Inmiddels heb ik 5 verschillende sportscholen versleten en evenzoveel redenen bedacht om fitnessabonnementen op te zeggen. Een dwingende reden om te stoppen met sporten heb ik nooit gehad, maar wanneer je geen zin meer hebt, is een uitvlucht makkelijk gevonden. Te weinig tijd, te ver fietsen, te koud in de winter, te warm in de zomer en thuis douchen is nu eenmaal veel prettiger… Maar nu over thuis fitnessen!
Thuis fitnessen
Om me niet compleet lamlendig te voelen, heb ik mezelf er vervolgens wel toe gedwongen thuis de draad op te pakken. De beweegredenen om me ook thuis niet moe te hoeven maken, lagen echter voor het oprapen. Een belangrijk telefoontje, GTST, Ben & Jerry’s, et cetera. Toch veranderde dwangmatig sporten langzaamaan in een lichte vorm van sportverslaving en ik zie het steeds meer als een uitdaging om mijn thuistrainingsprogramma consequenter en efficiënter te maken.
Tips, adviezen & handvatten
Op de sportschool kunnen vaste trainingsprogramma’s en trajecten je helpen motiveren, maar thuis moet je het helemaal zelf doen. Ik heb nog een lange weg te gaan, maar ik kan je misschien alvast enkele nuttige tips meegeven die voor mij goed helpen om thuis te kunnen blijven fitnessen.
1. Kwestie van gewenning
Houd gezette tijden aan om te sporten. En zorg ervoor dat je je fitnessoefeningen plant op tijden waarop je ECHT niks anders te doen hebt, zodat er niks tussen kan komen. Consistentie en routine zijn van cruciaal belang voor thuisfitness. Op een gegeven moment voelt fitnessen net zo vanzelfsprekend als tandenpoetsen, haren borstelen, de vaatwasser leegruimen en naar bed gaan.
2. Thuis fitnessen: prioriteren stellen
Probeer deze sportafspraak met jezelf NOOIT af te zeggen. De vaat, de was, je telefoon en je vriendinnen moeten gewoon maar even wachten. Succesvolle thuisfitness staat of valt namelijk bij jouw vermogen om te prioriteren. Hoe hoger je jouw fitness-uurtje op je prioriteitenlijstje weet te zetten, des te groter jouw kans van slagen.
3. Investeer in materiaal..
Investeer in efficiënte, motiverende apparatuur. Zorg dat je wat afwisseling hebt door verschillende apparaten en attributen aan te schaffen. Dit voorkomt dat fitness snel gaat vervelen. Je hoeft niet meteen een opslagruimte van je logeerkamer te maken, maar twee apparaten zorgen alvast voor veel meer variatie dan één. Je hoeft overigens echt niet meteen een crosstrainer én een bankdrukmachine aan te schaffen… Met simpele attributen zoals fitnessmatjes, springtouwen, fitnessballen, halters/dumbbells, optrekstangen, opdruksteunen, pilatesringen, trekveren en knijphalters kom je al een heel eind!
Investeer bovendien in een comfortabele oefenruimte. Is jouw privésportschooltje ruim, comfortabel en warm genoeg? Als je je fitnessapparatuur op een koude zolder neerzet, is het namelijk veel te verleidelijk om bij de warme open haard of cv in de woonkamer te blijven zitten. Zet je fitnessattributen desnoods in een verwarmd halletje, dan heb je geen excuses meer. Je investeert hier overigens in je eigen gezondheid, dus een beter investering bestaat simpelweg niet.
4. Alle beetjes helpen!
Maak jezelf niet wijs dat korte trainingssessies best eens mogen worden overgeslagen omdat ze van minder groot belang zijn. Tien tot twintig minuten cardio-oefeningen of krachtoefeningen is en blijft 15 tot 20 minuten en is dus een stuk beter dan niks! Echt waar, als het op lichamelijke gezondheid aankomt, helpen echt ALLE beetjes.
5. Go with the musical flow…
Stel een aantal afspeellijsten samen op je MP3-speler. Goede muziek doet je work-out letterlijk voorbijvliegen. Een lekkere song met een stevige beat zorgt ervoor dat je automatisch op de cadans van de muziek gaat bewegen, waardoor je work-out veel minder moeite lijkt te kosten. Bovendien komen er onder invloed van muziek allerlei hormonen vrij die je actiever kunnen maken en prettiger kunnen doen voelen, waardoor thuis fitnessen ineens stukken aangenamer aanvoelt.
6. Favoriete films & series
Dwing jezelf ertoe je favoriete televisieserie op te nemen en te kijken tijdens je work-out. Dit is een perfecte motivatie om je vol enthousiasme je fitnesskleding bij elkaar te laten graaien en je naar je sportruimte te doen rennen. Bovendien zorgt een spannende serie (of film) ervoor dat je lekker wordt afgeleid, waardoor je voorkomt dat je de hele tijd op het display van je crosstrainer blijft kijken om te zien hoe lang en hoe ver je al aan het lopen bent.
7. Kleding, kleding, kleding
Oké, anderen zien je nieuwe sport-outfit niet eens (en tenzij je thuis een spiegelwand hebt jijzelf eigenlijk ook niet), maar op de één of andere manier voel je je vitaler en energieker in kleding waar je je goed in voelt. Koop dus een leuke sportoutfit voor jezelf. Want het is echt waar, wanneer je er goed uitziet, voel je je fitter en train je gemakkelijker.
Tot slot
Thuis fitnessen… Inmiddels train ik al een jaartje of 10 op mijn behaaglijk verwarmde ‘sportzolder’, waar inmiddels een crosstrainer, roeiapparaat, bankdrukmachine en allerlei verschillende attributen staan. Door de jaren heen heb ik dan ook een heleboel aanvullende tips en adviezen gedeeld op Gezondr waar je wellicht nog wat van opsteekt:
- Beginnen met afvallen: hoe zet je die eerste stap?!
- Thuisfitness versus sportschool – 8 voordelen & nadelen
- 6 goedkope fitness-attributen die je thuis moet hebben liggen
- De 5 beste fitnessapparaten voor thuis (cardio + kracht)
- 6 tips voor thuis sporten (cardio- & krachttraining)
- Fitness + afvallen: 10 tips om je goed op weg te helpen
- Vet verbranden… Met cardiotraining of met krachttraining?
- De 15 beste gratis fitnessinstructeurs & personal trainers op het internet
- Top 8: Beste buikspieroefeningen om je buik te trainen
- Last van hardnekkig buikvet? 3 tips om buikvet kwijt te raken!
- 8 buikspieroefeningen om (thuis) je buikspieren te trainen!
- Buikvet verbranden: 5 tips voor een platte buik
- Arm-oefeningen om flubberarmen tegen te gaan
- Armspieroefeningen: 10 oefeningen om je armspieren te trainen!
- Vet op de bovenarmen: 3 trucs om ‘bingo wings’ te verhelpen
- Beste beenspieroefeningen: 8 oefeningen voor slanke benen
- 10 tips: zo krijg je mooie + slanke benen!
- Billen trainen: ’s Werelds beste 10 bilspieroefeningen!
- Billen afvallen: zo pak je het goed aan!
- Dikke heupen: heupvet verbranden & heup-afslanken
- Sexy back: 4 tips & oefeningen voor ‘n mooie rug
- Calorieën verbranden: De twee manieren om vet kwijt te raken
Doe jij regelmatig aan thuisfitness? Deel hieronder jouw verhalen, ervaringen, opvattingen en bevindingen omtrent thuistraining!!!
6 goedkope fitness-attributen die je thuis moet hebben liggen
Voor effectieve fitness-oefeningen heb je heus geen dure sportschoolabonnementen of reusachtige fitnessapparaten nodig. Hierbij 6 kleine, handzame en bovendien goedkope fitness-attributen die ook in jouw woning niet mogen ontbreken…
1. Fitness-elastiek
Een rekband oftewel fitness-elastiek is een elastische band waar je allerlei weerstandsoefeningen mee uit kan voeren. Koop niet zo’n ballon-achtig ding, daar zit veel te veel rek op en veel te weinig weerstand achter. Neem een stevig, dik fitness-elastiek waar je je volle lichaamsgewicht achter kan zetten. Google maar eens op ‘fitness-elastiek’ of ‘oefeningen elastiek’.
2. Expander
Een expander oftewel trekveer is een set van twee handvaten met meerdere kunststof elastieken of stalen veren ertussenin. Het is de bedoeling om de handvaten gecontroleerd uit elkaar en weer naar elkaar toe te bewegen. Hoe meer veren, des ter zwaarder de oefening. De duurdere fitness-expanders kun je in veel gevallen óók als fitness-elastiek gebruiken.
3. Opblaasbare fitnessbal
Een fitnessbal oftewel “gym ball” is een opblaasbare bal die je voor talloze fitness-oefeningen kunt gebruiken. De bal wordt met name gebruikt voor yoga en pilates, maar je kunt er allerlei (vrije) vormen van krachttraining mee uitvoeren. Kijk maar eens in dit artikel op Gezondr voor inspiratie.
4. Fitnessmat
Een fitnessmatje oftewel yogamatje mag niet ontbreken in je verzameling fitness-attributen. Een matje lijkt misschien overbodig, maar het maakt allerlei basisoefeningen comfortabeler, minder pijnlijk en minder blessuregevoelig. Gebruik een matje bij alle fitnessoefeningen waarbij je met je rug, armen of benen op de grond steunt. Denk maar eens aan crunches, push-ups en leg-raises.
5. Dumbbells
Dumbbells staan ook wel bekend als handgewichtjes of handhalters. Er zijn er die uit een stuk bestaan, maar ook waarbij je gewichtsschijfjes aan een halterstangetje bevestigt. De eerste optie is goedkoper, maar het tweede alternatief kun je continu blijven verzwaren. Koop in ieder geval altijd een setje van twee stuks, dan kun je beide armen tegelijkertijd trainen.
6. Hartslagmeter
Een hartslagmeter is ideaal om je hartslag op het juiste niveau te houden. Dit klinkt misschien overdreven, maar alleen in de juiste zone van je hartslagfrequentie zul je effectief vetreserves verbranden. Kijk hier maar eens…
Wat vind jij van bovenstaande hulpmiddelen voor afvallen? Laat hieronder je reactie achter!
6 essentiële hulpmiddelen om thuis te kunnen sporten
Als je niet zo dol bent op de sportschool, dan is thuis sporten een hele goede optie. Het voordeel van thuis sporten is dat je geen reistijd hoeft in te leveren en, zelfs tussen andere activiteiten door, snel even aan lichaamsbeweging kan doen. Vandaag bespreken we 6 essentiële hulpmiddelen die je nodig hebt voor een goede workout in je eigen huis.
1. Weerstandsbanden
Weerstandsbanden zijn klein, makkelijk op te bergen en bovendien goedkoop. Kortom, het ideale hulpmiddel om thuis te sporten. Een weerstandsband kun je bijvoorbeeld gebruiken door er met je voeten op te gaan staan en vervolgens de beide uiteinden van met je armen omhoog te trekken. Deze oefening dien je meerdere malen te herhalen.
2. Dumbells (handgewichten)
Dumbells of handgewichten zijn een uitstekende manier om aan een goed portie krachttraining te komen. Dumbells zijn in verschillende maten en gewichten verkrijgbaar.
3. Fitnessbal
Met een fitnessbal kun je tal van verschillende oefeningen doen en alle spieren in je lichaam trainen. Een fitnessbal helpt ook om je balans en lichaamscoördinatie te verbeteren. Een fitnessbal kun je doorgaans opblazen en weer leeg laten lopen indien je hem wilt opbergen in de kast.
4. Sportmatje
Als je thuis gaat sporten dien je wel voor een goede ondergrond te zorgen. Doe dus geen oefeningen op de grond, de bank of het bed, maar schaf een sportmatje aan om te zorgen dat je je lichaam niet blesseert en optimaal ondersteunt.
5. Springtouw
Springtouwen is een hele goede cardio-workout. Als je langzaam springt verbrand je in 10 minuten ongeveer 120 calorieën, als je sneller springt dan verbrand je al snel 140 calorieën in 10 minuten.
6. Cardio apparaten
Naast de bovengenoemde basics heb je ook één of meerdere cardio apparaten nodig om aan een goede workout te komen. Denk bijvoorbeeld aan een hometrainer, crosstrainer of roeiapparaat. Een cardio apparaat is doorgaans een relatief grote investering, maar dan heb je ook wat. Kies bij voorkeur voor een apparaat waarvan je de weerstand kan instellen. Mocht je geen geld hebben voor een cardio apparaat, dan kun je voor cardiotraining wellicht de directe omgeving van je huis gebruiken om te fietsen of te hardlopen.
3 comments
Fberkenbos
15 juni 2020Ik geef eerlijk toe dat het moeilijk is om aan thuisfitness te doen. Je wilt eerder op de bank naar Netflix kijken. Dank je voor al die tips en suggesties. Deze artikel inspireert mij om het zeker weer met thuisfitness te starten.
paul erven
5 februari 2016Hier een dringende vraag ik zoek mij kapot op internet om een schema te vinden voor de hometrainer in kilometers maar ik val steeds terug op schema,s die gaan over rpm. en mijn hometrainer heeft dit niet. moet dus echt een schema in kilometers hebben. Hoop dat iemand mij kan helpen. Groetjes Paul
Paul
6 februari 2016Beste Paul, Trainingsschema’s voor de hometrainer op basis van kilometers bestaan eigenlijk niet. Dat komt omdat je als individu invulling moet geven aan iedere kilometer. Deze invulling is afhankelijk van de versnellingen, tandwielen, kettingoverbrengingen en software van je hometrainer… maar ook van je rotatiesnelheid en algehele weerstand… en vooral ook de grootte van je rotatie (dus van de afstand tussen beide trappers van jouw specifieke hometrainer en de daarvan afhankelijke rotatie-omtrek). Het is dan ook onmogelijk om een trainingsschema voor hometrainers samen te stellen op basis van kilometers die voor iedere willekeurige hometrainer bruikbaar is. Vandaar dat er nagenoeg altijd met RPM wordt gewerkt. Zie eventueel ook deze artikels voor meer uitleg:
In de reacties onder deze artikels over hometrainers hebben verscheidene mensen hun best gedaan om de trainingsschema’s in RPM om te rekenen naar KM/H, maar ook zij hebben niet beseft dat de trainingsprogramma’s die uit de omrekentabel of omrekencalculator komen rollen niet geschikt zullen zijn voor verschillende hometrainertypes. Hopelijk kun je hier iets mee! Groeten, Paul