Als je bewust bezig bent met je gezondheid of met afslanken, dan kún je simpelweg niet meer om het fenomeen ‘smoothie’ heen. Smoothies zijn smeuïge, gekoelde drankjes, bestaande uit:
- Melk, yoghurt, room, fruitsap en/of water
- Groenten en/of fruit
- Desgewenst suiker of honing
- Eventuele supplementen
De ingrediënten worden met behulp van een blender tot een gladde, drinkbare substantie gepureerd. Een smoothie wordt steeds vaker gebruikt ter bevordering van de algehele gezondheid en ter versnelling van afslankresultaten.
In onderstaand artikel lees je alles over gezonde smoothies…
Herkomst van de smoothie
De smoothie zoals we die in Nederland kennen is gebaseerd op vruchtendranken uit beduidend warmere klimaten zoals de Indiase ‘lassi’. In Nederland wordt veelal yoghurt gebruikt om een smoothie te verdunnen. Van oudsher wordt echter geschaafd ijs genomen. Smoothies op basis van ijsschaafsel worden in Nederland ook wel ‘slush’ of ‘Slush Puppie’ genoemd.
Basis van gezonde smoothies
De gezonde eigenschappen en voedingswaarden van jouw smoothie zijn volledig afhankelijk van wat je in je mengsel verwerkt. Als je gezonde smoothies wilt maken, gebruik dan géén suiker, honing, room of siroop! Romigheid kan namelijk worden bewerkstelligd met bananen of avocado’s en zoetheid ontstaat dankzij de fruit-eigen fruitsuikers. Gebruik bij voorkeur water of (magere) yoghurt en verse of bevroren groente- en fruitsoorten! Verder zijn voor een gezonde smoothie uitsluitend een blender en enige mate van creativiteit vereist.
Fruit in je smoothie…
Het basisingrediënt van een smoothie is fruit. Je kunt vers fruit nemen, maar bevroren fruit heeft het voordeel dat het erg verfrissend is en voor een vaster geheel zorgt. Bovendien is bevroren fruit doorgaans goedkoper en vind je in het vriesvak van de supermarkt fruitsoorten die niet altijd vers te krijgen zijn. In principe kun je elke willekeurige fruitsoort in een smoothie verwerken, maar hierbij toch een aantal tips:
- Banaan, mango & avocado
- Bessen (açaí, blauw, zwart etc.)
- Ananas & papaja
- Watermeloen
- Appel, peer & perzik
- Aardbei & kers
- Sinaasappel, citroen & limoen
- Passievrucht & granaatappel
- Framboos & braam (bosvruchten)
- Pruimen
Tip: naast verse en bevroren fruitsoorten wordt er ook nog weleens fruitsap (of groentesap) aan smoothies toegevoegd.
Groente-smoothies!
Omdat vooral groene groenten geschikt zijn om in een smoothie te verwerken, wordt een groentesmoothie ook wel een “groene smoothie” genoemd. Het is supergezond om groenten in je smeuïge drankje te verwerken, want groenten bevatten weer hele andere voedingsstoffen dan vruchten. Een pure groentesmoothie is doorgaans vrij bitter, maar als je tevens fruit gebruikt, wordt de bitterheid van de groenten verbloemd. Zodoende krijg je een beduidend prettigere en smaakvollere smoothie. Je kunt niet alle groenten gebruiken. Vooral zetmeelarme en zetmeelloze groenten zijn geschikt voor smoothies. Hierbij een aantal tips:
- Spinazie, boerenkool & groene kool
- Sla & “aanverwanten” (Romeins, eikenblad, rucola e.a.)
- Komkommer & courgette
- Bleekselderij & prei
- Tomaat & paprika
- Verse “kruiden” (venkel, peterselie, basilicum, munt e.a.)
- Kiemgroenten (alfalfa, waterkers, taugé e.a.)
- Broccoli & bloemkool
- Witte asperges & wortelen
- Snijbiet & postelein
- Witte kool & rode bietjes
Tip: was groenten extra goed indien je ze rauw nuttigt. Om er zeker van te zijn dat er geen schadelijke bacteriën op de groenten achterblijven, kun je ze eventjes onderdompelen in kokend water.
Toevoegingen voor smoothies
Tegenwoordig worden er steeds vaker gezondheidsbevorderende toevoegingen in een smoothie verwerkt. Op zichzelf zijn deze supplementen niet allemaal even lekker, maar als je ze vermengd in een smoothie, proef je ze niet of nauwelijks. Enkele voorbeelden van supplementen die vaak worden toegevoegd aan smoothies zijn als volgt:
- Chillipeper, gember & limoensap
- Eiwitpoeder (proteïne-shake)
- Visolie & lijnzaadolie
- Chiazaden & hennepzaad
- Noten (walnoot, hazelnoot, amandel e.a.)
- Rauw ei
- Havermout
- Kokos (vers vruchtvlees van een kokosnoot)
- Sojamelk & tofoe
Tip: pas altijd op met het gebruik van rauwe eieren in smoothies in verband met de eventuele aanwezigheid van salmonella-bacteriën (0,03% – 0,3%).
Enkele praktische smoothie-tips
Het maken van een smoothie is eigenlijk gewoon een kwestie van pureren met een blender of keukenmachine. Hierbij toch nog enkele praktische tips om het maken van smoothies probleemloos te doen verlopen:
- Doe altijd éérst de vloeistoffen in je blender, dan voorkom je blokkering van de roterende messen.
- Voeg de vaste ingrediënten één voor één toe in de blender tijdens het pureren.
- Snijd groot fruit eerst in stukken, dan pureren ze gemakkelijker en wordt de uiteindelijke substantie egaler.
- Smoothies kun je in grote hoeveelheden tegelijkertijd maken en per portie invriezen.
- In dit artikel vind je 5 voorbeelden van lekkere smoothierecepten.
Heb jij aanvullende tips met betrekking tot gezonde fruitsmoothies en groentesmoothies? Laat hieronder jouw favoriete smoothierecept achter!