik niet snel). Voelde me niet lekker, dus vanmorgen naar de weekendtandarts. Die constateerde dat de stolling in de wond niet optimaal was en zag(?) dat de botrand wat geinfecteerd was (mijn eigen tandarts zei dat die niet was aangetast…). Dus zit ik nu aan de antibiotica waar ik van baal omdat dat meestal bepaalde gevolgen voor mij heeft. Erge pijn heb ik overigens niet, wel ‘zeurt’ het continu links. Mijn vraag; had mijn tandarts überhaupt wel mogen trekken bij verdenking op ontsteking? Of had hij meteen bij / na extractie maatregelen kunnen treffen waardoor ik nu niet aan de antibiotica zou zitten (geen idee…)? Met excuses voor menig ander hier die er erger aan toe zijn…
djamilla
16 juli 2016Hallo ik heb al een x een wortelkanaalbehandeling gehad op mijn voortand en nu is de tand ernaast ook ontstoken ik ben donderdag naar de tandarts geweest en hij heeft een gaatje in de achterkant van mijn tand gemaakt zodat de pus weg kan en de druk eraf is. Als ik dan op vrijdag hevige pijn had kon ik bellen en terug komen ma ik had er niet zo veel last van hij zij dat het soms wel een beetje pijn kon doen maar niet heel erg. Op vrijdag was mijn hele bovenlip opgezwollen en het lijkt net alsof ik mislukte botox heb gehad en mijn hele tandvlees is nog dikker en ik kan niet normaal praten. En nu op de zaterdag word ik in de nacht wakker van heftige pijn en het lijkt wel of me lip nog dikker is. Maandag moet ik terugkomen van de tandarts en hij zei dat het een normale reactie was mijn vraag is nu wat kan ik doen om nog 2 dagen de pijn te stoppen? Ibuprofen slik ik al maar helpt niks ik ben ook overgevoelig voor harde geluiden dan doet het pijn aan mijn tandvlees.
Yvonne
17 juli 2016Neem naast de iboprufen 1000 mg paracetamol in dat versterkt de werking en ga op tijd terug naar tandarts of EHBO ik heb net een week ziekenhuis opname en een spoed operatie door een tandabces achter de rug…
Mariëlle
9 juli 2016hai, ik ben gisteren naar de tandarts geweest heb daar een wortelkanaalbehandeling gehad nu heb ik nog best wel veel pijn is dat een paar dagen of moet ik weer terug gaan…? de pijn trekt nu ook door mijn hele gebit en doe niet anders dan pijnstillers nemen
Janny
11 september 2016Hoi ik zag jou berichtje. Ik heb het zelfde heb ook een wortelkanaal behandeling gehad afgelopen donderdag maar heb er nog steeds veel last van het trekt ook door mijn hele gebied heen. ???? Is het bij jou over gegaan naar een paar dagen? Of ben je als nog naar de tandarts gegaan?
Patrick
5 juli 2016Na 2 keer een wortelpuntoperatie gehad te hebben is het toch weer ontstoken (achterste 2 kiezen). Nu, 5 weken na de behandeling, is er (wederom) een fistel ontstaat waardoor het ontstekingsvocht afgevoerd word. Het is duidelijk dat de achterste kies getrokken moet worden, maar hierbij ontstaat er een opening naar de kaakholte welke gehecht moet worden. Het is nu nog niet erg pijnlijk, licht gevoelig, maar met de vakantie in het verschiet (over 2 weken naar de USA) heeft de kaakchirurg me 2 opties gegeven: 1. Deze week de kies trekken en hopen dat de opening naar de kaakholte genezen zal zijn voordat we op vakantie gaan. Risico, want door de drukverschillen in het vliegtuig kan het pijnlijk worden. Daarbij opgeteld hebben alle operaties nog tot complicaties geleid met veel pijn als gevolg. 2. Wachten met het trekken tot na de vakantie, en voor de zekerheid een antibioticakuurtje mee op vakantie. Ik heb eerlijk gezegd geen idee wat de betere keuze is… wie wel?
Leonie
12 augustus 2016Ben benieuwd waar je voor gekozen hebt, Patrick. En hoe het verder gegaan is met je op vakantie en na het vliegen. Ik sta voor precies hetzelfde dilemma.
luna
25 juni 2016Ik heb sinds 2 weken geleden erge last van tandpijn, aan mijn kies. Ik heb een gaatje maar heb het nooit laten behandelen, ik heb te lang gewacht en nu is er een zenuwontsteking ontstaan, vanonder staat mijn kaak dik, ik heb van de pijn aan mijn kies, ook een druk op mijn hoofd en oor, ik wil een afspraak maken bij de tandarts, maar dan ook echt dringend! Maar hoeveel kost zo een behandeling? We hebben van mijn vader 100 euro gekregen, maar als dat meer kost kan mijn moeder het echter niet betalen. Dus ik had de vraag of ze voor dit geval niet met de rekening kunnen werken? Ik kan niet slapen door de pijn! Heb nog maar 6 uur geslapen in 3 dagen of zo! Help!!!
Paul
25 juni 2016Beste Luna, Niemand kan voorspellen wat een willekeurige tandarts in rekening brengt voor hypothetische behandelingen. Bel een tandarts op, leg hem/haar de situatie uit, vraag welke behandelingen nodig zijn en wat deze behandelingen zullen gaan kosten. Mocht de prijs boven je budget liggen, vraag dan om een betaalregeling of zoek verder naar een goedkopere tandarts. Dit is de enige manier om meer zekerheid te krijgen over je gebitssituatie en een oplossing te vinden voor je ontstoken kies.
Connor
8 juni 2016Beste mensen, Hier zal ik snel even mijn verhaal vertellen. Dit weekend had ik plots ontzettende kiespijn. Het was op een zaterdag dus mijn vaste tandarts was niet aan het werk. In België is er een wachtdienst en heb dus naar dat nummer gebeld. Ik kwam terecht bij een tandarts 40km verder van bij mij thuis. Toch maar gaan. Zolang die pijn kan verholpen worden is 40km niet te ver he. Tandarts nam direct een foto van de kies die mij de pijn gaf. Er zat dus etter onder doordat die tand al eens ontzenuwd werd. Geen enkele tandarts kan dit verzekeren dat ze na het ontzenuwen geen last meer gaan krijgen. Tandarts gaf mij 2 mogelijkheden: trekken of naar chirurg. Ik koos voor chirurg natuurlijk. Ik ben 22 jaar en wil mijn gebit zo lang mogelijk compleet houden! Eenmaal terug thuis was de pijn niet meer te houden. De pijnstillers voor mijn hernia waren uitgewerkt en moest nog paar uur wachten om nieuwe te nemen. Uur later lag ik terug bij de tandarts om de tand toch te trekken. Dit is 4 dagen geleden en heb afgelopen nachten hevige koorts tot 40,5 graden gehad en ben al 5 kilo af door de misselijkheid. Afzien dus. Door de antibiotica die ik nu moet nemen is mijn hernia operatie ook 2 weken uitgesteld… bij deze vertel ik jullie, wees niet bang van de tandarts, die verlost u of voorkomt uw pijn! Een prikje voor verdoving is niets vergeleken de pijn van een ontstoken tand. Zorg voor jullie tanden. Poetsen, voorkom droge mond, rokers stoppen (ben momenteel 4 dagen gestopt…), blijf van de drugs af!… Mensen die gebit belangrijk vinden, kijk voor een tandverzekering! een valse tand kost u veel geld. Zoals ze bij ons zeggen: het kost stukken van mensen… :P
tiffany w
12 mei 2016Hallo, Ik heb begin vorige week een onderste kies laten trekken nadat deze gebroken was. De tandarts waar ik bij geweest ben was precies niet de properste. Hij had bij het trekken van de kies de wortels gebroken waardoor hij nog wat heeft zitten peuteren om restjes te verwijderen. Nadat alles klaar was moest ik gewoon spoelen met water. Kreeg ik een doekje voor bloed van mijn gezicht te vegen. Moest ik gaan betalen en klaar. Zonder enig advies. Na enkele dagen begon dit echter enorm pijn te doen aan mijn tandvlees, mijn kaak, mijn oor en mijn keel. Dit alles langs de kant van de getrokken kies. Zoveel pijn dat ik dus naar hem terug wou gaan, maar bleek op vakantie… Huisarts dan maar. Zij heeft antibiotica en mondspoelmiddel voorgeschreven, alsook sterke pijnmedicatie. Nu doet het 5 dagen later nog steeds enorme pijn (echt niet uit te houden). Ik weet niet wat ik moet doen om de pijn eventueel te verzachten… Ik heb reeds alles gedaan wat mijn huisarts me vertelde… Terug naar de tandarts zie ik in ieder geval niet zitten… Ik heb miljoenen keren meer pijn na dit bezoek en voel me dus niet geholpen… Groetjes, Tiffany
Robert
11 april 2016Een aantal jaar geleden heeft een kaakchirurg mijn verstandskies operatief verwijderd. Hij groeide namelijk horizontaal, met de kies richting mijn andere tanden. De kies is toen door tweeën gezaagd en de wortel is eruit gesneden. Daarna ben ik een week lang ’s nachts wakker geworden van de pijn. Het was gaan ontsteken. Het is met antibiotica en spoelen overgegaan. Daarna heb ik echter klachten gekregen en de klachten verergeren. Ik heb een opgezwollen en pijnlijk gevoel aan die zijde van mijn kaak, mijn kaak zit soms vast en knakt altijd als die ver open gaat (voor de knak gaat de mond scheef open), ik heb druk in mijn oor en in de zijkant van mijn hoofd en wanneer ik hier meer last van heb, wordt mijn spraak minder goed verstaanbaar. Dit wordt de laatste twee jaar steeds erger waardoor ik zelfs een MRI-scan heb gehad. Hier kwam niets uit. Ik denk nu zelf dat dit dus komt door die operatie die ik destijds had. Zou dit kunnen? Zou dit te maken kunnen hebben met een beschadigde zenuw? Zo ja, wat kan hieraan gedaan worden en door wie? Alvast dank voor het advies! Groeten Robert
Ellen
5 mei 2016Ik zou naar een osteopaat gaan. Waarschijnlijk zit e.e.a. niet meer helemaal recht. Ook kan een kaakfysiotherapeut je helpen met oefeningen om je kaak weer op de goede manier te gebruiken wanneer je je mond opent.
Bennie
27 juli 2016Heb precies hetzelfde probleem ook naar het trekken van mijn kies …
Feline
29 maart 2016Ik heb hele erge kiespijn aan me tand die me tandarts vorig jaar gevuld heeft en aan een kies die ontzettend veel pijn doet en me tandarts is er heel vaak niet dus ik loop al 3 weken rond met kiespijn ondanks ik paracetamol neem.
DM berg
7 maart 2016Ik ben sinds een week af en toe kloppende pijn in mijn kaakgewricht, onderkaak en het straalt uit naar mijn oor. Wanneer ik de pijn heb doet het echt heel erg zeer, maar als het weg is duurt en soms ook zo een paar uur voordat het er weer is. Nu ben ik als de dood voor de tandarts doordat ik een eerdere tandarts slecht behandeld ben en toen vergaan ben van de pijn. Ik durf nu gewoon niet naar de tandarts toe, alleen het word steeds erger.. Nu lees ik ook dat ik naar een kaakchirurg zou kunnen gaan, maar is dat anders dan als bij een tandarts? Wat te doen?!?!
Femke
11 maart 2016Ik zou als ik jou was gewoon een afspraak maken bij je tandarts en een doorverwijzing laten maken voor de kaakchirurg die zijn gespecialiseerd in kiezen trekken misschien moet die er wel uit.
Aldo
29 februari 2016Even ter info: een slechte kies kan heel veel narigheid veroorzaken. Bezuinigingen door de overheid op de tandarts is funest niet alleen voor je gebit maar slecht gebit kan ook bijdrage leveren aan hartfalen! Zoek het maar eens op, mijn kies was onder tandvlees ontstoken en is vandaag verwijderd, had altijd slechte adem en pijn na het eten van bijvoorbeeld vlees. Mondhygiëne en goede tandzorg is onontbeerlijk voor een goede gezondheid. Helaas denkt men in Den Haag en de verzekeraars op alles te kunnen bezuinigen. Schande dat je hier net als in Zuidoost-Europa mensen ziet en steeds jonger met slecht gebit, maar ja dat gaat zich wreken en gaat meer kosten dan het uiteindelijk oplevert, ziende blind worden we geleid en we laten het ook maar toe.
Marcel
25 februari 2016Vraag. Anderhalf jaar geleden kreeg ik pijnlijke plekken op mijn tong. Soort zenuwpijnen. Een paar weken terug bemerkte ik dat als ik met mondwater (Listerine) en van het Kruidvat mijn mond spoelde die klachten nagenoeg verdwenen. Nu twee weken later kreeg ik een zenuwpijn bij een snijtand. Deze werd zo pijnlijk dat ik naar een tandarts ben gegaan. Die onderzocht de snijtand en de kiezen eromheen. Die vond geen gaatjes o.i.d. Hij zag wel dat 1 zenuw dieper lag t.g.v. een diepe vulling. Een wortelkanaalbehandeling werd nog even afgeraden. De snijtand zou daardoor verloren kunnen gaan. De dag erop gaan ook andere tanden en kiezen zenuwpijn geven. Best heftig. Deze pijn straalt uit tot de punt van mijn kin en tot onder mijn ogen. Soms ook een moment dat het in mijn hoofd even warm drukkend aanvoelt. De pijnaanvallen duren een aantal minuten. Daarna verdwijnt die alsof er niets aan de hand is. Het treed zo een 15 keer per dag op. Heeft iemand een idee. Ik ben maar gestopt met spoelen met mondwater. Ik poets met Sensodyne.
Shirley
4 maart 2016Dat heeft te maken met die te diepe vulling, die zenuw daaronder is geïrriteerd en dat gaat vrijwel niet over totdat u een zenuwbehandeling laat doen… Ik had precies het zelfde, ook die kiespijn trok door de hele onderkaak en zelfs keel. Uiteindelijk was mijn kies zo ontstoken dat mijn kaak ook ontstoken is geraakt. Sterkte.. mvg Shirley
Lina
29 augustus 2016Pijn die je beschrijft heeft volgens mij niets te maken met jouw tanden. Zoek term “trigeminus” eens op. Ik heb namelijk iemand in de familie die exact hetzelfde probleem heeft en dat is trigeminusneuralgie: zenuwpijn door drielingzenuw. ????
anita bijvoet
11 februari 2016Mijn broer heeft een rotte verstandskies, die ligt horizontaal diep in de kaak. De tandarts heeft gezegd dat als ze die weghalen mogelijk zijn kaak gebroken moet worden en dat er kans is op definitieve zenuwschade waardoor hij mogelijk spraakproblemen en smaakproblemen kan krijgen en gevoelsverlies in zijn gezicht. Hij aarzelt dus echt voor de behandeling van weg laten halen. Zijn er alternatieven en wat gebeurt er op de lange termijn als je de kies laat zitten? Kan het lichaam e.e.a. zelf afbreken? Je zou dan met regelmatig een antibioticakuur de infectie kunnen onderdrukken? WE denken allemaal met hem mee. In dit geval is weghalen niet de beste oplossing? Paul graag advies!
Paul
11 februari 2016Beste Anita, Ik ben geen kaakchirurg, dus dit soort specialistische medische kwesties gaat mijn pet heel ver te boven. Gezien je het hebt over een rotte verstandskies neem ik aan dat er sprake is van een bacteriële infectie. Ik denk niet dat je dit zomaar kan laten doorwoekeren in de kaak, want vanuit de bovenkaak of onderkaak kan zo’n bacterie in de bijholten, binnenoren, oogkassen en uiteindelijk bij de hersenvliezen terechtkomen, met alle mogelijke gevolgen van dien. Levenslang antibiotica blijven gebruiken lijkt me geen optie, want antibiotica zijn waarschijnlijk niet in staat om de bacteriën in de kaak en kies goed bereiken. Daarnaast gaan de bacteriën door antibiotica dood, maar ze zullen op die benarde locatie weinig efficiënt door het lichaam worden opgeruimd, waardoor zich pus kan ophopen. Bovendien moet je maar net de goede antibiotica gebruiken en niet na verloop van tijd resistent worden. Tot slot lijkt het me totaal geen pretje om levenslang antibiotica te gebruiken. Overigens zal een mensenlichaam geen kiezen afbreken; het breekt immers ook niet zomaar botten af. ‘Verdwaalde’, ‘zwevende’, ‘ectopische’ of ‘erratische’ verstandskiezen worden nog weleens ingekapseld door het lichaam, waardoor ze inderdaad vast komen te zitten tussen allerlei weefsels. Nogmaals, ik ben GEEN arts, dus ik kan hier eigenlijk weinig zinnigs over zeggen. Laat je broer liever een afspraak maken met een ervaren kaakchirurg om de voordelen, nadelen en risico’s van een dergelijke kaakoperatie goed te kunnen inschatten. En ook de procentuele kans op ieder risico… Sowieso zou ik een dergelijke ingreep te allen tijde door een kaakchirurg en nooit of te nimmer door een tandarts laten uitvoeren. Voor zover ik weet mag een tandarts dat niet eens. Onwijs veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul
anita bijvoet
11 februari 2016Dank je wel!
ik
6 februari 2016Heb in het ziekenhuis gelegen vanwege continue braken was eind januari. sindsdien hele erge pijn aan de ener laatste kies rechts boven. Donderdag bij tandarts geweest was het mijn zenuw. Heeft hij verwijderd geen tijd voor wortelkanaalbehandeling is pas begin maart. Nu is het zo dat mijn tandpijn nog steeds niet weg is en het alleen maar erger lijkt te worden. Niet bij warm en kou meer maar continue druk en zeurende pijn. Is dit normaal of maar zo snel mogelijk de tandarts opbellen? Bedankt voor de reactie alvast!
Paul
8 februari 2016Altijd even de tandarts contacteren. Die weet precies hoe je tandheelkundige geschiedenis in elkaar steekt en kan dan ook exact de juiste vragen stellen om de huidige situatie op waarde te schatten. Onwijs veel sterkte!
AG
6 februari 2016Hallo. Ik zit best met een probleem en wordt er echt gek van. ik heb nooit slechte tanden gehad in mijn jeugd, en dat terwijl ik geen goede poetser was. (Zo gauw je oud genoeg bent t zelf te doen). Ook na de wisseling van alle tanden nergens last van, ondertussen wel al beter op hoogte van uiterlijke verzorging enz. op mijn 18e was ik zwanger, na de geboorte van mijn zoontje begon de ellende. opeens kwam boven bij t tandvlees een zwart puntje.. tijdje daarna ook op de hoektand. Deze laten behandelen, helaas hielp het niks en werd het alleen groter. Nu na 8 jaar is het nog steeds even groot behandelen lukt niet t brokkelt steeds weer af. daarbij kwamen ook nog eens rond mijn 22e de verstandskiezen kijken.. door weinig geld en geen aanvullende verzekering nooit laten trekken.. na wat duwen en kloppingen waren ze daar en nergens last van. ik ben op mijn 23e met de voorste tanden op een betonnen trap gevallen.. een stuk brak van mijn tanden en ik kon er een 10 cent muntstuk tussen houden zo mooi rond was t. hiervoor heb ik een spoedbehandeling moeten laten doen waarvoor ik een rekening kreeg van 300 euro.. na 3 weken niet meer durven te lachen ging ik na een tandarts (ben als de dood maar ik was zowat mijn trots kwijt).. kreeg een doorlopend stuk bij gemaakt tussen de 2 tanden en de zenuwen eruit gehaald. links had 5 spuiten nodig rechts 7 en nog voelde ik het. Heb nu ook nog gevoel ondanks t gemaakte stuk. inmiddels ben ik 3 jaar verder en al sinds een half jaar leek het dat mijn bovenste verstandskiezen braken.. links heeft geen kroon meer en de zenuw doet geen pijn.. raar maar gelukkig voor mij. Echter rechts is de verstandskies gebroken en in het midden naar boven weg gebrokkeld.. daar ligt nu de zenuw vrij en sinds begin december verga ik van de pijn.. zooo danig dat erin porren enz niet eens iets erger maken (of minder wie weet als je de zenuw kilt) xD ik ben eind december na kerst niet eens kunnen eten die dagen :( Langs mijn arts gegaan.. deze vertelde mij dat er nog een rekening was van 2013 a 280 euro. Dat deze niet door verzekering gedekt werd en ik er niet veel van snapte. Door financiële omstandigheden helaas niet kunnen betalen.. dus voorgesteld dat ik het ook wel cash wou betalen. Gelukkig wil mam t me lenen. Ik ben hierna langs nog een aantal tandartsen gegaan maar die werken samen met Famed en daar staat die rekening open. ik ben een schuldentraject in gegaan en heb bepaalde regelingen al lopen.. van mijn leefgeld is geen optie om nog meer eraf te pakken.. maar mijn idee is.. waar krijg ik in godsnaam dan naar voor cash geld die zeurende hoek eruit gereten.. ik wil niet out gaan als ik t zelf doe daarbij zit die echt te vast anders was die al weg geweest. ik betrap me vaak s ochtends dat al mijn kiezen pijn doen, en door de dag heen merk ik dat ik met mijn kiezen opeen druk als ik bezig ben. Kan die ook oorzaak zijn van breken van de kroon.. aangezien die laatste enkel rechts boven nu in de weg lijkt te zitten als ik ze opeen zet? Hopend dat de tekst niet te veel is en er enigszins duidelijkheid is wat ik bedoel. Sorry voor typefouten alvast bedankt.
ag
6 februari 2016Oh nog vergeten te melden.. na 1 jaar dat de voortanden gemaakt waren.. vaak druk op mijn kiezen t stuk gebroken op de wijze normale tanden ook los staan vaneen.. 2 weken daarna hoek uit de linker voortand. Geen geld dus ook nooit ervoor gegaan.
steffanie
27 januari 2016Mijn kies is afgebroken, vulling eruit. Dit is al ruim een jaar. Ik ben heel ? voor de tandarts. Sinds twee dagen ineens weer hevige pijnscheuten. Gisteren veel speeksel aanmaak en wang werd steeds gevoeliger. Binnenkant tandvlees deed ook ineens pijn. Nu net weer wakker geworden van de pijn en ja hoor… scheve bek en al dikke wang. Gaat al richting oor en hals. Maar ik durf gewoon echt niet.
Paul
27 januari 2016Ik wil echt niet bruusk overkomen, maar zoek alsjeblieft zo snel mogelijk een angsttandarts op! De mogelijke gevolgen van deze escalerende gebitsproblemen zijn naar mijn mening echt vele malen enger dan het ergste wat zelfs de meest kansloze tandarts kan bewerkstelligen. Als de ontsteking zich vanuit je kaak naar je hals naar je oor naar je hersenen begeeft, ben je echt veel verder van huis dan bij de tandarts… :( Zoek dus alsjeblieft professionele hulp, want zoiets gaat niet vanzelf over zonder de juiste behandeling.
Chris
3 februari 2016Steffanie, ik kan je de narcose-tandarts in Alphen aan de Rijn. adviseren. Je krijgt een klein infuusje in je hand (als je bang voor het naaldje bent smeren ze er van te voren een zalfje op wat je huid verdoofd). Hierna ben je binnen een paar seconden weg en je merkt niets. Ik ben zelf ook bizar bang voor de tandarts en liep jaren met pijn rond. Deze mensen zijn helden! Je moet wel iemand meenemen met een auto, want je bent nog half suf als je in een rolstoel wordt gezet en de auto in wordt geladen. Thuis dan nog ff een paar uurtjes slapen en klaar is Kees. Succes meid, ik begrijp je volkomen!
ik
17 februari 2016Hee als ik jou was zou ik een afspraak maken bij de tandarts om een verwijsbries met de kaakchirurg te krijgen.. lukt mij ook elke keer weer.. ga je ff onder een roesje en je bent de kies kwijt zonder je het door hebt.
pieter
26 januari 2016ik heb soort puistje op het tandvlees ter hoogte van me wortelpunt. ik dacht dat het niks was maar vannacht is het soort open gegaan er komt raar spul van af ik weet niet wat ik moet doen. het was maandag begonnen.
Paul
26 januari 2016Het lijkt me raadzaam om direct telefonisch contact op te nemen met je huisarts of tandarts… Beterschap!
mv5
24 januari 2016Uit ervaring met mijn dochter weet ik dat wortelkanaalbehandelingen geen pijn doen als het niet ontstoken is. Dochter heeft helaas een erg slecht gebit en heeft al zeven wortelkanaalbehandelingen gehad. Vier keer niks gevoeld door de verdoving, de andere drie keren was het ontstoken en werkte de verdoving niet (goed). Mijn god, wat heeft ze toen veel pijn geleden zeg. Gillen, huilen, alles bij elkaar geschreeuwd. Enorm zielig vond ik dat. Vooral dat schoonmaken van de wortelkanalen met die vijltjes en die zoutoplossing en de antibiotica, dat deed echt verschrikkelijk veel pijn. Daar is ze echt zeker nog een paar dagen ziek van geweest, flink veel napijn gehad. Eerlijk gezegd zou ik bij een gebitsontsteking liever trekken. Helaas waren het de laatste keer haar voortanden en die ga je niet zomaar trekken.
Kanny
11 september 2016Hoi hoi, Ik heb donderdag een wortelkanaal behandeling gehad. Ik las dat je dochter veel napijn had. Mag ik vragen hoe lang dat duurde? Ik heb het namelijk ook ik kan niet eens mijn kiezen op elkaar zetten en het steekt doet erg pijn had zij dit ook?
Truus Teunissen
16 december 2016Heb een paar dagen geleden ook deze marteling ondergaan! Restant afgebroken ontstoken tand verwijdert! Verdoving werkte amper zeker 4x bijgespoten, resultaat nihil! Lag ook te kermen in de stoel, nooit eerder meegemaakt ben nu 82, gebit altijd onderhouden! Moeten nog 4 tanden uit, ben nu bang ???? heb dat nooit gehad!
K.
22 januari 2016Mijn dochter van 13 heeft helaas heel veel ellende te verduren met haar gebit. Ondanks goed poetsen altijd gaatjes en regelmatig ontstekingen. Die gaatjes zijn nog tot daar aan toe, maar die ontstekingen zijn het ergste. Veel pijn, slecht te verdoven en helse pijn tijdens de behandelingen. Intussen heeft ze al vijf keer een ontstoken tand/kies moeten laten trekken en al drie keer een ontstoken wortelkanaal gehad en dan doet een wortelkanaalbehandeling heeeel erg veel pijn. Boren en afdichten is nog te doen, maar dat schoonmaken met die vijltjes, het schoonspoelen met zoutoplossing en het inspuiten van de antibiotica is echt een hel. Ze heeft gigantisch liggen gillen, huilen en schreeuwen van de pijn, wilde zelfs opstaan en weglopen tijdens de behandeling. Daarna ook heel veel napijn gehad. Hoop voor haar dat ze dit nooit meer mee hoeft te maken, maar vrees het ergste.
Siska
18 januari 2016Vorige week kreeg ik plots pijn aan een voortand. Dat ging ook snel weer over. Nu heb ik al enkele dagen pijn in mijn kaakgewricht en kiezen en ook soms tanden. De pijn komt vooral ’s avonds opzetten en is niet steeds even hevig en verandert constant van plaats. Overdag heb ik meestal zelfs helemaal geen last. Ik heb ook veel onbewuste stress en het zou dus best kunnen dat ik tandenknars en klem. Maar kan de pijn in mijn kaak, kaakgewricht en kiezen daardoor zo hevig worden of is een ontsteking in mijn kies en uitstraling naar mijn kaak en kaakgewricht logischer? Tikken op mijn tanden en kiezen doet geen pijn en ook van warmte heb ik geen last. Koude voel ik aan enkele tanden licht, maar ook niet altijd.
Siska
19 januari 2016Intussen heb ik weer pijn gehad aan mijn voortanden en ook als ik daar poets doet het pijn. Nu heb ik ontdekt dat daar een scheur in mijn tandvlees zit! Het begint tussen de twee tanden en gaat helemaal naar boven. Het is echt van elkaar, maar bloed niet. Wat is dit en wat kan ik hier aan doen?
Paul
19 januari 2016Beste Siska, Eerlijk gezegd kan ik me geen voorstelling maken van een scheur in het tandvlees (die begint bij de tanden en eindigt in het verhemelte) die spontaan optreedt en niet bloedt… Gaat het om een diepe tandvleesscheur? Hoe ziet de binnenkant van het gescheurde tandvlees eruit en welke kleur hebben de randen en de binnenkant van de scheuring? Wat deze scheur in het tandvlees te betekenen heeft en waardoor deze wordt veroorzaakt, durf ik echt niet te zeggen. Ik neem in ieder geval aan dat je niet heel hard op je gelaat bent gevallen, veel te hard hebt gepoetst met een veel te harde tandenborstel of iets dergelijks, waardoor het tandvlees is ingescheurd… Wellicht is er sprake van een bepaald vitaminetekort of zoiets… Het enige wat me verder te binnen schiet is Ehlers-Danlos-Syndroom (EDS) oftewel het Syndroom van Ehlers-Danlos… Alles wat ik weet over tandvleesproblemen heb ik beschreven in de volgende artikels:
Persoonlijk zou ik met dergelijk ingescheurd tandvlees direct naar de huisarts gaan; deze zal je wellicht naar de tandarts doorsturen of anders doorverwijzen naar een andersoortig mondspecialist of kaakspecialist. Hopelijk kom je er spoedig achter wat er aan de hand is met je tandvlees; beterschap in elk geval! Groeten, Paul
Margaux
18 januari 2016Beste Paul, in december 2014 heb ik een ontsteking aan mijn voortand gehad, en dat was uiteindelijk allemaal mooi opgelost. De tand was ook al jaren ontzenuwt. Het is erna alleen terug gekomen (ik vermoed dat de tandarts mijn tand te vroeg heeft afgewerkt) maar ik had totaal geen pijn, dus ik dacht dat het niets was en heb het er maar bij gelaten. Nu heb ik sinds een paar maanden weer pijn, maar we waren op zoek naar een andere tandarts en vonden er geen. Nu heb ik wel weer tandpijn, en heb ik sinds kort ook een bultje boven mijn tand. Ik heb enorm veel bang dat het geopereerd zal moeten worden (ik heb bang van naalden en alles wat in mijn vel gaat eigenlijk) dus ik zou graag willen weten hoe dit opgelost zal worden. Kun je me hier even bij helpen? Alvast bedankt.
Paul
18 januari 2016Beste Margaux, Ik kan helaas niet onder je tand kijken, dus ook niet inschatten of er sprake is van een steriele zwelling of een bacteriële infectie. De tandarts zal röntgenfoto’s moeten maken om de situatie in kaart te brengen. Afhankelijk van de onderliggende boosdoener zal er een behandelingsplan moeten worden opgesteld. Hieromtrent kan ik verder echt geen voorspellingen doen. Misschien is het een idee om contact op te nemen met een specialistische angsttandarts die gespecialiseerd is in de omgang met angstige cliënten c.q. patiënten? Ik zou willen da ik je beter kon informeren, maar ik ben geen arts, dus helaas zul je echt een kaakspecialist of gebitsspecialist moeten raadplegen. Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul
Eva
8 januari 2016Graag uw advies over het volgende. Eind juli heb in een wortelkanaalbehandeling aan mijn kies gehad die ik niet af heb laten maken. 3 Maanden later kreeg ik ernstige pijn en vervolgens een kaakabces. De tandarts heeft toen in mijn tandvlees gesneden en gelukkig was de druk er toen af. Heb ook amoxicilline gekregen, en dit leek te helpen. De wortelkanaalbehandeling moest echter nog afgemaakt worden, maar nu blijkt dat 1 van de kanalen (van de 4) dichtgeslibd zit. De tandarts stelt nu het volgende voor: 1. Dat zij nog een keer probeert om door dit kanaal heen te komen 2. Dat ik de kies laat trekken of 3. Doorverwijzing naar de endodontoloog. Dat laatste geintje zou me rond de €700 a €800 gaan kosten!!! Ik ben begin december voor het laatst bij m’n tandarts geweest en heb nu een afspraak voor volgende week staan, al die tijd was m’n kies redelijk rustig. Het gat is open in m’n kies en dit hielp wel, m’n tandvlees is nog wel opgezwollen. Nu begint m’n kies weer pijn te doen sinds vandaag… Ik word er echt gek van!! Al die ellende en ik weet niet wat ik het beste kan doen. De tandarts zegt dat ze die wortelkanaalbehandeling eerst af moet maken en dat mijn lichaam de ontsteking dan pas op kan lossen… Ik neig er heel erg naar om de kies te laten trekken, maar het is de kies die voor de achterste kies onder zit. Weet niet of ik last ga krijgen met kauwen hierdoor. Ik kan nu best wel wat advies gebruiken want het huilen staat me nader bij dan lachen…
Ikku
13 januari 2016Laten trekken! Ik had alle mogelijke behandelingen aan mijn kies gehad… de pijn bleef… 5 jaar lang. Was het zat en heb hem laten trekken… niks meer aan ’t handje nu. Met eten merk ik er niks van!
Esther
4 februari 2016Laten trekken! Gewoon laten trekken! Ik heb een abces onder/ achter mijn kies gehad en elke geldverslindende behandelingen laten doen waarvan er gezegd werd dat het beter zou worden om hem te behouden. Uiteindelijk, na jaren met pijn te hebben gelopen, was ik het gepor en gepeuter door tandartsen en parodontologen zat en heb de ontstoken kies laten trekken. Had ik jaren eerder moeten doen!!! Laten trekken… écht, het lucht verschrikkelijk op! Succes!
maroe
18 juli 2017Opgelost? Ik heb nu jouw kwalen. ????
Maarten
6 januari 2016Beste Paul, ik ben 3 maanden geleden voor een zenuwbehandeling geweest en hebben ze een noodvulling geplaatst. Ik ben denk ik dom geweest en niet meer terug gegaan naar de tandarts. Nu ben ik 2 weken achter elkaar ziek. Veel last van mijn holtes en oren en keel. Nu heb ik ook sinds 2 weken een bult boven de tand waar de zenuwbehandeling is geweest. Ik ben bang dat er een ontsteking zit die ik niet voel. Kunnen mijn klachten hiervandaan komen?
Paul
7 januari 2016Ja, dat kan zeker… Maar houd er rekening mee dat er sinds november/december 2015 relatief veel mensen rondlopen met keelklachten en luchtwegproblemen die virus-gerelateerd zijn: verkoudheid, griep, virale keelontsteking, virale bijholteontsteking, acute bronchitis, virale longontsteking, et cetera. Ik kan dus absoluut niet met zekerheid zeggen of je klachten daadwerkelijk gerelateerd zijn aan een eventuele (bacteriële) gebitsinfectie, al dan niet ontstaan door een falende noodvulling. Hiervoor zul je dan ook echt terug moeten gaan naar je tandarts. Sterkte!
P
16 december 2015Help me!!! Ik ben 27 weken zwanger en heb super pijn aan me kies en het trekt helemaal naar me zenuwen toe slaap helen nacht niet ik bel mijn tandarts voor een afspraak en omdat ik 186 euro heb open staan terwijl ik die elke maand netjes afbetaal met 62 euro in maand het was eerst 300 euro nu nog maar 186 mag ik nu dus geen nieuwe afspraak maken alleen als ik gelijk betaal ma ik betaal elke maand netjes me regeling ik ben zwanger ga dood van de pijn dit kan toch niet en laats zijde ze dat ik een wortel kanaal nodig had daar lijk is die pijn daar van help me!
Paul
16 december 2015Beste P, Als je tandarts reeds heeft aangegeven dat je een wortelkanaalbehandeling nodig hebt, zit de kans er inderdaad dik in dat je kiespijn afkomstig is van een ontstoken tandwortel. Schandalig dat je tandarts je niet verder wil helpen, maar misschien moet je ook niet willen dat zo’n zelfzuchtige persoon aan je gebit sleutelt. In principe mag iedere tandarts behandeling weigeren. Dat geldt als er nog rekeningen openstaan, maar eigenlijk ook in ieder ander geval. Erg humaan vind ik dat echter niet, gezien jouw situatie. Sowieso zijn er algemene medische wetten waaraan tandartsen zich moeten houden, evenals gedragsregels voor tandartsen… 2.2. Hulpverlening 08: “De tandarts zal in beginsel niet mogen weigeren om de patiënt tandheelkundige eerste hulp te verlenen bij kennelijke (pijn)klachten. Indien echter voor die hulpverlening bijzondere voorzieningen nodig zijn, behoeft de tandarts deze hulp niet zelf te verlenen indien hij zich ervan overtuigd heeft dat deze hulp door een andere tandarts kan,
en ook tijdig zal, worden gegeven, danwel indien hij verwijzing wenselijk acht”. Persoonlijk zou ik hieromtrent zo spoedig mogelijk contact opnemen met je zorgverzekeraar en/of huisarts. Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul
Senna
4 december 2015Hoi, Ik heb 3 dagen terug een kies laten trekken links achterin. Ik had, volgens de tandarts, een vrij kleine ontsteking aan mijn wortelpunt maar had hier toch aardig wat last van. Heb al sinds m’n 12e altijd gedoe met die kies (ben nu 22) dus heb hem maar gelijk laten trekken. De spuiten waren vooral erg pijnlijk, tranen sprongen in m’n ogen en m’n benen werden er bijna spastisch van. Na 5 spuiten was het goed genoeg verdoofd. Kies is er na een halfuur wrikken en hard duwen uitgekomen, tandarts heeft nog met een haakje nagewerkt. De wond is vrijwel meteen gestopt met bloeden en goed dichtgegroeid. Heb wel veel napijn, al helpen pijnstillers goed. De pijn zit voor mijn gevoel ook meer in de kaak zelf (echt op de plek waar hij open en dichtgaat). Het klopt af en toe ook. Tanden eromheen zijn wel gevoelig, maar meer zoals ze ook zijn wanneer de verdoving uitwerkt. Ook vieze smaak, maar dit is volgens de tandarts normaal bij een verse wond. Kan het zijn dat ze een zenuw hebben geraakt en dat ik daardoor veel napijn heb? Of dat m’n kaak wat ontwricht is? De wond zelf en het tandvlees eromheen is bijv niet echt pijnlijk bij aanraking. Ben ook een enorme kaakklemmer, misschien helpt dit ook niet echt mee? Ben nogal bang voor de tandarts en het was een ware marteling dus wordt graag gerustgesteld!
janet
1 december 2015Mijn moeder ja vandaag naar de tandarts geweest en toen bleek dat ze een flinke abces heeft onder haar kies. Ze durfde de kies niet te trekken i.v.m. angst voor een sepsis. Nu hebben ze in de abces gesneden heeft de tandarts alles proberen schoon te schrapen. Mijn moeder heeft nu veel pijn en haar wang is twee keer zo dik. Ze heeft koorts. Ze heeft wel een amoxicilline kuur gekregen. Ik maak me zorgen. Is de kans groot dat ze nu een sepsis kan krijgen en is het toch verstandig om een huisartsenpost te bellen?
kristel
1 december 2015beste, loop nu al een jaar te sukkelen met mond problemen. eerst kreeg ik last van een abces in mijn gehemelte verschillende keren naar dokter geweest antibiotica gekregen. tandarts zei dat het door wijsheidstanden kwamen deze laten trekken nog steeds abces, ondertussen ook een brandende tong gekregen. tandsteen laten weghalen uiteindelijk voor laatste kies boven wortelkanaalbehandeling gekregen. na al een half jaar iedere maand antibiotica te hebben geslikt. abces even weg geweest na 2 weken terug, naar stomatoloog geweest ontsteking in gehemelte weg gehaald terug 2 weken weg geweest, tand toch laten trekken tandarts zei dat er weer ontsteking onder zat heeft dit zelf weg gehaald. dacht dat eindelijk alle miserie gedaan was komt de ontsteking terug in gehemelte tand er naast wortelkanaalbehandeling gehad. nu begint ook linker boven kant alle tanden pijn te doen. rechts neus verstopt. terug naar stomatoloog weer ontsteking in gehemelte laten weg halen. bij foto’s zag hij nooit iets. nu door verwezen naar kno-arts voor de neus stomatoloog dacht dat het met sinussen te maken had. kno-arts niets gevonden. nu aan dezelfde rechterkant ook een oogontsteking. waar tand getrokken zeer veel pijn. oogarts zegt dat het niets met tandontsteking te maken heeft maar volgens mij hangt het allemaal toch samen? weet niet waar ik nog heen kan gaan! komen alleen medische problemen bij en er verdwijnen er geen. heeft er nog iemand zo iets mee gemaakt of iemand die mij a.u.b. kan helpen!
Esther
4 februari 2016Ontstekingen in de kaak of mondholte worden vaak onderschat. Het kan zelfs gevaarlijk zijn voor je algehele gezondheid!! Ik heb het zelf ondervonden. Toen ik na jaren mijn kies liet trekken vanwege een ontsteking / abces… verdwenen met de tijd ook ontstekingen op andere plekken in de huid. Het heeft met je bloed te maken. De bacteriën kunnen in je bloedbaan terechtkomen… de gevolgen kun je zelf wel bedenken.
Paul
5 februari 2016Hallo Esther, Dankjewel voor je berichtje! Wat een onwijs nare ervaring… Even ter verduidelijking en relativering om andere bezoekers enigszins gerust te stellen. Ontstekingen elders in het lichaam zullen veeleer ontstaan doordat het lichaam heel veel antistoffen moet blijven aanmaken om de infectie in de kies te blijven bevechten, waardoor elders in het lichaam een (relatief) tekort aan antistoffen optreedt en de immuunafweer wordt verzwakt. Ook auto-immuunaandoeningen en granulomen kunnen voor wijdverbreide ontstekingen in het hele lichaam (waaronder ook in de huid) zorgen. Maar als bacteriën daadwerkelijk de kans krijgen om zich in het bloed te vermenigvuldigen en zich via de bloedbaan te verspreiden, dan spreekt men ook wel van een bloedvergiftiging, bacteriële bloedinfectie of sepsis… Dit serieuze (veelal levensbedreigende) fenomeen heb ik een keer aan den lijve mogen ondervidnen en je merkt het direct… absurd hoge koorts, hallucinaties, spierspasmen, hartkloppingen, zweetaanvallen, ademhalingsproblemen, bewustzijnsverlies, helemaal van het padje… :) Als een tandinfectie of tandabces inderdaad zo ernstig is dat bacteriën (of de giffen / exotoxinen die door bacteriën worden uitgescheiden) niet meer effectief kunnen worden bevochten door je immuunsysteem en verwijderd via je lymfesysteem, waardoor ze een sepsis veroorzaken, dan dien je met spoed te worden opgenomen in het ziekenhuis en aan een antibiotica-infuus te worden gelegd. Groeten, Paul
Esther
5 februari 2016Dat klopt wat je zegt Paul! Ik heb het natuurlijk niet over de meest ernstige complicaties wat ontstekingen kunnen veroorzaken. :) Maar kaakontstekingen (langdurig mee rond blijven lopen…) wordt onderschat wat het met de rest van je lijf kan doen omdat de bacteriën zich via de bloedbaan verspreiden. Het richt ook schade aan als het zich niet vermenigvuldigt! Dit hoeft niet meteen te ontaarden in een bloedvergiftiging, maar het kan wel andere ziektes of aandoeningen veroorzaken. Zaken wat je helemaal niet in verband brengt met je ontstoken kaak. Mijn ontsteking sluimerde ook maar door. Was niet eens te zien op een röntgenfoto, had zich lekker verstopt. Na verloop van tijd kreeg ik steeds vaker last van ontstekingen op andere plekken. Ook haarzakjes die begonnen te ontsteken. Haaruitval tot gevolg. En altijd maar doodmoe zijn. Toen ik het zat was en de kies heb laten trekken knapte ik op en verdwenen de andere ontstekingen. Onze welvaart is helaas ook een boosdoener…
fulya
29 november 2015In april werd een tand geplombeerd, maanden later krijg ik tandpijn aan dezelfde tand. Via een foto kon de tandarts geen probleem constateren. Oplossing: geen antibiotica maar wel een afspraak om de zenuw te verwijderen. Is dat nu niet jammer? Begrijp niet hoe die tand die vol vulling zat toch kon ontsteken en waarom ik geen antibiotica krijg om de ontsteking weg te werken. Wie kan me hier op antwoorden a.u.b. dank!
kevin
25 november 2015laat de horror beginnen. ik ben dus zeer bang voor de tandarts, en jawel afgelopen donderdag avond enorme kiespijn, hele nacht niet geslapen dus. uiteindelijk na een hele lange strijd met de nood tandarts op vrijdag (want de rest is op vrijdag niet bereikbaar) heb ik zelf kunnen regelen dat ik bij de kaak chirurg terecht kon (ga van me levensdagen ook nooit meer naar die nood tandarts), afijn k zat dus al sinds donderdag nacht zonder enige pijnstillers gezien niks werkte, en k was rond 3 uur in de middag aan de beurt…. net op tijd ook want ging bijna k.o in de wachtkamer. nu bleek dus dat er een ontsteking achter me verstandskies zat, de kies ernaast moest er ook uit. en jawel ik is zeer bang voor naalden, en tot mijn grote plezier kreeg ik er welgeteld 12 en het trekken deed nog zeer veel pijn. maar nu… het is woensdagochtend.. zeer vroeg en waarom ben ik hier? heel simpel… ik kan sinds zaterdag dus door de pijn niet langer dan 3 – 4 uur slapen… nu weet ik dat de holtes en dus ook de wond nog steeds ontstoken zijn. gezien mijn eigen tandarts ver weg zit en ik dus vrijwel zeker weet dat ik antibiotica nodig heb. vroeg ik me dus af of dit te regelen is met de betreffende kaakchirurg die dus van de ontsteking af weet, of moet ik naar me huisarts?
Paul
25 november 2015Waarom bel je niet gewoon de huisartsassistent(e) op? Hij/zij kan je direct vertellen of je bij de huisarts terechtkunt of toch bij de kaakchirurg moet zijn.
Naomi
17 november 2015Hoi Paul, Er zit waarschijnlijk een ontsteking in mijn tand nu is mijn vraag… Als ik hem zou laten trekken zou de verdoving dan werken? Want hoor heel vaak dat als er een ontsteking zit het gebied nauwelijks tot niet verdoofd kan worden.
Paul
20 november 2015Dat is moeilijk te zeggen; dat hangt af van de aard en ernst van de ontsteking. Indien er sprake is van een heftige bacteriële infectie zal er doorgaans eerst een antibioticum worden voorgeschreven om de infectie/ontsteking te remmen, alvorens er tot trekken wordt overgegaan.
Moekie
12 november 2015AU HELP! Mijn tand zit los en doet heel erg pijn! Wat moet ik doen? Het vel eromheen doet ook pijn…
Tineke
8 november 2015Ik heb sinds een week last van een kies althans zo voelt het. Ik ben al eerder aan die kies geholpen. Bij het vervangen van een vulling kwam de tandarts op de zenuw. Die ging opspelen. Ik heb toen een tijdelijke vulling gehad. Dat ging wel goed dus die is na een tijdje vervangen door een nieuwe. Dat is nu 5 weken geleden. Vorige voelde alsof die kies toch weer ging opspelen. Met een paracetamol van 500mg ging de pijn wel voor een tijdje weg. De pijn werd ook in zn algemeenheid minder. Toch naar de tandarts gegaan. Die deed testen om vast te stellen of er een zenuwontsteking was bij die pijn. Die testen gingen wel goed dus geen aanleiding om een wortelkanaalbehandeling te doen. Wel was er al wel een beetje een verdikking in mijn wang. Mijn tandarts zei dat dat een verdikte kauwspier was. Nooit van gehoord, maar oké. Nu heb ik ineens sinds vandaag echt een heel dik wang. Ik ben bij de huisartsenpost geweest en gebruik nu diclofenac in combi met paracetamol. De pijn is nu drie uur weg. Ik ga sowieso morgen weer naar de tandarts. Nog andere tips of trucs?
robin
17 november 2015Hi, Ik heb vorige week mijn verstandskiezen laten trekken (linkerkant, onder en boven). De eerste 2/3 dagen bijna geen complicaties gehad, allss ging goed en ibuprofen werkte goed. Nu 7 dagen verder, heb ik ontzettend last van me kies die naast me verstandskies stond (nu de achterste onderste kies). Als ik ermee kauw doet het onwijs veel zeer, en het is een zeurderige vervelende pijn. Ik kan me nog herinneren toen ik een beugel had en mijn draadjes aangedraaid werden ik deze pijn ook herkende. Ik voel precies deze pijn, een vervelende druk…
Stephan
21 oktober 2015Hallo, Ik heb ongeveer twee jaar geleden mijn verstandskies rechtsonder laten trekken, linksonder en rechts boven zijn ook al verwijderd. Maar heb hier nog steeds last van. De andere twee waren er ook in 5 minuten uit, deze duurde maar liefst 3 kwartier. Mijn kaak was ook enorm gezwollen na de hand. In de afgelopen twee jaar meerdere keren terug geweest en foto’s en scans gemaakt, zelfs een echo. Drie antibioticakuren gehad, en bij de kaakchirurg geweest. Maar deze vond een botsplinter en keek daarna dus met oogkleppen op. Mijn klachten nu zijn constant een pus/bloed smaak in mijn mond en eens in de zoveel tijd verergerd het en poets ik de hele boel open en bloed het ook flink. Ook heb ik het gevoel dat er een bobbel zit en ontstekingspijn voel. Maar allemaal zeggen ze ‘het ziet er mooi en schoon uit’ Ik heb dus een beetje de hoop opgegeven, maar wordt gewoon onpasselijk van de smaak en het zeurende gevoel in me mond de hele dag. Eet me hierdoor suf aan de pepermunt. Jullie enig idee? Want wil hier graag vanaf…
Karina
20 oktober 2015Hallo, Vorige week maandag ben ik bij mijn tandarts geweest. Ik had nl al 4/5 jaar een soort omhulsel over mijn voortanden, dit omdat mijn tanden lelijk werden. Vorige week maandag zijn deze vervangen. Afgelopen zaterdagnacht werd ik wakker met een zeurende pijn in 2 van de 4 voortanden… Overdag was de tandpijn minder, maar iets als een koekje afbijten lukte me niet. Op dit moment ben ik weer wakker met dezelfde pijn… Waar kan deze pijn weg komen? Wat kan het zijn? Wat kan ik het beste doen? Groetjes, Karina
manon
19 oktober 2015Na een dikke kaak werd er een voorlopige snelle wortelkanaalbehandeling uitgevoerd, gevolg de kaak bleef dik nu al weken maanden. ik krijg niks v/d huisarts of tandarts tegen de ontsteking. nu is de verzekering cz ziekenfonds pot leeg dus t is 300 door me kids laten betalen en geen gat aan de voorkant in mijn kaak of 38 euro en die kies en bacterie weg, gevolg gat aan de voorkant gebit gevolg sollicitatie word niks gepest huidige baan, op de zak van mijn kids teren zie ik niet zitten dus ik ga m laten trekken want de kiezen zullen gaan schuiven toch zodat t gat kleiner word mooi want me onderste tanden staan nu scheef tover mekaar gr manon ps heb een zeer fijne goede tandarts al 25 jaar en ik heb na de scheiding ook wel mezelf verwaarloosd. tevens heb ik botontkalking ernstige vorm en medicatie, maagzuur door de reflux dus dat speelt mee, maar als ik mijn botontkalkingsmedicijnen ga slikken dan zal mijn kaak gaan afbrokkelen dus pillen… mijn rug heup breek t niet kan nog even mee maar me kaak tanden gaan naar de haaien of red me kaak ene breek me rug! morgen naar de huisarts voor een andere medicatie denk ook aan suikerziekte daarom wil ik meer suiker eten! wie herkend dit dus kies eruit of niet?
Sjimmie
25 juli 2016Wat een horrorverhaal zeg!!!
Jamie
16 oktober 2015Hoi ongeveer een week geleden is er een bult onder mijn kin gaan groeien waardoor me wang en kaak opgezwollen zijn ik ben hiervoor naar de huisarts geweest en die heeft me door gestuurd voor een echo te laten maken van mijn hals/keel/kaak hier kwam uit dat het een infectie was nu heb ik antibiotica voorgeschreven gekregen maar ik vind het raar want ik kan gewoon eten kou en warmte geen probleem ook geen kiespijn maar mijn kaak kan maar een stukje open is het inderdaad een infectie of denken jullie dat het meer is? M.v.g. Jamie
Romy
11 oktober 2015Ja, Ik heb een verschrikkelijke tandarts! Ik ben afgelopen vrijdag naar de tandarts geweest voor onderzoek enz. En blijkbaar had ik eerder ook al een wortel kanaalbehandeling gehad, maar is die nooit afgemaakt (het gaat trouwens om dezelfde kies)! Want mijn tandarts heeft ook niet gezegd dat ik terug had moeten komen. Maar dat was toen, omdat ik dus nooit verder ben behandeld. Is het daar weer gaan ontsteken. Maar het ergste vind ik nog, ze helpen me pas volgende week vrijdag! Nou, dan ben je toch gek in je hoofd! Ze laten me nu een hele week zitten met die kiespijn. :(
Angela
10 oktober 2015Beste mensen mijn man is vorige week bij de tandarts geweest nadat zijn kies een week ervoor gevuld is. De tandarts stuurde hem weg omdat hij ontstoken holtes heeft. De tandarts heeft een foto gemaakt was niets op te zien. Na een hele week pijn gehad te hebben, in de tussentijd bij de tandarts geweest 2x huisarts, antibiotica, ontstekingsremmers gehad nemen de klachten weer toe. Kan het toch een ontsteking zijn want hij heeft deze klachten continu zeurderige & kloppende zenuwpijn. Onnavolgbare pijnscheuten. Extreme pijn bij het kauwen. Extreme gevoeligheid voor warmte & kou, op de foto van vorige week was niets te zien, kan de ontsteking er misschien toch gezeten hebben? Zodat hij toch iets aan zijn kies heeft? Moet hij nu naar de tandarts of kan het wachten tot morgen of toch weer naar de huisarts? Wat te doen?
Paul
18 oktober 2015Beste Angela, Van welk soort (neusbij)holte-ontsteking zou volgens de tandarts sprake zijn: kaakholte-ontsteking, voorhoofdsholte-ontsteking, zeefbeenholte-ontsteking of wiggebeenholte-ontsteking? Als er echt sprake is van kiespijn, lijkt een wortelpunt-ontsteking me des te waarschijnlijker, maar een kaakholte-ontsteking KAN inderdaad ook uitstralende zenuwpijn veroorzaken richting de tandwortels. Ik denk dat je huisarts de aangewezen persoon is om uitsluitsel te geven… Laat je man desnoods doorverwijzen naar een KNO-arts… Sterkte ermee! Groeten, Paul
Victor
10 oktober 2015Ik heb vorige week mijn verstandskiezen laten trekken aan 1 kant. Dat was nodig omdat er een ontsteking zat aan de linkerkant waar ik nog geen last van had. Maar nu ze eruit zijn is de ontsteking actief geworden en loop ik al de hele week met een dikke wang. De zuster raadde mij aan om elke dag met zout water te spoelen en dat heb ik gedaan, maar waarom is mijn wang nog steeds zo dik? En wat kan ik ertegen doen? De pijnstillers die ik voorgeschreven kreeg zijn op en de pijn is heftig. Help!
Paul
18 oktober 2015Beste Victor, Neem even telefonisch contact op met je huisarts of tandarts. Als er een bacteriële infectie tot diep in je kaakweefsel is doorgedrongen, volstaat een zoutwateroplossing niet om de bacteriën te doden. In dat geval is veelal een antibioticum nodig dat tot diep in de weefsels doordringt… Een ontstekingsremmende pijnstiller (NSAID) of paracetamol kan eventueel bijdragen aan pijnverlichting. Sterkte ermee!
Els
5 oktober 2015Ik ben 3 weken geleden en 1,5 week geleden bij de tandarts geweest, 2 vullingen onder, naast elkaar met een lek werden opnieuw geboord en gevuld. Beide keren kreeg de tandarts de zenuw niet verdoofd… 2,5 prik… het werd 5 tellen boren en 5 tellen rust. Heel pijnlijk. Nu heb ik sinds een paar dagen erge zenuwpijn. Onder maar ook boven en bij mijn oor. Smelttabletten ibuprofen, maximale dosis. Ik ben beetje bang om terug te gaan i.v.m. de niet goed werkende verdoving. Volgens mijn tandarts gebeurt het soms dat een zenuw niet goed te verdoven is??? Hoe kan dat en… Wat kan ik doen?
Paul
5 oktober 2015Beste Els, Deze vraag is lastig om 1-2-3 te beantwoorden. Er zijn verschillende mogelijke redenen waardoor een tandartsverdoving niet werkt of tandpijn juist verergert. Het zenuwstelsel is een extreem complex geheel. In principe komt alle pijn vanuit de hersenen. De sensorische pijnzenuwen sturen zenuwimpulsen naar de hersenen en de hersenen produceren vervolgens pijnprikkels oftewel pijnsignalen die je voelt als pijn. Een verdoving heeft als doel de zenuwimpulsen te blokkeren waardoor ze niet bij de hersenen aankomen en je brein dus geen pijnimpulsen produceert. Er zijn verschillende redenen waarom een verdoving niet goed werkt. De tandarts kan een verdoving verkeerd zetten. Sommige verdovingen zijn heel lastig, vooral die van de onderste verstandskiezen; deze kiezen nog weleens zenuwtakjes vanuit ruggenmergniveau ter hoogte van de tweede en derde halswervel (C2 en C3) die in dat geval apart moeten worden verdoofd middels diepe infiltratie-anesthesie in de omslagplooi achter de tweede molaar. In dat geval is vaak een hoge verdoving volgens de Gow-Gates-methode of Akinosi-methode vereist. Ook kan men de verdoving te vroeg geven of niet lang genoeg wachten totdat de verdoving zijn werk optimaal doet. Ook het gebruikte verdovingsmiddel speelt een rol: lignocaïne, lidocaïne en/of articaïne met adrenaline bijvoorbeeld… Hieraan kan soms natriumbicarbonaat worden toegevoegd. En men kan een hogere concentratie vaatvernauwer (forte-type) gebruiken voor een betere en langdurigere werkzaamheid. En natuurlijk kan het totale volume van het verdovingsmiddel worden opgehoogd als iemand pijn blijft houden ondanks de verdoving. Überhaupt is het zo dat zenuwweefsel in een ontstoken gebied moeilijk te verdoven is. Door een ontsteking zullen namelijk omringende weefsels opzwellen waardoor de druk in die betreffende weefsels toeneemt. Door het inspuiten van de verdovingsvloeistof wordt er nog meer volume toegevoegd aan de weefsels, waardoor de druk nog groter wordt en mogelijkerwijs ook de pijn. Zelfs een zenuwblokkade (mandibulair blok) volstaat in dat geval niet altijd om de kiespijn of tandpijn te onderdrukken/blokkeren… In zo’n geval blijft de ontstoken zenuw simpelweg impulsen afvuren die –ondanks de blokkade– toch de hersenen bereiken. Vandaar dat tandartsen in veruit de meeste gevallen pas boren en trekken als een gebitsontsteking is genezen of in ieder geval sterk afgenomen. In geval van een ontsteking KAN het in bepaalde gevallen raadzaam zijn om ruim voor de tandartsingreep thuis alvast een NSAID (pijnstillende ontstekingsremmer) in te nemen; bijvoorbeeld ibuprofen of naproxen. Bespreek dit wel altijd even met de tandartsassistent(e)… Ook kun je de verdovingsmethode vooraf met hem/haar doorspreken. Vraag gewoon wat in jouw geval het beste is: infiltratie-anesthesie (buccaal, palatinaal en/of linguaal een halve of hele verdovingscarpule) plaatsen; mandibulaire blok; intraligamentaire anesthesie; intrapulpaire anesthesie; hoge ‘Tuber’, ‘Gow-Gates’ of ‘Akinosi’ (bron + bron + bron)… Een verdoving kan bijvoorbeeld ook slecht ‘pakken’ als je onlangs veel alcohol hebt genuttigd, als je lijdt aan het Syndroom van Ehlers-Danlos (EDS) of als je door een afwijkende anatomie ‘extra’ zenuwtakken hebt (die bij > 99% van de mensen niet voorkomen). Als een tandarts echt kundig is en echt z’n best doet, dan moet nagenoeg iedere tand te verdoven zijn, maar er zijn altijd uitzonderingen. Teruggaan naar de/een tandarts lijkt me in elk geval een absolute must. Sterkte & groeten, Paul
Edwin
25 september 2015Ik heb acht weken geleden wortelkanaalbehandeling gehand. Nu heb ik sinds het weekend weer last van deze kies. Ik heb de tandarts gebeld en deze heeft een antibioticakuur van 5 dagen voorgeschreven. Deze kuur loopt zaterdag af. Ik heb een afspraak bij de tandarts voor volgende week vrijdag om de wortelkanaalbehandeling af te maken. Mij vraag is of dit normaal is als je een wortelkanaalbehandeling heb gehad dat ik er weer last van krijg. Ik ben bang dat ik een wortelpuntontsteking heb of kan dat niet in zo’n korte periode ik heb weer geen zin om naar de kaakchirurg te gaan. Twee jaar geleden heb ik dit ook al eens gehad was niet goed bevallen. En anders zit ik er aan te denken om de kies te laten trekken door de tandarts. Wat zouden jullie mij aanraden?
Paul
27 september 2015Ik weet niet precies wat je bedoelt met “last” (diepe zenuwpijn, oppervlaktegevoeligheid bij kou, warmte, aanraking…), maar tandpijn/kiespijn is nooit een goed teken. Ik ben geen arts, dus aanbevelingen kan ik niet doen… Maar als je een bezoek aan de kaakchirurg definitief wilt voorkomen, dan is het verwijderen van de kies inderdaad de enige permanente oplossing. Mocht de antibioticakuur de pijn sterk beïnvloeden, dan is dat (meestal) een teken dat er bacteriën in de behandelde kies zijn achtergebleven. Het vervelende van wortelpuntontstekingen is dat tanden en kiezen niet over een lymfestelsel/lymfesysteem beschikken, waardoor de kern van tanden/kiezen niet of nauwelijks kan worden opgeruimd door je lijf. Antibiotica kunnen in bepaalde gevallen wel bijdragen aan het remmen van bacteriegroei, dus ervoor zorgen dat bacteriële infecties zich niet uitbreiden… Maar over het algemeen verdwijnt de infectie zelden omdat dode bacteriën en bacteriële gifstoffen achterblijven in het wortelkanaal. Over het algemeen zijn antibiotica dus niet erg effectief of efficiënt binnen de mondheelkunde c.q. tandheelkunde. Ze worden voornamelijk preventief of uit voorzorg voorgeschreven… Maar meestal komt het verhelpen van kiespijn toch echt neer op mechanische reiniging, behandeling en vervanging van gebitselementen. :(
Richard
14 september 2015Ruim 20 jaar geleden heeft bij mij de eerste wortelkanaalbehandeling plaatsgevonden. Plusminus een jaar of 5 later nog een keer en schoongemaakt en later een kroon geplaatst. Was vanaf het begin te gevoelig. heb antibiotica gehad en is schoongemaakt. Op zich hielp het een beetje, maar was het probleem niet helemaal weg. Heb het zo gelaten. Regelmatig masseren en goed poetsen was het echt rustig en is de kies voor een lange tijd rustig gebleven. Ongeveer 5 jaar nu is het aanwezig. Geen pijn. Afgelopen maanden weer met vaker poetsen en masseren geprobeerd. Laatste 2 maanden is er een dikke zenuw ontstaan. Nu maak ik me zorgen. Ik heb geen pijn. Ik ben bang als ik het zo laat dat de bacterie zich verder verspreidt. Heeft iemand deze ervaring? Dus geen pijn, maar wel opgezwollen zenuw.
Paul
15 september 2015Beste Richard, Toevallig heb ik min of meer hetzelfde ‘probleem’. Toen ik een jaar of 10 was is één van mijn beide voortanden afgebroken. De zenuw is toen lamgelegd middels een zenuwblokkade/wortelblokkade en voor zover ik mij kan herinneren is de tandzenuw/tandwortel slechts deels verwijderd. Vervolgens is het stuk ontbrekende voortand als het ware gerestaureerd door er laagje voor minuscuul laagje een stukje op te metselen. Het etsen c.q. plamuren c.a. metselen van afgebroken tanden wordt tegenwoordig als een enigszins achterhaalde methode beschouwd… Destijds zei mijn tandarts al dat het aangemetselde composiet zou kunnen verkleuren en geen permanente oplossing zou zijn, maar een kleine 25 jaar later kun je (gelukkig) nog steeds het verschil niet zien met de naastgelegen voortand; tenzij je er heel goed op gaat letten… Nou ja, point being: ik merkte 2 jaar geleden ineens op dat de zenuw van deze herstelde tand (ter hoogte van mijn neusschotje) behoorlijk gezwollen is… Het punt is echter dat ik geen idee heb hoelang die zwelling al bestaat; het viel me toevalligerwijs op, maar ik kan me voorstellen dat de gezwollen tandzenuw al 20 jaar in die hoedanigheid aanwezig is. De zwelling van de tandzenuw doet absoluut geen pijn, maar het voelt wel vreemd als ik erop druk. Ik heb er weleens over gedacht om de boel open te laten maken, te reinigen en de gehele voortand te laten vervangen voor een kroon, maar dan is het maar afwachten of de situatie er (zowel in medisch als esthetisch opzicht) beter op wordt. Momenteel ervaar ik immers 0,0 klachten. Wel wordt er door veel tandartsen gewaarschuwd dat een zenuwontsteking ALTIJD gevaarlijk kan zijn. De zenuw in de tand (pulpa), maar ook door de zenuwvezels in het steun- en ophangapparaat van de tand (parodontium) kan dan wel afgestorven en gevoelloos zijn, maar dat betekent niet dat er geen sprake is van een gevaarlijke ontsteking door een bacteriële infectie. Het kan best zo zijn dat je de ontsteking alleen niet VOELT, omdat de gevoelszenuwen uitgeschakeld zijn. De tandzenuw is bovendien de enige lichaamsstructuur die niet over een lymfesysteem beschikt, waardoor de stofwisselingsproducten (inclusief afvalproducten) die bij een interne tandontsteking vrijkomen niet worden afgevoerd. Een acute zenuwontsteking (= reversibele pulpitis) wordt dan ook nagenoeg altijd chronisch (= irreversibele pulpitis), wat op den duur tot afsterven van de betreffende tand of kies leidt. In dat geval is een wortelkanaalbehandeling vereist om de chronisch ontstoken (en meestal deels afgestorven) zenuw te verwijderen en de tandpijn te verhelpen. In ons geval is er echter geen sprake van pijn, dus we zullen een afweging moeten maken… Uit voorzorg de boel laten reinigen of hopen dat de ontsteking zich niet uitbreidt… Als er bacteriën in de lege pulpakamer/zenuwkamer zijn achtergebleven, KUNNEN ze zich in principe naar de tandpocket verspreiden, waar bacteriële gifstoffen zich zullen ophopen. Uiteindelijk zullen ze bij de wortelpunt uit de tand treden en een ontsteking in het daaronder liggende bot veroorzaken, waardoor het bot drukgevoelig wordt (zelfs wanneer de zenuw volledig afgestorven of verwijderd is). Vanuit deze ontsteking kunnen zich granulomen en cysten ontwikkelen. Bij een chronisch ontstoken of afgestorven tandzenuw worden celtoxines gevormd uit de afgestorven cellen die eveneens zwelling en een drukkend gevoel achter het tandvlees teweeg kunnen brengen. Deze zorgen voor een toxische belasting van de tand en het omringende kaakbot. Soms zijn uitsluitend de zenuwvezels IN de aangedane tand of kies de pineut, maar in ernstige gevallen kan ook de daarvoor gelegen hoofdtak van de nervus trigeminus (vijfde hersenzenuw) ontstoken raken. Een dergelijke chronische zenuwontsteking langs de trigeminustak gaat op den duur weer gepaard met gevoeligheid voor kou, warmte en drukbelasting. Op den duur kan hevige trigeminuspijn oftewel trigeminusneuralgie optreden. Vaak raakt ook het kaakbot rondom de (voormalige) wortelpunt ontstoken. Ik ben er zelf nog niet helemaal uit welk risico het grootst of het meest reëel is: met rust laten of opereren… Waarschijnlijk is dit volledig afhankelijk van de aard en ernst van de ontsteking, en die kun je niet zomaar 1-2-3 op waarde schatten. Sterkte ermee! Groeten, Paul
jose mutsaers
12 september 2015Hallo, Mijn tandarts had in maart een gaatje gevuld. Onlangs kreeg ik tandpijn en bleek het vulsel verdwenen. Opnieuw gevuld en toen de verdoving uitgewerkt was hevige pijn. Ben er met paracetamol mee blijven doorlopen. Tot ik het niet meer uithield… Bleek mijn tandarts op vakantie. Afgelopen 10 september midden in nacht naar de spoed geweest en kreeg Rhodogil voor de ontsteking in de kies en ibuprofen voor de pijn. Er is totaal geen verbetering en ik verga van de tandpijn. Mijn tandarts is volgende week 17 september terug dus hoop het zolang vol te houden…
Scanny
4 september 2015Beste Paul, Toen ik 3 weken geleden op vakantie was, knapte er ineens een kies. Op het eerste gezicht zou je zeggen dat er niks was. Sinds die tijd is mijn kies zwaar verslechterd. Ik had toen ook geen pijn, en gister viel voor mij het doek. Toen ik mijn tanden aan het poetsen was brak hij letterlijk in 5 stukken waarvan er 2 nog aan elkaar (met een spleet er tussen en een grote opening) en de rest kon ik niet meer redden. Kloppende pijn die zo nu en dan verdwijnt, en na een goede nacht toch wel een aardige tijd weg blijft. Nu moet het nog net zo zijn dat er hier dorpsfeest is en de tandarts: jawel dicht! Ik zal morgen dan wel een SPOED afspraak bij de Opvangtandarts moeten maken. Mijn vraag is eigenlijk heel makkelijk: Zijn hier extra (boven de SPOED kosten) nog extra kosten aan verbonden omdat het niet mijn tandarts is? Lijkt mij nog verstandig om morgen deze tand waar geen leven meer in zit weg te halen/Wortelkanaalbehandeling.
Paul
5 september 2015Tandartsen hanteren tegenwoordig hun eigen tarieven. Welke kosten er precies gemoeid zijn met een specifiek tandartsconsult durf ik dan ook niet te zeggen. Bel gewoon de betreffende tandartsassistent(e) op en vraag of hij/zij je een kostenraming wil toesturen. Sterkte ermee!
Jadah
3 september 2015Hallo! Ik heb vorig jaar een apexresectie (wortelpuntoperatie) moeten ondergaan na verschillende wortelkanaalbehandelingen. Nu blijf ik enorm veel last van het betreffende element houden. Daarvoor ben ik al verschillende malen terug geweest bij de tandarts en kaakchirurg. Echter de kaakchirurg kan op de X-ray niets bijzonders zien. Er zou geen ontsteking meer zitten. Ik lijd aan bruxisme (tandenknarsen), en dat maakt het er ook niet beter op. Inmiddels is een stuk van diezelfde kies c.q. kroon afgebroken en heb ik wederom enorm veel pijn. Eten gaat niet en ik leef op 1200mg ibuprofen per dag anders krijg ik de kiespijn niet gestild. Nu wil ik mijn kies laten trekken omdat ik er moedeloos van word. Wat ik echter niet snap is waar die helse pijn vandaan komt? De tandzenuw is dood tenslotte. De kaakchirurg meent dat het allemaal met mijn bruxisme te maken heeft?! Er zijn geen verdikkingen te zien aan het tandvlees…
Do
19 februari 2016Heb je nog een oplossing gevonden want je beschrijft perfect waar ik last van heb in combinatie met m’n tandenknarsen?
patricia
1 september 2015Hallo, Afgelopen donderdag heb ik mijn verstandskies laten verwijderen bij de kaakchirurg. Deze lag horizontaal in de onderkaak. Het uithalen ging vrij moeizaam! De chirurg voorspelde al aardig wat napijn dus kreeg ik paracetamol/codeïne 3x daags mee. De kaakpijn/kiespijn leek vrijdag al minder te zijn, maar de dagen erna nam de pijn alleen maar toe. Vanaf een uurtje of 4 in de middag neemt de pijn in alle hevigheid toe. Straalt dan door heel m’n onderkaak tot aan m’n hoektand uit. Voelt als een soort zenuwpijn. Na het weekend terug geweest naar het ziekenhuis… Daar constateerde men verstoorde wondgenezing. Moet nu spoelen met een speciaal spuitje. Doe dit nu 2 dagen, maar het blijft pussig en pijnstilling is aangepast naar 3x daags ibuprofen 600 erbij. En nog steeds veel pijn! Waarom kunnen ze niet wat sneller een antibioticakuur voorschrijven? Anno 2015 hoef je toch niet zo lang met pijn te lopen?!
Paul
2 september 2015Beste Patricia, Antibiotica doen niets anders dan bacteriën doden. Sowieso kan een antibioticum alleen optimaal zijn werk doen als het bij de bacteriën in de buurt kan komen. Daarnaast weet men inmiddels dat antibiotica allerlei nare bijwerkingen met zich meebrengen, waardoor men er gelukkig steeds minder lichtzinnig mee omspringt. Ik denk dat men eerst wil kijken of de onderliggende oorzaak het directe gevolg is van een bacteriële infectie die niet door je eigen immuunsysteem kan worden bestreden. Mocht er geen sprake zijn van een bacteriële oorzaak, dan heeft een antibioticakuur geen nut en is pijnstilling en (mechanische) reiniging veel efficiënter. Als ik het goed begrijp loop je al bijna een week rond met deze gebitsklachten, dus als je je zorgen maakt of als de klachten niet vanzelf afnemen (of zelfs toenemen), neem dan bijtijds contact op met je huisarts, tandarts of het ziekenhuis. Heel veel sterkte in ieder geval met de kaakpijn/kiespijn! Groeten, Paul
Sanne
23 augustus 2015Beste Paul, Ik wil je bedanken voor je goede raad! Ik heb ondertussen een tandarts gevonden die mij wil helpen. Zij heeft me op mijn gemak gesteld, advies gegeven, foto’s gemaakt enz. Ze heeft mij doorverwezen naar een ‘Narcose Tandarts’. Deze heeft mij informatie gegeven over wat er vergoed wordt. Ik heb besloten om toch eerst mijn tanden te laten behandelen, aangezien mijn tanden nog vrij goed zijn. Binnenkort wordt ik geholpen…
Paul
27 augustus 2015Goed om te lezen dat je stappen hebt ondernomen! Hoe sneller je erbij bent, des te beperkter de schade aan je gebit en des te gemakkelijker en goedkoper het herstel. Sterkte met de behandeling en hopelijk valt het allemaal 100% mee! Ik ga in ieder geval voor je duimen…
tony
17 augustus 2015Hallo ik ben echt al jaren niet bij de tandarts geweest i.v.m. angst en mijn leefsituatie voorheen. Mijn gebit is compleet naar de kelder aan het gaan door overmatig drugs gebruik. Ben nu al aantal jaar clean maar heb nu een aantal week zeer pijn bij een gescheurde kies. Nu lees ik allerlei verhalen over abces en risico op bloedvergiftiging en wil ik me dus laten checken. Aangezien ik hier geen tandarts heb weet ik niet wat te doen… Ziekenhuis of toch een tandarts bellen?
mel
14 augustus 2015Beste heer/mevrouw, Ik ben 3 weken geleden bij me tandarts geweest voor controle, hij zij er is niks aan de hand je mag weer weg. Ik had al n tijdje last van kauwen en drinken aan me rechter kant dus dat zij ik, hij ging weer kijken en tikte op verschillende tanden tot ik zij van stop die doet zeer! Hij foto gemaakt ik mocht 2 dagen later komen hij heb er wat opgesmeerd en ging polijsten. Ik kreeg n rekening terwijl me verzekering ook al 100 euro had betaald, ik moest nog 143 euro betalen nou ik gedaan, maar vorige week kreeg ik gewoon dezelfde pijn. Ik eet weer niet meer recht. Heb dus nog steeds last en ben 143 euro lichter! Wat kan ik doen?
Paul
18 augustus 2015Overstappen naar een andere tandarts en foto’s laten maken. Sterkte!
Deborah Woortman
13 augustus 2015Hallo, Ik loop nu al zo’n 16 maand met kiespijn/kaakpijn en op en aan een hele dikke wang/kaak, het is allemaal begonnen met een verstandskies die getrokken moest worden, een maand later werd mijn wang opeens heel dik, volgens de tandarts zou de kies die voor de verwijderde verstandskies zit, zijn ontstoken, dus antibiotica en er werd een begin gemaakt met een wortelkanaalbehandeling, later die week zou ik terugkomen om de behandeling af te laten maken. Drie dagen later raakte mijn keel ook opgezwollen en kreeg ik moeite met ademen en slikken dus werd ik doorgestuurd naar de kaakchirurg. De chirurg heeft een snee gemaakt aan de binnenkant van mijn wang en een drain geplaatst. En zo is alles begonnen… Ik heb de afgelopen 12 a 13 maand een stuk of 20 antibioticakuren gehad Mijn wang is aan de binnenkant 5x opengesneden, waarna een drain werd geplaatst. Mijn wang is aan de buitenkant ook 1 keer opengesneden + een drain geplaatst. Nu ben ik al 2 kiezen kwijt en heb ik nog steeds een dikke wang en krijg ik mijn kaken met moeite 1 vinger dikte van elkaar. Ik vertrouw de kaakchirurgen hier niet meer, want er word elke keer gezegd dat de ontsteking bij een kies zit, terwijl mijn wang dik is achteraan bij mijn kaakgewricht, net onder mijn oor, hierdoor ervaar ik nu ook oorpijn… Ik weet niet meer wat ik moet, mijn hele gezicht is uit proportie, eten gaat moeilijk en ik slik elke dag pijnstillers… Heeft u misschien een tip?
Paul
14 augustus 2015Goeie hemel, wat vreselijk! In principe is het juist de kaakchirurg die gespecialiseerd zou moeten zijn in kaakontstekingen. Aangezien de infectie (waarschijnlijk afkomstig van een verspreidende wortelpuntontsteking) al ZO lang aanhoudt, zou ik absoluut een second opinion aanvragen bij een andere kaakchirurg. Vraag je zorgverzekeraar om advies, contacteer je huisarts of neem desnoods contact op met de klachtenfunctionaris van het ziekenhuis waar je onder behandeling staat. Er zou sprake kunnen zijn van een kaakholte-ontsteking (bacteriële infectie van de kaakholte, onderdeel van de neusbijholten), maar waarschijnlijk is er zelfs sprake van een abces in het zachte kaakweefsel (ware kaakinfectie). Een kaakinfectie is veelal het gevolg van een ‘verkeerd benaderde’ gebitsprobleem. Dit kan komen doordat een verdoving de bloedtoevoer naar de kaakweefsels beperkt, wat een onwijs nadelige bijkomstigheid is als er JUIST een infectie van het gebit dient te worden bestreden… Soms wordt er prednison of een andere corticosteroïde voorgeschreven, maar dat maakt het kaakbot alleen maar zwakker. Hoe dan ook KAN het trekken van kiezen je gezondheid onbedoeld verslechteren. Helaas kan ik je geen praktische tips geven; persoonlijk zou ik bij zo veel mogelijk artsen en instanties aan de bel trekken, want dit lijkt me een absolute onhoudbare situatie die zelfs gevaarlijke vormen kan aannemen als de infectie zich richting oren of ogen verspreidt. Onwijs veel sterkte toegewenst!
ilona
2 augustus 2015Hallo. Ik ben al jaren aan het strijden voor een kunstgebit. Vanwege mijn ziekte en medicijngebruik is de conditie van mijn tanden erg hard achteruit gegaan. Nu wil de tandarts een kies trekken en bij de ander een wortelkanaalbehandeling uitvoeren. Ik wil dit niet, want vanwege mijn ziekte heb ik snel spierpijn. Zo ook bij behandeling aan mijn gebit. Soms kan ik dan 2 weken mijn kaak niet bewegen. Er moet zo veel gebeuren dat ik voorlopig onder de pannen ben. Waarom mag ik hier niet zelf over beslissen? Ga nu door de grond van de pijn, maar moet door blijven lopen om die behandeling tegen te gaan.
Paul
4 augustus 2015Hallo Ilona, Hier mag je absoluut WEL zelf over beslissen, het gaat immers om jouw gebit. Jij mag het voorstel van je tandarts gewoon weigeren… En als de tandarts een door jou gewenste behandeling niet ziet zitten, mag hij die eveneens weigeren… Maar het is niet zo dat je verplicht bent om een bepaalde behandeling te ondergaan onder druk van je tandarts. Als je per se een kunstgebit wilt en je tandarts wil hier niet aan meewerken (bijvoorbeeld omdat hij het niet noodzakelijk, verantwoord of veilig acht of omdat hij niet over de benodigde ervaring, vaardigheden of middelen beschikt), zoek dan een andere tandarts die je wel kan helpen. Heel veel sterkte ermee! Groeten, Paul
Sanne
5 augustus 2015Hallo, Toen ik 5 jaar was ben ik heel hard gevallen op de rand van het zwembad. Het gevolg: een paar tanden eruit, zwakke tanden, tanden staan scheef, altijd tandpijn, ook bij het eten, nooit harde dingen kunnen eten… Voor mij zijn mijn tanden altijd een ware hel geweest. Door het vele boren durfde ik niet meer naar de tandarts. Na vele jaren van kiespijn toch maar naar een tandarts gegaan (ik woonde ondertussen in België). Helaas lachte die tandarts mij uit, ik moest me er maar overheen zetten, zei hij. Hij heeft toen de slechte tand getrokken, maar ik durfde niet meer terug uit schaamte, ik was toen 37. Vijf jaar later had ik weer zware kiespijn (ik probeerde de pijn altijd te verminderen met ibuprofen/hextril wat natuurlijk maar half werkte). Omdat ik naar geen enkele andere tandarts durfde te gaan, vertrouwen kwijt, ben ik maar naar diezelfde tandarts teruggegaan. Hij heeft mijn slechte tand toen getrokken. Helaas deed het pijn (plaatselijke verdoving) waardoor ik helemaal niet meer durfde te gaan. Omdat ik nu op meerder plaatsen flinke pijn heb, kiespijn, vulling afgebroken, gaatjes en ik de pijn niet meer kan volhouden, heb ik alle moed bij elkaar verzameld en een afspraak gemaakt bij de tandarts (een andere natuurlijk). Bij extreem angstige personen wordt je onder volledige narcose behandeld, staat op hun website. Nu ben ik bang dat ze mijn hele gebit willen gaan repareren en dat wil ik niet. Ik ben zo moe van al die jaren (vanaf mijn 5 jaar) te vechten tegen de gebitspijn iedere dag, dat ik het liefst een kunstgebit wil. Maar ik ben bang dat ze dat niet willen doen. Op de Belgische websites vind ik maar moeilijk iets over vergoedingen. Ik ben verzekerd bij de mutualiteiten (niet aanvullend) en heb een hospitalisatieverzekering. Wie weet raad?
Paul
5 augustus 2015Bel je ziektekostenverzekeraar op en vraag wat er precies vergoed wordt qua gebitszorg, tandheelkunde, tandartskosten en gebitsprotheses. En vraag om een schriftelijke bevestiging. Of beter nog, stuur je verzekeraar een e-mail, dan heb je de boel direct zwart op wit. Vraag je tandarts om een duidelijk behandelplan, eveneens op papier, inclusief bijbehorende offerte/kostenraming. Geef duidelijk aan wat je wel en niet wilt laten doen en zorg er desnoods voor dat er een ‘getuige’ bij dit gesprek aanwezig is die de afspraken tussen jou en je tandarts naderhand kan bevestigen. Mochten er uiteindelijk dingen worden gefactureerd die niet zijn geoffreerd en afgesproken, dan kun je de betaling ervan simpelweg weigeren. Heel veel sterkte!
Maria
25 juli 2015Vrijdag ging ik voor controle naar het ziekenhuis! Werden er meteen foto’s gemaakt, volgens de tandarts gebeurde het normaal om de 2 jaar, nu was het al 2 en een half jaar geleden. Vervolgens tandarts weg, naar een andere kamer, foto’s gemaakt en werd mijn gebit schoongemaakt door denk ik een assistent. Op de foto’s bleek een scheur te zitten in mijn kies. Enkele weken geleden had ik tijdens mijn vakantie wel kiespijn, bij die gescheurde kies. Oplossing, door tandarts kies moet getrokken worden. Geen overleg over de kosten, voor eigen rekening, ik ging ervan uit dat dat vergoed werd en ook uitleg over wat na dat de kies getrokken werd. Ik vond het een nare ervaring, tandarts zwaar geïrriteerd, ik had dit bij hem nooit meegemaakt. Ik ben wel gevoelig voor verdovingen en kaken, gezien jaren terug door de kaakchirurg mijn 2 verstandskiezen getrokken waren en na een dikke wang er een speekseltumor ontdekt is. Deze botte hark ramde er verdovingen in, ik ging door de grond van de pijn, vervolgens moest hij flink rukken en drukken op mijn mond om de kies er uit te wrikken. Vervolgens kreeg ik geen uitleg over wat erna, ik was helemaal dizzy van de behandeling en het wrikken, de stoel ging helemaal op en neer. Tot overmaat van ramp heeft hij ook nog niet oplosbare hechtingen gebruikt, ik zie er nu al als een berg tegenop, dat ik woensdag terug moet om de hechtingen eruit te laten halen! Met een bloedende wond en groot gapend gat stond ik zo weer buiten. Hij wilde ook niet met mij bespreken over het gat dat ik nu heb in mijn mond. Eerst dit maar, dan zien we wel verder. Het gat zit aan de rechter bovenkant, is wel iets van te zien en ik vind het altijd heel lelijk, een gapend gat! Of ik ook maar even wat bij wilde betalen, omdat de verzekering de vergoeding kiezen en tanden niet willen betalen. Ik ben wel aanvullend verzekerd, dat wel en verzorg mijn gebit altijd goed. Ik kreeg alleen een pinbon nat het betalen van 94 euro. Ik vroeg om een declaratie. Vandaag keek ik daar naar, staat er alleen aanbetaling op. Ik voel me niet fijn behandeld, als ik dat had geweten had ik gevraagd om doorgestuurd te worden naar de kaakchirurg. Ik heb ook geen zin om nog meer geld uit te geven om de hechtingen eruit te laten halen. Is dit een normale gang van zaken en wat adviseert u mij? Ik ben nooit bang geweest om naar de tandarts te gaan, maar na deze ervaring! 94 euro is veel geld extra als je van een kleine uitkering, 800,00 euro rond moet komen en heb ook het geld niet om nog meer uit te geven aan de tandarts. Wat adviseert u mij? Is een tandarts bij het trekken van kiezen niet verplicht te zeggen hoe de behandeling verder loopt, misschien moet ik nog wel 3 keer terugkomen, ik heb dat geld niet en ben heel bang voor infecties!
AnnevanBeek
19 juli 2015Hallo, Ik heb sinds twee dagen last van een kloppende kies, het zijn (nog) niet helse pijnen, maar vooral zeurende, kloppende pijn. Ik ben al ruim 3 jaar niet meer naar de tandarts geweest omdat ik angst heb… Nu heb ik net twee weken geleden alle moed bij elkaar geraapt en de tandarts gebeld om een afspraak te maken omdat ik weet dat mijn gebit er ernstig op achteruitgaat, en ik mijn angstprobleem wil aanpakken, dit kan zo niet langer meer! Ik kan midden augustus terecht en we gaan dan alles rustig bespreken, hoe ze mij het beste kunnen helpen en hoe ik met mijn ’tandartsangst’ om kan gaan. Het gaf mij een heel goed en vertrouwd gevoel. Ik was best een beetje trots dat ik nu eindelijk de stap heb gezet, en ja hoor, begint die kies nu ineens zeer te doen… En natuurlijk, tandarts nog tot 5 augustus op vakantie… Wat moet ik nu doen? Wel een afspraak maken bij de vervangende tandarts? En melden dat ik angst heb? Ik durf echt niet… Wil nu gewoon wachten tot bij mijn eigen tandarts… Maar ben ook bang dat mijn kiespijn erger gaat worden…
Paul
20 juli 2015Het is altijd het beste om een ontstoken kies zo spoedig mogelijk te behandelen. Hoe langer bacteriën in of onder een kies aanwezig blijven, des te verder ze zich kunnen vermenigvuldigen en des te erger de druk en pijn wordt. Het lijkt me in elk geval niet raadzaam om nog 2 weken te wachten. Ikzelf ben niet bang voor de tandarts, dus ik vind het moeilijk om me te verplaatsen in jouw situatie, en vandaar ook dat ik er waarschijnlijk zo makkelijk over denk, maar naarmate een ontstoken kies langer door woekert, wordt de kans op complicatie/escalatie alleen maar groter. :(
Ib
7 juli 2015Ben rond de zomer met mijn mond /kin tegen een hek gevallen. Sindsdien gevoelige tand beneden. Volgens de spoedtandarts destijds niks vreemds mee aan de hand en nu blijkt er een ontsteking te zitten… Hoe en waarmee kan ik die het beste tegengaan?
Paul
7 juli 2015Met (behulp van) een tandarts. :(
Mieke Heerink
4 juli 2015Hallo, Ik ben de moeder van Diana. Zij heeft ernstige ontstoken kiezen en veel pijn. Maar ze heeft straatvrees en komt de deur niet uit. dus ook niet naar de tandarts. Wat moeten we doen? HELP! Ik vind het vreselijk om haar zo te zien lijden. Mieke
Paul
5 juli 2015Als je een hele sympathieke tandarts hebt, kun je hem/haar misschien overhalen tot een huisbezoek… Maar als de ontstoken kiezen dienen te worden behandeld (wat zeer waarschijnlijk is), zal je tandarts apparatuur nodig hebben die alleen voor handen is in zijn/haar praktijk. Ik betwijfel zelfs of een tandarts (i.v.m. hygiënestandaarden e.d.) überhaupt buiten zijn/haar praktijk behandelingen mag uitvoeren. Wellicht is het een idee om deze situatie eens met je huisarts te bespreken…
mariel
18 november 2015Hallo, heel toevallig ik heb ook straatvrees en ben vandaag geweest pffffff alles kapot en moet eruit. Hoe gaat het me uw dochter, komt ze al buiten? Veel liefs, Marielle
Jo
16 juni 2015Hallo, Ik ben voor 2 weken geleden naar de tandarts geweest ivm een gaatje tussen mijn boventanden… Niets aan de hand zou je denken, maar helaas heb ik sinds vorige week pijn in mijn kies. De kies eronder zit in de onderkaak… dit is dan ook nog een kroon… Als ik erop tik dan voelt het niet heel erg pijnlijk, dat is dan het gekke eraan… Doe ik niets, dan heb ik helse pijnen. Vanmorgen toch maar een afspraak gemaakt, de tandarts heeft een aantal foto’s gemaakt om te kunnen traceren waar de pijn vandaan komt. Helaas geen enkel resultaat… Ik snap het dan niet helemaal want waar komt dan die pijn vandaan? Nu ben ik erg bang voor de tandarts (ja, ook dat nog) en ik weet niet goed wat te doen… De tandarts gaf aan dat ik maar even een aantal dagen moet afwachten en als de kiespijn aanblijft, moet ik weer terugkomen… Hij zei: dan moeten we kijken of de pijn inderdaad uit de kroon komt en de kroon gaan verwijderen. Ik sta enorm in twijfel, want dan is de pijn enorm aan mijn boventanden, waarvoor 2 weken geleden een gaatje is geboord… En dan is de pijn weer heel duidelijk aan de onderkant bij de kies (kroon). Het gevoel van pijn zit meer aan de onderkant dan aan de (geholpen) bovenkant. Ik heb weleens gehoord dat je pijn aan de onderkant kunt hebben (in dit geval waar de kroon zich bevindt), maar dat de oorzaak dan toch aan de bovenkant ligt… Ik ben behoorlijk bang… straks zit hij ergens te wroeten waar hij helemaal niet moet zijn… Help! Wat moet en kan ik doen en wat is wijsheid? Hoop op een spoedig antwoord. Ik heb vanmiddag maar een spoelmiddel en Dentinox gehaald bij de apotheek, maar helaas nog geen resultaat mee behaald.
joop
6 juni 2015Hallo, Ik heb last van ontstoken kiezen, ik heb een opgezette wang, witte pus in mijn kaak, kiespijn… Maar de kiezen zijn gevuld met amalgaam drie jaar geleden. Wat is er aan de hand? Is mijn immuunafweer zwak of zijn de kiezen of amalgaamvullingen de oorzaak?
Nadieh
29 mei 2015Ik heb al een paar weken pijn, het lijkt zenuwpijn. Ik dacht het gaat wel over, maar het word alleen maar erger. Ook als ik op m’n wang druk, voel ik de pijn linksboven in mijn mond en als ik over mijn wang wrijf voel ik een bult. Ik heb vandaag toch maar gebeld, maar de tandarts is op vakantie tot 24 juni. Wat moet ik doen? Naar een soort spoedtandarts of kan het wel wachten? Gr. Nadieh
Paul
31 mei 2015Een tandarts die op vakantie gaat, hoort een vervanger in te schakelen. Persoonlijk zou ik absoluut een afspraak maken met de vervangende tandarts. Dit klinkt namelijk alsof er ergens een zenuwontsteking (al dan niet met abces) in je mond aanwezig is. En hoe langer zo’n ontsteking c.q. infectie door woekert, des te groter de kans op complicaties. Sterkte in elk geval!
Nadieh
2 juni 2015Hoi Paul, Ja dat vind ik dus ook. Ik ben ermee naar de huisarts geweest en die deed een beetje vaag. Ze denkt dat het een huidverdikking is. :S Ik blijf me zorgen maken… De bult word groter en de pijn erger. Ik ga morgen denk ik toch maar weer iemand inschakelen, want dit is niet uit te houden.
Nadieh
3 juni 2015In mijn mond linksboven tegen mijn kaak aan zit nu ook een opgezwollen iets. Ga zo weer langs de huisarts, want de pijn is ook ondraaglijk!
Paul
3 juni 2015Ga liever naar een vervangend tandarts; helaas kan een huisarts in veel van dit soort gebitsklachten niet zoveel voor je betekenen. Hij/zij zal je meestal naar de tandarts sturen of doorverwijzen naar een kaakspecialist, stomatoloog of kaakchirurg (afdeling MKA: Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie). Als je momenteel je eigen tandarts belt, krijg je dan geen bandje te horen waarop het telefoonnummer van een collega-tandarts is ingesproken?
Nadieh
4 juni 2015Hoi, Ik ben bij een tandarts geweest. Ze hebben een foto gemaakt en op die foto zag hij dat ik een dode zenuw heb. Hij heeft het open geboord en er spul in gespoten en een noodvulling aangebracht.
Paul
4 juni 2015Goed om te vernemen! Nou ja, soort van… Een huisarts die een pijnlijke, ontstoken of zelfs dode tandwortel voor een ‘huidverdikking’ (wat dat dan ook moge betekenen) aanziet en je vervolgens naar huis stuurt, is iets om een tikkeltje moedeloos van te worden. Hoe dan ook fijn dat de onderliggende oorzaak van je gebitsklachten nu duidelijk is en dat er gerichte behandeling heeft plaatsgevonden. Sterkte met het herstel!
Zizi
15 oktober 2022Ik durf niet en ik weet niet wat ik moet doen
Anita
28 april 2015Ik ben afgelopen zondag geholpen door een tandarts. Ik had hevige kiespijn. Er is een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd. Ik had een bult op mijn verhemelte. Hier is wel op geknepen. Nu heb ik sinds vandaag weer hevige pijn. De bult op mijn verhemelte klopt ook. Wat nu te doen?
Paul
29 april 2015Beste Anita, Dit klinkt als een kaakontsteking of kaakabces. Zo’n ontsteking gaat meestal uit van een wortelpuntontsteking van een tand of kies (pulpitis), waarvan de ‘pulpa dentis’ is afgestorven. De pulpa is het weke weefsel (bestaande uit zenuwen, bloedvaten en bindweefsel) waarmee de holten en wortelkanalen van tanden en kiezen is gevuld. Een kaakabces staat ook wel bekend als ‘acuut veretterd granuloom’ of ‘periapicaal abces’, het is de vaakst voorkomende odontogene (in relatie staande tot tand of kies) ontsteking. Het is in feite een ophoping van pus/etter in het granuloom aan de wortelpunt van een gebitselement. Het trekken van de kies/tand (of het behandelen van het wortelkanaal) kan het kaakabces in theorie oplossen, maar als er bacteriën gaan nestelen in de holte die achterblijft (waardoor er een bacteriële infectie het gesloten ‘wondje’ blijft bestaan) dient de tandarts er opnieuw naar te kijken. Hoe langer een tandzenuw of kieszenuw geinfecteerd blijft, des te groter de kans dat ‘ie afsterft. Overigens kan een kaakabces aanvankelijk ook beginnen met een diepe tandvleesontsteking (gingivitis c.q. parodontitis)… Vergevorderde tandvleesontstekingen zorgen ervoor dat tandvlees steeds losser om de gebitselementen heen gaat liggen, waardoor teruggetrokken tandvlees optreedt en de tandvleesspleet/pocket alsmaar dieper wordt. In zo’n pocket gaat zich na verloop van tijd plak vormen die niet zomaar met een tandenborstel kan worden verwijderd. De ontsteking “kruipt” als het ware tussen gebitselementen en tandvlees naar dieper gelegen delen… De vezels waarmee tanden/kiezen in het kaakbot verankerd zijn, worden dan langzaamaan afgebroken… Zodra er sprake is van onherstelbare schade spreekt men niet langer van gingivitis, maar van parodontitis. Ook ‘standaard’ gaatjes/cavieteiten kunnen na verloop van tijd een tandabces of kaakabces tot gevolg hebben… soms doordat ze niet tijdig gereinigd en gevuld worden; soms doordat ze juist wel gevuld worden, maar er desondanks bacteriën onder de vulling (of kroon) achterblijven. Nou ja, hoe dan ook lijkt het me uiterst verstandig om terug te gaan naar de tandarts zodat de woekerende bacteriën kunnen worden bestreden… Met antibiotica of een mechanische reinigingsbehandeling. Heel veel sterkte & beterschap toegewenst! Groeten, Paul
Anita
28 april 2015Afgelopen zondag ben ik naar de tandarts geweest. Ik had hevige tandpijn. Er zat ook een bult op mijn verhemelte. De dienstdoende tandarts heeft een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd. Nu doet de bult in mijn verhemelte ontzettend veel (meer) pijn. Wat is hier aan te doen?
cat
15 april 2015Hoi allemaal. Ik heb sinds 2 weken helse pijn overal in mijn mond. Ik ben doodsbang voor de tandarts door slechte ervaringen in t verleden. Laatste bezoeken foto’s gemaakt en wortelkanaalbehandelingen gehad. Echter totaal geen pijn ervan gehad hoor. Op de foto’s was te zien dat mijn verstandskiezen schuin groeiden en er dus uit moesten. Dit is circa 5 jaar geleden. Nu heb ik dus sinds 2 weken helse pijn aan beide bovenste verstandskiezen. De pijn trekt door over mijn hele gebit! De zijden van de ’tandpijn’ wisselen elkaar af… eerst rechts, dan weer links en nu beide kanten. Rechts is heel mijn wang dik; dit trekt tot onder mijn oog door. Ik heb ook een drukkend oor en hoofdpijn. Overdag gaat het wel met pijnstillers, maar ’s nachts is het een ware hel! Rechts bij de dikke wang is ook het tandvlees opgezet en pijnlijk. Ik denk dat ik dan ook flinke ontstekingen erbij heb. Ik heb de stap gezet om vandaag nog de tandarts te bellen voor een afspraak. Een speciale angsttandarts… Ik moet alles wel zelf betalen, maar dat is voor latere zorg. Ik heb er nu voor mijn gevoel al te lang mee rondgelopen. Heb eergisteren zelfs koorts gehad en was enorm misselijk. Ik ben nu alleen wel erg bang voor de behandeling. Ik hoor van zoveel mensen dat de verdovingen bij ontstekingen niet goed werken! Krijg ik eerst antibiotica om de ontsteking weg te nemen? Of zullen ze gewoon trekken? Daarnaast heb ik een angststoornis waardoor ik snel paniekaanvallen krijg. Helemaal met de druk in m’n hoofd, waardoor het voelt alsof ik uit elkaar barst om het zo maar te zeggen… Iemand ook ervaring met wat ik voel? En eventuele behandelingen?
Yating
28 april 2015Hi Cat, Ik heb ongeveer hetzelfde… Mijn rechter voortand doet al een week intens pijn. Nu is de aanhoudende tandpijn wat minder, maar er komt soms zo’n onverwachtse pijnscheut die dan opeens weer weg is. En dan weer komt… Ik heb geen pijn wanneer ik eet. Ik heb ook geen gevoeligheid bij kou en warmte. Heb wel 1 dag met een opgezwollen lip rondgelopen. Kan iemand zeggen wat er aan de hand is? Please, ben echt bang…
Yating
28 april 2015Hi Cat, Hier hetzelfde… Mijn rechter voortand doet al een week pijn. Af en toe komt er onverwachts zo’n intense pijnscheut/pijnschok. Ik heb geen pijn wanneer ik eet. Ik heb ook geen gevoeligheid bij koude en warmte. Ik denk dat ik een zenuwontsteking heb… Kan iemand me a.u.b. helpen?!
Pascale
21 juni 2015Hoi, Ik weet wat je doormaakt, heb zelf ook een angststoornis en ben al maanden op het ziekenfonds. Heb voortdurend kokhals neigingen. Nu heb ik sinds vorige week een ontstoken kies en de tand moet getrokken worden, ik moest eigenlijk eerst een antibioticum nemen maar reageer daar slecht op en daarom probeer ik het met een gewone ontstekingsremmer ibuprofen waar ik heel wat maagpijn van krijg maar de ontsteking gaat niet weg! woensdag wordt de tand getrokken maar als de ontsteking niet weg is wat dan? ik voel met je mee! Groetjes, Pascale
Paul
23 juni 2015Beste Pascale, Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller die ontstekingsverschijnselen zoals pijn, zwelling en roodheid onderdrukt. Deze NSAID doet echter NIKS tegen de onderliggende oorzaak van de bacteriële infectie, namelijk de bacteriën. Het kan zijn dat de pijn zakt of zelfs verdwijnt, maar hiermee verbloem je enkel het probleem. De bacteriën veroorzaken niet langer pijn, maar ze blijven zich (al dan niet ongemerkt) wel gewoon vermenigvuldigen en meer en meer schade aanrichten. Ibuprofen is al met al GEEN alternatief voor een antibioticum, dus het is niet gek dat de infectie niet verdwijnt. Laat je tandarts alsjeblieft weten dat je de antibiotica (nog) niet hebt gebruikt, want het kan potentieel risicovol zijn als de kies wordt getrokken terwijl alle bacteriën nog gewoon in leven zijn. De kans dat de bacteriële infectie na het trekken van de kies aanwezig blijft (of zich zelfs verspreidt) is in dat geval veel groter. En dan zit je dus met het probleem dat veel mensen hieronder ook al hebben beschreven… Dan is je kies getrokken en gehecht of vervangen, maar zit je met een infectie tot diep in het tandvlees onder de verwijderde of vervangen kies. Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul
Sanaa
11 maart 2015Dag, Ik zit met een probleempje! Ik heb sinds 2 weekjes last van een ontsteking. Ik zit op dit moment met een giga wang. Ik heb hiervoor antibiotica gehad van de tandarts (amoxicilline 500mg). Het heeft de eerst paar dagen geholpen, maar na mijn laatste kuurtje kreeg ik de pijn en de dikke wang weer terug. Helaas kan ik deze maand absoluut niet meer naar de tandarts, gezien ik het financieel niet red omdat ik ook pas facings in heb laten zetten. Hebben jullie misschien een andere oplossing voor die dikke wang? Een alternatief voordat ik mijn kies laat trekken… Ik hoor graag van jullie. Alvast bedankt!
bianca
19 maart 2015Hoi, Ik heb ook een ontsteking en ik moet morgen naar de kaakchirurg. Ben doodsbang! Ik doe altijd ff spoelen met lauw water en zout. Of paracetamol kauwen op de plek waar de kiespijn zit. Dit is vies, maar werkt wel.
trudy
19 februari 2015Ik heb 30 jaar geleden een wortelkanaalbehandeling gehad aan mijn voortand. Nu is het onder mijn neus in mijn mond gevoelig bij die tand die 30 jaar terug behandeld is. Hoe zou dit kunnen komen en wat kunnen ze er aan doen? De tand doet nog niet echt pijn maar er staat wel een druk op. Bovendien ben ik doodsbang voor de tandarts en heb ik op dit moment geen tandarts wegens verhuizing 3 jaar terug. Zou dit opgelost kunnen worden met antibiotica?
Maya
3 maart 2015Heel veel sterkte, bij mij heeft Ozon goed geholpen. Geen pijn, ontsteking weg! Groetjes, Maya
Angelina
29 januari 2015Ik heb 3 weken geleden last gekregen van mijn gebit. Ben in 3 dagen tijd 6 keer naar de tandarts geweest. Die heeft gekeken naar kaak en kies. Het blijkt een ontsteking. Hij heeft inmiddels een wortelkanaalbehandeling gedaan en antibiotica voorgeschreven. ’t Heeft tweeënhalve week geen pijn gedaan, maar nu doet het ineens weer enorm veel pijn. En het wordt steeds erger! Gisteren bij de tandarts geweest en weer antibiotica gekregen. Maar de tandarts wil mij niet naar de kaakchirurg sturen. Wat kan ik het best doen?
Paul
31 januari 2015Als je geen vertrouwen meer hebt in je tandarts zou je allereerst een andere tandarts kunnen zoeken. Daarnaast zou je naar je huisarts kunnen gaan, hem/haar je situatie uitleggen en desgewenst om een doorverwijzing naar een kaakchirurg vragen. Als er inderdaad opnieuw sprake is van een bacteriële infectie van kaak/steunweefsel/tandvlees, zou het overigens best kunnen dat het door je tandarts voorgestelde/voorgeschreven antibioticum volstaat om je gebitsklachten/pijnklachten te verhelpen. Dus -aangezien je tandarts het idee heeft dat de situatie onder controle is- je zou ook nog even kunnen aanzien/afwachten. Dit is een afweging die je zelf zult moeten maken.
CS
27 januari 2015Hee Paul, Super bedankt voor je reactie. Ik ga morgenochtend terug naar de kaakchirurg. De pijn wordt alsmaar erger! Groetjes, CS
Paul
28 januari 2015Graag gedaan; heel veel sterkte ermee!
CS
27 januari 2015Na een week nog steeds ondraaglijke pijn van het wegsnijden van mijn verstandskies rechtsonder. 100 mg Tramadol helpt niet. Wat kan ik doen? Ik heb geen zwelling meer, maar er komt wel een enorme stank uit mijn mond. Blijf maar bij me uit de buurt, haha. Help me!
Paul
27 januari 2015Een pijnstiller bestrijdt de ‘kiespijn’ tot op zekere hoogte, maar bestrijdt de onderliggende oorzaak niet. Wat je waarschijnlijk nodig hebt is een antibioticum en wellicht moet de wond opnieuw geopend en gereinigd worden. De kans zit er namelijk dik in dat zich bacteriën hebben genesteld in de holte die in je kaak/tandvlees is achtergebleven, waardoor een bacteriële infectie is ontstaan. Ik heb dit ook gehad na het extreem onvoorzichtig wegbijtelen van een verstandskies en het doet inderdaad helse pijn. In de holte hoopt zich steeds meer pus op, waar waarschijnlijk ook de stank vandaan komt. Ik zou ermee terug naar de tandarts gaan. Sterkte & beterschap toegewenst! Groeten, Paul
Rose
5 januari 2015Hallo allemaal, Ik heb altijd al een vreselijke hekel gehad aan de tandarts. In april 2014 kwam ik erachter dat er een vulling uit was links boven in mijn kies. Eigenwijs mee rond blijven lopen… Tot ik in oktober een verschrikkelijke pijn had, het trok helemaal door naar mijn wang. Op een dag ging de pijn vanzelf weg. De tand verkleurde ook helemaal. Ik wist dat het niet goed zat en iedereen zij dat ik naar de tandarts moest gaan, maar ik was gewoon doodsbang. In november knapte er ineens een stuk van de tand af. De tand was helemaal zwart aan de binnenkant. Nu heb ik sinds vannacht echt hevige pijn in het overgebleven stuk kies. Het steekt overal en helemaal niks helpt. Ook dit stuk tand is helemaal dood en verkleurd. Vanavond om 11 uur de weekend tandarts gebeld, ik kon helemaal nergens terecht. Nu moet ik wachten tot morgenvroeg en hopen dat ik dan een plekje kan krijgen… Ik ben zo bang voor wat er nu gaat gebeuren. Kan iemand mij vertellen wat ze gaan doen? Ik denk natuurlijk trekken, omdat er al een deel van de kies is geknapt, en omdat de tand dood is. Maar er zitten ook restdelen van de kies bovenin… ik ben echt ontzettend bang. Alvast bedankt!
daan
16 januari 2015Hey Rose, Je moet helemaal niet bang zijn voor de tandarts. Ze hebben goed verdovende middelen. Zoek gewoon een goede tandarts en zelfs de prik doet niet echt pijn, ’t is hooguit vervelend. Een tip is probeer overdag te gaan, dat zijn de momenten waarop er niet zo veel patiënten zijn, dan neemt de tandarts rustig de tijd. Zeg ook dat je bang bent. Maar meestal ziet de tandarts dat wel aan je gedrag. Er zijn natuurlijk klojo’s van tandartsen, maar die heb je in elke beroepsgroep. Zelf heb ik al heel veel tanden laten trekken. Maar wennen doet het nooit. Zelf ben ik ook hartpatiënt dus trekken ze mijn tanden heel rap. En van ontstoken tanden kun je ook een hartontsteking krijgen. Het komt niet veel voor, maar is wel levensgevaarlijk. Dus gewoon aan een vrienden en kennissen vragen of zij een goede tandarts kunnen aanbevelen. En als je je daar niet goed bij voelt, ga je gewoon naar een andere. En iedereen heeft wel zenuwen bij de tandarts, ik ook nog steeds. Hopelijk heb je iets aan mijn antwoord…
Monique
28 december 2014Hallo, Ik heb afgelopen woensdag mijn ontstoken kies laten trekken, er bleek geen andere optie. Een jaar geleden daar een wortelkanaalbehandeling gehad en die was lastig, want er zat een bocht in de wortel. De tandarts was er tweeënhalf uur mee bezig geweest. Nu een jaar later is diezelfde wortel nog meer gaan ontsteken, helaas is nu de kies getrokken. Alleen ik heb nog steeds pijn aan die kant. Ik heb antibiotica en ik slik ibuprofen en paracetamol. Is dit normaal? Hoelang duurt het voordat de ‘kiespijn’ is verdwenen?
piet
16 december 2014Tanden en kiezen getrokken en na die tijd tandvleesontsteking. Vervelend veel pijn!
Chris
9 december 2014Ik ben radeloos…. Sinds een jaar of twee heb ik last van een vreemd en ook zeer pijnlijk verschijnsel. Vanuit mijn kaak / tandwortel begint er steeds een ontsteking zonder dat er gaatjes zijn. Dit heeft me al 6 kiezen gekost en een overgeslagen ontsteking aan mijn bijholtes en voorhoofdsholte waar ik inmiddels aan geopereerd ben. Heb inmiddels 4 antibioticakuren achter de rug maar de ontstekingen blijven maar terugkomen. Volgens mijn tandarts is het iets bacteriëels, maar kan er verder niets mee. Heeft iemand hier ook ervaring mee en eventueel een oplossing hiervoor? Ik poets 2 a 3 keer per dag en ga 2 keer per jaar naar de tandarts en mondhygiënist en mijn tanden zijn in prima conditie maar iedere keer weer hetzelfde liedje… Ontstekingen van onderuit mijn kiezen. Ik kan door al de getrokken kiezen al bijna niet normaal meer eten. Iemand?
Margareth
13 december 2014Ik heb zelf een tijdje nu een ontstoken kaak en dit gaat tot aan mijn rechteroor, en een wortelkanaalbehandeling heeft dit niet verholpen. Ik heb nu gemerkt dat ik door anders te eten de ontsteking kan verminderen en daarom ben ik nu begonnen met alle suiker en witmeel uit mijn dieet te schrappen. Ook geen gist, dus brood oliebollen e.d. Wel heel saai, want ik hou van lekker eten. Maar ik merk wel vooruitgang. Sterker nog, ik ben ervan overtuigd dat als ik het zou kunnen opbrengen om een tijdje alleen groentesap o.i.d. te nemen het heel snel over zal zijn. Maar dit lukt mij nog niet, dus ik ga stapje voor stapje. In ieder geval wordt het niet erger en ik word slanker, wat ook geen kwaad kan! Verder neem ik extra vitamine C, tot wel 2 gram per dag.
Sandra
17 december 2014Hallo Chris, Ik geloof dat ik in hetzelfde schuitje zit als jij. Ik ben op 1 november 2014 begonnen met 2 zenuwbehandelingen, een onder en een boven. Een paar dagen later werd het erger, mijn gezicht tot aan mijn wenkbrauw voelt heel raar. Een tand eruit en nog een zenuwbehandeling, maar de pijn blijft. Weer naar de tandarts, tand nummer 2 eruit. De pijn blijft, weer naar de tandarts, tand nummer 3 eruit. Twee weken rust gehad en nu vanmorgen weer geweest, tand nummer 4 eruit. En er is nog een tand die de koude spray niet voelde. Ik word er een beetje depri van. Wie kan mij helpen? Ik verzorg mijn gebit heel goed en eet ook gezond. Gr. Sandra
sayxeper
29 december 2014In jouw geval moet je eens controleren of je geen sinus hoofdpijn hebt bij een neuroloog. Of naar een academisch tandheelkundig centrum (Amsterdam of ander plek) wanneer je tandarts je niet kan helpen…
Judith
8 december 2014Goedemiddag, vorige week 2 wortelkanaalbehandelingen gehad in bovenkaak en 1 verstandskies verwijderd van de onderkaak. Ik kan niet echt zeggen dat de wond pijn doet maar mijn kaak daarentegen doet behoorlijk pijn, vanaf het bot van mijn oor naar beneden. Is dit normaal? Ik spoel goed, kan mijn mond goed open doen en kauwen.
Shannon
5 december 2014Hallo ik ben Shannon, Ik heb sinds 2 weken me verstandskies eruit getrokken maar me wortelkanaal wilde er maar niet eruit dus met spoed moest ik naar het ziekenhuis. Hebben ze met weer verdoving eruit gehaald. In totaal heb ik vier verdoving gehad, ik wilde weten waarom ik nog een zeurende pijn aan me wang heb en oorpijn aan de linkerkant… Ik heb geen ontsteking of wat het doet alleen pijn. Of heeft het te maken dat je telkens je mond moest openmaken dat het gewrichtspijnen zijn?
Paul
5 december 2014Beste Shannon, De aard en ernst van andermans pijn zijn moeilijk in te schatten zonder gedetailleerde omschrijving. Het zou me niet verbazen als er toch sprake is van een ontsteking of infectie in het wondje waaruit je kies verwijderd is. Gewrichtspijn door een ‘kaakklem’ kan ook, maar zoals ik al zei is dit heel erg afhankelijk van de exacte aard, ernst en omschrijving van de pijn. Neem voor de zekerheid gewoon even contact op met je tandarts of huisarts. Sterkte & groeten, Paul
Shaniej
5 december 2014Ik heb 2 weken geleden me verstandskies getrokken, maar de wortel kon de tandarts niet eruit trekken, dus met spoed moest ik naar het ziekenhuis. Nu is het genezen gelukkig, maar alleen heb ik nu een zeurende pijn aan me wang en oren linkerkant. Wat kan ik eraan doen? Want ik slik paracetamol, dat stopt even de pijn, maar de pijn rondom de kaak gaat niet over. Ik heb geen last van pijn aan me kies die eruit is getrokken. Ik heb wel 4x verdoving gehad, kan het daarmee te maken hebben? Groeten, Shaniej
Paul
5 december 2014Beste Shaniej, Waarschijnlijk is het wondje dat is achtergebleven na het trekken van de verstandskies (diep) van binnen toch geinfecteerd geraakt met een bacterie. Met hevige pijn rondom kaak, oor en wang na het trekken van een kies die niet kan worden onderdrukt door paracetamol zou ik persoonlijk even langs je huisarts of tandarts gaan, vooral als je er al 2 weken mee rondloopt. Sterkte, beterschap & groeten, Paul
Sylvia
27 november 2014Heel mooi al deze adviezen maar wat moet je doen als je de tandarts niet kunt betalen? Ja mensen dat kan anno 2014. Zelf maar gaan dokteren?
Paul
27 november 2014Beste Sylvia, Dat is een lastige situatie. Als je vandaag de dag ergens mee geholpen wilt worden, maar je kunt er niet voor betalen, dan zijn er doorgaans niet veel opties. Dat geldt ook voor tandartsen; kun je een tandarts niet betalen, dan gaat deze doorgaans niet vrijwillig voor je aan ’t werk. Tenzij je natuurlijk een extreem sympathieke en non-conformistische tandarts kunt vinden. Voor mensen die niet in één keer hun tandarts kunnen betalen, wordt nog weleens een betalingsregeling getroffen waarbij je in heel veel (kleine) etappes je ‘schuld’ betaalt. Persoonlijk zou ik allereerst contact opnemen met je huisarts (die is gratis) als je je tandarts niet kunt betalen en met hem/haar je gebitsproblemen bespreken. In principe mag een arts je niet weigeren omdat je geen geld hebt, maar ik denk niet dat je operaties aan je gebit wilt laten uitvoeren door iemand die onwelwillend, gefrustreerd of boos is. Er zijn nog weleens speciale acties waarbij ‘minder bedeelden’ gratis naar de tandarts kunnen, maar dat geldt doorgaans voor controles en periodiek onderhoud en niet voor gecompliceerde gebitsproblemen. Ook mondhygiënisten in opleiding bieden nog weleens gratis consulten, maar ook zij kunnen geen complexe handelingen aan je gebit uitvoeren. Wat je ook nog kunt doen is contact opnemen met je zorgverzekeraar en je beroepen op zorgbemiddeling. Je kunt je zorgverzekeraar vragen wat je het best kunt doen als je je tandarts niet kunt betalen… Misschien kan je zorgverzekeraar iets voor je betekenen of een (verrassend) goedkope oplossing verzinnen waar je zelf nog niet bij stil hebt gestaan. Tot slot kun je hetzelfde proberen bij het College voor Zorgverzekeringen (CVZ), sinds kort Zorginstituut Nederland. Ik snap overigens dat je niet veel aan bovenstaande adviezen bij ontstoken tanden of kiezen hebt als je je tandarts niet kunt betalen, maar zelf dokteren is absoluut GEEN goed idee. Je maakt je gebitsproblemen alleen maar erger, waardoor het potentiële kostenplaatje alleen maar groeit. Het probleem schuilt ‘m denk ik voornamelijk in de financiën; misschien is er iemand in je omgeving die je (financieel) kan steunen met je tandartsprobleem? Heel veel succes & sterkte in ieder geval! Groeten, Paul
wesley
7 februari 2015Sylia, Ja inderdaad, ik ken het want ik zit met hetzelfde, maar dan loop je net als ik gewoon al 4 weken met zenuwpijn te kloten en ibuprofen 600 bruis te slikken. Dat werk prima bij tandpijn volgens dokter en volgens tandarts, maar ik ben naar de kaakchirurg gestuurd en die laten me vervolgens ook nog lekker 2 weken aan me lot over. Me tandpijn is ondertussen door niks te verzachten en slaap halve nachten niet! Dertien februari kan ik er eindelijk terecht maar zou graag eerder gaan, kan wel janken!
Simone
11 mei 2015Het is een beetje een ouder bericht, maar toch nog even een reactie: als je in de buurt van een universiteit woont waar ze Tandheelkunde hebben, dan is dat ook een optie. Ik heb vroeger als student mijn hele gebit bij Tandheelkunde laten saneren. Kost niets, alleen duren de behandelingen wel langer dan bij de “gewone” tandarts.
Annelies
14 november 2014Jarenlang had ik een slecht gebit, diverse malen een dikke wang door een mega ontstoken kaak. Vooral ’s nachts proberen te slapen had geen zin, stijf wakker van de ondraaglijke pijn. Pijnstillers hielpen bijna niet, het gevoel of er met een spijker dwars door je tand of kies werd gehamerd. Blij dat ik mijn gebit heb laten renoveren!
Natasja
16 oktober 2014Gister een wortelkanaalbehandeling gehad. Vandaag uit bed gekomen met een dikke wang. Moest vandaag sowieso terug naar de tandarts om de kies te dichten (i.v.m. opengelaten zodat de pus er goed uit kon), dus na het vullen is er een sneetje gemaakt in mijn tandvlees en kwam er wat wondvocht en bloed uit de “abces”. Een antibioticakuur gekregen en nu maar afwachten. Als het morgen niet beter is, moet ik weer contact opnemen met de tandarts en gaat zij me doorsturen naar een kaakchirurg… Krijg helaas nu verhoging en mijn wang is nog steeds dik. Weet eigenlijk niet wat ik nu moet doen… Iemand een tip?
Samantha
29 september 2014Ik loop al maanden met een gebroken kies die eerst twee keer werd ‘gerepareerd’. In augustus jl. is deze reparatie afgebroken en de tandarts adviseerde het uittrekken en zei erbij dat het ontstoken was. Door een sterfgeval in de familie heb ik het afspraak voor uit laten trekken, afgezegd. Maar van een vriendin kwam ik te weten dat het erg gevaarlijk kan zijn om met een ontstoken kies te blijven zitten. Ik belde voor een nieuw afspraak, maar de tandarts laat mij nu drie weken wachten. Zij zei dat alleen bij klachten kan ik tussendoor komen. Maar zou het in mijn geval een klacht niet al te laat zijn?
Mar
27 september 2014Goedenavond, Ja, ik kan niet slapen van de pijn. Zal even kort vertellen… Vorig jaar is mijn 3.7 kies afgebroken. Gevraagd aan de tandarts of hij deze wilde trekken aangezien ik er last van had. Nee zei hij, die bouw ik op. Een jaar lang ellende en er bleef veel voedsel tussen zitten. 2 weken geleden terug voor controle; er zat ruimte onder die kies (bot verdween, hoe kan dat?). Ik gaf aan dat ik last had van de kies en dat er veel voedsel bleef hangen. Hij heeft er een bredere sleuf in gemaakt zodat er geen voedselresten meer zouden blijven zitten. Diezelfde avond begon de kies weer te zeuren en pijn te doen. Ik heb dit even anderhalve week uitgezongen en toen uiteindelijk toch gebeld dat ik hem eruit wilde hebben. Ik verging van de kiespijn! Afgelopen maandag is dit gebeurd (eindelijk dacht ik), maar nog steeds helse pijnen en er komt ook voortdurend pus uit de wond. Na het trekken is de wond niet gespoeld, maar gelijk een gaasje erop. Ik ben zelf heel lang assistente geweest en weet niet beter dan dat na een extractie de wond gespoeld wordt. Als ik nu over mijn kaak wrijf, voel ik een verdikking in het bot en ik leef op ibuprofen. Ik heb na een extractie nog nooit zo veel pijn gehad als dat ik nu heb. Mijn hele kaak doet zeer en zelfs mijn keel! Ik mocht niet spoelen met Bocasan of iets anders vanwege de stolling… Ik vind het vreemd en zit ondertussen nog steeds met veel pijn. Graag uw advies… Vriendelijk dank, Mar
urvin
24 september 2014Ik heb 2 jaar terug een wortelkanaalbehandeling gehad die bijna 5 weken heeft geduurd, Dat kwam omdat het eerst niet goed gedicht was, daarna niet goed geslepen en dan weer omdat er een ontsteking in zat. Nu na 2 jaar heb ik weer hevige pijn en het voelt als een ontsteking. Als ik aan mijn tand voel, lijkt het alsof ik het lichtjes kan schudden. Mijn vraag is: Wat moet ik nu doen en hoe ben ik zeker dat het een ontsteking is?
Paul
24 september 2014Als je behandelde kies hevig pijn doet, is de kans reëel dat ‘ie inderdaad ontstoken is geraakt. De pijn moet immers ergens vandaan komen… Op de een of andere manier hebben er dan waarschijnlijk toch weer bacteriën in terecht kunnen komen. Persoonlijk zou ik direct even contact opnemen met je tandarts(assistent). Sterkte & groeten, Paul
urvin
26 september 2014Dankjewel voor je reactie Paul. Ik denk dat het een tandabces is want er komt pus uit aan de zijkant. En denk dat onder de kies de ontsteking zit want voelt gespannen en als ik bijt lijkt het alsof er spons onder zit. Ik ben in het buitenland momenteel en ben bang dat de artsen hier anders te werk gaan, maar zal de kans maar moeten wagen. Nogmaals hartelijk dank voor je reactie.
Joska
23 september 2014Hoi, Ik kreeg op VRIJDAG ineens ontzettend veel pijn aan m’n ontzenuwde kies. Dus zondag naar de tandarts van wacht. Deze zei dat een een abces zat! Dus meteen m’n kies getrokken. Nu 3 dagen later heb Ik nog steeds pijn en een dikke wang. Is dit normaal? Is het abces ineens weg met de kies te trekken? Moet Ik normaal geen antibiotica nemen? Liefs, Joska
Paul
23 september 2014Beste Joska, Een abces is een holte die meestal is gevuld met pus: een dikke, vloeibare massa, bestaande uit weefselschilfers, witte bloedlichaampjes en bacteriën. Inderdaad wordt er om die reden meestal een antibioticum voorgeschreven, zeker ook bij periapicale tandabcessen. Door de kies te trekken kan de pus/etter wel makkelijker worden afgevoerd, maar dit volstaat niet om alle bacteriën te verwijderen uit de diep gelegen broedplaats. Om te voorkomen dat bacteriën in het wortelkanaal blijven woekeren en etteren, wordt de wonde die achterblijft doorgaans nabehandeld en gedesinfecteerd met een chloorhexidine- of natriumhypochloriet-oplossing. Ik neem aan dat dit ook bij jou is gedaan… Er zijn tandartsen die menen dat het voorschrijven van een antibioticakuur niet nodig is indien het wortelkanaal goed is gedesinfecteerd, maar aangezien jouw klachten niet lijken te verminderen, is de desinfectiebehandeling waarschijnlijk niet toereikend geweest. Naderhand dient er overigens altijd een wortelkanaalvulling te worden geplaatst. Ik neem aan dat hier door je tandarts over is gesproken… Al met al zou ik zeker even contact opnemen met je tandarts of huisarts. Sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul
Joska
23 september 2014Bedankt voor je snelle reactie. Maar een wortelkanaalvulling? Is dit Niet in je tand? De mijne is getrokken. Donderdag een afspraak bij de tandarts. Hopelijk is alles in orde!
Paul
23 september 2014Daar heb je een goed punt; als je kies getrokken is, kan er inderdaad geen vulling meer worden geplaatst. Sterkte ermee!
Sandra
27 juni 2014Heb sinds 5 dagen erg last van mijn onderkaak (rechts). De pijn is uitgezaaid naar mijn rechteroor, nek, slaap en jukbeen (rechts). Kan al dagen lang niet slapen door de helse pijn. Heb van mijn huisarts Diclofenac 50 mg gekregen, maar zelfs dat lijkt niet te werken. Toen ik vanochtend wakker werd, voelde heel mijn rechter kaak dik aan. Lijkt alsof mijn kaak is uitgezet en de pijn in mijn keel en oor onverdraaglijk!
san
25 september 2014Dit probleem heb ik nu ook. Ze wisten het allemaal niet, maar nu na 5 weken denken ze dat m’n kaakgewricht niet goed is en dat het daardoor komt. En weet jij al wat er precies mankeert?
samanta
4 oktober 2014San, weet je al wat het is?
samanta
4 oktober 2014Hoi Sandra, Ik heb het zelfde gebitsprobleem, weet jij al wat meer?
thies
3 april 2014Ik heb dus een kies die ooit is afgebroken. Deze kies is jaren daarna gaan ontsteken (wortel?) ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat deze kies nu al twee keer gerenoveerd is (wortelkanaalbehandeling) en daarna nog eens afgeslepen is (drukpijn). Nu doet die kies weer pijn, ik heb echt van die uitstralende pijn. Het is de kies, linksboven, voor de laatste. Ik heb een slechte smaak, het tandvlees is dik. Nu ik aan de antibioticum zit, wordt de pijn erger. En er staat me weer een wortelkanaalbehandeling te wachten. Wat is nu wijsheid? Wat kan ik doen?
Sanne
8 april 2014Direct naar de tandarts gaan! Ik heb hetzelfde als jou gehad. Kom nu echt net van de tandarts af met dezelfde klachten, wel met een kies armer nu. Er zat een abces aan de tandwortel. Door de ontsteking werkte de verdoving niet optimaal, dus het was een pijnlijke kiestrekking. Alleen nu wel eindelijk pijnvrij. Succes!
Wesley
22 maart 2014Goede dag, Ik zit nu weer met een zwelling in mijn kaak (een abces). Ik heb hier nu al zeker 2 jaar last van. n het begin had ik alleen druk en beetje kloppende pijn, dacht van gaat van zelf wel over. En dat deed het ook. Ondertussen in die 2 jaar kwam het steeds terug en werd steeds groter, met vervolg dat het naar mijn hals/nek trok beetje rechts van mijn kin, met hele hoge koorts. Het was op een vrijdagavond dus dacht kijk wel hoe het gaat en anders maandag naar de dokter/tandarts. Waarbij het de volgende ochtend nog erger was; kon m’n mond niet opendoen, kon niet eten, dik gezicht, pijn op mijn huig… Maandags naar de tandarts, van ik heb echt een abces die moet worden weggehaald. Prima, ik moest een afspraak maken, terwijl ik aangaf dat ik kortademig was vanwege de zwelling en ik echt flinke koorts heb. Prima, volgende dag terecht, waarbij de tandarts zegt van ja, ja, ik zie het al: een zwelling in je kaak, waarbij ik denk WTF, duh! Nee, ik heb een gehaktbal achter m’n kiezen gepropt… Prima, foto maken, terwijl die er helemaal niet bij kon, en maar drukken en friemelen. Na de foto zegt ie: ja, ja, ik zie het al, het is een abces; je moet worden doorverwezen naar het ziekenhuis, want ik kom er niet bij en ’t ziet er een beetje ernstig uit. Waarbij ik gewoon slim en rustig mijn mond hield en hij zegt: dat is dan 75 euro. Ik bij de kaakchirurg opengesneden, vervolgend gaasje erop. Hij zegt: de rest van je gebit ziet er prima uit, foto gemaakt, waarbij 2 weken later mijn tand afbreekt… Ik weer terug en aangeef dat m’n tand afgebroken is, en de zwelling weer is toegenomen. Waarbij hij zegt: ja, ga maar zitten, even een foto maken, en vervolgens weer terug gestuurd word naar het ziekenhuis… Prima, weer gesneden en alles, want eerst moest die pus weg en m’n tandvlees moest terug groeien aan m’n tand. Toen moest ik weer naar de tandarts voor mijn kies, waarbij die weer aangeeft een foto te maken en mij weer doorstuurt naar het ziekenhuis en ik nu al 3 keer 75 euro lichter ben gemaakt. Ben vervolgens niet meer gegaan omdat de pijn en zwelling weg waren. Dan zo af en toe komt die zwelling weer even met pijn, koorts en alles… En dan wacht ik tot die open spat en maar weer schoonmaken. Waarbij ik dus niet wist dat het levensbedreigend kon zijn en zeker na 2 jaar en elke keer weer terugkomt! Ik poets wel gewoon elke dag 2 keer grondig. De 3e keer lukt niet, want ik ga niet op kantoor even mijn tanden poetsen. Waarbij mijn gebit nu langzaamaan achteruitgaat. Ik ben bang voor de tandarts vanwege de procedures, dat het echt veel pijn gaat doen. Tot nu toe heb ik weleens een gaatje gehad en die laten fixen, waarbij ik alles gewoon voelde. Nu zit ik ermee dat ik financieel echt niks heb en nu die zwelling vanmorgen er weer is en groot ook. Ik nu de mogelijke gevolgen gezien en gehoord, dat ik dat wel gevaarlijk vind, en vooral dat ik hier al 2 jaar mee loop en ik gewoon niet weet wat te doen… Ben ook net verhuisd, ben bezig met mijn uitkering aan te vragen, maar dat duurt nog even… Wat nu? Alsjeblieft, iemand tips of advies? Ik heb geen idee hoe of wat nu verder… Hoe duur de tandarts is en noem allemaal maar op… En wat er moet gebeuren… Maar ik trek die pijn en zwelling niet meer! Steeds koorts en hoofdpijn, niet kunnen slapen, het wordt ondraaglijk! Als iemand mij kan helpen, echt hartelijk dank!
Eline
2 april 2014De tandarts is idd duur, ik heb ook een uitkering en betaal me de laatste tijd blauw aan dokters en tandartsen. Wat ik zou doen als ik jou was, is eens kijken hoeveel je mutualiteit terugbetaalt en eventueel naar het onafhankelijk ziekenfonds gaan zodat je alleen de opleg moet betalen en zij de rest met de dokter regelen. Ik weet niet welke uitkering je trekt, maar moest dit OCMW zijn, kan je altijd je consulente inlichten en om wat geld vragen en het goed motiveren. Want het kan idd niet dat je hiermee moet blijven rondlopen, die pijn is echt verschrikkelijk! Veel succes ermee alleszins. :) Eline
Assistente
2 april 2014Hallo Wesley, Beetje vreemd verhaal. Bij ons kost een foto ongeveer EUR 15,- en een consult EUR 21,50. Advies: dringend een andere tandarts zoeken en een antibioticakuur nemen sowieso. Vreemd verhaal…
Margit
16 februari 2014Zomer 2013 had ik het gevoel dat mijn achterste kies hoger stond dan daarvoor en voelde ik lichte druk. Bij nader onderzoek bleek de kies dood te zijn en rondom de kies een ontsteking te zitten. De tandarts is een wortelkanaal behandeling gestart, toen ze deze na enkele weken af ging maken zat er nog steeds een ontsteking. Op tandarts advies toen een antibiotica kuur gestart. Tot op heden zit er nog steeds een ontsteking, omdat de kies dood is heb ik geen helse pijnen. Wel maak ik me zorgen wat zo’n ontsteking met het omliggende bot en kiezen doet. Is het verstandig de kies te laten trekken of kan de kaakchirurg nog wat voor me betekenen?
mike
6 maart 2014Hoi, Zelfde gehad, vandaag laten trekken. Kies was weer ontstoken, 3e keer. Ben blij dat hij eruit is. Twee minuten pijn vanwege ontstoken kies trekken en dan ben je ervan af. Maar nu na 5 uur al veel beter!
philippe
29 januari 2014Ik heb heel erg bang om naar de tandarts te gaan. Twee jaar geleden had ik enorm veel tandpijn en ben ik naar de tandarts gegaan, die liet me weten dat er een abces op die tand zat en dat ‘ie getrokken moest worden, maar dat zag ik echt helemaal niet zitten, dus heb ik een periode met tandpijn rondgelopen en daarna was het plots verdwenen, dus ik dacht: ‘probleem opgelost’. Nu, in oktober, was die hevige tandpijn ineens terug en ik had dit met mijn huisarts besproken en hij liet me weten ik echt wel moest komen, maar ik heb gewoon weer gewacht tot de pijn stopte. Nu, weer 4 maand later, doet mijn kaakbeen aan de linker kant zeer, ook hoofdpijn. Als ik met mijn tong over die tanden ga, voel ik dat er een groot gat zit, dus heb ik met mijn fototoestel er enkele foto’s van kunnen maken en ik zag een enorm groot gat… En waar mijn wijsheidstand zat (heb ik in het ziekenhuis onder volledige narcose laten wegnemen) zie ik een gele pus zoals door jullie beschreven. Ook heb ik steeds bloed in m’n mond wat van die kapotte tanden komt. En met wat ik nu lees, ben ik wel ongerust. Omdat ik ook niet meteen een tandarts weet, en het financieel de laatste tijd wat minder gaat, en ik geen idee heb hoeveel ik daar voor ga moeten betalen (ziektenkas betaalt wel terug, maar moet het eerst wel betalen vooraleer ik het geld terugkrijg). Er zouden echter ook tandartsen zijn die een vast tarief hanteren en dus veel gemakkelijker en goedkoper zijn, maar hoe kan ik er een vinden? Ik heb altijd goed voor mijn tanden gezorgd (3x per dag poetsen) en ik wist ook niet wat een abces precies was en dacht door een goede mondhygiëne er wel vanaf te geraken. Ik heb nu niet enkel angst om naar de tandarts te gaan, maar ben ook bang om mijn tanden te verliezen. En omdat het gênant is een tandarts uit te moeten leggen dat het zover heeft kunnen komen (ik schaam me omdat het lijkt alsof ik mijn tanden niet goed verzorg)… Ik weet nu echt niet wat te doen. Help, S.O.S. Mijn tanden zijn het laatste jaar ook verkleurd vind ik, en ik heb momenteel een wazig zicht; is dit mogelijk of beeld ik me uit paniek van alles in wat geen verband heeft met elkaar? Als ik onder hevige stress of paniek sta, beeld ik me weleens dingen in die geen verband houden. Ik hoop dat jullie mij hier verder mee kunnen helpen en me laten weten welke stappen ik nu moet nemen: tandarts, huisdokter, ziekenhuis? Zal ik tanden moeten laten trekken en hoeveel tanden zou ik hiermee kwijtspelen. Alvast bedankt voor de bovenstaande uitleg. Als ik hiervoor een antwoord zou kunnen krijgen, zou ik jullie eeuwig dankbaar zijn. Groetjes, Philippe
Paul
29 januari 2014Beste Philippe, Eerlijk gezegd heb ik nog nooit eerder gehoord van tandartsen die vaste tarieven hanteren; volgens mij zijn tarieven altijd afhankelijk van de exacte handelingen die worden uitgevoerd en de materialen die worden gebruikt. Omdat je o.a. de term ziektenkas gebruikt verwacht ik dat je woonachtig bent in België, en de situatie aldaar is mij helaas onbekend. In Nederland staat het tandartsen sinds kort wel vrij om eigen tarieven te bepalen, waardoor er enorme verschillen bestaan qua tarieven: een kleine röntgenfoto kost bij de goedkoopste tandarts €2,50 en bij de duurste €63. Google eens op ‘goedkoopste tandarts’, er zijn prijsvergelijkingswebsites voor tandartsen. Of deze betrouwbaar of accuraat zijn durf ik echter niet met zekerheid te zeggen. Maar het is sowieso natuurlijk altijd je goed recht om een tandarts te contacteren (bellen/mailen) en de situatie uit te leggen. Vertel simpelweg dat je niet meer kunt betalen dan bedrag X. Ik vraag me af of een tandarts het risico wil nemen om voor een vast bedrag aan de slag te gaan omdat de complexiteit van de complicaties vaak pas duidelijk wordt tijdens de behandeling en men vooraf niet precies kan worden gezegd/ingeschat welke stappen er precies moeten worden genomen om het probleem volledig op te lossen. Bovendien is de goedkoopste oplossing niet altijd de meest esthetische. Trekken is doorgaans het goedkoopst, maar wil je je tanden per se sparen, dan dient er te worden geboord, gevuld etc. En dat zijn tijdsintensieve en dure handelingen! Overigens is de kans groot dat er na afwisselende periodes van hevige pijn en gevoelloosheid tijdens het bestaan van een tandabces sprake is van aantasting van zenuwen, en in dat geval zijn er veel mensen die voor de zekerheid kiezen voor trekken om te voorkomen dat het probleem na een tijdje weer van voor af aan begint. Of je zicht kan worden beïnvloed door je gebitsproblemen? Ja, dat is mogelijk, vooral als er aangetaste zenuwen in het spel zijn. Ook het verkleuren van tanden is mogelijk, aangezien er groter hoeveelheden bloed en bacteriën in het spel zijn die eigenlijk niet in de mondholte zouden moeten voorkomen. En dit kan in theorie voor aantasting en verkleuring van het gebit zorgen. Overigens is het niet zo dat elk van deze problemen per se gerelateerd is aan je tandabces; ze kunnen ook volledig op zichzelf staan. Het beste wat je naar mijn mening kunt doen (let op: ik ben zelf geen arts, dus ik benoem enkel wat ik in jouw geval zelf zou doen) is verschillende tandartsen benaderen en eerlijk zijn over je financiële situatie. Wellicht is er een arts die een goedkope oplossing kan bieden. Helaas kan ik niet meer voor je betekenen. Heel veel sterkte ermee! Groeten, Paul
M
23 december 2013Hallo L.S, Ik heb vreselijke pijn in mijn ondergebit, voornamelijk vanaf beide hoektanden tot aan de onderste voortanden (6 tanden in totaal dus… Nu lees ik veel verschillende klachten en van alles heb ik een beetje. De oorzaak ligt misschien bij tandsteen, wat ik steeds opnieuw heb, maar ook steeds weer wordt weggehaald. Maar ik herinner me dat ik daar nooit pijn aan had. Een tijd geleden had ik een draadje onderin, om na de blokjesbeugel mijn tanden zogezegd op z’n plek te houden. Ze zeiden deze kun je je hele leven inhouden, maar omdat het steeds begon te prikken door slijtage van de lijm en opkomen van de draadjes, dacht ik, ik haal hem er maar uit, heb hem ook lang genoeg ingehad! Toentertijd verhuisd en geen nieuwe orthodontist gezocht. Wel een tandarts! Bij de nieuwe tandarts zei de man: ik haal hem er wel voor je uit anders, maar hij wist niet echt hoe de blokjes eraf te krijgen en dus alles eraf geslepen met een elektrisch machientje. Alle stukjes ondertussen weggezogen met de slang. Ik had vreselijke pijn tijdens het slijpen! Terwijl wat ik me herinner de orthodontist een soort kniptang heeft en alles eraf knipt, wat ook veeeel sneller ging en totaal geen pijn deed. Sindsdien heb ik altijd problemen met mijn mond en vraag me af of die persoon mijn ondertanden aan de binnenkant toen kon hebben beschadigd? En of hij dit zo had mogen doen of dat dit niks uitmaakte om de blokjes weg te slijpen of weg te knippen?
Paul
23 december 2013Beste M, Volgens Nederlandse en Belgische wetgeving mogen niet alleen orthodontisten, maar ook tandartsen beugels plaatsen en orthodontische c.q. orthodontistische handelingen uitvoeren. Meestal beperken tandartsen zich echter tot simpele correcties. Een orthodontist is namelijk gespecialiseerd en heeft na zijn tandartsexamen nog 4 jaar orthodontie gestudeerd . Een tandarts die orthodontie erbij doet, heeft daar dus geen speciale opleiding voor gevolgd; wel heeft hij/zij enkele weken orthodontie-onderwijs gevolgd tijdens de tandartsstudie. In principe mag een tandarts zich dus met beugels bezighouden, maar moet natuurlijk wel afwegen of hij/zij daartoe de capaciteiten, apparatuur en materialen heeft. Dit is een stukje verantwoordelijkheidsbesef en oordelingsvermogen. Of het een beproefde methode is om een beugel weg te slijpen? Volgens mij is het behoorlijk improvisatorisch en worden tanden en beugels doorgaans ‘bijgeslepen’ en niet ‘weggeslepen’, maar ik ben geen expert. Of je tanden beschadigd kunnen zijn geraakt? In theorie zeker. Misschien een idee om er een andere tandarts naar te laten kijken? Stekte & groeten, Paul
Cindy
13 december 2013Hallo, Ik wou eventjes mijn verhaal doen hier. Een kleine 2 weken geleden kreeg ik wat pijn aan mijn tandvlees en onderkaak. Ben dan na 2 dagen naar de tandarts gegaan, maar ze vond niet direct iets. Ze had wel een licht vermoeden dat er een barstje in mijn laatste kies zou zitten, dus kreeg ik wat pijnstillers en een volgende afspraak om die bewuste tand open te maken. De pijn werd echter steeds erger en breidde uit naar mijn hele kaak en slaap, dus ben ik 2 dagen na het eerste tandartsbezoek naar de huisarts gegaan. Hij vond ook niets, maar gaf mij ontstekingsremmers, die helaas ook niet hielpen. Na 3 dagen werd de pijn zo erg dat ik ’s nachts naar de spoedopname ben gegaan. Daar kreeg ik een injectie en smelttablet om de pijn te stillen en het advies om de volgende dag naar de tandarts te gaan. Dat kwam goed uit, dacht ik, want ik had dan net mijn tweede afspraak. Maar toen ik opstond die dag (na 3 uurtjes slaap) had ik het gevoel flauw te vallen en werd ik extreem misselijk. Heb dan ook moeten braken en heb de hele dag geslapen en pijn gehad tegelijk. Mijn man heeft dan de tandartsafspraak afgezegd en ik mocht beginnen met antibiotica en kreeg ook een nieuwe afspraak. Maar die antibiotica bleef niet in mijn maag en ik voelde mij doodziek, had dan ook 38° koorts. Dus is de huisarts langs geweest en kreeg ik een ander soort antibioticum, dat blijft er nu gelukkig wel in. Ondertussen zijn mijn lymfeklieren helemaal opgezwollen en zit mijn kaakgewricht vast, waardoor ik mijn mond nog amper open krijg. Eten is dus ontzettend pijnlijk en alweer kon ik niet naar de tandarts, want wat kan een tandarts doen als je je mond niet open krijgt. Dan maar naar een stomatoloog gegaan; die heeft een foto genomen van al mijn tanden en mijn kaak onderzocht. Blijkt nu dat niet mijn laatste kies, maar voorlaatste kies (die ooit ontzenuwd werd) ontstoken is. Nu moet ik mijn antibiotica verder uitnemen en mijn kaakgewricht elke dag een beetje forceren (wat ontzettend pijnlijk is) en als de ontsteking weg is en mijn mond weer ver genoeg open kan, mag ik naar de tandarts om die tand te laten trekken. Ik hoop nu maar dat alles snel in orde komt en dat ik kan genieten van de nu wel snel naderende kerstvakantie.
Zabbier
27 november 2013Hallo allemaal, Ik ben recent naar de tandarts geweest omdat mijn voorste rechter kies los zit. Er is een foto gemaakt waarop de conclusie is getrokken dat deze waarschijnlijk licht gebarsten is. Hierbij is ook opgevallen dat de linkerkies ontstoken is. Er is wel iets te zien op de foto, alleen heb ik nog nooit pijn of iets dergelijks gehad bij die kies. Ik vroeg me af of een ontstoken kies altijd gepaard gaat met pijn of niet!
Sjuul
2 september 2013@ Alex: Trekken kost slechts 21 euro nog wat (als het een eenvoudige extractie is). Ik kan me niet voorstellen dat ze je niet helpen. Is dat niet een keuze van jouzelf vanwege de kosten? Zou i.i.g. voor trekken gaan als de kies niet in het zicht zit. Begin vorige maand heb ik daar ook voor gekozen. Acute wortelpunt-ontsteking gekregen waarna de kies, inclusief wortelkanaal behandeld is. De pijn is slechts een fractie minder daarna. Na 2 dagen terug, kies stond inmiddels al los, dus was niet meer te redden. Het trekken was afschuwelijk omdat het vanwege de ontsteking niet goed te verdoven was. Nu, een maand later, sta ik weer voor hetzelfde. M’n volgende kies gaat er over 2 dagen uit. Gelukkig heb ik momenteel minder pijn dan bij die vorige kies, omdat het abces nu de weke delen in kan (dikke wang, kaak etc.). Eind dit jaar gaat alles eruit in de bovenkaak omdat ik het spuugzat ben! Ik rol van het ene probleem in het andere.
alex
30 augustus 2013Ik heb een ontstoken kies en zo veel pijn! Ik heb geen geld en ze helpen gewoon niet! Ben wel verzekerd (basis), maar voor de rest… Net een slechte periode achter de rug en geen vrienden die kunnen helpen, wat nu!?
Werner
24 oktober 2013Beste Alex, Dat men u niet helpt is gewoonweg niet te aanvaarden. Hier waar ik woon, TREKKEN ze wel tanden, gratis mits op doktersvoorschrift. Voor de rest dient men een verzekering te hebben (doch deze betalen dan ook slechts gedeeltelijk terug). De rest is uit eigen beugel. Heb ook een heel slechte periode achter de rug en geen vrienden die me kunnen helpen, het weze een troost… Je bent dus NIET alleen. Velen in de wereld van vandaag worden het slachtoffer van een recessie… waar géén van ons wat aan kan doen. Helaas!
wooley
21 augustus 20133 maanden geleden had ik soms wat tandpijn. Naar noodtandarts, en het bleek tot in zenuwkanaal te zitten… Ik wou de tand laten trekken, maar het zou beter zijn om te behouden volgens de tandarts. Open geboord en noodvulling erin; na 6 weken werd de pijn erger en weer opengemaakt. Kuurtje en vorige maand finale wortelbehandeling ondergaan. En weer een kuurtje. Nu doet de tand nog altijd pijn, vooral als ik tegen m’n wang druk. Dit heeft me nu al 400 euro gekost! Wat moet ik ermee: weer openmaken of laten trekken?
Paul
22 augustus 2013Beste Wooley, Dat is een afweging die veel mensen lastig vinden om te maken. Voor mijzelf zou de locatie van de tand/kies waarschijnlijk de beslissende c.q. doorslaggevende factor zijn. Zit ie in het zicht, dan zou ik nog een behandeling overwegen, maar dan wel om garantie vragen. Dus mocht het niet afdoende helpen, dan wel een gratis nabehandeling. En als ie ergens achterin zit, weg ermee. Maar ik ben maar een leek en dit is dus wat ik zou doen.
Teuni Soetendaal
12 november 2013Hè, nou, als ik jou was laten trekken die kies. Het is voor de tandarts alleen maar geldklopperij. Over een paar weken zit je er weer en dan weer en dan zegt de tandarts zelf zullen we hem er maar uit halen? Het is zo n zwakke kies, maar hij heeft ondertussen wel goed van jou kunnen profiteren. Het is jouw gebit en niet van de tandarts.
nadia
19 augustus 2013Beste, Ik had een tand die ontstoken was en waarvan de zenuw bloot lag. Ze hebben die getrokken, maar ik heb nog steeds pijn en m’n kaak ziet dik en voelt hard aan. Hoe krijg ik dat weg?
Paul
19 augustus 2013Waarschijnlijk is er een bacteriële infectie ontstaan. Ik zou ermee naar de huisarts gaan; die kan beter inschatten wat er aan de hand is en wellicht medicatie (waarschijnlijk antibiotica) voorschrijven.
nadia
19 augustus 2013Dankjewel voor je reactie. En inderdaad, ik denk ook het beter is niet bij de pakken te blijven zitten en er nog eens naar te laten kijken. Vreesde al voor antibiotica…
nadia
20 augustus 2013Even de einduitslag laten weten: ik heb naar mijn dokter gebeld, die zei dat antibiotica niet nodig was en dat dat niet ging helpen. Belde dan maar naar de tandarts die mijn tand heeft getrokken. Die zei, we gaan antibiotica voorschrijven, 4x per dag 1 tablet. Gisteren begonnen, maar nog steeds dik en pijnlijk. Hoop dat de pijn snel weg zal gaan.
Diane
17 juli 2013@Enrique. Heb dat ook ooit gehad een afgebroken tand met ontsteking. Werd ook onmiddellijk getrokken (ik kreeg toen een uitleg over het waarom van deze actie die ik me vandaag totaal niet meer herinner, maar die toen zeer zinnig leek). ’s Anderendaags had ik echter vijf keer meer pijn. Bleek dat er een piepklein stukje wortel afgebroken was. Eens dat verwijderd was ging het al veel beter met me. ;)
enrique
16 juli 2013ik zit met een afgebroken tand (achteraan). Daaronder zit een ontsteking. De tandarts zegt dat ie getrokken moet worden. Mijn vraag is of deze ontsteking niet eerst weg moet zijn, alvorens deze kan worden getrokken. Gr. Enrique
seila
16 juli 2013Help, Ik ben doodsbang geworden. Gisteren bij de tandarts een poging gedaan om mijn kies in onderkaak eruit te laten trekken. Echter de tandarts heeft wel tot tien keer toe bij gespoten, maar het bleef zeer pijnlijk. Ik heb echt liggen huilen in de stoel (dit heb ik niet eens gedaan tijdens mijn bevalling). Hij heeft wel ruim een uur zitten wroeten met als eindresultaat dat de wortels er nog steeds in zitten. Morgen moet ik naar de kaakchirurg en ben super bang dat het weer niet verdoofd kan worden. Ik stortte gisteren na het verlaten van de tandarts helemaal in! Ik heb eerder vier gewone kiezen voor beugel en vier verstandskiezen laten trekken, geen enkel probleem. Maar dit is helse pijn.
jdbv
8 juli 2013Een week geleden in het weekend hevige kiespijn gehad. Afgelopen maandag bij de tandarts geweest en de kies laten behandelen en een antibioticakuur van 5 dagen gekregen. Veel hoofdpijn en nog steeds kan dat het gevolg zijn van de tandontsteking. Morgen (dinsdag) word ik door de kaakchirurg geopereerd en wordt de ontsteking weggehaald.
j.eldert
8 juni 2013Wie niet naar de tandarts durft, bang is voor pijn etc. kan zich onder narcose laten behandelen (narcosetandarts). Het is een hele lichte roes, want na een uur sta je alweer buiten. Je voelt er niets van.
Lisa
26 augustus 2013Welke narcose-tandarts kun je aanraden? Kun je me je ervaring vertellen? Heb sinds de geboorte van m’n dochter elke maand wel een zenuwontsteking. Inmiddels alweer 2 maanden bezig met 1 kies en verdovingen werken bij mij niet. waardoor ik alles voel! De hele helse boel bij elkaar schreeuwen elke keer!
Yo
29 mei 2013Al tijden klachten, het gaat op en af. Diverse wortelkanaalbehandelingen gehad in mijn achterste kies, ondanks de brug die erop zit. Gewoon een gat in mijn brug geboord. Elke keer waren de klachten tijdelijk verholpen. Afgelopen weken is er een dusdanig abces ontstaan dat de kies niet meer te redden viel, nog even aangekeken, maar hij moest eruit. Vandaag is deze eruit getrokken en mijn brug is eraf, de schade is aanzienlijk, de ontsteking nog heel groot maar die zou binnen een aantal dagen weg moeten zijn. Laten we het hopen! Mensen blijf er niet te lang mee lopen, al zijn de consequenties soms groot. Een brug kan niet meer geplaatst worden, ik heb nu dus een ander probleem. Maar wat nog erger is, door jaren met een wakkerende ontsteking te lopen is het al zo goed als zeker dat ik geen implantaat kan nemen omdat het bot in mijn kaak teveel is aangetast. Dit komt nooit meer goed. Ga op tijd naar je tandarts of kaakchirurg want hoe langer je ermee blijft doorlopen hoe groter de schade is.
lynn
28 mei 2013Vanaf donderdag avond vreselijk pijn in mijn kies rechtsonder. Gister bij de tandarts geweest, had ik een ontsteking onder m’n vulling… Vulling eruitgehaald, schoongemaakt en noodvulling erin… Nu 2 dagen later nog steeds dezelfde pijn… Is dit normaal!?
Sandra
19 mei 2013De tandarts heeft een gaatje in mijn kies gemaakt zodat de pus eruit kan, want ik heb een flinke ontsteking. De kies moet 1,5 week open blijven, de tandarts heeft er een watje in gedaan en ik heb een antibioticakuur gekregen. Nou vraag ik me af of ik dat watje zelf ook moet verschonen, want daar heeft ie het niet over gehad… Weet iemand dit?
Dorien
17 mei 2013Hoi allemaal, Welke antibiotica kregen jullie voorgeschreven? Ik heb ook een tijd geleden een wortelkanaal(her)behandeling achter de rug, maar de pijn blijft. Dus vermoedelijk zijn er bacteriën achtergebleven.
Marieke
17 mei 2013Ik heb al een aantal jaar last van pijn in mijn mond en daardoor ook heel erg in mijn oor. Heb zelfs een trommelvlies ontsteking gehad. M’n kies was toen ook afgebroken. Na 3 dagen van helse pijnen en veel te veel pijnstillers heb ik mezelf over mijn angst voor de tandarts gezet. Ook een ontsteking. Kon kiezen tussen een wortelkanaalbehandeling of trekken. Helaas ben ik momenteel werkloos, dus die behandeling kan ik niet betalen. Daarnaast weet ik dat het mijn schoonzusje alleen maar ellende heeft gebracht. Dus weg met dat ding. Nu een dag later is de pijn veel minder en heb ik spijt dat ik het niet veel eerder heb laten doen. De prikken van de verdoving waren pijnlijk, vooral die in mijn verhemelte. Maar van het trekken zelf heb ik niets gevoeld.
Helena
26 maart 2013Ik zit momenteel ook met een ontsteking in m’n kies. M’n eigen tandarts is met vakantie, dus ik ben bij de vervanger geweest… Beginnende ontsteking vastgesteld en ik heb nu een antibioticakuur gehad en ibuprofen tegen de pijn. Maar ik zit nu nog steeds met de pijn, alleen koud water geeft verlichting. M’n eigen tandarts is pas 9 april terug; wachten of terug gaan naar de vervanger? De pijn is ondanks de medicatie zeer hevig.
mira
29 maart 2014Als alleen koud water nog helpt is er waarschijnlijk sprake van een zenuwontsteking of een dode zenuw. Ik zou opnieuw naar de tandarts gaan. Dit gaat niet vanzelf over. Spreek helaas uit ervaring.
student
13 maart 2013Ik heb allerlei gebitsproblemen, maar ik als student kan het financieel niet opbrengen om ze te laten verhelpen/herstellen. :( Gevolg: een nog verder verslechterend gebit. Mijn voortanden, mijn hele bovenkaak eigenlijk, uit de onderkaak moeten een paar kiezen eruit en in de plaats moet er een kunstgebit komen of kronen. Maar ja, geen geld… Ik ben radeloos en het is crisis. Ik krijg nauwelijks diensten en ik zoek me rot naar werk! :( Ik voel me dagelijks zo beschaamd en verrot.
maat
18 maart 2013Elk jaar 1 kroon laten plaatsen, de eigen bijdrage in tweeën betalen. Een lange weg, maar goed te doen. Ik heb dit ook zo gedaan en ben heel blij! Anders had ik nu met een prothese gelopen…
Joop
31 juli 2013En dat noemt zich student… Tandverzekering nemen… Moet je maar op 6 biertjes in de maand gaan bezuinigen i.p.v. op je gezondheid!! Prioriteiten stellen… Nu niet gaan zeuren en de crisis de schuld gaan geven!
Ellen viskens
3 maart 2013Ik heb al jaren nog maar enkele wortels staan en deze ontsteken telkens opnieuw. Ik zou ze dringend moeten laten trekken, want ik heb gehoord dat dit niet goed is voor je hart. Maar ik ben zo bang!!! Iemand ervaring met het uitsnijden/trekken van wortels? Dank!
Sylviane
9 maart 2013Ellen, Ik denk dat je dit onder volledige narcose kan laten doen; althans, dat is mij verteld.
maat
18 maart 2013Ik kom net van de tandarts. Wortels verwijderen doet geen pijn en is makkelijker dan een kies in zijn geheel verwijderen. Ik werd vanmorgen wakker met een dik gezicht, leek wel een hamster. Nu geen last meer. Succes!
Yo
29 mei 2013Ik heb (helaas) al meerdere kiezen moeten laten trekken maar voor de pijn hoef je het echt niet te laten. Je wordt goed verdoofd en ook nabije hoef je nauwelijks te hebben! Eerlijk ik hoop nog nooit last gehad daarna, het is eerder een opluchting dat ze eruit zijn.
roos
3 maart 2013Ik had ook een ontstoken verstandskies, al een paar jaar! Durfde niet naar de tandarts totdat ik me er zo enorm aan irriteerde en er toch maar heen ging. Nou, de verdoving viel best mee, alleen die ontsteking had er zo lang gezeten… 5 dagen later komt er nog steeds rommel uit; bahhh! Dus wacht niet te lang als je een ontsteking hebt, want daar krijg je alleen maar ellende van!
Dienie
19 februari 2013Hallo, Ik heb vrijdag een gescheurde wortel laten trekken. Afgelopen maandag terug naar de tandarts, want had nog steeds pijn. Blijkt dat het dus ontstoken is. De tandarts heeft de wond doorgespoeld en ik heb een spuitje meegekregen en een antibioticum. Maar nu heb ik dus naast de wond een enorme pijn aan m’n kiesje, kan het zo zijn dat dat kiesje nu beschadigd is door het trekken van die kies/wortel ernaast?
J
25 juni 2014Hoi, Bij mij is ook een kies getrokken en heb, een week erna, erg veel last van de kies ernaast. Was eigenlijk benieuwd hoe het bij jou is afgelopen. Hoor het graag.
De Clercq joseph
12 februari 2013Beste collega’s, Ik heb maar één boodschap: Ik wil geen miserie meer met mijn gebit; onherroepelijk de tand eruit!
innie
7 februari 2013Linksonder is een stuk van mijn wijsheidstand afgebroken en sindsdien kan ik langs die kant niet meer eten. Heel mijn linkerkant doet pijn; heb medicatie gekregen, maar helpt nu niet echt. :(
Jensen
18 december 2012Ik heb eergisteren, na een paar dagen vreselijke pijn, waar echt niet overheen te komen was (zelfs de nachtdokter laten komen voor morfine, wat ook niet werkte) mijn kies laten trekken. De vorige tandarts zei dat ik knarsetandde en dat de pijn daar vandaan kwam, maar de volgende dag was het nog erger. Waarschijnlijk een abces of ontsteking in of onder de kies geweest… De kies is verwijderd; ik heb bijna niets gevoeld, wat een opluchting! Het doet nu nog een beetje pijn bij de wond, maar het is goed te onderdrukken met pijnstillers en na drie dagen moet het nu over zijn… Dus ik zou zeggen: laat trekken bij hevige pijn!
me
17 november 2012Eergisteren heb ik (na 3 dagen helse pijn) een wortelkanaalbehandeling gehad. Ondanks de verdoving was het niet helemaal pijnloos (en ik kan heel wat hebben), maar was wel direct van de pijn af nadien! Het is aan te raden direct naar je tandarts te gaan met een ontsteking. Het is een enorme opluchting om weer pijnloos verder te kunnen.
anoniem
8 november 2012Ik heb nu al 7x dezelfde behandeling gehad aan 1 tand — wortelkanaalbehandeling e.a. Alleen nu heb ik nog altijd zo’n helse pijn aan die ene tand, terwijl ze alles al hebben gedaan… Ben al naar zeker 7 verschillende tandartsen gegaan voor deze pijn… Wie kent er misschien wat ontstekingsremmende middelen???
Arjan
6 november 2012Na mijn vorige bezoek aan de tandarts was ik ervan overtuigd dat ik toen na dagen van pijn wel een rotte kies moest hebben. Het bleken echter gevoelige tandhalzen te zijn. Andere tandpasta genomen en hey was direct opgelost. Afgelopen week weer zo’n pijn gehad, ik dacht natuurlijk dat het weer hetzelfde euvel zou zijn en heb gewacht tot het over zou gaan. Niet dus. Ik heb een ontsteking in mijn kaak en een wortelkanaalbehandeling gehad zonder verdoving. De tand was al dood en geen gevoel meer dus. De ontsteking is een ander verhaal, te lang mee doorgelopen. Ik had direct de tandarts moeten bezoeken; dat had mij een hoop pijn bespaard de afgelopen dagen. De behandeling zelf is niet pijnlijk, de verdovingen van tegenwoordig werken goed en zijn bijna pijnloos aan te brengen. Volgende keer bel ik meteen de tandarts als er weer iets pijn gaat doen, hoe eerder je ervan af bent…
Wilma
1 november 2012Vanaf 7 oktober ben ik aan het tobben met vreselijke pijnen (in mijn kies rechtsonder). Ik heb twee wortelkanaalbehandelingen en antibiotica gekregen.Tot slot vrijdag j.l. naar de kaakchirurg geweest. Na veel wrikken en splijten van de kies is de kies eruit en de wond gehecht. Vanaf zaterdag helse pijn. Gisteren weer terug naar de kaakchirurg, die heeft het gespoeld met waterstofperoxide. Ook nog een antibioticakuur gekregen en een recept voor waterstofperoxide + gaasjes en Ibuprofen 600 mg 3 x per dag. Ze zei “het tandbeen ligt open”. Dat duurt dus wel even voordat dat genezen is. Ik heb nog nooit van mijn leven zulke pijnen gehad!!!
anoniem
19 augustus 2012Mijn vriend heeft enorme last van kiespijn, al jaren! Vroeger is hij naar een tandarts geweest die wel heeft geboord, maar niet heeft gevuld. Hij durfde daarna niet meer naar de tandarts. Gevolg: afbrekende kiezen, blootliggende zenuwen, ontstekingen etc. De oplossing: naar de tandarts gaan. Leuk allemaal, maar hoe doe je dat zonder geld? Zit nog op school (hbo), bijbaantje verdient ook niet zoveel. En sparen duurt nog maanden.
Demo
31 juli 2013Daar zijn verzekeringen voor! Je verzekert je tegen onvoorziene uitgaven. Geen verzekering? Dan ook niet zeuren!
RoelandV
4 augustus 2018@Demo: “Daar zijn verzekeringen voor! Je verzekert je tegen onvoorziene uitgaven. Geen verzekering? Dan ook niet zeuren!”… Het begint al met een eigen risico en daar komen dan nog ongedekte behandelingen bovenop. Vooral voor studenten is een maandelijkse afdracht zorgverzekering van 170 euro vrijwel niet te doen t.o.v. 110 à 120 euro. Helaas kampen heel veel mensen met de gevolgen van ontwikkelingen in de zorg. Dit is een zeer ernstige kwestie, net als dat ik vroeger voor alles terechtkon bij 1 tandarts, en ik nu verschillende analyses en behandelingen bij verschillende praktijken moet ondergaan, wat effectief uitkomt op dubbele kosten. Dus eigen schuld dikke bult is echt niet van toepassing op de niet al te best verdienenden onder ons, mensen die dit suggereren moeten een keer in de modder terechtkomen.
john
11 juli 2012Wortelkanaalbehandelingen en ontzenuwen heeft helemaal geen zin. Het brengt alleen maar veel geld op voor de tandartsen. Trekken is de enige afdoende oplossing! Ik sukkelde maanden met een tand en het werd niet beter, ook niet na het ontzenuwen. Het is alleen beter geworden na het trekken.
ingrid
2 juli 2012Ik had laatst voor de 8e keer een kies-wortelkanaalbehandeling. Na het spoelen en dichtmaken kreeg ik heel veel pijn (ontsteking). Uiteindelijk moest mijn kies eruit. Het heeft nog een week geduurd voordat de abces een beetje wegtrok. Ik liep al 5 jaar naar de huisarts, tandarts, huisarts, tandarts omdat ik elke maand keelklachten had. Het was ook in die hoek altijd opgezet. Diverse verhalen van deskundigen aangehoord en uiteindelijk bleek na de zoveelste wortelkanaalbehandeling dat de wortel van de kies gebroken was. Ik heb zoveel pijn gehad en kon alleen paracetamol slikken helaas. Dit is een helse tijd geweest. Doordat de kies er nu uit is voel ik me ongelofelijk voldaan.
Ben
29 augustus 2012Dag Ingrid, Herkenbaar (deels) verhaal. Afgelopen zondag na een pijnlijk weekend van volhouden 2 kiezen moeten laten trekken. In/bij diezelfde kiezen al jaren problemen. Flossen, mondhygiënist etc. etc. Nu zijn de kiezen er dus uit, maar hou ik het gevoel alsof ik een ontsteking heb. Weet niet of dit normaal is en ik nog wat langer moet afwachten voordat de pijn echt helemaal weg is? Ben
miche
12 januari 2013Hallo, Ik heb ook een gebarsten tand laten trekken die al maanden pijn deed, maar waarvan niemand wist wat eraan mankeerde. Ik heb nu ook het gevoel dat ik er een ontsteking in heb. Heeft het bij jou nog lang geduurd? Of voor verdere complicaties gezorgd? Groeten, Miche
heidi
26 mei 2012ik heb een paar dagen snachts pijn gehad aan mijn bovenste voortand ben naar de tandarts gegaan en die heeft die gisteren ontzenuwd maar nu heb ik overdag ook serieuze pijn is dat normaal of is die dan niet tegoei ontzenuwd kan iemand mij helpen
sarah
30 december 2012Dit is normaal. Ik had dit ook. Het verdwijnt vanzelf ;)
sogirl
12 mei 2012ik heb een ontsteking bij een van mijn voortanden nu al weken. ik ben bij de tandarts geweest, ook voor een andere tand. Alhoewel de pijn wel te doen is in vergelijking met hoe het was, gaat de ontsteking, maar niet weg. onderaan bij mijn lip gaat het iets beter, maar ik heb het iede dat het meer in mijn neus gaat zitten en rondom mijn neus. nu weet ik niet of ik weer naar de tandarts zou moeten. ik twijfel…. maar vind die ontsteking wel eng bij mij boventand, lip en neus. ook heb ik meer last van mijn kaak, maar dat zou ook van de spanning rondom dit alles kunnen misschien? hebben jullie een tip voor mij
John
7 mei 2012@anjo
Laat even een foto maken, dan weet je het binnen een minuut. Loop zelf al maanden met een pijnloze af en toe wat kriebelende ontsteking rond. Wil eigenlijk niet laten trekken, op zoek naar andere oplossing
anjo kuilman
4 mei 2012Heb al weken last van een ooginfectie. Zou dit kunnen komen door een ontstoken wortel? Heb geen kiespijn.
dennis
15 augustus 2012Heb je ook pijn aan de wang en onder je oog? Is het dik en rood en loopt de pijn door naar je mond?
Pruimpje
12 april 2012Ruim tien jaar geleden had ik een ongeluk met mijn voortand. Als ik het voor me zie, dan wordt ik er nog altijd misselijk van. Tien jaar lang is het goed gegaan, tot drie maanden geleden. Er begon een abces te groeien bij de wortel van die bewuste “dode” voortand. Drie maanden later, nu dus, voelde ik weer zo’n pijn opkomen. Een dag later kreeg ik een vreemde pijn in mijn onderkaak en in 1 van mijn ondertanden. Ben naar de tandarts geweest, en die verwees me door naar de endotoloog. Waarschijnlijk wordt het een implantaat, omdat die dooie tand er toch waarschijnlijk er een keer uitvalt. Zo’n abces doet wel vreselijk pijn. Als je iets met je gebit hebt, doe er dan wat aan. Anders wordt het alleen maar erger en duurder en pijnlijker! Ik zou graag wittere tanden willen. Weet iemand een kwalitatieve en goede oplossing? En wat gepaard kan gaan met een kroon, een implantaat en een draadje achter mijn tanden… Bij voorbaat dank en met vriendelijke groet, Fa
As
2 april 2012Heb vorige week een ontstoken kies laten trekken, maar dat ging niet zonder enorme pijn. De tandarts zelf zei: ‘Een ontsteking kan ik niet verdoven’. Na het trekken viel ik bijna flauw in de wachtkamer, en ik was blij dat iemand mij naar huis kon brengen; familie in de buurt gelukkig. Ik heb een antibioticakuur gehad, geen zoutoplossing om te spoelen. Al met al was het een hele nare pijnlijke ervaring.