Darmklachten verhelpen: 10 tips tegen darmproblemen!

Body · Door Ilse

darmklachten-verhelpen

Je maag en darmen vormen gezamenlijk je maag-darmstelsel. Je maag-darmstelsel is samen met je mond en slokdarm verantwoordelijk voor je spijsvertering ofwel voedselvertering. De belangrijkste functies van je spijsvertering zijn als volgt:

  • Opname van energie uit voedsel
  • Opname van voedingsstoffen
  • Uitscheiding van afvalstoffen

Een optimale spijsvertering verloopt probleemloos & pijnloos. Als er echter iets mis gaat met je spijsvertering, dan ontstaan darmklachten ofwel darmproblemen.

Verschillende darmklachten & darmproblemen

Mankementen m.b.t. je spijsvertering kunnen leiden tot allerlei darmklachten. De meest voorkomende darmproblemen zijn:

Oorzaken van darmproblemen

Bovengenoemde darmproblematiek wordt veelal veroorzaakt door virussen, bacteriën en schimmels in het maag-darmstelsel. Ook afwijkingen van de darmen zoals een ‘darm torsie’, ‘darm verkleving’, ‘darm divertikel’, ‘darm invaginatie’ of ‘dolichocolon’ kan darmproblemen veroorzaken. Daarnaast kunnen zich zweren, poliepen of cysten vormen in de darmen. Als darmproblematiek lang aanhoudt en alsmaar erger wordt, dan kan er sprake zijn van een ernstige, chronische darmontsteking zoals de Ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa of zelfs van darmkanker.

Darmklachten behandelen (medicijnen & operatie)

Bij hevige darmklachten kun je het beste direct een afspraak maken met je huisarts. Hij/zij kan in veel gevallen de exacte oorzaak van je darmproblemen achterhalen… Of je doorverwijzen naar een maag-darmspecialist als de oorzaak van je darmproblemen niet direct wordt gevonden. Een bacteriële darminfectie wordt doorgaans behandeld met antibiotica. Bij chronische ontstekingen worden vaak ontstekingsremmers en corticosteroïden ingezet. Gezwellen dienen doorgaans operatief te worden verwijderd middels een chirurgische ingreep.

10 tips om darmproblemen & darmklachten te verhelpen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom hierbij 10 tips om darmklachten te voorkomen…

1. Darmklachten voorkomen door goed te kauwen

Kauwen is de eerste stap van je spijsvertering. Hoe beter je kauwt, des te minder werk je maag-darmstelsel nog hoeft te doen. Maal je eten daarom zo fijn mogelijk – het liefst tot puree – om darmklachten te voorkomen.

2. Eet niet te veel als je darmproblemen wilt voorkomen

De belangrijkste oorzaak van darmklachten is absoluut te veel eten. Te veel eten ofwel “overeten” zorgt er namelijk voor dat je spijsvertering wordt overbelast. Hierdoor kunnen allerlei darmproblemen ontstaan, waaronder buikpijn, buikkramp, verstoppingen en winderigheid. Eet dus niet te veel als je darmproblematiek wilt voorkomen.

3. Eet niet ongezond als je darmklachten wil vermijden

Vooral simpele suikers (snoep, tafelsuiker, roomijs, koekjes e.a.) en geconcentreerde, verzadigde vetten (sauzen, chips, gebak e.a.) zijn slecht voor je spijsvertering. Transvetten en chemisch-synthetische hulpstoffen (E-nummers) zijn wellicht nog funester voor je darmen! Eet dus niet te veel verzadigde vetten en simpele suikers oftewel snelle koolhydraten als je last hebt van darmproblemen. En probeer E-nummers van synthetische komaf te mijden…

4. Darmproblemen verhelpen = niet té gevarieerd eten

Gevarieerd eten (van dag tot dag) is goed om darmklachten te voorkomen. Je moet op één en dezelfde dag echter niet te veel verschillende dingen eten. Je hypothalamus, schildkier, hypofyse en bijnieren kunnen de enzym-productie dan moeilijk bijhouden, waardoor darmproblemen kunnen ontstaan.

5. Stimuleer je enzym-productie ter voorkoming van darmklachten

Je kunt je lichaam helpen om meer enzymen aan te maken die de vertering van je voedsel vergemakkelijken en zodoende darmproblemen helpen voorkomen. Eet voldoende groenten, fruit en eiwitten als je regelmatig last hebt van darmklachten… Deze stimuleren namelijk je enzym-productie en helpen zodoende darmproblematiek te voorkomen.

6. Volle yoghurt kan darmproblemen helpen voorkomen

Probiotica zijn producten die goede bacteriën bevatten. Ze helpen je darmen gezond te blijven en optimaal te presteren. Als jij vaak kampt met darmproblemen, eet dan dagelijks een klein schaaltje volle yoghurt. Volle yoghurt zit namelijk boordevol probiotica oftewel goede bacteriën die darmklachten helpen voorkomen.

7. Eet voedingsvezels ter voorkoming van darmklachten

Vezels oftewel voedingsvezels zijn onverteerbare ballaststoffen. Vezels vormen een uitstekende voedingsbodem voor je darmflora (de goede bacteriën in je darmen). Voedingsvezels worden ook wel prebiotica genoemd omdat ze de splitsing en activiteit van goede bacteriën in je darmen stimuleren en zodoende darmproblematiek helpen voorkomen. Vezels zitten met name in groenten, fruit en granen.

8. Gebruik volkoren-varianten om darmproblemen te voorkomen

Producten van wit meel, witte bloem en gepelde granen zijn niet goed voor je darmen. Vervang wit brood, witte rijst en witte pasta daarom voor meergranenbrood, zilvervliesrijst en volkorenpasta als je darmklachten wilt voorkomen. Vooral hele granen zoals ongepelde havermout zijn goed voor je darmen!

9. Drink voldoende water als je darmklachten wilt verhelpen

Water is essentieel voor een goede darmwerking. Zo zorgt water ervoor dat je spijsvertering gemakkelijker afvalstoffen afvoert via je urine en ontlasting. Drink dagelijks minstens 3 glazen water (of thee) als je regelmatig last hebt van darmklachten.

10. Stress vermijden = darmproblemen voorkomen

Het klinkt wellicht cliché, maar stress is echt van grote invloed op je lichaam; met name op je darmen. Als jij veel stress ervaart, dan is de kans groot dat je te kampen hebt met darmklachten. Probeer overmatige stress daarom te vermijden om verregaande darmproblematiek te voorkomen!

Tot slot

In veel gevallen worden darmklachten veroorzaakt door een verstopping of obstructie in je darmkanaal. Ook constipatie oftewel obstipatie kun je helpen voorkomen met bovengenoemde tips…

Heb jij ook last van darmproblemen oftewel darmklachten? En heb jij resultaten geboekt m.b.v. bovenstaande tips en adviezen? Laat hieronder jouw verhaal achter!

95 comments


  • krdjf,ivn

    27 juli 2022

    veel anus pijn door slappe stoelgang

  • Verklevingen dunne darm

    17 februari 2022

    Een juiste diagnose is belangrijk, algemene tips zijn gevaarlijk: “Tips” 7, 8 en 9 verergeren klachten bij verklevingen (=vergroeiingen) aan de dunne darm!!

  • Nicky

    29 september 2019

    Ik drink 8 glazen water per dag eet 3 stukken fruit en 300 gram groenten als ook bruin en kan bijna niet naar het toilet heeft er iemand tips voor mij ik vermeld er wel bij dat ik MS patiënt ben.

  • Narut

    14 januari 2018

    Ik heb sinds 2015 mei buikpijn en ik heb tot nu toe bij een ziekenhuis me laten kijken en nooit wat ze hebben gevonden daarna ben ik naar een ander ziekenhuis gegaan zelfde testen gedaan en hebben ze ontdek dat ik wat bij me darmen heb en daarvoor wordt er met een camera gekeken bij mijn dikke darm en daarbij is een score 1214 dus positief en ik wik weten hoe dat eigenlijk in elkaar zit et moet namelijk onder de 50 zijn om negatief te scoren.

    • Paul

      15 januari 2018

      Een kijkonderzoek (scopie) van de dikke darm staat ook wel bekend als dikkedarmonderzoek, darmscopie of coloscopie. Voor een dergelijk kijkonderzoek staat geen referentiewaarde… Ik neem dan ook aan dat men iets heeft weggenomen uit de dikke darm en datgene heeft onderzocht op een bepaalde parameter / indicator… Waarvoor de ‘score’ die je benoemt staat, durf ik niet te zeggen. Wat heeft men precies gevonden en wat heeft men precies weggehaald en eventueel op kweek gezet en onderzocht? Gaat het om een bepaalde tumormarker of een bepaald ontstekingseiwit?

    • Bastianna

      22 maart 2018

      Hi, Zelf heb ik ook last gehad van chronische darmklachten. Toen heb ik iemand gesproken die zei; je moet is paardenmelkcapsules proberen! Dat is een natuurlijk middel en kan geen kwaad. Paardenmelk werkt vanuit de darmen, dus heb toen info opgevraagd, en inderdaad werkt paardenmelk heel goed bij darmproblemen. Ik kan zelfs zeggen dat ik er bijna geen last meer van hebt, dat kon ik hiervoor niet bedenken. Succes ermee!

    • Henk

      7 mei 2019

      Zelf heb ik ook maagzweren gehad. Probeer aardappel afgietsel binnen een week zijn alle maagzweren weg. Het werkte bij mij. Goedkoop en werkt.

  • N.

    12 december 2017

    Hai, ik heb sinds gisterochtend nogal veel last van mijn buik. Het speelt dus niet echt heel lang, maar ik lig er inmiddels al 2 uur van wakker en ik zou toch graag nog even slapen. Het zit linksboven, komt in aanvallen en dan heb ik een stekende pijn / kramp. Na het eten is het erger, zelfs als ik iets van groente of fruit eet. Ik heb er gisteren even met een stopwatch bij gezeten, toen kreeg ik om de 15 minuten een aanval, nu is het vaker. Normaal gesproken helpt het wel om met een pittenzak op mijn buik op mijn linkerzij te gaan liggen, maar dat maakt nu geen verschil. Wat kan ik doen om de pijn te verminderen? Alvast bedankt!

  • Moniek

    19 oktober 2017

    Ik ben 53 en heb sinds een aantal dagen pijn linksonder in de buik. Vooral met lopen en als ik ga zitten voel ik het. Baarmoeder en eierstokken heb ik niet meer dus het zijn overduidelijk de darmen. Wat kan dit zijn?

    • Bisou

      8 december 2017

      Hoi, zoals jij het omschrijft herken ik het als divertikels. Dan zit de pijn links onderin de buik. Zit momenteel ook weer met klachten, ben bang dat het chronisch wordt. Veel over divertikels kun je opzoeken op internet. Sterkte!

    • Paul

      8 december 2017

      Geringe informatie over darmdivertikels kun je desgewnst vinden in (en onder) dit artikel over diverticulose / diverticulitis / sigmoiditis:

  • anoniem.823

    18 oktober 2017

    Hoi, Ik ben een meisje van 15 en heb last van een aantal dingen en ik wil niet gelijk naar de huisarts rennen dus hoop dat iemand mij hier al wat verder kan helpen. Ik heb al maanden last van pijn in mijn onderbuik en rommelende darmen (meestal ’s nachts), of soms een opgeblazen buik, mijn stoelgang gaat ook niet lekker want het voelt alsof ik naar het toilet moet maar dan komt mijn poep er heel moeilijk uit en is het hard of komt het er helemaal niet uit en dat voelt niet fijn. Uiteindelijk ben ik naar de dokter gegaan (hij voelde aan mijn buik en voelde dat er veel lucht in zat en zei dat ik last heb van obstipatie) en heb ik laxeermiddel gekregen maar mijn poep is nu zachter maar verder gaat het alsnog wat moeilijk en is de pijn niet weg, maar ik wil niet nog meer laxeermiddel nemen want dan is het te zacht en dat is ook niet fijn. Verder had ik na het nemen van de laxeermiddel na een paar dagen een best groot rond bultje op mijn huid (het is een vlek maar dan dik) ik weet niet of dit gewoon kan voorkomen maar ik dacht ik zet het er even bij. Ook heb ik soms ineens heel veel last met slikken en pijn in de keel als ik bv. gaap of zo. Die pijn is er dan ineens als ik opsta ’s morgens en blijft ook bijna een week en gaat dan weg en komt na een week of soms 2 weer terug. Ik eet gewoon gezond en drink genoeg water, ik zit wel aan de rand van ondergewicht en ik ben overtraind geraakt vorig jaar en nog steeds niet helemaal hersteld (ben inmiddels half jaar overtraind maar was het al eerder maar wist het toen nog niet), ik train nu 2x in de week en verder beweeg ik gewoon genoeg elke dag. Ik slaap ook slecht ik word vaak wakker in de nacht en als ik opsta voel ik mij niet uitgerust. (ik slik al slaappillen maar dat helpt alleen om in slaap te komen). Verder drink ik karnemelk en neem ik Activia yoghurtjes en eet ik nootjes maar de klachten worden niet minder. Heeft iemand enig idee wat deze klachten veroorzaakt en wat ik kan doen? Want de laxeermiddel helpt niet tegen de pijn. Alvast bedankt.

    • André

      21 oktober 2017

      Oorzaak van je klachten is lactose (melkeiwit) zit zelfs in een zakje chips en noem maar op. Vermoeidheid en ondergewicht worden veroorzaakt omdat hierdoor je darmen onvoldoende voedingsstoffen op kunnen nemen. Overige klachten zoals keelpijn etc en ook dat bultje waarschijnlijk zijn ontstekingsreacties die worden veroorzaakt doordat melkeiwit je darmwand beschadigd en daardoor afvalstoffen kunnen doordringen. Grote kans dat je ook vaak last hebt van ernstige hoofdpijn, krakende gewrichten, emotioneel worden of zelfs depressies enz. Begon bij mij tien jaar geleden en werd ook steeds magerder en vooral ’s morgens opstaan alsof er een mes in mijn buik stak. Stad en land af gelopen ziekenhuis in en uit en ook allerlei middeltjes van artsen die nix hielpen. Kwam er na 3jaar ellende achter dat melk het probleem was. Nu gaat het heel goed al moet ik voorgoed mijn dieet aanpassen en op elk etiket letten. Ik kan gelukkig weer normaal leven. Vermijd dus alles waar melk in zit en je zal zien dat het snel beter gaat. Kleinste beetje kan funest zijn. Ga niet de fout maken om melk te vervangen door soja want daar krijg je nog meer klachten van. Let daar dus ook op dat dit in heel veel producten zit en vermijd dit ook. Melk heb je helemaal niet nodig al zijn er mensen die anders beweren. Het breekt juist calcium af en je wordt er lelijk van. Melk ik gewoon vergif net als soja. Hoop dat dit jou helpt en weet eigenlijk wel zeker. Wens je veel sterkte en gezondheid toe!

    • Marloes

      5 april 2018

      @Anoniem 823: Als ik lees dat jij nootjes eet, zou ik die sowieso maar eens laten staan. Sommige mensen kunnen slecht noten verteren. Ik heb veel van jouw klachten gehad. En het probleem was bij mij notenallergie / notenintolerantie.

  • Diarree

    9 oktober 2017

    Hoi, Ik heb chlamydia gehad en daarvoor ben ik behandeld met Azitromycine 2x 500mg. Omdat ik een nog een beetje last had heeft de huisarts nogmaals Azitromycine 2x 500mg voorgeschreven. Direct na inname was ik aan de diarree. Toen beide kuren ingenomen waren had ik ook een bacteriële huidinfectie gekregen. Hiervoor krijg ik Doxycycline voorgeschreven. 16x 100mg (2 per dag). Later kwam de bacterie terug en heb nogmaals Doxycycline voorgeschreven gekregen 16x 100mg, 1 per dag. Sinds 2 maanden ben ik aan de diarree / vlokkerig ontlasting. inmiddels bloed laten prikken maar er is niets gevonden. Een klein beetje B12 verlaging maar niet schrikbarend. Wat kan de diarree veroorzaakt hebben. Is mijn darmwand beschadigd?

    • Paul

      9 oktober 2017
    • André

      21 oktober 2017

      Vanmiddag hier een heel verhaal geschreven met de oplossing voor deze problemen maar kennelijk heeft de redactie er een probleem mee om mensen van hun klachten af te helpen want mijn reactie blijkt verwijderd!? Wel baat bij mensen met klachten maar geen baat bij oplossingen!

    • André

      21 oktober 2017

      Sorry, foutje gemaakt. Dacht dat mijn reactie van vanmiddag verdwenen was maar zag hem nu wel weer staan.

    • Paul

      22 oktober 2017

      Je reactie is zojuist pas gepubliceerd, dus hij is nooit verschenen, vervolgens verdwenen en uiteindelijk weer verschenen. Jammer van de pijlsnelle aanname; deze site bestaat namelijk enkel en alleen om mensen te helpen…

    • Marloes

      5 april 2018

      De diarree komt door de antibiotica die je gebruikt hebt. Is een veelvoorkomende bijwerking van antibiotica. Veel bonen eten, daar zitten prebiotica in die de goede darmbacteriën ondersteunen.

  • Eleonore Demeulemeester

    7 september 2017

    Dag Paul, Ik heb nu al jaren lichamelijke klachten en er komen er steeds maar bij. Misschien dat u me een oplossing kan aanbieden? Mijn verhaal: Rond mijn 16de had ik last van oprispingen, opgeblazen gevoel, maagpijn, moeilijke stoelgang. Gastroscopie leverde niets op. Ik at alles (geen fastfood) en leerde er mee te leven. Maar toen ik 32 was kreeg ik een paar maand na geboorte dochter (huilde veel) anale jeuk. Na geboorte 2de kindje (huilde nog meer) kreeg ik heuppijn (slijmbeursontsteking) vooral ’s nachts en later ook tijdens de dag (idem met de jeuk). Verder kreeg ik het ’s nachts altijd warm over heel mijn lichaam, al dan niet bezweet, had soms warme voeten (ben anders een kouwelijk type), soms een warm hoofd en kwam ook heel veel wakker. Van het minste geluid kwam ik wakker. Soms lig ik (2 tot 4 u wakker, mijn ogen zijn moe, maar mijn geest is super actief). Soms sta ik op met een ‘mistig gevoel’ in mijn hoofd, dat opklaart tegen de middag. Ik kan moeilijk inslapen (handen en voeten, hebben koud), ondertussen ben ik nu 40 heb al veel verschillende artsen (regulier en alternatief) bezocht. Nu neem ik een antidepressiva die dient als slaapmiddel, weliswaar zonder succes (mijn klachten zijn sterker en ik kom toch wakker…) En depressief voel ik me niet. Mijn vertering verslechterd alleen maar (nu kan ik geen vet, koolhydraten, fodmaprijke groenten meer verteren) Neem daar nu maagzuur en verteringsenzymen voor, met succes. Mijn schildklier werd onderzocht (licht vertraagde werking), labo onderzoeken voor allerlei (regulier) daar kwam niets bijzonders uit… Sinds 2014 ben ik een eetdagboek gaan bijhouden en merkte: histamine intolerantie, zuivelintolerantie, vetmalabsorptie, zwavelintolerantie, glutenintolerantie, suiker is ook een trigger. Ik liet een IGg test doen en er kwamen heel veel verschillende voedingsmiddelen op dat ik niet meer mocht eten. Niet normaal. Ik eet geen zuivel, wel nog gluten, probeer histamine vrij te eten, en suiker is een zeldzaamheid. Mijn gewicht staat op scherp (57 kg en ben 1m62cm groot). Ik probeer veel groene bladgroenten te eten (zonder verteringsenzym lukte dat niet). Heb al meerdere probiotica geprobeerd. Momenteel mag ik niet werken, maar ik voel al dat rusten geen oplossing zal bieden voor het probleem. Maar wat dan wel? Ik ben benieuwd naar uw reactie! m.v.g. Eleonore

    • Paul

      11 september 2017

      Hoe zien momenteel je schildklierwaarden (TSH, FT4, FT3 en antistoffen) eruit? En zijn je alvleesklier en galblaas al eens onderzocht?

  • Anneke

    1 september 2017

    Mijn man heeft last van divertikels. Om de 3 a 4 weken heeft hij weer een ontsteking met hoge koorts. Er is een darmonderzoek geweest en dit heeft niets opgeleverd. Hij gebruikt lijnzaad en ook dat helpt niet echt om de ontlasting smeuïg te houden. Hij drinkt voldoende. Heeft u een advies wat hij hiermee kan doen?

  • ria van der veen

    28 mei 2017

    Ik eet ’s avonds voor het slapengaan 2 mandarijnen en een peer en metamucil. Ga ’s morgens meteen naar de wc, maar in de loop van de morgen moet ik steeds weer naar de wc. Dan is het gewoon water. In de loop van de morgen krijg ik een opgezette buik, daar kan ik dan niks op verdragen. Word er erg nerveus van…

    • Paul

      29 mei 2017

      Waarom gebruik je Metamucil? Dit goedje bestaat uit psylliumvezels en is in feite een laxeermiddel…

  • christien

    21 april 2017

    Beste Paul, dank je wel voor je reactie. Het chirurgenteam in Zwolle durft niet meer te opereren. Ben in 1989 al geopereerd aan de maag i.v.m. pylorusstenose (vernauwde maaguitgang). Daarbij hebben ze de nervus vagus opgeofferd om te voorkomen dat de pylorus of andere sluitspieren weer dichtslibben. Zij hebben nooit kunnen achterhalen waarom de pylorus is vernauwd. De chirurg toen zei dat alleen dit voorkomt bij baby’s en niet bij volwassen mensen tenzij er een tumor of een maagzweer ontstaat. Bij mij was dit niet het geval. Inmiddels ben ik naar het UMC+ in Maastricht geweest. Volgende week hoor ik wat ze besproken hebben en of er überhaupt nog iets gedaan kan worden.

  • Christien

    4 maart 2017

    Bedankt Paul voor je snelle reactie. Ik heb van mijn MDL arts in Zwolle niet heb gehoord dat de vele klachten ook te relateren zijn aan de middenrifbreuk en ik dus dacht dat de dumping op zich staande aandoening is. Bij zelf onderzoek blijkt de klachten die ik heb passend is bij dumpingsyndroom. Ik heb nooit eerder de link gelegd dat dit veroorzaakt zou kunnen door de middenrifbreuk. Of misschien wel de grootste boosdoener is. Maar goed…… bij mij is opereren niet meer mogelijk. Althans naar verluidt in Zwolle en het AMC. Ik sta open voor alle ideeën en mogelijkheden. Ik hoop dat UMC Maastricht nog opties hebben.

    • Joost

      4 maart 2017

      UMC Maastricht. Mijn ervaring in UMC. Dit ziekenhuis is een opleidingsschool, dus je krijgt altijd te maken met arts in opleiding. Uiteindelijk zal de specialist er aan te pas komen… zeer tijdrovend steeds maar nieuwe afspraken. Ik heb bedankt hiervoor en ga in België voor onderzoek (Genk). Bij Google zul je zien dat ziekenhuis in Geleen en Heerlen betere waardering krijgen van patiënt. Ik kom uit het zuiden en heb, nadat ik een nier heb afgestaan, de neus vol van UMC Maastricht. Kan o.a. een boek schrijven. Joost

    • Paul

      21 april 2017

      Als een middenrifbreuk niet kan worden behandeld, kan eigenlijk alleen symptoombestrijding worden verricht. Maagzuurremmers en maagbeschermers voeren doorgaans de boventoon… Maar als een groot deel van de maag (of darmen) uitpuilt door een breukpoort, zal een dergelijk medicament er helaas niet aan beschieten. Weet je waarom men de middenrifbreuk niet kan opereren?

  • Christien

    4 maart 2017

    Beste lotgenoten, Allereerst aan iedereen veel sterkte gewenst. Wat is het een moeilijke aandoening met gevolgen voor je hele functioneren. Zelf is er bij mij dumpingsyndroom gediagnosticeerd. Vroege dumping wat enorme klachten als constante diarree, krampen, hoofdpijn, koude en warme aanvallen, soms misselijkheid dagelijks voelbaar is. Gebruik sinds januari octreotide injectie wat in het begin wel hielp maar de laatste weken lijkt het lichaam hier aan te wennen. Dumpingsyndroom is een gevolg van de maagoperatie in 1989 waarbij de Nervus Vagus is opgeofferd. Ik een maagzuurremmende ingreep heb gehad. Vanaf 2010 loop ik al te tobben met de maag en darmen. Daarnaast is recentelijk geconstateerd dat ik een hernia diafragmatica van 7 cm heb waarbij de maag er doorheen zit. De zogeheten Sliding Hernia. Opereren is bij mij niet meer mogelijk. Durven de artsen niet meer aan. Ik ben 61 jaar. Zijn hier mensen die mij nog kunnen adviseren of weet iemand waar ik nog naar toe kan. Heb nu een verwijzing naar het UMC Maastricht. Over 10 weken pas aan de beurt pfff. Bedankt voor het lezen!!!

    • Paul

      4 maart 2017

      Eerlijk gezegd moest ik bij de opsomming van je symptomen direct al denken aan een hernia diafragmatica. Tips hieromtrent kun je desgewenst vinden in het artikel over middenrifbreuken (en de vele reacties daaronder)… Het zou me al met al niets verbazen als je middenrifbreuk altijd al de voornaamste probleemfactor is geweest. Heel veel sterkte toegewenst!

  • Samantha

    3 februari 2017

    Mijn leven is een ramp elke dag diarree en buikkrampen. Automatisch krijg je er stress van al 3 jaar elke dag diarree en buikkrampen maagpijn en maagzuur. Niks is meer leuk om te doen niet rennen maar kruipen van de pijn naar de wc is het geworden. Werken of iets leuks doen met de vriendinnen is moeilijk. Al ga ik iets gezelligste doen dan verpesten de buikkrampen het, ik ben nog steeds in onderzoek met ziekenhuis. Yoga, ontspannen, zwemmen zo min mogelijk of helemaal niet stressen zou het moeten verminderen. Het lijkt een beetje te verbeteren maar dan komt het weer terug.. Wat kan ik hieraan doen? Mijn energie is letterlijk OP!

    • Paul

      3 februari 2017

      Heeft men problemen van je lever, alvleesklier en galblaas (t.a.v. galstenen) definitief uitgesloten?

    • Henk

      15 december 2018

      Heb je geen tarwe allergie?

  • Kim

    21 december 2016

    Beste, heb al een paar jaar last van me darmen. Van constipatie naar soms rennen naar het toilet. Nu 10 maanden geleden ben ik bevallen en sindsdien is het alleen maar bergaf gegaan. Heb ieder maand de “buikgriep”. Als het dat wel is zo goed als alle dagen krampen. De ene keer verdraagzamer of de andere keer. Maar als ik zo’n “aanval” voel opkomen, neem ik 2 immodiums, buscopan en een enterol en dan ben ik meestal een gerust voor een week en dan begint het terug opnieuw. Iemand een gedacht of tips? Want ik durf niet echt naar de specialist gaan.

  • W meisje 12 jaar

    28 november 2016

    Beste redactie, Ik heb maandelijks 1 week last van hevige (zeurende) pijn in mijn onderbuik (midden links en rechts). Maar ik ben nog helemaal niet ongesteld geweest! Weet u / weten jullie misschien de oorzaak en een oplossing (ik heb dit nu al 3 a 4 maanden). Bij voorbaat dank, W

  • Anna

    1 november 2016

    Hi, Google helpt me niet verder, vandaar dat ik het op deze manier probeer: ik heb een hele trits aan vage klachten die verband houden met moeilijke stoelgang/ obstipatie. Soms krijg ik steekaanvallen in darmen en moet ik, waar ik ook ben, ff kort op de grond gaan liggen. De afgelopen periode poep ik 1x per week. Hoe vol ik ook zit, aan de onderkant van m’n darmen komt niets op gang. Pas nadat ik een klysma doe met een tube van de apotheek komt het op gang. Zelfs toen ik 2x per dag vezelzakjes dronk (via huisarts) stroomde het er niet heel soepel uit. Ik sport 1-3x per weeg, eet veel volkorenproducten en groenten (maar ook vlees en vis), maar lijkt dus alsof darmen aan onderkant soms stilvallen. Gevolg: misselijk, opgeblazen, darmsteken, harde buik. Doet zeer, is vervelend en belemmert me. Kan iemand me verder helpen?

    • Marilene

      11 februari 2017

      Probeer iedere dag 2 kiwi’s bij het ontbijt eventueel in de yoghurt.

  • Anna

    25 april 2016

    Ik heb al ongeveer een half jaar last van mijn darmen. Eerst was het nog niet zo erg, en trad het maar 1x per week op, maar sinds een tijdje heb ik 2/3 uur na het eten last van mijn darmen. Ik krijg dan krampen in mijn onderbuik, voel me misselijk en heb last van winderigheid. Ik moet dan eigenlijk zo snel mogelijk naar de wc ( rennen ). Nadat ik naar de wc ben geweest zijn de darmkrampen en misselijkheid over. Iemand tips, het is erg onhandig om 3/4 keer per dag naar de wc te moeten rennen…

    • Fred

      25 mei 2016

      Komt me bekend voor heb er jaren veel last van gehad maar nu minder bij mij hielp … geen varkens vlees of maar iets binnen krijgen waar varkens spul in zit. Laatst had ik drop en hier zat ook varkens gelatine in sprintend naar de wc.

    • mariska

      23 juni 2016

      Ik had dat ook. Ik ben lactosevrij gaan eten en de smaakversterkers (E621 t/m E627) gaan vermijden. Eet niet te vet, gekruid en eet niet teveel. Ik heb veel minder vaak last van deze aanvallen van darmklachten.

  • aly

    18 april 2016

    Ik heb sinds ik hydrochloorthiazide gebruikt heb voor 4 weken want ik werd er zo ziek van misselijk en maag darmklachten na 4 weken nog last van maag en darmen was kan ik hier tegen doen ook had ik mijn bloedsuiker te hoog ben diabeet. Op geblazen buik en diarree en misselijk in maag.

    • Paul

      18 april 2016

      Het is natuurlijk nog maar de vraag of je maagklachten en darmklachten inderdaad gerelateerd zijn aan de plastabletten… Diabetes an sich kan al maag-darmklachten veroorzaken en wanneer je als diabeet ook nog eens een verhoogde bloedsuikerspiegel hebt, is die kans des te groter. De misselijkheid, diarree en opgeblazen buik zouden in theorie dus ook met de ‘hyper’ te maken kunnen hebben. En er kan zelfs sprake zijn van een totaal ander probleem, bijvoorbeeld een fikse buikgriep. Wat zegt je huisarts ervan?

    • aly

      18 april 2016

      Ja mijn huisarts zei eerst dat het van mij schildklier kwam had al 20 jaar een trage en na de plastabletten had ik ineens een snelle schildklier maar heb bloed geprikt vorige week en nu was de schildklier weer goed en mijn bloedsuiker te hoog dus kon het daar ook aan liggen de suiker was 66 en moet 53 zijn maar heb deze klachten toch gekregen na inname van de plastabletten dus weet ik het niet meer.

    • Paul

      19 april 2016

      Schildklierproblemen kunnen je maag-darmwerking en stoelgang inderdaad ook beïnvloeden. Weet je toevallig nog de exacte bloedwaarden (qua TSH, FT4 en/of FT3) van beide bloedwaardebepalingen? Dat je schildklier 20 jaar te traag werkt, vervolgens te snel en nu weer ‘normaal’, is nogal ongebruikelijk te noemen. Slik je ook schildkliermedicatie?

    • aly

      19 april 2016

      Ja Thyrax, ik had ene witte en 2 blauwe tabletjes nu 1 witte en 1 blauwe. Eerste keer was de TSH 3,5. En tweede keer weet ik niet. FT4 was eerste keer 24,3 en nu 19,5. Al deze klachten kreeg ik toch na die plastabletten. Mijn misselijkheid is iets aan het afzakken maar voel me toch nog niet happy ook kreeg ik erg zware benen net of ik niet vooruit was te branden. Dat is ook nog niet weg. Darmen EN maag zijn niet meer zo opgeblazen maar nog niet goed.

  • joost

    1 februari 2016

    Ik heb in 2010 een nier afgestaan en vanaf toen is het begonnen. In het ziekenhuis ging het al niet en na 4 a 5 dagen een beetje ontlasting. Ontslagen en bij het in of uitstappen van mijn MPV (hoge instap) kreeg ik 2 enorme pijnscheuten in mijn onderbuik. Ontlasting totaal verstoord. Bij controle ziekenhuid neem maar lijnzaad en/of lijnolie, geen verbetering. Bij een controle zei de verpleger; ja soms met hechten nemen ze een darm mee met de draad en ja risico operatie. Nu januari 2016 en na zwarte pruimen bosbessen en zakjes spul uit apotheek en kruitvat en smoothies nog steeds of diarree of geitenkeutels soms 3 maal per dag op de pot en soms 4 dagen niets en buikpijn word ik er zo moe van. Ik heb echt alles gegeten en gedronken met vezels en niets helpt. Op die manier zou ik zeggen bedenk je voor je een nier afstaat ik zit echt met de ellende. Wie heeft ervaring en wie heeft de gouden tip?

  • Felix

    27 december 2015

    Wie herkent dit? Brood (wit of bruin, volkoren, etc), pasta, aardappelen, rijst, etc. zorgen bij mij voor een overvol gevoel. Bij het eten van brood of aardappelen in schil ontstaan er zelfs bloedingen. Alles laten onderzoeken (endoscopisch). Alles ziet er prima uit. Ook diverse (standaard) testen bijv. coeliakie, allergieën, etc. wijzen niets uit. Kortom, geen ziekte van Crohn, geen Colitis, geen PDS, geen coeliakie, etc. Toch kan ik geen bord (witte) rijst eten of een zakje pure maïs chips, zonder dat mijn darmen op slot gaan. Alle suggesties zijn welkom…

    • momo

      3 januari 2016

      Naar mesoloog gaan. Die kan heel je systeem nagaan en intoleranties opsporen, die in ziekenhuis niet te traceren zijn.

    • vera

      1 maart 2016

      Ik zou zeggen probeer eens goed gare 15 min. Lassie zilvervliesrijst.

  • Patricia

    25 november 2015

    Ik ben 35 jaar en heb veel last van mijn darmen, heel vaak. Ik heb vaak binnen 2 uur na eten en soms zelf als net wakker ben. Heel veel borrelen en opboeren. Zodra ik kramp krijg moet ik naar de wc rennen anders gaat het fout. Het is zo lastig als ergens naartoe wil durf ik bijna niets te pakken. Wat kan dit zijn? Groetjes, Patricia

  • benne

    16 november 2015

    ik heb ook buikpijn en ze vind niks en soms trillingen en altijd aan mij rechter zij wat kun ik daar aan doen a.u.b.???

    • Patricia

      25 november 2015

      Hoi, je spreekt over je rechterzij misschien is het handig om na te laten kijken of niet je galblaas is heb daar zelf heel veel problemen mee gehad.

  • Greetje

    13 september 2015

    Ik heb al 7 jaar last van mijn darmen. Het is een ramp! Ik heb alles al geprobeerd. Nu ik een laxeertablet gebruik, val ik enorm af, maar mijn buik blijft een soort ballon. Het is echt een grote ramp! Wie kan mij helpen?

    • Paul

      15 september 2015

      Waarschijnlijk vind je de nodige aanknopingspunten in dit artikel over prikkelbare darmsyndroom en dit artikel over eliminatiediëten en in de vele reacties eronder… Sterkte!

    • Kiki

      22 november 2015

      Yoghurt helpt. Ik had ook altijd last van darmproblemen. Nu drink ik iedere ochtend twee bekers magere yoghurt. Een wereld van verschil. Probeer het ook alsjeblieft.

  • annemarie

    7 september 2015

    Hoi, ik heb ook een probleem met m’n darmen… 7 jaar geleden na dat ik afgekickt was van cocaïne heb ik 5 maanden lang enorme last gehad van darmkrampen tot schreeuwen van de pijn aan toe. Nu 7 jaar verder heb ik nog steeds 1x in de maand hevige last van buikkrampen, die vaak ’s nachts begint en na op z’n minst een uur op de wc te hebben gezeten pas overgaat… Na diarree en heftige koudzweet-aanvallen is ’t dan over en lig ik uitgeput en rillend van de kou op bed. Alleen sinds 3 a 4 maanden heb ik ook steeds vaker last van rotte eieren boeren, een buik die opgezwollen is en ook de buikkrampen en diarree en zo. De dokter wil niks doen, alles ligt aan m’n overgewicht… Maar ik wil niet geloven dat ’t dat alleen maar is, aangezien ik ooit 25 kilo was afgevallen en nog steeds onwijs last ervan had… Wie weet wat dit kan zijn of wat ik kan doen? Want dit maakt me echt gek!

    • Paul

      8 september 2015

      Beste Annermarie, Je geeft aan dat je darmklachten zich maandelijks voordoen; lijken ze gerelateerd aan je menstruatie, dus doen ze zich steeds rond dezelfde periode binnen je menstruatiecyclus voor? Zo ja, dan zou er bijvoorbeeld sprake kunnen zijn van endometrioseverklevingen nabij de darmen… Zo niet, dan zou er bijvoorbeeld sprake kunnen zijn van een chronische maagontsteking, galblaasontsteking, alvleesklierontsteking en/of darmontsteking. Persoonlijk zou ik ABSOLUUT aandringen op doorverwijzing naar een maag-darm-lever-arts. Aanvallen van nachtzweten en (koliek)pijnaanvallen zijn naar mijn ondeskundige mening (ik ben immers GEEN arts) echt geen symptomen van opzichzelfstaand overgewicht, maar veeleer van een concrete gezondheidsaandoening. Mocht je huisarts een verwijsbrief blijven weigeren, vraag dan een second opinion aan of stap desnoods definitief over naar een andere huisarts. Onwijs veel sterkte met je (veronderstelde) darmklachten! Groeten, Paul

    • Zorra

      15 december 2015

      Beste Annemarie, Allereerst mijn complimenten dat je afgekickt bent van de ‘white lady’. Supergoed hoor???? Voor je darmen is het allerbeste middel het drinken van je eigen urine. Het heet shivambu shastra en dit zal je ook helpen om definitief van je verslaving af te komen (once you met the white lady, you’re married). Elke ochtend een glas urine drinken op nuchtere maag en tijdens de dag naar behoefte. Het xal je gezondheid voor altijd veranderen.

  • Inge van Grondelle

    31 juli 2015

    Beste Paul, Mijn zoon heeft al sinds zijn geboorte hele vage darmklachten. Hij is nu 10 en kan duidelijk uitleggen wat er is, maar helaas is dat niet iets waar de huisarts wat mee kan. Heb jij enig idee in welke richting we het zouden kunnen zoeken? ’s Avonds als hij naar bed gaat (1-2 uur na warm eten), krijgt hij buikpijn, zodra hij gaat liggen. Het helpt om zijn hoofd hoger te leggen. Hij heeft ook soms het gevoel dat hij moet overgeven. Als hij eet kan hij maar een paar happen op, daarna zit hij vol, neemt hij een pauze en dan kan er weer wat bij. Zo kan een (kleine) maaltijd algauw 3 kwartier tot een uur kosten. Bij het naar de toiletgang duurt het ook lang (3 kwartier), eerst komt het er normaal uit, maar daarna heeft hij het gevoel dat er meer komt, maar dat wil dan niet. We hebben een ontlastingsschema bijgehouden, en middelen gebruikt tegen darmverstopping, maar dat had weinig effect (zijn ontlasting ziet er normaal uit, en het lijkt ook niet verstopt). We hebben ook zijn bloed laten testen, op een algemeen beeld, maar daar kwam niets uit. Daarnaast hebben we gekeken of het stressgerelateerd is, maar het lijkt daar volstrekt los van te staan. Soms heeft hij er bijna geen last van, en soms veel en kan hij uren niet slapen en zit lang op het toilet. Als baby dronk hij al heel langzaam borstmelk. Enig idee waar dit alles op kan wijzen?

    • Paul

      31 juli 2015

      Beste Inge, Dit lijkt me een maagprobleem of een voedselallergie/voedselintolerantie. Als de ontlasting goed is, er geen diarree optreedt en de problemen voornamelijk gerelateerd zijn aan misselijkheid, braken en slecht eten, is de kans op maagklachten vrij aannemelijk. Misschien een refluxprobleem, maagzuurprobleem of maagzweertje… Aangezien je zoontje de pijnlijke plek kan aanwijzen, zou je mogen verwachten dat je arts de onderliggende oorzaak (of in ieder geval het aangedane/aanstichtende orgaan) van deze problematiek allang zou moeten hebben achterhaald… Ben je vooralsnog alleen bij je huisarts geweest of ook al doorverwezen naar een internist/MDL-arts. Zo niet, dring dan bij je huisarts aan op een spoedige doorverwijzing, want met zulke spijsverteringsklachten moet je niet te lang willen emmeren, zeker niet als het gaat om jonge kinderen. Mocht de MDL-arts niets vinden, vraag dan om een doorverwijzing naar een allergoloog ten aanzien van voedselallergieën. Ik ben GEEN arts, maar dit is wat ik persoonlijk zou doen in jouw/jullie situatie. Onwijs veel sterkte; hopelijk vindt men snel een oorzaak en oplossing! Groeten, Paul

  • ❤️

    17 juli 2015

    Ik heb een probleempje ik ben een meisje van 13 jaar en heb al een hele lange tijd last van mijn buik en heb er ook een keer voor naast het ziekenhuis gemoeten. Ze zeiden dat er niets aan de hand was en mocht even later weer naar huis maar nu 2 jaar later lig ik thuis. Kan niets meer doen omdat ik zoveel pijn heb. Het begon gisteren ochtend toen ging het even weg. Toen die avond kwam het terug ging het weer weg en nu is het er al de hele dag. Heb ook erg last gehad de afgelopen dagen van diarree en winderigheid. En mijn oom heeft de ziekte van Chrohn. Kan ik dat op mijn leeftijd ook hebben? Want alle kinderen van mijn leeftijd eten en doen alles en ik kan dat niet want krijg snel last van mijn buik. Kan iemand mij helpen?

    • Paul

      17 juli 2015

      Ter illustratie: Mijn buurmeisje van van 7 (bijna 8) loopt al anderhalf jaar met hevige darmproblemen. Zij is 10+ keer bij de huisarts geweest, maar nooit doorverwezen naar een specialist omdat de huisarts vond dat de ziekte van Crohn niet bij jonge kinderen voorkomt. Uiteindelijk is zij op aandringen van haar ouders toch doorgestuurd naar het ziekenhuis en daar is ze direct met spoed opgenomen. Ze bleek verhoogde ontstekingswaarden in haar bloed te hebben, evenals een opgezette en overbelaste lever. Inmiddels weet men dat het door een chronische darmontsteking komt; waarschijnlijk de ziekte van Crohn en wellicht colitis ulcerosa. Mijn punt is niet dat er ook in jouw geval sprake is van een chronische darmontsteking, maar dat het wel degelijk KAN. Chronische darmontstekingen zoals de ziekte van Crohn kunnen ook nog eens erfelijk (genetisch overdraagbaar) zijn. Zo ken ik een Crohn-patiënt met twee dochters die eveneens die ziekte van Crohn hebben. Wat hebben ze in het ziekenhuis precies met je gedaan? Is er enkel gevoeld/gepalpeerd of zijn er ook foto’s en/of scans van de buikholte gemaakt? En heb je al eens een darmscopie ondergaan? Kun je de buikpijn misschien nader omschrijven? Gaat het om continue pijn, sporadische pijnaanvallen, stekende pijn, knagende pijn, brandende pijn?

  • Sarah

    28 februari 2015

    Ik heb als sinds ik klein was heel veel last gehad van obstipatie tot ongeveer een jaar geleden. Ik was zo bang om naar het toilet te gaan dat de dokter me adviseerde om elke dag ook al heb ik niet het gevoel toch op het toilet te gaan zitten en het als het waren te forceren. Ik heb dat advies gevolgd en uiteindelijk kon ik gewoon makkelijk elke dag in de ochtend naar het toilet en als het weer even hard was probeerde ik toch door te duwen… Nu ben ik 12 weken zwanger en heb ik hetzelfde obstipatie probleem. Ik ben al een week weer niet naar het toilet geweest, krijg steeds van die krampen, dat ik wel moet, maar de blokkade is te groot en ik ben zo bang om naar het toilet te gaan dat ik er zelfs om moet huilen… Dus ben nu wederom een beetje ten einde raad, maar moet er echt vanaf… Ben al naar de dokter geweest, maar niet veel lijkt te helpen en heb ook helemaal geen trek in eten.

    • Tedski

      31 mei 2015

      Hallo Sarah, Ik herken je probleem. Misschien is je probleem intussen wel opgelost, maar ook ik had tijdens mijn zwangerschap enorme constipatie, zelfs zo erg dat ik rubberhandschoentjes aantrok en het eruit probeerde te pulken, zo wanhopig was ik! Totdat een vriendin mij een gouden tip gaf… heel simpel… een kiwi op je nuchtere maag… iedere dag. Tijdens de rest van mijn zwangerschap geen problemen meer gehad met darmverstopping. Ik hoop dat het voor jou ook werkt of dat je inmiddels al een andere oplossing hebt gevonden.

  • L.

    3 februari 2015

    Hallo, Ik gebruik Movicolon, dat is poeder die je moet oplossen in water (of ander drinken). Het werkt, alleen word je er wel winderig van. Misschien een tip? Het is aan te vragen bij de apotheek. Het helpt om zo je darmen schoon te spoelen, als je het een paar keer drinkt. Groeten, L.

  • jose

    29 januari 2015

    Ik heb al vanaf kinds af aan buikpijn. De laatste weken, nou maanden, is ’t flink erger geworden, zo erg dat ik een uur op de wc zit en huil van de pijn. De dokter gooit ’t erop dat ’t kom door mijn diabetes. Ik kreeg op m’n 12e pas suiker en ben nu bijna 25 jaar. Ik wil ’t graag na laten kijken… Ik mijd al wat slecht is voor m’n darmen, maar ’t help niks. Ik ga nu echt eisen om een arts in ’t ziekenhuis! Voel me gewoon echt k*t de laatste tijd… Iemand ervaring?

    • Marielle

      26 februari 2015

      Misschien heb je een voedingsintolerantie van melk en of gluten. Blijf niet bij de pakken zitten want dit kan echt je darmen enorm beschadigen als blijf eten waar je intolerant voor bent. Het kan zo erg worden dat je geen vitaminen en mineralen meer op neemt uit je voeding en supplementen dat je inspuitingen moet krijgen. Ook kan het zo erg worden dat je met een zak aan je buik moet rondlopen waar je stoelgang in komt omdat je niet meer normaal naar de wc kan gaan.

  • Bouq

    9 april 2013

    Bij een grote supermarktketen die op de kleintjes let, kreeg ik vorige week speltbrood aangeboden. Daar hebben ze het nu blijkbaar in het assortiment zitten.

    • Paul

      11 april 2013

      Houd er wel rekening mee dat voor spelt hetzelfde geldt als voor tarwe… Ook speltbrood kan bestaan uit bloem (speltbloem) of meel (speltmeel). Speltmeel betekent ‘volkoren speltbrood’; speltbloem betekent ‘wit speltbrood’. Kies dus bij voorkeur voor de volkorenspeltmeel-variant. In dit artikel over gezond brood kun je er desgewenst meer over lezen…

  • lettie

    25 februari 2013

    Na flink overgeven en diarree heb ik blijvende buikklachten. Bacterie in de darmen is het resultaat, Veel buikpijn en gele ontlasting. Wat kan ik het beste doen om er snel van af te komen. Wie kan mij helpen!?

    • Marielle

      26 februari 2015

      Maar een gele of groene kleur van de ontlasting kan ook veel andere redenen hebben zoals een maag-darm infectie (Salmonella/Clostridium), aandoeningen aan de lever- en galwegen, alcoholgebruik, laxeermiddelengebruik en voedselintoleranties zoals coeliakie. Ook bij gele of groene ontlasting die niet direct met bepaalde voedingsmiddelen te maken heeft, is het verstandig om contact op te nemen met de (huis)arts.

    • Paul

      26 februari 2015

      Meer over de verkleuring van ontlasting kun je desgewenst lezen in dit artikel over de verschillende kleuren die iemands stoelgang kan aannemen.

  • lettie

    25 februari 2013

    Bacterie in de darmen, langdurige gele ontlasting en bovendien veel buikpijn! Wat kan ik ertegen doen?

  • Lanneke

    24 februari 2013

    Ik had negen jaar lang erge buikkrampen. In de vroege morgen werd dan wakker met buikpijn die helemaal rond liep over buik en rug, Zo heftig dat ik niet rechtop kon staan. Ik had toen advies gekregen van een homeopaat om speltbrood te gaan eten (dat is ongekiemd tarwebrood). Dit hielp heel goed: geen pijn meer en zo weer 7 jaar praktisch pijnloos verder gegaan. Nu is dit brood in mijn omgeving niet meer te krijgen en begint de pijn weer terug te komen. Wat ik ook probeer met ander brood (wit/volkoren/mais) na een paar dagen pijn. Jammer dat iets wat goed voor mij werkte nu niet meer te koop is. En maar weer op zoek naar een alternatief. :(

    • Tanja

      26 februari 2013

      Hallo, Misschien dat melkkefir of waterkefir wat verlichting kan bieden. Het helpt heel erg goed. Het kan online gekocht worden en is gemakkelijk zelf te bereiden. Succes!

    • Diana

      1 augustus 2013

      Bij ons (in Nieuwkuijk) is er een molenaar die speltmeel verkoopt. Wij bakken er brood van, maar ook pannenkoeken.

    • mutsert

      18 augustus 2013

      Misschien kun je zuurdesembrood proberen. Ik koop het altijd op de markt. Kan zo in de vriezer.

    • DJ

      19 augustus 2013

      Speltbrood is tegenwoordig niet alleen in natuurvoedingszaken te koop, maar ook gewoon bij de super. Anders raad ik je aan speltmeel te kopen en zelf te gaan bakken. Succes

    • melanie lok

      20 maart 2014

      Hoi Lanneke, Ik heb heel veel last van obstipatie en de doktoren kunnen niks vinden. Nu ben ik glutenvrij brood aan het eten en dat helpt ook. Het is te verkrijgen bij AH en de nieuwe Plus, en ook op de Glutenvrij website.

  • Senta

    22 februari 2013

    Hallo, Hier is nog een persoonlijke, evenwel een niet zo (politiek) correcte ervaring: Sinds ik ’s morgens NA het ontbijt een kop sterke koffie PLUS sigaret nuttig, heb ik mijn darmflora weer onder controle. Vriendelijk groeten, Senta

  • Dimitri

    18 december 2012

    Ik heb al mijn hele leven een chronische ziekte op mijn darmen. Ik doe er alles aan om goed te eten en vooral ook gezond. Maar soms heb ik enorme krampen; dan lijkt het alsof mijn darmen uit mijn lichaam willen komen. Niets helpt dan, zelfs mijn medicatie niet. Daarom probeer ik vooral te ontspannen en te genieten van het leven zoals het komt. Ook al is het soms moeilijk met mijn ziekte.

  • Angelique

    15 december 2012

    Ik heb het soms moeilijk om naar de wc te gaan. Het kan soms dagen of zelfs een week duren… Wat kan ik eraan doen? Hopelijk kunnen jullie mij helpen.

    • Paul

      18 december 2012

      Beste Angelique, Je kan je darmen activeren door een laxeermiddel in te nemen. Er zijn verscheidene laxeermiddelen op natuurlijke basis; ze bevatten doorgaans voedingsvezels uit bonen en peulvruchten. Als je obstipatie/constipatie hierdoor niet overgaat, kun je bij je huisarts of apotheek om een sterker laxeermiddel vragen. Misschien is dit nog een nuttig artikel.

    • christophe bautmans

      15 juli 2014

      Fret drei wursten, drinkt vier glaze kola en geleuf meu ge schijt gelek een pjeird.

    • Marielle

      26 februari 2015

      Een kiwi eten op de nuchtere maag.

    • Eleonore Demeulemeester

      17 september 2016

      1 soeplepel citroensap en 1 soeplepel olie mengen en warm opdrinken; succes binnen de 2 uur. Niet duur en geen slechte smaak!

  • Bolus

    29 oktober 2012

    Laatst had ik een weekje last van obstipatie. Wat ik ook probeerde, de steeds droger wordende drol bleef hardnekkig zitten. Na een weekje lijdzaam alles te hebben ondergaan, besloot ik om simpelweg wat kruidenthee te drinken. Een dag later probeerde ik mezelf maar weer eens te ontlasten. Zonder ook maar iets te verwachten zat ik, die onfortuinlijke dag, op de pot. Ik zette druk, steeds wat meer… En toen gebeurde het! Als een kurk uit een fles champagne schoot de hard gedroogde drol uit mijn hol. Een nietsontziend projectiel raasde als een komeet door de toiletruimte. Een kakofonie van uiteenspattend porselein, versplinterend glaswerk en een spoelbak die werd doorkliefd maakte dat ik verbijsterd bleef zitten. Toen de rook was opgetrokken dacht ik: “Het helpt wel, die kruidenthee”.

    • Paul

      31 oktober 2012

      Een ietwat ongeloofwaardig, maar desalniettemin intrigerend verhaal. :(

    • Paul

      12 november 2014

      @Bolus: Briljant stukje poëzie, moet je echt wat mee gaan doen!!!

    • caroline

      4 maart 2015

      Super geschreven zit hier serieus te lachen op mijn werk!

  • susan

    26 oktober 2011

    Heb vaak genoeg van me darmen en ga 2x per week naar het toilet wat is de oorzaak van zo’n ziekte. Ik plas ook heel weinig 2 keer slecht en me urine is oranje wat kan de oorzaak daarvan zijn. krampen in me onderbuik plotseling en geprikkelde darm.

    • Tyra

      3 januari 2015

      Dan drink je te weinig. Groetjes, Tyra

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.