Veel mensen ervaren bij tijd en wijle een vergrote schildklier. Je schildklier bevindt zich in je keel, rondom je luchtpijp, en een schildkliervergroting is dan ook zichtbaar als een bobbel of bult op je keel. Het kan om een kleine verdikking gaan, maar ook om een volledig gezwollen hals- & borstgebied. Je schildklier is hoe dan ook:

 • Vergroot (qua omvang)
 • Gezwollen (dik & rond)
 • Opgezet (hard)

Vaak is je schildklier ook gevoelig of pijnlijk, vooral bij slikken, draaibewegingen van de hals en uitoefening van druk.

Oorzaken van een vergrote & gezwollen schildklier

Een vergrote schildklier wijst meestal op een te snelle of te langzame werking (directe oorzaak). Een gezwollen of opgezette schildklier vanwege een ontregelde hormoonproductie heeft echter altijd een achterliggende (indirecte) oorzaak. De belangrijkste oorzaken die ten grondslag liggen aan een opgezwollen schildklier zijn als volgt:

 • Tekort of overschot aan voedingsstoffen (jodium, selenium e.a.)
 • Schildklierontsteking (thyroïditis)
 • Behandeling met schildklierhormonen (Thyrax® e.a.)
 • Gebruik van schildklierremmers (thyrostatica)
 • Auto-immuunziekte (Hashimoto, Graves e.a.)
 • Behandeling met radioactief jodium (“De Slok”)
 • “Goedaardig” gezwel in de schildklier
 • Totale of gedeeltelijke schildklierverwijdering (thyroïdectomie)
 • Schildklierkanker (tumor)
 • Radiotherapie van hoofd-halsgebied
 • Recente bevalling (partus)
 • Lithium– & jodiumhoudende medicatie
 • Syndroom van Down
 • Genetisch gebrek aan enzymen
 • Schildklierhormoonresistentie (ongevoelig voor hormonen)
 • Afwijking van hersenen (hypofyse, thalamus of hypothalamus)

Een vergrote of gezwollen schildklier is dus een mogelijk gevolg van allerlei verschillende gezondheidsaspecten; van medicatie tot voedingsstoffen tot ziekten.

Tot slot

Een vergrote schildklier verdwijnt doorgaans wanneer het overschot of tekort aan schildklierhormonen wordt opgelost. Een (extreem) opgezette schildklier wordt ook wel “struma” of “krop” genoemd. In het artikel van Gezondr over struma lees je alles over de symptomen en behandeling van een opgezette schildklier…

Heb jij ervaring met een vergrote schildklier, opgezette schildklier of gezwollen schildklier? Laat hieronder je reactie achter!

65 Reacties

 1. Ik heb Corona gehad opgelopen in maart met diverse bijverschijnselen, waaronder een schildklieraandoening met meerdere nodules, waarvan de grootste 4-5 cm. Overige klachten zeurende onderbenen, triggerpunt borstspier, vermoeidheid na inspanning ben nu vijf maand op weg. Punctie schildklieruitslag is in afwachting. Wie herkent dit?

 2. Hallo even een vraagje ben geopereerd aan mijn stembanden en kon moeilijk de zuurstoftube in krijgen had daarna veel last van mijn keel nog geen maand daarna acute blindedarmontsteking weer geopereerd nog geen week later heel veel pijn in mijn halsgebied dokter gekeken zat struma nog steeds laten prikken voor schildklier kwam niks uit maar nog steeds erg opgezette struma kan niet goed meer functioneren bij iedere inspanning heel veel last van gebied bij keel wil weer terug naar dokter maar vind mezelf beetje een zeur maar dit is ook geen doen ben echt erg down wat heb ik is dit de schildklier of niet… gr. radeloos

 3. ik heb 3 weken zware valling gehad en door het veel hoesten heb ik nu rechts een gezwollen schildklier. Gaat deze dan ook vanzelf weer weg?

 4. Ik heb blijkbaar plots een vergrote schildklier die te veel hormonen produceert. Uiterlijk is er niks te zien, maar ik voel de schildklier wel tijdens het slikken. Bestaan er buien de normale geneeskundige behandelingswijzen die de schildklier terug minder hormonen laat produceren? Ik denk dan aan homeopathie of speciaal dieet. Waar kan ik dokters vinden – eventueel online- die me daarbij kunnen helpen.

  • hi hoe is het afgelopen heb je nog iemand kunnen vinden ik heb het zelfde (schildklier) probleem hoor graag van je.

 5. Goedenavond Paul, ik heb even een vraag over de schildklier. Ik heb sinds 2012 nog de rechterkant van mijn schildklier. In 2012 hebben ze mijn linkerkant weggehaald hier zat een modus in van 3 bij 4 cm, ook had ik toen last van de stem en ademhaling, toen bleek ook door de bult dat mijn luchtpijp iets dicht geknepen was. Dit hebben ze met de operatie weer goed gezet. Nu is mijn rechter bijschildklier vergroot, mijn waardes zijn goed. Mijn TSH – 3,8 en de Vrij T4 – 13,9. Ik heb soms last met slikken, maar het meeste heb ik last van de stem, vooral als ik mijn inspan na ongeveer 5 a 10 minuten ben ik mijn stem kwijt. Meestal komt hij wel weer terug na een poosje maar soms duurt dit ook enkele weken. Ook ben ik na inspanning ontzettend moe en hijgerig. Heeft dit ook iets te maken met de bijschildklier??? Is hier iets aan te doen??? Ik slik nog geen medicatie omdat de waardes goed zijn. Hoor graag even van je. M.v.g. Caro

 6. Hallo, Ik heb een bult aan de linkerkant van m’n schildklier. Uit de echo bleek dat het een struma was met meerdere nodi. Ik heb vrijdag een punctie gehad en daar kwam bruinig vocht uit. Is dat normaal?

  • Dat ligt een beetje aan je definitie van ‘normaal’. De samenstelling van een schildklierknobbel is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. In beginsel is het hebben van schildklierknobbels natuurlijk niet echt ‘normaal’ te noemen. Maar vocht ‘hoort’ nu eenmaal wel bij sommige soorten schildklierknobbels. Het ligt dus maar net aan context en referentiekader… Zie eventueel ook dit artikel over struma:

 7. 4 jaar geleden is driekwart van mijn schildklier verwijderd, nadat ik last kreeg van een multinodale / multinodulaire struma. De 2 grootste knopen drukten zodanig tegen mijn luchtpijp dat mijn zuurstofsaturatie nog maar 60% betrof. Tussen ontdekking en operatie zat maar anderhalve week, ben direct van de huisarts naar de chirurg gegaan. Ben nooit naar de internist geweest. Nu merk ik, sinds 3 dagen, een snel groeiende zwelling, daar waar het enige overgebleven puntje zit. Alle bloedwaarden zijn binnen de grenzen. Slik ook geen medicijnen. Herkent iemand dit? Wat voor behandeling zou mogelijk zijn?

 8. Heb een grote schildklierknobbel van 4x 5cm had in het begin geen last (5 maanden geleden). Nu wel erg veel pijn in mijn nek. De knobbel is groter geworden maar op mijn vraag hoe groot krijg ik geen antwoord. Moeilijk te meten omdat oppervlakte niet precies rond is, als je het streepje bij de echo iets anders zet krijg je al een ander beeld. enz. Hij drukt op mijn luchtpijp maar heb nog 1,5 cm over en dat is ruim voldoende. De chirurg wil niet opereren omdat ik daar niets mee te winnen heb volgens haar. Mag over een jaar terugkomen. Ik zie het eigenlijk niet zitten als ik steeds zoveel pijn moet hebben. Paracetamolletje helpt niet heb vannacht Tramadol genomen en 3 uur kunnen slapen. Tevens ook stemproblemen ene dag meer als de andere dag komt volgens de chirurg omdat mijn slijmvliezen geïrriteerd zijn. Terwijl de röntgenoloog zei dat het gezwel op mijn stembanden drukt. Tja ene zegt dit andere dat. Wordt er moedeloos van…

  • Vraag een second opinion aan bij een chirurg die gespecialiseerd is in de operatieve verwijdering van schildkliergezwellen. Als diegene eveneens zegt dat opereren niet nodig of zelfs niet wenselijk is, dan zou ik dat geloven. Maar dit lijkt me niet per se een houdbare situatie… :(

  • Beste Inge, Kijk verder op internet. Ik zag dat homeopathische behandelingen goed aanslaan. Laat jouw vitamine waarden en/of mineralen tekorten meten en ga dan verder. Zag dat mensen na deze meting, supplementen moesten gebruiken en daar baat bij hebben gehad. Succes!

 9. Ik zat een keertje zo in mijn keel aan het knijpen en toen voelde ik opeens een bobbeltje in mijn keel als im in de spiegel kijk zie je helemaal niks ik voel ook geen pijn en je voelt ook geen bobbel als je eroverheen wrijft je voelt het bobbeltje alleen als je in mijn keel knijpt. Toen ik erachter kwam had ik een soort hoestbuitje en had ik het benauwd, dat heb ik vaker want ik heb al een jaar last van slijmhoest, ben er al een paar keer voor naar de dokter geweest. Maar na die hoestbui kneep ik een beetje aan mijn keel en voelde opeens een bobbeltje. Is dit ernstig? Zal ik naar de dokter gaan? Of heeft iemand ongeveer hetzelfde?

 10. marleen servaes Reageer

  Hallo iedereen, Ik heb ook een sterk vergrote schildklier die op 19 juli verwijderd word. Heb ook veel problemen met ademen en slikken. Door de grootte van de schildklier is mijn luchtpijp opzij gedrukt en is nog maar 1 cm doorsnede, die normaal 2,5 cm moet zijn. Daardoor heb ik het dikwijls heel benauwd en hyperventileer ik ook daardoor gepaard met hartkloppingen, zweten en beven. Ook zit ik in de menopauze die de klachten er natuurlijk niet beter op maken. Deze klachten zullen verdwijnen van zodra mijn schildklier er helemaal uit is en vanaf dan alle dagen medicatie zal moeten blijven nemen. Niet leuk, maar beter dat dan te blijven sukkelen met allerlei klachten. Hopelijk komt dan alles weer een beetje normaal want het is geen leven zo. Groetjes, Marleen

 11. Hallo, Ongeveer 2 jaar geleden kreeg ik opeens een “bobbel” in mijn keel. Mijn schildklier is opgezet, ben doorverwezen naar een internist en hebben schildklierpunctie afgenomen. En moest bloedprikken. Alles was verder goed ik heb ook geen snelle of trage schildklier. Er zat een bloeding in m’n schildklier, maar is nu 2 jaar later nog steeds opgezet. Ik heb er verder geen last van. Is het erg dat nu 2 jaar later nog steeds wat opgezet is. En ben ik wel vruchtbaar? Groetjes, Kim

 12. Ik heb net 5 dagen in het ziekenhuis gelegen vanwege schildklierklachten. Mijn schildklier was aan de rechterkant opgezwollen en drukte op mijn stembanden. Mijn hele hals, oor, oog, kaak deed pijn. Diagnose is een bloeding in mijn schildklier, die bloeding is gaan ontsteken en door de schildklier uitgebroken. Daarbij is mijn hele hals geïnfecteerd. De schildklierpunctie had weinig zin omdat al het weefsel hard was. Dus geen pus of bloed. Ze hebben wel wat weefsel eruit kunnen halen en dat was dus bloed. Nu ik thuis ben zit ik met 1000 vragen. Hoe ontstaat een bloeding, kan het kwaad, waarom is het niet vloeibaar, had ik het kunnen merken enz. enz.

 13. Ik heb een te langzame schildklier en slik elke ochtend euthyrox een van de bijwerkingen is dat hij extreem gezwollen is en daar heb ik heel veel last van ik heb een maar kuchje en als ik lucht nodig heb kan ik dat vaak niet goed krijgen. Is er een manier om hem kleiner te maken zonder medicatie

  • Een gezwollen schildklier (al dan niet door struma) is geen gangbare bijwerking van schildkliermedicijnen, maar veeleer een mogelijke oorzaak van schildklierproblemen (of in elk geval een bijkomend symptoom van de onderliggende oorzaak van schildklierproblemen)… Het lijkt me dan ook raadzaam om te laten onderzoeken waarom je schildklier opgezwollen is. Helaas kun je je schildklier niet zomaar 1-2-3 ‘ontzwellen’, het is echt een kwestie van de onderliggende oorzaak achterhalen en vervolgens wegnemen of behandelen…

 14. Hey, Ik krijg binnen een paar dagen, de zoveelste keer, de uitslag van mijn punctie. Nu was de knobbel gegroeid en gevuld met bloed. Kan dit kwaad? Groetjes, Mireille

 15. Hey, Ik heb een te snel werkende schildklier gehad. Dit is nu onder controle. Ik heb wel een goedaardig schildkliergezwel sinds een jaar of 3. Nu ben ik juist op controle geweest en nu blijkt dat mijn gezwel groter is en gevuld met bloed. Kan dit kwaad? Binnen een paar dagen heb ik de uitslag van de punctie. Alvast bedankt!

  • Beste Mirella, Of een bepaald schildkliergezwel of een bepaalde schildklierknobbel kwaad kan, is volledig afhankelijk van de aard, ernst en randfactoren. Daar is zonder aanvullend medisch onderzoek eigenlijk niets over te zeggen. Ik denk dan ook echt dat je je schildklierpunctie zult moeten afwachten. Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

 16. Hallo iedereen! Ik kom net van de internist en behoorlijk teleurgesteld. Ik heb een struma en voel me daarnaast behoorlijk ziek. Veel klachten hebben naar mijn idee mogelijk te maken met een vertraagde schildklier (vermoeidheid/uitputting, extreem kouwelijk, gewichtstoename, hoofdpijn, droge ogen en heel vaak ontstekingen) – bovendien had mijn oma een te trage schildklier. De internist heeft mij doorverwezen naar een chirurg om de schildklier te laten verwijderen (hoe abrupt) als ik last heb van de zwelling en vond aanvullend bloedonderzoek niet nodig omdat mijn TSH een normale waarde aangeeft (dit bloedonderzoek was door de huisarts aangevraagd). Volgens haar is daarmee aangetoond dat mijn schildklier normaal werkt. Na lang aandringen mocht ik toch meer bloedwaardes van de schildklier laten testen, maar volgens haar is dit totaal zinloos. Het zou puur toeval zijn dat mijn klachten ontstaan/verergerd zijn tegelijkertijd met het ontstaan van de struma. Heeft iemand een soortgelijke ervaring of tips hoe ik verder geholpen kan worden?

  • Laat naast je TSH ook eens je FT4, FT3, vitamine D, vitamine B12 en ijzer checken. Zeker voordat je de rigoureuze stap neemt om je schildklier operatief te laten verwijderen! Heel veel sterkte!

 17. Jammer dat er niet gereageerd wordt… inmiddels heb ik twee grote zwellingen aan beide zijden van de hals. Eindelijk een doorverwijzing gekregen maar daar moet ik nog een maand op wachten… ondertussen uiteraard paniek door de enorme benauwdheid. Ik heb verder geen pijn ook niet aan de zwellingen zelf maar wel ontzettend benauwd. En geen idee hoe ik dat kan verlichten…

  • Beste Lydia, Het is aan je artsen om medicamenten of medische behandelingen voor te schrijven; dat mag niet zomaar iedereen. Als je artsen je niet (tijdig) kunnen of willen helpen, neem dan contact op met de zorgbemiddelaar van je zorgverzekeraar om urgentie te tonen en er meer vaart achter te zetten. Als er sprake is van serieuze ademhalingsproblemen (al dan niet door schildklierknobbels), dan dient er naar mijn ondeskundige mening echt spoed achter te worden gezet. Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

 18. Ik heb met regelmaat een behoorlijke knobbel aan de rechterkant (als je voor me staat gezien) en soms lijken het er twee. Maar de ene keer is het dus heel goed te zien en te voelen en dan is het ook later weer geslonken dus m.a.w. het komt en het gaat, wat zou dit kunnen zijn?

  • Waar bevindt de (schildklier)knobbel zich precies? Aan de rechterkant van je hals of keel of schildklier of…? Dus hoever vanaf het midden en op welke hoogte? En ben je er al mee naar je huisarts geweest?

 19. Ik heb een zwelling in mijn keel, rechts ongeveer bij mijn schildklier. De zwelling zorgt voor benauwdheid en pijn met slikken. Verder geen keelpijn. Ben er in september voor het eerst mee naar de arts geweest die zei keelontsteking. In oktober weer twee keer huisarts weer was het ontsteking van keel (bultjes zichtbaar in keel) en is er bloed geprikt voor ontsteking en schildklier beide negatief. Vanwege hevige benauwdheid ook bij huisarts post geweest terug gezet naar huisarts en aangegeven dat er echo moest worden gevraagd. Daarna nogmaals huisarts eind oktober nog steeds keelontsteking. Nu november weer geweest en nog steeds keelontsteking volgens arts hij wilt mij niet doorsturen voor verder onderzoek. Loop dus nu al twee maanden met een gezwollen keel/bult. Ik maak me er veel zorgen om ook omdat keel kanker veel voorkomt in de familie. Mijn vraag: zou die bult/zwelling echt van keelontsteking komen (al twee maanden en met een negatieve ontsteking uitslag van bloed) of stress erom of zo? En waar kan ik eventueel zelf terecht aangezien mijn huisarts mij niet wil doorsturen ondanks mijn zorgen… alvast bedankt

  • Graag anoniem

   Wat heftig zeg hoe is het nu ben je al weer beter?

 20. Door een te traag werkende schildklier en de daarbij gekregen medicatie … Tyrax ben ik 25 kilo aangekomen. Stofwisseling ligt stil en de internist vindt t allemaal wel goed. Wie heeft tips om de stofwisseling op gang te krijgen zodat ik af kan gaan vallen? #durftevragen

  • Beste Jolanda, De menselijke stofwisseling is niet één enkel geïsoleerd proces. Het is een term die wordt gebruikt om een complex geheel van allerlei stofwisselingsprocessen te omvatten. Je totaalstofwisseling/totaalmetabolisme zorgt voor de opname van bouwstoffen, brandstoffen en beschermingsstoffen uit voeding; de vrijmaking van energie uit reservestoffen; de inzet van bouwstoffen en energie als bron voor biologische lichaamsprocessen; de verwerking van afvalstoffen; de uitscheiding/eliminatie van overschotten aan opbouwstoffen, et cetera… Enkele voorbeelden van belangrijke stofwisselingsprocessen zijn de omzetting van complexe koolhydraten tot losse glucosemoleculen; de omzetting van voedingsvetten tot losse vetzuren; de omzetting van eiwitten tot losse aminozuren; de verbranding van lichaamsvet, et cetera. Hoe efficiënt of inefficiënt de verschillende aspecten van je stofwisseling verlopen, is afhankelijk van talloze factoren, waaronder voeding, lichamelijke activiteit, hormoonhuishouding, spiermassa, et cetera. Er bestaan allerlei stofwisselingsziekten en stofwisselingsafwijkingen, maar het is absoluut niet zo dat ‘de stofwisseling’ zomaar kan worden stilgelegd door een schildklierafwijking (al beïnvloedt de schildklierwerking wel bepaalde stofwisselingsprocessen) of dat er een trucje bestaat waarmee je stofwisseling weer kan worden aangewakkerd. Zie eventueel ook deze relevante artikels met betrekking tot schildklier en stofwisseling:

   Succes & groeten, Paul

 21. Drie weken geleden had ik een aantal dagen milde keelpijn wat overging naar kriebelhoest. Na ongeveer twee weken voelde ik pijnlijke steken in mijn hals en toen ik er aan voelde, voelde ik een zwelling. Zwelling deed erg veel pijn, pijn bij slikken en ook pijn aan mijn oor aan de kant van de zwelling (rechts). Ik ben hiermee naar de huisarts gegaan en hij zei dat het mijn schildklier is omdat de zwelling met slikken op en neer gaat. Bloeduitslagen waren goed en normaal, heb alleen ijzertekort en dat komt waarschijnlijk omdat ik vier maanden geleden bevallen ben. Ik heb geen pijn meer en ook niet aan mij oren. Wel nog kriebelhoest. Ik moet over twee weken weer naar de huisarts. Het lijk alsof de hele rechterkant van mijn nek wat gezwollen is. Wat kan dit zijn? Ik ben 28 jaar en schildklierproblemen komen helemaal niet voor in de familie.

 22. Ik heb een bult in mijn keel zitten. Heb er geen last van, ben er mee naar huisarts geweest maand of 3 geleden, had net een keelontsteking gehad. Huisarts zei dat het daarvan kwam en dat het wel na een paar weken zou weggaan, maar ik heb het idee dat het niet kleiner is geworden en dat het er zelfs twee zijn geworden.

  • Zitten de bulten in je hals, net onder je kaak? In dat geval zouden het opgezette lymfeklieren kunnen zijn. Als de zwelling echt vooraan in het middel op de keel aanwezig is, zou het bijvoorbeeld struma of een schildklierontsteking kunnen zijn. Weet je heel zeker dat er enkele maanden geleden sprake was van een klassieke keelontsteking zoals beschreven in dit artikel over keelklachten?

  • Het was een keelontsteking ik heb antibioticakuur gekregen maar de bult zit waar zeg maar je adamsappel zit ik ben ook erg moe maar ik heb eind augustus bloed geprikt voor ontstekingswaarden, maar dat was goed mijn lever was ook goed maar zou ik terug moeten naar de huisarts?

  • Dit zou inderdaad je schildklier kunnen zijn; persoonlijk zou ik er inderdaad mee teruggaan naar de huisarts en dring desnoods aan op een doorverwijzing naar de KNO-arts. Sterkte!

 23. Ik heb ook een op gezette keel. Zeg maar waar je adamsappel zit. Echo en bloedonderzoek waren goed, was getest op me schildklier, maar niks verder te vinden. Nu zeg de dokter ja is in orde en ik moet eraan wennen dat dat er zit. Me vermoeidheid gaat niet over, me ogen heb ik ook last van en hoofdpijn iets vaker dan normaal. Maar ja wat kan ik doen verder… Me lichaam voelt als een belastbaar iets nu voor me. Had wel een piep in me longen of zo heb een puf gehad 2x daags.

  • Hoe zagen de uitslagen eruit van je TSH en FT4? Zijn daarnaast je schildklierantistoffen getest ten aanzien van de ziekte van Graves? En weet je zeker dat er geen sprake is van een keelontsteking met opgezette lymfeklieren, (gezien je symptomen) bijvoorbeeld door de ziekte van Pfeiffer?

 24. Een week geleden heb ik een ernstige migraine-aanval gekregen. Heel veel moeten spugen… Een dag daarna had ik een verdikking bij mijn schildklier, ik ben ermee naar de huisarts gegaan en die stuurde me door voor een echo. Op de echo was te zien dat er een bloeding en kleine knobbeltjes in mijn schildklier zitten. Ik krijg binnenkort een oproep van de internist en die gaat de knobbeltjes in de schildklier weghalen. Ik ben erg gespannen over deze schildklieroperatie en vraag mij af hoe ze het gaan doen. Ik ben nog nooit in een ziekenhuis geweest (alleen bij iemand op bezoek). Bij voorbaat dank voor het antwoord. Vriendelijke groeten, Jacky

  • Beste Jacky, Schildklierknobbeltjes komen verrassend vaak voor. In veruit de meeste gevallen veroorzaakt een schildklierknobbeltje geen klachten. Maar als er bijvoorbeeld een bloeding in een schildklierknobbeltje optreedt, kan de knobbel snel in omvang toenemen. Wellicht is daardoor ook de plotselinge (voelbare/zichtbare) knobbel in je hals ontstaan… De internist zal je binnenkort vast en zeker uitleggen hoe de schildklieroperatie precies in z’n werk gaat. In dit artikel over schildklieroperaties vind je desgewenst alvast wat algemene informatie. Meestal wordt de schildklierkwab waarin de schildklierknobbel aanwezig is volledig chirurgisch verwijderd. In het gunstigste geval blijft de achterblijvende schildklierkwab voldoende schildklierhormonen produceren, maar het kan zijn dat na de operatie hypothyreoïdie (een te traag werkende schildklier) optreedt, waardoor je endogene schildklierhormonen dienen te worden aangevuld met exogene schildkliermedicijnen. Overigens snap ik de link niet helemaal met migraine en braken. Ben je bekend met migraine en weet je zeker dat er sprake was van een migraine-aanval? Hormonale migraine is namelijk een bekend verschijnsel van een te traag werkende schildklier, dus wellicht heb je (al dan niet onopgemerkt) al langer te kampen met schildklierproblemen? Ik ben overigens GEEN arts en probeer enkel met je mee te denken. Heel veel sterkte met je operatie en hopelijk komt het helemaal goed met de schildklierfunctionaliteit! Groeten, Paul

 25. Ik heb heel wat jaren met een opgezette schildklier gelopen. Ik kon zowel links als rechts de “kwabben” vastpakken. Mijn huisarts deed er niets mee. Het heeft zeker 10 jaar geduurd. Nu, eindelijk, heb ik mijn “kippennekje” weer terug. Hoera!

  • Hallo, Ik kamp met hetzelfde probleem, ik slik Thyrax voor mijn te trage schildklier en mijn hals is opgezet, ook kwabben en zo… Hoe ben jij hier vanaf gekomen? Groetjes, Petra

  • Hoe ben je er uiteindelijk vanaf gekomen?! Ik loop er ook al bijna 8 jaar mee rond….

 26. Hallo iedereen, Mijn moeder heeft een knobbel in haar hals en heeft zich hiervoor laten nakijken, ze hebben een scintigrafie bij haar gedaan en het bleek om een goedaardige knobbel te gaan. Is het normaal dat de knobbel zo laag zit, hij zit namelijk op haar sleutelbeen en daar ben ik wat ongerust over. Soms moet ze ook hoesten; is dit ook een verschijnsel daarvan en gaat die knobbel ooit weg of kan het zijn dat hij daar blijft? Ze is behandeld met radioactief jodium en heeft ook een paar maanden strumazol 10 mg ingenomen.

 27. Het bovenste deel van m’n keel is opgezet. Het voelt hard en als je van opzij kijkt zie je een verdikking. Het valt niet heel erg op, maar het voelt wel raar. Soms heb ik hele vage, lichte oorpijn, wat ook heel snel weer over is. Wat zou het kunnen zijn?

  • Beste Anne, Het kan eigenlijk van alles zijn. Van een ontstoken schildklier, bijschildklier of lymfeklier tot een keelontsteking, struma, cyste of kaak- c.q. tand(vlees)probleem. Je kan dan ook beter even langs de huisarts gaan; een dokter zal namelijk naar de exacte locatie (en hoedanigheid) van de zwelling kijken om bepaalde kwalen/aandoeningen uit te sluiten. Hoe dan ook heel veel beterschap. Groeten, Paul

 28. Hey, Ik neem nu sinds 9 maanden ongeveer l-tyroxine na een vaststelling van te trage werking van de schildklier. Nu heb ik sinds een paar dagen last van een gezwollen en pijnlijke schildklier. Zelf de huisarts ziet het. Maar na bloedprikken zijn de waarden normaal zegt hij (0,72) dus rustig afwachten is het advies dat ik krijg. Wat kan het zijn en wat kan ik doen om het te verzachten? Groetjes, Anky

 29. Ik heb volgens mijn huisarts een bloeding gehad in mijn bijschildklier. Na een echo-onderzoek in het ziekenhuis, bleek dit een juiste diagnose. Aldaar hebben ze het bloed uit de bijschildklier gezogen en ik kon naar huis. Nog geen 5 min later voelde ik de bijschildklier weer vollopen met bloed, met als gevolg een nog grotere verdikking. Nu, inmiddels een week later, heb ik nog steeds een opgezette schildklier en last met slikken. Ik verslik me met regelmaat (wat ik voorheen zelden deed) en de hele rechterkant van mijn hals voelt stijf en verkrampt aan. Mijn huisarts adviseert om rustig af te wachten, omdat een operatie meer kans geeft op een nadelige bijwerking.
  Ik weet niet wat ik moet doen, maar ik voel me er niet prettig bij en maak me zorgen. Gr. Toine

 30. De schildklier van mijn vriend is ietwat dik en lijkt op een builtje wat je ziet zitten. En als je erop duwt, doet het pijn. Wat zou het kunnen zijn? Dank u!

  • Beste Romi, Het zou een schildklierontsteking of struma kunnen zijn, maar ook een totaal ongerelateerde klacht, kwaal of aandoening. Voor zekerheid en uitsluitsel zal je vriend dan ook echt naar zijn huisarts of specialist moeten gaan. Sterkte, beterschap en groeten, Paul

 31. carina smulders Reageer

  Weer alle bloedonderzoeken en hartfilmpjes achter de rug… En weer komt er niks uit!!! Mijn schildklier blijft opgezet; ik blijf moe en duizelig; maar ze kunnen niks vinden! Nu heb ik al een tip gehad om te kijken of ik HPU zou kunnen hebben, maar daar staat nergens een verdikte schildklier in… Ik word er na drie jaar onderhand een beetje gek van. Zou willen dat ik er eindelijk van af kon komen…

  • Mijn T4 is gecontroleerd. De waarde blijkt 2,4 te zijn, dus goed. Maar ik voel met belabberd, extreem moe en heb een dikke hals…

  • En je vitamine D? Die kan ook zorgen voor vermoeidheid en duizeligheid en misselijkheid etc.

  • Hoe is het nu met u? Ik loop ook al tijden met klachten rond zoals een dikke hals en verregaande vermoeidheid…

  • Hallo, Ik heb precies hetzelfde probleem. Blijf de klachten houden en de schildklier is opnieuw verdikt ondanks mijn medicatie, maar ook bij mij kunnen ze niks vinden. Heeeeeel frustrerend!

 32. De schildklierzorg in Nederland, maar helaas ook wereldwijd, is niet optimaal. Mensen wordt vaak verteld dat met hun schildklier niets mis is, omdat hun TSH waarde binnen de referentiewaarde valt, terwijl zij wel alle symptomen hebben. De praktijk wijst echter uit dat deze mensen vaak juist wel baat hebben bij schildklier hormoon, in het bijzonder dierlijk schildklierhormoon (Gezondnu.nl/dossiers/schildklier). Dierlijk schildklier hormoon bevat namelijk alle hormonen die een gezonde schildklier ook zou maken, en niet zoals synthetisch hormoon (=levothyroxine zoals thyrax, eutirox en synthroid) alleen T4 dat in het lichaam nog moet worden omgezet naar o.a. T3 (T3=levensenergie!!!). Helaas zijn er weinig artsen bereid het voor te schrijven. Dat komt omdat op dierlijk schildklierhormoon geen patent kan worden aangevraagd en er dus minder aan verdiend wordt. Artsenvertegenwoordigers verspreiden negatief commentaar onder artsen over dierlijk schildklierhormoon. Dat het onstabiel zou zijn of zelfs gevaarlijk! En dat terwijl zoveel patiënten zich er zoveel beter op voelen! Hier moet een einde aan komen. Vandaar dat deze petitie in het leven geroepen is: Thyroidchange.org/nederlands-dutch/. Meer info over dierlijk schildklierhormoon: Stopthethyroidmadness.com.

  • Corry van der Schouw

   Corry – Doe je licht eens op bij de Vereniging van Gebruikers van Natuurlijk schildklierhormoon (VGNS). Daar hebben zij een lijst met artsen die dit voorschrijven.

 33. Goedemiddag, Ik heb een cyste op mijn schildklier, deze is ten grote van een pingpongbal. Hij is gevuld met bloed en zit erg op mijn keel te drukken. Het lijkt net wel of er een schilletje van een pinda in mijn keel zit. Ook s nachts ben ik erg kortademig, m’n hoofdeinde is al iets verhoogd. Ik heb erg last van COPD. Nu heeft de internist besloten dat ze er nog niets aan gaat doen en mag ik in januari terugkomen. Ik ben bang dat het een foute cyste gaat worden i.v.m. familieleden die kanker hebben, dus wat moet ik nu?

 34. Nienke Cziechy Reageer

  Bloed is onderzocht en alle waardes zijn goed, maar mijn schildklier is duidelijk te dik. Ook het slikken van voedsel gaat steeds moeilijker, vooral als het een beetje stevig is. Broodje kaas bijvoorbeeld of broodje makreel. Bij voorbaat mijn dank.

  • Paul (Redactie)

   Beste Nienke, Als je te kampen hebt met een vergrote schildklier, dan is de kans aanwezig dat het om een struma gaat. In dit artikel kun je hier meer over lezen. Heel veel sterkte!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.