Bradycardie betreft een hartritmestoornis waarbij je hartslag lager is dan 60 kloppingen per minuut. Bradycardie houdt dus in dat je hartslag abnormaal laag, traag ofwel langzaam is. Door je vertraagde hartslag, pompt je hart onvoldoende bloed, zuurstof en voedingsstoffen door je lichaam om optimaal te kunnen functioneren.
Bij sommige personen brengt een vertraagde hartslag klachten teweeg. Mogelijke symptomen van een te lage hartslag zijn: duizeligheid, kortademigheid, zwakte, pijn op de borst en neiging tot flauwvallen. Hieronder bespreken we 5 oorzaken en behandelingen van een te langzame hartslag ofwel bradycardie…
Let op: duursporters met een enorm uithoudingsvermogen (profwielrenners e.a.) kunnen een rusthartslag van 40 hebben, zonder dat er sprake is van een verminderde hartfunctie of hartritmestoornis. Hun hart is dusdanig groot en sterk dat het hart minder vaak hoeft te pompen. Een “sportershart” is overigens niet altijd ongevaarlijk.
1. Trage hartslag door sinusknoopdisfunctie
De sinusknoop, SA-knoop ofwel sinoatriale knoop bevindt zich in de achterwand van de rechter hartboezem. De sinusknoop fungeert als een lichaamseigen pacemaker ofwel gangmaker. De sinusknoop is namelijk een prikkelcentrum dat het hart periodiek aanzet tot een contractie ofwel samentrekking, waardoor zuurstofrijk bloed het lichaam in wordt gepompt. In geval van sinusknoopdisfunctie gaat er iets mis met de prikkelvorming of prikkelgeleiding van de sinusknoop…
- Bij sinusbradycardie klopt het hart te langzaam omdat de sinusknoop te weinig prikkels afgeeft aan de omliggende weefsels.
- Bij een sinusblok (SA-blok, sino-auriculair blok ofwel sino-atriaal blok) worden wel genoeg prikkels aangemaakt, maar komen ze niet (altijd) aan bij de omliggende weefsels.
- Bij een sinusarrest treedt zonder aanleiding een pauze in de sinusknoop op…
- Bij sinusaritmie is er sprake van onregelmatige sinusprikkels…
- En bij “sick sinus syndroom” is de oorzaak van sinusknoopdysfunctie onbekend.
Een lage of vertraagde hartslag door sinusknoopdisfunctie kan worden verholpen met een permanente, kunstmatige pacemaker: een elektronisch apparaatje dat die de functie van de sinusknoop (deels) overneemt. Je kunt een sinusknoopdisfunctie onder meer bemerken door een te lage polsslag. Op een ECG is bovendien een verstoord sinusritme zichtbaar.
2. Bradycardie (lage hartslag) vanwege AV-blok
De AV-knoop ofwel atrioventriculaire knoop bevindt zich in de wand tussen de linker en rechter hartboezem. De AV-knoop geeft de prikkels van de SA-knoop door aan de hartkamers. Een AV-blok of atrioventriculair blok is een storing in de prikkelgeleiding van de AV-knoop. Bij een AV-blok gaat het signaal via de boezems de AV-knoop binnen, maar komt er aan de kamerkant niet direct of helemaal niet meer uit…
- Bij een eerstegraads AV-blok blijven impulsen te lang in de AV-knoop hangen (oponthoud).
- Bij een tweedegraads AV-blok wordt alleen iedere tweede, derde, vierde of vijfde impuls doorgelaten.
- Bij een derdegraads AV-blok ofwel totaal AV-blok komen er (tijdelijk) helemaal geen impulsen meer door.
Bij een AV-blok wekt de SA-knoop doorgaans een ontsnappingsritme ofwel escape-ritme op om weer in een normaal hartritme te geraken. Als dit niet gebeurt kan men –afhankelijk van de graad– aan een AV-blok sterven. Een kunstmatige pacemaker is bij uitblijven van een escape-ritme noodzakelijk.
3. Vertraagde hartslag door medicijnen
In sommige gevallen wordt een lage hartslag ofwel bradycardie veroorzaakt door geneesmiddelen. Vooral geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk (bètablokkers) en geneesmiddelen tegen hartritmestoornissen (antiarrhythmica) kunnen de hartslag/polsslag verlagen. Vandaar ook dat een te lage of te hoge hartslag vaak gepaard gaat met een te lage of te hoge bloeddruk.
Als je bloeddrukverlagende medicijnen slikt en regelmatig last hebt van een lage hartslag of vertraagde polsslag, neem dan contact op met je huisarts.
4. Te lage hartslag vanwege littekenweefsel
Op de plek van een hartinfarct ontstaat littekenweefsel en uiteindelijk bindweefsel. Als een bloedpropje een ader afsluit, sterft het deel van de hartspier dat geen zuurstof meer krijgt zelfs volledig af. Het gelittekende of afgestorven deel doet simpelweg niet meer mee. Hoe groter het niet-functionerende stuk van je hart, des te langzamer je hart doorgaans pompt.
Bij een hartinfarct wordt doorgaans gedotterd om de mate van littekenvorming te beperken; daarnaast worden medicijnen (trombolytica) toegediend om bestaande bloedstolsels op te lossen en nieuwe stolsels te voorkomen. Als een lage hartslag wordt veroorzaakt door littekens van de hartspier, wordt doorgaans een elektronische pacemaker aangebracht.
5. Lage hartslag wegens verouderingsproces
Naarmate je ouder wordt, wordt je hartslag trager en dus je polsslag lager. De meeste mensen krijgen dan ook na hun 65e last van bradycardie. Als je ouder wordt, wordt de pompfunctie van je hart namelijk zwakker, je bloeddruk hoger, je hartkleppen zwakker en je bloedvaten smaller vanwege aderverkalking.
Als je hartslag gevaarlijk laag wordt door ouderdom, is een pacemaker nodig. Een pacemaker versnelt de hartslag om aan de zuurstofbehoefte van je lichaam te kunnen voldoen.
Tot slot
Bradycardie staat ook wel bekend als een lage, langzame of vertraagde hartslag of polsslag. Bradycardie kan ontstaan in de hartkamers (ventrikels) of in de hartboezems (atria)…
- Een lage hartslag die wordt veroorzaakt door de hartboezems wordt boezem-bradycardie, atrium-bradycardie ofwel atriale bradycardie genoemd.
- Bij een trage hartslag vanwege de hartkamers spreekt men van kamer-bradycardie, ventrikel-bradycardie ofwel ventriculaire bradycardie.
- Een vertraagde hartslag die ontstaat in de SA-knoop noemt men ook wel sinusbradycardie ofwel Inappropriate Sinus Bradycardie.
Naast de bovenstaande 5 oorzaken kan een te lage hartslag ook worden veroorzaakt door:
- Coronaire hartziekten
- Diabetes mellitus (suikerziekte)
- Myocarditis of endocarditis (hartontsteking)
- Sarcoïdose (multisysteem-ziekte)
- Overschot aan kalium (hyperkaliëmie)
- IJzerstapeling in het hart (hemochromatose)
- Tekort aan schildklierhormonen (hypothyreoïdie)
- Systemische Lupus Erythematosus (SLE)
- Ziekte van Lyme (bacteriële vectorziekte)
- Hartoperatie
Ook alcohol, cafeïne, nicotine en bepaalde drugs kunnen een lage hartslag in de hand werken. (bron)
Reacties
Heb jij ervaring met een te lage hartslag? Laat hieronder je reactie achter en deel je verhaal. Algemene vragen en opmerkingen m.b.t. bradycardie zijn natuurlijk ook meer dan welkom. Wie weet help je met je reactie een lotgenoot!
254 comments
Fransisca
20 september 2020Hello ik ben een vrouw van 34 ook mij hartslag is altijd 38/45 S nachts. Ik heb een keer een holte mee gehad daar was te zien dat hij af en toe over sloeg veder Geen zorgen voor te maken zegt de dokter. Meer mensen dit? Maak me best zorgen.
Gray
14 oktober 2021Ook ik ken iemand dat de hartslag maar 38 is.Maar wel tijdens de dag. Is zeer verzwakt en 7 kg afgevallen op zeer korte tijd.Kan moeizaam iets eten , we horen haar stem bijna niet meer omdat ze er geen kracht kan opzetten en heeft nu en dan de neiging flauw te vallen. Heeft 4 ziekenhuizen bezocht en nergens kan ze langer blijven dan 20 a 22 uur. Iets om aan te sterken geven ze niet want dat is een oud gebruik wordt gezegd. Ze is dus ten einde raad en weet momenteel niet wat te doen. Ze is bang , evenals de familie die niet weet wat te doen🤔🤔🥲
Hans
30 september 2022Ik ben 40 en snachts gaat me hs naar 30, gemiddeld is ie 38 als ik slaap. Verder geen klachten en al me waardes zijn goed. Binnenkort met de klinische genticus een afspraak om te achterhalen of ik een gen afwijking heb.
Nick
4 juli 2020Ik ben al jaren bekend met een trage hartslag. Vroeger nooit problemen en in rust meestal rond de 45-48. Het laatste jaar daalt dat steeds verder en soms haal ik in rust ,terwijl ik op de stoel zit, net de 39. Ik ben niet echt duizelig of benauwd, maar wel vaak heel moe. Sinds een paar maanden is er nog een klacht bijgekomen, nl dat het hart slagen gaat overslaan. n bij een toch al trage hartslag voelt dat niet fijn (komt het iemand bekend voor?) Ik loop bij de cardioloog en zit nu ook op hartrevalidatie. Maar bij inspanning (ook fietstest) lijkt alles goed te gaan, Hart komt goed op gang en geen pijn op de borst of benauwd. Alleen in rust zakt het weer helemaal in. Ik slik medicijnen voor boezemfibrilleren en tachycardie en ben inmiddels al verlaagd naar het absolute minimum wat er nog nodig is om die aanvallen te onderdrukken. Helemaal stoppen levert nl wel een iets snellere hartslag op van 48-55 maar ook aanvallen van tachycardie waarbij mijn hoogst gemeten hartslag bijna op 200 zat, dus ook niet gezond. Volgens cardioloog kunnen mijn huidige overslaan-klachten geen kwaad, maar op een of andere manier blijf ik in de stress schieten als er 1-2 overslagen zijn en ik gewoon een paar seconden geen hartslag meet.
Chrisje
17 september 2020Hallo, ik ben Chris, 69 jarige vrouw, al mijn gezondheidsproblemen begonnen rond mijn 50e, overwerkt en verder gedaan, boekhouder van beroep met te veel klanten en een baas die alles gewoon aan mij over liet. In Leuven geraakt voor hartfilmpje, bleek dat mijn kransslagader voor 40% vernauwing had, maar er werd niks aan gedaan, pillen tegen cholesterol en bloedverdunners zouden me redden. Nadat ik een paar dagen thuis was begon het pas echt, volgens mij hebben ze daar iets geraakt in mijn hart en ik begon hartritmestoringen te krijgen, ook daarvoor een extra medicijn en bètablokker er bovenop, een klein hulpje tegen hoge bloeddruk. Toch werd ik doodmoe, het ging niet meer, en men vond niks! Dat is frustrerend. Gelukkig via een spoedarts bij mijn endocrinoloog geraakt, ik had Hashimoto! Schildklier werd stilletjes aan door mijn eigen systeem vernietigd, op dit moment heb ij geen schildklier meer en moet ik levenslang vervangende hormonen nemen, duurde even voor ik een evenwicht gevonden had en dat is nu waarschijnlijk aan aanpassing toe. Ik neem nu ’s avonds een half extra hormoon pilletje en mijn hart klopt dan weer wat meer slagen. Ook omdat ik me angstig voelde, alsof ik ging sterven , dat mijn hart oversloeg, dat is pas het ergste, ze zeggen het kan in principe geen kwaad, maar het lijkt wel of je gaat sterven. Ik neem nu om de dag in plaats van iedere dag mijn bètablokker en ik blijf mijn halve extra hormoon pilletje nemen en sinds een paar dagen is het lichtjes gebeterd. Mijn dokter meet hartslag en bloeddruk en saturatie, snel snel op een laar seconden en he ja dan is het volledig oké met je! Zelf beginnen nadenken en opzoeken en dus dit als oplossing gevonden. Het is niks drastisch maar t helpt wel.
Appeltaart
7 januari 2021Hoi Nick, ik ben 34 en heb al een jaar of 10 vergelijkbare klachten, begonnen na een auto-ongeluk. In eerste instantie waren mijn klachten gevaarlijk en ben ik eraan geholpen middels een ECV (hart sloeg enorm vaak extra per dag, waarbij soms hartslagen worden overgeslagen om er dan meerdere in heel korte tijd te doen). Daarna was ik een aantal maanden klachtvrij voor ik weer klachten kreeg. Het aantal extra slagen per dag is nu al ca. 10% van hetgeen werd gemeten na het ongeluk. Ongevaarlijk maar heel irritant. Net als jij komt heb ik er vooral last van in rust en klopt mijn hart normaal en regelmatig als ik actief bezig ben. Echter, als ik zit te werken achter mijn computer zakt mijn hartslag vaak terug tot 35 à 45 spm, en als hij dan onregelmatig gaat kloppen is dat niet prettig. Het vermoeiende vind ik zelf vooral dat het moeilijk is om te ontspannen. Als ik rust (film kijken, boek lezen, proberen te slapen) krijg ik juist de stoornissen. De cardioloog heeft medicijnen voorgeschreven en hij houdt de ontwikkelingen van de stoornissen al vanaf het begin bij. De symptomen voelen niet prettig maar ik voel me niet onveilig. Ik hoop alleen dat het gemakkelijker gaat worden om te ontspannen, dus binnenkort ga ik met mindfulness beginnen. Hopelijk werkt beter kunnen ontspannen ook positief op de klachten van mijn hartritmestoornissen.
kroetje
2 januari 2020Ik val al mijn hele leven flauw… geen enkele dokter vond ooit de reden. Ben verschillende malen in het ziekenhuis bijgekomen… Men dacht altijd aan epilepsie…want ging gepaard met stuipen, bewustzijnsverlies, verlies van stoelgang enz… In juli heb ik nu hartstilstand gedaan van 4 min. Bij toeval was ik op bezoek in een ziekenhuis en hebben ze mij onmiddellijk kunnen reanimeren….Ik heb geheugenverlies, incontinentie en ben 56 jaar.. Blijkbaar lijd ik al mijn hele leven aan bradycardie. Door de talrijke korte hartstilstandjes en zuurstoftekort heeft mijn hart blijvende schade opgelopen. Ik heb blijvend hartfalen… en leef nu met angst voor nog een stilstand, want volgens de dokter zal de pacemaker zo’n grote hartstilstand niet kan verhelpen….
Aaltje
23 juni 2020Heb op 17 juni 2020 een cardioversie gehad voor boezemfibrilleren. Sindsdien komt mijn hartslag niet meer boven de 50. Is het mogelijk dat door de cardioversie boezemfibrilleren omslaat naar bradycardie? Zijn er mensen die iets soortgelijks hebben ondervonden.
Kinet
21 juli 2020Ik heb zopas sinds een week een medicijn gekregen dat 3× per dag word ingespoten nu heb ik al dagen een bloeddruk soms tot 17 MAAR mijn hartslag is soms maar 44 is dat erg en mag men dan werken ik ben een poetsvrouw dus 4 uur intensief werken
Koos71
28 maart 2019Er zit een fout in dit artikel. de zin: Bij een tweedegraads AV-blok wordt alleen iedere tweede, derde, vierde of vijfde impuls doorgelaten. Daar moet staan: …wordt alleen iedere tweede, derde, vierde of vijfde impuls TEGENGEHOUDEN. Het zou wat zijn dat van de 5 pulsen er slechts één zou worden doorgelaten.
Chrissie
2 september 2018Ik ben een vrouw van 48 jaar en ben met een trage hartslag (40 in rust)bij de cardioloog beland na vermoeidheidsklachten en duizeligheid,de hartslag gaat wel omhoog bij activiteiten, logischerwijs nog steeds te laag. Bij holteronderzoek kwam naar voren dat mijn hartslag 24 slagen per minuut was in de nacht met, max 3 sec stilstand, waarvan de cardioloog vond dat het op mijn leeftijd te vaak voorkwam. Maar… te jong voor een pacemaker en naar Utrecht gestuurd, waar ik hetzelfde te horen kreeg, te jong, we gaan er niks aan doen en mogelijk kan het een hormoon kwestie zijn?. Misschien kan een internist iets doen? Geen sporthart en nu ik een aantal weken thuis zit gaat de hartslag langzaam omhoog, maar bij teveel inspanning komt die vermoeidheid en duizelingen weer. Kan iemand mij vertellen hoe hormonen je hartslag verlagen kan? Ik heb zelf al veel gelezen en de medische basiskennis diploma op zak maar ik kom er niet uit! In de meeste gevallen word het alleen maar verhoogd door de hormonen, hoop op dit forum wat meer te weten te komen. Oh ja bloedonderzoeken waren goed en geen tekenbeet gehad( ook op geprikt) alvast bedankt. Groetjes Chrissie
Johan Heuver
6 april 2019Goede avond Chrissie ik ben geb. 28-3-1963. Sinds mijn vijftigste jaar doe ik een periodiek onderzoek bij mijn huisarts en die heeft geconstateerd een bradycardie van 40 slagen per minuut en een te hoge bloeddruk van 163. Ik heb een ECG laten maken in het ZGT Ziekenhuis in Almelo en daar kunnen ze er niets aan doen. Ik ben nog wel in behandeling bij de huisarts.
Cindy
7 mei 2019Hallo, uw artikel is al wat ouder, maar ik heb precies dezelfde klachten. Ben 45, hartslag in rust 41, tijdens slaap 34. Heb veel last van hormonen (menopauze ). Kan de hartslag zakken door hormonen? Ben ook voortdurend draaierig en erg nerveus. Hoe is ’t ondertussen me u? Groetjes Cindy
Chrisje
17 september 2020Laat je schildklier eens goed testen en onderzoeken, misschien is daar wat mis, was na heeeel lang zoeken bij mij het geval, heb Hashimoto en dan krijg je veel over je heen waar je nooit aan gedacht had.
Harderwijk
13 oktober 2020Kan komen door Hashimoto afwijking aan de schildklier.
A3
26 juni 2018Ik meet mijn hartslag met een Apple I Watch en ik zit elke dag tussen de 40 en 85 over de hele dag. Hiervan zit ik regelmatig over dag in de 40 en 50. Heb ook last van hoge bloeddruk en mijn medicijnen combinatie is al eens aangepast omdat ik duizelig werd. De huisarts en diëtiste verwacht dat dit komt omdat ik ben afgevallen. Ook omdat mijn bloeddruk te laag werd. Alleen de hartslag blijft laag. Of mijn Apple Watch moet het niet goed meten. Daarom ben ik benieuwd hoe jullie meten.
Matys van Leeuwen
29 juli 2019Ik ben 84, mijn bloeddruk schommelt tussen 160 140 en 80 70, polsslag 50 en 40, nu de laatste tijd rond de 38. Mijn vraag is ik heb de laatste tijd lichte hoofdpijn en slapende voeten, ik weet niet hoe ik het anders moet omschrijven. Heeft dit met de lage polsslag te maken?
Renate
19 juni 2018Goedenavond, ik heb dit allemaal zelf mee gemaakt, helaas erg heftig, ik ging de dinsdag naar de dokter dat ik het idee had dat mijn keel opgezet was ik voelde me een opgeblazen kikker. ???? Vrijdagochtend wilde ik voor mijn dochter brood smeren maar helaas ik voelde me zo bebouwd heb de deuren open gedaan duizelig, mijn moeder opgebeld die kwam meteen, wij naar de dokter, op bed daar gelegen aan de hartmonitor. Dokter erbij 112 ???? werd er gebeld, ik was in paniek had het idee dat ik geen lucht kreeg maar door de paniek ga je ook anders ademen. Mijn hartslag ❤️ zat in mijn keel letterlijk en figuurlijk, de ambulance personeel stelde mij gerust met ademen gelukkig, ze zijden al dat ik een marathon had gelopen zo heftig. In het ziekenhuis ???? aangekomen lag ik in bed 3. ???? Het was vroeg dus was nog niet zo druk, er kwamen veel mensen om me heen. Apparatuur werd aangesloten en daar lag ik, wel vaak andere verpleging die ik het verhaal moest vertellen. ???? Uiteindelijk de arts, die moest overleggen, pffffff… Wat duurde dat lang, ze gingen mij een shock geven maar omdat ik half 8 gegeten ???? had moest ik wachten. Moet 6 uur tussen zitten voor je zo shock mag hebben. Gelukkig de 6 uur waren om en ik kreeg een zuurstofdopje in mijn neus wat echt niet zeer doet. Ik kreeg een slaapmiddel ???? en weg was ik. Toen ik weer bij kennis kwam, wilde ik zeggen zuster jullie hebben het niet goed gedaan want ik slaap ???? niet. Ik keek om me heen en alles was weg dus ze hadden me al geholpen. De zuster kwam, wat wil je voor eten? Brood ik zij doe maar een haring. ???? Daar had ik echt zo zin aan. Zo raar. ???? Want ik eet dat eigenlijk nooit, toen ik bij kennis was mocht ik weer naar huis, helaas wordt vervolg het was 01-06-2018.
Johan Heuver
6 april 2019Goede avond Renate ik ben Johan geb. 28-3-1963. Sinds mijn vijftigste jaar doe ik een periodiek onderzoek bij mijn huisarts en die heeft geconstateerd een bradycardie van 40 slagen per minuut en een te hoge bloeddruk van 163. Ik heb een ECG laten maken in het ZGT Ziekenhuis in Almelo en daar kunnen ze er niets aan doen. Ik ben nog wel in behandeling bij de huisarts.
Shon
24 mei 2018In mijn familie zitten hartpatiënten … mijn vader en grootvader … ik maakte me al jaren zorgen over men hartslag omdat ik zelf ondervond dat deze soms heel plots onregelmatig kon worden of extreem laag … dus stapte ik naar een cardioloog … na een fietstest met allerlei apparatuur verzekerde hij me dat ik een sterk gezond “sporthart” had … ik doe al van mijn 6 jaar aan paardrijden dit 4x per week … maar heb absoluut geen zittend gat zoals ze zeggen … toch heb ik na die test nog enkele momenten ondervonden dat ik niet helemaal lekker was maar steeds genegeerd … tot gisteren …. plots vanuit het niets werd ik heel onwel snakkend naar frisse lucht met op en afgaande vapeurs … eerder het gevoel of je gaat flauwvallen maar het brak niet door het bleef haperen … ik voelde steeds een kokhalzend gevoel en er duwde precies iemand continu tegen mijn borstkas … ze hebben me naar huis gebracht na visite van de dokter … mijn hartslag was 51 en voor de rest was er niets te vinden … maar wat ik heb gevoeld was angstaanjagend dat moment en ben er heel de dag van onder de voet geweest … nu ga ik toch voor een second opinion en bloedtest …
Francis
25 april 2018Ik heb waarschijnlijk al vanaf mijn geboorte bradycardie en mijn huidige ritmestoornissen schijnen te wijten aan hoge bloeddruk. Ik ben zowat voor alle medicatie overgevoelig en mag geen bètablokker meer omdat de hartslag dan nog lager wordt. Nu is de medicatie voor hoge bloeddruk verhoogd naar 2x 5 mg Lisinopril en dat heeft zowel op mijn bloeddruk als op mijn hartslag een dalend effect. Ik voel me prettig bij 50 hartslagen per minuut, maar kom momenteel vaak niet boven de 44 uit. Mijn hartpompfunctie is goed. De arts weet niet waar de sterk verhoogde bloeddruk (was 180) vandaan komt, al zou het natuurlijk ook stress kunnen zijn. Kortom: ik zou het prettig vinden als er een onschuldig middel is dat mijn hartritme iets omhoog kan brengen. Ik weet zeker dat ik mij dan een stuk beter ga voelen. Tot ik startte met de verhoogde Lisinopril en de proef van de bètablokker die ik maar 2 dagen gebruikt heb, was mijn bloeddruk weliswaar veel te hoog, maar mijn hartslag was rond de 55, en dat voelde beter. Wie heeft ervaring met natuurlijke oplossingen?
Paul
25 april 2018Ik wil niet in herhaling blijven vallen, maar is je schildklierwerking al eens onder de loep genomen?
Francis
25 april 2018De schildklierwaarden zijn herhaaldelijk onderzocht omdat ik zelf steeds het vermoeden had hiermee problemen te hebben. Mijn moeder leed aan schildklierproblemen en een zus en broer ook. De labwaarden wijzen niets bijzonders uit. Laatste is circa een halfjaar geleden. Zijn de laboratoriumonderzoeken bij de huisarts voldoende om schildklierafwijkingen te constateren? Ik ben overigens 68.
Paul
25 april 2018Ja, in principe zijn laboratoriumonderzoeken via het klinisch huisartsenlaboratorium toereikend om een traag werkende schildklier vast te stellen of uit te sluiten. Er zijn echter verschillende schildklierwaarden die men kan controleren. Vaak controleert ment enkel de TSH-waarde, waarmee een méér dan redelijke inschatting kan worden gegeven. Echter is het véél beter om in geval van dit soort potentiële schildkliersymptomen óók de T4 en de T3 te controleren. Bovendien is het goed om te weten hoe je exacte waarden eruitzien, want mijn ervaring is dat de interpretatie van schildklierwaarden bij lange na niet altijd goed verloopt. Integendeel…
Jan van der Velden
27 april 2018Ik ben 77 jaar… goed gezond… gebruik geen enkel medicatie… mijn bloeddruk is gemiddeld over een week 122-78, maar hartslag is tussen 39 en 45… Ik lees zoveel over lagere hartslag dat ik me zorgen begin te maken over de mijne… Ik heb geen klachten zoals duizeligheid etc. Wel wat minder met het geheugen maar multiple choice vragen heb ik geen problemen mee. Moet ik me zorgen maken over mijn hartslag?
Judith
19 april 2018Mijn vriend 37 jaar oud heeft al 5 jaar hoofdpijn, vermoeid en concentratieproblemen. Artsen kunnen lichamelijk niks vinden. Door klachten gedeeltelijk afgekeurd. Oude leven is niet meer. Hartslag is in rust 33. Artsen denken niet dat de klachten geen relatie hebben met de lage hartslag. Wat moet hij doen nu, nu geen (huis)arts, cardioloog en internist hem meer serieus neemt?
Paul
20 april 2018Je zegt dat artsen op lichamelijk vlak niets kunnen vinden… Om die reden neem ik aan dat men reeds uitgebreid bloedonderzoek heeft verricht. Hoe zagen zijn schildklierwaarden (TSH, T4 en T3), vitamine B12, vitamine D, ijzer, kalium, calcium, magnesium en testosteron eruit?
Judith
20 april 2018Dank je wel voor reageren. Ja dat is juist het vreemde, al die testen hebben goede uitslag. Alleen testosteron weet ik niet. Maar de internist wilt helaas geen doorverwijzing naar een endocrinoloog geven. Er gaat ook een hoop mis met hormoonhuishouding vermoed mijn vriend. Alleen weten we dit niet zeker…
Paul
23 april 2018Kun je misschien de exacte bloedwaarden hier neerpennen? Dan kan ik er desgewenst naar kijken… Een endocrinoloog is overigens ook een internist (internist-endocrinoloog). Mocht de huidige internist je vriend niet willen ‘delen’ met een directe ‘concullega’ (mogelijkerwijs uit ’trots’), dan zou ik een nieuwe doorverwijzing via de huisarts proberen te regelen… Of in elk geval zijn meest recente bloedwaarden opvragen bij de huisartsenpraktijk en eventueel opnieuw (en aanvullend) bloedonderzoek laten verrichten via het huisartsenlaboratorium… Want als een arts je zélf niet kan helpen, dan hóórt hij/zij je simpelweg door te verwijzen naar iemand die dat mogelijkerwijs wél kan… Sterkte ermee!
Barbara
29 april 2018Ik weet niet waar je woont, maar het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven schijnt gespecialiseerd te zijn in deze materie.
henriette
1 juni 2018Hallo Judith, Mijn vader had precies hetzelfde, hij was wel wat ouder toen, maar het zou natuurlijk ook op jongere leeftijd kunnen voorkomen. Uiteindelijk na een hele lange tijd en na in de Filippijnen te zijn opgenomen in een ziekenhuis ,omdat hij was flauw gevallen, heeft de cardioloog aldaar hem een pacemaker aangeraden. Die is hier in Nederland geplaatst. Kortom hij heeft nooit meer last van zijn hart gehad. Succes hoor.
Jan
25 december 2019Na het lezen van enkele berichten ben ik (64 jaar gerustgesteld. Ik heb een zeer lage hartslag. Dit jaar al menigmaal onderuit gegaan. Vooral met hete temperaturen in combinatie met inspanning. Niet vermoeid maar overdag veel behoefte aan slapen. Mijn pa is op mijn leeftijd overleden aan een hartkwaal. Welke is niet opgenomen in zijn dossier. Onlangs Holter test van 3 dagen ondergaan. Resultaat: hartslag zeer laag. In rust onder de 30. Binnenkort een pacemaker. Kijk ernaar uit.
Jayson999
13 maart 2018Bij drugs en alcohol (mis) gebruik met wel een goed sportverleden en heden 50 jaar oud inmiddels een verlaging in hartslag van 155 naar 50 tijdens duurloop en een verlaging van 110 naar 60 tijdens krachtsport. Bij even pauze klimt deze weer naar normale waarden. Wat te doen?
JeePee
8 maart 2018De cardioloog heeft mijn medicatie aangepast. 5mg bisoprolol ipv 7,5mg. Uit holteronderzoek bleek een wel erg lage hartslag (de laagste was 29). Bovendien had ik altijd koude handen, tenen en neus. Dat is nu voorbij. Bloeddruk blijft goed.
JeePee
28 januari 2018Het kan dus zo zijn dat mijn hartritmestoornissen worden veroorzaakt door mijn medicatie. Kan ik de medicatie in overleg met de huisarts iets verlagen of moet ik altijd de cardioloog raadplegen. Zes jaar geleden een hartinfarct gehad. Wisselend last van overslagen.
Paul
30 januari 2018Ja, bepaalde medicamenten kunnen bepaalde abnormaliteiten in het hartritme veroorzaken. Dit is echter wel afhankelijk van zowel type medicament als type ritmestoornis. Over extrasystolen oftewel hart-overslagen kun je overigens meer lezen in dit artikel:
Rino
1 februari 2018Overslagen kunnen geen kwaad. Maar als je vragen hebt dan zou ik toch opteren voor een hartspecialist. Al was het maar voor je gemoedsrust.
flip
8 maart 2018Ik heb een vraag. Moet ik me ongerust maken als ik overdag een hartslag van rond de 50 heb en ’s nachts nog wat lager? Ik ben 62 jaar en verder gezond en sportief. Soms als ik me snel omdraai o.i.d. dan ben ik wel eens een klein beetje duizelig. Ik weet dit pas sinds ik ben gaan hardlopen (20 km per week)men een sporthorloge heb… of is het allemaal inbeelding?
Paul
8 maart 2018De loutere aanwezigheid van een lage hartslagfrequentie is niet per definitie problematisch. Uiteindelijk gaat het om de oorzaak die ten grondslag ligt aan je trage hartslag. De exacte onderliggende oorzaak bepaalt het potentiële gevaar van bradycardie. Zie voor de mogelijke oorzaken het artikel hierboven…
Mark
25 oktober 2017Ik ben 19 bijna 20 1.78 en 68 kilo en heb kort geleden een hevige hyperventilatie aanval gehad, Na die aanval dacht ik dat het wel goed zat maar helaas had ik het mis. Ik had eerst een hartslag van 150 bpm en besloot toch maar langs een ziekenpost te gaan. De onderzoekende arts vond niks raars of ongewoons dus ze constateerde dat het na angst was van de eerdere hyper ventilatie Een week daarna voelde ik me niet goed en meeste ik me hartslag en die zat tegen de 56 bpm aan dit vond ik zorgwekkend en heb toen om een hartfilmpje gevraagd ook daar was niks op te vinden en ze stuurde me naar huis nu zodra ik me licht voel of moe of spontaan pijn krijg aan de linkerkant van me borst meet ik me hartslag en Spo2 en dan zit me hartsag vaak rond de 58 tot 102 bpm maar me zuurstof gehalte zit dan wel weer tegen de 98 tot 100 aan ik zou nog een telefoontje krijgen van me huisarts (wat niet gebeurt is) dus mijn vraag is wat is het of wat denken jullie dat het kan zijn en moet ik misschien bij een andere ziekenpost (die beter aangeschreven staat voor behandelingen etc etc,) om nog is uitgebreid onderzoek te doen naar me hart zowel bloed of schildklier?
Nanny
15 oktober 2017Meestal hoor en/of voel ik mijn hartslag en ritmeroffels, heel irritant. Arts besteedt er weinig aandacht aan, behalve medicatie, waardoor ik me nog nerveuzer voel. Alleen met koffie krijg ik mijn hart rustig, dus dat hou ik erin. Heb geen last met slapen daardoor.
Paul
16 oktober 2017Mijn vrouw heeft onlangs nog een artikel geschreven over het horen van je hartslag op het ritme van je hartslagfrequentie:
Niens
9 oktober 2017Hallo, Ik heb een vraag. Ik ben een vrouw van 25, 1,80 m lang. Mijn bloeddruk is vaak (te) laag. Ik heb redelijk vaak last van hoofdpijn en vermoeidheid, dit is sinds ik pfeiffer heb gehad in mijn puberteit. Mijn hartslag is als ik wakker wordt vaak rond de 45 en over dag begin / halverwege de 50. Is dit iets waarmee ik langs de huisarts moet?
Birgit
7 september 2017Hallo, ik heb al jaren een lage hartslag die tussen de 35 en 40 slagen per minuut zit. Ik sport 2 tot 3 keer per week en loop dan tussen de 8 en 15 km per keer hard. Mijn conditie is dus goed maar de laatste tijd merk ik dat ik korte inspanningen niet meer kan. Bijvoorbeeld 2 korte trappen oplopen in een parkeergarage gaat niet goed en moet ik uitrusten en op adem komen. Laatst werd ik in rust niet goed doordat mijn hart op hol sloeg en na aankomst huisarts constateerde die een bloeddruk 200 plus als bovendruk afgevoerd naar ziekenhuis en dag gelegen maar kwam niks uit. Fietstest, ecg, echo gehad en volgens de cardioloog had ik op de fiets test nog capaciteit over terwijl ik tijdens het fietsen buiten adem was en niks meer kon. Ben erg moe, regelmatig duizelig en het gevoel dat ik onderuit ga dus voel me niet goed, jaren geleden zelfde problemen gehad na zware inspanning in de bergen toen vocht achter de longen en klein lek gezien in en hartklep, lek was niet groter geworden na de laatste keer opname. Hart is niet vergroot heb het gevoel dat het hart niet op toeren komt wanneer ik inspanning vraag, (hartslag bij fietstest kwam niet boven de 120 slagen per minuut) maar dat zou toch zichtbaar moeten zijn op ecg? Wie weet raad
jan
25 maart 2018Hallo Birgit, buiten adem bij het traplopen, kan komen doordat mensen vergeten door te ademen tijdens het traplopen, is mij ook overkomen. Je ademhaling en hart werken samen, misschien haal je niet goed adem, of druk je het te veel, misschien heb je hier iets aan. Groet, Jan
Shari
28 november 2021Ik heb exact dezelfste klachten ze sturen je gewoon verder en ze steken het op een sportershart inmiddels na de vaccinatie corona is dit gewoon nog erger geworde dus elke dag sport en je hart blijven op pompen het is verschrikkelijk dat artsen je gewoonweg wegsturen en je met klachten blijft zitten heel veel beterschap
w.g.meuleman
22 augustus 2017Wim, Ik moet altijd gekeurd worden voor de zeevaart. Ik doe dit altijd bij het Travel Clinic in Rotterdam, vlakbij het Havenziekenhuis. Vier jaar geleden werd mijn vertelt tijdens de keuring dat mijn hart te langzaam klopte. Ik moest naar het havenziekenhuis kreeg een kastje mee die ik 24 uur om mijn nek moest houden. Mijn hartslag was 40 ik mocht wel aan het werk. Drie weken aan boord heb zelf nooit ergens last van gehad. Na drie weken terug moest daar op de fiets. Toen is besloten dat ik een pacemaker zou krijgen. Ik vaar nog steeds. Groetjes, Wim
Mariëlle
2 augustus 2017Hallo, Ik ben 42 en heb regelmatig een hartslag van 45 tot 47 (in rust) en altijd al een onregelmatige pols gehad. Ik heb geen klachten alleen soms lijk ik zo ontspannen dat mijn ademhaling soms heel diep is ik ik het van ‘heel ver’ halen moet. Teveel in Zen noem ik dat wel eens. En schrik ik wakker. Volgens arts geen apneu (ben nog niet voor de lage pols geweest) want overdag niet moe. Slaap goed. Iemand hier ervaring mee.
Mariëlle
2 augustus 2017In het ziekenhuis was mijn pols vorig jaar 33 en kwam ik uit narcose. Het duurde erg lang voordat mijn pols weer steeg.
Rv
2 april 2018Ik heb precies hetzelfde alleen ik ben 17. Beetje zorgwekkend maar mijn arts zegt dat het geen kwaad kan (van dat wakker schrikken) ben sinds kort er ook achter dat mijn hartslag vaak laag is. Zodra je meer weet hoor ik het graag.
Lente
14 december 2018Hallo Mariëlle, Wat bleek bij jou de oorzaak te zijn? Dat ‘wegzakken’ en ‘opschrikken’, onregelmatige pols, heel weinig adem halen met lange pauzes ertussen herken ik helemaal, en inderdaad overdag topfit. Zelf heb ik regelmatig terugzakkers naar 29-35 spm in diepe rust. Ook schrik ik vaak wakker met ’t gevoel dat m’n hart op hol slaat, maar dan blijkt de hartslag weer opgeklommen naar 54-59… en nee ik sport ook niet op landelijk niveau, gewoon 3x in de week een uurtje fitness en elke dag een wandeling… Mijn HA stelde voor om even een dagboekje bij te houden met klachten. Dan kan ie gerichter op zoek. Ben benieuwd wat t bij jou bleek te zijn, wat eraan gedaan is, en of je nu klachtenvrij bent. Alvast dank!
greet
12 juli 2017Ik ben een vrouw en 65-plusser. Heb regelmatig lage polsslag en voel me vaak duizelig en vermoeid, hoofdpijn. Alhoewel ik voldoende slaap en regelmatig leef. In een hartonderzoek zag ik dat ik een verstoorde R-progressie heb in het kader van linkeranterior-hemiblok / linkeranterior-fasciculusblok, afleiding V1 tot V6. Kan iemand me hier uitleg overgeven a.u.b. Dank je wel.
Tessa
1 juli 2019Hallo. Vrouw 58 jaar. Geen sporter. Al heel mijn leven last van lage hartslag. In rust 45 als ik slaap tot 38. Vorig jaar cardiogram. echo van hart foto s van longen remtest alles in orde. Schildklier werkt normaal mits medicatie. Bloed in orde. Bloeddruk ook perfect. Morgen toch nog eens naar huisarts want al paar dagen duizelig.
Xavier
29 juni 2017Ik ben Xavier, word 70 jaar, gisteren ben ik in het hospitaal geweest, om een kijkonderzoek naar vernauwingen van de aders rond het hart. Er is niets gevonden ik heb geen last van duizeligheid nog hoofdpijn, vorig onderzoek op de fiets toonde aan dat er soms zuurstofgebrek was. Vroeger heb ik motorcross gedaan, mijn hartslag in rust was gisteren 31, jaarlijks krijg ik een kastje aan voor 24 uren, als ik slaap is mijn maximum hartslag 25. Er zijn ook ritmestoornissen, maar ik voel dat niet.
Hans
2 juli 2017Beste Xavier, Het lijkt mij verstandig om verder het hartritme te laten onderzoeken. Redenen: 1. Dat er geen directe afwijkingen gevonden zijn in de kransslagaderen toont aan dat er naar een andere oorzaak moet worden gezocht; 2. Het inspanningsonderzoek heeft aangetoond dat er een zuurstofgebrek was, ook dit kan meerdere redenen hebben zoals: – een onvoldoende oplopen van de hartslag bij de geleverde inspanning, – een slechte / onvoldoende longfunctie, – een hartklepprobleem, – een vernauwing of abnormaliteit van een der grote long(slag)aders… Conclusie: De gemeten hartslag is voor een gezonde oudere echt veel te laag, ook tijdens uw slaap. Normaal in rust zou de hartslag hoger dan minimaal 50 – 60 moeten zijn. Bekend is wel dat als men in diepe slaap geraakt de hartslag kan dalen naar circa 40 – 45, dit heeft ermee te maken dat men tijdens de slaap minder urine gaat produceren om een ongestoorde nachtrust te garanderen; 3. Omdat u aangeeft niet duizelig te zijn of hoofdpijn te hebben, duidt misschien op een reeds lang aanwezige verlaagde hartslag. Vragen voor uw arts: – Wat vindt u van deze veel te lage hartslag zonder verdere klachten? – Is een uitgebreid ECG-onderzoek misschien geïndiceerd? – Is dit een gevolg van eventueel door u gebruikte medicatie? – Gaf de inspanningstest een voldoende resultaat of bleef u ver onder de voor uw leeftijd normaalwaarde? Er kunnen namelijk ook in het hart geleidingsstoornissen zijn ontstaan die in de loop van jaren geleidelijk zijn toegenomen en waarvoor de hulp van een pacemaker zou kunnen worden overwogen te implanteren. Ik wens u veel succes.
Dunia
13 juni 2017Ik ben een vrouw van 42 en Ik heb af en toe een hartslag van rond de 40 laatst zelf 38 in mijn slaap… normale hartslag is meestal rond de 55. Ik heb een te trage schildklier maar door medicijnen sta ik nu iets te hoog zelfs afgesteld. Mijn arts neemt aan dat ik een sporthart heb omdat ik sportdocenten ben. Soms voel ik wat druk op de linker kant van mijn borstkas. Zou ik toch door moeten vragen naar meer onderzoek?
Paul
14 juni 2017Beste Dunia, Weet je je meest recente schildklierwaarden qua TSH, (F)T4 en (F)T3? Is het je huisarts die een sporthart vermoedt of ben je reeds onderzocht door een cardioloog? Druk op de borst kan allerlei oorzaken hebben, maar inderdaad (ook) gerelateerd zijn aan het hart. Zie eventueel ook (de reacties onder) de volgende artikels:
Andre
31 oktober 2017Naar de huis arts kan nooit kwaad. Ik heb de laatste tijd ook van een lage hartslag van 37 bpm. Het lijkt of ik zo flauw kan vallen. 17 november heb ik een afspraak bij de cardioloog.
Tichelaar
22 mei 2017Kreeg n pil dormicum. N ruggeprik en n beetje spul voor een roesje ingespoten voor OK. Na de OK daalde d hartslag naar rond de 40. Kreeg morfine spuit en kreeg hartkloppingen en t gevoel dat mn ademhaling zou stoppen. Nu nog steeds niet prettig gevoel in mn lijf. Pijn bij de maagstreek en soms nog ineens klam zweet. Temperatuur zakt naar 36.1. Kan dit van dormicum morfine of roesje komen. ?
Paul
24 mei 2017Ja, ja en ja. Welke symptomen het gevolg zijn (geweest) van welk van je medicijnen is echter moeilijk te achterhalen. Aangezien je werd voorbereid voor een operatiekamer –dus op een operatie– neem ik aan dat je geopereerd bent. Ook een operatie an sich kan voor allerlei klachten en restverschijnselen zorgen, waaronder (primair dan wel secundair) bradycardie en zweten. Overigens is midazolam de werkzame stof in Dormicum, hetgeen ook wel bekendstaat als ‘roesje’. (bron) Voor een ruggenprik wordt doorgaans Marcaine (bupivacaïne met glucose of adrenaline) gebruikt, wat een aantal overlappende bijwerkingen kan hebben. En voor morfine geldt ook dat het onder andere bradycardie en zweten tot gevolg hebben… Mocht je je zorgen maken, neem dan contact op met je huisarts, behandelend ziekenhuisarts of apotheker.
Adrie
18 mei 2017Hallo, Ik ben 49 jaar en heb veel lichamelijke klachten die mogelijk het gevolg zijn van mijn trage hartslag. Overdag in rust 52. De klachten komen overeen met hetgeen wat er in het artikel staat. Ik heb verder nog een aantal hart-gerelateerde bijzonderheden. Verhoogde bloeddruk van 145/90. Geheel rechter bundeltakbok en veel hartoverslagen (10 per minuut). Al met al heel vervelend. Ik beweeg wel, maar ben geen sportman, dus geen sporthart. Zou een snellere hartslag zonder extra slagen mijn functioneren verbeteren? Zo ja, hoe ga ik dit aanpakken?
Paul
18 mei 2017Nee, een snellere rusthartslag kun je niet zomaar 1-2-3 bewerkstelligen. Je rusthartslagfrequentie is immers afhankelijk van talloze factoren. Bovendien is een trage hartslag veeleer het gevolg van onderliggende complicaties dan de oorzaak ervan. Al met al denk ik dat een vertraagde hartslag in veruit de meeste gevallen hoofdzakelijk een symptoom en een indicator is van een onderliggend probleem, en niet per se een gezondheidsprobleem an sich.
Marijke
22 april 2017Hallo, mijn dochter van 17 heeft een hartslag in rust (tijdens de slaap) van tussen de 32 en 38, altijd. Ze ligt nu te slapen en zie dat ze nu 38 BPM heeft via haar sporthorloge die in verbinding staat met mijn mobiel. Ze is veel moe de laatste tijd weer, moest gisteren sporten op school. Gisteravond een feestje gehad tot 3 uur. Dus even bijkomen. Ze loopt bij de kindercardioloog in het AMC. Moet ieder jaar gecontroleerd worden, de rest van haar leven. Sinds een paar jaar weten we –ontdekt bij toeval door spelen met de bloeddrukmeter– dat ze bradycardie heeft: AV-block. Overdag ligt haar hartslag tussen de 46 en 52 en ’s nachts tussen de 32 en 38. Haar vader, broer en zus hebben het ook, maar minder erg dan haar. Mocht haar hartslag nog trager worden dan moet ze een pacemaker. Iemand ook deze ervaring? Ik vraag me af wat het verloop zal zijn. Er is nog teveel onduidelijk. Mijn dochter mag in principe wel alles doen als haar lichaam dat aankan. Maar merk dat ze de laatste tijd meer moe is. Vanwege examens deze tijd of haar hart? Heb deze vraag ook naar haar cardioloog gemaild, maar nog geen reactie gehad. Haar controle staat pas voor juli weer gepland.
Paul
23 april 2017Beste Marijke, Bradycardie kan allerhande mogelijke oorzaken hebben. Zo bestaat er inderdaad ook een AV blok–gerelateerde vorm van bradycardie. Maar ook een AV-blok kan (afhankelijk van de ‘graad’) op zichzelf allerlei mogelijke oorzaken hebben… Een atrioventriculaire blok-geïnduceerde trage hartslag is dus een vrij specifiek een zeldzaam probleem met een meer complex en klinisch karakter dan de doorsnee bradycardie. Zie eventueel ook dit artikel:
Heel veel sterkte en beterschap toegewenst voor jou en je dochter! Groeten, Paul
peter
8 maart 2018Hallo Marijke, Ook ik heb AV blok en wel AV blok 1 overdag met een hartslag tussen 40 en 53 slagen en als ik slaap heb ik AV blok 2 waarbij mijn hartslag tussen de 28 en 32 slagen ligt. Op zich is het niet erg, alleen moet je wel elk jaar onderzocht worden door de cardioloog. Want na AV blok krijg je AV blok 3 en die kan dodelijk zijn. Dit heeft mijn cardioloog vorig jaar medegedeeld en ik moet dan ook elk jaar terug komen. Tevens is het bij mijn familie een normaal verschijnsel dat we een lage hartslag hebben. IK sport niet veel, sinds vorig jaar 2 keer per week medisch fitness. Op zich hoeft je je geen zorgen te maken, doe je dat wel dan kan je altijd een bezoek brengen aan de cardioloog. Misschien dat een pacemaker dan uitkomst kan bieden.
Anneke
19 april 2017Hallo, ik heb volgens mijn internist een trage hartslag, zij adviseerde mij om mijn Atenolol van 100 mg te halveren naar 50 mg. Ik slik dit medicijn al ettelijke jaren. Doe ik hier goed aan om te halveren? B.v.d. Anneke
Josiane dexters
28 maart 2017Hallo ik ben vrijdag opgenomen in kliniek met een hartslag van 39/41 in rust. Ik ben sinds december aan het lopen ben ondertussen 8,5 kilo afgevallen heb een schildklier die te traag werkt en neem daarvoor elke dag 150 Mg l’thyroxine. Ik voel mij moe en had de neiging tot flauwvallen en was constant ziek. Na onderzoeken verder niks te vinden. Dus je mag naar huis. Wel moet ik de l’thyroxine verlagen naar 100 Mg. Waardoor de schildklier trager gaat werken en dan ga ik misschien nog een tragere hartslag krijgen. Weet iemand raad? Groetjes!
Rik
12 februari 2017In rust (= liggend en ontspannend naar tv kijken) : 43bpm 8km lopen op loopband aan 10Km/h : 186bpm 60 jaar , 94kg , 1m86 2 tot 3 maal per week lopen op loopband en/of op de piste + 1 keer per week wandeling van 12-15km aan 6Km/u en om de paar weken een 50-tal lengtes zwemmen (lengte van 25m) Neem géén medicatie.
Hans
26 maart 2017Hallo Rik, Ik ben 42 en heb in rust momenteel een hartslag van 45 slagen per minuut. Ik ben de laatste 2 jaar ook in gewicht toegenomen. Vroeger sportte ik heel veel. Nu wandel ik 6 km/h en meestal 6 kilometer, 5x per week. Verder doe ik niets. Behalve het huishouden en de tuin plus auto-onderhoud. Ik val bijna niet af. Het is heel moeilijk. Terwijl ik wel een dieet volg. Ik woog 137 kg en gister 123,5 kg. Maar nu weer 128kg. Ik ben nu 6 weken aan het afvallen. Ik heb nu 3 dagen niet gewandeld en ik merk dat met op de bank zitten de hele dag mijn benen behoorlijk dik worden. Ik hou dus vocht vast. Tijdens de slaap liggen mijn benen wat hoger Om de bloedvaten en kleppen te ontzien. Wat moet ik doen? Ik ben werkloos en kom niet door de keuring met dit gewicht.
Paul
26 maart 2017Zijn je schildklierwaarden al eens getest?
Rik
12 februari 2017In rust (= liggend en ontspannend naar tv kijken): 43 bpm 8 km lopen op loopband aan 10 km/u: 186 bpm 60 jaar, 94 kg, 1m86 neem géén medicatie.
Bionda
22 januari 2017Ik (38 jaar) heb sinds kort een Fitbit. Hieruit blijkt dat ik een vrij lage rust hartslag heb van 53. Ik sport normaal 2x in de week op een normaal niveau. Mijn vriend heeft ook zo’n Fitbit en blijkt gedurende de dag waarop we dezelfde activiteiten in dezelfde intensiteit ondernemen een veel hogere hartslag te hebben tijdens die activiteiten. Daarbij heb ik ook een te hoge bloeddruk 150-98 terwijl ik gezond leef. S nachts heb ik regelmatig last van mijn voeten en onderbenen: stijf en gevoel dat massage noodzakelijk is. Na het sporten soms last van flauw gevoel (lijkt op suikerdip terwijl ik toch echt niet te weinig heb gegeten). In de familie wel hemochromatose maar daar nooit zelf op gecontroleerd. Ook wel eens gebeten door teken maar geen kringen. Enig idee of deze vage symptomen te verklaren zijn en vereist dit een bezoek aan de huisarts?
Piet Vandenabeele
19 november 2016Ik zit hier in de zetel, en mijn pols slaat 36-37. Ik heb vroeger veel gesport, en zal dus wel een sporthart hebben. Af en toe voel ik lichte druk in mijn borst en armen,. Ook slaat mijn hart een paar maal per dag een vijf tot tiental seconden een dubbele hartslag. Ik liep een vijftal jaar geleden met een bakje rond waar dit duidelijk te zien was, en toen heeft de dokter gezegd dat ik er moest leren mee leven. Zou het nodig zijn om terug een dokter te raadplegen, of vallen deze symptomen binnen het normale?
Jack
5 november 2016Hallo allemaal, Kheb al 2 dagen last van een harde hartslag gevolgd met een snelle hartslag dus eerst een bonk gevolgd door een versnelde hartslag dit houd aan voor 5 seconden en gebeurt voornamelijk in de nacht. Ik fitness 3 keer in de week en me BMI is normaal 20 conditie is ook normaal. Hoe kan dit komen? M.v.g. Jack
Martin
28 oktober 2016Dag ik heb afgelopen woensdag een beetje een vreemde ervaring gehad ik heb een erg zware hypo gehad en ben toen buiten bewustzijn geraakt toen ik weer bij bewustzijn kwam lag ik in het ziekenhuis met allerlei snoeren aan mij vast gemaakt na enige vragen gesteld te hebben bleek ik een bloedsuiker waarde gehad te hebben van 0,25 mmol/liter en een hartslag van 30 hierdoor gingen bij de ambulance broeders allerlei bellen rinkelen ik heb toen een middel toegediend gekregen zodat mijn hartslag weer omhoog ging. Omdat ik buitenbewustzijn was hebben ze mij niet kunnen vragen of ik diabeet was tevens had ik mijn spullen niet bij mij dom dom. Maar goed mijn vraag hierbij is dus kan zo een lage bloedsuikerwaarde leiden tot bradycardie. En wat zijn de gevolgen hiervan dat ik dit heb gehad? Zijn er ook nog dingen die ik zou moeten doen bijvoorbeeld naar een cardioloog of zoiets? Vriendelijke groet Martin
kimberley pex
14 september 2016Met deze extreme hittegolven (die ieder jaar heftiger worden) moet je extra op je hartslag letten. Die zakt bij extreme hitte. ’t Lichaam is finaal uit balans. Natrium en kalium en meerdere mineralen aanvullen, letten op de bloedsuiker, die kan ook zakken. En de schildklier maakt overuren om alles in balans te houden. Nee, dit weer is niet gezond. En ’t wordt nog warmer… ieder jaar weer.
Reinier
8 oktober 2016Aanvankelijk deed ik nooit aan sport. Sinds bijna drie maanden doe ik twee a drie keer per week hardlopen. Ik liep deze week 10 km onder 53 minuten met 160-170 bpm (mijn max is 185). Tevreden over. Alleen: mijn hartslag in rust blijkt nu 41-45 te zijn. Ik meet pas sinds kort. Dit wijkt erg af van normaal. Kan dit door drie maanden intensieve duursport komen? En/of moet ik dit laten onderzoeken? Ik heb verder geen last van borstpijn, duizeligheid, flauwte. Man 34 jaar, 2 meter, 100 kg.
A.W.
5 september 2016Mijn man (30) is vorige week midden in de nacht wakker geworden van enorme pijn op de borst en rug, hij was benauwd en deze klachten hebben ruim een uur aangehouden. Hij wou mij niet ongerust maken en heeft mij daarom niet wakker gemaakt en is vervolgens de volgende ochtend ondanks nog een benauwd gevoel naar werk vertrokken. Na een aantal uur op werk belde hij en vertelde dat het hem niet lekker zat en wat er die afgelopen nacht was gebeurd. Hij voelde zich nog niet goed en wou toch naar een arts. Daar zijn we heen gegaan en die stuurde ons meteen Door naar de eerste harthulp. De artsen daar dachten in eerste instantie aan een infarct maar bloedonderzoek wees aan dat het geen infarct was. Nadat de cardioloog onderzoek had gedaan en enig overleg met collega’s heeft gehad besloten ze hem te behandelen als een patiënt met een ontstoken hartzak. De hartslag van mijn man is in rust 40/42 wat enorm laag is voor iemand die niet sport. Mijn vraag is als volgt: Moet ik meer onderzoek eisen aangezien ze niet zeker wisten of het überhaupt een ontstoken hartzak is? Of rustig afwachten? Mijn man en ik doen geen oog dicht en dat is niet vol te houden we hebben namelijk ook een zoon van 7 jaar. Ik ben bang aangezien er in de familie veel hartkwalen voorkomen dat we ons te makkelijk hebben laten afschepen naar huis.
RW
17 november 2016Nooit afwachten. Probeer een afspraak met de cardioloog te maken en vraag een hartkatherisatie aan. Er kan een vernauwing in de kransslagader zitten.
Tilly
23 augustus 2016In oktober 2015 was de FT4 14,1. De FT3 is niet gecontroleerd.
Paul
23 augustus 2016Was destijds ook al sprake van bradycardie? Iemands FT4 hoort in principe tussen de 8 en 26 pmol/l te zitten, dus daar is op het oog niets mis mee… Maar dat je schildklier een jaartje geleden nog goed werkte, wil niet per se zeggen dat hij nu nog steeds topfit is. Behalve een traag werkende schildklier zijn er natuurlijk nog mee mogelijke oorzaken van een lage hartslagfrequentie, deze staan grotendeels vermeld in het artikel hierboven. Zijn deze allemaal reeds uitgesloten?
Tilly
23 augustus 2016Niet eerder bradycardie gehad. Heb mij een paar keer niet zo lekker gevoeld, d.w.z. merkte dat mijn hartslag veranderde tijdens lopen met mijn hond. Ik hoor altijd mijn bloedstroom en dus mijn hartritme. Maar dat ging weer over. Was heel fit. Nu herstelt het zich niet spontaan. Ik voel me een kneus. Kan nauwelijks nog de trap op. Wat kan dit zijn?
Tilly
27 augustus 201627-8-2016 Heftige week, ben op 25-8 geïmplanteerd met een pacemaker. Sinusknoop was in orde, maar een 1e of 2e graads (?) AV beperking. Ben weer thuis maar zeer beperkt in mijn activiteiten vanwege de ingreep gedurende 6-8 weken. Maar dat gaat weer voorbij.
Tilly
23 augustus 2016Na mijn boezemfibrilleren in oktober 2015 heb ik een orthomoleculair arts geraadpleegd. Zij hield het ondanks normale TSH-waarden op bijnierinsufficiëntie en heeft daarvoor behandeling voorgesteld. In ieder geval is na nog een keer een heel kortdurende tachycardie geen boezemfibrilleren meer opgetreden. Nu dus bradycardie. Wel regelmatige hartslag, maar te laag. Mijn bloeddruk was zojuist 147/68/44. Morgen nieuwe afspraak bij cardiologie. Hen tot nu toe geen medicijnen gebruikt. Wel supplementen, waaronder Ubiquinol, Alcarnitine, R-alfaliponzuur en vitamine D3 en nog een paar andere. Geloof ik al vermeld in vorige post. Dank voor de aandacht.
Tilly
23 augustus 2016Mijn schildklierwaarden zijn normaal volgens de reguliere norm TSH 1.3.
Paul
23 augustus 2016Iemands TSH-waarde is slechts een indicator (die er naar mijn ondeskundige mening in jouw geval overigens prima uitziet). Ik neem aan dat je FT4 en (F)T3 nooit zijn gecontroleerd?
Tillyl
19 augustus 2016Ik ben een vrouw van 78 jaar. Heb nu af en toe last van bradycardie. Voel me dan toch niet zo echt lekker. In rust was mijn hartslag straks 52 bpm. laatst 47 bpm. Herstelde zich wel weer naar normaal. Ben vorig jaar op de hart/longfunctie opgenomen geweest voor boezemfibrilleren. Geen cardioversie nodig geweest. Ben pasgeleden bij de cardioloog voor controle geweest. Hoef geen vervolgafspraak te maken, dus terug naar de huisarts. Gebruik geen medicijnen en ben slank van postuur. Beweeg ruimschoots. Tweemaal per week naar seniorenfitness (flink intensief) en loop dagelijks met mijn hond. Onderhoud zelf ruime woning en tuin. Nooit gerookt, geen alcohol, geen koffie. Normaal is mijn hartslag tussen de 62 en 77. Waarom nu zo maar zo laag? Ejectiefractie is hoger dan 50%, krachtige hartslag volgens cardioloog. Mijn bloeddruk controleer ik zelf regelmatig. Begint meestal een beetje hoog maar daalt dan naar goede waarden (136/83). Vraag mij af of ik toch nog om een holter ga vragen voor mijn geruststelling. Het laatste ECG was goed. Graag uw advies.
Paul
21 augustus 2016Is je schildklierfunctie al eens gecontroleerd?
Bella
11 augustus 2016Hoi, Ik heb een hartslag van ongeveer 52 slagen per minuut in rust ik heb af en toe last van duizeligheid en soms pijn op de borst al is dat altijd van korte duur. Na het sporten heb ik vaak hoofdpijn en voel ik mij de hele dag moe. Is er een verband? Groetjes, Bella
Bella
15 augustus 2016Dat is eng. Ik ben ook Bella 39 en weet sinds 11 augustus dat ik in slaap inderdaad ook 53 bpm heb. Ik heb ook slaapapneu… Wat nu? Is het gevaarlijk?
Bella
15 augustus 2016P.S. Ook last van hartkloppingen, maar werd door huisarts afgeschreven op hyperventilatie, maar volgens mij heb ik dat helemaal niet…
Gerda
7 augustus 2016Hoi. Ik ben 5 weken geleden bevallen van een gezonde 10-ponder. Tijdens de zwangerschap veel hartkloppingen en snelle hartslag. In rust meestal 100 bpm. Nu is t alleen helemaal veranderd en gaat hij 56 bpm in rust. Ik vind dit ook weer eng. Is dit normaal? Heb 4 weken geleden hartfilmpje gehad vanwege baarmoederontsteking en rare hartslag Door de koorts. Hij ging toen in rust 120 bpm maar was niks aan de hand. Hoe kan hij nu zo traag gaan en moet ik hier iets mee? Ben erdoor geobsedeerd om eerlijk te zijn…
Paul
8 augustus 2016Zowel de lichaamstemperatuur / kerntemperatuur als de hartslagfrequentie kunnen worden beïnvloed door de schildklier. En schildklierproblemen doen zich maar al te vaak tijdens of na een zwangerschap voor… Persoonlijk zou ik dan ook allereerst je TSH en FT4 laten controleren om een schildklierprobleem te laten uitsluiten… Heel veel sterkte ermee!
SANDRA
5 augustus 2016Reeds maanden heb ik pijn bij het ademen ter hoogte van mijn schildklier. Ik heb een te snel werkende schildklier en neem L-Thyroxine 0,25 mcg/dag. De klachten nemen toe inmiddels. Heb een druk ter hoogte van de schildklier en die is ook voelbaar in mijn hoofd. Ik heb ook het gevoel dat ik een tekort aan zuurstof krijg en mijn ademhaling soms gewoon te traag is. Wat mij een beetje paniekreactie bezorgt vanwege een verstikkingsgevoel. Mijn hartslag is tussen de 45 en 55 slagen per minuut. Wat moet ik hiermee? Terug naar de endocrinoloog?
Paul
6 augustus 2016Dit zou kunnen duiden op een schildklierontsteking en/of struma, al dan niet verband houdende met een auto-immuunschildklieraandoening zoals Gravers of Hashimoto. Levothyroxine wordt overigens voorgeschreven bij een traag werkende schildklier en overdosering kan de oorzaak zijn van klachten / symptomen die overeenkomen met een snel werkende schildklier… Persoonlijk zou ik inderdaad contact opnemen met je huisarts of internist-endocrinoloog om meer duidelijkheid te krijgen… Sterkte!
kimberley pex
6 augustus 2016Beste Sandra. Helemaal niet fijn wat je meemaakt. Bij snel werkende schildklier thyroxine ??? Als ik me niet vergis is dat net voor trage , hypo. Laat snel een echo maken, ik had groeiende schildkliercystes, onschuldig maar wel vreselijk om mee te leven. Ga naar de huisarts of de endocrinoloog ! Blijf hier niet mee lopen. Je weet misschien dat voor bijna alles een oplossing is. Héél veel sterkte toegewenst, groeten van Kim.
Wichert
4 augustus 2016Mijn hartslag ligt rond de 42-46 in rust. Men is ruim een jaar op zoek geweest naar de oorzaak van mijn kortademigheid en vermoeidheid. Tijdens onderzoeken door de cardioloog bleek dat ik een ietwat vergroot hartvolume heb, een ietwat vergrote linker hartboezem en een ietwat kleine linkerlong. Op zichzelf wel binnen de grens van ‘normaal’, vocht in de voeten en ‘oh ja, je hebt ook een geleidestoornis, maar daar kunnen we niets mee, over twee jaar controle’ aldus de cardioloog (in opleiding). Ook bleek er bij mij een apneu te zijn waardoor ik nu bijna 11 maanden met een kapje slaap. Mijn conditie is wel behoorlijk verbeterd t.o.v. een jaar geleden, maar ik voel me nog steeds enorm moe. In mijn familie komen hart- en vaatziektes voor, bij mij wees een MRI-scan uit dat er geen verstoppingen of verkalking aan de orde was. Wel een te kleine knijpkracht van het hart, maar ook weer aan de onderkant van ‘normaal’. Dus alles schijnbaar binnen de grenzen, maar de klachten blijven. En bij de lage hartslag haalt men de schouders op, ‘dat zegt nog niet zo veel’ zei de cardioloog. Je zou er ‘moe’ van worden, maar wat moet je ermee? Groet, Wichert
antonia a van dam- de leuw
2 augustus 2016na een paar dagen verhoogde bloeddruk is een lage hartslag gebleven. ik slik fosinopril 20mg en amlodipine 5mg. heb diabetes. ik vraag me af of ik naar een dokter moet met die trage hartslag? ik ben 80 jaar
Greet
25 juli 2016Heb ook trage hartslag (circa 48). Ben paar x geopereerd en op uitslaapkamer zakt hij soms onder de 40. Er wordt meestal vreemd op gereageerd: is het apparaat waar ik aan lig kapot??? Nee, ik zak gewoon weg en er moet ingegrepen worden. Ik kan nauwelijks wat zeggen en vind dit heel angstig. Bij de laatste 2x is mijn (volwassen) dochter bij het “uitslapen” geweest. Mijn vraag of dit soms weinig voorkomt werd bevestigend beantwoord. Wat moet ik doen als ik bijvoorbeeld onverwacht (in het buitenland?) in het ziekenhuis terechtkom??? Ik ben gezond en 66 jaar.
Anne
7 november 2016Mijn moeder is ook 2x weggezakt in de uitslaapkamer. Blijkt dat zij fout reageert op morfine.
erik
24 juli 2016Ik ben een man van 46. Altijd veel gesport (voetbal, wielrennen, hardlopen) en heb een lage hartslag. In rust van ongeveer 50 en als ik flink aan het sporten ben hooguit 140. Ik heb nu twee maal meegemaakt dat ik na het sporten thuiskwam en direct zeer benauwd werd. Gevoel van benauwdheid kwam uit de longen. Doodeng en dacht dat direct het ergste. Ik eet gezond. Wel zweet ik erg snel. Wie kan mij hiermee helpen. longfunctietest gaf goed resultaat dus astma etc. zal het niet zijn…
Paul
25 juli 2016Beste Erik, Hopelijk heb je iets aan de informatie in en onder dit artikel over kortademigheid, benauwdheid en zuurstofgebrek… Groeten, Paul
Marjolein
24 juli 2016Hoi Paul, In mijn kraamweek na de bevalling is mijn hartslag tussen de 40 en de 54 bpm. Is deze vorm van bradycardie normaal na een bevalling / zwangerschap?
Paul
25 juli 2016Beste Marjolein, Een trage hartslag na zwangerschap en bevalling komt veelvuldig voor, maar dat betekent niet per definitie dat het normaal is. Dit is immers volkomen afhankelijk van de daadwerkelijke onderliggende oorzaak van de vertraagde hartslagfrequentie. Zo kan bradycardie na de bevalling te maken hebben met een traag werkende schildklier (postpartale hypothyreoïdie / postnatale schildklierfunctiestoornis), het terug op hun plek geraken van de darmen, veranderingen in de bloeddruk, et cetera. Het feit dat je zwanger was en bent bevallen, is op zichzelf dus niet een op zichzelf staande factor waar je duidelijke standpunten en conclusies aan kunt verbinden. Voor meer duidelijkheid zul je dus alsnog bepaalde oorzaken moeten laten uitsluiten door een arts. Heel veel sterkte toegewenst en heel veel geluk met je zoon / dochter! Groeten, Paul
Stefan
12 juli 2016Mijn hartslag zit nu op 56 BPM. Ik eet niet erg gezond en beweeg ook weinig en heb vaak last van hoofdpijn. Ook heb ik regelmatig erg last van de spieren bij m’n nek en schouders die beginnen op een gegeven moment gewoon echt pijn te doen. Ik ben 187cm lang en weeg 88kg en ben 27 jaar. Wat denken jullie? Toch maar naar de huisarts om te laten controleren?
Annie
25 juni 2016Beste Paul ik lees hier dat een vertraagde hartslag mogelijk te wijten is aan een probleem met de schildklier. Wat is nu een goede waarden van die TSH deze is bij mij 0,34 en in de samenvatting van het bloedonderzoek staat thyroidfunctiestoornis onwaarschijnlijk. Ik heb namelijk een verlaagde hartslag en er is sprake van een pacemaker.
Paul
26 juni 2016Ja, een trage hartslag c.q. lage hartslagfrequentie kan inderdaad het gevolg zijn van een trage schildklierwerking c.q. tekort aan schildklierhormonen. Bij een TSH-waarde van 0,34 mE/l is de kans op een traag werkende schildklier echter zeer gering. Voor de absolute zekerheid zou je je FT4 en FT3 eens kunnen laten controleren…
Patrick
22 juni 2016Sinds een jaar zit ik niet lekker in mijn vel. Het begon in juli 2015. Ik werd heel licht en zweverig tijden het uitlaten van mijn hond en eenmaal thuis druk op me borst links ter hoogte schouder. Ik helemaal in paniek dokterspost gebeld en ik dacht echt het is afgelopen. Dokter kon niks vinden hart en longen kon ze niets vreemd ontdekken. Na 2 maanden begon het weer ik was aan het werk en raakte wee in paniek. Naar de huisarts geweest hart long en zuurstof controle was niks mis mee. Voor de zekerheid een bloedonderzoek ook daar geen vreemde waardes te zien. 3 maanden later begint het weer nu ook een doof en tintelend gevoel linker arm en hand. Weer huisarts en konden weer niets vreemd ontdekken en om mij gerust te stellen doorgestuurd naar cardioloog. Hartfilmpje inspanningstest hart en long foto’s alles was goed. 4 maanden later en ja hoor gaan we weer en mij arts denkt aan angstaanvallen / paniekaanvallen. Afspraak gemaakt bij POH GGZ en die vermoed een paniekstoornis (al kan ik me hierin helemaal niet vinden) en 20 juli afspraak bij psycholoog. En nu is het alsof mij hele lichaam met elke hartslag mee klopt. Iemand hier ervaring mee?
Berjan
6 augustus 2016Beste Patrick, Ja daar heb ik ervaring mee. Ik heb hetzelfde en het heet hyperventilatie. Hoe meer je je verzet, des te erger het wordt. Ik ben hier al sinds 2008 mee bezig en vooral als je je mentaal druk maakt, komt het in vlagen naar voren. Tip: je gaat er niet dood aan en het gaat weer over en je houdt er niets aan over. Zeg dit tegen jezelf tijdens een aanval en je zult zien dat het beter gaat. En dat mee kloppen heb ik ook. Mijn hartslag ligt in rust op 55 en ook dat is geen probleem. Des te minder zorgen des te minder hyper. Ben benieuwd wat je psycholoog heeft gezegd (mensendieck, haptonomie, mindfulness of fysiotherapie)…
Chantal
19 mei 2016Iets meer dan een halfjaar geleden werd ik na een hartfilm meegenomen naar het ziekenhuis. Ik had pijn op de borst, heel erg benauwd, duizelig en uitstraling naar mijn onderrug. Ik had ooit gehoord, dat uitstraling naar kon duiden op hartinfarct, dus vandaar huisarts gebeld. Met hartslag van ongeveer 157 naar ziekenhuis. Na medicatie en stroomstoten nog steeds niet goed gedaald. Kreeg bloedverdunners en bètablokker medicatie, Dit hielp goed. Na de fiets test enkele maanden later, was mijn hartslag te laag en medicatie bètablokker verlaagd. Iets meer dan een maand terug naar aanleiding van holterkastje moest ik stoppen met bètablokkers. Ik dacht nou zal het wel niet meer nodig zijn. Ook al 3 maanden geen verhoogde hartslag gehad. Zes weken geleden gestopt dus met bètablokker. 10 dagen later kreeg ik heel erge pijn op de borst alsof er een reuze steen op lag. Deze pijn bleef aanhouden, dus huisarts gebeld… weer hartfilm hartslag goed wel wat laag. Weer naar ziekenhuis met hartslag tussen 49 – 56 ongeveer en in de nacht tussen 36 – 45 ongeveer. Volgens ziekenhuis goede hartslag konden niets in bloed vinden van zuurstofgebrek. Dus volgende dag zonder pijn weer naar huis met nieuwe afspraak fietstest. Sindsdien elke drie dagen last van hoge hartslag rond 155 of heel erg schommelende hartslag boven 100 dan weer onder 100. De vierde keer was ik het zat hondsberoerd… pijn borst, misselijk, pijn tussen schouders, onderrug en benauwd. Naar dokterswacht in ziekenhuis. Konden hartslag niet meten te hoog weer hartfilm op hartbewaking. Schommelende hartslag 185 – 160. Zes dagen in ziekenhuis, verschillende medicatie gehad, maar hartslag werd te laag. Bleek dat dat ook met eerdere bètablokker uit holteronderzoek was gebleken. Mijn hartslag is tussen 55 – 63 meestal… snap er niets van. Vorige keer toen Hij tussen 49 – 56 was, was het goed. Het woord pacemaker is gevallen denken ze over. Nu weer thuis met nieuwe medicatie… drama, blijf hoge hartslag en schommelende hartslag en lage hartslag houden onder de 55. Nu weer over ablatie gesproken door huisarts, na overleg met cardioloog. Nu weer bijna 2 weken thuis elke twee dagen last van hartritmestoornissen gehad. Wanneer is de hartslag nou te laag… bij 62 of lager last van pijn op de borst, benauwd, zweetuitbraken en pijn onderrug?
Anton
21 mei 2016Het is of ik mij zelf hoor praten als ik jou verslag lees, het lastigste van dit alles vindt ik die vreselijke vermoeidheid en die duizelingen, ik heb dit eigenlijk gekregen nadat mijn hart steeds op hol sloeg en ik sotalol 80mg 2x daags kreeg voorgeschreven, mijn hartslag is in rust 43. Als ik de medicatie verminder slaat de boel weer op hol, heb al het een en ander gelezen over ablatie maar dat schijnt ook niet zaligmakend te zijn. En dan nog even wanneer is een hartslag te hoog of te laag, volgens mij moet je gewoon naar je lichaam luisteren zolang je je zelf goed voelt laat het hart dan maar zijn gang gaan maar normaal is rond de 70.
Melle elsinga
17 mei 2016Heb op jullie site e.e.a. gelezen. Ik ben al poos bekend met Hypertensie met mogelijke vaatschade. Mogelijke vernauwing een of meer vaten. Over Pompfunctie hart is cardioloog niet tevreden. Ritmestoornis komt omdat hartslag te laag is (beneden 56) en bloeddruk te hoog (meestal 150 x 85 of 140 x 90). Daardoor soms moe, misselijk gevoel ter hoogte borstbeen en duizelig. Voorlopig komende week nog thuis. Afgelopen week weer in ziekenhuis voor onderzoeken geweest, dan thuis. Komende week ook nog 2x ziekenhuis en voor uitslagen. Uit bloedonderzoek komen geen afwijkingen naar voren. Tweede keer binnen een week hart op hol, gaat niet in koude kleren zitten. Dus dan maar weer ritje SEH, 112 bellen mocht ook. Hopen dat ze snel vinden wat ze kunnen betekenen. Stukje naar auto lopen of trap op al hijgen als ouwe vent van 90 ???? terwijl ik pas 61 ben geworden. Medicijnen aanpassen zou moeilijk zijn vanwege combi (bloeddrukverlagers, bloedverdunners en tabletten om hartslag te reguleren).
Willem
6 april 2016Heb het e.e.a. gelezen over een te lage hartslag. Ben af en toe een beetje zweverig in m’n hoofd. Net m’n hartslag gemeten, gewoon overdag staat het op 38. Vind ik vrij laag, meestal is het tussen de 40 en 46 bij weinig inspanning. Voel me verder niet eens zo vermoeid, kan wel moeilijk aandacht vasthouden. Een sporthart lijkt mij in mijn situatie niet echt van toepassing, loop maar 2x per week 15 minuten hard. Heb wel chronische Lyme gehad die een beetje op de hartspier zat en bovendien heb ik een te traag werkende schildklier, maar hier slik ik al jaren Thyrax voor. Heeft er iemand tips om mijn hartslag blijvend te verhogen? Heb ik te weinig stress?
Angelique
29 maart 2016Herkend iemand zich in het volgende ik heb een maand geleden mogelijk iets meegemaakt aan het hart maar pas 5 dagen later na ziekenhuis geweest waar ze dachten ik een infarct kreeg bloedonderzoek zag de stof niet 2 keer bloed nagekeken had de eerste weken 122 slagen per minuut nu 64 soms 59 BPM ben net maand 40 os dit normaal?
Gert
18 april 2016Ik heb momenteel ook zoiets. 2 weken hartslag constant van 120. Nu gezakt naar 60. Oorzaak bij mij schildklier. Een virus heeft de schildklier platgegooid en daardoor werden er te veel schildklierhormonen aangemaakt. Dit veroorzaakte de hoge hartslag. Schildklier is nu van slag en maakt te weinig hormonen aan waardoor de hartslag juist aan de lage kant is. Ben bij de internist en krijg hiervoor waarschijnlijk een half jaar medicijnen. Dan stoppen met medicijnen en meestal pakt de schildklier het dan weer op…
aurora
25 maart 2016Ik ben pas 19, vrouwelijk, sportte normaal, maar tegenwoordig bijna niet meer. Nu had ik al een lage Hartslag, 55 BPM, maar nu ik 3 maanden in Frankrijk zit, is deze 48/49, en eigenlijk maak ik me er wel zorgen om. Ben bekend met astma, bronchitis en een vitamine B12- en vitamine D-tekort, help!!!
Paul
27 maart 2016Beste Aurora, Zijn je schildklierwaarden (in eerste instantie TSH en FT4) al eens gecontroleerd? Een verlaagde hartslagfrequentie (bradycardie) is namelijk maar al te vaak het gevolg van een traag werkende schildklier (hypothyreoïdie). En een tekort aan vitamine D en vitamine B12 komt extreem vaak voor onder hypothyreoïdiepatiënten… Sterkte! Groeten, Paul
kimberley pex
1 maart 2016Schildklier!!! Als je te weinig s.k. hormoon in je lichaam hebt kun je aan een hartstilstand sterven. Mijn hartslag werd steeds langzamer, totdat ik het opeens weer herkende; de schildklier. Ik heb nog maar de helft, en de Euthyrox instelling was al 2 jaar niet meer gecontroleerd. Ik zat al blijkbaar op laag normaal, maar nu was ’t helemaal drama. Laat dus je schildklierhormoon nakijken!
laurens
14 februari 2016mijn hartslag in rust is 45, ik moet elke ochtend minimaal een half uur rennen om me prettig te voelen. hierbij komt veel slijm vrij, wat anders rond mijn ogen blijft zitten en wat je erg moe maakt. dus elke dag lopen is hardlopen mijn medicijn. zijn er meer mensen met deze oplossing? ik vermoed zelf dat het rennen vooral mijn darmen activeert.
Bibi
18 februari 2016Helemaal herkenbaar, al heel mijn leven erg bewegelijk, voel me prettig als ik beweeg, nog lekkerder als ik hardloop. :) Hartslag nu 55 (na drie bakjes koffie), leeftijd 42 jaar.
Ellen
9 juni 2016Hallo Willem, heel herkenbaar zelfs het slijmgedeelte, ik heb nooit het verband gelegd met mijn trage hartslag (41 in rust). Weet jij hoe dit komt? Ik fiets elke morgen een dik halfuur.
Daphne de Bruijn
30 november 2015Mijn vader kan geen pacemaker krijgen omdat hem is verteld dat hij een te zwakke hartimpuls heeft. Kan iemand mij uitleggen hoe dit zit?
kees
24 november 2015Mijn vraag ik ben 54 jaar en heb een hartslag van 53 slagen avond en overdag mijn bloeddruk overdag 60 110 in de avond 70 130 ik sport drie keer in de week twee uurtjes. daarna ben een half uurtje moe en dan is het over. In de avond heb ik moeite met in slaap komen want voel me erg fit en heb geen slaap nog .ik gebruik geen suiker meer en drink twee koffie in de ochtend. Maar onvermoeibaar mijn vrouw zegt je lijkt wel een robot. Ik ben in het ziekenhuis geweest en heb alles laten controleren en alles was goed een hart van een locomotief zijden ze. Is dit alles normaal op mijn leeftijd? Omdat ik lees over te laag hart slag en mensen moe zijn. Ik ben nooit duizelig en moe. Graag verneem ik een antwoordt.
Paul
24 november 2015Een trage hartslag hoeft niet per se slecht te zijn. Het gaat erom dat het aantal hartslagen dat iemand heeft toereikend is om voldoende zuurstofrijk bloed naar de cellen en weefsels te pompen. Hoe sterker en efficiënter je hartspier, des te minder hartslagen hiervoor nodig zijn.
Sven
18 november 2015Ik loop al ruim 3 jaar met vermoeidheidsklachten. In het ziekenhuis binnenste buiten gekeerd, bloed nagekeken etc. Kwam niets anders uit dan lichte vorm van Apneu en burn-outverschijnselen. Klachten blijven bestaan, ben blijven zoeken en ben o.a. in het CVS-centrum terecht gekomen; door de kanteltafeltest kwam men erachter dat mijn hartslag niet omhoog gaat bij minimale inspanning. Dat is raar. Na geringe inspanning bijv. wandelen voel ik me vaak niet lekker; raar weeïg gevoel in mijn hoofd en daarnaast dagelijks blijvende extreme vermoeidheid. Ik herstel niet na (lage) inspanning. Volgens de arts komt er geen seintje uit mijn hoofd naar mijn hart om harder te gaan werken. Dit zou ook nog het gevolg kunnen zijn van een fietsongeluk dat ik heb opgelopen in 2005? In februari 2016 krijg ik wederom een slaaponderzoek of de problemen toch het gevolg zijn van apneu. Tegen de apneu heb ik een beugel ’s nachts, maar dat helpt misschien toch niet afdoende. Of is er toch iets anders aan de hand??? Zijn er mensen met soortgelijke problemen???
Paul
20 november 2015Je geeft aan dat je bloed is nagekeken. Hoe waren je bloedwaarden v.w.b. schildklier (TSH en FT4), vitamine D, vitamine B12 en ijzer?
jongeren
30 oktober 2015Beste, Ik ben 17 jaar en heb vaak last van licht in mijn hoofd, vermoeid en angst. Begin dit jaar heb ik 2 ECG’s gehad en daar was niks op te zien, pas heb ik een 24-uurs holterkastje gehad en daar was op te zien dat het hart af en toe te langzaam klopt. Ik ben doorverwezen naar een cardioloog en moet daar nog een traject beginnen. Ik voel me elke dag slap en moe en word erg beperkt in mijn dagelijks leven. Ik voetbal en fitness, dus ik sport genoeg en let ook zeker op mijn levensstijl. Ik hoop dat iemand antwoord kan geven want het is toch wel eng als je dit hebt op je 17e. Groetjes!
Rachelle
10 september 2015Ik heb soms ineens last van een vreselijk ellendig gevoel… misselijk, wazig zien, duizelig, opgeblazen buik… Dacht aan te lage bloeddruk, dus gemeten en nee, juist te hoog 160/101 met een lage BPM van 52. Nu is mijn vraag, moet ik dan juist gaan liggen… of juist bewegen…? Het voelt eerst alsof ik een soort kater heb, terwijl ik geen druppel drink. Gebruik wel medicatie voor o.a. hoge bloeddruk en trage schildklier. Verder veel pijnstillers en heb een ESES: Electric Static Epileptics in Slowsleep (of CSWS: Continuous Slow Waves during Sleep). Ik ben al bij de huisarts geweest, die zegt maak je geen zorgen, je hebt in ieder geval geen TIA… De neuroloog zei BPPD (Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid)… niets aan te doen, behalve oefeningen die ik i.v.m. de elektroden in mijn nek niet mag doen (i.v.m. die ESES). Wat nu? De cardioloog? Mijn moeder had last van hartfalen en mijn dochter heeft op haar 29e een pacemaker gekregen. Maak me toch best zorgen, alleen is mijn huisarts niet zo… snel zal ik maar zeggen.
Paul
14 september 2015De symptomen die je beschrijft passen zowel bij epilepsie als bij schildklierproblemen als bij tal van andere aandoeningen. Het is dan ook heel lastig om de exacte oorzaak van een te trage hartslag, misselijkheid, draaiduizeligheid en wazig zien aan te wijzen… Doen de klachten zich op specifieke momenten voor? Bijvoorbeeld vlak voor of vlak na het innemen van medicatie, vlak voor of na het slapen, eten, werken, rusten, opstaan, et cetera?
lia
13 februari 2016Hoi, ik heb exact dezelfde klachten. Ben regelmatig opgehaald door een ambulance. En steeds weer is alles goed en worden de klachten gelinkt aan trage schildklier, waar ik al meer da 30 jaar mee loop te kampen. Sterkte en succes!
Jeremy
1 september 2015Ik ben een jongen van 20 jaar. Ik heb diabetes type 1 en vraag me af wat dat voor invloed heeft op mijn hartslag. Op dit moment lig in in bed met een bloedsuikerspiegel van 16… Mijn hartslag is ook abnormaal traag: 46 slagen per minuut. De nachten ervoor heb ik 2 keer slecht geslapen. Ik vraag me af wat de verbanden zijn. In vind deze lage hartslag van 46 erg eng. Ik vraag me af of deze hartslag normaal is… Wat weten/denken jullie?
Paul
2 september 2015Ik ben GEEN arts, dus ik weet er absoluut niet het fijne van, maar er zijn in elk geval verregaande verbanden aangetoond tussen diabetes enerzijds en hartritme/hartslagfrequentie anderzijds. Er bestaat zelfs zoiets als diabetes-geïnduceerde bradycardie. Er zijn aanwijzingen dat supplementen het aminozuur carnitine (zoals L-carinitine-supplementen) hierbij kunnen helpen, maar dit zou je met je artsen moeten bespreken. Er zijn zelfs nieuwe aanwijzingen dat iemands hartslagfrequentie en hartritme een sterke aanwijzing kunnen zijn voor de kans op diabetes… (bron + bron + bron)
Stef
18 augustus 2015Hallo, Sinds ongeveer 1 jaar ga ik regelmatig lopen (tussen de 5 en 10 km). Sinds enkele weken gebruik ik een hartslagmeter. Tijdens de eerste kilometers loopt mijn hartslag op tot +/- 150, maar na een tijdje valt die terug tot +/- 40. Dit patroon herhaalt zich enkele keren tijden het lopen. Ik dacht eerst dat er iets mis was met de hartslagmeter en heb eens een test gedaan in een fitnesszaal op een crosstrainer met ingebouwde hartslagmeter. Het resultaat was exact hetzelfde. Is dit normaal? Is een hartslagfrequentie van 40 tijdens het sporten niet extreem laag (ik ben een man van 46 jaar)? Alvast bedankt, Stef
Paul
19 augustus 2015Aanzienlijke fluctuaties/schommelingen in de hartslagfrequentie tijdens het sporten, duiden in veruit de meeste gevallen op een defecte hartslagmeter. Maar aangezien je verschillende hartslagmonitors hebt geprobeerd, is de kans op technische mankementen vrij gering… Als je hand-held hartslagmeters gebruikt, kan een sterk schommelende hartslag overigens ook te maken hebben met de hoeveelheid zweet (waar elektrolyten in zitten) op je handen. Droge handen geven soms een totaal andere hartslagfrequentie dan bezwete handen. Probeer sowieso eerst eens je hartritme met je vinger in je nek bij te houden, om te zien of de hartslagmeters wel echt goed werken… Mocht je inderdaad sterke schommelingen/fluctuaties in de sporthartslag ervaren, dan zou ik persoonlijk een cardioloog raadplegen. Zolang je geen benauwdheid, duizeligheid, kortademigheid of andere klachten ervaart, hoeft er niet per definitie sprake te zijn van een kwalijke hartritmestoornis, maar dat KAN wel. Het pieken en dalen van de hartslag tijdens lichamelijke inspanning is in elk geval niet gebruikelijk. Heel veel sterkte ermee!
Henk
17 november 2015Beste Stef, Ik lees net jouw verhaal over jouw hartslag. ALs je niet sport is dan jouw hartslag ook laag…? Ik heb namelijk als ik niet sport een lage hartslag c.a. 40-45. En bij sporten klimt deze ook aardig op rond de 150 afhankelijk van de inspanning! Ik voel mij overdag (bij geen inspanning) niet duizelig. Ik sport overigens wel meerdere keren per week. M.v.gr. Henk
Peter V
22 juli 2015Hoi, De laatste tijd ben ik rond 15 uur heel moe en wil ik slapen. Ik sport 3x in de week. Loop per week ongeveer tussen de 15 en 30 km. Mijn waardes zijn altijd wel vrij laag geweest 113-65/52 in de ochtend. Ben een man van 53 jaar en gewicht 78 kg, 182 groot. Gistermiddag was ik weer moe en dacht ik meet mijn bloeddruk waardes: 112-62//45! Ik schrok hiervan. Merkte het met autorijden dat ik niet geconcentreerd was en slingerde! Had de hele dag gewerkt, ochtend broodontbijt, lunch en in de middag een banaan. Zit er een verband tussen de twee: moe en hartslag. Belangrijker wat kan ik doen?
Matthijs
17 juli 2015Hoewel ik normaal op ongeveer 50 hartslagen per minuut zit, meet ik vanavond slechts 31 slagen per minuut. Verder nergens last van. Moet ik me zorgen maken?
merei
13 juli 2015Beste, Ik ben een vrouw van 41, 2/3x per week hardlopen. Nu ben ik een aantal keer na het hardlopen niet lekker geworden. Afgelopen zaterdag heeft dit weer plaatsgevonden. 112 is voor mij gebeld, ambulance geweest en 24 uur opgenomen geweest op de afdeling cardiologie. In het afgelopen jaar heb ik dit 5 keer gehad, en de laatste keer was de heftigste aanval. De ambulancebroeders constateerden dat de sinusknoop geen prikkels afgaf. Verschijnselen: ontlasting, tintelende handen en voeten, het idee dat mijn lichaam kookt, braakneigingen, dit duurt ongeveer een uur… Alles is al onderzocht: bloed, hartfilmpje, echo, fietstest. Maar er komt niets uit. Tijdens mijn opname blijkt dus dat mijn hartslag in rust 40 bpm is, en als ik slaap 33 bpm. Verder is er tijdens die opname niets bijzonders gezien. Heeft u enig idee wat dit zou kunnen zijn?
Paul
14 juli 2015Deze indicatie staat volgens mij ook wel bekend als ‘sick sinus syndroom‘ (SSS). De onderliggende oorzaak van een ontregelde sinusknoop is soms te vinden in ouderdom, medicatie of schildklierproblematiek, maar vaak blijft de aanleiding onbekend. Ben je ook onderzocht door een neuroloog, want veel van je klachten vertonen raakvlakken en overlappingen met neurologische klachten. Een niet al te ‘klassieke’ vorm van epilepsie zou bijvoorbeeld ook tot de mogelijkheden kunnen behoren… Ik ben overigens GEEN arts; ik probeer enkel met je mee te denken… Heeft je cardioloog überhaupt vervolgonderzoek ingepland?
Cynthia
25 juni 2015Heeft iemand een idee hoe bradycardie je hartslagwaarden beïnvloedt tijdens het sporten? Ik (29 jaar, vrouw, gezonde toestand, in rust hartslag van 40 bpm). Merk dat ik met hardlopen het lastig vind om de juiste intensiteit te vinden. Ik zou bijvoorbeeld op 70% hartslagfrequentie een hartslag van 137 moeten hebben, maar bij een voor mij fijn looptempo (8,5 – 9 km per uur) is mijn hartslag altijd 89%. Hoe bereken je correct deze waarden rekening houdend met bradycardie?
Paul
29 juni 2015Beste Cynthia, De definitie ‘correct’ is nogal contextonderhevig… Iets wat correct is ten aanzien van optimale vetverbranding hoeft niet per se correct te zijn voor de gesteldheid van ja hart. Ik weet sowieso niet of je in dit geval van “correcte waarden” moet willen spreken. Als je rusthartslag te laag is, zal het lastig zijn om tijdens lichamelijke inspanning ineens WEL een ideale hartslag te bewerkstelligen. Ik denk dan ook dat je genoegen moet nemen met een niet-ideale sporthartslag. Persoonlijk zou ik me dan ook veeleer focussen op een hartslagfrequentie die goed voelt en volgens je cardioloog veilig is. Is de onderliggende oorzaak van je trage/lage hartslag al eens onderzocht en achterhaald? Groeten, Paul
Femke
15 juni 2015Beste Paul (redactie), Vorige week woensdag werd ik, terwijl ik aan het werk was, ineens zeer duizelig en flauw. Omdat wij werken met mensen die revalideren en medische aandoeningen hebben, hebben wij een bloeddruk en hartslagmeter liggen dus die heb ik gelijk gebruikt. Bloeddruk was extreem laag 70/44. Hartslag rond 50 slagen. Ik ben die avond naar de huisartsenpost geweest en eigenlijk werd er vrij weinig gedaan, ondanks mijn harthistorie (open hart operatie gehad aan tricuspidalisklep en WPW (Wolff-Parkinson-White syndroom)). De dagen erna voelde ik mij beroerd, slap en druk op mijn borst. Wederom afgelopen weekend weer naar huisartsenpost geweest en uiteindelijk doorgestuurd naar EHBO hart/long. Daar aan de monitor gelegd, ecg gemaakt, hart en longfoto en bloed laten prikken (voornamelijk testen op enzymen in het bloed). Er kwam niet iets uit dat acuut verholpen moest worden maar een goede verklaring voor de lage hartslag en bloeddruk hadden zij niet. De klachten houden alleen niet op en ik weet mij geen raad. Ik heb last van hyperventilatie en de laatste tijd erg veel stress periodes gehad. Ook slik ik sotalol 2x 40 mg per dag maar in deze dosering slik ik deze medicatie al mijn hele leven. Het lijkt mij vreemd dat ik daar dan ineens niet meer tegen kan. Mijn vraag is ook dat als het niet aan mijn hart ligt, wat kunnen dan andere oorzaken zijn? en kan het stressgerelateerd zijn, aangezien ik altijd dacht dat daardoor je bloeddruk juist omhoog gaat? Symptomen zijn verder duizeligheid, benauwd, druk op borst, pijn in rug en spieren, hoofdpijn en sinds kort ook natte voeten. Mijn hartslag is in rust tussen de 43 en 50. Kunt u mij alstublieft adviseren? Liefs van een bange en onzekere vrouw.
Paul
17 juni 2015Beste Femke, Een lage hartslag in combinatie met een lage bloeddruk kan allerlei oorzaken hebben. Van uitdroging tot hartzwakte (verminderde hartpompfunctie) tot vaatverwijding tot hevige allergieën tot (logischerwijs) medicijnen tegen hoge bloeddruk (antihypertensiva). Ook schildklierproblemen kunnen de bloeddruk en het hartritme ontregelen, dus beide indicaties behoren tot de ‘schildkliersymptomen‘. Overigens leidt een extreem lage hartslagfrequentie in veruit de meeste gevallen automatisch tot een verlaagde bloeddruk. En een te lage bloeddruk leidt in veruit de meeste gevallen automatisch tot duizeligheid en flauwte. Het ene wordt dan ook maar al te vaak veroorzaak door het andere, dus de bradycardie zou de belangrijkste (of zelfs de enige) uitlokkende factor KUNNEN zijn. De vraag blijft echter waarom je hart zo traag klopt… Mensen die te kampen hebben met chronische hyperventilatie en paniekaanvallen hebben dikwijls een te trage hartslag. Hetzelfde geldt voor fanatieke (duur)sporters. Ik ben GEEN arts, maar mij zou het niet verbazen als je trage hartslag en lage bloeddruk worden uitgelokt door de Sotalol. De werking van Sotalol is immers als volgt: “Sotalol behoort tot de bètablokkers; het verlaagt de bloeddruk, vertraagt de hartslag en vermindert de zuurstofbehoefte van het hart”. Meestal wordt Glucagon voorgeschreven ter behandeling van een te trage hartslag en een te lage bloeddruk. Bespreek dit eens met je artsen… Heel veel sterkte in ieder geval! Groeten, Paul
K
12 juni 2015Ik heb in rust een hartslag van tussen de 40 en de 45 BPM. Ik ben 30 jaar, en sportief en gezond. Is dit niet te laag, of moet ik mij zorgen maken? Heel af en toe heb ik hartkloppingen en stijgt mijn hartslag naar 100 en meer, hier voel ik mij heel ongemakkelijk bij. Ik heb ooit al eens een hartfilmpje laten maken (24u), maar daar werd niets vreemd opgemerkt. Ik heb wel een (lichte) lekkende hartklep, maar daar heeft schijnbaar de helft van de bevolking ‘last’ van.
Man
31 mei 2015Hallo, Ik heb een vraag aangaande mijn man zijn problemen na een openhartoperatie. Hij heeft altijd van nature een lage hartslag gehad. Voorheen had hij hier nooit problemen door. Nu na de operatie is de hartslagfrequentie nog steeds laag, maar heeft nu wel veel hinder van koude voeten/handen. Hij is voornamelijk vaak koud. Daarnaast voelt hij vaak een soort opvlieger opkomen, begint te zuchten, wordt helemaal kouwelijk in het lichaam, krijgt een rood hoofd en wordt wazig/afwezig in het hoofd. Na de rode kleur zakt hij wit/grauw af en staan de zweetdruppels op neus en voorhoofd en wordt hij weer helder in het hoofd. Hij heeft dit erg onregelmatig, soms een week niet, dan ineens 4x op een dag, vaak in rust aan tafel. Cardiologen weten geen oorzaak, maar kan dit ook van de te lage hartslag komen? Hij heeft nogal een medisch geschiedenis afgelopen 5 jaar zie onderstaand… Voorheen had hij nooit problemen, was een sterke man en nergens problemen mee. Hij is 5 jaar geleden (toen 40 jaar) met een kransslagadervernauwing naar het ziekenhuis gegaan. Daar werd ontdekt dat hij naast de vernauwing ook een hartklepprobleem en een verdikte aorta had. De hartklep bleek aangeboren en de aorta was hierdoor misschien erg verdikt. Beiden gelukkig bij toeval ontdekt door de problemen die de vernauwde kransslagader gaven. Hij heeft een mechanische hartklep + kunststof stukje aorta gekregen. En de Kransslagader is van eigen weefsel omgeleid. Na zijn operatie zit hij levenslang vast aan trombosemedicatie en maagbeschermers. Deze medicatie vind hij heel logisch en nodig om de doorstroming goed te houden bij hartklep en aorta. Ook hebben de cardiologen liever dat hij bètablokkers en cholesterolmedicatie blijft gebruiken. Deze laatste 2 medicijnen heeft hij veel uitgeprobeerd en heel veel bijwerkingsproblemen (gehad). De bètablokkers waren om de bloeddruk stabiel te houden, maar zorgen dat zijn hartslag nog lager is. Hij is dus getopt na vele soorten omdat hij zich er nooit goed bij voelde. Zijn bloeddruk is weleens iets te hoog, maar ook perioden niet. En de cholesterolmedicatie vind hij overbodig omdat hij geen te hoog cholesterol heeft (nog nooit gehad).
Jan
30 mei 2015Sinds december voel ik me al moe en heb ik een bepaalde druk op mijn maag nabij mijn borstbeen. Ook ben ik de hele dag door misselijk. Sinds Hemelvaartsdag is die druk hoger komen te zitten en heb ik regelmatig druk op mijn borst. Nu ben ik erachter gekomen dat als die druk echt overgaat in pijn dat mijn hartslag rond de 47 ligt, terwijl deze overdag rond de 70 zit. inmiddels ben ik op advies van de huisarts naar de eerstehulpverlening hart geweest en heb daar een ECG, bloedonderzoek en fietstest gehad. De cardioloog vond geen verontrustende dingen. Aangezien ik al voor klachten stond ingepland voor een darm- en maagonderzoek vind hij dat ik deze maar met spoed moest laten plaatsvinden. Er zijn wel divertikels in mijn dikke darm gevonden die een week of 6 geleden waarschijnlijk ontstoken waren, maar bij mijn maag zijn geen afwijkingen gevonden. Omdat de klachten aanblijven toch weer na overleg met de huisarts naar de poli cardiologie. Hij blijft erbij dat deze klachten niet van mijn hart afkomen maar om dit uit te sluiten krijg ik toch komende week een echo en de week erna een CT-scan met contrastvloeistof. Het vervelende is dat ik buiten de druk op mijn borst en de misselijkheid nog meer klachten heb waardoor ik moeite heb de dag door te komen; – vermoeidheid; – branderige ogen; – koude handen en voeten… Mijn vraag is dus eigenlijk aan jullie of jullie deze klachten herkennen en wat de oorzaak daarvan is. Ik heb al veel bloedonderzoeken gehad en heb bijvoorbeeld geen schildklierproblemen, geen lever- of nieraandoening en geen longembolie… maar wat dan wel? Gisteren kreeg ik iemand te spreken die het had over sarcoïdose, herkent iemand zich hierin?
Tine
20 mei 2015Hallo, Ik ben een vrouw van net 58 jaar en heb afgelopen zaterdagavond mijn 3e hartinfarct gehad. Dit keer geen zwaar infarct, maar toch, het was weer raak… Het was ruim een jaar geleden, de laatste keer was vorig jaar, toen ik na een heupoperatie in de verpleegkliniek lag. Ik heb een ernstign schildklierprobleem, Hashimoto, dus met een TSH van bijna 400! Waardoor ik ook een auto-immuumziekte van de spieren heb gekregen. Ik heb in 1995 een CVA gehad, in 1997 meningitis en heb reuma, fibromyalgie, artrose en osteoporose. Het zou me helemaal niet verbazen als mijn hartproblemen -de arts had het over een trage hartspier- veroorzaakt worden door die rot-schildklier, die hartstikke dood is, maar me toch blijft klieren. Het kan natuurlijk ook een genetisch probleem zijn, mijn vader WAS hartpatiënt, mijn broer is het, mijn moeder ook en ikke dus ook. Ik heb regelmatig een soort hartkloppingen in de maagstreek… voelt niet zo fijn. Hebben jullie een idee?
sannne
20 mei 2015s een overdoss met 23 bsoprolol dodelj?
Paul
20 mei 2015Ik neem aan dat je wilt vragen of een overdosis Bisoprolol(fumaraat) van 23 tabletten dodelijk zou kunnen zijn… In theorie wel, want Bisoprolol is een bètablokker die het hartritme beïnvloedt. Maar natuurlijk is dit afhankelijk van de dosering. Bisoprolol wordt namelijk geleverd met verschillende concentraties werkzame stof, namelijk 1.25, 2.5, 3.75, 5, 7.5 en 10 milligram werkzame stof. Bisoprolol is toxisch vanaf 140 milligram, dus 23 tabletten met 10 milligram werkzame stof (=230 mg) zouden gevaarlijke bijwerkingen kunnen veroorzaken. Daarnaast zal de toxiciteit van Bisoprolol afhankelijk zijn van je lichamelijke gezondheid, de gesteldheid van je hart en bepaalde randfactoren. Mocht je om welke reden dan ook 23 tabletten Bisoprolol hebben ingenomen, ga dan direct naar je huisarts of spoedeisende hulp (SEH) om je bloeddruk en hartritme te laten controleren, al is het maar uit voorzorg.
Inge
29 mei 2015Hoe zou je perongeluk 23 tabletten in kunnen nemen…..
Danielle
19 mei 2015Hallo, Ik ben 35 en heb sinds 8 weken last van mijn zicht… duizelig… hoofdpijn… mijn hartslag is op het moment dat ik me heel zwaar en leeg voel 52. Heb op mijn werk gehad dat mijn zicht aan mijn linkerkant kantelde… waardoor je niet meer rechtop blijft staan… Ben bij de arts geweest… heeft geen idee… Ik moet het goed in de gaten houden… maar twee weken later nog steeds geen verandering… Zie vaak in 1x zwart. En ben in 3 maanden tijd 10 kilo kwijt… en ik weeg al niet veel, dus… Iemand een idee? Heb voor deze week weer een afspraak bij de huisarts…
Paul
19 mei 2015Heb je ook elders in het lichaam pijn? Bijvoorbeeld in de bovenbuik, onderbuik, liesstreek of borststreek? In dat geval zou er sprake kunnen zijn van een ontsteking of infectie ergens in je lichaam… Je klachten zouden eveneens met schildklierproblemen te maken kunnen hebben, maar omdat je symptomen deels passen bij een te snelle schildklier en deel bij een te trage schildklier, is een schildklierprobleem ook weer niet HEEL erg waarschijnlijk. Misschien kan je huisarts je uit voorzorg doorverwijzen voor bloedwaardebepalingen van schildklierwaarden, ontstekingsparameters, vitamines en mineralen. Afhankelijk van de uitslagen van deze bloedtests, kan een doorverwijzing naar bijvoorbeeld een internist-infectioloog (i.v.m. infecties) of internist-endocrinoloog (i.v.m. schildklierproblematiek) raadzaam kunnen zijn. Overigens kan een combinatie van problemen met gezichtsveld, duizeligheid, hoofdpijn en trage hartslag ook met een neurologisch probleem te maken hebben, maar het is hoe dan ook aan een arts om de onderliggende oorzaak van je klachten te achterhalen. Heel veel sterkte in ieder geval!
Danielle
19 mei 2015Bedankt voor je reactie… De arts dacht eerst ook iets neurologisch, maar heeft wat kleine testjes gedaan en vond daar verder geen afwijkingen aan… Verder eigenlijk geen pijnen die nieuw voor me zijn. Altijd wel pijnen bij baarmoederstreek, maar dat heb ik al jaren. Ik heb schildklier en bloedsuiker geopperd i.v.m. kwalen in de familie. Maar mijn klachten kwamen daarmee niet overeen… dus… Ga je er maar van uit dat het misschien iets tijdelijks is en het wel over gaat… Ik ga donderdag terug naar de arts en ga in ieder geval vragen of ze mijn bloed kunnen checken… En dan maar afwachten…
Paul
19 mei 2015Als je bekend bent met pijnklachten rondom de baarmoeder, zou er in theorie ook nog sprake kunnen zijn van een ontsteking van en/of cyste in baarmoeder(hals), eierstokken of eileiders. Of van ontstekingshaarden en/of verklevingen in die buurt door toedoen van bijvoorbeeld endometriose… Dat je altijd al pijn rondom de baarmoeder hebt ervaren, sluit niet uit dat de situatie zich heeft gecompliceerd of is geëscaleerd. Het is echt pure speculatie, maar het kan geen kwaad om erbij stil te staan. Hopelijk kan je huisarts donderdag meer voor je betekenen!
jolanda
14 april 2015Hoi, Ik ben 38 jaar… Ik heb ’s avonds altijd een lage hartslag van 53 slagen per minuut… Kan dit kwaad? Ook krijg ik het benauwd als ik op m’n rug lig… Mijn huisarts roept steeds, nee is niks, klinkt goed… Maar ik maak me eigenlijk best wel zorgen. De bradycardie is begonnen in mijn zwangerschap. Na mijn bevalling was de hartslag ook erg laag… Ik wil voorkomen dat ik plots niet meer wakker word, heb drie kinderen… Ben echt angstig. De dokter blijft zeggen, je maakt je te druk, hyperventilatie… Klopt niks van volgens mij… Ik wil op dit moment onderzocht worden. Ik sport wel, want ik wil afvallen i.v.m. te hoog cholesterol en lichte aderverkalking… Wat kan ik nog doen? ECG was na de bevalling wel oké, maar toch maak ik me zorgen om m’n lage/trage hartslag. Ik ben ook nog veel moe… Weet iemand wat het zou zijn?
Paul
14 april 2015Beste Jolanda, Ik ben GEEN arts, dus ik kan enkel ondeskundig met je meedenken… Zijn je schildklierwaarden gemeten tijdens en na je zwangerschap? Schildklierproblemen komen namelijk best vaak voor rondom zwangerschappen en kunnen eveneens zorgen voor een tragere hartslag en vermoeidheid. Sowieso kan een bradycardie an sich al vermoeidheid, kortademigheid en benauwdheid uitlokken… Want hoe minder vaak je hart klopt, des te minder zuurstofrijk bloed er door je lichaam wordt gepompt. In principe HOEFT een trage hartslag helemaal niet gevaarlijk te zijn, maar afhankelijk van de ernst en oorzaak KAN dat wel het geval zijn. Hyperventilatie kan overigens zowel een tragere als een snellere hartslag tot gevolg hebben, afhankelijk van de exacte ademhaling en de hoeveelheid zuurstof die wordt opgenomen… Heb je een verleden met hyperventileren? Als je je zorgen maakt, zou ik toch echt aandringen op vervolgonderzoek door een cardioloog. Een fietstest en een holter-ECG kunnen al heel veel duidelijkheid en gemoedsrust geven. Heel veel sterkte in ieder geval! Groeten, Paul
Poppe Doppeles
14 april 2015Goedendag, Ik kwam helaas al jong in het ziekenhuis terecht voor langere tijd (schedelbasisfractuur) en erna in mijn leven meerdere malen om verschillende redenen. Zodoende leerde ik (zélf) over mijn lage hartslag. Nu denk ik dat deze tijdens actie boven de 60 is, maar tijdens mijn slaap bijna tot op 40 kan slaan. Ik ben nu bijna 48 jaar en werd 2 weken geleden acuut opgenomen vanwege extreme hoofdpijn, hoge bloeddruk en braken et cetera. Zélf 2 maal tot bloedend toe. De 1e nacht lag ik aan de hartmonitor en zei al: ik hoop maar dat ie niet gaat loeien, want mijn hartslag komt zeker onder de 50 slagen soms tijdens mijn slaap. En ja hoor, maar pas na enkele uren slaap en toen ik eenmaal wist waar ik was en de machine herkende, was mijn hartslag van de schrik al aan het stijgen naar 48, waarschijnlijk zat ik minstens op 45 of zo. Niemand ooit van enige dokter, ook niet tijdens de ziekenhuisopnames heeft ooit mijn lagere hartslag besproken als medische aandoening van welke aard ook, behalve dat ie laag kon zijn en sowieso altijd lager dan gemiddeld. Nu raak ik verward… mankeer ik iets dan? Ik zou mijn vraag graag beantwoord zien op deze site door lotgenoten of anderen die er kennis over hebben voor mij. M.v.g. Poppe
Paul
14 april 2015Beste Poppe, Bradycardie wordt door sommigen aangemerkt als hartaandoening of hartritmestoornis, maar dat is het bij lange na niet altijd. In principe is een bradycardie niets meer of minder dan een hartslagfrequentie onder de 50 of 60 kloppingen per minuut. Of een bradycardie gevaarlijk is, is volledig afhankelijk van de onderliggende oorzaak van de trage hartslag… Bij het beoordelen van een ECG behoren ritmeafwijkingen tot de grootste uitdagingen. Er zijn volkomen onschuldige hartritmestoornissen, maar ook klinische ritmestoornissen die zelfs acuut levensbedreigend kunnen zijn. Bij de diagnostiek van ritmestoornissen gaat men doorgaans zeer systematisch te werk. De eerste vraag die een cardioloog zichzelf stelt is doorgaans: “Is er enkel sprake van ‘extra’ slagen of is er daadwerkelijk sprake van een afwijkend basisritme?”. Extra slagen oftewel extrasystolen staan ook wel bekend als ectopische slagen, aangezien het afwijkende ritme in zo’n geval buiten de sinusknoop ontstaat. (bron) Als het basisritme daadwerkelijk afwijkt, volgen doorgaans deze vragen: “Is het hartritme te snel (> 100 per minuut, tachycardie) óf juist te traag (< 60 per minuut, bradycardie)"... En belangrijker nog: "Is de hartslag regelmatig óf juist onregelmatig (veelal boezemfibrilleren)?" Bij een bradycardie volgt de vraag: "Is het QRS complex smal (< 0.12 sec)?", "Zijn er p-toppen, die allen gevolgd worden (in dat geval is er sprake van een sinusbradycardie)", "Worden ze niet allen gevolgd (in dat geval is er sprake van een pathologische AV-geleiding)?", "Is het QRS-complex breed (> 0.12sec)?”, “Zijn er p-toppen, die allen gevolgd worden (dan is er sprake van een sinusbradycardie met een intraventriculaire geleidingsstoornis)?”, “Is er sprake van AV-dissociatie (in dat geval is het waarschijnlijk een idioventriculair ritme)? Al deze factoren bepalen of een bradycardie potentieel gevaarlijk of juist onschuldig is… Hoe dan ook zijn er heel veel mogelijke oorzaken van een te trage hartslag die meestal niet klinisch van aard zijn. De oorzaak van een trage hartslag kan sowieso binnen of buiten het hart gelegen zijn. Bradycardie treedt op ten gevolge van bepaalde hartritmestoornissen, als gevolg van vergiftiging, door overmatig cardiovasculair sporten en in diverse andere situaties zoals bepaalde lichamelijke afwijkingen, geneesmiddelengebruik of drugsgebruik. Soms ook door een probleem met de elektrische geleiding van het hart (een zogenaamde hartblok zoals een AV-blok) waardoor het hart traag klopt. Goed getrainde duursporters bijvoorbeeld, hebben vaak een opvallend lage rusthartslag omdat hun hartspier extra spiervezels heeft aangemaakt om krachtiger en efficiënter bloed rond te kunnen pompen (= sporthart c.q. sportershart). Aanvullende onderzoeken geven informatie over de onderliggende oorzaak van een bradycardie. Hoe dan ook: bradycardie kan volkomen onschuldig zijn en hoeft lang niet altijd behandeld te worden. Indien iemands hartslagfrequentie ontoereikend is om diens hersenen van voldoende bloed en zuurstof te kunnen voorzien, is er logischerwijs wel behandeling vereist. In dat geval ontstaan doorgaans klachten zoals duizeligheid, kortademigheid, concentratieproblemen, hartkloppingen, pijn op de borst en flauwvallen (althans, plotselinge bewusteloosheid c.q. Adams-Stokes-aanvallen). Zulke symptomen worden veroorzaakt doordat je hart niet vaak genoeg klopt om voldoende zuurstofrijk bloed door je lichaam te pompen. In zulke gevallen kan een pacemaker doorgaans uitkomst bieden. Al met al is de aard van een bradycardie volledig afhankelijk van de onderliggende oorzaak en eventuele klachten die eruit voortvloeien. Hopelijk kun je hier iets mee… Mocht je je zorgen maken, vraag je cardioloog dan eens of hij weet waar je bradycardie vandaan komt… Heel veel sterkte! Groeten, Paul
Humbert
9 maart 2015Mijn polsslag is 55, was eerst 49, voel me een beetje duizelig… Wat zou ik hieraan kunnen doen? Ben nu 63 jaar oud.
Ina
21 februari 2015Ik ben 57 en heb al heel lang last van slikproblemen en hyperventilatie bij toeren. Mijn hartslag is altijd laag, nu 47 terwijl ik momenteel hyperventileer. Misschien komt het door de stress, mijn man is ernstig ziek. Ik heb nooit gedacht aan hartproblemen, mijn huisarts blijkbaar ook niet. Zou het raadzaam zijn me te laten onderzoeken? Ik heb nog een aantal medische problemen zoals polyartrose en heb wat genoeg van ziekenhuisbezoeken als het niet strikt noodzakelijk is…
Paul
22 februari 2015Slikproblemen en hyperventilatie zijn veeleer gerelateerd aan longen, maag en/of slokdarm dan hart. Ik ben GEEN arts en kan je dan ook niets aanbevelen of afraden, maar ik zie geen duidelijke reden voor verdenking van hartproblematiek. Mocht je je zorgen maken, dan lijkt het me te allen tijde raadzaam of even langs je huisarts te gaan.
Dennis
14 februari 2015Hallo, Ik ben Dennis 31 jaar en heb heel men leven al een hartslag van 45 slagen per minuut, maar sinds een 6 maanden terug zijn de flauwtes en wegdraaien bij het omhoogkomen begonnen. Heb de laatste maanden energietabletten gnomen om toch maar kunnen te gaan werken. Ben er sinds 3 weken mee gestopt en de symptomen zijn toegenomen. Hartslag van 35 tot 40 bpm, pijn in borst en ledematen en veel wegdraaien! Ik moet je zeggen dat het vies doet en het niet goed kan plaatsen. Nog 10 dagen en ik mag op onderzoek bij het hartkliniek!
ben
6 april 2015Hallo Dennis, En wat hebben ze gezegd na onderzoek?
petrus
29 november 2014Ik ben 70 jaar en heb altijd duursport (lopen en wielrennen) gedaan. Vroeger had ik een rustpols van 40, maar de laatste 2 jaar is mijn hartslag in rust 30 en bij maximale inspanning 115. Voor de rest heb ik geen klachten. Moet ik me zorgen maken? Ik heb wel steeds koude handen en voeten… weinig doorbloeding dus.
dick
3 december 2014Ik heb momenteel een hartslag van circa 45 slagen per minuut, heb veel last van koude handen en ga morgen naar de dokter.
hans
19 december 2014Petrus, Ze hebben mij in het ziekenhuis net zorgvuldig onderzocht. Ik had een hartslag van 40 en soms daaronder. Na een fietstest waren de doctoren het over eens dat ik niets mankeerde. Ik ben 66 en sport nog aardig veel. Een fietstest zal dus duidelijkheid geven.
romain nagels
2 februari 2015Dag Petrus, Ik ben 66 en heb ook altijd koude handen, eigenlijk pas sinds ik ook een lage hartslag heb, ik zit nog rond de 48. De dokter zei dat het nog geen kwaad kan.
Mevr. v. Berlo
28 februari 2015Had een hartslag van 25/30. Heb een hartinfarct gehad 3 januari 2014. Ben gedotterd, drie dagen later naar het UMC Utrecht gebracht, drie weken gelegen, bovenboezem twee gaatjes, Parachute tegen hartfalen in ’t hart gezet via de liezen, daarna nog een pacemaker gekregen. Liep voorheen met zuurstof vanwege te weinig hartfunctie, nu is de hartslag 60/70. Ben geboren met een hartafwijking, de ziekte van Morbus Ebstein, zeldzame afwijking. Ben nu in behandeling in UMC St. Radboud ziekenhuis Nijmegen. Ben 70 jaar, nu gaat het wel, moet rustig aan doen en sporttherapie volgen, wij zien het leven weer een beetje zonnig in…
petrus de bleecker
29 november 2014Ik heb mijn levenslang duursport (lopen en wielrennen) gedaan. Mijn hartslag in rust was 40. Nu ben ik 70 jaar en sport nog steeds. Bij training geraak ik bij maximale inspanning aan 110 tot 115 en in rust. Nog amper 28 tot 32. Verder geen noemenswaardige klachten. Toch maakt die lage pols me ongerust… Is dit terecht?
Hill
11 november 2014Hallo, Ik ben een jonge vrouw van 23 jaar. Sinds twee weken voel ik mij al niet 100 procent. Heb een te lage bloeddruk en moet volgende week naar de cardioloog omdat de neuroloog mijn hartslag niet vertrouwt. Ook zat ik gister met mijn vriend op de bank en voelde ik geen hartslag bij mezelf. En mijn vriend voelde het ook niet. Ik ben erg zenuwachtig want denk dat het ernstig is of zo… Graag jullie reactie!
Marjolein Barendregt
4 november 2014I.v.m. een galblaasverwijdering ging ik drie weken geleden naar de pre-opp. Daar bleek hartslag in rust 39 en tensi 100/55. Geen probleem volgens de verpleegkundige. Tot op eigen verzoek naar de anesthesist geweest. Ook zei zei me geen zorgen te maken maar een sprintje te trekken naar de cardiologie-afdeling voor een ECG: hartslag toen 50 en goedgekeurd. Na de operatie voelde ik me steeds minder goed. Het werd erg druk rond mijn bed, want mijn bloeddruk en hartslag werden steeds lager, totdat uiteindelijk mijn pols 23 was en mijn tensi na 60/30 niet meer te meten was. Voor ik het wist lag ik op de Intensive Care. Daar gaven ze aan dat het leek of ik twee ritmes had. Later die nacht is mijn hartslag weer gestegen tot ongeveer 50, wat normaal is voor mij en ook de tensi was rond 100/60. Er is een afspraak gemaakt bij de cardioloog, eerst voor een fietstest en later voor eventueel behandelplan waarbij ze het gehad hebben over een pacemaker. Nu ben ik al maanden serieus belachelijk moe. Na mijn werk als docent rijd ik naar huis en val ik in slaap. Altijd moe. Daarnaast zomaar 15 kg afgevallen. Ben 45, weeg 50 kg. Iemand ervaring met een pacemaker of soortgelijke ervaring als ik. Ben normaal heel stoer, maar nu toch wel enge bedoening.
Luyke
14 februari 2015Misschien overbodig, maar ik zou eens vragen naar een schildklieronderzoek. Komt me zeer bekend voor. Moe, afvallen, enzovoort, bleek ik ook een schildklierproblemen te hebben, eerst hyper schildklier en na jaren hypo schildklier.
ronald
24 oktober 2014Heb al heel lang last van een trage hartslag, zo rond de 40 slagen per minuut, maar van de week tijdens het winkelen, leek het net of mijn hart even stilstond, dat hij een paar seconden niet klopte, voelde raar aan als een brok in de keel, wat kan dit geweest zijn, ben 45 en reeds paar maanden gestopt met roken.
Paul
25 oktober 2014Beste Ronald, Dit is naar alle waarschijnlijkheid een extrasystole geweest. In dit artikel over extrasystolen c.q. extrasystolie kun je meer lezen over deze abnormaliteit in je hartritme. Mocht dit zich vaker voordoen, of mocht je je zorgen maken, neem dan even contact op met je huisarts. Groeten, Paul
frits
22 oktober 2014Heb een polsslag van 60 in minuut ben 51 jaar is dat goed of slecht?
Paul
22 oktober 2014De gemiddelde hartslagfrequentie van volwassenen ligt tussen de 60 en 70. Of je hartslag goed of slecht is weet ik niet, maar op die frequentie an sich valt mijns inziens in ieder geval niks aan te merken.
Silvya
18 oktober 2014Hallo, Ik kan mij herinneren dat ik in mijn jeugdjaren klachten had van een naar gevoel in het hoofd. Is vanzelf weer weggegaan en jaren later toch weer terug. Is ook weer overgegaan. Nu, sinds de laatste 5 weken weer last en vorige week even weggevallen. Ben nu 49 jaar. Nu dus naar de huisarts geweest en vermoed een zuurstoftekort door te trage hartslag. Dat heb volgens mij altijd al gehad. Als ik in rust de hartslag tel, dan zit die tussen 48 en 52. Ga volgende maand naar de cardioloog. Afspraak staat. Even checken.
Werner De Haes
26 september 2014Ben een man van 45 jaar en sinds 8 maanden gestopt met roken. Vanaf toen heb ik alle dagen pijn op men borst. Het is een drukkende pijn… heb ook een redelijk lage hartslag, in rust tussen de 55 en 60. Ben sinds ik gestopt ben met roken begonnen met fietsen, maar krijg men hartslag nooit boven de 120. En ben toch altijd zeer moe… En men conditie betert er niet op. Heb mij ook helemaal laten onderzoeken en het enige antwoord dat ik krijg is… “Meneer, het zal de stress zijn.” Maar maak me toch wel wat zorgen…
geertjan
16 september 2014Ik ben 52 en ben geen sporter. Sinds kort heb ik bijna continu in rust een hartslag van 58-60 daar waar die eerst 68 was per minuut. Ik ben ook vaak licht in het hoofd. Ik ben bekend met een AV block Mobitz I, maar een pacemaker implanteert men niet. Moet ik daarom toch vragen? En is deze bradyaritmie progressief? Ik ben toch wel bang dat het binnen een aantal jaren misschien weleens fout kan gaan. Of een plotse hartdood, daar lees je toch ook wel eens iets over. Ik kan wel gewoon 5 kilometer flink fietsen zonder duizelig te worden of 30 minuten flink wandelen a 6 km per uur.
chantal
11 september 2014Hoi, Ik ben een vrouw van 20 jaar en loop halve marathons ik train dus regelmatig en heb nu sinds 6 weken een lage bloeddruk, 6 weken geleden zat ik rond de 60-80 en momenteel vandaag en gister 105-66 en 93-66 mijn pols was vandaag 45. Ik voel me al weken heel erg slap, ben heel erg moe en heb geen energie, daarnaast heb ik het de hele dag koud en heb zelfs soms het gevoel alsof er ijsklontjes in mijn handen en voeten zitten. Ik heb nu sinds een aantal dagen magnesium tabletten en Korodin druppels om mijn bloeddruk omhoog te krijgen. Moet ik me zorgen maken, heb ik teveel getraind? Of hebben deze zaken niets met elkaar te maken? Liefs, Chantal
Maarten
24 september 2014Beste, Ik zou gewoon naar de huisarts of cardioloog gaan en die supplementen even achterwege laten. Ze zullen waarschijnlijk een holter-onderzoek aanraden. Dus niet te lang mee wachten! Ik heb het ook gedaan omdat mijn hartslag in rust 39-40 was en ben zelf pas 24. Groeten, Maarten
Willem-jan
25 augustus 2014Goedenavond allen, mijn hartslag is vrij laag. Nu ben ik van nature een fanatiek sporter alleen de afgelopen 7 maanden heb ik op mijn gat gezeten. Dit i.v.m. de ziekte van Pfeiffer. Kan deze ziekte ertoe bijdragen dat mijn hartslag vaak aan de lage/trage kant is? Ik zie de ziekte van Lyme er ook bij staan. Hier ben ik echter nog niet op geprikt. Gezien dat ook een vermoeidheidsziekte is kwam deze vraag bij mij maar boven.
Patricia
9 juli 2014Hallo, Via Google op dit forum gekomen omdat ik met m’n handen in het haar zit. Mijn partner is 16 juni geopereerd, hierbij ging het om een operatie om zijn galblaas te verwijderen. De avond/nacht voor de operatie kon hij niet slapen van de spanning en zenuwen. Maandagochtend om half 10 moest hij zich melden. Eigen medicatie die hij had ingenomen was een Oxazepam 10 mg, van het ziekenhuis kreeg hij verder nog 2x paracetamol, 1x Diclofenac 50mg en 2x Temazepam a 20 mg een stuk. Voordat hij dit innam vroeg hij of deze medicatie niet te zwaar/sterk voor hem zou zijn i.c.m. de Oxazepam, het meer dan 24 uur wakker zijn en zijn chronische vermoeidheid waar hij al vanaf jonge leeftijd (14 jaar) last van heeft. Er werd ons medegedeeld dat dit geen kwaad kon. Vervolgens is hij naar de OK gegaan waar ze hem nog de narcose hebben toegediend. Na de operatie kwam hij zeer vermoeid bij, nu ben ik zelf ook 2x geopereerd en weet dat dit normaal kan zijn. Echter ’s avonds werden er nog wat metingen bij hem gedaan omdat hij duizelig bleef, nog verschrikkelijk moe was en zich absoluut niet fijn voelde. Zijn hartslag bleek te laag te zijn, rond de 32 bpm. De volgende dag verbeterde dit nauwelijks en kwam hij op z’n hoogst op 41 slagen per minuut. Hij werd naar huis gestuurd met een afsprakenkaart dat hij moest terugkomen bij de cardioloog op 16 juli voor een holter (kastje voor registratie) van 24 uur en nog wat andere afspraken. Toch nog enigszins ongerust omdat hij absoluut niet lekker in z’n vel zit hierover, zijn we naar huis gegaan, waarbij de hartslag overdag en ’s avonds bleef hangen tussen de 30 en 45 met een piek van 47. ’s Nachts hebben we het toen niet gemeten. Uiteindelijk is hij in de nacht van zaterdag op zondag wakker geworden en voelde zich niet goed; last van steken en uitstralingen naar zijn arm en was hij gedesoriënteerd. Hierop naar het ziekenhuis gereden, naar de EHBO, daar wist hij niet z’n naam te vertellen of waar hij woonde. Hij werd opgenomen op de hartbewaking en heeft vanaf dat moment met een holter om gelopen omdat de hartslag toch wel laag was (een zogenoemde bradycardie). Er zijn hartfilmpjes gemaakt en er is een inspanningstest gedaan; deze heeft hij niet tot het einde gehaald, maar de oploop was in orde volgens de cardioloog. Hij heeft een apneu-onderzoek gehad, bloed prikken etc. maar niks wijst iets uit. En de cardiologen kunnen geen duidelijk antwoord geven wat het is en waar het vandaan komt en wat ze er aan kunnen doen. Echter heeft hij nu 10 dagen in het ziekenhuis gelegen en werd het er niet beter op. Z’n hartslag is in die dagen niet omhoog gegaan, maar omlaag (soms hetzelfde) en door de holter zijn we erachter gekomen dat hij soms een stop heeft in z’n hartslag. De langst gemeten stop duurde 6 seconden. Hierop hebben ze uit voorzorg een spuit met Atropine aan zijn bed gehangen. Hij is nu ontslagen uit het ziekenhuis met de mededeling dat ze eigenlijk niks meer kunnen doen en dat hij daarom net zo goed naar huis kan. MAAR… als hij thuis dus een stop krijgt ’s nachts is er nu geen monitor die dat aangeeft en dus ook niemand die hem daarop kan wakker maken… Zijn laagst gemeten hartslag in rust was 23 of 26. Er is overleg vanuit het IJsselland geweest met een cardioloog uit het Erasmus MC, maar die zei dat hij een bijzonder geval was. Daar werden we dus ook niet wijzer van. Zelf hebben we een beetje het gevoel dat de operatie aan zijn galblaas de boosdoener is, want hij ging erin met een hartslag van 56 hartslagen per minuut (en de metingen daarvoor tijdens de voorgesprekken lagen ook rond de 60). Er zijn geen hartafwijkingen of stoornissen in zijn familie en heeft ook nog nooit last gehad van zijn hart. Wel slikt hij antidepressiva (Lexapro), maar in overleg met een psycholoog van het ziekenhuis hebben ze die medicatie tijdens de opname 3 dagen gestopt om te kijken of dat invloed had en dat was niet het geval; dat is dus al uitgesloten. Is er iemand bekend met een trage hartslag/bradycardie na een OK? Of herkent iemand dingen uit dit verhaal? Op dit moment is het echt om moedeloos van te worden als niemand in het ziekenhuis je een zinnig antwoord kan geven.
mieke
23 juli 2014Mijn man wordt verdacht van een bradycardie, bij hem is al meteen gesproken over eventueel een pacemaker te implanteren. misschien iets voor je man? Veel sterkte!
pieter
25 november 2014Ik reageer een beetje laat op je bericht maar ik zie het nu pas. Zo te lezen heeft hij een bradycardie of een AV-block. Maar wat gek dat ze zo slordig omgaan met de mensen. Ik zou al mijn gegevens opvragen, kopiëren en bestuderen. Ook kijken wat er misschien fout is gegaan tijdens de operatie. Veel mensen hebben toch apneu en kunnen door de narcose niet wakker schrikken op de verkoeverkamer. Kunnen zelfs makkelijk daardoor een infarct oplopen. Ik denk dat uw man snel een pacemaker nodig heeft. Hoe is het nu met hem?
Remy Knaap
21 juni 2014Voor alle geïnteresseerden… Ik heb me enige maanden geleden op deze site gemeld, omdat ik allerlei klachten had waarvan ik vermoedde dat dit met brachycardie te maken zou kunnen hebben. Naast een extreem lage rusthartslag (24 bpm) reageerde mijn lijf niet op bacteriële infecties (nooit koorts), had ik last van slechte doorbloeding van handen en voeten, en was mijn lichaamstemperatuur aan de lage kant (36 °C). Na vele specialisten te hebben versleten ben ik in april het alternatieve circuit ingegaan, en terecht gekomen bij J.D. Setyo, die werkt met de zogenaamde Asyra-methode (zie internet). Na één behandeling waren al deze jarenlange klachten verholpen (lichaamstemperatuur 37 °C, rusthartslag 36, tot nu toe blijvend… Ik ben trouwens fanatiek duursporter, 50 jaar en na een korte koortsaanval geen last meer van mijn chronische keelontsteking. Doorbloeding is nu oké. Naast de Asyra-behandeling kreeg ik ook wat voedingsadviezen. Let wel: ik ben bepaald géén “gelovige”, maar de resultaten waren boven verwachting. Volgens de arts (gestudeerd aan Erasmus) functioneerde mijn hypothalamus onvoldoende. Ik hoop dat ik hiermee wat mensen kan helpen. Vr. gr. Remy
Niels M
20 juni 2014Beste, Ik ben een jongeman van 20 jaar en ik doe vrij intensief wielrennen en duatlon. Ik heb de laatste tijd precies wat last van een “bonzend hart” en ook zakte mijn hartslag in rust een paar dagen onder de 47, wat voor mij heel laag is aangezien ik nog vlot naar de 200 max kan gaan. Maar wanneer ik die lage hartslag heb, ga ik me ook niet lekker voelen en word ik ongerust. Mijn huidige conditie is wel heel goed en de trainingen verlopen ook goed. Vandaag had ik op training ook vrij lage hartslagen op het vlakke. Ik moest klimmetjes doen en als ik boven 180-190 hartslag had, dan zakte hij binnen de minuut terug naar onder de 100 en soms zelfs onder de 90. Goede recuperatie, of is er meer aan de hand? Ik heb onlangs ook nog een “Holter” onderzoek gehad bij de cardioloog en alles bleek in orde te zijn… Ik ben ook wel iemand die vrij rap ongerust is in dat soort zaken. Kan iemand me a.u.b. verder helpen? Dankje!
Paul
20 juni 2014Beste Niels, Ik ben GEEN arts en zou in dit soort gevallen absoluut vertrouwen op de expertise van je huisarts en cardioloog. Het is eigenlijk best logisch dat je je ongerust maakt om een ‘afwijking’ in de frequentie of het ritme van je hartslag; het gaat immers om je hart. Maar er zijn heel veel merkbare afwijkingen in het ritme en de multipliciteit van je hartslag die (in veruit de meeste gevallen) onschuldig zijn; hetzelfde geldt voor een te snelle of te trage hartslag. Als je cardioloog zegt dat je je geen zorgen hoeft te maken, dan mag je daar echt van uitgaan. Heeft je cardioloog misschien de term ‘sportershart’ laten vallen? Nogmaals: ik ben geen deskundige, maar wellicht dat je langzame hartslag hieraan gerelateerd is. Google het eens… Groeten & sterkte, Paul
Niels M
20 juni 2014Dag Paul, Bedankt voor je snelle reactie. Toen ik in oktober 2013 voor een echografie en een inspanningstest op de fiets ging, zei hij inderdaad dat ik een groot hart heb. Nu ben ik dus een week geleden voor zo’n holteronderzoek geweest en daar bleek ook alles in orde te zijn. Ik ben toen ook gaan trainen en heb toen even doorgetrokken tot 178 hf. Maar ’s avonds als ik in de zetel lig dan voel ik mijn hart soms bonzen en dan krijg ik ook zo’n raar gevoel in mijn borst en keel. Misschien is het gewoon wat stress en angst doordat ik er heel de tijd mee in mijn hoofd zit? Groetjes, Niels
Paul
20 juni 2014In dat laatste zou je best weleens gelijk kunnen hebben. Stress, spanning, angst en zorgen zijn katalysatoren v.w.b. hart-aritmieën. Hoe drukker je je maakt en des te meer je erop gaat letten, des te erger het doorgaans wordt. Kijk eens in de reacties onder het artikel over extrasystolen; waarschijnlijk vind je daar een heleboel herkenning.
Remy Knaap
20 juni 2014Beste Niels, Ik ben zelf wielrenner en herken je probleem. Ik heb zelf een lage hartslag, aanzienlijk trager dan die van jou, maar zoals jij het beschrijft lijkt het eerder op sympathische overtraining. Bouw minstens drie weken rust in, trainen hooguit op Hf 130, en je zult merken dat je hartslag niet meer onmiddelijk ‘door de bodem’ zakt. sterkte! Remy
Niels M
21 juni 2014Beste Paul, Remy, Paul: Ik denk dat het inderdaad wat stress is, ik heb net gaan trainen en dat ging vrij goed. Wanneer ik zo’n klopping gewaar word, begin ik me direct zorgen te maken en ik zit bij wijze van spreken constant met de gedachte dat er iets mis is en met de angst dat er iets mis is met mijn hart, hoewel het grondig gecontroleerd is. Remy: Ik denk niet dat het overtraining is, aangezien ik nog wel diep kan gaan en nog wel naar 195 hf op training kan gaan, terwijl mijn maximum 205 – 210 is. Het is misschien eerder mijn conditie die goed is, waardoor hartslag op training wat lager ligt en die kloppingen gaan van stress komen neem ik aan, aangezien ik gecontroleerd ben door een cardioloog en die vertelde me dat alles dik oké was. Ik heb vandaag trouwens 150 km getraind aan 139 gem. hf en 30,2 km/u gemiddeld. Dat lijkt mij wel een normale, goede training. Groetjes, Niels
Marc Goossens
11 augustus 2014Als ik jou was zou ik me geen zorgen maken. ik zou wel niet overdrijven. Die duursporten zijn wel niet helemaal gezond hoor. Wielrennen, ok alhoewel een renner soms ook heel diep gaat maar duatlon en triatlon is echt kei slecht voor het hart. Wij zijn daar niet voor gemaakt hoor! Sporten is gezond en als je het mij vraagt heb je een héél gezond hart afgaand op je uitleg. Forceer je je hart daarentegen, zeker op jouw leeftijd, dan zou het wel eens vroegtijdig kunnen gedaan zijn met je sportcarrière. Voorbeelden genoeg, laatst nog Niels Albert… Laat je professioneel begeleiden als je begint met duursporten, ook met wielrennen trouwens. Neem deze raad aan, van een ex-renner met serieuze hartproblemen (wegens overbelasting!).
Dirk
3 oktober 2014Ik ben ook jogger. Op een avond ook intensieve borstpijn gekregen. Opgenomen in ziekenhuis. Hartonderzoek volledige oké. Maar pijn werd veroorzaakt door galstenen (wist niet dat ik die had)!
Paul
3 oktober 2014Beste Dirk, Bedankt voor het delen van je ervaring en inzicht! In dit artikel over galklachten kan men desgewenst meer lezen over galstenen. Groeten, Paul
Nana
29 mei 2014Dag iedereen, Ik ben een jongedame van 25 jaar en vaak hoorde ik dat hartpatiënten vaak 65+ zijn. Wel, ik heb het omgekeerde bewezen in september 2013. Ik was namelijk zwanger en richting het einde van mijn zwangerschap had ik zwangerschapsvergiftiging. Gelukkig mat ik zelf mijn bloeddruk en zag dat het richting de hoge kant ging: 14/9. Vaak heb ik 12/8. De volgende dag steeg mijn bloeddruk, waardoor ik uiteindelijk mijn gynaecoloog heb gebeld. Ik had gelijk, het was dus zwangerschapsvergiftiging. Ik had niet enkel een hoge bloeddruk, maar ook woog ik in 1 week tijd 10 kg meer. Uiteindelijk werd ik die avond nog ingeleid en mijn dochter en ik waren oké. Zeer oké voor mijn dochter en een matige oké voor mij, want naarmate ik meer in het ziekenhuis lag, merkte ik dat ik dikker en dikker werd. Op de kraamafdeling spraken ze van ‘ontzwangeren’ en ik mocht na 5 dagen naar huis met mijn dochter. De volgende dag, thuis dus, begon ik kortademig te worden en ik hoorde een serieus geruis. Om het verhaal kort te maken: Ik ben naar het ziekenhuis gegaan en daar bleek dat ik een hartpompfunctie van 40% had en een hoge bloeddruk van 18/11. De kersverse mama mocht naar de hart- en vaatafdeling en dochterlief naar de neonatologie. Ik kreeg plasmiddelen om “af te slanken” en medicijnen voor mijn hart en hoge bloeddruk. Uiteindelijk mocht ik naar huis met een hartpompfunctie van 55% en ik was verplicht om te revalideren. Ik moest naar de cardiale revalidatie. Na 5 weken had ik terug een hartpompfunctie van 100% en een normale bloeddruk. Ik wil wel erbij vertellen dat ik daarvoor, voordat ik ziek werd, altijd sportte. Ook tijdens mijn zwangerschap fietste ik. Maar ja, nu heb ik bewezen dat ook jonge vrouw en sporters hartklachten kunnen hebben, zelfs indien ze gezond eten. Nu heb ik af en toe een hoge bloeddruk, maar daarmee leer ik leven. Misschien haal ik de 60 niet, maar genieten van gezonde voeding en gezond leven doe ik toch wel.
Esther Diederen
7 mei 2014Hallo, Mijn man en ik hebben al meerdere malen onze hartslag zitten vergelijken, maar waar ik steeds uitkom op ongeveer 68 slagen per minuut, komt hij nooit boven de 45 slagen per minuut uit, meestal zelfs maar 41. Mijn man is 39 en heeft af en toe migraine-achtige hoofdpijn, maar is voor zover we weten kerngezond. Is dit iets waarvoor hij naar de huisarts zou moeten? Is dit zorgwekkend? Ik hoop op reacties. Groeten van Esther
Twan
30 mei 2014Beste, Ik kom juist terug van een zoveelste onderzoek. Uiteindelijk komt het er steeds op neer dat mijn migraine-achtige hoofdpijn en duizeligheid een gevolg is van een zeer lage hartslag (50 max) en lage bloeddruk 90/55. Eigenlijk niets om je ongerust over te maken.
piet
20 juni 2014Als jouw man intensief aan sport doet (wielrennen inderdaad een goed voorbeeld) dan mag die hartslag laag zijn. Omdat het hart, sporthart, dan krachtige slagen maakt en de injectie fractie) toch hoog is. (het bloed wat daadwerkelijk wordt rondgepompt, minus de terugstroom). Als hij niet aan sport doet of heeft intens gedaan, dan is het niet gezond. Bradycardie. het lichaam moet voldoende zuurstof krijgen en de hartslag moet niet te laag worden omdat ’s nachts de hartslag ook nog eens lager is dan overdag.
Mathijs
19 april 2014Dag, Ik ben hier toevallig via googelen op deze website (forum) terecht gekomen. Wat me opvalt is dat vele mensen zich ongerust maken bij een lage polsslag in rust. Zelfs mensen die ondertussen al de 80 jaar gepasseerd zijn. Mij hebben ze altijd gezegd dat een lage polsslag in rust met daarbij een lage bloeddruk een zegen is. De dokter bevestigde dit toch ook wanneer ik het er effe over had tijdens een doktersbezoek voor een griepje. Is toch ergens normaal dat men bij een lage bloeddruk wat meer last heeft van duizeligheid dan bij een veel te hoge bloeddruk! Waar veel mensen zelfs niet weten dat die te hoog is omdat ze zich goed voelen… Als ik hier de reacties lees, kun je beter een te hoge polsslag in rust hebben dan een te lage. Brrr… moet ik me nu toch ongerust maken met een polsslag van 45 in rust? En ik maar denken dat het beter zo is dan een polsslag van pakweg 70 in rust. Denk ik dan verkeerd?
peter
16 april 2014Ik herken dit ook en ben vorig jaar uitgebreid getest en volgens de cardioloog heb ik van nature een rust-hartfrequentie van plusminus 30 BPM en mijn bloeddruk is 120 bovendruk en 80 onderdruk; tevens heb ik de laatste drie maanden constant hoofdpijn, misselijkheid en regelmatig het gevoel te veel gedronken te hebben en regelmatig zonder aanwijsbare reden spontane zweetbuien op het hoofd. Ben 48 jaar en ben getest op ziekte van Ménière, heb ik gelukkig niet. Zijn dit gevolgen van mijn lage hartslag of is er iets anders aan de hand?
pieter
30 april 2014Ik heb zo’n beetje dezelfde klachten, maar nu blijk ik te veel ijzer in mijn bloed te hebben. Misschien een idee om je te laten onderzoeken op ijzerstapeling.
Remy Knaap
11 april 2014Ik ben man, 50, fanatiek wielrenner. Rustpols 24. Hfmax 154. Soms klachten met te traag stijgende hartslag. Vaak keelontsteking en slechte doorbloeding van tenen. Verband?
Janna Schouten
29 maart 2014Ben een vrouw van 71 jaar , en heb ook soms een lage Hartslag , s,morgens , dan is hij rond de 55 , heb ene keer 42 gehad , een heel vervelend gevoel , dat is nog maar sinds 2 jaar , moest verleden jaar een heupoperatie ondergaan , dus onder narcose !!! hemelse schrik van !! , en onder de narcose een hartstilstand gehad , ze hebben mij ( zeggen ze ) 6 minuten moeten reanimeren ! dus die operatie is niet door gegaan , ze hebben alles onderzocht aan mijn hart en niks gevonden , maar ik denk persoonlijk , dat ze mij overmedicatie hebben gegeven , want het enigste dat ik te weten ben gekomen is , dat ze mij s,morgens om 10 uur een seresta n, 10 hebben gegeven , en om 12 uur nog een , en om 3 uur nog een !!!! en dan nog eens een ruggenprik , en dan lag ik al van mij zelfe , dus nog geen nieuwe heup !! wat is er gebeurdt , zal het nooit niet weten krijg ook geen reactie op mijn vragen , en een oudere verspleegster , zei tegen mij Madam u gaat dat nooit niet weten dus ?
Mari
26 maart 2014Dag, Ik heb last van verlamming of spasme in de 7e hersenzenuw. Ik loop al ’n aantal jaren onder controle bij de neuroloog en ook zijn er al meerdere MRI’s uitgevoerd. Er zijn inmiddels een hoop oorzaken uitgesloten (heel fijn!) maar er is nog altijd niet gevonden wat het wel is. Nu ben ik toevallig sinds een aantal dagen mijn hartslag aan het meten en in rust (bijv. werken achter de computer) ligt deze gemiddeld op 51. Nu lees ik dat een trage hartslag effect kan hebben op het zuurstoftekort in het bloed en dus mogelijk op de zuurstof die de zenuwen bereikt. Kan iemand mij wellicht vertellen of dit een mogelijke oorzaak van mijn klachten zou kunnen zijn? Heeft iemand hier ervaring mee?
Josien
5 maart 2014Min moeder is 81 jaar. Ze heeft een trage hartslag (40) en lage bloeddruk. Ze valt regelmatig en moet dan door de hulpdienst worden opgeraapt. Ze kan bijna niet lopen door artrose, maar ook door de slechte hartfunctie. Haar neus, wangen en handen zijn altijd paars. Nu wil ze dolgraag nog een keer naar Portugal, want daar woont mijn broer met zijn gezin. Wat vinden jullie hiervan? Kan zo iemand vliegen?
Rogier
26 februari 2014Mijn hartslag wil niet omhoog bij inspanning. Ik word een beetje wanhopig van hoe mijn hartslagen zich de laatste tijd tijdens het hardlopen gedragen. Ik ben een zeer ervaren lange afstandsloper en heb erg veel kennis daarover. Kan anderen goed uitleggen wat ze verkeerd doen, maar mijn eigen situatie begrijp ik niet helemaal. Ik wil ontzettend graag terug naar normaal! Ik ben 59, loop tussen de 50 en 80 km/week als ik me fit voel. Tot twee-en-een-half jaar geleden liep ik met gemak de 10 km in 45 minuten met een hartslag van rond de 140. Bij interval-trainingen ging mijn hartslag makkelijk omhoog tot 170 – 175. Bij een lange langzame duurloop kon ik tot ongeveer 25 km 10 km/uur lopen met een hartslag onder de 120. Vanaf 20-25 km ging mijn hartslag dan langzaam omhoog, afhankelijk van mijn conditie op dat moment. Ik kon daardoor afstanden van 30 tot 60 km lopen zonder noemenswaardig vermoeid te zijn na afloop. Sinds 2 jaar is het helemaal anders helaas. Ik heb in oktober 2011 een hersenschudding gehad waardoor ik nauwelijks met een hogere hartslag dan 130 kon lopen, dan werd ik duizelig. Na een jaar waren de symptomen van de hersenschudding zo goed als weg maar wilde mijn hartslag niet meer omhoog. Ik heb de afgelopen 2 jaar veel stress in privé-leven en op het werk. Het niet omhoog willen van de hartslag had daar vast mee te maken, leek mij. In januari 2013 kreeg ik een longontsteking en in maart een zware longontsteking. Daardoor gingen mijn loopprestaties drastisch achteruit en na de longontsteking moest ik bijna helemaal opnieuw opbouwen. Dat ging erg snel, in kort tijd liep ik weer probleemloos 10 km en na een paar weken kon ik weer 30 km lopen. Alleen reageert mijn hartslag nog steeds erg vreemd. Daardoor kan ik niet trainen zoals goed zou zijn om mijn conditie te verbeteren en ben ik erg vermoeid. In plaats van fitter wordt ik juist minder fit van het lopen (voor mijn gevoel). Mijn hartslag gaat vaak heel traag omhoog. Voorbeelden: zaterdag liep ik samen met een vriendin 21 km. De eerste 10 km was ik totaal buiten adem bij een hartslag van 121 en een snelheid van net 10 km/uur. Ik moest haar vragen zich aan te passen aan mij. Vanaf 10 km ging het lopen opeens makkelijker. Mijn hartslag ging omhoog naar ca. 128 en mijn looppartner betrapte mij er regelmatig op dat ik versnelde. Ik voelde me lekker fit na afloop. De volgende nacht heb ik lekker uitgeslapen en heb 9 uur geslapen (tegen 6 a 7 uur normaal) Gisterenavond wilde ik een rustige 16 km lopen, maar ik verzuurde totaal en kreeg mijn hartslag niet boven de 116. Ik heb met heel veel moeite 10 km gelopen in 65 minuten en was helemaal gebroken toen ik thuis kwam. Ik woon 3 hoog en kon bijna de trap niet opkomen van de verzuring. Kreeg hartkloppingen toen ik even van 3 naar 4 hoog ging om iets te halen. Ik denk dat het stressverschijnselen zijn, maar kan daar niets over vinden. Wellicht is er iets anders aan de hand. Tekort of teveel van een bepaalde stof. Hormoonhuishouding of iets in mijn eetgewoonten. Ik heb mij volledig laten onderzoeken rond de longontstekingen, maar artsen kunnen niets vinden. Het frustreert mij mateloos dat ik niet lekker kan trainen en altijd het eerste stuk totaal buiten adem ben. Is er een (sport)arts die mij kan adviseren of wellicht ervaring heeft met deze symptomen? Want opnieuw een compleet onderzoek bij een bekende sportarts lijkt mij niet zo zinvol.
Henny
7 april 2014Rogier, Ik heb helaas de oplossing nog niet gevonden, kamp met hetzelfde probleem en ben verbaasd dat er niet meer over bekend is. Misschien heb jij al iets meer informatie? Mijn snelheid en duurvermogen vliegen omlaag. Op de sportschool adviseren ze me om vooral korter en intensiever te gaan lopen, maar voor 15 minuten trek je je loopschoenen toch niet aan? Misschien ben je al iets verder in dit proces en kan je mij een advies geven.
Rogier
30 april 2014Aan Henny, Zie nu pas je reactie. Goed om te weten dat er anderen zijn met hetzelfde probleem. Laten we daar contact over houden en elkaar op de hoogte houden wat lijkt te werken. Ik was twee jaar geleden bij Jessica Gal (sportarts en voormalig olympisch kampioen Judo. Zij raadde mij juist af om kort en intensief te trainen, juist heel rustig en lang. Zo zie je maar, men weet het gewoon niet. Veel slaap lijkt te helpen, maar niet altijd en niet altijd voor lang. Vandaag liep ik als een zonnetje, na een buikgriepje. Makkelijk 10 km in de duinen met HF probleemloos oplopend tot 140 bij een duin oprennen. Vorige week lukte helemaal niets, 12 km door de bossen in Brabant lukte niet zonder iedere 20 minuten even wandelen, en dat met HF 114.
Michael
8 mei 2014Beste Rogier, Ik lees net jouw verhaal en herken wat zaken. Ik ben sinds kort aan het trainen voor de Roparun. Afgelopen dinsdag had ik 2 km gelopen en moest ik stoppen vanwege kortademigheid terwijl mijn hartslag 129 was. Ik liep 5.09 per km. Ik heb mijn hartslag laten zakken tot 85 en heb weer max 2 km kunnen lopen met lage hartslag. Vervolgens 1 km, stoppen en toen de laatste km maar naar huis gelopen in 4.56 met een HPM van 143. Dit heb ik nog nooit meegemaakt!! Afgelopen zondag nog 13 km rustig door de duinen gelopen met een gemiddelde HPM van 129 met 5.31 per km. 2 dagen daarna dit waar ik eerlijk gezegd niet weet wat ik er mee moet. ’s Nachts mijn hartslagmeter om gehouden en zag ik dat ik een gemiddelde hartslag had van 40 met een dal naar 30 en wat pieken tijdens dromen of draaien naar 72. Traplopen is ook een vreemde gewaarwording want dan ben ik ook snel buiten adem en hoor ik mensen zeggen, ” ben jij nou die sportman”. Ik zal binnenkort maar eens langs de dokter gaan om te kijken of alles in orde is qua bloed en hartgebeuren. Soms ben ik wat duizelig, ben vaak moe en heb wat meer slaap nodig merk ik. Ik ben bijna 51 jaar, fiets ook veel en heb misschien onbewust wat stress van werk en thuissituatie. Ik ben benieuwd of jij verder bent gekomen met artsen /therapeuten of onderzoeken. Met sportieve groet, Michael
Marleen
25 augustus 2014Rogier, geen idee of je dit nog leest, maar ik kan het niet laten een reactie te geven. Mijn man had symptomen die overeen lijken te komen met die uit jouw beschrijving. Jaren heeft hij hiermee getobd en uiteindelijk is gebleken dat hij astma had ontwikkeld. Hij kan nu weer lopen, maar wel vooraf een puf nemen, anders is het weer de eerste 10 km. geen lolletje. Doordat hij zoveel liep, heeft de huisarts zijn klachten (achteraf gezien) veel te makkelijk als ‘stress’ afgedaan. Tja, wie heeft er geen stress, tegenwoordig? Hopelijk kun je hier je voordeel mee doen en anders kan je dit ook weer uitsluiten. Succes!
mabel
23 februari 2014Hallo, Ik ben 49 jaar en heb al een paar keer het gevoel gehad dat ik moest overgeven en flauwvallen… De ene dokter zegt fibroma… De andere dokter zegt familie van L.E. Ik ben zeer ongerust daar ik al verschillende keren me niet lekker voel en na een paar uren lijkt het net of ik de marathon heb gelopen zo moe… En als ik mijn bloeddruk meet, is die hoog voor mijn doen: 153 over 87 en polsslag 47. Ik heb ook een bloedziekte waardoor ik niet zomaar alle medicijnen mag nemen.
pieter
30 april 2014Je polsslag lijkt me wel wat laag, maar dat kan ook door de medicijnen komen. Maar heb je wel eens een holterkastje gehad? Misschien heb je wel een beetje last van kleppeninsufficiëntie. Behoeft in het begin zeker geen behandeling, maar verklaart misschien wel het een en ander.
Marco
9 februari 2014Hallo hartgenoten, Eergisteren een 3e ablatie ondergaan in het AMC ziekenhuis. Even een kort overzicht over de laatste 3 maanden… Ik was met de cardioloog overeengekomen om een PVI ablatie te ondergaan vanwege boezemfibrilleren. In november was het dan uiteindelijk zover, een langdurige procedure van vele uren met meer dan 56 pulsen om de longvenen te isoleren. De volgende dag weer naar huis. Mezelf duidelijk gemaakt en gelezen dat er nog wel wat stoornissen aanzetten tot ritmeverstoring. Dit zou kunnen voorkomen tot wel 3 maanden na de ablatie. Maar al snel had ik een niet meer in sinusritme krijgend hart. Ik had een flutter. Verschillende keren naar plaatselijke ziekenhuis geweest, hartritme laten registeren, en zelfs cardioversie mocht niet baten. Jawel, voor drie kwartier, maar daarna weer een persisterende tachycardie. Snel weer met de cardioloog in AMC gesproken en ik werd versneld op de poli uitgenodigd waar zij me meedeelde dat ze mij weer wilde ableren… Dat was 17 december. Vervolgens EFO ondergaan, waaruit bleek dat er een cirkeltachycardie was ontstaan in de linkerboezem. Branden van deze focus termineerde tachycardie clean. Maar ter gelijkertijd ontstond er in de rechterkamer een onbekende cirkeltachycardie in de rechterboezem in of nabij de AV-knoop, de o zo bekende AVNRT. Een van de paden in de AV-knoop werd in dezelfde sessieprocedure geabeleerd en dit deed ook deze verstoring stoppen. De volgende morgen werd zoals gebruikelijk een ECG gemaakt en daar constateerden ze opnieuw een ritmeverstoring waar ik niet echt veel van voelde, aangezien voorafgaand aan de tweede ablatie hartritmes van 140 tot 150 BPM niet ongewoon waren… En nu had ik slechts een hartslag van 85 BPM. Later begreep ik dat dit kwam door de ablatie van de AV-knoop; deze gaf nu minder slagen van de boezem door. Maar de contractie in de boezems hadden gewoon nog dezelfde frequentie, namelijk 300 BPM. Van deze verstoring kwam ik niet meer af zodat een maand later ik wederom op de operatietafel lag voor de 3e ablatie. Bleek in de linkerboezem op dezelfde plaats bij de linkerboezem wederom cirkeltachycardie te zijn ontstaan. Pulsen aldaar toegediend met extra aandacht aan de longvenen termineerde de ritmeverstoorder. Nu ben ik thuis en heb een sinusritme dat bij mij aardig laag kan zijn: tussen de 57 en 68 BPM. Dit wijt ik aan wellicht mijn sportverleden ofwel mijn vrij zware arbeid in de bouw. Mijn devies is: hoe beroerd je je ook voelt en ben je nog jong (onder de 60) en heb je geen achterliggende hartziekte, geef niet op, maar blijf hopen op verbetering. Groot respect voor de cardiologen die jou en mij van deze nare aandoening willen en kunnen afhelpen. Ik wens allen met een hartritmestoornis beterschap.
chris klarholz
27 december 2013Ik ben 81 jaar en gebruik verschillende bètablokkers i.v.m. mijn groeiend aneurysma, nu 4,9 centimeter. Mijn hartslag staat nu op 35 in rust en soms 65, het wisselt dus. Wat zal ik moeten doen?
R. Zeelenberg
3 januari 2014Bent u al bij een cardioloog geweest? Ik heb zelf sinds kort, denk ik, een lage hartslag van 52 en een bloeddruk van 160 over 80. Dat was voor de arts genoeg reden om mij door te sturen; kan pas in februari terecht. Ik heb er niet zoveel last van, alleen ’s morgens soms een onregelmatige hartslag. De hartfilm heeft het uitgewezen en ook mijn bloed is uitgebreid geprikt, gelukkig was dat helemaal goed.
Lamla
3 december 2013Ik heb een AVNRT [red: AV-nodale re-entry tachycardie] gehad. Ben 3 x geableerd, 2 maal bij de AV-knoop en 1 maal bij de sinusknoop. De hele snelle hartslagen zijn echt verdwenen. Zat bij een ritmestoornis tegen de 200 slagen. Nu, na 5 jaar, blijft mijn hartslag erg laag. Zit zo rond de 50 slagen per minuut. Bij inspanning maximaal 120. Ben snel vermoeid. Regelmatig duizelig. Mijn hart is verder in orde. Mijn cardioloog kan mij geen bètablokker geven omdat mijn hartslag al traag is. Maar weet niet wat er verder nog mogelijk is voor mij. Ik heb een hoop ingeleverd qua conditie. Fiets wel elke dag zo’n 15 kilometer, maar met veel moeite. Herkent iemand dit probleem ook? Graag zou ik willen weten wat ik nog kan doen. Bedankt!
langhout
14 november 2013Ik ben 75 jaar en goed gezond, maar mijn hartslag is erg laag waardoor ik steeds de neiging heb tot flauwvallen; vooral als ik tot rust kom en ’s nachts. Ik gebruik geen medicijnen. Maar waar ik me erg ongerust over maak is de vraag of het niet slecht is voor de hersenen. Volgens mij is er dan een zuurstoftekort in het hoofd en het is een naar gevoel. Ik hoop dat u me gerust kan stellen. Graag een antwoord.
Paul
14 november 2013Beste Langhout, Bradycardie is een veelvoorkomende klacht die meestal ontstaat als gevolg van ouderdom en/of sinusknoopdysfunctie (sick sinus syndroom). Meestal is deze kwaal onschadelijk, maar zoals je al aangeeft kunnen er problemen ontstaan bij een véél te lage hartslag. In dat geval is doorgaans (eigenlijk vanzelfsprekend) óók sprake van een lage bloeddruk (hypotensie) en een inadequate bloedcirculatie (systolische bloeddruk lager dan 90 mmHg). In zo’n geval kan inderdaad duizeligheid optreden, evenals kortademigheid, pijn op de borst, futloosheid, gebrek aan energie en (over)vermoeidheid. De neiging tot flauwvallen is denk ik toch wel het duidelijkste teken dat de bradycardie behoorlijk intens is. In ernstige gevallen ontstaat er door de inefficiënte bloeddruk en bloedcirculatie inderdaad een gebrek aan zuurstof en voedingsstoffen in bepaalde weefsels. Omdat de hersenen zich simpelweg bovenin het lichaam bevinden is er relatief veel druk voor nodig om er bloed naartoe te pompen. Bij een verlaagde bloeddruk zijn je hersenen dan ook het eerst de klos, vandaar ook de duizeligheid. Flauwvallen is overigens een beschermingsmechanisme om je lichaam “plat” te krijgen, waardoor er minder druk voor nodig is om bloed naar je hersenen te pompen. Het lijkt me verstandig om je bloeddruk over een langer tijdsbestek een flink aantal keren te (laten) meten. Mocht deze inderdaad heel laag zijn, dus een systolische bloeddruk van +/- 90 mmHg, dan kan medicatie (atropinesulfaat o.i.d.) of “pacen” (d.m.v. een pacemaker) vereist zijn. Mocht je je ernstig zorgen maken, bespreek deze problematiek dan sowieso eens met je huisarts. Groeten & sterkte, Paul P.S. Als dit van toepassing is, kan het helpen om te stoppen met roken, alcohol te minderen, suiker en (vooral ook) zout te minderen en tot slot transvetten te schrappen uit je dieet.
Henk
28 oktober 2013Ik heb een zeer gevarieerde hartslag in rust. Hij gaat van 44 naar 86 slagen per minuut. Er er zit niet echt een patroon in. Verder ben ik duizelig en misselijk. Af en toe krijg ik een zweetaanval. Heeft dit te maken met mijn hart?
Paul
28 oktober 2013Beste Henk, Het zou best kunnen dat je klachten te maken hebben met je hart, maar daar is eigenlijk niets zinnigs over te zeggen. Het is altijd maar de vraag welke symptomen betrekking hebben op de oorzaak en welke op de gevolgen. Het zou dus net zo goed kunnen dat je wisselende hartslag een van de symptomen is van een achterliggend probleem; bijv. m.b.t. je schildklier. Als je wat meer zekerheid wilt, zou ik er absoluut even voor naar je huisarts bellen. Sterkte & groeten, Paul
Fred
23 oktober 2013Net van de cardioloog vandaan na het ondergaan van enkele tests. Ik kreeg klachten die ik niet kon plaatsen: neiging tot flauwvallen, duizelingen en hartkloppingen. Ik ben geen topsporter, maar loop wel al jaren hard. Bij de huisarts werd mijn hartslag opgemeten en kwam men tot 42 slagen p/m. Omdat het voor mij de eerste keer was dat het opgemeten werd, was ik toch wel even geschrokken. De huisarts stuurde me door naar de cardioloog en die liet opnieuw een hartfilmpje maken, een inspanningstest doen en een holterkastje plaatsen voor 24 uur. Een eerdere echo gaf een vreemde verkleuring in de rechter kamerwand zien, de reden dat er vervolgens ook een MRI-scan gemaakt is. Het holterkastje gaf aan dat ’s nachts mijn hartslag geleidelijk aan daalt tot 22 slagen p/m en overdag (dan ben je toch wakker…) kan die dalen tot 27 slagen. En daar heb ik dan niet eens last van. Mijn probleem was dat de klachten tijdens de test eigenlijk alweer zo goed als voorbij waren. Ik begin me nu echter af te vragen wat de hartslag was toen ik me echt niet goed voelde. En ook niet onbelangrijk: waarom mijn hartslag plotseling zo naar beneden is gegaan om mij klachten te bezorgen. Heeft iemand een soortgelijke ervaring gehad? Ik ben overigens een man van 56, die nooit medicijnen gebruikt en zich altijd kerngezond voelt.
ciska
19 september 2013Sinds toch zeker een jaar of 2 heb ik regelmatig dat mijn hart heel hard slaat. Ben een tijdje geleden naar de dokter geweest en heb een dag met een holter (die hartslag registreert) gelopen. Net die dag was mijn hart rustig, dus de dokter vond het niet nodig om verder te onderzoeken. Nu ga ik morgen toch weer naar de dokter (na ongeveer 2 á 3 maanden) want het blijft en komt zeer onregelmatig. Ik voel het dan in mijn keel kloppen en in mijn borst. Nu wil het geval dat mijn man toevallig een cardioversie (elektroshock) heeft gehad, ook i.v.m. hartritmestoornissen die per ongeluk werden ontdekt tijdens vooronderzoek voor een liesbreukoperatie. Dus ik ben er nu nog veel alerter op bij mijn eigen klachten die o.a. zijn: plotselinge vermoeidheid, hartbonzen, soms duizelig etc. I rook en drink niet. Drink 2 x per dag hete melk met een schepje vriesdroogkoffie, dus daar zal het niet aan liggen. En ik ben slank. Tja, ik weet het niet meer. Vraag me ook af of het hartvergroting kan zijn en ben bang voor een hartafwijking/ziekte waar je ineens dood van kan neervallen. Dat gebeurt vaak zat. Wat voor onderzoek moeten ze hier nu doen? Het is zo onvoorspelbaar en een ECG is een momentopname. Een echocardiogram/echocardiografie misschien?
Paul
19 september 2013Beste Ciska, De hartslag die je beschrijft (“heel hard slaan”) kan eigenlijk van alles zijn. Ik ben geen arts, dus kan hooguit meedenken, maar ik zou hoe dan ook eens de artikels lezen over extrasystolen en palpitaties. Ik verwacht dat je vooral in (de vele reacties onder) het artikel over extrasystolen veel herkenning zult vinden. Mocht je het het vermoeden hebben of de angst koesteren dat het om een gevaarlijke hartritmestoornis gaat, dan kun je eigenlijk alleen maar aandringen op diepgaander vervolgonderzoek (meestal krijg je dan eerst een meerdaagse holter). Mocht je huisarts je niet willen doorverwijzen, dan kun je een second opinion aanvragen. Heel veel sterkte in ieder geval! Groeten, Paul
Nico
3 september 2013In rust op de bank voor de tv heb ik een hartslag van ongeveer 45 slagen per minuut; op bed nog lager. Ik fiets ongeveer 100 kilometer per week en heb vroeger als kind redelijk veel gesport. Toch vind het vrij laag, ik ben immers geen topsporter. Ik slaap soms slecht en ik weet niet of er een verband kan zijn.
Paul
4 september 2013Beste Nico, Ik heb een hele tijd geleden ooit een soortgelijke vraag voor iemand beantwoord. In dit artikel over het verband tussen hartslag, slaap en slaapstoornissen kun je er meer over lezen. Groeten, Paul
johan
23 augustus 2013Ik heb een hartoperatie ondergaan 24 jaar geleden; was toen 23 jaar oud. Ze hebben mijn hartzakje verwijderd. Sinds een 7-tal jaar daalt mijn hartslag elk jaar. Zit nu al aan 43. Inspanningen kan ik bijna nooit doen, gezien ik dan vlug ritmestoornissen heb. Neem Sotalol 80mg per dag en Rytmenorm. Plus een bloedverdunner: Asoflow 80mg per dag. Ik leef een rustig leven, wat niet altijd prettig is op 47-jarige leeftijd.
Jan
29 juli 2013Ik ben 75 jaar en heb een erg lage hartslag. Ik gebruik een half pilletje tegen te hoge bloeddruk (Diovan 80 mg; geen bètablokker), waarmee mijn bloeddruk rond de 130/80 is. Ik sport méér dan 5 uur per week (tennis) en doe het onderhoud van mijn vrijstaande woning en bijhorende tuin helemaal zelf. Mijn broer en mijn vijf zussen, alsmede mijn moeder hebben/had hetzelfde probleem. Familiekwestie dus! Nu is de polsslag wel erg laag, plusminus 40 per minuut in rust. Ik meet op verschillende momenten van de dag gedurende een maand zelf de bloeddruk en noteer de waarden in een lijst. De huisarts kan dan iets beter zien wat eraan scheelt. Een enkele keer heb ik het gevoel dat ik iets duizelig wordt, maar dat duurt hooguit vijf seconden. Tijdens het sporten gebeurt mij dat zelden omdat de hartslag dan wel hoger is. Ik gebruik tegen de lichte astma één pufje Seretide per dag en ga nu op zoek of daar de oorzaak van die lage polsslag kan liggen. Ik ben een zeer matig alcoholdrinker en heb nog nooit ook maar één sigaret of sigaar gerookt. Wel drink ik weleens een glas wijn en plusminus vier koppen koffie per dag.
Tasha
24 juli 2013Mijn pols ligt meestal rond de 40. Komt hij eronder, dan gaat hij langzaam richting de 50. Erboven komt hij vrij weinig, tenzij ik veel last van stress heb of hardloop. Ik ben veel duizelig en moe. Mijn bloeddruk schiet daarentegen soms wel ineens omhoog. Van een gemiddelde bovendruk van 100-110 naar een bovendruk van 160. De pols blijft daarbij alsnog rond de 40. Ik ben daarnaast ook nierpatiënt. Heeft dit met elkaar te maken?
Erna Wolfs
22 juli 2013Ik ben 62 jaar, heb altijd al een vrij lage bloeddruk (circa 105/60) en een lage hartslag (38 tot 45). heb een goed gewicht, ben fit (doe er ook het nodige aan: wandelen, fietsen en 2 keer per week 4km hardlopen). Het enige wat ik merk, is dat ik soms bij het wandelen en bij het hardlopen het iets rustiger moet doen als ik een heuveltje opga. Ik voel dan niet zozeer dat ik adem tekort kom, als wel dat mijn benen even niet mee kunnen (zuurstoftekort, verzuring?). Verder ben ik heel af en toe kortstondig duizelig. Als dit het enige is, ga ik er voorlopig niet mee naar de huisarts. Ik wil niet onnodig in het medisch circuit terechtkomen.
irma dakman
21 oktober 2014Ik ben 67, vrouw, kerngezond, normale lage bloeddruk, maar met een lage hartslag. Vandaag was dat bij een fit-test op de sportschool in rust 37. Dit is niet goed, lees ik hier. Maar ik heb helemaal geen klachten. Wat ik hier allemaal lees over pillen en pacemakers stelt me weinig gerust. Heeft er niemand een leuker idee? Ik eet al overdreven gezond en ren af en toe een heuveltje op, maar ik hou me aanbevolen voor tips. Vooral van mensen met een trage hartslag die nog steeds gezond zijn.
Henk Klaverweide
22 juli 2013Ik ben circa 4 maanden geleden gestopt met roken. Ik drink zelfs haast geen alcohol. Circa zes weken geleden heb ik een bloedtest gedaan en blijkt mijn cholesterolgehalte en triglyceriden erg hoog. Cholesterol: 300, LDL 283.6, HDL: 44, triglyceriden: 362 en VLDL: 72.4. Ik ben toen op een laag cholesterol dieet gegaan. Veel groenten, fruit, vis, hele granen (whole grains) brood met Omega 3, Quaker Oats etc. ’s Morgens loop ik 1 uur om de andere dag (militaire pas). Daarnaast eet ik veel noten en dadels. Nu merk ik dat mijn bloeddruk is gedaald 112/63 en mijn hartslag is naar 55. Voor dit alles was mijn bloeddruk en hartslag prima. Heeft mijn dieet hier invloed op gehad? En kan ik alles weer normaal krijgen? Ik voel mij verder redelijk goed. Heel soms wel even licht in mijn hoofd. Graag een reactie.
Paul
22 juli 2013Een hartslag van 55 slagen is aan de lage kant, maar helemaal niet zo spraakmakend. Als je je goed voelt, hoeft er overigens niets verkeerd te zijn met een bloeddruk van 112/63. Dit is aan de lage kant, maar zolang je geen klachten ervaart (en geen bloeddrukmedicatie gebruikt), is dit oké. Gebruik je wel bloeddrukmedicatie, dan is het logischerwijs een optie om in overleg met je arts je dosering ietwat te verlagen (in dit artikel kun je meer lezen over lage bloeddruk/hypotensie). Het kan inderdaad zijn dat je bloeddruk en hartslag veranderd zijn dankzij je nieuwe, gezondere dieet. Je doet dit “pas” 6 weken, dus het kan natuurlijk best zo zijn dat je waarden zich nog verder verbeteren. Als je je zorgen maakt, kun je natuurlijk altijd contact opnemen met je huisarts. Ik ben geen medicus en interpreteer dit dus niet als medisch advies, maar naar mijn mening zijn je waarden helemaal niet zo gek. Groeten, Paul
Henry Kloostra
18 juni 2013Di, 18-06-2013, 18:57. Ik heb al vanaf dat het voor het eerst werd gemeten (bij de keuring voor militaire dienst, in 1961) in rust een hartslag van 41. Soms zelfs 40, de ondergrens voor een goede werking van mijn bloeddrukmeter. Ben 71, heb verder nérgens last van, ren nog de trap op, en heb lucht zat. De cardioloog zegt geen oorzaak te weten en meent dat ik er 100 mee kan worden. Henry Kloostra. Amsterdam. Henrykloostra.blogspot.com
Wilhelmina van Zetten
11 juni 2013Het is nu 6 uur in de morgen. Ondanks 3 soorten medicijnen nog steeds hoge bloeddruk: 209/93 en polsslag van 60. Onderzoeken hebben niets aan het licht gebracht. Soms stijgt de bloeddruk naar 243/110. Ik ben ten einde raad. Mijn leeftijd is 79 jaar.
I.van Wincoop
19 september 2013Beste mevrouw, Mijn hoogbejaarde moeder slikt al vele jaren knoflookcapsules en haar bloeddruk is sindsdien als van een jonge meid. Bloeddrukverlagers hebben nooit voldoende gewerkt bij haar. Probeert u de knoflook ook eens de komende maanden!
Michel
18 maart 2013Ik weet niet of dit iets te maken heeft met bradycardie, maar als ik me bijvoorbeeld even kort inspan of druk op m’n adem zet, lijkt het wel alsof m’n hartslag even zakt. Niet lang, want na een paar slagen herstelt het zich weer…
kimberley pex
13 maart 2013Twee weken geleden lag ik (weer) een week in ’t ziekenhuis. Afgevoerd met ambulance, darmen weer ontstoken, stoma, prolaps en breuk. Pijn dus, héél erge pijn. Wat ik nou zo raar vind is dat mijn bloeddruk 80 over 50 was, en m’n pols 54, dagen achter elkaar. De verpleging vond ’t ook erg laag, maar niemand deed er iets aan. Hier thuis is hij 105 over 60, met een hartslag van 60. Ik vermoed dat de laatste 5 “tropenjaren” me gesloopt hebben. De pijnen die ik had, fisteltrajecten, 20 operaties, en nu ’t stoma met breuk en prolaps. Het was misschien een aanslag op m’n hart, alles bij elkaar. Bij kolieken had ik heel vaak 150 over 100 en een hartslag van 120. Misschien ook iets voor de wetenschap: na trauma een verlaagde hartslag?
Marianne
2 juni 2013Kimberley, Zo te lezen zitten wij in hetzelfde schuitje. Mijn hartslag is gemiddeld 50 en mijn bloeddruk 70 om 120, gewicht 55 kilo (BMI 17,5) en ben al wat ouder. Deze waarden bevallen mij redelijk, al ben ik erg moe, duizelig en komen diverse ontstekingen vlot achter elkaar aan. Sinds 3 weken gebruik ik hennepolie + om de bijkomende problemen als ontstekingen van de maag en darmen te voorkomen. Dit werkt. Maar ik merk ook dat mij hartslag iets omhoog gaat, zit nu op gemiddeld 55 – 60 en mijn bloeddruk en gewicht blijven hetzelfde. Voel me er wel iets beter door. Dat kwam al na een week en blijft toenemen.
Ik heb besloten die hennepolie + voorlopig 6 weken te blijven gebruiken en dan te kijken wat het aan veranderingen teweeeg gebracht heeft.
Bert
13 maart 2013Ik heb al jaren een (te) lage hartslag en heb toenemende klachten (licht in het hoofd, druk op het hoofd, snel moe e.a.). Ik word steeds doorverwezen naar cardiologen, maar de cardiologen zelf vinden dat ik niet voldoe aan de normen om in aanmerking te komen voor een pacemaker. De eventuele plaatsing ervan zal slechts een deel van mijn klachten wegnemen. Maar de klachten blijven/nemen toe. Herkenbaar?
Nien
30 oktober 2012Ik gebruik al een aantal jaren medicatie tegen een verhoogde bloeddruk. Dit gaat goed, maar de laatste tijd heb ik een lage polsslag. Weet iemand of dat te maken heeft met een tè hoge dosering van het medicijn?
w.laponder
12 oktober 2012LS
Ik ben 79 en heb 5 jaar een trage pols a.g.v. medicatie. Waarom is dan een pacemaker geïndiceerd? De hartspier werkt al 15 a 20 jaar feilloos met een chronische volumebelasting. Is dit een geval van bradycardie (sporthart)?
irma dakman
21 oktober 2014Ik zou ook geen pacemaker willen, W. Laponder. Ze hebben u al medicatie gegeven zonder erbij te vertellen dat u dan een trage hartslag krijgt en dat willen ze weer opheffen met die pacemaker. Alweer een paard achter de wagen!
Ted
11 oktober 2012Ik heb een hoge bloeddruk [210-104] maar een polsslag van 48. Zijn er meer mensen die dit hebben, dus een hoge bloeddruk en een lage polsslag. Voor de bloeddruk krijg ik pillen maar op de polsslag wordt niet erg gereageerd.
Harry
30 juli 2013Hallo Ted, Ik heb de laatste weken precies dezelfde symptomen, maar heb hierbij ook een drukkend gevoel in m’n hoofd (geen hoofdpijn) en piepende oren. Ook voel ik m’n hartslag de laatste tijd erg duidelijk. Als dit zo blijft ga ik binnenkort naar de huisarts. Ik ben 50, sport regelmatig en heb geen overgewicht.
André
18 september 201615 jaar terug had ook ik 210-120 bloeddruk en door mijn lage hartslag heeft het lang geduurd de juiste combi van medicijnen te vinden. Mijn bloeddruk is stabiel en goed maar mijn hartslag is steeds aan het zakken in de jaren. In 2008 bij de cardioloog geweest maar was een grensgeval en we zouden het aankijken. Aanstaande woensdag krijg ik wederom een ECG omdat mijn hartslag nu in rust (bijvoorbeeld slapen) 33 slagen per minuut is. Dit is precies te zien op het sporthorloge die ik heb. We zullen zien. Ik heb er niet veel last van en mijn conditie is ook goed. Fiets nog regelmatig diverse keren per week naar mijn werk a 36 km op en neer. Ben trouwens 49 jaar oud.
Geert
7 september 2012Sinds mijn 22e had ik regelmatig last van kortstondige hartkloppingen tot 200 slagen per minuut. Dit duurde gelukkig telkens maar enkele minuten. Momenteel heb ik daar slechts enkele keren per jaar last van en heb ik van de cardioloog trucjes geleerd om die tachycardie te onderdrukken als ik hem voel opkomen. Volgens hem gaat het om AV-nodale re-entry tachycardie. Waar ik de laatste jaren wel vaak last van heb is van bradycardie. Bijvoorbeeld als ik net een inspanning heb gedaan en ik zet mezelf neer op een stoel, dan heb ik (in plaats van een verhoogde hartslag na een inspanning) minuten lang het gevoel of mijn hart telkens een slag overslaat. Mijn hart slaat dan minder dan 50 slagen per minuut en zeer zwaar, heel mijn bovenlichaam “davert” dan. Dit ondervind ik bijna dagelijks, maar ik heb dit nog niet laten onderzoeken.
ilovemyheart!
19 januari 2012zelf dacht ik aan een infectie,ik zou lyme of MS hebben,maar heb er geen aandacht meer aan geschonken.dat kreeg ik 3 jaar geleden te horen D.M.V. MRI scans,en nu dit!(de klachten zijn bekend met Auto-Immuun ziektes)het is een Domino-Effect zeg maar. nu twijfel ik of ik de pil nog moet slikken en mijn suplementen moet laten staan.ik dacht dat ik hyperventilatie had,ben net 3 maanden geleden gestopt met roken wegens benauwdheid.nu heb ik het bij te snelle beweging het al benauwd.vandaag ga ik weer naar de sportschool,ik zit in een vast groepje,maar doe het nu wel rustig aan.iemand raadde mij aan dat,mocht ik mij ineens heel beroerd voelen,lijkt op griepverschijnselen,of pijn op de borst(Angina-Pectoris)om een theelepeltje Cayenne peper in te nemen en weg te spoelen met mineraal water.dan gaan de vaten open staan en voel je je meteen goed.ikzelf pas het nu bij mezelf toe,en het werkt! het is een noodoplossing,dus niet om de huisarts te vermijden! maar om juist een hartaanval te voorkomen.Succes!
ilovemyheart!
19 januari 2012en hoe zijn de klachten bij jou ontstaan?ik heb al klachten vanaf mijn 16de,maar alle testen wezen niets uit,en mijn klachten waren ook een paar jaar geleden zelfs helemaal verdwenen,maar sinds ik intensief sport om mijn figuur terug te krijgen,zijn ze vanaf vorige week maandag weer helemaal terug.ik negeerde de eerste seintjes,hartritmestoornissen,hartoverslagen,maar zolang het geen pijn deed werd ik niet bezorgd.wel voelde ik mij altijd beroerd,maar ik legde geen link met mijn hart.dacht meer aan mijn voedingspatroon,gestopt met vlees en zout.dus nu ben ik weer begonnen met vlees en zout.ik moet 22-02-2012 naar de longarts voor de apneu.pas dan word er verder gekeken.maar het valt me op hoeveel mensen hier last van hebben! nu ben ik blij met elke ochtend dat ik wakker word,dat is geen vanzelfsprekendheid meer,leven is bij mij ineens overleven geworden.tot vorige week maandag ging alles goed,ik kon alles doen,nu heb ik bij veel dingen het gevoel flauw te vallen.de laatste keer toen ik van de trap af rende,maar de huisarts denkt aan mijn longen???
janny
19 januari 2012De laatste paar jaar heb ik deze klachten, een 20 jaar geleden begonnen met het overslaan van een hartslag, paar keer heel onregelmatig, snel slaan en dan 1 of 2 keer niet slaan, is een naar gevoel. Voor in het ziekenhuis gelegen, van alles onderzocht maar niets te vinden. Later heb ik meer problemen daarmee gekregen, kwam steeds vaker voor, kreeg het ook benauwd, weer naar het ziekenhuis, daar aan alle toeters en bellen gelegen en uiteindelijk kwam eruit dat ik een ontstoken hartzakje had. Het overslaan van mijn hartritme heb ik af en toe nog, weet dat het niet gevaarlijk is en na een tijdje is het ook weer weg, schijnen veel mensen last van te hebben.
janny
20 september 2011ik heb al een paar jaar een vrij lage hartslag, 47 slagen p/m, sinds kort heb ik wat problemen als ik me inspan krijg ik pijn op de borst en uitstraling in mijn linker arm, dit gaat na een minuut of 10 vanzelf weer weg, als ik veel moet praten heb ik het gevoel alsof er niet genoeg zuurstof in mijn hersens komt en voel ik me niet lekker. Heb intussen ecg gehad een fietstest en echo maar daar is weinig op te zien, krijg in okt. vervolg testen.
ilovemyheart!
18 januari 2012hoe zijn die vervolgtesten verlopen?en heb je nog dezelfde klachten?ik heb namelijk sindskort dezelfde klachten en ik weet mij echt geen raad zo.alvast bedankt!
janny
19 januari 2012De vervolg testen waren ook goed, moet wel iedere 3 maanden voor controle komen. Mocht het erger worden dan volgt er een Hartcatheterisatie, dit doen ze niet zo snel omdat dit ook vaak complicaties met zich mee brengt.
jaak
9 mei 2013Dit herken ik ook. Heeft u misschien al verbetering of al verdere uitslagen? Groetjes, Jaak