Ongedierte in huis bestrijden: vlooien, ratten, vliegen, muizen, teken e.a.

Living · Door Ilse

Met de term ‘ongedierte’ wordt meestal de grote verscheidenheid aan plaagdieren bedoeld. Het gaat om kleine diertjes (zoogdieren, insecten & insect-achtigen) die door mensen als vies, lastig of schadelijk worden beschouwd. Er geen biologische definitie van een ‘plaagdier’. Zo worden muizen als ongedierte aangemerkt, maar ook als huisdier gehouden. Enkele voorbeelden van ongedierte dat binnenshuis kan voorkomen zijn:

  • Vlooien, luizen & teken
  • Vliegen & muggen
  • Motten & houtwormen
  • Ratten & muizen
  • Kakkerlakken

Dit door ongedierte in je huis kan ziekteverwekkers zoals bacteriën, virussen, schimmels en parasitaire wormpjes overbrengen op jouzelf, je huisdieren en je eten. Daarnaast kunnen ze van alles stukmaken. In dit artikel bespreken we daarom de bekendste soorten ongedierte die in Nederlandse huizen voorkomen…

1. Vlooien

Vlooien behoren tot het vreselijkste ongedierte dat binnen Nederlandse huizen voorkomt. In principe komen vlooien uitsluitend in je huis voor als je huisdieren hebt. Jouw huisdier pikt een vlo meestal buitenshuis op via andermans hond of kat. In zeldzame gevallen wordt een vlo door een mens opgepikt van andermans huisdier en mee naar het eigen huis genomen. Als je vervolgens thuiskomt, heeft de vlo jou als enige voedselbron, waardoor je extreem vaak wordt gestoken.

In dit artikel over ‘vlooien in huis bestrijden’ lees je alles over de bestrijding van de vlo in jouw woning…

2. Mieren

Mieren bevinden zich liever buiten dan binnen. Als je echter restjes zoetigheid in huis hebt slingeren, zullen mieren dit proberen te pikken. ’s Zomers – meestal op warme dagen, vlak na een regenbui – kan een mierenkolonie zich opdelen. Vele honderden tot tienduizenden vliegende mieren verlaten dan het mierennest om elders nieuwe kolonies te stichten. Als zo’n uitbraak in je tuin plaatsvindt, dan is de kans groot dat er mieren je huis terecht komen.

In dit artikel over ‘mieren in huis bestrijden’ lees je alles over de bestrijding van de mier in jouw woning…

3. Muizen

Muizen zoeken altijd een warme & discrete slaapplek. De meeste soorten muizen (spitsmuizen, bosmuizen, aardmuizen, veldmuizen etc.) slapen buiten… Maar de huismuis vindt het ook binnenshuis prima vertoeven. Deze muis kan overal leven en past zich moeiteloos aan. Zo kunnen muizen leven op zolders, op plafonds en in spouwen. Ze bevinden zich het liefst in de buurt van mensen en leven voornamelijk van menselijk afval. Deze muizen kunnen een heuse muizenplaag in je huis vormen.

In dit artikel over ‘muizen in huis bestrijden’ lees je alles over de bestrijding van de muis in jouw woning…

4. Ratten

Ratten zijn bij met stip het ergste ongedierte dat je in Nederland binnenshuis kunt tegenkomen. Ratten dragen namelijk teken, vlooien en mijten bij zich die ernstige ziekten kunnen overbrengen. Ratten in huis dien je per direct te bestrijden. Ook ratten in je tuin of directe leefomgeving dienen zo snel mogelijk te worden aangepakt omdat ze zich enorm snel voortplanten.

In dit artikel over ‘ratten in huis bestrijden’ lees je alles over de bestrijding van de rat in jouw woning…

5. Kakkerlakken

Het voorkomen van kakkerlakken in huis is meestal een teken zijn van rondslingerende etensresten en een ontoereikende hygiëne. Kakkerlakken kunnen schadelijke bacteriën overbrengen als ze in aanraking komen met je voedsel. Het zijn ronduit smerige beesten die zich razendsnel voortplanten. Bij het eerste teken van kakkerlakken in je huis dien je dan ook direct te beginnen met actieve bestrijding.

In dit artikel over ‘kakkerlakken in huis bestrijden’ lees je alles over de bestrijding van de kakkerlak in jouw woning…

6. Fruitvliegjes

Ze heten dan misschien fruitvliegjes, maar ze lusten alle voedselrestjes en drankjes waar suikers in zitten. Fruitvliegjes zijn niet schadelijk, maar wel irritant. Ze gaan op je eten zitten en landen vooral graag in drankjes. As je fruitvliegjes in huis hebt, dan ligt er meestal iets van fruit of groenten te rotten in een fruitschaal of prullenbak. Of er staat vieze vaat.

In dit artikel over ‘fruitvliegjes in huis bestrijden’ lees je alles over de bestrijding van de fruitvlieg in jouw woning…

7. Huisvliegen

Huisvliegen zijn beduidend smeriger en onhygiënischer dan fruitvliegjes. Ze nuttigen namelijk niet alleen plantenrestjes en drankrestjes, maar ook bedorven vlees en zelfs uitwerpselen. Niet alleen huisvliegen zijn irritant ongedierte, hetzelfde geldt voor de luidruchtige bromvlieg en de smerige groene vleesvlieg. Grote vliegen in huis kun je maar beter direct bestrijden!

In dit artikel over ‘vliegen in huis bestrijden’ lees je alles over de bestrijding van de vlieg in jouw woning…

8. Wespen

Wespen komen niet zomaar je huis in. Dit gebeurt doorgaans sporadisch en meestal per ongeluk. Als je echter veel of regelmatig wespen in huis hebt, dan is de kans groot dat er een wespennest nabij je huis zit. Wespen bouwen nog weleens nesten in je tuin, in de spouw, onder een dakpan, onder je dakgoot of in je kruipruimte. In dat geval kun je maar beter direct de ongediertebestrijding bellen.

In dit artikel over ‘wespen in huis bestrijden’ lees je alles over de bestrijding van de wespen in jouw woning…

9. Houtworm

Onder ‘houtworm’ verstaan de meeste mensen alle beestjes die hout kapot knagen. Houtworm is dan ook een benaming voor verschillende in hout levende insectenlarven. De bekendste hiervan zijn de larven van de gewone houtwormkever (doodskloppertje), de bonte knaagkever, (bonte klopkever) en bovenal de boktor (huisboktor). Deze larven keverlarven boren gangen in onder andere houten vloeren, meubels & lijsten.

In dit artikel over ‘houtwormen in huis bestrijden’ lees je alles over de bestrijding van de houtworm in jouw woning…

10. Muggen

Muggen zijn de waarschijnlijk de meest gehate insecten van Nederland. Muggen zuigen namelijk bloed en veroorzaken zodoende een ontstekingsreactie van de huid. Muggen kunnen je nachtenlang wakker houden met hun gezoem, en de muggenbulten die achterblijven, blijven je de eerstvolgende dagen teisteren. De bestrijding van muggen is dan ook een populaire bezigheid.

In dit artikel over ‘muggen in huis bestrijden’ lees je alles over de bestrijding van de mug in jouw woning…

11. Luizen

Luizen zijn kleien parasieten die – net als vlooien – bloed uit je huid zuigen. De luis oftewel hoofdluis komt in Nederland nog altijd veelvuldig voor. Hoewel het er steeds minder worden, zijn luizen vooral binnen kinderdagverblijven en basisscholen nog altijd een bekend fenomeen. Kinderen brengen luizen vervolgens mee naar huis, waardoor er binnenshuis een heuse luizenplaag kan ontstaan.

In dit artikel over ‘luizen in huis bestrijden’ lees je alles over de bestrijding van de hoofdluis in jouw woning…

12. Motten

De term ‘mot’ is een benaming voor allerlei soorten nachtvlinders. De meeste motten zijn volkomen onschadelijk. Er zijn echter ook motjes die kleding opvreten, zoals de klerenmot en de wasmot. Het zijn overigens niet zozeer de motten zelf, als wel de larven van deze motten die aan je kleding vreten. De larven van de meelmot behoren tot de beestjes die je nog weleens in je keukenkastjes tegenkomt.

In dit artikel over ‘motten in huis bestrijden’ lees je alles over de bestrijding van de mot in jouw woning…

13. Beestjes in meel & bloem

In je keukenkastjes kun je allerlei kleine beestjes tegenkomen. Het gaat meestal om de larven en poppen van de meelmot, maar soms ook om rijstmeelkevertjes, graanklanders en/of korenwormen. Deze beestjes lijken doorgaans uit het niets te komen en zitten plotseling in graanproducten zoals meel, rijst en pasta.

In dit artikel over ‘kleine beestjes in meel bestrijden’ lees je alles over de bestrijding van beestjes in bloem & graanproducten…

14. Schaamluis

De schaamluis is familie van de hoofdluis, maar bewoont een ander “leefgebied” qua lichaamsbeharing. De meest favorabele woonplaats van de schaamluis is logischerwijs schaamhaar. Schaamluizen kunnen zich echter ook nestelen in okselhaar, baardhaar, wenkbrauwen en wimpers nestelen. Schaamluis behoort loop je meestal op door intiem contact.

In dit artikel over ‘schaamluis bestrijden’ lees je alles over de bestrijding van de schaamluis op jouw lichaam…

15. Teken

Teken loop je doorgaans niet binnen op, maar buiten. Desalniettemin zijn teken irritant en potentieel gevaarlijk ongedierte. Als jij of je huisdier een teek oploopt, dan steekt deze zijn kop in je huid om bloed op te zuigen. Als de teek zich heeft volgezogen, trekt hij zijn kop terug en laat zich vervolgens vallen. Dit kan tot enkele dagen duren. De teek zal vervellen en vervolgens opnieuw op zoek gaan naar een slachtoffer. In zeldzame gevallen laat een vrouwtjesteek zich binnenshuis vallen. Ze kan dan duizenden eitjes leggen, waardoor er op den duur een tekenplaag in huis ontstaat.

In dit artikel over ‘teken bestrijden’ lees je alles over de bestrijding van de teek in jouw huid & huis…

16. Zilvervisjes

Zilvervisje zijn kleine insectjes (+/- 1cm) met een grijze tot zilverachtige kleur dat steeds vaker in huizen wordt aangetroffen. De naam van dit beestje verwijst naar de zilverachtige glans van de schubje op de rug en zijn vermogen als een vis in het water weg te schieten. Ze zitten meestal op vochtige plekjes, zoals badkamerhoekjes & gootsteenkastjes. Ook vochtig papier, zoals een stapel oude kranten, trekt geheid zilvervisjes aan. Je kunt zilvervisjes dus bestrijden met behulp van vochtvreters. Dit zijn bakjes met koolstofkorrels die vochtplekken & vochtophopingen in huis tegengaan!

17. Pissebedden

Pissebededen leven uitsluitend op vochtige plaatsen. Op droge plekken gaan pissebedden binnen enkele dagen dood wegens uitdroging. Pissebedden zitten liever buiten dan binnen. Ze worden echter nog weleens aangetroffen in vochtige toiletten, badkamers en kelders. Je kunt pissebedden in huis dus bestrijden met behulp van vochtvreters. Bovendien moet je lekkages snel verhelpen ter bestrijding van eventuele pissebed in jouw woning.

Tot slot

Wil jij meer weten over het bestrijden van een bepaald soort of type ongedierte? Klik de link onder een specifiek ongedierte aan voor een uitgebreid artikel over dit desbetreffend ongedierte. Bestrijding, vermijden, voorkomen, middeltjes, symptomen, kenmerken & meer…

Heb jij ervaring met ongedierte? Of heb je aanvullingen op deze lijst met plaagdieren? Laat dan hieronder je verhaal c.q. reactie achter!

32 comments


  • Paul van I

    9 mei 2018

    Wij hebben een soort pissebedden in huis die juist op het licht afkomen, en het liefst ondersteboven over het plafond kruipen. Wat kan ik daartegen doen?

    • Paul

      10 mei 2018

      Wat bedoel je met “een soort pissebedden”? Zijn het daadwerkelijk pissebedden of beestjes met uiterlijke kenmerken die overeenkomen met die van pissebedden? Mocht het gaan om plaagdiertjes die gelijkend zijn aan pissebedden, kun je ze dan ietwat nader omschrijven? Als het om heuse pissebedden (orde ‘Isopoda’) gaat die over je plafond kruipen, dan is er waarschijnlijk sprake van vochtophoping op of in je plafond, mogelijkerwijs door toedoen van een lekkage in dakbeschot of dakbedekking. Dit zou ook direct verklaren hoe pissebedden binnenshuis terecht kunnen komen. De oplossing is in dat geval de lekkage verhelpen en het overtollige vocht bestrijden.

  • Stefsat

    26 februari 2018

    Effe een vraagje… Wij hebben nog nooit last gehad van muizen in huis. Wij zijn uitermate hygiënisch en vinden de volgende kwestie dan ook zeer ernstig. Het is namelijk zo dat er per ongeluk een chocolaatjes bij ons op zolder is blijven liggen. Deze zat in een doos en wij hebben dus vandaag gezien dat hier aan gegeten is. De verpakking is volledig versnipperd en het chocolaatjes is op een klein stukje na helemaal opgegeten. Wij hebben direct de hele zolder onderzocht en nergens is ook maar een enkele keutel te vinden… Daarom betwijfelen wij of dit wel een muis geweest kan zijn. Verder is nergens aan geknaagd of wat dan ook, alleen dat ene chocolaatje. Wellicht kunt u mij vertellen wat voor ongedierte dit zou kunnen zijn? Alvast ontzettend bedankt. M.v.g. Frans

  • Tien

    28 juli 2016

    Hallo, onlangs heb ik op een slaapkamer kleine motten / larven gevonden. Het was op een donker stoffige plek. Er lag een vloerkleed en stond een houten bankje. Het was een groepje van ongeveer 8 beestjes. Alleen op die plek. Ze zaten niet in of op het hout. Ze zijn bruin, beetje pissebed-achtig met kleine pootjes. Ongeveer 4 mm lang en 1 mm breed. Ze zijn bruinig en hebben veel pootjes. Ze hebben een lijfje wat lijkt te bestaan uit allemaal ringetjes. Ik kan nergens vinden wat voor soort beestje het is en wat ik er vervolgens aan kan doen. Heeft u ideeën / tips?

    • Paul

      28 juli 2016

      Naargelang je beschrijving denk ik aan zilvervisjes of papiervisjes… Wellicht kun je deze termen googelen…

  • Geert

    9 juni 2016

    Hallo Paul, Ik heb een flinke vliegenplaag in huis, ik weet niet waar ze vandaan komen, maar als ik thuis terugkom van werken zit er zo honderd op mijn raam. Ik vermoed een dood beest in de spouw of zo, maar ik ruik geen rottende stank (gelukkig), maar die vliegen zijn bijzonder onsmakelijk. Sommige van deze vliegen zijn best wel groot ze variëren van zo’n 9 – 15mm. Ik heb wat foto’s van ze gemaakt. Weet jij wat voor een soort van vlieg dit is. en wat ik er tegen kan doen? Heb ze nu verdelgd met een gifspray op de ramen, en gifspray kleine kieren gespoten zoals onder keukenblok (maar nogmaals helaas geen idee waar ze nu vandaan komen). Vriendelijke groet, Geert

    • Paul

      10 juni 2016

      Beste Geert, Dit klinkt als een kolonie klustervliegen oftewel clustervliegen. Voor meer informatie zie (de +/- 200 reacties onder) dit artikel over vliegenbestrijding… Oh, even een kopietje van een voorgaande reactie voor het gemak: “De klustervlieg is een vliegensoort die in (extreem) groten getale overwintert in spouwen en op zolders van (bij voorkeur verwarmde) gebouwen. Google maar eens op afbeeldingen van klustervliegen…Hierbij een lijstje met antwoorden op eerdere / gelijksoortige vragen over de klustervlieg: 2 oktober 201311 maart 201428 april 201412 juni 201417 juni 201410 juli 20141 augustus 201410 april 2015“… Insectengif onder je keukenblok spuiten, lijkt me overigens niet bepaald raadzaam. Dat spul kan zich een weg zoeken in je keukenkastjes. :( Succes en groeten, Paul

    • Geert

      10 juni 2016

      Bedankt voor je reactie! Dankzij je reactie ben ik erachter gekomen dat het bij mij niet om clustervliegen gaat, de foto’s van klustervliegen tonen goudgele haartjes op de vlieg, dat hebben de vliegen bij mij niet (zelf ook close-ups gemaakt). En ik heb niet het idee dat ze overwinteren omdat ze nu pas (in de zomer; 10 juni) tevoorschijn komen. Het worden er nu ook langzaamaan minder, de piek qua populatie had ik ongeveer 2 dagen geleden. Denk toch ergens in de spouw een dode muis of rat.

    • Paul

      11 juni 2016

      Die kans zit er dan inderdaad dik in. Een kadavertje in een spouw of verlaagd plafond kan verregaande vliegenlast veroorzaken. Als vliegenmaden zich in groten getale verpoppen, kunnen er heuse vliegenzwermen / vliegenplagen binnenshuis terechtkomen. Gelukkig duurt dat in geval van een klein muizenkadavertje doorgaans niet lang. Overigens vergat ik nog te vertellen dat de links naar je afbeeldingen niet werkten en dat ik ze om die reden heb verwijderd. :( Succes in ieder geval!

  • menno

    25 april 2016

    Beste Paul, Ik heb ongedierte in huis maar weet niet zeker wat het zijn. als ze klein zijn lopen ze alleen, daarna kunnen ze springen en even later ook vliegen. het zijn geen fruitvliegjes. ik heb al 2x maal mijn keuken geheel schoon gemaakt en ben 3 dagen niet thuis geweest. dit werkt echter niet. ik heb sterk het vermoeden dat ze uit de muren komen of van buiten. ze zijn gek op water en verdrinken daar ook in. heb jij enig idee wat voor soort ongedierte het zou kunnen zijn en hoe ik er vanaf kom? Groetjes, Menno

    • Paul

      25 april 2016

      Beste Menno, Als de springende beestjes daadwerkelijk ook vliegen, zijn het waarschijnlijk een soort van ‘rouwvliegjes‘, of eigenlijk varenrouwmugjes… Ook tripsen / thripsen zou kunnen; deze beestjes staan ook wel bekend als onweersbeestjes / onweersvliegjes / dondervliegjes, maar ze springen niet echt, en ze hebben een nogal kenmerkend uiterlijk… Ook de term midge / knut / knaas / knijt / miets / meurs / mampier / zandvlieg wordt vaak gebruikt voor allerlei kleine (al dan niet springende) vliegjes — of eigenlijk accurater: mugjes… Negen van de tien keer zitten ze in of onder plantenpotten of plantenbakken; ze planten zich voort in natte tuinaarde. Ze vliegen weg zodra je flink met een plantenpot of plantenbak schudt of ze verstoppen zich tegen de onderkant / bodem vam de pot of tussen pot en schotel (de plaat waar de pot op staat)… Ze worden nog weleens aangezien voor fruitvliegjes, maar dat zijn het geenszins… Als de vliegende beestjes uit een afvoer komen, zijn het waarschijnlijk latrinevliegjes of rioolvliegjes / motmugjes… Kun je er misschien een foto van maken? Als ze niet vliegen, maar uitsluitend springen, kunnen het ook vlooien zijn, bijvoorbeeld kattenvlooien of vogelvlooien.

    • menno

      27 april 2016

      beste paul, ik heb wat foto’s gemaakt, echter zie ik geen optie om die te posten, kan ik ze naar je mailen?

    • Paul

      27 april 2016

      Je kunt de foto’s elders uploaden (Flickr, Pinterest, Instagram, Imgur, openbare Facebook-post e.a.) en op Gezondr een linkje daarnaartoe plaatsen.

  • lefina

    25 november 2015

    Haay Paul, Ik heb in mijn badkamer op het plafond enorm veel kleine bruin/gele beestjes ik word er beroerd van. :( Ik heb het raam al open gedaan afzuiging elke dag aan, weg geprobeerd te spoelen, gespoten met insectenspray maar het lijkt steeds meer te worden. Kun je me hier a.u.b. mee helpen. Mvg Lefina

    • Paul

      29 november 2015

      Beste Lefina, Hoe groot zijn de beestjes precies? En hebben ze vleugeltjes en/of voelsprieten? Als ze vleugeltjes hebben, zou het om motmugjes of latrinevliegjes kunnen gaan. Als het veeleer een soort minuscule vleugelloze kevertjes zijn met relatief grote voelsprieten dan gaat het waarschijnlijk om een vorm van stofluis/boekluis of gerelateerde mijten. Sowieso komen beestjes op de badkamer negen van de tien keer af op vocht en schimmel; ze komen je badkamer binnen via ventilatieroosters in ramen, ventilatiekanalen van afzuiging of vanuit afvoeren waarin ze zich voortplanten. Schimmel bevindt zich vaak in zichtbare hoeken aan de onderkant van het badkamerplafond, maar des te vaker onzichtbaar bovenop een verlaagd plafond. Ook vocht dat stil blijft staan in afvoeren kan beestjes aantrekken. Hetzelfde geldt voor ophopingen van stof en schimmel in de buis of unit van (mechanische) afzuiging/ventilatie die niet regelmatig wordt schoongemaakt. Hoe dan ook is dit een kwestie van eventuele vochtproblemen oplossen. Dus beter ventileren, eventuele vochtophopingen/lekkages oplossen en desnoods regelmatig de badkamer droogstoken door de verwarming flink te laten branden. Heel veel succes ermee! Groeten, Paul

  • Dries

    22 november 2015

    Hallo, Wij hebben last in de kamer van heel kleine beestjes. Ongeveer 1mm groot. Het lijkt op stofjes die bewegen. Bij het inzoomen van de camera zie je dat het vleugels heeft, wat zou dit kunnen zijn? Heel de kamer zit vol als je goed kijkt. Kan ik hier ergens een foto posten?

    • Paul

      24 november 2015

      Je kan desgewenst elders een foto uploaden en hier een linkje plaatsen. Vliegjes/mugjes van slechts 1 millimeter komen meestal uit potgrond of iets dergelijks. Zie ook de antwoorden onder dit artikel over vliegjes in huis

  • Jeronimerel

    11 oktober 2015

    Beste Paul. Sinds lange tijd heb ik last van kleine rood bruine vliegjes. Kruipen veel op de muur. Ongeveer 1á 2 mm groot. Leven niet lang. En zijn vrij zacht. Vreemde is dat ik ze eerst in mijn vorige woning had en sinds ik de meubels (rieten meubelen en teak meubelen) heb verhuist naar de nieuwe woning, heb ik de hier ook. Zitten dus waarschijnlijk in mijn meubels maar kan niets vinden. Weet jij wat het is, en wat ik eraan kan doen?

    • Paul

      18 oktober 2015

      Als de beestjes vanuit rieten meubels komen, zou het om gevleugelde stofluizen of een bepaald soort gaasvlieg kunnen gaan. Als ze uit het hout afkomstig zijn, zou het om een boktor, klopkever of spinthoutkever kunnen gaan, maar kevers zijn niet “vrij zacht”, veeleer hard. Mochten ze toch ergens anders vandaan komen, dan gok ik op fruitvliegjes, varenrouwmugjes, rioolvliegjes / motmugjes of latrinevliegjes. De oplossing van je ‘beestjesprobleem’ is logischerwijs volkomen afhankelijk van het soort beestje. Je zult dus eerst moeten uitvogelen waarmee je precies te kampen hebt…

  • susan

    24 september 2015

    Hallo Paul, Ik zie overal in huis, als ik iets optil van de grond, hele kleine lichtbruine beestjes. Als ik ze dood wil maken springen ze ook een beetje weg. Lijkt alsof ze voornamelijk veel onder riet zitten (rieten manden, rieten stoel)… Laatst stonden m’n zwarte laarzen ook ergens in een hoekje op de grond en toen ik die aan wilde doen zaten die er ook helemaal onder. Heb je enig idee wat dit voor beestjes zijn en wat ik hieraan kan doen?

    • Paul

      25 september 2015

      De aanwezigheid van minuscule springende beestjes zou op vlooien kunnen duiden. Heb je huisdieren? Krabben je huisdieren zich veelvuldig? Of ervaar jijzelf soms beten/bulten op de huid?

  • eef

    20 juli 2015

    Hallo Paul, Hartelijk dank voor deze heldere uitleg en zeer snelle reactie, inmiddels ook een omgevingsspray gebruikt en de kittens goed gekamd en veel vlooien verwijderd en vernietigt, we gaan zeker verder informatie inwinnen op de door U aangeboden artikelen, en hopen dat inderdaad ook na periodieke behandeling de vlooien uit huis en van de kittens verdwijnen. Top antwoord en bedankt!

    • Paul

      21 juli 2015

      Graag gedaan! Succes verder met de vlooienbestrijding en hopelijk ben je snel van je vlooienprobleem verlost…

  • eef

    20 juli 2015

    Hallo, even een vraag… Mijn dochter heeft sinds 2 dagen 2 kittens in huis die onder de vlooien zitten. Inmiddels zijn de kittens behandeld met Stronghold, maar nu vroegen we ons af, hoe beschermen wij de meubelen zoals stoffen bankstel, krabpaal e.d. is daar een speciaal middel voor en waar kunnen wij dat kopen?

  • ongediertebestrijding leiden

    11 februari 2015

    Paul, ik heb last van muizen terwijl ik in een flat woon. Hoe kan ik hier iets aan doen en hoe kan dit?

    • Paul

      11 februari 2015

      Aangezien je een link probeerde te spammen naar een ongediertebestrijdingsdienst in Leiden (die ik heb verwijderd vanwege het commerciële karakter ervan) verwacht ik dat jij beter in staat zal zijn om deze vraag te beantwoorden dan ik. ;)

  • aad

    4 december 2014

    Hai Paul, Ik heb last van vlooien doordat de hond van mijn zoon hier een weekje is geweest (ook in de auto). Ik zag ook overal in de auto en op het dashboard witte eitjes liggen… Ik had gelezen dat azijn die eitjes oploste. Zelf had ik ook die gedachte (want eitjes zijn van kalk, en azijn lost kalk op) dus ik sproeide azijn met wat water op het dasboord, eigelijk gewoon om te zien wat er zou gebeuren… Na ongeveer 3 uur ben ik gaan kijken en er was geen wit eitje meer te vinden. En er lagen er echt heel veel, ook vond ik dode vlooien… Of er dode larven waren daar dat weet ik niet. Nu mijn vraag Paul, is het nu echt zo, of is het nou larie, want anders ga ik toch dat duurdere spul gebruiken. Want anders blijf ik misschien weken inspuiten met azijn en dan is het enige wat er steeds gebeurt dat ik zelf blijf stinken naar azijn…

    • Paul

      5 december 2014

      Er gaan heel veel bakerpraatjes de rondte omtrent vlooienbestrijding. Zo zou je vlooien o.a. kunnen bestrijden met zout, azijn, citroensap, (Dreft) afwasmiddel en kalk. Vlooieneitjes zijn voor zover ik weet totaal anders samengesteld dan kippeneieren en bestaan volgens mij niet uit mineralen zoals calcium (‘kalk’), maar grotendeels uit een eiwitrijk membraan. Kalk is overigens een (enigszins verwarrende) aanduiding voor een aantal alkalische zouten van mineraal calcium, waaronder calciumoxide, calciumhydroxide, calciumcarbonaat en calciumwaterstofcarbonaat. Bepaalde vormen van (gebluste danwel gebrande) kalk kunnen vlooien doden, maar ze reageren uiterst alkalisch en agressief, vooral als ze in contact komen met water. Ze zijn zodoende bijtend/gevaarlijk en je kunt ze dan ook niet zomaar inzetten ter bestrijding/preventie van vlooien. Hoe dan ook: kalk is veeleer een potentieel vlooienbestrijdingsmiddel dan een bestanddeel van vlooieneitjes waardoor eitjes van vlooien ontvankelijk/kwetsbaar zouden zijn jegens azijn. Azijn bevat slechts 5% azijnzuur, een zwak zuur. Zelfs het pure azijnzuur dat achterblijft nadat de waterige bestanddelen zijn verdampt, kan vlooieneitjes mijns inziens niet oplossen. Ik ben bang dat men azijn verwart met boorzuur; boor is een bekend ingrediënt van veel pesticiden en insecticiden. Boorzuur is eveneens een zwak zuur en niet erg effectief tegen vlooieneitjes, maar in pure poedervorm wel geconcentreerd genoeg om als droogmiddel/desiccant te dienen en vlooien uit te drogen. Ik weet niet wat er precies met de vlooieneitjes is gebeurd nadat ze in contact zijn gekomen met de azijn, maar dat ze zijn ‘opgelost’ lijkt me in ieder geval erg onwaarschijnlijk. Ik kan in ieder geval geen enkel wetenschappelijk onderzoek vinden waarmee wordt aangetoond dat azijn vlooieneitjes zou kunnen oplossen. Dat er veel vlooieneitjes in je auto aanwezig zijn, is overigens een teken dat de hele vlooiencyclus aanwezig is, dus ook volwassen/volgroeide vlooien, poppen/cocons en larven/nimfen. Azijn zal dan ook sowieso nooit je volledige vlooienprobleem verhelpen. In dit artikel over vlooienbestrijding vind je onwijs veel informatie over de bestrijding van vlooien-infestaties, evenals talloze reacties van ervaringsdeskundigen en links naar meer informatie over vlooien. Hopelijk ben je snel van je vlooienprobleem verlost. Succes! Groeten, Paul

  • mariska

    18 november 2014

    Hallo Paul, Ik heb twee katjes, helaas hebben zij beide last van vlooien. Ik heb er al van alles aangedaan. Vlooienspray voor in het hele huis, kattenpipetjes, gewassen met anti-vlooienshampoo, spray voor de vacht en ik blijf stofzuigen, ook blijf ik me katjes kammen. Zou u nog iets weten wat ik kan doen? Het is zoo zielig voor me beestjes…

  • Serkan

    11 augustus 2014

    Beste Paul, Ik heb een muis t.h.v. mijn garage waar ook mijn voedingswaren worden bewaard. Ik vermoed dat het er voorlopig maar 1 is, aangezien de verpakkingen maar een klein scheurtje hebben. Hoe komt die muis daar terecht? Heeft het met hygiëne te maken? Dagelijks wordt er in heel het huis gepoetst! Ik ben bij de gemeente van die korrels gaan halen (Raco) en heb het zowat verdeeld t.h.v. muizenkeutels. Hoe weet ik wanneer ze doodgaan? Graag feedback a.u.b. Alvast Bedankt!

    • Paul

      11 augustus 2014

      Beste Serkan, Aangezien er geknaagd is, zou het kunnen dat de muis voedsel hebben geroken, maar dat hoeft niet per se. Muizen gaan namelijk niet alleen op zoek naar eten binnenshuis, maar ook naar een droge, warme plek om te slapen en zich voort te planten. Vanwege z’n flexibele skelet heeft een muis niet meer dan een gaatje of kiertje met een diameter van 0,5 centimeter nodig om zich doorheen te wurmen, dus een muis vindt altijd een weg. Het enige waaraan je merkt dat een muis dood is, is dat er van het muizengif gegeten is en je geen sporen (knaagsporen, zaagsel, keutels etc.) meer waarneemt… tenzij je hem natuurlijk ergens dood ziet liggen, dan weet je genoeg. ;) Lees ook dit artikel over muizenbestrijding eens, daarin vind je enorm veel informatie over het voorkomen en van muizen in huis, evenals een heleboel verhalen van ervaringsdeskundigen.

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.