overgewicht kids obesitas

Hoe ouders het gewicht van hun kids verkeerd inschatten…

De meeste ouders denken dat hun kids een goed gewicht hebben, terwijl ze eigenlijk veel te dik zijn of zelfs lijden aan obesitas. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek in Australië, waarin 1200 gezinnen werden betrokken. Ouders van 5- en 6-jarigen zijn het ergst, zo zegt het onderzoek.

Maar liefst 90% van deze ouders ziet niet in dat hun kinderen in feite (veel) te dik zijn…

Eerlijk of zachtzinnig?

Als jouw dochter of zoon, die eigenlijk te zwaar is, je met verontruste ogen aankijkt en vraagt: “Is mijn buik te dik?”, wat zou jouw antwoord dan zijn? De kans is groot dat je zou zeggen: “Je bent mooi zoals je bent”

Je zou daarentegen ook kunnen zeggen dat veel mensen lijden aan het levensbedreigende ziektebeeld ‘obesitas‘ en dat ze eigenlijk minder zou moeten eten en meer zou moeten bewegen. Met als gevolg dat je gaat controleren wat je kids eten, en dat je overduidelijk laat blijken dat ze niet goed genoeg zijn zoals ze momenteel zijn...

Gevolg van eerlijkheid

Deze “eerlijkheid” zou er echter wel voor kunnen zorgen dat het toch al broze zelfbeeld van je piepjonge zoontje of dochtertje in een fractie van een seconde wordt verbrijzeld. En eigenwaarde is –zelfs voor volwassenen– al zo’n netelige kwestie… Bovendien wil je je kind geen eetstoornis aanpraten!

Kortom: een extreem moeilijke beslissing; een impasse… Een keuze die veel ouders niet durven te maken, waardoor veel kinderen van jongs af aan al te kampen hebben met overgewicht.

Gevolg van lijdzaamheid

Wat ouders echter niet beseffen dat kinderen onderling bikkelhard zijn. Als ouder ben je misschien niet geneigd om je kids te confronteren met eventuele “gebreken”. Maar als kinderen op de leeftijd komen dat reputatie een rol gaat spelen, gaat er geheid gepest worden. Kinderen krijgen een uitgesproken karaktertje en er gaan vriendschappen en groepjes gevormd worden.

En hoe ernstig en onrechtvaardig dit ook moge zijn, bepaalde kinderen van 5 en 6 jaar (groep 2 en 3) houden zich op desbetreffende (jonge) leeftijd al bezig met pesterijen. En zelfs op die leeftijd wordt er al “gediscrimineerd” en geoordeeld c.q. veroordeeld, zowel op uiterlijk als inborst. Timide, onzekere kinderen zijn maar al te vaak de klos, en ook overgewicht vormt nog altijd een gemakkelijk doelwit.

Overgewicht bij kids: conclusie…

Naar alle waarschijnlijkheid is deze informatie extreem confronterend en zelfs kwetsend, maar het is hoe dan ook goed om realistisch en eerlijk te zijn naar jezelf en je kind: wordt je kind nu niet geconfronteerd door jou (in een beschermde en relatief beheersbare omgeving), dan gebeurt het later in een situatie die naar alle waarschijnlijkheid nog vele malen ingrijpender en traumatiserender is.

En belangrijker nog: nú kun je nog professionele hulp inschakelen als je niet weet hoe je dit vraagstuk eigenhandig kan oplossen. Bespreek dit bijvoorbeeld met je huisarts, Maatschappelijk Werk, een diëtist, een voedingsdeskundige of een psycholoog.

Tot slot

Uit eerder genoemd onderzoek blijkt overigens dat ouders zelf ook gaan geloven dat hun kind niet te dik is en dat maakt het gevaarlijk. (bron) Ouders verliezen hun objectiviteit. Met hun baby, die hoe dan ook de mooiste van de hele wereld is en blijft, kan natuurlijk weinig fout gaan.

De verantwoordelijkheid ligt dan ook bij de ouders. Het goede voorbeeld geven is overigens een cruciale eerste stap, want wat voor signaal geef je aan je kinderen als je constant met diëten bezig bent en jouw lichaamsgewicht het belangrijkste onderwerp van gesprek is? Hierbij tot slot nog enkele aanknopingspunten wat betreft overgewicht bij kids:

Hoe schat jij het lichaamsgewicht in van jouw kind: objectief of toch een tikkeltje vooringenomen? Laat hieronder een reactie achter…

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.