Diëten op basis van specifieke voedingsmiddelen

Vrijwel alle voedingsmiddelen hebben bepaalde voordelen, al zijn deze soms nog zo alledaags en/of onbeduidend. Als er een voordeel van een bepaald voedingsmiddel wordt ontdekt – of om een bepaalde reden in het nieuws komt – krijgt zo’n voedingsmiddel al snel een heleboel (media-) aandacht. Dieetgoeroes zijn in het verleden veelvuldig ingesprongen op hypes rondom voedingsmiddelen… Vandaar dat er ontzettend veel diëten bestaan die volledig zijn ontworpen rondom één bepaald voedingsmiddel.

Voordelen dieet op basis van een specifiek voedingsmiddel

Diëten die één voedingsmiddel centraal stellen of als basis nemen, zijn doorgaans erg simplistisch. Niet alleen qua inhoud, maar ook qua uitvoering, regels en richtlijnen. Je hoeft niets te tellen, niets te wegen en niets te berekenen. Bovendien hoef je doorgaans bijna niets te doen of te laten.

Zo dien je bij het Appel Dieet voorafgaand aan iedere maaltijd een appel te eten… Tijdens het Yoghurt dieet mag je vrijwel alleen yoghurt eten… Gedurende het Ei Dieet eet je voornamelijk eieren… En bij het Pindakaas Dieet dien je elke dag enkele lepels pindakaas te eten. Diëten op basis van een specifiek voedingsmiddel zijn zodoende relatief makkelijk in te passen in ieders leefstijl en dagritme.

Nadelen dieet op basis van een specifiek voedingsmiddel

Diëten die zich hoofdzakelijk richten op de gunstige voedingskundige eigenschappen van één voedingsmiddel, zijn doorgaans erg eenzijdig. Na een paar weken lang eieren eten, komen ze waarschijnlijk je neus uit, ook al ben je nog zo’n fan van ei.

Omdat dit soort diëten weinig variatie biedt, zijn ze relatief moeilijk voor langere tijd vol te houden. Bovendien raden steeds meer voedingsdeskundigen aan om gevarieerd te eten. Door langdurig eenzijdig te eten, kunnen namelijk tekorten ontstaan aan bepaalde essentiële voedingsstoffen.

Hieronder vind je een overzicht van alle diëten op basis van een specifiek voedingsmiddel uit de Gezondr diëtenlijst:

Acai Berry dieet
Ananas dieet
Appel Dieet
Bananen Dieet
Bier Dieet
Brood dieet
Broodwisseldieet
Chocolade dieet
Citroensap dieet
Dr. Siegal’s Cookie Diet
Ei Dieet
Fruit dieet
Grapefruit Dieet
Groente Dieet
Groentesoepdieet
Haver Dieet
Hollywood Cookie Diet
K-Slankheids-Challenge dieet
Kokosnoot Dieet
Koolsoepdieet
Kwark Dieet
Maqui Bes Dieet
Malsovit dieet
Mayo Dieet
Pasta Dieet
Pindakaas Dieet
Sherry Dieet
Soepdieet
Subway Dieet
Thee dieet
Yoghurt dieet
Zuivel Slank Dieet

Reacties

  1. ik zoek info in verband met fructose-en lactose intolerantie. de meeste recepten zoals smoothies en sappen bestaan uit groente en fruit en melkproducten. ik mag geen melk en fruit meer eten dus word het wel heel moeilijk. wie kan me hierbij helpen?

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.