Iedereen heeft weleens een rood hoofd. Met een “rood hoofd” wordt in veruit de meeste gevallen roodheid van het gelaat bedoeld. Vooral op de wangen, hals, neus, voorhoofd en oren is de roodheid doorgaans goed zichtbaar. Je gezicht kan rood kleuren om allerlei redenen. Hieronder bespreken we 10 veelvoorkomende oorzaken van een rood hoofd…

1. Hormonen

Hormoonschommelingen kunnen ervoor zorgen dat je een rood hoofd krijgt. Hevige hormoonpieken ontstaan o.a. tijdens puberteit, zwangerschap, overgang en menstruatie. Vooral zwangere vrouwen en vrouwen in de overgang krijgen vaak een rood gezicht. Roodheid door hormonen gaat vaak samen met gloeiende wangen en zweten. Ook kun je je hart doorgaans elders in het lichaam voelen kloppen.

2. Opvliegers

De term ‘opvlieger’ of ‘opvlieging’ wordt meestal gebruikt voor een bepaald overgangsverschijnsel. Van het ene op het andere moment ontstaat een hittegolf die vanuit je borst, rug en armen naar je hoofd stijgt. Een opvlieger gaat veelal samen met hevige transpiratie en een knalrood gezicht. Een opvlieger ontstaat in beginsel door ontregeling van het temperatuurcentrum in je hersenen.

Door het defect krijg je het abnormaal snel warm. Je lichaam wil de overmatige warmte z.s.m. kwijt. Om de warmte af te voeren worden je bloedvaten verwijdt, en zodoende ontstaat de typische hittegolf. Opvliegingen ontstaan overigens niet alleen tijdens de overgang, maar onder meer ook door toedoen van bepaalde medicijnen. Hierbij valt te denken aan Remicade®, Prednison®, Imuran® en Humira®.

3. Nervositeit

Nervositeit oftewel zenuwachtigheid veroorzaakt heel vaak een rood hoofd. Nerveusheid ontstaat meestal vanwege een bepaalde angst of verwachting. Je bent – al dan niet terecht – bang dat er iets vervelends te gebeuren staat of bent bang een uitglijder te maken. Het vervelende van nervositeit is dat je ook bang kunt zijn om rood te worden. Als je je druk maakt om je roodheid, wordt je je juist rood en warm. Als je warmte op voelt komen, wordt je nóg nerveuzer en nóg roder.

Een rood gezicht vanwege nervositeit gaat vaak samen met warmtevlagen, angstzweet, hakkelend praten, verhoogde hartslag, duizelingen en maagpijn. De achterliggende oorzaak van nervositeit is meestal verlegenheid, schaamte of een gebrek aan zelfvertrouwen. Vooral situaties waarbij je in het middelpunt van de belangstelling staat, lokken in dat geval roodheid van het gelaat uit.

4. Benauwdheid

Benauwdheid is het gevoel dat je niet genoeg lucht krijgt; je hebt het idee buiten adem te zijn. Benauwdheid gaat heel vaak samen met een rood hoofd. In sommige gevallen ontstaat benauwdheid door een gebrek aan zuurstof, maar kortademigheid kan nog veel meer oorzaken hebben. Zo kunnen astma, allergieën, hitte en intensieve lichaamsbeweging benauwdheid veroorzaken. Als je vaak benauwdheid en kortademigheid ervaart, dan is het verstandig om je huisarts te raadplegen en je hart en/of longen te laten onderzoeken.

5. Allergische reactie

Je gezicht kan rood worden vanwege allerlei allergieën. Een bekende allergische aandoening die roodheid van het gezicht kan veroorzaken is pollen-allergie oftewel hooikoorts. Behalve voor stuifmeel kun je ook allergisch zijn voor andere dingen die je inademt, waaronder huidschilfers van huisdieren, huisstofmijt en schimmelsporen. Veel mensen weten niet eens dat ze allergisch zijn.

6. Hoge bloeddruk

Mensen met een verhoogde bloeddruk (hypertensie) hebben in veel gevallen stelselmatig een rood hoofd. Als jouw gezicht en hals voortdurend rood is of rode vlekken vertoont, dan is het verstandig om eens bij je huisarts je bloeddruk te laten meten. Een hoge bloeddruk ontstaat in veel gevallen door overmatige zoutconsumptie en mentale stress.

7. Oververmoeidheid

Een rood hoofd kan simpelweg een symptoom zijn van oververmoeidheid en uitputting. Het kan echter ook zijn dat je oververmoeid raakt en een rood gezicht krijgt door een achterliggende aandoening. Denk maar eens aan allergieën, astma, hoge bloeddruk, hyperventilatie en allerhande hart- en longklachten. De combinatie van roodheid en een gevoel van uitputting kan een reden zijn om je huisarts een bezoek te brengen.

8. Alcohol

Alcohol verruimt je bloedvaten en zorgt zodoende voor een rood hoofd (zie ‘blozen’ hieronder).  Als gevolg van alcohol in je bloed ontspannen de spiertjes in de bloedvatwand, waardoor de bloedvaten wijder worden en er dus meer bloed doorheen kan stromen. Het kan echter ook zijn dat je lijdt aan alcohol-intolerantie of allergisch bent voor een bestanddeel van alcoholische drankjes (granen, druiven etc.).

9. Koorts

Koorts is een natuurlijke verdedigingsreactie van het lichaam. Omdat jouw immuunsysteem je lichaam beter kan verdedigen tegen bacteriën en virussen, wordt de interne thermostaat in je hersenen omhoog gezet. Het nadeel van koorts is dat je je er behoorlijk beroerd door kan voelen. Koorts kan hallucinaties, koortsstuipen en uitdroging veroorzaken. Ook krijgen de meeste mensen een rood hoofd als gevolg van koorts.

10. Blozen

Blozen is eigenlijk geen oorzaak van een rood hoofd, maar veeleer een alternatieve term voor ‘rood worden’. Blozen houdt in dat je gezicht NIET van nature rood is, maar van het ene op het andere moment rood wordt. Blozen ontstaat altijd door verwijding van de bloedvaten (vasodilatatie). Als je bloedvaten zich verwijden, dan bevatten ze meer bloed. Vanwege de toenemende hoeveelheid onderhuids bloed lijkt je huid roder te worden.

Je huid voelt bij het blozen warmer aan en kan bovendien gaan tintelen. Bij mensen die extreem rood worden door blozen, liggen de bloedvaten doorgaans extreem dicht aan het huidoppervlak. Oppervlakkige bloedvaten zijn namelijk makkelijker door de huid heen te zien. Een blos of blosje kan ontstaan door alle hierboven genoemde oorzaken; van hormoonschommelingen tot opvliegers en van nervositeit tot benauwdheid.

Rode huid: oorzaken van rode vlekken op het huidoppervlak…

rode-huidRode vlekken of plekken op de huid zijn meestal het gevolg van huidirritatie of een huidafwijking. Huidirritatie en afwijkingen van de huid kunnen uiteenlopende oorzaken hebben. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Netelroos c.q. galbulten c.q. urticaria
 • Zonlicht / UV-straling
 • Eczeem (vaak ook schilferig)
 • Verzuring (melkzuur / transpiratie)
 • Stress (overmatige fysieke en/of mentale spanning)
 • Voedselallergie of voedselintolerantie
 • Hooikoorts / pollenallergie
 • Acne & acnelittekens
 • Stofwisselingsproblemen
 • Overgevoeligheid voor huidverzorgingsproducten of huidreinigingsproducten
 • Pigmentvlekken / hyperpigementatie
 • Blozen: ‘rood aanlopen’ c.q. ‘een kleur krijgen’
 • Couperose: zichtbare rode adertjes
 • Rosacea (huidafwijking)
 • Overmatig alcoholgebruik
 • Bacteriële infectie of virusinfectie van de huid

Rode vlekken op de huid: symptomen

Roodheid van de huid kan zich over het hele lichaam voordoen. De meest opvallende verschijningsvormen van rode huidvlekken zijn als volgt:

 • Rode wangen
 • Rode neus
 • Rood voorhoofd
 • Rode hoofdhuid

Permanente roodheid…

De meeste oorzaken van rode huid gaan vanzelf over of zijn goed te behandelen. Een virusinfectie verdwijnt… Stress vermindert… Eczeem trekt weg… Hooikoorts kan worden onderdrukt en acnelittekens kunnen worden behandeld. Oorzaken van rode huid zoals blozen kunnen zich daarentegen herhaaldelijk of continu voordoen… Of zelfs permanent zijn. Zo zijn er mensen die ‒al dan niet met aanwijsbare reden‒ een permanente blos op de wangen hebben.

Rode huid verhelpen

Blozen is deels te wijten aan dunne huid en dunne bloedvaten en dus erfelijk bepaald. Ook rosacea en pigmentvlekken zijn niet zomaar te verhelpen. En zo zijn er meer oorzaken van rode huid die niet 1-2-3 op te lossen zijn. Enkele algemene tips om rode huid te voorkomen en/of verhelpen zijn:

 • Gebruik dagelijks een pH-neutrale, niet al te vette, goed intrekkende, ‘hydraterende’ dagcrème en nachtcrème voor je gezichtshuid.
 • Laat je huid regelmatig masseren om de doorbloeding ervan te bevorderen.
 • Vermijd overmatige stress (en raadpleeg desgewenst deze anti-stresstips).
 • Probeer schommelingen in de hormoonhuishouding te vermijden.
 • Gebruik zo nu en dan een crème die de vetzuurfilm van de huid helpt herstellen.
 • Blijf zoveel mogelijk uit fel + intens zonlicht.
 • Gebruik geen kunstmatig UV-licht (zonnebank, zonnehemel, et cetera).
 • Vlekken en zichtbare adertjes kunnen in sommige gevallen worden gecamoufleerd of medisch of cosmetisch worden behandeld, o.a. d.m.v. laserbehandeling.

Heb jij vragen over roodheid van de huid? Of heb je praktische aanvullingen en tips ten aanzien van rode vlekken op het huidoppervlak? Deel ze in een berichtje hieronder!

Rood hoofd: tot slot…

Een rood hoofd ontstaat vrijwel altijd door verwijding van de bloedvaatjes in je gezicht (blos). Vaatverwijding kan door een enkele factor worden veroorzaakt, bijvoorbeeld nervositeit. Maar meestal is er sprake van een samenspel van factoren: alcohol + vermoeidheid + warmte + hormonen… Zodoende kan het zijn dat je de ene keer een rood hoofd krijgt na één biertje en de andere keer nergens last van hebt.

Je moet een tijdelijk rood gezicht overigens niet verwarren met een permanent rood gezicht door een huidaandoening zoals zonverbranding, acne, rosacea, couperose, eczeem, schraalheid of een infectieziekte. Tijdelijke roodheid van het gezicht trekt namelijk vanzelf weer weg zodra de bloedvaten weer versmallen.

Heb jij vaak last van een rood hoofd of roodheid van gezicht en hals? Deel hieronder jouw verhaal, ervaringen en vragen!

161 Reacties

 1. Ik heb hier ook last van! Al vanaf m’n puberjaren bezig met het verminderen. Hiervoor verschillende dingen geprobeerd: laseren, homeopaat, orthomoleculaire therapeut. Nu op een histamine arm dieet; lijkt voor groot deel te werken. De reactie op eten is dus stukken minder, wel zit ik nog wel met mijn reactie op sporten en spannende situaties. Tijdens het sporten heb ik het zo enorm warm; ik ben enorm rood en zweet dan ook sterk in m’n gezicht. Ook bij spannende situaties kan ik het zo warm krijgen, vooral een warm hoofd en zweetdruppeltjes op mijn gezicht. In een benauwde omgeving gebeurt dit nog veel sneller. Ik sport veel (soms wel 6 keer per week), eet super gezond, maar het lijkt allemaal niet echt te werken. Voor de rest ben ik best onrustig, zou het toch iets met m’n hormonen te maken kunnen hebben? Hebben jullie tips?

 2. Sinds februari hoge Ht en Hb en erytrocyten, onderzoek op jak2 en beenmerg waren goed. Zeggen secundaire polycytemie, zou kunnen komen door slaapapneu, heb al 2 jaar CPAP, deze is bijgesteld. Verder gebruikte ik androgel, deze was ik gestopt. Maar krijg erge last van brandend pijnlijk rode huid gezicht. Roodheid vanaf de borst naar boven. Huid lichaam overgevoelig, kleren schuren. Prikken in handen. Wisselend op de dag, brandende handen, aan palm kant. Weer begonnen androgel, testosteron was erg. Verlaagd naar 4.7 nu na paar weken 13.6. Internist weet het niet. Heeft getest op prolactine. Mijn linker arm en hand is wat roder dan rechts. En hitte aanvallen bovenlijf hals gezicht. Erg heet van binnen maar niet zweten. Wat kan dit zijn?

 3. Reeds anderhalf jaar heb ik tegen de avond enorm rode kaken. Ook mijn oren, die al jaren pijn doen, zijn heel rood met hier en daar een streepje wit. Ik heb het dan ook warm. Ik ben 63 en denk niet dat het met hormonen te maken heeft. Soms denk ik dat het heftiger is als ik iets eet dat zoet is? Ik zou toch graag weten wat hier de oorzaak van kan zijn.

  • Hej hej Miek, Bij mij is het net hetzelfde, altijd een half uurtje na het eten krijg ik een rood hoofd. Mijn dokter denkt aan hoge bloeddruk en ik heb twee soorten pillen geprobeerd maar die helpen niet aan het rood worden van mijn hoofd. Ik heb tevens gemerkt dat bloeddruk meten iets ras is, ik heb 3 bloeddrukmeters geprobeerd met telkens andere waarden, dus sluit ik hoge bloeddruk uit. Wat zegt uw dokter eigenlijk…? Nu zegt mijn dokter dat het tussen mijn oren zit…

 4. Sinds begin dit jaar heb ik rosacea. heb altijd gebloosd in bepaalde situaties zoals warmte. schaamte enz dan werden mijn wangen rood. Maar nu wordt heel mijn hoofd knalrood en 10x zo rood. schaam mij kapot daarvoor. zie letterlijk zo rood als een paprika… Ook heb ik couperose. zijn vooral kleine wegdrukbare rode vlekjes die als ik het niet warm heb niet heel zichtbaar zijn maar zodra ik paar seconden warm heb het knal en knalrood wordt… snap er niks van dat zo rood wordt. Heb ook op mijn neus ‘draadjes’ op mijn neus en met de zon worden ze vuurrood. vriendin van mij heeft het ook maar bij haar blijft hetzelfde qua kleur. Waarom reageert het zo heftig bij mij? wat kan ik er tegen doen om het blozen en rood worden van couperose te verminderen?

  • Zelfde symtomen……hoop ooit een oplossing te vinden

 5. Hoi, ik heb een vraag. Ik ben vijf dagen geleden in de sauna geweest en heb daar een aantal minuten mijn handen op mijn gezicht gehouden, of er dichtbij omdat ik het te heet vond (in plaats van er uit te zijn gegaan, wat ik beter had kunnen doen). Die dag erna deed mijn gezicht zo’n pijn en er ontstonden allemaal bijna op t oog niet zichtbare blaasjes en diep in mijn wangen voel ik een branderig gevoel. Een aantal dagen later nu begint mijn huid te schilferen (het is echt mijn hele gezicht!). Ik dacht vanochtend dat het beter ging maar het doet nog steeds pijn, ik had vandaag een inspannende dag en mijn hoofd laaide weer helemaal op. En de schilfers zijn er nog steeds… ik ben gisteren naar de huisarts geweest en die zei: “is extreem uitgedroogd waarschijnlijk, vet houden en geduld, kan weken duren”. Maar ik maak me gewoon zorgen, gaat dit over? Wat is er met mijn wangen en onderliggende huidlaag gebeurd? Ik smeer wel een crème nu voor nazorg van brandwonden die ik toevallig had, maar ook daar zit ietsjespietje alcohol dus alles wat ik er op smeer irriteert maar het lijkt tegen enorm droog…

  • Waarschijnlijk is een heleboel zout uit je zweet zich gaan ophopen tussen de handhuid en gezichtshuid. In combinatie met de openstaande poriën door de hitte van een sauna kan dit inderdaad zorgen voor verregaande uitdroging en irritatie van de huid. Misschien iets van milde koelzalf gebruiken? Of even contact opnemen met de huisarts of apotheker voor gedegen dermatologisch advies?

 6. Ik heb de laatste tijd veel erger dan voorheen last dat mijn gezicht rood wordt bij het drinken van alcohol, zo erg dat mensen er opmerkingen over gaan maken. Ik heb dit bij witte wijn, rode wijn en bier… dus t ligt niet aan 1 drankje… iemand een idee wat ik zou kunnen doen om dit te verminderen? Alvast bedankt!

  • Dit zou kunnen liggen aan het bloedvatverwijdende effect van alcohol, maar bijvoorbeeld ook te maken kunnen hebben met een sulfiet-intolerantie. De eenvoudigste oplossing lijkt me stoppen met het drinken van wijn en bier…

  • Ja, voor zover mij bekend tot op zekere hoogte wel. Het blozen zal echter verminderen, maar niet volledig verdwijnen, aangezien je niet zomaar álle bloedvaten in je wangen en gelaat kan laten weg laseren.

  • Heb ook het probleem dat ik na of zelfs tijdens het werk een warm gevoel krijg op de wangen en aan de oren (niet direct rood worden)
   Maar na 10 u werken, iets alcoholisch drinken en dan komen de rode wangen (nie altijd maar geregeld)??

 7. Ik heb al heel lang last van rood worden van mijn gezicht bij het eten van gerechten met rode peper erin. Het hoeft maar heel weinig te zijn en ik heb er al last van (anderen proeven soms niet eens dat er peper in zit). Voel me heel nerveus en gejaagd dan en het jeukt binnenin mijn oren.

  • Ik hoor wel vaker van mensen die allergisch of intolerant zijn jegens een stof in pepers / capsicum en een rood hoofd krijgen bij de consumptie van pepers. Het gaat dan om uiteenlopende soorten pepers; van paprika tot cayennepeper tot Spaanse peper tot chilipeper tot jalapeñopeper tot habaneropeper tot serranopeper… Waarschijnlijk gaat het om de carotenoïde capsanthine, waaruit onder andere de alkaloïde capsaïcine, capsorubine en enkele apocarotenoïden worden gewonnen. Ook capsaïcine-gelijkende alkaloïden c.q. capsaïcinoïden zouden de boosdoener kunnen zijn: dihydrocapsaïcine, nordihydrocapsaïcine, homodihydrocapsaïcine of homocapsaïcine. Als je de reactie niet alleen bij pepers, maar ook bij andere nachtschaden (tomaat, aardappel, aubergine e.a.) zou er ook nog sprake kunnen zijn van een ‘nachtschade-allergie’ of eigenlijk nachtschade-intolerantie. Zie eventueel ook de reacties onder dit artikel:

 8. Ik heb ook last van rode wangen. Bij mij zijn ze rood maar ze gloeien ook nog eens heel erg. Soms heb ik het ook random bij mijn oren en neus. Ik denk dat het aan de hormonen (puberteit) ligt maar wat kan ik er tegen doen. Ik zit er erg mee. Naar de huisarts?

 9. Hallo, Ik heb nu al een aantal weken steeds wanneer ik op mijn werk ben zo vanaf begin van de middag last van hele rode en warme wangen. Dit heb ik in het weekend niet, ook voelen mijn ogen een beetje branderig aan. Hoe zou dit kunnen komen?

 10. Ik word rood in de linker helft van mijn gezicht en heeft een gloeiend gevoel. Maar de andere kant is normaal temperatuur en wit maar ik transpireer niet in mijn gezicht. Wat zou dat kunnen zijn? Eerst dacht ik er niks over ma het komt altijd weer terug aan dezelve kant zonder reden heel willekeurig en duurt voor uren in welk weersomstandigheden dan ook. Ik ben vrouw van 19 jaar. Het doet geen pijn of zo behalve het gevoel dat men linker helft van men gezicht aan het branden is. Het is ongeveer een jaar geleden begonnen.

 11. Ik wordt rood op het deel van mijn wangen onder de ogen (naast de neusbrug) alleen tijdens en na het eten. Heel vervelend. Het tintelt en drukt voelt niet bijzonder warm aan, wel wat. Het voelt alsof het ook op mijn ogen ‘slaat’; na een uurtje zakt het weer weg. Het is onafhankelijk van wat ik eet (diner), ik heb het soms ook tijdens / na het drinken van een glas wijn. Niet bij het ontbijt of lunch.

 12. Ik heb hele erge last van rode wangen. Ze voelen ook heel warm aan dan en er zijn ook wel eens van die witte vlekjes. Ik heb het gewoon 24/7 al vanaf dat ik me kan herinneren en ik ben nu 14. Ik dacht dat het door de puberteit kwam maar me moeder zegt dat ik het al veel langer heb. De huisarts zegt dat ik niks heb. En ik heb ook geen allergie. Ik heb wel reuma en daar gebruik ik medicijnen voor maar ook voordat ik die medicijnen gebruikte had ik dit.

 13. Mijn man krijg soms een heel rood gezicht en warm. Daarna valt hij flauw… het gebeurt altijd tijdens het eten. Hij zit altijd en als ik hem dan op de rug leg dan komt hij pas bij en heeft zijn urine laten lopen. Ik durf niet meer met mijn man uit te eten. Verleden jaar 1x gebeurd toevallig bij mij thuis. Maar dit jaar al 4x.

  • Mijn vrouw heeft epilepsie en krijgt voornamelijk epileptische aanvallen tijdens het eten, en des te meer als het ook nog eens (te) warm is. Is epilepsie reeds uitgesloten? Allereerst zou men direct na zo’n aanval de bloeddruk en bloedsuikerspiegel moeten controleren om hypertensie, hypotensie, hyperglycemie en hypoglycemie uit te sluiten. Ervaart je man ook pijn? In dat geval zou ik ook een maagbreuk en galsteenlijden laten uitsluiten.

  • nee, hij heeft geen pijn. moet daarna veel overgeven en boeren… wel hoofdpijn erna. epilepsie denken ze niet… hij heeft geen tongbeet en voelt het aankomen. Als ik hem op de rug neerleg dan komt die bij anders niet. gr

  • Mijn vrouw heeft ook geen tongbeet, geen urineverlies en niet of nauwelijks andere klassieke epilepsieverschijnselen. Toch waren wij er al jaren van overtuigd dat zij aan epilepsie leed, terwijl twee Nederlands neurologen haar klachten afdeden met “jonge meisjes vallen nu eenmaal flauw.” Pas toen we op eigen initiatief een gespecialiseerd epileptoloog in Antwerpen bezochten, is bij haar een zeldzame vorm van slaapkwab-epilepsie gediagnosticeerd. Hoe dan ook lijkt het me raadzaam om direct na een toeval de bloeddruk en bloedsuiker te laten controleren. Mocht er sprake zijn geweest van pijn in de bovenbuik, dan zou wellicht een maagprobleem of galblaasprobleem een rol kunnen hebben gespeeld… Maar dat lijkt me in dit geval niet erg plausibel. En er is ook geen sprake van neurologische symptomen zoals gevoelsstoornissen, tintelingen, gevoelloosheid, plaatselijke verlamming, spraakproblemen en dergelijke?

 14. Als ik ’s morgens mij aan de lavabo voorover buig om mijn haar nat te maken, krijg ik sinds enkele dagen één rode vlek, ter grote van een stukje van 5 eurocent, op mijn voorhoofd. Na enige tijd is deze terug weg. Wat kan daar de reden van zijn?

 15. Hallo, Sinds een paar weken heb ik ook last van een rood hoofd na inspanning. Soms alleen de wangen en boven de wenkbrauwen, maar meestal het hele gelaat. Ik gebruik bloedverdunners, maar die heb ik al 3 jaar en nog nooit last gehad van roodheid. Een jaar geleden heb ik er Ezetrol bij gekregen en ook geen last gehad. Hoe kan dit ineens zo ontstaan? B.v.d. Grace

  • Zoals in bovenstaand artikel beschreven, kan plotse roodheid in het gezicht velerlei mogelijke oorzaken hebben: veranderingen in de bloeddruk, veranderingen in de zuurstofvoorziening, veranderingen in de hormoonhuishouding, veranderingen in het immuunsysteem, allergische reacties, et cetera… Zonder enige aanwijzing kan enkel naar de exacte onderliggende oorzaak van een rood gelaat worden gegist… :(

  • Aanvulling: Hallo Paul, meer dan 60 jaar heb ik dit nooit gehad. Ik heb ook COPD, maar bij de laatste test had ik 98% zuurstof in mijn bloed. De huisarts kan het verder niet verklaren, maar ik blijf het gek vinden dat ik er nu pas last van krijg. Uiteraard blijf ik meelezen hier, Groetjes Grace

 16. Ik heb alleen rode wangen en weet niet wat het is het leuk ook al Ik heb het al 5 dagen en we weten het nog steeds niet en Ik ben 10 jaar mijn moeder zegt dat het hooikoorts kan zijn maar dat ben ik nooit geweest of ze zegt vijfde ziekte…

 17. Ik ben 23 jaar oud en heb eigenlijk praktisch altijd een rood hoofd, ik word er echt gek van want ik voel mijn wangen dan erg gloeien en voel me daardoor ook niet zo goed (het gevoel alsof ik koorts heb). Ik vraag me af of er iets bestaat waardoor ik dit kan verhelpen want het is echt heel vervelend.. Ik zie uw reactie graag tegemoet.

  • Ben je al eens bij je huisarts geweest met deze roodheidsklacht? En wat bedoel je met een koortsig gevoel? Word je voelbaar warm in je gezicht, stijgt je kerntemperatuur, ervaar je andersoortige klachten? Roodheid kun je eigenlijk alleen wegnemen door de oorzaak te achterhalen en vervolgens te behandelen of weg te nemen. Zijn je schildklierwaarden al eens gecontroleerd, kom je wellicht mineralen tekort, gebruik je medicijnen, hoe staat het met je bloeddruk en bloedsuiker?

  • Ik ben daarvoor naar de huisarts geweest en ze gooien het op stress. Mijn wangen gloeien dan waardoor ik warm in mijn gezicht ben. En heb sowieso een huisstofmijtallergie. Ik heb mijn bloed uitgebreid inclusief alle organen laten testen en alles was goed. Mijn bloeddruk is ook goed. Dus tja ik heb geen idee.. waarschijnlijk kan ik er niks aan doen.

  • Roodheid (maar ook temperatuursverhoging) kan een allergieklacht zijn. Heb je allergiemedicijnen en worden je klachten minder zodra je deze gebruikt?

  • Ik ben 29 jaar en heb opt werk altijd een rood hoofd en is enkel en alleen op ’t werk. Komt da nu door die warmte blazers of zo weet ik niet. De dokter steekt het op stress. En ben allergisch aan huisstofmijt maar daarvoor heb ik medicatie gekregen. En een hoge bloeddruk en daarvoor heb ik ook medicatie gekregen, maar de roodheid vermindert maar niet. Ben echt teneinde raad.

 18. Ik ben een vrouw van 72 en heb nu al een paar maanden last van een rood hoofd echt knalrood. Als ik bijvoorbeeld bij de vreemden ben en moet daar mee praten… ook als ik iets van de grond opraap of de kattenbak heb ik een gevoel dat alles naar me hoofd stroomt. Ik heb ook medicatie voor hoge bloeddruk. Vind het heel vervelend en hoop dat er een oplossing voor is. Groetjes, Lidy

  • Gebruik je de bloeddrukverlager nifedipine? Dit middel staat erom bekend dat het een rood hoofd teweeg kan brengen… Mogelijkerwijs kan je (huis)arts je in dat geval een alternatief voor dit medicament aanreiken…

 19. De meest voorkomende eigenschap / bijwerking bij het gebruik van Viagra of Sildenafil, is ook blozen en hoofdpijn bij de slapen. Na een CVA had ik bepaalde problemen. En gebruik nu Sildenafil. Bepaalde prestaties zijn nu weer als vanouds, maar als bijwerking, dat je er een “blozend” gezicht van krijgt en beetje druk op de slapen.

 20. Ik krijg al meer dan drie jaar een knalrode gezicht tijdens het sporten en het is dan echt knalrood met nog witte vlekjes

 21. Ben 47 en sinds enige tijd last van rood gezicht. Wangen / kin ook een beetje op gezet. Allergietest gedaan (priktest en plaktest) maar kwam niks spannends uit. Gloeit helemaal en blijft de hele dag rood. Iemand een idee / tip?

 22. Ik heb sinds een week opeens last van zweterig gevoel en benauwd krijgen, en dan krijg ik een heel rood hoofd ik voel me dan helemaal gloeien? Ik weet niet wat het is want dan krijg ik last van me buik of gaat me hart ook sneller tekeer wanneer ik een rood hoofd krijg. Gr. Des

  • Deze vorm van roodheid in het gezicht zou te maken kunnen hebben met blozen… Een rood gezicht gaat dan vaak gepaard met een gevoel van spanning, onzekerheid of schaamte. En deze stress / spanning kan weer tot buikpijn en hartkloppingen leiden. Ook een te snelle schildklier gaat nog weleens gepaard met een ‘rood hoofd’, hittevlagen, benauwdheid, een soort van opvliegers, een snellere hartslag en/of buikklachten.

 23. Hallo! Wauw! Ik dacht dat ik de enige was met hetgeen ik heb, maar zoals ik al lees is het niet zo! Als ik nerveus ben of moe, dan krijg ik ook allemaal rode vlekken, op in gezicht, in mijn hals… en vooral bij een vergadering als ik ook wat wil zeggen, vreet ik mezelf helemaal op… Ik heb de roodheid zelfs bij het afrekenen van mijn boodschappen. Ik ben 30 jaar, maar ik denk dat leeftijd niet veel uitmaakt, ik ben vroeger veel gepest en ik denk dat ik daardoor faalangst heb. Het enige wat mij helpt is om naar buiten te gaan, een stuk lopen of fietsen, en bij vermoeidheid even een halfuurtje op de bank slapen! Wie weet moet ik binnenkort ook even mijn bloeddruk laten meten, maar ik herken mij vooral in het stukje nervositeit, ik denk dat het een stukje is van jezelf accepteren zoals het is, en zeg maar tegen jezelf dat je goed genoeg bent!

  • Dag Anne, Ik heb net hetzelfde probleem. Met ook een hoge bloeddruk als gevolg v/d nervositeit. Ik wordt ook heel snel rood, eerder rode vlekken. Ook in de hals en op de borst. Ik neem bloeddrukverlagers, maar mijn probleem is spijtig genoeg nog niet opgelost.

  • Hallo, Ik kamp ondertussen al 2 jaar met het roodheidsprobleem.. Wel slaapproblemen en hoge bloeddruk (die nu min of meer onder controle is met medicijnen). Ik heb het gedurig, dat knalrode hoofd met die vervelende vlekken in de hals… Het beheerst heel mijn leven, om gek van te worden!

  • Ook jou stel ik dan maar deze vraag: gebruik je de bloeddrukverlager nifedipine (Nifedipine Vertraagde Afgifte of Adalat Oros)? Dit middel staat er namelijk om bekend dat het een rood hoofd kan veroorzaken… Wellicht kan je arts je in dat geval een nifedipine-alternatief bieden…

 24. Vaak na het scheren ook had ik een rode huid, eerst had ik niet eens door dat dit na het scheren kwam, aangezien het lang rood bleef. Kwam er achter dat ik niet altijd goed reageerde op bepaalde scheercrèmes of aftershaves, huidirritatie dus, wellicht allergische reactie of zo. Koop nu expres producten die minder voor irritatie zorgen met natuurlijke ingrediënten. Aanrader hoor, zat ik heel lang mee en wist niet wat nou echt de oorzaak was. Het werkt voor mij. David

 25. Ik ben 36. Heb sinds 3 weken erge last van rode brandende wangen. Mijn huid voelt ook heel droog. Vanochtend werd ik wakker en was mijn huid zelfs schilferig dit ondanks nachtcrème. Ik heb dit nooit gehad wat kan dit zijn?

  • Dit kan wel eens met de kou te maken hebben… ik heb dezelfde reactie, de wangen gloeien en worden heel warm, ik werkte toen die tijd in een bloemenwinkel waar de deur de hele dag open stond, vrij frisjes dus, als ik dan eenmaal weer in een warme kamer kwam kreeg ik ook dat probleem. Ik heb het nu al met mijn handen! Winterhanden… ’t is nog niet eens heel koud!

 26. Hallo. Ik ben 42 en heb sinds 5 jaar suikerziekte, maar sinds een jaar heb ik veel last van een rood hoofd en wangen, waarbij het gevoel ontstaat van grote druk en soms met hoofdpijn. Veelal ‘ middags en ’s avonds. Maakt niet uit voor of na eten. Hoofd voelt warm tot heet aan maar ik zweet totaal niet. Als de bloedsuikerspiegel hoger dan 7 of lager dan 5 is heb ik er meer last van. Als in een gebouw de verwarming aan staat.wordt het nog erger. Water op hoofd biedt enige verkoeling. Bloeddruk is wel iets hoger maar ook niet genoeg om bloeddrukverlagers te nemen. Er is geen verschil of je wel of geen koffie of geen biertje neemt. Hiermee al geëxperimenteerd. Als ik mij druk maak of in discussiesituaties beland is het de ene keer erger en andere keren heb ik nergens last van. Wat kan het zijn en wat kan ik er tegen doen?

 27. Ik denk dat koud douchen bij de meeste van jullie wel zal werken. Ik ben verder geen dokter en heb geen wetenschappelijke onderbouwing hiervoor, maar wat ik wel weet is dat het in ieder geval bij mij wel werkt.

  • @Thijs: Zonder enige medische kennis en/of onderbouwing een advies geven komt op mij over als levensgevaarlijk. Uw advies is net zo`n contrastreactie als diepgevroren ijs in de zon leggen. Aan die reactie heeft men niets als men niet wat daarbij de loskomende processen zijn. Bij niet weten raadpleeg een arts of een anderszins medisch geschoolde, uw “advies” opvolgen doet mij huiveren.

  • Thijs raadt enkel aan om koud te douchen, niet om je eigen rode hoofd af te hakken. Of je een koude douche al dan niet uitprobeert, is logischerwijs je eigen keuze. Maar mocht het niet werken, dan is er natuurlijk nog geen man overboord. Ik hoop dat je reactie sarcastisch bedoeld is, want logischerwijs is koud douchen geen medisch advies…

 28. Hallo, Ik heb altijd al last gehad van roodheid in mijn gezicht. Alleen ik heb het gevoel dat het alleen maar erger aan het worden is. Ik ben nu 17 jaar oud. Ik heb eigenlijk altijd een rode kin, wat mij erg irriteert. Bij al een beetje warmte krijg ik knalrode wangen en een vuurrode kin. Ik irriteer mij hier vreselijk aan. Vooral als ik uitga en ook wat alcohol drink, krijg ik het heel erg. Ik zie gewoon dat mensen er naar kijken en sommigen zeggen er ook wat over. Na/tijdens het volleyballen heb ik ook altijd een tomatenhoofd. Ook soms na het avondeten krijg ik een rode kin en vlekken in mijn hals, maar dat is niet bij alle avondeten zo. Ik heb nog geen allergietest gedaan. In restaurants vermijd ik vaak warm en pittig eten, omdat ik weet dat ik dan een rood hoofd krijg. Ik gebruik wel foundation, met name op mijn kin. Kan dit een oorzaak zijn? Als ik het niet gebruik valt mijn rode kin nog meer op. Moet ik hiermee naar de dokter? Ik hoop dat u er misschien een antwoord op heeft, want ik word er gek van! Met vriendelijke groeten, Nina

  • Zo herkenbaar, alles, ik ben nu 46, alhoewel ik het rood worden zelf wel redelijk geaccepteerd heb blijf ik opmerkingen van anderen echt moeilijk vinden, ik word er onzeker van, ook boos, verweer mezelf er wel tegen maar ik weet dat het effecten heeft op mijn functioneren…

  • Hoi Nina, Ik heb precies hetzelfde alleen niet op m’n kin, maar mijn wangen worden heel erg rood. Ik gebruik nu ook foundation, maar ik ga er denk ik mee stoppen, ik denk ook dat de roodheid daar misschien door komt.

 29. Ik heb al een tijdje rood voorhoofd, en rode zijkant van de wangen: ik ben 55 jaar en sport nog veel nl. 3 tot 4 keer per week een 10 km joggen; ik heb wel de gewoonte om mij dikwijls niet onmiddellijk te douchen en tijdens het douchen wrijf ik de shampoo soms mee op mijn aangezicht. Mijn vrouw denkt dat ik de beschermlaag van mijn gezicht hierdoor schaadt en ook het zweet dat te lang op mijn hoofd blijft tast het gezicht aan. Is dat zo? Ik voel soms wel een licht brandend gevoel op mijn wangen.

  • Ja. De huid wordt bedekt door een zuurmantel (een filmlaagje bestaande uit talg/huidvet). Deze flinterdunne beschermlaag bevat natuurlijke vocht-vasthoudende bestanddelen en beschermt de onderliggende hoornlaag tegen uitdroging. Shampoo kan (afhankelijk van de exacte samenstelling) de huid irriteren. Hetzelfde geldt voor zweet, want zweet bevat veel zouten en afvalstoffen. Gebruik dus liever een zeer mild huidverzorgingsproduct voor je gelaat en absoluut geen ontvettende shampoo. En spoel zweet inderdaad zo snel mogelijk van je gezicht, liefst nog voordat het volledig is opgedroogd/ingedroogd. Dit om huisirritatie en roodheid te voorkomen.

 30. Ik heb ook vaak last van roodheid in ’t gezicht, de laatste tijd word ik zo vaak rood en het is zo irritant. Elke keer als ik bijvoorbeeld met een paar jongens praat of iets moet voorlezen word ik super rood. Soms heb ik het niet eens door want dan zeggen mensen dat ik vet rood ben. Ik vind het super irritant want ik kan dus niet eens meer normaal praten. Dit had ik een jaar geleden eigenlijk niet, nou ja toen ben ik in dat jaar iets van 3x rood geworden, maar nu al iets van 6 keer en het jaar is pas weer net begonnen. Na de vakantie is de roodheid dus eigenlijk erger geworden. Maar ja, ik weet niet echt hoe het komt.

 31. Hoi ik ben Michael 35 jaar en heb al heel lang last van dat ik een raar gevoel heb in me gezicht en word kort daarna rood en warm en gaat niet zomaar weg. Pas nadat ik een oxazepam inneem zakt het? Kan dit een soort paniekaanval zijn? En dat raar gevoel in me gezicht is ja me kaak doet dan niet echt zeer maar meer irritant en me gezicht ook word er op een gegeven moment ook eng bij. M.v.g. Michael

  • Hallo, Ik heb ook erg last van een rood hoofd en schaam me er ook voor waardoor het lijkt of het nog erger wordt, het gloeit dan heel erg en zie erg rood, heb het op me werk en ook al ik naar verjaardagen moet vind dit erg vervelend, war kan ik hier tegen doen? Ben al bij dokter geweest en die had het nog nooit gehoord en heeft ook mijn bloeddruk opgenomen dies was goed en bloed laten prikken alles was goed! Heb je hier iets voor of wat kan ik eraan doen het beheerst me leven ben er veel mee bezig!!! Hoor graag als iemand iets weet wat ik eraan kan doen???

 32. Hey Paul, Ik ben een jongen van 15 jaar en heb eigenlijk me hele leven al een knalrood gezicht, ik ben verder niet een heel onzeker persoon, alleen in echt nieuwe situaties, verder ben ik juiste meestal heel zeker van mezelf. Toch gaat me knalrode gezicht bijna nooit weg zeker niet als ik sport. Kan ik hier iets aan doen want ik word er echt gek van!

 33. Ik ben 21 jaar en vroeg mij af of de roodheid van mijn gezicht tijdens het sporten veroorzaakt kan worden door het slikken van de pil? Ik had tot mijn 16e namelijk nooit last van een rood gezicht tijdens het sporten en heb heel mijn leven behoorlijk intensief gesport. Ik slik vanaf mijn 16de ongeveer de pil en vanaf die tijd kan ik me herinneren dat ik binnen 10 minuten zo rood als een tomaat wordt als ik me ook maar even inspan. Ik snap dat de bloedvaten verwijden in mijn gezicht, maar waarom heeft dan niet iedereen zo’n rood gezicht tijdens het sporten? Het duurt ook altijd een uur voordat het weer een beetje verdwenen is.

 34. Ik ben 66 en ben super goed door de overgang gerold; zelden opvliegers, dus eigenlijk geen hinder van gehad. Nu heb ik sinds 3 jaar steeds last van blaasontsteking en kreeg van de uroloog een hormoonkuur voor een jaar, waar ik na 2,5 maand mee gestopt ben omdat ik er depri van werd. Dat is nu 14 maanden geleden… Nu krijg ik op de raarste momenten een rood hoofd, wat niet eens warm aanvoelt. Ook mijn lichaam blijft normaal. Zou het mogelijk zijn dat die hormoonpillen daar de oorzaak van zijn en tot hoelang zou dat doorwerken? Met vriendelijke groet, Jetteke

  • Als je de overgang al een tijdje achter de rug hebt, kan de het vaginaslijmvlies inderdaad dunner zijn geworden, waardoor je ontvankelijker wordt voor blaasontstekingen. Een vaginale hormonenzalf kan in zo’n geval uitkomst bieden. Een dergelijke hormoonzalf bevat doorgaans estriol, een stof die sterk lijkt op het vrouwelijk oestrogeenhormoon. Of een dergelijke crème een rood hoofd/gezicht/gelaat kan veroorzaken, weet ik niet. Welke crème gebruik(te) je precies? Oh wacht, ik lees nu dat je een orale hormoonkuur (hormoonpillen) hebt gekregen… een hormoonzalf/hormooncrème is eigenlijk veel gebruikelijker in geval van blaasontstekingen/urineweginfecties. Desalniettemin de vraag: welke merk/type hormoonkuur heb je geslikt?

  • Ik gebruikte Synapause E3-ovules, maar die heb ik heel kort gebruikt. Met vr. gr. Jetteke

 35. Hoi ik ben Madelon 18 jaar. Ik kamp met iets ergs vervelend ’s ochtends tot ’s avonds vooral in dit warme weer heb heb ik een heet en rood hoofd. Hierdoor paniekeer ik gauw en creëer ik een soort van opvlieger waardoor ik die warmte in me gezicht er niet uit krijg. Meestal gooi ik dan koud water in m’n gezicht of m’n lichaam omdat ik anders bang ben om flauw te vallen. Ook slaap ik met een koud washandje voor die hitte in mijn gezicht. Komt dit iemand bekend voor? En wat kan je ertegen doen?

 36. Beste redactie (of anderen met nuttige tips), Ik ben een man van 28. Ik heb al ruim een half jaar last van rode vlekken op m’n wangen en dan vooral recht onder m’n ogen. Het komt in periodes. Soms is het miniem, maar soms is het ook flink ernstig. Ik ben als eens bij de huisarts geweest, maar op het moment dat m’n afspraak plaatsvond zat ik net in een periode waar er weinig aan de hand leek. Hij zei dan ook: “Zal wel een allergie zijn geweest”. Ik probeer al maanden erachter te komen waarop m’n huid reageert (eten, drinken, roken, zon, slaaptekort, etc.), maar ik kan niks ontdekken. Het lijkt steeds compleet willekeurig weer rood en vlekkerig te worden en dit blijft dan zo 1-2 weken. Het voelt dan ook licht jeukerig en branderig. Ik hoop dat iemand mij met een tip op de juiste weg kan helpen. Ik zit er namelijk regelmatig mee en ben me er dan erg bewust van dat ik ‘er niet uit zie’. Veel mensen hier zullen dit gevoel kennen. Ook de angst dat de roodheid weer terug gaat komen op zeer ongeschikte momenten speelt een rol. Bij voorbaat dank!

  • Beste Joe, Dit klinkt inderdaad als een huidaandoening… Zonder de precieze uiterlijke kenmerken van de rode vlekken te hebben gezien, is het heel lastig om er iets over te zeggen. Google bijvoorbeeld eens naar afbeeldingen van huidaandoeningen in het gezicht… In eerste instantie urticaria/netelroos, constitutioneel eczeem, (allergisch of irritatief) contacteczeem, zonneallergie en rosacea… En daarnaast (atopische) dermatitis perioralis, psoriasis en huidlupus oftewel cutane lupus erythematodes (LE)… Maak de eerstvolgende keer dat je roodheid opspeelt foto’s van je gelaat, zodat je de aard, ernst en hoedanigheid van de rode huid in elk geval aan je huisarts kan laten zien. Ik vermoed netelroos, maar ik ben geen arts, dus kan je ook geen uitsluitsel geven. In dit artikel over galbulten/urticaria kun je er desgewenst meer over lezen. Sterkte, beterschap & groeten, Paul

  • A v velzen

   Slik imipramine krijg ik daar de rode vlekken van in het gezicht? Gaan dat ook weer over?

  • Voor zover ik weet is roodheid in/van het gezicht geen bekende bijwerking van het antidepressivum imipramine. Wel kun je allergisch of overgevoelig reageren op dit medicament, wat zich kan manifesteren in o.a. jeuk en huiduitslag. Hoe is de aard en ernst van de roodheid? Is er enkel sprake van milde verkleuring of veeleer van eczeem of netelroos? Mocht je je ongerust maken, neem dan voor de zekerheid even contact op met je huisarts.

 37. Hallo, ik heb al een paar jaar last van mijn rode wangen. Ik krijg het vaak te horen van mijn vrienden als we buiten zijn. Ze zeggen je hebt rode wangen terwijl het van binnen koud aanvoelt, het gaat pas weg na 10 a 15 minuten.

 38. Beste, Ik word zowat hopeloos. Ik heb namelijk regelmatig een rood aangezicht (bijna dagelijks) en jeuk (net alsof er mieren over mijn schedel kruipen), gezwollen wenkbrauwen, lopende ogen, misselijkheid… En dit al meer dan een jaar lang… Heb al dokter, vrouwenarts en 2 huidspecialisten bezocht en wel een 10-tal medicatie uitgeprobeerd. Die helpen meestal een paar dagen, waarna het allemaal opnieuw herbegint. Ik ben 48 en ja misschien wel in de overgang, maar is dit wel normaal? Het is heel moeilijk leefbaar! De laatste huisarts denkt dat ik chronische netelroos heb, maar waarom helpt de medicatie dan niet? Groetjes, Lotje

  • Beste Lotje, Netelroos is een ontzettend vervelend probleem, wat in veel gevallen ongrijpbaar blijft. Mijn eigen ervaringen met netelroos heb ik gedeeld in dit artikel over galbulten/urticaria en dit artikel over mogelijke oorzaken van netelroos. Chronische netelroos kan gerelateerd zijn aan o.a. allergieën, auto-immuunziekten, schildklieraandoeningen, angio-oedeem/lymfoedeem, et cetera. Hopelijk heb je iets aan deze artikels en de vele tientallen reacties eronder. Heeft je dermatoloog trouwens al allergietests bij je uitgevoerd? Groeten, Paul

 39. van der broeck Reageer

  Hallo, Sinds een paar jaar heb ik na het avondeten rood en warm gezicht en hals. Deze roodheid gaat meestal gepaard met neusverkoudheid. Na een uur gaat het meestal over, maar vaak heb ik dan ook problemen met de ademhaling en hartkloppingen.

  • Dit klinkt als een voedselallergie. Houd eens een tijdje een (di)eetdagboek bij en ga na of je verbanden kunt ontdekken tussen de specifieke dingen die je hebt gegeten of gedronken en de klachten die je ervaart. Wellicht reageer je slecht op vis, vlees, sulfiet, bepaalde granen, zuivel, noten, zaden, et cetera.

 40. Dag Paul, Ik ben een tijdje bezig met afvallen. Dat gaat goed. Alleen nu krijg ik na het warme eten een vuurrood hoofd en soms krijg ik er ook hoofdpijn bij. Uiteindelijk trekt dat wel weg, maar ik werk veel ’s avonds (in de zorg). Ik ben erg benieuwd wat de oorzaak kan zijn en wat ik er misschien tegen kan doen. Hiervoor had ik hier bijna tot geen last van. Ik drink genoeg vocht, ruim 2 liter. Groeten, Marloes

  • Een rood gezicht na warm eten is vrij gebruikelijk, omdat de warmte de bloedvaten aan het huidoppervlak verwijdt. Wel gek dat het pas gebeurt sinds je sport… Het zou natuurlijk een ‘goed’ teken kunnen zijn… Door sporten wordt je conditie/uithoudingsvermogen namelijk beter, wat eigenlijk inhoudt dat je hartfunctie en longfunctie zijn toegenomen, wat je bloedcirculatie bevordert. Je lichaam kan dus efficiënter zuurstofrijk bloed rondpompen, wat in feite positief is. Dat je er hoofdpijn bij krijgt, zou echter ook kunnen betekenen dat er sprake is van een voedselintolerantie of klassieke voedselallergie. Een rood gelaat wordt vaak gezien bij mensen die niet tegen aspartaam, mononatriumglutamaat of sulfiet kunnen. Of bij overgevoeligheid jegens gluten en/of lactose. Dat je een rood hoofd krijgt na het eten van pittig voedsel, zoals hete pepers, gember, curry is al helemaal gebruikelijk. Hetzelfde geldt voor vezelrijk en calorierijk voedsel, omdat je lichaam veel moeite moet doen voor de verwerking ervan en omdat je bloedsuikerspiegel erdoor gaat pieken, wat weer resulteert in een rood gezicht. Je bent niet toevallig voedingssupplementen (met veel elektrolyten) gaan nemen in verband met het sporten? En laat voor de zekerheid je bloeddruk meten… Sterkte ermee!

 41. Katrien van Pelt Reageer

  Ik wil even reageren op het UITERLIJK van jullie site. Dit lettertype is heel lastig te lezen, waardoor ik afhaak helaas, want de thema’s zijn natuurlijk heel interessant. Groeten, Katrien

  • Beste Katrien, Dankjewel voor de feedback! Het is heel fijn om andermans mening te krijgen over de site, want dat gebeurt (helaas) niet vaak. Het lettertype dat we gebruiken is eigenlijk vrij standaard, dus zou het kunnen dat je je webbrowser hebt uitgezoomd, waardoor het lettertype te klein is? In dat geval zou je je browser kunnen ‘herinitialiseren’ via beeld –> zoomen –> herinitialiseren. Als het niet aan het formaat, maar echt aan het lettertype ligt, kan het zijn dat er een afwijkend lettertype wordt ingeladen door het apparaat dat je gebruikt, door de browser die je gebruikt of door een ander softwarematig aspect. Zou je me alsjeblieft willen uitleggen waarop en waarmee je Gezondr bekijkt? Dat zou ten zeerste op prijs worden gesteld! Dankjewel alvast. Groeten, Paul

 42. Tot een paar jaar terug werd ik altijd lekker bruin, maar nu loop ik vrijwel constant met een rood tot zeer rood hoofd rond en is mijn neus paars geworden. Ik ben 57 en heb van mijn huisarts tabletten tegen hoge bloeddruk gekregen om het rood zijn te onderdrukken. Dit werkt echter niet. Sinds een paar dagen merk ik dat het topje van mijn neus klopt en pijnlijk is. Alcohol heeft direct een warmtegolf tot gevolg. Al met al een vervelende situatie waar ik graag een advies/raad in zou hebben. Met vriendelijke groeten, Geerd

  • Sorry, ik ben niet zo bekend met de naam Geerd. Als je naam is afgeleid van ‘Gerda’ en je dus van het vrouwelijk geslacht bent, zou de roodheid in het gezicht te maken kunnen hebben met overgangsverschijnselen. Ik verwacht echter dat je een man bent, wat de overgang uitsluit. Wel zou het hebben van een rood gezicht in dat geval gerelateerd kunnen zijn aan een afnemende testosteronproductie. Aangezien je neus paars wordt, klopt en zelfs pijn doet, kan er ook meer aan de hand zijn. Van een verhoogde bloeddruk (hypertensie) tot chronische bijholteontstekingen (sinusitis). Ervaar je naast de roodheid van gelaat en neus ook aanvullende pijnklachten en ademhalingsklachten? Drukkende of kloppende pijn rondom de oogkassen, achter de wangen/kaken of nabij het voorhoofd? Of kortademigheid, keelpijn, symptomen van neusverkoudheid zoals een verstopte neus, loopneus, snotteren, hoesten, niezen, overmatige slijmproductie of heesheid? Nou ja, een rood gezicht kan -zoals je in het artikel hierboven kan lezen- verschillende oorzaken hebben, dus de onderliggende oorzaak wordt meestal ontdekt aan de hand van overige symptomen en randfactoren. Heel veel sterkte in ieder geval!

 43. Hallo, Ik heb tijdens/na het hardlopen hele erge fel rode en fel witte vlekken in mijn gezicht, schouders en borst. Dit is alleen bij het hardlopen, bij andere soorten van sport heb ik er geen last van. Hoe kan dit en is er iets wat ik hier aan kan doen? Ik hoop heel erg dat iemand me kan helpen! Groetjes, Mattanja

  • Beste Mattanja, Directe spier-energie wordt verkregen uit ATP (adenosinetrifosfaat); hiervoor is zuurstof en suiker (in de vorm van glucose) of vet (in de vorm van vrije vetzuren) nodig. Tijdens cardiovasculaire lichamelijke activiteiten zoals hardlopen wordt er veel gevergd van je hart- en longfunctie. Je hart moet immers een heleboel extra zuurstofrijk bloed door je lichaam pompen en je longen moeten dit bloed van zuurstof voorzien. Dit bloed komt bij de zuurstof- en brandstof-behoevende spieren terecht via een netwerk van bloedvaten. Je bloed bevat rode bloedlichaampjes die zuurstof van je longen naar je spieren vervoeren en koolstofdioxide afvoeren naar de longen om te worden uitgeademd. Je zenuwstelsel geeft commando’s die leiden tot aanpassing van je hartritme en ademhalingscentrum. De hartslagfrequentie (het aantal kloppingen per minuut) gaat omhoog en het het slagvolume (de hoeveelheid bloed die het hart per slag rondpompt) neemt toe. Niet alleen het hartminuutvolume neemt toe; OOK de verdeling van bloed tussen organen en spieren verandert omdat je spieren ineens veel meer zuurstof nodig hebben. De aders naar je spieren verwijden zich (vasodilatatie) en de aders naar de inwendige organen worden ietwat dichtgeknepen (vasoconstrictie). Bij intensieve cardiovasculaire inspanning wordt ruim 80% van je bloed naar je spieren gepompt. Je spieren krijgen dus extra zuurstof aangereikt en geven extra koolstofdioxide af. De ventilatie via je longen neemt ook enorm toe, want het ademminuutvolume (de hoeveelheid lucht die per minuut wordt ingeademd) dient perfect te worden afgestemd op de benodigde uitwisseling van O2 (zuurstof) en CO2 (koolstofdioxide). Het gevolg: een bonzend hart en gierende longen… Voor het rondpompen van de ENORME hoeveelheden bloed die nodig zijn om te kunnen hardlopen, heeft ook je hart zelf extra zuurstof en brandstof nodig. Het cardiovasculaire systeem (hart en bloedvaten) is al met al uiterst gevoelig voor de bewegingen die je uitvoert. De rode en witte vlekken zijn het directe gevolg van het samentrekken en uitzetten bloedvaten… Van de veranderende bloedverdeling… Van het rondpompen van extra grote hoeveelheden bloed richting je spieren… Van het terugstromen van extra grote hoeveelheden kooldioxide richting je longen… Van veranderende zenuwactiviteit… Het enige wat je hieraan kan doen is je trainingsintensiteit aanpassen, dus langzamer hardlopen, waardoor je hartslagfrequentie afneemt en je ademhaling rustiger wordt. Succes ermee! Groeten, Paul

 44. Hoi Tonia, Ook ik heb dat steeds na het warme eten. Naast mijn gezicht worden ook mijn benen rood en warm. En na 1,5 a 2 uur zakt het af en krijg ik koude rillingen. En daarna voel ik me weer goed. Ook krijg ik een rood hoofd als ik veel spanning heb of erg nerveus ben.

 45. Ik heb vaak een rood hoofd bij hevige inspanning. Ik sport elke dag 1.5 uur en dan krijg ik het aardig snel, ook na het douchen en afdrogen goed zichtbaar. Ben 21 jaar.

 46. Mijn gezicht en nek worden rood en gaan tintelen al na één slokje alcoholhoudende drank. Een enkele keer kan ik een glas wijn drinken zonder last te krijgen maar dat is echt een uitzondering. In gezelschap hou ik het dus maar bij een frisdrank of glaasje water! Zou dit vallen onder de noemer alcoholintolerantie?

  • Dat hoeft niet per se. Alcohol verwijdt namelijk ook de bloedvaten, wat tot roodheid kan leiden. Er bestaat inderdaad wel een (zeer zeldzame) alcohol-allergie (of eigenlijk intolerantie) die vooralsnog niet goed in kaart is gebracht en waarschijnlijk te maken heeft met het niet goed kunnen metaboliseren van alcohol doordat er iets fout gaat met de aldehydedehydrogenase (ALDH/ALDH2), het enzym dat toxisch ethanal/aceetaldehyde (een metaboliet van ethanol/alcohol) omzet tot azijnzuur in de lever. Wat door veel mensen wordt aangezien voor alcohol-intolerantie is echter maar al te vaak een overgevoeligheidsreactie op bepaalde ingrediënten in alcoholische dranken, waaronder gerst, hop, gist, rogge, tarwe, gluten, histamine en sulfiet. Als je slecht reageert op wijn zou er sprake kunnen zijn van een kruisallergie; veel ‘wijn-intoleranten’ zijn namelijk allergisch voor stuifmeel, huisstof, huisstofmijt en bepaalde voedselallergieën, met name t.a.v. bier en noten! De oorzaak van de ‘allergie’ of intolerantie voor alcoholhoudende dranken zit ‘m waarschijnlijk in allergie voor bepaalde eiwitten en/of biogene aminen (histamine e.a.) en wellicht in een overgevoeligheidsreactie t.a.v. bepaalde ingrediënten in alcoholische dranken, waaronder gerst, hop, gist, rogge, tarwe, gluten, histamine en sulfiet. Vaak is er dan ook sprake van meer symptomen dan roodheid.

 47. Ook ik heb veel last van rood worden in mijn gezicht in ongemakkelijke situaties. Vooral als ik met een vrouw alleen aan een tafel zit weet ik mij geen houding te geven. Op mijn werk is dat ook zeer moeilijk omdat je daar vaak reacties op krijgt. Heb mijn hele leven al last van contact met vrouwen en mij ongemakkelijk voelen. Hoe kan ik dit het best tegengaan en mij beter voelen?

  • Ik heb geen idee van de exacte situatie, maar rood worden in dit soort situaties zou gerelateerd kunnen zijn aan een stukje onzekerheid. Als sociale onzekerheid ernstige vormen aanneemt wordt er ook nog weleens gesproken van een ‘sociale fobie’, een stoornis die raakvlakken vertoont met o.a. contactschuwheid, afwijzingsangst en faalangst. Gaat onzekerheid je leven beheersen, dan wordt er zelfs nog weleens over ‘Ontwijkende persoonlijkheidsstoornis’ (OPS) gesproken, maar als het bij ‘rood worden’ blijft zou ik me daar vooral geen zorgen over maken. Ik ken gematigd onzekere en zelfs voormalig schuwe mensen die veel hebben gehad aan assertiviteitstraining. Bepaalde vormen van onzekerheid gaan eveneens gepaard met introversie, ingetogenheid, terughoudendheid en/of een laag zelfbeeld (al hoeft ook dat natuurlijk absoluut niet per se het geval te zijn). Verdiep je daarom bijvoorbeeld ook eens in de kenmerken en kwaliteiten van extraversie.

  • Kleine oefening tegen roodheid in het gelaat: Richt je op het gesprek en focus op je oren. Begin met het niet kijken naar iemands ogen, maar naar zijn/haar voorhoofd. Zo lijkt het alsof je haar aankijkt, maar in werkelijkheid kijk je iemand niet direct aan, waardoor je minder onzeker en minder rood wordt. Ga mee in het gesprek en je merkt dat het vanzelf makkelijker gaat. Oefen met bekenden en vertrouwde mensen. Let op je ademhaling, en tot slot, niemand is meer dan jij. Wat is het ergste wat er kan gebeuren? Ze vind jou niet leuk/interessant? Oké… even slikken en weer doorgaan. Dat is het leven. De enige manier om van “het jezelf geen houding weten te geven in het gezelschap van vrouwen” af te komen, is oefenen en leren van je fouten. M.v.g. Mariska

 48. Ik heb sinds het nieuwe jaar al een paar keer op school gehad dat ik helemaal rood werd en mijn nek helemaal warm werd en het gevoel heb dat ik ziek word. Als ik dan ziek naar huis fiets voel ik me alweer veel beter en thuis voel ik me weer bijna goed. Ik dacht aan ’t eerste (hormonen) maar, het is wel vreemd dat ik er alleen maar last van heb op school.

 49. Hallo, Sinds een paar maanden krijg ik iedere ochtend na het douchen enorme vlekken op mijn gezicht en mijn hele gezicht en ogen branden dan. Ik gebruik geen zeep dus dat kan ’t niet zijn. Ook reageer ik soms op een glas wijn en krijg ik knalrode wangen. Is dit een vorm van couperose? En zo ja, wat kan ik hiertegen doen?

  • Beste Sabine, Ik ben geen expert, maar dit klinkt veeleer als netelroos, contactallergie of contacteczeem dan als couperose of rosacea. Mocht je na het drinken van wijn exacte dezelfde vorm van huiduitslag krijgen als na het douchen, dan zou er eventueel ook nog sprake kunnen zijn van een extreme overgevoeligheid voor sulfiet of sulfietallergie. Mocht er inderdaad sprake zijn van een histaminische/allergische c.q. histamine-gerelateerde huidreactie, dan zou een antihistaminicum dienst kunnen doen. Natuurlijk kan er ook sprake zijn van couperose (of rosacea), want zowel alcohol als warm water beïnvloeden je bloedvaten en bloedstroom, dus ook de bloedvaatjes in je gelaat. In geval van couperose of rosacea wordt doorgaans een tetracycline-antibioticum, een retinoïde, azelaïnezuur of metronidazol voorgeschreven. Ik ben overigens GEEN arts, hopelijk kan je huisarts of dermatoloog uitsluitsel geven. Sterkte & groeten, Paul

  • Ik heb ook veel last van een rood hoofd, mijn leven lang, nu 47 jaar. veel overwonnen en ontdekt, grotendeels ermee leren leven. Ik douche niet meer ’s morgens en niet elke dag omdat het veel effecten heeft. als ik douche, neem ik ook wisselbaden op mijn benen, eindigend met koud. Zodat de bloeddoorstroming zich daar meer richt, dat is even doorbijten maar lekker. Ook ben ik net begonnen met mijn gezicht te masseren. Na wat speuren heb ik ontdekt dat je door masseren de aanmaak van bindweefsel kunt stimuleren, je huid steviger maakt en daarmee ook couperose e.d. kunt verminderen. De effecten weet ik nog niet. Ik weet hoeveel impact het op je functioneren / leven kan hebben! Groetjes Anita

 50. Vaak als ik met mijn collega aan de praat raak dan begint deze lichtjes te blozen. Soms wordt ook de borst en halsstreek erg rood. Heeft dit ook een betekenis c.q. oorzaak?

  • Dit kan van alles zijn; onzekerheid, verlegenheid, schuchterheid, verliefdheid, ‘sociale ongemakkelijkheid’ c.q. onhandigheid etc. Zelfs hormonen, lichamelijke inspanning of gewoon warmte behoort tot de opties…

 51. Tonia Rozendaal Reageer

  Goedenavond, Ik krijg al een week na het avondeten een erg warm rood hoofd, net alsof mijn wangen in brand staan. Ik ben 44, heb geen zweetaanvallen, duurt wel een tijd voordat het weer wegtrekt.

  • meer salades e.d. eten. Ik heb het ook, rood hoofd, je bloedvaten verwijden bij warm voedsel, het is zoals het is. De oordelen zijn vaak het moeilijkst, omdat er vaak onzekerheid, verlegenheid, verliefdheid, spanning etc. aan een rood hoofd gekoppeld wordt en daardoor kun je je heel kwetsbaar gaan voelen maar in feite is het gewoon een lichamelijke reactie die heel open en direct is.

 52. Tonia Rozendaal Reageer

  Goedenavond, Ik heb sinds enkele dagen na het avondeten dat ik een erg warm hoofd en branderige wangen krijg, ik zweet niet. Het duurt dan ook een tijd voordat dit wegzakt. Ik ben 44.

  • Ik ben heel benieuwd of er mensen zijn die weten wat dit is inderdaad. Heb het ook sinds een maand… Rode en gloeiende wangen/jukbeenderen en een zwaar gevoel in mijn hoofd. Vicky, 24

 53. perit scarlett Reageer

  Hallo, Ik heb een normale tot gemengde huid, telkens als ik in een warme plaats zit beginnen m’n wangen ter hoogte van m’n jukbeenderen te gloeien, er komen rode bobbels op, met zelfs soms hoofdpijn tot gevolg. Het is geen couperose, geen roodheid bij verlegen zijn, enkel branderig gevoel bij het warm hebben. Ook als ik thuiskom na een werkende dag in de kou (airco op het werk). Thuis is het warmer, dan komen die branderige vlekken weer op! Ik heb al allerlei zalfjes geprobeerd, naar de dermatoloog geweest… niets helpt… Iemand raad a.u.b.? Bedankt!

 54. Ik word snel rood als bijv. een jongen ofzo mij een knuffel geeft of iets leuks tegen mij zegt. Heeft er iemand hier ook last van? Of heeft er iemand tips? Een dikke laag crème en/of foundation helpen helaas niet..

 55. Na een ochtend werken (met de pauze) komt de roodheid in het gezicht opzetten, een rode warme gloed op mijn gezicht, alsof de moeheid -boem- in 1 keer naar mijn gezicht verhuist. Heb nu meer wallen onder mijn ogen dan voorheen. Mijn wangen beginnen nu ook te hangen, word ineens in mijn gezicht een oude man. Ben 57 jaar en heb fulltime werk, graag reactie of dit bekend is…

 56. Hallo, Ik ben een jongen van 22 jaar. Sinds een jaar of 5 heb ik last van roodheid in gezicht (vroeger veeeeeel minder of nu). Het is nu zelf zodanig erg dat ik het zelf niet zie zitten om uit te gaan vanwege de negatieve reacties van andere mensen! Elke dag heb ik er mee te kampen en elke seconde denk ik eraan. Daardoor voel ik mij vreselijk in mijn vel. Vanaf dat het iets warmer wordt/is heb ik het al zweten… Maar het gebeurd gewoon dikwijls heel spontaan. Ik voel het van binnenuit opkomen en probeer er automatisch tegen te vechten (heel mijn gezicht komt bloedrood)! Het kan zelfs zodanig erg worden dat het echt pijn begint te doen en het voelt altijd zeer warm aan! En dit kan zo soms een ganse dag duren!Ik heb al van alles geprobeerd: alle zalfjes tegen roodheid, Nivea, enz. Ik heb zelf al enkele laserbehandelingen ondergaan, maar tevergeefs. Ik ben echt ten einde raad en moet toegeven dat dit een grote (negatieve) rol speelt in mijn leven en daardoor heb ik bijna totaal geen zelfvertrouwen en zeer terughoudend! Ik weet niet of dit een reden is maar ik ben blond van haar? Please, wie weet hier raad mee? Hopelijk krijg ik een spoedig antwoord terug! Alvast bedankt! M.v.g. Arno

  • Beste Arno, Ik heb wel advies om de roodheid wat beter onder controle te krijgen. Je kunt het beste elke dag ’s morgens als je wakker wordt een zonnebeschermingsproduct met SPF gebruiken. In de winter SPF 15 speciaal voor ’s winters. Deze kan namelijk niet bevriezen, ’t is op oliebasis. En in de zomer een SPF van 30 of hoger. Let wel op dat je zonnebescherming voor het gezicht koopt. Met andere zalfjes kun je meteen mee stoppen is niet meer nodig. Verder is het erg belangrijk om je gezicht elke avond voor het slapengaan te reinigen met een gel, bijvoorbeeld Environ, dit is speciaal voor de probleemhuid. Je huid moet de eerste paar dagen aan Environ wennen, maar het gaat werken. Je huid wordt er rustiger door. Zonbescherming is heel belangrijk, het beschermt niet alleen voor de UVB-straling (zonverbranding), maar ook voor de UVA-straling, die straling is er ook op bewolkte dagen. En niet te vergeten, het beschermt ook voor wind, kou en vorst, met als resultaat dat je huid minder rood wordt. Verder is het beter om niet te veel alcohol te drinken. Roken is al helemaal slecht voor de huid. Scherp eten, veel suiker, calorieën en zout en koffie ook matig doen. Verder is het verstandig om veel vis te eten, waaronder haring en zalm. En om bessen, noten en, groentes te eten. Ook olijfolie is goed voor de huid en tegen roodheid. Verder is het ook verstandig om een paar keer per week een lange wandeling te maken in het bos zodat je huid goede zuurstof krijgt. En een wandeling helpt ook goed als je last hebt van stress. Het is combinatie van dingen doen en laten die ervoor kunnen zorgen dat je huid rustiger en minder rood wordt. Je kunt ook nog voor een IPL-behandeling gaan, dit kan bij een dermatoloog, dit geeft ook een goed resultaat bij rode huid. Verder gewoon overal van blijven genieten en als je als je op stap wilt gaan, gewoon doen! Je zult misschien altijd wat rood blijven. Een beetje rood is niet lelijk, vaak zelfs mooi. Als je de roodheid maar onder controle houdt. Succes, Stefan

  • Hoi Arno, ik herken je verhaal helemaal (alleen heb ik donker haar) :P. Is het na de tip van Stefan nu ook beter?

  • Heel herkenbaar, laat het rode hoofd geen sociale angst worden (dat heb ik toen ik een stuk jonger was ook jaren gehad), nu ben ik 47 en nog steeds rood, maar accepteer jezelf zoals je bent. De oordelen van anderen zijn moeilijk, dat weet ik, maar je moet er mee dealen en je staat sterker als je het van jezelf accepteert. Lief voor jezelf zijn!

  • Ik ben ook 22jaar en heb nu al sinds 3 jaar last van roodheid in mijn gezicht. Ik krijg dit spontaan maar ook door contact bv op mijn hoofdkussen liggen. De zon, warm eten, warmte enzo.. heeft een slecht effect. Ik word zelf soms s’nachts wakker van een rode wang. Ik heb er 24/7 last van! Het beïnvloed mijn hele laten en doen. Ik heb al 3 ziekenhuizen gedaan en 5 dermatologen gezien. Allerlei medicatie genomen en behandelingen gedaan maar niets helpt! Ik zit zelf verder te zoeken, ik dacht misschien hormonaal? Door de pil?
   Ik ben ten einde raad, ik voel me hierdoor niet meer mezelf en vermijd weg gaan omdat ik me niet goed in men vel voel…
   Ik hoop dat dit echt over gaat ..!

 57. Heei, ik ben Fleur en heb last van roodheid. Ik word altijd rood als iemand mij een knuffel geeft. Ik schaam me er enorm voor. Hebben jullie tips?

 58. Sinds 4 jaar heb ik een dikke linkerwang naast mijn neus, s’ Avonds wordt het meestal rood en schrijnt het ook rond mijn mond en voelt de mondhoek vochtig aan. Sinds een paar maanden ook rode vlekken op mijn voorhoofd die jeuken, verder wordt de rechterwang nu ook rood. ’s Morgens heb ik af en toe witte schilfers in mijn wimper. Heel veel huidartsen en specialisten etc. geraadpleegd. Allergietest gedaan, alles zonder resultaat. Wie kan heeft een advies? Ik ben ten einde raad! Groet, Inez

 59. Hey iedereen, Ik heb ontdekt dat ik een hooggevoelig zenuwstelsel heb. Naar mijn mening heeft het rood zien in het gezicht daar zeker met te maken. Ik denk dat het heel interessant kan zijn om er iets over op te zoeken en voor jezelf na te gaan of er verbanden zijn tussen het rood zien en hoogsensitiviteit.

 60. Hey iedereen, Ik werd vroeger altijd bloedrood als ik met iemand een gesprek moest aangaan. Ik weet hoe vervelend dat kan zijn. Ik ben erachter gekomen dat ik een angst voor afwijzing had; die angst voor afwijzing is voor mij de oorzaak geweest van mijn onzekerheid. Je kan van die onzekerheid afkomen door te leren loslaten, hoe je dat doet moet je zelf dan maar eens opzoeken. Ik hoop dat jullie iets aan dit artikel hebben…

 61. Heey allemaal! Meisje van 14 jaar. Ik heb altijd een rood hoofd dat vind ik zelf super vervelend! Maar vroeger had ik geen rode wangen en nu wel, hoe zou dat komen? En kan je misschien ook rode wangen krijgen als je te veel weegt voor je leeftijd? Ik smeer nu al 3 dagen elke avond me gezicht in met crème en nu hopen dat de roodheid gaat verminderen! En anders hebben jullie nog een optie? Laat het graag weten, tips zijn altijd handig! Groetjes, Chenay

 62. Ik ben een man van 48 en wat ik hier allemaal lees komt me zo bekend voor! Loop hier al heel wat jaren mee en sinds ik 3 jaar geleden ben afgekeurd is het alleen maar erger geworden. Het rood worden in m’n gezicht en oren en het zweten, voel me daar heel ongemakkelijk bij, en vermijd steeds meer dingen. Sinds ik nu thuis ben en in de WAO ben beland… Hoop toch ooit dat het wat beter gaat met dat rood worden, geef de moed niet op, al valt dat niet altijd mee. Hoop ook voor jullie dat deze klachten gaan afnemen, waardoor je beter in het leven kan staan. Succes ermee!

 63. Hallo, Ik ben een meisje van bijna 16. Al zolang ik me kan herinneren krijg ik een rood hoofd als ik het een beetje warm heb, enorm rode wangen en KIN. Dat mijn kin zo rood wordt, vind ik al helemaal verschrikkelijk. Na een intensieve volleybaltraining ben ik ook vuurrood. Het duurt ook even voordat het weg trekt. Als ik uitga en het een beetje warm heb, krijg ik het ook. Dit vind ik heel vervelend. Ook heb ik vaak rode vlekken als ik bijvoorbeeld met mijn gezicht in mijn handen heb gezeten. Bij stress of presentaties heb ik soms ook vlekken in mijn gezicht en nek. Daar zit ik nog niet zo heel erg mee, maar mijn rode wangen + kin bij al een beetje warmte vind ik erg vervelend. Dus, heeft iemand alsjeblieft tips?

  • Ik heb precies hetzelfde! Ik ben ook een meisje van 16. Wat ik vooral heb ik dat mijn bloedvaten heel dicht onder mijn huid liggen, vooral in mijn gezicht. Ik hoef maar 10 minuten hard te fietsen en mijn hoofd ik knal rood. Precies hetzelfde heb ik op feestjes en sporten. De laatste tijd is het alleen maar erger en als ik aan het praten ben heb ik soms ineens dat ik mega rood wordt en het helemaal warm krijg. Dat kan komen door hormonen en stress, allebei van toepassing bij mij. Hier kan je eigenlijk niks aan doen. Als je uit gaat kan je bijvoorbeeld wat goede dekkende foundation op doen. Als je huid snel geïrriteerd raakt moet je er wel mee oppassen maar in principe kan het geen kwaad. Na het sporten kan je er eigenlijk niks aan doen. Ik heb altijd een rood hoofd en iedereen weet het ook altijd. Ik vind het zelf ook mega vervelend en het zorgt juist dat ik me sneller schaam en ik dus ook sneller rood wordt wat mensen dan weer zien en zeggen van: wow wat wordt je rood’ Maar ja daar kan ik niks aan doen. Het is gewoon heel vervelend en misschien dat het na de puberteit wat beter wordt. X

 64. Hai, Ik ben een meisje van 13. Ik kom weleens met vermoeidheidsklachten bij de dokter en dan is mijn bloeddruk laag of tussen normaal en laag in. Ik word rood als ik met iemand in gesprek ga… als diegene heel goed naar mij luistert en mij scherp aankijkt word ik helemaal rood. Ik krijg het mega warm en ik schaam me kapot. Als ik alleen met iemand praat (geen andere mensen daarom heen aanwezig) dan gaat het wel! Naast dat ik allemaal vervelende klachten heb, duizeligheid enz. ook nog dit rode gebeuren. Ik moet binnenkort een presentatie over mijzelf geven… jullie weten vast wat er gaat gebeuren. :( Hoe moet ik het voorkomen!? Ik weet er geen raad meer mee…

 65. Ik heb hier ook last van… Het is omdat ik heel nerveus ben, niet beschaamd of verlegen hoor, vroeger had ik geen last va rode kaken. Als er iemand zegt ‘je wordt rood’, dan denk ik altijd, wat moet ik vanavond studeren, welke schoenen heb ik aan… En dan zeg ik: ‘Ik heb een allergie voor pollen’, dan zeggen ze aaaaaaaaa! in de vakantie heb ik dat niet! September/oktober tot januari als het WINTER is en dan begin het… Ik denk dat het is door een soort allergie die alleen in de winter kan zijn, bijv. pollen, die heb je niet in de zomer, maar ja, soms krijg ik een opmerking, dan word ik niet rood? Zaken wanneer ik rood word: – Groepsgesprek
  – Vinger opsteken – Zwembad of water – Als ik in de spiegel kijk – Voorlezen in klas.

  • Beste Lisa, In de winter vindt juist nauwelijks bestuiving plaats, dus ’s winters heb je in principe het minste last van pollenallergieën. Van oktober tot en met januari circuleren niet of nauwelijks pollen in de lucht; november en december komen zelfs niet voor op pollenkalenders. Maart tot en met augustus zijn juist de belangrijkste bloei- en bestuivingsmaanden (bomen, struiken, bloemen, kruiden, grassen e.a.). Waarschijnlijk moet je de oorzaak dus elders zoeken dan bij hooikoorts. Groeten en sterkte, Paul

 66. Boven mijn wenkbrauwen is het al een tijdje rood, ik denk dat het komt door een spulletje tegen de puistjes… daar werd mijn huis erg droog van. Toen het droge weg was werd het rood en het is ook rood gebleven. Ik wil dat graag weg hebben, want ik vind hat lelijk staan. Hopelijk snel een reactie.

  • Beste Mayke, Als de roodheid wordt veroorzaakt door een goedje tegen acne, dan kan er sprake zijn van allerlei irritatie- of ontstekingsreacties. Allergie, eczeem, netelroos, microbiële infectie etc. Je huisarts kan je doorverwijzen naar een dermatoloog om het onderliggende ontstekingsmechanisme te bepalen. Vervolgens kan deze huidarts een passende behandeling verrichten of voorschrijven. Kortom: ga ermee naar je huisarts; hoe sneller er wordt behandeld, des te groter de kans doorgaans is dat er geen permanente/blijvende schade achterblijft. Sterkte & groeten, Paul

 67. Hallo, ik ben een meisje van bijna 16. Al zolang ik me kan herinneren krijg ik een rood hoofd als ik het een beetje warm heb, enorm rode wangen en KIN. Dat mijn kin zo rood wordt, vind ik al helemaal verschrikkelijk. Na een intensieve volleybaltraining ben ik ook vuurrood. Het duurt ook even voordat het weg trekt. Als ik uitga en het een beetje warm heb, krijg ik het ook. Dit vind ik heel vervelend. Ook heb ik vaak rode vlekken als ik bijvoorbeeld met mijn gezicht in mijn handen heb gezeten. Heeft iemand alsjeblieft tips?

 68. Hallo allemaal, Ik heb hetzelfde als velen verhalen hieronder. Ik heb vaak last van een rood gezicht, behalve de kringen onder mijn ogen. En natuurlijk sneller als ik mij schaam, maar daar zit ik niet mee. Het gaat er vooral om dat ik rood word zonder reden! Heel erg vervelend, waardoor ik nu elke dag foundation draag, terwijl mijn huid niet per se lelijk is. Het komt door die rode kleur die ik vaak lange tijden op een dag heb. In het algemeen schaam ik mij niet voor de roodheid van mijn gelaat en durf ik met mensen te praten, maar bij inspanning, warmte of gewoon niks… kleurt mijn hele gezicht rood. Ik wil er écht wat tegen doen, maar weet niet wat. Als iemand een idee heeft hoor ik het graag!

 69. Ik word bijna altijd rood in het gezicht, zelfs wanneer ik mijzelf op mijn gemak voel komt het op. Mijn wangen kunnen soms bloedrood staan waardoor ik er mij enorm voor schaam. Aan zelfvertrouwen kan het niet liggen, maar wanneer dan iemand zegt van, amai je hebt rode wangen, dan worden deze nog roder (dan schaam ik me wel voor mijn rode wangen). Ergens tussen de vele reacties heb ik gelezen dat sommige dit ook hebben of hadden in de klas zoals bij Maartje: ik had dit vroeger ook op school en er werd met mij toen ook gelachen zoals rode tomaat etc. ik ben blij dat ik niet de enige ben die dit heeft. Het is iets dat enorm vervelend is en lang aanhoudt bij mij vooral. Ook bij stress en als ik kwaad word is het zo erg dat ik enorm gloei, bloedrood zie en soms duizelig word. Ik heb geen overgewicht… nog binnen de normen. Ook bij het sporten word ik al na een paar minuten intens rood in het gezicht. Kan dit een oorzaak hebben? Wat kan men eraan doen? Bij de gewone huisarts krijg ik vaak te horen dat ik mij niet moet opjagen, maar ik word zelfs rood bij een normale bloeddruk etc. Groetjes, Lorenzo

 70. Ik heb altijd als ik rond de middag/avond in huis kom rode wangen. Het brandt dan en is heel vervelend. Na het eten krijg je het nog warmer en eigenlijk trekt het ook niet weg… Wat kan ik hieraan doen?

  • Ik heb dat ook. Drink dan wat meer water en ga relaxen en ontspannen. Dan wordt het rode hoofd in ieder geval iets minder. Ook paracetamol kan werken.

 71. Heey, Ik word meestal rood als een leraar vraagt hoe het met me gaat. En ik ben dan verlegen, maar ik wil niet rood worden. Ik heb het bij 1 leraar 2 keer gehad; ik snapte het niet, dus hielp hij mij. Maar ik begreep niets vaan zijn uitleg en werd helemaal rood. I schaamde me kapot, want hij zei laat het maar even tot je bezinken omdat ik zo rood werd… Plz help me! Ik krijg het dan ook warm trouwens.

 72. Hallo, Ik ben een meisje van 14 en heb bijna altijd een super rood hoofd. Ik vind dit heel vervelend. Ik krijg ook vaak de opmerking: je bent echt zo rood als een tomaat. En dan word het alleen maar erger en erger. Laatst had de leraar een afbeelding van een tomaat op het bord gezet en er heel groot Maartje bij geschreven. Ik kon wel huilen, iedereen lachte me uit. Zelfs mijn beste vriendinnen. Erg vervelend de rooie wangetjes.

  • Beste Maartje, Wat naar voor je. Ben je al eens bij je huisarts geweest om tips te vragen? En heb je je ouders verteld over de “grap” van je leraar? Ik vind het namelijk schandalig dat je leraar zoiets doet. Dat neigt heel erg naar pesterij, en een leraar zou dat juist moeten tegengaan. En zich er dus NOOIT zelf schuldig aan mogen maken! Het zou niet onterecht zijn als je leraar op zijn gedrag wordt aangesproken, bijvoorbeeld door een mededocent met wie jij goed contact hebt of anders je ouders, een decaan of een (adjunct)directeur. Houd in ieder geval altijd voor ogen dat mensen die pesten dat altijd doen om hun eigen onzekerheid te verbloemen door de onzekerheid van een ander te benadrukken. Pesters zijn bijna altijd mensen die vroeger zelf zijn gepest; thuis door (oudere) broers of zussen of buitenshuis door buurtgenootjes e.a. Iedereen mankeert wel iets; je kunt beter een rood gezicht hebben dan een naar karakter!

  • Beste lieve Maartje, Ik heb geen woorden voor het gedrag van jouw leraar… in 1 woord belachelijk!!! Kaart dit a.u.b. aan bij je school en laat je ouders een klacht indienen!

  • Wat een slechte leraar!!! Wow, hij spoort pesten aan, echt heel erg slecht! Ik wou dat ik je kon helpen. Ik weet ook hoeveel impact opmerkingen kunnen hebben, maar maak je er boos over en laat je niet meer en meer onzeker maken. We moeten het rode hoofd accepteren, misschien zijn we i.p.v. blank, zwart of bruin wel gewoon rood. Vooral ook als je jong bent (maar ook later) worden er zoveel oordelen van kwetsbaarheid aan een rood hoofd gekoppeld, maar het is juist sterk, open en direct dat zaken zo mooi te zien zijn aan je lijf. Je bloedstroom is je leven! Ik weet, het is makkelijk gezegd en ook ik huil nog steeds weleens om dingen die ik tegenkom, maar lief zijn voor jezelf, krachtig en jezelf accepterend reageren helpt je!

  • Lees allemaal het boek van Midas Dekkers wat gaat over ROOD!!! Echt leuk geschreven.

 73. Ik heb de afgelopen tijd ook erg last van een rood hoofd. Ik vind dit erg vervelend en storend. Ik vraag mij af hoe dit komt. Ik weet dat ik de afgelopen tijd weinig slaap heb gehad en gespannen ben i.v.m. school. Ik ben rossig en verbrand snel, maar smeer mij altijd goed in. Toch is mijn hoofd egaal rood en ook wat vettiger dan normaal. Ik ben meer gaan roken de laatste tijd en minder slaap gehad. Kunnen dit de redenen zijn dat ik een rood hoofd heb bijna de hele dag door? Ik eet erg bewust en gezond en beweeg behoorlijk veel. Voel mijzelf wel erg vermoeid de laatste tijd. Iemand tips om mijn rode kleur te verminderen?

 74. Ik begin als ik ’s morgens wakker word met een rood hoofd wat dan al heel snel heet begint te worden. Koude washandjes worden er in een mum van tijd heet door. Het lijkt of ik mijn warmte niet kwijt kan. Eventjes verkoelt het en dan word ik weer heet. Ik gebruik hormonen, maar volgens de arts ligt het daar niet aan. Het voelt echt heel vervelend.

 75. Ik heb denk ik last van nervositeit. Als ik met iemand contact heb, word ik snel bang om rood te worden, en dan word ik ook knalrood! Mijn gezicht wordt echt heel erg en helemaal rood en ik krijg het heel erg warm van binnen. Ik kan door mijn rode gezicht moeilijk contact maken met mensen. Weet er iemand hoe je er vanaf kunt komen?

  • Dit komt bij heel bekend voor; ik maak me van tevoren al druk over het rood worden. Vooral als ik met iemand praat… Dan denk ik, als ik maar niet rood word, maar dan wordt het juist alsmaar erger. En ik weet niet meer wat ik eraan moet doen. In alles wat ik doe ben ik ermee bezig. Heel vervelend.

  • Hilal, Bij mij is het juist hetzelfde. Zeer vervelend en ik wil hier echt een oplossing voor, maar ik weet niet hoe of wat. Dus als iemand ons kan verder helpen alstublieft. Door dit verschijnsel kom ik nog amper buiten en geniet ik niet meer van het leven en is het moeilijk om met mensen om te gaan.

  • Hey, ik heb precies het zelfde probleem, ik weet ook niet wat ik aan m’n rode gezicht moet doen. Ik dacht dat naar de dokter misschien een oplossing was omdat ik er al een hele lange tijd last van heb en soms krijg ik ook vlekken in me gezicht. Is dit normaal?

  • Ik herken dit ook enorm. Ik heb het zo nu en dan maar dan, wel altijd bij de zelfde personen. Omdat ik daar dan een keer rood bij ben geworden, ben ik zo bang dat weer te worden in een gesprek dat het sowieso weer gebeurd. Super vervelend want het heeft ook geen persoonlijke reden of zo. Het helpt mij soms om heel bewust bezig te zijn met het gesprek waardoor ik de angst van het rood worden vergeet, of soms te denken, de persoon zal m’n rode hoofd wel schattig vinden (ik vind het namelijk ook altijd wel lief als ik een ander zie blozen, denk er dan nooit iets stoms bij). Van de een op de andere dag kan het bij een persoon ook weer over zijn waardoor ik het niet meer krijg (tenzij ik weer enorm ga denken over dat ik niet hoop rood te worden). Rare wezens zijn wij. :)

 76. Ik heb ook vaak last van een rood hoofd, bij het sporten, ik bloos ook snel, maar ook op andere momenten. Als ik zonder duidelijke reden rood ben (ook als ik het juist koud heb), dan voelt het alsof mijn gezicht brandt! Wie herkent dit, of weet wat de oorzaak zou kunnen zijn? (Vooral dat laatste dan…)

 77. Hallo allemaal, Ik had vroeger ook altijd rode wangen (en oren). Toen ben ik het gebruik van geraffineerde suiker gaan afbouwen en uiteindelijk zelfs gaan vermijden, en hierdoor is het een stuk beter geworden. Honing (ongeklaard) mag wel met mate. Geen zoetjes gebruiken! Misschien werkt het bij jullie ook. Groet, Pieter

 78. Veel informatie die mij bekend voorkomt! Ik heb het probleem dat ik het snel warm krijg en dat mijn voorhoofd en wangen dan rood worden. Ik erger me er best aan, want bij m’n ogen en m’n neus is het dan wit. Ik eet de laatste tijd erg slecht, maar dit kan er eigenlijk geen invloed op hebben. Ik heb hier immers al jaren last van, ook toen ik normaal at. Ik ben een 22-jarige moeder en verberg me liever dan te bewegen of actief te zijn, want dan word het warm en word ik al rood. Ik denk er niet aan of stress er niet over en toch word ik rood. Wat kan ertegen helpen als je gelieve geen make-up gebruikt? Ik heb een keer gehoord van een Japanse therapie waarbij ze naalden in je lichaam plaatsen op de juiste punten. Dit zou rust en goede kalmte in je lichaam brengt. Ik wil graag iets ertegen kunnen doen! Word er best ongelukkig van. Groeten, Alex

  • Beste Alexandra, Ik heb ook weleens van het verband tussen roodheid in het gezicht en acupunctuur gehoord. Iemand met een “warmtepatroon” zou vaak een rood gezicht hebben, dorstig zijn, opgewonden raken en een druk karakter hebben. Een acupuncturist zou dit met behulp van naalden kunnen verhelpen, maar persoonlijk heb ik hier geen enkele ervaring mee en kan er inhoudelijk dan ook niets over zeggen. Sterkte in ieder geval met je klachten! Groeten, Paul

 79. Na het spinnen (intensief sporten), krijg ik een rood hoofd tot lange tijd erna. Zou ik te weinig op mijn ademhaling letten? Bij lopen heb ik dat nu niet, maar vroeger wel.

 80. Ik heb de laatste tijd enorm veel last van een rood hoofd, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Ik ben enorm beschaamd en en heb heel weinig zelfvertrouwen, echt enorm vervelend!

 81. Hallo allemaal, Heel herkenbaar wat jullie allemaal schrijven. Ik heb ook altijd rode wangen. Niet door een hoge bloeddruk of wat dan ook. Die rode wangen horen bij mij. Toen ik jonger was had ik hier meer last van omdat ik minder zelfvertrouwen had. Als ik dan in het middelpunt van de belangstelling stond, werd ik knalrood! Ik heb iets aan mijn zelfvertrouwen gedaan door middel van een therapie te volgen. Het hielp voor mij om te zeggen dat ik snel bloos. Doordat de therapeut mij nam zoals ik was, verdween de onzekerheid steeds meer en groeide mijn zelfvertrouwen. Nu heb ik nog af en toe dat mijn rode wangen veel roder zijn dan normaal, bijvoorbeeld bij inspanning of als ik zenuwachtig ben. Maar dat hoort bij mij. Heel zelden zijn mijn rode wangen er niet… Dan zeggen de mensen: ‘Wooow; wat zie jij wit!’ Ik bedoel er maar mee te zeggen: Als je je rot voelt omdat je te weinig zelfvertrouwen hebt, doe daar dan wat aan, want dan heb je ook geen last meer van de mensen die zeggen dat je rode wangen hebt. Het helpt niet om je ervoor te schamen, het helpt meer als je je zelf accepteert!

 82. Als ik ‘s-morgens uit bed kom is mijn gezicht gloeiend heet. In de loop van de morgen trekt het weg. Onlangs kreeg ik opeens een allergische reactie door mijn gezicht te wassen met zeep. Althans, daar zal het wel van geweest zijn. Mijn gezicht kreeg ruwe rode plekken met op de kaaklijn kleine bultjes. Ik heb heel internet afgestruind en daardoor viel ik op zilver lotion. Ik moet zeggen dat die ruwe plekken met puistjes zijn verdwenen. Op mijn voorhoofd ook. Daar was het het ergst. Op mijn voorhoofd heb ik al heel lang rode schilferige plekken. Ik heb een pony, dus je ziet het net. Met een aardappelschilmesjes op z’n kant uiteraard haalde ik de schilfertjes steeds weg. Volgens mij is dat wat ik op mijn voorhoofd heb: psoriasis. Maar door die zilverlotion wordt dat minder. Misschien kom ik daar eens helemaal van af. Wat ik ook gekocht heb via internet is Kartalin. Die is heel vet en bruin en het stinkt enorm. Wanneer ik dat op mijn gezicht moet smeren mag Joost weten. Voordat ik naar bed ga kan niet, want je hele kussensloop wordt er vies van. Maar als die zilverlotion niet helemaal helpt, smeer ik er maar Kartalin op. Als je een hele tijd wacht, trekt het in je huid. Dus een paar uur voor het slapengaan erop smeren dan maar. ’t Ziet er dan niet uit, maar je moet er wel wat voor over hebben natuurlijk. Misschien heeft iemand iets aan mijn tips.

 83. Ik heb altijd al rode wangen gehad. Ken me zelf niet anders. Ben nu 30 jaar. Ben niet zwaarlijvig. Bij blozen wordt het heftiger. Maar ik heb 24/7 rode wangen. Sporten opvlieging etc. wordt het wel erger. Ben zelfverzekerd, dus daar ligt het niet aan. Heb geen rode adertjes, dat noemen ze coupeuse volgens mij. Dat heb ik zeker niet. Zou wel willen weten wat ik heb en wat eraan gedaan kan worden. Voor de duidelijkheid, ik ben een man.

 84. DE GANCK JEANNINE Reageer

  Extreme aanvallen van gloeiend, rood hoofd, nek en bovenlichaam; rode vingers, zware benen. ’t Zweet druppelt van m’n hoofd naar m’n rug. Heb wel MS. Neem geen specifieke medicatie. Wie weet raad?

  • Annet de Groot

   Ik heb ook een rood hoofd sinds ik MS heb. Ook mijn neus is rood. Ik vind het vreselijk en gebruik veel make-up. Mijn moeder had ook MS en ook een rood hoofd. Voor we MS hadden, hadden we geen last van onverklaarbare roodheid in ons gezicht.

 85. Ik loop ook constant met rode wangen en zweet vooral snel op m’n voorhoofd. ik heb hier al sinds de puberteit echt last van, maar de laatste jaren wat heftiger. Ook heb ik een gebrek aan zelfvertrouwen en schaam me dus snel. Vooral als iemand over me rode wangen begint, dan word ik nog roder. Is hier wat tegen te doen? En ik las dat dit ook kan samenhangen met de schildklier? Gr.

 86. Ik heb standaard rode wangen. Ze worden gewoon nooit huidkleurig. Ik heb wel een verhoogde bloeddruk en heb ook enige mate van overgewicht. Kan dit hiermee te maken hebben? Ik hoor het graag! Mvg. Frans

  • Rosalien Tas

   Ik ben ook te zwaar en heb precies hetzelfde probleem. Rode wangen, maar ook een rode kin. Ik zie het overigens wel vaker bij mensen met overgewicht. Waar het precies aan ligt weet ik niet, maar ik denk dat het wel te maken heeft met zwaarlijvigheid. Zware mensen hebben ook meestal last van een verhoogde bloeddruk. Hoe je ervan afkomt weet ik ook niet; dat zou ik ook heeeel graag willen weten. Sterkte in ieder geval! Groetjes, Roos

 87. Mijn hoofd wordt echt zonder reden hartstikke rood. Ik loop de helft van de tijd met een rode kool op mijn nek. Ik ben niet allergisch en ook niet benauwd. Echt blozen is het volgens mij niet, maar het heeft er wel wat van weg. De roodheid is niet egaal, maar meer “wolk-achtig”. Over de wangen, voorhoofd, gezicht, kin en hals. Ik merk dat her erger wordt als ik nerveus of gespannen ben, maar het kan ook gebeuren als er niks aan de hand is. Ik krijg er ook weleens van die vlagen van warmte bij, maar lang niet altijd. Heeft dit dan toch te maken met hormonen/opvliegers? Ik baal er echt enorm van!
  Groeten, Diederick

  • Paul (Redactie)

   Beste Diederick, De klachten die je beschrijft hebben inderdaad erg veel weg van opvliegingen. Deze worden nagenoeg altijd veroorzaakt door schommelingen of veranderingen in de hormoonhuishouding. Hormonale problemen hebben echter ook weer een achterliggende oorzaak. Zo kan een rood hoofd worden veroorzaakt door problemen met je schildklier, alvleesklier, bijnieren, hersenen etc. Ook je dieet, lichaamsbeweging, de puberteit, medicijngebruik, roken, alcohol, drugs, stress en het natuurlijke verouderingsproces spelen hierbij een rol. Bij vrouwen kan een rood hoofd tevens gerelateerd zijn aan pilgebruik, menstruatie en/of zwangerschap. Al deze factoren zijn namelijk van invloed op je hormonen. Hopelijk dat je hier een aanwijzing uit kan halen. Heel veel sterkte in ieder geval. Met vriendelijke groet, Paul

 88. Ik wordt vooral rood in mijn hals en rondom mijn decolleté. Het is vooral erg tijdens het stappen. Volgens mij heeft het heel erg te maken met drukke, benauwde omgevingen en alcoholgebruik. Na een paar wijntjes in een benauwde kroeg is het bij mij meteen raak. Iemand tips om het rood worden te onderdrukken? Ik ben heel erg benieuwd…
  Groetjes. Lara

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.