Vetarme producten NIET gezonder, waarschuwen wetenschappers…

Wetenschappers zijn het er steeds vaker over eens: De richtlijnen voor vetarme voeding zijn helemaal niet zo goed als vaak werd beweerd in de afgelopen tientallen jaren. De meeste mensen denken namelijk ten onrechte dat producten met weinig vet automatisch gezond voor je zijn. Uitzonderingen bevestigen de regel… Vetarm is slechts in enkele, uitzonderlijke gevallen goed voor je!

De negatieve gevolgen van de “vetvrij-hype”

Volgens talloze onderzoekers is het advies om vetarm of zelfs zo veel mogelijk vetvrij te eten volledig doorgeslagen naar de verkeerde kant. In veel producten die we tegenwoordig kopen, zijn niet alleen de –mogelijkerwijs– ongezonde vetten verwijderd, maar ook alle gezonde vetten die je lichaam keihard nodig heeft. Want door de verwrongen gedachte dat alle vetten slecht zijn en dik maken, verkopen vetarme en vetvrije producten vandaag de dag veel beter dan dezelfde producten mét vet. Hoe minder vet, des te beter een product verkoopt! Door sluwe marketingafdelingen en snelle reclamejongens worden dan ook verpakkingen bedacht waarop met koeienletters 0% VET, VETVRIJ of VETARM gedrukt moet kunnen worden. (bron) Het resultaat:

  • Gezonde vetten (met name omega 3 en natuurlijk verzadigd vet) verdwijnen uit de hedendaagse voeding.
  • Er worden synthetische surrogaatvetten ontworpen die niet als vet in de ingrediëntenlijst hoeven te worden vermeld.
  • Er worden bergen suiker toegevoegd aan vetarme producten om de smaak en textuur te behouden…
  • De hoeveelheid toegevoegde suiker in supermarktproducten rijst de pan uit en wordt onder vele tientallen schuilnamen in producten gestopt.
  • Onze voeding bevat steeds mínder voedingsvet, maar onze lichamen steeds méér lichaamsvet?!

Al met al moet alles ineens vetarm en vetvrij zijn, want anders koopt de diëtende en lijnende medemens het niet. Ook flagrant ongezonde producten die altijd al vetvrij waren, liften maar al te graag mee op de vetarme hype; zelfs Chupa Chups-lolly’s moesten eraan geloven en kregen een groot Fat Free-logo.

Mínder (gezond) vet, méér (ongezonde) suiker…

Opmerkelijk (of eigenlijk ook weer niet) is dat de onderzoekers ontdekten dat de afname van de hoeveelheid vet die mensen eten, geheel gelijk loopt aan de toename van de hoeveelheid simpele (enkelvoudige) koolhydraten zoals suiker en witte bloem die worden gegeten. Het probleem met simpele koolhydraten is dat deze voor het grootste gedeelte in je lichaam worden opgeslagen als vet. Simpele koolhydraten hebben namelijk geen functie in het menselijk lichaam als bouwstof of beschermingsstof; enkel als brandstof. En brandstof krijgen de meeste mensen toch al genoeg binnen…

Al met al hebben de richtlijnen die vroeger uitgegeven zijn om minder vet te eten juist voor een toename gezorgd van het aantal mensen met overgewicht en obesitas. Een arts die meewerkte aan een aantal onderzoeken op dit gebied is bezorgd over de toekomst: “Het heeft heel veel jaren geduurd voordat iedereen ervan overtuigd is geraakt dat vetarme levensmiddelen en 0% vet-producten goed voor je zijn. Als het omkeren van deze obsessie met vetvrij eten net zo lang gaat duren, dan hebben we een groot probleem”.

Ter afsluiting

Ik heb weleens vaker een artikel geschreven over vetarme producten. Daarin werd onder andere duidelijk dat je juist dikker wordt van 0% vet zuivel in vergelijking met de volle, vetrijke variant. Je eet namelijk meer van vetarme producten omdat je denkt dat ze gezonder zijn, maar in werkelijkheid zitten deze zuivelproducten vol met suikers en leveren ze dus minstens zo veel calorieën en zorgen ze voor des te meer vetopslag. Let dus goed op wat je eet! Vetarme, vetvrije, vetloze en 0% vet producten zijn NIET automatisch gezond! In dit verzamelartikel over voedingsvet lees je hoe je WEL moet omgaan met voedingsvetten…

Wat vind jij van de afname van voedingsvetten en de toename van suikers in levensmiddelen? Deel jouw opvattingen en bevindingen hieromtrent in een berichtje hieronder!

1 reactie op “Vetarme producten NIET gezonder, waarschuwen wetenschappers…

  1. Paul ·

    Tussen de nominaties voor het Gouden Windei 2015 stond dit jaar ‘PLUS Pindakaas Light’. Deze zogenaamd dieetvriendelijke pindakaas bevat 30% minder vet, wat natuurlijk heel aanlokkelijk klinkt voor diegenen die lijnen en diëten en zodoende nadrukkelijk op de pot wordt vermeld: “30% MINDER VET!”… Maar wat de marketingafdeling van PLUS helaas niet met koeienletters op het etiket van de pindakaaspot drukt, is dat deze ‘light pindakaas’ 451 procent MEER suiker bevat. 🙁 Ga daarom liever voor echte pindakaas en notenpasta van 100% pinda’s en/of noten!

    Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.