Afvallen voor kinderen: hoe je kinderobesitas goed aanpakt!

Fitness · Door Ilse

overgewicht kinderen kinderobesitas

Kinderobesitas –oftewel overgewicht bij kinderen– is een aldoor groeiend probleem! En ouders hebben een zeer grote invloed op het gewicht van hun kinderen. Zo is uit onderzoek naar geadopteerde kinderen gebleken dat slechts 33% van het overgewicht bij een kind te maken heeft met genen, de overige 67 procent heeft te maken met de opvoeding, leefomgeving en de eetgewoonten van de familie.

Maar liefst vijftien procent van de kinderen in de Verenigde Staten lijdt inmiddels aan obesitas oftewel zwaarlijvigheid en in de meeste welvarende landen is het aantal zwaarlijvige kinderen in de afgelopen 20 jaar verdrievoudigd. Door toedoen van kinder-obesitas wordt de kans om op latere leeftijd een hartziekte, diabetes en vele andere andere welvaartsziekten en aanverwante gezondheidsaandoeningen te ontwikkelen verveelvoudigd. Daarom hierbij de nodige informatie over zwaarlijvigheid onder kinderen en tips voor ouders om overgewicht bij jonge kinderen te voorkomen…

Oorzaken van kinderobesitas

De oorzaak van overgewicht onder jonge kinderen is niet altijd even gemakkelijk te achterhalen. Maar de drie voornaamste oorzaken voor kinderobesitas zijn als volgt:

1. Slecht c.q. ongezond dieet

Voedsel met veel calorieën en vet en weinig nuttige voedingsstoffen (junkfood) behoort steeds vaker tot het dagelijkse voedingspatroon van kinderen. Dit zorgt logischerwijs voor gewichtstoename. Het voedingspatroon is de afgelopen jaren overigens sterk veranderd. Gezinnen nuttigen steeds minder gezamenlijk de maaltijd en kinderen snacken steeds vaker gedurende de dag. Let dus goed op wat je kind dagelijks eet en probeer het eten van gezonde voeding te stimuleren. (bron)

Kinderen snoepen, snacken en snaaien gemiddeld 2x zo veel als hun ouders denken; houd daar rekening mee…

2. Te weinig lichaamsbeweging

Het gemiddelde kind beweegt veel te weinig in zijn of haar vrije tijd en zit steeds vaker achter de televisie of de (spel)computer. Kinderen neigen daarnaast meer te snacken wanneer ze achter de televisie zitten, wat tv-kijken dubbel nadelig maakt. Indien je kind niet sport of dagelijks beweegt. is het belangrijk om hier verandering in te brengen. Laat je kind een teamsport uitkiezen, onderneem lichamelijke activiteiten met het voltallige gezin en blijf vooral niet de hele dag binnen zitten.

Het klinkt misschien oubollig, maar kinderen moeten ECHT terug naar vroeger: hutten bouwen, speurtochten uitzetten, tikkertje en verstoppertje spelen, voetballen op grasveldjes, de speeltuin onveilig maken, springtouwen, et cetera. Televisies en computers vormen de hypermoderne aartsvijand van een gezond gewicht van kinderen.

3. Erfelijkheid & kinderobesitas

Erfelijkheid speelt een belangrijke rol bij de kans op zwaarlijvigheid bij kinderen. Als zwaarlijvigheid in jouw familie veel voorkomt, dan is het risico hierop voor je kind erg groot. Let in dit geval dus extra goed op de voeding en lichaamsbeweging van jouw kinderen om de kans op kinder-obesitas tot een minimum te beperken. (bron)

Gevolgen van zwaarlijvigheid

Kinderobesitas kan zowel emotionele als lichamelijke klachten teweegbrengen. Het voornaamste gevolg van zwaarlijvigheid is een verhoogd risico op het ontwikkelen van hartziekten op latere leeftijd. Daarbuiten kunnen ook de volgende ziektes en kwalen worden veroorzaakt obesitas:

  • Diabetes type 2
  • Artrose en aanverwante gewrichtsklachten
  • Leverziekten
  • Kanker
  • Slaapapneu Syndroom (SAS)
  • Astma & bronchitis
  • Orthopedische problemen t.a.v. beenderen

Naast lichamelijke problemen kan een kind ook ernstige emotionele schade oplopen door zwaarlijvigheid. Denk hierbij aan een negatief zelfbeeld, sociale problemen, leerproblemen en depressiviteit. Een zwaarlijvig kind loopt tevens meer risico om gepest te worden.

Behandeling van kinderobesitas

Bij behandeling van kinderobesitas ligt de focus doorgaans niet op afvallen. Het is de bedoeling dat het kind niet verder aankomt en op die manier naar zijn of haar ideale lichaamsgewicht toegroeit. Minder eten zou absoluut NIET de boventoon moeten voeren. De nadruk dient allereerst te worden gelegd op méér lichaamsbeweging! En daarnaast op gezondere voeding

Kinderen laten wennen aan gezond eten & meer bewegen…

Het volledig aanpassen van het voedingspatroon en bewegingspatroon gebeurt niet in één dag. Het is het beste om kleine stapjes te nemen en gewoontes langzaamaan te veranderen. Een kind accepteert nieuw voedsel doorgaans pas na het minimaal 10 keer te hebben geproefd, dus geef vooral niet te snel op. Gebruik voedsel NOOIT als beloning, troost, straf of chantagemiddel en zet je kind (dat nog in de groei is) vooral NIET op een te strikt dieet, tenzij hier medische grondslagen voor zijn, gesuperviseerd door een arts.

Eet gezond en beweeg met het hele gezin. Het is van cruciaal belang om de eetgewoontes en het bewegingspatroon van de hele familie aan te passen. Het ‘wij-gevoel’ is werkelijk waar de bepalende factor voor succesvol afvallen bij kinderen. Kinderen nemen namelijk een voorbeeld aan papa en mama; zonder dat je het merkt, kopiëren ze zelfs letterlijk jouw gedrag! Dus “het gaat ons lukken om onze gezondheid te verbeteren”. Je kind heeft jou nodig bij het afleren van slechte eetgewoonten en het aanwennen van een gezonde leefstijl en een goed bewegingspatroon. Hij of zij zal aanmoediging, discipline en enthousiaste participatie nodig hebben. Geef zelf het goede voorbeeld; eet gezond en neem bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift!

Tips om je kind te laten wennen aan gezonde voeding:

  • Begin met het introduceren van gezond eten dat je kind reeds lekker vindt.
  • Betrek je kind bij het kopen en bereiden van gezonde levensmiddelen.
  • Haal ongezonde zoetigheid simpelweg niet in huis, zodat je kind ook niet in de verleiding kan komen en er niet continu om zal vragen.
  • Houd vaste tijden aan voor tussendoortjes. Kinderen houden namelijk van routine en regelmaat. Als je kind iedere dag op een bepaalde tijd een tussendoortje krijgt, zal hij of zij hieraan wennen en tussendoor minder snel zeuren om ongezonde voeding.
  • Laat een kind niet verplicht verder eten als het genoeg heeft gehad. Kinderen weten wanneer ze genoeg hebben, dus laat ze niet onnodig dooreten.
  • Verbied lekkernijen niet volledig. Een keertje een ijsje of koekje is heus niet erg. Als je alle lekkernijen verbiedt, zal je kind zich sneller volproppen en eetbuien krijgen als hij of zij een keer snoep binnen handbereik heeft.
  • Eet aan tafel, niet voor de televisie. Als kinderen voor de tv eten hebben ze minder snel door dat ze vol zitten.
  • Geef het goede voorbeeld!

Manieren om je kind te stimuleren om te bewegen:

  • Speel actieve spelletjes die je kind leuk vindt: speurtochten in het bos, schatgraven in de duinen, abonnement op het zwembad, een leuke teamsport, fietstochten naar een locatie waar kinderen zich kunnen vermaken…
  • Varieer de activiteiten.
  • Zorg ervoor dat je kind het leuk gaat vinden om te bewegen. Laat je kind niet gewoon blokjes om het huis rennen, maar maak er een spannend avontuur van. Verkleed je kind, maak er een spel van en daag je kind uit!
  • Onderneem actieve vakanties. Fietsvakanties, skivakanties, wandelvakanties en kamperen, zijn uitstekende manieren om ook op vakantie volop beweging te krijgen.
  • Betrek het hele gezin bij het schoonmaken en klussen. Wie haalt het meeste onkruid uit de tuin? Wie ruimt zijn kamer het mooiste op? Met z’n allen de badkamer poetsen…
  • Zet lichaamsbeweging in voorafgaand aan iets wat je kind niet wil doen. Laat je kind bijvoorbeeld eerst een halfuur buiten fietsen voordat hij of zij aan het huiswerk moet beginnen. Op die manier smeekt je kind al snel of het nog niet wat langer buiten mag blijven.

Kinderen worden iedere nieuwe generatie inactiever. Er wordt steeds minder buiten gespeeld en steeds meer achter de computer en televisie gehangen. De uren die voorheen werden gereserveerd voor buitenactiviteiten, worden vandaag de dag hoofdzakelijk gespendeerd aan Facebook, WhatsApp, Twitter,  Skype, Instagram, Reddit, YouTube, Pinterest en ga zo maar door. Ieder halfuur dat een kind actief buiten speelt, is dan ook mooi meegenomen. Zie hier nog een artikel over diëten voor kinderen met daaronder honderden reacties van ouders!

Wat doe jij zoal om kinderobesitas te voorkomen, overgewicht bij je kinderen aan banden te leggen en passieve dagen tot een absoluut minimum te beperken? Laat in een berichtje hieronder weten hoe jij jouw kids gezond houdt ten aanzien van actief bewegen en gezond eten!

Ouders met overgewicht = kinderen met kinderobesitas

Misschien dat dit verklaart waarom kinderen van ouders met obesitas zelf ook maar liefst 80% kans hebben op obesitas op latere leeftijd. De kinderen van ouders die dun zijn, hebben daarentegen maar 14% kans om obesitas te krijgen als ze volwassen zijn.

Als jouw kind overgewicht heeft, dan ben je niet alleen. In Nederland is ongeveer 20% van de kinderen te dik en heeft rond de 4% obesitas. Deze cijfers zijn in vergelijking met 10 jaar geleden meer dan verdubbeld. De kans dat deze kinderen ook te dik zijn als ze volwassen zijn is erg groot, en ligt ongeveer tussen de 85 en 95%.

Aangezien overgewicht onder kinderen enorme gevolgen heeft voor de (volks)gezondheid is het belangrijk om hier op tijd iets aan te doen…

Afvallen voor kinderen door gewicht onder controle te houden

Overgewicht bij kinderen moet je erg subtiel aanpakken. In plaats van afvallen, is het veel beter om het gewicht onder controle te houden. Dit houdt in dat het gewicht gelijk kan blijven zodat door de groei in lengte de verhouding tussen lengte en gewicht beter wordt.

Als jouw kind zou moeten afvallen, dan moet je dit niet doen door bepaalde producten volledig te verbieden. Dit kan namelijk eetbuien veroorzaken die te maken hebben met emotioneel eten bij verdriet, blijdschap en pijn. En zelfs eetstoornissen! Door je kind te helpen bij het maken van keuzes in gezond eten en de juiste hoeveelheid leren zij zelf aan wat goed voor ze is. Zie desgewenst ook de volgende artikels ten aanzien van kinderobesitas:

Afvallen voor kinderen door beweging + sport aanmoedigen

Lichaamsbeweging is een belangrijk aspect waar kinderen hun leven lang voordeel van hebben. Door sporten of andere lichaamsbeweging aan te moedigen, maak je kinderen enthousiast om te bewegen, met als gevolg dat ze ook meer gaan bewegen als ze volwassen zijn.

Zo kun je bijvoorbeeld regelmatig een stuk gaan wandelen na een maaltijd of kun je met de hele familie een actief spel spelen waarbij je moet bewegen. Ook door je kinderen op jonge leeftijd te leren fietsen en zwemmen stimuleer je beweging. Laat ze niet te veel tv kijken en spelletjes op de computer door strikte tijden af te spreken wanneer dit wel mag. Afvallen voor je kinderen wordt hierdoor een stuk makkelijker gemaakt.

Geef je kind het juiste voorbeeld!

  • Als je zelf overgewicht hebt…
  • Als je constant praat over je gewicht + afvallen…
  • Als je veel ongezonde dingen eet…
  • En als je veel televisie kijkt…

Dan heb je een grote kans dat je kinderen jouw voorbeeld volgen.

  • Als je een gezond gewicht hebt…
  • Als je gezond eet
  • En als je regelmatig sport & beweegt…

Dan is de kans groot dat je kinderen net zo worden als jij. (bron)

Afvallen voor kids: hoe ziet hét kinderdieet eruit?

afvallen kidsDe belangrijkste factor in het dieet van kinderen is de ouders. Ouders bepalen immers wat jonge kinderen te eten krijgen. Maar liefst 67 procent van het wereldwijde overgewicht bij kinderen is gerelateerd aan de leefomgeving en de eetgewoonten van familieleden. De kans dat kinderen obesitas (ernstig overgewicht) ontwikkelen is maar liefst 80 procent als een van beide ouders te kampen heeft met overgewicht. Voor kinderen met dunne ouders is de kans op obesitas slechts 14 procent.

Te dikke kinderen in Nederland…

In Nederland is 20 procent van alle kinderen te dik. 4 procent heeft te kampen met obesitas (ernstig overgewicht). De kans dat deze kinderen ook op latere leeftijd te dik zijn is 85 tot 95 procent. Het spreekt voor zich dat hier iets aan moet worden gedaan. Alvast een tip: afvallen voor kids werkt niet! Probeer het gewicht van kinderen onder controle te houden door ze gezond te laten eten en voldoende te laten bewegen… Omdat kinderen nog in de groei zijn, wordt de verhouding tussen lengte, breedte en gewicht vanzelf beter.

Beweging aanmoedigen!

Laat kinderen al op jonge leeftijd wennen aan beweging. Geef het goede voorbeeld en trek er met de kinderen opuit. Laat merken hoe leuk het is om in beweging te zijn. Wandelen, zwemmen, fietsen, ravotten, tikkertje spelen, touwtje springen… Alle beweging telt! Als kinderen al op jonge leeftijd gewend zijn aan (en enthousiast zijn over) lichaamsbeweging, zullen ze ook meer bewegen als ze volwassen zijn.

Het juiste voorbeeld geven

Kinderen volgen het voorbeeld van hun ouders. Je hebt daarom een grotere kans dat je kinderen dik worden als:

  • Jijzelf te kampen hebt met overgewicht
  • Je constant praat over lichaamsgewicht en afvallen
  • Je ongezond eet
  • Je veel televisie kijkt, op de bank hangt en computerspelletjes speelt

De kans op overgewicht bij je kinderen neemt af als:

  • Jijzelf een gezond gewicht hebt
  • Je gezond eet
  • Je regelmatig sport en beweegt

Optimaal dieet voor kinderen…

Zet je kind niet zomaar op een caloriebeperkend dieet. Kinderen zijn namelijk in de groei en bouwen daarom makkelijk tekorten op aan bepaalde voedingsstoffen. Een afslankdieet voor kinderen dient bij voorkeur door een arts of diëtist te worden samengesteld. Een ideaal dieet voor kinderen ziet er als volgt uit:

  • Regelmaat qua maaltijden
  • Veel groenten + fruit
  • Weinig snoep, chips, gebak, zoutjes en roomijs
  • Veel hele granen (volkorenbrood, volkorenontbijtgranen, volkorenpasta, zilvervliesrijst e.a.)
  • Zo min mogelijk junkfood (pizza, afhaalchinees, friet, snacks e.a.)

Kinderen & overgewicht: het lichaamsgewicht van je kind inperken…

Recent onderzoek van de State University en Temple University in Philadelphia onder 8.550 kinderen leverde 3 oplossingen op om kinderen van overgewicht af te helpen. De studie wijst namelijk uit dat de introductie van 3 simpele regels overgewicht bij kinderen kan verminderen. Deze 3 regels zijn als volgt:

  • Eet de avondmaaltijd ten minste 5 keer per week gezamenlijk (als gezin).
  • Laat je kind ten minste 10 ½ uur per nacht slapen.
  • Laat je kind doordeweeks minder dan 2 uur per dag televisie kijken.

Studie: overgewicht onder kinderen

De onderzoekers vergeleken de implementatie van bovengenoemde 3 regels met de BMI (Body Mass Index) van de 8550 kinderen. Dit leverde de volgende feiten op:

  • Van de TOTALE GROEP kinderen had 18% te kampen met overgewicht.
  • Van degenen die géén van de 3 regels opvolgden, had maar liefst 24,5% te kampen met overgewicht.
  • Van degenen die ALLE 3 de regels opvolgden, had slechts 14,3% te kampen met overgewicht.

Dit zou kunnen betekenen dat het opvolgen van de 3 bovenstaande regels de kans op overgewicht bij een kind met bijna 40 procent verkleint.

Overige factoren overgewicht kind

Je zou zeggen dat deze 3 regels niet opwegen tegen bepaalde andere factoren. Toch leggen deze 3 punten meer gewicht in de schaal dan bijvoorbeeld:

  • Moeder met overgewicht
  • Vader met overgewicht
  • Een gezinsinkomen onder de armoedegrens
  • Opgroeien in een gezin met een alleenstaande ouder

Ik denk dat de invloed van bovengenoemde 3 regels op overgewicht onder kinderen voornamelijk te wijten is aan gevolgfactoren. De tijd die kinderen slapen, kunnen ze immers niet eten. Gedurende de uren die kinderen televisie kijken, bewegen ze niet. Bovendien wordt er voor de televisie relatief veel gesnackt. En als kinderen met het hele gezin eten, wordt hun eetgedrag in de gaten gehouden.

Kinderen kopiëren eetgedrag + dieetgedrag van ouders

Kinderen kopiëren het gedrag van hun ouders en begeleiders. Dit wordt ook wel nabootsen, nadoen, overnemen of na-apen genoemd. Het is daarom belangrijk dat ouders – met name in het bijzijn van hun kinderen – goed omgaan met o.a. beweging, eet- en dieetgedrag en algemene leefstijl. De kans dat kinderen gaan roken is bijvoorbeeld veel groter wanneer beide ouders roken. Niet alleen ongezond en “slecht” gedrag wordt gekopieerd, maar ook gezond gedrag. Zo blijkt dat jonge meisjes het dieetgedrag van hun moeder kopiëren.

Eerdere studies wezen al uit dat de kans op overgewicht bij jonge kinderen veel groter is wanneer hun ouders te kampen hebben (gehad) met overgewicht. Hoewel obesitas deels erfelijk bepaald is, heeft dit ook grotendeels te maken met kopieergedrag. Bovendien zal een vader of moeder die zelf dagelijks aan de kroket, frikandel of hamburger gaat, niet zo snel achter het fornuis stappen om een gezonde maaltijd voor zijn of haar kind(eren) te bereiden. Eten wat de pot schaft pakt in zo’n geval dus verkeerd uit.

Kinderen versus volwassenen

Dat kinderen kopiëren is algemeen bekend. Kopieergedrag van kinderen kan gelukkig ook goed uitpakken. Wanneer je als ouders zijnde bijvoorbeeld gezond omgaat met eten en bewegen, dan is de kans groot dat je kinderen dit voorbeeld volgen. Wanneer je echter geobsedeerd bent met je lichaamsgewicht, dan wordt het een ander verhaal. Bovendien is niet alles wat goed is voor volwassenen per definitie ook goed voor kinderen. Een dieet voor een volwassen vrouw met overgewicht is bijvoorbeeld niet geschikt voor een meisje van dertien. Kortom: jonge kinderen met een gezond lichaamsgewicht zouden niet bewust bezig moeten zijn met hun lichaam, laat staan met afvallen.

Onderzoeksconclusie

Meisjes blijken in hun tienerjaren qua lichaamsbeeld erg te worden beïnvloed door de manier waarop hun moeder omgaat met dieet en afslanken. 40 procent van de tienermeisjes geeft aan sterk te worden beïnvloed door hun moeder. Als een moeder zich negatief uitlaat over het gewicht van haar dochter, dan gaat bijna 30 procent van de meisjes direct op dieet. Negen procent is door toedoen van haar moeder zelfs continu op dieet en maarliefst 80 procent van de ondervraagde tienermeisjes maakt zich zorgen over haar gewicht. De kans op een eetstoornis wordt hierdoor aanmerkelijk vergroot.

Volwassenen die actief bezig zijn met hun gewicht, dienen ervoor op te passen dat ze hun kinderen hier niet mee belasten en beïnvloeden. Kinderen zijn namelijk geneigd gedrag van hun ouders te kopiëren, en wanneer een kind het eet-, dieet- en afslankgedrag van zijn of haar ouders gaat nabootsen, dan kan dat nare gevolgen hebben; nu of in de toekomst. Wat denk jij over het kopieergedrag van kinderen m.b.t. tot afvallen en eetstoornissen? Laat hieronder je reactie achter.

Snoep als beloning of troost voor kinderen laat nare bijsmaak achter

Erger jij je er ook dood aan? Kinderen hebben het in veel gezinnen voor het zeggen. Ze hoeven maar lang genoeg te te schreeuwen,  janken en gillen en op den duur krijgen ze hun zin. Op dit moment denken deze piepjonge ukken nog dat ze krijgen wat ze willen, maar over een aantal jaren zal blijken dat ze precies datgene hebben gekregen wat ze niet hadden moeten willen: snoep, koek, chips, ijs, frisdrank en andere suikerrijke rommel.

Heel veel ouders geven hun kinderen snoep als beloning of als troost. Als een kind iets goed gedaan heeft of simpelweg braaf genoeg is geweest, wordt er vaak beloond met een snoepje. Maar ook als er iets gebeurd is dat niet leuk is, krijgt het kind een snoepje als. En zoals hierboven al werd vermeld, wordt er zelfs als een geluidsdemper een lolly in gestopt om maar van het gezeur af te zijn. Kortom: snoep dient als:

  • Beloning & Troost
  • Traktatie + Chantagemiddel

Snoep lijkt ideaal: het is klein, lang houdbaar,  goedkoop en nagenoeg ieder kind is er dol op. Snoepgoed werkt bovendien gegarandeerd om een kind te laten doen wat jij wilt. Maar in Nederland –waar het aantal dikke kinderen in sneltreinvaart toeneemt– kun je je afvragen of snoep wel een wenselijk iets is. Bovendien neemt ook het aantal gevallen van diabetes sterk toe als gevolg van te weinig beweging en te veel suiker.

Gevaren van snoep

Het lijkt erop dat de gemiddelde levensverwachting voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog weer gaat afnemen door verkeerde (lees: overmatige, eenzijdige + suikerrijke) eetpatronen en eetgewoonten:

  • 4 op de 5 kinderen krijgen niet de minimum hoeveelheid groente & fruit binnen die ze eigenlijk dagelijks zouden moeten eten.
  • Daarentegen eten kinderen steeds meer producten met een lage voedingswaarde (veel calorieën, maar weinig nuttige voedingsstoffen), zoals snoep, koekjes, chips en patat.
  • Kinderen drinken steeds meer suikerrijke frisdrank, vruchtensap en zuiveldrankjes en zodoende krijgen ze enorme hoeveelheden suiker binnen.
  • Kinderen zitten steeds langer voor de televisie en spelen steeds vaker computerspelletjes; dit mag maximaal 2 uur per dag zijn, maar tegenwoordig is het vaak 3 of 4 uur per dag.
  • Buiten spelen –en dus calorieën verbranden– wordt steeds minder populair.

Drang naar zoet stimuleren of afremmen

Maar wat heeft bovenstaande informatie te maken met het geven van snoep als beloning aan kinderen? Meer dan je denkt. De mens wordt namelijk  geboren met een voorkeur voor zoetigheid. Deze voorkeur kan worden gestimuleerd of geremd.

Als je de voorkeur voor zoet van een kind stimuleert, ontwikkelt dit kind een afkeer voor alles wat niet zoet smaakt. Hierbij valt te denken aan groenten, kwark, noten, granen, zaden en andere ongezoete producten. Door kinderen te laten wennen aan neutralere smaken, rem je de zin in zoetigheid juist af.

Door kinderen steeds opnieuw “zoet te houden” met suiker in de vorm van snoep en frisdrank neemt de kans dus sterk af dat ze naarmate ze ouder worden gezond gaan eten. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat snoep het favoriete eten wordt van kinderen wanneer ze het als beloning krijgen. En zodra snoep het favoriete eten van een kind is geworden, wil hij/zij er steeds meer van.

Zeker indien snoep binnen handbereik is, eten kinderen er al heel gauw te veel van. Haal er dus nooit veel van in huis!

Spiegelen…

Waarschijnlijk ben je bekend met het principe van “spiegelen”… Wat als je jouw kinderen geen snoep geeft als beloning, maar ze zien dat andere kinderen het wél krijgen? Als kinderen die geen snoep mogen, zien dat andere kinderen wél snoep krijgen, dan wordt snoep de “verboden vrucht”. Het wordt dan nóg meer begeerd.

Dit maakt het voor ouders die niet willen dat hun kinderen snoep krijgen extra moeilijk. Ze komen voor een ongemakkelijke situatie te staan, want hun kinderen zullen extra veel snoepen zodra zij daartoe de kans krijgen. Zeker op het moment dat een kind oud genoeg is om zelf snoep uit de kast kan pakken. Of snoep te kopen in de winkel. De problemen worden in dat geval dus alleen maar uitgesteld.

De truc is om kinderen gematigd te laten snoepen. Geef ze af en toe iets waar ze echt zin in hebben en laat ze bovendien zelf kiezen. ‘Je mag iets lekkers meenemen uit de winkel: snoepje X, koekje Y of chipje Z’. Dan kun je je kind er achteraf altijd op wijzen dat hij/zij zelf de keuze heeft gemaakt om datgene te snoepen (en dus niet al het overige). Als een kind blijft zeuren, geef je aan dat hij/zij volgende week opnieuw de kans krijgt om iets lekkers uit te zoeken.

Beloning of straf?

Het bizarre is eigenlijk dat kinderen snoep als “beloning” voor goed gedrag (of “troost” ter compensatie van een nare ervaring) krijgen. Terwijl snoep een een extreem lage voedingswaarde heeft en zodoende erg slecht is voor het lichaam van kinderen. Zwart-wit gezien zeg je dus “Hier heb je iets slechts voor je omdat je braaf bent geweest”. Zie jij de logica hiervan in? Als puntje bij paaltje komt dien je deze gang van zaken toch veeleer te zien als straf!?

Bron van emotioneel eten?

In het onderzoek van Joanne Ikeda dat ik voor dit artikel als bron heb gebruikt, wordt geen lijn doorgetrokken naar volwassenheid. Maar ik kan deze vraag toch niet uit mijn hoofd krijgen: Wordt met het geven van snoep aan kinderen als beloning en/of troost de basis gelegd voor emotioneel eten?

Ik heb geen onderzoek kunnen vinden dat deze vraag beantwoord, maar ik kan me voorstellen dat emotioneel eten hier wel aan gerelateerd is. Zodra jij je slecht voelt (of juist goed voelt) beloon je jezelf met eten. Een vaak gaat het dan niet om gezonde producten, maar juist zoete producten zoals chocola, snoep en ijs. Alleen zijn je ouders niet langer in de buurt om de hoeveelheid in de hand te houden, dus eet je de hele verpakking leeg.

Ik denk daarom dat het weg eten van emotionele pieken –zowel hoog als laag– aangeleerd gedrag is. Zodra ik meer informatie heb gevonden over dit onderwerp zal ik er overigens zeker op terugkomen…

Snoep is géén beloning, troostmiddel of chantagemiddel!

Laat hele jonge kinderen zo laat mogelijk in aanraking komen met snoep, chips, koek en frisdrank. Sterk aangelengde aanmaaklimonade en een soepstengel of volkorenkoek is een beduidend betere traktatie of beloning dan “standaard” snoepgoed. Bedenk er een leuk verhaal of ritueel bij en een cracker kan net zo speciaal worden als een ijsje. Natuurlijk zal er een tijd komen dat kinderen via familieleden of vriendjes en vriendinnetjes in contact komen met suikerrijke etenswaren, maar hoe later dat is, des te beter.

Vanaf het moment dat een kind gaat snoepen, is dosering heel belangrijk. Gebruik snoep nooit als beloning, troost of chantagemiddel, maar maak er een zeldzame traktatie van voor vaststaande momenten en speciale gelegenheden. Zodoende voorkom je dat je je kind eerst “zoet houdt” of “rustig krijgt” met een snoepje, waarna de suikerpiek intreedt en een kind recalcitrant gaat hyperen. Verbieden is geen optie, want daarmee vergroot je de aantrekkingskracht alleen maar.

Hoe werd er bij jou thuis omgegaan met snoep, koek, chips, ijs en frisdrank toen jij kind was? En hoe ga je ermee om nu je zelf kinderen hebt? Laat hieronder een reactie achter!

Televisiereclame: kinderen eten té veel door reclame op tv!

Kinderen die toch al veel te dik zijn (of zelfs aan obesitas lijden), eten tot wel 134% meer na het zien van reclames op de televisie. Het gaat hierbij om het kijken naar televisiecommercials over voedingsmiddelen. Dit blijkt uit recent een Brits onderzoek naar televisiereclame. (bron)

Televisiereclame vergroot eetlust

Bovengenoemd onderzoek werd gehouden onder een groep van 60 kinderen in de leeftijd van 9 tot 11 jaar. De kinderen die een normaal gewicht hadden, aten 84% meer door het kijken naar reclame in vergelijking tot de kinderen die geen televisiereclames hadden gezien. Kinderen met een licht overgewicht aten 101% meer en kinderen met zwaar overgewicht aten maar liefst 134% meer!

Het onderzoek suggereert dus dat televisiereclame een hele slechte invloed heeft op een kind als het gaat om gezonde voeding. Misschien dat het bedrijf achter Film1 en Sport1 in de toekomst ook een betaalzender voor kinderen lanceert zonder reclame: Kind1 – Voor de bewuste ouders die hun kinderen niet willen blootstellen aan de slechte invloed van televisiereclames. :)

Gelukkig komt er steeds meer regelgeving en wetgeving omtrent voedingsmiddelenreclame die doelbewust wordt gericht op kinderen, zodat kinderen niet meer het directe doelwit vormen van ongezonde voedselreclames. Dat neemt echter niet weg dat de grootste voedingsmiddelenproducenten c.q. voedingsmiddelengiganten maar al te graag de mazen van de wet opzoeken en dat er in de praktijk volop reclame-uitingen te vinden zijn die indirect als doel hebben kinderen over te halen tot het eten van (veelal ongezonde) snacks.

Heb jij weleens opgemerkt dat kinderen meer eten achter de televisie of direct nadat ze achter de tv hebben gezeten?

Lust jouw kind geen groenten? Laat hem/haar méér proeven!

Kinderen zijn doorgaans erg snel met het roepen van “Dat lust ik niet!” aan de eettafel. Vooral met groenten lukt het meestal niet echt. Nestlé heeft hier onderzoek naar gedaan en kwam tot de volgende conclusie: Laat kinderen vooral veel verschillende soorten groenten proberen en probeer regelmatig dezelfde groente nog eens, en ze zullen het uiteindelijk accepteren.

Meermaals dezelfde groente laten proeven…

In de nieuwsberichten rondom dit onderzoek kon ik niet echt vinden waarom de onderzoekers denken dat dit zo is; maar pas na zeven of acht keer proeven begonnen de kinderen interesse te tonen in de smaak en was de reactie niet meer negatief. Ik kan me voorstellen dat het heeft te maken met de complexe smaak van groenten in vergelijking tot zoetigheid.

Zoet is een hele simpele smaak en zorgt direct voor een goed gevoel zoals ik eerder al beschreef in een artikel over een verslaving aan zoetigheid. De smaak van groente is, zeker in vergelijking tot de zwaar bewerkte voorverpakte levensmiddelen, veel subtieler. Je moet het echt leren eten, en ik denk dat dit onderzoek ook om die reden deze uitslag kent.

Tips om kinderen groenten te laten eten…

Wat je in de praktijk kunt doen is het kopen van groenten die je normaal gesproken nooit koopt. Hoe vaak loop jij door de supermarkt en neem je bijna altijd dezelfde paar groentesoorten mee? Geef het bij een matig positieve reactie ook niet gelijk op, want er zijn tenslotte honderden recepten op internet te vinden die de smaak van een groente behoorlijk kunnen beïnvloeden.

Zo heb ik zelf pas een paar jaar geleden paksoi ontdekt en was aangenaam verrast door de smaak ervan. Toch zijn er ook veel groenten te verkrijgen in de supermarkt en op de markt die minder exotisch klinken, maar minstens even lekker zijn. Bovendien verandert de beleving van smaak om de zeven jaar, dus het zou goed kunnen dat je zelf bepaalde groenten weer lust die je voorheen niet lustte. Zeker als je een groentesoort als kind vies vond en het daarom nooit meer hebt gegeten.

Zelf groenten verbouwen!

Naast het proberen van nieuwe groenten, en vooral vaker proberen van groenten die je al eens eerder hebt voorgezet, kun je ook samen met je kinderen groenten in een moestuintje verbouwen. Ze vinden dit ongetwijfeld geweldig en het is een feit dat kinderen die groenten vaak wel willen eten. Door kinderen te betrekken bij het hele proces van zaaien, telen en oogsten zijn ze er veel meer in geïnteresseerd en is de kans dat ze hun eigen groenten niet lusten veel kleiner.

Ook crèches, basisscholen en buitenschoolse opvangcentra kunnen bijdragen aan de gewenning van kinderen aan plantaardige voeding zoals groenten, vruchten en kruiden; SchoolGruiten is daar een goed voorbeeld van.

Kinderen & groenten: tips voor kids die geen salade eten

kinderen groenten saladeKinderen en groenten zijn helaas doorgaans geen goede combinatie. Een gezonde salade zien kinderen vaak als “konijnenvoer”, terwijl de voorkeur juist uitgaat naar zoet en zout. Het komt dan ook maar al te vaak voor dat kinderen simpelweg geen groenten eten. Dat terwijl groenten toch juist zo belangrijk zijn voor de gezondheid, zeker bij kinderen. Maar hoe krijg je het voor elkaar om je kind groenten en salade te laten eten? Lees verder voor het antwoord op deze vraag en tips om kinderen groenten en salade te laten eten!

Kinderen groenten laten eten…

Ik kwam een leuke tip tegen van een moeder met jonge kinderen die normaal gesproken geen groenten en salade willen eten. Deze moeder had hier echter een zeer creatieve oplossing voor. Haar kinderen zijn helemaal gek van piraten op het moment, dus ze besloot om een “piratenschat salade” te maken. Op een groot bord deed ze lekkere vruchten zoals sinaasappelschijfjes, cherrytomaatjes, kleine worteltjes, mangostukjes en ananas. Daarna bedekte ze dit alles met diverse soorten sla die ze in kleine stukken had gesneden. Het werd een soort berg van sla, en om het af te maken besprenkelde ze de berg door sinaasappels met de hand uit te persen.

Salades & groenten voor kinderen

Toen de kinderen de salade voor het eerst zagen, zeiden ze: “Moeten we een berg sla eten??”, waarop de moeder enthousiast antwoordde dat het een “piratenschat salade” was, en dat onderop een verrassing te vinden was. Dit werkte erg goed en de kinderen begonnen gelijk met eten! Ze vragen er tegenwoordig zelfs regelmatig om. Een beetje fantasie gebruiken, zodat kinderen het spannend vinden om een salade te eten, werkt dus erg goed! Ik vind dit persoonlijk een geweldig idee voor kinderen die geen groenten eten. Ik hoop dat het jou ook inspireert om creatief aan de slag te gaan met gezonde groenten en salades voor je kinderen!

Heb jij nog tips om kinderen groenten te laten eten? En heb jij al creatieve salades voor je kinderen verzonnen? Ik ben erg benieuwd. Laat hieronder een reactie achter!

Kinderen laten afvallen? Geen dieet, maar meer beweging!

Vandaag las ik een Brits onderzoek over kinderen en hoeveel beweging ze (niet) krijgen: maar liefst 80% van alle kinderen in het Verenigd Koninkrijk beweegt niet genoeg. Ook geen wonder dat ze te dik worden en op veel te jonge leeftijd willen afvallen met een dieet zonder lichamelijk actief te zijn. Hoewel dit onderzoek niet gericht is op Nederland, vrees ik dat de situatie in Nederland niet veel beter is. De basis van een obesitas epidemie a la de Verenigde Staten wordt nu gecreëerd. Kinderen leren niet meer dat lichaamsbeweging goed én leuk kan zijn, waardoor een levenslange worsteling met gewicht, afvallen en aankomen, een gegeven wordt.

Maar je kunt kinderen toch niet de schuld geven van dit alles. Weinig ouders geven het goede voorbeeld: beweging gebeurt, als het al gebeurt, met tegenzin. Kinderen zien dit natuurlijk bij hun ouders en krijgen daardoor zelf ook een afkeer voor alles dat met actief zijn en bewegen te maken heeft. Triest is het eigenlijk. En we staan er bij en kijken er naar. De frustratie weerklinkt ongetwijfeld in de woorden die ik schrijf. We hebben het toch altijd zo goed voor met onze kinderen? We gaan voor ze door het vuur en toch laten we dit gebeuren. Wie weet waarom mag het zeggen.

Kinderen laten bewegen + afvallen: tips…

Tot slot nog een paar simpele tips om kinderen op een gezond gewicht te houden en te laten afvallen en bewegen:

  • Lopend of fietsend naar school(!)
  • Wandelen in het park in plaats van op de bank zitten en een film kijken op de luie bank
  • Zoek actief mee met het zoeken naar een sport die ze écht leuk vinden.
  • Naast de lichamelijke activiteit is het bovendien belangrijk om nieuwe vriendjes en vriendinnetjes te maken en zelfvertrouwen op te bouwen.
  • Maar vooral: geef het goede voorbeeld! Laat eens zien dat sporten en actief bezig zijn geen opgave is, maar iets dat ontzettend leuk kan zijn!

Kinderen snoepen 2x zo veel als ouders denken

Heb jij een kind met zware botten of onverklaarbare gewichtstoename? Misschien ligt de oorzaak toch wel gewoon bij ongezond eetgedrag. Kinderen snoepen namelijk veel meer dan hun ouders denken. Dit blijkt uit onderzoek van het gezondheidsinitiatief JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht)…

Snoepen, snacken & snaaien

JOGG liet onderzoek uitvoeren onder ruim duizend kinderen van 12 tot 16 jaar en ouders van kinderen van 4 tot 16 jaar. ​Uit dit onderzoek blijkt dat kinderen twee keer zo vaak naar ongezonde snacks grijpen als hun ouders denken.

Kinderen geven tijdens het onderzoek overigens gewoon toe dat ze meerdere malen per dag snoepen, terwijl slechts een fractie van de ouders hier een vermoeden van heeft. Er lijkt dan ook sprake van een aanzienlijk gebrek aan communicatie tussen ouders en kinderen.

Al met al heeft de gemiddelde ouder geen flauw benul van hoeveel snoep, chips, ranja en frisdrank er bij hun kinderen naar binnen gaat.

​Slecht voorbeeld

De oorzaak van het buitensporige snoepgedrag zou hem vooral zitten in de gemakkelijke verkrijgbaarheid van snoep en snacks. Als kinderen maar een kastdeurtje hoeven open te trekken voor een zak snoep, dan zit er logischerwijs geen rem op. En bij schrikbarend veel gezinnen is er standaard snoep, koek, chips, ijs en frisdrank voorradig.

Ook de leefstijl van ouders beïnvloedt het snoep- en snackgedrag van kinderen sterk. Diëtiste Ria van Dijk: “Er komen kinderen bij mij op consult die slechts eens per week een gezonde warme maaltijd krijgen.” En als er thuis slecht wordt gegeten, dan is de kans klein dat er op school wel naar gezonde kost wordt gegrepen.

​Dat kinderen zich ook buitenshuis tegoed doen aan ongezonde snacks blijkt wel uit de zakgeldbesteding. Maar liefst 57 procent van de kinderen tussen de 12 en 16 jaar geeft aan zakgeld te besteden aan snoep, snacks en frisdrank.

Veel ouders hebben het beste met hun kinderen voor, maar beschikken simpelweg niet over de nodige kennis wat betreft gezonde voeding. Zorg jij ervoor dat jouw kind gezond eet? Weet jij wat jouw kind zoal snackt, snaait en snoept gedurende de dag? En probeer je dat te beïnvloeden, en zo ja, hoe?

Hoe ouders het gewicht van hun kids verkeerd inschatten…

De meeste ouders denken dat hun kids een goed gewicht hebben, terwijl ze eigenlijk veel te dik zijn of zelfs lijden aan obesitas. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek in Australië, waarin 1200 gezinnen werden betrokken. Ouders van 5- en 6-jarigen zijn het ergst, zo zegt het onderzoek.

Maar liefst 90% van deze ouders ziet niet in dat hun kinderen in feite (veel) te dik zijn…

Eerlijk of zachtzinnig?

Als jouw dochter of zoon, die eigenlijk te zwaar is, je met verontruste ogen aankijkt en vraagt: “Is mijn buik te dik?”, wat zou jouw antwoord dan zijn? De kans is groot dat je zou zeggen: “Je bent mooi zoals je bent”

Je zou daarentegen ook kunnen zeggen dat veel mensen lijden aan het levensbedreigende ziektebeeld ‘obesitas‘ en dat ze eigenlijk minder zou moeten eten en meer zou moeten bewegen. Met als gevolg dat je gaat controleren wat je kids eten, en dat je overduidelijk laat blijken dat ze niet goed genoeg zijn zoals ze momenteel zijn...

Gevolg van eerlijkheid

Deze “eerlijkheid” zou er echter wel voor kunnen zorgen dat het toch al broze zelfbeeld van je piepjonge zoontje of dochtertje in een fractie van een seconde wordt verbrijzeld. En eigenwaarde is –zelfs voor volwassenen– al zo’n netelige kwestie… Bovendien wil je je kind geen eetstoornis aanpraten!

Kortom: een extreem moeilijke beslissing; een impasse… Een keuze die veel ouders niet durven te maken, waardoor veel kinderen van jongs af aan al te kampen hebben met overgewicht.

Gevolg van lijdzaamheid

Wat ouders echter niet beseffen dat kinderen onderling bikkelhard zijn. Als ouder ben je misschien niet geneigd om je kids te confronteren met eventuele “gebreken”. Maar als kinderen op de leeftijd komen dat reputatie een rol gaat spelen, gaat er geheid gepest worden. Kinderen krijgen een uitgesproken karaktertje en er gaan vriendschappen en groepjes gevormd worden.

En hoe ernstig en onrechtvaardig dit ook moge zijn, bepaalde kinderen van 5 en 6 jaar (groep 2 en 3) houden zich op desbetreffende (jonge) leeftijd al bezig met pesterijen. En zelfs op die leeftijd wordt er al “gediscrimineerd” en geoordeeld c.q. veroordeeld, zowel op uiterlijk als inborst. Timide, onzekere kinderen zijn maar al te vaak de klos, en ook overgewicht vormt nog altijd een gemakkelijk doelwit.

Overgewicht bij kids: conclusie…

Naar alle waarschijnlijkheid is deze informatie extreem confronterend en zelfs kwetsend, maar het is hoe dan ook goed om realistisch en eerlijk te zijn naar jezelf en je kind: wordt je kind nu niet geconfronteerd door jou (in een beschermde en relatief beheersbare omgeving), dan gebeurt het later in een situatie die naar alle waarschijnlijkheid nog vele malen ingrijpender en traumatiserender is.

En belangrijker nog: nú kun je nog professionele hulp inschakelen als je niet weet hoe je dit vraagstuk eigenhandig kan oplossen. Bespreek dit bijvoorbeeld met je huisarts, Maatschappelijk Werk, een diëtist, een voedingsdeskundige of een psycholoog.

Eerlijkheid duurt het langst…

Uit eerder genoemd onderzoek blijkt overigens dat ouders zelf ook gaan geloven dat hun kind niet te dik is en dat maakt het gevaarlijk. (bron) Ouders verliezen hun objectiviteit. Met hun baby, die hoe dan ook de mooiste van de hele wereld is en blijft, kan natuurlijk weinig fout gaan.

De verantwoordelijkheid ligt dan ook bij de ouders. Het goede voorbeeld geven is overigens een cruciale eerste stap, want wat voor signaal geef je aan je kinderen als je constant met diëten bezig bent en jouw lichaamsgewicht het belangrijkste onderwerp van gesprek is? Hierbij tot slot nog enkele aanknopingspunten wat betreft overgewicht bij kids:

Hoe schat jij het lichaamsgewicht in van jouw kind: objectief of toch een tikkeltje vooringenomen? Laat hieronder een reactie achter…

Ouders: Hoe moet je omgaan met overgewicht van jouw tiener?

Hoe je moet omgaan met het gewicht van jouw puberende zoon of dochter, is een vraag die veel ouders zich stellen. Moet je er nu wel of niet iets van zeggen? En erken je überhaupt dat je kind overgewicht heeft? De meeste ouders zetten hun kind bij overgewicht op een dieet, zo blijkt uit een Amerikaans onderzoek aan de universiteit van Minnesota. Dat is volgens het onderzoek ook precies de verkeerde methode…

Gemiddeld waren de tieners die op een dieet moesten van hun ouders na vijf jaar dikker dan de tieners met overgewicht die niet op een dieet waren gegaan. Je kinderen aanmoedigen om op dieet te gaan heeft dus een averechts effect. Maar wat moet je dan wél doen, zul jij je afvragen… Eigenlijk is het antwoord heel simpel: –jawel– het goede voorbeeld geven. Verder zijn er nog een aantal meer praktisch gerichte punten waar je op kunt letten:

  • Praat minder over diëten, maar eet gezonder. Vervangen in plaats van verbieden.
  • Eet vaker aan tafel met de hele familie en minder voor de televisie
  • Doe vaker met z’n allen fysieke activiteiten, plan familie-uitjes.
  • Focus je minder op de dingen die niet goed gaan, en meer op wat je kind wel goed doet.

Heb jij ooit in deze situatie gezeten? Laat hieronder dan weten hoe jij hiermee om bent gegaan, en of het gewerkt heeft.

De freshman fifteen: 7 kilo gewichtstoename tijdens eerste studiejaar…

De ‘freshman fifteen’ of ‘freshman 15’ is een term die in de VS en Canada wordt gebruikt om de toename in gewicht te beschrijven van studenten tijdens hun eerste jaar hoger onderwijs (college of university). De term verwijst naar de vaak beschreven –maar tot nu toe ongestaafde– claim dat eerstejaarsstudenten doorgaans 15 Amerikaanse ponden (7 kilogram) aankomen tijdens hun eerste studiejaar.

Belabberd kantinevoedsel

De veronderstelde oorzaken van deze gewichtstoename zijn verhoogd alcoholgebruik en vetrijke en koolhydraatrijke cafetariamaaltijden en junkfoodachtige maaltijden van hogeschool- en universiteitskantines. Veel van dit soort kantines hebben zoveel-je-kan-eten (all you can eat) arrangementen en overmatige dessertopties. Ook gebrek aan slaap zou overmatig eten en gewichtstoename kunnen veroorzaken omdat dit het niveau van het peptidehormoon leptine verlaagt. Diëtisten onder het personeel van hogescholen en universiteiten in de VS hangen posters op die erop aandringen gezond te eten en houden gastcolleges over voedingsstoffen en tips over hoe je overgewicht tegengaat.

Research

Volgens deskundigen zijn er daarnaast ook veel beginnende studenten die maaltijden overslaan en in toenemende mate stress ervaren. Ook dit kan op zijn beurt weer resulteren in gewichtstoename. Professor Alison Duncan en Janis Randall Simpson van de Universiteit van Guelph onderzochten de “freshman fifteen”. Uit een studie onder eerstejaars vrouwelijke studenten bleek een gemiddelde gewichtstoename tijdens het eerste jaar van 5 Amerikaanse ponden (plusminus 2.25 kg). Onlangs werd er een studie onder eerstejaars mannelijke studenten gehouden welke uitwees dat zij er gemiddeld 6.6 (3kg) Amerikaanse ponden bij kweekten.

De Nederlandse student

Hoewel dit onderzoek afbreuk doet aan de term, zijn er zowel in de VS als in Europa talloze studenten die tijdens dit eerste jaar de 7kg aan gewichtstoename halen of dit zelfs ver overstijgen. Ook in Nederland is er een gemiddelde toename in gewicht tijdens het eerste collegejaar, maar het grootste verschil is dat er onder Nederlandse studenten nog steeds veel fitnessabonnementen worden afgesloten. En alhoewel er niet bekend is hoe goed hier gebruik van wordt gemaakt, lijkt het erop dat dit gegeven wel degelijk van invloed is ten opzichte van de Amerikaanse cijfers.

Dikke ouders zetten jonge kinderen steeds vaker op dieet

Volwassenen met overgewicht staan niet altijd garant voor dikke kinderen. Soms is zelfs het tegenovergestelde waar… Ouders die hun leven lang te kampen hebben met overgewicht, projecteren hun eigen gewichtsproblemen steeds vaker op hun kinderen. Ze zetten hun kids al van jongs af aan op een streng dieet terwijl ze zichzelf blijven volproppen met ongezonde troep. Dit vreemde, maar desalniettemin realistische principe neemt soms bizarre en gevaarlijke vormen aan…

Kinderen op streng dieet!?

Zo is het Britse meisje Corleigh Gilardoni al sinds haar tweede op een zeer streng dieet. Haar moeder Aly heeft al haar hele leven lang te kampen met overgewicht en wilde koste wat kost voorkomen dat haar dochter na verloop van tijd op haar zou gaan lijken. Het bijna 7-jarige meisje volgt inmiddels 5 jaar een dieet dat slechts 700 kilocalorieën per dag levert. Hierdoor heeft ze al op piepjonge leeftijd te kampen met ondergewicht, anorexia-verschijnselen en andere gezondheidsproblemen.

Moeder Aly Gilardoni weegt zelf 107 kilo, maar wil absoluut geen dik kind. Ze vertelt de Britse pers: “Haar uiterlijk is een obsessie voor mij geworden. Ik wil dat ze mooi en populair is, en dat gaat niet lukken als ze dik is.” Moeder stopt zichzelf dagelijks vol met koekjes, chips, taart en pizza, terwijl de 6-jarige Corleigh de dag dient door te komen met:

  • Een schaaltje ontbijtgranen
  • Een salade
  • Een half broodje
  • Eén aardappel

Eén keer in de week wordt ze getrakteerd op een handje yoghurtrozijnen (doe eens gek!). Geen wonder dat Aly al sinds lange tijd overhoop ligt met gezondheidsinstanties en justitie.

Nogmaals: het goede voorbeeld geven!

Kinderen kopiëren en imiteren hun ouders. Het is daarom enorm belangrijk om zelf goede eetgewoontes te hanteren. Mocht je –om welke reden dan ook– niet in staat zijn om het goede voorbeeld te geven, dwing je kinderen dan in elk geval niet tot slecht eetgedrag. Kinderen zijn in de groei, en hebben dus flinke hoeveelheden energie en voedingsstoffen nodig. Het is dus belangrijk dat kinderen voldoende, gezond, gevarieerd en uitgebalanceerd eten. Het is niet goed als een kind te veel eet, maar het is ook zeker niet goed als een kind te weinig eet. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheden calorieën voor kinderen zijn als volgt:

  • Meisjes(4 tot 8 jaar): 1.400 kcal.
  • Jongens (4 tot 8 jaar): 1.200 kcal.
  • Meisjes (9 tot 13 jaar): 2.100 kcal.
  • Jongens (9 tot 13 jaar): 2.200kcal.

Huidige aanpak tegen overgewicht onder jonge kinderen: eng of noodzakelijk?

Obesitas bij kinderen neemt wereldwijd epidemische vormen aan en kinderen krijgen op steeds jongere leeftijd last van overgewicht. Dit is algemene knowhow en zal dus voor weinigen als een verrassing komen. De manier waarop dit probleem wordt aangepakt is echter bijna net zo zorgwekkend als het probleem zelf.

Preventie versus herstel

Het probleem van overgewicht onder jonge kinderen wordt niet grondig en bij de wortel aangepakt. Er worden voornamelijk overbodige en dure “redmiddelen” voor geboden. En hoewel men heel goed weet dat preventie het juiste plan van aanpak is, zijn er toch talloze bedrijven die proberen te profiteren van jonge kinderen met overgewicht door twijfelachtige achteraf-oplossingen op de markt te brengen. En dat resulteert soms in enge praktijken…

De foutieve oplossing: ‘behandeling’ van overgewicht

Overgewicht is big business. Het te dikke kind is helemaal hip en iedereen bemoeit zich ermee. De diëtisten en kinderartsen gingen voorop en nu zijn het ook de voedselproducenten, de media en de fabrikanten van fitnessapparatuur en andere randapparatuur die met het te dikke kind aan de haal gaan.

Vetweegschalen & fitnessapparatuur

Fabrikanten kwamen onlangs op de proppen met een vetweegschaal die nauwkeurig het vetpercentage meet van kinderen vanaf 7 jaar. Waar bemoeien ze zich mee vraag ik me af; wat moeten we met zo’n ding? En dan heb je ook nog fitnessapparatuur voor kinderen. Dit zijn fitnessapparaten die zijn afgestemd op (extreem) jonge kinderen en algauw honderden euro’s kosten. Op www.gymkids.nl vind je loopbanden voor kinderen vanaf 3 jaar!? Dit kan naar mijn mening niet gezond zijn.

Aanzetten tot beweging zonder dieet aan te passen

Elk zichzelf respecterende onderneming die handelt in ongezond voedsel, is bezig met een project om kinderen aan te zetten tot lichaamsbeweging. Dergelijke bedrijven geven vervolgens een persbericht uit, waarin hun uitzonderlijke maatschappelijke betrokkenheid blijkt. Zulke bedrijven geven geld uit om kinderen meer te laten bewegen, want dik worden komt natuurlijk door weinig bewegen en niet door teveel en ongezond eten. Zo wordt de aandacht netjes afgeleid van de troep die ze aanprijzen. En hoe meer kinderen bewegen, hoe meer van dit soort troep ze kunnen eten.

De goede oplossing: effectieve preventie + interventie

Veel volwassenen weten uit ervaring hoe moeilijk het is om van overgewicht af te komen. Dan moet je eens indenken hoe dat moet zijn voor kinderen. Uit talloze studies is al gebleken dat voornamelijk preventiestrategieën wél werken in de strijd tegen overgewicht. Preventie dient overigens niet te worden gericht op de risicogroep, maar op de gehele bevolking. Effectieve preventie en interventie dient een combinatie van factoren aan te pakken; met name gedrag, dieet, fysieke activiteit en de ouders van het kind zijn belangrijke aandachtspunten.

Anti(-)reclame voor slechte voeding

De Hartstichting en de Consumentenbond zijn al geruime tijd bezig om ervoor te zorgen dat het wettelijk verboden wordt om kinderen te bestoken met reclame-uitingen voor ongezond voedsel. Kinderen worden onnodig in de verleiding gebracht, en zijn op jonge leeftijd nog niet in staat om dit soort manipulatie te doorzien. Slechts enkele van dit soort organisaties onderkennen dat reclame voor kinderen werkt en laf is, maar krijgen nauwelijks een poot aan de grond.

Aanpak Europees Parlement

Het Europees Parlement gaat overgewicht bij kinderen bestrijden. Het Parlement wil dat er gezondere voeding verkocht wordt op scholen en dat automaten vers fruit en groenten bieden in plaats van ongezonde snacks. Ook willen ze reclamecampagnes beperken voor voedsel dat ongezond is voor kinderen. Het Europarlement roept ook alle EU-landen op de BTW op groenten en fruit te verlagen. Ik ben niet erg onder de indruk van de inspanningen van onze overheid en vind het laf dat ze de verantwoordelijkheid overlaten aan de vrije markt en niet zelf in handen nemen.

Al met al is aankomen is veel en veel makkelijker dan afvallen. Dit maakt dat voorkomen veel en veel beter is dan genezen. Preventie start met een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging, ook voor kinderen. Geen malle weegschalen of peperdure fitnessapparatuur, maar gewoon gezond eten en regelmatig bewegen, snoep en chips alleen in het weekend en patat als uitzondering en niet als dagelijkse kost.

Niet doorslaan

De New York Times publiceerde een artikel  over fitnessapparaten voor kinderen. Aan bod komen onder andere miniloopbanden, minihometrainers en minicross-trainers. “Door de toenemende zorgen van de maatschappij over te dikke kinderen, zijn er fabrikanten die fitnessapparatuur maken voor kinderen in vrolijke kleurtjes en eruitzien als speelgoed, om er zodoende voor te zorgen dat ze meer lichaamsbeweging krijgen.” – New York Times… Egghead Kids maakt bijvoorbeeld de “Glide-a-Stride” (een miniatuurvariant van de crosstrainer), welke wordt verkocht met de slogan “Pretend play ‘just like mom and dad’ fun!”. Fisher Price maakt de Smart-Cycle: een hometrainer met een ingebouwd computerspelletje. En zo zijn er nog talloze voorbeelden te vinden van minifitnessapparaten.

Ik krijg een beetje een dubbel gevoel bij dit soort speelgoed. Je ouders naspelen is al zo oud als de wereld (al weet ik niet of archeologische vondsten deze claim hebben bevestigd), maar dit gaat wel heel ver. Volgens mij werkt touwtjespringen ook nog steeds goed. Of koop gewoon een voetbal, hockeystick, frisbee, volleybal of wat dan ook… De meeste van dat soort speelgoed heeft tenminste ook een sociale functie: kinderen spelen bijvoorbeeld zelden in hun eentje met een bal. Ik zou mijn kinderen daarom niet snel een kleurrijke hometrainer cadeau doen. Een fiets met zijwieltjes zorgt er tenminste voor dat ze ook nog iets van de wereld zien.

Gratis fruit op basisscholen in Europese Unie!

Als het aan de Europese Commissie (EC) ligt, dan wordt er aan de leerlingen van alle Europese basisscholen elke dag een gratis stuk fruit weggegeven. Voor dit schoolfruit-project is door de EC 90 miljoen euro vrijgemaakt.

Aanmoediging tot deelname

Lidstaten van de Europese Unie (EU) worden niet verplicht om aan het project deel te nemen. Doordat het EC aanbiedt om in te staan voor de helft van de kosten, wordt deelname echter wel sterk aangemoedigd. In Nederland bestaan al basisscholen die fruit uitdelen, maar in de meeste gevallen is dit niet gratis.

Voordelen van fruit op school

De voordelen van gratis fruit op school zijn treffend. Een kind dat het eten van fruit thuis afwijst, kan bij het zien van fruitetende klasgenootjes over de drempel worden getrokken. Ook zullen kinderen fruit als vanzelfsprekend gaan zien in de dagelijkse routine. Schoolfruit is dus een prima onderdeel van een gezonde voeding.

Te weinig fruit

Het gros van de Nederlandse kinderen eet te weinig fruit. Het wordt aangeraden om 2 stuks fruit per dag te nuttigen, maar de meeste kinderen in Nederland komen hier niet aan. Ofwel het is niet aangeleerd, ofwel het wordt simpelweg vergeten, ofwel kinderen lusten het niet. De laatste twee kunnen makkelijk worden verholpen. Door structuur in te brengen vergeet je minder snel fruit te eten. En smaken moet je domweg leren waarderen dus laat kinderen regelmatig iets nieuws proberen maar na een tijdje ook weer iets proberen wat ze in eerste instantie niet lustten.

Fruit is een geweldig voedingsmiddel

Fruit bevat weinig calorieën en veel voedingsvezels wat resulteert in weinig vetopslag en een voldaan gevoel. Schoolfruit helpt dus tegen kinderobesitas en bevordert een gezonde levensstijl. Kortom, fruit is een geweldig voedingsmiddel waar we lang niet altijd het optimale uithalen.

SchoolGruiten: hoe je kinderen groenten + fruit laat eten…

Het moge duidelijk zijn dat groenten en fruit een belangrijk onderdeel vormen van een gezond dieet. Groenten en fruit bevatten namelijk belangrijke voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om naar behoren te kunnen functioneren. Wat tevens vaststaat is dat vooral kinderen niet altijd even dol zijn op groenten en fruit. Uit eigen beweging grijpen kinderen nu eenmaal liever naar een zak chips dan naar een appel. Het initiatief SchoolGruiten is een effectieve methode gebleken om kinderen te laten wennen aan een regelmatige inname van groenten en fruit.

Groenten & fruit op scholen

De vuistregel luidt 200 gram groenten en 2 stuks fruit per dag. Veruit het merendeel van de Nederlanders komt hier echter bij lange na niet aan. SchoolGruiten is een initiatief voor de verstrekking van groenten en fruit op basisscholen. Dit initiatief zorgt ervoor dat kinderen worden gestimuleerd om voldoende groenten en fruit te eten. Wanneer kinderen al op jonge leeftijd gewend raken aan het eten van groenten en fruit, vergroot dat namelijk de kans dat ze ook op latere leeftijd aan hun dagelijkse groenten- en fruitbehoefte komen. En juist daarom is SchoolGruiten zo belangrijk.

Mogelijkheden

Alle basisscholen kunnen deelnemen aan SchoolGruiten. Sinds de aftrap in 2003 doen er echter nog maar 500 basisscholen mee aan dit initiatief. Scholen en leveranciers van groenten en fruit kunnen zich via de zogenaamde “GIS applicatie” online aanmelden. Scholen kunnen kiezen uit 3 modellen voor SchoolGruiten. Via het online systeem kunnen basisscholen de gegevens van de deelnemende kinderen bijhouden. Ook kunnen scholen hiermee in contact komen met potentiële “gruitleveranciers”. Deze kunnen zich alleen aanmelden als zij voldoen aan de voorwaarden van SchoolGruiten.

Resultaten

SchoolGruiten werkt! Uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam blijkt dat kinderen die meedoen na 2 jaar meer groenten en fruit eten dan daarvoor. En dat heeft natuurlijk een positief effect op hun gezondheid. SchoolGruiten stimuleert basisschoolleerlingen om meer groenten en fruit te eten door minstens twee keer per week samen met de juf of meester te “gruiten” – een portie groenten of fruit te eten. Leerkrachten besteden bovendien op leuke wijze aandacht aan het belang van gezonde voeding met het SchoolGruiten lespakket.

Kids, groenten & fruit: conclusie…

Nederlanders eten te ongezond. Om dat te veranderen is het belangrijk om kinderen op jonge leeftijd gezonde voedingsgewoonten bij te brengen. Het grote voordeel van SchoolGruiten is dus dat er positief wordt bijgedragen aan een goede gezondheid van kinderen. En bovendien werkt het mee aan het voorkomen van chronische ziekten en overgewicht op latere leeftijd.

Convenant Gezond Gewicht: wapen tegen overgewicht onder Nederlandse jeugd

Convenant Gezond Gewicht

Laatst was nog te lezen dat het overheidsproject ‘Convenant Overgewicht’, hetgeen 5 jaar heeft gelopen, niet heeft geleid tot een afname van overgewicht en obesitas. Sterker nog: het aantal mensen met overgewicht nam juist toe.

Het project werd afgedaan als mislukking, maar voorzitter Paul Rosenmöller heeft inmiddels alweer een nieuw project op touw gezet, namelijk ‘Convenant Gezond Gewicht’. De naam impliceert een positievere insteek dan voorheen, maar de lat wordt wel érg hoog gelegd: “Nederlandse jongeren dienen over 5 jaar namelijk de gezondste van Europa te zijn”. Hoe willen ze dat gaan aanpakken?

Jongeren & overgewicht

Het Convenant Gezond Gewicht betreft een samenwerkingsverband tussen tientallen organisaties die zich de afgelopen 5 jaar hebben ingezet om overgewicht onder Nederlandse jongeren te bestrijden. Hoewel het eerste convenant géén succes genoemd mag worden, beweert Paul Rosenmöller wel een stuk wijzer te zijn geworden.

Het overgewicht onder Nederlandse volwassenen is namelijk nagenoeg gestabiliseerd: ongeveer 52 procent van de mannen en ongeveer 41 procent van de vrouwen heeft overgewicht. Onder de Nederlandse jeugd neemt overgewicht echter nog steeds toe. Bij jongeren is overgewicht nóg kwalijker, aldus Rosenmöller, omdat het de kans vergroot dat ze onnodig vroeg sterven. (bron + bron)

Convenant Overgewicht versus Convenant Gezond Gewicht

Na Convenant Overgewicht is er een nieuwe insteek gevonden. Dit keer moeten vooral de Nederlandse gemeenten de klus zien te klaren. Paul Rosenmöller stelt namelijk dat gemeenten véél meer zouden moeten doen om hun jongeren beweeglijk en gezond te houden. Hij gaat er vooralsnog van uit dat de politieke partijen dit onderwerp bij de komende gemeenteraadsverkiezingen op de politieke agenda hebben staan. Waarom gemeenten wél in staat zouden moeten zijn om overgewicht onder jongeren aan te pakken, blijft echter de vraag…

Conclusie

Gemeenten zouden moeten samenwerken met onder meer ouders, consultatiebureaus, scholen en verenigingen. Zodoende kan ervoor worden gezorgd dat kinderen al op jonge leeftijd een gezondere leefstijl ontwikkelen. Kinderen en jongeren dienen gezond te eten; niet alleen thuis, maar ook in schoolkantines. Sport zou bovendien dagelijks op het lesprogramma moeten staan. Tot slot dienen gemeenten meer sportvelden en speelvelden aan te leggen.

Denk jij dat het Convenant Gezond Gewicht oftewel ‘Jongeren Op Gezond Gewicht’ (JOGG) de oplossing zal zijn voor overgewicht onder Nederlandse jongeren? Of stevent ook dit convenant af op een mislukking? Laat hieronder je reactie achter…

‘Eet je bord leeg’?! Stop met geforceerd voeden van kinderen!

Niemand zal tegenspreken dat er steeds meer kinderen zijn die veel te dik zijn. Eerder werd al bekend dat het opgroeien met ‘eet je bord leeg’ mogelijk een belangrijke oorzaak zou kunnen zijn van overgewicht bij kinderen. Je leert zo immers om op jonge leeftijd méér te eten dan je eigenlijk wilt.

Steeds meer ouders kiezen er daarom voor om hun kind niet zo op te voeden. In deze tijden waarin voedsel in zo’n overvloed aanwezig is, wil je geen prehistorische regels als ‘eet je bord leeg’ aanleren bij je kinderen. Je kunt er tegenwoordig 100% zeker van zijn dat kinderen niet zullen verhongeren, dus je hoeft echt geen vetlaagje bij je kinderen aan te leggen voor moeilijke tijden. Die komen namelijk niet (althans niet qua basis levensbehoeften).

Zo zorg je er voor dat je kind niet geforceerd wordt gevoed

Helaas zijn niet alle medewerkers van kinderdagverblijven en peuterspeelzalen, meesters, juffen, overblijfmoeders en alle andere mede-opvoeders van jouw kinderen het hier mee eens en hanteren de ‘eet je bord leeg’ nog veelvuldig. Op Psychology Today staat een simpele maar erg effectieve methode van Pamela Cytrynbaum om te voorkomen dat jouw kind geforceerd wordt om meer te eten dan hij of zij wil. Haar dochtertje Leah kwam in het verleden thuis met het verhaal dat ze per se haar hele broodtrommel leeg moest eten. Om dit te voorkomen doet ze nu een briefje in haar broodtrommel wanneer ze naar een nieuwe plek, groep of klas gaat. Haar (eerste) briefje zag er ongeveer zo uit:

Beste (juf / meester / leidster etc.), Dank je wel dat je zo goed voor Leah zorgt. Dit is haar lunch / tussendoortje. De regel in ons huishouden is dat Leah zelf bepaalt hoeveel ze wil eten. Ze vertelde laatst dat ze haar hele trommel leeg moest eten. Wij voelen ons niet comfortabel bij deze regel. In navolging van recent onderzoek denken wij dat het belangrijk is dat Leah luistert naar haar lichaam om te bepalen of ze genoeg gegeten heeft. Wij vinden het niet goed als je haar onder druk zet om haar meer te laten eten dan ze eigenlijk wil. Wij vinden het prima als ze thuiskomt met een broodtrommel waar nog eten in zit. Bedankt dat je helpt om Leah gezond en blij te houden! De moeder van Leah

Ik denk dat het erg belangrijk is om kinderen al op jonge leeftijd te leren wat een vol gevoel is. Door de ‘eet je bord leeg’ mentaliteit leer je om jezelf vol te proppen, ook al wil je dat eigenlijk niet. Pas daarom een beetje op met ‘nog één hapje’.

Leren om normaal te eten: jong geleerd is oud gedaan

Kinderen kunnen veel eerder dan je zou denken zelf beslissen hoeveel ze willen eten, dat zit namelijk van nature in ons systeem ingebakken. Als je altijd je bord leeg moet eten dan rommel je met het natuurlijke systeem, en jong geleerd is oud gedaan. Niet alleen het ‘eet je bord leeg’ idee kan dramatische gevolgen hebben op latere leeftijd, in het algemeen is het gebruik van eten bij straffen en belonen funest voor de relatie met eten bij een kind (en uiteindelijk ook op latere leeftijd). Je zegt bijvoorbeeld met het geven van snoepjes als troost als je kind gevallen is eigenlijk: bij pijn krijg je een snoepje waardoor alles even beter voelt.

Eten is de brandstof van je lichaam en natuurlijk een belangrijk middel voor sociale verbondenheid. Voedsel is geen middel om kinderen mee om te kopen, te troosten, blij te maken of wat dan ook. Het kan nog zo makkelijk zijn om eten te gebruiken, beloven dat ze nog een keer Ice Age mogen kijken of nog even buiten mogen spelen is tenslotte ook makkelijk.

Ben jij iemand die opgegroeid is met het principe ‘eet je bord leeg’? En denk je dat dit nu voor problemen zorgt in je volwassen leven? En gericht aan ouders: kun jij je hierin vinden of voed jij je kind al zo op?

Kinderobesitas: tot slot…

Je hebt het gewicht van je kinderen dus voor een groot gedeelte zelf in de hand door het goede voorbeeld te geven. Als je motivatie nodig hebt om zelf gezond te eten, denk dan ook aan je kinderen, want zij zullen je nadoen. Ook met beweging en sport werkt het precies hetzelfde. Kinderen hoeven meestal niet op een dieet om te kunnen afvallen, ze hebben alleen maar een gezondere levensstijl nodig en dan haalt de groei in lengte het gewicht vanzelf in.

Hoe sta jij tegenover overgewicht bij kinderen oftewel kinderobesitas? En hoe gaan jij en je kids om met eten & bewegen? Ben jij een met overgewicht kampende vader of moeder met lichtgewicht kids? Of ben je een mager kind met volumineuze ouders? Laat hieronder weten hoe je omgaat met dit verschil in gewicht en (te volgen) dieet, bewegingspatroon en leefstijl! Deel hieronder ook jouw opvattingen, bevindingen, adviezen en motivaties t.a.v. afvallen voor kids!