Er zijn veel mensen die denken dat hardlopen goed is al je wilt afvallen. Natuurlijk is hardlopen een goede manier van beweging, waarbij je conditie verbetert en je meer energie krijgt. Ook zijn er veel mensen die hun gewicht op peil houden door 3 keer per week te gaan joggen. Maar persoonlijk raad ik je niet aan om te gaan hardlopen als afvallen je voornaamste doel is, zeker niet als je een beginner bent en al helemaal niet indien je te kampen hebt met overgewicht…

Blessuregevoeligheid

Het probleem met hardlopen is de impact die je gewrichten te verduren krijgen bij iedere pas en het grote risico op blessures. Elke keer dat je de grond raakt, krijgen je knieën, enkels en heupen zware klappen te incasseren. Als je lichaam dit niet gewend is, kun je erg snel problemen krijgen zoals overbelastingsverschijnselen en full-blown blessures van knie, heup, lies en enkel. In zo’n geval kan het weken duren voordat je weer in staat bent om normaal te bewegen, en dat is erg zonde, vooral als je bezig was met afvallen.

Inefficiënte vetverbranding

Daarnaast is hardlopen voor een beginneling geen efficiënte training om lichaamsvet te verbranden. Je hartslag wordt namelijk al heel snel te hoog. Je verbrand vervolgens hoofdzakelijk koolhydraten en niet of nauwelijks vet. Pas als je goed getraind bent in het hardlopen –dus als je de hardlooptechniek voldoende beheerst en je uithoudingsvermogen toereikend is– kun je je hartslag doelgericht binnen de ‘vetverbrandingszone’ houden.

Maar om op het niveau te komen waarbij je je hartslagfrequentie bewust binnen de perken houdt om vet te verbranden, moet je weken, zo niet maanden trainen. Je zult je lichaam moeten laten wennen aan de inspanning en de soort beweging. Niet alleen je spieren (i.v.m. verzuring), maar vooral ook je hart en je longen (i.v.m. hart-longfunctie).

Alternatieven

Als je op dieet bent en hardlopen uitsluitend beoefent om te kunnen afvallen, dan kun je beter een andere oefening kiezen, bijvoorbeeld fitnessen op een crosstrainer. Dit kost minder inspanning, is minder belastend voor je gewrichten en je kunt ook als beginner direct op het goede niveau komen qua hartslag. (bron)

Ben je van plan om te gaan hardlopen omdat je het leuk vindt, begin dan rustig aan en wissel het hardlopen regelmatig af met lange stukken wandelen. Zodoende zorg je voor een lagere hartslag. Bovendien krijgen je gewrichten daarmee meer tijd om te wennen aan de impact en inspanning van het hardlopen.

Voor de volhardende joggers & hardlopers…

Voor degenen die plezier beleven aan hardlopen, hierbij een aantal aanvullende tips & adviezen:

Nog even in het kort

hardlopen & afvallenJoggen is geen goede manier van afvallen en vet verbranden; tenminste niet voor mensen voor wie het écht nodig is dat ze afvallen. Elke sport is beter dan géén sport, maar de combinatie van joggen en afvallen is lang niet zo effectief en efficiënt als veel mensen denken. Dit heeft te maken met de volgende factoren:

  • Mensen met overgewicht zijn over het algemeen beginnende sporters met een slechte conditie. Door hardlopen raken zij al snel buiten adem en hun hartslag wordt veel te hoog voor efficiënt afvallen (vet verbranden).
  • De impact die joggen veroorzaakt, belast de gewrichten aanzienlijk. Mensen die willen afvallen hebben doorgaans overgewicht en de overtollige kilo’s vergroten de impact en belasting bij hardlopen enorm. Dit betekent een grote kans op blessures.

Blessures door overgewicht & joggen

Hardlopen brengt een flinke impact met zich mee. Iedere keer dat één van je voeten de grond raakt, krijgen de knie, enkel en heup een zware klap te verduren. Als je lichaam dit niet gewend is, kunnen (ernstige) blessures ontstaan. Als je ook nog eens overgewicht hebt, wordt de klap voor je gewrichten nog veel groter.

Ook de kans op blessures wordt daarmee groter. En blessures wil je niet, want die moeten genezen. En tijdens het genezingsproces lig je uit de running en kun je niet actief bezig zijn met afvallen.

Betere alternatieven

Joggen is een goede manier van beweging, maar niet voor beginnende sporters met overgewicht. Als je een goede conditie hebt, een redelijk tot gezond gewicht en weet hoe je moet hardlopen, dan is joggen alleen maar toe te juichen. Je krijgt er namelijk meer energie van, een betere conditie door en je houdt je gewicht bovendien op peil. Heb je echter overgewicht en een slechte conditie, en wil je sporten om af te vallen, dan zijn er tal van betere alternatieven. Enkele voorbeelden van goede sporten voor mensen met overgewicht die willen afvallen zijn:

  • Crosstrainer & hometrainer
  • Fietsen & spinning

Deze sporten brengen niet of nauwelijks impact met zich mee en ze zijn gemakkelijker vol te houden met overgewicht. Bovendien is het makkelijker om je hartslag onder controle te houden bij het beoefenen van deze vormen van sport.

Oefening baart kunst

Hardlopen wordt eigenlijk pas écht zinvol voor afvallen als je een goede conditie hebt en goed getraind bent. Pas dan blijft je hartslag op het niveau waarop je vet verbrandt. Om dit niveau te bereiken dien je maanden te trainen en je lichaam aan de beweging te laten wennen.

Als je begint met joggen, dien je regelmatig stukken langzaam te wandelen. Zo behoud je een lagere hartslag en kunnen je gewrichten wennen aan de inspanning. Kortom: begin pas met hardlopen als je van je overgewicht af bent en als je al een redelijke conditie hebt opgebouwd.

Tot slot

Dit artikel is overigens geenszins bedoeld om joggers en hardlopers af te vallen of hardlopen als sport te bekritiseren. Het punt is dat joggen niet de meest efficiënte en veilige bezigheid is voor beginners die een sport zoeken, louter om af te vallen (kilo’s te verliezen en vet te verbranden). Hardlopen is een prachtige sport en als je er het gestel en de fysieke competentie en capaciteit toe hebt, blijf dan vooral joggen!

Wat vind jij van hardlopen? Ben je ermee afgevallen of heb jij een veiligere of efficiëntere manier gevonden om gewicht te verliezen? Deel hieronder jouw opvattingen en bevindingen omtrent joggen & afvallen!

68 Reacties

  1. Gaaf om te lezen! Dank je voor deze artikel. Ik had altijd het idee dat hardlopen een goed manier was om gewicht te verliezen. Prima dat je zo een artikel plaats, want ik heb iets nieuws geleerd. Ga zo door!!!

  2. Beste Paul, Dank je wel voor dit artikel. Dit heeft mij nog meer gemotiveerd dan ik al was. Ik ben namelijk ongeveer 7 weken bezig met bijna dagelijks 10 kilometer te lopen (gemiddeld 6 dagen in de week). Ik heb geprobeerd om het hardlopen ook te trainen maar dit lukt me nog niet, en na het lezen van je artikel heb ik zoiets van: wandelen is zelfs beter dus waarom hardlopen. Ik zorg er dan ook voor dat ik flink doorstap, dus niet rustig wandelen. Ik heb echter advies nodig bij mijn voeding. Ik weet niet of ik dat ook als vraag in deze reactie mag plaatsen? Ik ben namelijk echt een beetje radeloos op dit moment en bang dat ik de verkeerde kant op ga. Waarom ik bang ben zal ik je hier (zo kort mogelijk) uitleggen. Ik ben in anderhalf jaar tijd (met vallen en opstaan) 22 kilo afgevallen. Ik ben 1,65 lang en ben van 92 kilo naar de 70 gegaan. Dit heb ik gedaan door koolhydraatarm te eten en geen beweging erbij. Het bewegen zat me namelijk erg tegen omdat ik reumatoïde artritis in mijn bloed heb. Hierdoor heb ik elke keer wel ergens in mijn gewrichten een hevige ontsteking die ongeveer twee dagen duurt. Na anderhalf jaar en 22 kilo lichter, vond ik het toch wel tijd om beetje bij beetje meer koolhydraten toe te voegen in mijn dieet. Maar dan ook het bewegen een kans te geven. Want ik weet dat mijn lichaam gewoon gaat aankomen als ik koolhydraten ga toevoegen zonder erbij te bewegen. Op het moment dat ik dit ben gaan toepassen (meer kh eten en bewegen) ben ik twee kilo aangekomen. 72 kilo dus. Op zich geen ramp en is denk ik ook normaal als je zo lang gediëet hebt en ineens weer “normaal” gaat eten. Nu is het alleen zo dat ik op 74 kilo zit (dus +4 kilo). Er hier ben ik dus bang dat het mis aan het gaan is. Ik eet niet super veel. Zeker niet boven de 2000 kilocalorieën. In het weekend eet ik wel wat ik wil. Maar ja, ik denk dan ook: ik loop dagelijks 10 km. Dat is dus ongeveer 600 kilocalorieën. Dus dat zou best mogen in het weekend. Moet ik me nu zorgen gaan maken? Op internet zoeken naar schema’s of tips wat betreft wat wel en niet te eten voor en na het sporten word ik niet echt wijzer van aangezien al die artikelen elkaar tegenspreken. Vriendelijke groet, Jamila
    Jamila

    • Oh ja, nog vergeten te melden: na zeker minimaal 1x per week ontstekingen door de reuma in mijn gewrichten heb ik nu vrijwel nergens last van. En dit allemaal door het dagelijks lopen. Echt ongelofelijk. De ontstekingen waren echt enorm pijnlijk (ik heb volgens de dokter een hoge pijngrens). Nooit geweten dat wandelen zo een groot effect zou hebben op zo een akelige ziekte.

  3. Ik begrijp de negatieve reacties op bovenstaand stuk niet want kan alleen maar beamen wat erin staat. Ik ben 38 jaar. Speelde tot mijn 19e op hoog niveau voetbal: trainde 3x per week + wedstrijd, daarenboven alle dagen in de krachthonk, had perfect afgetraind lichaam en conditie om u tegen te zeggen. 19 jaar later: studies, kinderen, veeleisende job met vele reizen en vele restaurantbezoekjes zorgden ervoor dat de weegschaal op 93 kg stond i.p.v. 75 kg voor 1.82m. Het is duidelijk (en de schrijven van dit artikel beaamt het ook) dat bewegen beter is dan niet bewegen. Maar om efficiënt lichaamsgewicht te verliezen, ga je beter bewegen aan een hartslag tussen 120 en 140 bpm. Als je al een tijdje niets meer gedaan hebt, volstaat 1 minuut lopen om aan 160 bpm te zitten en gaat je bewegen voorbij aan je doel. Beter 1 uur wandelen aan hartslag 130 bpm om vet te verbranden dan 15 minuten lopen aan 180 bpm. Geleidelijk opbouwen, gewicht verliezen en na een tijdje kan je aan het hardlopen gaan en blijft je hartritme binnen de perken. Snap de reacties dus niet want de gegeven tips zijn heel zinvol. 4 weken geleden terug begonnen. Reeds aan 88 kg met als doel 80-82 kg, fitter dan ik mij de laatste 5 jaar gevoeld heb en de motivatie om zo verder te gaan. Bedankt voor het artikel!

  4. Beste Paul, Complimenten voor het prima artikel en met name de positieve reacties die je blijft geven. Als traumachirurg kan ik 100% achter dit artikel staan. Ik zie bijzonder veel blessures van hardlopen bij een te hoge BMI. Eerst wennen op een crosstrainer en afvallen, daarna eventueel starten met hardlopen.

  5. Mijn naam is Maarten, 39 jaar. precies twee jaar geleden woog ik 94 kg en was hard op weg richting de 100. In de herfst van dat jaar werd ik met spoed geopereerd aan een ileus. Ik zal jullie de details besparen, zoek het maar eens op, maar het is een aandoening die je je ergste vijand nog niet toewenst. In die periode werd ik pijnlijk geconfronteerd met mijn overgewicht. Na een paar maanden herstel ben ik begonnen met wandelen, en heel voorzichtig met hardlopen. Nu twee jaar verder weeg ik tussen de 73 en 74 kilo. Ik loop de 10 KM in 44 minuten en kan me niet meer voorstellen om niet meer hard te lopen. Voor mij is het een redding geweest, in alle opzichten. Ik voel me beter, zie er fit en gezond uit en eet gezonder. Het is natuurlijk wel een combinatie van hardlopen en gezond/minder eten in mijn geval. Alleen met hardlopen had ik het niet gered, maar daarentegen met alleen minder/beter eten ook niet. Ook is mij bepaald blessureleed bespaard gebleven (geluk, of een kwestie van rustig opbouwen?). Maar als je als beginneling, met overgewicht, rustig aan begint gaat er een wereld voor je open. Volhouden en discipline wat betreft je eten en het hardlopen (minimaal 3x per week) zijn sleutelwoorden. Daarnaast is er qua sport niets lekkerders als in de frisse lucht buiten lekker rennen, in je eigen tempo. Je zult zien, de kilo’s vliegen er van af! Dus naast een gezond gewicht hou je er ook nog eens een gezonde mentale toestand aan over. Misschien is mijn mening wat gekleurd door mijn ervaringen, maar mijn advies… Rennen! Gr. Maarten

  6. Ik loop een halve marathon in net iets meer dan 2 uur. En dat met een BMI van bijna 30. Wat een raar artikel is dit?

    • Ik blijf het maar herhalen: het punt van bovenstaand artikel is geenszins dat hardlopen een slechte optie is voor iedereen. Integendeel: ik ben DOL op hardlopen. Het punt is dat de doelgroep ‘afvallers’ heel goed moet oppassen met hardlopen. Vooral diegenen met overgewicht. Gezondr ontvangt maandelijks anderhalf miljoen bezoekers, waarvan velen binnenkomen op allerlei peesklachten, oedeemklachten, spierklachten, knieklachten, heupklachten, enkelblessures en ga zo maar door. En onwijs veel van deze mensen lopen deze klachten op door hardlopen. Door gebrek aan ervaring, te hard van stapel lopen, slecht stretchen en opwarmen, impact van overtollige kilo’s, gebrekkige hardlooptechniek, belabberde hardloopschoenen, en ga zo maar door. Punt is en blijft dat er efficiëntere, laagdrempeligere en minder risicovolle / blessuregevoelige alternatieven zijn voor hardlopen als afslanken / vet verbranden je doel is… En ik geloof overigens best dat er uitzonderingen op de regel bestaan (die bestaan er immers op iedere regel)… Dat er mensen met gematigd overgewicht of zelfs ernstige obesitas zijn die met succes hardlopen / joggen, maar uitzonderingen bepalen helaas niet de regel…

  7. Tja vreemd artikel… Hier ook begonnen met een BMI van 32 dus obesitas voor mijn lengte. En ben ook nog een roker. Ik ben binnen drie maanden 12 kilo afgevallen. En liep binnen een 8 maanden 8 km. Let gewoon op wat je naar binnen propt en begin lekker met hardlopen.

  8. Ik heb juist ondergewicht. En ik zit de hele dag achter de computer. En ik rook. En ik heb geen conditie. Ik word deze lente 30. Hoog tijd om het roer om te gooien. Ik denk aan hardlopen. Maar kan dit kwaad omdat ik onder mijn streefgewicht zit? Ik ben 1m 80 en 55 kg. Het enige dat ik snel kan is eten verteren – ik kan nog zo veel eten, ik kom nauwelijks aan…

  9. Ik hoop dat mensen niet denken met “niet de beste manier” dat hardlopen geen goede manier is!

  10. Ik ben ondanks overgewicht wel gaan hardlopen, inmiddels een maand of drie bezig en loop nu 5K. Ondanks dat ik daarvoor al een tijd niet sportte, ondanks bestaande klachten in gewrichten (aangeboren, voor je vooroordelen gelijk opborrelen), ondanks BMI van bijna 32, ondanks longklachten. Ik kan me helemaal niet vinden in het artikel. Mensen worden dik met een reden, dat kan zijn te weinig beweging, ongezond eten, ziekte, emotie-eten, of een combinatie daarvan. Het wil dus niet automatisch zeggen dat je een slechte conditie hebt. Evenmin hebben mensen die dun zijn automatisch een goede conditie, gezondheid of een goed eetpatroon of zijn ze op magische wijze beschermd tegen blessures. Gewicht is een factor, maar het is een van de vele die een rol spelen bij hardlopen. Het menselijk lichaam kan heel veel aan, als je het maar de tijd geeft om eraan te wennen en met enig verstand en goede uitrusting te werk gaat. Als iemand met een paar kilo extra wel zin heeft om te gaan hardlopen, maar niet in een muf zweethok op een crosstrainer wil gaan staan, of als iemand wel in z’n eentje in het donker durft te sporten maar niet tussen de strakke dames/heren in nog strakkere pakjes uitgelachen wil worden, moet ie wat mij betreft vooral lekker gaan hardlopen.

  11. Dardo Van Den Boogaard Reageer

    Ik vind het ook een demotiverend artikel. Ik ben een jongen van 23 jaar oud en ik ben tot aan mijn 20ste ontzettend dik geweest. ik woog 150 kilo. ik ben 195 cm lang. Op een gegeven moment ging bij mij de knop op en ben ik effectief en zeer streng naar mezelf toe te werk gegaan. binnen 6 maanden ging ik van 150 kilo naar 88 kilo. Een heel groot verschil. Ik heb dit gedaan door op een heel streng dieet te gaan, hierbij nam ik niet meer dan 650 callorieen per dag tot me. Ik ging elke dag naar de sportschool en deed minstens 90 minuten cardio en nog 30 minuten krachttraining Het ging heel snel en ik kreeg de smaak te pakken en wilde steeds meer en meer presteren. Echter at ik gewoon veel te weinig en ben ik 2 maal toe out gegaan, zag ik er wit en bleek uit en had ik last van haaruitval. Ik besef nu, heel gevaarlijk dus. Echter heb ik de 2 jaar daarna ernstig van mijn nieuwe lichaam genoten, uiteindelijk de liefde gevonden, het sporten hield ik af en ik genoot ook weer volop van het lekkere eten. Geleidelijk aan groeide ik weer dicht en 7 weken geleden gaf mijn weegschaal 115 kilo aan. Nooit vreemd gevonden dat ik niet meer in mn oude shirts en broeken pasten, maar goed ik dacht nu kan ik er nog wat aan doen. Maar wel met ervaringen die ik eerder heb gehad met radicaal sporten en afvallen. Dus ik eet nu een stuk beter, meestal schommelt het tussen de 1400 en 2000 callorien per dag. Ik eet gewoon volgens de schijf van 5, dus groente, fruit, brood, boter, melk, eieren, kaas, jam, joghurt gewoon normaal eten. Daarnaast ben ik gewoon begonnen met hardlopen. de eerste week 2 maal. Met moeite, uitgeput veel stukken wandelen haalde ik 3,5 km. Nu 6 weken later, ren ik al 5-6 dagen in de week. daarbij stel ik als doel dat ik minstens 1 rondje afleg van 10km de andere dagen doe ik er gewoon 5 a 6. Ik zit nu alweer op een gewicht van 103, ik zie er veel gezonder uit, ik voel me beter, energiek, straal, ben vrolijk:) ik houd een rustig tempo aan tussen de 6 a 8 km p/u en kan dit nu goed volhouden. Ik had de eerste weken wel zere benen, en spierpijn maar telkens wanneer ik een goede nacht sliep was de pijn de volgende dag verdwenen. Ik vind het juist ideaal om hard te lopen. Ik bespaar mezelf een lidmaatschap op de sportschool, ben gezond bezig, val af, bouw aan m’n conditie en doordat ik in het buitengebied woon bij veel bos is het toch veel mooier dan binnen op zo’n sportschool! ik ben in ieder geval zeer positief over hardlopen!

    • Jammer te lezen dat bovenstaand artikel over hardlopen demotiverend op je overkomt; zo is het geenszins bedoeld. Vandaar ook de proactieve tips en alternatieven.

  12. Hallo iedereen, Ik ben begonnen met hardlopen vanuit het niets. Altijd een stevige roker geweest (niveau zie ginds komt de stoomboot)en een lekker vette hap ging er altijd wel in met als resultaat 40 kilo te zwaar en een conditie waarin een vlieg dood meppen en bijzonder zware opgave was. Nu ging ik vol goede moed aan de slag en werd terstond afgestraft na het joggen van 30 meter en lag plat op de grond. I.m.o. niet het beste begin. Nu 6 maanden verder zit ik op mijn streef gewicht,hard loop zonder problemen hele stukken. De sleutel hierin is pak een goed dieet en dan bedoel ik niet die honderden diëten die door allerlei mensen zijn samengesteld om flink knaken aan je te verdienen (tenzij je diabetes heb of zoiets dan is het wel belangrijk om te luisteren) je kan zelf wel beslissen wat slecht voor je is of niet. Begin zeer rustig (snelwandelen bv.) en bouw dit langzaam op. Doe het elke dag een lekkere afstand, mp3 speler op je bolletje met lekkere muziek, drink goed water en de kilo’s vliegen eraf, je verbetert je conditie en je krijg nog een kleurtje ook. Het is wel belangrijk om goed schoeisel te hebben! Goede sportschoenen verzachten de impact van het neerkomen. Wel last gehad van mijn gewrichten en spieren in het begin, gewoon hemd recht en doorgaan nu is het een verslaving geworden en niet 1 van de slechtste kan ik wel zeggen.

  13. Hardlopen is lang niet voor iedereen weggelegd. De een gaat liever naar de sportschool, de ander rent de vrije natuur in en gunt het oog ook wat. Enige discipline, en doorzettingsvermogen is het enige wat telt. Waar je het doet maakt niet uit, en beter te veel beweging, dan te weinig beweging. En als je eenmaal de smaak van het hardlopen en afvallen te pakken hebt, ga je er nog lol in hebben ook!

  14. Misschien zijn andere sporten beter, maar dit is het enige dat ik leuk vind en vol houd. En je gaat mij niet vertellen dat het beter is op de bank te zitten dan hard te lopen met een goed beginnersschema en gewoon rustig aan doen. Mijn lichaam vertelt me wel wanneer ik het rustiger aan moet doen.

  15. Het lichaam steekt toch wat complexer in elkaar dan energie opnemen en weer verbranden. hardlopen is een heerlijke sport; je krijgt er een energiek gevoel van en je conditie verbetert. Echter maakt het lichaam ook het stress-hormoon ‘cortisol’ aan. Dit zorgt dat tijdens, maar ook na de training je lichaam de stofwisseling verlaagt en zich gaat richten op het over-aanvullen van de verbruikte voorraden. Als je wilt afvallen is cardio daarom niet de meest geschikte keuze, een uur rennen is ook niet natuurlijk voor het lichaam. Krachttraining geeft meestal betere resultaten!

  16. Ik vind dit geen goed artikel. Ik ben zelf met 12 kilo aan overgewicht begonnen met hardlopen en zag de kilo’s er af vliegen. Je moet gewoon een goed schema hebben (bijv. van runinfo.nl). Ik wisselde het wel af met fietsen en dergelijke en liep ook op zachte ondergrond, beide om overbelasting te voorkomen, maar daar moet je altijd op letten, welke sport je ook doet. Dit is een demotiverend artikel voor mensen die graag zouden willen hard lopen. Het heeft inderdaad wat nadelen maar die zijn te minimaliseren en de voordelen wegen zwaarder! Maar dit is vrij persoonlijk, als je knieklachten heb moet je natuurlijk niet gaan rennen. Bovenstaande tekst vind ik niet genuanceerd genoeg en veel te kort door de bocht. Jammer.

  17. Dit is een goed artikel om te lezen, ik ben ondertussen gaan wandelen en loop elke ochtend en in de avond 6 km in 1 uur. Heb het rustig opgebouwd en loop nu dus 12 km per dag met de bedoeling om af te vallen. Eet ook gezond en niet te veel, voorlopig gaat het prima. Bedankt voor je artikel! Groeten, Walter

  18. Wat een misleidend artikel. Tuurlijk is hardlopen goed om af te vallen. Geef dan tips waarop gelet moet worden, maar ga niet zeggen dat het niet goed is. Enorme KUL!

    • Mijns inziens staan er volop tips en adviezen in het artikel v.w.b. hardlooptechniek en -materiaal. Overigens wordt er GEENSZINS beweerd dat hardlopen per definitie niet goed is voor afvallen.

  19. Ik ben het volledig eens met ex overgewicht van 11 oktober 2007! Ik ben ook nog (te) zwaar, maar wel sinds een week of 5 bezig met een hardloop-trainingsprogramma. Ondanks mijn overgewicht heb ik áltijd aan sporten gedaan zoals fietsen en fitness. Ik ben met deze sporten nooit geen gram af gevallen. Nu met hardlopen heb ik dit resultaat wél! Ik bouw duidelijk meer spierweefsel op en val langzaamaan af, een teken dat er toch de nodige vet verbrand wordt. Ik heb geen last van mijn gewrichten, loop gemiddeld zo’n 8 km per uur, dus hou het tempo bescheiden en kan nog korte gesprekken voeren tijdens het lopen, zonder dat ik volledig buiten adem ben. Mijn polsslag in rust is gemiddeld zo’n 56 tot 60 slagen per minuut, voor mij een teken dat het met mijn conditie goed gesteld is, ondanks mijn gewicht van 96 kilo bij een lengte van 1.80 m. Dus lopen als je “zwaar” bent, waarom zou dat niet kunnen? Ik ben wel van mening dat je goed naar je lichaam moet luisteren en ook regelmatig even een sportmasseur moet bezoeken om de afvalstoffen uit je verzuurde spieren af te laten voeren. Hierdoor voorkom je een hoop blessures! Ik ga voorlopig nog lekker door en ik kijk er naar uit om straks over 4 weekjes een half uur achtereen te kunnen lopen. ;-)

  20. Ik ben sinds drie weken weer bezig met hardlopen omdat ik met alleen op eten letten niet afviel na mijn bevalling. Vijf jaar geleden heb ik ook al een hele tijd aan hardlopen gedaan. Heerlijk vind ik het. Ben niet v/d sportscholen en zo, vreselijk. Als ik hardloop voel ik me echt geweldig. MP3 in de oren en gaan. Wel bouw ik rustig op, en ren ik heel rustig omdat je van heel snel rennen niet afvalt. Collega van me is atletiektrainer en die heeft me geadviseerd. Het werkt echt heel verslavend en na het rennen heb ik geen trek meer in eten, alleen in water. ;-)

  21. Dit klopt echt voor 100%. Veel mensen reageren hier dat het niet waar is, maar het is echt zo. Hardlopen is eigenlijk een zeer slechte sport, ook als je een gezond gewicht hebt. Je gewrichten krijgen veeeel meer klappen dan bij iedere andere sport. Ik mag van mijn doctor niet eens hardlopen! Omdat ik met overgewicht kamp is het erg slecht, vooral voor mijn knieën. Dit heeft daarna ook nog eens een diëtiste bevestigd. Wil je afvallen, dan is crosstrainen inderdaad een van de beste oefeningen. Of LOPEN (snel wandelen), dus niet joggen maar snel lopen. En natuurlijk is zwemmen echt enorm goed omdat je al je spieren gebruikt zonder ze te overbelasten!

  22. BZ. lopen op een lege maag omdat je dan niets anders te verbranden hebt dan vet is grote onzin. Dat zijn de woorden van crashdiëters en anorexiapatiënten. een anorexiapatiënt eet immers vrijwel niets en loopt het liefst de hele dag hard (bewegingsdrang door te lage bloedsuikers). Echter voordat het gewicht van een anorexiapatiënt extreem laag wordt zijn de vetpercentages relatief hoog… Waarom? Doordat ze spieren verbranden. Als het lichaam geen koolhydraten tot zijn beschikking heeft is het eerder geneigd om energie uit eiwitten te halen (spiermassa). Daarom moet je na het sporten ook iets met eiwitten eten om de afbraak in je spieren weer aan te vullen. Het hebben van een voorraadje aanspreekbare koolhydraten (voeding voor het sporten) zorgt ervoor dat het lichaam aangezet wordt om naast de beschikbare koolhydraten energie uit vetweefsel te halen. Ik spreek hierbij ook uit ervaring. ik ben een duursporter in hart en nieren (nog niet met hardlopen). Ik ben echter een matige eter. Sterker nog als ik intensief sport wordt het voor mij fysiek bijna onmogelijk om te eten. Waardoor ik bijvoorbeeld ervaren heb bij wandeltochten van langer dan 30km dat ik ammoniak ging uitademen (bij pauzes gaf ik aan dat het schoonmaakmiddel dat ze gebruikten wel erg sterk rook. mijn wandelmaatje rook echter niets.. na een paar keer dat ervaren te hebben, ben ik maar eens bij een diëtiste geweest omdat ik dus ammoniak uitstootte). Ammoniak is een uitscheidingsproduct van de verbranding van eiwitten. Niet omdat mijn hartslag te hoog was, maar omdat mijn bloedsuikers te laag waren om de verbranding van vet te ondersteunen. En believe me, ik heb vetreserves genoeg om te verbranden. Dus ga a.u.b. niet sporten op een lege maag, maar eet een kleine hoeveelheid koolhydraatrijk voedsel een uurtje o.i.d. voor je training.

    • De details van je verhaal kloppen mijns inziens slechts deels, maar met de algemene strekking ben ik het volledig eens: Wil je optimaal vet verbranden, dan is hardlopen op lege maag GEEN goed idee. Zorg juist voor brandstof en handhaaf een optimale vetverbrandingshartslag.

  23. Ben begonnen met hardlopen ben nu eerst aan het op bouwen er zijn zat schema’s voor rustig opbouwen op internet te vinden. Daarna komt het afvallen van zelf heb verschillende mensen hierover gesproken die hebben wel ervaren dat ze van 9 tot 27 kilo zijn afgevallen. maar het belangrijkste is toch dat je lekker met je lichaam bezig bent en daardoor misschien ook nog gezonder wordt. Blessures kan je altijd op lopen ik heb met uitrekken een kleine nek hernia opgelopen dus. Als je gaat hardlopen wordt overal vermeld dat de schoenen en kleding erg belangrijk zijn dus als je dan op ballerina’s gaat hardlopen vraag je om problemen.

  24. Ik voetbal al 11 jaar in competitieverband op de zondagmiddag. Nu de winterstop langer aanhoud dan gebruikelijk ben ik gaan joggen/hardlopen. Ik doe dat in een rustig tempo met tussenpauzes van steeds 30 seconden. Dus 30 seconden gewoon lopen, op adem komen, en dan weer joggen (joggen betekent voor mij in een rustig tempo). Dat doe ik nu 3 keer per week en dat gaat prima. Ik krijg wel last van m’n kniën maar die pijn verdwijnt vaak al een half uur nadat ik klaar ben met joggen. Maar ja, ik sleep ook steeds 86 kilo mee dus zo gek vind ik dat niet. En inderdaad, afvallen begint met gezond eten en voldoende bewegen. Voldoende bewegen zodat je caloriën verbrand en toch af en toe kunt snoepen. Het gaat om een gezonde balans tussen eten en bewegen. Sportscholen ben ik helemaal klaar mee. Duur, saai en geestdodend, vind ik persoonlijk. Hoef je het niet mee eens te zijn uiteraard. Ga ’s lekker een stuk joggen door het bos of langs weilanden, heerlijk.

    • Bedankt voor je positieve en motiverende berichtje; succes met joggen / hardlopen!

  25. Hallo, Ik wou nog even zeggen dat hardlopen heel erg helpt met afvallen. Ik heb zelf ook gedaan en ben rond de 50 kilo afgevallen. Beweeg veel en let op wat je eet.

  26. Het advies is alleen geldig voor mensen die niet sporten of die niet weten hoe je blessurevrij kunt hardlopen (i.e. dansen en niet stampen). Daarnaast: Hardlopen ’s ochtends vroeg op een lege maag is een prima manier om het eventuele probleem te omzeilen, aangezien je weinig anders te verbranden hebt dan vet op dat moment.

  27. Ben al jaren aan het jojoën het lukt me nog steeds niet om mijn gewicht vast te houden. Ga morgen proberen om te gaan hardlopen. Ben geen type om in een sportschool te sporten. ‘k Vertel jullie hoe het met mij verder gaat…

    • Als je over de ruimte en financiële middelen beschikt, kun je ook overwegen om een crosstrainer aan te schaffen. Ik houd het al een jaar of 5 vol om 3 keer per week te crosstrainen (afgewisseld met hardlopen, skeeleren en krachttraining) en de crosstrainer is wat mij betreft echt een blijvertje.

  28. Hoi Marco, Ik heb net te horen gekregen dat ik astma heb, alleen ’t is nog niet echt onder controle te krijgen, maar ik moet weer beginnen met met sporten. Dit deed ik tot een half jaar gelden 5 keer per week en nu kan ik niet eens meer de trap op zonder benauwd te raken. Ik wil ook weer gaan hardlopen nou ja gaan opbouwen… Met hartslagmeter, ben al begonnen met een keer er dag een uur stevig doorlopen en loop veel met m’n honden. Heb jij tips en adviezen voor mij? Kan ik in contact komen met jou?

  29. Afvallen (mijn verhaal), Alle excuses, mooie verhalen en wetenschappelijke onderbouwingen op een hoop geveegd en waar het om gaat ben jezelf. De enige sleutel tot succes ben jezelf begin met wat je kunt elke keer een beetje meer of een beetje minder, doorzetten doorzetten,doorzetten… Een heel klein percentage loopt tegen medische problemen op die niet te overwinnen zijn. Maar ook als hart- of longpatiënt kun je resultaat bereiken en juist dan hebben kleine resultaten grote effecten. Ik begon met sporten om mijn conditie te verbeteren. Door de COPD was dit een behoorlijke opgaaf en ik heb dagelijks tegen mezelf moeten vechten en doe dit na twee en een half jaar soms nog. Ik ben begonnen met krachttraining om door middel van meer spiermassa te kweken af te vallen. Na een ander half jaar lang, 5 tot 6 keer per week een uur te trainen ben ik twaalf kilo afgevallen. Dit tezamen met mijn beter gevormde lichaam en een verbeterde conditie gaf mij weer hoop. Het lastige aan krachttraining was dat ik continue het ritme aan moest houden en bij een kleine vermindering of vakantie de boel in mekaar zakte en ik weer terug was op een punt van weken terug. Begin dit jaar ben ik begonnen met hardlopen met een puffer op zak en een hartslag die niet onder de 175 te krijgen was (en soms opliep naar boven de 190) legde ik 3,5 km af in een half uur. Nu zijn we 6 maanden verder ik loop nu 18 km in 90 minuten met een hartslag van 155 en ben nog eens twaalf kilo kwijt. Ik ben door een hel gegaan maar ik heb het volgehouden zes keer per week 1 tot 2 uur sporten. Ik wil in september 76,5 kilo wegen (ben 189cm en woog 106,5 kilo) en op een gemiddelde tijd de halve marathon lopen en in 2010 de hele en dat gaat op zeker lukken. Het zit allemaal tussen de oren, rustig opbouwen en doorgaan; steeds een stapje verder. Ik zal nooit een strakke tijd neerzetten omdat ik zeer beperkt ben door de COPD. Maar ik voel mij wel on top of the word, ik heb de kilo’s overwonnen en loop als midden veertiger menige twintiger eruit. Het is een kwestie van tijd en wilskracht. Voor mij was het onacceptabel om aan de zuurstof te belanden, nu kan ik straks mijn kleinkinderen zien opgroeien en met ze spelen zonder de beperkingen van een verrot lichaam. De tempel was door nicotine, alcohol en overmatige consumptie verandert in een varkenskot. Na een grondige renovatie staat er weer een tempel waar ik trots op ben.

    • Hoi, Wat een verhaal! Zo herkenbaar. Ik heb ook COPD en sportte toch al veel. Drie jaar geleden is het bij geconstateerd. Vorig voor een geintje gezegd dat ik mee ging doen met de estafette-marathon. Met 5 personen 5 rondjes van 1406 meter lopen. Is zwaar, maar moest ik voor trainen. Nu ga ik 10 april de 10 km op de Marathon van Rotterdam lopen. Ik vind de opbouw een beetje tegenvallen. Ik loop de 5 km in 36.15 minuten. Niet echt snel dus. Ik train nu voor de 10 km en loop met een hartslagmeter. hartslag is goed, maar het tempo niet…. Maar ach, wat zit ik te klagen. Als ik was blijven roken dan zou ik nu waarschijnlijk aan de zuurstof moeten of zeer binnenkort en ik wilde mijn kinderen van nu 11 en 8 dat toch echt besparen. Afijn ik ben ook best trots op mijzelf dat ik nu toch al 50 minuten kan hardlopen. Voorheen kon ik het nog geen minuut. Ik ben ook 44 jaar en doe het toch maar. Ik herkende mezelf zo goed in jouw verhaal. Het enige wat ik dan niet had was overgewicht. Ik vind je een topper dat je het zo goed doet met hardlopen. geeft mij toch weer moed om door te zetten. Misschien valt er voor mij toch ook nog meer uit te halen. Groeten, Monique (44) en ook COPD-er!

  30. Het artikel klopt. Overgewicht veroorzaakt sneller blessures bij te intensief sporten. Probeer eerst een beetje conditie en een beetje kracht op te bouwen met een crosstrainer. Je kan daarna naar buiten om te gaan lopen. Wel aan de hand van een schema natuurlijk. Afvallen kost tijd maar heeft vooral te maken met het veranderen van gewoontes. Gezonder eten, regelmatig en verantwoord sporten. En niet in 2 weken 10 kilo willen afvallen. Doe het verantwoord en met plezier en je voelt je binnen de kortste tijd super, je hebt de hele dag door energie en je gaat er beter uitzien.

    • Dankjewel voor je berichtje; jij snapt duidelijk de beoogde insteek van bovenstaand stuk over hardlopen. Groeten, Paul

  31. Goed artikel. Ik ben eerst gaan hardlopen. Dat was te zwaar. Ik hield dat ook niet vol. Ik ben toen gaan skeeleren. Dit scheelde een heleboel. In het skeeleren heb ik erg veel lol gekregen. Ik skeeler zo’n 130 tot 170 kilometer per week. Op gewicht blijven gaat nu bij mij vanzelf omdat sporten niet meer ‘motten’ is. Maar omdat ik het leuk vind. De kilo’s eraf krijgen dat is de kunst. Ik ben naar een diëtist gegaan en dat heeft enorm geholpen. Onder begeleiding heb ik er 35 kilo afgewerkt. De diëtist heeft mij zelfs moeten afremmen. Er waren weken bij dat ik 3 kilo afviel. En dat is echt veel te veel. En ben er juist achter gekomen dat ik altijd fout heb gegeten. Niet vette friet of frikandellen of zo. Wachten dat je honger hebt en dan die vreet kick niet kunnen onderdrukken. Ik eet tegenwoordig de hele dag door. Niet heel veel. Maar zorgen dat de honger nooit komt. Als ik weet dat ik in de file kom te staan dan heb ik nu wat in de auto, zoals een appel of een wortel. Dat scheelt een snack bij het benzine station. Dan kan ik wel wachten tot ik thuis bent voor het eten. En die hap is echt veel beter. Ik ben gaan inzien dat ik liever een maaltijd heb dan een gevulde koek? Wat calorieën betreft ontlopen deze twee elkaar niet zoveel. Ik geef je de garantie dat die gevulde koek binnen een uur weer het hongergevoel teruggeeft. En dan hap ik die warme maaltijd er alsnog in. Wat heb ik dan bereikt? Het zelfde gevoel. Maar 2 maal zoveel calorieën. Ik heb een dagboek bij gehouden met wat ik at en hoeveel calorieën. Dit heeft me bewust gemaakt van wat ik nu eet. Die bewustwording heeft er toe bijgedragen dat ik nu anders en minder eet. Met de helft zit ik tegenwoordig nu ook vol als ik klaar ben. En zorg dat je lol gaat beleven aan sporten. Als je iets doet wat je niet leuk vindt dan ga je dat niet volhouden. Doe dan wat anders. Als gevolg van een blessure aan mijn nek ben ik noodgedwongen over gegaan naar hardlopen. Ik vond het verschrikkelijk. Het is veel zwaarder dan skeeleren en ik kon dat minder goed. Ik heb toen om mij heen gekeken en gezien dat veel mensen naar een sportschool gaan. Ik dacht altijd dat dat alleen voor gewicht heffen was. Daar had ik me erg in vergist. De sportschool heeft mij erg geholpen om aan duursport te gaan doen en volhouden. Onder begeleiding ben ik gaan hardlopen. Ik kwam er achter dat ik veel te hard van stapel liep. Die man heeft continue volgehouden. Doe het rustiger aan. Bouw het op. Op een gegeven moment heeft ie mij een horloge gegeven waarmee mijn hartslag gemeten werd. Ik kwam er achter, zodra ik buiten adem was dat mijn hartslag te hoog was en ik verder van mijn doel was. Gewicht kwijt raken. Het leuke van een sportschool is dat je wat afleiding kan zoeken tijdens het lopen door naar de TV te kijken of muziek te luisteren. Ik loop nu elke week 3 tot 4 keer een route van een 10 km. Dat lijkt veel. Maar is altijd zo om. De eerste 10 minuten zijn het zwaarst. Dan moeten de spieren nog wat warm worden. Af en toe wat versnellen. ik zorg er zoveel mogelijk voor om net niet buiten adem kom. Ik let nu voornamelijk op mijn adem en dan is lopen een heel prettige bezigheid. Het lukt me nooit helemaal om niet buiten adem te komen. Ik ga dan niet stil staan en wachten dat de adem terug is. Ik blijf lopen maar dan net iets minder hard zodat ik voel dat de adem heel langzaam herstelt. Dit kost even wat doorzettingsvermogen, want het is niet prettig om buiten adem te zijn. Ik loop dat traject van 10 kilometer in ongeveer een uur. Mijn doel is dus ook niet om ooit een wedstrijd te winnen en steeds sneller te gaan. Mijn doel is om plezier te houden in het lopen. Dus al die adviezen dat ik moet gaan intervallen om de lat hoger te leggen. Nee dank je. Laat me er gewoon lol hebben. Als iemand een wedstrijd wil winnen dan doet dat maar. Ik niet. Het traject dat ik loop, daar zie ik koeien, konijnen, begroeide grind gaten (Dus gemaakte natuur). Mensen die golven. Ik passeer 3 boerderijen waar ik soms jonge katjes zie, kalfjes en mest hopen. Ik zie de herfst, de winter de lente en de zomer met alle facetten die daar bij horen. Dus nee. Het gaat al lang niet meer om afvallen en verplicht bewegen omdat ik aan een andermans wereldbeeld moet voldoen. Mijn advies is. Zorg dat je een beetje op gewicht komt. Zodat het sporten niet al te zwaar is. Anders zoek een passende sport bij je gewicht. Bouw het echt rustig op. En zorg vooral lol te krijgen in het sporten. Dan gaat de rest echt vanzelf.

    • Toevallig, Ikzelf skeeler al sinds ik me kan herinneren en kon zodoende ook relatief gemakkelijk beginnen met joggen. Welk type skeelers gebruik je? Goed bezig trouwens!

  32. Ik vind dit relevante sukje in Runner’s World (Fit & Feiten). Het lijkt of Taubes zegt dat bewegingsarmoede een gevolg is van het probleem en niet andersom. Goede Calorieën, Slechte Calorieën – In zijn recent verschenen boek ‘Good Calories, Bad Calories’ schetst wetenschapsjournalist Gary Taubes (Science Magazine, New York Times) een ontluisterend beeld van het onwetenschappelijke, door vooringenomenheid, autoriteitenvrees, corruptie en vriendjespolitiek gedomineerde klimaat waarin de huidige voedingsrichtlijnen tot stand zijn gekomen. Aan de hand van interviews met meer dan 600 deskundigen en een analyse van 150 jaar literatuur, maakt Taubes aannemelijk dat de ware oorzaak van overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten, kanker en zelfs Alzheimer moet worden gezocht in de explosieve toename van de consumptie van suiker en geraffineerde koolhydraten en niets te maken heeft met de vetten die we eten. Vanaf de jaren ’20 is dit consequent aangetoond in talloze gedegen onderzoeken, maar halverwege de vorige eeuw werd het vrij plotseling riskant om ideeën te presenteren die indruisden tegen het nooit bewezen dogma dat vet dik maakt en aderverkalking veroorzaakt. Keurig aan de hand van de wetten van de thermodynamica legt Taubes (van huis uit natuurkundige) uit dat overgewicht niet per sé een kwestie is van te veel eten en te weinig bewegen, maar van een hormonale disbalans. Veel mensen maken in respons op onnatuurlijke doses koolhydraten te veel insuline aan, waardoor de calorieën uitsluitend naar de vetdepots worden gesluisd en vervolgens niet beschikbaar zijn als energie voor bijvoorbeeld de spiercellen. Dit verklaart waarom sommigen op een hongerdieet van 1000 kcal nog kunnen aankomen. Onder invloed van de te hoge insulinespiegels slaan ze elke calorie op als vet, maar ze kunnen er niet bij. Hoeveel ze ook eten, hun cellen verhongeren, waardoor ze dezelfde niet te stillen eetlust ontwikkelen als iemand met diabetes type 1. De provocerende conclusie die je uit deze gedocumenteerde, maar stelselmatig genegeerde waarnemingen moet trekken, is dat honger, lethargie en bewegingsarmoede een gevolg zijn van het ziekteproces – niet de oorzaak. Ter illustratie draagt Taubes onderzoeken aan waarin de onnatuurlijke insulinevloed bij obese kinderen wordt ingedamd. Hun vraatzucht verdwijnt onmiddellijk en ze beginnen binnen een dag spontaan als ‘normale’ kinderen te rennen en ravotten.

  33. Moeilijk artikel… Ik ben zelf 5 jaar (was toen 21 jaar oud) geleden 20 kilo aangekomen en dat ging idioot snel. Na meerdere lijnpogingen (enorme jojo, ook met behulp van Sonja) ben ik begonnen met hardlopen. Ik volg een heel rustig opbouwend schema (via myasics.nl). 5 weken verder en nog geen blessure. Op de dagen dat ik niet hardloop, ga ik me eventjes uitleven op de hometrainer. Maar alleen op de hometrainer afvallen gaat bij mij niet. Dan moet ik continu met een snelheid van 28km/u of sneller fietsen om mijn hartslag goed omhoog te krijgen. Het afvallen gaat rustig, maar gestaag met een halve kilo per week. Bovendien gaat er niet alleen vet af, maar komt er ook spiermassa bij (ik zie mijn lichaam duidelijk veranderen). Gewoon rustig lopen en niet teveel eten, dan komt alles goed. Kijk ook eens op runinfo.nl om je ideale gewicht te berekenen. Ik heb gebruikt gemaakt van mijn borstomvang en dat geeft een heel andere uitslag dan je BMI. Mijn borstomvang is met die 20 kilo weinig veranderd namelijk. En daar zit nogal wat weefsel…

  34. Ik heb een vraag, ik ben nu al 2 weken bezig met minimaal 4x in de week hardlopen. Ook let ik op mijn voeding en doe ik via een DVD een wor-kout: een halfuur per dag. Ik ben alleen nog geen gram afgevallen! Ik weeg nu 70 kilo en woog altijd 58 kilo en ben 26 jaar. Twee jaar geleden had ik ook overgewicht en ben toen met hardlopen op mijn oude gewicht gekomen en viel meteen af, maar nu na 2 weken nog niks! Wie kan mij raad geven?

  35. Aaah vreselijk irritant dit, ik vind het ook onzin, ik heb overgewicht, niet heel veel ik heb nu een BMI van 26,8 toen ik begon met afvallen had ik een bmi 29 ik had bijna 20 kilo overgewicht toen ben ik begonnen met hardlopen, 3 x in de week, en dit is nu 3 maanden geleden, ik heb een veel betere conditie, nooit last gehad van mijn gewrichten en heb nu nog 5 kilo overgewicht. Ik ben ontzettend veel afgevallen en ik ga zo weer rennen.

  36. Altijd datzelfde gedoe van als je wilt afvallen, dan mag je vooral deze en die sporten niet beoefenen! Ga gewoon bewegen en calorieën verbranden, dáár gaat het uiteindelijk om! Oké je moet niet met je 140 kilo als een malle gaan rennen meteen, rustig opbouwen is een vereiste. En áls je blessures krijgt bijtijds stoppen. Maar goed, als ik heel dik zou zijn zou ik toch liever gaan zwemmen, want dan heb je inderdaad minder kans op blessures. Toch is hardlopen ook geen verkeerde optie. Mits het maar rustig aan gebeurt.

  37. Ex-overgewicht Reageer

    Dit is echt de grootste onzin die ik ooit heb gehoord. Ik heb was vroeger 20 kilo te zwaar, dus ben ik begonnen met hardlopen terwijl ik niks aan sport deed. Ik begon met een heel rustig loopschema, waardoor ik mijn spieren versterkte en mijn conditie langzaam opbouwde. Na een paar maanden liep ik zo een uur hard en werd mijn conditie supergoed en vlogen de kilo’s eraf. Dus luister niet naar deze complete idiote onzin en begin met hardlopen als je wil afvallen, maar begin gewoon rustig. Ik ben slank nu, dankzij hardlopen.

    • Die opties zie ik helaas niet in bovenstaand lijstje met ‘betere’ alternatieven voor hardlopen staan. :P

  38. Je kunt ook gewoon een sport beoefenen die je leuk vindt. Fitnessen is zo geestdodend! Nagenoeg niemand houdt dat levenslang vol omdat enige vorm van plezier ontbreekt.

    • Geestdodend? Dat herken ik totaal niet. Ik fitness nu een jaar, ben een PAK sterker geworden, vlieg trappen op en af alsof ik niets weeg (terwijl ik nog 30 kilo te zwaar ben!), het heeft mijn leven compleet veranderd. Het motiveert dan ook als een dolle, mijn lijf verandert met de maand, taille wordt smaller, spieren worden zichtbaar, ik voel me top-fit en heel sterk. Geestdodend? Geen plezier? Integendeel….

  39. Ik sluit me aan bij dit artikel; crosstrainer of fietsen is veel beter voor je lichaam om af te vallen, puur omdat je daarmee onbelast je spieren traint.

  40. Aangezien veel mensen in Nederland amper of niet sporten, is de inhoud van dit artikel wel juist. Misschien had er bij ‘beginner’ iets duidelijker moeten staan dat er startende sporters in het algemeen bedoeld worden. Als je bijvoorbeeld allang aan hockey speelt zul je daarom prima kunnen hardlopen omdat je al een goede conditie hebt en je lichaam al aan intensieve beweging gewend is. Als je echter een slechte conditie hebt, overgewicht hebt en ook nooit sport, dan is hardlopen inderdaad geen goed begin om af te vallen. Vergeet niet dat iedereen met overgewicht zijn of haar gewrichten sowieso al overbelast door het extra gewicht. Hardlopen is dan zeker geen goed idee weet ik uit ervaring. Groetjes, Dianne

    • Ben 54 kg afgevallen met… hardlopen! Minutenwerk in het begin om m’n gewrichten te laten wennen. Maar in combinatie met sportschool, gezond voer (eet wat je overgrootmoeder at) en de psycholoog (leer hoe je zo dik bent geworden) liep ik gisteren mijn eerste hardloopwedstrijd en won glansrijk. Geen ingewikkeld gedoe, gewoon nadenken en naar je lijf luisteren!

    • Goed gedaan Astrid! Je tip van minutenwerk, dus heel langzaamaan opvouwen, is een hele goeie. Groeten, Paul

  41. Tamara Willems Reageer

    Wat een onzin! Dit artikel moet wel geschreven zijn door een producent van dieetproducten! Hardlopen bevordert je vetverbranding zodra je in de juiste zone traint. Google eens op ‘hardlopen afvallen’ en je komt legio websites vol nuttige informatie tegen. Informatie die, in tegenstelling tot wat er op deze website staat, wél juist (en onderbouwd) is. Statistieken bewijzen dat na het vasten (dieet) >80% van de gevallen weer naar het oude gewichtsniveau terugkomt of erbovenuit stijgt. Dit in tegenstelling tot mensen die gewicht verliezen door hardlopen. Blessures voorkom je met goede schoenen (raar dat je in je artikel niets over het belang van goede schoenen vermeldt) en een goed beginnersschema. Kortom: Hardlopen & Afvallen: De beste manier om gewicht te verliezen!

    • Beste Tamara, Ik heb sterk het vermoeden dat je scannend hebt gelezen, want naast de nadelen van hardlopen, worden ook zeker de voordelen beschreven. Het punt is veeleer dat de voordelen van hardlopen óók kunnen worden bewerkstelligd met minder blessuregevoelige vormen van duursport of cardiotraining. En de linkjes middenin het artikel nar artikels over hardloopschoenen en -toebehoren ook niet gezien? ;)

    • Het is absoluut een feit dat hardlopen een heel blessuregevoelige sport is, los van logisch redeneren en meten (elke keer neerkomen = meerdere keren je lichaamsgewicht opvangen) is het ook proefondervindelijk vast te stellen. Ga als een dolle met overgewicht hardlopen en wees binnen een paar maanden uitgeschakeld. Been there, done that…..

  42. Ja echt als je al een sport doet geld dit allemaal niet eens over je gewrichten en al die $h!t dus idd wat z#!k je.

    • Sjonge, wat een gedrocht van een tekst. Niks anders dan onwaarheden. Koop het boek van Ulrich Pramann: Jezelf slank lopen. Mensen geloof me “Lopen is het beste wat je kan overkomen!” Ben van de 100 kilo naar de 65 gegaan. Geheel gezond en binnen een jaar. Loop nu voor de lol marathons, kan eten wat ik wil en ik heb eindeloos zelfrespect en zelfvertrouwen. Als dat laatste je niet aanspreekt dan is lopen idd ongezond voor je, want dan ben je te zeer gesteld op “je zeur” die allerlei uitvluchten zoekt om je dik te houden.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.