Salades: 7 ingrediënten om een salade vullend te maken

Food · Door Ilse

Een salade bestaat doorgaans hoofdzakelijk uit groenten. Dat betekent dat salades voornamelijk vezels leveren en in mindere mate langzame koolhydraten. Omdat een dergelijke salade niet of nauwelijks eiwitten en vetten levert, is het geen volwaardige maaltijd.

Het gevolg is dat er –al snel nadat je je salade hebt verorberd– weer honger ontstaat. Daarom hierbij 7 ingrediënten die je kunt toevoegen om een langdurig voldaan gevoel over te houden aan salades…

1. Noten

Noten zijn ideaal voor in een salade. Noten en “noot-achtigen” leveren namelijk essentiële vetzuren en essentiële eiwitten, waardoor ze je salades vullend en voedzaam maken. Neem bij voorkeur ongebrande en ongezouten noten. Denk maar eens aan pecannoten, walnoten, paranoten, cashewnoten, amandelen en macadamia’s.

2. Pitten & zaden

Pitten en zaden zitten boordevol essentiële eiwitbouwstenen (aminozuren) en gezonde vetbouwstenen (vetzuren). Deze voedingsstoffen zijn letterlijk van levensbelang. Doe daarom met gerust hart een klein handje pijnboompitten, zonnebloempitten, pompoenpitten, hennepzaad, sesamzaad, vlaszaad/lijnzaad of chiazaad in je salade!

3. Magere kaas

Kaas levert naast gezonde vetten en eiwitten –helaas– ook behoorlijke hoeveelheden calorieën en verzadigde vetten. Doe daarom magere kaas in je salades, bijvoorbeeld Italiaanse kaassnippers (Parmezaanse kaas, Grana Padano e.a.), ricotta, mozzarella, hüttenkäse/cottage cheese, halfvolle plattekaas, schichtkäse of bij tijd en wijle een stukje 20+ of 30+.

4. Vlees

Vlees levert enorm veel eiwitten, vitamines en mineralen. Doe bij voorkeur mager vlees in je salade, zoals kipfilet, kalkoenfilet, biefstukreepjes of plakjes gemarineerde varkenshaas. (bron)

5. Vis

Vis is niet alleen zeer gezond, maar vult ook erg goed. Een blikje tonijn op waterbasis of plakjes gerookte zalm zijn heerlijk voor door een salade. Ook krab, kreeft, garnalen en zeevruchten (mossels, kokkels, oesters e.a.) kun je gemakkelijk in salades verwerken.

6. Ei

Kook twee eitjes, snijd ze over de lengte in partjes en verdeel ze over je salades!

7. Fruit

Blauwe bessen, avocado, mango, partjes van een mandarijn of sinaasappel, appelstukjes, plakjes banaan, aardbeien in kwartjes gesneden, stukjes peer en ga zo maar door… Fruit is extreem gezond, vooral in combinatie met groenten.

Eet jij regelmatig salades, om af te vallen of ‘gewoon’ omdat ze enorm gezond (kunnen) zijn? Laat ons dan weten wat jij het liefst in je salade doet om deze vullend te maken! Laat jouw favoriete vullende salade-ingrediënt achter in een reactie hieronder!