Een dieet waarin volkorenproducten zijn verwerkt leidt tot minder gezondheidsrisico’s zoals hart- en vaatziekten. Dit is het resultaat van een onderzoek aan de Wake Forest School of Medicine, waarbij in totaal 285.000 mensen zijn betrokken.

Mensen die vaak volkorenproducten eten, hebben gemiddeld 21% minder kans op hart- en vaatziekten in vergelijking tot mensen die zelden of nooit volkorenproducten eten. Daarom is het volgens de onderzoekers van cruciaal belang om altijd volkorenproducten in je voeding op te nemen.

Naast de verminderde kans op hart- en vaatziekten kun je met volkorenproducten ook de kans op diabetes (suikerziekte), obesitas (zwaarlijvigheid), hypertensie (verhoogde bloeddruk), hypercholesterolemie (verhoogd cholesterol) en bepaalde chronische ziekten kunnen helpen voorkomen. (bron)

Wat zijn volkorenproducten?

volkorenproducten gezond Volkoren houdt in dat de zaden van de granen (de “graszaden”) intact zijn gebleven. Een graankorrel (tarwe, rogge, gerst, mais, rijst, spelt, haver en teff) bestaat in principe uit 3 delen, namelijk: de zemel c.q. vlies (schillichaam), de kiem (kiemwit, inclusief zaadvrucht) en het meellichaam (endosperm). In een volkorenproduct wordt de volledige graankorrel gebruikt, dus inclusief zemel en kiem.

Witte graanproducten zoals witte pasta, witte rijst en witbrood (maar ook veel soorten bruinbrood) bevatten alleen maar het meellichaam van graankorrels. Dit meellichaam bestaat hoofdzakelijk uit zetmeel en is dan ook niet bepaald voedzaam. De rest van de graankorrel is middels verschillende processen verwijderd. En juist de delen die verwijderd worden, bevatten nou nét de gezonde voedingsstoffen/eigenschappen van graan. (bron)

granen graanvervangers

Volkorenproducten (waarbij de hele graankorrels dus wél intact zijn gebleven) zijn rijk aan vezels, vitaminen, mineralen, spoorelementen, antioxidanten en gezonde vetten. Voorbeelden van volkoren graanproducten zijn: zilvervliesrijst, volkorenpasta, havermout, gerst, popcorn en brood van volkorentarwemeel (zonder bloem); dit staat ook wel bekend als volkorenbrood.

Van witte producten is de buitenkant van de graankorrel verwijderd om de structuur minder vezelig te maken en de smaak ietwat zoeter. Er zijn dan ook veel mensen die witbrood lekkerder vinden dan volkorenbrood, witte pasta lekkerder dan volkorenpasta en witte rijst lekkerder dan zilvervliesrijst. Maar als je eenmaal gewend bent aan volkorenvarianten, zul je de smaak en textuur absoluut leren waarderen!

Volkorenbrood…

Het is helaas niet voldoende om bruinbrood te kopen. Zelfs broden waarop vermeld staat dat ze volkoren zijn, zijn niet altijd voor 100% volkoren. Trap ook vooral niet in termen als ‘meergranen’ etc. En witbrood met toegevoegde voedingsvezels is al helemaal van de zotte. Het punt is dat gezond brood moet bestaan uit volkorentarwemeel en juist géén geraffineerde ‘bloem’ mag bevatten. Let daarom op dat het eerste ingrediënt dat genoemd wordt op de verpakking ‘volkorentarwemeel’ is. ‘Tarwebloem’ en ‘bloem’ zijn daarentegen geraffineerde, uitgeklede granen en bevatten alleen het meellichaam. Broden waarbij een van deze twee ingrediënten als eerste wordt genoemd op de verpakking, moet je dus niet kopen.

Al met al kunnen volkorenproducten dus erg gezond zijn. Pas echter wel op, want er zijn ook mensen die juist heel slecht reageren op graanproducten. Meestal is er dan sprake van een zekere mate van glutenintolerantie. Eet jij volkorenproducten en hoe bevalt dit? Laat hieronder een reactie achter!

Volkoren = goed

Volkoren is goed voor je algehele gesteldheid, dat wisten we al. Maar een nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat je ook nog eens sneller een platte buik krijgt dankzij het eten van volkorenproducten. In het onderzoek dat bestond uit twee groepen, kreeg de ene groep allerlei volkorenproducten zoals volkorenpasta, volkorenbrood en zilvervliesrijst. De andere groep kreeg exact hetzelfde te eten, maar dan de geraffineerde varianten: witbrood, witte pasta en witte rijst. (bron)

Het opvallende aan de uitslag van het onderzoek was dat beide groepen qua kilo’s evenveel waren afgevallen. Maar wat bleek: de ‘volkorengroep’ was véél meer vet rond de buik kwijtgeraakt, terwijl de groep die geraffineerde producten had gegeten meer gewicht was kwijtgeraakt door vocht en spieren. En daar heb je dus niks aan…

Voordelig volkoren

Bovendien waren bij de volkorengroep bepaalde indicatoren afgenomen die de kans op het Metabool Syndroom vergroten. Het Metabool Syndroom leidt bijna altijd tot diabetes type 2, dus door volkorenproducten te eten, neemt de kans op suikerziekte sterk af.

De onderzoekers denken dat de voedingsvezels in volkorenproducten ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel gelijkmatiger blijft gedurende de dag, waardoor je lijf beter in staat wordt gesteld om lichaamsvet te verbranden en minder makkelijk vetreserves kan opslaan. Ook zitten er meer antioxidanten in volkorenvarianten die je lichaam nodig heeft. In tegenstelling tot de ‘lege calorieën‘ van geraffineerde witte producten.

Conclusie

Let dus goed op dat je bijvoorbeeld brood koopt van volkorentarwemeel (dit moet het eerstgenoemde ingrediënt zijn in de ingrediëntenlijst op de voedselverpakking). Bloem oftewel tarwebloem in bruinbrood is net zo goed geraffineerd, en bezit dus ook niet de gezondheidsvoordelen van de volkorenvariant. De bottom-line is als volgt: Meel = goed. Bloem = slecht.

Eet jij volkorenpasta of witte pasta; zilvervliesrijst of witte rijst; volkorenbrood of normaal brood? En hoe staat het ervoor met jouw buikvet? Laat hieronder een berichtje achter!

8 Reacties

  1. Tip: dr Michael Gundry, arts: granen kun je beter niet gebruiken. (dit bleek ook bij het tvprogramma ‘hoe word je 100’)

    • Het meest interessante stuk informatie ontbreekt hier: WAAROM en op welke GROND kun je volgens Gundry beter geen granen gebruiken? En WAAROM en op welke GROND wordt in het betreffende tv-programma iets soortgelijks beweerd? Ik kan evengoed 100 artsen en 100 tv-programma’s opdreunen die volkorenproducten aanbevelen, maar daar schiet niemand iets mee op. Bovenstaand artikel is gebaseerd op een bron (objectief wetenschappelijk onderzoek van de Wake Forest School of Medicine, waarbij 285.000 mensen betrokken zijn geweest), en de onderzoeksresultaten liegen er niet om: verminderde kans op hart- en vaatziekten, diabetes (suikerziekte), obesitas (zwaarlijvigheid), hypertensie (verhoogde bloeddruk), hypercholesterolemie (verhoogd cholesterol) en verscheidene (andere) chronische ziekten… Misschien kun je ons verblijden met de motivatie en bronnen van Gundry en Hoe Word Je 100? Sowieso is de Hoe-Word-Je-100-Methode van William Cortvriendt een commercieel concept, dus met financiële motieven. Daarnaast is deze man niet tegen graan in zijn algemeenheid, maar tegen gemoderniseerde / gemodificeerde tarwe (een zeer specifiek soort graan). Ook Dr. Gundry’s Diet Evolution is een commercieel concept waar veel geld mee wordt verdiend. Al met al zijn er minstens zoveel voorstanders als tegenstanders van granen, zowel in de medische wereld als op tv en in boeken. Mijn mening is dat aan élk voedingsmiddel en élke voedingsstof voordelen en nadelen kleven. Kies in ieder geval altijd voor de gezondste opties, zo ook voor de beste varianten van graanproducten. Dat is exact hetgeen waar bovenstaand artikel over gaat… volkorentarwemeel > tarwebloem; volkorenspeltmeel > speltbloem; volkorenroggemeel > roggebloem; volkorenhavermeel > haverbloem; volkorengerstemeel > gerstebloem… Kortom: meel > bloem…

  2. Let daarom op dat het eerste ingrediënt dat genoemd wordt op de verpakking ‘volkorentarwemeel’ is m.a.a.r. ‘volkorentarwemeel’ is geen meel meer van de hele tarwekorrel! er wordt aan ‘bloem’ zemelen toegevoegd om het als zodanig te verkopen

    • Maar meelkern (bloem) + zemel maakt nog geen volledige graankorrel… Waar is de kiem gebleven?

  3. Ik lees de laatste tijd steeds meer op verschillende gezondheidssites dat je juist geen of weinig volkorenproducten moet eten, omdat je er juist dik van word en er allerlei ziektes van kan krijgen! Zoals een trage schildklier! Wat is nu wel en wat is nu niet waar? Alvast bedankt. M.v.g. Lisa

    • Beste Lisa, De waarheid omtrent granen an sich ligt (zoals nagenoeg altijd) ergens in het midden. Er is een groep mensen (met Paleo als koploper) die stelt dat mensen geen granen horen te eten omdat de oermens geen granen at. Zij veronderstellen dat het menselijke gebit en de humane spijsvertering niet toegespitst zijn op granen en dat je dus geen granen moet eten. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen witte bloemproducten enerzijds of volkoren meelproducten anderzijds. Kortom: graan = slecht. In principe zit hier een kern(tje) van waarheid in. Het overgrote merendeel van alle graanproducten bevat namelijk gluten, en veel mensen kunnen niet goed tegen gluten: glutenovergevoeligheid, glutenintolerantie, glutenallergie, coeliakie… Bij diegenen die slecht reageren op gluten of graaneiwitten kunnen veel graanproducten (zowel wit als bruin als volkoren) allerlei gezondheidsklachten veroorzaken. Toch zijn er ook heel veel mensen die goed varen bij granen. Als je ervoor kiest granen te eten, kun je altijd beter voor volkorenproducten kiezen zoals volkorentarwebrood, volkorencrackers, volkorenrijstwafels, volkorenmuesli, volkorenhavermout, et cetera. In tegenstelling tot witte, uitgeklede bloemproducten zitten er in volkorenproducten namelijk een heleboel nuttige voedingsstoffen, beschermingsstoffen en ballaststoffen, waaronder vitamines, macromineralen, sporenelementen, fytonutriënten, enzymen en vooral ook voedingsvezels. Al met al is het persoonsgebonden hoe een volkorenproduct uitpakt voor iemands lichaam. Maar dat het specifiek volkorenproducten zouden zijn die ziekten veroorzaken of ‘dik maken’ is pertinente larie. Groeten, Paul

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.