Koolhydraatarm dieet

Tot de koolhydraatarme diëten behoren alle diëten die je koolhydraatinname sterk inperken. De koolhydraatinname wordt teruggeschroefd omdat koolhydraatarme diëten ervan uitgaan dat koolhydraten zorgen voor: bloedsuikerschommelingen, hongerpieken, vreetbuien en gewichtstoename. Veel koolhydraatarme diëten schrijven juist veel eiwitten voor, maar dit geldt niet voor elk koolhydraatarm dieet.

Voordelen koolhydraatarme diëten

Snelle, eenvoudige koolhydraten (o.a. suiker & witte bloem) zijn niet gezond. Ze leveren veel calorieën en nagenoeg geen bruikbare voedingsstoffen. Ze stillen de honger slechts heel eventjes en veroorzaken even later juist hongerpieken. Doordat snelle koolhydraten vrijwel direct worden opgenomen als glucose in het bloed, wordt de bloedsuikerspiegel verstoord en ontstaat een hongersignaal. Het minderen van koolhydraten zou er dus voor kunnen zorgen dat je minder eet, minder vet opslaat en zodoende afvalt.

Verschillende koolhydraten

Er zijn steeds meer “dieetdeskundigen” die koolhydraten de schuld geven van zo’n beetje alle overgewicht in de wereld. Koolhydraten zijn echter niet per definitie slecht: ze leveren onmisbare brandstoffen voor het menselijk lichaam. Naast snelle en eenvoudige koolhydraten, zijn er gelukkig ook langzame en gecompliceerde koolhydraten (o.a. groenten & hele granen). Deze koolhydraten zijn rijk aan voedingsstoffen, stillen de honger langdurig, verstoren de bloedsuikerspiegel nauwelijks en zijn dus ideaal voor afvallen.

Glycemische Index & Glycemische Lading

Gelukkig scheert niet elk koolhydraatarm dieet alle koolhydraten over één kam. Sommige koolhydraatarme diëten houden namelijk rekening met de soort en hoedanigheid van koolhydraten en hanteren daarom de regels van de GI (Glycemische Index) en GL (Glycemische Lading). Dit betekent dat snelle en eenvoudige koolhydraten sterk worden beperkt of zelfs verboden, maar langzame en gecompliceerde koolhydraten niet. Dit soort koolhydraatarme diëten staat bekend als GI dieet of GL dieet.

Hieronder vind je een overzicht van alle koolhydraatarme diëten uit de Gezondr diëtenlijst:

1 Dag Dieet
13 Dagen Dieet
3 Dagen Dieet
3 uur dieet
4 Dagen Dieet
5-daags wonderdieet
Anne Collins Dieet
Atkins dieet
Be In Shape dieet
Bioklok dieet
Diëtisten dieet
Dokter Frank Dieet
Drukke Dames Dieet
Geen Granen Dieet
GI dieet
GL Dieet
Grip op koolhydraten dieet
Heller Dieet
How The Rich Get Thin (Hoe de rijken dun worden)
Kimkins Dieet
Kleurendieet
Little Black Dress Dieet
Low Cal Low Carb dieet
Low Carb Dieet
Max Plan Dieet
New York Dieet
Paleo Dieet
Previtas Dieet
Rondingen dieet
Rosedale Dieet
SanaSlank Dieet
Schwarzbein Dieet
Snelle Fatburner Dieet
South Beach dieet
Streep Je Slank dieet
Suzanne Somers Dieet
Turbo Low Carb Dieet
Vet Resistentie Dieet
Vetvrij dieet
Vitalinea Dieet
Weet Hoe Je Eet dieet

3 Reacties

  1. Ik ben dankzij de lijst met koolhydraatarme producten al 13 kilo kwijt in 10 weken. Ik wil nooit meer anders!

  2. Koolhydraatarm Dieet Reageer

    Ik ben al een tijdje bezig met een koolhydraatarm dieet, bevalt me wel goed, maar ik vond het toch lastig om er precies achter te komen wat je nou allemaal wel mag eten. Ik ben toen een lijst tegengekomen waar alles opstaat wat je mag eten. Die lijst is helemaal gratis en ik hoop dat ik jullie hiermee help door dit te delen. Je kunt de lijst aanvragen op deze site: …

    • Misschien zie ik het helemaal verkeerd, maar als je het e-mailadres van desbetreffende site invult, is het mijns inziens niet erg geloofwaardig dat je een koolhydraatarm diëter bent die de lijst met koolhydraatarme producten toevallig is tegengekomen. Omdat je reactie en site enorm commercieel aandoen (enkele pagina’s + verkoop van E-books) heb ik de links verwijderd. Op Gezondr vind je overigens een vrijelijk toegankelijke lijst met voeding zonder koolhydraten en een lijst met eiwitrijke voedingsmiddelen waarvoor je niet eerst al je persoonsgegevens hoeft in te vullen. Groeten, Paul

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.