Oedeem in het gezicht wordt ook wel faciaal oedeem, gezichtsoedeem, aangezichtsoedeem of gelaatsoedeem’ genoemd Er hoopt zich in zulke gevallen vocht op onder de gezichtshuid en dat resulteert in een opgezwollen aangezicht. Oedeem onder de gezichtshuid staat zodoende ook wel bekend als:

 • Pafferig gezicht
 • Opgezwollen gelaat
 • Gezwollen hoofd

Oorzaken van gezichtsoedeem
Gelaatsoedeem kan optreden door toedoen van medicijnen, hormonen, voedingsstoffen etc. Het kan echter ook gaan om een ontstekingsreactie of auto-immuunreactie gaan van de huid of van dieper gelegen weefsels. Een bekende vorm van oedeem in het gelaat is de typerende zwelling van ogen, lippen en hals als gevolg van een schildklieraandoening: myxoedeem.

Zo kun je specifiek te maken hebben met mondoedeem (o.a. in lippen, tong, huig, verhemelte & keel), maar ook met kaakoedeen door tand- & kaakproblemen, tandvleesoedeem, o.a. door tandvleesontsteking oftewel gingivitis, tongoedeem of neusoedeem door allergische reactie of oedeemvorming in het vlezige oor. Etc. etc. etc.

Als je gezicht in relatief korte tijd en zonder aanwijsbare reden pafferig wordt, je volledige hoofd groter lijkt qua omvang en de gezichtshuid strakker lijkt te staan, dan is er naar alle waarschijnlijkheid sprake van faciaal oedeem.

Oedeem in mond & keel

Oedeemzwelling in de mondholte en/of keelholte kan acuut levensbedreigend zijn omdat een dergelijke zwelling de ademhaling kan belemmeren en zodoende tot verstikking kan leiden. Oedeem in keelholte of slokdarm(hoofd) staat tevens bekend als faryngaal oedeem, faryngeale vochtophoping of pharyngeale vochtretentie. Laryngeaal of laryngaal oedeem betreft vochtstapeling in het strottenhoofd. Men onderscheidt onder andere:

 • Faryngeaal oedeem (in keel)
 • Laryngeaal oedeem (in strottenhoofd)
 • Glottaal / epiglottaal oedeem (in stembanden)
 • Labiaal oedeem (in lippen)
 • Linguaal / sublinguaal oedeem (in tong)
 • Uvula-oedeem / uvulair oedeem (in huig & zacht gehemelte)
 • Palataal oedeem (in hard verhemelte)
 • Gingivaal oedeem (in tandvlees)
 • Parodontaal oedeem (in steunweefsel)
 • Nasaal oedeem (in neus)

Het strottenhoofd oftewel de strot staat ook wel bekend als ‘larynx’. Strottenhoofdoedeem wordt zodoende ook wel larynxoedeem genoemd. Oedeem in stembanden en stemspleet staat ook wel bekend als glottisoedeem. In dat geval is er veelal sprake van zwelling van epiglottis, arytenoïden, valse stemplooien en/of subglottisch gebied.

Een bekende vorm van oedeem die de keel (stembanden + strottenhoofd) aandoet is oedeem van Reinke oftewel Reinkes oedeem. Daarnaast gaat ook allergisch angio-oedeem veelvuldig gepaard met gevaarlijke vochtstapeling in mond(slijmvlies) en/of keel(slijmvlies).

Oedeem binnen het ademhalingsstelsel (mond, neusholten, keelholte, strottenhoofd, luchtpijp en/of longen) wordt ook nog weleens respiratoir oedeem genoemd.

Tot slot

Oedeem in gezicht, mond of keel wordt doorgaans direct of in ieder geval snel opgemerkt omdat je je er vanwege de vele zintuigen in het hoofd continu bewust van bent. En zo niet, dan valt het iemand in je omgeving waarschijnlijk wel op.

Bij onverklaarbare zwelling van gelaat, keel of volledige hoofd kun je maar beter direct medisch advies inwinnen bij huisarts of specialist. Dat geldt des te meer als je allergisch bent of in het verleden te kampen hebt gehad met anafylaxie: een extreem hevige tot levensbedreigende allergische reactie. In dat geval is medische hulp namelijk absoluut spoedeisend!

Heb jij ervaring met oedeem van hoofd, gezicht of ademhalingsstelsel? Deel jouw ervaringen, bevindingen en tips hieronder met lotgenoten…

72 Reacties

 1. 2 weken geleden kreeg ik ineens opgezwollen ogen en gezicht ik zie er niet uit vanwat zou dat zijn

 2. Sinds een half jaar een zoem in mijn oor. Nu ben ik sinds 4 weken slechthorend aan een kant. Ook dizzy.
  Aan dezelfde kant heb ik wazig zicht. Sinds een paar dagen heb ik, wederom aan dezelfde kant, oedeem op de wang en neus. Neurologisch op de MRI geen afwijkingen te zien. Oogarts ziet ook geen afwijkingen in het oog Evenwichtstest volgt binnenkort. Daarna uitslag KNO. Advies is welkom.

 3. Ook last van opgezette wangen. Eerst in mijn linkerwang, net onder mijn jukbeen een pijnloze zwelling en een paar dagen later hetzelfde in mijn rechterwang die goed rood was. De zwelling in mijn linkerwang is inmiddels bijna weg. Rechts wel minder, niet meer rood maar nog goed voelbaar. Mijn huisarts heeft geen idee wat het is of waardoor het komt, buiten dat het niet mijn oorspeekselklieren zijn en het in de huid zit. Maar waarom zo ineens zonder gebitsproblemen of verkoudheid. Conditie, stress!

 4. Sinds oktober 2017 heb ik last van galbulten op sommige dagen heb ik helemaal geen rode vlekken andere dagen zit het op mijn romp, benen en armen. Soms heb ik het geluk dat ik s ochtends wakker met een dik oog of lip. Ben al bij de allergoloog geweest en bloedtesten laten uitvoeren hier kwam niks uit behalve dat ik allergisch ben voor huisstofmijt en pollen. Hiervoor heb ik histamine gekregen maar heb het gevoel dat het niet werkt. Vandaag vanuit het niks een dikke wang in de middag en helemaal vol met galbulten. Word er hopeloos van omdat er blijkbaar in 98% van de gevallen de oorzaak onbekend is.

  • Ik herken je klachten en bij een allergoloog en dermatoloog geweest. Wel in een academisch ziekenhuis. In een streekziekenhuis hebben ze hier minder verstand van. De rode vlekken lijken mij urticaria. De allergoloog heeft mij een combinatie van ranitidine / levocetirizine gegeven. De rode vlekken zijn nooit meer teruggekomen. De zwellingen nog wel, maar met medicatie is dit onder controle. Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

 5. Ik heb sinds 2 weken last van zwellingen in mijn gezicht. Het ontstaat ‘s nachts en wordt in de loop van de dag minder. Het begon ermee dat mijn ogen dikker waren, maar het lijkt wel of het elke dag iets erger wordt, want nu is ook mijn linkerkaak ‘s ochtends opgezwollen. Ik slaap slecht, omdat ik wakker word van pijn aan mijn kaak door de zwelling die ontstaat. De pijn trekt weg als ik opgestaan ben en dan voelt mijn kaak wat verdoofd aan. Mijn ogen zijn elke morgen enorm opgezwollen, zowel boven als onder het oog. Ook dit wordt in de loop van de dag minder, maar verdwijnt niet helemaal. Van de huisarts kunsttranen en ooggel gekregen, omdat mijn ogen erg droog zijn. Antihistamine pillen helpen niet. Is er iemand die een idee heeft wat dit is en wat eraan gedaan kan worden?

  • Ik heb precies hetzelfde. Ogen en wangen behoorlijk gezwollen. Heb me toch wallen onder mijn ogen… Hele vochtzakken. Huisarts denkt niet aan allergie maar heeft verder ook geen idee. Tong is ook helemaal dik. Gewoon weer naar huis gestuurd en geen onderzoek verder.

  • Het is bij mij gelukkig weg, bleek door een ontsteking bij mijn verstandskies te komen. Huisarts, tandarts en kaakchirurg zeiden dat het daar niet van kon komen, maar na antibioticakuur en verwijdering van de kies waren alle klachten weg.

 6. Hallo ik ben Lieke 21 jaar. Ik heb last van zwelling in de tong en het keelgedeelte. Ben nu een jaar onder behandeling in het ziekenhuis. Ik zat bij het AMC Amsterdam, maar ben nu naar het Radboud Ziekenhuis gegaan, omdat ze in het AMC er niet achter kunnen komen wat het is. Het is zo enorm heftig eng als je dit hebt. Ik zou graag een keer met iemand willen kletsen die in dezelfde situatie zit. Xxx

 7. Dag Paul, Ik heb tijdens mijn zwangerschap veel vocht vastgehouden bij mij neus en er is ook geconstateerd dat ik carpaal tunnel syndroom heb door mij zwangerschap. Nas mijn bevalling is mijn neus nog steeds dik en opgezwollen. We zijn nu een jaar verder en ik zie geen verandering terwijl dat wel zou moeten zijn omdat het al een jaar geleden is. Wat mij ook is opgevallen dat als ik net de douche uit kom dat min neus ook opzwelt en dat ik van die paarse vlekken krijg rondom mij neus. En als ik in aanraking komen met de zon nieuwe dan zwelt die ook op. Ik weet niet wat het zou kunnen zijn. Ik wil zo graag mijn oude neus terug. Kan je hier wat over vertellen en wat ik nou kan gaan doen. M.v.g. Ratiba

 8. In 2012 heb ik voor het eerst een oedeem gekregen. Deze was toen op de romp. Sindsdien heb ik elk jaar ongeveer 20 reacties. Ik heb er last van augustus/november tot januari/maart. Ze zitten altijd links en zijn langzaam van mijn romp, naar de zij, oksel, nek en het hoofd getrokken. Nu heb ik ze altijd op mijn gezicht (en links). Denk aan wang, kaak, wenkbrauw, lip en slaap. Ben al bij verschillende medische specialisten geweest (internist, allergoloog, diëtist). Maar eigenlijk kan niemand wat vinden. Mijn huisarts probeert nu wat dingen op me uit om te kijken of er iets helpt. Tot nu toe heb ik (in hoge dosis) geprobeerd: loratadine, mometason-furoaat aurobindo (wat zou moeten helpen bij huisstofmijt of schimmel allergie ) en prednison. Maar eigenlijk lijkt niets echt te werken. De predison leek even aan te slaan omdat het een oedeem sterk had laten afnemen, maar tijdens de kuur kreeg ik toch weer last van nieuwe reacties. Ik probeer zelf eea uit: andere shampoos (hypoallergeen), smeer geen zalf/creme meer op mijn gezicht, andere waspoeper, geen wasverzachter. Ik heb er ook last van bij andere mensen/buitenland en zojuist gevraagd of mijn tandarts nog een idee heeft (maar dat lijkt me niet). Ik twijfel er nu aan of het wel een allergische reactie is, zoals iedereen aanneemt. Maar ik zou nu echt niet meer weten wat ik kan proberen, heeft iemand nog tips voor me? Bestaat er niet ergens een checklist waarop je kan afvinken wat het niet is en zo naar een (mogelijke) oplossing leidt?

  • Hoi, Ik herken deels je verhaal. Ik heb nu ruim 7 jaar last van oedeem in mijn gezicht. Het begint te trekken in het begin en te vervelen onderhuids. Dan krijg je de fase dat mijn gezicht roos wordt. Langzaam sluipt het vocht in mij hele gezicht. Dan verdwijnt de roodheid ook. Dan maakt het plaats voor een heel naar gevoel in mijn hals alsof er iets drukt. ( niet benauwd) . Dat voelt heel vervelend. Je kan nog maar aan 1 ding denken. Vocht zit soms ook bij mijn wenkbrauwen maar meer in mijn wangen en kaaklijn en iets in mijn hals. Ben al naar meerdere artsen geweest en niemand kan iets vinden. Heb het bij vlagen in alle maanden maar niet in de zomermaanden. Dit hele traject duurt een maand voordat het weer normaal is. Elke keer beangstigd het me weer gek genoeg. Geen idee wat het is of waar en van komt. Het doet ook pijn en voelt heel vervelend ook met praten. Bij oedeemtheraoeut geweest en lijkt wel te helpen. Ook ooit antibiotica en prednison stootkuur gehad maar hielp niets. Bizar fenomeen. Heeft iemand hier ook last van?

 9. Veerle Heymans Reageer

  Ondanks plaspil om de 2 dagen, blijf ik vocht houden in mijn gezicht. Als ik ze dagelijks neem is het beter. Maar dat vindt mijn arts teveel. Ik heb Syringomyelie, neem voor de zenuwpijnen hoogste dosis Lyrica. Volgens mij komt het door de medicatie. Maar mijn dokter zegt dat het door mijn ziekte komt. Fibromyalgie heb ik eveneens. Ook iemand dit probleem?

  • Als je denkt dat het door je medicijnen komt, dan heb je daar waarschijnlijk gelijk in. Niet aan jezelf twijfelen maar gaan onderzoeken. Artsen zeggen wel eens vaker wat.

 10. Hallo iedereen ik heb een klein vraagje ik maak me een beetje zorgen om een vriend van mij altijd wanneer hij eet zwellen zijn slaapspieren op aan de twee kanten ik hoop dat het woord juist is zou iemand mij er a.u.b. met kunnen helpen want hij durft ook niet naar de dokter gaan omdat hij bang is dat hij iets ergs heeft hij heeft het nu all bijna een jaar m.v.g. fiona

 11. Heey Paul, Ik heb een tijdje aan zware medicatie gezeten voor mijn acne (isotretinoïne). Tijdens de kuur geen pijnstillers gepakt maar toen ik een week klaar was heb ik een ibuprofen gepakt (ik voelde me toen ook niet zo lekker). Daarna heb ik een lichte griep gekregen en zijn mijn lippen en hals gigantisch op gaan zwellen. Het deed geen zeer maar jeukte wel. Na 3 dagen was het volledig weggetrokken. Ik maakte me er zelf niet zo druk om maar mensen om mij heen wel. Ik heb zelf altijd gedacht dat het een soort allergische reactie was… Én van die medicatie én daarna een ibuprofen én een lichte griep… Zou dit mogelijk zijn? Ik heb zelf wel eens vaker dat mijn lip opzwelt (boven óf onder, niet tegelijk) maar dat trekt ook weg na een dag. Kan dit eigenlijk kwaad? Ik heb er zelf nooit iets mee gedaan omdat het maar sporadisch is en het niet zeer doet en toch vanzelf weer wegtrekt… Groetjes Linda

  • Dit klinkt als netelroos c.q. galbulten c.q. urticaria en/of Quincke’s (angio)oedeem, al dan niet door toedoen van een allergische reactie jegens het een of het ander. Op zich is de zwelling zelf niet gevaarlijk, zolang je luchtpijp maar niet wordt dichtgedrukt. De onderliggende oorzaak van de zwelling kan daarentegen wel degelijk schadelijk zijn, maar dat verschilt zeer sterk per aanleiding. En er zijn nogal wat verschillende potentiële aanstichters van vochtstapelingen en galbulten…

 12. Opgeblazen gezicht en hals, sinds ik Lyrica (pregabaline) gebruik. Ik moet de hoogste dosis per dag nemen. Vocht in enkels en voeten weg gekregen met 3 tassen groene thee per dag. Deze drink ik nog steeds. Maar mijn gezicht en hals zijn nog steeds opgezwollen. Mag van artsen niet stoppen met Lyrica. Ik ga moeten vragen naar iets sterkere vochtafdrijvende middelen denk ik… niet leuk. Ik herken mezelf amper in de spiegel. Pffffff…

 13. Goeiedag, ik dieet en sport vaak maar wanneer ik een dagje of 2 niet sport en zwelt men gezicht na elke maaltje lichtjes op en na paar dagen is dit verschil duidelijk, en dit is demotiverend om blijven te sporten :-( men gezicht gaat steeds van scherp naar opgezetter, heb ooit al schildklier en hormonaal onderzoek gedaan maar dit bracht niets op… Ik zit hier al 5 jaar mee en durf daar om niet gaan werken omdat ik van een mooi iemand een Dracula kan worden echt Niet meer leuk :-( wat kan dit zijn en het is telkens na een maaltijd dat men zijkanten van men hoofd (rondom de slaap & men kaken opzwellen) ’s morgens zie ik er altijd terug beter uit maar naar mate de dag vordert wordt dit terug opgezwollen en als ik dan weer sport is dit minder maar als ik ga werken kan ik geen 2-3 uur per dag sporten om een goeie dag te hebben toch ? Dit is toch niet normaal ik zou niet weten waar te beginnen… Heb ooit liposuctie late doen voor hamsterkaken maar het blijft terug komen het probleem… A.u.b. geef me tips, dank je X

  • Treedt het faciale oedeem op na alles wat je eet of uitsluitend na bepaalde specifieke voedingsmiddelen?

 14. Beste, sinds een ruime tijd heb ik last van een hangende vochtophoping links onderaan mijn kin. De huisarts en dermatoloog bezocht, via een verder onderzoek echo en biopsie en resultaat dat het vocht is. De grootte van de zwelling varieert, soms groot, soms klein. Volgens de arts komt het erop neer, niks kwaadaardigs, dus alles in orde… Ikzelf vind het enorm vervelend.

 15. Beste, Ik heb sinds een paar dagen rode vlekken op m’n wangen en ook op m’n kin. Het voelde eerst een beetje plakkerig aan als ik voelde. De volgende dag was dan m’n oog een beetje opgezwollen en een beetje paars / blauwachtig. En m’n bovenlip voelt schraal aan en het brandt een beetje is het iets ergs? herkent u dit?

  • Dit zou een hevige allergische reactie op voeding kunnen zijn. Heb je vooraf iets aparts gegeten?

  • Denk eens aan sulfiet en rode vlekken en blaren aan glycerine zit overal in is ook een zoetstof E422.

 16. Door water drinken krijg ik slijm achter in de keel zwelt op en oren gaan dicht zitten en weg slikken van slijm gaat lastig maar als ik meer water drink word het erger… En krijg het benauwd en rare geluiden in t hoofd geknisper zeg maar. Dokter snapt er niks van… Heb al allergiepil maar werkt niet… Kan het door een blokkade komen in t lichaam waardoor t vocht niet weg kan en t opzwelt? Gr. Tam

 17. In een jaar heb ik zo een 5 maal te maken met opgezwollen lippen en wangen. Gisteren ontstond het spontaan aan t einde van de dag. Zo heftig had ik het nog niet eerder gehad. Ik dacht dat mijn mond uit elkaar zou gaan spatten, zoveel spanning stond erop. Die ochtend had ik wel 1x Naproxen Actavis genomen tegen jicht. Verder heb ik een aantal malen rode vlekken op voeten, armen of heupen. Binnenkort laat ik mijn lever en nieren testen via bloed. Heb je nog andere tips of suggesties voor me? Groeten, Eric (49)

 18. Sinds oktober 2014 had ik een soort verdoofde plek rechts aan de bovenkaak. Allerlei onderzoeken hebben plaatsgevonden door KNO-arts, kaakchirurg en neuroloog. Niets gevonden voor mijn gezicht. Ik had de indruk dat er steeds meer vocht zat rechts. Bij toeval werd er eierstokkanker geconstateerd en na operatie en bijbehorende chemotherapie kreeg ik bij de tweede kuur klachten van zwellingen en daardoor moeilijk eten en praten bij mijn mond. Die klachten heb ik tot op heden noch steeds. Weer naar de KNO-arts en neuroloog geweest, allerlei onderzoeken, maar geen antwoord hierop. Nu is alles rond mijn mond en in mijn mond opgezwollen, vooral boven en onder mijn lippen. Komt dit iemand bekend voor of heeft iemand tips? De artsen weten het ook niet meer…

  • Paula, ik reageer alleen op jouw vraag, vanuit mijn eigen beperkte ervaring. Ik had een opgezwollen gezicht door ontstekingen die dieper gingen bij een beschadiging aan mijn oog. Tot en met mijn tandvlees was opgezwollen. Toen heb ik magnesium olie op mijn gezicht gesmeerd en binnen een kwartier was vrijwel alles normaal. Het is goedkoop spul en als het niet werkt kun je het meteen afwassen met water. Je kunt het googelen en het is vast in een winkel in je buurt, zo’n natuurdrogist, wel te krijgen. Beterschap!

  • Ik heb aangezichtspijn. Jouw verhaal lijkt wel iets op mijn pijn. Als je op aangezichtspijn googelt herken je misschien iets erin.

 19. Ik heb sinds een maand of 2 last van vocht onder mijn ogen wat soms uitbreid tot het bovenste ooglid en mijn wangen. Ik heb erg vaak hoofdpijn en heb kortgeleden last gehad van sinusitis. Ook heb ik een eenzijdige neuspoliep.

 20. Ik heb sinds oktober vorig jaar last van spontane zwellingen in mijn gezicht, met name ’s ochtends als ik wakker word en heel soms spontaan ’s avonds. Eerst was het alleen mijn onderlip die ging zwellen, inmiddels heb ik aanvallen waarbij tevens mijn bovenlip en gezicht gaan zwellen. Doordat de aanvallen spontaan en vaak ongelegen komen krijg ik er paniek aanvallen bij. De oorzaak weet ik nog niet, de dokter heeft mij doorverwezen naar de allergoloog en ik probeer alle voedingsstoffen te vermijden waarvan ik ook maar vermoed dat ze er iets mee te maken hebben. Inmiddels word ik er moedeloos van… De zwellingen zijn niet pijnlijk, maar tintelingen wel en trekken pas weg na 2 dagen aan de antihistamine. Ik zou graag willen weten of ik specifiekere vragen kan stellen aan mijn huisarts, of misschien zelf maatregelen kan nemen. Ik hoor het graag.

 21. Hallo Paul, Ik reageer heel heftig op bijvoorbeeld medicatie, vaak door zwellingen in mijn gezicht en lijf. Ik heb een poos medicatie geslikt. Ik plofte daar zo’n 16 kg van op en had steeds een ander gezicht, ook bijvoorbeeld de pil geeft problemen. Het gewicht is gelukkig weer weg nu ik gestopt ben. Het was allemaal oedeem. Maar ik kan bijvoorbeeld ook geen supplement als magnesium slikken, daar plof ik ook heel erg van op. Mijn eigen gezicht krijgt plooien waar mensen normaal gesproken rimpels krijgen en mij wangen zien er dan raar uit, neus wordt dik en anders. Verder krijg ik een kaaklijn die er anders uitziet, de strakheid verdwijnt. Mijn ogen lijken veel kleiner. Het stapelt door als ik het blijf gebruiken. Ik merk dat ik ook enigszins last heb van zwelling tijdens mijn eisprong en voor de menstruatie. Hoe kan dat ik hier zo’n last van heb? Is er misschien iets met mijn schildklier waardoor ik zo heftig reageer, een allergie of een Histamine intolerantie? Waar moet ik mij op laten testen of naar welke specialist kan ik het beste doorverwezen worden? Dan kan ik dat aangeven bij mijn huisarts. Alvast bedankt!

 22. Ik heb sinds 3 jaar plots last van gezichtsoedeem. Vreemd genoeg begint het altijd ’s nachts. Zodat ik de volgende ochtend een dik oog, dikke wal, dikke kaak of dikke lip heb. Het trekt en kriebelt. Niet pijnlijk. Maar oooo zo vervelend. Want het maakt mijn gezicht (vooral als het mijn lip is) echt monsterlijk. Dan durf ik echt de deur niet uit. Gelukkig duurt het maar een dag. Ik heb tegenwoordig wel 3 aanvallen per maand. Ik bezoek een allergoloog maar ze kan geen voedselallergie vinden. Wat kan ik specifiek vragen om te onderzoeken bij een volgend bloedonderzoek. Schildklier? Hormonen (41 jaar)? Wat denk jij? Ik moet zelf met dingen komen. Want de arts lijkt het ook niet te weten… en ik wordt moedeloos…

  • Beste Rossy, Eerlijk gezegd komt de aanpak van je allergoloog een tikkeltje vreemd op mij over… Als je hoofdzakelijk (of zelfs uitsluitend) ’s nachts last hebt van faciaal oedeem en geen last hebt van klachten na het eten, dan is een voedselallergie natuurlijk niet de meest voor de hand liggende oorzaak van je gezichtsoedeem. De kans is des te groter dat er sprake is van een contactallergie (iets wat met je gezicht in aanraking komt) of een ademhalingsallergie (iets wat je inhaleert via je neus en mond). Mijn vrouw heeft ook eens een periode last gehad van gezichtsoedeem en de exacte oorzaak hebben we nooit achterhaald. Maar door allerlei aanpassingen en omwisselingen heeft ze er nooit meer last van gehad. Denk bijvoorbeeld eens aan restanten van wasmiddel of wasverzachter op je kussen… warmte, ventilatie en/of luchtvochtigheid op je slaapkamer… iets in de lucht op je slaapkamer (schimmel, huisstof, huisstofmijt, pollen, huisdieren…)… textiel van je beddengoed… bedwants… iets wat je ’s avonds in je badwater of onder de douche gebruikt… een stofje in je nachtcrème… Ik opper maar een aantal dingen, want gezichtsoedeem kan echt met talloze factoren te maken hebben. Vaak is faciaal oedeem in ieder geval gerelateerd aan allergieën en/of netelroos. Jeuken de opgezwollen plekken in je gelaat eigenlijk? Of doen ze pijn? En heb je bijvoorbeeld meer last van gezichtsoedeem tijdens bepaalde perioden van je menstruatiecyclus? Hoe dan ook, heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul

 23. Ik heb sinds een maand een dikke onderkaak. Aan de rechterzijde. Het lijkt vocht. Heb t de huisarts laten zien en die dacht aan een speekselsteen al zijn daar verder geen aanwijzingen voor. Heb verder geen pijn of last. Zie t enkel in de spiegel. Idee wat er aan de hand zou kunnen zijn? Van de huisarts moest ik een tijdje zuurtjes eten en anders terugkomen maar daardoor merk ik geen verschil. Heb het idee dat hij er verder niet zoveel mee kan.

  • Beste Mila, Een dikke, opgezette wang en/of kaak zonder pijn kan van alles betekenen… Bekende oorzaken van een gezwollen kaak zijn onder andere een (al dan niet steriele) kaakontsteking of kaakinfectie — die veelal door een kaakchirurg dient te worden geopend en gedraineerd, een speekselklierontsteking van een onderkaakspeekselklier (al dan niet door afsluiting van een vastzittende speekselsteen), een goedaardig kaakgezwel (een tandvleesverdikking, een tandvleesabces, een irritatiezwelling, een mondinfectie door ’t wrattenvirus (verrucae), een bot-uitstulping c.q. torus op onderkaak of onder tong, het syndroom van Gardner, een keratoacanthoom, een kaakcyste of mondcyste, een odontoom, een speekselkliertumor, een mengtumor of een pleiomorf-adenoom…), een wortelpuntontsteking van een kies waarvan de (gevoels)zenuw reeds dood c.q. afgestorven is en tot slot bof (parotitis epidemica). Zijn je kaakklachten begonnen na een tandartsbezoek of ‘spontaan’? Zonder aanvullende informatie is eigenlijk heel weinig concreets te zeggen over de meest voor de hand liggende oorzaak van je dikke kaak. :( En sowieso ben ik GEEN arts… Als je huisarts niets met je klacht kan, dring dan aan op doorverwijzing naar een kaakspecialist. Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

 24. Beste , in september heb ik een spiraaltje laten plaatsen en na die tijd heb ik last gekregen van een pafferig gezicht waarin ik vocht vasthoud. Ik voel dat erg goed, omdat het trekt. Ook houd ik verder op mijn lichaam vocht vast. Daarnaast ben ik zonder teveel te eten ineens kilo’s aan het aankomen. Ik ben bij de dokter geweest en heb alles laten testen. Die geeft aan dat alles goed is, dus geen schildklierproblemen, hartproblemen, hoge bloeddruk of iets dergelijks. Zou dit dan toch samenhangen met het spiraaltje? Daarvoor had ik de pil en had ik daar eigenlijk geen last van.

  • Beste Lin, In theorie zou je spiraaltje de boosdoener kunnen zijn. Zo zou hierdoor de balans tussen oestrogeen en progesteron kunnen zijn verschoven, wat weer oedeem tot gevolg kan hebben. Ik ben GEEN arts en beweer dan ook geenszins dat je spiraal de oorzaak van je oedeem is, maar het is zeker iets om in gedachten te houden. Wellicht kun je je oestrogeenhuishouding en progesteronhuishouding laten controleren? Zie eventueel ook dit artikel over oedeem door hormonen en dit artikel over hormonaal onderzoek… Sterkte, beterschap en groeten, Paul

 25. Ik heb sinds begin december s avonds een rood gezicht en de dagen erna begon ik op mijn voorhoofd en wangen vocht vast te houden.. Het word steeds erger.. S morgens is het heel vreemd minder. En s avond komt het weer. Het is er wel continue. Ik krijg nu een bloedonderzoek en moest mijn urine inleveren.. Ik heb geen idee waar de roodheid vandaan kan komen.. Moet ook zeggen dat ik er verhoging bij heb en mij er ziek door voel.

 26. Vraagje: stilletjes beginnen mijn gezicht en ogen meer en meer op te zwellen, ’s morgens is het heel erg. Ik ben ook heel moe, uitgeput, zou dik bloed hebben… Ben radeloos, durf niet goed buiten komen met mijn wallen en dikke oogleden. Wat zou het kunnen zijn?

 27. Hallo Paul, Vorig jaar een oedeem in mijn huig gehad… daarvoor keelpijn gehad. Ik werd ’s nachts wakker met een pijnlijk getrokken gehemelte.. Ik ben hier ontzettend van geschrokken omdat er werkelijk een balletje in mijn keel had waardoor ik veel moest kokhalzen. Natuurlijk was er paniek als je op die manier gewekt wordt. Ik ben toen naar de huisartsenpost geweest en daar werd verteld er niets aan te kunnen. Het vervelende is dat elke keer als ik nu een beetje keelpijn heb ik weer heel onrustig word.. de angst om het weer te krijgen.. omdat ik simpelweg niet weet hoe het komt of wat ik kan doen om het te voorkomen. U nog tips??

  • Hebben je artsen wel een specifieke diagnose gesteld? Waar zou het ‘balletje’ volgens hen uit bestaan? Was het daadwerkelijk afkomstig vanuit de huig of wellicht toch vanuit schildklier, bijschildklier, lymfeklier, stemband, slokdarm, luchtpijp of iets dergelijks? En wat was volgens hen de oorzaak: voeding, medicatie, allergische reactie, infectie, tekortschietend regelsystemen? Zonder de oorzaak, aard en aanleiding van de zwelling te kennen, is het heel moeilijk hier uitspraken over te doen…

 28. Beste Paul, Ik heb ’s ochtends een geheel gezwollen gezicht, in de loop van de dag neemt dit af. Ook heb ik regelmatig last van mijn keel, hij is dik wat het slikken dan erg bemoeilijkt. Ook dit zakt weer af en kan dan een paar dagen weg of minder zijn. Mijn onderbenen houden ook veel vocht vast, dit wordt echter in de loop van de dag erger. Zelfs bij losse sokken komt er een verdikking en rand alsof ze erg strak gezeten hebben. Het lijkt er ook op of ik in mijn buik vocht vasthoud. De reacties heb ik doorgelezen en heb al het een en ander gelezen over alcohol en de lever. Ik heb jaren veel alcohol gedronken, hedendaags is dit nog 1 tot 2x in de week. Ik drink dan wel 1 fles wijn leeg. Heb ik waarschijnlijk een beschadiging aan mijn lever? Of is er iets anders aan de hand, en kan ik hier (nog) iets aan doen?

  • Beste Caroline, Het is onmogelijk om aan de hand van je verhaal een leverfunctiestoornis te bevestigen, dan wel uit te sluiten. Sowieso ben ik geen arts en kan ik dus geen diagnoses stellen. Als je je zorgen maakt over je leverfunctie kun je je huisarts eventueel om een leverfunctietest vragen. Maar het totaalpakket aan symptomen die je beschrijft (waaronder faciaal oedeem en keelklachten), past echter des te meer bij schildklierproblemen. Zie desgewenst ook dit artikel over schildkliersymptomen. Sowieso zou ik de klachten die je ervaart eens bespreken met je huisarts. Sterkte ermee! Groeten, Paul

 29. Beste Paul, Sinds twee dagen heb ik nu een opgezwollen gezicht en hals en het voelt heel bobbelig. Dit zijn kleine bobbeltjes. Eerder heb ik weleens een allergische reactie gehad, maar toen waren de bobbels eerder een soort schijven. Het jeukt ook een beetje en brand een beetje. Ik werd er ineens mee wakker. Gisteren heb ik fexofenadine ingenomen tegen allergische reactie. Nu op dag twee, is de oedeem nog erger. Ik was te laat om de dokter te bellen. Denk je dat dit een allergische reactie is (kan je bijvoorbeeld ook reageren op schimmels inademen)? En is er iets wat de zwelling kan doen verminderen? Het is nogal ontsierend.

  • Beste Alice, Het is heel lastig om de aard en oorzaak van huidafwijkingen in te schatten zonder ze te hebben gezien… Hoe dan ook mij komt jouw verhaal op mij over als een allergische reactie, bijvoorbeeld op een huidcrème, haarverzorgingsproduct, deodorant, wasmiddel, wasverzachter, make-up of iets wat je hebt gegeten of gedronken. Schimmelallergie kan ook, maar in dat geval zou je eigenlijk vaker last moeten hebben van gelijksoortige huidklachten… tenzij je onlangs ineens in een opvallend schimmelrijke omgeving hebt vertoefd. Heb je sinds kort misschien een nieuw huidverzorgingsproduct, een nieuwe gezichtscrème of een nieuw soort wasmiddel? Voel je je er ook grieperig of koortsig bij? En doen de zwellingen pijn (zoals bij een ontsteking of infectie)? Om welk soort huidreactie het hier precies gaat, durf ik niet te zeggen; sowieso ben ik geen arts… De eerdere schijven/plakkaten die je beschrijft, klinken als urticaria/kwaddels zoals die zich voordoen bij netelroos… De gezwollen bobbels kunnen duiden op Quincke’s oedeem oftewel angio-oedeem. Deze allergische vorm van vochtstapeling doet zich overigens maar al te vaak voor in combinatie met netelroos/galbulten… Let trouwens op: allergiemedicijnen (anti-allergica, en dan met name antihistaminica) zijn maar al te vaak de VEROORZAKER van netelroos en oedeemklachten. In zulke gevallen kan het de moeite waard zijn om een andersoortig antihistaminicum of een corticosteroïden uit te proberen. Maar dit zou je eerst moeten bespreken met je huisarts, dermatoloog of allergoloog. Sterkte ermee! Groeten, Paul

 30. Na een avond met veel sterke drank (ik denk dat dat de reden is), is mijn wang en hals heel erg opgezwollen. Dit duur nu al 4/5 dagen en neemt nog niet af. Gaat dit vanzelf weg of moet ik naar de dokter?

  • Faciaal oedeem is veeleer het gevolg van langdurig alcoholmisbruik en doorgaans niet van een avondje doorhalen… Al komt het weleens voor dat iemands gezicht opzwelt na een alcoholisch feestje. Hoe dan ook zou dit bijvoorbeeld ook om een allergische reactie of andersoortige ontstekingsreactie kunnen gaan, al dan niet gerelateerd aan de nieren, lever, schildklier of iets dergelijks. Persoonlijk zou ik er dan ook absoluut even mee langs de huisarts gaan, al is het maar uit voorzorg. Gezichtsoedeem door een avondje overmatig alcohol consumeren behoort al met al zeker tot de opties, maar persoonlijk zou ik dit door een arts laten confirmeren dan wel uitsluiten… Sterkte!

 31. Vraagje… Heb de laatste weken vrij onregelmatig opzwellingen in mijn gezicht. Het doet geen pijn, maar voelt aan als een verdoving die bijna uitgewerkt is als je van de tandarts komt. Soms een stukje op mijn voorhoofd, dan boven mijn bovenlip, ogen bovenaan… Dus het is telkens wisselend en na een paar uurtjes trekt de gevoelloosheid weer weg. Heb net van mijn tandarts vernomen dat ik tandvleesontsteking heb en het bot waar mijn tanden in zitten aan het verdwijnen is door die ontsteking. Dus mijn vraag is of die opzwellingen die af en toe eens optreden daarmee te maken kunnen hebben?

  • Beste Fatima, Een diepe tandvleesontsteking (parodontitis) die tot in het kaakbeen reikt, is eigenlijk geen tandvleesontsteking meer. Men spreekt dan veeleer van een kaakbeenontsteking/kaakbotnontsteking. In zulke gevallen kan een tandvleesoperatie nodig zijn, waarbij het zieke botweefsel dient te worden weggehaald. Als de ontsteking in de kaakweefsels zenuwen aantast, kan dat leiden tot een slapend, verdoofd of dood gevoel, maar ook tot prikkelingen/tintelingen, oncontroleerbare spiersamentrekkinkjes (kleine spasmen/krampjes), intense zenuwpijn en andersoortige zenuwproblemen. Zwelling van het gezicht (en voornamelijk zwellingen rondom de bijholten, dus nabij de wangen, kaken, oogkassen e.a.) kan inderdaad ook het gevolg zijn van een dergelijke kaakontsteking, maar dat hoeft niet per se. Onwijs veel sterkte ermee! Groeten, Paul

 32. Beste, Ik heb sinds drie weken een ontsteking in de linker bovenkaak. Bij de verstandskies. Of een kaakholteontsteking. Weten ze nog niet… Na een kuurtje begon de pijn vanaf de slaap en oor weg te trekken en een beetje bij de kaak. In tijd van een week de kuur te hebben zwol mijn voorhoofd op en zakte het vocht onder het oog maar ook deels nog in het voorhoofd. Nou lijkt het alsof het daar blijft hangen. Als ik op mijn voorhoofd druk met een vingertop kun je de dikte vergelijken met een muismatje van de computer. Aanstaande dinsdag moet ik naar de kaakchirurg voor een scan en waarschijnlijk trekken ze de links bovenste verstandskies en zou de irritatie weg moeten zijn. Wat denk u van het vocht in het gezicht? Ik lijk wel alsof ik heb gevochten met Badr Hari.

 33. Mijn zus is sinds een paar weken hevig beginnen drinken om emotionele redenen. Ze zegt er alle afspraken, vakanties e.d. voor af om toch te kunnen drinken. Meestal drinkt ze 3 liter wijn per dag aangevuld met blikjes bier. Sinds een paar dagen is ze van kop tot teen tweemaal in omvang toegenomen. Alles is zodanig opgezwollen dat ze bijna onherkenbaar is. Ze beweert medicatie te nemen om niet meer te drinken, maar vermoed dat ze dat nog stevig door drinkt. Wat zou de reden zijn dat alles zo opgezwollen is? Haar hoofd is tweemaal groter, haar buik is enorm (en ze heeft er nooit één gehad) en ook armen en benen zijn gigantisch.

  • Dit zou kunnen duiden op overbelasting van de lever. Bepaalde “medicamenten om niet meet te drinken” (disulfiram, chloordiazepoxide, acamprosaat, naltrexon e.a.) kunnen soms ook voor vochtstapeling zorgen, maar de kans is groter dat het vasthouden van vocht verband houdt met overmatige alcoholconsumptie; al dan niet door toedoen van leverproblemen.

 34. Na te lang in de zon hebben gezeten en veel te lange en drukke dagen was mijn gezicht gister verbrand en een beetje dik, vandaag schrok ik vreselijk toen ik in de spiegel keek. Er zit veel vocht in mijn huid rond m’n wangen en m’n onderste oogleden. Dit is echt vreselijk, mijn gezicht voelt zo bekneld… Weet iemand iets wat helpt???

 35. Hallo Paul, deze week is op mijn verzoek de schildklier functie bepaald… uitslag: vrij T4 = 6, TSH = 110. Ja je leest het goed, 110. Het bloed was twee keer gecontroleerd. Ik moest direct met Thyrax beginnen en binnenkort zal ik op de afdeling endocrinologie verwacht worden. Ik heb echter een vraag… Dat de TSH zo ontzettend hoog is, geeft dit aan dat het probleem al heel lang bestaat? De reden waarom ik mijn schildklierfuncties liet prikken was o.a. omdat mijn oogleden zo gezwollen waren en er vochtzakken onder mijn ogen verschenen. Mijn vraag hierop: trekt dit weer weg als je goed bent ingesteld? Zijn er eventueel aanvullende behandelingen voor dit oedeem, want ik ervaar het als zeer ontsierend.

  • Nee, de hoogte van je TSH hoeft in principe niets te zeggen over de bestaansduur van je schildklierprobleem. In dit artikel over TSH-waarden (en de 270+ reacties daaronder) kun je hier desgewenst alles over lezen… Oogproblemen in combinatie met schildklierproblemen zou overigens kunnen duiden op de Ziekte van Graves. Hopelijk krijg je snel duidelijkheid! Heel veel sterkte in elk geval! Groeten, Paul

 36. Ik had een vraag. Ongeveer twee weken geleden ben ik gevallen met mijn fiets en tegen een paal beland. De eerste week zat mijn hele gezicht vol met vocht dat langzaam van mijn voorhoofd naar beneden ging richting mijn ogen en wangen. Ik ben toen naar de spoed gereden, maar daar zeiden ze dat dat allemaal normaal was. Nu een week later is het vocht weggetrokken, maar toch merk ik op dat mijn gezicht dikker of molliger is als ervoor. Weet iemand of er nog steeds vocht in mijn gezicht kan zitten? En of dit nog weg gaat? En hoelang dit ongeveer kan duren?

 37. Hoi. Ik had een vraagje? Ik neem momenteel cortisone. Ik weet dat je daar van opzwelt in je gezicht en ik zit nu momenteel in die fase. Maar kan je daar ook iets aan doen?

  • Cortison oftewel cortisone is een exogene, synthetische en medicinale variant van bijnierschorshormoon die vooral werkzaam is tegen ontstekingen. Cortison wordt door het lichaam omgezet in hydrocortison oftewel cortisol. Het klopt dat cortisongebruik na verloop van tijd kan leiden tot gezichtsverdikking en op den duur tot een zogenaamd vollemaansgezicht. Het al dan niet optreden van gelaatszwelling is voornamelijk afhankelijk van de dosering en gebruiksduur van cortison. De zwelling van het gezicht is een bijwerking die geleidelijk ontstaat na langdurige inname… dus niet zomaar door een laag-geconcentreerd cortisonzalfje, maar wel door hoge doses cortisonpillen. Helaas kun je weinig doen tegen een opgezwollen gezicht door cortisongebruik. Ik weet niet om welke reden je cortison gebruikt, maar onthoud dat een vollemaansgezicht geleidelijk aan weer zal verdwijnen na stopzetting van de medicatie. Stoppen met cortisonpillen gebeurt doorgaans middels geleidelijke afbouw qua dosering onder begeleiding/supervisie van een arts, waardoor de bijnierschors de hormoonproductie stilaan weer kan oppakken. Nogmaals: ik ken je achtergrond totaal niet, maar wellicht kun je met je arts een afbouwplan voor je cortisongebruik bespreken. Heel veel sterkte in ieder geval!

 38. Myrjam Vandierendonck Reageer

  Beste, Ik heb ook sinds verschillende jaren regelmatig last van zwellingen in mijn gezicht door overmatig vocht vasthouden, dikwijls op mijn kaken, en nadien zakt dit naar onder waardoor ik hangkaken lijk te hebben. Ik kan dit inderdaad door medicatie krijgen, zoals bepaalde soorten antibiotica, of andere medicatie zoals bloeddrukverlagers of aspirine. Ook zonder medicamenten lijk ik soms te zwellen, wat ik vroeger nooit had. Mijn leeftijd is 56 jaar, en ik krijg dit soms ook door erge stress. Koude kompressen of koud water en of ijs kunnen het probleem een beetje verlichten. Ik probeerde antihistaminica zonder resultaat, integendeel zelfs. Als ik enkel eten uit de biowinkel haal, lijkt het toch ook minder vaak op te komen zetten. Ik ben ook een beetje radeloos. Het maakt dat ik een heel ander uiterlijk heb dan normaal, het maakt me enorm triest. Artsen uit een universitair ziekenhuis vinden niets bijzonders, en vinden niet echt een oorzaak van het gezichtsoedeem, alhoewel men me adviseert om proberen minder stress in mijn leven te krijgen, wat niet evident is in mijn leven. Tegenwoordig heb ik nogal last van nachtelijke krampen in beide armen, steeds als ik wakker word, en een misselijk gevoel. Een tijdje terug had ik ook hartritmestoornissen die door een bètablokker zijn afgenomen. Als ik zo’n ‘aanval’ heb gekregen, is mijn gezicht doorgaans ook erg gezwollen. Ik ga eens proberen om het uiteinde van mijn bed hoger te zetten. Zouden deze klachten met maagzuur kunnen te maken hebben? An mijn hart werd er tot nog toe niets speciaals gevonden. Dus, moest er iemand nog tips hebben voor mijn gezichtsoedeem, zou ik erg dankbaar zijn.

  • Beste Myrjam, De onderliggende oorzaak van je gezichtsoedeem zou echt van alles kunnen zijn. Misschien een bijwerking van 1 van je medicijnen (of een de onderlinge combinatie van medicamenten)… Misschien een voedselallergie, aangezien je ook weleens misselijk bent en minder klachten ervaart bij bepaald soort voedingsmiddelen… Misschien een hormonaal probleem (overgangskwaal)… Ook je hartpompfunctie kan inderdaad de interne vochtbalans beïnvloeden. Hetzelfde geldt voor een tekort of overschot aan bepaalde elektrolytische mineralen (met name kalium, magnesium, calcium of natrium) of vitamines (met name D of B-complex). Een minerale disbalans lijkt me niet eens onwaarschijnlijk, aangezien je ook te kampen hebt met nachtelijke spierkrampen. Is je bloed al eens uitgebreid gecontroleerd op o.a. mineralen, vitamines, schildklierwaarden en leverwaarden? Ik ben benieuwd… Heel veel sterkte + beterschap in ieder geval! Groeten, Paul

 39. Pascale Augustinus Reageer

  Het is een lang verhaal en ik ben ondertussen radeloos. Vier maanden geleden kreeg ik na het aanbrengen van een serum plotseling gezwollen oogleden en vochtophoping onder mijn ogen. Tevens had ik het gevoel alsof mijn hele gezicht in brand stond. Dit heeft zich uitgebreid naar zwelling van gezicht, keel, oogleden, doof gevoel in oren, wazig zien, droge huid, beslagen en branderige tong en kortademigheid. Mijn gezicht en lippen zijn gevoelloos. Onderzoek in ziekenhuis gehad, heeft niets uitgewezen. Stress is het antwoord. Krijg wel nog een allergietest bij de KNO-arts voor stoffen van buitenaf. Zou den deze klachten mogelijk met een intolerantie of allergie te maken kunnen hebben?

  • Beste Pascale, Een hevige allergische reactie zou kunnen, maar veel van je symptomen doen eveneens denken aan schildklierproblemen. Wat voor onderzoek heb je gehad in het ziekenhuis? Is er bloed afgenomen en gecontroleerd op TSH en schildklierhormonen? En zo niet, is er dan in ieder geval een bloedwaardebepaling gedaan v.w.b. ontstekingswaarden en antistoffen? Sterkte & groeten, Paul

  • Hele tijd geleden.. maar heb je inmiddels een oplossing gevonden? Herken me erg in je verhaal

 40. Douwe Grouwstra Reageer

  Vochtophoping in het gezicht na overmatig gebruik van alcohol; ongeveer 1 week veel sterke drank. Bovenlip opgezwollen, alsmede beide wangen.

  • Zou een intolerantie of allergische reactie kunnen zijn v.w.b. eiwitten of sulfieten zoals die voorkomen in bepaalde soorten wijn, bier en gedestilleerde drank.

  • Zou dat kunnen van alcohol? Ik heb al jaren dikker bovenlip. Al verschillende dokters gecontacteerd, bloed genomen, bioptie lip, dan heb ik cortisone spuit in lip gehad en alles blijft hetzelfde!!! Alleen midden stuk bovenlip dik maar doordat het opzwelt lijkt hele bovenlip gigantisch. Geeft zo een tintelend gevoel, soms ook zo droog dat er wondjes komen.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.