Veel mensen die bezig zijn met diëten en sporten raken de eerste weken al snel 3 tot 10 kilo kwijt, maar blijven daarna lange tijd op hetzelfde gewicht steken. Ik hoor en lees dan ook vaak ‘Ik val plotseling niet meer af’. Dit hoeft echter niet te betekenen dat je geen resultaten meer boekt. Als je gezonder eet en meer beweegt, bouw je namelijk spiermassa op, en spierweefsel weegt beduidend zwaarder dan vetweefsel.

Waarom gaat afvallen op het begin snel en vervolgens langzaam?

Het is geen fabeltje dat veel mensen steeds langzamer afvallen doordat hun spierpercentage geleidelijk aan toeneemt. Een kubieke centimeter spieren weegt namelijk meer dan een kubieke centimeter vet. Als je begint met afvallen, verandert je lichaam als volgt:

  • Op het begin verlies je veel vocht, dus je raakt relatief makkelijk en snel 3 tot 10 kilo’s kwijt.
  • Vervolgens raak je niet veel vocht meer kwijt en begin je aanvullend spierweefsel op te bouwen. Je valt niet veel meer af, en kan zelfs 0,5 tot 2 kilo aankomen.
  • Naarmate je meer spierweefsel opbouwt, verbrand je meer vet. Je wordt beetje bij beetje lichter, maar vooral ook magerder.

Lichter versus dunner

Afvallen gaat dus als volgt in zijn werk… Je gaat meer bewegen en gezonder en/of minder eten. Zodoende raak je in het begin veel vocht kwijt, waardoor je weegschaal positief uitslaat. Even later lijkt het alsof je op een plateau terechtkomt, maar dat is doorgaans niet het geval. Doordat je steeds meer spieren opbouwt, worden je uitstekende resultaten simpelweg niet meer weergegeven op je weegschaal. Kortom: onderscheid afvallen (lichter worden) van vermageren (dunner worden).

Weegschaal versus meetlint

Een weegschaal kijkt niet naar de samenstelling van je lichaam, maar enkel naar je lichaamsgewicht. Het is echter veel belangrijker om te bekijken hoeveel lichaamsvet je hebt, dan te bekijken hoe zwaar je bent. Een goede oplossing is om je weegschaal in te ruilen voor een meetlint. Vet bevindt zich vooral op de buik en de heupen. Je Middel-Heup Ratio (MHR) is daarom een goede meetmethode. Meet regelmatig de omtrek van je buik en je taille en let niet (te veel) op het pijltje van je weegschaal.

Wat moet je doen als afvallen & afslanken ineens niet meer lukt?

Als je begint met diëten, dan gaat afvallen doorgaans vrij snel. Je valt elke week wel een paar kilo af en je hoeft er niet eens veel voor te doen en te laten. Na een tijdje bereik je echter een omslagpunt. Je moet steeds meer moeite doen om dezelfde resultaten te bereiken. De kilo’s die je kwijt wilt blijven bovendien zitten. In dit artikel kun je lezen waarom afslanken na een tijdje niet meer lukt en wat je dan moet doen om dan toch af te vallen…

Waarom afslanken plotseling moeilijker wordt…

Er zijn meerdere redenen waarom je op het begin snel kilo’s verliest en na een tijdje geen gram meer kwijtraakt of zelfs aankomt, zijn als volgt… Als je begint met diëten oftewel lijnen, raak je allereerst een kilootje of 5 kwijt in de vorm van vocht en spierweefsel. Deze kilo’s zie je terug als “gewichtsverlies” op je weegschaal, maar spierverlies is juist ontzettend negatief als je wilt vermageren!

Als je gaat sporten & fitnessen, dan krijg je er juist spieren bij. Spiertoename zie je op je weegschaal terug als iets negatiefs. Je valt immers niet meer af, want je lichaamsgewicht neemt toe. Maar spiertoename is juist enorm positief als je wilt vermageren! Als je echter niet gaat sporten, maar ongezond gaat lijnen, dan verlies je spieren en raakt je stofwisseling overstuur. Hierdoor kan je lichaam niet langer op een efficiënte manier calorieën en lichaamsvet verbrandt, met als gevolg jojo-effect en gewichtstoename. Kortom:

  • Eerst raak je veel water kwijt
  • Dan raak je veel spieren kwijt
  • Vervolgens raak een beetje vet kwijt
  • Nog later komt er spiermassa bij
  • Uiteindelijk gaan veel mensen jojoën

Hierbij 5 tips om ondanks alles toch te blijven afslanken & vermageren…

1. Gooi je weegschaal weg!

Als je puur op je weegschaal vertrouwt, zul je nooit succesvol afvallen. Je weegschaal geef namelijk aan dat je op het begin veel vet verliest en later niet meer. Dit is echter pertinent onjuist! Je weegschaal focust zich namelijk uitsluitend op gewicht en niet op (vet)massa.

Verruil je weegschaal daarom voor een meetlint! Afvallen gaat namelijk niet om lichter worden qua gewicht. Afvallen gaat om slanker worden qua postuur. Afvallen gaar om magerder worden qua vetpercentage. Afvallen gaat om meer spiermassa kweken voor een snellere stofwisseling. Afvallen gaat om fitter worden qua uithoudingsvermogen. En afvallen gaat om een betere algehele gezondheid & mentale gesteldheid!

Helaas focussen de meeste diëters zich vooral op het pijltje van hun weegschaal en niet op hun vetpercentage en kledingmaten. Ze zien dat ze niet meer lichter worden, dus ze raken ontmoedigd en stoppen ermee.

2. Ga niet te streng lijnen; dan verlies je vocht

Het principe van een dieet waarbij je (extreem) streng moet lijnen, wordt ook wel ‘crashdieet’ genoemd. Er is bijna niks zo slecht voor je lichaam als een crashdieet. Een crashdieet hongert je lichaam namelijk uit, waardoor je tekorten opbouwt aan energie en essentiële voedingsstoffen (aminozuren, vetzuren, vitamines, mineralen etc.).

Als je mineraalhuishouding verslechtert, dan verslechtert ook je vochthuishouding. Het verliezen van vocht oftewel water kan heel snel gaan, met name gedurende de eerste weken van een crashdieet. Je verliest gemakkelijk 3 kilo lichaamsgewicht in de vorm van vocht. Vochtverlies wekt niet alleen een verkeerd beeld met betrekking tot afvallen, maar is ook nog eens slecht voor je lichaam (i.v.m. uitdroging).

Jezelf volproppen is absoluut ongezond, maar jezelf uithongeren is minstens zo slecht. Eet liever gezond, gevarieerd & bovendien voldoende!

3. Ga nooit gelijktijdig sporten & lijnen; dan verlies je spieren

Veel mensen die snel willen afvallen, gaan niet alleen streng lijnen maar ook nog eens fanatiek fitnessen. Gelijktijdig diëten & fitnessen is de slechtst mogelijke methode om af te vallen. Als je sport, heeft je lichaam namelijk extra veel aminozuren (eiwitbouwstenen) nodig. Als je lijnt, zul je echter extreem weinig aminozuren binnenkrijgen via je voeding. Je lichaam zal dan je spieren afbreken om deze eiwitbouwstenen te bemachtigen, waardoor je spiermassa afneemt! Je weegschaal zegt vervolgens dat je goed op weg bent, maar in werkelijkheid ben je je lichaam volledig aan het ontregelen.

Als je gelijktijdig sport en lijnt, zal je lichaam bovendien vastklampen aan je vetreserves (spaarstand). Als je spiermassa toeneemt en je hoeveelheid lichaamsvet min of meer gelijk blijft, neemt je lichaamsgewicht toe. Je wordt dus niet per se lichter (qua kilo’s) en in het ergste geval zelfs vetter (qua vetpercentage). Daarnaast is de kans aanwezig dat je lichaam door toedoen van onbezonnen lijnen en sporten spieren aanspreekt als brandstof; in dat geval kan het best zo zijn dat de kilo’s als sneeuw voor de zon verdwijnen, maar enkel in de vorm van spierweefsel; en dat wil je juist niet! Als je spiermassa afneemt, wordt je stofwisseling namelijk trager. Zodoende komen eventuele verloren kilo’s ruimschoots weer terug in de vorm van extra lichaamsvet (= jojo-effect).

Je moet dan ook altijd het verschil in acht nemen tussen afslanken (vet verbranden) en simpelweg gewichtsverlies (lichter worden). Gezond afvallen betekent dat je vetpercentage daalt en je spiermassa toeneemt! Gewicht (licht of zwaar) is niet de belangrijkste indicator.

4. Doe aan krachttraining én cardiotraining

De beste manier van afvallen is en blijft spieren kweken. Spieren verbruiken namelijk calorieën, zelfs als je ze niet gebruikt. Probeer daarom meer spiermassa op te bouwen door een combinatie van krachttraining (gewicht & weerstand) en cardiotraining (duursport) als je wilt afslanken. Spieren zorgen er namelijk voor dat je sneller & gemakkelijker afvalt en minder makkelijk aankomt. Spieren voorkomen zodoende ook het jojo-effect.

Als je gezond, gevarieerd en voldoende eet en ondertussen veel aan cardio en krachttraining doet, dan zul je waarschijnlijk niet heel snel gewicht verliezen (lichter worden), maar wel slanker! Dat komt onder andere omdat spieren zwaarder zijn dan vet. Als je vet verbrandt en ondertussen spieren opbouwt, kan het dus zijn dat je geen resultaten bemerkt op een weegschaal, maar wel met een meetlint. Hierbij de nodige opheldering:

  • Spieren wegen 1,06 kilogram per liter.
  • Vet weegt 0,70 kilogram per liter.

Een melkpak vol spieren weegt dus 360 gram zwaarder dan een melkpak vol vet. Als je 0,5 liter vet verbrandt en 0,5 liter spieren opbouwt, weeg je dus bijna 200 gram zwaarder dan voorheen! Zwaarder worden is in dit geval uitstekend. Doordat je vet kwijtraakt, wordt je lichaam namelijk slanker qua contouren en magerder qua vetpercentage. Bovendien verbeteren krachttraining en cardiotraining je stofwisseling, je vetverbranding, je uithoudingsvermogen en je algehele gezondheid!

Omdat spieren meer wegen dan vet, zul je op een gegeven moment niet meer lichter worden. Je lichaam wordt desalniettemin slanker en strakker!

Val je niet meer af? Misschien word je wel slanker!

Soms heb je van die momenten dat afvallen niet meer lukt. Je bent al een aantal kilo’s kwijt, maar dan kom je op een punt dat je geen gewicht meer verliest. Waarschijnlijk komt dit doordat je lichaam gewend is geraakt aan het dieet dat je volgt en de lichaamsbeweging die je doet. Daarom hierbij 5 tips om het tij te keren en je motivatie weer op te krikken als afvallen niet meer lukt bij jou...

1. Niet zo veel sporten!

Nee, je droomt niet: het is goed om af en toe even een rustpauze te nemen. Als je een weekje rust neemt, kunnen je spieren herstellen en zorg je ervoor dat je lichaam niet te erg went aan het vele sporten. Als je na de rustpauze verdergaat met sporten, verbrand je weer veel meer calorieën. Als afvallen niet meer lukt, is een korte periode van relatieve passiviteit écht een aanrader.

2. Eet méér als afvallen niet meer lukt

Vooral nadat je enkele weken een dieet hebt gevolgd, is je stofwisseling ontzettend traag. Je lichaam wil namelijk zuinig met energie omgaan omdat er minder binnenkomt. Deze “spaarstand” is een van de belangrijkste redenen waarom afvallen bij veel mensen op een gegeven moment niet meer lukt.  Als je een week lang méér gaat eten, zorg je ervoor dat je stofwisseling weer sneller gaat werken. Variatie is de sleutel tot succes in dit geval!

3. Afvallen lukt niet… Eet minder!

Sorry, maar je kunt niet te lang méér eten dan voorheen, want dan vliegen de kilo’s er weer aan. Zoals hierboven al vermeld: variatie helpt heel goed. Bovendien moet je ook je eetgewoonten aanpassen aan je nieuwe gewicht. Je kunt dus niet ná een dieet verwachten dat je evenveel kunt eten als vóór het dieet om je gewicht stabiel te houden. Een slanker lichaam heeft minder calorieën nodig om zo slank te blijven.

4. Sport intensiever indien je niet afvalt

Het klinkt een beetje tegenstrijdig met de eerste tip, maar het punt is dat je alles een tandje zwaarder moet zetten. Je moet niet langer gaan sporten, maar juist meer weerstand instellen op bijvoorbeeld de hometrainer of de crosstrainer. En meer gewichten aan je halters hangen. Je lichaam went namelijk aan sport en op den duur val je bijna niet meer af met dezelfde inspanning. Als je krachttraining doet, is het verstandig om overal een paar kilo bij te doen. Als afvallen opeens niet meer lukt is het verhogen van je trainingsgewichten en -weerstanden een absolute must!

5. Verander je streefgewicht

Misschien werkt moeder natuur je tegen bij het halen van je streefgewicht, simpelweg omdat je lichaamsbouw oftewel lichaamstype het niet toelaat om een bepaald lichaamsgewicht te bereiken. Kijk vooral ook in de spiegel, want zeker als je veel aan het sporten bent, dan is het vaak moeilijk om een bepaald gewicht te halen. Van veel sporten krijg je namelijk spieren en die wegen behoorlijk mee. Meet sowieso je vetpercentage in de sportschool, want misschien gaat je vetpercentage wel omlaag, ondanks dat afvallen volgens je weegschaal niet meer lukt. Kortom: ga voor slank, niet voor licht! (bron)

Waarom het normaal is dat afvallen steeds langzamer gaat…

Een frustrerend onderdeel van afvallen, is dat het steeds langzamer gaat. Of je bent afvallen door een dieet of door keihard te sporten: Hoe dichter je bij je ideale gewicht komt, hoe moeilijker het is om die laatste vetrolletjes kwijt te raken. Waarom afvallen langzaam gaat, of liever gezegd steeds langzamer heeft de volgende redenen:

  1. Je lichaam heeft steeds minder calorieën nodig om te functioneren… Als je veel te zwaar bent dan heeft je lichaam ook veel calorieën per dag nodig voor de basisfuncties zoals het rondpompen van bloed en laten functioneren van je organen. Hoe meer je afvalt, hoe minder energie je lichaam nodig heeft. Blijf je evenveel eten, dan is het tekort aan calorieën steeds minder, en gaat afvallen dus ook langzamer.
  2. In het begin verlies relatief meer vocht en spieren dan na een paar weken… In de eerste weken gaat afvallen doorgaans snel omdat je veel vocht kwijtraakt. Door het calorietekort gebruikt je lichaam opgeslagen koolhydraten en eiwitten. Hierbij komt ook opgeslagen vocht vrij, waardoor je snel kilo’s kwijtraakt. Zodra de voorraad opgeslagen koolhydraten en eiwitten op is, stopt ook het vrijkomen van vocht, waardoor het afvallen extra langzaam gaat.
  3. Als je te streng aan het diëten bent, dan is je metabolisme langzamer gaan werken… Je lichaam komt in een spaarstand als je meer dan 500 calorieën per dag minder eet en drink dan je nodig hebt. Dit is de natuurlijke manier van je lichaam om te overleven: er is voedselschaarste dus gaat je lichaam extra zuinig om met alle energie die binnenkomt. Je lichaam gebruikt minder calorieën voor de basisfuncties, en afvallen gaat dus langzamer.
  4. Je bouwt spiermassa op als je begonnen bent met sporten… Als je serieus begonnen bent met sporten en het afvallen gaat steeds langzamer, dan is de kans groot dat een gedeelte van je vetmassa wordt vervangen door spiermassa. Bij mannen is dit effect groter dan bij vrouwen, maar het kan vele kilo’s schelen omdat spiermassa zwaarder is dan vet. Let daarom vooral op je vetpercentage en op de spiegel, en minder op het getal dat je weegschaal aangeeft.

Vergeet ook niet dat langzaam afvallen doorgaans de beste manier is om blijvend af te vallen. Het voorkomt het jojo-effect waar niemand op zit te wachten. Stel daarom je doelen bij, en leer leven met het feit dat het overgewicht dat je in de loop der jaren hebt opgebouwd niet in een paar maanden ongedaan gemaakt kan worden.

Dus wáárom je op een gegeven moment niet meer afvalt…

Op het begin gaat afvallen vaak verrassend snel. Je valt wekelijks enkele kilo’s af en je hoeft er niet veel voor te doen of te laten. Op een gegeven moment bereik je echter een omslagpunt. Je doet net zoveel of zelfs meer moeite dan voorheen, maar de kilo’s blijven zitten. Hieronder lees je waarom afvallen op zo’n moment plotseling niet meer lukt…

Vier redenen waarom afvallen plotseling moeilijker wordt

Er zijn een aantal belangrijke redenen voor het feit dat je op het begin snel afvalt en later niet meer (of zelfs aankomt). De 4 belangrijkste redenen dat je op het begin prima afvalt, maar op een gegeven moment geen gram meer kwijtraakt of zelfs aankomt zijn:

  • Op het begin raak je heel veel vocht kwijt (= gewichtsverlies).
  • Op het begin raak je heel veel spierweefsel kwijt (= gewichtsverlies).
  • Later komt er spiermassa bij (= gewichtstoename).
  • Later ga je jojoën (= gewichtstoename).

Hierbij 3 tips om ondanks deze gegevens toch te blijven afvallen…

Tip 1: Crashdieet = vocht verliezen

Als je streng lijnt of een crashdieet volgt, dan neemt je lichaamsgewicht af, maar niet je vetpercentage. Je verliest vooral kilo’s in de vorm van vocht (water). Het verliezen van vocht kan heel snel gaan, vooral tijdens de eerste weken van een streng dieet.

Je weegschaal zegt dan dat je goed op weg bent, maar in werkelijkheid ben je je lichaam aan het ontregelen. Je moet daarom onderscheid maken tussen vermageren (vet verbranden) en afvallen (gewicht verliezen). Gezond afslanken betekent dat je vetpercentage daalt en je spiermassa toeneemt!

Schranzen is slecht, maar uithongeren wellicht nog slechter; je moet daarom nooit te streng diëten! Eet gezond, voldoende en gevarieerd zodat je lichaam alle essentiële vetzuren, eiwitten, vitamines en mineralen binnenkrijgt.

Tip 2: Sporten + lijnen = spieren verliezen

Veel mensen die snel willen afvallen, gaan fanatiek sporten en tegelijkertijd hevig lijnen. Dit is de aller-slechtste combinatie die er is om af te vallen! Als je veel gaat sporten, heeft je lichaam namelijk extra brandstof en voedingsstoffen nodig. Als je onvoldoende eet, is het gevolg dat je lichaam de lichaamseiwitten in je spieren als brandstof gaat gebruiken. Je kilo’s verdwijnen als een speer, maar uitsluitend in de vorm van spieren; en dat wil je niet!

Als je spiermassa afneemt, wordt je stofwisseling namelijk traag en inefficiënt. Zodoende komen de verloren kilo’s er dubbel en dwars weer aan zodra je het afvallen opgeeft (= jojo-effect).

Sporten is de beste manier van afvallen, maar je moet tijdens het sporten nooit gaan lijnen. Als je wilt vermageren, moet je juist voldoende eten.

Tip 3: Gezond afvallen = spiermassa kweken

De beste manier van afvallen is spieren kweken. Spieren verbruiken namelijk calorieën, zelfs als je niks doet. Als je gezond en voldoende eet en ondertussen veel aan cardio en krachttraining doet, dan zul je niet heel veel gewicht verliezen (kilo’s kwijtraken), maar wel heel veel slanker en magerder worden!

Spieren wegen namelijk méer dan vet. Als je vet verbrandt en ondertussen spieren opbouwt, kan het dus zijn dat je op de weegschaal niet veel van je succes kunt zien. Hierbij een korte uitleg…

  • Zuivere spieren wegen ongeveer 1,06 kg per liter.
  • Zuiver vet weegt ongeveer 0,70 kg per liter.
  • 1 liter spieren is dus 360 gram zwaarder qua gewicht dan 1 liter vet.
  • Een vrouw van 65 kilo heeft gemiddeld 10 tot 12 liter vet in haar lichaam.
  • Als deze vrouw 0,5 liter van haar vet verbrandt en 0,5 liter spieren opbouwt, weegt zij bijna 200 gram zwaarder dan voorheen!

Op gewicht blijven of zwaarder worden, is in dit geval niet erg. Doordat je vet kwijtraakt, ziet je lichaam er namelijk veel slanker, vitaler en stralender uit! De moraal van bovenstaand verhaal: een obsessie met gewicht is  ongezond! Je lichaamsgewicht zegt namelijk niks over je lichaamssamenstelling (spiermassa, vetpercentage, vochtbalans, botstructuur etc.). Gebruik daarom liever een meetlint dan een weegschaal als je bezig bent met afslanken.

Omdat spieren zwaarder zijn dan vet, zul je op een gegeven moment geen kilo’s meer kwijtraken. Toch wordt je silhouet slanker en je lichaam strakker en magerder. Bovendien wordt je stofwisseling sneller, waardoor je minder makkelijk weer aankomt!

Hoe haal je je lichaam uit de spaarstand?

Als antwoord op onderstaande respons die Gezond’r ontving op een eerdere publicatie, hierbij een aantal tips om je lichaam uit de beruchte spaarstand te halen. Met ‘spaarstand’ wordt een situatie bedoeld waarin je te weinig brandstof en bouwstoffen binnenkrijgt, waardoor je lichaam aan de noodrem trekt. Je lijf gooit diens stofwisseling omlaag om zuiniger te kunnen omspringen met de energie en bouwstenen die nog op voorraad zijn. Dit mechanisme staat ook wel bekend als ‘jojo-effect’, ‘hongerwinter’, ‘zuinige modus’, ‘afslankplateau’, ‘plateau-effect’ en ‘hongerwinter’:

“Ik ben een vrouw van begin 20, ik eet erg gevarieerd en gezond. Voordat ik begon met diëten bleef mijn gewicht stabiel bij een dagelijkse calorie-inname van 2200, maar dit is na mijn dieet veranderd. Tijdens mijn dieet gebruikte ik 1600 tot 1800 calorieën en sindsdien kom ik zelfs al aan bij een dagelijkse calorie-inname van 2000. Is de snelheid van mijn stofwisseling afgenomen door mijn dieet (de zogenaamde spaarstand)? En zo ja, wat kan ik hieraan doen? Op websites en forums voor bodybuilders staan veel tips om je lichaam uit de spaarstand te halen, maar zijn deze tips wetenschappelijk verantwoord of gewoon onzin”

Reactie van Gezond’r

Ik heb een groot aantal websites en forums voor bodybuilders bezocht en ik moet zeggen dat veel berichten in ieder geval een kern van waarheid bevatten. Natuurlijk hebben mannelijke bodybuilders een heel ander uitgangspunt en ideaalbeeld van hun lichaam dan de gemiddelde vrouw van 20, dus de details en richtlijnen kun je beter niet op de voet volgen. Als ik uitga van het uiterste, en je lichaam zakt terug van 2.200 naar 1.600 kilocalorieën, dan is dat een afname van bijna 30 procent. Dit is een erg streng dieet en het is niet vreemd dat je lichaam daar terughoudend op reageert.

Spaarstand tijdens je dieet

Voor iedereen die niet precies weet wat de zogenaamde ‘spaarstand’ inhoudt, hierbij een korte omschrijving. De spaarstand klinkt heel vernieuwend, maar is al vele jaren bekend, zoals onder de noemer jojo-effect. De spaarstand werkt als volgt. Wanneer je (extreem) beperkend gaat diëten, past je lichaam je stofwisseling aan. Je lichaam beschikt namelijk over een fictieve ‘spaarstandschakelaar’ en zet deze om wanneer het merkt dat er een tijd van honger en schaarste is aangebroken. Je lichaam vertraagt je stofwisseling, verbrandt minder vet en slaat juist meer vet op als noodreserve.

Spaarstand ná je dieet

Wanneer je na je dieet weer méér gaat eten, vindt je lichaam dat natuurlijk fantastisch. En zo enthousiast als je lijf is, gaat het direct aan de slag om je vetreserves op te bouwen om een volgende akelige periode van voedseltekort te voorkomen. Daarnaast is je stofwisseling niet meer gewend om de hoeveelheden voedsel te verwerken die je vóór je dieet at, waardoor je minder calorieën verbrandt en dus minder kunt eten. Resultaat: jojo-effect. Je lichaamsgewicht groeit, terwijl je minder eet dan voorafgaand aan je dieet.

Voorkomen van de spaarstand

Voordat we met oplossingen komen, eerst even een tip om de spaarstand, ofwel kunstmatige hongerwinter, ofwel jojo-effect, ofwel averechtse werking van diëten te voorkomen. Crashdiëten zijn slecht. Begin er niet aan, hoe goed ze in het begin ook inhakken op je lichaamsgewicht. Tegen de tijd dat je er letterlijk en figuurlijk klaar mee bent, zul je merken dat je er zowel lichamelijk als geestelijk niet op vooruit bent gegaan.

Langzaam maar gestaag

En “dankzij” de bovengenoemde probleemstelling doet een crashdieet op de langere termijn ook helemaal niets positiefs voor je streefgewicht. Je raakt met een te streng dieet procentueel weinig vet kwijt en veel spieren. Je VVM (vetvrije massa) zal dalen en daarmee ook je stofwisseling. Effectief diëten doe je maar op een manier: langzaam maar gestaag. Over het algemeen is een calorievermindering van 10 tot 15 procent een uitstekend streven en 20 procent een absoluut maximum.

Het uitschakelen van de spaarstand

Wanneer je merkt dat je na een streng (crash)dieet minder kan eten dan ervoor om op hetzelfde gewicht te blijven, dan kun je verschillende dingen doen. Het allerbelangrijkste is dat je je lichaam stapsgewijs en uiterst langzaam laat wennen aan grotere hoeveelheden voedsel en calorieën. Te snel meer gaan eten is funest, want je lichaam zal meteen na een streng dieet zoveel mogelijk willen opslaan als (vet)reserves. Denk bij het langzaamaan ophogen van je calorie-inname aan de volgende punten:

1. Ontbijt en eetmomenten

Ontbijt ’s ochtends altijd, al is het maar een beetje, want daarmee breng je je stofwisseling op gang. Ook wanneer je ’s ochtends geen trek hebt, zal je lichaam er vanzelf aan wennen. Eet meerdere malen op een dag kleinere porties. Je lichaam zal hierdoor continu worden voorzien van energie en minder krampachtig vast proberen te houden aan reserves.

2. Vetten, suiker en water

Neem méér meervoudig onverzadigde vetzuren (MOV’s) tot je. Vetten versnellen je stofwisseling en je lichaam heeft nu eenmaal vet nodig. Haal vetten onder andere uit vis, plantaardige oliën, noten en eidooiers. Stop met het nuttigen van geraffineerde suikers. Suiker houdt je stofwisseling namelijk maar heel eventjes bezig en wordt grotendeels omgezet in lichaamsvet. Drink voldoende water om afvalstoffen af te voeren.

3. Vezels en sporten

Eet véél voedingsvezels, want vezels bevorderen de spijsvertering. Neem dus de volkerenvarianten van pasta, rijst en brood en neem havermoutpap of ongezoete muesli in plaats van suikerrijke cruesli. Ook sporten en regelmatige lichaamsbeweging is natuurlijk erg belangrijk. Sla ook hierin niet door, want óók overmatig sporten, kan je lichaam in de spaarstand zetten. Wanneer je veel sport, dien je ook méér te eten.

De 5 meest voorkomende redenen waarom afvallen niet wil lukken

Soms wil afvallen gewoon niet lukken. Je denkt alles goed te doen door gezond te eten en voldoende te bewegen, maar jouw gewicht blijft gelijk. MSN Health & Fitness heeft de 5 meest voorkomende fouten op een rij gezet als het gaat om voeding en beweging

1. Je volgt slecht advies op

Dit is gelijk een heel lastig punt, want welke informatie is betrouwbaar? Doe in elk geval wat werkt voor jou en jouw lichaam. Werkt iets totaal niet? Stop er dan mee en probeer iets anders…

Op gebied van lichaamsbeweging is het makkelijk: een sportinstructeur of fitnesscoach kan je doorgaans goede adviezen geven om het trainingsdoel te bereiken dat jij voor ogen hebt.

Op het gebied van voeding is het lastiger. Hou vooral Gezondr in de gaten, want ik probeer mijn uitspraken in elk geval op onafhankelijk onderzoek te baseren, en niet op commerciële belangen en volkslegenden.

2. Je eet vaak vetvrije producten

Vetvrije en vetarme producten (of ‘0% vet producten’, zoals ze in Nederland vaak worden genoemd) zorgen ervoor dat je uiteindelijk meer eet. In de meeste gevallen bevatten ‘0% vet producten’ bovendien nauwelijks minder calorieën dan de normale varianten, omdat er bergen suiker aan toe worden gevoegd. Bovendien bevatten ze vaak surrogaatvetten/nepvetten die evengoed ‘dik maken’.

3. Je eet (nog steeds) geen ontbijt

Mensen die niet binnen 90 minuten nadat ze zijn opgestaan eten, hebben 1,5 keer zoveel kans op overgewicht. Mensen die niet eten in de eerste 3 uur nadat ze zijn opgestaan, hebben een 2 keer zo grote kans op overgewicht. Het ontbijt is dus extreem belangrijk als je wilt afvallen.

4. Je eet te veel suiker

Bijna alle mensen vinden suiker van nature lekker door de zoete smaak. Bovendien zit tegenwoordig OVERAL geconcentreerde suiker in, onder 100 verschillende schuilnamen. Helaas heeft jouw lichaam bijna niets aan suiker en worden suikers snel opgeslagen als lichaamsvet. Let daarom extra goed op hoeveel suiker er in de producten zit die je eet.

Tip: Je went aan een zoete smaak waardoor je niet-zoete voeding minder lekker vindt en er zelfs een zoetverslaving kan optreden. Bouw de hoeveelheid suiker die je tot je neemt daarom langzaam af… Voordat je het weet, vind je niet-zoete voeding een stuk lekkerder.

5. Je doet niet aan krachttraining

Als je al op de goede weg bent met lichaamsbeweging door cardio te doen, wees dan niet bang om OOK regelmatig gewichten op te tillen en andersoortige krachttraining toe te passen. Afvallen gaat dan een stuk sneller omdat spieren veel calorieën verbruiken als je ze inzet voor krachttraining. Echt waar: IEDEREEN zou krachttraining moeten doen!

Ken jij nog meer fouten waardoor afvallen moeilijker wordt of zelfs helemaal niet meer lukt? Deel ze in een berichtje hieronder!

Nóg een reden dat diëten mislukt: je hormoonhuishouding…

Het is algemeen bekend dat de meeste diëters niet slagen; dat de meeste die wel slagen in een mum van tijd weer op hun oude gewicht zijn; of zelfs zwaarder zijn dan voorheen. Tot voor kort werd deze ontwikkeling afgeschoven op een gebrek aan volharding en wilskracht. Onderzoek wijst echter uit dat afvallen weleens zou kunnen mislukken door veranderingen in je hormoonhuishouding…

Hormonaal onderzoek

Ruim 80 procent van alle diëters faalt de gewenste resultaten te bereiken of te behouden. Nieuw onderzoek wijst uit dat dit weleens zou kunnen worden veroorzaakt door hormonale veranderingen die in gang worden gezet door het diëten zelf.

Een studie van professor Joseph Proietto volgde 50 testpersonen met een BMI tussen de 27 en 40 en een gemiddeld lichaamsgewicht van 95 kilogram. De groep werd 10 weken lang op een extreem caloriearm dieet gezet. Hun hormoonniveaus werden gemeten op 3 momenten, namelijk:

  • Bij aanvang van het dieet
  • Bij afsluiting van het dieet
  • 1 jaar na het dieet

Het gemiddelde afslankresultaat was 13 kilogram per persoon. Ook de hormonen die worden gelinkt aan hongergevoel bleken behoorlijk te zijn verschoven; en wel zodanig dat ze het hongergevoel flink deden toenemen. Deze hormonale veranderingen bleven meer dan een jaar in stand en zorgden voor een gemiddelde gewichtstoename van 5 kilogram per persoon.

Onderzoeksresultaten

Professor Joseph Proietto van de ‘University of Melbourne’ en ‘Austin Health’ constateert dan ook dat afvallen lastig is door de belangrijke rol die hormonen spelen bij gewichtsbeheersing. Een calorie-beperkend dieet houdt immers geen rekening met hormonen, enkel met gedragsveranderingen.

Ons onderzoek leverde aanwijzingen op wat betreft terugval na diëten. De terugval heeft een sterke lichamelijke en psychologische oorzaak en is geen kwestie van vrijwillig vervallen in oude gewoonten.

Oplossing t.a.v. obesitas

Gezondheidscampagnes zetten nog altijd aan tot blijvende gedragsveranderingen. Omdat de veranderingen in je hormoonhuishouding je gedrag & hongergevoel beïnvloeden, is de kans echter niet groot dat dit de wereldwijde obesitas-problematiek kan oplossen. Goede alternatieven voor diëten:

  • Overgewicht op kinderleeftijd voorkomen
  • Behandeling met medicijnen (farmacotherapie)
  • Hormonale veranderingen (hormoonmanipulatie)

Deze opties moeten volgens professor Projetto wel eerst nader worden bestudeerd. (bron)

Heb jij meer eetlust & honger nadat je bent afgevallen? Laat hieronder jouw reactie achter!

Ik wil afvallen, maar het lukt niet: 4 tips om toch af te vallen!

afvallen lukt nietSoms lukt afvallen gewoon niet… Op het begin ga je onwijs lekker, maar dan breekt het moment aan waarop je gewicht blijft “steken”. Dit komt naar alle waarschijnlijkheid omdat je lichaam gewend is geraakt aan je dieet en je bewegingspatroon. Om die reden hebben we 4 tips op een rijtje gezet om weer net zo snel af te vallen als in de beginfase. Als afvallen niet meer lukt, kan je motivatie bovendien een flinke deuk oplopen. Onderstaande tips kunnen je misschien ook helpen om deze deuk te voorkomen of herstellen.

1. Niet zoveel sporten!

Het is echt waar: het is goed om af en toe een rustpauze te nemen. Een weekje rust zorgt ervoor dat je spieren kunnen herstellen. Bovendien raakt je lichaam (en je stofwisseling) op een gegeven moment gewend aan het vele sporten, en zul je minder efficiënt calorieën gaan verbranden. Je zult merken dat je na een rustpauze weer makkelijker calorieën verbrandt en afvalt!

2. Meer weerstand gebruiken

Na een week rust kun je de weerstand opvoeren en alles een tandje zwaarder zetten. Je moet niet langer gaan sporten maar meer tegenkracht (weerstand) gebruiken. Op apparaten zoals de hometrainer en crosstrainer kun je bijvoorbeeld niveaus instellen… Op een loopband kun je de hellingshoek verhogen… En bij krachttraining kun je de gewichten met 1 kilogram verzwaren.

3. Meer eten (dan tijdens je dieet)!

Na wekenlang diëten is je stofwisseling traag geworden. Je lichaam probeert tijdens schaarse periodes namelijk zuinig om te springen met de energie die je binnenkrijgt en zo min mogelijk calorieën te verbranden. Probeer na een dieet stapje voor stapje en beetje bij beetje meer te gaan eten. Zodoende zal je stofwisseling weer op gang komen. Doe dit niet te snel, want dan gaat je lichaam vet opslaan om de reserves aan te vullen die zijn opgebruikt tijdens het diëten. Vooral variatie is enorm belangrijk!

4: Minder eten (dan vóór je dieet)!

Alle calorieën die je binnenkrijgt dien je te verbruiken. Een groot deel wordt verbruikt in ruststand voor allerlei lichamelijke processen (orgaanfuncties, stofwisseling, bloedcirculatie, ademhaling, spijsvertering e.a.). De rest moet je verbranden door lichaamsbeweging. Veel mensen gaan na een dieetperiode meer eten, omdat ze vinden dat “ze het wel kunnen hebben”. Als je na een dieet slanker bent geworden, moet je echter niet méér gaan eten dan voorheen, maar minder. Een slanker lichaam heeft namelijk minder calorieën nodig om op gewicht te blijven dan een dik lichaam.

Ik heb alles al gedaan om af te vallen, maar niks werkt…

Heeft de titel van dit artikel betrekking op jou? Dan wordt het tijd om eens kritisch te gaan kijken of je écht alles al hebt gedaan om af te vallen…

Methodes

De meesten die een aantal kilo’s kwijt willen, hanteren één van de volgende afslankmethodes:

  • Calorie-intake terugschroeven
  • Gezonder gaan eten (meer groenten en fruit; minder junkfood)
  • Dieetboek raadplegen
  • Meer aan lichaamsbeweging doen t.b.v. calorieverbruik (=cardiofitness)
  • Uitgebalanceerd gaan eten (minder suikers, meer eiwitten o.i.d.)
  • Commercieel afslankdieet volgen (Weight Watchers e.a.)
  • Fitness-abonnement afsluiten
  • Minder snoepen, snacken & snaaien (koek, snoep, ijs, chips e.a.)
  • Dieetdagboek bijhouden
  • Potje dieetpillen kopen
  • Een individuele sport of teamsport uitoefenen
  • Hardlopen en/of wandelen
  • Een dieetprogramma volgen via internet
  • Spieren kweken voor een hogere ruststofwisseling (=krachttraining)
  • Frisdrank & alcohol inwisselen voor groene thee

Op zich is er voor elk van bovenstaande afslankmethodes wel iets te zeggen. Het is echter de invulling die jij eraan geeft die bepaalt of een afslankmethode wel of niet werkt. Zo kan het lezen van een dieetboek je inzicht geven, maar je zult er niet slanker van worden. En ook met de aanschaf van een sportschoolpasje ben je er nog niet…

Oplossing

Vrijwel ieder “dieet” en iedere vorm van lichaamsbeweging heeft afslankpotentie, mits je er een concreet en substantieel onderdeel van je leven van maakt. Minder snoepen is prima, maar hoeveel minder dan? Hardlopen is top, maar hoe vaak, hoe lang en hoe snel ga je het doen? Bovendien moet een afslankmethode geen tijdelijke tendens zijn, maar een onderdeel vormen van je leefwijze. (bron)

Als puntje bij paaltje komt, zijn er ontzettend veel mensen die denken dat ze “alles” hebben aangegrepen om af te vallen. Het punt is echter negen van de tien keer dat men het niet vaak genoeg, intensief genoeg en/of lang genoeg volhoudt. Al met al heeft nagenoeg iedere afslankmethode potentie, maar het is aan jou om het onderste uit de kan te halen.

Wat heb jij zoal gedaan om af te vallen? Hoe vaak deed je dit en hoe lang heb je het volgehouden? Deel jouw verhaal hieronder!

Goed dieet is prima vol te houden: dé reden dat diëten vaak misgaat…

reden-mislukken-dieetEen goed dieet is écht niet moeilijk vol te houden. Dat is vreemd, zou je zeggen, want talloze mensen die besluiten om op dieet te gaan, haken na zeer korte tijd alweer af. Hier zijn dan ook 2 hele goede redenen voor:

  • Ontzettend veel mensen volgen simpelweg een slecht dieet.
  • Anderen volgen een redelijk tot goed dieet, maar voeren dit verkeerd uit.

Slecht dieet wordt volgens de regels gevolgd

Talloze diëten schrijven te weinig calorieën voor en bevatten te weinig voedingsstoffen. Het gevolg is dat de stofwisseling, de vetverbranding en de spieropbouw worden verstoord. Sterker nog: een slecht dieet zorgt voor spierafbraak, vochtverlies en uitputting. Je verliest wel gewicht, maar geen lichaamsvet. Dit soort diëten zorgt bovendien voor een verminderde lichamelijke gesteldheid en een slechtere algehele gezondheid.

Gevolg: je bent sneller uitgeput door lichaamsbeweging en de lichaamsbeweging die je doet is veel minder effectief dan voorheen. Een crashdieet vergt veel doorzettingsvermogen en wilskracht, en dat is lovenswaardig… Het resultaat op langere termijn is echter funest voor je lichaam. Ontregelde stofwisseling, jojo-effect en uiteindelijk gewichtstoename… Met als klapper op de vuurpijl: een enorme deuk in je zelfvertrouwen.

Goed dieet wordt verkeerd gevolgd

Veel mensen pakken het anders aan, en beginnen met een gematigd dieet. Prima zou je zeggen; er is echter een ‘maar’… Veel mensen houden zich namelijk wel aan wat een dieet voorschrijft, maar negeren veelal wat een dieet verbiedt. Er zijn verschillende diëten met een goede basis. Ze schrijven veel essentiële eiwitten voor… En ze wijzen op matiging van snelle, enkelvoudige koolhydraten. Dit houdt in dat er weinig tot geen suikers mogen worden gegeten.

Wat veel mensen vervolgens doen is extra veel eiwitten eten, zodat ze kunnen zeggen ‘Ik ben op het “Dokter Dirk Dieet”’. Ondertussen gaan ze gewoon door met snoepen, snacken, snaaien en wijntjes drinken op het terras. Voor hun gevoel zijn ze aan het diëten, maar in werkelijkheid houden ze zichzelf voor de gek. De totale calorie-intake blijft vaak hetzelfde of wordt zelfs groter, en zodoende wordt er weinig, geen of zelfs averechts resultaat geboekt. Met een enorme emotionele dip tot gevolg. Kortom: als je een dieet volgt, zorg dan ook dat je alle richtlijnen in acht neemt!

40% van de vrouwen is na dieet zwaarder dan ervoor…

Het gemiddelde dieet is beduidend minder effectief dan een robbertje fanatiek sporten. Veel diëten beloven namelijk gouden bergen en klinken leuk – en vooral makkelijk – in de oren, maar zijn helaas nergens op gebaseerd. Kortom: klinkklare onzin. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat veel vrouwen na een tijdje kappen met hun dieet en gedeprimeerd – al dan niet met een Bossche bol in de hand – gaan zitten wachten op het eerstvolgende ineffectieve en inefficiënte crashdieet.

Struikelblokken & valkuilen

Bovengenoemde ontwikkeling wordt sinds kort gestaafd door onderzoek. Veertig procent van de diëtende dames is na een dieet namelijk zwaarder dan ervoor. Deze gewichtstoename heeft vooral te maken met de volgende struikelblokken:

  • Veel vrouwen rommelen aan met ongezonde (crash)diëten.
  • Discipline en wilskracht verdwijnen nadat een dieetdoel is behaald.
  • De “gewone” eet- en leefstijl wordt al snel weer opgepakt.

Kortom: vrouwen zijn in het moment bezig en beseffen niet dat/hoe ze hun gewicht de komende weken, maanden en jaren onder controle moeten houden.

Dikker ná dieet: cijfers

Bovengenoemd onderzoek werd uitgevoerd door Dr. Ian Campbell en beschreven in het rapport ‘Food: Body: Mind’. Ian Campbell is onder meer bekend van het ‘Jenny Craig Dieet’. Uit het rapport blijkt o.a. het volgende:

  • 10% haakt binnen 1 dag af; het gemiddelde ligt op 10 dagen.
  • 21 dagen na afronding van een dieet komen de eerste kilo’s er alweer bij.
  • Voor succesvol en duurzaam afvallen is lange termijn inzet en toewijding nodig.
  • Een standvastige relatie met gezond eten is de beste dieetmethode.

Dieetgoeroe Jenny Craig gaf opdracht tot bovengenoemd onderzoek. Zij hielp bij het interviewen van 2000 vrouwen. Zes op de tien vrouwen gaven aan momenteel op dieet te zijn. Eén op de vijf gaf aan continu op dieet te zijn. De belangrijkste redenen om te diëten bleken:

  • Hun spiegelbeeld
  • Voorbereiding op de zomervakantie
  • Lelijke foto’s van zichzelf op sociale netwerken zoals FaceBook.

Ben jij regelmatig op dieet? Welke dieetmethodes heb je geprobeerd? En was je dieet succesvol of gedoemd te mislukken? Laat hieronder een reactie achter!

Onthoud dit: Mislukte afslankpogingen bestaan niet!

Veel mensen stoppen met gezond en gematigd eten omdat ze er niet snel genoeg door afvallen. Om exact dezelfde reden eindigen talloze sportschoenen op zolder of in de schuur. Op een vrij willekeurig moment ziet men het simpelweg niet meer zitten om tijd en energie in het afslankproces te investeren en bestempelt men een afslankpoging als “mislukt”. Teleurgesteld, verdrietig en onder het motto ‘voor mij werkt dit niet’ grijpt men vervolgens terug naar ongezond eetgedrag en fysieke passiviteit.

Dit is echter een funeste beslissing, want een mislukte afslankpoging bestaat niet…

1-2-3 resultaat

Natuurlijk wil je zo snel mogelijk resultaat zien, dat is volkomen menselijk. Je vindt je benen te dik, dus die moeten (het liefst vandaag nog) dunner. Je vindt dat je weegschaal te veel kilo’s weergeeft, dus dat moet (per direct) minder… Je vindt je bilpartij te omvangrijk, dus die moet –het liefst nog vóór je strandvakantie– kleiner… En je vindt dat je te weinig buikspieren hebt, dus daar moet een sixpack komen, en liever vandaag dan morgen…

Eén staat tot één

Wat iedereen zou moeten inzien, is dat de hoedanigheid van een mensenlichaam niet van het ene op het andere moment is ontstaan. Een zwembandje wordt in een tijdsbestek van meerdere jaren bijeen gesprokkeld. En medisch gediagnostiseerd overgewicht oftewel ‘obesitas’ vloeit veelal voort uit een ongezonde leefstijl die zich van kinds af aan heeft ontwikkeld. Processen die zich jarenlang hebben voorgedaan, kunnen (helaas) niet in een oogwenk worden teruggedraaid.

Tijd…

Negatieve lichamelijke veranderingen die in de loop van vele jaren zijn ontstaan kun je niet in een handomdraai tenietdoen. Dit kun je vergelijken met de verloedering van een natuurlijk ecosysteem… Als je een natuurgebied jaar in, jaar uit volstort met chemisch afval, huisvuil, bouwpuin en vieze drek, dan wordt daarmee het volledige ecosysteem platgelegd. Wil je hier weer een mooie, gezonde en vitale leefomgeving van maken, dan is een jarenlange herstelperiode vereist, evenals intensieve renovatie.

Het opruimen van het zichtbare afval volstaat niet. Ook de verontreinigde bodem en het vervuilde water zullen moeten worden gepurificeerd. Voordat het dierenleven is teruggekeerd en het landschap weer tot bloei komt, ben je zo een paar jaar verder…

Het ecosysteem van je lijf

Ook je lichaam is een ecosysteem. Cellen, enzymen, hormonen, bacteriepopulaties, schimmels, voedingsstoffen, bouwstoffen, elementen, antistoffen etc. kennen een onderlinge synergie. In het gunstigste geval zijn ze in balans en werken ze samen om je lichaam gezond, slank en vitaal te houden. Maar in een ongezond lichaam ontstaan disbalansen en werken ze elkaar tegen. Om onderlinge balansen te herstellen, dien je constructieve en structurele veranderingen door te voeren in je leefstijl. Dus gezonder eten en leven.

Structurele veranderingen!

De tijd die je nodig hebt om af te vallen is vaak nóg groter dan de tijd die je nodig had om aan te komen. Een ongezonde leefstijl tast de doelmatigheid waarmee je lichaam kan afvallen namelijk ernstig aan. Meestal is er een aanhoudende gezonde leefstijl vereist om je lichaam opnieuw “afslankefficiënt” te maken. Al met al kun je diepgaande positieve fysieke veranderingen uitsluitend bewerkstelligen door een jarenlange ongezonde leefstijl in te ruilen voor een jarenlange gezonde leefstijl.

Geen sluiproutes

Een superdieet, toverdrankje of wonderpilletje kan je niet op miraculeuze wijze doen afvallen; in ieder geval nooit blijvend. De makkelijke weg bestaat niet en sluiproutes blijken maar al te vaak doodlopende wegen. Je kunt je tijd, geld en energie daarom veel beter steken in de lange, maar gestage route.

Het enige dat efficiënt werkt en optimaal resultaat oplevert is gezond, gematigd en gevarieerd eten en voldoende bewegen. En dan niet alleen cardio, maar ook krachttraining. Doe dit alles niet gedurende enkele weken of maanden, maar permanent.

Mislukte afslankpogingen: conclusie

Het punt van dit stuk is dat een mislukte afslankpoging niet bestaat. Afvallen is namelijk niet een kwestie van lukken of mislukken. Het is een kwestie van doen of laten, van opgeven of doorbijten. Afvallen is geen gebeurtenis die zich op specifieke momenten voordoet, het is een doorlopend proces dat afhankelijk is van talloze aspecten en facetten die je slechts deels zelf in de hand hebt of kunt sturen. Dit maakt gewichtsbeheersing zo lastig.

Door terug te vallen in slechte gewoontes, leg je het afslankproces een tijdje stil of werk je het zelfs tegen (waardoor je aankomt). Maar dat is nou juist een reden om hier verandering in te brengen. Dit doe je door gezonder, gevarieerder en eventueel gematigder te gaan eten en jezelf een actieve(re) leefstijl aan te meten. En dus niet door bij de pakken neer te gaan zitten en je verdriet of teleurstelling weg te eten.

Je zou als volgt naar “mislukte” afslankpogingen uit het verleden moeten kijken: Als je destijds niet je best had gedaan om af te vallen, zou je huidige situatie nóg slechter zijn geweest dan dat ie momenteel is. Misschien was het niet wat je ervan hoopte, maar de “fout” zit hem dan in je “verkeerde” verwachtingen en niet in je afslankpoging.

Ben jij weleens teleurgesteld geweest in afslankresultaten? En hoe kijk je nu op die “mislukte” afslankpogingen uit het verleden terug? Laat a.u.b. hieronder een reactie achter!

10 manieren om de draad op te pakken ná een afslankpauze

Ben je weer teruggevallen in slechte eet- en leefgewoonten na een vakantie of een stressvolle periode? Pak de draad dan weer op, maar wel op een gezonde manier. Hieronder vind je 10 tips om gezond af te slanken na een minder gezonde periode:

1: Organiseer de ochtend

Zorg dat je voor je gaat slapen alles klaar hebt staan voor de volgende ochtend. Leg je kleren klaar, zet de tas met sportkleren alvast klaar zodat je direct voor of na je werk kunt sporten en zorg dat je ontbijt in korte tijd gereed is. Door de ochtend makkelijk en soepel te laten verlopen zonder stress maak je het voor jezelf veel makkelijker om de dag goed te beginnen en goede en gezonde gewoonten vol te houden.

2: Focus op fruit

Eet elke dag 3 tot 5 stuks fruit en eet het in een vast patroon. Eet ook eens een stuk fruit voor de grotere maaltijden. Zo krijg je voldoende vezels en voedingsstoffen binnen, terwijl het er ook voor zorgt dat je minder eet en toch gezond kunt afslanken.

3: Maak de lunch speciaal

Eet jij vrijwel elke dag dezelfde lunch? Experimenteer een beetje meer en maak van de lunch een speciale maaltijd. Varieer in (volkoren) brood of eet, als jij je het kunt veroorloven, iets luxer beleg zoals gerookte zalm. Zeker in de zomermaanden is het ook heerlijk om een maaltijdsalade te eten met tonijn, zalf of kip.

4: Probeer nieuwe recepten

Ook als de avondmaaltijd saai begint te worden kun je meer variëren met lekkere en gezonde recepten. Lekker eten hoeft zeker niet ongezond te zijn en kan een verstandige manier zijn om gezond af te slanken.

5: Gooi ongezond voedsel weg

Als er veel ongezonde snacks, hapjes en sauzen in jouw kastjes en koelkast liggen, wees dan resoluut en gooi alles weg. Wat je niet in huis hebt eet je tenslotte ook niet op.

6: Check de hoeveelheden goed

Grote borden zorgen er voor dat je meer eet en staan dan ook vaak in de weg van gezond afslanken. Kijk goed hoeveel je nu daadwerkelijk eet door het een week lang bij te houden en te wegen. Misschien eet je onverwacht meer dan je dacht.

7: Schrijf je eetgewoonten op

Onderzoeken hebben uitgewezen dat je twee keer zo snel afslankt als je opschrijft wat je precies eet. Dit heeft te maken met bewust omgaan met eten. Hou daarom een paar weken bij wat je nu daadwerkelijk eet, zodat je ongezonde keuzes beter kunt signaleren.

8: Zorg dat je duidelijke doelen hebt

Je hebt misschien een bepaald doel voor ogen in kilogrammen dat je wilt bereiken door gezond af te slanken, maar lange termijn doelen zijn lastig te bereiken zonder duidelijke korte termijn doelen te stellen. Goede korte termijn doelen om gewoonten aan te leren zijn:

  • 5 keer fruit per dag (liefst op vaste tijden)
  • 3 keer per week naar de sportschool (wederom op vaste dagen en vaste tijden)
  • Altijd dineren om 19:00 en daarna niet meer snacken (tenzij het een stuk fruit is bijvoorbeeld)
  • Zoete versnaperingen vermijden op je werk

9: Zoek een maatje

Heb jij een vriend, vriendin of collega die ook gezonder wil leven? Vorm dan een team en houd elkaar gemotiveerd. Spreek sowieso elke week samen af om de week door te nemen. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat de meeste mensen zich beter houden aan een gezonde levensstijl als ze de uitdaging niet alleen aangaan.

10: Blijf gemotiveerd

Wat motiveert jou? Je kunt jezelf bijvoorbeeld belonen als je doel gehaald hebt allerlei dingen zoals kleding, magazines, kaartjes voor een concert of een bioscoopbezoek. Of wees actief in een forum en schrijf reacties op websites zoals deze! (bron)

Twintig tips om terug op het juiste pad te raken

Nog niet zo lang geleden was je vol energie en goede moed om aan een gezonde manier van leven te beginnen. Je at minder en gezonder, sportte iedere dag en wist zelfs een stuk taart op het werk af te slaan. Dit keer zou het dan toch echt gaan lukken!

Maar toen at je per ongeluk dat plakje cake, en omdat je dieet voor die dag toch al verpest was bleef het niet bij één stukje cake en heb je het sporten ook nog eens overgeslagen. Sindsdien gaat het bergafwaarts en heb je je sportkleding niet meer aangeraakt.

Telkens wanneer je een tegenslag ervaart heb je twee keuzes: je ongezonde levensstijl weer oppakken of accepteren dat je nu eenmaal niet perfect bent en onverbitterd doorgaan om je goede voornemens vol te houden. Hierbij 20 tips om terug op het juiste pad te raken:

  1. Spoor jezelf aan tot een korte work-out. Zelfs een paar minuten is veel beter dan niets.
  2. Probeer eens een nieuw recept. Gezond koken kan hartstikke leuk zijn.
  3. Eet een gezond ontbijt. Je ontbijt zet de trend voor de rest van de dag, dus begin goed!
  4. Drink veel water. Probeer dagelijks 8 glazen water te drinken en je zult het verschil vanzelf merken.
  5. Schrijf een dag op wat je eet. Wat voor conclusie je daar ook uit trekt, je zult ervan leren.
  6. Deel je doelstellingen met iemand anders. Plaats ze op een forum of vertel erover aan een collega, vriend(in) of familielid. Je verantwoordelijkheidsgevoel zal hierdoor toenemen.
  7. Ben 10 minuten actief. Loop een rondje, doe wat buikspieroefeningen, neem de trap. Alle kleine beetjes helpen.
  8. Zoek een lotgenoot. Zorg dat je steun krijgt van vrienden, of je nu iemand nodig hebt die naar je luistert of je aanspoort, zoek die hulp op.
  9. Loop eens een keer naar de winkel of naar het werk.
  10. Spreek met jezelf af dat je alleen maar gezonde levensmiddelen mee zult nemen bij de supermarkt.
  11. Maak een collage met daarop je doelstellingen, motivatie en redenen voor je voornemens. Hang deze collage op een prominente plaats in je huis, en je zult er iedere keer aan herinnerd worden.
  12. Ga eens een stuk fietsen. Het is ontspannend, en je verbrandt tegelijkertijd calorieën.
  13. Ga een middagje in de tuin werken.
  14. Neem altijd de trap.
  15. Stel een playlist samen met muziek die je motiveert en extra energie geeft tijdens het trainen.
  16. Weeg je maaltijden. Dat is een eenvoudige manier om erachter te komen hoeveel je precies eet.
  17. Neem een stuk fruit. Als twee stuks fruit en twee ons groenten jou onmogelijk in de oren klinkt, begin dan in ieder geval met één.
  18. Eet langzaam en neem pauzes. Op die manier eet je minder makkelijk teveel, en heb je meer kans om van je maaltijd te genieten.
  19. Speel! Wat kinderen ‘spelen’ noemen, noemen wij vaak ‘trainen’. Speel een spel, neem deel aan een sport of maak van fitness een spel door middel van het zetten van doelstellingen en verbreken van records om er weer plezier in te krijgen.
  20. Leer eens iets nieuws. Lees een boek over gezonde voeding, doe een quiz, discussieer met anderen over wat een gezonde leefstijl inhoudt en je bent er vanzelf mee bezig.

Afvallen lukt niet meer: tot slot…

De conclusie van dit hele verhaal is dat het niet goed is om geobsedeerd te zijn door je lichaamsgewicht en weegschaal. Je gewicht zegt namelijk niks over je lichaamssamenstelling. Zo kun je zwaar zijn door spieren, maar ook licht zijn en veel onderhuids vet hebben. Gewicht zegt immers niks over je vetpercentage, spiermassa, botstructuur en vochthuishouding. Als je op een gezonde manier wilt afvallen, ga dan fanatiek sporten (kracht + cardio) en goed eten. Als je per se je vorderingen wilt bijhouden pak er dan een meetlint bij en geen weegschaal.

Als afvallen niet meer lukt, dan kan dat een behoorlijke deuk in je motivatie opleveren. Hopelijk heb je daarom iets aan deze tips. Geef het ook zeker niet op! Weet jij nog een goede tip om gewicht te verliezen als afslankresultaten plots stagneren? Laat het weten in een reactie hieronder! Weeg jij jezelf alleen of meet je ook regelmatig je omtrek? Deel hieronder jouw ervaringen!

Op dieet maar toch niet afvallen: Onderschatten hoeveel je eet

De meeste mensen onderschatten hoeveel ze eten. En hoe zwaarder iemand is, des te groter de kans is dat deze onderschatting van toepassing is. Dit blijkt uit onderzoek aan de Universiteit van Colorado. De onderzoekers zochten bovendien naar mensen die weinig eten, maar wel zwaar zijn. Zonder succes. :(

Dénken dat je weinig eet

Wat de wetenschappers wel vonden waren mensen die zeggen weinig te eten. In werkelijkheid aten deze mensen véél meer eten dan zij veronderstelden. Dit werd vastgesteld aan de hand van nauwkeurige metingen. Uitgebreide onderzoeken hebben dan ook aangetoond dat het onmogelijk is dat een dik persoon stelselmatig weinig eet. (bron)

Onderzoekers naar obesitas zeggen dat dit verschil tussen perceptie en werkelijkheid niet komt door bewust te ontkennen of te liegen; veel dikke mensen denken écht (maar onterecht) dat ze leven op weinig voedsel en dat ze constant op een streng, caloriebeperkend dieet zijn. Terwijl dit op basis van daadwerkelijke calorie-aantallen totaal NIET het geval is. Men zou dus op een constructievere en efficiëntere manier moeten afvallen.

Na een uitgebreide meting van diverse forse mensen blijkt dat zij die zeggen te leven op 1000 calorieën in werkelijkheid ruim 2000 calorieën per dag eten en drinken. Daarnaast worden de calorieën die worden verbrand middels lichaamsbeweging enorm overschat. Het actieve calorieverbruik lag ongeveer 50% lager dan de werkelijkheid.

De oplossing voor bovenstaande misvatting is als volgt: véél minder eten en nóg meer bewegen (om extra calorieën te verbruiken). Want als punt je bij paaltje komt, blijft wat je eet en niet verbrandt opgeslagen als lichaamsvetreserves.

Langzame stofwisseling

Een langzame stofwisseling wordt vaak gebruikt als excuus waarom iemand dik is. Maar dit is óók al niet waar volgens onderzoek. Door uitgebreid medisch te testen op de snelheid van de stofwisseling kwamen de wetenschappers tot de conclusie dat alle deelnemers een normale stofwisseling hadden.

Sommige deelnemers waren het hier niet mee eens en beweerden dat het onderzoek niet deugde, terwijl dit toch echt op wetenschappelijk juiste en accurate wijze was uitgevoerd. Natuurlijk is deze reactie logisch, want er was nu onomstotelijk bewijs dat men zélf schuldig was aan het eigen overgewicht… hoe hard dat ook moge klinken.

Tot slot

De moraal van bovenstaand verhaal is dat overgewicht nooit volledig buiten iemands eigen schuld voorkomt. In de meeste gevallen zou men (nóg) minder moeten eten en (nóg) meet moeten bewegen. Maar omdat men de positieve aspecten van diens leefstijl overschat en de negatieve onderschat, denkt men dat dit voor hen niet van toepassing is. Hoe dan: als je ondanks je dieet niet afvalt, zijn er voor afslanksucces aanvullende leefstijlveranderingen vereist.

Hoe denk jij over diëten en tocht niet afvallen en onderschatten hoeveel je eet? Laat hieronder een reactie achter!

161 Reacties

  1. Wat een geweldig website! Na talloze crash diets, ben ik per ongeluk bij jou terecht gekomen. Ik herken alles wat je beschrijft over snel gewicht verliezen. Ik ben zelf binnen 4 weken 10 kilo afgevallen. daarna binnen no time weer 10 kilo aangekomen. Maar met een veel lelijker lichaam als voorheen. Omdat ik veel van mijn spieren heb afgebroken, en na de dieet ben ik in ver aangekomen. Dit keer ga ik het goed doen. maximaal 20 procent calorie tekort zo veel mogelijk voedingstoffen beetje bewegen en beetje krachttraining. Dan komt het 100 procent goed. Maar de mens is haastig! dat is het kernprobleem!

    • Hallo, Ik ben nu een dikke maand 4 keer per week 1,5h aan het sporten en daarbij beperk het aantal kcal tot max 1000 en ik ben hiervan letterlijke geen gram vermagerde integendeel ik ben 0,5 kg bijgekomen. Geef mij raad want ik wordt hiervan erg ontmoedigd. Dank je

  2. hey! Ik ben op 2 maand tijd 7% vet verloren door koolhydraat arm te eten. ik sta nu op 20% maar ik heb het gevoel dat dit echt nog veel is want mijn lichaam ziet er niet super slank uit heb wel mijn lijnen van mijn buikspieren maar bijlange niet genoeg, wanneer zie je ze? trouwens zit ook nog met iets anders ik stond op 53 kg en ik ben op 1 week bijgekomen naar 55kg nu is mijn eetpatroon niet veranderd en ik sport wel iets anders maar niet extreem, hoe kan dit?

  3. Ik ben heel erg gezond aan het eten en ik ben daar mee een paar kilo kwijtgeraakt. Ik ben nu bijna helemaal tevreden met mijn lichaam op mijn heupen na. Heel mijn lichaam word langzamerhand een stukje dunner. Maar mijn heupen blijven dezelfde vorm. Kan ik hier iets aan doen of moet ik accepteren dat het nou eenmaal mijn bouw is en dat ik altijd grote heupen zou hebben?

    • Je kunt de vorm van je lichaam niet naar wens omvormen. Je kunt lichaamsdelen wel aanpassen door vet te verbranden en/of extra spierweefsel te vergaren, maar de onderlinge verhoudingen blijven min of meer hetzelfde. Je kunt dus niet zomaar volledig ‘van vorm veranderen’. Je lichaamsvorm en lichaamsverhoudingen zullen altijd min of meer hetzelfde blijven; enkel de nuances en contouren van een lichaamsdeel kun je aanpakken. Je kunt je heupen smaller maken door heupvet te verbranden. En je kunt je heupen smaller doen lijken door de spieren boven en onder je heupen te trainen. Maar je onveranderlijke botstructuur zal altijd bepalend blijven voor je algehele lichaamsbouw. Daarnaast speelt ook de vrouwelijke hormoonhuishouding een belangrijke rol binnen de vetverdeling, dus de manier waarop vet wordt verdeeld over het vrouwelijk lichaam… Wat dat betreft blijven de heupen een belangrijk ‘probleemgebied’ voor vrouwen waar pas als laatst lichaamsvet verdwijnt. :( Je kunt je heupen dus smaller maken door heupvet te verbranden. En je kunt je heupen smaller doen lijken door de spieren boven en onder je heupen te trainen zodat je heupen naar verhouding smaller ogen. Maar je kunt niet zomaar naar eigen wens je lichaamsvorm aanpassen. Je lichaamsbouw is namelijk grotendeels een vaststaand geheel dat wordt bepaald door je botstructuur en genetisch overgeërfde lichaamsverhoudingen. Tot op zekere hoogte kun je dus ‘van vorm veranderen’, maar je figuur is grotendeels een vaststaand gegeven. Sommigen hebben relatief grote heupen, anderen relatief grote dijen en weer anderen relatief grote voeten… Zie eventueel ook (de vele reacties onder) de volgende artikels:

      Overigens zijn en blijven de vrouwelijke heupen een welbekend ‘probleemgebied’ waar relatief veel lichaamsvet wordt opgeslagen en lichaamsvet pas als allerlaatst verdwijnt. Bovendien speelt de grotendeels vaststaande en onveranderlijke vrouwelijke hormoonhuishouding een belangrijke oorzaak van hardnekkig heupvet. Succes & groeten, Paul

  4. Ben 20 centimeter kwijt, maar geen resultaat op de weegschaal. Verandert dat nog of niet? Ik sport regelmatig.

    • Of je kilo’s kwijtraakt is volledig afhankelijk van je lichaamssamenstelling. Als je veel vet bij je draagt, zul je op den duur ook kilo’s kwijtraken, maar als je een heel laag vetpercentage hebt, hoeft dat niet per se. Dat moet je in zo’n geval ook niet willen, want mensen hebben een bepaalde hoeveelheid lichaamsvet nodig om gezond te blijven. Lichaamsvet is nuttig/belangrijk en vervult allerlei belangrijke functies in je lichaam. Vet produceert belangrijke hormonen en hormoon-achtige stofjes (prostaglandine e.a.), vetten maken onderdeel uit van hormonen, van al je celmembranen, van je zenuwvezels, van je hersenen (in de vorm van myeline)… Vetten zorgen ervoor dat boodschappen kunnen worden overgebracht door zenuwen en neurotransmitters, ze zorgen ervoor dat vet-oplosbare vitamines (A, D, E en K) kunnen worden geabsorbeerd en gebruikt, ze zorgen voor een mooie huid en beschermen je organen. Zonder vet word je onvruchtbaar. Uiteindelijk gaat het erom hoe slank je bent, niet om hoeveel kilo’s je weegschaal aangeeft. Bovendien is te veel lichaamsvet gevaarlijk, maar te weinig lichaamsvet evengoed… Zie ook:

  5. hallo iedereen. ik ben Brenda en ik ben 2.5 jaar geleden 25 kilo afgevallen… 
nu is mijn taille 77cm maar er zit toch nog vet op en mijn heupen zijn 97 cm en hebben ook nog de nodige vetjes haha…
Wat zijn de tips..
ik weeg 60 kilo en ben 1.63 groetjes Brenda

  6. Ik eet zo min mogelijk vet en eet alleen gezonde producten en ben vaak te vinden op de sportschool. Sindsdien ben ik meer dan 6 kg afgevallen en heb nu een mooi gewicht van 56 kg.

  7. Moest vandaag naar de tandarts, geen gaatjes, kan ook niet snoep zelden. Als beloning en grote uitzondering een kleine patatje gekocht, en wat heb in genoten hmmm…

  8. Ik citeer: “Een kubieke centimeter spieren weegt namelijk meer dan een kubieke centimeter vet.”
Daar is niets tegenin te brengen, maar het verschil is maar 0,7 gram… en of dat nou zoveel zoden aan de dijk zet?
 Karin.

    • Ik weet niet of je je beseft hoe groot 1 kubieke cm is… Het maakt wel degelijk uit. Ik ben ong. even zwaar en lang als een vriendin van mij, toch ben ik ruim een maat slanker en dat komt niet omdat ik zware botten heb, maar puur omdat ik best gespierd ben en een laag vetpercentage heb. Wat ik ook nog over dit onderwerp wilde zeggen: ik heb ooit begrepen dat als je net begint met (intensief) sporten je ook zwaarder wordt. En dat ligt dan niet meteen aan het opbouwen van spieren, maar aan het ontstaan van kleine spier-beschadigingen die een soort ontsteking vormen en dat houd water vast. Zodra je lichaam gewend raakt aan het sporten, verdwijnt dit weer.

    • Maar het gaat in dit geval niet om jou vs je vriendin, mannen hebben van nature meer spierweefsel en minder vet dan vrouwen, daarom zijn wij ook zo lekker rond en zacht. ;)
 Het gaat om het verschil in jouw lichaam tussen beide als je gaat sporten… of in dat van mij. En je bouwt heus niet zo vreselijk veel MEER spierweefsel op als je afvalt.

    • Ik geef dit voorbeeld alleen om het inzichtelijker te maken. Als ik stop met sporten zonder dat ik aankom (dus minder eten) dan wordt ik wel ‘dikker’. En je kunt nu wel zeggen dat het wel meevalt, maar het maakt echt verschil uit. Iemand die sport en daardoor afvalt ziet er ook heel anders uit dan iemand die niet sport. De sporter is gemiddeld gewoonweg slanker bij hetzelfde aantal kilo’s. Maar als je geen spiermassa wilt, mij best hoor. Ik ben blij met een sterk, gezond en slank lichaam en hoef nooit te diëten. Dus mij maakt het niet uit wat jij doet.

    • Ik hoef ook niet te diëten hoor, het gaat me om de stelling.

    • Nee je bouwt niet per se méér spierweefsel op als je afvalt. Je bouwt méér sierweefsel op als je aan krachttraining doet. En krachttraining is een cruciaal onderdeel van gezond, verantwoord en blijvend afvallen.

  9. Sorry dat ik het zeg. Maar het verhaal staat vol met opengetrapte deuren. Kopie van kopie van kopie. Lijnen en sporten gaan niet samen? Wat is dan lijnen? Onder de 2500calo’s gaan zitten? Wat is gezond eten? Als je meer proteines tot je neemt gaat je lichaam weinig spierweefsel afbreken. Zeker met een piek na de krachttraining zal het alles opslurpen in je spiercellen en zoveel mogelijk gaan gebruiken voor opbouw van spier. Vet verlies is ook vochtverlies. Vet bestaat namelijk ook uit waterstof. Als je vet verbrand wordt dit omgezet in energie water en oa co2. Je valt dus af. Daarnaast houdt glycogeen 3 delen water bij zich. Ga je dit uitputten, dan verlies je al gauw 2 liter, dat klopt. Ik deplete dit regelmatig en vul dit weer aan door mijn grotere spiermassa en training kan ik zo in 2 dagen 4.5 kg aankomen aan glycogeen plus water in mn spieren. Maar veel websiteschrijvers kopieeren vage teksten en leggen niks uit. Ook hier valt het weer erg tegen

    • Beste Erwin, e moet webteksten zien als onderdeel van een website. Dus als je meer uitleg wenst over ándere aspecten van afvallen dan het ‘plateau-effect’ oftewel het ‘jojo-effect’ oftewel de ‘hongerwinter’, kijk dan eens verder op Gezond’r. Over krachttraining, spieropbouw, spiermassa, spiercellen, glycogeenvoorraden, essentiële voedingsstoffen, proteïnen / aminozuren, vetverbranding, vochthuishouding zijn talloze artikels te vinden op Gezond’r. Overigens is niets hier gekopieerd en betreft ALLES 100% originele content. Wel is het zo dat we op een gegeven moment een aantal van onze websites hebben samengevoegd tot één groot geheel, waarvan Gezond’r het eindresultaat is. Een gangbare definitie van lijnen is trouwens ‘een vermageringsdieet volgen’. In de praktijk betekent dit maar al te vaak: ‘véél minder eten dan je tot voor kort deed’. Groeten, Paul

  10. Wat een onzin. Lees dit nog eens goed na in je verhaal: *Als je spiermassa toeneemt en je hoeveelheid lichaamsvet gelijk blijft, neemt je lichaamsvetpercentage toe. Je wordt dus wel lichter (qua kilo’s), maar ook vetter (qua vetpercentage)* Dus als ik er 100 weeg en waarvan 20% vetpercentage (20kg). Deze blijft gelijk in dit voorbeeld maar ik train er voor het gemak 100kg aan spier bij. Dan weeg ik 200 kg. Waarvan nog steeds 20kg aan vet. Dan is mijn vetpercentage 10% geworden. A.u.b. stop eens met die bs verhalen.

    • Beste Joost, Je kan het BS noemen, maar ook een schrijffout. Voor zover ik weet zijn die menselijk. Dankjewel in ieder geval voor de oplettendheid. Ik heb ’t aangepast. Groeten, Paul

  11. Ik heb bijna 2 maanden die Afrikaanse mango tabletten geslikt. Werking bij mij: 0,0. Pure nep, het enige wat lichter wordt is je portemonnee. Niet kopen dus die troep. Meer bewegen, wat minder eten is en blijft tot nu toe de enige remedie en de rest is oplichterij.

    • Ik heb héél lang geleden al eens een artikel geschreven waarin ik uitleg waarom Afrikaanse Mango onzin is. Het gekke is dat er –behalve een heleboel klachten– óók nog best wel wat reacties verschenen waarin mensen vroegen waar ze die rommel konden bestellen… :? Zie ook:

  12. Hallo. Mijn naam is Frenchi, ben in 1,5 jaar 50 kilo afgevallen door koolhydraatarm te eten. Ik sport niet in de sportschool maar loop 3 soms 4 keer per week flink door 1 a 1,5 uur ongeveer. Ik vind het wel eng om koolhydraten toe te voegen, maar eet sinds korte tijd ’s morgens nu 1 boterham… en af en.toe wat fruit. Deze levensstijl bevalt me goed… Ik mag ook niet meer afvallen terwijl ik dat zelf nog wel zou willen diep in mijn hart een paar kilo. Ben in mijn vetpercentage gezakt van ongeveer 46% naar nu 23.6% dus dat is prima. Weeg nu 77 kilo en ben 1.82 lang zou graag naar de 72 willen maar kijk nu al vrij mager dus weet niet of dat slim is. Wens jullie allen succes verder.

  13. Hallo, Leuk al die tips! Ik doe het zo: ik drink 2 à 3 liter water per dag. Ontbijt twee stukken bruinbrood met hagelslag. 9.30 uur één stuk brood met appelstroop bij de koffie (zwart). 12.00 uur twee stukken brood met kaas, sinaasappel, beker halfvolle chocolademelk. 14.00 uur mueslireep. 16.00 uur koffie (zwart). 18.00 uur warm eten: groenten, aardappelen, normale porties. Half bakje kwark voor de eiwitten. 4 keer in de week hardlopen 1 tot 1,5 uur lang. Ben nu 7 weken bezig 9,5 kilo afgevallen. Ik was 90 kilo en nu 80,5. Tip: geen koeken eten, geen snoep, geen bier, gewoon niet snaaien.

    • Helaas zit ik al weer in een pechweek. Ik ben een pandje aangekomen deze week en wil het er weer af hebben. Ik heb twee mini chocolaatjes gister gegeten. En voor het avondeten heb ik alleen maar een snelle Jelle tussendoor zero genomen. Is dit verkeerd? Zo ja dan stop ik er vanaf vandaag mee met zoiets voor het eten te nemen. Ik weeg 55 kilo nu en wil weer 54.5 kilo gaan wegen. Ik ben 1.68m lang.

  14. Bedankt voor jullie artikel! Het verklaart heel veel. Veel van jullie artikels hier op deze site. Ik heb al dikwijls internet afgezocht achter tips om gezond te vermageren, maar dan stuit ik ieder keer op sites die ofwel onzin verkopen, of hun product verkopen. Aan jullie site heb ik veel. Ik ben nu aan de hand van jullie tips aan het proberen om een gezond eetpatroon te ontwikkelen om te kunnen afslanken. Als jullie nog tips hebben laat die gerust weten! ???? alvast bedankt en doe zeker zo verder! Groetjes, Fanny

  15. Hallo, Complimenten voor dit artikel. Het raakt de kern van het hele verhaal rondom afvallen. Op korte termijn kun je met diëten snel en relatief gemakkelijk afvallen, door veel achterwege te laten van hetgeen je “Normaal” eet. Echter, dat houdt niemand vol. Gevolg: de kilo’s vliegen er weer snel aan. Gezonde voeding en eigenlijk “Gezonde Gewoontes” zijn dus essentieel in het proces om blijvend af te vallen. Daarbij hoort dus, zoals jullie terecht aangeven een gebalanceerde maaltijd, maar ook een gezond eetpatroon. Zelf heb ik heel veel gehad aan de methode van “Gezonde gewoontes”. Daarmee ben ik in 4 weken tijd al 9 kilo afgevallen, en ik ga nog wel even door! Veel succes en bedankt voor jullie artikel!

  16. Ik heb een vraag. Vroeger heb ik extreem veel gesport (1,5 uur cardio per dag) en crashdieet (een bouillon, rijstwafel en een boterham per dag). Uiteraard ontzettend slecht geweest voor me. Natuurlijk viel ik in ’t begin af, 15 kilo kwijtgeraakt. Nu 10 jaar later let ik op mijn voeding (Hormoonbalans Dieet & Paleo) en sport ik 5x per week (krachttraining en af en toe zwemmen). Helaas ben ik te zwaar en lukt het me niet meer om af te vallen omdat m’n metabolisme verstoord is. Graag zou ik willen weten hoe dit weer op te lossen is. Als het nog op te lossen is…

  17. Waarom zeggen jullie dat weinig eten niet helpt? Mensen met Anorexia zijn toch hartstikke dun?! Ik ben een meisje van 15 en ben niet te zwaar ofzo maar ik zie er wel dik uit. Ik wil minimaal 10 kilo verliezen. Elke dag fiets ik in totaal 50 kilometer (25 heen en 25 terug) ik ontbijt met een donker bruine boterham gestampte muisjes op school eet ik 5 druiven en een halve mandarijn (als lunch, als ik thuis kom eet ik een paar walnoten of een appel. Avondeten zo min mogelijk. Ik heb alleen last van vreetbuien, meestal een keer per week. Ik voel me dan zo slecht… verschrikkelijk! Hoe kan ik zo snel mogelijk mijn 10 kilo doel halen en van de vreetbuien afkomen? Alvast bedankt!

    • Als je jezelf stelselmatig uithongert, val je inderdaad af. Dat zie je bij voorbeeld terug in anorexiapatiënten, in extreem arme ontwikkelingslanden en op foto’s van concentratiekampen tijdens WOII. Het punt is dat mensen in zulke situaties worden gedwongen om niet te eten; door verregaande armoede, voortdurend voedselgebrek, een psychische ziekte, et cetera. Bovendien vallen deze mensen niet alleen af, ze krijgen door toedoen van het stelselmatige gebrek aan voedsel te kampen met verregaande lichamelijke, psychische en emotionele klachten… De volgende punten zijn belangrijk: A. Uitgehongerde mensen die de vrije keuze hebben om te eten, houden het niet vol om zichzelf uit te hongeren (en dat is maar goed ook!). B. Extreem streng diëten, zorgt ervoor dat je spieren verliest en je (rust)stofwisseling afneemt; hierdoor kun je in het vervolg niet meer zo veel eten zónder aan te komen, wat averechts werkt ten aanzien van afvallen. C. Niemand houdt een streng crashdieet oneindig vol, dus het jojo-effect (en daarmee gewichtstoename) is onvermijdelijk. D. Uithongering zorgt op relatief korte termijn voor gewichtsverlies, maar op de ietwat langere termijn voor ziekte, afwijkingen en soms zelfs overlijden. Je moet daarom een optimale balans zien te vinden tussen voldoende voedingsstoffen (brandstof, bouwstoffen, beschermingsstoffen en ballaststoffen) binnenkrijgen om je lichaam gezond te houden, ZONDER een overschot op te bouwen aan nutteloze energie (lege calorieën) die kan worden opgeslagen als lichaamsvet. Momenteel bega je 2 uitersten: enerzijds zo min mogelijk eten en anderzijds ongecontroleerde eetbuien. Probeer tijdens je 3 normale maaltijden wat méér (en bovendien gezond) te eten, daardoor zal de kans op eetbuien afnemen. En ga daarnaast SPORTEN: intensieve cardiotraining om wat extra calorieën te verbranden en wat krachttraining om je spiermassa te vergroten en je rustmetabolisme te verhogen. Tips tegen vreetbuien vind je in dit artikel over ongecontroleerd eetgedrag. Succes ermee! Groeten, Paul

  18. Hallo Paul, erg interessante reacties en uitleg geef je hier. Wat is er gebeurd in de spieren, na een flinke krachttraining zodat de spieren zo opgezet zijn?

    • Hallo R, Bedankt voor je berichtje! Als je je spieren langdurig en intensief inspant, hebben de spiercellen meer zuurstof en voedingsstoffen (brandstoffen, bouwstoffen en beschermingsstoffen) nodig om naar behoren te kunnen blijven functioneren. Het hart gaat sneller kloppen om meer bloed rond te pompen, waardoor deze benodigde stoffen worden aangevoerd. Het hart pompt dus véél meer bloed naar je spieren; zodoende kan het fenomeen optreden dat ook wel bekend staat als ‘pomp’ (dikke, gezwollen en duidelijk afgetekende spieren). Omdat haarvaatjes in je spieren worden afgeknepen, duurt het doorgaans een tijdje voordat deze zwelling afneemt, dus je spieren blijven tot enkele uren na je training opgepompt/opgezet/opgezwollen vanwege het overtollige bloed. Het kan overigens (deels) ook te maken hebben met een ophoping van melkzuur in de spier; maar dit is afhankelijk van de intensiviteit, hartfrequentie en zuurstoftoevoer tijdens je training en gaat veelal gepaard met vermoeidheid, verstijving en/of verkramping van de spieren. Dus wat er in feite gebeurd is in de spieren: de spieren zijn (over)belast, waardoor ze om meer bloed vroegen. Waarschijnlijk zijn er ook nog meer afvalstoffen in opgehoopt die beetje bij beetje weer dienen te worden weggevoerd via de bloedcirculatie en het lymfesysteem. Hopelijk beantwoordt dit je vraag. Groeten, Paul

  19. Ik ben nu 3 maanden bezig met gezond eten in 6 maaltijden (kleine maaltijden) per dag. Ik begon op een gewicht van 73,9, vetpercentage 35%, spiermassa 20%… Na 3 maanden 70 kilo, vetpercentage 25% spiermassa 29%. Ik weet dat spiermassa meer dan vet weegt. En merk ook echt wel dat alles veel strakker en steviger is. En toch wil ik meer gewicht verliezen. Maar wat doe ik dan verkeerd? Geen uithongeringsdiëten alsjeblieft.

    • Zoals je eigenlijk zelf al aangeeft, doe je helemaal niks verkeerd. Je bent echt onwijs goed bezig! Ik weet niet of je aan sport/fitness doet, maar met het oog op resultaatoptimalisatie/-maximalisatie zou je krachttraining kunnen toevoegen aan je leefstijl. Zodoende zul je sneller vet verbranden, spiermassa opbouwen en je metabolisme verhogen. Groeten, Paul

    • Dankjewel voor je antwoord: Ik doe inderdaad aan krachttraining en cardio. Ga ik na de spieropbouw dan nog gewicht verliezen? Ik eet veel eiwitten, zou weer op een gewicht van 63 kilo willen zitten. Groetjes, Natascha

  20. Ik ben jongen van 17 en ik heb vraag ik heb een beetje bolle buik wat als ik m’n buikvet verbrandt?? Neemt mijn spiermassa dan af als ik kilo’s kwijtraak? Ik wil heel graag aankomen wat moet ik dan doen en hoe kan ik me borstspieren even groot krijgen?

  21. Spieren kwijtraken als je afvalt? Eerst vet en koolhydraten / zetmeel / suiker en dan pas eiwitten / spieren, maar er zit heel veel vet en suikers in je spieren, dus slinken je spieren. Maar spieren “kwijtraken”, dacht het niet!

    • Beste Sjaak, Je verhaal klopt helaas niet. Elke spier bestaat uit spierbundels; elke spierbundel bestaat uit spiervezels; elke spiervezel bestaat uit myofibrillen; elk myofibril bestaat uit sarcomeren; elk sarcomeer bestaat uit een aantal eiwitten; elk eiwit bestaat uit aminozuren (eiwitbouwstenen). Op elk niveau van spierhiërarchie zijn bindweefselschedes aanwezig: epimysium omhult de volledige spier; perimysium omhult ongeveer 150 spiervezels; endomysium omhult één enkele spiervezel. Het sarcolemma ligt onder het endomysium en bestaat uit: 1. Plasmalemma (een dubbele lipidenlaag, dus in feite vet). 2. Basaal membraan voor binding met pezen. 3. Satellietcellen voor regeneratie c.q. herstel van spieren. 4. Sarcoplasma: een waterig milieu dat enzymen, vet, glycogeen, de celkern, mitochondriën, sarcoplasmatisch/endoplasmatisch reticulum en nóg enkele andere cel-componenten bevat. 5. Sarcoplasmatisch reticulum, hetgeen de spiercel structurele integriteit geeft. Al met al bestaan spieren voor 75% uit water, voor 20% uit eiwit (myosine, actine, troponine, tropomyosine, alfa-actinine, desmine, nebuline, titine, M-proteïne, C-proteïne e.a.) en voor 5% uit allerlei componenten, waaronder mineralen en spoorelementen (kalium-ionen, chloride-ionen, calcium-ionen, magnesium-ionen, fosfor-ionen, natrium-ionen e.a.) en tot slot enzymen ATP-CP, ureum, melkzuur en minuscule beetjes vetten en glycogeen. Kortom: de hoeveelheid vetten en koolhydraten in spiercellen is totaal verwaarloosbaar. Spierweefsel is in beginsel water met eiwit. Spiercellen bestaan immers uit water met myofilamenten, en myofilamenten bestaan uit myosine en actine (aminozuren c.q. eiwitbouwstenen), dus spieren zijn min of meer lichaamseiwitten. Deze contractiele eiwitten maken spiercontractie mogelijk. Natuurlijk loopt er bloed door je spieren (waar suiker in zit) en ligt er vet rondom je spieren, maar deze lichaamscomponenten maken per definitie géén onderdeel uit van je spieren. Dat je spieren slinken, ZOU je kunnen stellen, maar dat ligt weer aan je definiëring van ‘slinken’. Als je spieren intensief gebruikt tijdens een training, hebben je spieren meer zuurstof en voedingsstoffen (brandstoffen, bouwstoffen en beschermingsstoffen) nodig. Deze worden aangevoerd doordat je hart veel meer bloed naar je spieren pompt. Zodoende ontstaat tijdens je training het fenomeen dat ook wel bekend staat als ‘pomp’. Omdat haarvaatjes in je spieren worden afgeknepen, duurt het een tijdje voordat je pomp afneemt, dus je spieren blijven tot enkele uren na je training nog een tijdje opgepompt / opgezet / opgezwollen vanwege al het bloed. Dit gaat weer ten koste van je Range of Motion (ROM) en tijdelijk ook van je krachtverzetting. Dat je spieren na een training slinken, heeft dus niks te maken met het verbranden van suikers en/of vetten (die volgens jou onderdeel zouden uitmaken van je spieren), maar met het efficiënter terugvoeren van bloed richting je hart. De afbraak en verbranding van spiereiwitten staat hier óók weer helemaal los van. Natuurlijk verbrand je geen volledige spieren; het kan nooit zo zijn dat je armspier volledig wordt opgebruikt. Dit gebeurt evenredig. De essentiële spieren (hartspierweefsel en bepaalde skeletspieren e.a.) zullen tot het allerlaatst worden gespaard, maar dwarsgestreepte spieren die je voornamelijk voor krachtverzetting gebruikt, gaan wel de gelijk beetje bij beetje verloren indien daartoe noodzaak is. Dus verdeeld over je lichaam: armspieren, beenspieren, borstspieren etc. Kijk maar eens naar doodzieke mensen die nauwelijks voedingsstoffen binnenkrijgen of opnemen, bijvoorbeeld door toedoen van kanker. Ik heb dit proces meermaals met eigen ogen aan moeten zien, en het is ongelooflijk hoe snel spierweefsel verdwijnt wanneer je lichaam gedwongen wordt om spieren als brandstof aan te grijpen. Je spieren worden afgebroken tot aminozuren en aminozuren worden middels gluconeogenese omgezet in brandstof. Kortom: als de verhouding tussen vetverbranding, koolhydraatverbranding (aeroob / anaeroob) niet in verhouding is, of er is niet de juiste soort/hoeveelheid/verhouding bouwstoffen en brandstoffen voor handen, dan verbrand je lichaam wel degelijk spierweefsel c.q. spiervezels. En dat moet je dus zien te voorkomen. Groeten, Paul P.S. Ik snap dat het NIET zo is dat spieren of spiergroepen volledig kunnen verdwijnen; ik bedoel natuurlijk dat ze kleiner worden; je verliest dus spiermassa.

  22. Ik wil ook graag enkele kilo’s kwijt en ben nu bij een afslankstudio. Hier sport ik in warmtecabines. Ben nu een week of 8 bezig en pas 4 kilo kwijt. Mijn vetpercentage zakt niet. Snap niet hoe het kan. Voorheen deed ik niet aan sport. Wat het eten betreft raden ze me aan om 6 keer te eten, waarvan 3 hoofdmaaltijden. Ik eet een stuk minder en probeer dan maar weer vol te houden tot 2 uur later, waar ik dan weer iets mag. Ik heb toch vaak echt honger. Ik drink voldoende. Met het sporten gaat het goed. Maar met mijn vetpercentage minder. Wat kan ik hieraan doen. Durf niet meer te eten ben bang dat ik dan nog meer bijkom.

    • Beste Marie-Jose, Ik vind sporten in warmtecabines echt onzinnig. Je gaat er extra hevig door transpireren, waardoor je liters water kwijtraakt. Dit zie je direct terug op de weegschaal, maar zoals je zelf al aangeeft, is het vet wat je wilt kwijtraken en niet water. Een warmtecabine zorgt er alleen maar voor dat je lichaam sneller oververhit raakt en je hart bij eenzelfde inspanning harder moet werkten en dus sneller gaat kloppen. Al met al denk ik dat een warmtecabine ten koste gaat van je training en geenszins ten goed komt aan je afslankresultaten. Je kunt veel beter bij een normale temperatuur sporten, dan kun je veel meer inspanning leveren zonder oververhit te raken. Bovendien moet je niet minder gaan eten, maar anders. Ga gezond, gevarieerd, uitgebalanceerd en zo “natuurlijk” mogelijk eten: groenten, fruit, volkorenproducten, vlees, vis en andere “whole foods”. Doe naast cardio ook krachttraining. En eet voldoende eiwitten en voedingsvezels. Als je dit lang genoeg volhoudt, daalt je vetpercentage vanzelf. Groeten & succes, Paul

  23. Hallo, Ik ben 1.80 en woog eerst 110 kg maar ik ben ruim 21kg afgevallen. Mijn doel was om 80 kilo te gaan wegen alleen ik zit nu met probleem dat die laatste 9 kilo niet willen. Ik ben niet anders gaan eten dan die andere 21kg en mijn conditie is zelfs beter. Ik loop 3x week 5 km hard. Ik eet elke dag een ei. Laatst moest ik voor school een verslag maken over voeding maar je dagelijkse inname. Toen kwam ik er achter dat ik niet boven de 1000kcal op dag kom terwijl ik wel 6x per dag iets eet. Vaak een appel of een rijstwafel. Heeft iemand nog tips? O ja, ik train mijn buikspieren en ik mountainbike.

    • Dag Sanne, Het klinkt gek, maar je eet waarschijnlijk dan te weinig. In een rijstwafel zitten totaal geen voedingsmiddelen, dus daar heeft je lichaam niets aan. Je kunt het beste je eiwitten wat opvoeren in je voedingspatroon. Tussendoor een boterham met kaas (in plaats van die rijstwafel!), schaaltje kwark enz. Je bouwt dan je spieren op (weegt zwaarder) maar op den duur heb je daar weer voordeel van. Lees bovenstaand artikel maar goed. Deze wijsheden heb ik net allemaal geleerd tijdens een cursus Natuurlijk in Balans. Succes.

  24. Allemaal goede tips. Er is echter nog een belangrijk punt, namelijk als je te weinig eiwit krijgt, ziet je lichaam dit als “crisis” en daarom zal het elke koolhydraat die het binnenkrijgt opsparen in de vorm van vet. Groeten, Tiemen

  25. Hallo, Een goede tip voor het afvallen is simpel… Eet geen 3 grote porties op een dag maar 6 kleine, dit omdat het je metabolisme goed op peil houdt en je lichaam op de juiste momenten de voedingsstoffen binnenkrijgt. Voor het slapen gaan GEEN of zo weinig mogelijk koolhydraten eten, want je lichaam kan er tijdens je nachtrust niets mee dus wordt het omgezet in vet. Tip: veel geduld = uiteindelijk goed resultaat. ????

  26. ik vindt een paar tips wel goed maar helpt het als je buikspier oefeningen gaat doen

  27. Hallo 2 bth met pindakaas 700 kcal??! Is dit niet overdreven? Wordt er een beetje bang van. Dat zou betekenen dat je met vier boterhammen al op je dagelijkse energie zit (in rust)

    • Natuurlijk is de exacte calorieleverantie van een boterham met pindakaas afhankelijk van de broodsoort en van de hoeveelheid (en soort) pindakaas die je erop smeert. Over het algemeen wordt voor een boterham met pindakaas (van het welbekende “wie is er niet groot mee geworden” merk) een gemiddelde hoeveelheid van 150 kilocalorieën gehanteerd door calorietabellen… Naar mijn persoonlijke mening is dit extreem weinig, maar ik ben dan ook iemand die boter op mijn brood smeert en niet zuinig is met pindakaas… Ik ben het met je eens dat 700 kilocalorieën erg veel is, maar dit geldt in ieder geval wel voor mijn eigen boterhammetjes met pindakaas van 100% biologische pinda’s. (bron) Overigens is de algemene opvatting dat mannen tussen de 30 en 50 jaar met een zittend beroep en weinig lichaamsbeweging in hun vrije tijd al een dagelijkse energiebehoefte c.q. caloriebehoefte hebben van 2.500 kilocalorieën… Vrouwen van die leeftijd met eenzelfde inactieve leefstijl hebben gemiddeld 2.000 kilocalorieën per dag nodig.

  28. Mijn lichaam blijft afvallen. Zodra ik boven de 1500 kcal kom komen er klachten, en komen de intoleranties naar voren. Dit is al 8 jaar zo en ben nu ruim 30 kilo kwijt en zit op een BMI van 15.2. Wat kan ik hieraan doen. Heeft iemand tips? Marjan

  29. Wow! Zelfs als ik veel eet, 3 maaltijden per dag + fruit en lekkers kom ik nog niet eens aan de 1400 calorieën. Laat staan 2000. En dan eet ik nog niet eens calorielage dingen. Maar gewoon waar ik zin in heb. Ik snap niet hoe je niet ziekmakend vol zit van 2000 calorieën per dag met ook nog een gezond dieet wat betekent dat je veel meer ervan moet eten om aan die hoeveelheid calorieën te komen…

    • Een flinke pizza levert al 1.000 kilocalorieën; ongeveer hetzelfde geldt voor een Big Tasty bij McDonald’s (900 kcal). Een patatje met mayo is gelijk aan plusminus 600 kcal. Een glaasje frisdrank levert 100 kilocalorieën. Een Bounty, Mars of Snickers al snel 500 kcal… Dus als je daadwerkelijk eet en drinkt waar je zin in hebt, zit je (inclusief eventuele tussendoortjes) binnen no-time aan de 2000 kilocalorieën… Ter illustratie: ’s ochtends 2 boterhammen met pindakaas (+/- 700 kcal) + een gemiddelde avondmaaltijd (+/- 800 kcal) en je zit al aan de 1.500 kilocalorieën. En dan zijn lunch, eventuele snacks/tussendoortjes en drankjes nog niet eens meegerekend. Ik beweer geenszins dat het verstandig is om zulke ongezonde / caloriedichte rommel te eten, maar ziekmakend vol hoef je met 2000 kilocalorieën in ieder geval echt niet te zitten.

  30. Hoi. Ik heb een kleine vraag. Ik ben begonnen met diëten en ben in een redelijk snel tempo in totaal 35 kilo afgevallen. Nu kom ik sinds twee maanden aan, terwijl ik niet anders eet en niet een ander sportritme heb. Ik ben nu in totaal 1,5 kilo aangekomen en dit wil er ook niet meer af. Heeft u misschien tips voor mij? Of handvatten die ik kan gebruiken? M.v.g. Romy

    • Die vraag is lastig te beantwoorden zonder je achtergrond te kennen. Hoe ben je precies afgevallen? Ben je alleen (meer) gaan sporten of heb je ook je dieet aangepast? Hoe ziet je eetpatroon er ongeveer uit; wat eet je zoal (qua eiwitten, koolhydraten en vetten), hoeveel eetmomenten hanteer je per dag en hoeveel eet ongeveer per keer? En wat voor sport doe je, hoe vaak per week en hoe lang per keer?

  31. Leo den Hollander Reageer

    Ik zou weleens willen weten waar het lichaam zijn energie vandaan haalt als het in de zogenaamde ‘spaarstand’ staat. Gaat het zuiniger om met de beschikbare voedingsstoffen? Zo ja, waar bezuinigt het dan op? Als de begroting niet klopt, snijden we bijvoorbeeld in onderwijs, ontwikkelingswerk, defensie… Waar snijdt het lichaam in? Ik kan me niet voorstellen dat dagelijks dezelfde hoeveelheid arbeid wordt geleverd op 70% van de normale voeding. Hoe doet het lichaam dat? M.v.g. Leo

    • Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan vetverbranding. Het verbranden van vet is enorm energie-inefficiënt. Dit in tegenstelling tot vetopslag: de opslag van vetzuren in vetcellen. Je lichaam zal in tijden van nood beduidend minder energie spenderen aan de vrijmaking en metabolisatie van vet, dit is immers onnodig in tijden van honger en schaarste. Logischerwijs zijn er nog duizenden processen die continu energie vergen, waaronder de hersenactiviteit, spijsvertering, bloedsomloop, hartslag, nierfunctie, leverfunctie, longfunctie, immuunsysteem. En dit is nog maar op macroniveau… op moleculair niveau vinden duizenden stofwisselingsprocessen plaats waarin theoretisch gezien gesneden zou kunnen worden. Zo kunnen allerlei passieve processen op een lager pitje worden gezet om energie te besparen; de interne thermostaat, de energiestofwisseling, het totaalmetabolisme etc. Vandaar ook dat men het in geval van onvoldoende calorieën/energie relatief koud krijgt en moeër wordt. Waar iemands lichaam precies op bespaart is niet aan te wijzen, dit verschilt sterk per persoon en per situatie; het gaat om talloze processen die samen het totaalplaatje vormen van je adaptieve thermogenese en ‘non-exercise activity thermogenesis’ (NEAT). Het gaat v.w.b. spaarstand dus niet zozeer om “dezelfde hoeveelheid arbeid leveren op 70% van de normale voeding”. De zogenaamde ‘starvation mode’ of ‘spaarstand’ moet je dan ook vooral niet te letterlijk nemen… Het is heus niet zo dat onder een specifieke calorie-intake (van een x-aantal calorieën) je vetverbranding plotsklaps tot 0 stagneert. Het gaat er simpelweg om dat een groter deel van de voeding/calorieën/energie zal worden opgeslagen voor later, waardoor je minder snel vet verbrandt. Of correcter gezegd: waardoor je lichaam meer vet opslaat en je vetpercentage verhoudingsgewijs minder snel zal dalen. (bron)

  32. Spaarstand bestaat niet en is een grootste fabel, tevens is dit ook nooit wetenschappelijk bewezen het tegendeel wel.

    • Beste G, Het is maar net hoe je de term ‘spaarstand’ definieert en wat je er precies onder verstaat. Het is wel degelijk bewezen dat je lichamelijke BMR (ruststofwisseling) daalt als je te weinig eet. Het is wellicht niet zo dat je vanaf dat moment per definitie geen vet meer verbrandt; het punt is veeleer dat “hoe minder je eet, des te meer je afvalt” niet opgaat, althans voor veruit de meesten onder ons niet. Natuurlijk zijn er heel veel variabelen die een rol spelen bij de exacte berekening van iemands individuele calorie-intake en calorieverbruik (lichaamsgewicht, vetpercentage, spiermassa, hormoonhuishouding, fysieke activiteit, dieetsamenstelling etc.), dus de veronderstelde spaarstand verschilt van persoon tot persoon, zowel qua intreding als qua intensiteit… Maar de bottom-line is hoe dan ook dat het niet per se loont om minder te eten (niet v.w.b. gewichtsafname en al helemaal niet v.w.b. vetverbranding) en dat het zelfs averechts kan uitpakken. Ik snap waar je scepsis vandaan komt, want kort door de bocht zou je kunnen stellen: hoe meer overgewicht je hebt, des te langer een crashdieet werkt en des te langer het duurt voordat de zogenaamde ‘uithongeringsmodus’ optreedt. Dus als je veeeeel te zwaar bent kun je heeeeel lang afvallen zonder last te krijgen van de spaarstand… Maar als je relatief weinig vetreserves hebt, kun je veel beter genoeg en gezond eten dan (te) weinig. Het bewijs waar je over spreekt bestaat simpelweg niet, al zou ik het maar al te graag willen geloven. Daarentegen wordt o.a. op deze website met wetenschappelijke bronnen uitgelegd dat de spaarstand wel degelijk bestaat en wat er precies mee wordt bedoeld door diegenen die die zich beroepsmatig bezighouden met gezondheid, lichaamsbeweging, voeding en afvallen. Groeten, Paul

  33. Wanneer je met 2.200 kcal op gewicht blijft en vervolgens afvalt. Dan kun je daarna logischerwijs niet meer 2.200 kcal eten om op het gewicht te blijven dat je hebt na het afvallen. Doordat je minder weegt heb je ook minder nodig om te verbranden. Heeft niks met spaarstand te maken.

  34. Goedendag, Ik had m’n vraag al ergens anders op dit weblog gesteld, maar misschien is dit een beter topic: Er wordt zo vaak gesproken over die spaarstand, maar: Hoe lang duurt het voordat je lichaam in die spaarstand geraakt? Is dit na enkele dagen streng diëten (crash!), of weken (crash)? Of wellicht maanden… Vriendelijke groeten, Hendrik

    • Dat ligt zowel aan je uitgangssituatie als aan de hoeveelheid en radicaliteit van de veranderingen die je doorvoert. Hoe radicaler je crasht, des te sneller je lichaam er nadeel aan zal ondervinden.

  35. hoi allemaal, de beste manier om af te vallen is niet een dieet volgen, dat hou je een paar weken of hooguit een paar maanden vol. het gaat om de verandering van je levensstijl, eet gezond, brood, volkoren crackers, fruit, groente en beweeg. je hoeft echt niet fanatiek te sporten, maar ga gewoon een stukje wandelen of fietsen. april 2016 woog ik bijna 120 kilo, en nu, zo’n 7,5 maand later weeg ik 102. ik heb mijzelf gezond eten aangeleerd en dat is het belangrijkste, voor de rest van je leven. succes iedereen!

  36. Nou ik vind het ten eerste totaal niet kunnen dat er zulke kleine kindjes reageren op forums als dit. Ik ben altijd erg benieuwd naar andermans berichtjes zodat ik misschien zelf wat kennis kan op doen maar ik lees echt schokkende dingen hier. Maar wat me nog erger verbaast is hoe zijn jullie al zo lang op je 12e? ik zie lengtes van 1.70 etc. Mijn tip naar te dikke kinderen van onder de 17 jaar, ga buiten spelen. Ik was als kind zijnde altijd een grote eter, althans als het ging om snoep en dergelijke. Ik speelde super veel buiten (tikkertje, verstoppertje, buskruit, belletje lellen & we verzonnen zat spelletjes zelf). Ik kwam geen gram aan en was echt dunnetjes toen. Dat terwijl ik op mijn 11e al ongesteld ben geworden en ik speelde tot aan zeker mijn 14e zo. Pas na mijn 14e doordat ik i.p.v. actief buiten spelen ging MSN’en kwam ik keihard aan. Woog toen 65 kilo terwijl ik 1.63 was. Dat is met de jaren flink verergerd, ik weeg nu namelijk 85 na talloze diëten gevolgd te hebben. Ga bewegen! Doe wat leuks met je schoolvriendjes/broertjes/zusjes/nichtjes. Ga een rondje wandelen met je ouders (5km hardlopen en 5km wandelen verbrand je evenveel kcal mee). Jullie internetten jezelf dood dus zoek work-outs op YouTube, volg zulke dingen op Instagram. Eet gezonder met je zakgeld, koop ’s voor de gein verse ingrediënten i.p.v. junkfood en ga lekker verantwoord koken en bakken met vriendinnen. Er is zoveel te doen voor een gezond gewicht, zeker op jullie leeftijd! En echt nogmaals, ik lees het al meerdere keren terug hier in andere reacties… GA NIET STOPPEN MET ETEN. Je bent nog een kind en je hebt voedingsstoffen keihard nodig voor school. Ik voel me al suf als ik op het werk zit met te weinig ontbijt in m’n maag. Laat staan op school.

  37. Hallo, Ik ben Mandy en ik ben 19 jaar. Ik ben 1,66 en weeg 64 kilo. Ik vind mezelf te zwaar en wil afvallen. Ik ben al een paar maanden goed aan het sporten en krijg metingen, maar ik vind dat ik nog steeds niet ben afgevallen. Ik let op wat ik eet en sport 3/4 x per week. Hoe kan dit?

  38. Hallo, Ik ben fleur, ik ben 16 en ik ben een obese. :( Ik ben 160 cm en weeg 78 kilo. Ik ben al 5 kilo kwijt en dus super blij, maar ik eet al dagen niks en drink alleen koffie. Als ik opsta word ik erg draaierig en voelt het alsof ik ga flauwvallen, is dit een erg teken?

    • Beste Fleur, Dat is zeker een kwalijk teken; het zou kunnen duiden op uitputting / uithongering. Zodanig streng lijnen is bovendien NIET de manier om blijvend af te vallen omdat je je stofwisseling hiermee om zeep helpt. Ik denk overigens dat het niet verkeerd zou zijn om eens met iemand te praten over je eet- en gewichtsproblematiek, wellicht met je ouders, huisarts of iemand op school? Heel veel sterkte ermee! Groeten, Paul

  39. Gabuitenspeleninplaatsvanopafvalforumstehangenalsjerondde12bent Reageer

    Ik ben 3 maanden oud en wil graag voor 15.30 uur 5 kilo zijn afgevallen. Help me, in ben echt in paniek, heb me nog nooit zo rot gevoeld, denk zelfs over zelfmoord. Ik ben vies dik, aaaaaaaah!

  40. Hoi, Ik ben 11 jaar en ik weeg 48 is dat te zwaar of niet? want ik voel me nu daardoor ook wel onzeker, en als ik probeer af te vallen dan blijf ik toch wel een beetje snoepen… Help me?

    • dat hangt ook een beetje van je lichaamsbouw af he, als je naar je bmi kijk ben je misschien een klein beetje te zwaar, maar meer dan 2 kilo zou ik zeker niet afvallen hoor! ik weeg zelf ook 48 kilo, ik ben 15 jaar en 160m lang

  41. Twee jaar geleden ging mijn schildklier plotseling heel langzaam werken, allerlei onderzoeken achter de rug inclusief een echo. Mijn schildklier is erg verdikt en ik moet elke dag 3 Thyrax 0,025 mg per tablet slikken om de schildklier sneller te doen werken, helpt helemaal niks, kan wel janken. Ik had twee jaar geleden maatje 36 en woog 54 kilo nu 48/50, ben in totaal al 30 kilo zwaarder. Nog even en ik verhang mezelf boven het trapgat, ik walg van mijn lichaam!!! Ik eet heel weinig altijd al gedaan ben geen snoeper of drinker ‘alcohol’ beweeg meer dan genoeg, ik ben echt ten einde raad.

  42. Tip: Vul een lege (omgespoelde) frisdrankfles met water en leg deze in de koelkast. Als je een glas koud water pakt, doe hier dan een paar citroensap druppels in! Wat ook helpt is bij de eten, komkommer en of sla. Vooral door komkommer lijk je eerder vol te zitten. Heb je echt heel erg veel trek en kun je de verleiding niet weerstaan om naar de kast te lopen? 1. Drink een groot glas cola light (niet te vaak); 2. Zuig op een ijsklontje; 3. Groot glas lauw water (wanneer de cola light de overhand krijgt); 4. Neem af en toe een rustdag. gun jezelf dat lekkere stukje chocola, een bakje chips of 1x de maand een vette snack. Ander houd je het nooit vol! Maar houd het dan wel beperkt. Niet elke dag! Succes iedereen! :D

  43. 15 kg kwijt zonder honger. Reageer

    Hier een dieet waarvan je veel afvalt op een gezonde manier ZONDER HONGER. Benodigdheden: heel veel komkommers en tomaten, bruinbrood, appels, cola light / kristal klier / thee/ koffie / eventueel zoetjes. Bouillon soepgroente. Eet ’s ochtends één gewone / geroosterde bruine boterham zonder boter met tomaat of komkommer, en drink een glas water / cola light/ kristal klier, thee of koffie zonder suiker. Om elf uur eet je weer één gewone / geroosterde bruine boterham zonder boter met tomaat of komkommer, en drink een glas water / cola light / kristal klier, thee of koffie zonder suiker. Om half twee eet je weer weer één gewone / geroosterde bruine boterham zonder boter met tomaat of komkommer, en drink een glas water / cola light / kristal klier, thee of koffie zonder suiker. Rond half 4 komt het moeilijkste gedeelte van de dag, je krijgt honger en je wilt gaan snacken. Eet dan een appel. Als je weer honger krijgt kan je komkommer of tomaat gaan eten. De hoeveelheid maakt niet uit vooral niet van de komkommer want daar zitten weinig calorieën in. Drink lekker veel water / cola light / kristal klier, thee of koffie zonder suiker. Met het eten kan je eventueel eerst bouillon met veel groente eten om je maag te vullen. En schep weinig vlees en koolhydraten op, maar wees niet zuinig met de groente (behalve als er een kaassaus overheen zit. Zzo val je een kilo per 5 dagen af zonder honger. Zodra je honger krijgt kan je calorie arme dranken drinken of komkommer eten. suikervrije kauwgum werk ook. Dan heeft je mond iets te kauwen. Verdere snacks zijn niet toegestaan. Maar dat is ook niet nodig want je krijgt toch geen honger. Succes!

  44. Hey allemaal ik ben huda ik wil al 2 jaartjes afvallen ik ben 14jaar maar ik deed er niet ech wat aan , ik ben nu 1,63 en 56kilo ikwoog 59 ik ben 3 kilo afgevallen door weinig te eten het lukt wel maar ik voel me gewoon ergg te dik en onzeker:(

    • Ik heb n tip: je kan 4 kg per week verliezen doordat je ’s ochtends 1 boterham eet en in de namiddag 1 boterham en in de avond te minimaliseren. Als je tussendoor honger krijgt moet je water drinken dit hielp mij om in 7 weken van 66 Kg naar 38 kg te gaan.

    • Beste Madelief, Het spijt me dat ik je op deze manier moet afvallen, maar dit klinkt in het gunstigste geval als een vergevorderde eetstoornis. Een lichaamsgewicht van 38 kilo is –voor kinderen ouder dan plusminus 11 jaar– in nagenoeg geen enkele denkbare situatie wenselijk. En mocht je 11 of jonger zijn, dan zou je absoluut niet om en nabij de 30 kilogram moeten willen afvallen! Al helemaal niet binnen een termijn van slechts 7 weken! Hoe dan ook is 2 boterhammen + een minimale avondmaaltijd een schrikbarend slecht dieet, met mogelijkerwijs verregaande (of zelfs gevaarlijke tot levensbedreigende) nutritieve en nutritionele tekorten tot gevolg… Dit dieet gaat verder dan een crashdieet en riekt naar een uithongeringsdieet dat als martelmethode door zou kunnen gaan. Nogmaals mijn excuses voor mijn crue en onomwonden taalgebruik, maar ik wil heel duidelijk maken dat niemand dit ‘dieet’ zou moeten willen volgen, aangezien het –zeker op de langere termijn– extreme gezondheidsrisico’s met zich mee kan/zal brengen. Ik weet niet hoe oud je bent, maar laat je alsjeblieft goed voorlichten door een volleerd arts of diëtist! Groeten, Paul

  45. Echt hoor! Die kleintjes horen dit eigenlijk niet te lezen! de reacties zijn nietszeggend en irritant… Jammer van zo’n goed artikel..

  46. zeurende pubers Reageer

    Ik kwam op deze site voor advies en ideeën. Het artikel is goed en dan scroll je naar beneden… Ik lees alleen maar verhaaltjes van zeurende kleine pubertjes van 12 tot 14 jaar oud die zicht te dik vinden. Hahaha ik zou zeggen, meiden speel wat meer op het schoolplein en met de vriendjes en vriendinnetjes na schooltijd! Jullie zitten teveel spelletjes te doen op die pc, ga lekker naar buiten en bezoek geen volwassen sites. Jullie tijd komt nog wel mocht het uit de hand lopen! Ik zoek wel even verder want hier schiet het dus niet op, jammer!

  47. Ik voel me nu echt rot door die kou. Ik ben 1m73 en weeg 60 kilo. Ik sport ontzettend veel, maar door de winter kan ik het niet meer zo goed. De kou maakt dat ik snel onderkoeld ben, en uit frustratie ga ik eten. Maar ik wil niet aankomen, want ik ben heel erg blij met het lichaam wat ik nu heb! Ik ben serieus in paniek, want ik weet niet meer hoe ik moet stoppen met die eetbuien! :( Misschien sport ik te veel, en is m’n lichaam uitgeput waardoor ik als tegenhanger energie in voedsel ga zoeken?

  48. Ik ben te dik en niks helpt oké, ik ga mijn ouders niet vertellen dat ik wil afvallen maar 10 kilo kan ik wel kwijtraken 13 jaar 45 kilo.

  49. Ik vind dit heel erg om te lezen, meisjes van 11, 12, 13 en 14… die al zo bezig zijn met afvallen maar ook niet door hebben waar ze mee bezig zijn. Ik heb anorexia en ik zal je zeggen, dat wil je niet voor je lol. Hou alsjeblieft op met deze rare verhalen. Afvallen is niet iets wat leuk is en een grote grap, voor mensen met overgewicht kan het een hele (heftige) strijd zijn, daarnaast voor mensen met anorexia ook om hier tegen te vechten. Meisjes, jullie zijn mooi en goed zoals je bent. Een gezond gewicht is tussen de 20 en 25, als je daar onder zit zul je problemen krijgen, ziek worden, de hele dag op bed liggen, niet meer kunnen lopen, het koud hebben, beharing krijgen omdat je lichaam het koud heeft, je school loopt in de soep, je kunt geen vrienden blijven houden, geen vriendje, niet uitgaan… Geen normaal leven opbouwen. Denk na waar je mee bezig bent en als je je onzeker voelt, ga daar iets aan doen. Daarnaast is het als je tussen de 10 tot 20 bent nog helemaal niet vreemd als je onzeker bent, dat komt vaak later vanzelf goed. En ja, je wordt iets zwaarder, je wordt nu eenmaal vrouw. Ben er trots op! :)

  50. ik ben al een paar weken niet of weinig aan het eten ik val in een week 7 kilo af ongelofelijk en het helpt echt moet je ook proberen

    • Dit is toch niet slim, niet eten?! Je lichaam heeft voedingsstoffen nodig! Helemaal als je in de groei bent. Eet gevarieerd, gezond en (vaak) genoeg! En beweeg lekker! Wees actief, ga fietsen, touwtje springen, een team sport doen, hardlopen met vriendinnen. Zorg dat je na het sporten genoeg eiwitten binnen krijgt. Eet veel groenten en zorg dat je geen honger hebt, eet meerdere keren per dagje, kleine porties, dan zul je ook niet zo snel slecht gaan snacken. Neem lekker een appel, banaan, komkommer, paprika, tomaatjes, geroosterde kikkererwten, een handje nootjes, avocado, drink veel water, geen frisdranken en probeer zo vroeg mogelijk op de dag al groenten te eten. Dus niet pas bij het avond eten. Probeer eens een salade met avocado en rode biet of maak een omelet met champignons en paprika. Ontbijt goed en gezond. Muesli met fruit en kwark of havermout met kokosrasp, blauwe bessen en kaneel, heerlijk! Er zijn zo veel leuke websites met de lekkerste recepten! Kun je gelijk leren koken :-) VoedzaamEnSnel.nl… UitPaulinesKeuken.nl… RrensKroes.com… Maar het allerbelangrijkste: maak er geen probleem van! Geniet van actief zijn en van lekker eten. Let op de balans! Succes en geniet!

  51. Hallo, Ik ben 20 jaar en 1.76 m lang. Ik heb mij al een tijdje niet gewogen. Vroeger woog ik altijd rond de 60 tot 65 kilo. De laatste keer dat ik mij nu woog was ik 76 kilo en ik heb het gevoel dat ik alweer wat aangekomen ben. Nu ben ik sinds vorige week begonnen met ’s ochtends sporten, maar ik ben al maanden bezig met minder snoepen, en niet meer ’s avonds eten na 21:00 uur. Ik fiets al het hele jaar naar mijn werk, dat is een half uur fietsen. Dus een uur per dag. Ik hoop dat het ’s ochtends sporten helpt, maar tot nu toe heb ik het idee dat ik alleen maar dikker wordt. Ik hoef niet eens super veel af te vallen, ik wil gewoon een maatje 38 lekker vinden zitten, ik neig nu al naar de 40, soms 42… Ik las hier iets over de anticonceptiepil, maar door de pil blijf je toch niet dikker worden lijkt me? En als je de pil door slikt, heeft dit dan ook effect op gewicht? Ik lees overal dezelfde tips maar tot nu toe helpt nog niks, iemand nog met een tip die mij echt gaat helpen?

  52. Ik ben 18 jaar oud. Mijn lengte is 1.60 ongeveer. En ik weeg 72 of 71 rond die getallen. Maar het lukt me niet om af te vallen. Iemand tips?

  53. Haai ik ben 12 en een half jaar en ik weeg 62 kilo en ben 1,70 lang ben ik nou eigenlijk dik xxx

  54. Hi allemaal, Ik ben een meisje van 12,5 jaar oud. Ik ben ongeveer 1.65 met een gewicht van 85 kg. Ik was het zo zat dat ik gewoon erg goed ging opletten. Ik sliep telkens op tijd. Ik stond om 06:00 uur op, ging een halfuur hardlopen en daarmee verbrandde ik tussen de 150 en de 200 kcal en daarna ging ik lekker gezond ontbijten. Ik dronk elke dag tussen de 2,5 en 3 liter water per dag. Ik ging telkens om 15:45 45 minuten hardlopen en daarmee verbrandde in tussen de 250 en 300 kcal. Ik at gevarieerd. Ik at telkens lekker veel fruit. Ik gebruikte bijna geen vet, alleen soms een klein beetje op m’n brood. Ik at en dronk niks zoets. :) Zo hield ik het maar 11 dagen vol. Eerst waren dat er maar 4. Maar helaas, zonder succes!!! Oh god! Ik ben dus zo gestrest! Ik was erg gemotiveerd, dacht telkens positief na maar niks hielp? Hoe moet ik dan in godsnaam afvallen? Ik wil 20 tot 25 kg afvallen! Iemand tips? :(

    • Dat is toch een gezonde manier om af te vallen?! Weken daarvoor deed ik ook pogingen om af te vallen, en daarmee viel ik al in 2 dagen 4 kg af! en dat al 2x! Waarom lukt het nou niet meer dan?!

  55. Ik wil graag afvallen ik ben 1.65 lang en weeg 67 kilo. Ik ga volgende maand naar Miami en wil zeker 7 kilo afvallen. Ik drink nu 20 kruiden thee zonder suiker en ga vanaf nu thuis Zumba doen en springtouwen. Ik hoop dat dit helpt. Ik hoop dat jullie nog wat tips voor mij hebben. Zie niet echt serieuze reactie. Bedoel slanke mensen die willen afvallen kunnen beter op de forum van parnassia (sorry hoor)…

  56. Kan iemand me a.u.b. helpen want ik moet echt snel afvallen, ik ben 12 jaar, ik ben 1.70 en ik weeg 85kg, ik baal ervan, ik heb echt weinig conditie, kan iemand me a.u.b. helpen om snel af te vallen en conditie te krijgen???

    • Je kan bijvoorbeeld een schep minder patatten nemen en meer groenten en 1 stuk vlees, als je een hond hebt kun je er elke dag mee gaan wandelen (doe ik ook en af en toe 100 meter lopen met je hond helpt ook). Je kan touwtjespringen, fietsen, buikspieroefeningen doen (10 of zo om te beginnen)… En na een tijd zul je het wel merken, blijven volhouden en laat de koekjes en snoepen staan, oké eentje kan geen kwaad, maar denk dan terwijl je het eet of het echt wel nodig is om dat koekje op te eten. ;) I hope you got it!

  57. Ik moet zeggen ik heb goed gelachen om jullie reacties! En van lachen val je af + train je je buikspieren… Ik dank jullie, al 20 calorieën minder!!!

  58. Hallo iedereen, Wat mij echt opvalt is dat de meerderheid die hier hulp wil allemaal maar 13 of 12 jaar oud zijn! Toen ik zo oud was, en ik ben nu 17, was ik nu eenmaal ook wat molliger. Maar normaal gezien groei je nog en een paar jaar erna was ik zo mager als een plank! Jullie moeten nog niet diëten je zal nog wel groeien, geloof mij maar gewoon! :D Op mijn leeftijd is het iets normaler om te willen diëten. :) Het is bij mij namelijk overduidelijk dat ik vrouwelijk ben, maar zo ben ik nu eenmaal gebouwd en dat is zelf aantrekkelijker bij mannen! ^^ Hehe xx

  59. Ik voel me echt niet goed in men vel. K ben gewoon veel te dik! Pfff, k heb mega nijg eetbuien, soms kan k het stoppen maar soms is t gewoon ik eet graag mer k wil vermageren en t lukt niet. :( Help mij!!!

  60. Ik ben nu sinds vorige week woensdag bezig met lijnen, simpelweg omdat ik een lippiercing nam waardoor ik alleen maar vloeibaar kon eten. Inmiddels is die lippiercing alweer weg, maar het lijnen bleef. Door vloeibaar te eten val je namelijk echt af! Ik ben 5 kilo in een week kwijtgeraakt! Alleen nu ben ik op het punt waarop er dus niets meer afgaat… :(

  61. Hooi, Ik ben Jenanne en ik ben 33 jaar. Weeg nu al 68 kilo en ben 163 cm lang!!! Dat is toch niet normaal? Ik wil elke dag weer beginnen alleen het lukt maar nooit. Ik ben in een paar maanden tijd 8 kilo aangekomen, ik haat mezelf echt ik ben moddervet! Heeft iemand tips hoe ik het op een dag echt is kan volhouden? Ik wil heel graag naar de 58 kilo.

  62. Debbie (een dik wijf ) Reageer

    Kan iemand me helpen?! Ik ben 13 ik ben 1.73 lang en ik weeg 60 kilo heel er dik dus! :( Ik heb al heel wat gedaan ik doe zelf 2 sporten kickboksen en volleybal en ik moet 7 km naar school fietsen maar ik val niks af help! :( Groetjes, Debbie

  63. Ik ben 152 cm lang en weeg 62 kilo… Ik ben in totaal al 12 kilo afgevallen!!! Nu stond ik pas een paar weken op 63 en heb ik een week rust gehouden dus niks sporten niks gezond eten, week erna ben ik weer begonnen en viel ik in een week dus 1 kilo af nu zijn we 2 weken verder en sta nog steeds op 62 kilo, dus val ik weer niks meer af… Dit artikel helpt maar 1 week en dan weer niet… Terwijl ik 3x per dag gezond eet en 3x tussendoortjes pak in de vorm van fruit, Evergreen enz… En ik doe 3 a 4x per week een uur aan sport!!! Ik wil graag nog 12 kilo afvallen, maar als het nu al niet meer lukt, wat moet ik doen dan??? Ik wil sowieso een goed BMI hebben en daar moet ik al 57 voor wegen, het lukt gewoon niet meer en nu???

    • Ik heb met verbazing zitten lezen echt. Wat zijn er toch veel mensen geobsedeerd door hun lichaam en allergisch voor mooie vrouwelijke rondingen, en voor de goede orde BMI heeft niks met je werkelijke gewicht of lichaamsvorm te maken, ’t is een rekenschema, en berekent niet je vetpercentage en vocht die je vasthoudt etc. Het beste is met een meetlint meten en het help als je eerst jezelf respecteert, dat je jezelf goed vind zoals je bent. Doe je dat niet, dan ben je als je bent afgevallen nog niet blij want je vind jezelf dan nog steeds te dik, omdat het beeld wat je van jezelf hebt in je hoofd niet overeen komt met de werkelijkheid en creëer je eetstoornissen, en je hoeft niet super slank te zijn om er goed uit te zien, een mooie persoonlijkheid en er goed verzorgd uitzien, doet ook al heel wat! Veel succes met je zelfbeeld veranderen! Groetjes, Laynetje

  64. Jullie moesten je schamen! Mensen die zwaarder zijn (en dan bedoel ik echt zwaarder) zouden een moord doen voor zo’n lichaamsgewicht als jullie hebben. En dan lopen jullie te klagen dat je met 47 en 52 kilo te zwaar bent… Denk dat jullie beter een psychiater kunnen gaan bezoeken dan een website voor afvallen…

  65. Hallo, Ik vind mezelf echt te dik ik ben namelijk 1.63 en ik weeg 52 kilo! Echt ik voel me zo dik! Wat moet ik hieraan doen?

    • Sorry dames, maar sommige dingen hier gaan echt te ver. 1.63 en 52 kilo dat is een goed gewicht, zelfs nog iets te licht. Het gaat hier werkelijk waar echt helemaal nergens over. Jullie moeten inderdaad gewoon in therapie gaan om te vragen waar het aan ligt waar dat door komt dat je zo er over denkt. Wat vinden jullie er dan van als jullie iemand zien die misschien wat kilo’s te dik is? Is dat vies? NEE! Is dat gek? NEE! Is dat vrouwelijk? JA!

  66. ben ik de enige die normaal denkt? Reageer

    Lieve mensen, Hoe kun je jezelf nu dik noemen als je onder de 60kg weegt!!! Heb je je BMI wel eens uitgerekend? ik ben zelf 27 jr 1.65 en weeg 75 kg. Natuurlijk is dat iets te zwaar en moet ik wat afvallen. Maar ik ben absoluut niet dik! Get real, please! je hoeft niet af te vallen als je 1.75 bent en 56 kg weegt. Het probleem zit hem niet in je gewicht maar in je gevoel voor eigenwaarde dat verander je niet door af te vallen maar door jezelf te accepteren zoals je bent. Je zult ervaren dat je niet gelukkiger bent wanneer je nog magerder bent… ZUCHT… Misschien komt wijsheid dan toch echt met de jaren!

  67. Jolanda wat wil je gaan wegen ben gek of zo je weegt al weinig je moet juist gaan aankomen gek.

    • Misschien is ze kort? En waarom letten mensen zo veel op elkaar?! Als je weinig eet dan eet je maar weinig bemoei je er niet mee… -.-

  68. Hoi! Ik ben 14 jaar en weeg ongeveer 47 kilo. Wat je ik er aan doen om 44 te gaan wegen? Groetjes, Jolanda

    • Debbie (een dik wijf )

      Doe is ff normaal ik ben 13 en weeg 60 nou wat een verschil jij bent licht!

    • Niet doen. Ik ben 13 en weeg 65 kilo, ben 170 lang, dus nog niet te dik, k weet niet hoelang jij bent!

  69. Hei mensen! Klopt ’t dat je zwaarder word als je ongesteld moet worden? Ik woog vorige week nog: 57,1 kilo. En nu weeg ik: 59,4 kilo. Ik heb niets veranderd qua eten… Ik voel me er niet lekker bij en heb vandaag: water + cracker op als ochtendeten en als middageten alleen het eiwit van een klein ei. Is dat te veel? :( Ik voel me zo dik! Graag een reactie als dat kan… Gr. meisje die zich zo enorm dik voelt!

  70. Ik heb nog een tip probeer om de 2 en halve uur te eten want, als je iets op heb verbrand je lichaam 2 en halve uur lang, probeer ook veel bruin brood te eten, daar kun je goed van veteren, hiermee val je vast wel een paar kilo’s af. De Wii Fit Plus is ook een hulpmiddel.

  71. Hoi, Ik ben in 6 weken tijd 6 en een halve kilo afgevallen en nu al weken niks meer. Hoe komt dat en wat kan ik er aan doen wat er moet nog wat aantal kilo’s af bij me? Gr. Mada

  72. Hey mensen beste afvaltips die voor mij super goed hebben gewerkt! 1. Roken als een ketter en veel water drinken; 2. Naar de sportschool en alleen fruit eten en volkorenbrood; 3. Enkele dagen in de week plannen om op een lege maag alcohol te gaan drinken en dan uitkotsen… Ben 4 kilo in 2 weken tijd afgevallen… Challazzz

    • Opzouten met je tip 1… Een ander niet het roken aansmeren omdat je wat te zwaar bent!

    • Sorry maar Kim… Ik vind je best wel dom, dat zijn echt onzintips waarom kom je op dit forum? Omdat je mensen aan de sigaret en aan alcohol wil helpen? Als die dingen voor jou helpen, leuk voor je! Erg fijn, maar ik denk dat mensen niet op die manier (moeten) willen afvallen. Ik denk eigenlijk dat jij daar de enige in bent…

  73. Ik heb diabetes type 1 mijn hele leven al, maar de laatste paar maanden ben ik verwisseld van type insuline. Mijn suiker is nu echt stabiel, maar ik val niet af. Ik ben ook veel dikker dan vroeger, maar ja. Ik wil ook graag afvallen (ben 1.61 en 73 kilo) maar het gaat erg langzaam en moeizaam. Ik begrijp verder ook wel dat mensen zich onzeker voelen, want het enige wat ik maandenlang van mijn omgeving heb gehoord is wat is er aan de hand, wat ben je dik en ik krijg ongevraagde dieettips. Hier wordt je ook niet echt vrolijk van. Het voordeel van dit alles is misschien wel dat je een sterker persoon wordt. Blijf sporten en neem genoeg rust, is mijn tip voor de mensen die willen afvallen en durf kritisch te kijken naar partners die teveel op je gewicht letten. Groetjes, Snoozer

    • Bij mij ook… Wat vinden jullie er dan van als jullie iemand zien die misschien wat kilo’s te dik is? Is dat vies? NEE! Is dat gek? NEE! Is dat vrouwelijk? JA!

  74. Geweldig dat jullie allemaal van die enorme complexen hebben. Blijkbaar hebben jullie geen zelfvertrouwen. Als ik jullie was zou ik daar eerst aan gaan werken, zodat jullie sterke en gelukkige vrouwen kunnen worden waar anderen naar op kunnen kijken. Dit zal niet gebeuren als jullie mager zijn en geen uitstraling hebben. Ook belangrijk om nu te weten is dat door alle hormonen die nu actief zijn in jullie lichamen, je lichaam anders reageert dat je misschien wilt. Door zwaar te gaan lijnen verstoren jullie die en krijgen jullie later lichamelijke problemen. Kortom: leef gezond, sport regelmatig, wees gelukkig met jezelf en je zult zien dat je over een paar jaar een prachtig lichaam zal hebben. En een persoonlijk bericht voor dikkerdje, als een man nu al moeilijk gaat doen over je uiterlijk, wordt dat in de toekomst alleen maar erger. Dit soort mannen hebben geen respect voor vrouwen. dus dumpen! En hou je ogen open voor een iemand die jou wel respecteer en die jij ook respecteert.

  75. Hoi mensen, Ik vind dit allemaal nogal zielig klinken en ik hoop dat het niet serieus is…? Laura… jij bent echt niet te zwaar. Ik ben ook 1.76, 20 jaar en 59 kilo. Ik vind dat ik eruit zie als een fotomodel en niks te klagen heb. Het enige wat jij nog mist als 15-jarige is waarschijnlijk een iets dikkere kont en vrouwelijke vormen. Dus over drie jaar weeg jij ook alleen maar zwaarder, en dat is niet erg! 1.76 is best lang, dus dan mag je dat wel wegen. Als je bang bent dat je teveel aankomt, moet je niet minder gaan eten… Hebben jullie het artikel wel gelezen eigenlijk? Al die tips kloppen! Ik eet gewoon gezond, weinig vet en zoetigheid, veel groente fruit en heel veel brood, wel zes boterhammen per dag. Ik weeg al mijn hele leven weinig en iedereen vindt me dun en vraagt zich af welk dieet ik volg. Geen! Trouwens, ik weet niet hoeveel er van jullie aan de pil zijn, maar ik heb wel gemerkt dat ik echt geobsedeerd ben geraakt van eten door de pil. En al mijn vriendinnen ook, dus houd dat in je achterhoofd en laat je niet overhalen om te vreten. Denise: jij moet gewoon gezond gaan eten. Misschien zul je er eerst van aankomen, dat hangt er vanaf hoeveel je nu eet. Sport twee keer in de week, maximaal drie, maar zeker niet teveel. Het patroon dat je jezelf aanmeet, moet je de rest van je leven volhouden als je dun wilt blijven. Daarom sport ik ook maximaal twee keer in de week; ik heb wel meer te doen. En verder moet je gewoon overal met de fiets of lopend naar toe gaan. Niet altijd in de auto stappen of pappie bellen of hij je komt halen. Dit kan een hoop schelen op jaarbasis… Succes!

  76. Hey ik ben 1.65 en weeg 65 kilo ik wil minder wegen hoe kan ik dat het beste doen zonder dat niemand het door heeft? Alvast dank je voor het antwoord!

  77. Hoi. Ik wil afvallen. Ik ben 1.76 15 jaar en 57 kilo veel en veel te zwaar. :( Alleen als ik niks eet hoor je steeds mijn maag knorren en het gaat niet weg. En ik heb het vaak koud…

    • Debbie (een dik wijf )

      Hey Laura, Dat heb ik ook ik ben ook 1.76 en ik weeg 60 kilo. :( En dan ben ik ook nog 2 jaar jonger dan jou. :( Als ik niks eet dan gaat mijn maag knorren en ik heb het ook heel vaal koud mijn handen worden soms zelfs blauw en dan krijg ik ze niet warm.

    • O.m.g. waar hebben jullie het over??? Laura en Debbie? Jullie zijn vet lang en wegen maar 60 en 57 kweet echt niet wat je daar verkeerd aan vind, ik ben 1.73 en 56, t slaat echt nergens op joh! :D Da is echt niet te dik hoor!

    • Ik ben zelf 13, bijna 14. Ben ook 1.76, en weeg ook 57 kilo. Mijn moeder heeft me naar een GGD-arts gestuurd en die heeft gezegd dat ik te licht was (ik zat drie kilo onder het gemiddelde). Dus maak je alsjeblieft geen zorgen, ik ben twee jaar jonger en dus is het voor jou helemaal te licht. Trouwens, je geeft het zelf al aan eigenlijk; je hebt het vaak koud. En wie gaat er nu op een dag niks eten? Dat werkt alleen maar tegen je! xx — MissPierce

  78. Kan iemand me a.u.b. helpe ik moet dringend afvallen, m’n vriendje zegt het ook al. :( Maar ik hou een dieet maar paar dage vol? Wat moet ik doen?!

    • Dat vriendje zou ik direct dumpen. Hij zou samen met je moeten gaan fietsen, rennen, sporten en andere leuke actieve dingen doen in plaats van tegen je te zeggen dat je te dik bent!

  79. Ik ben 1.76 lang en gewoon 56 kilo en 15 jaar oud. Hoezo dik?! :( Als je veel minder gaat eten gaat het sneller! ;)

  80. Ik eet gezond, sport 3/4 keer per week maar val NIKS af… wat is mijn probleem dan? ook eet ik niet te veel of te weinig. Variatie is het ook niet want elke dag eet ik iets anders en elke 2/3 weken krijg ik een nieuw sportschema… :(

  81. Ik ben het ook goed zat ik ben al 3 jaar flink op dieet en toch vliegen de kilo’s er aan ook de diëtiste vind dit vreemd ik sport elke dag en toch ben ik moddervet ik baak hier zo van ook ik denk wel een aan om te stoppen met eten…

  82. Ik heb overwogen om een week niet te eten maar dan vraag ik me af hoeveel ik dan vermager weet iemand dit en ik wil niet zo’n mensen die zeggen je wilt alleen maar aandacht en zo je ben t zielig en van al dat gezever dat is mijn vraag niet! Hoeveel val ik af als ik een week niet eet?

    • Jennifer, Je zal niks afvallen, misschien 1KG! Verder ben je dan alleen maar kribbig, moe en ongelukkig en je zal je niet kunnen concentreren, en waarvoor? helemaal niks. Het enige wat je je zelf aan doet met niet eten is je lijf slopen! Geloof me, ik kan het weten! Als je echt een paar kilo’s kwijt wilt, zou je gewoon even naar je gym leraar(es) moeten gaan en het aan hem/haar vragen wat voor jou de beste oplossing is! Sterkte!

  83. Hoi hoi, Door minder te eten & te snoepen ben ik 7 kg afgevallen, ik ben twaalf jaar ben 1.63 en weeg 54 kg. Is dit mijn ideale gewicht? Ik zou eventueel nog 2 kilootjes willen afvallen!!! xx :twisted:

  84. Kan iemand mijn helpen? Ik ben 1,63 en weeg 80 heb altijd 65 gewogen. Maar ik weg nu in 6 maanden 80 ik doe er alles aan maar mijn gewicht daalt maar niet. Ik voel me zo ongelukkig en gewoon niet mezelf ik heb van alle diëten gevolgd niks werkt en zie maar geen voor uit gang ik hardloop ik dans ik doe er alles aan wie heeft er tips? Groetjes, een 19-jarige

  85. Ik weeg 58 kilo. Ik ben 13 jaar. Ik ben 1.65 ongeveer groot. Hoe zwaar kun je zijn? :oops:

    • Wahahaha laat me niet lachen! :P Ik ben 12 jaar. C.a. 1.65m. En… c.a. 85 kg…

  86. Haha ja dat kan je dus niet menen… hahaha wat een onzin, dat eet een gezond mens niet op een dag… is gewoon g#l@l natuurlijk… Ik neem het niet serieus i.i.g.

  87. ’s Ochtends 3 cheeseburgers met chocomelk. ’s Middags hetzelfde. ’s Avonds meestal MacDonalds of pizza…

  88. @Dian: Het is misschien niet wat je wilt horen, maar je eet waarschijnlijk toch te veel voor de dingen die je doet. Maar nu weet ik geen details over jouw voedingspatroon dus ik kan het ook niet heel erg goed beoordelen. Misschien kun je meer informatie geven? Groetjes, Zena

  89. Ik sport behoorlijk veel op maandag 1 uur streetdance op dinsdag 2 uur gogo dance op donderdag 2 uur gogo dance en daarna nog 1 uur stijldansen ik ga elke dag met de fiets naar mijn werk en nog wil het niet lukken… ik wordt alleen maar zwaarder en ik blijf het zelfde eten… hoe los ik dit op want ik wordt er niet echt vrolijk van!

    • Als je veel sport, ontwikkel je spieren, die wegen meer dan vet. Dus niet op de kilo’s letten maar op je vorm en of je gelukkig bent! Wat zegt zo’n getalletje op de weegschaal nou? Blijf lekker dansen en fietsen en heb er plezier in. Eet verder gewoon genoeg en gezond, veel groenten en water en gevarieerd! Have fun!

  90. Stoppen met eten is nooit goed Kim! Je lichaam is net een auto, het heeft brandstof (=voedsel) nodig om je lijf te laten functioneren. Laat gewoon al het zoetigheid staan en je zult verschil merken!

  91. Wow Kim, niet gaan stoppen met eten meisje, dat werkt nooit goed. Gewoon veel water drinken, veel groenten en lekker bewegen! Oh en een tip: niet te veel achter de pc zitten! ;) Maar ga naar buiten… :P Succes!

  92. Ik denk dat ik gewoon ga stoppen met eten… ik vind het zooo erg dat Ik zooo dik ben…!!!

    • Ja zo denk ik er ook over niet meer eten ik weet het gewoonweg niet ben al 2 volle weken aan sporten intensief laten we zeggen per dag eet ik 1200 Kcal ik verlies 220 kcal met sporten en toch bijkomen please!!! SHOOT ME!!!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.