gezond afvallen tips

Gezond afvallen: 20 ideeën om gezonder af te slanken…

Gezond afvallen betekent in beginsel iets minder calorieën eten dan je verbruikt. Toch is deze theorie lastig om in de praktijk te brengen omdat je jouw calorie-inname en calorieverbruik niet continu op de calorie nauwkeurig kunt bijhouden; althans, niet zonder daar de hele dag intensief of zelfs obsessief mee bezig te zijn. Het is dan ook veel beter om het zekere voor het onzekere te nemen en je calorieverbruik waar mogelijk flink op te hogen en je calorie-intake hier en daar wat terug te schroeven…

Door kleine tips en adviezen op te volgen, kom je gegarandeerd een heel eind in de goede richting! Sterker nog: kleine stapjes om gezond af te vallen werken doorgaans veel beter dan rigoureus het roer omgooien. Want als je ineens (te) grote stappen neemt, is óók de kans op terugval veel groter. Door streng te snijden in je eetpatroon, voel je je namelijk al gauw tekortgedaan; je krijgt bovendien trek, voelt je depri en voor je het weet heb je een ‘slechte dag’, met als gevolg een leeggegeten koelkast.

Sowieso is het beduidend heilzamer voor je lijf om kleine stapjes te nemen als het op afvallen en diëten aankomt. Je lichaam houdt namelijk niet van een rigoureuze aanpak, dus hoe sneller je probeert af te vallen, des te groter de kans is dat je binnen een paar maanden weer op je oude gewicht zit. Of erger nog: erboven! Ga daarom liever voor de gezonde en gestadige aanpak…

20 ideeën waarmee je gezond kunt afvallen

Het idee van gezond afvallen is simpel: eet gezondere producten, beperk de hoeveelheid per maaltijd en beweeg voldoende. Als je deze punten alle drie tegelijkertijd implementeert, zul je traag, maar gestaag afvallen! Desalniettemin blijken deze punten moeilijk uitvoerbaar, want mensen blijven maar om tips vragen. 😛

Daarom hierbij deze 20 ideeën om (middels kleine stapjes) tóch zover te komen en dus gezond te kunnen afvallen…

1. Beweeg iedere dag 30 minuten

Allereerst de moeilijkste, maar ook de belangrijkste tip: dagelijks 30 minuten bewegen. Lichamelijke activiteit maakt gezond afvallen namelijk zó ontzettend veel gemakkelijker! Om die reden is deze eerste moeilijke stap de moeite dubbel en dwars waard. Als je normaal gesproken zelden beweegt, hoef je niet ineens een halve marathon te volbrengen; begin gewoon eens met elke dag een stukje (snel)wandelen.

2. Eet minstens 3 keer per dag + altijd een ontbijt

Maaltijden overslaan zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel daalt, waardoor je honger krijgt. Daardoor neemt de kans op extreme eetbuien en ongezond snacken toe. Eet dus elke dag op vaste tijden en sla nooit maaltijden over. En je ontbijt overslaan is al helemáál uit den boze!

3. Richt je op groenten & fruit

Eet zo veel mogelijk maaltijden waar groenten en fruit in zijn verwerkt. Doe aardbeien of plakjes banaan in je yoghurt of eet je boterham met kaas met een paar schijven tomaat en komkommer. Leermomentje: álle kleine beetjes helpen, vooral ook als het aankomt op meer vers fruit en verse groenten eten!

4. Weeg jezelf regelmatig; niet elke dag

Hou je gewicht bijvoorbeeld wekelijks bij, maar bedenk goed dat twee glazen water al een halve kilo wegen. Staar je dus niet blind op de kleinste schommelingen in je gewicht; ze demotiveren je alleen maar bij het afvallen. Gebruik liever je ogen en een spiegel!

5. Geen ‘troost-eten’ in huis halen

Wat je niet in huis hebt, kun je ook niet opeten. Een ‘voormalig alcoholist’ hamstert ook geen flessen sterke drank onder het mom “ik kan me wel inhouden”. Breng jezelf simpelweg niet in de verleiding en gebruik geen excuses zoals “voor de kids”, “alvast voor het weekend” of “eventueel onverwachts bezoek”. Als je bezoek krijgt koop je kort voor die tijd wat je strikt nodig hebt en niet meer dan dat. Als je troost-eten oftewel ‘comfort foods’ in huis haalt, verdwijnen ze gegarandeerd in je mond, en meestal eerder dan bij aankoop de bedoeling was.

6. Plan vaker activiteiten met vrienden of familie

Onderneem activiteiten die gezond zijn, zoals wandelen in het bos of fietsen naar familie. Maak bijvoorbeeld een wandeling in een nabijgelegen park of natuurgebied! Ga met een groepje vrienden kanoën, snorkelen of (indoor) skiën. Of neem de hond mee voor een lange strandwandeling.

7. Eet de gezonde producten eerst

Als je éérst de gezonde producten eet, heb je eerder een vol gevoel. Groenten en fruit vullen goed en leveren tegelijkertijd weinig calorieën, zodat je gemakkelijk zult afvallen. Het is niet voor niets dat je na een gezonde (vezelrijke en eiwitrijke) maaltijd minder zin hebt in een roomrijk en suikerrijk toetje.

8. Let op de portiegrootte

Let allereerst op de afmeting van de porties die je opschept en serveert; veel mensen gebruiken simpelweg te grote hoeveelheden voedsel. Serveer je eten op kleinere borden en eet met klein bestek of eetstokjes. Onbewust krijg je dan sneller een vol gevoel (raar, maar waar) terwijl je minder eet. In dat geval ben je dus bezig met afvallen tijdens de maaltijd!

9. Zorg voor mogelijkheden om te bewegen

Als je gezond wilt afvallen, kun je kleine lichamelijke activiteiten aanleren, zoals lopend of op de fiets naar de supermarkt, minder vaak de auto pakken als je op bezoek gaat bij iemand en meegaan met de kinderen naar het park of de speeltuin. En zo zijn er nog veel meer trucjes om regelmatig aan lichaamsbeweging te doen.

10. Maaltijden gezamenlijk eten

Vermijd eten voor de televisie en ga liever met al je huisgenoten gezamenlijk aan de eettafel zitten. Achter de tv eet je namelijk meer dan je nodig hebt omdat je je aandacht er fan niet bij hebt. Als je daarentegen bewust eet, dus je aandacht bij je voedsel houdt, ben je eerder voldaan! Kortom: aandachtigheid en bewustwording maken slank!

11. Zie wat je eet

Eet nooit rechtstreeks uit verpakkingen. Je kan dan namelijk minder goed bijhouden hoeveel je precies hebt gegeten en het is dan makkelijk om te veel te eten. Als je een zak chips voor je neus hebt liggen, gebeurt het maar al te vaak dat je het gevoel hebt dat hij nog halfvol zit, maar dat hij bij het graaien al leeg blijkt te zijn. Resultaat: teleurstelling en de drang om nóg een zak chips open te trekken.

12. Varieer qua beweging

Probeer verschillende lichamelijke activiteiten zoals lopen, zwemmen en fietsen onderling af te wisselen. Zo wordt lichaamsbeweging minder snel saai. Ook kan dit erg goed zijn voor je sociale contacten, bijvoorbeeld als je samen met vriendinnen gaat joggen, tennissen of zwemmen. En probeer ook eens groepstrainingen zoals dansen, yoga of pilates!

13. Voorkom stress

Door toedoen van stress maken we allerlei hormonen aan waardoor we meer gaan eten, ongezonder gaan eten en sneller vet opslaan. Verzin daarom manieren om stress te voorkomen of beperken. Ademhalingstechnieken en meditaties werken bijvoorbeeld erg goed. Grijp niet gelijk naar een pak koekjes en wees je er bewust van als je dit wel doet, zodat je het op tijd kunt stoppen. Mentale alertheid en bewustwording zijn het halve werk.

14. Eet niet te vaak in restaurants

In een restaurant eet je doorgaans méér dan je lichaam nodig heeft. Beperk daarom het aantal keren dat je uit eten gaat. Gezond afvallen wordt een stuk makkelijker als je het overgrote merendeel van de dagen voor jezelf kookt!

15. Leer jezelf gezond snacken aan

Probeer nieuwe soorten fruit in plaats van een pak met chocoladekoekje waar een nieuwe plastic jasje omheen is gerold. Of eet een smaakvolle salade tussendoor om je lekkere trek te stillen. Heilzame & voedzame tussendoortjes zijn een absolute must voor gezond afvallen!

16. Begin je dag met volkorenproducten & eiwitten

Gebruik iedere ochtend een voedzaam ontbijt om gezond afvallen gemakkelijker te maken. Door eiwitten te eten (bijvoorbeeld een ei, een kom yoghurt of mager vleesbeleg) krijg je veel minder snel honger tussendoor. Ook volkorenproducten zijn goed om je stofwisseling op volle toeren te laten draaien.

17. Loop 10 minuten na de lunch

Door een blokje om te lopen ná iedere lunch voorkom je slaperigheid en krijg je extra energie. Je verbrandt daarnaast weer wat extra calorieën en helpt je stofwisseling op gang zodat je gezond kunt afvallen. Bovendien stimuleer je je spijsvertering door direct na de lunch te bewegen, wat ten goede komt aan de absorptie van essentiële bouwstoffen.

18. Maak zélf een weekmenu

Als je weet wat je gaat eten gedurende de komende week, zul je gemakkelijker afvallen. Dankzij een wekelijk maaltijdplan voorkom je namelijk dat je uit ‘tijdgebrek’, ‘inspiratiegebrek’ of ‘gemakzucht’ naar pizza’s, friet, Chinees of andere snelle, simplistische, calorierijke, voedingsstofloze en junkfood-achtige (kant-en-klaar-)maaltijden grijpt. Ook de smoes dat je ‘vergeten’ bent om boodschappen te doen is dan minder relevant.

19. Zoek afleiding als je lekkere trek hebt

Zet muziek op, bel een vriendin of maak het huis schoon. Doe er alles aan om je op iets anders te concentreren dan jouw lekkere trek. Geef in ieder geval nooit zonder slag of stoot toe aan eetbuien oftewel vreetkicks

20. Beloon jezelf!

Gewicht verliezen en gezond afvallen is een hele prestatie, dus beloon jezelf regelmatig als je het volhoudt! Vier het met nieuwe kleren en schoenen, een uitje met vriendinnen of iets anders dat niet in het teken staat van (veel of ongezond) eten.

Oké dan, nóg 10 tips om gezonder af te slanken…

Gezond afvallen is logischerwijs de beste manier om een slanker en lichter lichaam te bewerkstelligen. Gezond afvallen is tegelijkertijd ook dé manier om blijvend gewicht te verliezen. Dat klinkt waarschijnlijk als muziek in je oren, maar hoe val je nou eigenlijk gezond af? Hierbij 10 praktische tips die je helpen op een gezonde manier gewicht te verliezen en het gezonde afvallen ook nog eens vol te houden (bron)…

1. Neem de tijd om gezond af te vallen

Op een gezonde manier afvallen gaat nooit sneller dan met +/- een halve kilo per week. Wanneer je gezond wilt afslanken, is het namelijk enorm belangrijk om geleidelijk en rustig aan gewicht te verliezen. Binnen een week 5 kilo afvallen klinkt geweldig, maar je krijgt daarna onherroepelijk te maken met het jojo-effect en dat is hartstikke slecht voor je lichaam en voor je algehele gezondheid. Neem dus de tijd om af te vallen en stel als doel om ongeveer een halve kilo per week kwijt te raken.

2. Crashdiëten zijn funest

Een crash-dieet is een dieet waarbij je zeer weinig voedsel nuttigt en dus lang niet alle benodigde voedingstoffen en calorieën binnenkrijgt om je lichaam gezond te houden. Indien je heel snel veel wilt afvallen werkt een crashdieet waarschijnlijk tijdelijk… Maar als je gezond (en bovendien blijvend!) wilt afvallen werkt een crashdieet absoluut niet. Na het volgen van een crash-dieet krijg je namelijk gegarandeerd te kampen met het alom bekende jojo-effect. Je bent tijdens je veel te strenge dieet vooral vocht en spieren kwijtgeraakt. Hierdoor is je stofwisseling ontregeld en zul je (ook in rust) minder calorieën verbruiken en dus aankomen. Kortom: een crashdieet is een ongezonde afslankmethode!

3. Gezond afslanken: houd een dieetdagboek bij

Door het bijhouden van een dieetdagboek krijg je inzicht in wat je nu eigenlijk eet op een dag. Schrijf alle dingen die je eet en drinkt op en bekijk vervolgens kritisch wat er goed gaat en wat er beter kan. Een dieetdagboek bijhouden kan je extra motiveren om gezond te blijven eten. Bovendien kun je in een dieetdagboek teruglezen wat je écht hebt gegeten en niet wat je denkt te hebben gegeten. Deze twee aspecten verschillen vaak enorm van elkaar. Je wordt dus met je neus op de feiten gedrukt. Gezond afvallen zal absoluut makkelijker worden als je in kaart brengt hoeveel gezonde en hoeveel ongezonde dingen je dagelijks verorbert.

4. Eet veel groenten en je zal gezond afvallen

Groenten, fruit en ‘hele granen’ zijn hartstikke gezond en zitten boordevol essentiële voedingsstoffen. Maak daar dus gebruik van. Neem tussendoor als je trek krijgt een paar worteltjes, tomaatjes of een stuk komkommer en maak lekkere fruitsalades als je zin heb in iets zoets. Eet bovendien volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst en hele ontbijtgranen. En dus niet de “lege” varianten, gemaakt van witte geraffineerde bloem.

5. Wees niet té streng

Een ding is zeker: nooit eens iets ongezonds eten, houd je niet vol. Probeer dit dus ook niet na te streven. Als je vijf dagen gezond hebt gegeten en voldoende hebt gesport, mag je in het weekend best eens een bakje chips eten of een middag op de bank hangen. Als je de lat té hoog legt, zal je motivatie al snel omslaan in tegenzin, en dat wil je niet! Als puntje bij paaltje komt, moet je streng genoeg zijn voor jezelf, maar niet té streng.

6. Ga sporten om gezond af te vallen

Sporten is gezond en het helpt je ook nog eens om af te vallen. Probeer twee tot drie keer per week te sporten. Zoek een sport die je écht leuk vindt; op die manier houd je het veel langer vol. Probeer niet te fanatiek te beginnen en gelijk 3 uur in de sportschool te gaan staan, maar laat je lichaam geleidelijk aan wennen aan het bewegen. Probeer cardiotraining en krachttraining uiteindelijk af te wisselen om gezond afvallen maximaal te bevorderen.

7. Maak altijd boodschappenlijstjes

Maak altijd een boodschappenlijstje voordat je naar de supermarkt gaat. Zodoende zul je uiteindelijk veel minder ongezonde junkfood mee naar huis sjouwen. Schrijf thuis op welke voedingsmiddelen je wilt kopen en neem in de supermarkt niets mee wat niet op je lijstje staat. Wat je niet in huis haalt, kun je ook niet in je mond stoppen; het boodschappenlijstje is één van de beste handvatten om gezond af te vallen!

8. Val samen gezond af

Een dieet-buddy helpt je gemotiveerd te blijven wanneer je gezond wil afvallen. Je kunt samen gaan sporten, gezonde recepten uitwisselen en elkaar steunen in moeilijke tijden. Verscheidene onderzoeken hebben uitgewezen dat mensen die samen proberen af te vallen, beduidend succesvoller zijn in hun afslankpogingen dan einzelgängers! Mensen willen zichzelf immers niet laten kennen ten opzichte van elkander en je zult elkander proberen te overtreffen.

9. Zet door en gezond afvallen zal lukken!

Indien je eens een misstapje maakt, gooi dan niet gelijk al je gezonde plannen en voornemens overboord. De verleiding is misschien groot om nadat je die chocoladereep per ongeluk hebt opgegeten ook nog eens een pizza in de oven te schuiven omdat je dieet voor die dag toch al is verpest… Maar op die manier geraak je in een negatieve spiraal. Probeer dus direct nadat je iets ongezonds hebt gegeten weer over te stappen op je gezonde leefstijl. Dus opkrabbelen en terugvechten!

10. Beloon jezelf, maar NIET met eten

Veel mensen hebben de gewoonte zichzelf te belonen met eten. “Ik heb vandaag hard gewerkt, dus nou kan ik best een frietje halen.” Jezelf belonen is hartstikke goed, maar probeer iets anders te bedenken waarmee je jezelf kan belonen dan met eten. Ga bijvoorbeeld shoppen, naar de sauna, naar de bioscoop of boek een weekendje weg. Jezelf belonen met een broodje kroket staat gezond afvallen alleen maar in de weg. Creëer dus een heilzaam beloningssysteem voor jezelf als motivatie!

Hoe gezond afvallen & bewegen leuk wordt…

Erger jij je ook wel eens aan mensen die het leuk vinden om te bewegen en te sporten en om die reden niet eens bezig hoeven te zijn met gezond afvallen!? En eveneens aan mensen die gezond eten en het ook nog eens moeiteloos lijken vol te houden!? Vraag jij je af waarom het voor hen zo makkelijk lijkt en voor jou zo ontzettend moeilijk is als je wilt afvallen? Daar is één simpele reden voor: Geef het tijd!

Hoe langer je gezond leeft, des te makkelijk het wordt. Het kost tijd om het negatieve gevoel dat je koppelt aan gezond leven en bewegen te veranderen in een positief gevoel. De kans is groot dat je bij bewegen of sporten denkt aan vroeg opstaan en jezelf helemaal kapot trainen tot je er bij neervalt. En dat gezond afvallen betekent dat je nooit meer een pizza of chocolade mag eten…

Dit lijkt misschien allemaal zo in het begin, maar als je eenmaal in een gezond leefpatroon zit, dan ben je, voordat je het zelf doorhebt, iemand waar jij je voorheen zo aan ergerde. Sterker nog: dan word jij iemand die bij anderen irritatie opwekt… 🙂

Wat is een gezonde leefstijl?

Hoe ziet een gezonde levensstijl er eigenlijk uit? Voor veel mensen lijkt het een levensstijl zonder plezier. Het gevoel dat je jezelf door eindeloze trainingen moet slepen om maar genoeg te bewegen. En dat je om gezond te kunnen afvallen zo veel groenten en fruit moet eten, dat je het al niet meer ziet zitten voordat je überhaupt maar een hap hebt genomen. Hoe kan gezond afvallen en bewegen dan tóch leuk worden?

De realiteit is dat het helpt om te zien wat het eindresultaat kan zijn als je doorzet en er toch voor kiest om gezond te gaan afvallen en bewegen. Niet alleen je lichaam verandert daardoor, maar ook je geest. Zodoende verandert de manier waarop je aankijkt tegen alles wat gezond is.

Als je een tijdje op het gezonde pad blijft, leer je vanzelf om gezond leven en bewegen te waarderen. Waarom? Omdat je lichaam goed reageert op gezond eten en bewegen. Een Big Mac is misschien smaakvol omdat je hamburgers nu nog associeert met lekker, maar stel je eens voor hoe het is om een gezondere maaltijd te eten, zonder dat je het gevoel hebt dat je iets mist. Dat gevoel kun jij ook krijgen, maar alleen als je niet opgeeft…

Gezond afvallen: voordelen van gezond eten

Dit zijn een paar voorbeelden van wat gezond eten (fysiek en mentaal) met je kan doen:

 • Hoe je lichaam voelt als je gezond hebt gegeten, wordt belangrijker dan het gevoel dat je krijgt als je vette dingen eet of producten waar veel suiker in zit.
 • Je zult erachter komen dat je jouw favoriete eten wel mag hebben. Het verschil zit hem in de frequenties (aantal maaltijden en porties) en hoeveelheden (qua portiegrootte). Als je nu meerdere keren per week iets eet dat niet goed voor je is, dan mag het nu maar één of twee keer per maand.
 • Je komt er bovendien achter dat je jouw favoriete eten kunt opeten zonder daar een schuldgevoel aan over te houden(!)
 • Je komt erachter dat je eet als gereedschap om je lichaam optimaal te laten functioneren (voeding bestaat immers uit bouwstoffen, brandstoffen, beschermingsstoffen en ballaststoffen), en dat eten jouw leven niet meer controleert.
 • Eten wordt een avontuur, omdat je gezonde nieuwe producten probeert die je nog nooit eerder hebt gegeten.
 • Als je kinderen hebt, word je een goed voorbeeld oftewel rolmodel voor ze. Zij zullen ook gezonder gaan eten en dat is toch (ook) enorm belangrijk?
 • Je zult veel makkelijk alle verleidingen kunnen weerstaan. Dit komt omdat je zo constant gezond eet dat je amper honger hebt. Dit helpt heel goed tegen het ‘jezelf volproppen’ met slechte dingen.

De bovenstaande veranderingen komen vanzelf als je begint met gezond afvallen en bewegen. Het duurt een aantal weken voor je dat gevoel een beetje krijgt en na een paar maanden zit het zo in je levensstijl gebakken dat je vergeet hoe jij je voorheen altijd voelde als je aan eten dacht.

Heilzaam afslanken: nut van bewegen & sporten

Ook hoe je tegen bewegen en sporten aankijkt, zal veranderen als jij je levensstijl aanpast. Je zult niet alleen merken dat bewegen makkelijker wordt, maar je zult zelfs zin krijgen om weer te beginnen. En dat is echt waar! Als je een langere periode gaat bewegen en sporten, zul je zien dat:

 • Jij je lichaam leert waarderen. Het kost heel weinig tijd om veranderingen aan je lichaam te voelen en te zien. Je wordt sterker en ervaart meer energie, zelfvertrouwen en eigenwaarde. Je houdt het bovendien zonder moeite langer vol, en dat merk je al na één week.
 • Alles in het leven makkelijker wordt. Boodschappen tillen, je kinderen verzorgen, de trap op en neer lopen en nog veel meer.
 • Je zelfvertrouwen toeneemt. Hoe meer je met je lichaam bezig bent, hoe meer je kunt doen. Je zult zien dat je doelen haalt en dit geeft een enorm goed gevoel. Als je verlegen bent zal ook dat afnemen.
 • Je inspiratie krijgt om andere problemen in je leven aan te pakken. Dit heeft ook zeker te maken met meer zelfvertrouwen. Je gaat anders tegen het leven aankijken en veel dingen lijken makkelijker te bereiken dan voorheen.
 • Je gezondheid verbetert. Je bent minder vaak ziek, hebt een kleinere kans op hart- en vaatziekten, diabetes en nog veel meer narigheden.
 • Als je kinderen hebt, zij je na gaan doen en mee gaan profiteren van jouw gezonde levensstijl. Het werd al genoemd bij de voordelen van gezond eten, maar ook bewegen is aanstekelijk. Je wordt het rolvoorbeeld dat je graag wilt zijn voor je kinderen.
 • Je meer energie hebt. Als je werkt zul je zien dat je ’s avonds veel meer energie hebt om nog leuke dingen te doen, in plaats van op de bank hangen.
 • Je seksleven aanzienlijk verbetert!

Gezond afvallen: tot slot…

Als je het volhoudt, zul je zien dat de kwaliteit van je leven veel beter wordt. Dit lijkt zeker niet zo in het begin, maar zoals ik al zei is tijd de sleutel. Je went aan een gezonde levensstijl en al snel wil je niet anders meer.

Het grote geheim om het vol te houden is kleine stapjes nemen: ga niet op een crashdieet als je gezond wilt afvallen. Waarom denk je dat je een dieet nooit volhoudt? Omdat je te veel wilt afvallen in een te korte tijdsspanne! Als je aan een dieet denkt, dan zie je je leefstijl als iets negatiefs. Daarom is het beste dieet eentje waarvan je niet weet dat het een dieet is. (bron)

Het is een hele lijst geworden, dus hopelijk staan er goede ideeën voor jou tussen. Je hoeft ze natuurlijk niet allemaal in de praktijk te brengen, maar probeer die tips ertussenuit te halen die voor jóú werken. Weet jij nog meer voordelen van gezond afvallen & bewegen? Of heb jij aanvullende tips om gezond afvallen te vergemakkelijken? Deel ze dan in een reactie hieronder om anderen te motiveren en te inspireren!

27 reacties op “Gezond afvallen: 20 ideeën om gezonder af te slanken…

 1. Bas ·

  Ik ben tijdens een 4 weken durende tent-kampeervakantie volgens mijn eigen methode 9 kilo afgevallen. Volgend jaar ga ik deze trip herhalen. Mocht U geïnteresseerd zijn (iets te zwaar, maar in goede conditie) en van hardlopen, kanoën en bergbeklimmen houden, laat een berichtje achter…

  Reageer
 2. Edith ·

  De eerste twee weken is best zwaar, maar daarna went het wel. Regelmatig eten, veel water fruit en groenten, minder zoet! En gewoon alles met mate. Trainen en… heel belangrijk: PLANNEN! altijd een gezonde snack bij je hebben. Succes ermee.

  Reageer
 3. Steef ·

  Ik probeer me aan de afslanktips te houden, maar vind het wel lastig. Vooral lekkere dingen laten staan vind ik erg moeilijk. Zijn er mensen die in korte tijd veel zijn afgevallen en me tips kunnen geven om minder te snaaien en van snoep af te blijven? Thx, groetjes, Stephanie

  Reageer
 4. Hero ·

  Nog snel even wat afvallen voor de zomer weer begint, zou niet verkeerd zijn…

  Reageer
  • Chris ·

   Even snel afvallen 😛 Forget it!

 5. Marky ·

  Het is ook heel erg belangrijk om te letten op wat je drinkt! Veel mensen letten op hun eten, maar drinken de hele dag cola, vruchtensap, chocomel en Fristy… En daar zitten nou juist kei veel calorieën in!

  Reageer
 6. Miriam ·

  Ik vind dat er wel betere sites zijn met tips. Hier zijn meer “vergelijkingen” te vinden. Niet wat je precies moet doen. En dat mis ik. Maar verder denk ik dat dit artikel heel veel mensen aan het denken wordt gezet. Prima! Maar die extra tips, om te vertellen wat er bij kan, mag er nog wel bij. Love, Miriam

  Reageer
  • Natasha ·

   Ik ben het ook eens met Miriam. Het gaat meer om vergelijkingen. Ik wil weten wat ik precies moet doen en dat haal ik niet hieruit.

  • Paul ·

   Hallo Natasha & Miriam, Met dit artikel wordt beoogd te inspireren en een bepaalde bewustwording en denkwijze te creëren. In veel andere artikels op Gezond’r wordt juist heel diep op de praktijk van afvallen ingegaan. Kijk alsjeblieft eens rond op deze site, met name in de rubrieken afvallen, voeding en beweging… Succes! Groeten, Paul

 7. Viv2014 ·

  Ik ben nu al ruim 2 maanden bezig met afvallen. Ik verdeel mijn maaltijden over meerdere keren per dag en begin mijn dag met een goed ontbijt. Ga drie keer per week naar de sportschool en doe de combinatie van kracht en cardio. Drink veel water en thee en verder ga ik heus wel eens uiteten of iets, maar probeer alles zo verantwoord mogelijk te doen. Alcohol is tot het einde van het jaar not done. Het gaat super goed en is goed vol te houden! Vandaag de dag ben ik 13 kg kwijt en nog lang niet klaar. 😉 Ik begin het zelfs leuk te vinden.

  Reageer
 8. Menno de Haan ·

  Volgens mij wordt de ‘waarom’ vraag onvoldoende belicht. Wanneer je weet waarom je iets doet, vind je de mogelijkheden voor het ‘hoe en wat’ wat mij betreft vanzelf. Als 21e idee om gezond af te vallen, wil ik iedereen adviseren om over ‘waarom’ na te denken.

  Reageer
 9. Stelina ·

  Hey, ik ben een meisje van 14 bijna 15 en ik weeg 69 kilo. Vorig jaar woog ik 61 kilo. Ik ben 11 kilo bijgekomen. 3 weken geleden woog ik nog 72 kilo. Wat moet ik doen om terug 61 kilo te wegen en snel? ..

  Reageer
 10. Seray ·

  Ik ben een meisje van 12 jaar en ik ben 1,63 meter en ik weeg 60,5 kilo en ik wil echt afvallen. De laatste tijd ben ik 4 kilo bijgekomen, dus ik weeg nu 60,5. Eerst woog ik 55 kilo, wat moet ik doen, help me?!

  Reageer
 11. Gerard ·

  Lees het boek: The Big Fat Surprise van Nina Teicholz. Hoewel in het Engels, goed leesbaar en een eyeopener!

  Reageer
 12. iemand die wilt afvallen ·

  Ik ben 13 jaar en 1.65 cm en ik weeg 61 kg. Is dat veel voor men leeftijd? Ik ben wel op dieet want ik at vroeger veel suiker en nu ben ik in 1 week geen suiker gaan eten en ben meteen 2kg afgevallen. Ik ben blij maar ik wil nog wel meer gezond afvallen en ga iets meer sporten. 🙂

  Reageer
  • Savannah ·

   Dit is zeker niet teveel. Zolang je gewicht lager is dan je lengte achter de 1 is het sowieso nog goed.

 13. Afvallen alleen wanneer je je :-D voelt ·

  Kies alleen voor afvallen als je verder wel gelukkig bent. Wanneer je je ongelukkig voelt en probeert af te vallen is het een bekend kenmerk dat het afvallen uit de hand loopt, en je niet meer het ware figuur van jezelf kunt zien.

  Reageer
 14. annayinamisiktirgitorospococuk ·

  Ik ben 1,90 lang en ik weeg 130 kilo.

  Reageer
 15. anoniempje ·

  Hallo, Ik ben een meisje van 13 jaar. Ik heb de laatste jaren ontzettend veel geprobeerd om af te vallen, maar het is me nooit echt gelukt. Ik ben al naar een diëtiste geweest, enzovoort, maar nu weeg ik ondertussen 70 kg. Ik wil echt niet meer zo dik zijn, maar nooit lukt het me. 🙁 Ik voel me echt dik!

  Reageer
 16. simone ·

  Ik ben een meisje van 12 jaar en ik weeg 55 kg… Maar ik wil zo graag afvallen en dunner zijn zodat ik weer in m’n goede kleren pas. Willen jullie me helpen? Om snel af te vallen?

  Reageer
  • Tommy ·

   Ik zou zeggen zoveel mogelijk van bovenstaande tips opvolgen. Dan moet het wel goed komen. 😉

  • Anoniem Meisje ·

   Hee, Ik ben even oud als jou en weeg iets van 53 kilo. Misschien zijn je bovenbenen volgens jou te dik, of je buikje. Of whatever. Je BMI is super goed. (Waarschijnlijk, ligt aan de lengte). Mijn BMI is 18,8. Dat is het gezonde gewicht voor mensen van mijn leeftijd en mijn lengte. Zoek eens een BMI-calculator op zodat je jouw BMI kan berekenen met een formule. Ik weet bijna wel zeker dat jij gewoon een gezond gewicht hebt. Onzekerheid komt meestal voor als je mensen om je heen hebt die volgens jou een ‘perfect leven’ hebben of ‘het perfecte gewicht’ enzovoort hebben. Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Xx mij, anoniem.

 17. Dennis ·

  Vergeet vooral niet dat ‘gezond’ eten ook dik kan maken. Ik ben jaren vegetariër geweest en at vooral gezonde dingen, maar ook als je daar te veel van eet, word je gewoon dik hoor. Het grappige is: sinds ik me niet meer druk maak over diëten, dat ik nu aan het afvallen ben. 😉

  Reageer
 18. Chris ·

  Het belangrijkste voor veel mensen is denk ik nog wel het bewegen en het niet overslaan van maaltijden. Niet alleen vanwege de verleiding om te gaan snacken, maar vooral ook omdat het lichaam in een ‘zuinige modus’ raakt en zodoende de volgende maaltijd efficiënter op gaat nemen. Die volgende maaltijd is vaak groter dan normaal doordat je veel honger hebt en opgeteld krijg je meer kcal binnen dan wanneer je gewoon je 3 maaltijden had genuttigd.

  Reageer
  • Paul ·

   Helemaal mee eens! Ik veronderstel daarom ook regelmatig dat je nooit meer dan 450 calorieën per dag minder zou moeten eten dan je nodig hebt om die ‘zuinige modus’ (zoals jij het noemt) te voorkomen. Het zou zelfs nog beter zijn om maximaal 200 tot 250 calorieën per dag minder te eten voor ‘steady state’ afslankresultaten.

 19. Hakim ·

  Lekker eten, daar word je pas dik van!

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.