Aardappels, rijst of pasta… Wat is beter tijdens je dieet?

Fitness · Door Ilse

Aardappels rijst pastaDe volgende vraag houdt de gemoederen nog steeds bezig: ‘Wat is beter tijdens je dieet, aardappels, rijst of pasta?’ Deze vraag is eigenlijk vrij makkelijk te beantwoorden…

1. Aardappels

Aardappels bestaan grotendeels uit zetmeel. Zetmeel wordt soms ten onrechte een slechte koolhydraat genoemd. Zetmeel is namelijk een complexe en relatief trage koolhydraat waar het lichaam veel aan heeft. Men verwart zetmeel waarschijnlijk met witmeel (bloem). Witte bloem heeft echter meer weg van suiker dan van zetmeel. Aardappels zijn dus goed voor je; ze bevatten o.a. vitamines, mineralen, spoorelementen en vezels. Aardappels worden pas ongezond, calorierijk en vet als je ze frituurt of bakt in een laag boter.

Gekookte, gestoomde of gepofte aardappels zijn het beste! Ongeschilde aardappels leveren de grootste hoeveelheid ijzer en kalium, maar ook de hoogste concentratie van de gifstof solanine

2. Rijst

Rijstkorrels zijn in principe hele graankorrels en dus zeer voedzaam en gezond. Rijst bevat enorm veel voedingsstoffen, waaronder vitamines, mineralen, spoorelementen en voedingsvezels. Hele rijst wordt verkocht als zilvervliesrijst. Witte rijst is ontdaan van het vlies (zemel). Gedroogde witte rijst, zoals je die in de meeste supermarkten vindt, is voorgekookt en gestoomd. Witte rijst bevat daarom 20 procent minder vitamines, mineralen en spoorelementen dan hele rijstkorrels. In witte rijst zitten bovendien bijna geen voedingsvezels meer, omdat die in de verwijderde vliezen zitten.

3. Pasta

Pasta wordt gemaakt van harde granen (met name harde tarwe). Deze granen worden gemalen en vermengd met water, waardoor deeg ontstaat. Van dit deeg worden plakken gerold die vervolgens tot o.a. spaghetti, penne en tortellinie worden omgevormd. Tarwe is in principe heel gezond. De meeste mensen eten echter witte pasta. Witte pastasoorten worden gemaakt van tarwekorrels waar de zemelen (vliezen) zijn uitgehaald. Hierdoor bevatten ze beduidend minder vezels.

Voedingsvezels in aardappels, rijst & pasta…

Aardappels, hele rijst en volkoren pasta bevatten veel vezels. Vezels of voedingsvezels bestaan grotendeels uit complexe koolhydraten (polysachariden) en houtstof (lignine). Door hun vaste structuur en aanzienlijke grootte, kunnen vezels niet door de darmwand worden opgenomen. Ze verlaten dus (vrijwel) onveranderd het lichaam. Vezels zorgen zodoende voor een langdurig voldaan gevoel en ze houden de darmen actief en gezond. Bovendien zorgen vezels ervoor dat de koolhydraten uit voeding minder snel worden opgenomen als glucose in het bloed. Voedingsvezels zorgen dus voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Vezels kunnen je om deze 3 redenen helpen bij afvallen en gewichtsverlies.

En wat is beter: pasta of rijst?

Naar aanleiding van een vraag van een lezer, genaamd MDC: “Wat is beter voor je als je op dieet bent: pasta of rijst?” Het antwoord op deze vraag is erg eenvoudig: het maakt niet zo veel uit of je pasta of rijst eet. Kijk vooral niet naar de verschillen in de hoeveelheid calorieën en vet. Het is veel belangrijker om de volkorenvarianten te eten in plaats van de witte. In het geval van rijst gaat het dan om zilvervliesrijst; in het geval van pasta om volkorenpasta.

Waarom volkoren pasta & zilvervliesrijst?

De volkorenvarianten bestaan  voor een veel groter gedeelte uit complexe koolhydraten en bevatten veel voedingsvezels in vergelijking tot witte pasta en witte (plak)rijst. Complexe koolhydraten en vezels zijn moeilijk af te breken door je lichaam. De energie uit complexe koolhydraten komt daardoor gelijkmatig vrij, met als gevolg dat je minder snel weer honger krijgt en minder gemakkelijk lichaamsvet opslaat. Uitgebreide informatie over de werking van koolhydraten vind je hier

Onderzoek naar volkorenproducten

Daarnaast zijn er ook wetenschappelijke onderzoeken die laten zien dat volkorenproducten ervoor zorgen dat je meer lichaamsvet kwijtraakt c.q. verbrandt. Bij de witte varianten is eventueel gewichtsverlies vooral toe te schrijven aan de afbraak van spieren en het verlies van vocht, en dat is niet wat je wilt. Volkorenproducten bevatten bovendien veel meer gezonde voedingsstoffen zoals antioxidanten en vitamines. Dit in tegenstelling tot de ietwat lege calorieën van witte pasta en witte rijst.

Eet daarom altijd volkorenpasta en zilvervliesrijst als je op dieet bent, want dát maakt het verschil!

Pas op voor antikoolhydraatgoeroes zoals Atkins

Laat je ook niet inpakken door de antikoolhydraatdieetgoeroes, want deze vergeten vaak te vermelden dat ze simpele en snelle koolhydraten bekritiseren, met als gevolg dat ook complexe en trage koolhydraten niet meer worden gegeten, terwijl complexe koolhydraten (vaak vergezeld door voedingsvezels) erg gezond voor je zijn en absoluut geen dikmakers zijn.

Aardappels, rijst of pasta: conclusie…

Het maakt eigenlijk niet uit of je aardappels, rijst of pasta eet. Het beste is om aardappels, rijst en pasta af te wisselen. Het belangrijkste is om per product de juiste keuzes te maken… Verse, gekookte aardappels i.p.v. friet met mayo… Volkorenpasta of meergranenpasta i.p.v. witte spaghetti met vette gehaktsaus… En zilvervliesrijst i.p.v. witte plakrijst met suikerrijke babi-pangangsaus.