ADHD dieet

Naam: ADHD dieet
Dieetsoort: Medisch dieet
Aantal calorieën per dag: N.v.t. het ADHD dieet geeft geen richtlijnen voor een specifiek aantal calorieën per dag.
Caloriewaarde:

  • N.v.t. (geen sprake van caloriebeperking)
  • Calorisch stabiel (2000 – 2500 kcal. per dag)
  • Caloriebeperkend (1500 – 2000 kcal. per dag)
  • Caloriearm (1000 – 1500 kcal. per dag)
  • Crashdieet (<1000 kcal. per dag)

ADHD dieet – In het kort

Bij het ADHD dieet wordt onderzocht of er een relatie is tussen het gedrag van een kind en de voeding die het kind nuttigt. Als dit zo blijkt te zijn, dan kan het kind in kwestie een op maat gemaakt ADHD dieet voorgeschreven krijgen om gedragsproblemen te verminderen. Ieder kind kan andere voedingsmiddelen hebben waar hij of zij negatief op reageert. Er is dus geen “standaard” ADHD dieet. Een ADHD dieet wordt samengesteld met behulp van een Pelsser-Voeding en Gedrag (PVG)-onderzoek. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door het ADHD Research Centrum.

ADHD dieet – Voedingsschema en richtlijnen

Alvorens eventueel een persoonlijk ADHD dieet wordt samengesteld, volgen kinderen een PVG-dieet. Dit dieet wordt ook wel het “eliminatiedieet” genoemd. Binnen dit dieet worden telkens andere voedingsmiddelen weggelaten of juist toegevoegd, om te kijken hoe het kind erop reageert. Het dieet dient doorgaans 4 tot 5 weken te worden gevolgd. Het wordt nadrukkelijk afgeraden om als ouders zijnde zelf te experimenteren met een PVG-dieet zonder professionele hulp.

ADHD dieet  – Belangrijkste voedingsmiddelen

Welke voedingsmiddelen tijdens het PVG-dieet wel of juist niet genuttigd mogen worden, wordt per individu vastgesteld. Dit is onder meer afhankelijk van de uitkomst van eerder (psychologisch en psychiatrisch) onderzoek. Er is dus niets te zeggen over de exacte inhoud van het dieet.

ADHD dieet – Tot slot

Het PVG-dieet is gedegen medische onderzoeksmethode om te bepalen of voeding de oorzaak is van bepaalde gedragsstoornissen bij kinderen. Uit onderzoek is gebleken dat bij meer dan 60 procent van de kinderen met ADHD voeding (deels) verantwoordelijk is voor de problemen. Op basis van de uitkomst van het PVG-dieet wordt voor ieder kind een persoonlijk ADHD-dieet opgesteld om gedragsproblemen zoveel mogelijk te voorkomen.

Andere medische diëten

Candida dieet
Cholesterol verlagend dieet
Darm dieet
DASH dieet
Dr. Houtsmullerdieet
Glutenvrij dieet
Hypoglycemie dieet
Jicht dieet
Ketogeen Dieet
Koemelkvrij dieet
Maagdarmsparend dieet
Moerman Dieet
Specifieke Koolhydraten Dieet
Ziekenhuisdieet

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.