De gevolgen van overgewicht oftewel corpulentie zijn veelal lange-termijn- en ver-van-je-bed-gevolgen. Zo zijn er niet veel jongeren die zich nu al druk maken over hun bloeddruk op 50-jarige leeftijd. Er zijn echter ook talloze gevolgen van overgewicht die je leven nu al beïnvloeden en je zodoende kunnen motiveren om af te vallen…
Motivaties
Hierbij een aantal gevolgen van obesitas als motivatie voor afslanken…
- Zonder overgewicht voel je je energieker en fitter.
- Als je bent afgeslankt, zul je geneigd zijn om weer te gaan zwemmen in bikini…
- Hierdoor worden je strandvakanties beduidend leuker!
- Je zult de kleren (weer) passen waarnaar je al die tijd begerig hebt gestaard.
- Slanke mensen vinden over het algemeen eerder een relatie en hebben een beter seksleven.
- Zonder overgewicht voel je je waarschijnlijk zelfverzekerder…
- Zelfvertrouwen en zelfrespect maken het leven aangenamer.
- Te dikke en te dunne mensen worden sneller depressief.
- Als je je prettig voelt in je lichaam, dan voel je je automatisch ook sexyer en vrouwelijker/mannelijker.
- Je voelt je niet alleen zelfverzekerd, maar functioneert ook zekerder…
- Je zult zodoende betere resultaten boeken, zowel op professioneel als sociaal vlak.
- Als jij tevreden bent met je uiterlijk, dan straal je dat ook uit; als je tevredenheid uitstraalt, behandelen mensen jou ook als zodanig.
- Je zult complimenten krijgen, waardoor je eigenwaarde nog eens wordt versterkt!
- Je hoeft je niet langer te schamen als je naast iemand in een krappe vliegtuigstoel moet gaan zitten.
- Een succesvolle afslankpoging bezorgt je een gevoel van succes en triomf en behoort tot de fijnste gevoelens die er zijn!
- Misschien wil je afvallen omdat je andermans kritische blikken helemaal beu bent!
- Een slank lichaam kan geld besparen, omdat je doorgaans minder eet en ziektekosten bespaart.
- De slanke variant van jezelf ziet er waarschijnlijk geweldig uit…
Overgewicht als motivatie: conclusie
Mensen met overgewicht kunnen overigens een zeer positief zelfbeeld hebben. Veel van bovenstaande motivaties gelden dan ook uitsluitend als je zelfbeeld lijdt onder je overgewicht. (bron)
Wat zou voor jou een goede reden of motivatie zijn om af te vallen? Laat hieronder je reactie achter!
Zwaarlijvigheid wereldwijd
Op Wellington Grey Blog staat een interessante illustratie van het percentage mensen met obesitas oftewel zwaarlijvigheid in verschillende landen. Nederland staat voorlopig nog in de onderste rij! Alleen mensen met een BMI van boven de 30 zijn meegeteld.
Je kunt de zwaarlijvigheidsposter zelfs bestellen. Ik neem aan dat je de poster niet boven je bed wilt hangen, maar voor scholen en dergelijke kan een dergelijke illustratieve weergave van zwaarlijvigheid over de hele wereld wel interessant zijn… (bron + bron)
Zwaarlijvigheid wereldwijd per land
Amerika staat zoals verwacht bovenaan, maar dat het met zo’n hoog percentage zou zijn, wist ik niet. Bovendien zijn de cijfers ook nog flink gestegen in de afgelopen 10 jaar.
Zal er in de toekomst een verbod komen op ongezonde producten met veel suiker en (trans)vet, zoals ook met tabak gebeurt? De eerste tekenen zijn gelijk:
- Een verbod op reclame voor snoep dat gericht is op kinderen is in de maak. (reclame voor tabak en sigaretten is al bijna helemaal verboden)
- Er wordt gesproken over speciale accijnzen op ongezonde levensmiddelen. (Op tabaksproducten zitten al enorme accijnzen)
- De suikerindustrie probeert elk onderzoek dat bewijst dat suiker slecht voor je is onderuit te halen, zoals de tabaksindustrie ook vele jaren heeft gedaan met onderzoeken naar tabaksrook
Koplopers: Amerika, Australië & China
De afgelopen jaren is de titel ‘land met meeste overgewicht’ ettelijke malen van eigenaar gewisseld. De Verenigde Staten, Australië, Mexico, China… Althans, als je dit meet op basis van het aantal mensen met obesitas. (bron + bron) Dus niet qua percentage van de voltallige bevolking…
Overigens komt dit niet omdat Amerikanen massaal op een dieet zijn gegaan, maar omdat sommige landen nóg sneller dikker worden dan Amerika. In Nederland ligt het percentage volwassenen met overgewicht rond de 14 procent… een ruime verdubbeling ten opzichte van pakweg 15 jaar geleden. We kunnen dus eigenlijk wel stellen dat we Amerika keihard achterna aan het hollen zijn voor wat betreft obesitas oftewel overgewicht oftewel zwaarlijvigheid. (bron)
Als je hierbij ook nog bedenkt dat we enkele jaren geleden de twijfelachtige mijlpaal van 1 miljoen diabetespatiënten in Nederland zijn gepasseerd, dan moeten we ons toch écht wel zorgen gaan maken voor c.q. over de toekomst. (bron)
Het is een kwestie van tijd voordat we hier in Nederland ook een steeds grotere verdeling krijgen tussen dik en dun, tussen ultra gezond en extreem ongezond, zoals je nu in de VS al kunt zien. Misschien staan we zelfs vóór het hoogtepunt der vergrijzing al voor een nieuw probleem: de nieuwe lichting grijsaards haalt deze leeftijd niet eens door een té ongezonde levensstijl…
Zwaarlijvigheid wereldwijd: conclusie…
De hele zwaarlijvigheidsepidemie / zwaarlijvigheidspandemie groeit nog steeds, ondanks de talloze nationale en internationale initiatieven waarmee we overgewicht proberen in te perken. (bron) Op een of andere manier lijkt zwaarlijvigheid niet zomaar 1-2-3 in de kiem te kunnen worden gesmoord…
We zullen zien waar het eindigt… Wat denk jij over de wereldwijde obesitas-pandemie die nog altijd sneller en sneller lijkt te verspreiden? Deel hieronder jouw opvattingen & bevindingen!
Nederlanders behoren tot de actiefste diëters ter wereld
Het maandblad Reader’s Digest heeft onderzoek gedaan naar wereldwijde dieetgewoonten. Het desbetreffende onderzoek werd gehouden onder 16.000 deelnemers, afkomstig uit 16 verschillende landen. Wij Nederlanders kwamen opvallend “positief” uit de bus (als je diëten tenminste als iets positiefs beschouwt). Nederlanders behoren namelijk tot het deel van de wereldbevolking dat opvallend actief bezig is met zijn / haar lichaamsgewicht.
Nederlanders & diëten; zowel mannen als vrouwen actief
Uit het onderzoek door Reader’s Digest blijkt dat 75 procent van alle volwassen Nederlanders wel eens een dieet heeft gevolgd. Van alle volwassen Nederlandse vrouwen is 82 procent actief bezig met haar lijn. Van alle volwassen Nederlandse mannen is 64 procent actief bezig met zijn lichaamsgewicht. Hoewel Nederland het erg goed doet, bevinden de actiefste diëters ter wereld zich nog altijd in Finland. Daar heeft namelijk 80 procent van de bevolking weleens aan een dieet deelgenomen. Filipijners blijken de minst begeesterde diëters ter wereld.
Let wel: Nederlanders zitten véél te graag binnen
De overgrote meerderheid aan Nederlanders voelt zich buitenmens. Hoe komt het dan toch dat de gemiddelde Nederlander desondanks 21 uur per dag tussen vier muren verkeert?
Uit recent onderzoek door Blauw Research in opdracht van Vaseline blijkt dat de gemiddelde Nederlander graag 6,5 uur per dag in de buitenlucht zou doorbrengen. Toch zitten we bijna 90 procent van de tijd binnen. Hier strookt iets niet. Willen mensen graag naar buiten, maar houdt iets hen tegen? Of denken mensen dat ze graag buiten zijn, maar vinden ze het eigenlijk wel best met een dak boven hun hoofd?
Hindernissen
Vooral nu de lente zich weer laat zien, en we zo af en toe kunnen genieten van zeer zonnige dagen, zien we wat meer mensen op straat. Is het weer dan de bepalende factor bij onze afweging om binnen of buiten te zijn? Ruim 68 procent van de respondenten benoemde het weer tot belangrijkste belemmering om vaker de deur uit te gaan. Werk is obstakel nummer twee met 46 procent en het huishouden staat op nummer drie met 31 procent. Hmmm… dit riekt naar het zoeken van uitvluchten.
Een paar ideetjes
Misschien is het een idee om: A. Gewoon een paraplu te pakken wanneer het buiten regent; B. Af en toe het werk achter de computer neer te leggen en in de tuin verder te gaan. / Werk in de buitenlucht te nemen. / Op die fiets naar het werk te gaan; C. De kinderen mee te laten helpen in het huishouden en vervolgens met het hele gezin een stuk te gaan fietsen of te gaan wandelen in het park of het bos… Sommige van deze stappen zijn snel gemaakt, hebben weinig tot geen inbreuk op je leven en hebben op lange termijn grote positieve consequenties voor je gezondheid. Buitenlucht en beweging kunnen je namelijk veel goeds brengen.
Typering binnenmens & buitenmens
Buitenmensen worden –volgens de deelnemers aan het onderzoek– getypeerd door rode wangen en een hond. Een hond is dan ook een prima motief (ofwel verplichting) om regelmatig naar buiten te gaan. Een hond komt zodoende ten goede aan je beweging en aan de felbegeerde uren aan buitenlucht.
Plusminus 10 procent van alle Nederlanders trekt er ook in de lente niet op uit en zit ook bij lekker weer voornamelijk binnen. Zij zijn rasechte binnenmensen. Als we de respondenten mogen geloven, dan zit een binnenmens het liefst met zijn pantoffels aan op de bank. Binnenmensen worden dan ook gekenmerkt door een grauwe, droge huid die zij danken aan hun cv-ketel en het gebrek aan zonlicht, aldus de respondenten. Ook voor je imago is het dus goed om buiten te komen
Dus: neem een hond, stap af van je regenvrees en pomp je fietsbanden op. Zoek geen redenen om niet naar buiten te hoeven, maar creëer juist aanleidingen om naar buiten te moeten. Ga een stuk joggen, fiets een blok om wanneer je boodschappen gaat doen, koop skeelers, je weet wel van die schoenen met wieltjes, of trek als vanouds het bos in. Buiten zijn is goed, en als je daarbij ook nog eens beweegt, des te beter. P.S. In je auto rijden, telt niet als buiten zijn en zéker niet als bewegen…
Nederlanders & diëten: conclusie
Dit onderzoek zegt natuurlijk niets over de goede en/of slechte eigenschappen en kwaliteiten van diëters. Dat je dieet, wil immers niet zeggen dat je dieet ook van goede kwaliteit is. Zo zijn er over de hele wereld talloze mensen actief bezig met crashdiëten, die beduidend meer kwaad dan goed doen. Dat je actief bezig bent met je lichaam en lichaamsgewicht is natuurlijk een grote pre, maar het belangrijkste is dat je verantwoord en weloverwogen te werk gaat.
Overgewicht: een alsmaar groeiend probleem…
Zoals je wellicht al eerder hebt gelezen op Gezond’r wordt je lichaamsgewicht bepaald door de energie-inname en het energieverbruik van je lichaam. Anders gezegd: je lichaamsgewicht is afhankelijk van hoeveel je eet en hoeveel je verbrandt van hetgeen je eet. In het gunstigste geval zijn deze twee variabelen in balans en blijft je lichaamsgewicht stabiel.
Energie-inname en energieverbruik uit balans
In een minder gunstig scenario is de verhouding van de twee bovengenoemde waarden uit evenwicht. Wanneer de energie-inname groter is dan het energieverbruik kom je aan. Het teveel aan energie wordt opgeslagen als vet. Overtollige energie kan te maken hebben met een lage stofwisseling en een grote eetlust. Niet je lichaamsgewicht, maar je vetpercentage bepaalt uiteindelijk of je lichaamsgewicht ongezond is of niet. De lichamelijke gevolgen van overgewicht zijn wereldwijd een gigantisch probleem.
Overgewicht: 10% = obees!
Ongeveer 10 procent van de Nederlandse bevolking is obees. Obesitas wordt veelal vertaald met zwaarlijvigheid en staat voor ernstig overgewicht. Van overgewicht, zwaarlijvigheid, vetzucht, corpulentie, dikheid of adipositas is sprake bij een BMI (quetelet index) van 30 of hoger. Alhoewel je BMI alleen wat zegt over de verhouding tussen lengte en massa – en niets over je vetpercentage – is een BMI van 30 of hoger niet zomaar te verklaren met een grove lichaamsbouw.
Overgewicht in vergelijking tot buitenland
Een volkspercentage met obesitas van 10 procent is veel. Dit percentage is echter laag in vergelijking tot landen als Australië, Engeland en de Verenigde Staten. In de VS komt obesitas voor bij een kleine 25 procent van de bevolking en dit percentage is nog altijd stijgende. Waarschijnlijk zijn Nederlanders minder dik omdat we regelmatig fietsen, terwijl in andere landen vaker de bus tram of metro wordt genomen.
Gradaties in overgewicht & obesitas
Reguliere obesitas is niet de ernstigste vorm die we onderscheiden als het aankomt op overgewicht. We kennen 5 gradaties van overgewicht. Een BMI van 25 tot 30 indiceert licht overgewicht. Met een BMI van 30 tot 35 ben je zwaarlijvig en lijd je aan obesitas. Wanneer je een BMI hebt van 35 tot 40 lijd je aan ernstige obesitas. Een BMI van 40 of hoger indiceert morbide obesitas. En met een BMI van boven de 50 val je onder de noemer superobesitas of morbide obesitas.
Overgewicht met dodelijke afloop…
Als je in een van de laatste twee stadia van zwaarlijvigheid bent aanbeland bestaat de mogelijkheid dat je aan de directe gevolgen van je overgewicht overlijdt. In Nederland komen deze vormen slechts weinig voor, maar in Amerika zijn talloze gevallen van dodelijk overgewicht bekend. In de VS overlijden jaarlijks 300.000 mensen aan de gevolgen van overgewicht. Ruim 10 procent van het Amerikaanse totaalbudget voor gezondheidszorg wordt dan ook aan obesitas uitgegeven. En dit bedrag is enorm!
Hoe dikker de buik, des te kleiner de hersenen…
Als je op middelbare leeftijd te kampen hebt met overtollig buikvet, dan is de kans relatief groot dat je op latere leeftijd te maken krijgt met Alzheimer of een andere vorm van dementie. Iemands buikomtrek blijkt namelijk aantoonbare verbanden te hebben met diens hersencapaciteit. Buikvet stond overigens toch al bekend als een gevaarlijke vorm van lichaamsvet. Buikvet laat namelijk veel zuren vrij die het risico op o.a. hartziekten, beroerten en diabetes type 2 verhogen.
Onderzoek & CT-scan
Wetenschappers van de Boston University School of Medicine in de Verenigde Staten indexeerden het buikvet en de hersencapaciteit van 733 mannen en vrouwen rond de 60-jarige leeftijd. Hun breinvolume werd gemeten middels een CT-scan. Hieruit bleek dat degenen met de grootste hoeveelheid buikvet een kleiner brein hadden dan de magerste testpersonen. “De resultaten suggereren een sterk verband tussen obesitas aan de taille en een verhoogd risico op dementie en Alzheimer“, aldus hoofdonderzoeker Sudha Seshadri.
Dementie
Een dikke buik op middelbare leeftijd verhoogt de kans op dementie op latere leeftijd. Alzheimer-expert professor Susanne Sorensen: “We hebben allemaal al wel eens gehoord dat een bierbuik slecht voor je hart kan zijn, maar dit onderzoek suggereert dat buikvet ook negatief voor je hersenen is.” Eerdere studies toonden al aan dat de veranderingen in iemands brein die kunnen leiden tot o.a. de ziekte van Alzheimer al op vroege leeftijd kunnen beginnen. Een ander onderzoek wees al uit dat buikvet bij ouderen leidt tot inkrimping van de hersenen.
Onderzoeksconclusie
Door dit recente onderzoek geloven experts nu ook dat de gevaarlijke effecten van overtollig buikvet al veel eerder beginnen dan de eerste tekenen van dementie zich voordoen. Of er nog meer hersenactiviteiten en -capaciteiten worden beïnvloed door overtollig buikvet is nog niet bekend. Bovenstaande onderzoeksresultaten geven je hopelijk nóg een gegronde reden om je lichaamsgewicht in toom te houden. Wat denk jij van dit onderzoek?
Corpulentie? Let dan op! 5 cruciale feiten t.a.v. overgewicht…
In Nederland zijn we ons steeds meer bewust van onze gezondheid. We weten waarschijnlijk beter dan ooit wat gezond voor ons is en wat niet… Desalniettemin stijgt het aantal Nederlanders met corpulentie oftewel overgewicht nog altijd schrikbarend snel! (bron) Kunnen we iets of iemand de schuld geven en zodoende de verantwoordelijkheid van ons overgewicht afschuiven? Misschien wel, maar helaas… we schieten er niets mee op…
Heft in eigen hand nemen bij corpulentie…
We weten wel dat we zelf iets kunnen doen tegen corpulentie, maar we slagen zelden. In mijn ogen komt dit doordat we vaak de verkeerde dingen proberen om van ons overgewicht af te komen. Bovendien worden we opzettelijk verkeerd ingelicht door voedingsinstanties en gezondheidsinstanties die financieel gebaat zijn bij overgewicht. Niet direct, maar wel indirect; via de verkoop van afslankpillen, dieetvoeding, obesitasmedicijnen, voedingssupplementen en andere dieetproducten.
Tot slot is het lichamelijke ideaalbeeld dat veel mensen hebben een onhaalbare, door de media gecreëerde illusie. Natuurlijk is afvallen belangrijk als je te kampen hebt met corpulentie, maar je moet evengoed beseffen dat je geen bloedmooi fitnessmodel wordt door 3x per week op de crosstrainer te gaan staan. Kortom: realistisch zijn! Hierbij een aantal realistische en praktische oplossingen voorcorpulentie…
Oplossingen bij corpulentie…
Als je iets aan je overgewicht wilt doen, let dan op de onderstaande feiten. Ik wil je niet ontmoedigen -al zul je dat gevoel bij sommige punten wel hebben- maar je een realistisch beeld van corpulentie en afvallen geven. Lees onderstaande punten daarom als een wegwijzer…
1. Negeer elk dieet waarbij je niet leert om gezond te eten
De sleutel tot succes bevindt zich niet IN een dieet, maar NA een dieet. Stel jezelf deze vraag voordat je met een dieet begint: “Leer ik met dit dieet om op lange termijn gezond te eten?” Is het antwoord ‘nee’, negeer dit dieet dan, want je roept een vloek over jezelf uit als je eraan begint. Als je niet leert om gezond te eten ná het dieet, verval je namelijk heel snel weer in je oude eetpatroon. En dan kun je er bijna voor de volle 100% van uitgaan dat je na een jaar weer evenveel (of zelfs meer) overgewicht hebt.
De alarmbellen moeten daarom gaan rinkelen als een dieet de volgende producten bevat en/of aspecten omvat: shakes (Slim-Fast e.a.), pillen (Herbalife e.a.), capsules, detox/ontgifting (Master Cleanse e.a.), alle crashdiëten waarbij je minder dan 1.250 calorieën per dag binnen krijgt (Sonja Bakker e.a.), diëten waarbij je van bepaalde producten zo veel mag eten als je wilt (Atkins e.a.).
Welke diëten zijn dan wél goed zul je denken. Deze diëten leren je om goed te eten: Bob Greene’s Best Life Diet, Dr. Oz: You on a Diet, het Mediteraans dieet en het MediterrAsian dieet. Hier lees je meer over deze zogenaamde lifestyle diëten: Afvallen dieet? Probeer een lifestyle dieet!
2. Zoek dunne vriendinnen & vrienden
Het klinkt misschien een tikkeltje controversieel en onsympathiek, maar als je vriendinnen of vrienden hebt met overgewicht die nooit lichamelijk actief zijn, dan is de kans dat je zelf ook corpulent vent of zult worden heel erg groot. Als je echter dunne vriendinnen of vrienden hebt die gezond eten en voldoende sporten, dan is het veel makkelijker om een dieet vol te houden en regelmatig te sporten. Waar je mee omgaat, word je mee besmet…
3. Bedrijven proberen geld aan je te verdienen
Light-varianten, magere 0% vetproducten, speciale fruitvervangers, “gezonde goed-voor-je-hart-vetten”, toegevoegde vitamines, (dode) probiotica, nepvezels en nog veel meer. Je wordt doodgegooid met reclame voor zogenaamd ‘gezonde producten’, want bedrijven willen geld verdienen. Van de écht gezonde producten -zoals groente & fruit- zie je echter nooit reclame, want daar zitten geen multinationals achter.
Eet zo min mogelijk voorverpakte en extreem verwerkte fabrieksproducten en laat je niet indoctrineren door de voedingsindustrie. Laat je gezond verstand bepalen wat gezond is voor je lichaam… Eet voornamelijk whole foods: voedingsmiddelen zoals ze door de natuur worden aangereikt. Dit is misschien wel de beste manier om corpulentie te voorkomen en verhelpen!
4. Dun zijn maakt niet gelukkig
Vergeet het idee dat je ineens gelukkig zult zijn als je op je ideale gewicht bent. Geld maakt niet gelukkig, maar te weinig geld maakt wel ongelukkig. Zo ook met overgewicht: slank zijn, maakt niet per se gelukkig, maar veel te dik zijn, kan wel ongelukkig maken.
Is het leven makkelijker als je mooi en slank bent? Ja, dat denk ik wel. Maar geluk dwing je in grote mate af en komt niet aanwaaien zodra je dun bent. Word actief in plaats van afwachtend! Daar hoef je zeker niet dun voor te zijn…
5. Afslankpillen werken zelden
Er bestaat geen magische pil die je kunt innemen om per direct afslankresultaten te bemerken (punt). Er bestaan wél pillen die je kunnen ONDERSTEUNEN bij het afvallen, maar daarmee gaat het afslanken nog niet vanzelf. Bovendien gaan alle medicijnen gepaard met bepaalde bijwerkingen, zo ook afslankpillen. Dieetpillen grijpen fervent in op bepaalde spijsverteringsprocessen, dus de bijwerkingen zijn maar al te vaak zeer heftig vaan aard.
Moderne afslankpillen & eetlustremmers werken in zekere mate om overgewicht tegen te gaan: Reductil (Sibutramine), Xenical of Alli (Orlistat) en Acomplia (Rimonabant). Alle pillen op het internet die beloven dat je zonder moeite kunt afvallen, werken NIET. Let vooral op de verkooptechniek: Lijkt een afslankpil te mooi om waar te zijn? Dan is ‘ie ook te mooi om waar te zijn! ZEKER in de wereld van afslankpillen, afslankpoeders, afslankdruppels, afslankpleisters en andersoortige afslanksupplementen.
P.S. De namen zonder haakjes zijn de merknamen van iedere dieetpil; tussen de haakjes staan de namen van de werkzame stoffen waaraan iedere afslankpil zijn werkzaamheid ontleent.
Corpulentie bevechten: conclusie…
Hopelijk heb je iets aan bovenstaande feiten zodat je iets kunt doen tegen overgewicht zonder je tijd te verspillen aan nutteloze oplossingen die commerciële bedrijven aanbieden om hun zakken te vullen. Overigens zal ik niet ontkennen dat er enkele uitzonderingen kunnen bestaan (of wellicht nog zullen komen) op de feiten die ik hierboven heb opgesomd.
Het punt is dat je je niet te veel moet vasthouden aan de enkeling die er wel in geslaagd is om overgewicht te overwinnen met een kansloos crashdieet of dubieuze dieetpil. Uitzonderingen bevestigen immers de regel… Gezond en gematigd eten, en voldoende bewegen, is waar het uiteindelijk op uitdraait als je succesvol en blijvend wilt afvallen.
Heb jij ook een goede tip waar je om moet denken als je overgewicht hebt? Deel dan je ervaringen, opvattingen en bevindingen in een reactie hieronder!
Obesitas: wat jonge studenten zeggen over dik zijn…
De laatste jaren wordt er veel gepraat over integratie en de acceptatie van mensen van verschillende rassen en met andere religies. Volgens de schrijver van Big Fat Blog in het artikel ‘Out of the Mouths of Babes’ wordt er alleen te weinig aandacht besteed aan de acceptatie van mensen die dik zijn of lijden aan overgewicht of zelfs obesitas / zwaarlijvigheid…
Obesitas: kwetsende uitspraken van studentes…
In een artikel in Longview’s Daily News stonden de uitkomsten van een onderzoek onder 533 studenten. Daarin werd gevraagd hoe zij tegen dik zijn, obesitas en voedselconsumptie aankijken. Hierbij enkele dingen die uit het onderzoek naar voren kwamen, inclusief een aantal onomwonden en mogelijkerwijs kwetsende uitspraken van geïnterviewde studenten:
- Het grootste deel van de studenten zegt obesitas als een oneindig probleem dat veroorzaakt wordt door luiheid; deze studenten gebruikten vooral de woorden ‘walgelijk’ en ‘ziekmakend’.
- ‘Obesitas is gewoon een ander woord voor vet’, zei een andere tiener. ‘Veel mensen zijn tegenwoordig simpelweg te lui, en daardoor worden ze vet’.
- In bewoording die ook door veel andere studenten werd gebruikt, zei een studente: ‘Het is walgelijk dat er zo veel dikke mensen zijn in de wereld; het maakt me echt misselijk als ik het zie‘.
- ‘Het is echt dom dat veel mensen niet genoeg zelfbeheersing hebben om gezond te blijven‘, zei een andere tiener.
Veel studenten zijn zich er wel van bewust dat een overdreven nadruk op eten en dik zijn bij kinderen kan zorgen voor eetstoornissen. Maar volgens de schrijver van Big Fat Blog zijn er wel veel vooroordelen over dikke mensen en obesitas bij de studenten. Het meest voorkomende vooroordeel is dat ze lui zijn en geen zelfbeheersing kennen.
De vraag die de schrijver zich dan ook stelt is of we niet beter met kinderen zouden moeten praten zodat we vooroordelen weg kunnen nemen.
Obesitas ontkenningsfase?
Maar hoe bevooroordeeld is de schrijver zelf eigenlijk? Want wat als de vooroordelen kloppen? Zijn dikke mensen niet gewoon lui en te beroerd om gezond te koken? In het bijzonder in Amerika, waar schrikbarend veel mensen meerdere keren per week bij McDonald’s of soortgelijke fastfoodketens eten.
En kijk eens hoe ongezond, eenzijdig en overmatig de doorsnee Nederlander eet!? En we weten allemaal dat we van sporten afvallen, maar we gaan liever ongezonde en nutteloze diëten volgen dan dat we regelmatig een sportschool binnen stappen.
Meer interessante informatie over dik zijn
Natuurlijk is het allang bekend dat “dik zijn” of “dik worden” niet per definitie het gevolg is van te veel eten, te ongezond eten en te weinig bewegen. Ten minste, niet volledig. Er wordt steeds meer bewijs gevonden dat er meer aan de hand is met dikke mensen. Zo kan overgewicht (deels) het gevolg zijn van verstoringen in de hormoonhuishouding, genen of organen. Hierbij interessante, aanvullende informatie m.b.t. dikke mensen:
- Te dik zijn: dikke mensen krijgen geen “voldaan-seintje”
- Dikke vrouwen zijn hot: dik lijkt in, dun lijkt uit
- Dikke mensen hebben kleinere kans om hun droombaan te bekleden
- Genetische activiteit van dikke mensen blijkt af te wijken
- Dikke mensen hebben doorgaans dikke vrienden & familieleden
- Fatorexia: zwaarlijvige mensen die hun overgewicht ontkennen
- Dun worden: het schoonheidsideaal van marketing
- De 8 geheimen van gezond slank zijn en slank worden
- Gewichtsafname: 10 tips voor blijvend gewichtsverlies
- Slank worden: 8 tips voor een slanker lichaam
Natuurlijk weten we allemaal dat sporten en gezond eten niet zo simpel is als dat het klinkt, maar toch: zou de schrijver van Big Fat Blog de mond van de studenten willen snoeren omdat zij vindt dat de studenten ongelijk hebben, of omdat ze eigenlijk gelijk hebben?
Is dik zijn een kwestie van luiheid en gebrek aan zelfbeheersing of is die aanname veel te hard en kort door de bocht? Laat hieronder een reactie achter!
Obesitaspatiënten: moeilijker afvallen door darmflora
Hoe zwaar je bent is waarschijnlijk niet alleen het gevolg van wat je eet, maar ook hoe het voedsel wordt verteerd in je darmen. Onderzoekers hebben namelijk aangetoond dat mensen met obesitas (obesitaspatiënten) meer bacteriën in hun darmen hebben die calorieën opnemen dan slanke mensen. Deze bacteriën zetten de calorieën vervolgens om in vet.
Het is onduidelijk hoe lang het duurt om de bacteriebalans in de darmen van obesitaspatiënten te herstellen, aldus Jeffrey Gordon van de Washington University…
Onderzoek darmflora obesitaspatiënten
In 2004 vonden dezelfde onderzoekers al aanwijzingen dat de darmflora van groot belang kunnen zijn voor het wel of niet slagen van een dieet. Nu hebben ze hier dus ook bewijzen voor gevonden. Dit zou zelfs kunnen betekenen dat overgewicht deels erfelijk wordt bepaald. En dat je als obesitaspatiënt dus niet hoofdelijk aansprakelijk of voor de volle 100% ‘schuldig’ bent aan je eigen overgewicht…
Afwijkende verhouding qua darmbacteriën
De humane darmflora bestaan grotendeels uit twee soorten bacteriën, namelijk de Firmicutes en de Bactereriodetes. Bij de mensen met obesitas bleek dat er ruim 20% méér Firmucutes en 90% minder Bacteriotedes in de darmen aanwezig waren dan bij slanke mensen.
Na een streng dieet van een jaar (waarbij de groep gemiddeld 25% van het lichaamsgewicht verloor) werden de waarden weer enigszins normaal. De obesitaspatiënten bereikten echter nooit de waarden zoals die zich bij slanke mensen voordoen.
Dik door darmbacteriën: conclusie…
Het is vooralsnog te vroeg om duidelijke uitspraken te doen wat betreft dit onderzoek. Zo is het nog geenszins duidelijk of door middel van probiotica de balans hersteld kan worden, en of probiotica en/of brebiotica kunnen bijdragen aan meer gewichtsverlies bij het volgen van een afslankdieet. (bron)
Wist jij dat lichaamseigen darmbacteriën, probiotica en prebiotica tot op zekere hoogte je lichaamsgewicht kunnen beïnvloeden? En wist je dat dit ervoor kan zorgen dat het moeilijker wordt voor obesitaspatiënten om af te vallen en gemakkelijker om aan te komen? Laat hieronder van je horen!
Discriminatie op basis van gewicht vaker dan racisme
Volgens de wet mag je andere mensen niet discrimineren op basis van huidskleur, ras, afkomst, geslacht, leeftijd, enzovoorts. Er is echter één enkele uitzondering die niet in de wet wordt genoemd, namelijk discriminatie op basis van lichaamsomvang en lichaamsgewicht…
Uit recent onderzoek blijkt zelfs dat het in onze cultuur sociaal aanvaardbaar is om mensen anders te behandelen indien zij dikker zijn dan gemiddeld. Zo is uit voorgaande onderzoeken al gebleken dat een zwaargewicht het kan vergeten in de zakelijke wereld. Bovendien gaat de Wet Gelijke Behandeling je hier vooralsnog ook niet mee helpen…
Onderzoek naar gewichtsdiscriminatie
Het is echt waar, mensen discrimineren elkaar vaker vanwege hun lichaamsgewicht en lichaamsomvang dan vanwege hun etnische afkomst en huidskleur. ABC News heeft een aantal uitkomsten van het nieuwe onderzoek op een rijtje gezet:
- Mannen lopen geen serieus risico op discriminatie tot een BMI van 35. Vrouwen daarentegen, zien discriminatie al sterk toenemen vanaf een BMI van 27.
- Vrouwen met een BMI tussen de 30 en de 35 lopen zelfs 3x zoveel kans op gewichtsdiscriminatie dan mannen in dezelfde BMI groep.
- In de Verenigde Staten staat discriminatie op basis van lichaamsgewicht bij vrouwen op de derde plaats. En op de vierde plaats als alle volwassenen worden meegerekend (na discriminatie op basis van geslacht, leeftijd en ras).
Discriminatie vanwege gewicht = beïnvloedbaar
Hoe zwaar je bent heeft wel een uniek kenmerk ten opzichte van andere factoren die met discriminatie in verband worden gebracht: het is de enige in de lijst waar je zelf iets aan kunt doen. De auteur van het onderzoek bevestigt dit ook: “Je gewicht heb je in principe zelf in de hand. Maar wat er helaas niet bij wordt verteld, is dat de hedendaagse wetenschap vooralsnog geen passend antwoord heeft gevonden op het groeiende probleem dat het veel mensen toch niet lukt om af te vallen.
Op basis van honderden studies kunnen we concluderen dat er nog steeds geen algemeen werkende methode is waardoor mensen blijvend op een gezond gewicht kunnen komen.
Gewichtsdiscriminatie: conclusie…
Hoewel de auteur natuurlijk gelijk heeft, vraag ik mij wel af of nu juist de wetenschap met een antwoord zou moeten komen. Ik zie overgewicht toch echt als een cultureel probleem, en zou daarom ook via die weg moeten worden opgelost.
Hoe beleef jij gewichtsdiscriminatie en wat is volgens jou de oplossing voor overgewicht? Wachten op het wondermiddel van de wetenschap of onze manier van leven collectief aanpassen? Laat hieronder een berichtje achter!
Langdurig overgewicht = slechter dan veel overgewicht
Binnen de medische wetenschap begint steeds meer het volgende besef te dagen… Niet de hoeveelheid overgewicht is de belangrijkste factor in de huidige obesitas-problematiek. Vooral de tijdspanne waarin iemand overgewicht heeft kan gevaarlijk zijn!
Obesitasjaren beperken
Medici van over de hele wereld roepen steeds vaker op tot het bijhouden van zogenaamde “obesitas-jaren”. Obesitas-jaren zijn de jaren waarin iemand overgewicht heeft. Heb je vanaf je 16e tot je 46e overgewicht, dan tel je dus 30 obesitas-jaren.
Het aantal obesitas-jaren is belangrijk omdat gezondheidsrisico’s groter worden naargelang het aantal jaren waarin je overgewicht aanhoudt. Zelfs als je eenmaal op je streefgewicht bent, blijft het aantal obesitas-jaren uit je verleden een cruciale rol spelen!
Onderzoek naar obese jaren
Dr. Asnawi Abdullah van de ‘Monash University’ in Australië heeft een grootscheeps onderzoek uitgevoerd waaruit blijkt dat de obesitas-problemen nog veel ernstiger zijn dan momenteel wordt aangenomen. In de huidige berekeningen wordt de duur van overgewicht namelijk niet meegenomen als variabele.
Dr. Abdullah en zijn team onderzochten de gezondheid van ruim 5000 zwaarlijvige Amerikanen. De testpersonen werden onderzocht binnen een langdurige en grootschalige cohortstudie die ook wel bekend staat als de ‘Framingham Heart Study’.
Dr. Abdullah suggereert: ‘Iemands opgebouwde obesitas-jaren blijken van directe invloed op diens overlijdensrisico, los van hoe zwaar of hoe oud diegene op dit moment is.’
Onderzoekscijfers…
De resultaten van bovengenoemd onderzoek zijn schrikbarend te noemen. De belangrijkste cijfers zijn als volgt:
- Het overlijdensrisico neemt toe met 7% per 2 obesitas-jaren (BMI > 30).
- Als je gedurende 15 tot 25 jaar een BMI van 30 of hoger hebt, dan neemt je overlijdensrisico toe met meer dan 14% per jaar!
- Ben je langer dan 25 jaar zwaarlijvig, dan is het vrijwel zeker dat je vroegtijdig komt te overlijden.
Gemiddeld genomen geldt: Voor iedere 10 jaar dat je rondloopt met overgewicht, verdubbelt de kans dat je vroegtijdig komt te overlijden… Bijvoorbeeld door een hartaandoening of kanker. (bron)
Langdurig overgewicht: conclusie…
De moraal van bovenstaand verhaal is dat je – met het oog op je toekomstige gezondheid en levensverwachting – overgewicht direct moet aanpakken om je “obesitas-jaren” te beperken. Zodoende voorkom je dat je over 20 jaar gezondheidsproblemen krijgt door je overgewicht van nu.
Wat denk jij van dit onderzoek? Laat hieronder je reactie achter.
Iedereen lijdt onder de gevolgen van zwaarlijvigheid…
De gevolgen van obesitas op de algehele gezondheid en wereldeconomie zijn inmiddels overduidelijk. Jaarlijks sterven er vele honderdduizenden mensen aan de directe en indirecte gevolgen van obesitas. Deze sterfte komt met name doordat obesitas de kans op diabetes mellitus, coronaire hartziekten en kanker aanzienlijk verhoogt.
In dit artikel lees je alles over de gevolgen (van de gevolgen) van overgewicht…
Overgewicht & kanker
Eén op de drie Nederlanders krijgt kanker, en jaarlijks sterven bijna 42 duizend mensen als gevolg van kanker. Kanker is hiermee doodsoorzaak nummer één in Nederland. Sinds kort weet men dat overgewicht de kans op een groot aantal vormen van kanker aanzienlijk vergroot. Hierbij gaat het voornamelijk om:
- Borstkanker (na de overgang) & Dikkedarmkanker
- Baarmoederkanker & Nierkanker
- Slokdarmkanker & Eierstokkanker
- Alvleesklierkanker & Galblaaskanker
In 2000 speelde overgewicht een rol in ongeveer 8% van de kanker-gerelateerde sterfgevallen. Over tien jaar (in 2020) zal tot 15 procent van alle sterfte aan kanker te wijten zijn aan overgewicht. Aldus de Nederlandse stichting KWF Kankerbestrijding. (bron)
Overgewicht & hartziekten
Het is al lang bekend dat overgewicht het risico op hart- & vaatziekten sterk vergroot. Zowel overgewicht als hartklachten houden weer verband met slechte voeding. Verzadigde vetten, transvetten en LDL-cholesterol dragen bij aan aderverkalking (atherosclerose), hart- & vaatziekten en infarcten. Zout verhoogt de bloeddruk en veroorzaakt op lange termijn hartritmestoornissen en hartstilstanden.
Overgewicht & diabetes
De moderne voeding (simpele suikers, transvetten, synthetische hulpstoffen e.a.) zorgen voor overgewicht en verstoren de insulinewerking en bloedsuikerspiegel. Hierdoor kan diabetes mellitus type 2 oftewel suikerziekte ontstaan.. Met alle nare gevolgen en gezondheidsrisico’s van dien.
Zwaarlijvigheid blijkt besmettelijk!
Amerikaanse analisten van de Harvard Medical School (VS) zijn er onder leiding van professor Nicholas Christakis achtergekomen dat sociale netwerken van grote invloed zijn op overgewicht. In veel gevallen zelfs nog invloedrijker dan erfelijkheid. Uit een 32 jaar durend onderzoek onder 12 duizend Amerikanen is gebleken dat overgewicht sociaal besmettelijk is.
Sociale besmetting
Overgewicht is dus niet letterlijk besmettelijk zoals een virus, maar eerder een sociale besmetting die vooral te maken heeft met het feit dat het voor mensen sociaal acceptabeler is om zwaarlijvig te zijn als ook de mensen in hun omgeving zwaarlijvig zijn. Wanneer de mensen om je heen zwaarder worden, veranderen ook je eigen ideeën over een acceptabele lichaamsomvang.
Dikke omgeving maakt dik
Het grootste risico op “besmetting” met overgewicht loop je door omgang met zwaarlijvige vrienden. Mensen die elkaar wederzijds beschouwen als vriend, lopen 57 tot 171 procent meer kans op besmetting met overgewicht dan mensen die niet omgaan met zwaarlijvige vrienden. Andersom werkt het overigens ook. Slanke vrouwen die omgaan met vrouwen die nog slanker zijn, zijn al snel van mening dat ze te dik zijn.
Zelfs op afstand…
Het onderzoek heeft er rekening mee gehouden dat het vaak zo is dat mensen met overeenkomende leefgewoonten met elkaar optrekken. Het is echter zelfs zo dat vrienden die op grote afstand van elkaar wonen, evenveel invloed hebben op elkaars gewicht als vrienden die bij elkaar om de hoek wonen en mogelijkerwijs elke avond samen naar de pizzeria gaan. De oorzaak zit hem dus hoofdzakelijk in het feit dat mensen die elkaar beschouwen als vrienden, hun gedrag en leefgewoonten op elkaar afstemmen.
Obesitas jongeren & volwassenen vastgesteld vóór de leeftijd van 5 jaar
Onderzoekers in Groot-Brittannië hebben vastgesteld dat kinderen en pubers het grootste gedeelte van hun overgewicht al vóór hun vijfde levensjaar hebben opgebouwd. Ook obesitas bij jongeren en volwassenen is daardoor bijna altijd vast te stellen in de eerste 5 jaar van het leven. Een artikel van BBC News zegt over dit onderzoek van de Peninsula Medical School:
“Bij de geboorte wegen kinderen evenveel als 25 jaar geleden, maar tegen de pubertijd zijn kinderen van tegenwoordig veel dikker dan 25 jaar geleden. Opvallend is dat de kinderen dit extra lichaamsgewicht al hebben als ze 5 jaar zijn. Het gewicht op 5-jarige leeftijd heeft dan ook geen relatie met het geboortegewicht, maar voorspelt erg nauwkeurig het gewicht van het kind op 10-jarige leeftijd en jongeren”.
De eerste levensjaren zijn dus erg belangrijk voor het uiteindelijke lichaamsgewicht van je kind, en of hij of zij obesitas krijgt. De aanpak van obesitas bij kinderen en jongeren is daarom verkeerd, legt hoofdonderzoeker Professor Terry Wilkin uit in een artikel van het nieuwsblad Pediatrics. “Er wordt via allerlei programma’s op scholen aandacht besteed aan méér lichaamsbeweging en minder junkfood. Dit zijn goede initiatieven, maar dit onderzoek toont aan dat de oorzaak van obesitas bij jongeren veel meer ligt bij slecht eten vóór dat kinderen naar school gaan.”
Hij zegt daarom dat ouders hun jongere kinderen veel minder suiker, vet en zout moeten geven om obesitas bij hun kinderen tegen te gaan. Veel vezels en vijf keer groente en fruit per dag zijn erg belangrijk, net zoals bij volwassenen. Vroeg geleerd is oud gedaan.
Gevolgen & risico’s van obesitas: conclusie…
De behandeling van obesitas en de bijkomende gevolgen van overgewicht zorgen ervoor dat de landelijke ziektekosten de pan uit rijzen. In Nederland wordt ongeveer 2,5 miljard per jaar van het belastinggeld uitgegeven aan de behandeling en beperking van overgewicht. In Amerika kost overgewicht jaarlijks maar liefst 103 miljard euro!
Ziekten als kanker, hartfalen en diabetes zijn bovendien van enorme impact op het sociale leven en gezinsleven. In principe lijdt iedereen dus aan de gevolgen van overgewicht!
Heb jijzelf ervaring met ziekten of gezondheidsklachten ten gevolge van overgewicht? Of zijn er mensen in je omgeving die lijden onder hun zwaarlijvigheid? Deel a.u.b. hieronder jouw ervaring…
Twee verschillende vormen van zwaarlijvigheid
De medische indicatie ‘zwaarlijvigheid’ oftewel ‘obesitas’ wordt gebaseerd op je BMI. BMI staat voor ‘Body Mass Index’, een cijfertje dat het verband aangeeft tussen je lichaamslengte en lichaamsgewicht. Als je BMI te hoog is, ben je te zwaar voor je lengte en lijd je dus aan overgewicht. Hierbij een lijstje met gradaties:
- BMI 25 tot 30: Overgewicht
- BMI 30 tot 35: Obesitas
- BMI 35 tot 40: Ernstige obesitas
- BMI 40 tot 50: Morbide obesitas
- BMI hoger dan 50 : Super obesitas
BMI versus lichaamssamenstelling
Hoewel het in veruit de meeste gevallen niet goed is om een hoge BMI te hebben, zijn er een aantal uitzonderingen. Zo kan een kleine, gespierde man een hoge BMI hebben en tegelijkertijd kerngezond zijn. Bovendien is er een belangrijke randvoorwaarde in geval van overgewicht, namelijk de locatie waar jouw vetweefsel wordt opgeslagen…
Lichaamstype
De plek waar vetmassa wordt opgeslagen, is allereerst afhankelijk van je lichaamstype. Lichaamstypes hebben niets te maken met eten en bewegen, maar met aangeboren postuur, botstructuur en lichaamschemie. Er zijn 3 verschillende aangeboren lichaamstypes, namelijk: ectomorf (“de slanke mens”), mesomorf (“de gespierde mens”) en endomorf (“de corpulente mens”). > Lees meer…
Subcutaan vet & visceraal vet
Je zou misschien zeggen dat een lange slungel gezond is vanwege diens lage BMI… Een slanke mens kan echter flink wat diepgelegen (visceraal) vet meeslepen, en dit vet is nou juist het schadelijkst! Overtollig buikvet is slecht, maar het gevaarlijkst is orgaanvet. En dan hoofdzakelijk vet in en rondom de lever.
Vet dat evenredig verdeeld is over het hele lichaam en zich direct onder de huid bevindt, wordt subcutaan vet genoemd. Subcutaan vet is beduidend minder schadelijk dan visceraal buikvet. Sterker nog: een subcutane vetlaag kan gezondheidsvoordelen opleveren! Een stevige, ronde, corpulente persoon kan dus kerngezond zijn. > Lees meer…
2 vormen van obesitas
Al met al zijn er twee vormen van zwaarlijvigheid: gynoïde obesitas (“peer-figuur”) en androïde obesitas (“appel-figuur”). Bij een peer concentreert de vetmassa zich vooral op de heupen en bovenbenen; bij een appel voornamelijk op de buik. (bron) Vooral appelvormig overgewicht is gevaarlijk, want het vergroot de kans op o.a. diabetes en coronaire hartziekten aanzienlijk.
Zet vet zich bij jou vooral af op de heupen of buik? Laat a.u.b. hieronder een reactie achter…
Dikke mensen hebben minder kans op droombaan
De Britse dieetfirma Slimming World heeft in samenwerking met YouGov een interessant onderzoek afgerond naar de gevolgen van overgewicht voor iemands carrière. Uit dit onderzoek blijkt dat mensen met overgewicht minder kans hebben om hun droombaan te bereiken dan hun slanke collega’s.
Discriminatie
Het Britse onderzoek betreft een enquête onder 2000 ondervraagden en indiceert dat er nog steeds volop wordt gediscrimineerd op gewicht, met name op de werkvloer. Werknemers met overgewicht geven namelijk veelvuldig aan minder te verdienen dan hun slanke collega’s. Zij voelen zich dan ook niet voor niets vaker gediscrimineerd.
Wat vindt de werkgever?
Onder de 2000 ondervraagden bevonden zich 227 werkgevers. 25 procent van de mannelijke werkgevers gaf toe dat zij sollicitanten met overgewicht zouden afwijzen. 10 procent van hen heeft dat in het verleden zelfs al eens of meerdere malen gedaan. Werkgevers zien werknemers met overgewicht namelijk als luier, onzekerder en minder productief dan hun slanke medewerkers.
Dik zijn & carrière maken: cijfers
Hierbij wat cijfers m.b.t. carrière en overgewicht. Wanneer mensen met overgewicht een baan krijgen, dan hebben zij:
- Twee keer zoveel kans op een laag salaris
- Vier keer zoveel kans om stelselmatig gepest te worden
- Zes keer zoveel kans om overgeslagen te worden bij het uitdelen van promoties
Onderzoeksconclusie
Het moge duidelijk zijn dat dikke mensen minder kans hebben om dezelfde carrièrestappen te maken dan slanke mensen. Dikke mensen worden namelijk minder snel aangenomen, en als ze dan eindelijk worden aangenomen, dan worden ze slechter betaald. Bovendien worden dikke mensen lui gevonden, dus ook op promotie hoeven ze niet te rekenen. Hoe schrijnend het ook moge zijn, als je met overgewicht te kampen hebt en carrière wilt maken, dan kun je dus maar beter afvallen.
Eten op kantoor: staat voedsel jouw carrière in de weg?
De eetgewoontes op kantoor veranderen met de dag. Steeds meer mensen eten vaker dan één keer per dag op hun werk. Er wordt op het werk ontbeten, geluncht, gedineerd en bovendien volop gesnoept, gesnackt en gesnaaid. Het is dan ook niet voor niets dat er steeds meer vooroordelen de ronde doen binnen de internationale zakenwereld. Niet alleen over eten op het werk an sich, maar vooral ook over afvallen, (afslank)diëten en lichaamsgewicht…
Volgens de New York Times is de klassieke lunchpauze met een duur van 1 uur verleden tijd. De lunch van tegenwoordig is gemiddeld nog maar 31 minuten, dus dat betekent automatisch een “snelle hap”. Veel werknemers met een kantoorbaan eten zelfs achter hun bureau, mede omdat zij op meerdere momenten gedurende een werkdag eten. (bron)
Dat mensen niet alleen op hun werk, maar daadwerkelijk áán hun bureau eten, zorgt ervoor dat je de eetgewoonten van collega’s goed kunt observeren. Wellicht kun je zelf ook uit ervaring vertellen dat er gekke dingen gebeuren als mensen –veelal gehaast– op het werk hun maaltijden gebruiken.
Dieetverhalen van collega’s op kantoor
Ikzelf kan meerdere verhalen vertellen over mijn ervaringen met eten op kantoor. Toen ik begon met 5 maaltijden per dag heb ik veel commentaar gekregen van collega’s. Zo zou ik mijzelf “volproppen”, dus ben ik minder opvallend gaan eten om dat soort opmerkingen uit de weg te gaan. Maar hoe denkt een baas eigenlijk over eten op het werk?
“Als ik een sollicitant beoordeel en ik zie dat ze dun zijn, dan weet ik dat ze veel discipline hebben en dus goed zijn voor het bedrijf”, zegt een willekeurige manager van een groot concern. Een andere bedrijfsleider zegt: “Voedsel is een steeds terugkomend onderwerp op kantoor en elk individu krijgt min of meer een identiteit door de keuzes die hij of zij maakt op het gebied van eten”.
Zakelijke vooroordelen m.b.t. lichaamsgewicht
Zoals je ziet wordt de spreuk ‘je bent wat je eet’ nieuw leven in geblazen, óók op kantoor. Deze veronderstelling wordt bekrachtigd door een artikel dat ik laatst las op Managers Online. (bron) Hierin kwam naar voren dat zwaargewichten, oftewel dikke mensen, het kunnen vergeten in de zakenwereld. Zij maken minder snel carrière omdat er een aantal vooroordelen bestaan over dikke mensen en hoe zij hun werk doen…
Zo zouden dikke mensen volgens velen lui, ongemotiveerd en ongedisciplineerd zijn. “Uit dit onderzoek blijkt dat uiterlijk wel degelijk belangrijk is in de zakenwereld en dat vooral gewicht een bepalende rol speelt,” zegt professor Khalid Aziz, directeur van The Aziz Corporation. “Werknemers worden zowel op hun talent als op hun uiterlijk beoordeeld. Als er twee gekwalificeerde kandidaten zijn voor een functie, één met een normaal gewicht en de ander veel te zwaar, dan wordt de slanke kandidaat gekozen, helemaal als het om een representatieve functie gaat.
“Dat komt omdat slank zijn –terecht of onterecht– wordt geassocieerd met discipline en succes. Die boodschap wordt bovendien zwaar gepromoot door de reclamewereld, zodat dit vooroordeel alleen maar in stand blijft.”
Bedrijfssport voor extra salaris + vrije dagen een nieuwe trend?
Vroeger moesten de meeste mensen akkers omploegen en koeien melken, maar tegenwoordig zitten veel van ons achter een bureau te werken en laten daarnaast apparaten al het huishoudelijke werk vóór ons doen. Om het allemaal iets erger te maken, is het kantoor ons tweede huis geworden, waar we vaak ongezond eten in de kantine, en waar we vooral niet te veel willen lopen. Toch staan velen niet stil bij de gevaren dat zo’n inactief leven dag-in-dag-uit met zich meebrengt.
Volgens een nieuw onderzoek van Harvard University is vooral een kantoorbaan een belangrijke oorzaak van de obesitas epidemie in de wereld. Te weinig lichaamsbeweging en slechte keuzes in de kantine zijn overigens niet de enige problemen bij kantoorbanen. Vaak spelen ook stress en overwerk mee in de creatie van een veel te grote vetreserve.
Volgens de onderzoekers in kwestie zouden meer werkgevers moeten inzien dat hun werknemers –maar ook zijzelf— beter af zijn als ze tijdens het werk kunnen sporten. Bij diverse bedrijven zijn inmiddels fitnessprogramma’s opgestart waarbij werknemers extraatjes krijgen zoals meer vrije dagen en hogere bonussen als ze bepaalde fysieke doelen halen.
Naar mijn mening is het wel een goede zaak om werknemers extraatjes te geven als ze doelen halen tijdens het sporten. Het geeft in elk geval een flinke duw in de rug om meer te bewegen, in tegenstelling tot veel vrijwillige sportmogelijkheden. Bedrijfssport op vrijwillige basis wordt namelijk vooral gebruikt door mensen die de extra beweging het minst nodig hebben. Zou jij beginnen met sporten als je er (hogere) bonussen en/of vrije dagen voor terugkrijgt?
En dan nog dit: overgewicht = belangrijke oorzaak klimaatverandering
Mensen met overgewicht zijn belangrijke veroorzakers van de opwarming van de aarde. Dat blijkt uit een onderzoek van de London School of Hygiene & Tropical Medicine. De onderzoekers vonden een duidelijke relatie tussen (zwaar) overgewicht en de uitstoot van schadelijke broeikasgassen. Een gemiddeld persoon zorgt namelijk voor 11 ton CO2 uitstoot per jaar, terwijl iemand die dik is gemiddeld één ton CO2 per jaar extra uitstoot. De oorzaken hiervan zijn onder andere:
- Mensen met overgewicht eten meer, waardoor meer voedsel geproduceerd moet worden, met als gevolg meer uitstoot van schadelijke stoffen.
- Mensen met overgewicht zijn zwaarder, waardoor meer brandstof nodig is om verplaatst te worden via transportmiddelen.
- Mensen met overgewicht nemen vaker de auto in plaats van te lopen of te fietsen.
De onderzoekers zeggen daarom dat het tijd is om klimaatverandering te koppelen aan de steeds groter wordende problemen rondom overgewicht in de wereld. Inmiddels hebben al één miljard mensen overgewicht en dit aantal neemt alleen maar toe. Zodoende wordt een groot gedeelte van de CO2 uitstoot, en dus ook klimaatverandering, daadwerkelijk veroorzaakt door overgewicht. Ik betwijfel alleen of deze feiten ook helpen om af te vallen. Persoonlijk eet ik geen boterham minder in elk geval. Bovendien blijft het grootste probleem de sterk groeiende wereldbevolking, en daar valt weinig aan te doen.
Carrière & lichaamsgewicht: tot slot
Dat je baan je eetgedrag beïnvloedt en vice versa is niet uit de lucht gegrepen. Zo is een actieve (lees: lichamelijk intensieve) baan het halve werk als je wilt afvallen afvallen (lees meer); kan een ongunstige werksituatie de kans op overgewicht flink vergroten (lees meer) en hebben dikke mensen minder kans om hun droombaan te verwezenlijken (lees meer)!
Hoe denk jij over eten op het werk en het beoordelen c.q. veroordelen van werknemers om wat zij eten door collega’s en leidinggevenden? En is de uitkomst van bovenstaand onderzoek voor jou een motivatie om minder te eten? En heb jij ervaring met discriminatie op je werk vanwege lichaamsgewicht of overgewicht? Laat hieronder een berichtje achter…