Onder Gezondr’s artikel over huidgezwellen (18 huid-gezwellen: abces, cyste, poliep, blaar, zweer, tumor e.a.) stelde Sandra de volgende vraag: “Ik heb sinds een paar dagen een verandering geconstateerd op mijn voorhoofd. Het liep eerder schuin naar achter in een vrij gladde diagonale lijn. De meeste mensen hebben dat het naar boven gaat of een bol voorhoofd. Bij mij zit nu tegen mijn haargrens aan een nieuwe bolling waardoor mijn voorhoofd wat minder schuin oogt.

Ik voel ook een lichte druk op die plek, maar heb geen pijn en ook niet als ik eraan zit… Ben 26 en heb nu pas mijn vitamine B12-tekort ontdekt. Ik neem smelttabletten B12 (methylcobolamine en adenosylcobolamine), maar weet niet of het iets met elkaar te maken heeft. Wat kan het zijn?”

Antwoord t.a.v. nieuwe bult / bolling op voorhoofd

Beste Sandra, Er zijn heel veel mensen die zich afvragen waar de blijvende / permanente bult c.q. buil op hun voorhoofd vandaan komt en wat ze ertegen kunnen doen. Ik vind het lastig om in te schatten wat je precies bedoelt met “een nieuwe bolling”, maar vandaar dat ik het fenomeen van bobbels / bulten / builen op het voorhoofd toch uitgebreid ga proberen te behandelen…

De menselijke schedel bestaat uit verschillende verankerde platen / botstructuren met daartussen schedelnaden. De dikke botten van de schedel beschermen je hersenen tegen impact (slagen, stoten, vallen, incasseren) en verwondingen. Als je schedel een flinke klap te verduren krijgt, kunnen er blijvende bulten, butsen, deuken en inkepingen in de schedelpan ontstaan.

Hoofdgezwellen: hemangioom, lymfangioom, lipoom, chondrosarcoom, talgkliercyste, hematoom, meningeoom e.a.

Afhankelijk van de aard van het hoofdletsel kunnen er allerlei zwellingen onder de huid van het voorhoofd optreden. Vaak gaat het om woekering van littekens na een onderhuidse verwonding, bestaande uit bindweefsel, kraakbeen of zelfs bot. Op het voorhoofd kan bijvoorbeeld een vaatgezwel ontstaan: een hemangioom (goedaardig bloedvatgezwel) of lymfangioom (goedaardig lymfevatgezwel). Het gaat hier dan dus om een goedaardige (benigne / niet-carcinogene) woekering van bloedvaten of lymfevaten die uiteindelijk een onderhuidse cyste vormen.

Lipoom: vetbult / vetknobbel

In veruit de meeste gevallen is een blijvende bult / buil op het voorhoofd een lipoom: een vetbult / vetknobbel die hard kan aanvoelen vanwege de inkapseling. Een lipoom voelt soms aan als bot, maar bestaat NIET daadwerkelijk uit botweefsel. De lipoom kan wel vergroeid zijn met het schedelbot, maar meestal zit hij verankerd aan de onderkant van de huid. De lipoom gaat uit van vetcellen.

Lipomen op het voorhoofd (dus onder de voorhoofdshuid) zijn in de regel onschuldig en eenvoudig te verwijderen middels een kleine chirurgische ingreep, waarbij een klein sneetje op de haargrens of ter hoogte van een fronsrimpel wordt gemaakt.

Vettumoren, bottumoren, kraakbeentumoren, bindweefseltumoren & huidtumoren

Sowieso kunnen tumoren uit verschillende soorten cellen groeien. Een vettumor groeit uit vetcellen, een bottumor uit botcellen, een kraakbeentumor uit kraakbeencellen, een bindweefseltumor uit bindweefselcellen en een huidtumor uit huidcellen… De primaire cel bepaalt dus de soort tumor… Zo kan er dus ook sprake zijn van een andersoortige bult op het voorhoofd… Denk maar eens aan een goedaardige chondrosarcoom: een kraakbenig gezwel (centraal in het bot enchondroom genoemd; aan het botoppervlak osteochondroom genoemd)… Of van een goedaardige osteocartilaginaire exostose: een (benige) bottumor die daadwerkelijk uit botweefsel bestaat…

Talgkliercyste…

In de praktijk blijken veel knobbels nabij de wenkbrauwen en richting de behaarde hoofdhuid uit te gaan van talgklieren (talgkliercyste, epidermoidcyste oftewel atheroomcyste). Zulke talgkliercysten hebben de neiging om te ontsteken; het worden een soort van diepgelegen puisten en ze worden rood, pijnlijk en kunnen zelfs gaan kloppen. Talgkliercysten doen zich vaak tussen de wenkbrauwen of vlak boven de wenkbrauwen voor.

Kneuzing: hematoom

Hoe dan ook is een langdurige / blijvende bult op het voorhoofd veelal een overblijfsel van een harde klap op het voorhoofd; dus het gevolg val van een flinke kneuzing (bult / buil) van het voorhoofd na een val, slag of stoot. In dat geval gaat het doorgaans om een subgaleaal hematoom: een bloeduitstorting tussen het beenvlies van de schedel en de hoofdhuid.

In bepaalde gevallen kan de bloeduitstorting verkalken, wat een hard (en eventueel pijnlijk) knobbeltje nalaat. Daarbovenop kan zich ook nog (vochtophoping) onder de schedel voordoen, waardoor de bult extra groot wordt, strak opzwelt, en een glanzend oppervlak bekomt. Heel veel mensen DENKEN dat de bult op hun voorhoofd daadwerkelijk uit botweefsel / schedelweefsel bestaat, maar dat is in veruit de meeste gevallen NIET het geval…

Vergroeiing van de schedel

Eigenlijk alleen in geval van hoofdletsel waarbij een stukje van de schedel afbreekt, versplintert en/of verschuift. In dat geval zal je lichaam je hersenen willen beschermen door nieuw botweefsel en/of kraakbeen aan te maken, wat er aan het huidoppervlak uitziet als een bult op het voorhoofd. In geval van zo’n ‘schedelvergroeiing’ dient doorgaans een stuk van het bot te worden afgeschaafd. Helaas groeit zo’n vergroeide bobbel op de schedel –afhankelijk van de exacte situatie en locatie– maar al te vaak weer terug, waardoor een deze esthetische operatie door veel chirurgen wordt afgeraden.

In geval van een scheur of breuk van de schedel ontstaat dus echt een vergroeiing / knobbel die uit schedelweefsel (botweefsel en kraakbeenweefsel) bestaat. Bij volwassenen is dit nagenoeg altijd het gevolg van zwaar hoofdletsel / hoofdtrauma. Bij een scheur of breuk wordt er extra kraakbeen aangemaakt ter ondersteuning; dus bij zwaar schedelletsel kan een benige of kraakbenige bult / buil ontstaan. Vaak heb je dan ook symptomen van een hersenschudding, zoals duizeligheid, misselijkheid en pijn / kloppen van het hoofd. De bult zal extra veel pijn doen bij bukken en springen, vanwege toenemende druk op de schedel.

Meningeoom die dóór de schedel groeit…

Oh ja, er kan bij een permanente bult op het voorhoofd ook nog sprake zijn van een meningeoom; dit is een gezwel dat uitgaat van het hersenvlies (dus IN de schedel), maar meningeomen kunnen in bepaalde gevallen DOOR de schedel heen groeien en zodoende zichtbaar worden aan het huidoppervlak van voorhoofd, achterhoofd en bovenop de behaarde hoofdhuid. En in geval van een vleeswond kan logischerwijs (lelijke) littekenvorming, hypertrofie en wild vlees optreden, wat eveneens een verdikking op het voorhoofd teweegbrengt, maar in dat geval is de onderliggende oorzaak evident.

Craniosynostose: verbeende of vergroeide schedelnaad

Tot slot kan een blijvende bult op het voorhoofd ontstaan ten gevolge van craniosynostose: verbening of vergroeiing van de schedelnaden. Ook dit voelt meestal aan als een stuk bot, dus een botvergroeiing waarbij kraakbeen en/of bot is verschoven. Meer informatie over deze materie vind je in de volgende artikels:

Behandeling van bult / bobbel / zwelling voorhoofd

Nou ja, als puntje bij paaltje komt, kan een blijvende bult op je voorhoofd verscheidene mogelijke oorzaken hebben. Een ingekapseld gezwel zoals een lipoom / vetbult kan meestal worden weggehaald met een relatief simpele snede/incisie in de voorhoofdshuid, tenzij de lipoom sterk verhard / verkalkt is en vastzit en verankerd is aan het botweefsel van de schedel.

Zo’n gezwel is in principe een ingekapselde hoeveelheid vet, bloed, talg, bloedvaatjes, lymfevaatjes, et cetera, omringd door een laagje littekenweefsel. Dat een verharde bult niet kan worden bewogen, op het voorhoofd vast LIJKT te zitten, en onderdeel uit LIJKT te maken van de schedel is al met al GEEN teken dat er daadwerkelijk sprake is van een uitsteeksel van de schedel zelf. Meestal komt de zwelling dus niet echt VANUIT het bot, maar is ie vergroeid MET het bot.

Het gaat dus om onderhuids bindweefsel dat na verloop van tijd uithardt en zich op het schedelbot gaat hechten. Je zal dus altijd een arts naar de bobbel op je voorhoofd moeten laten kijken om de exacte aard, ernst en hoedanigheid van de zwelling te laten vaststellen. Meestal komt het erop neer dat een plastisch chirurg de permanente bult op het voorhoofd operatief dient te verwijderen.

Littekenweefsel door wegschaven of wegnemen geeft doorgaans overigens tijdelijke recidive, vooral ook vanwege vochtophoping (oedeem). Er zal immers een onderhuidse loze ruimte achterblijven die veelal wordt opgevuld met wondvocht, waardoor een nieuwe zwelling optreedt. In veel gevallen is deze nieuwe zwelling overigens NIET permanent

Lymfedrainage (het masseren van het vocht richting de lymfevaten en lymfeknopen) door een gespecialiseerd (lymfe)masseur kan het vocht in bepaalde gevallen sneller helpen verdwijnen. Je moet nooit zelf aan bulten op het voorhoofd pulken, want dit kan juist verharding / verkalking van bindweefsel in de hand werken.

Permanente bult op voorhoofd: tot slot…

Sowieso heeft herstel van voorhoofdsletsel doorgaans heel veel tijd nodig. Je voorhoofd bevat immers weinig vlees en daarmee ook weinig bloedvaten en lymfevaten, waardoor de aanvoer van voedingsstoffen, bouwstoffen, beschermingsstoffen en herstelstoffen niet zo groot is, evenals de afvoer van afvalstoffen. Als de boel ook nog eens beschadigd raakt en opzwelt, neemt deze toevoer en afvoer alleen maar verder af.

Een potentieel verband met vitamine B12-supplementen en/of een vitamine B12-tekort zie ik niet direct, maar er zijn gevallen bekend waarin vitamine B12-suppletie tot acneïforme dermatitis leidt. (bron) Ik kan me voorstellen dat een enkele acne-achtige zwelling op het voorhoofd ook tot de mogelijkheden behoort, maar ik ben GEEN arts, dus uitsluitsel hieromtrent kan ik je helaas niet bieden. Nou ja, hopelijk vind je in bovenstaand verhaal mogelijke aanknopingspunten; persoonlijk zou ik er in ieder geval mee langs de huisarts gaan. Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

Heb jij aanvullende vragen, opvattingen, ervaringen of bevindingen ten aanzien van een permanente bult / bobbel / bolling / zwelling op het voorhoofd? Laat dan hieronder een berichtje achter!

2 Reacties

  1. Ik heb al een bult 2 jaar en soms wordt het groter en dan kleiner wat moet ik doen ik ben naar de dokter geweest en ze zeggen dat ik moet wachten totdat het zelf wegtrekt maar ik heb er heel veel last van bijvoorbeeld mensen die hele dag vragen wat het is en me uitlachen

  2. Sinds een aantal weken heb ik op mijn voorhoofd een plekje dat, als ik het aanraak pijn doet en tegelijk een pijnscheut achter mijn oor. Het lijkt nú alsof er op dat plekje ook een bobbeltje komt in het bot. Wat kan dat zijn?

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.