Je hoort en leest steeds vaker over mensen die vaak moe of zelfs continu lusteloos zijn en leiden aan ernstige vermoeidheidsklachten. Ze slapen normaal of zelfs relatief lang, ze eten naar eigen zeggen goed en ze bewegen regelmatig, maar toch zijn ze – zonder zich aanmerkelijk in te spannen – snel moe en futloos. Men spreekt in dit geval ook wel van chronische vermoeidheid.
Het kan je leven drastisch verzieken wanneer je nergens energie voor op kunt brengen door vermoeidheidsklachten. Daarom heeft Gezondr de belangrijkste oorzaken op een rij gezet voor vaak moe zijn, vermoeidheid, futloosheid of lusteloosheid… Die geen voor de hand liggende oorzaak heeft en niet 1-2-3 wordt herkend…
Wat is moeheid / vermoeidheid?
Onder de term ‘moeheid’ of ‘vermoeidheid’ verstaan we zowel ‘vaak moe zijn’ als ‘snel moe worden’. Moeheid heeft een tamelijk subjectief en aspecifiek karakter; moe zijn is namelijk een waarneming die verband houdt met de gedachten en gevoelens van een persoon. Een diagnose stellen aan de hand van vermoeidheidsklachten is daarom vaak erg lastig. Psychologische en sociale factoren worden niet altijd goed geïnterpreteerd en de oorzaak van vaak moe zijn kan niet altijd worden aangetoond of uitgesloten. Vermoeidheidsklachten gaan vaak samen met:
- Problemen met geheugen
- Klachten m.b.t. concentratie
- Slechte slaapkwaliteit (slaap waar je niet van uitrust)
- Pijn in spieren & gewrichten
- Wolk in het hoofd (drukkende dufheid)
- Malaise (slapte & zwakte)
- Hoofdpijn (spanningshoofdpijn e.a.)
- Depressie, depressiviteit & burn-out
1. Chronische vermoeidheid door CVS / ME
Wanneer er geen eenduidige oorzaak voor ernstige en aanhoudende vermoeidheidsklachten kan worden geconstateerd, wordt vaak de diagnose Myalgische Encefalomyelitis (ME) of Chronish Vermoeidheids Syndroom (CVS) gesteld. Als patiënt zijnde kun je echter vrij weinig met de constatering CVS of ME. Hoewel er door medici steeds vaker over werkzame therapieën wordt gesproken, helpen deze lang niet voor alle ME-patiënten.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel CVS / ME-patiënten er –vaak na jaren van onderzoek– alsnog achter komen dat er al die tijd een duidelijke oorzaak c.q. verklaring was voor hun chronische vermoeidheid. De belangrijkste oorzaken van vermoeidheidsklachten die moeilijk zijn om vast te stellen of simpelweg vaak over het hoofd worden gezien vind je hieronder…
2. Vaak moe en lusteloos vanwege schildklier
De schildklier is een vlindervormig orgaantje in de hals dat hormonen produceert. Schildklierhormonen zijn belangrijk voor o.a. de stofwisseling, het hart, het maag- en darmstelsel, de ademhaling en het zenuwstelsel. Een gezonde schildklier houdt de hoeveelheid schildklierhormoon netjes binnen de perken.
Een te snel werkende schildklier en met name een te langzaam werkende schildklier kan de hormoonhuishouding hevig verstoren en voor ernstige aanhoudende vermoeidheidsklachten zorgen. Soms komt men er pas na jaren achter dat vaak moe en lusteloos zijn door een schildklierstoornis wordt veroorzaakt. Al met al is continue vermoeidheid en lusteloosheid een bekend symptoom van een schildklierafwijking.
3. Vermoeidheidsklachten & lymfeklieren
Het lymfestelsel is een netwerk van lymfeklieren die onderling in verbinding staan via lymfevaten. Het lymfestelsel loopt door ons hele lichaam en is qua vorm enigszins vergelijkbaar met het bloedvatenstelsel. Het lymfestelsel beschermt ons onder meer tegen virale, bacteriële en schimmelinfecties. Daarnaast voert het afvalstoffen af.
Een lymfeblokkade, overbelasting of vervuiling van het lymfestelsel of lymfeklierkanker kan ervoor zorgen dat het lymfestelsel niet naar behoren functioneert. Een dergelijke lymfe-afwijking kan tot ernstige en aanhoudende vermoeidheidsklachten leiden. Vermoeidheid door lymfeproblemen wordt lang niet altijd ontdekt en erkend.
4. Moe & lusteloos door tekort aan essentiële voedingsstof
Het is erg voor de hand liggend… Vaak is een gebrek aan essentiële voedingsstoffen de oorzaak van aanhoudende vermoeidheidsklachten. Sommige mensen eten erg gezond, maar hebben desalniettemin een tekort aan een of meerdere essentiële voedingsstoffen. Een gebrek aan onder meer de volgende vitamines, mineralen, spoorelementen, co-enzymen en vetzuren kan vermoeidheidsklachten veroorzaken:
- IJzertekort & ‘bloedarmoede‘
- Vitamine D (echt heel vaak!)
- Vitamine C (vooral als je eenzijdig eet)
- B-vitamines (o.a. B2, B6 & B12)
- Calcium, jodium & zink
- Magnesium, koper & fosfor
- Omega 3-vetzuren
- Co-enzym Q10
Je kunt jezelf bij het huisartsenlaboratorium laten testen op een gebrek aan essentiële voedingsstoffen als je vaak moe bent. Een aangepast dieet en voedingssupplementen (met name in sprayvorm) kunnen dan uitkomst bieden.
5. Vermoeidheidsklachten door allergieën
Veel mensen die te kampen hebben met vermoeidheid, futloosheid en lusteloosheid blijken last te hebben van allergieën of intoleranties. Sommige mensen bij wie in eerste instantie CVS / ME wordt geconstateerd blijken na uitvoerig onderzoek door een allergoloog last te hebben van soms wel 50 allergieën… Uiteenlopend van voedselallergieën tot huisdierenallergieën en hooikoortsklachten.
Allergieën zijn gelukkig te onderdrukken met medicijnen (antihistaminica e.a.). Bovendien kun je de stoffen waarvoor je allergisch bent (allergenen) zo veel mogelijk uit de weg gaan. Op die manier zijn al veel onverklaarbare vermoeidheidsklachten verholpen of verbeterd. Als je vaak moe en lusteloos bent, laat je dan eens grondig testen op allergieën, met name op voedselallergie, allergie voor huisstofmijt en pollenallergie (hooikoorts)!
6. Vaak moe en lusteloos door slechte slaapkwaliteit
Veel mensen die worden geteisterd door ernstige vermoeidheidsklachten gaan vroeg naar bed en slapen tot laat uit. Een logische beweegreden, want wie constant moe is, wil niets liever dan slapen. Veruit de meeste mensen die leiden aan chronische vermoeidheid hebben hier echter geen baat bij en worden door lang slapen zelfs nog intenser en vaker moe.
Het is dan ook niet het aantal uren slaap, maar veeleer de slaapkwaliteit die een rol speelt bij chronische vermoeidheid. Er zijn verschillende slaapcentra in Nederland die vermoeidheidsklachten kunnen onderzoeken en je slaapkwaliteit kunnen meten. Neem een kijkje op NSWO.nl (de website van de Nederlandse vereniging voor Slaap- & Waak Onderzoek). Een regelmatig slaapritme –met vaste tijden voor het slapengaan en weer opstaan– is in ieder geval erg belangrijk om vaak moe zijn tegen te gaan.
7. Moe + lusteloos vanwege de Ziekte van Pfeiffer
De ziekte van Pfeiffer is een infectieziekte die met name voorkomt onder jongeren. Je loopt Pfeiffer vrij gemakkelijk op, maar niet zomaar weer kwijt. Een van de belangrijkste symptomen van Pfeiffer is extreme vermoeidheid. Je kunt een zelftester kopen bij de drogist om te checken of je lijdt aan de Ziekte van Pfeiffer.
Conclusie
Bovenstaande punten zijn logischerwijs niet de enige mogelijke oorzaken van onverklaarbare en aanhoudende vermoeidheidsklachten. Overige bekende veroorzakers van chronische vermoeidheid en lusteloosheid zijn onder meer:
- Slaapstoornissen
- Afwijkingen in de hormoonhuishouding
- Traag werkende schildklier (hypothyreoïdie)
- Overgang & menopauze
- (Chronische) interne infecties
- Stelselmatig gebrek aan regelmaat & rustmomenten
- Epilepsie & aanverwante neurologische aandoeningen
- Verborgen oftewel ‘latente’ hyperventilatie
- Slaapapneu Syndroom (SAS)
- Q-koorts
Als je zonder aanwijsbare reden vaak moe en lusteloos bent, dan kun je je arts uit voorzorg eventueel op de bovengenoemde punten wijzen. Veel mensen reageren op hun vermoeidheidsklachten door zo min mogelijk te ondernemen, maar dit werkt in veel gevallen juist averechts.
Het omgekeerde –doen alsof er niets aan de hand is en gewoon doorgaan– is minstens zo funest. In beide gevallen raakt het lichaam nog erger ontregeld dan het al is. Probeer bij voorkeur te allen tijde dingen te blijven ondernemen zonder jezelf uit te putten.
Heb jij vragen of opmerkingen over vermoeidheid & lusteloosheid? Of ben je zelf vaak moe, lusteloos en futloos? Laat dan hieronder jouw reactie of verhaal achter!
194 comments
Marie
14 mei 2020Ik heb in het verleden ook gemerkt dat ik vaak moe en lusteloos was in de wintermaanden. Dit had toen te maken met een tekort aan vitamine D. Ook merkte ik dat de blootstelling aan zonlicht hielp om mij lichamelijk beter te voelen.
Anoniem
14 februari 2019Mijn klachten lijken op Lyme maar zonder een tekenbeet en bloedarmoede maar ook op een trage schildklier ik weet het gewoon niet meer alleen het probleem is ik durf er met niemand over te praten ook niet met m’n ouders of zo want ben al best vaak naar de huisarts geweest en dan was er helemaal niets dus soms denk ik dat ik me maar gewoon een beetje aanstel. ???? Ik weet niet wat ik moet doen.
Manja
27 januari 2019Beste Paul, Ik heb een lastige: ik slaap lang (meestal 9 uur) en goed, eet goed en ben eigenlijk nooit lichamelijk moe. Ik hou ervan om altijd bezig te zijn. Ik heb geel last van stress. Wel heb ik (spino)cerebellaire ataxie (atrofie van het cerebellum) maar daar laat ik mij niet door weerhouden. Mijn probleem is dat ik perioden heb waarin mijn hersenen “uitschakelen” (meestal aan het eind van de middag) en ik er niet aan ontkom te slapen. Ik kan dan onmogelijk wakker blijven. Het kondigt zich aan door een zwaar gevoel in m’n achterhoofd/nek. Een korte powernap is dan genoeg, maar het is bijzonder ontregelend en ook beangstigend. Bij jetlag is dit nog erger! Ik slikte veel viamines (B1, B3, B6, B11 en B12 en vitamine E) maar daar moest ik van mijn neuroloog mee stoppen vanwege te hoge bloedwaarden. Sindsdien lijkt het erger. Kun je dit verklaren? En wat zou je mij kunnen adviseren?
Judith
1 december 2018Goedemorgen, Wilde graag wat vragen. Onze dochter van bijna 14 is na een Pfeiffer, nu 1,5 jaar geleden niet meer hetzelfde. Ze is compleet veranderd, van een sportieve meid in een hoopje ellende. Ze is pas helemaal door de molen gehaald, en de diagnose CVS komt dichterbij. Haar bloedwaarden zijn goed. Maar volgens mij, zit ze op belangrijke (zo zie ik in jouw artikel) vermoeidheidsvitamine toch wat laag. Wat vind jij? Vitamine D (25 OH): 60.9 nmcl/l [50.0-250.0]… Ferritine: 30.20 ug/l [15.00-300.00]… Vitamine B12: 514.00 pg/ml [180.00-640.00]… Foliumzuur: 4.8 ug/l [3.0-20.0]… Hemoglobine: 14.3 g/dl [12.0-15.0]… Tirotropine: 3.22 uUI/mL [0.12-5.00]… Tiroxine (vrij): 1.15 ng/dL [0.80-1.80]… Bedankt alvast! Gr. Bezorgde Moeder
Paul
7 december 2018Niks ziet er zorgwekkend uit. Vitamine D zou sowieso beduidend hoger mogen. En voor de zekerheid zou je uitgebreider bloedonderzoek kunnen laten verrichten van ijzerstatus en schildklierstatus…
Sanne
12 april 2019Goedemiddag, een aantal weken terug is bij bloedarmoede vastgesteld. Ik slik nu 6 weken ijzertabletten en voel me nog steeds erg moe, slap en heb erg last van trillende benen. Mijn hb is inmiddels weer goed, mijn ijzervoorraad is van 2 naar 11 gegaan. Kunnen mijn klachten, zoals omschreven, nog steeds voorkomen uit ijzertekort? Hoe lang kan dit duren? Verder vraag ik me af hoe ik aan bloedarmoede kom. Ik eet gezond en gevarieerd en heb geen zware menstruatie. Verneem graag jullie reactie.
Christina
12 juni 2018Goedemorgen, na vele reacties te lezen kom ik er voor mezelf toch niet uit. Na een burn out aantal jaar geleden is bij mij ook “fibromyalgie” vastgesteld. Nu leg ik me daar niet bij neer en ben ik er van overtuigd dat er andere oorzaak voor mijn klachten moet zijn. Voornaamste klachten zijn dat ik eigenlijk altijd moe ben en altijd spierpijn heb. Daarbij is mn stoelgang niet altijd best, geregeld hoofdpijn kachten en mn concentratie is ver te zoeken.. nu heb ik gister uitslagen gegkregen van bloedonderzoek, maar volgens de huisarts zijn hier geen bijzonderheden en stuurt me nu door voor een slaapapneu onderzoek, maar hier herken ik mezelf niet echt is… Een vitamine B12 van 301, vitamine D op 107, TH 1,4… valt hier iets aan op? Wil echt van die klachten af! Ben 31, 3 jonge kinderen, geen overgewicht. Hoop op een goede tip. Bedankt alvast!
Paul
12 juni 2018Nee, ik zie geen bijzonderheden v.w.b. TSH-waarde, vitamine D en vitamine B12. Is je ijzerstatus ook gecontroleerd? En ontstekingswaarden?
Christina
13 juni 2018Er is een hele rits gecontroleerd. Kan ik de uitslagen anders e-mailen o.i.d.?
Paul
13 juni 2018Nee, mailen gaat helaas niet. Wel kun je ze desgewenst hier achterlaten in een vervolgreactie.
Marion
9 januari 2019Ga bij verkoudheidsklachten eens magnesium voetenbadje nemen. Ik heb hier vreselijk veel baat bij. Elke dag 250 nu magnesiumvlokken in 4 liter water en daar een 1/2 uur met de voeten en enkels inzitten.
Paul
10 januari 2019Meer over magnesium enerzijds en verkoudheid anderzijds lees je desgewenst in deze artikels:
Reacties onder bovenstaand artikel graag on-topic houden: (chronische) vermoeidheid en lusteloosheid…
Meisje 18
3 juni 2018Hoi, Loop al een tijdje bij de GGZ. Er is geconstateerd dat ik last heb gehad van een depressie. Maar die overige klachten zijn al een hele tijd van de baan af. Alleen de vermoeidheid en de misselijkheid is gebleven. Loop hier nu 3 maanden mee zonder depressieve klachten. Heb al eerder bloed laten prikken, hier kwam uit dat ik last heb gehad van de ziekte van Pfeiffer. Dit is nu 6 maanden geleden. Vraag mijn af wat de reden kan zijn hiervoor. Heb namelijk verder nergens last van. En het komt met vlagen terug. Deze keer langere tijd.
Leone
16 januari 2019Pfeiffer kan veel langer last geven dan doorgaans door de medische wetenschap wordt erkend. Zelf had ik pfeiffer en was na vier jaar nog steeds heel veel moe en erg vaak ziek. Pas bij een integraal-arts werd geconstateerd dat het pfeiffervirus zich in mijn lijf had teruggetrokken en nog steeds liep te mieren. Na een behandeling van een half jaar waarbij ik oa heel specifieke vitaminen en mineralen moest innemen (waaronder Lactoferrine van Bonusan) is het virus nu eindelijk echt uit mijn lijf en heb ik mijn oude energie weer terug. Nu ben ik nog amper ziek en voel me weer 100%. Je kunt er dus wel degelijk iets aan doen, ook al wordt vaak gezegd van niet. Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Veel sterkte ermee.
Esmee
12 mei 2018Ik ben de laatste tijd onwijs moe en heb 0 energie. Nou vreten de kids wel energie maar dit is anders. Ben totaal futloos en wil alleen maar slapen. Voel me ook niet lekker. Iemand een idee?
Paul
15 mei 2018Heb je bovenstaand artikel over de mogelijke oorzaken van zulke vermoeidheidsklachten gelezen?
Anna
4 maart 2018Ik ben sinds oktober 2015 nooit meer mezelf geweest. Ik was altijd degene die met anderen naar dokter / ziekenhuis afspraken ging. Helaas ben ik sinds toen degene die elke keer moest gaan… Ik heb een nierbekkeninfectie opgelopen en werd erna opgenomen in het ziekenhuis, toen ontdekte ze een gezwel in mijn darm per toeval en moest ik MRI-SCANS ondergaan met als vervolg een mislukte endoscopie die mij buitengewoon heeft getraumatiseerd. Uiteindelijk bleek er niks in mijn darm te zitten. Nooit meer verder naar gecontroleerd. Sindsdien is het bergafwaarts gegaan met me. Alleen maar moe, zwak en ziek. Veel doktersafspraken gehad, veel bloedtests, niks negatiefs. Nu is het 03-03-18 en ben ik de laatste periode van 2017 voor 7 weken achter elkaar ziek geweest. En dit jaar ook al voor de 4e keer. Mijn ouders van 60 worden niet eens zo vaak ziek als ik. Er is iets met me aan de hand, ik weet het gewoon zeker…
Peter van Glabbeek
16 maart 2018Laat je eens testen op sarcoïdose (de ziekte van Besnier-Boeck). Ik heb dat en al je klachten lijken erop. Heeft bij mij jaren geduurd voordat ik deze diagnose heb gekregen. Succes!
Carine
17 december 2017Oplossing van het boek Stress Reset (Carine Green) geprobeerd? Bij velen heeft het geholpen. Opgelet vermoeidheid kan ook komen door chemische medicatie.
kerstin
15 juni 2017Goedenavond, Ben telkens heel erg moe als ik de was op gehangen heb moet ik liggen dan slaap ik zo een uur of twee de huisarts kan niks vinden gebeurt ook op mijn werk dan in de pauzes ga ik op de de wc zitten en val ik in slaap en schrik wakker als de toeter gaat weet me geen raad meer
Paul
16 juni 2017Hoe zagen je exacte bloedwaarden eruit ten aanzien van vitamine D, vitamine B12, ijzerstatus en schildklierwaarden?
Anoniem
10 juni 2017De oorzaak is niet te vinden. Straks krijg ik weer een pilletje of een spuit waar ik nog vermoeider, depressief of chagrijniger door ben. Ik ben nu al zo stoned als een garnaal. Ik ben al heel lang ziek ook trouwens. Dus er zijn heel wat sets met ziektes.
kelly
16 mei 2017Hey allemaal, Paul wat fijn dat jij die vragen allemaal beantwoordt! Ik heb al jaren last van vermoeidheid, regelmatig veel jeuk op mijn hoofd (droog), haaruitval, tikkeltje neerslachtig, drang naar zoetigheid, de laatste tijd veel last van menstruatie-achtige klachten, rusteloosheid (denken altijd iets te doen te hebben – soort gevoel van onrust) naast vermoeidheid (wisselt elkaar af), niet afvallen ondanks pogingen, onrustige gelaatshuid met talg — niet acne) en sinds de geboorte van mijn kinderen ook nog donkere pigmentvlekken, regelmatig slechtere concentratie. Veel druk vanonder net alsof ik blaasontsteking of schimmelinfectie heb, maar dat is het niet. De vermoeidheid komt zeer regelmatig terug. De andere dingen komen af en aan. Heb wel maar één nier (is eruit gehaald toen ik 21 was en bleek dat die door ontstekingen maar voor 15% werkte). Iemand enig idee wat het kan zijn?
Paul
17 mei 2017Beste Kelly, Bijna alle klachten die je beschrijft behoren tot de potentiële schildkliersymptomen. Ik zou dan ook allereerst TSH + (F)T4 + (F)T3 laten controleren middels een bloedwaardebepaling om een schildklierprobleem uit te sluiten. Als men dan toch je bloed controleert, zou ik direct ook vitamine D, vitamine B12 en ijzerstatus mee laten nemen. Een vitamine D3-tekort, vitamine B12-tekort en/of ijzergebrek kan in theorie namelijk ook een deel van je klachten verklaren en doet zich ook nog eens relatief vaak voor in combinatie met schildklierproblemen. Laat je achteraf niet wegsturen met ‘alles zag er goed uit’, maar vraag ALTIJD een print / uitdraai van je bloedwaardebepalingen mee naar huis, zodat je ze thuis op je gemakje kan inzien. Zet de resultaten desnoods even hier neer, dan wil ik best even met je meekijken… Heel veel sterkte en beterschap toegewenst!
S.
23 september 2016In tegenstelling tot de meeste mensen die comments achterlaten, heb ik al mijn hele leven (nu 25) last van vermoeidheid. Als kleuter deed ik tussen de middag al vaak een dutje, waarna ik school ’s middags maar oversloeg omdat ik nog sliep. Ik ben niet per se snel ziek, maar wel heel snel niet lekker. Ik ben vooral snel misselijk en ben snel (een beetje) licht in mijn hoofd. Ik kan me eigenlijk niet eens voorstellen dat mensen een leven leiden zoals ik die altijd zie, ik snap gewoon niet hoe iemand alles vol kan houden – school, bijbaan, hobby’s, sociaal leven. Bij mij moet alles altijd rustig aan en in fases gebeuren, anders wordt het snel teveel. Ik draai gewoon mee met school/studie/stage/werk e.d., maar het kost mij wel veel moeite. Ik zat er al over na te denken om een keer bloed te laten prikken en na het lezen van dit artikel en de reacties ben ik er wel van overtuigd dat het nodig is als ik ooit achter een mogelijke oorzaak wil komen. Het enige probleem is dat ik niet durf. Maar echt niet. Bij de gedachte alleen al word ik (erg) angstig/paniekerig. Ik ben zelfs een keer bijna flauwgevallen toen ik een keer mee ging met iemand die bloed liet prikken (als mental support, haha. Ik had zelf mental support nodig!). Alleen al van de bij het binnenlopen van medische praktijken (huisarts, tandarts, ziekenhuis etc.) word ik angstig (en licht in mijn hoofd, misselijk, snelle adem etc…). Ik denk dat ik het antwoord al weet, maar is er ook een andere manier om achter bepaalde waarden te komen? Ik heb al eens een klein bloedonderzoek laten doen waarbij er een prikje in mijn vinger werd gemaakt, maar dat kon ik echt nog maar net hebben (viel weer bijna flauw, bijna overgeven, draaierig…). Daar kwam o.a. uit dat mijn ijzer goed was, maar B12 te laag was. Ik ben vegetarisch en ben me ervan bewust dat ik dan eigenlijk sowieso B12 tekort kom. Sindsdien slik ik B12 supplementen en sinds een tijdje ook D3 supplementen. Ik heb wel het idee dat er verbetering is t.o.v. voorheen, maar ik heb nog steeds minder energie dan eigenlijk ‘normaal’ is.
Jeannette
14 december 2016Hai. s. Ik ken mezelf helemaal in je verhaal, lijkt op de mijne … altijd moe van jongs af aan … denk ook dat t bij mij aan de B12 vitamine ligt. Ook geen idee verder… heel frustrerend… Ben wel hooggevoelig, daarom eerder overal last van… hoop dat je de oplossing vind… sterkte
Annemarie
10 februari 2017Ook ik ben mijn leven lang al snel moe. Ik ben nu 62 en al op mijn 18de ben ik halve dagen gaan werken omdat hele dagen gewoon niet lukte. Doe ik teveel dan krijg ik koorts. Ben snel ziek, als er iets heerst doe ik bijna altijd mee. Als ik mijn tijd zelf kan indelen gaat het het best, op tijd rusten en weer iets doen, niet alles achter elkaar. Sinds ik de griepprik krijg heb ik wel wat minder snel koorts en ben ik wat minder snel ziek… een jaar na mijn eerste griepprik drong het tot mij door dat ik een jaar lang helemaal niet ziek was geweest… dat was mij nooit eerder overkomen. Ik vermoed dat mijn weerstand kans kreeg beter te worden omdat ik geen griep had gehad.
margreet
11 januari 2024hallo ik zou ook willen weten wat ik heb last van prikkelbaarheid erg minderwaardig voelen vaak warm hebben in hoofd,nu best vaak moe
Thomas
5 september 2016Ik voel mij ook zo moe – heb autisme en daardoor kan ik een tijd lang “normaal” functioneren, maar dan een lange tijd erna kan ik dan ineens zo vermoeid zijn, zonder enige aanleiding waarom ik zo vermoeid ben en dan is mij alles teveel precies & heb dan het gevoel van “Waarom allemaal nog?” en dan zou ik een hele dag kunnen slapen en de rest kan mij dan allemaal gestolen worden, wat ken ik doen buiten een persoonlijk assistent(e) die mij ondersteunt.
Paul
5 september 2016Heb je alle vermoeidheidsaspecten uit bovenstaand artikel reeds laten uitsluiten?
dirk
10 februari 2017hello, heb grootste deel van mijn leven hetzelfde gehad. Nu terug O.K. Ben zelf generisch product van Zyrtec gaan nemen (zonder medisch voorschrift verkrijgbaar). Met alleen een histamine arm dieet ging het niet. Het lijkt wel onverantwoord om zo maar pillen te nemen… doch histamine intolerantie kan niet zomaar juist getest worden. De reactie in uw lichaam na voeding is ook onvoorspelbaar.
Lizie
16 augustus 2016Ik herken enorm veel in wat anderen hier geschreven hebben. De vermoeidheid is een overheersende factor in mijn leven. Heb slaaponderzoeken gehad, trage schildklier medicijnen keer op keer laten checken alsmede andere bloed waarden en zoals velen geen duidelijkheid tot nu toe. Wat mij opvalt is dat er een zware vermoeidheid is na het ontbijt, lunch en avondeten. Logisch dat het lichaam energie gebruikt na het eten. Maar het lijkt wel alsof dat wat mijn lijf gebruikt voor de vertering, het allerlaatste restje energie nodig heeft. Ik ga nu wel een aantal zaken verder laten onderzoeken maar heb toch ook het gevoel dat dit niet meer beter wordt.
Elkse
11 december 2016Dag Lizie, Herkenbare dingen die je schrijft. Bij mij hielp het om minder koolhydraten te gaan eten bijvoorbeeld Atkins Dieet. Succes! Elske
Maria
23 april 2017Ik heb eens gelezen dat als je moe bent na het eten dat je dan waarschijnlijk een glutenintolerantie hebt. Zou je eens kunnen laten onderzoeken.
Paul
23 april 2017Vermoeidheidsklachten na de (glutenhoudende) maaltijd kunnen inderdaad duiden op o.a. glutenintolerantie. Zie desgewenst ook het volgende artikel:
Hans
7 juli 2016Hoi, ik ben Hans en heb een waslijst aan klachten. Ik hoop dat ik wat informatie kan krijgen via dit forum. Het word er namelijk allemaal niet beter op. Sommige klachten heb ik al jaren, zoals vermoeidheid, stress, concentratieproblemen en trillen. Maar wat mij het meest zorgen baart is dat ik sinds anderhalf jaar spiertrillingen heb, en dan voornamelijk in mijn armen, benen en voeten. Ook ben ik soms volledig uitgeput als ik thuiskom van mijn werk, ben vaak misselijk, duizelig en zie vlekken voor de ogen. De dokter heeft mijn bloed twee weken geleden op veel dingen onderzocht, en was allemaal goed (o.a. Lyme, vitaminen, suiker, schildklier). Alleen waren mijn witte bloedplaatjes een beetje aan de lage kant (niet schrikbarend laag) maar ik moet dus nog een keer prikken. Ben ook een jaar geleden naar de longarts geweest, en die gooide het op chronische hyperventilatie. Ook de oogarts kon niets vinden. Maar de klachten worden voor mijn gevoel langzaam erger, vooral de moeheid. Zit nu te twijfelen, is het verstandig om een keer naar een neuroloog te gaan? Had gisteren ook weer een dag van misselijkheid, hoofdpijn, spiertrekkingen en wazig zien. Heb trouwens geen krachtverlies, en kan ook gewoon werken, alleen ziet niemand hoe beroerd ik mij soms voel. Iemand herkent dit ook, graag een reactie. Hans.
Paul
7 juli 2016Hoe hoog / laag waren je vitamine B12, vitamine D, vitamine B6, vitamine B11, schildklier-stimulerend hormoon (TSH) en vrij thyroxine-schildklierhormoon (FT4) precies?
Hans
7 juli 2016Goedenavond. De waarden van mijn bloed weet ik niet exact, alleen dat ze binnen de marge vielen. Alleen moet ik maandag weer prikken op leukocyten om te zien of de waarde nog steeds aan de lage kant is.
Paul
7 juli 2016Als je dan toch teruggaat naar je arts, vraag dan een printje van je bloeduitslagen mee naar huis. Ik heb reeds vele tientallen keren meegemaakt dat men absurd lage of schrikbarend hoge bloedwaarden ‘binnen de marge’ vindt vallen, terwijl ze niet eens in de buurt komen van de officiële referentiewaarden. Het excuus is dan vaak dat er “niet alleen op de cijfertjes wordt gelet, maar naar het totaalplaatje wordt gekeken”, maar dat is naar mijn mening onzin.
Nena
28 juli 2016Hey Hans, Ik heb exact dezelfde klachten! Ook die vlekken voor mijn ogen… En extreem moe, duizelig en ook al mijn bloedwaarden zijn goed! Zou graag met je in contact willen komen, of je al meer duidelijk hebt.
kimberly
5 oktober 2016Hoi Hans, Ik hoop uiteraard dat je problemen momenteel al opgelost zijn, maar ik wou je even laten weten dat m’n grootvader ook al deze bovenstaande symptomen had. Altijd normaal gefunctioneerd en opeens op enkele maanden ook misselijk, draaierig, altijd moe, vlekken voor de ogen… Is uiteindelijk in de slaapkliniek beland en is daar te weten gekomen dat hij slaapapneu had. Slaapt nu al enkele weken met een maskertje en is er weer helemaal bovenop… Misschien even informeren hierover? Groetjes, Kimberly
Paul
5 oktober 2016Slaapapneu is inderdaad een bekende veroorzaker van vermoeidheidsklachten. Zie eventueel ook dit artikel over obstructief slaapapneusyndroom + centraal slaapapneusyndroom (OSAS en CSAS)…
Flos
13 oktober 2016Ik had oook al die klachten, spierpijn, spierzwakte, trillende armen en benen, suf, concentratieprobleem, enz. Longarts zei bij jou chronische hyperventilatie, heb je daar iets mee gedaan? Na opstart ademhaingskine waren mijn klachten na 10 dagen weg… ik volg die kine nu nog. Ik was stomverbaasd dat dit chronische hyperventilatie is…
Robin H
24 mei 2016In verschillende reacties wordt het al benoemd maar er is 1 punt dat niet in het artikel staat wat steeds meer invloed heeft op iedereens leven: Elektromagnetische straling van digitale draadloze apparaten en elektronische apparaten. En de enige echte oplossing die permanent werkt is elimineren van stralingsbronnen door ze uit te schakelen of je leefomgeving zoveel mogelijk ervoor af te schermen. “Ontstoren” heb ik wisselende ervaring mee maar omdat het op bioresonantie gebaseerd is en vaak niets aan de oorzaak doet is het hoogstens dweilen met de kraan open. Ik ken tientallen mensen die hun huis hebben laten “ontstoren” en het werkt hoogstens een half jaar. In hoeverre je zelf belast bent door straling kun je makkelijk testen. Zet 3 dagen de stroom in het hele huis en alle draadloze apparaten (ook mobieltjes) helemaal UIT en kijk of je anders slaapt. Zelfs als je slechter of onrustiger slaapt kan dit een teken zijn dat je lichaam belast is. Als je geen verschil merkt betekent dit dat je niet / nauwelijks belast wordt of dat je al in een goed huis woont met weinig straling woont. Vooral grote nieuwbouwwoningen zijn qua straling vaak gunstig omdat het modem en de meterkast veelal tientallen meters ver van het bed verwijderd is en de elektrische installatie op norm is. Maar de enige echte oplossing is zo weinig mogelijk stralingsbronnen gebruiken. Dit is relatief eenvoudig: – Gebruik geen WiFi. Alle WiFi modems hebben minstens 4 aansluitingen voor bekabeld internet. Gebruik een kabel voor langdurige internetten en zet de WiFi alleen aan wanneer je deze echt nodig hebt. Ik leef nu al 6 jaar zonder WiFi maar ben gewoon elke dag bekabeld online. Het enige wat ik moet missen is Whatsapp maar echte vrienden doen daar niet moeilijk over. – Bel bedraad en als het per se draadloos moet koop een DECT telefoon met Eco Mode Plus. Deze straalt alleen tijdens het bellen en niet in stand-by. – Maak zoveel mogelijk gebruik van geaarde stopcontacten en verlengsnoeren. Ongeaarde stroomcircuits produceren sterke elektrische velden. Geaarde verlengsnoeren in ongeaarde stopcontacten heeft geen enkele zin. Ongeaarde circuits wording niet ineens weer geaard met een verlengsnoer. Indien je elektrische installatie van voor de jaren 90 is, is de kans groot dat alle droge ruimtes uitsluitend ongeaarde stopcontacten hebben. Huur een elektricien in om op z’n minst overal geaarde stopcontacten te installeren en de aarde te controleren. Indien je financiële situatie het toelaat kun je een meetspecialist inhuren die kan meten: 1 in hoeverre magnetische velden van straatkabels en collectieve aardingsvoorziening een probleem zijn (tot nu toe is de enige oplossing verhuizen naar een vrijstaande woning; 2 in hoeverre elektrische velden van bedrading binnenshuis een probleem zijn en of het de moeite is afgeschermde bedrading te installeren die elektrische velden minimaliseren hangt af van het gebouw. Hout staat bekend om problematisch te zijn met elektrische velden terwijl gewapend beton weer vaker voor magnetische zorgt omdat de bewapening veelal onjuist geaard wordt; 3 of draadloze apparaten van buren een probleem zijn. In overleg met de buren kunnen ze wellicht het WiFi modem ergens anders plaatsen en/of overschakelen op een Eco+ DECT; 4 zendmasten zodat je passende afschermmaatregelen kunt nemen… Verder kun je iemand inhuren of een vriend vragen die netjes aangelegde televisie, internet en telefoon aansluitingen door het hele huis kan installeren zodat je overal bedraad je apparaten kunt aansluiten. Veelal wordt gedacht dat zendmasten en buren het grootste probleem zijn terwijl 99% van de tijd de straling in huis van eigen (draadloze) apparatuur en bedrading de grootste belasting vormen. Het begint dus in je eigen huis (WiFi, DECT, Electra) en met je eigen apparatuur/gewoontes (mobiel internet).
christel
10 mei 2016Hallo ik ben al anderhalf jaar heel moe heb in niks zin omdat me niet afgaat om iets te doen al verschillende keren naar dokter geweest om bloed te prikken maar alles is altijd perfect in orde heb het gevoel da ik niet serieus word genomen, precies dat het maar tussen uw oren zit grts Christel
Paul
11 mei 2016Heb je een uitdraai gevraagd van je ijzer, ferritine, hemoglobine, vitamine B12, vitamine D en schildklierwaarden?
Miranda
15 mei 2016Hoi hier hetzelfde. Ben een vrouw van 27 die er gezond uitziet. Ben vaak erg moe (al 5 jaar) en naar de dokter gaan helpt echt niet want elke keer (+/-9 keer) ga ik met lege handen naar huis. Ik merk erg dat m’n lichaam niet zoals vroeger is. Mijn huid, bindweefsel. Dus zoek een verband maar kom niet verder… Ook ben ik slank met hoog vetpercentage en ben nu meer dan jaar krachttraining maat krijg geen spiermaag opgebouwd… mijn dagelijkse leven lijdt onder de vermoeidheid… pfff…
Sandy
29 juni 2016Man van 34 en al jaren chronisch moe. Idem hier, ook tal van keren bij de dokter, bloedcontrole en steeds alles oké. Spanningshoofdpijn en concentratieproblemen. Vaak duizelig worden. Dan zet de dokter je een week thuis, maar het probleem blijft. Ik voel dat de dokter denkt dat je het verzint… Dan ga ik maar weer aan het werk. Nu zit het in mijn rechter arm en nek erbij. Stijfheid. Scan duidde een nekplaatje dat wat uitpuilde en de pijn zou van de nek dus uitstralen en zou vanzelf wel genezen. Doch 2 weken verder nog altijd hetzelfde. Ik loop niet graag naar de dokter, vandaar dat ik maar verder blijf werken. ’s Nachts slaap ik nochtans goed, al zeg ik het zelf (van 22 uur tot 6 uur en in de winter van 20 uur tot 6 uur), maar toch moeilijk om op te staan. In de loop van de namiddag is het echt moeilijk om geconcentreerd te blijven vanwege de vermoeidheid.
Paul
29 juni 2016Ik wil niet in herhaling vallen, maar een arts die “alles goed vindt” biedt geen uitsluitsel. Laat allereerst je vitamine B12, vitamine D, ijzer en schildklierwaarden controleren. En vraag vervolgens je bloeduitslagen mee naar huis op een print / afdruk / uitdraai zodat je er thuis op je gemak naar kunt kijken. Zie ook:
Sterkte, beterschap & groeten, Paul
Debora
1 april 2016Hallo zou iemand mij kunnen helpen? Ik ben 17 jaar en ik ben nu al 4 jaar lang erg moe. Het word telkens erger. Ik kan de hele dag doorslapen of ik val uiteindelijk in slaap de hele dag door. Pfeiffer kan het niet zijn dat heb ik al gehad zonder dat ik het wist. Iemand die mij kan helpen? Groetjes Debora
Paul
1 april 2016Beste Debora, Dat je eenmaal Pfeiffer hebt gehad, betekent niet per definitie dat je niet voor een tweede of derde maal Pfeiffer kunt krijgen. Als je meer dan eens Pfeiffer krijgt, gaat het voor zover ik weet om een ‘opvlamming’ of recidive van deze ‘klierkoorts’… Het is vrij zeldzaam –en vaak wordt zelfs beweerd dat het onmogelijk is– maar Pfeiffer blijft in je lichaam aanwezig en er ZIJN bepaalde gevallen bekend waarin mensen tweemaal of zelfs meermaals te kampen krijgen met Pfeiffer, waarbij de ziekte ook echt meermaals in het bloed wordt aangetoond… Meestal wordt het voor klierkoorts verantwoordelijke Epstein Barr-virus (een herpesvirus) door de reeds in het lichaam aanwezige antistoffen, waardoor de meeste mensen na de eerste doormaak van Pfeiffer / klierkoorts immuun zullen zijn voor het EBV-virus… Maar dat hoeft dus niet per se. Bovendien kan Pfeiffer overgaan in een soort van chronische vorm, die meestal onder de noemer ME (Myalgische Encefalomyelitis) of CVS (Chronisch Vermoeidheidssyndroom) wordt geschaard. (bron + bron + bron) Los van Pfeiffer zijn er nog talloze andere potentiële onderliggende oorzaken die in theorie verantwoordelijk zouden kunnen zijn voor je vermoeidheidsklachten. Ik weet niet of je reeds bent onderzocht en/of behandeld, maar persoonlijk zou ik allereerst je ijzer, vitamine B12, vitamine D, schildklierwaarden (TSH + FT4), elektrolyten (kalium, calcium, magnesium, fosfaat en natrium) en ontstekingsindicatoren (waaronder albumine, prealbumine, leukocyten/lymfocyten, CRP, ureum en BSE/bloedbezinking) laten controleren. Zonder medisch onderzoek kun je immers enkel gissen naar de oorzaak van chronische vermoeidheid. Heel veel sterkte & beterschap toegewenst! Groeten, Paul
Peter
27 maart 2016Hallo iedereen, Ik ben een jongen man van 20 jaar die dingen doet wat iedereen doet op een 20-jarige leeftijd, 3x in de week sporten, uitgaan, naar school gaan, enzovoorts, enzovoorts. In het laatste jaar heb ik extreem veel stress gehad. Maar juist nu op het moment dat ik helemaal geen stress en drukte meer heb, ben ik extreem moe geworden. Ik kamp al een halfjaar met moeheid waar ik enigszins goed mee om kan gaan. Nu is het zo dat ik de laatste 30 dagen extreem moe ben. Na een dag werken of school ben ik genoodzaakt om een paar uur te slapen, gemiddeld slaap ik 8,5 uur per dag + zeker een uur in de middag. Nu ben ik naar de dokter geweest en die heeft mijn bloed en ontlasting onderzocht. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat ik op alle fronten eigenlijk heel goed scoorde en dat er niks aan de hand was. De vervolgstap hiervan was dat ik verwezen werd naar een psycholoog die ging kijken waarvan ik moe werd. Dit was voor de dokter de enige mogelijkheid zo gaf zei aan: “lichamelijk is er niks mis met je, dan moet het wel aan je leefpatroon of geest liggen. Als je eenmaal onder je basisniveau van energie zit, kom je er heel moeilijk uit, elke handeling is te veel, daar moet je van bijkomen. Om uit dat ondergrensniveau van energie te komen, lukt je niet zo maar, je moet dan echt wekenlang extreme rust nemen…” Zo gezegd zo gedaan, ik heb met de verwijsbrief een afspraak gemaakt bij de psycholoog. Het probleem is dat ik nu zeker 5 weken moet wachten voordat ik geholpen kan worden. Graag zou ik zo snel mogelijke van dit probleem af willen komen, want op dit moment sla ik werk en school zelfs over omdat ik echt te moe ben! In forums die ik heb gelezen, lees ik niks over dat mensen bij een psycholoog zijn geweest om hun leefpatroon drastisch om te draaien zodat ze na weken van extreme rust weer op hun oorspronkelijke energieniveau terecht zijn gekomen. Mijn vragen zijn: – Zijn er mensen op dit forum die hetzelfde hebben meegemaakt? Zo ja, graag zou ik jullie ervaring willen horen; – Kan het echt zo zijn dat het nemen van extreme rust het probleem oplost?; – Is dit de juiste werkwijze en kan het nog zijn dat het aan andere dingen kan liggen?; – Zijn er andere oplossingen, waar mijn huisarts niet over heb nagedacht? Alvast bedankt! Met vriendelijke groet, Peter
Paul
28 maart 2016Beste Peter, Er zijn nogal wat lichamelijke factoren die vermoeidheidsklachten kunnen veroorzaken. Eerlijk gezegd kan ik me niet voorstellen dat men alle mogelijke lichamelijke oorzaken van vermoeidheid heeft uitgesloten met een eenmalige bepaling van bloedwaarden en ontlastingswaarden. Sowieso verwacht ik niet dat men direct is overgegaan tot specialistisch onderzoek… waarschijnlijk heeft men vooralsnog uitsluitend de standaard parameters gecheckt. Point being: de bewering dat er lichamelijk niks mis met je is en dat er per definitie sprake is van een psychische oorzaak, lijkt me een tikkeltje voorbarig en kort door de bocht. natuurlijk zou het best kunnen dat er psychische of mentale factoren een rol spelen bij je chronische vermoeidheidsklachten, maar dat sluit een lichamelijke oorzaak geenszins uit. Heb je een uitdraai van je bloedwaarden mee naar huis gekregen? Ik ben zeer benieuwd naar de exacte uitslagen van je vitamine B12, vitamine D, ijzer, FT4, TSH en ontstekingsparameters. Mocht je geen printje hebben gekregen, vraag dan alsnog aan je huisartsassistent(e) of men je bloeduitslagen voor je wil uitprinten. Overigens zou het best kunnen dat er sprake is van chronische vermoeidheid door langdurige blootstelling aan overmatige stress; vaak komt zulke (over)vermoeidheid pas tot uiting zodra zich een periode van relatieve rust voordoet. Maar uitsluitsel hieromtrent kan ik je niet geven… Heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul
Vera
4 augustus 2016Nee , extreme rust zal je vermoeidheid niet oplossen . Mijn raad , ga naar een goede internist en laat je grondig onderzoeken . Je moet een diagnose hebben . Maar ik heb geen goed nieuws , eens chronisch vermoeid raak je er zo goed als nooit meer vanaf . Je zal dan je hele leven opnieuw moeten herinrichten . Ik spreek uit ervaring . Je hebt daarbij een goed coach nodig , die je leert hoe met je vermoeidheid om te gaan . En dan de aanvaarding , heel moeilijk , ben zelf ook nog niet zo ver . Aanvaarden dat je leven nooit meer hetzelfde zal zijn . Mijn opinie is dat langdurige vermoeidheid zowel psychisch als fysiek de oorzaak zijn . Veel sterkte aan iedereen die lijd , want het is lijden aan erge vermoeidheid …
Vera
21 juni 2017Hallo, ik moet op mijn vorige reactie dat CVS niet te genezen is terugkomen. Begin 2016 kreeg ik ook de diagnose CVS. Nu kan ik zeggen dat ik voor 80% daarvan genezen ben. Wat heb ik gedaan. Ik heb gedurende 6 maanden hoge dosissen vitamine B12 (smelttabletten), twee soorten vitamine D en foliumzuur geslikt. Daarbij heb ik ook de Mickeltherapie gevolgd. Mijn vermoeidheid is na een half jaar zo goed als weg. De dokter die mij gratis begeleide via internet heeft een blog en zijn naam is dokter Kris van de Kerckhove. Ik kan niet garanderen dat het voor iedereen werkt, maar op gebied van vermoeidheid heeft het mij wel geholpen. Succes iedereen.
Paul
22 juni 2017Indien vitamine B12-supplementen en/of vitamine D-supplementen iemands vermoeidheidsklachten wegnemen, dan zit de kans er natuurlijk dik in dat de aanvankelijke onderliggende oorzaak van deze vermoeidheidsklachten een vitamine B12- tekort en/of vitamine D-tekort betrof. Sowieso behoren tekorten aan deze twee vitamines tot de belangrijkste oorzaken van chronische vermoeidheid (zie ook het artikel hierboven). Vandaar ook dat ik iedereen met chronische vermoeidheidsklachten allereerst aanraad om bloed te laten controleren op vitamine B12, vitamine D, schildklier en ijzer.
peter
21 maart 2016Beste Paul, Bedankt voor u reactie, ik heb mij op alles wat u noemt laten testen, was allemaal goed. Ben nu pas begonnen met extra vitamine B12 te nemen in tabletjes, maar volgens sommige kan je dit alleen voldoende opnemen door middel van injecties? Is dit waar? Dit zijn de supplementen die ik nu al neem: magnesium, Q10, D3 + jodium, vitamine B complex, vitamine B12, omega 3 + 6 + 9, lookcapsules, appelazijn, dit kost mij een fortuin per maand en voorlopig zonder al teveel resultaat. Ik vraag mij af of het soms CVS kan zijn, volgens het ziekenhuis niet maar twijfel toch? Vriendelijke groeten, Peter
Paul
22 maart 2016Beste Peter, Er zijn talloze mogelijke oorzaken van chronische vermoeidheid en lusteloosheid. Het gaat er niet alleen om wat er WEL in iemands bloed hoort te zitten, maar wellicht niet (voldoende) in jouw bloedbaan aanwezig is… Er zijn ook dingen die juist NIET in je bloed thuishoren, maar er onder bepaalde omstandigheden juist WEL in voorkomen, zoals parameters die kunnen wijzen op ontstekingen en/of infecties. Sowieso vraag ik me af wat je exacte bloedwaarden waren (dus in concrete cijfers / hoeveelheden). Ik hoor namelijk nog weleens van mensen bij wie volgens de huisarts(assistent)(e) “alles goed was”, maar bij wie in werkelijkheid sprake was van een klaarblijkelijk vitamine B12-tekort, vitamine D-tekort, sterk verhoogde TSH-waarde, ijzertekort, FT4-tekort, ferritinetekort, et cetera… Daarom blijf ik Gezondr-bezoekers aanraden om te allen tijde een print / uitdraai van bloedwaardebepalingen mee naar huis te vragen. Overigens hoeft de onderliggende oorzaak van chronische vermoeidheid en lusteloosheid niet per se in het bloed terug te vinden zijn, zeker niet met relatief standaard bloedwaardemetingen ten aanzien van vitamines en mineralen. B12 in pilvorm kan trouwens prima zijn; het ligt maar net aan de vorm van de cobalamine die je inneemt en aan de aard en onderliggende oorzaak van je vitamine B12-tekort. Een B12-injectie is vooral raadzaam als er sprake is van een langdurig persisterende opnamestoornis of omzettingsstoornis, en dus niet zo zeer bij een gebrekkige inname door een eenzijdig dieet. Tot slot: CVS (Chronisch Vermoeidheidssyndroom) is in principe niks, dus ook al zou volgens je artsen sprake van CVS zijn, dan nog wil je eigenlijk de onderliggende oorzaak van je CVS weten. CVS is en blijft een diagnose die wordt gesteld als men na lange tijd de oorzaak van “chronisch vermoeid zijn” niet weet te achterhalen en min of meer opgeeft om verder te zoeken naar de oorzaak. In heel veel gevallen wordt (soms jaren) na een diagnose CVS/ME alsnog een andere oorzaak van chronische vermoeidheidsklachten gevonden. Sterkte! Groeten, Paul
dirk
10 februari 2017hello, heb ik ook allemaal geprobeerd. Bij mij is het goedgekomen: lees bovenstaande reactie.
peter
20 maart 2016Heb al 3 jaar extreme vermoeidheid, heb mij helemaal laten onderzoeken in het UZ Leuven, heb ook slaaponderzoek gedaan en nergens niets te vinden. Bloed is goed tot zeer goed. Ga regelmatig in de namiddag een uurtje slapen, en bij een inspanning word ik plots lijkbleek en moet ik gaan zitten. Neem allerlei supplementen die men mij aangeraden heeft, maar er helpt niets, soms is het een beetje beter, maar komt altijd terug en ben nooit echt fit, word dit stilletjes aan beu. Ben al op ziekteverlof door misgelopen knieprothese, maar weet niet wat het word als ik terug ga werken!
Paul
20 maart 2016Wat waren de exacte bloedwaarden / urinewaarden qua vitamine D, vitamine B12, ijzer, kalium, magnesium, jodium en schildklierwaarden? En is er al eens gecontroleerd op ontstekingsindicatoren c.q. ontstekingsparameters in je bloed?
Jonathan
15 februari 2016Goede avond. Ik ben sinds september elke dag heel moe en me ogen zijn echt heel erg zwaar maar ’s avonds ben ik weer wat fitter? Hoe kan dat want ik ben elke dag heel erg moe vooral ochtend en middag. M.v.g. Jonathan
Kelly
17 november 2015Hallo, mijn naam is Kelly en ben 20 jaar. In mei heb de ziekte van pfeiffer gehad. Heb hier veel last van gehad met name vermoeidheid. Na een tijdje ging het weer beter met me. Alleen sinds september heb ik weer vergrote lymfeklieren (harde knobbels in hals) gekregen en sindsdien gaat het ook bergafwaarts met mijn vermoeidheid. Ik heb net een nieuwe baan en ik ben bang om deze baan te verliezen want ik kan niet meer goed functioneren. Het kost mij zoveel moeite om een hele dag te werken. Ik ben bij de doctor geweest, bloed laten prikken kwam niks uit. Doorverwezen naar internist, uitgebreider bloed laten prikken. Er kwam weer niks uit. Ik weet niet meer wat ik moet doen/denken. Ik heb soms het gevoel dat ik gek word, dat het allemaal tussen mijn oren zit. Ik heb soms ook nog last van wat klachten zoals huiduitslag, veel jeuk, spontane bloedneuzen, gewichtsverlies, nachtzweten, kortademigheid, zwak gevoel in spieren, bleek uitzien. Ik hoop dat iemand me kan helpen. Groetjes, Kelly
Paul
19 november 2015Welke bloedtests heb je zoal gehad en wat waren de exacte bloedwaarden?
ilse
16 november 2015Hoi, ik ben sinds een paar weken heel erg moe… nu zo moe dat ik nergens energie voor heb, heb bloed geprikt bij de dokter en had een iets te hoog aan witte bloedcellen en mijn vitamine D wastafel echt maar een heel klein beetje te laag… ik kan slapen wat ik wil maar blij moe… wat zou ik kunnen hebben? Iemand een idee?
Walter
24 oktober 2015Geachte, ik heb 10 jaar geleden een ernstige keelontsteking gehad en tijdelijk geen eetlust en allerlei vage klachten. Ook had ik jeuk op mijn armen en romp precies dat mijn lichaam zich aan het verzetten was tegen iets. Ook had ik een redelijk langere tijd last van geurende urine (afvalstoffen). Alles ik naar verloop van tijd wel van zelf verdwenen maar de vermoeidheidsklachten komen zeer vaak terug. Het gaat altijd met ups en downs. Het lijkt erop dat er ooit een heropflakkering komt waar mijn lichaam zich weer tegen verzet. Uit alle bloedonderzoeken is niets gekomen, het gekke van het verhaal is dat mijn vrouw ook zeer vage klachten heeft. Uit onderzoek bleek wel dat ik klierkoorts gehad heb maar denk niet dat dit de enige oorzaak kan zijn. Ik wil met terug helemaal fit voelen.
Diana peeters
9 oktober 2015Hoi. Ik had een vraag, 5 weken geleden werd ik heel duizelig wakker, kon niet goed op mijn benen staan, zag alles draaien om mijn heen, en was heel moe. Ik ben toen naar de dokter geweest en moest bloed laten prikken, hier kwam uit dat mijn schildklier te langzaam werkte en dat ik vitamine B12 tekort kwam. Hiervoor slik ik medicijnen voor en krijg ik vitamine B12 injecties. Na 2 weken merkte ik geen verbetering en gingen we mij ontlasting laten onderzoeken en een echo van mijn buik laten maken, hier kwam niks uit. Ook had ik weer bloed laten prikken of er al verbetering was voor mijn schildklier. Dit was niet het geval. Nu besloten dat ik nu 2 tabletten moest slikken 1 week tijd en daarna 3 tabletten 1 week tijd. Nu nadat ik 2 tabletten slik per dag. Voel ik nog steeds geen verbetering, en soms lijkt het wel erger. Heel moe na alles wat ik doe bijvoorbeeld stofzuigen. En duizelig, zware druk in me hoofd, als het druk wordt in mijn omgeving wil ik snel dit ontvluchten. Wie heeft er een idee wat het nog kan zijn? Gr. Diana Peeters
Paul
15 oktober 2015Beste Diana, Hoe zagen je exacte TSH-waarde en FT4-waarde (t.a.v. de schildklier) eruit? En hoe laag was je vitamine B12 precies? Tekorten aan B-vitamines en schildklierhormonen kunnen hevige vermoeidheidsklachten en stemmingsklachten teweegbrengen, en het kan erg lang duren voordat deze bloedwaarden zich weer herstellen c.q. stabiliseren. Zie voor meer informatie de volgende artikels (en de honderden vragen en antwoorden daaronder):
Zorg er in ieder geval voor dat je bloedwaarden regelmatig worden gecontroleerd, zodat je dosis schildkliermedicatie periodiek kan worden aangescherpt en geoptimaliseerd. Zijn trouwens ook je vitamine D en ijzer gecontroleerd? Heel veel beterschap in ieder geval! Groeten, Paul
RS
29 september 2015Dag Paul, bedankt voor de uitgebreide info. Mijn dokter heeft op 2 jaar tijd alles dat aan te kruisen viel op zijn blad aangekruist bij nuchtere bloedafnames zonder resultaat. Wel kon hij vaststellen dat er sprake was van klierkoorts, maar konden ze niet zeggen wanneer dit zou opgetreden zijn. Kon evengoed van de kindertijd zijn zei hij me. Het probleem is dat niemand dit ter harte neemt en nu eens volledig wil uitspitten. UZ Antwerpen is nu bezig met mijn hoofdpijnprobleem en zeggen telkens nu proberen we dit eens en dan dat eens… UZ Leuven ben ik geweest omdat mijn schildklier niet op peil geraakte en daar stellen ze de waardes iets dichter bij elkaar, maken een kort mailtje aan mijn dokter en dan is de kous af voor hen. Hun eigen reactie was, uw hoofdpijn kan komen van uw schildklier, maar niet waarschijnlijk dus moet u verder zoeken en kunnen wij niets meer voor u doen. Je voelt jezelf gewoon een nummer in die ziekenhuizen en wordt zo nog behandeld ook moet ik zeggen. Ze hebben 3 jaar geleden zelfs mijn neus geopereerd omdat het daar weleens mee te maken zou kunnen gehad hebben. :-( Ik wil gewoon meer energie en wil natuurlijk weten wat de onderliggende reden is, maar hoe ga ik het ooit te weten komen als niemand zich verantwoordelijk voelt en mijn dokter het allang niet meer weet?
Paul
30 september 2015Beste RS, In zeldzame gevallen heeft klierkoorts (de ziekte van Pfeiffer) een nasleep tot wel 3 jaar. In nog veel zeldzamere gevallen veroorzaakt Pfeiffer chronische/permanente vermoeidheidsklachten, maar al ZOU dat in jouw situatie het geval zijn, dan zijn daarmee nog altijd je overige klachten niet verklaard. Ik ben GEEN arts, maar als je je exacte bloedwaarden achterlaat, wil ik best eens kijken of er discrepanties te zien zijn. Ikzelf heb in het verleden meermaals meegemaakt dat de artsen “alles prima” vonden, maar dat er in werkelijkheid sprake was van verregaande tekorten aan essentiële vitamines en mineralen door serieuze orgaanproblemen. Vandaar dat ik tegenwoordig altijd om een printje/uitdraai van bloeduitslagen vraag (om ze ook zelf in te kunnen zien) en dat anderen ook op het hart druk. Mag ik vragen om welke reden je schildklier destijds is verwijderd is en hoe het verloop van je TSH, FT4 en FT3 er sindsdien heeft uitgezien? Nogmaals sterkte! Groeten, Paul
rs
27 september 2015Heb sinds enkele jaren geen schildklier meer (aanpassing medicatie bijna om de 8 weken omdat het niet stabiel blijft), heb een jaar of 4 dagelijks last van spanningshoofdpijn en ben bijna ganse dag moe. Heb meerdere jaren een slaapapneutoestel gebruikt zonder enig succes. Heb rugpijn continue (3 hernia’s waarvan 1 onlangs verwijdert). Dus veel mogelijke oorzaken, maar lees niets op jullie site hoe iets op te lossen? Mijn huisarts weet het al lang niet meer en mensen in de omgeving vragen zich al af dat het niet tussen mijn oren zit, hoe kan ik meer energie krijgen? Bestaan er endorfine boosters of andere legale middelen?
Paul
29 september 2015Beste RS, De behandeling of genezing van chronische vermoeidheid is voor de volle 100% afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Er bestaat dan ook geen universele behandelingsmethode die zomaar 1-2-3 vermoeidheid kan doen verdwijnen zonder buitenproportionele bijwerkingen en risico’s. Zo zijn er mensen die aan de XTC of cocaïne gaan zodat ze het gevoel krijgen dat ze blaken van energie en de hele nacht kunnen dansen en feesten… Zulke drugs beïnvloeden namelijk de productie en (her)opname van dopamine, serotonine, noradrenaline en norepinefrine in de hersencellen. Dit geeft de gebruiker het gevoel van extra energie, maar uiteindelijk zul je daarvoor moeten inboeten… Je vermoeidheid wordt in dat geval namelijk onderdrukt, waardoor je keihard over je grenzen heengaat en vroeg of laat de volle mep zult moeten terugbetalen. Daarom is het juist zo belangrijk dat je chronische vermoeidheid niet onderdrukt met chemisch-synthetische oppeppers, maar de oorzaak van je chronische vermoeidheidsklachten achterhaalt en indien mogelijk wegneemt. En vandaar ook de titel van bovenstaand artikel (“Vaak moe + lusteloos: OORZAKEN van vermoeidheidsklachten”) en de linkjes die doorverwijzen naar de verschillende mogelijke oorzaken van vermoeidheidsklachten en lusteloosheid en de bijbehorende oplossingen. Zie bijvoorbeeld ook deze artikels:
Waarom je over endorfine(boosters) vraagt, snap ik overigens niet helemaal. Zolang er geen sprake is van een endorfinetekort, zou ik me daar namelijk absoluut niet aan wagen. Sowieso kan vermoeidheid evengoed gerelateerd zijn aan o.a. cortisol, adrenaline, noradrenaline, dopamine, serotonine, epinefrine en norepinefrine… Instabiele schildklierwaarden kunnen sowieso hevige vermoeidheidsklachten uitlokken. Hetzelfde geldt voor slaapapneu en chronische hoofdpijn. Is je bloed al eens gecontroleerd op ijzer, ferritine, vitamine D en vitamine B12? Heel veel sterkte in elk geval! Groeten, Paul
rs
7 oktober 2015Dag Paul, Op welke manier kan ik u de waardes bezorgen van mijn voorbije bloedafnames? M.v.g. RS
Paul
12 oktober 2015Je kunt ze desgewenst hier uiteenzetten/uitschrijven…
Mandy
4 september 2015Hallo, Mijn naam is Mandy en ben 26 jaar. Heb ook een zoontje van bijna 3 jaar. Ik ben altijd zo moe dat ik zo kan slapen waar ik maar wil. Ik sta wel elke dag op om 5 uur ’s morgens, maar hoe langer ik slaap hoe moeër ik mij voel. Aan sport kan het niet liggen, ik doe alles te voet. Boodschappen, naar werk, kindje naar school brengen… Heb ook ooit al vitaminen genomen maar hielp ook niet echt. Wat zou ik nog kunnen doen dat ik mij niet zo moe voel de hele tijd?
Paul
21 september 2015Heb je al eens met je huisarts overlegd? Het is puur giswerk, maar mochten je vermoeidheidsklachten bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een vitamine D-tekort, vitamine B12-gebrek of ijzertekort, dan is een concrete oplossing natuurlijk snel gevonden… Wat je dus allereerst moet doen, is de onderliggende oorzaak van je chronische vermoeidheid/lusteloosheid zien te achterhalen. Je huisarts kan je daar waarschijnlijk als geen ander bij helpen.
remco
19 augustus 2015Mijn naam is Remco, ik ben 21 jaar oud en ik heb last van angst en paniek aanvallen gepaard met vermoeidheidsproblemen. En dit samen maakt soms een hel van mijn leven. Het begon allemaal op mijn 19e. Ik kwam net tuis van een heerlijke vakantie met mijn moeder en broertje. Mijn telefoon ging en vrienden vroegen of ik een jointje kwam roken. Bekaf van de vakantie als ik was besloot ik met mijn (altijd al onrustige) gedrag toch even naar de jongens te gaan. Ze hadden een joint bij zich en vroegen of ik ook wilde. Omdat ik voor mijn vakantie wel eens een jointje rookten en bekend was met het gevoel besloot ik het te doen en dat was de grootste fout die ik ooit heb gemaakt. Na ongeveer 5 minuten na het roken van de joint begon ik me angstig te voelen. Alles om mij heen voelde ineens zo dreigend en onbekend. Het gevoel alsof je alert moet zijn omdat er ieder moment een maffiabende binnen kan vallen om je vervolgens te vermoorden. Ik besloot al gauw naar huis te gaan omdat ik schrok van het gevoel en er van overtuigd was dat het tuis beter zou gaan na een warme douche en natuurlijk zeer bekend terrein. Dit bleek niet het geval. Ik had het gevoel dat ik gek werd en dat de wiet een loopje nam met mij. Ik kreeg terwijl ik volkomen wakker was het gevoel alsof je in je droom van een flat valt en wakker schrikt. De omgeving werd als maar enger en dreigender en omdat ik geen idee had wat er aan de hand was, was ik er sterk van overtuigd dat ik een psychose had. Het gevoel hield aan en ik werd kortademig. Ik dacht die avond dat ik dood zou gaan en in mijn hoofd vechten ik… nee smeekte ik tegen wat dan ook dat ik ECHT ECHT niet dood wilde en geen afscheid kon nemen van het leven. Ik ben gaan liggen in bed en daar uiteindelijk in slaap gevallen. De volgende dag was ik er van overtuigd dat ik was ontsnapt aan de dood en heb me die dag heel afwezig gevoeld. Denkend aan die nacht. Denkend aan dat ik misschien wel was ontsnapt voor die nacht maar dat ik ooit weer moet gaan slapen en dat lukte nou net niet. Ik was nuchter, ik dacht positief, kortom een gewone situatie waarin men kan gaan slapen. de eerste 10 minuten gingen prima, ik voelde me in duf worden ofwel klaar voor een fijne nachtrust. Tot ik weer die gevoelens kreeg van het vallen van een flat. Ik raakte weer in paniek en moest gaan lopen of wat dan ook. De dagen erna waren hetzelfde en ik besloot actie te ondernemen. Ik ben hulp gaan zoeken bij een psycholoog waar ik nu overigens nog loop en heb mijn verhaal gedaan. Samen zijn we erachter gekomen dat ik angst en paniekaanvallen heb en dit alles stelde mij zeer gerust! Wetende dat de dood misschien dan toch niet op jacht is naar mij. Door deze geruststelling kwam er langzamerhand een kleine verbetering in de situatie en gingen sommige nachten beter dan de andere. Een duwend gevoel (wolk) in mijn hoofd is tot op heden aanwezig. Lange periodes heb ik mij superslecht kunnen concentreren en zag ik de lol van het leven niet meer in. Deze gevoelens schommelen tot op heden op en neer. Kort gezegd heb ik slechte en goede weken. Ondanks alle kennis die ik heb opgedaan over mijzelf samen met mijn psycholoog en naasten ben ik nog steeds angstig, lusteloos, moe, duizelig, boos, gestrest en ga zo maar door. Het gevoel te ervaren met de gedachte dood te gaan is nooit verdwenen. Ik heb last van stemmingswisselingen gekregen, ik voel me vaak eenzaam in een volle zaal vrienden. Mijn geheugen is als een zeef en als ik een lange nacht heb geslapen voel ik me soms slechter dan dat ik het bed in stapte. Een soort van starende pop zonder of met alleen rot gevoelens voel ik mij soms. Gek als het klinkt moest ik de angst voor het blowen van mijzelf overwinnen omdat ik anders alleen maar banger zou worden voor een ding dacht ik. Na dit gedaan te hebben ging het weer mis maar ik wist dat het een paniekaanval was en vechten er tegen. Ik had op internet over ademhalingsoefeningen gelezen en paste deze toe op het moment. Het gevoel nam merkbaar af en ik voelde me groots. Het was mij gelukt de boosdoener onder controle te krijgen zo voelde het. Tot op heden rook ik de wiet en hasj omdat dit het enige is waarvan mijn spanningslevel merkbaar van omlaag gaat en ik rustig kan slapen. Uiteraard gaat dit met veel nadelen gepaard. Ik ben stil, ga weinig naar dierbare en doe niet heel veel meer en voel me daar over vervolgens schuldig. Dagen voelen als tijd “het gevoel van geslapen hebben ben ik door de tijd heen vergeten”. Ik ben emotioneel als het gaat om gedachten over mijn ouders en heb weinig vertrouwen in het leven. Wat als ik… Wat als mijn moeder overlijd… Stel dat papa… en ga zo maar door. Deze gevoelens en gedachten heb ik altijd al gehad, maar ze lijken op het moment meer ruimte in beslag te nemen dan de rest van mijn gedachten. Ik leef in angst en dat maakt mij moe. Ik heb van alles geprobeerd en weet gewoon echt niet meer wat ik moet doen, de gedachte of dit ooit nog wel goed komt lijkt steeds meer terecht. Ik slik elke dag medicijnen (sertralline) een antidepressiva. Dit werkt maar (gewoon) voel ik mij nog steeds niet. Ik ben ten einde raad en weet gewoon niet hoe dit op te lossen. Het enige wat ik kan doen is doorgaan (wat ik al 2,5 jaar doe) wat vaak heel zwaar is. Waar moet ik heen of bij wie moet ik zijn? Wat kan ik nog doen en komt dit ooit goed? Groet Remco.
Paul
21 september 2015Concrete tips kan ik je niet geven, maar de vele verhalen onder dit artikel over stoppen met blowen zouden je wellicht een hart onder de riem kunnen steken. Aangezien je antidepressiva inneemt, neem ik aan dat je je heil al eens hebt gezocht bij GGZ… Heb je momenteel nog contact met een psycholoog of vrijblijvende gesprekken bij maatschappelijk werk (Instituut voor Maatschappelijk Welzijn)? Mijn persoonlijke ervaring is dat je daar HEEL veel aan kunt hebben… Heel veel sterkte!
Siepa
21 mei 2016Hey Remco… Ik ken diverse hulpverleningsinstanties die je een eind op weg kunnen helpen hoor… Sommige op Bijbelse basis… Christelijke hulp dus hè… O.a. St. De hoop in Dordrecht… Of De Bres of ook reguliere opvangmogelijkheden! Over de dood is ook te spreken… De christelijke Hoop is in Jezus Christus! Verder is er nog het Centrum voor pastorale hulpverlening in België (Heverlee) Leuven. In Nederland is er ook een afdeling van! Of St. Voorkom. Heel veel sterkte toegewenst in jouw situatie!
dirk
10 februari 2017voor psychisch welzijn, is de oplossing met plantaardige capsules zoals beschreven in het boek Stress Reset (Carine Green) een beproefde en excellente methode volgens de gebruikers.
Jan
23 juli 2017Hi Remco. Je kon wel een spiegelbeeld van mij zijn alleen heb ik nooit geblowd. Ben 59 jaar en vaak moe en ook bang voor het onbekende wat er komen kan. Ik heb veel gehad aan reiki (universele levensenergie) je accu wordt dan opgeladen en je moet proberen deze zolang mogelijk opgeladen te houden. Ben daar vaak geweest als mijn accu weer eens leeg was. Zou probeer het eens. Succes gewenst en denk dat je niet alleen bent met deze rotte ziekte. Gr. Janne
nies
19 augustus 2015Hallo, Ik ben al een paar maanden een aantal dagen in de week erg moe. Ben bekent met een paniekstoornis. Kan dit de oorzaak zijn? Heb bij de huisarts mijn bloed laten prikken in december en daar is niks uitgekomen. Ik voel me zo lusteloos en duf vooral in mijn hoofd.
Paul
21 september 2015Blootstelling aan angst en paniek KAN absoluut extreem vermoeiend zijn, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je paniekstoornis per definitie de oorzaak is van je chronische vermoeidheid. Waarop is je bloed zoal gecontroleerd?
janwillem van dam 43jaar
10 augustus 2015Ik heb allemaal last van mijn buik misselijk algehele zwakte slapte wat zou het toch kunnen zijn? Ik ben bang en maak mu grote zorgen. Wie wil mij helpen of wat zou het toch kunnen zijn? Ook wat schouderklachten en nekklachten en rugklachten beetje maar vooral misselijk. Had darmreiniger gekocht bij Kruidvat ik dacht misschien goed voor darmen doorloop schoon hygiënisch. Maar kreeg het niet door mijn keel. Moest bijna braken maar mee gestopt. K hoop graag is van iemand reactie te mogen ontvangen.
Paul
21 september 2015Dit kan echt van alles zijn; van Pfeiffer tot Lyme tot schildklierproblemen. Bespreek je vermoeidheidsklachten eens met je huisarts. En ga alsjeblieft niet zomaar met darmreinigers aan de haal…
effi
4 augustus 2015Ik heb extreme darmproblemen na een trauma. Mijn buikwand trekt volledig samen, mijn darmen maken extreem harde geluiden en gaan karnen. De bovenbuik trekt helemaal strak. Er zijn heftige spiertrekkingen omhoog. Ik heb er de hele dag en nacht last van. De maag en darmen bewegen ook continu, waardoor er steeds meer lucht in mijn systeem komt. Wie herkent dit en weet wat kan helpen, ik heb al talloze therapieën achter de rug. De buik blaast ook enorm op en beweegt dan heen en weer. Het maagkuiltje is waar het altijd begint.
Paul
5 augustus 2015Beste Effi, Dit artikel gaat over vermoeidheidsklachten, dus hopelijk begrijp je dat ik dit artikel on-topic wil houden. Hopelijk heb je iets aan de volgende artikels over buikklachten…
In de vele honderden vragen en antwoorden onder de artikels zul je waarschijnlijk veel aanknopingspunten kunnen vinden. Laat eventuele vragen omtrent buikpijn gerust achter onder een relevant artikel, dan zal ik ze proberen te beantwoorden. Sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul
Marjo
4 augustus 2015Ik mis in de mogelijke oorzaken voor chronische vermoeidheid de besmetting met de Q-koortsbacterie. Deze besmetting kan tot jarenlange vermoeidheidsklachten en spier- en gewrichtsklachten leiden. Een bloedonderzoek op antistoffen, kan meer duidelijkheid bieden. Voor meer informatie, zie ook: Q-support.nu.
Paul
4 augustus 2015Beste Marjo, Q-koorts is inderdaad een potentiële aanstichter van (ogenschijnlijk onverklaarbare) vermoeidheidsklachten. Wel toevallig dat je een linkje achterlaat naar Q-support.nl. Ikzelf kom namelijk oorspronkelijk uit Herpen, het Brabantse dorp waar in 2007 de grootste Q-koorts-uitbraak ooit plaatsvond. Dokter Olde Loohuis is altijd mijn huisarts geweest; hij behoorde destijds tot de weinige autoriteiten omtrent Q-koorts en is/was volgens mij ook adviseur voor stichting Q-support. Alle inwoners van Herpen werden in 2007/2008 getest op Q-koorts en ongeveer 1 op d 3 bleek besmet, waaronder heel veel familieleden, vrienden en bekenden van me. Aan de hand daarvan heb ik begin 2008 nog een beknopt artikeltje over Q-koorts geschreven… Nou ja, al met al erg opmerkelijk dat ik jaren nadien een linkje naar Q-support op m’n website zie verschijnen. :) Dankjewel voor de suggestie; ik heb ‘m ook in bovenstaand artikel toegevoegd. Groeten, Paul
Paul
31 maart 2016Updateje: Momenteel woon ik tijdelijk (zo goed als) naast de Herpense geitenboerderij waar destijds de welbekende Q-koorts-epidemie uitbrak en is de betreffende boer van plan om zijn veestapel enorm uit te breiden (naar 3.650 geiten + 199 koeien + 140 kalveren). Waarschijnlijk heb je het meegekregen, maar in Herpen heerst inmiddels weer wijdverspreide angst en bezorgdheid voor een nieuwe Q-koorts-epidemie. (bron) :( Dit even ter informatie voor eventuele geïnteresseerden…
Elis
30 juli 2015Hoi, Ik herken veel van de klachten die al genoemd zijn. Bij mij is alles begonnen met extreme bovenbuikpijn drie jaar geleden. Na een jaar van MDL-arts, internist en ha ben ik er zelf achter gekomen dat ik reageer op gluten. Sinds 2 jaar heb ik een glutenvrij dieet en zijn de buikpijn en buikklachten verdwenen. De vermoeidheid echter niet… Sinds anderhalf jaar zijn mijn klachten enorm toegenomen. Ik word nu zo’n twee keer per maand ziek, ik heb niet genoeg energie om een middagje weg te gaan, ik heb de kracht niet om iemand goed te wassen (ik ben verpleegkundige), ik heb veel last van jeuk op mijn buik en rug (zonder uitslag), mijn benen en armen voelen enorm zwaar aan en ze tintelen vaak. Verder heb ik na elke inspanning een paar dagen spierpijn. De huisarts heeft me getest op o.a. schildklierwaarden, vitamine B12, vitamine D, hemoglobine, bloedsuiker, BSE, leverwaarden enz. Er is alleen uit gekomen dat mijn bilirubine wat verhoogd is en mijn vitamine D aan de lage kant is. Vitamine D vul ik nu aan d.m.v. tabletten. Ik ben bij een diëtist geweest om mijn voedingstoestand te laten bepalen, maar volgens haar krijg ik (met aanvulling vitamine D-tabletten) genoeg verschillende voedingsstoffen binnen. De fysio kan mijn spierpijn niet verklaren en heeft me afgeraden om nog te sporten (ik probeerde te sporten om te kijken of dit zou helpen). Vorig jaar heeft de huisarts me doorverwezen naar het CVC in Nijmegen. Daar heb ik al het vooronderzoek gehad (eerst internist en bloedonderzoek, daarna vragenlijsten en gesprekken), maar ze kunnen me niet verder helpen omdat ik niets zou hebben aan de psychologische behandeling… Ik ben door de huisarts ook doorverwezen naar de neuroloog (arts-assistent) en die heeft een MRI laten maken van mijn nek om MS uit te sluiten. Op de MRI was niets te zien. De huisarts weet niet meer wat het kan zijn en zelf ben ik radeloos. Ik ben overigens 24. Ik zou juist vol energie moeten zitten, maar ik kan niets. Wie heeft er tips voor me?
Paul
30 juli 2015Beste Ellis, Kun je misschien aangeven hoe laag je vitamine D precies is/was? En zou je voor de zekerheid ook de bloedwaarden/bloedwaardebepalingen van je vitamine B12, vitamine B6 en schildklier (TSH en FT4) willen delen? Chronische vermoeidheid moet ERGENS vandaan komen, en ik zie maar al te vaak dat bloeduitslagen die overduidelijk niet binnen de grenswaarden vallen toch als ‘oké’ worden afgedaan. Ik ben erg benieuwd! Overigens duidt een licht verhoogd bilirubine veelal op afbraak van rode bloedcellen (hemolytische anemie) of een infectie. Een sterk verhoogd bilirubine (> 250 – 350 µmol/L) kan onder meer duiden op leverontsteking (hepatitis), leverschade of een blokkade tussen lever en galblaas, al dan niet door galstenen. Ook worden verhoogde bilirubinewaarden gevonden bij aandoeningen die de vorming of afbraak van bilirubine belemmeren, waaronder het syndroom van Gilbert, syndroom van Crigler-Najjar, syndroom van Rotor’s en syndroom van Dubin-Johnson. Hoe hoog was je bilirubine precies en heeft je arts vooralsnog geen verklaring gegeven voor je bilirubineverhoging? Hoe dan ook, heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul
Eliss
30 juli 2015Hoi Paul, Bedankt voor de snelle reactie! De huisarts heeft geen verklaring gegeven voor mijn bilirubinewaarde (23); hij zei dat ik het waarschijnlijk mijn hele leven al heb. Mijn vitamine D waarde was, voordat ik vitamine D3 ben gaan slikken, 61. Ik ben toen 50 mcg per dag gaan gebruiken. Na 2 maanden was mijn vitamine D 71. Daarna is het niet meer bepaald. Mijn vitamine B12 was vorig jaar 458,00. TSH was (08-2014): 1,11 en (10-2014): 0,41 en (12-20140: 0,65. FT4 was (12-2014): 14,5… Vitamine B6 is nooit bepaald. HbA1c: 37… MDRD-GFR (in augustus 2014): 101 en (in oktober 2014): 86… Ik heb de huisarts vanmiddag nog gesproken en hij adviseert me nu om naar een SOLK kliniek te gaan.
Paul
31 juli 2015Beste Eliss, Een verhoogd bilirubine duidt in de meeste gevallen op leverproblemen, galblaasproblemen en/of galwegproblemen. Voor volwassenen wordt een totale bilirubinewaarde tot 20 nanomol per liter (oftewel 1.2 milligram per deciliter) bloed als opperste/bovenste grenswaarde beschouwd. Voor geconjugeerd bilirubine geldt doorgaans een maximale waarde van 5 nanomol per liter bloed. Als je totaal-bilirubine 23 betrof, zit je dus een fractie boven de eigenlijke bovengrens. Dit hoeft niet per se een probleem te zijn, maar KAN wel degelijk duiden op een lichamelijk mankement. De onderste grenswaarde voor vitamine D ligt in Nederland officieel op 50 nmol/l, maar zou eigenlijk ergens tussen de 80 en 100 nmol/l moeten liggen. Een vitamine D-waarde van130 tot 150 nmol/l wordt veelal als ideaal/optimaal beschouwd. Bij gezonde mensen varieert de vitamine B12-bloedwaarde tussen de 150 en 500 pmol/l oftewel tussen de 200 en 700 ng/l. De TSH-waarde dient tussen de 0,4 en 4,0 te blijven; een TSH rond de 1 wordt veelal als ideaal beschouwd. Een vrij (F)T4 tussen de 8 en 26 pmol/l is prima, dus met 14,5 zit je netjes in het midden. Ook je HbA1c en e-GFR zien er op het eerste gezicht prima uit. Ik ben overigens GEEN arts, dus dit is mijn persoonlijke, ondeskundige opvatting. Lijd je aan klinisch gediagnosticeerde gezondheidsaandoeningen? En gebruik je (naast de vitamine D-supplementen) nog bepaalde vitaminesupplementen en/of medicijnen? Ik zou je graag aanknopingspunten geven, want ik ben bekend met zulke onverklaarbare gezondheidsklachten. De combinatie van de voormalige buikklachten en de (enigszins) verhoogde bilirubine doen mij in eerste instantie denken aan een galblaasontsteking of galweginfectie… Maar aangezien je buikklachten weg zijn, zou ik het ook echt niet weten. Ikzelf ben niet bekend met het SOLK expertisecentrum, maar ik sluit niet uit dat ze je daar verder kunnen helpen. Sowieso zou ik nogmaals je vitamine D laten controleren. Aan vitamine D-suppletie zitten namelijk een heleboel haken en ogen waar artsen niet altijd rekening mee houden. Zie ook dit artikel over vitamine D-tekort Nogmaals heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul
angel
23 juli 2015Ik ben nu al meer dan een half jaar extreem moe. In april ben ik wel geopereerd aan mijn darmen en heb ik een stoma gekregen. Dit omdat ik chronische obstipatie heb. Wat wel energie kost is dat ik elke dag mijn darmen moet spoelen. Wat ongeveer uur per dag inneemt. Ik ben zo extreem moe en duizelig dat ik wijkverpleging thuis moet hebben. Elke ochtend komt hier een verpleegkundige om mij te helpen met douche/aankleden en mijn stoma. De rest van de dag ben ik kapot… Elke dag probeer ik wel wat te doen. Maar ik ben echt te moe. Ik moet wel elke middag paar uur slapen om niet rond 17.00 al in slaap te vallen… Ik ben nu verschillende keren naar de huisarts geweest voor mijn duizeligheid en vermoeidheid. Mijn vit.D was te laag. Ben al poosje geleden met tabletten begonnen. En de duizeligheid word veroorzaakt door lage bloeddruk als ik ga staan. Maar het schiet allemaal niet op. Ik ben 27 jaar, woon samen en hebben zoontje van 3. Ik kan niet eens meer alleen voor hem zorgen overdag. Dan is hij op de crèche of schoonmoeder… Dit doet mij veel pijn… Daarnaast merk ik dat mijn geheugen achteruit gaat en ook als ik iets willen zeggen moet ik soms echt nadenken hoe ik dat kan zeggen of woorden gaan door elkaar. Of ik heb het gevoel dat de andere begrijpt wat ik zeg, maar dat blijkt niet zo. Nu heb ik al schade door een bepaalde therapie aan mijn geheugen. Maar dit alles is gewoon, zacht uitgedrukt, niet leuk meer. Ik ben gewoon doodop!
Lucca
13 juli 2015Hallo iedereen, Sinds een week of meer voel ik me extreem moe, lusteloos, soms wat hoofdpijn hier en daar, spierpijn etc. Ik ben 17, 1.73 meter en weeg 68 kilo. Ik heb zelf last van hyperventilatie en heb twee maanden terug daar medicijnen voor geslikt, om de rust weder te keren. Geen bijeffecten van gehad, dus daar ligt het zeker niet aan. Maar juist omdat deze klachten nu aanwezig zijn, zijn mijn hyperventilatie, hartkloppingen en onrust ook weer teruggekeerd. Heb voor woensdag een afspraak staan bij de huisarts. Schildklier is het niet. Ik ben sowieso van plan bloed te laten prikken. Pfeiffer? Of toch vitaminetekort? Iemand die hier wijs uit kan?
fabiana
29 juni 2015Hallo, Ik ben Fabiana en ik kom al 9 jaar niet fatsoenlijk m’n bed uit. Ik heb 12 jaar geleden mijn galblaas laten verwijderen vanwege galstenen en na een paar jaar kreeg ik dezelfde klachten weer terug. Ik zit nu aan morfine en slaaptabletten, maar ben de hele dag futloos en moe. Ik denk zelfs na over euthanasie omdat ik niet voor mijn zoon kan zorgen. Ik heb veel verdriet en ben radeloos. Help!
Paul
1 juli 2015Beste Fabiana, Welke klachten ervaar je precies en waar/wanneer manifesteren ze zich? Ik ga ervan uit dat je reeds meermaals bij je huisarts hebt aangeklopt… Heeft hij/zij je al eens doorverwezen naar specialisten, en zo ja, welke specialisten? Wat Welke onderzoeken heb je inmiddels ondergaan en wat is er tot nog toe vastgesteld of uitgesloten? En welke tips, adviezen en/of medicamenten heb je van je arts(en) gekregen ter behandeling/verlichting van je (vermoeidheid)klachten? Zoals je hierboven kan lezen, zijn er veel potentiële oorzaken van chronische vermoeidheid en lusteloosheid… Is je bloed al eens gecontroleerd op ijzer, hemoglobine, ferritine, vitamine D, vitamine B12, schildklierhormonen en ontstekingsparameters? En hoe zagen de bloeduitslagen er in dat geval uit? En is er sinds je operatieve galblaasverwijdering überhaupt nog ooit gekeken naar de gesteldheid van je galbuis en alvleesklier? Ik begrijp je frustratie en radeloosheid, maar zonder een gedetailleerde beschrijving van je (medische) achtergrond is het heel lastig om een totaalbeeld te vormen van je situatie en met je mee te denken. Sowieso ben ik GEEN arts, dus vrijblijvend met je mee denken is sowieso het enige wat ik voor je kan betekenen. Ik ben benieuwd naar je reactie… Onwijs veel sterkte en beterschap toegewenst! Hopelijk treedt er snel verbetering op in je situatie! Groeten, Paul
Marieke
20 mei 2015Ik ben de afgelopen maand zo ontzettend moe. Ik heb ontzettend hoofdpijn, geen concentratie, mijn hele lichaam doet zeer en het voelt alsof ik geen energie heb. Ook heb ik het gevoel alsof ik elk moment flauw kan vallen of opeens ontzettend hard moet huilen om helemaal niks. ’s Avonds kom ik moeilijk in slaap en ’s nachts slaap ik slecht. Ik ben een meisje van 15 en dit heeft best veel invloed op mijn schoolprestaties. Ik lig ’s avonds rond half 10 in bed, maar slaap pas rond een uur of 12. Ik heb mijn telefoon niet op mijn kamer. Heeft u misschien enig idee hoe dit komt? En heeft u tips? Met vriendelijke groet, Marieke van Dijk
Paul
21 mei 2015Na al m’n voorgaande antwoorden klinkt het misschien weinig origineel meer, maar maar persoonlijk zou ik langs de huisarts gaan om je schildklierwaarden (TSH/FT4) te laten controleren en daarnaast eventueel je vitamine D, vitamine B12 en ijzer. Als je schildklier niet goed functioneert kunnen alle (schildklier)symptomen optreden die je opnoemt. De klachten passen echter ook bij een tekort aan vitamine D, vitamine B12 en/of ijzer. Bovendien doen zulke tekorten zich EXTRA vaak voor in geval van schildklierproblemen.
Bruggie
12 mei 2015Al lange tijd erg veel last van mijn handen/vingers. Weinig kracht en veel pijn. Verder ben ik erg moe en heb vaak het gevoel dat alle kracht uit me lichaam vloeit. Ben al een aantal keren bijna flauwgevallen na het sporten. Opeens is het alsof je niks meer kunt en alleen nog maar wil slapen. Wat kan dit zijn?
jam
4 juni 2015Zo voelde ik me ook, bleek dat ik vitamine D tekort kwam.
janwillem van dam - 43 jaar
28 april 2015Ach, ik voel mij al zolang heel erg moe! Veel slaap, net of ik aan geheugenverlies lijd, moe hoofd gewoon, geen hoofdpijn, misselijk ook… Gewoon altijd moe en niet lekker in m’n vel zitten terwijl ik vroeger wel van ’s morgens 7 tot ’s avonds 9 uur werkte. Nu ben ik gewoon heel erg blij als de dag er weer op zit. Ik heb het vooral warm en moe in ’t hoofd. Mijn vraag is, wat zou het toch kunnen zijn? Weet iemand hopelijk wat raad voor mij? Misschien maar weer ’s voor de zoveelste keer naar de dokter toe.
Paul
29 april 2015Beste Janwillem, Heeft je huisarts je al eens voor standaard bloedwaardebepalingen naar de prikpost gestuurd? Schildklierwaarden (TSH/FT4), vitamine D, ijzer vitamine B12…
janwillem van dam - 43 jaar
30 april 2015Nee Paul dat heb de huisarts nog niet gedaan, wel van de week een moedervlek weggehaald, over 2 weken uitslag plus hechtingen eruit. Wel spanning voor uitslag, maar ik wil nog steeds wel is weten… kijken wat het toch met dat hoofd en vermoeidheid is… Ik heb geen doorzettingsvermogen meer, ’t liefst maar lekker op bed liggen slapen, al wil ik ook wel is graag nog steeds naar de kerk toe. Moet er wel veel moeite voor opbrengen, maar vooral moe hoofd en slaperig.
annemiek
6 april 2015Hallo Paul, Vanwege de vermoeidheid was me destijds door een kennis aangeraden om vitamine B te gaan slikken, echter werd ik daar nog moeër van. Een jaar geleden kreeg ik van de arts te horen dat ik een teveel aan vitamine B6 had en daardoor ook juist moeër werd. Ik ben overgegaan op smoothies met spinazie, framboos, aardbeien en banaan, de natuurlijke vitamines dus. Toch bleven de vermoeidheidsklachten en griepjes. Ik ken de bloedwaardes niet, maar er is laatst een echo gemaakt van mijn lever en gal. In mijn galblaas zijn 2 poliepen gezien, 1 van 6 millimeter en 1 van 4 millimeter, dus het kon er nog mee door… Daarna weer bloed laten prikken en de dokter vertelde dat de witte bloedlichaampjes in orde waren en zo ook de schildklier. Maar ik zal toch eens om een uitdraai gaan vragen. Inmiddels heb ik wel vitamine C 500 mg en magnesium aangeschaft. Door de magnesium heb ik wel minder krampen in mijn spieren.
Paul
6 april 2015Heel herkenbaar! Ik ben ook geen fan van alles-in-1 vitaminesupplementen. De kwaliteit, opneembaarheid en bio-activiteit van de vitamines en mineralen in zulke ‘multivitamines’ zijn namelijk maar al te vaak van belabberde kwaliteit. Bovendien gaat het erom dat je een optimale balans creëert qua nutriënten. Tekorten moet je aanvullen, maar voedingsstoffen waarvan je toch al genoeg hebt logischerwijs niet. Een overschot aan vitamine B6 kan bijvoorbeeld ten koste gaan van overige (B-)vitamines. Bovendien kan een B6-overschot perifere neuropathie veroorzaken: een zenuwaandoening met gevoelloosheid, tintelingen en ernstige (neurogene) zenuwpijn tot gevolg. Een overschot aan calcium kan weer ten koste gaan van ijzer en magnesium… Om die reden moet je nooit ‘op de gok’ vitaminesupplementen slikken om hypothetische tekorten aan te vullen. Alleen concrete, wezenlijke tekorten dienen te worden aangevuld. En dan niet met goedkope, inferieure vitaminepillen, maar met hoogwaardige supplementen of liever nog natuurvoeding. Een magnesiumtekort kan inderdaad verregaande spierkrampen veroorzaken, dus in geval van een magnesiumgebrek is een hoogwaardig magnesiumsupplement een absolute aanrader! Nogmaals heel veel sterkte toegewenst; hopelijk wordt de onderliggende oorzaak van je gezondheidsklachten spoedig achterhaald…
annemiek
5 april 2015Hallo allemaal, Ik ben een vrouw van 50 jaar en voor zo’n 16 jaar terug begon ik tijdens mijn werk het gevoel te krijgen dat ik griep had. Eenmaal thuis leek het alsof alle energie uit me getrokken werd. Ik zat op straat ingedoken te janken nadat ik een honderd meter gelopen had en niet meer verder kon, mijn zicht en gehoor leken zelfs heel ver weg. Al strompelend naar huis kon ik niks meer en zelfs ademhalen was te vermoeiend voor me. Dit heeft 2 weken geduurd en deze aanval kreeg ik 5 jaar later nog een keer. Dokters dachten aan epilepsie, maar na een hersenscan bleef dat uit. Twee jaar later bleek ik ineens Pfeiffer te hebben… opgezette pijnlijke klieren, onwijs moe en het gevoel griep te hebben. Ook dat ging over. Maar sinds 3 jaar worden de klachten steeds erger, de dokters kijken naar mijn oude dossier en ik ben overgegaan van ME naar fibromyalgie of zo. Toch klopt het niet met de symptomen… Wel ben ik in de overgang terechtgekomen, en al 3 jaar loop ik heen en weer voor bloedprikken. Ik eet gezond en drink voldoende. In mijn bloed is niks te vinden. Ook ben ik door de specialist naar de reumatoloog gestuurd en die geeft een waarschijnlijk fibromyalgie aan. Bepaalde pijnpunten moeten dat aanwijzen (waar ik soms, maar niet altijd last van heb). Gisteren heb ik een dag intensief gewandeld – nadat ik weer eens voor de zoveelste keer griep heb gehad, want ook daar ben ik enorm vatbaar voor. En vandaag ben ik weer heel futloos, slap en kan amper wat. Even uit bed, maar snel weer terug. Maar de pijnpunten die fibromyalgie moeten aangeven, heb ik helemaal niet. Voor mij wordt het een raadsel, voor dokters alleen een blik in mijn dossier en me even stil aanhoren, erg lastig dus…
Paul
6 april 2015Veel mensen denken dat hun bloed ‘goed’ is omdat ze onlangs nog uitgebreid bloedonderzoek hebben ondergaan. Helaas is dit maar al te vaak een ongegronde aanname. Er wordt namelijk heel ‘uitgebreid’ bloedonderzoek gedaan, waarbij één of enkele extreem relevante bloedwaardbepalingen om onverklaarbare redenen zijn overgeslagen. Ik raad mensen daarom altijd aan om na bloedonderzoek een uitdraai (geprint op papier) mee naar huis te vragen. In dat geval weet je WELKE bloedwaarden zijn gecontroleerd en WAT de exacte bloedwaarden zijn qua hoeveelheid/concentratie. Er wordt namelijk ook maar al te vaak beweerd dat bloed ‘goed’ is, zelfs indien een bepaalde bloedwaarde ver onder de onderste grenswaarde valt… Ik beweer geenszins dat er ook in jouw geval bepaalde bloedwaarden zijn overgeslagen of over het hoofd gezien, maar het behoort wel degelijk tot de mogelijkheden. Weet je toevallig de exacte uitslagen van o.a. je vitamine D, ijzer, B-vitamines (met name vitamine B12), vrij beschikbare schildklierhormonen (FT3 en FT4), schildklier-stimulerend hormoon (TSH), schildklierantistoffen (TSI/TG/TPO/TSHR), ontstekingsindicatoren t.a.v. je lever, magnesium en kalium? Ik ben heel erg benieuwd… Heel veel sterkte en beterschap in ieder geval! Groeten, Paul
mirjam bouwer
28 maart 2015Ik sta regelmatig zeer moe op, uitgeput ben ik dan. Ik slaap zo in, dat is geen probleem, maar droom wel veel en intensief. Heb een idee dat het daaraan zou kunnen liggen. Het is echt super vervelend, want ik heb echt totaal geen fut om de dag door te komen. Wel zin in een hoop dingen, maar je wordt belemmerd door die vermoeidheid. Het lijkt wel of al je energie er ’s nachts uit wordt gezogen, terwijl je tijdens je slaap juist zou moeten bijtanken. Een paar dingen zijn wel belangrijk om te vermelden: Ik ben net 50 (overgang?), heb een allergie voor graspollen en katten (heb een kat, maar geen last van niesbuien of ogen die continu tranen), heb ook sinds een jaar of vier colitis ulcerosa (niet ernstig, en heb hier geen medicijnen meer voor). Relatie loopt niet zo als het moet, is nu wel wat stabieler. Ligt het misschien aan de voeding? Volgens mijn broer moet ik geen tarwe meer eten, schijnt ook niet zo goed te zijn. Het gekke is, als ik gewoon goed slaap, heb ik energie te over, maar dan wil ik weer te veel doen en dan ben ik weer daar moe van. Wie kan mij helpen of heeft goede tips? Ben ook al een paar keer naar de huisarts geweest, maar dat zet ook geen zoden aan de dijk. Groet, Mirjam
Paul
29 maart 2015Nog even ter aanvulling… Weet je zeker dat je colitis ulcerosa onder controle is? Zijn er weleens ontstekingsindicatoren/ontstekingsparameters in je bloedbaan gemeten. Colitis ulcerosa kan gerelateerd zijn aan een voedselallergie, voedselintolerantie of voedselmalabsorptie. Niet per se tarwe-eiwitallergie of glutenintolerantie, maar bijvoorbeeld ook een allergie voor schaaldieren, vis, zuivel, noten, zaden, soja, bepaalde fruitsoorten of iets totaal anders. Als je toch al te kampen hebt met inhalatie-allergieën is de kans op voedingsallergieën sowieso relatief groot. Wat dat betreft zou een allergietest v.w.b. voedselallergenen raadzaam kunnen zijn. Groeten, Paul
mirjam bouwer
28 maart 2015Ik heb het probleem dat ik regelmatig zeer moe opsta, ben dan echt uitgeput en heb totaal geen energie om de dag überhaupt te beginnen. Dit duurt ook al een paar jaar. Het is echt heel vervelend, want je hebt wel zin in de dag, om leuke dingen te doen et cetera, maar je wordt er zo in belemmerd op deze manier. Zie ook erg tegen dingen op, zoals bijvoorbeeld een feestje of een weekendje weg. Je denkt bij voorbaat al, oh als ik maar niet zo moe opsta, want dan hoeft het eigenlijk al niet meer. Waar kan het toch aan liggen? Misschien wel belangrijk om te vermelden: Ik droom ’s nachts veel en intensief, heb het idee dat ik daar ook heel moe van kan worden. Heb sinds 4 jaar colitis ulcerosa, ben allergisch voor katten en graspollen (en we hebben een kat), maar heb geen last van niesbuien of constant traan-ogen. Ik zit waarschijnlijk ook dik in de overgang (ben 50 jaar), zit ook niet helemaal lekker in mijn relatie, maar dat is eigenlijk best stabiel op het moment… Ik weet het eigenlijk niet zo goed meer waar ik het nog moet zoeken. Volgens mijn broer moet ik geen tarwe meer eten, want daar schijn je ook heel moe van te kunnen worden. Misschien zit het wel in de voeding? Het gekke is als ik goed slaap ,heb ik energie voor tien, dan wil ik weer te veel doen die dag en dan word ik daar weer moe van. Kun jij me nog helpen met het geven van goede tips en waar het misschien aan kan liggen? Groet, Mirjam
Paul
29 maart 2015Beste Mirjam, Wat een extreem herkenbaar verhaal! Mijn ervaring is dat zulke vermoeidheidsklachten maar al te vaak worden veroorzaakt door een combinatie van factoren. Mentale stress (ik weet het, het klinkt waarschijnlijk als een clichématig dooddoenertje, maar stress heeft echt heel veel invloed op je nachtrust en slaapkwaliteit). Hoe meer stress je gedurende de dag ervaart, des te meer je gedurende de nacht moet verwerken en des te slechter je uitrust. Problemen, zorgen en/of te veel hooi op je vork nemen, kan dan ook chronische vermoeidheid teweegbrengen. Ook allergieën kunnen je extreem moe maken, vooral als je continu wordt blootgesteld aan allergenen. Je lichaam moet dan continu vechten en ‘indringers’ afweren, wat enorm veel energie kost. Dit hoeft overigens totaal niet gepaard te gaan met typische inhalatie-allergieverschijnselen zoals (brandende) traan-ogen of niesbuien, maar kan ook relatief ongemerkt plaatshebben… De overgang zal ook zeker geen energiebevorderende factor zijn, integendeel! Je hormoonhuishouding bepaalt immers grotendeels je energiehuishouding. Een allergie, intolerantie of malabsorptie zou inderdaad ook een rol kunnen spelen, maar dit hoeft niet per se met tarwe te maken te hebben. Ik ben momenteel bezig met een maand glutenvrij eten… geen granen met gliadine-houdende gluten, dus geen tarwe, spelt, rogge et cetera… maar merk tot nog toe 0,0 verschil… Aangezien je zo slecht slaapt, zou er ook nog sprake kunnen zijn van een slaapstoornis zoals slaapapneu, maar dat is louter giswerk. Is je bloed al eens gecontroleerd op vitamine D, vitamine B12, ijzer en/of schildklierwaarden? Dit zijn de bloedwaarden die doorgaans als eerste worden gecontroleerd bij onverklaarbare/onherleidbare vermoeidheidsklachten. Hoe dan ook kunnen er talloze factoren een rol spelen bij chronische vermoeidheid en lusteloosheid. Sowieso is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten, regelmatig en lang genoeg te slapen, voldoende te bewegen en stress tot een minimum te beperken. Daarnaast kan het raadzaam zijn om gezondheidsproblemen zoals vitaminetekorten, hormonale complicaties en slaapstoornissen uit te sluiten. Helaas kan ik weinig concreets voor je betekenen, maar hopelijk kun je iets met deze info. Heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul
Maria M
19 februari 2015Was vroeger in mijn puberteit en daarna ook altijd erg moe, tv-kijken lukte soms nauwelijks, weet niet hoe ik mijn eindexamen heb gehaald. Voelde me vaak wazig, gauw pijn in mijn benen, een eindje hardlopen lukte nauwelijks. Pas veel later realiseerde ik me dat het door de vele suiker van het vele snoepen was. Op een gegeven moment was ik trouwens wel uitgesnoept. Jaren later kwam ik bij een natuurgenezer die me voedingsvoorschriften gaf, o.a. geen kaas, zuurkool, chocolade. Van dat laatste had ik al gemerkt dat ik daar erg moe van werd. Ook wat voedingssupplementen, o.a. magnesium en vitamine B Scheelde enorm, meer energie en rustiger in mijn hoofd. Wat ook kan schelen in de energiehuishouding is elektromagnetische velden zoveel mogelijk vermijden. Een kruik dus in plaats van elektrische deken, vaste computer die een eindje bij je vandaan staat is beter dan een laptop. Bedraad internet is zeker ook beter dan WiFi. Een houten bed helpt ook om je eigen spanning te kunnen afvoeren naar de aarde. In het algemeen is dichter bij de natuur leven het beste. Als dit soort algemene dingen niet helpen kan je het laten uittesten door iemand, een natuurgenezer bijvoorbeeld. Misschien heb je bepaalde tekorten of een verstoring in je lijf. Soms kan je in een winkel laten testen wat je nodig hebt. Een bloedonderzoek zegt niet heel veel. De meeste magnesium bijvoorbeeld zit in je cellen, dus een tekort in je bloed heb je pas als je op sterven na dood bent. Een keer een kennismakingssessie floaten ondergaan is enorm ontspannend. Schijnt ook goed te zijn voor je energie als je het vaker doet. Werkt ook ontzurend en zuurvorming in je lijf maakt ook moe. En hoe het nu met me gaat? Fiets nu hele einden, tot zo’n 40 km of zelfs meer. Is ook niet altijd zo geweest. Heb een jaar of 13 geleden mijn huis laten ontstoren op straling. Redde het toen net naar de overkant van de straat, echt letterlijk, maar nu dus een stuk beter. Allerbeste is om te kijken wat bij je past, waar voel je je wel of niet goed bij, waar krijg je energie van… Had vrijwilligerswerk en had te maken met iemand die me vreselijk claimde, wat enorm veel energie vrat. Er zijn trouwens ook systemen om je water te zuiveren of te energetiseren. Zelf net een waterdestillator aangeschaft, moet nog kijken wat het doet.
hedwig
19 februari 2015Hallo allemaal ik ben 16 bijna 17 en ik ben al zeker een half jaar heel erg moe. Heb veel druk op me hoofd, veel duizelig en heb zelfs dagen dat ik niks kan doen. Ik ben al een paar keer naar de huisarts geweest en volgens hun is het stress, maar dat klopt gewoon niet. Ik weet niet wat ik hier aan kan doen want de vermoeidheidsklachten worden alleen erger.
Paul
27 februari 2015Is je bloed al eens gecontroleerd op schildklierwaarden, leverwaarden, vitamine D, ijzer en B-vitamines? Zo niet, dan lijkt dit me een goed uitgangspunt.
patrick
2 november 2016Heb je wel eens gedacht aan straling? Heel veel mensen zijn gevoelig voor hoogfrequent straling. Voordat je meteen stopt met lezen!… er is heel erg veel onderzoek naar gedaan en inmiddels wordt er door meerdere landen zelfs elektromagnetische overgevoeligheid als aandoening geaccepteerd. In Frankrijk is het zelfs zo dat wifi verboden is in kerkse en in België en FR mag inmiddels geen reclame meer gemaakt worden voor mensen onder de 18 voor mobiele apparatuur. Meer en meer geluiden gaan op tegen draadloze apparatuur. Je zult vast wel je mobieltje naast je bed hebben liggen, altijd online, misschien wifi versterkers in huis of lekker veel netwerken van de buren? Heb je “geluk” dan slaap je ook nog eens met uitzicht op een gsm mast! Allemaal PRECIES DEZELFDE straling als die waar je magnetron mee werkt en dat sloopt je beetje bij beetje. Paar weken in de bergen slapen zonder mobiele troep en gsm masten in de buurt en je weet of dit de boosdoener is. Maar je wifi uit en mobieltje niet meer naast bed kan ook al veel helpen. Succes ermee. PS: Kan natuurlijk ook een andere oorzaak zijn maar ik zou dit niet uitsluiten.
kitty
2 februari 2015Hallo allemaal, Ja, ik ken dat gevoel van altijd maar moe te zijn (maar echt stikkapot) en dat de héle tijd. Dit is al reeds 3 jaar aan de gang! Ik mag slapen zoveel ik wil, ik recupereer hoegenaamd niet. Het is stilletjes aan begonnen dat ik meer en meer moe begon te worden. In het begin ging dat nog, maar nu ben ik een zombie! Mij concentreren is ook moeilijk geworden, heb alsook elke dag pijn overal precies (griepachtig), tintelingen vooral aan m’n voeten en vingers, soms een wazig zicht enz. Heb aan m’n vorige dokter ter sprake gebracht en heeft een bloedonderzoek gedaan, maar die vond niks! Die zei me nog dat het tussen mijn oren zat. Dus ik naar een andere dokter gegaan, die lijkt mij wel te geloven. Bij hem ook bloedonderzoek en niks gevonden. Dan naar specialisten gegaan, onder scans gegaan en dergelijke, daar vonden ze wel iets, maar ze waren niet zeker wat het was. Dus allen die hadden een vermoeden van MS, de ziekte van Lyme, CVS enz. Nu zou ik naar een neuroloog moeten gaan, ik stel dat alsmaar uit en soms vind ik de tijd niet wegens te veel projecten. Ik weet het, het mag geen excuus zijn, want na 3 jaar zal ik het toch ’s moeten weten hè, anders loop ik nog jaren rond zonder te weten wat het precies is. Ik probeer elke dag mij vooruit te sleuren. Heb tijdens mijn groot verlof 15 dagen veel geslapen, maar helaas bleef ik een zombie. Dus dat is toch niet normaal… Een mens zou dan na die paar dagen goed fit zijn en vol energie! Maar bon, ik zal er werk van moeten maken. Mijn vrienden zeggen al tegen mij dat ze mij gaan sleuren tot bij de neuroloog. Ze bedoelen het goed natuurlijk. En hopen dan dat ze uiteindelijk iets gaan vinden!
Paul
2 februari 2015Mijn vrouw heeft ook vele jaren rondgelopen met de diagnose CVS (Chronisch Vermoeidheidssyndroom). Zij is van specialist naar specialist naar specialist gestuurd en nooit serieus genomen… Totdat we op eigen initiatief naar het UZ te Antwerpen gingen en daar binnen enkele uren een zeldzame vorm van epilepsie werd vastgesteld, waarvoor ze inmiddels al jaren met succes medicatie inneemt. Neurologisch onderzoek zou dus zeker wat kunnen opleveren als het aankomt op onverklaarbare vermoeidheid en lusteloosheid.
patrick
2 november 2016Dit zijn precies dezelfde symptomen als stralingsgevoeligheid. Kijk eens op de site van stichting EHS en kijk of je die klachten herkent. Ik had exact dezelfde symptomen en nu ik en mijn vrouw stralingsarm wonen zijn ze ALLEMAAL verdwenen. Voel me weer fit en jong!
petra
11 januari 2015Hallo Paul, ik zat even te googelen omdat ik het even niet meer weet. Ben een heel positief persoon en kan dus niet goed dealen met mijn gevoelens op dit moment. Ik ben een alleenstaande moeder van 4 kleine kinderen: 8, 7, 7 en 3 jaar. Ik ben al een hele tijd erg moe, maar doorgaan is iets wat moet. Ik moet opstaan en moet er voor de kids zijn en dat ging ondanks mijn vermoeidheid altijd wel goed. Nu de laatste paar dagen trek ik het echter niet meer. Ik ben zo moe! Alleen ik kan geen oplossing bedenken om bij te tanken. Ik sta er alleen voor en heb niet een netwerk van mensen die mij kunnen helpen omdat iedereen werkt en z’n eigen dingen heeft. Ik heb een schildklierprobleem en krijg daar Euthyrox 225 mg voor. Mijn internist zegt dat mijn waardes goed zijn, dus daar zou het niet aan kunnen liggen… Ook heb ik fibromyalgie, waardoor het soms ook moeilijk is in te schatten wat waar vandaan komt. Omdat naast mijn lichamelijke klachten ook het gezinsleven best druk en stressvol is. Ik ben nu op een punt beland dat ik het echt even niet meer weet. Het enige wat ik telkens te horen krijg, is ja, dat is ook niet gek als je 4 kids alleen opvoedt. Ja, dat klopt, maar daar heb ik niets aan. Ik sta volgens mij op het punt van instorten en ik weet niet wat ik moet doen. Mijn huisarts weet ook niets te verzinnen zo. Het is nou eenmaal de situatie. Is er iemand met een goed advies of idee?
Paul
12 januari 2015Beste Petra, Naast je schildklier zijn er nog veel meer factoren die verregaande vermoeidheid in de hand kunnen werken. Is je bloed al geanalyseerd op tekorten aan ijzer, vitamine D en B-vitamines? Zelfs een verregaand kaliumtekort of magnesiumtekort kan al hevige vermoeidheidsklachten teweegbrengen. Hetzelfde geldt voor auto-immuunaandoeningen zoals Graves, Hashimoto, Lupus, Addison, Sjögren etc. Maar ook infectieziekten (schimmels, virussen, bacteriën) zoals Pfeiffer, Lyme en Candida. Evenals orgaanfunctiestoornissen (lever, longen, nieren e.a.) en neurologische aandoeningen (epilepsie, migraine e.a.). Ook allergieën (qua ademhaling: hooikoorts, huisdieren, huisstofmijt e.a. en qua voedsel: allergene voedingseiwitten uit noten, zaden, granen, vis, schaaldieren etc.). Daarnaast kan intolerantie of malabsorptie (opnamestoornis) jegens bepaalde voedingsmiddelen (gluten, lactose, fructose etc.) een rol spelen bij ‘onverklaarbare’ vermoeidheid. Zelfs psychologische factoren, waaronder overmatige stress, overspannenheid en burn-out, zijn mogelijke opties. Eerlijk gezegd is er geen pijl op te trekken en is er doorgaans heel veel onderzoek nodig om achter de onderliggende oorzaak te komen van vermoeidheidsklachten. Mijn vrouw heeft had zogenaamd CVS (Chronisch Vermoeidheidssyndroom). Na jaren is men erachter gekomen dat ze epilepsie, ernstig vitamine D-tekort en ernstig ijzertekort heeft. Maar ondanks de medicijnen die ze gebruikt, is de chronische vermoeidheid nog altijd aanwezig. Persoonlijk zou ik je huisarts allereerst vragen om bloedwaardebepalingen v.w.b. vitamine D, B6 en B12, evenals ijzer en eventueel leverwaarden. Weet je toevallig de exacte schildklierwaarden (TSH/FT4) van je laatste schildklieronderzoek? Ik ben benieuwd… Heel veel sterkte en beterschap in ieder geval! Hopelijk vind je snel de achterliggende oorzaak van je vermoeidheid/lusteloosheid en wordt er een passende oplossing gevonden. Groeten, Paul
roosenbroeck
9 januari 2015Hoi, Ik ben een vrouw van 33. Ik heb gedurende een half jaar last van extreme vermoeidheid. Eerst dachten we dat het aan mijn darmen lag. Na coloscopie bleek dat ik een extreem lange darm heb die te traag werkt. Daar zou het niet van komen. Ik heb wel bloed en etter in mijn urine. En heel veel witte bloedlichaampjes in mijn bloed. M’n dokter gooit het dan weer op waarschijnlijk astma, terwijl de andere dingen niet verder worden onderzocht. Ik ben echt moe, weet met mezelf geen blijf, ik ben veel sneller ziek dan anders… Wat moet ik doen?
Marleen
4 december 2014Hoi Paul, Ik ben Marleen, 13 jaar, 47 kilo en 1,63 lang. Ik ben super moe de laatste 2 maanden en moet altijd als ik uit school kom eerst even plat liggen om nog energie te hebben voor sporten (ik zwem 2x per week, bij elkaar 2,30 u lang) of om huiswerk te maken. Ik vind dit echt heel erg kl*te, want vaak moet ik dan al mijn huiswerk afraffelen om het af te krijgen. Ik ga op normale tijd naar bed, half 9. Soms lees of leer ik nog de laatste dingen, maar mijn max is half 10 om nog iets te doen, dan ga ik slapen. Is dit slecht? Ik heb het nog niet met mijn ouders erover gehad, want dan denk ik dat ze vinden dat ik mij aanstel. Kun jij mij helpen? Dank je! Groetjes, Marleen
Paul
4 december 2014Beste Marleen, Ik vind het heel lastig om een inschatting te maken van je situatie. Rond je dertiende levensjaar begint sowieso de puberteit; dit heeft enorme invloed op je hormoonhuishouding. Door hormoonschommelingen, hormonale onbalansen en algemene hormonale ontwikkeling kan alvast verregaande vermoeidheid optreden. Ook ben je nog volop in de groei, waardoor je lichaam een enorme hoeveelheid bouwstoffen nodig heeft (die uit gezonde + gevarieerde voeding dient te worden verkregen). De behoefte aan voedingsstoffen is des te groter als je daarnaast ook nog eens wekelijks tweeënhalf uur intensief sport. De kans dat je een tekort hebt aan bepaalde voedingsstoffen is dan ook best reëel; het hoeft absoluut niet zo te zijn, maar het zou me ook zeker niet verbazen. Praat toch eens met je ouders over je vermoeidheid/lusteloosheid en vraag bijvoorbeeld of je een afspraak mag maken met je huisarts om over je vermoeidheid te praten. De kans zit er dik in dat je huisarts aanraadt om een aantal bloedwaardebepalingen te laten voeren. Zo kan je vermoeidheid best weleens worden veroorzaakt door een tekort aan bijvoorbeeld ijzer, vitamine D, vitamine B12, mineraal ijzer of schildklierhormonen. Vooral een ijzertekort komt bij vrouwelijke sporters veelvuldig voor. Een vitamine D3-tekort of B12-tekort eveneens, maar relatief minder. Ik ben overigens GEEN arts en probeer enkel mee te denken. Heel veel sterkte in ieder geval met het overwinnen van de chronische vermoeidheid! Groeten, Paul
hanne
16 november 2014Hallo iedereen, Ik heb nu al een langere tijd last van misselijkheid in mijn maag. Ook ben ik heel erg moe. Ik ga nu al een tijdje om 9 uur naar bed in plaats van half 11, maar toch word ik wakker met hoofdpijn en nog steeds dat ik erg moe ben. Ik kan ook niet veel doen, zo moe ben ik… Ik heb ook al een langere tijd (1 jaartje ongeveer) last van soms opgezette klieren onder mijn kaak bij mijn nek. Ik heb geen idee welke klieren dat zijn. En last van overmatig geproduceerde slijm. Iemand een idee wat ik zou kunnen hebben? Groeten, Hanne
Paul
16 november 2014Beste Hanne, In je halsgebied bevinden zich je schildklier, je bijschildklieren en een aantal lymfeklieren. Persoonlijk zou ik eens langs je huisarts gaan en je hals + keel laten nakijken. Heel veel beterschap! Groeten, Paul
carla
18 november 2014Goh, jouw verhaal is precies wat ik ook heb. Ontzettend moe, last van keel: branderig en overmatig slijm. En last van de darmen/misselijk. Ik heb besloten om morgen maar eens de huisarts te bellen. Heb jij toevallig ook PCOS?
hanne
23 maart 2015Hoi, Ik heb vorig jaar hier een berichtje neergezet. Ik heb geen last meer van opgezette klieren in mijn hals. Verder ben ik nog steeds echt heel erg moe. En verder heb ik echt niet zin meer om iets te doen zoals trainen of iets. Ik ben vandaag bij de huisarts geweest om te kijken of ik misschien bloedarmoede heb, maar dit is niet zo. Nu komen er meer bloedafnames om te onderzoeken…
Paul
24 maart 2015Beste Hanne, Opgezette klieren in de hals zijn meestal je lymfeklieren (en zelden schildklier of bijschildklieren). Het opzwellen van je lymfeklieren heeft meestal te maken met een ontsteking of infectie. Je lymfeknopen nemen overtollige afvalstoffen op (waarvan er veel vrijkomen bij ontstekingsreacties) en via je lymfestelsel worden deze afvalstoffen verwijderd. De kans zit er dus dik in dat je te kampen hebt gehad met een ontsteking (keelontsteking, bijholteontsteking of een totaal andersoortige ontsteking of infectie). Afhankelijk van de soort kan zo’n ontsteking nog een hele lange nasleep hebben. En zelfs als de lymfeklieren inmiddels weer geslonken zijn, hoeft de ontsteking nog niet per se helemaal te zijn genezen. Aanvullende bloedonderzoeken lijken me dan ook geen overbodige luxe! Naast bloedarmoede (al dan niet door ijzertekort), kun je je bloed bij chronische vermoeidheid inderdaad ook nog laten controleren op o.a. vitamine D, B-vitamines (met name B12), schildklierwaarden (in eerste instantie TSH & FT4), ontstekingswaarden (met name v.w.b. lever), magnesium en kalium. Laat a.u.b. nog even weten hoe dit afloopt. Sterkte & beterschap toegewenst! Groeten, Paul
beU
16 november 2014Ik ben echt bijna altijd moe en het komt ook doordat ik heel weinig slaap, maar als ik een week heel goed geslapen heb, ben ik nog steeds futloos. Ik sport zes uur in de week op school met gym, wat heel intensief is. En ik rijd ook drie keer in de week ongeveer twee uur lang op mijn leasepaard, dus het ligt er niet aan dat ik niet actief ben. Kan iemand mij helpen?
janwillem van dam (42 jaar)
15 november 2014Ik ben 42, voel mij al zolang heel erg moe, kan wel dag en nacht slapen. Ook wordt mijn onderrug en bovenrug warm, wat zou het toch kunnen zijn? Ik heb ook wel reflux en last van linker lies of spierverrekking of komt uit de rug voort? Ik weet het niet, kan iemand mij vertellen waar mijn klachten vandaan komen misschien? Misselijk, veel kunnen slapen, pijn in buik en rug, zwaar hoofd, maar geen hoofdpijn, misschien nog wat geheugenverlies of zo… Ik weet het niet, maar voel mu in ieder geval niet echt lekker. Hoop graag ’s van iemand te mogen horen! Alvast mijn zeeeer hartelijke dank hoor!
Leah
10 november 2014Hallo, Mijn vriend is 21 jaar en heeft al een paar weken last van erge moeheid. Hij kan alleen maar in bed liggen en heeft niet veel trek in eten. Het gaat wel in pieken en dalen, het ene moment kan hij zich redelijk goed voelen terwijl hij het volgende moment weer heel beroerd is. Hij krijgt dan last van misselijkheid en neiging tot braken (vooral bij inspanning). Ook heeft hij soms een gespannen gevoel in zijn onderbuik. We zijn naar de huisarts geweest en uit zijn bloed kwam niets bijzonders, bloedbeeld was goed, en hij is ook geprikt op Lyme en vitamine D. Hij heeft ook geen koorts gehad, dus we denken niet aan een infectie. Hebben jullie nog ideeën wat dit kan zijn? Groetjes, Leah
patricia
4 augustus 2014Ik ben vanaf mijn jeugd al veel vermoeid en lusteloos, zie vaak tegen dingen op en zit momenteel in een lange depressie. Ik weet mezelf goed te omschrijven en weet waar de problemen liggen. Mijn denkwijze (vaak negatief) houd mijn lichamelijke klachten in stand en andersom. Het is inmiddels wel bekend na vele onderzoeken (ziekenhuis, gynaecoloog, bloedonderzoeken, psychotherapeut) dat ik heftig reageer op mijn hormoonhuishouding, PMS. dat geeft veel stemmingswisselingen en isoleert mij van de buitenwereld en geeft relatieproblemen. Ik eet gezond en neem veel supplementen ter ondersteuning, maar wat kan mij nog meer helpen bij het gevecht met mezelf?
Sophie de bruijn
2 augustus 2014Hoihoi, Ik ben 16 jaar en ben 5 maanden geleden gestopt met antidepressiva omdat mijn lichaam er steeds slechter op ging reageren. Ik heb een zeer wisselend eetpatroon door mijn eetstoornis boulimia. Ik ben eigenlijk al vanaf mijn 12e altijd moe geweest. Ik heb vaak bloed laten prikken, maar er kwam nooit iets uit. De laatste paar weken is het echt alleen niet meer te houden. Ik kan serieus niets. Ik kan alleen in bed liggen. Computeren of een boek lezen is eigenlijk al te veel werk en daar heb ik ook gewoon geen zin in. Ik heb geen zin meer in seks, wil dingen niet meer ondernemen, zeg afspraken af, kan me slecht concentreren en ik voel me elke dag futlozer worden. De vermoeidheid verwoest m’n leven als het ware, omdat ik steeds minder kan. De laatste tijd heb ik ook steeds vaker last van een drukkend gevoel bij m’n borst en ademhalingsproblemen. Ik weet niet of ik de schuld kan geven aan m’n medicijnen die ik vroeger gebruikte, of aan m’n eetstoornis, want ik heb het eigenlijk al heel erg lang. Ik ga binnenkort denk ik maar weer naar de dokter, maar of er wat uitkomt weet ik nog zo net niet… Iemand die deze situatie herkent en misschien weet wat er aan de hand zou kunnen zijn? Of is een breder onderzoek bij de dokter handig?
E de groot
19 oktober 2014Het klinkt misschien stom als je zegt dat je nergens zin in hebt… Toch kom ik met het volgende advies: Ga lopen of fietsen! Het hoeven geen lange stukken te zijn, begin gewoon met kleine blokjes om. En ga steeds wat verder. Bouw conditie op. Verplicht jezelf om dit te doen, ook al heb je geen zin. Je zult zien dat je steeds verder loopt of fiets en meer energie krijgt om ook andere dingen te doen. Probeer het maar eens, succes!
Paul
20 oktober 2014Erg goed advies, helemaal mee eens!
Maria M
19 februari 2015Hoi Sophie, Heb ook boulimia gehad, al blijft het een gevoelig punt. Belangrijk is dat je goede hulp hebt, voor je eetprobleem en voor je klachten. Wat mij opvalt is dat wordt gezegd dat het psychisch is en dat het lichamelijke stuk wordt ondergewaardeerd. Soms wordt PMT (psychomotorische therapie) gegeven, maar ook voeding is belangrijk. De zooi die in- en uitlaadt wil je lichaam helemaal niet hebben, daarom moet het eruit, tenminste dat is mijn ervaring. Sinds ik bij een natuurgenezer ben geweest, overigens niet voor mijn eetstoornis, heb ik veel veranderd, ook qua voeding. Probeer daarom goed te luisteren naar wat je nodig hebt, ook wat voeding betreft. En door het verstoorde eten kan je lijf wat extra dingen gebruiken als magnesium en vitamine B, maar daarvoor moet je weer niet bij een arts zijn maar bij iemand die werkt met voedingssupplementen of die dingen voor je kan uittesten. Wat mij heeft geholpen is Griffonia Simplicifolia supplementen. In een winkel waar ik het uittestte kwam dit eruit. Het helpt het serotonine-niveau te verhogen. Daardoor heb je ook minder behoefte aan zoetigheid en voel je je mentaal beter. Belangrijk is lief zijn voor jezelf en je rust te nemen als je die nodig hebt, maar ook verder kijken wat je eraan kan doen.
Paulina
10 juli 2014Hallo, Ik heb bijna 2 jaar lang last van vermoeidheid. Ik ben er heel vaak mee naar de huisarts geweest en heb ijzerpillen en vitamine D gekregen. Ik merk geen verschil. Ook slaap ik slecht, maar daar heb ik al me hele leven last van. Ik heb ook heel vaak hoofdpijn, soort druk op mijn hoofd (spanningshoofdpijn denk ik), maar ik weet niet wat ik er aan kan doen. Ook concentreren gaat vaak moeizaam. Ik heb ook last van hooikoorts. Met andere woorden: ik heb veel klachten, maar geen oplossing. Ik weet niet wat ik moet doen, daarom vraag ik om een reactie en de mening van anderen. Ben een meisjes van 17, bijna 18. Ben 1,60 m lang en weeg 48 kg.
Margrit
11 juni 2014Hallo Paul, bij onze dochter van 11 (bijna 12) is vorig jaar september Pfeiffer geconstateerd, maar het zat eigenlijk al voor de zomervakantie in haar systeem. Inmiddels is de ziekte zelf niet meer aanwezig, maar ze blijft zo vreselijk moe en is daardoor regelmatig nog thuis van school. Ze heeft dan echt 0% energie en kan alleen maar hangen op de bank. Moeten we hieraan toegeven en haar thuis de rust geven, of moeten we haar toch maar naar school sturen? En wat kunnen we haar geven voor die erge moeheid? Ze is groot voor haar leeftijd, nl. 1,72 m en 57 kilo. Groeten, Margrit
Paul
11 juni 2014Hallo Margrit, Ik ben GEEN arts, dus adviseren over schoolgang kan en mag ik niet. Hoewel dit vrij zeldzaam is, is het algemeen bekend dat de nasleep van de ziekte van Pfeiffer (klierkoorts c.q. mononucleosis infectiosa) soms tot wel een jaar of 3 in beslag kan nemen. In enkele gevallen (1 à 2%) treedt zelfs chronische vermoeidheid op. De acute fase van Pfeiffer duurt plusminus 2 à 4 weken, waarna de meeste symptomen (hoofdpijn, misselijkheid, gezwollen lymfeklieren, keelontsteking, vermoeidheid, oedeem, koorts, geelzucht, huiduitslag, hoesten e.a.) langzaamaan verdwijnen, doorgaans na 8 tot 10 weken… Maar voordat er volledig herstel optreedt, zijn de meeste Pfeiffer-patiënten een aantal maanden tot een jaar verder. Vooral de tergende vermoeidheid blijft doorgaans lang hangen. Het advies dat meestal wordt gegeven is ‘uitzieken’, maar er zijn enkele dingen die je actief kunt ondernemen om de herstelperiode van de ziekte van Pfeiffer te bespoedigen. In beginsel draait herstel van Pfeiffer allemaal om een algehele gezonde leefstijl. Probeer lichamelijk actief te blijven, al is het maar een halfuurtje per dag wandelen. Dit is erg moeilijk als je doodmoe bent, maar lichaamsbeweging kan je wel uit de eindeloze spiraal van passiviteit trekken; fysieke activiteit is immers vereist om je lichamelijke conditie, uithoudingsvermogen en immuniteit/weerbaarheid op peil te houden. Daarnaast gezond en gevarieerd eten; volop vitamines, macromineralen, spoorelementen en fytonutriënten uit groenten, fruit en volkorenproducten. En zo min mogelijk synthetische hulpstoffen (E-nummers), antinutriënten en lege calorieën (geraffineerde suikers e.a.) waar je lijf niks aan heeft. Ook voldoende rust is erg belangrijk. Niet alleen genoeg en regelmatig slapen, maar ook stress beperken. Herstellen van Pfeiffer is mijns inziens een balans zoeken tussen uitrusten en actief blijven, het liefst in een vast dagritme. Persoonlijk denk ik niet dat het verstandig is om een meisje van 12 de hele dag thuis te houden, maar dat is louter mijn mening. Misschien een idee om toch nog eens een afspraak te maken met je arts of specialist om nogmaals in gesprek te gaan en aanvullend bloedonderzoek en/of urineanalyse te laten doen? Hoe dan ook: heel veel sterkte toegewenst voor jou en je dochter! Groeten, Paul
anoniem
9 juni 2014Ik ben steeds moe en soms misselijk met hoofdpijn. Betekend dat dat ik de ziekte van Pfeiffer heb of is het gewoon tijdelijk? Ik wil het eerst zeker weten voor ik aan mijn ouders om een bloedonderzoek ga vragen.
Paul
9 juni 2014Beste, Misselijkheid, vermoeidheid en hoofdpijn hoeven nog niet te duiden op de ziekt van Pfeiffer; daar zijn talloze mogelijke oorzaken voor te bedenken. Als je het vermoeden hebt van Pfeiffer is een bloedonderzoek juist de perfecte manier om uitsluitsel te krijgen. Groeten, Paul
dien
24 mei 2014Hoi hoi, Ik heb een vraagje ik ben sinds 8 maanden gestopt met het in nemen van diazepam. Ik heb dit 5 jaar geslikt voor m’n nek-hernia, maar ’t werkte niet bij mij om mijn spieren te ontspannen omdat ik vaak vast zat en me amper kon bewegen. Ook was ik er helemaal hyper van en agressief. Nou zit er niks meer in bij mij. Futloos, moe, concentratieproblemen, niet goed na kunnen denken, m’n kortetermijngeheugen is helemaal weg, kan niks onthouden… Zeg vaak alles 2 keer, als het niet meer is… Alles gaat langs me heen, geen energie… Als het vandaag niet komt, dan morgen of overmorgen wel… Terwijl ik voor ik die medicijnen kreeg altijd stond te poetsen en vrolijk in het leven stond. Ik word hier moedeloos van; mijn dokter heeft me 3 weken een keertje op spreekuur geroepen, daarna niet meer. Heb alles in mijn eentje moeten doorstaan, met m’n dochter van 15 dan, die heeft me geholpen. Niks dringt door bij mij, ik huil om de gekste dingen als het om dierbaren gaat of dieren. De rest boeit me niet. Zelfs als iemand te dicht bij me komt poeier ik af. Heb echt nergens behoefte aan… kan uren met iets bezig zijn zonder de tijd in de gaten te hebben. Kom gewoon niet vooruit. Weet iemand wat er aan de hand kan zijn of kan iemand mij vertellen wat ik moet doen? Ben een beetje ten einde raad. Alvast bedankt voor jullie tijd!
Elke
22 mei 2014Hallo, Ik ben op deze site terechtgekomen omdat ik radeloos ben en zelf op zoek ga naar antwoorden. Want artsen nemen mij niet meer serieus. Al jaren kamp ik met periodes van me super voelen, afgewisseld met periodes van me totaal futloos voelen. Ik sleep me dan door de dagen, ga gewoon werken en ’s avonds lig ik op de bank. Hoewel ik in goede periodes heel actief ben, vaak sport en leuke dingen wil doen. Meestal duurt de vermoeidheidsfase van een paar weken tot een paar maanden. Ik voel dit altijd aankomen zo’n periode. Dan word ik ’s morgens wakker en kom ik precies uit een coma. Ik geraak dan gewoon niet wakker en duw de wekker constant op snooze vooraleer ik eruit geraak. Ik zie er dan bleek uit en loop beetje verdoofd rond. Mijn collega’s zeggen me dan ook dat ik er echt moe uitzie hoewel ik dan wel 8 à 9 uur per dag goed slaap. Mijn huisarts test dan altijd mijn bloed, maar daaruit blijkt er niets aan de hand te zijn. Hij zei me onlangs dat het psychisch is, waardoor ik me onbegrepen voel. Ik heb wel een chronische sinusitis en raadpleeg hiervoor vaak een NKO-arts. Heb al verschillende artsen gezien. Die geven me altijd Nasonex wat ik dan maanden moet gebruiken om de chronische ontsteking tegen te gaan. Maar ik voel me daar absoluut niet beter bij. De vermoeidheid komt steeds terug. Ik ben een gelukkige, vrolijke vrouw van 38 die volop van het leven wil genieten, maar dergelijke periodes staan dit echt in de weg! Ik drink veel water en ik eet gezond en regelmatig, dus ik denk niet dat het daaraan kan liggen. Zelf denk ik dat ik allergisch ben aan iets. Is het mogelijk dat men door een allergie zo moe en futloos wordt en dat dit komt en gaat? Groeten, Elke.
Paul
22 mei 2014Als je allergie vermoed, zou het raadzaam kunnen zijn om een dagboek bij te houden en de exacte data waarop je je slecht, moe en futloos voelt bij te houden. Wellicht lopen deze periodes gelijk met bepaalde bloeiperiodes o.i.d. Dat je klachten psychisch zijn vind ik overigens wel erg voorbarig van je huisarts indien er enkel wat bloedproefjes zijn gedaan zonder tussenkomst van een specialist. Weet je misschien waarop je bloed zoal getest is? Groeten, Paul
Gunther
10 juni 2014Hallo Elke, Als ik jouw beschrijving lees heb ik dezelfde symptomen. Ik heb goede en slechte perioden. Ik heb dit al heel lang, maar dacht telkens dit gaat wel voorbij. Maar de vermoeidheid is terug opgekomen vanaf januari tot nu. Wat ik ook wel nog heb is een zeurpijn in beide benen en een lichte druk in mijn hoofd (linker zijde) en voel me down en branderige ogen. Ik ben dit ook echt beu van mijn artsen dat ik geen duidelijke verklaring krijg (ik heb zelfs een arts gehad die zij dat ik ermee moest leren leven)! Zijn diagnose was dat ik een burn-out had. Medicijnen dus: antidepressiva. Telkens bloed afnemen. Ik heb dit laten doen over 1 week, uitslag op alles getest, incl. virussen… De laatste arts zij dat ik een uitloper had van klierkoorts, maar dit geloof ik niet omdat ik ze allang heb die perioden van vermoeidheid (al jaren). Ik zou graag geholpen worden doordat ik een zaakvoerder ben en me iedere dag door het leven moet trekken nu. Ik weet het ook niet meer. Zou dit kunnen komen doordat ik toen ik 7 of 8 jaar oud was, bevangen ben geweest van een Co2-vergifteging (slecht werkende gasbrander)? En dat dit nu neurologisch is? Alvast dank voor een reactie. Met vriendelijke groeten, Gunther
Josee
15 april 2015Beste Elke, Ik herken mezelf heel erg in het eerste deel van jouw bericht. Het is inmiddels bijna een jaar later en hopelijk ben je iets opgeschoten met de onderzoeken naar een mogelijke allergie? Zelf denk ik ook wel aan zulke zaken, maar wat ik dan niet begrijp is waarom er periodes zijn van je heel erg goed voelen en ook wekenlange periodes van je dag en nacht vreselijk moe voelen… Als er sprake is van bijvoorbeeld een allergie of voedingsintolerantie zou je je toch ALTIJD moe voelen? Godzijdank is dit overigens niet zo! Het is zo ongrijpbaar… Als je fit bent (wat bij mij van het ene op het andere moment zo kan zijn) is het leven fijn, maar als je dan op een dag weer wakker wordt met het gevoel van “het is er weer, nee hè!”, is alles wat normaal licht is zwaar en moeilijk. De dagen zijn dan niet om door te komen, zeker niet als je moet werken. Ik werk 36 uur en probeer dit ook altijd vol te houden, maar inderdaad, ’s avonds lig je dan op de bank en staat het sociale leven op een laag pitje… Terwijl je zo graag wilt en iedereen energiek rond rent. Dan voel je je wel alleen… Ik word er soms ook behoorlijk depri van. Drink ook veel water en eet best gezond, hoewel in slechte perioden het ook best lastig is om heel goed voor jezelf te zorgen omdat gewoonweg de energie daarvoor ontbreekt. Hoop dat het jou inmiddels een heel stuk beter gaat! Hartelijke groet, Josee
Paul
15 april 2015Beste Josee, Mijn vrouw heeft al sinds haar kindertijd talloze allergieën, astma, epilepsie en (volgens de artsen) CVS/ME. Ook zij is in bepaalde periodes opvallend energiek en plotseling ineens weer chronisch doodop. Ze eet supergezond en ondanks alles presteert ze het zelfs om (thuis) meermaals per week te sporten. Vooral sociale aangelegenheden zijn inderdaad een crime… doorgaans 1 keer in de week iets afspreken en voor de rest rustig aan doen. Naast ademhalingsallergieën en voedingsallergieën heeft zij ook contactallergieën (en daarmee gepaard gaande netelroos), maar het is heel lastig om de exacte uitlokkende allergenen aan te wijzen die voor de chronische c.q. schommelende vermoeidheidsklachten zorgen. Vaak is het een combinatie van factoren die deels seizoensgebonden zijn… Pollen/stuifmeel heeft er zeker mee te maken, dus bloeiperiodes van bepaalde grassen, bomen, kruiden etc. Daarnaast spelen de seizoenen een aanvullende rol in verband met luchtvochtigheid en schimmelsporen in de lucht… En zelfs qua kleding (dikte en samenstelling van textiel), de hoeveelheid dwarrelend stof in huis door dikke truien en vesten… Stof trekt weer huisstofmijt aan en schimmels nestelen zich in huisstof… De manier van kleding wassen en drogen wordt ook beïnvloed; o.a. de manier waarop restjes van wasmiddel en wasverzachter indrogen… En zelfs hormoonhuishouding, zweetproductie, histamineniveau en vitamine D-productie zijn deels seizoensgebonden en temperatuurafhankelijk… Transpiratie beïnvloedt weer je elektrolytenbalans (qua kalium, magnesium, natrium, calcium, chloride, fosfaat en bicarbonaat)… Ook heb ik het idee dat medicijnen een negatieve rol kunnen spelen bij chronische vermoeidheid, zowel epilepsiemedicijnen als allergiemedicijnen… En zelfs de menstruatiecyclus beïnvloedt indirect de ernst van (al dan niet allergiegebonden) vermoeidheidsklachten… Ik snap dat dit een vaag en hypothetisch verhaal is, maar dat is nu net mijn punt. Voor vermoeidheidsklachten hebben maar al te vaak meerdere oorzaken die elkaar onderling in stand houden. En er is dus maar zelden 1 exacte oorzaak aan te wijzen voor chronische vermoeidheid. Bij mijn vrouw zijn in het verleden schildklierproblemen en ernstige tekorten aan ijzer, vitamine D en vitamine B12 vastgesteld -allemaal potentiële oorzaken van vermoeidheidsklachten- maar zelfs het opheffen van deze concrete problemen/tekorten heeft vooralsnog nauwelijks invloed gehad op energieniveau en dagbesteding. Nou ja, hoe dan ook heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul
marieke
23 april 2014Hallo, Ik ben 36 jaar en slaap sinds 5 jaar slecht. Mensen zeggen ‘goh, wat ben jij duf zeg’. Ik laat alles uit m’n handen vallen. Hebben jullie tips om goed in te slapen? Groet, Marieke
Lisa
22 april 2014Hallo, ik ben ook al jaren lang altijd moe, slaap wel genoeg en heb een ritme in de week. Alleen kunnen de dokters niets vinden. Ik slik wel een medicijn genaamd cytalopgram. Weet iemand of dit voor mijn vermoeidheid kan zorgen?
Paul
22 april 2014Beste Lisa, Ik neem aan dat je Citalopram bedoeld? Dit medicament kent behoorlijk wat veelvoorkomende bijwerkingen, waaronder slaperigheid, vermoeidheid en verwardheid. Groeten & sterkte, Paul
Monique
5 maart 2014Ik ben al een paar jaar elke dag zo moe. Ik slaap gemiddeld 9 uur per dag. Als ik net wakker ben voel ik me goed, maar zodra ik de deur uit ga om naar school te gaan, ben ik hartstikke moe en heb ik moeite om m’n ogen open te houden. Op school ben ik alleen maar aan het gapen en ik krijg ook niks mee van de lessen. Ik heb een paar jaar geleden ook te horen gekregen dat ik herstellende was van Pfeiffer. Heb me ook al een tijdje niet moe gevoeld. Maar toch is het weer teruggekomen. Ik heb af en toe ook hoofdpijn, echt net boven m’n linkeroog. En ik ben ook een beetje licht in mijn hoofd. Ik sport 3 keer per week. En ga ook met de fiets naar de bus, eerst ging ik namelijk voor een klein eindje met de bus naar de bus, vond dat beetje ongein dus ben maar weer op de fiets gestapt. Soms eet ik goed, maar soms heb ik ook dagen dat ik helemaal geen zin heb in eten. Ik drink ook veel te weinig volgens mij en probeer om minimaal 1,5 liter te drinken. Dat gaat me nu toch best wel goed af. Ik wil hier gewoon niet mee naar m’n dokter, want die doet er toch niks aan.
Maritha
9 augustus 2013En wat te doen als je alle (bloed)onderzoeken tot uit ten treuren gevolgd hebt, alle medicijnen geslikt hebt die hier maar genoemd zijn, alle mogelijke allergieën uitgesloten zijn en nog steeds chronisch moe bent? Al gestopt met m’n opleiding, minder en beter verdeeld gaan werken, om ’s middags te kunnen slapen, alle dingen die ik ’s avonds deed afgezegd, zodat ik op tijd naar bed kan. Klinkt als een klaagzang, maar heb de afgelopen 6 jaar al te veel in moeten leveren, en bij de dokters kom je gewoon niet verder dan: ‘je moet ermee leren leven…’ Het onbegrip is rotter dan de ziekte op zich!
Paul
11 augustus 2013Beste Maritha, Heb je naast de chronische vermoeidheid nog andere klachten? Enige context zou handig zijn t.b.v. beeldvorming en referentiekader. Heel veel sterkte gewenst! Groeten, Paul
John
9 oktober 2013Hoi Maritha, Het is net mijn verhaal wat je hier neerzet. Ook ik zit al jaren met mijn gezondheid te klooien. Ook ik kom niet verder! Eet gezond, drink geen alcohol, 9 jaar geleden gestopt met roken. Bloedonderzoeken altijd goed. Als ik ’s morgens van mijn bed kom ben ik bijzonder moe en zijn de darmen in de war. Bij mij is het vaak dat ik rond het middaguur een beetje bij trek, maar dat is ook nooit met zekerheid te zeggen. Ook heb ik wel dagen dat het best redelijk gaat maar hoe je het ook wend of keert het blijft een drama.
Woudina
4 juni 2014Ik herken veel van wat jullie schrijven, heb een super leuke job, maar word zo belemmerd in het constante moe zijn. Ben nu bij een alternatief genezer. Die werkt met een bioresonantie test. Google hier maar eens op, wellicht helpt het een van jullie ook. Het is echt zo vervelend. Ik moet bekennen, ik voel me nog niet fit, maar hoop dat het beter gaat worden. Uit zo een bovengenoemde meting blijkt bij mij dat ik last heb van een tekenbeet die al jaren in mijn lijf rondzwerft… Wat hier en daar wat achterlaat. Daarnaast reageert mijn lichaam heel sterk op straling. We ontkomen er niet aan, maar zet je wifi e.d. ’s nachts uit! En geen mobiel naast je hoofd! Google ook maar eens op elektrostress! De moeite waard. Enne op ons gezondheid!
Evelien
3 juni 2013Ik ben nu 22 jaar en heb eigenlijk al m’n hele leven last van slaapproblemen. De laatste maanden/jaren is het alleen nog maar verergerd. Ik kan me niet meer concentreren op mijn werk (bureaujob), mijn huishouden blijft liggen, ik ga niet meer weg met vrienden, ik ben gewoon helemaal op… Vorige maand heb ik op aanraden van een neurologe een slaaponderzoek laten doen in het ziekenhuis van Aalst (België) maar daar kwamen geen abnormale zaken uit. Daarna heb ik mijn schildklierwaarden laten onderzoeken d.m.v. een bloedonderzoek en daar kwam ook niets uit. Ik neem al maanden medicatie om te slapen (eerst Alprazolam, dan een antidepressivum, nu Trazone, sinds deze week aangevuld met Circadin = melatonine). Vroeger – toen ik nog op de lagere en middelbare school zat – heeft mijn moeder ook allerlei kruidenmiddeltjes geprobeerd om me beter te laten slapen (o.a. Valeriaan, homeopathie, …). Ik ben ten einde raad en weet niet meer wat te doen. Ik heb schrik om mijn job te verliezen. Ik ben normaal gezien heel nauwgezet en een harde werker, maar nu kan ik amper nog nadenken… Ook mijn relatie lijdt er heel erg onder, want slecht slapen en zware vermoeidheid wegen heel erg door op mijn humeur. Herkent iemand zich hierin? Wat zijn nog andere opties? Mijn huisdokter weet geen raad meer met mij en het lijkt alsof hij dit niet serieus neemt…
mira
11 april 2013ik ben al vanaf vrijdag moe en niet bepaald fit. Het begon met wazig zien aan mijn rechteroog, elke morgen als ik uit bed kom -’s ochtends vroeg of ietwat later- ben ik moe en heb ik een niet uitgeslapen oog. Ook hoofdpijn en misselijk, maar niet overgeven. Gisteren een bloedneus toen ik net uit bed was. Wel gezongen vorige week zaterdag en afgelopen dinsdagavond en dat ging goed. In de loop van de dag gaat het vaak beter en met iets hartigs eten gaat het daarna ook vaak wel wat beter. Ik doe boodschappen en ga naar mijn werk. Ik doe 3 ochtenden huishoudelijk werk: eten koken, vaatwasser in- en uitruimen en was in en uit de wasmachine plus ophangen, maar meer lukt echt niet.
e.a.
19 februari 2013Ik lijd sinds 1976 aan RLS. Ik ben destijds begonnen met het slikken van Inhibin. Ik was toen 16 jaar. In de loop der jaren heb ik allerlei soorten spierverslappers etc. mogen proberen, niets hielp. Iedere nacht 1 tot 2 keer uit bed omdat ik “last had van mijn benen”. Een aantal jaren geleden ben ik naar de slaapkliniek in Zwolle gegaan en daar hebben ze ontdekt dat ik een chronisch slaaptekort had van ongeveer 30 jaar. Tevens bleek na onderzoek dat ik een “langslaper” ben. Ik heb minstens 8 a 9 uur per nacht slaap nodig. Heb toen ook verschillende “nieuwe medicijnen” mogen uitproberen, weinig succes. Ik slik sinds nu alweer een paar jaar Rivotril (voor het slapengaan), wat in eerste instantie goed werkte. Nu zit ik op 4 tot 5 tabletten per dag en word weer minstens 1 keer per nacht wakker. Het ergste van alles vind ik, dat ik, als ik ’s morgens wakker word, ik al met tegenzin uit bed stap. Mijn 1e gedachte is ‘ik heb geen zin, ik wil niet naar mijn werk!’. Dit gaat zelfs zo ver, dat ik regelmatig vrij neem die dag om langer te kunnen blijven liggen. Dan slaap ik minstens 11 uur per dag. Het advies van de slaapkliniek was dat ik mijn wekker moest zetten na 8 of 9 uur en gewoon opstaan. Ik werk fulltime, lig tegen 22.30 in bed en probeer zo laat mogelijk op mijn werk te zijn, wat inhoudt dat ik ook pas tegen 18.00/18.30 thuis ben. MAAR IK BLIJF MOE! Ook heb ik gesport, 2 tot 3 keer per week, heb mijn voedingspatroon aangepast, niets heeft geholpen. Wat moet ik doen om deze gedachte niet meer te hebben, en mij niet meer zo ellendig moe te voelen? Onderzoeken m.b.t. schildklier etc. heb ik allemaal gehad, maar geen afwijkingen. Wie kan mij een ander antwoord geven dan ‘GA SPORTEN’ etc. Of mij advies geven om een bepaald onderzoek te laten doen o.i.d.?
Theodora
19 december 2012Ik zie hier zoveel gelijkende klachten. We weten dat het het leven niet leuk maakt! Voor mij is het zo moeilijk dat het zinloze gevoel door mijn hoofd speelt. Uren -soms wel meer dan 10 uren- slapen, en dan nog naast mijn bed zitten alsof ik een nachtje heb doorgezakt! Allerlei tips van niet meer dan zoveel uur slapen, niet ‘s middags slapen enz. enz. heb ik aangenomen en geprobeerd. Ik heb vaak net de energie om het oppervlakkige huishoudelijke werk te doen. Boodschappen, koken en na het eten vaak weer in slaap vallen alsof ik een zware arbeidsdag achter de rug heb. Voor ex-collega’s was het geen pretje om een gapende collega tegenover zich te hebben, met wederzijds begrip. In de slaapkliniek is gezien dat ik niet goed in de 4e/5e fase van de slaap blijf. Ik dacht ‘fijn, dat lossen we even op met reguliere medicijnen’. Ik heb echter al 2 soorten gehad, maar ze slaan niet aan. Ik heb de indruk dat men niet echt haast heeft om mij te helpen! Ik zoek hulp bij reguliere en alternatieve hulpverlenging… Ik zie meer in alternatief, maar dan moet ik alles zelf betalen. Mijn leven draait nu om slaap, hulp en geld. Ik zou hier zelf wat meer willen zien of men wat met de uitwisselingen doet. Dat er daadwerkelijk vruchten worden geplukt. Ik loop zelf nu bij een integraal musculaire therapeute. Ik zie er wel het nodige in, maar tot nog toe is er geen verbetering te bemerken! Wie weet levert alles nog eens wat op. Groetjes, en allen een toekomstige, heerlijke frisse manier van wakker worden gewenst!
Marron
19 november 2012Ik heb op vanaf mijn 15e tot 17e een periode gehad waarin ik niets kon, alles maakte mij moe. Ik was depri, lusteloos, had hoofdpijn en 1x sporten zorgde voor 3 dagen moe zijn en heel veel slapen. Inmiddels ben ik 22, niet meer depri etc. De laatste 3 maanden ben ik weer futloos en moe; m’n darmen zitten ook vol met lucht en de laatste maand heb ik nergens trek in. Mijn hoofd is een zeef met nu en dan hoofdpijn. Pfeiffer heb ik niet, B12 is goed, ijzer, schildklier etc. ook prima. Nu nog een bloedtest voor het broertje van Pfeiffer (CMV), waar denk ik ook niets uit zal komen. Ik word m’n hele leven al gezond verklaard volgens bloedtesten etc… Iemand nog een idee? Ben radeloos op het moment… Misschien langs het Slotervaart? Wie heeft een idee? Ik kan makkelijk meer dan een halve dag slapen… Help!?
Paul
22 november 2012Beste Marron, Er zijn heel veel afwijkingen die chronische vermoeidheid kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld eens aan chronische hyperventilatie, vertraagde schildklierwerking, een (lichte) vorm van epilepsie of slaapapneu-syndroom. Dit soort gezondheidsproblemen wordt in heel veel gevallen niet opgemerkt, maar je kunt er in het dagelijks leven onwijs veel last aan ondervinden. Hopelijk kom je er snel achter wat er aan je gezondheid mankeert, zodat je weer energiek en levenslustig door het leven kan. Sterkte & groeten, Paul
Kirsten
11 november 2012Ik vraag me af of het bij mij hormonen zijn. Ik heb last van extreme moeheid en onderneem veel slaap: 8 uur per nacht, maar desalniettemin nog altijd moe. Tijdens m’n zwangerschap voelde ik me super. Mijn huid en haar waren prachtig en ik voelde me goed, maar nu is het 1 groot drama. Ik ben wel ongezonder gaan eten, maar toen ik gezond at had ik het ook. Alles wordt afgedaan aan de psyche, maar na gemerkt te hebben dat ik me zo goed kan voelen vraag ik me af of het hormonen zijn. Wat ik ervan begrijp word je niet snel doorverwezen naar een hormoonarts… Helaas…
Maria M
19 februari 2015Beste Kirsten, Voeding kan een grote rol spelen bij de hormoonhuishouding. Als ik 30 geleden had geweten wat ik nu wist had dat een hoop gescheeld. Vooral allerlei suikers en verkeerde vetten kunnen de boel ontregelen. Is trouwens veel informatie over te vinden op internet. Sommige voedingsmiddelen als kurkuma en maca schijnen ook te werken op de hormonen. Veel vrouwen hebben door de moderne levensstijl -kunstlicht en teveel koolhydraten- een te hoog oestrogeenpeil. Bij mij helpt progesteroncrème goed, in die zin dat de menstruatie beter doorzet en lichter is, maar het helpt ook bij andere klachten. Een stof genaamd DIM zit in kruisbloemigen (koolsoorten, radijs etc.) of in supplementvorm schijnt ook te kunnen helpen, al heb ik daar zelf geen ervaring mee. Op alternatief gebied zijn er ook genezers die je kunnen helpen met de hormoonhuishouding. Er zijn trouwens ook testjes voor om te kijken hoe het ermee staat. Krijg zelf trouwens vet haar en haaruitval als ik geen of een te laag gedoseerd vitamine B-preparaat slik. Er wordt inderdaad gauw gezegd dat het psychisch is, maar lichaam en psyche werken nauw samen en als de boel ontregeld is kan je je behoorlijk k*t voelen. Sterkte!
Mariska
30 oktober 2012Ook ik ben al maanden erg moe, en bij mij is nu een vitamine B12 tekort geconstateerd. Kijken jullie eens op de site van de Stichting B12 tekort. Helaas heb ik nog geen baat bij de injecties en heb er klachten bij gekregen: druk op mijn hoofd, pijn in mijn hoofd en het gevoel alsof ik omval. Ik zit nu in de molen van onderzoeken bij een internist, maar tot nu toe is er naast de B12 nog niets gevonden. Nu merk ik wel dat ik erg gespannen ben als ik wakker wordt, ook klem ik mijn kaken op elkaar ’s nachts waardoor ik kaakpijn heb. Ik vraag me nu dus ook af of ik mijn slaapritme moet laten nakijken. Moet dit via je huisarts of…? Alvast bedankt voor de reacties!
Kim
23 oktober 2012Hallo, Ik heb ongeveer alles wat hier staat. Ik ben al 5 jaar lang moe en heb zo af en toe dagen dat ik een half dagje wat meer energie heb. Ik denk dat ik al 20 keer naar de dokter ben geweest voor dit probleem, maar de dokter neemt mij niet serieus. Hij heeft wel bloedtesten laten doen waar elke keer “niks” uitkomt. Daarna ben ik 4 jaar geleden geopereerd aan mijn amandelen waarvan de KNO-arts zei dat ik dode Pfeifer-cellen in mijn bloed had zitten. Daarmee wil ik even zeggen dat dokters je alleen maar uit het medisch dossier willen werken! Ik heb nu ook onwijze hoofdpijn erbij gekregen en die vermoeidheid is nog niet afgenomen. Naar de dokter wil ik ook niet meer want wat heb ik er nou aan als het toch weer “niks” is. Ik heb net nog even gegoogeld en de ziekte van Lyme zou ook nog een optie kunnen wezen. Ik heb nu ook een jaar een grote bobbel onder in mijn kin zitten. Ik ben hiervoor naar de dokter geweest en die heeft me doorverwezen voor een echo. Na de eerste wilden ze me graag terugzien als ie zou toenemen qua omvang. Ik had weer gebeld en ik mocht komen… En ja hoor, na eenmaal een uur in het ziekenhuis te hebben gelegen was het een zogenaamde “hoofdontsteking”. Ik geloof er niks meer van en ik ben er klaar mee!
Paul
24 oktober 2012Beste Kim, Wat erg om te horen dat je gezondheid en energieniveau zo slecht zijn! Mijn ervaring is ook dat je eerst zelf moet uitzoeken wat er met je aan de hand zou kunnen zijn en vervolgens aan je arts moet voorkauwen welk probleem je denkt te hebben. En zelfs als je zelf weet wat er aan de hand is, wordt je nog vaak niet serieus genomen. Zo hebben er talloze mensen in mijn omgeving voor Jan met de korte achternaam jarenlang met gezondheidsproblemen rondgelopen waarvan zij zelf al sterk het vermoeden hadden wat er mis was. Je moet gewoon heel erg sterk voor jezelf opkomen om nog doorverwezen te worden naar een specialist en vervolgens de nodige onderzoeken te ondergaan. Het is steeds vaker een kwestie van op je strepen gaan staan en je niet weg laten sturen. Doe je dat niet, dan word je gewoon “wegbezuinigd”. In ieder geval heel veel succes en sterkte ermee!
silke
15 oktober 2012Zijn hier ook mensen met Pfeiffer klachten na een paar jaar? Ik heb namelijk 2, bijna 3 jaar geleden de ziekte van Pfeiffer gekregen. Na 3 maanden zijn mijn amandelen verwijderd. Dan zou je zeggen dat zo’n infectie snel over zou gaan toch? Ik ben heel er moe geweest in deze tijd, draaide halve dagen school & stage. Nu dus bijna 2/3 jaar verder draai ik volledige dagen en sinds vorige week dinsdag ben ik weer zo moe dat ik nu alweer een week thuis zit. ik heb zelf 2 rijpaarden die ik (totdat ik Pfeiffer kreeg ) volledig trainde. ik probeer het steeds weer op te pakken, maar het lukt me gewoon niet meer. Ik ben moe en futloos. Ik heb al allerlei onderzoeken gehad, maar er kwam niks uit de tests. Heb ook vitaminepillen geslikt, maar geen resultaat. Wie heeft tips?
Melissa
4 oktober 2012Ik ben net 15 jaar en ben steeds heel erg moe. Ik sport 2 keer in de week en eet normaal (maar ik heb vaak geen zin in eten). Ik ga bijtijds naar bed en ook slaap ik meestal wel goed. Dan vraag ik me dus af waar die vermoeidheid dan steeds vandaan komt??? Ik ben eigenlijk altijd moe, ook op school. Dan legt de leraar iets uit en dan heb ik de helft niet meegekregen. Kan iemand me helpen?!
Theodora
15 oktober 2012Hallo Melissa, Vraag eens om een verwijzing naar een slaapkliniek. Daar hebben ze bij mij gemeten dat ik niet goed in de 4e en 5e fase van de slaap blijf, daaruit word ik onbewust wakker, merk ik zelf niets van! Ik dacht dat ik sliep als een roos, maar ik blijk onvoldoende uit te rusten. Je kan even op internet kijken… Je hebt een slaapkliniek in A’dam Slotervaartziekenhuis. En in Zwolle/Ede. Daar kom jij vast achter. Veel succes en ik hoop dat je er wat aan hebt. Groetjes!
Theodora
27 september 2012Ik kamp ook al sinds mijn jeugdjaren met het verlangen naar slapen. Inspanningen overdag kosten me moeite! In de loop van de jaren kreeg ik lichamelijke klachten: rugpijn, zwakke weerstand, onverklaarbaar diabeet: start hoog en geleidelijk de dag neemt het glucosegehalte af. Men denkt doordat ik veel lichamelijke inspanning heb. Dit klopt wel, maar ik moet mij vaak door bezigheden trekken. Traag werkende schildklier. Nu na verschillende tests in slaappolies gemeten dat er veel onrust in mijn hersenen is, vergelijkbaar met 9 tot 30 keer onbewust wakker worden. Dat zou ongeveer neerkomen op 1 minuut rust per uur. Al verschillende medicatie gehad, slaat niet aan! Ik maak me zorgen! Het liefst zou ik bij een alternatieve genezer aankloppen met iets van resonantie! Het heeft mij de afgelopen jaren zoveel geld gekost bij mensen die niet oprecht zijn! Mochten mensen tips hebben, heel graag! Ik woon in Rotterdam.
Maria M
19 februari 2015Theodora, Beetje late reactie, maar misschien heb je er nog wat aan. Alternatief genezers kosten inderdaad best wat geld. En bij wie moet je zijn? Hier in de buurt zijn er wel een paar winkels waar ze wat voor je kunnen uittesten. Bijvoorbeeld bij Oberon en Vitaminstore in Pijnacker is iemand die er 1 dag per week werkt en die kan testen. Bij de Waag in Voorburg kan ook iemand wat voor je uittesten. De eigenaresse van Oberon weet echt goeie therapeuten die 1 dag per week of zo praktijk houden boven de winkel, ook iemand die verstand van hormonen heeft. Ook omgevingsfactoren als straling en een metalen bed zorgen ervoor dat je niet goed uitrust. Dus een wekker op batterijen, dat soort dingen.
Marjan
29 augustus 2012Ik werd juist heel erg extra moe van de Prevalin!!! Ik heb de huisarts om advies gevraagd en hij zei dat je o.a. van Prevalin erg moe kan worden.
Paul (Redactie)
4 april 2012Als je heel vaak (onverklaarbaar) moe bent, en er al van alles medisch uitgesloten is, dan moet je ook eens denken aan epilepsie. Veel mensen denken bij epilepsie namelijk direct aan algehele (tonisch-clonische) epileptische aanvallen die gepaard gaan met schokken en verkrampingen. Er zijn echter veel méér epilepsie-patiënten bij wie beduidend mildere aanvallen optreden… Dit soort “partiële” aanvalletjes worden in veruit de meeste gevallen niet eens opgemerkt door patiënt of doctoren. Ze kunnen je echter wel extreem moe en lusteloos maken. Bij een neurologisch centrum kun je tests uit laten voeren om te bepalen of je al dan niet aan epilepsie lijdt. Zoals ik al aangaf worden milde vormen van epilepsie in heel veel gevallen over het hoofd gezien. Ga daarom naar een deskundig arts, bij voorkeur een epileptoloog (en dus niet een “standaard” neuroloog). Uit ervaring kan ik Katrien Smets aan het UZ te Antwerpen van harte aanbevelen.
Ruben
4 april 2012Hallo, Ik heb al een jaar of 20 iedere dag hoofdpijn. Laatste 10 jaar zo ongeveer veel last van nek, schouders, rug en vermoeidheid. Dus we kunnen wel spreken van chronische hoofdpijn en vermoeidheid. Ik ben er een beetje klaar mee, al veel geprobeerd. Maar ik word steeds vermoeider, als ik wakker word ben ik nog moeier dan toen ik naar bed ging. Dus ik zoek naar tips.
Leon Koper
31 januari 2012Al eens aan licht therapie gedacht? Mochten bovenstaande suggesties niet werken, het is de enige die er niet tussen staat… Heb ook veel last van vermoeidheid in de winter, en ga nu beginnen met Vitamines en lichttherapie…
Lian Hendriks
27 november 2011Ik was altijd heel erg moe, waardoor ik ieder excuus aangreep om uit te slapen en niet te sporten. Sinds ik doorzet en op steevaste tijden slaap en 3 dagen per week sport, ben ik nog zelden moe. Het was een aantal weken bikkelen, maar als je eenmaal in het ritme zit, krijg je energie van kort slapen en veel sporten. Van lang slapen en weinig bewegen word je juist moe! Gr. Lian
jeske
11 oktober 2011Nou, mijn moeder heeft hier ook last van en bij haar was het inderdaad traag werkende schildklier en vitamine D-tekort. Dit alles is uit een bloed onderzoek gekomen. Volgens mij scheelt het nogal per arts want het enige wat ze bij mij vonden is een te hoog ijzergehalte, geen idee wat ik ermee moet en volgens de arts niets, dus blijf maar lekker lopen met de klachten en een verhoogd ijzergehalte. Denk dat ik maar andere huisarts ga zoeken.
Rob Pex
11 oktober 2011Vervelend voor je dat je zoveel last heb van allerlei vermoeidheidsklachten. En je weet niet eens wat de oorzaak is! Dat is frustrerend. Ook ik weet niet goed hoe het komt dat ik altijd zo moe ben. Ik heb het vermoeden dat ik wellicht niet zo gezond leef. Misschien moet ik iets aan mijn eetpatroon doen of meer bewegen. Hoop dat het helpt… Ik denk eerder dat de oorzaak op psychisch vlak ligt. Meer in de richting van regelmatig terugkerende depressies. Dit is echter bij mij nooit vastgesteld, omdat ik er dan zo’n drie weken onafgebroken last van gehad zou moeten hebben. En het is nooit meer dan twee weken. Wens je het beste toe.
Sharon storm
11 oktober 2011Hallo, Ik herken erg veel van de opgenoemde klachten. Ik had een te traag werkende schildklier, heb vandaag de uitslag gehad van me bloedtest en dat is allemaal in orde. Maar ik ben nog steeds erg moe en slaap alleen maar. Hierdoor mis ik zoveel school en kan ik ook niet werken en sporten. Eerst dacht de dokter dat het door mijn keel kwam, ik had erg vaak keelontstekingen ben toen geopereerd aan mijn amandelen maar het heeft niet geholpen. Toen was ik volgens de dokter depressief maar dat ben ik zeker niet. Daarna had ik last van me rug en had ik ineens een lichte hernia waar niks van waar was. Ik heb steeds hoge koorts, ben vaak moe en heb erg last van mijn rug en spieren. Verder eet ik gewoon normaal, slik ik voor alles medicijnen en slik ik veel vitamines. Herkent iemand dit?
Jessica
18 februari 2012@ Sharon: Mijn vriendin had ook zulke verschijnselen en bleek sarcoïdose te hebben. Had al maanden koorts en sliep alleen maar. Dat is zomaar een ziekte, het kan van alles wezen. Maar, koorts duidt op een ontsteking ergens in je lichaam toch? Absoluut naar de dokter hoor!
Astrid
23 mei 2013Dit klinkt echt typisch als de ziekte van Pfeiffer…
yvonne
28 juli 2013dit klinkt meer als ME… Daar al eens met de huisarts over gehad?
Paul
29 juli 2013Beste Yvonne, Niet bekritiserend bedoeld, maar met de diagnose ME c.q. CVS kun je helemaal niks. Dit is een sticker die je krijgt opgeplakt als je chronische vermoeidheid lijdt, aan een X-aantal criteria (lees: symptomen) voldoet en de echte, achterliggende oorzaak niet gevonden wordt. Mijn vrouw heeft volgens haar doktoren 12 jaar ME gehad. Wijzelf hebben altijd volgehouden dat het epilepsie was, maar daar wilden de medici niks van horen. Na jarenlang te hebben aangedrongen, gesteggeld en een (onnodig) uitputtend leven te hebben geleefd, zijn we op eigen initiatief naar België gegaan, waar ze binnen 1 dag epilepsie constateerden en goede medicatie voorschreven. ME is dus vooral een uitvlucht voor als men de ware oorzaak niet kan (of wil) aantonen. Voor een heleboel andere “syndromen” geldt overigens exact hetzelfde. Groeten, Paul
jeske
29 augustus 2011Ik ken het inderdaad ook, loop al zeker 8 jaar met vermoeidheid maar artsen vinden niets in mijn bloed. Tot op heden, mijn ijzer gehaLTE was te hoog…. ik dacht wat betekend dat? Maar dat konden artsen mij niet vertellen zelfs na een tweede uitslag weer niet.. dus ik bedoel maar eigenlijk weten ze nog niet zoveel van vermoeidheid af. Ik ga gewoon heel vaak slapen overdag want anders hou ik het niet vol. En ga dan om half 9 avond weer op bed. Dit is toch belachelijk !? Wie Ow wie kan mij helpen met een oplossing te vinden
jolanda
11 oktober 2011Jullie moeten je eens laten testen op vitamine B12-tekort, ik ken nu een paar mensen die heel lang met klachten zoals hoofdpijn, moe, futloos enz. rondliepen, tot ze erachter kwamen dat ze vitamine B12-tekort hadden. Ze hebben toen diverse spuiten gekregen en zijn van de klachten af. Misschien hebben jullie er iets aan. Succes!
Freek
11 september 2012Jeske, is er gekeken of je de ijzerstapelingsziekte (hemachromatose) hebt?
Mirjam Verhulst
17 augustus 2011Ik was vaak moe en lusteloos terwijl ik nooit vroeg op hoefde te staan. Nu ben ik sinds een half jaar genoodzaakt om elke ochtend om 7 uur op te staan en ik ben van al mijn vermoeidheidsklachten af. Ik slaap nu elke avond (meestal ook in het weekend) 7 uurtjes (van 12 tot 7) en ik voel me echt veel fitter dan toen ik 8, 9 of 10 uur sliep. Omdat ik me zo moe voelde sportte ik ook bijna niet. Sinds ik 3 avonden per week sport voel ik me nog veel energieker. Ik heb heel sterk het vermoeden dat ik gewoon moe en lusteloos was omdat ik te lang en te onregelmatig sliep en te weinig bewoog. Kan het zijn dat je moe wordt van te veel slapen? Of zie ik gewoon iets over het hoofd? Misschien helpt het ook voor andere mensen om minder lang (maar wel heel regelmatig) te slapen. Groetjes van Mirjam
Rene
8 augustus 2011Beste Rob, Ook ikzelf herken al jouw klachten. Hoofdpijn om de zoveel dagen en dan gewoon gedurende de gehele dag. Halverwege de dag slik ik dan maar uit wanhoop twee Neurofennetjes 400 en een half uur later kan ik eindelijk mezelf weer nuttiger maken. Ook de vermoeidheid is soms extreem te noemen waarbij ik dan zomaar door m’n hoeven kan zakken of kan omvallen. Een paar weken geleden ben ik begonnen met veel meer water te drinken, eventueel met een smaakje. Ik ben geen drinker (glas melk en een paar koppen koffie/thee per dag en dat was het wel) maar ik probeer minimaal 1 liter water per dag extra te nemen. Na een paar dagen begon ik me al beter te voelen en de vermoeidheid heb ik niet meer gehad sindsdien. Misschien helpt het ook jou (en het kost nagenoeg niets). Gr. Rene
Brit
21 juli 2011Hallo Nina, De dingen die je hebt vermeld heb ik al gedaan. En dat is als eerste waar je naar gaat kijken als je met die klacht zit. Ik kom ook juist hier omdat ik niet meer weet wat ik moet doen omdat ik juist alles heb gedaan, dus nee het ligt niet aan de voeding. Ik eet gezond en slik ook verschillende vitamines en mineralen, visolie, spirulina heb ik ook geprobeerd en dat helpt niet en ook anderen dingen geprobeerd voor vermoeidheid. Toch bedankt voor de tip. Maar ik weet wel dat als je niet lekker in je vel zit dat het toch heel veel energie aan je vreet en dan kan je niet veel doen.
Rob Pex
29 juni 2011L.S. Ik herken heel veel van bovenstaande. Ook ik ben zeer regelmatig moe zonder duidelijke oorzaak. Het is zelfs zo erg dat ik – wanneer ik moe ben – niet of maar heel moeilijk kan functioneren. Afleiding is echter heel belangrijk. Als ik ergens geïnteresseerd raak is het vrij gauw voorbij. Maar wanneer ik genoemd verschijnsel heb, ben ik vrijwel nergens in geïnteresseerd. Ik slaap geloof ik goed. Ik ben inderdaad geneigd te gaan liggen of naar bed te gaan wanneer ik erg moe ben. Het is voor mij een voor de hand liggende oplossing, want ik ben nergens in geïnteresseerd. Iets lezen valt sowieso af, omdat ik me niet meer kan concentreren. Het kan over het algemeen wel zo’n acht uren duren voordat die vermoeidheidsklachten over zijn. De volgende dag gaat het vaak weer beter. Ik heb het in ieder geval al sinds 1987, maar nog nooit heeft men een diagnose kunnen stellen. Het heeft niet te maken met een depressie, want de termijnen waarbinnen ik vaak moe en lusteloos ben duren ’te kort’, in ieder geval minder dan de vereiste twee weken. Ik hoop dat iemand me wat tips zou kunnen geven, naast hetgeen op deze site staat.
Brit
6 juli 2011Hallo, Heb je al wat tips gekregen van iemand? Ik zit ook met hetzelfde probleem! Ik heb bloedonderzoeken gehad maar niks kwam uit.
Nina
21 juli 2011Hi Brit en Rob, Je zou echt eens moeten gaan praten met een voedingsdeskundige. Waar jullie ‘probleem’ naar mijn idee echt ligt is bij wat je binnen krijgt. Suikers (ze zitten in heel veel dingen verstopt), tarwe, slechte vetten e.d. maken je gewoon ontzettend moe! Probeer eens een maand verschillende goede vitaminen te slikken (een multivitamine, spirulina en een visolie met omega3) en zo natuurlijk mogelijk te eten. Dus alleen vers, biologisch en geen eten waarvan je zelf de oorsprong niet zou kennen. Ik weet zeker dat jullie je fitter gaan voelen! Groetjes, Nina