Goede koolhydraten en slechte koolhydraten, wat is het verschil?

olijven

Tot voor kort speelden de meeste diëten in op het gebruik van vetten. Je werd doodgegooid met termen als enkelvoudig, meervoudig, verzadigd, onverzadigd, omega 3, 6 en 9 enzovoort. Veel diëten focussen echter steeds minder op vetten en meer op andere voedingsstoffen. Dit komt waarschijnlijk doordat mensen het verschil inmiddels kennen tussen vetten die wel en niet goed zijn voor het lichaam.

Brandstof

Buiten vetten heeft je lichaam ook koolhydraten nodig. Koolhydraten zijn namelijk de belangrijkste energiebron voor je lichaam. Uit koolhydraten worden calorieën gewonnen die je lichaam verbrandt zodat het actief kan zijn. Koolhydraten zijn als het ware brandstof voor je lichaam, maar je dient er wel rekening mee te houden dat de ene brandstof beter is voor je lichaam dan de andere.

Slechte koolhydraten

Slechte koolhydraten zijn díe koolhydraten die een sterke stijging van de glucosespiegel van je bloed veroorzaken (hyperglycemie). Er zijn meer voedingswaren die deze koolhydraten bevatten, dan je op het eerste gezicht zou verwachten. Bekende voorbeelden zijn suiker, honing, dextrose en bepaalde andere zoetstoffen, melkchocolade en ahornstroop. Minder voor de hand liggend zijn maïs, gekookte wortelen, rode bieten, aardappels en koolraap.

Goede koolhydraten

Goede koolhydraten worden minder snel door het lichaam opgenomen en veroorzaken daardoor een minder hevige stijging van de glucosespiegel van het bloed. Goede koolhydraten zijn o.a. volkorenbrood, roggebrood, zuivelproducten, appels, sinaasappels, aardbeien, noten, olijven en paddestoelen.

Glycemische index

Voedingswaren die onder de 50 scoren op de glycemische index worden over het algemeen gezien als goede koolhydraten en voedingswaren die boven de 50 scoren als slechte. Voor een duidelijk overzicht van de plek waarop voedingswaarden staan op de glycemische index check http://www.glycemische-index.com/.

Gerelateerde artikelen

Koolhydraten en afvallen: Wel of niet goed in een dieet?
Waarom een eiwitrijk dieet goed voor je is

5 reacties op “Goede koolhydraten en slechte koolhydraten, wat is het verschil?

 1. mayara oliveira ·

  ik vind het moelijker om slanker te blijven, en voral als je van eten houden en kan niet ophouden,

  Reageer
 2. Janet ·

  ik denk dat mensen gewoon meer moeten gaan sporten!

  Reageer
  • Nel ·

   Het lijkt me heerlijk om alleen maar te wandelen elke dag een half uurtje maar……………………………………………………………………………………………………. door mijn ziekte gaat dat niet en blijf ik flinker dan dat ik zou willen.Dus laat elk mens die dat wel kan zeker doen maar bedenk tegelijkertijd dat er zat mensen zijn die wel willen maar niet kunnen.

 3. Sabrina ·

  Ik denk dat marketing zeker meespeelt. Mensen blijven echter steeds naar nieuwe wetenswaardigheden over afvallen zoeken, ik denk dat ook dat een deel van de verklaring is. Zoeken naar iets nieuws is nooit verkeerd, en baat het niet dan schaadt het niet.

  Reageer
 4. WonderWoman ·

  [quote][i]Veel diëten focussen echter steeds minder op vetten en meer op andere voedingsstoffen. Dit komt waarschijnlijk doordat mensen het verschil inmiddels kennen tussen vetten die wel en niet goed zijn voor het lichaam.[/i][/quote]Denk je niet dat het komt omdat ze gewoon iets nieuws moeten vertellen om nog producten te verkopen? Als ze iets anders de schuld gaan geven kunnen ze meer verdienen (althans dat vermoeden heb ik).

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.