Visoliecapsules: ideaal als je wilt afvallen zonder dieet

Food · Door Ilse

visoliecapsules visolie capsules

Visolie zorgt ervoor dat je gewicht kunt verliezen en dus afvallen zonder dat je écht op dieet hoeft. Het enige wat je moet doen is iets meer bewegen. Dit zeggen Australische wetenschappers naar aanleiding van een grootschalig onderzoek naar visoliecapsules dat zij hebben verricht. (bron)

“We waren erg verrast door de uitkomsten van het onderzoek naar visolie”, zegt onderzoekster Alison Hill. “Zeker omdat we de deelnemers alleen maar hebben gevraagd om iets meer te bewegen dan normaal en hun eetpatroon hetzelfde is gebleven.”

Visolie = afvallen zonder dieet

Het Australische onderzoek naar omega 3-visolievetzuren werd geleid door hoofdonderzoeker Dr. Alison Hill van het Australische Nutritional Physiology Research Centre. Zij gaf dagelijks een ruime dosis omega 3-visolievetzuren aan mensen met zwaarlijvigheid (obesitas). Ter vergelijking werden drie controlegroepen ingezet…

Dr. Hill:“We waren erg verrast door de uitkomsten van het onderzoek naar visolie; zeker omdat we de deelnemers alleen maar hebben gevraagd om iets meer te bewegen dan normaal, en hun eetpatroon hetzelfde is gebleven.Het opvallende was dat alleen de groep die én visolie kreeg toegediend én iets meer moest bewegen afviel. De drie controlegroepen vielen niet af.

Het Australische team gaf elke dag een dosis visolie aan deelnemers met obesitas en vroeg aan ze om iets meer te bewegen dan normaal. Daarnaast was er een controlegroep die dagelijks zonnebloemolie kreeg en ook deze groep moest 3 keer per week 45 minuten lopen.

Ter aanvullende controle waren er ook nog 2 groepen waarvan de ene visolie kreeg zonder extra beweging en de andere zonnebloemolie zonder extra beweging. Wat bleek: uitsluitend de groep die visolie + extra beweging kreeg, boekte noemenswaardige afslankresultaten…

Uitkomsten onderzoek visolie & visoliecapsules

Het opvallende aan de uitslag van bovenstaand onderzoek naar visolie was dat alleen de groep die én visolie kreeg toegediend én iets meer moest bewegen ook daadwerkelijk kilo’s was afgevallen na 3 maanden. De overige 3 groepen waren niet afgevallen.

Volgens Alison Hill is hiermee bewezen dat visolie (oftewel omega 3-vetzuren) voor een betere verbranding van lichaamsvet zorgt als je gaat bewegen. Dat komt omdat visolie zorgt voor een betere bloedtoevoer naar de spieren. Zodoende hoef je dus niet per se op dieet om af te vallen.

Als je dus van plan bent om iets meer te gaan sporten of regelmatig een stuk te gaan wandelen, en je wilt een paar kilo kwijt, dan is het verstandig om dagelijks visoliecapsules in te nemen. Dan hoef je verder niets te doen, en kun je toch afvallen. Makkelijk toch die visoliecapsules!? :)

Omega 3-visoliecapsules: supplement versus verse vis

Dr. Alison Hill schreef samen met Dr. Penny Kris-Etherton een artikel in het wetenschappelijk vaktijdschrift ‘Journal of the American Dietetic Association’. Hierin is te lezen dat visolievetzuren uit voeding beter zijn dan visolievetzuren uit capsules, tabletten en andere supplementen (zoals verkrijgbaar bij diverse drogisterijen). In voeding zit namelijk zuiver omega 3-vetzuur. Dit specifieke vetzuur zorgt voor een betere bloedtoevoer naar de spieren. Hierdoor wordt je lichaam in staat gesteld om efficiënter vet te verbranden. In visolie-supplementen zitten vaak onzuivere omega 6-vetzuren en omega 9-vetzuren. Deze vetzuren zijn beduidend minder effectief.

De Omega 3-vetzuren die ons lichaam voornamelijk nodig heeft, zijn dus EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Deze hoogwaardige, dierlijke omega 3-vetzuren komen voornamelijk voor in vette vis. Het omega 3-vetzuur dat toegevoegd wordt aan omega 3-capsules, margarine, zuiveldrankjes e.a. is doorgaans ALA (alfalinoleenzuur). ALA is bij lange na niet zo belangrijk en effectief als EPA en DHA.

Update…

Inmiddels zijn er ettelijke jaren verstreken sinds bovenstaand onderzoek en is er beduidend meer bekend over visolie en over de omega 3-vetzuren in vette vis. Een aantal artikelen die meer licht werpen op de situatie zijn als volgt:

Visolievetzuren (omega 3-vetzuren) zijn erg gezond. Er wordt al jarenlang onderzoek naar gedaan en tal van levensmiddelenfabrikanten voegen visolievetzuren toe aan hun producten. Een relatief nieuwe toepassing van visolie en visolievetzuren is de toevoeging ervan aan capsules en tabletten voor afvallen, afslanken en/of gewichtsverlies. Grootschalig Australisch onderzoek wijst zelfs uit dat je met behulp van visolievetzuren kan afvallen zonder een caloriebeperkend dieet te volgen. Er zou enkel een klein beetje extra beweging voor nodig zijn.

Heeft het nut om omega 3-supplementen te slikken?

Meervoudig onverzadigde vetzuren zijn goed voor de gezondheid. Je lichaam kan sommige meervoudig onverzadigde vetzuren zelf aanmaken; andere dienen uit voeding te worden verkregen. Meervoudig onverzadigde vetzuren die per se uit voeding dienen te worden gehaald, worden essentiële vetzuren genoemd.

De bekendste essentiële vetzuren zijn omega 6 en omega 3. De gemiddelde Nederlander krijgt voldoende omega 6 binnen, maar te weinig omega 3. Om die reden worden er omega 3-capsules verkocht… Maar werken omega 3-capsules net zo goed?

4 gegronde redenen om visoliecapsules in te nemen

Visoliecapsules bevatten visolie vetzuren, o.a. omega 3. De belangrijkste omega 3-vetzuren voor de mens zijn alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De meeste mensen krijgen te weinig omega 3-vetzuren binnen, terwijl deze juist erg belangrijk zijn voor de gezondheid. Hieronder lees je een aantal concrete redenen om visolie capsules te slikken…

Visoliecapsules innemen | Reden 1: Gebrek aan ALA

Visolie capsules bevatten voornamelijk docosahexaeenzuur (DHA), het omega 3-vetzuur dat voorkomt in vette vis. Als je niet genoeg vette vis eet, kan DHA door het lichaam worden geproduceerd uit alfa-linoleenzuur (ALA). ALA komt vooral veel voor in lijnzaadolie. Helaas krijgen de meeste mensen ook te weinig ALA binnen. Visolie capsules zijn – zowel bij een ALA-tekort als bij een DHA-tekort – geen overbodige luxe… Zelfs al bevat een visolie capsule geen ALA.

2: Hersenen zijn gebaat bij visoliecapsules

Ongeveer 8 procent van de hersenen bestaat uit omega 3-vetzuren, en dan met name uit DHA. Omega 3-vetzuren worden ingezet voor het onderdrukken van agressie en voor de voorkoming en behandeling van klinische depressiviteit, manische depressiviteit, schizofrenie, ADHD, dementie en de ziekte van Alzheimer. De omega 3-vetzuren in visolie capsules zorgen ervoor dat de hersenen optimaal kunnen functioneren.

Visoliecapsules innemen… 3: Hart & bloedvaten

De inname van voldoende omega 3-vetzuren zorgt voor een verhoogd (gunstig) HDL-cholesterol en een verlaagd (ongunstig) LDL-cholesterol. Bovendien hebben meerdere wetenschappelijke studies geconcludeerd dat visolie capsules (met EPA en DHA) de kans op een hartinfarct en plotselinge hartdood verkleinen. Er zijn echter ook studies die deze resultaten betwisten.

4: Hormoonhuishouding verbeteren door visoliecapsules innemen

EPA dient als bestandsdeel voor een aantal stoffen die van invloed zijn op de productie van verschillende hormonen en enzymen. De Zweedse wetenschapper Suzanne Larsson publiceerde een goed en duidelijk overzicht van de positieve biochemische effecten van omega 3-vetzuren op de hormoonhuishouding. De uitwerking van visolie op bepaalde enzymen zou verklaren waarom visolie capsules werkzaam kunnen zijn bij hevige hormoonschommelingen (o.a. zwangerschap, menstruatiecyclus & overgang). (bron)

Kortom: Ben je van plan om te gaan sporten of regelmatig een stuk te gaan wandelen? Neem dan af en toe een visoliecapsule of een stuk vette vis bij de maaltijd om makkelijker af te vallen!

Feiten & fabels over de populaire omega 3-vetzuren

De omega’s vliegen je bijna dagelijks om de oren en je wordt gebombardeerd met termen als visolievetzuren of je nu wilt of niet. Omega 3-vetzuren zijn hot. Alles waar ze worden ingestopt, van capsules tot margarine en van drankjes tot eieren, vliegt als warme broodjes over de toonbank. Omega 3-vetzuren zijn vetzuren die het lichaam nodig heeft, maar die het lichaam niet zelf aanmaakt en dus uit voeding gehaald dienen te worden.

1. Omega 3-vetzuren zijn wel degelijk goed!

Volgens dr. Marianne Geleijnse, voedingsepidemioloog en docent aan de Universiteit Wageningen wordt er wel heel gemakzuchtig omgesprongen met omega 3-vetzuren. Volgens haar zijn omega 3-vetzuren inderdaad heel goed voor de gezondheid, maar is het bij de meeste mensen onbekend dat er verschillende omega 3 vetzuren bestaan.

2. Het ene is echter beter dan het andere

De soort die ons lichaam vooral nodig heeft zijn de EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) varianten. Dit zijn dierlijke omega 3-vetzuren die voornamelijk voorkomen in vette vis. Het omega 3- vetzuur dat toegevoegd wordt aan margarine, zuiveldranken en meer van dat soort producten, is ALA (alfalinoleenzuur). Het effect dat ALA heeft op de gezondheid is ten opzichte van EPA en DHA veel geringer. ALA wordt door het lichaam wel deels omgezet in EPA en DHA, maar dat gebeurt ineffectief en slechts in geringe mate.

3. Waar haal je omega 3 vandaan?

De ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) omega 3-vetzuren is 450 mg. Gemiddeld krijgt men slechts 200 mg per dag binnen. Twee keer per week vis eten, waarvan eenmaal vette vis, zorgt voor de aanbevolen hoeveelheid. Supplementen als visolie-capsules bevatten hoge doseringen omega 3, maar het positieve effect ervan zit hem niet in grote hoeveelheden tegelijkertijd, maar juist in regelmatige inname.

4. Niet-hoogwaardige omega 3-vetzuren

Wetenschappers (o.a. Dr. Marianne Geleijnse) beweren dat er veel te gemakzuchtig wordt omgesprongen met Omega 3-vetzuren, vooral door producenten van levensmiddelen en voedingssupplementen. Er zijn namelijk verschillende omega 3-vetzuren, en deze zijn lang niet allemaal even goed en belangrijk. Producenten stoppen doorgaans een niet-hoogwaardig Omega 3-vetzuur in hun product en insinueren dat het om hoogwaardige Omega 3 vetzuren gaat.

Omega 3-capsules (ALA) zijn niet ongezond, maar bij lange na niet zo goed als vette vis (EPA en DHA). Vette vis – o.a. zalm, tonijn en makreel – is dus vele malen beter dan omega 3-capsules. Eet dus liever 2 keer per week vis.

5. Wat doen ze, en in hoeverre is dit geloofwaardig?

Deskundigen van de Universiteit Wageningen waaronder dr. Marianne Geleijnse hebben vastgesteld dat omega 3 zeer waarschijnlijk goed is voor het hart- en vaatstelsel, een positieve invloed heeft op de hersenen van jonge kinderen en van nut kan zijn bij depressie en ziektes als Alzheimer. Voor ontstekingsaandoeningen zoals reuma en de ziekte van Crohn en voor diabetes kan omega 3 de symptomen verlichten. Daarnaast heeft omega 3 waarschijnlijk een positief effect op darmkanker. (bron)

Geleijnse drukt zich echter voorzichtig uit over onderzoeksresultaten in het algemeen, want zij vindt dat veel mensen die daar baat bij hebben, zich te voorbarig uitdrukken over omega 3. Veel onderzoek wordt verricht in opdracht van de farmaceutische- of voedingsmiddelenindustrie of is de kinderschoenen nog niet ontwassen.

Omega 3-tekort herkennen: symptomen & klachten!

omega-3 tekort symptomen klachten

Magazines op het gebied van gezondheid en fitness hebben het constant over omega 3-vetzuren en hoe belangrijk ze zijn voor je gezondheid. Terecht, want je lichaam heeft omega 3-vetzuren nodig om te kunnen functioneren… Maar het lichaam kan omega 3 niet zelf aanmaken of synthetiseren. Dat betekent dat je omega 3 per se uit voeding moet halen! Om die reden behoren omega 3-vetzuren tot de ‘essentiële vetzuren’. (bron)

Omega 3-hype in de media

Ook in tv-reclames hoor je de term omega 3 oftewel omega 3-vetzuren regelmatig terugkomen. Omega 3 wordt dan ook aan velerlei producten toegevoegd, met name aan margarine en bak- en braadproducten. Maar hoe bepaal je nu precies of – en hoeveel – je dit soort producten nodig hebt? Hieronder vind je een lijstje van gezondheidsklachten die te maken kunnen hebben met een omega 3- tekort…

Symptomen & klachten bij een omega 3-tekort

Je lichaam kan dus niet zonder omega 3. Bij een licht omega 3-tekort ontstaan herkenbare klachten. Bij een hevig of langdurig tekort worden de klachten erger. Als het lichaam helemaal zonder omega 3 komt te zitten, ontstaan zeer ernstige klachten die tot de dood kunnen leiden. Dit belangrijkste klachten & symptomen van een omega 3-tekort zijn als volgt:

  • Vermoeidheid
  • Slecht geheugen
  • Vaak ziek zijn (verzwakt immuunsysteem)
  • Droge huid & eczeem
  • Haarverlies (bij vrouwen & mannen)
  • Klachten m.b.t. hart
  • Problemen met vruchtbaarheid
  • Stemmingswisselingen & depressie

Als je last hebt van bovenstaande symptomen dan kun je dus een tekort hebben aan omega 3-vetzuren in je voeding. Je kunt een omega 3-tekort tegengaan door regelmatig vette vis te eten zoals zalm, makreel, tonijn, sardines, forel, haring, paling en bokking. Ook noten bevatten omega 3-vetzuren, maar in mindere mate. Lust je geen vis en/of noten, dan kun je altijd nog visolie capsules nemen. Het is echter beter om omega 3-vetzuren via je normale voeding binnen te krijgen! (bron)

Een stelselmatig tekort aan omega 3 wordt bovendien in verband gebracht met allerlei lichamelijke ziekten en klachten, waaronder diabetes type 2, hart- & vaatziekten, Alzheimer, darmkanker en allerlei ontstekings- & infectieziekten (reuma, Crohn e.a.). (bron)

Visoliecapsules: tot slot…

Inmiddels weten we dat omega 3-vetzuren enorm gezond zijn, maar dat je er niet mee moet overdrijven. Een overschot aan omega 3 kan namelijk ontstekingsreacties uitlokken en allerlei fysieke klachten veroorzaken. Ook is bekend dat enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten wellicht heilzamer zijn dan verzadigde vetten, maar dat óók verzadigd vet van cruciaal belang is voor een goede gezondheid. Het zijn vooral fabrieksmatig omgevormde transvetten die ongezond zijn.

Het gaat er bij vetten (net als bij alle andere voedingsstoffen) om dat je voldoende afwisselt en bovendien zo natuurlijk mogelijk eet. Natuurlijke vetten uit o.a. vlees, vis, noten, zaden, zuivel, eieren en plantaardige oliën zijn hartstikke gezond; zoalng je maar voldoende varieert en dus niet te veel van één soort vet binnenkrijgt. Zodoende krijgt je lichaam wel de gelegenheid om er voldoende van te gebruiken, zonder dat er schadelijke overschotten worden opgeslagen in je vetcellen.

Heb jij het idee dat je te kampen hebt met een omega 3-tekort? Of weet je het zeker en heb je er iets aan gedaan? Laat hieronder jouw verhaal achter! Gebruik jij weleens visoliecapsules voor aanvullende omega 3-vetzuren? Of haal jij je ze liever uit vis, noten en plantaardige olie (lijnzaadolie, hennepolie & walnootolie)? Laat ook dan hieronder een reactie achter!