pijnlijke voeten voetpijn

Pijnlijke voeten? Probeer deze tips!

Iedereen heeft wel eens pijnlijke voeten. Of het nu komt door het dragen van oncomfortabele (maar natuurlijk wel mooie) schoenen, door langer gelopen te hebben dan je gewend bent, of simpelweg door het weer, pijnlijke voeten zijn altijd vervelend. Hieronder lees je een aantal tips hoe je de pijn in je voeten kunt verzachten.

1. Warm voetenbadje

Deze tip tegen pijnlijke voeten kent iedereen wel denk ik: het oude vertrouwde teiltje met warm water. Zet ‘m voor je favoriete stoel en relax met een goed boek. Voeg een beetje soda toe zodat ze lekker zacht worden.

2. Massage tegen pijnlijke voeten

Natuurlijk helpt ook een voetmassage erg goed om je voeten te ontspannen. Wrijf over je voeten, schenen en kuiten met vochtinbrengende crème. Zo zorg je ervoor dat de bloedtoevoer naar de pijnlijke gebieden optimaal is, en dat verlicht de pijn.

Een andere methode die je kunt proberen: plaats een tennisbal onder de holte onder je voet en beweeg je voet langzaam zodat de tennisbal zorgt voor druk aan de onderkant van je voet.

3. Arnica

Arnica is een homeopathisch middel dat kneuzingen en blauwe / pijnlijke plekken helpt verlichten. Het is verkrijgbaar als zalf en gelei. Wanneer je dit middel op je voeten smeert zul je merken dat de pijn al snel afneemt.

4. Strek je voeten

Rek de spieren in je voeten zodat de pijn minder wordt. Je doet dit door je al je tenen vast te pakken en deze in het geheel naar boven en naar onderen te bewegen.

5. IJs op je pijnlijke voeten

Zeker als je voeten een beetje opgezwollen zijn, dan is het slim om ijs te gebruiken. Gebruik wel speciale ijszakken (cold packs, cool packs of ice packs) of doe een plastic zak met ijs in een theedoek. Het is namelijk niet goed voor je voeten als deze direct in contact komen met het ijs. Gebruik het ijs ook niet langer dan 20 minuten, want dan worden je voeten te koud.

Voetblaren: 5 tips om blaren op je voeten te voorkomen

Blaren zijn natuurlijk niet altijd te voorkomen, zeker wanneer je oncomfortabele schoenen draagt, maar ja, wie mooi wil zijn… Maar als je bijvoorbeeld gaat hardlopen of je draagt wel goede schoenen dan zijn blaren op je voeten vaak wel te voorkomen. In dit artikel vind je vijf goede tips om blaren op je voeten te voorkomen:

1. Draag geen katoenen sokken

Synthetische materialen (polyester e.a.) ademen niet, met als gevolg dat je natte voeten krijgt van zweet. Hierdoor ontstaan heel snel blaren. Koop om blaren te voorkomen daarom bijvoorbeeld katoenen of wollen sokken (en nee ze zien er tegenwoordig niet meer uit als de geitenwollensokken van de biologieleraar).

2. Houd je voeten zo droog mogelijk

Naast het dragen van wollen sokken kan het ook goed werken om wat talkpoeder op je voeten te doen voordat jij je sokken aan doet. Dit voorkomt door de absorberende werking ook natte voeten, en dus ook blaren.

3. Spuit antitranspirant op je voeten

Veel deodorants hebben tegenwoordig een antitranspirerende werking. Spuit daarom je voeten eens in met deze deodorants om natte voeten te voorkomen.

4. Gebruik een anti-blaren stick of pleister

Er zijn een aantal producten op de markt die goed helpen tegen blaren, zoals de Compeed Anti Blaren Stick en Compeed Anti Blaren pleisters. Vooral de stick heeft een goede preventieve werking om blaren op je voeten te voorkomen.

5. Probeer eens een spray tegen zweetvoeten

Ik heb zelf gemerkt dat bepaalde sprays tegen zweetvoeten naast het voorkomen van een zweetgeur, ook goed werken om de hoeveelheid vocht die je voeten te verminderen. Een goed voorbeeld hiervan is Pedispray. Hierdoor heb je ook veel minder snel van blaren op je voeten.

Weet jij nog meer goede tips of middelen tegen blaren op je voeten? Of heb je adviezen om pijnlijke voeten tegen te gaan? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

15 reacties op “Pijnlijke voeten? Probeer deze tips!

 1. Mohren ·

  Hallo. Ik zag bij het item pijnlijke voeten staan “draag geen katoenen sokken”. Verderop in dat stukje staat dat men juist wel katoenen (of wollen) sokken moet dragen…

  Reageer
 2. D.gelderblom ·

  Ik stekende pijn aan de binnenkant van mijn voet voor al s avonds op bed lig en als ik autorijd met gas geven???

  Reageer
  • Juliette ·

   Stekende pijn? Dit kan (ook vooral tijdens het autorijden) kramp zijn. Door je voet(en) te strekken en te flexen, spieren aan te spannen en weer te ontspannen, kan dit voorbij gaan. Verkramping van de spier kan voorkomen als je spieren niet ‘opgewarmd’ zijn voor een beweging, of als je te lang in een bepaalde houding ligt, bijvoorbeeld in bed. Succes!

  • Paul ·

   Daar heb je een heel goed punt, Juliette! Ik heb ook bijna altijd kramp in mijn kuiten, voeten en tenen tijdens het autorijden. Dat komt door de geforceerde stijve houding van de benen op de pedalen. Meer over spierkrampen vind je desgewenst in deze artikels over kramp:

  • Jo ·

   Bij 94% van de publieke mensheid helpt het om de binnenkant een bananenschil over je voeten te smeren daarna moet je je sokken dopen in kokend water en er mee gaan slapen.

 3. P. Zijlmans ·

  Ik loop een paar keer in de week hard, maar de laatste tijd heb ik pijnlijke voeten. Wat kan ik daaraan doen?

  Reageer
  • Paul ·

   Beste P. Zijlmans, Betere looptechniek aanleren, betere sportschoenen kopen, minder vaak lopen, minder snel/intensief lopen, warming-up aanleren… ik noem maar een paar mogelijke opties. Mocht je het idee hebben dat er echt iets mis is met je voeten, neem dan contact op met je huisarts. Hierbij nog een paar praktische hardlooptips. Succes & groeten, Paul

 4. Melissa ·

  Ik heb een vraagje, wat moet je doen als je je hebt verstapt en de voet nog steeds pijn doet? En als ik hem naar boven beweeg dan doet hij meer pijn. En hoe lang duurt het?

  Reageer
  • Yolo ·

   Je moet gewoon uitrusten!

 5. N.Griffioen-Bruijn ·

  Ik heb al vele jaren last van steken in mijn rechter voet. Meestal in de tenen. Af en toe word ik er stapelgek van. Als het begint, heb ik er soms uren last van. Op een gegeven moment stopt het dan. Soms heb ik dit op deze manier een paar dagen achter elkaar, soms blijft het een paar weken weg. Weet iemand wat dit is en of er iets tegen te doen is?

  Reageer
 6. Aisha kadier ·

  ik heb al meer dan 15 jaar last van mijn voeten hetzelfde pijn en net als ze in brand staan. Heb heel wat artsen bezocht en zooltjes maar tot nu toe geen baat, hoop dat het zalf amica de voetpijn wat verlicht ik ga het uitproberen, ik laat het weten wat het word. gr Aisha

  Reageer
 7. R.H ·

  Ik heb altijd last van zere voeten. Als ik na bed ga kunnen me voeten wel in de brand staan terwijl ze niet echt zo aanvoelen. Ze voelen normaal aan. ’s ochtends als ik me bed uit ga is het in het begin al moeilijk lopen maar dat is al gauw verdwenen. Ik ben lasser van beroep en sta dus veel aan een werkbank en loop niet veel. Maar tegen de middag heb ik zo last van me voeten dat ik soms op het ene been sta en dan op de ander om de pijn in me voeten te verdelen. in de pauze trek ik me schoenen uit. Dan zitten er op mijn sokken beetje vochtige plekken meer niet. Als ik ’s avond de beentjes van de vloer heb en even na de keuken moet dan word me dat soms best moeilijk gemaakt. Net of met voeten in slaap zijn gevallen maar dan anders het voelt anders en doet zeer. lijk wel of ik dan net leer lopen. Wat moet ik hiermee ik heb deze voetklachten al jaren en wil er nu wel eens vanaf.

  Reageer
 8. Cunera Greveling ·

  Vanuit mijn vakgebied raad ik hem aan om met zijn voetklachten eens naar een voetreflexoloog te gaan. Liefst een die ook met voetdiagnostiek vertrouwd is, zoals ik. De behandeling an sich is in alle opzichten goed en met de diagnose is hij waarschijnlijk zelf in staat iets aan de pijn in zijn voetzolen te doen.

  Reageer
 9. k .bessels ·

  ik heb een vraagje mijn vriend heeft zere voetzolen hij heeft het dag en nacht pijn eraan is er mee naar de dokter geweest en door verwezen naar de neuroloog en die zij je moet er maar mee leren leven hij vergaat echt veel van de pijn en de voeten zijn ook af en toe koud en de tenen steken ook soms laats heeft hij pijnstillers gekregen van de huisarts en die hielpen niet tegen de voetpijn kunnen jullie ons helpen

  Reageer
  • r ter linde ·

   ben geen dokter maar zo te horen is het dystrofie

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.