Plaatselijk afvallen: Is het mogelijk met een dieet?

Een vraag die vaak gesteld wordt is of je plaatselijk kunt afvallen met een dieet of door sporten. Het antwoord is eigenlijk heel simpel: NEE; het is hoogstwaarschijnlijk NIET mogelijk. Hierbij moet wel worden vermeld dat veel mensen binnen de bodybuilding er nog altijd fanatiek over discussiëren.

Waarom plaatselijk afslanken niet werkt

Er zijn globaal gezien 2 soorten vet in een menselijk lichaam aanwezig: het vet rond de organen (visceraal vet) en het lichaamsvet dat zich direct onde de huid bevindt (subcutaan vet). Dit onderhuidse vet bedraagt gemiddeld 80% van de totale hoeveelheid vet in een menselijk lichaam.

Als je afvalt, dan kun je de onderhuidse vetlagen het beste vergelijken met de schil van een ui. Je verliest steeds een flinterdun vetlaagje over je hele lichaam bij elke kilo die eraf gaat. Dat komt doordat je lichaam altijd in balans wil blijven en het verlies van vet evenwichtig en evenredig wil verdelen over je lichaam.

Vaak is het wel zo dat het vet dat het eerste kwam, pas als laatste weer verdwijnt. Daarom klagen mannen vaak dat hun gezicht zo dun lijkt, terwijl ze nog wel een ‘zwembandje’ en/of ‘lovehandles’ hebben. Bij vrouwen is het grootste probleem doorgaans dat de borsten en billen wel in omvang afnemen, maar het vet rond de dijen en heupen blijft zitten. (bron)

Meer over plaatselijk afvallen…

Hierbij nog een aantal artikels over het plaatselijk verbranden van vet. Of juist het behoud van vet op specifieke gebieden…

Hieronder vind je meer informatie over de mogelijkheid of onmogelijkheid van plaatselijk afvallen…

Plaatselijk afvallen heupen en cellulitis

Het vet bij de heupen en bovenbenen is vaak opgebouwd uit cellulite, en deze vorm van lichaamsvet is erg lastig om kwijt te raken. Cellulite bestaat namelijk uit groepen vetcellen met daar tussenin bindweefsel, waarin zich weinig bloedvaatjes vertakken en waar zodoende weinig bloed doorheen stroomt stroomt. Zodra je gaat afvallen, moet bloed ervoor zorgen dat werkzame stoffen worden aangevoerd en vetcellen worden afgebroken en afgevoerd. Maar omdat er erg weinig bloedvaten in cellulitis zitten blijf je met deze probleemgebieden zitten.

Een goede manier om onderhuidse vetcellen kwijt te raken is lichaamsbeweging en NIET een caloriebeperkend dieet (lijnen/vasten). Het volgen van een streng (crash)dieet zonder te sporten zorgt er namelijk in de eerste plaats voor dat het vet rond de organen afneemt en niet het onderhuidse vet. Daarom zie je ook vaak dat je met afvallen wel kilo’s kwijtraakt, maar je figuur nauwelijks verbetert.

De sleutel tot succes is daarom om niet gedemotiveerd te raken na de eerste periode van afvallen. Hou diëten (oftewel gezond en gematigd eten) langer vol en je zult zien dat je ook het onderhuidse vet kwijt raakt. Gaat het jou vooral om je figuur, ga dan ook sporten. Alleen dan ben je er van verzekerd dat het afvallen sneller gaat dan met diëten alleen.

Conclusie

Al met al is plaatselijk afvallen oftewel gelokaliseerd afslanken dus niet of nauwelijks mogelijk; je hebt de plek c.q. locatie waar je vet verbrandt simpelweg niet voor het uitkiezen; je lichaam zoekt hierin zijn eigen weg. Toch kan het geen kwaad om extra krachttraining te doen op de plaatsten die jou het meest storen. Denk aan armspieroefeningen bij flubberarmen, buikspieroefeningen bij een zwembandje, beenspieroefeningen bij cellulite-benen en bilspieroefeningen bij een te dikke kont.

Zodoende zorg je er namelijk voor dat de individuele spieren en spiergroepen in die gebieden groter worden. Deze extra spiervezels zorgen voor een betere doorbloeding, een slanke en atletische bouw en voor een efficiëntere algehele ruststofwisseling. Als je meer spiermassa opbouwt in je probleemgebieden, zullen je figuur en postuur daar absoluut op vooruitgaan. Zodra je het vet kwijt bent zie je de getrainde spieren bovendien beter en lijkt het totaalplaatje steviger, dus je hele voorkomen profiteert ervan mee. Je creëert als het ware de illusie van plaatselijk afslanken.

Tot slot

De bottom-line is dat je heel veel cardio moet doen: hardlopen, crosstrainer, zwemmen, springtouwen etc. Alles om je hartslag omhoog te krikken, peentjes te zweten en calorieën te verbranden. Hoe vaker en langer je aan cardiotraining doet, des te meer vet je zult verbranden; niet plaatselijk, maar overal een beetje. Als laatste blijven je probleemgebieden over, maar de doorzetter wint.

Als je maar lang genoeg doorgaat, jezelf blijft uitdagen en je grenzen blijft verleggen, gaan ook die welvaartsbuikje uiteindelijk weg. En als je ook nog eens krachttraining erbij doet, bereik je sneller resultaten, en komt er ook nog eens een mooi, atletisch, slank, gespierd en afgetraind lichaam onder de voormalige vetlaag tevoorschijn! Diëten, lijnen, vasten oftewel rigoureus calorieën beperken heeft geen zin, tenminste niet om plaatselijk af te vallen.

Heb jij weleens geprobeerd om plaatselijk af te vallen en vet te verbranden? Laat in een reactie hieronder weten of je poging succesvol was!

Plaatselijk afslanken: Is plaatselijk vet verbranden mogelijk?

Er zijn tal van informatieve websites, gespecialiseerde weblogs en discussieforums die vol staan met tips, vragen, onduidelijkheden, stellingen en onwaarheden met betrekking tot plaatselijk afslanken. Voorbeelden van vragen die ik zoal tegenkwam zijn:

 • ‘Is plaatselijk afslanken mogelijk?’
 • ‘Hoe kan ik afvallen op de heupen?’
 • ‘Wat moet ik doen af te slanken rond de taille?’
 • ‘Hoe raak ik mijn zwembandje kwijt?’
 • ‘Met welke oefening kan ik afvallen rond de buik?’
 • ‘Hoe kom ik van mijn love handles af?’
 • ‘Hoe krijg ik strakkere billen?’

Al deze vragen komen op hetzelfde neer. De kern van iedere vraag is namelijk: ‘Hoe kun je plaatselijk vet verbranden?’ Lees hieronder het antwoord…

Vetverbranding binnen ’t menselijk lichaam

Subcutaan vet is vet dat zich net onder de huid bevindt. Maar liefst 80% van het lichaamsvet bestaat uit subcutaan vet. Daarnaast heb je visceraal vet. Dit is vet dat zich dieper in het lichaam bevindt, onder meer rond de organen. Slechts 20% van het lichaamsvet bestaat uit visceraal vet.

De vetverdeling in een mensenlichaam is vrijwel nooit gelijk; er is bijna altijd sprake van zogenaamde vetstapelingen. Buik, heupen, taille, billen en bovenbenen zijn de belangrijkste “probleemgebieden”. Dit soort vetophopingen bestaat uit subcutaan vet. En laat dit nou nét de vetsoort zijn die het minst makkelijk verdwijnt…

Plaatselijk afslanken: cellulite

Het nadeel van subcutane vetstapelingen is dat ze grotendeels vermengd zijn met bindweefsel. Door bindweefsel lopen weinig aderen en vaten, en er stroomt dan ook weinig bloed doorheen. Bloed moet ervoor zorgen dat vetcellen die een vetstapeling verlaten, worden afgevoerd.

Een slechte bloedsomloop zorgt er echter voor dat deze vetcellen blijven ronddobberen, waardoor cellulite oftewel sinaasappelhuid ontstaat. Dit is het probleem waar dit hele artikel om draait. Vet blijft het langst zitten op de probleemzones, omdat ons lichaam niet in staat is vet op deze plekken efficiënt te verwijderen.

Het antwoord…

Plaatselijk afslanken is niet mogelijk. Niet met een caloriebeperkend dieet, niet met een fitnessprogramma, niet met cardio, niet met krachttraining en zelfs niet met het aller-strengste crashdieet. De slechte doorbloeding zorgt er namelijk voor dat de meest hardnekkige vetophopingen pas als laatste verdwijnen. Hoe groter een vetstapeling wordt, des te slechter de doorbloeding en des te lastiger het is om deze kwijt te raken.

Oplossing

Lichaamsbeweging is veel effectiever dan een caloriebeperkend dieet. Een dieet zorgt er namelijk voor dat diepgelegen vet verdwijnt. Pas als je een dieet lange tijd volhoudt, verdwijnt ook subcutaan vet (zichtbaar aan het huidoppervlak). Als je effectief wilt afslanken, dien je dus keihard te trainen (liefst krachttraining + cardio)!

Als je vetpercentage over je hele lichaam afneemt, zullen op den duur ook de meest hardnekkige vetstapelingen verdwijnen. Door spieren te kweken wordt alles steviger en strakker en creëer je als het ware de illusie van plaatselijk afslanken. Tip: ga sporten zodra je merkt dat vet zich plaatselijk begint op te hopen (en liever ver daarvoor al).

Heb jij ervaring met plaatselijk afslanken of lokaal vet verbranden? Deel jouw ervaringen en bevindingen in een berichtje hieronder!

27 reacties op “Plaatselijk afvallen: Is het mogelijk met een dieet?

 1. Vera ·

  En dan nu andersom: ik ben heel slank (172 cm / 51 kilo) maar heb, naar verhouding, een dik gezicht, wanneer verdwijnt dat dan?

  Reageer
  • Paul ·

   Heb je daadwerkelijk veel vet in het gezicht (wangen, kaken, hals, kin)? Of is er veeleer sprake een grove gezichtsbouw (qua botten / beenderen)? Aan de bouw van je gezicht qua beenderstructuur kun je helaas niets doen… Maar als je gezicht veel lichaamsvet bevat, zul je toch echt je lichaamsvetpercentage omlaag moeten brengen met behulp van cardiovasculaire oefening: cardiofitness oftewel duursport. Dat je dun bent, wil overigens niet per se zeggen dat je een laag vetpercentage hebt. Er zijn relatief veel dunne mensen met veel diepliggend / visceraal orgaanvet. In dat geval is het ook belangrijk om krachttraining te doen, zodat je spiermassa en ruststofwisseling toenemen. Dit geeft een stevigere / vollere / gezondere lichaamsbouw, waardoor een van nature ietwat vol / grof gelaat meer in verhouding komt te staan met de rest van het lichaam. Voor gezichtsvet en gezichtsvetverbranding geldt dus hetzelfde als voor lichaamsvet en lichaamsvetverbranding…

 2. Maaike ·

  Hallo V Crabbé, Ik heb gehad als jij hebt en ik ben veel gaan sporten en gezonder gaan eten waardoor ik me nu veel beter voel. Maaaar wat veel belangrijker was: ik ben oook naar een psycholoog gegaan. Zij heeft mij enorm geholpen om positiever te denken en niet bij elke tegenslag qua dieet en beweging depressief te worden (althans veel minder snel en erg). Dus ga eerst naar een psycholoog en pak daarna pas je voeding en sporten weer op. Hopelijk helpt mijn advies.

  Reageer
 3. V. Crabbé ·

  Hallo, Ik ben 24 j meisje en ik sukkel al heel mijn leven met mijn gewicht. Ik zou doodgraag willen vermageren plaatselijk op mijn buik en heupen. Momenteel heb ik geen groot overgewicht of zo. Maar wil graag afslanken omdat ik mij beter en mooier in mijn vel wil voelen. Want het is nu volop zomer en loop in mijn pul en lange broek uit schaamte voor mijn buik. Ik durf zelfs geen relatie aangaan omdat ik mij door mijn buik zo slecht voel. In het verleden ben ik al op dieet gegaan, maar met zeer negatieve gevolgen. Zo vond ik mij zelf na 22kg te verliezen nog lelijker dan er voor mijn gezicht was ineens ingevallen mager en mijn borsten waren compleet naar de zak het waren nog juist lege theezakjes. Ik weeg momenteel 100kg, maar heb wel geluk dat ik 1m87 ben en daar door iets minder dik lijk dan ik ben. Wat ik nu mooi vind aan mezelf is mijn ronde gezicht en mijn buste vroeger had ik B85 nu 100C. Ik weet dat door de tegenstrijdige geruchten over of plaatselijk vermageren nu wel of niet mogelijk is veel mensen afhaken en hun moed verliezen van nog te willen beginnen met vermageren. Ik ben ook de hoop aan het verliezen ben gaan horen voor BodyStyling, InfraLigne infraroodcabine, fitness, MediDerm VelaShape en LipoVac / LipoTouch in de spa, WeightWatchers en geen van deze kon mij de garantie bieden dat plaatselijk vermageren op buik en heupen kon. En dat ik niet zou vermageren in het gezicht en op mijn borsten konden ze mij ook niet garanderen. Dus in mijn geval denk ik waarom eraan beginnen. in het verleden toen ik serieus vermagert was vond ik mij lelijker dan toen ik dik was door mijn borsten en gezicht die om zeep waren. Ik vind dat mensen die hier niets van kennen beter kunnen zwijgen, want veel zo gezegde mensen die beweren professioneel mensen te trainen zijn dikke oplichters al deze methodes kosten handen vol geld en tot slot werken ze niet of verkeerd. Groetjes RaceAngel

  Reageer
 4. katy ·

  Hallo! Ik ben 18 jaar en 130 kilo, ik moet dringend afvallen dus! Ik doe sinds kort oefeningen op de hometrainer, kan iemand me helpen met een work-out of plan? Hoeveel kilo val je af op een week en geeft het echt resultaat, ik ben te dik op heupen, billen en buik…

  Reageer
 5. sabine ·

  hey! mijn naam is sabine en ik ben momenteel heel erg aan het letten op mijn voeding. Ik zit bij een modellenbureau en er word van mij verwacht dat ik nog een klein beetje afval rond mijn heupen. Ik ben druk bezig met sporten en gezond eten. Alleen is het heel lastig om de extra centimeters kwijt te raken rond mijn heupen. Het is heel frustrerend en ik begin steeds meer de moed kwijt te raken. Zijn er misschien nog wat tips, die extra goed werken voor mijn heupproblemen? hopelijk kan iemand mij helpen! liefs SABINE

  Reageer
 6. ella ·

  Lala, dat kan te maken hebben met de bouw van je ribbenkast. Als je een brede en lage ribbenkast hebt dan is je middel, je taille sowieso, breder dan wanneer je ribbenkast hoger ‘zit’. Dan heeft het niks te maken met plaatselijk vet, maar met de bouw van je lichaam.

  Reageer
 7. lala ·

  nou erik ik heb dunne benen , dunne armen , geen brede heupen maar wel een breed middel.

  Reageer
 8. logina ·

  hoe val je af en krijg je het vet op je billen?

  Reageer
 9. Sportman ·

  @Erik: Niet op ingaan man, niet op ingaan… lekker aan laten modderen… :D

  Reageer
 10. erik ·

  ^^ tuurlijk, geloof wat je wilt geloven maar heb jij bijvoorbeeld weleens iemand gezien met armen die behoorlijk vet zijn bij een slank middel?

  Reageer
 11. slipknotje ·

  ik ben het eens met rosa met sporten kun je echt wel plaatselijk afvallen je kunt ook oefeningen doen enz. wat een b@ll$h!t is dit zeg

  Reageer
 12. rosa ·

  hoe kunnen jullie nou zeggen dat je plaatselijk niet kan afvallen, terwijl als daar vet zit op die heupen en het er eerst niet was dan zou je met vet verbranding het er af kunnen trainen of niet soms. zo brengen jullie mensen in een onzekere houding en willen ze er geen moeite meer voor doen om te sporten. terwijl met sporten je het meeste vet wel degelijk kan verbranden en zeker wel kan bereiken wat je wil. ik wil graag een reactie hier op.

  Reageer
  • Paul ·

   Het gaat erom dat je niet gericht kunt afvallen, niet uitsluitend op een bepaalde plaats kunt afvallen, dus niet kunt kiezen waar je afvalt… Sporten zorgt ervoor dat je overal afvalt, ook op die plekken waar je misschien helemaal niet wilt afvallen. Dat is dus het hele punt van het vraagstuk omtrent ‘plaatselijk afvallen’… Dus er is al met al geen sprake van lokaal, plaatselijk en selectief vet verbranden, maar van gegeneraliseerd, systemisch en algeheel afslanken… Veel mensen doen bijvoorbeeld specifiek buikspieroefeningen om vet op de buik kwijt te raken of gaan een extreem caloriebeperkend dieet volgen (weinig eten) in de hoop vet op de heupen te verliezen, maar zo werkt het simpelweg niet…

 13. Vreemd figuur 1991 ·

  Tja mensen, bewegen om gewicht kwijt te raken zal zeker helpen, maar ik merk zelf dat ik daarmee toch niet helemaal kom waar ik wil zijn. Zo fiets ik al een tijd elke dag een uurtje. Ik ben nooit echt te dik geweest, maar wel een stukje flinker. De laatste paar maanden is dit weg aan het gaan. Ik ben nu 1.68 m en ik weeg 57 kg. Toch merk ik dat mijn benen in verhouding met de rest van mijn lichaam nog steeds te ‘flubberig’ zijn. Als het nu nog spieren waren!! haha. Tja… Wat doe je eraan (retorisch bedoeld, lol)?

  Reageer
 14. Maggie ·

  Hallo. ik heb boven mijn riem een zwemband hoe ik het moet noemen en ik vind het verschrikkelijk lelijk ik wil dat zo graag weg hebben en ook dikken benen.. :-( ik wil ook in de zomer lekker op mijn bikini lopen.. maar ik kan het steeds niet ik doe steeds lijnen en ik val maar niets af.. en sporten natuurlijk ook! ik weet me geen raad meer.. Groetjes Maggie..

  Reageer
 15. Nicole ·

  Hoi, LIEF meisje, Leer van jezelf te houden en begin daarmee door jezelf te prijzen dat je al zover gekomen bent, ik heb er echt bewondering voor! Groetjes van Nicole.

  Reageer
 16. Regina ·

  Lief vet meisje, je moet eerst minimaal 10 tot 15 minuten zorgen voor een warming-up, anders ga je geen vet verbranden, doe ook elke dag iets anders, anders raakt je lichaam gewend aan je oefeningen en duurt het nog langer, alle extra beweging is goed, ga eens een half uurtje trappen lopen, snelwandelen etc. probeer elke dag een andere buikoefening te doen, ik spreek uit ervaring van zo’n 8 jaar… het werkt, zolang je het maar volhoudt!!! kop op meid … go for it, want de ouder je wordt, de moeilijker het vet eraf gaat!

  Reageer
 17. VETmeisje ·

  Hallo, Ik ben een meisje van 15. ik woog vorig jaar maart 92 kilo met een lengte van 1,72 m. Nu ben ik afgevallen en weeg ik 75 kilo met een lengte van 1.74 m. alleen ik heb nog steeds heel erg veel vet bij mij buik hangen (de omvang van mijn buik is 97 cm. vandaar!) Ik wil dit zo graag weg hebben! Ik doe nu sinds donderdag iedere ochtend een half uur op de hometrainer fietsen. ik begin met 5 minuten rustig, dan 3 min. snel, 3 min. rustig, en zo doorgaan tot ik op de 30 minuten zit en ik eindig met 5 minuten rustig. Maar ik weet niet of dit genoeg is en of ik het überhaupt wel goed doe? 21 augustus begint onze school is en ik wou eigenlijk dat het dan al weg was, ma ja dit zal niet mogelijk zijn… Zou u mij alstublieft tips of iets kunnen geven?? heel erg bedankt alvast!! O ja en hoeveel cm slanker kun je ongeveer worden in 1 week? Zou u alstublieft uw reactie willen sturen??

  Reageer
 18. Angelique ·

  Nah ik vind het allemaal b#llsh!t, je bent wie je bent. En als je wilt afvallen moet je er echt zelf wat voor doen. Het is je eigen verantwoordelijkheid en je hebt er ook zelf voor gezorgd dat die ‘zwembandjes’ eraan kwamen dus je zorgt ook helemaal zelf weer dat ze eraf gaan.

  Reageer
 19. Erik de Jong ·

  Plaatselijk vet kwijtraken is absoluut onmogelijk met lijnen of sporten. Ik heb al bijna 20 jaar een fitness & healthclub, dus ik spreek uit ervaring: het kan niet! Er zijn slechts drie methodes om plaatselijk vetcellen te VERWIJDEREN: operatieve liposuctie, chemische liposuctie door injectie met chemische stoffen en ultrashape, verwijdering d.m.v. ultrasone geluidspulsen (zoals niersteenvergruizing, zie ook Slimshapers.nl). Alle andere methodes zijn tijdelijk en gebaseerd op vochtverlies en/of compressie effecten. M.v.g. Erik

  Reageer
 20. Gretha ·

  Er worden heel veel verschillende manieren van afvallen bedacht. Op de website Vacunaut.co.uk claimen ze dat plaatselijk afvallen wel zou kunnen door tijdens het bewegen de huid met vacuum en druk te masseren. In Nederland zijn er enkele plaatsen waar dit gedaan wordt. Het is alleen wel prijzig. Vraag is nu, werkt dit, of zijn het mooie beloften voor veel geld?

  Reageer
  • Paul ·

   Er zijn steeds meer apparaten op basis van vacuümtherapie, cold lasers en/of ultrageluidsgolven die beloven vet als sneeuw voor de zon te doen verdwijnen. Denk maar eens aan UltraShape, MYA en Zerona / Verju… Zie eventueel ook: De werking en resultaten van elektronische afslankapparaten… Puntje bij paaltje zie ik vooral heel veel mooie beloften van producenten voorbijkomen en niet of nauwelijks positieve verhalen van ervaringsdeskundigen…

 21. WW ·

  Hoi Jay, “Daarom klagen mannen vaak dat hun gezicht zo dun lijkt terwijl ze nog wel een ‘zwembandje’ hebben”… Op die plek beginnen je buikspieren, dus daar zit, zelfs als er geen vet zit, al een natuurlijke bobbel. Groetjes WW

  Reageer
 22. Jay Wii-key ·

  Wat ik mij afvraag is: waarom heb ik precies boven mijn riem de dikste vetlaag? onder mijn riem zit er haast niks… zou dit betekenen dat vet het “liefst” plaats neemt in zones waar het zich makkelijk kan ophopen?

  Reageer
  • Paul ·

   Bedoel je te vragen of een riem vetopslag kan tegenhouden? In dat geval is het antwoord ‘nee’. Mensen slaan van nature simpelweg gemakkelijk vet op ronde de buik (zwembandje of bierbuikje) en op de heupen… Een riem beïnvloedt deze vetstapeling niet…

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.