Kramp in de tenen tegengaan: 7 tips bij teenkramp

Bij kramp in je tenen trekken alle vezels van een specifieke spier zich plotseling, onwillekeurig en gelijktijdig samen. Hierdoor kort de spier tijdelijk in en ervaar je een stekende, krampende spierpijn. Hieronder vind je 7 tips tegen kramp in je tenen…

Tip 1: Schoeisel

Kramp in de tenen kan worden veroorzaakt door een verstoorde bloedsomloop van en naar de voetspieren. Vermijd daarom hoge hakken en strakke laarzen, wissel schoeisel regelmatig af en pas op met knellende kousen.

Tip 2: Drinken!

Kramp in de tenen is ook vaak het gevolg van een verstoorde vochthuishoudingDaarom is het erg belangrijk om voldoende (groene) thee en water te drinken, met name als je regelmatig last hebt van teenkrampen. Drink  bovendien zo min mogelijk alcohol. Eet daarnaast niet te veel zout, maar ook zeker niet zoutloos. Neem geen vocht-afdrijvende middelen en let op met overmatig zweten.

Tip 3: Spierverzuring

Voldoende lichaamsbeweging is belangrijk om kramp in de tenen tegen te gaan. Je moet jezelf echter niet uitputten en je spieren niet overbelasten. Rust regelmatig uit en probeer niet overmatig of geforceerd te bewegen; zodoende voorkom je dat je spieren verzuren.

Tip 4: Vitamines & mineralen

Kramp in de tenen wordt vaak veroorzaakt door een gebrek of overschot aan vitamines en/of mineralen… Vooral magnesium, natrium, zink, calcium, vitamine D, vitamine E en B-vitamines.

Tip 5: Kou

Kou en temperatuurschommelingen kunnen krampen in de tenen veroorzaken of verergeren. Warme (elektrische) dekens, sokken en/of een kruik kunnen helpen.

Tip 6: Bloeddruk

Laat je bloeddruk eens meten. Een verhoogde bloeddruk kan namelijk krampen in je tenen veroorzaken.

Tip 7: Houding

Verander regelmatig je houding. Langdurig staan, zitten en liggen kan namelijk krampen in je tenen uitlokken.

Tot slot: als kramp je overvalt tijdens je slaap, dan dien je het spierreflex te doorbreken door masseren, wrijven, knijpen en/of rekken. Zodoende zullen de spiervezels weer in hun normale patroon aanspannen en ontspannen.

Tot slot

In dit artikel over algemene spierkramp kun je nog veel meer lezen over krampen en krampachtige pijnen; niet alleen in je tenen, maar ook in kuiten, nek, vingers en ga zo maar door…
Wat zijn jouw bevindingen t.o.v. kramp in de tenen? Deel ze hieronder in een reactie!

17 reacties op “Kramp in de tenen tegengaan: 7 tips bij teenkramp

 1. Wan ·

  Ik heb er af en toe ook last van, ik heb begrepen dat het door een verstoorde bloedsomloop en verstoorde vochthuishouding komt. Ik ben begrepen dat ik veel meer moet drinken.

  Reageer
 2. Ad ·

  Ik heb een vraag over spierspanning. Als ik ga schaatsen heb ik een last van spanning in mijn voeten waardoor ik mijn schaats verkeerd neer zet en bijna val. Mijn vraag is kan ik oefeningen doen om dit onder controle te krijgen?

  Reageer
 3. Rachel ·

  Is inderdaad niet plezant en ik vind dat geen grapje wat er gezicht word tenen afkappen ooit en hopelijk word je er niet mee geconfronteerd zou je zo niet meer praten

  Reageer
 4. Harmien ·

  Jos en Juglen ik hoop dat jullie er elke dag last van krijgen dat jullie ook anders piepen. Nu heb ik zo’n last het is vanmorgen rond 10:15 begonnen en het is nu 02:15 het komt met tussenposen van 30 minuten tot 45 minuten. HELP, WAT KAN IK DOEN het houd een half uur aan.

  Reageer
 5. wendy ·

  Ik heb helaas al jaren last van teenkramp. Ook vaak een tijdje niet, maar de krampen in m’n tenen komen altijd terug. Het blijkt bij mij een trigger te zijn voor stress ook al herken ik dit niet altijd. Het enige wat bij helpt op het moment van de teenkramp zelf is afwisselend koud en warm af douchen.

  Reageer
 6. Gydé Eddy ·

  Ik heb op dit moment heel erge teenkrampen en ik dacht hier een oplossing te vinden maar tevergeefs …er staat alleen hoe je het kan voorkomen maar niet wat je moet doen als je het al hebt en dan nog die reklame die zo misleidend werkt dan staat er vul hieronder uw reactie in en dan staat er Hoeveel is mijn auto waard…om zot van te worden als ge daar zit met al uw krampen…

  Reageer
  • Juglen ·

   Tenen eraf hakken en stoppen met mauwen!

  • Jos ·

   Veel reclame op een site bewijst dat het niet om de pijn te doen is maar ze moeten gewoon je email adres hebben zodat ze nog meer reclame kunnen maken.

  • Paul ·

   Beste Gydé en Jos, De advertenties op Gezond’r maken het voor de redactie mogelijk om continu nieuwe informatie aan te bieden en vele honderden vragen per week te blijven beantwoorden. Het exploiteren van een website met bijna anderhalf miljoen bezoekers per maand kost nu eenmaal een flinke smak geld. En zonder advertentie-inkomsten is dit simpelweg niet op te brengen, dus zonder advertenties kan Gezondr (helaas) niet bestaan. Overigens plaatst Gezond’r uitsluitend geautomatiseerde –door Google geaccepteerde– advertenties (waar netjes een informatielogootje) in staat. Gezondr verkoopt verder niets, zelfs geen e-books. Alles op deze site is dan ook volkomen gratis en vrijblijvend. Zoals je in Gezondr’s privacyverklaring kunt lezen, wordt ook je e-mailadres NERGENS voor gebruikt, tenzij je er eigenhandig voor kiest om via e-mail op de hoogte te worden gehouden van antwoorden op je vragen of een informatieve nieuwsbrief wenst te ontvangen. Aangezien Gezond’r niets verkoopt, bevat de Gezond’r-nieuwsbrief géén reclame. Ben je niet te spreken over advertenties op websites, dan kun je wellicht beter elders op zoek gaan naar antwoorden. :) Mochten jullie echter (nog altijd) op zoek zijn naar de oplossing voor je spierkrampen, raadpleeg dan eens dit artikel over verkrampende spieren (met daaronder inmiddels +/- 200 reacties), dit artikel over krampen in benen / kuiten / enkels / voeten / tenen (met daaronder inmiddels +/- 150 reacties) en dit artikel over voetkramp / teenkramp (met daaronder 50+ reacties). Sterkte & groeten, Paul

 7. KIM.BLANCO ·

  Ik heb last van een grote teenkramp. En het doet PIJN!!! Kan hem niet omhoog doen, HELP!!!

  Reageer
 8. Zien van loest ·

  Mijn verhaal: ik worstel met kramp in al mijn tenen, in willekeurige volgorde. Ik was aan het zwemmen bij een vriendin (die super aardig en leuk is en mij echt heeft geholpen!) en toen kreeg ineens kramp in m’n linker middelteen. Ik ging lopen toen terugtrekken en toen ging de kramp weg. Maar vervolgens kwam ’t steeds terug waardoor ik uiteindelijk het zwembad uit ben gegaan. Nu lig ik verdrietig op de trampoline terwijl mijn vriendin dit verhaal typt en ging opzoeken wat te doen…

  Reageer
 9. Yvonne ·

  Sinds enige tijd krijg ik pijn in de linker grote teen en in de vingers en handen. Er is niets te zien, alleen dat de linkse grote teen tijdens de pijn breder is dan die van de rechter voet. Contact opgenomen met de huisartsenpost en de assistente zegt zo min mogelijk lopen en neem maar paracetamol. Deze mag ik niet door allergie, dus ibuprofen. Kan halverwege volgende week bij de huisarts komen als het niet over is. Wat kan dit zijn? Zou dit kunnen samenhangen met mijn reflexdystrofie?

  Reageer
 10. Jet L. ·

  Ik krijg vaak kramp in mijn tenen (vooral mijn grote teen, aan de rechterkant) als ik ren. Meestal met slippers, maar bij de voetbaltraining was het ook 3 keer raak… Heeft iemand daarvoor nog tips?

  Reageer
 11. Joep ·

  Mijn verhaal: Ik krijg kramp in mijn voet(en) in sommige supermarkten, waar de temperatuur en luchtstroom dicht bij de grond koud is door de koelinstallaties. Het gevolg is dat ik niet direct met de auto naar huis kan. Als ik de kramp in voet of kuit probeer tegen te gaan, dan schiet de kramp in de spier over mijn scheenbeen. Na een korte wandeling gaat het wel weer. Vervelender zijn de nachtelijke krampen in tenen, voeten, kuit, en als meest pijnlijke vanuit de enkel naar boven. Onmiddellijk het bed uitspringen en heftig blijven bewegen is de enige manier om hier weer vanaf te komen. Ook ’s morgens uitrekken gaat vaak over in spierkramp. Echt geschrokken ben ik tijdens het zwemmen in een verwarmd binnenbad (in koud water krijg ik geen kramp). De krampen begonnen in beide kuiten gelijktijdig toen in mij van de kant afzette, en trok naar boven naar mijn heup zodat ik mij slechts met mijn armen nog naar de kant kon begeven. Magnesium helpt wel, maar onlangs ontdekte ik dat tijdens vakantie in de tent op een hard luchtbedje nooit krampen had. Ondanks koude voeten. Nu heb ik thuis het matras vervangen door een hard matras zonder binnenvering, en heb sindsdien maar weinig last van nachtelijke krampen. Ook ontdekte ik dat ik op zachte fauteuils moet zorgen dat mijn bovenbenen niet schuin naar bovengericht moeten zijn, en mijn voeten altijd op de grond moeten blijven. Het is bij mij gewoon een slechte doorbloeding waar goed mee te leven valt mits je er rekening mee houdt.

  Reageer
 12. Skollet ·

  Ik heb tijdens de zomer en winter een elektrische deken aan (laagste stand) in m’n bed. Helpt bij mij heel goed!

  Reageer
 13. Yma ·

  Af en toe krijg ik ’s nachts een pijnlijke kramp in mijn grote teen. De teen staat bijna recht omhoog. Deze week al twee nachten achter elkaar. Ik strek de tenen en masseer wat, maar wordt er niet vrolijk van. Nu is het nog steeds gevoelig.

  Reageer
 14. n.varisco ·

  Samen met Parkinson heb ik altijd teenspierkramp, heel pijnlijk. Ik ben nu begonnen met botox (tot nu toe geen resultaat) en word een beetje radeloos. Samen met het beven is het een ramp!

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.