10 leefregels om kanker te voorkomen: voeding & beweging

Fitness · Door Ilse

Laatst zag ik in een programma op TV waarin werd gezegd dat veel mensen denken dat de oorzaak van kanker voornamelijk ligt in toeval en erfelijkheid. Dit is echter maar deels waar. Slechte voeding en te gebrek aan lichaamsbeweging daarentegen, zijn voor veel soorten kanker verantwoordelijk. Of liever gezegd: ze vergroten de kans op kanker aanzienlijk…

Daarom hierbij 10 belangrijke leefregels om kanker te voorkomen op het gebied van voeding en beweging. Deze regels kunnen de kans (direct of indirect) op bepaalde vormen van kanker aanzienlijk verkleinen. Ze zijn bovendien onderbouwd door middel van wetenschappelijk onderzoek en voor het grootste gedeelte opgesteld door de World Cancer Research Fund

10 leefregels ter voorkoming van kanker

Als het je lukt om je aan deze 10 regels ter voorkoming van kanker te houden, dan ben je volgens mij ook gelijk 5 kilo lichter aan het eind van de maand, dus je slaat twee vliegen in één klap. :)

  1. Blijf zo slank mogelijk (dat stond sowieso al op ons verlanglijstje). Hoewel BMI niet de ideale graadmeter is, geldt voor de meeste mensen een BMI van 18,5 tot 25 als gezond. Een overschot aan lichaamsvet is een belangrijke veroorzaker van onder andere darmkanker, maagkanker, nierkanker en post-menopauzale borstkanker.
  2. Doe elke dag, ja elke dag, 30 minuten tot 1 uur aan gemiddeld intensieve sport.
  3. Drink geen ongezonde drankjes met toegevoegde suikers (frisdrank, sommige soorten vruchtensap, limonade, zuiveldrankjes etc.) en eet geen junkfood.
  4. Eet 5 keer per dag groente of fruit. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je veel voedingsvezels binnenkrijgt via volkorenproducten. Eet vooral geen witbrood en andere witte graanproducten die hoofdzakelijk uit (tarwe)bloem bestaan.
  5. Eet niet meer dan 500 gram rood vlees per week en NOOIT gefabriceerd vlees (dus geen verwerkte vleeswaren zoals knakworstjes, rookworst, boterhamworst, corned beef en allerhande voorverpakt vleesbeleg voor op brood).
  6. Vrouwen mogen niet meer dan 1 glas alcohol per dag en mannen niet meer dan 2 glazen per dag. Drink bij voorkeur een rood wijntje omdat rode wijn sterke antioxidanten bevat.
  7. Eet hooguit 6 gram zout per dag.
  8. Het slikken van multivitaminepillen wordt niet aangeraden omdat de werking van vitamines en mineralen zonder andere stoffen die in groente en fruit zitten niet bewezen is.
  9. Geef je kind ten minste 6 maanden alleen borstvoeding. In moedermelk zitten belangrijke stoffen voor het immuunsysteem van het kindje die niet in gefabriceerde melk zitten. (bron)
  10. Niet roken!

Natuurlijk zijn deze regels geen garantie om geen kanker te krijgen, maar de kans op veel vormen van kanker neemt hierdoor wel aanzienlijk af. Welk van bovenstaande 10 leefregels hanteer jij in het dagelijks leven? Laat hieronder een berichtje achter!

Voedingsmiddelen die kanker helpen voorkomen

Volgens een onderzoek uit 1997 is 30 tot 40 procent van alle verschillende vormen van kanker gerelateerd aan voedingskeuzes. Ook recent onderzoek wijst uit dat er een duidelijk verband bestaat tussen gezonde voeding en het verkleinen van de kans op bepaalde vormen van kanker.

Bepaalde voedingsmiddelen –vooral voedsel dat veel vet en/of calorieën bevat– kan de kans op kanker daarentegen juist verhogen. Hierbij een aantal nuttige feiten die kunnen helpen om door middel van juiste voedingskeuzes het risico op kanker te verkleinen

Kan bepaalde voeding kanker voorkomen?

Er bestaat een duidelijk verband tussen voeding en bepaalde vormen van kanker. Het is echter belangrijk om te vermelden dat ook andere factoren zoals ROKEN, alcoholgebruik, beweging, zwaarlijvigheid en aanleg een rol kunnen spelen bij het risico op kanker. Hierbij een lijst met gedetailleerde informatie over veelvoorkomende vormen van kanker en de voedingsmiddelen die deze vreselijke ziekten zouden kunnen helpen voorkomen:

  • Longkanker: Fruit en groenten beschermen tegen longkanker. Stoffen genaamd carotenoïden, welke veel in groenten en fruit voorkomen, zijn hier waarschijnlijk verantwoordelijk voor.
  • Borstkanker: Lichamelijke factoren die de kans op borstkanker verhogen zijn snelle groei op jonge leeftijd, een lange lichaamslengte bij volwassen vrouwen en extreme gewichtstoename bij volwassen vrouwen. Voedingsmiddelen die veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren bevatten (waaronder
    olijven, olijfolie, noten, notenoliën, zaden, pitten, avocado’s en pinda’s) en een voedingspatroon met veel groenten en fruit verlagen de kans op borstkanker. Alcoholconsumptie verhoogt daarentegen het risico op borstkanker.
  • Prostaatkanker: Groenten en specifiek sojabonen kunnen het risico op prostaatkanker verkleinen (al brengen de fyto-oestrogenen in soja ook nadelen voor mannelijke gezondheid met zich mee). Daarnaast kunnen voedingsmiddelen met veel dierlijke verzadigde vetten (zoals vette zuivelproducten, vet vlees en junkfood) het risico verhogen. Lycopeen, een antioxidant dat onder andere in tomaten, watermeloen en aardbeien zit, kan het risico op prostaatkanker helpen verkleinen.
  • Darmkanker: 70 procent van de darmkankergevallen kan worden voorkomen door een gezonde levensstijl. Veel beweging en veel groenten en voedingsvezels helpen de kans op darmkanker aanzienlijk te verkleinen, terwijl het veelvuldig eten van rood vlees en het overvloedig drinken van alcohol het risico op darmkanker juist kan verhogen.

Richtlijnen voeding & kanker preventie

Uit meer dan 25 jaar aan onderzoek is een aantal richtlijnen voortgekomen voor het opstellen van een gezond voedingspatroon om het risico op kanker zo veel mogelijk te beperken. Hierbij de belangrijkste richtlijnen die voortkomen uit documentatie van HelpGuide.org:

1. Vermijd vetrijke voedingsmiddelen

Hoewel voedingsvet niet per se voor aanvullend lichaamsvet zorgt, KAN een dieet dat te rijk is aan vet wel degelijk tot vetzucht leiden. En ten opzichte van andersoortige lichaamscellen, splitsen vetcellen zich relatief makkelijk op, waardoor ze kunnen bijdragen aan een hoge populatie van vrije radicalen, de moleculaire componenten die celmembranen kunnen doen scheuren en in sommige gevallen de DNA-structuur van cellen aantasten.

Als de DNA-structuur wordt aangetast, kan zich mutatie voordoen, wat op diens beurt kan leiden tot de formatie en groei van kankercellen. De richtlijn is dat hoogstens 30 procent van de dagelijkse calorieën uit vet mag bestaan, waarbij het vettype (verzadigd versus EOV versus MOV) uiteraard ook een belangrijke rol speelt. Over het algemeen dient een dieet als volgt te zijn samengesteld: 55 tot 60% koolhydraten; 25 tot 30% eiwitten; 15 tot 20% vetten.

Eet sowieso niet te veel voedingsmiddelen met een (extreem) hoog vetpercentage; haal vetten, eiwitten en koolhydraten bij voorkeur uit gezonde en natuurlijke bronnen.

2. Eet niet te veel (rood) vlees

Beperk de dagelijkse vleesconsumptie tot uiterst 140 gram, en dan vooral consumptie van mager c.q. vetarm vlees. Bereid vlees door het te bakken, te stomen of te roosteren, en niet door het te frituren. Kies veelal voor wit vlees zoals kipfilet of kalkoenfilet in plaats van rood vlees zoals rundvlees, varkensvlees of wild.

3. Eet veel fytonutriënten & antioxidanten

Het schadelijke effect van vrije radicalen wordt geminimaliseerd door antioxidanten. Hiertoe behoren onder andere vitamines A, B C, D en E, calcium, zink, essentiële vetzuren, bètacaroteen en allerhande fytonutriënten. Voedingsmiddelen die extreem veel antioxidanten bevatten zijn toch hoofdzakelijk fruit en groente. Groenten en vruchten zijn dus zeer rijk aan voedingsstoffen die kanker kunnen helpen voorkomen!

4. Beperk alcoholische dranken

Meerdere studies suggereren dat het drinken van alcohol het risico op kanker in lever, borst, rectum, mond, slokdarm, keel, spijsverteringskanaal, blaas en longen vergroot. Daarnaast blijkt alcohol in combinatie met het roken van tabak een negatief synergetisch effect te hebben. Tezamen veroorzaken alcohol en tabak dus meer schade dan ze ieder apart zouden doen.

5. Ga zorgvuldig om met voedsel

Zorgvuldigheid ten aanzien van het bewaren en bereiden van voedsel (voedselhygiëne) is veel belangrijker dan de meesten beseffen. Zet restjes/kliekjes in de koelkast of vries ze in. Bederfelijk voedsel mag nooit langer dan 2 uur buiten de koelkast worden bewaard.

6. Beperk de inname van natrium

Gebruik per dag niet meer dan 6 gram natrium (zout), inclusief zout dat van nature in voedingswaren aanwezig is of aan voedingsmiddelen wordt toegevoegd. Overvloedige zoutconsumptie wordt namelijk steeds vaker in verband gebracht met kanker.

7. Neem vitaminesupplementen & mineralensupplementen

Neem indien nodig een multivitaminesupplement waarin alle essentiële vitamines en mineralen zitten. Zeker voor diegenen met een zwak immuunsysteem en een gebrekkige voedingsgewoonte is het raadzaam om extra voedingssupplementen in te nemen. Overleg eventueel met je huisarts voor een geschikt supplement en een optimale dosering.

Tot slot

Enkele specifieke voedingswaren die een zeer sterk preventief effect jegens kanker teweegbrengen, zijn als volgt:

  • Bessen & druiven
  • Bonen, kool en tomaten
  • Knoflook
  • Donkergroene bladgroenten
  • Groene thee
  • Yoghurt
  • Biologische soja & sojaproducten

Wat vind jij van bovenstaande voedingsrichtlijnen en voedingsmiddelen om preventief kanker te helpen voorkomen? Deel hieronder jouw opvattingen, bevindingen en aanmerkingen!

Kanker voorkomen door voeding & beweging

De kans op kanker is grotendeels genetisch vastgelegd en wordt dus erfelijk bepaald. Verkeerd eten en onvoldoende bewegen kunnen de kans op velerlei soorten kanker echter sterk vergroten. Hierbij 10 tips met betrekking tot eten en bewegen om de kans op kanker te verkleinen. Alle onderstaande tips worden in ieder geval wetenschappelijk ondersteund of zijn zelfs wetenschappelijk bewezen. Het onderzoek dat aan deze lijst met tips voorafging, is opgesteld door het ‘World Cancer Research Fund’. Hierbij de lijst met 10 eet- en beweegtips om kanker tegen te gaan of in ieder geval de kans op bepaalde typen kanker te verkleinen…

Tip 1

Blijf zo slank mogelijk. Overtollig lichaamsvet is een belangrijke veroorzaker van onder andere darmkanker, maagkanker, nierkanker en post-menopauze borstkanker. Er zijn talloze redenen te bedenken om slank te willen zijn of blijven; een verhoogd risico op kanker is een reden te meer.

Tip 2

Sport dagelijks tenminste 30 minuten. Een gezond en fit lichaam helpt namelijk kanker te voorkomen. Sporten is de manier om je lichaam fit te houden. Doe daarom elke dag 30 tot 60 minuten aan gematigde tot intensieve lichaamsbeweging.

Tip 3

Drink geen dranken met toegevoegde suikers en eet geen junkfood. Geraffineerde suikers zijn slecht voor je lichaam en kunnen de kans op kanker vergroten. Drink daarom zo min mogelijk frisdrank, zoete zuiveldrankjes, niet-pure vruchtensappen, limonades, enzovoort. Eet bovendien geen geraffineerd, (trans)vetrijk fastfood.

Tip 4

Eet 5 keer per dag groenten, fruit en/of volkoren producten. Als je dit 5 keer per dag aanhoudt / volhoudt, dan krijgt je lichaam voldoende vezels binnen. Vervang witte producten (met witte bloem en/of tarwebloem) daarom door fruit, volkoren brood, volkoren ontbijtgranen e.a.

Tip 5

Eet hooguit een halve kilogram rood vlees per week; eet bovendien NOOIT gefabriceerd vlees. Onder gefabriceerd (fabrieksmatig verwerkt) vlees valt: knakworst, rookworst, boterhamworst, cornedbeef en vele andere voorverpakte vleeswaren.

Tip 6

Drink als vrouw zijnde hooguit 1 glas alcohol per dag en als man zijnde hooguit 2. Drink bij voorkeur rode wijn vanwege de sterke antioxidanten die erin zitten.

Tip 7

Nuttig hooguit 6 gram zout per dag. Alle zouten inbegrepen, dus ook zout verwerkt in voedingsmiddelen zoals brood, soepen, kant-en-klaar maaltijden e.a.

Tip 8

Vervang groenten en fruit NIET door vitaminesupplementen. Het is namelijk nooit bewezen dat de voedingsstoffen in vitamine- en mineralensupplementen werkzaam zijn als je niet de overige stoffen binnenkrijgt die wel in groente en fruit voorkomen, maar niet in de supplementen.

Tip 9

Geef jonge baby’s ten minste 6 maanden uitsluitend borstvoeding. Moedermelk bevat namelijk voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van het immuunsysteem van een baby.

Tip 10

Rook niet. Deze tip spreekt waarschijnlijk voor zich.