Laatst zag ik in een programma op TV waarin werd gezegd dat veel mensen denken dat de oorzaak van kanker voornamelijk ligt in toeval en erfelijkheid. Dit is echter maar deels waar. Slechte voeding en te gebrek aan lichaamsbeweging daarentegen, zijn voor veel soorten kanker verantwoordelijk. Of liever gezegd: ze vergroten de kans op kanker aanzienlijk…
Daarom hierbij 10 belangrijke leefregels om kanker te voorkomen op het gebied van voeding en beweging. Deze regels kunnen de kans (direct of indirect) op bepaalde vormen van kanker aanzienlijk verkleinen. Ze zijn bovendien onderbouwd door middel van wetenschappelijk onderzoek en voor het grootste gedeelte opgesteld door de World Cancer Research Fund…
10 leefregels ter voorkoming van kanker
Als het je lukt om je aan deze 10 regels ter voorkoming van kanker te houden, dan ben je volgens mij ook gelijk 5 kilo lichter aan het eind van de maand, dus je slaat twee vliegen in één klap. :)
- Blijf zo slank mogelijk (dat stond sowieso al op ons verlanglijstje). Hoewel BMI niet de ideale graadmeter is, geldt voor de meeste mensen een BMI van 18,5 tot 25 als gezond. Een overschot aan lichaamsvet is een belangrijke veroorzaker van onder andere darmkanker, maagkanker, nierkanker en post-menopauzale borstkanker.
- Doe elke dag, ja elke dag, 30 minuten tot 1 uur aan gemiddeld intensieve sport.
- Drink geen ongezonde drankjes met toegevoegde suikers (frisdrank, sommige soorten vruchtensap, limonade, zuiveldrankjes etc.) en eet geen junkfood.
- Eet 5 keer per dag groente of fruit. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je veel voedingsvezels binnenkrijgt via volkorenproducten. Eet vooral geen witbrood en andere witte graanproducten die hoofdzakelijk uit (tarwe)bloem bestaan.
- Eet niet meer dan 500 gram rood vlees per week en NOOIT gefabriceerd vlees (dus geen verwerkte vleeswaren zoals knakworstjes, rookworst, boterhamworst, corned beef en allerhande voorverpakt vleesbeleg voor op brood).
- Vrouwen mogen niet meer dan 1 glas alcohol per dag en mannen niet meer dan 2 glazen per dag. Drink bij voorkeur een rood wijntje omdat rode wijn sterke antioxidanten bevat.
- Eet hooguit 6 gram zout per dag.
- Het slikken van multivitaminepillen wordt niet aangeraden omdat de werking van vitamines en mineralen zonder andere stoffen die in groente en fruit zitten niet bewezen is.
- Geef je kind ten minste 6 maanden alleen borstvoeding. In moedermelk zitten belangrijke stoffen voor het immuunsysteem van het kindje die niet in gefabriceerde melk zitten. (bron)
- Niet roken!
Natuurlijk zijn deze regels geen garantie om geen kanker te krijgen, maar de kans op veel vormen van kanker neemt hierdoor wel aanzienlijk af. Welk van bovenstaande 10 leefregels hanteer jij in het dagelijks leven? Laat hieronder een berichtje achter!
Voedingsmiddelen die kanker helpen voorkomen
Volgens een onderzoek uit 1997 is 30 tot 40 procent van alle verschillende vormen van kanker gerelateerd aan voedingskeuzes. Ook recent onderzoek wijst uit dat er een duidelijk verband bestaat tussen gezonde voeding en het verkleinen van de kans op bepaalde vormen van kanker.
Bepaalde voedingsmiddelen –vooral voedsel dat veel vet en/of calorieën bevat– kan de kans op kanker daarentegen juist verhogen. Hierbij een aantal nuttige feiten die kunnen helpen om door middel van juiste voedingskeuzes het risico op kanker te verkleinen…
Kan bepaalde voeding kanker voorkomen?
Er bestaat een duidelijk verband tussen voeding en bepaalde vormen van kanker. Het is echter belangrijk om te vermelden dat ook andere factoren zoals ROKEN, alcoholgebruik, beweging, zwaarlijvigheid en aanleg een rol kunnen spelen bij het risico op kanker. Hierbij een lijst met gedetailleerde informatie over veelvoorkomende vormen van kanker en de voedingsmiddelen die deze vreselijke ziekten zouden kunnen helpen voorkomen:
- Longkanker: Fruit en groenten beschermen tegen longkanker. Stoffen genaamd carotenoïden, welke veel in groenten en fruit voorkomen, zijn hier waarschijnlijk verantwoordelijk voor.
- Borstkanker: Lichamelijke factoren die de kans op borstkanker verhogen zijn snelle groei op jonge leeftijd, een lange lichaamslengte bij volwassen vrouwen en extreme gewichtstoename bij volwassen vrouwen. Voedingsmiddelen die veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren bevatten (waaronder
olijven, olijfolie, noten, notenoliën, zaden, pitten, avocado’s en pinda’s) en een voedingspatroon met veel groenten en fruit verlagen de kans op borstkanker. Alcoholconsumptie verhoogt daarentegen het risico op borstkanker. - Prostaatkanker: Groenten en specifiek sojabonen kunnen het risico op prostaatkanker verkleinen (al brengen de fyto-oestrogenen in soja ook nadelen voor mannelijke gezondheid met zich mee). Daarnaast kunnen voedingsmiddelen met veel dierlijke verzadigde vetten (zoals vette zuivelproducten, vet vlees en junkfood) het risico verhogen. Lycopeen, een antioxidant dat onder andere in tomaten, watermeloen en aardbeien zit, kan het risico op prostaatkanker helpen verkleinen.
- Darmkanker: 70 procent van de darmkankergevallen kan worden voorkomen door een gezonde levensstijl. Veel beweging en veel groenten en voedingsvezels helpen de kans op darmkanker aanzienlijk te verkleinen, terwijl het veelvuldig eten van rood vlees en het overvloedig drinken van alcohol het risico op darmkanker juist kan verhogen.
Richtlijnen voeding & kanker preventie
Uit meer dan 25 jaar aan onderzoek is een aantal richtlijnen voortgekomen voor het opstellen van een gezond voedingspatroon om het risico op kanker zo veel mogelijk te beperken. Hierbij de belangrijkste richtlijnen die voortkomen uit documentatie van HelpGuide.org:
1. Vermijd vetrijke voedingsmiddelen
Hoewel voedingsvet niet per se voor aanvullend lichaamsvet zorgt, KAN een dieet dat te rijk is aan vet wel degelijk tot vetzucht leiden. En ten opzichte van andersoortige lichaamscellen, splitsen vetcellen zich relatief makkelijk op, waardoor ze kunnen bijdragen aan een hoge populatie van vrije radicalen, de moleculaire componenten die celmembranen kunnen doen scheuren en in sommige gevallen de DNA-structuur van cellen aantasten.
Als de DNA-structuur wordt aangetast, kan zich mutatie voordoen, wat op diens beurt kan leiden tot de formatie en groei van kankercellen. De richtlijn is dat hoogstens 30 procent van de dagelijkse calorieën uit vet mag bestaan, waarbij het vettype (verzadigd versus EOV versus MOV) uiteraard ook een belangrijke rol speelt. Over het algemeen dient een dieet als volgt te zijn samengesteld: 55 tot 60% koolhydraten; 25 tot 30% eiwitten; 15 tot 20% vetten.
Eet sowieso niet te veel voedingsmiddelen met een (extreem) hoog vetpercentage; haal vetten, eiwitten en koolhydraten bij voorkeur uit gezonde en natuurlijke bronnen.
2. Eet niet te veel (rood) vlees
Beperk de dagelijkse vleesconsumptie tot uiterst 140 gram, en dan vooral consumptie van mager c.q. vetarm vlees. Bereid vlees door het te bakken, te stomen of te roosteren, en niet door het te frituren. Kies veelal voor wit vlees zoals kipfilet of kalkoenfilet in plaats van rood vlees zoals rundvlees, varkensvlees of wild.
3. Eet veel fytonutriënten & antioxidanten
Het schadelijke effect van vrije radicalen wordt geminimaliseerd door antioxidanten. Hiertoe behoren onder andere vitamines A, B C, D en E, calcium, zink, essentiële vetzuren, bètacaroteen en allerhande fytonutriënten. Voedingsmiddelen die extreem veel antioxidanten bevatten zijn toch hoofdzakelijk fruit en groente. Groenten en vruchten zijn dus zeer rijk aan voedingsstoffen die kanker kunnen helpen voorkomen!
4. Beperk alcoholische dranken
Meerdere studies suggereren dat het drinken van alcohol het risico op kanker in lever, borst, rectum, mond, slokdarm, keel, spijsverteringskanaal, blaas en longen vergroot. Daarnaast blijkt alcohol in combinatie met het roken van tabak een negatief synergetisch effect te hebben. Tezamen veroorzaken alcohol en tabak dus meer schade dan ze ieder apart zouden doen.
5. Ga zorgvuldig om met voedsel
Zorgvuldigheid ten aanzien van het bewaren en bereiden van voedsel (voedselhygiëne) is veel belangrijker dan de meesten beseffen. Zet restjes/kliekjes in de koelkast of vries ze in. Bederfelijk voedsel mag nooit langer dan 2 uur buiten de koelkast worden bewaard.
6. Beperk de inname van natrium
Gebruik per dag niet meer dan 6 gram natrium (zout), inclusief zout dat van nature in voedingswaren aanwezig is of aan voedingsmiddelen wordt toegevoegd. Overvloedige zoutconsumptie wordt namelijk steeds vaker in verband gebracht met kanker.
7. Neem vitaminesupplementen & mineralensupplementen
Neem indien nodig een multivitaminesupplement waarin alle essentiële vitamines en mineralen zitten. Zeker voor diegenen met een zwak immuunsysteem en een gebrekkige voedingsgewoonte is het raadzaam om extra voedingssupplementen in te nemen. Overleg eventueel met je huisarts voor een geschikt supplement en een optimale dosering.
Tot slot
Enkele specifieke voedingswaren die een zeer sterk preventief effect jegens kanker teweegbrengen, zijn als volgt:
- Bessen & druiven
- Bonen, kool en tomaten
- Knoflook
- Donkergroene bladgroenten
- Groene thee
- Yoghurt
- Biologische soja & sojaproducten
Wat vind jij van bovenstaande voedingsrichtlijnen en voedingsmiddelen om preventief kanker te helpen voorkomen? Deel hieronder jouw opvattingen, bevindingen en aanmerkingen!
Kanker voorkomen door voeding & beweging
De kans op kanker is grotendeels genetisch vastgelegd en wordt dus erfelijk bepaald. Verkeerd eten en onvoldoende bewegen kunnen de kans op velerlei soorten kanker echter sterk vergroten. Hierbij 10 tips met betrekking tot eten en bewegen om de kans op kanker te verkleinen. Alle onderstaande tips worden in ieder geval wetenschappelijk ondersteund of zijn zelfs wetenschappelijk bewezen. Het onderzoek dat aan deze lijst met tips voorafging, is opgesteld door het ‘World Cancer Research Fund’. Hierbij de lijst met 10 eet- en beweegtips om kanker tegen te gaan of in ieder geval de kans op bepaalde typen kanker te verkleinen…
Tip 1
Blijf zo slank mogelijk. Overtollig lichaamsvet is een belangrijke veroorzaker van onder andere darmkanker, maagkanker, nierkanker en post-menopauze borstkanker. Er zijn talloze redenen te bedenken om slank te willen zijn of blijven; een verhoogd risico op kanker is een reden te meer.
Tip 2
Sport dagelijks tenminste 30 minuten. Een gezond en fit lichaam helpt namelijk kanker te voorkomen. Sporten is de manier om je lichaam fit te houden. Doe daarom elke dag 30 tot 60 minuten aan gematigde tot intensieve lichaamsbeweging.
Tip 3
Drink geen dranken met toegevoegde suikers en eet geen junkfood. Geraffineerde suikers zijn slecht voor je lichaam en kunnen de kans op kanker vergroten. Drink daarom zo min mogelijk frisdrank, zoete zuiveldrankjes, niet-pure vruchtensappen, limonades, enzovoort. Eet bovendien geen geraffineerd, (trans)vetrijk fastfood.
Tip 4
Eet 5 keer per dag groenten, fruit en/of volkoren producten. Als je dit 5 keer per dag aanhoudt / volhoudt, dan krijgt je lichaam voldoende vezels binnen. Vervang witte producten (met witte bloem en/of tarwebloem) daarom door fruit, volkoren brood, volkoren ontbijtgranen e.a.
Tip 5
Eet hooguit een halve kilogram rood vlees per week; eet bovendien NOOIT gefabriceerd vlees. Onder gefabriceerd (fabrieksmatig verwerkt) vlees valt: knakworst, rookworst, boterhamworst, cornedbeef en vele andere voorverpakte vleeswaren.
Tip 6
Drink als vrouw zijnde hooguit 1 glas alcohol per dag en als man zijnde hooguit 2. Drink bij voorkeur rode wijn vanwege de sterke antioxidanten die erin zitten.
Tip 7
Nuttig hooguit 6 gram zout per dag. Alle zouten inbegrepen, dus ook zout verwerkt in voedingsmiddelen zoals brood, soepen, kant-en-klaar maaltijden e.a.
Tip 8
Vervang groenten en fruit NIET door vitaminesupplementen. Het is namelijk nooit bewezen dat de voedingsstoffen in vitamine- en mineralensupplementen werkzaam zijn als je niet de overige stoffen binnenkrijgt die wel in groente en fruit voorkomen, maar niet in de supplementen.
Tip 9
Geef jonge baby’s ten minste 6 maanden uitsluitend borstvoeding. Moedermelk bevat namelijk voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van het immuunsysteem van een baby.
Tip 10
Rook niet. Deze tip spreekt waarschijnlijk voor zich.
26 comments
Danny Mientjes
30 maart 2015Gezondheid… Willen we ziektes als kanker, diabetes, obesitas, hart- en vaatziekten, reuma en nog veel meer voorkomen dan moeten we het zoeken in de volgende 4 punten: ● Voeding (kwaliteit, kwantiteit en combinaties); ● Beweging; ● Roken, alcohol & drugs; ● Dingen die we inademen, op ons smeren of spuiten. In dit stukje wil ik hierover wat tips geven voornamelijk op gebied van voeding en beweging. Niet alleen om ziektes zoals kanker te voorkomen en genezen, maar ook gewoon om je beter en energieker te gaan voelen. Als het gaat om gezondheid en voeding worden we van alle kanten structureel op het verkeerde been gezet. Dit komt door de enorme aantrekkingskracht van veel ongezonde dingen, onwetendheid en de doelbewuste strategieën van bepaalde industrieën. Lobbyisten, reclamebureaus en pr-mensen van de zuivel- vlees- suiker- en farmaceutische industrieën doen er alles aan om ons vooral flink door te laten ‘consumeren’. De financiële belangen zijn gigantisch. Als je jong en actief bent beweeg je meestal vrij veel. Je lichaam wordt dan een soort allesbrander. Je lichaam verbrandt dan eenvoudig al het eten. Maar zodra je minder gaat bewegen door bijvoorbeeld een ander soort werk, ziekte of ouderdom gaan de gezondheidsproblemen beginnen. En omdat het jaren lang goed gegaan is kunnen mensen vaak niet overtuigd raken dat ze hun dieet moeten aanpassen en anders moeten gaan eten. Veel mensen blijven nog steeds denken dat het eten of drinken van suiker noodzakelijk is. Iets wat je lichaam nodig heeft. Het tegendeel is waar. Het begint steeds meer duidelijk te worden dat suiker een van de hoofdoorzaken van kanker is. Sommige koolhydraten worden sneller omgezet in bloedsuiker dan andere. Er zijn dus ‘snelle’ en ‘langzame’ koolhydraten. Bij snelle koolhydraten stijgt je bloedsuiker snel maar is ook snel weer weg (pieken en dalen). Bij langzame koolhydraten stijgt je bloedsuiker langzaam maar blijft deze lang stabiel. Zoals je begrijpt zijn pieken en dalen niet goed voor je gezondheid. Kies dus liefst voor eten met langzame koolhydraten, en niet al te grote porties. Het is ook aangetoond dat teveel vlees eten zeer slecht is voor de gezondheid. Eet maximaal 3 keer per week vlees. En vooral rood vlees beperken tot 1 of twee keer per week. Ook het consumeren van melk beperken of helemaal mee stoppen. Misschien komt dit wel doordat we slecht voor ons vee zorgen en daarom de kwaliteit van vlees en zuivel zo slecht is. We zouden onze dieren moeten behoeden van onnatuurlijke hormonen, onnatuurlijke voeding, pesticiden en stress. ☆ Wees voorzichtig met alle producten die gemaakt zijn van bloem! ☆ Eet geen dingen die gemaakt zijn in fabrieken (processed food). Ook geen andere onnatuurlijke voeding, kleur- geur- of smaakstoffen; ☆ Als je zetmeel / koolhydraten eet, (brood, rijst, bonen, aardappelen, pasta, couscous) combineer ze dan altijd met verse groente; ☆ Probeer tijdens de maaltijden niet té veel te drinken. Doe het liever 1 uur ervoor of erna; ☆ Vis of vlees (eiwitten) gecombineerd met koolhydraten is NIET goed! ☆ Fruit liefst niet met zetmeel combineren; ☆ Koffie en chocolade bevatten nuttige stoffen, maar nuttig ze wel puur, dus zonder melk en suiker, en Let op, koffie kan wel tot botontkalking leiden bij vrouwen. ☆ Probeer de dag te beginnen met fruit of groente op de lege maag. Dan word het super goed opgenomen door je lichaam. ☆ Probeer genoeg te bewegen. Neem bijvoorbeeld vaker de trap in plaats van de lift. Laat de auto eens staan en ga lopen of met de fiets. Of ga iedere dag een half uurtje trimmen of wandelen. ☆ Zorg ook dat je genoeg zonlicht op je huid krijgt voor een natuurlijke aanmaak van vitamine D. Ook dit kan meehelpen kanker te voorkomen en terug dringen. Je kan ook naar een zonnestudio gaan. Eens in de 3 weken 10 minuten is al genoeg (de lampen moeten wel uv-a en uv-b zijn). Maar, overdrijf dus niet, want teveel straling is ook gevaarlijk en kankerverwekkend! ☆ Let ook op je eigen stress. Probeer af en toe rustig diep in- en uit te ademen. Neem regelmatig tijd voor een moment van reflectie of gebed. Ontspanning en lachen horen er zeker ook bij. ☆ Af en toe een (halve) dag niets eten of alleen fruit of groente kan letterlijk ook heel verhelderend werken. Conclusie: Om vele ziektes (waaronder kanker) te voorkomen en genezen moet je voeding en lifestyle zien als je medicijn. Eet geen snelle koolhydraten (zoete dingen) en combineer zetmeel-koolhydraten (aardappelen rijst pasta bonen enzovoorts) met groente en niet met eiwitten. Probeer genoeg te sporten of bewegen. Maar als je dat niet lukt, matig dan de hoeveelheid zetmeel-koolhydraten! Eet gevarieerd, rustig en matig. Liefst zoveel mogelijk natuurlijke en biologische producten en ingrediënten. Probeer suiker en melk te verbannen uit je dieet en vlees te beperken tot slechts enkele keren per week. Denk aan vitamine D door zonlicht. Langzame (goede) koolhydraten: ● Zilvervliesrijst; ● Volkoren pasta; ● Volkoren brood; ● Peulvruchten zoals bonen, erwten en linzen… Snelle (slechte) koolhydraten: ● Snoep en alles met suiker; ● Vruchtensap; ● Frisdrank; ● Gebakken aardappels; ● Alles met wit meel, witte pasta en witte rijst… Zwarte lijst: ● Zoete dingen (m.u.v. vers fruit); ● Melk (ook sojamelk); ● E-nummers; Kant-en-klaar-maaltijden; ● Zoetstoffen; ● Onnatuurlijke stoffen; ● Frisdranken en andere zoete drankjes; ● Vooral zoete zuivelproducten; ● Sapjes in houdbare pakjes; ● Koffie of thee met melk, suiker of honing… Voorbeelden van bijzondere producten met veel nuttige stoffen: ● Peterselie; ● Selderij; ● Knoflook; ● Avocado; ● Curcumine; ● Kaneel; ● Vis (vet)… Tot zover mijn adviezen omtrent voeding om (onder meer) kanker te helpen voorkomen.
Ron
30 juli 2012Ha Samantha, Goed dat je actief informatie zoekt, maar kijk je wel uit waar die vandaan komt? Sites die naast informatie ook producten aanbieden, zou ik zelf niet snel serieus nemen. Tevens is er het gevaar dat je bewust of onbewust al een bepaalde mening hebt gevormd.Het gevolg is dan de zogenaamde “Conformation Bias”, d.w.z dat je hoofdzakelijk die informatie opneemt die je standpunt ondersteunt, Dit is iets heel menselijks en bekend, daarom wordt er in Goed wetenschappelijk onderzoek geprobeerd om dit zoveel mogelijk uit te sluiten. De info die je hebt gekregen bij de Daniël de Hoed kliniek zou gebaseerd moeten zijn op dergelijk wetenschappelijk onderzoek, ze is dan ook onderbouwd. En je kunt aannemen dat je van hen de voor het moment meest “up to date” informatie krijgt. De bewering, “Een te hoog bloedsuikergehalte, wat veroorzaakt wordt door een dieet dat rijk is aan (bewerkte) koolhydraten en dus suiker, veroorzaakt ontstekingen in de bloedvaten.”, is een onjuiste bewering. De link is helaas niet meer actueel. Een te hoge bloedsuikerspiegel wordt veroorzaakt door diabetes en niet door een dieet dat rijk zou zijn aan suiker. Voor diabetes patiënten is het daarom van belang hun suikerbloedwaardes in de gaten te houden, bij gezonde mensen zal de bloedglucosewaarde ook stijgen na het consumeren van Koolhydraten/suikers, maar het lichaam zal dit zelf, onder invloed van Insuline, snel terugbrengen naar lagere waarden, dit is een natuurlijk proces. Ik weet dat er ,uit alternatieve hoek, van alles wordt beweerd over kristalsuiker. Deze zogenaamde voedingsexperts schijnen allerlei ziekten toe te schrijven aan het gebruik van geraffineerde/kristalsuiker, waarbij hun conclusie niet gebaseerd is op controleerbaar wetenschappelijk onderzoek maar op anekdotes en conformation bias. Ze moeten ook wel, want ze leven van de niet gediagnosticeerde of psychosomatische vage klachten van hun patiënten die per se een diagnose willen. En die heeft de alternatieve behandelaar wel: hypoglycemie, glutenintolerantie, candida-infectie, chronisch vermoeidheidssyndroom of een voedselallergie, om maar een paar diagnoses te noemen. Ook word er door hen vaak een link gelegd tussen suikergebruik en diabetes; ze kunnen dit echter niet onderbouwen omdat uit onderzoek deze relatie niet blijkt. Witte tafelsuiker, hebben we niet nodig omdat er in onze dagelijkse voeding al genoeg suiker zit, maar om nou die suiker te betitelen als “Suiker het lekkerste vergif” of “Suiker… de grootste moordenaar van de westerse wereld!” en “Suiker, het witte gif”, zoals je kunt vinden op Internet, slaat echt nergens op. Wikipedia is trouwens een behoorlijk betrouwbare bron voor allerlei informatie, het is zelfkritisch en zelfreinigend. Foute beweringen zullen door de opzet niet lang blijven staan of zelfs maar gepubliceerd worden. En ja hoor… zolang je nog af en toe van een Macshake kunt genieten, zijn we het met elkaar eens, (niet te vaak hé, Macshake heeft geloof ik +/- 450 Kcal, 4 shakes op een dag en je zit als vrouw al bijna aan de max. hoeveelheid calorieën per dag). Vr. gr. Ron
Ron
27 juli 2012Hallo Samantha, Iedereen maakt fouten, Jij laat in ieder geval blijken eerder gedane uitspraken te kunnen herzien na opname van andere informatie. Met zo’n eigenschap kom je verder! Ik waardeer dat. Of suiker (en eigenlijk moet je duidelijk maken welke suiker je bedoelt), indirect van invloed is op de ontwikkeling van kanker weet ik niet. Suikers zijn namelijk koolhydraten, en die zijn onmisbaar voor de energievoorziening van ons lichaam. Maar zoals met alles TE veel is niet goed, te veel suiker zet zich om in vet waardoor je dikker wordt, en als je dikker wordt ga je over het algemeen minder bewegen. En dik zijn en te weinig bewegen heeft nou eenmaal een correlatie met verhoogde kans op enkele vormen van kanker. Maar of de causatie met suiker ook reëel is? Er kunnen andere, nog onbekende, oorzaken of combinaties van oorzaken meespelen. De zaak ligt een stuk gecompliceerder ben ik bang… Je lichaam is een fantastisch zichzelf regelend chemisch systeem, wat nou eenmaal o.a suiker nodig heeft om fantastisch te blijven. Vr. gr. Ron
samantha
29 juli 2012Hoi, Ik ga misschien wat kort door de bocht met suikers. En ja, je hebt suikers nodig. Ik doel voornamelijk op geraffineerde witte suikers. De suikers die je eigenlijk niet nodig hebt, die toegevoegd worden aan producten die je eigenlijk niet nodig hebt. Ik heb gelezen dat deze suikers ontstekingen voeden… en dat helpt kanker dan weer zich verder te ontwikkelen. Het is niet zo zwart-wit dat alle suikers slecht voor je zijn. Zelf eet ik zo weinig mogelijk geraffineerde suikers. Zo weinig mogelijk omdat het erg lastig is ze totaal te vermijden… Het moet wel leuk blijven! Ik haal zelf zoveel mogelijk mijn suikers uit fruit en dat bevalt prima. Maar dan noem ik het geen suikers maar gewoon een aardbei of een sinaasappel. :P “Een te hoog bloedsuikergehalte, wat veroorzaakt wordt door een dieet dat rijk is aan (bewerkte) koolhydraten en dus suiker, veroorzaakt ontstekingen in de bloedvaten.” Ik heb me vorig jaar wegens omstandigheden in de familie en erfelijke borstkanker flink ingelezen op de invloed van voedingsmiddelen en de ontwikkeling van kanker. Waar ik al mijn info vond was in de bibliotheek en ook op het internet. Maar dan niet op 1 site vastgepind. Want zoveel sites, zoveel meningen… Ik ben bij de Daniël de Hoed kliniek geweest (voor onderzoek) en heb daar ook veel info gekregen. En ik heb op veel plekken informatie ingewonnen. En ben op deze manier gekomen tot een persoonlijk eetplan met daarin geen toegevoegde suikers en veel andere “gezonde dingen”, maar niet tot in het extreme… Een milkshake van de Mac lust ik best en daar zit ook suiker in. :) Op zich moet ieder doen wat hem/haar het beste lijkt, maar geen suiker eten en je kan kanker voorkomen is BS. Volgens mij zijn we het redelijk eens. Groetjes, Samantha
ron
7 juli 2012Beste Samantha, Je zou een punt hebben als de kop zou beginnen met: “10 regels (volgens de huidige stand van onderzoek) die de kans op enkele vormen van kanker eventueel zouden kunnen verkleinen”. Helaas staat dat er niet. Er staat:”De tien regels om kanker te voorkomen: voeding en beweging”. Deze bewering houd in dat als je je aan de voorschriften zou houden als vermeld, je kanker zou voorkomen. Even verder in de tekst lees ik:”Deze regels verkleinen de kans op kanker aanzienlijk”, daar kan ik me wel in vinden, maar dat is niet hetzelfde als wat de kop beweert, en wat nogmaals iets verder in de tekst wordt gesuggereerd. Iets voorkomen houd namelijk in dat “iets” niet gebeurt. Conclusie, hier is sprake van onduidelijke en foute argumentatie. De link die je vermeld op E-gezondheid.be, bevestigt mijn vermoeden waar de/uw info betreffende “suiker”vandaan komt. Namelijk van David Servan-Schreiber, een Franse psychiater die beweerde dat je ziekten kon genezen door positief te denken, en hoewel hij geen voedingsleerdeskundige of oncoloog was heeft hij het boek “Anticancer: A New Way of Life” geschreven. Hij heeft nooit wetenschappelijk onderzoek naar kanker in verband met suiker gedaan dan wel gepubliceerd, op 31 jarige leeftijd werd bij hem een kwaadaardige hersentumor ontdekt. Waarschijnlijk is dit de aanleiding voor hem geweest om zijn alternatieve gedachtegoed te ontwikkelen, helaas heeft het niet kunnen helpen, hij is op 24 Juli 2011 overleden aan zijn hersentumor. Beste mensen: eet gevarieerd en met mate, en blijf in beweging en laat je niet gek maken door zogenaamde voedingsdeskundigen. Vr. gr. Ron
samantha
8 juli 2012Hee Ron, Ik moet toegeven dat ik de kop over het hoofd heb gezien en wat dat betreft moet ik je helemaal gelijk geven. Als je letterlijk alleen afgaat op de titel van het artikel is dit fout. Enige tijd terug heb ik me ingelezen over kanker en de invloed van ontstekingen in het lichaam en de invloed van suiker hierop. en met die waarheid in mijn hoofd heb ik waarschijnlijk over bepaalde dingen heen gelezen. Zoals het artikel het verwoord is het idd onjuist. Maar toch ben ik ervan overtuigd dat suiker indirect veel invloed kan hebben op de ontwikkeling van kanker. Maar dan zeker niet op een manier van eet nooit suiker, dan krijg je nooit kanker… Vr gr. Samantha
Paul
9 juli 2012Beste Ron, Navenant je vooral rept over onderzoek, onderbouwing en vooringenomenheid, vind ik het wel erg generaliserend om een stuk tekst af te rekenen op diens titel. Ooit een titel gezien van 5 regels? Het idee van een kop is nou juist dat ‘ie beknopt en samenvattend is. De tekst eronder zorgt voor de nodige context. Misschien een idee om beter te interpreteren en nuances op te pikken? Groeten, Paul
ron
7 april 2012Waarheden, halve waarheden en leugens… Dat antioxidanten kanker zouden voorkomen is allang achterhaald, tevens dat voeding zo’n grote rol zou spelen in het voorkomen van kanker. Dat suikers (koolhydraten) kanker zouden veroorzaken? Waar baseerd u dat op? En over welke hoeveelheid suiker per dag heeft u het dan? De bron komt hier waarschijnlijk uit de alternatieve (quack) hoek. Graag de bron(nen), die dit zouden beweren, onderzoek dus (Pubmed?). Het is natuurlijk nooit verkeert om gezond te eten en veel te bewegen, maar om dan te beweren dat je daarmee kanker voorkomt is een brug te ver… Vr. gr. Ron
samantha
5 juli 2012Beste Ron, In de tekst staat niet dat suiker/ koolhydraten kanker veroorzaakt. Er staat vermeld dat je geen frisdranken met toegevoegde (geraffineerde) suiker moet drinken. Dan vraag ik me af waar jij je conclusie op baseert… Er wordt niet over hoeveelheden gesproken, gewoon over frisdrank met suiker. En ieder weet dat dat niet een beste keus is. Je kan er dik van worden als je het drinkt zoals de meesten, te veel… en overgewicht is niet gunstig. Er zitten ook suikers in fruit en fruit moet je juist weer veel eten. Zo zijn er nog heel veel andere onderzoeken. Doe ermee wat je wilt, maar het lijkt me raadzaam dat je eerst goed leest voordat je reageert en wijs gaat doen met Pubmed. Zoek maar op Pubmed naar een onderzoekspublicatie van het Einsteinscollege…
Paul
7 juli 2012Volledig met Samantha eens. Als je woorden als ‘verkeert’ en ‘baseerd’ als zodanig gebruikt, gaat het wat mij betreft wel erg ver om zodanig fel te reageren op een goed bedoeld stuk tekst dat naar mijn mening veel genuanceerder is dan Ron stelt. Als Ron zelf de moeite zou nemen om PubMed erop na te slaan zou hij zowel onderbouwende als tegenstrijdige onderzoeksresultaten tegenkomen. Overigens vind ik zijn gebrek aan bronvermelding voor de harde uitspraken die hij doet wel erg typerend, aangezien hij juist zo op bronnen hamert. De pot verwijt de ketel… Groeten, Paul
Dirk
25 mei 20115 keer per dag groente en fruit eten? Overdrijven is ook een kunst. Trouwens is er bewezen dat door het eten van nitraat-rijke groentes de kans op darmkanker juist word vergroot…. Spinazie, sla en koolsoorten bv. Trap niet al te snel in die opdringerige “google” lijstjes.
Paul
27 mei 2011Je hoeft jezelf niet 5 keer per dag vol te proppen met groente of fruit. Neem ’s ochtends een stuk fruit bij het ontbijt. ’s Middags een salade en daarna een stuk fruit als tussendoortje. En ’s Avonds groenten bij de avondmaaltijd en fruit als toetje. Dan ben je er al. Er is bovendien een mogelijk verband gevonden tussen kanker en de extreem hoge inname van nitraat en nitriet, maar of dat verband causaal is, is nog maar de vraag. Een beetje nitriet in groente veroorzaakt in ieder geval echt niet zomaar kanker; het gaat om de grote lijnen. Al met al wegen de voordelen van groenten te allen tijde op tegen de potentiële nadelen. (bron)
Jeremy
18 januari 2010Als God ons had geschapen, waarom zou hij dan deze ziekte toevoegen aan onze levens? Er zijn toch ook kinderen onder de 10 jaar die kanker hebben en overlijden die hebben pas 10 jaar op deze aardbol rondgelopen, die hebben nauwelijks slecht voedsel gehad of “weinig gesport” dus ik denk dat het gewoon een ding is dat bij iedereen kan voorkomen, zelfs bij kleine kinderen dus deze dingen hebben er wel mee te maken, maar ook van de ene kant niet. Misschien ligt het aan de erfenis van ouders? Niemand weet het! Maar er stond vorige jaar in de krant dat er al een middel was tegen kanker dat al blijkt te werken bij honden en katten nu wij nog.
Maya
11 november 2010Jeremy: Als jij beweerd dat God niet bestaat, wie heeft ons dan geschapen? Voor elke ziekte heeft God een medicijn geschapen. Er zijn zeker medicijnen die kanker bestrijden, die zijn namelijk al uitgevonden. Alleen hebben de ‘hoge mannetjes’ het voor elkaar gekregen om het niet uit te brengen. Je moest eens weten waarom ze dat niet doen! De reden waarom sommige helaas kanker hebben is omdat zij beproefd worden door God. Als je als mens niet weet waarom je bent geschapen dan heb je ook geen antwoorden op zulke vragen. God is love!
WonderWoman
12 november 2010Ben je nu echt serieus? Zo ja, dan ben je eng.
Peace
1 september 2011Maya, Ik ga akkoord met je
paula
28 december 2009Goed lezen én schrijven is erg belangrijk jongens en meisjes! Neen, als je met je ogen dicht een drukke straat oversteekt, ga niet niet gegarandeerd dood, maar de kans is wel een stuk groter dan wanneer je eerst goed uitkijkt. En ook als je heel goed uitgekeken hebt, kun je toch aangereden worden. Toch zijn er maar weinig mensen die het in hun domme kop halen om zonder te kijken over te steken. Zo gaat her ook met deze leefregels. Er staat ook heel duidelijk dat hiermee de kans op kanker verkleind wordt: namelijk maximaal verkleind voor zover onze kennis nu reikt.
ellie
1 oktober 2009OMG Ik eet al op 2 dagen 500 gram vlees. En zout gebruik ik overal enorm veel bij… M’n BMI is 21, dus dat valt mee… Ik ben 17 jaar oud, rook niet, maar heb wel totaal geen beweging en groente lus ik bijna niks van. Fruit eet ik om de dag. Hoezo slecht?! :(
mirella
14 september 2009Je kan natuurlijk gezond leven, maar als het in de toekomst voor je is weggelegd, wordt je toch wel ziek. Ik denk zelf dat kanker altijd kan voorkomen, ook bij mensen die zeer gezond leven. Er zijn mensen die roken hun hele leven en eten ongezond en worden toch 85. Of misschien zijn dat mensen die van nature erg sterk zijn, dat kan ook. Maar gezond eten en bewegen is altijd goed. Dan kan je jezelf later niet de schuld geven van kanker, als je het dan toch krijgt.
B
18 mei 2009Ik wou dit altijd al weten! :D
Simone
24 april 2009Ik vind het een beetje erg kort door de bocht. Ja, je kan je kans op kanker verkleinen als je gezond leeft. Maar gezond leven betekent niet dat je geen kanker kan krijgen. En zo stel je het nu wel…
Paul
25 mei 2009Hoezo?
aap
22 april 2009Afkloppen…
ty
22 februari 2009Merci, amen.
rocky
17 maart 2008Ik rook niet en drink niet, maar eigenlijk vind ik… je leeft maar 1 keer, dus geniet er maar van tot de laatste minuut. Ik vind wel gezond leven, maar niet met zoveel regels. Lol! :wink:
Inge
5 november 2007Goede tips; je leeft zo ook gelijk gezond!