In de hete zomermaanden –juni, juli en augustus– doemen allerlei gezondheidsklachten en kwalen op die we de voorgaande zomer voor het laatst hebben gezien… Sommige van deze zomerklachten zijn extreem voor de hand liggend, maar andere niet. Hierbij 12 van de vaakst voorkomende klachten en kwalen waarmee we ’s zomers te maken krijgen…

Inhoudsopgave zomerklachten

1. Zonneallergie piekt gedurende de zomervakantie

Zonneallergie behoort tot de populairdere onderwerpen die op Gezondr worden besproken. Zonne-allergie betreft een overgevoeligheidsreactie van de huid op de UVA en/of UVB zonnestralen uit het zonlichtspectrum. Hierdoor treden allerhande huidklachten op, waaronder huiduitslag en jeukbultjes… Zie ook dit artikel over zonneallergie:

Allergie jegens zonlicht oftewel polymorfe licht-eruptie (PMLE) behoort tot de belangrijkste zomerklachten. Tot de oplossingen / behandelingswijzen van zonne-allergie behoren antihistaminica en lichttherapie.

2. Zomerklacht: warmtebultjes oftewel ‘heat rash’

Warmtebultjes oftewel warmte-uitslag staat ook wel bekend onder de termen ‘heat rash’ en ‘milaria rubra’. In tegenstelling tot zonneallergie wordt deze huidreactie niet veroorzaakt door zonlicht naar door zweet. Door warmte ga je meer zweten, en als je de zweetklierkanaaltjes / zweetklierporiën afsluit of obstrueert met een dikke laag vette antizonnebrandcrème of met slecht ventilerende kleding, dan raken de zweetklieren geïrriteerd of ontstoken. Met als resultaat: warmtebultjes.

’s Zomers treedt naast zonneallergie dus ook heel veel warmte-uitslag op! Eveneens één van de vaakst voorkomende zomerklachten!

3. Hooikoorts gedurende de zomer…

Natuurlijk zie je in de bloeimaanden opvallend veel hooikoortsklachten. Van februari tot en met mei zweven veruit de meeste verschillende pollen in de lucht. Hooikoorts oftewel pollenallergie / stuifmeelallergie staat dan ook niet bekend als een typische zomerkwaal, maar veeleer als lentekwaal. Toch zijn er verscheidene grassen, planten en bomen die ’s zomers pollen verspreiden. Denk maar eens aan de grove den, de tamme kastanje, de linde en bijvoet.

Zomerse hooikoortsklachten en aanverwante seizoensgebonden allergieklachten zorgen er dan ook voor dat er ’s zomers relatief veel antihistaminica en corticosteroïden (in de vorm van neussprays en oogdruppels) worden voorgeschreven en toegepast.

Sterker nog: de kwantitatieve pollenpiek van het hooikoortsseizoen ligt in mei en juni: als de grassen in bloei staan. Wat dat betreft is het begin van de zomer qua hooikoorts nét zo erg als het eind van de lente.

4. Hittesyndromen tijdens de zomermaanden

Hoe verder de buitentemperaturen stijgen, des te groter de kans op uitdroging en oververhitting. Klachten en kwalen door toedoen van hitte staan ook wel bekend als hitteletsels of hittesyndromen. Hoe hoger het kwik oploopt, des te ernstiger de gevolgen van uitdroging en oververhitting: warmtestress à warmtestuwing à warmte-uitputting à hitteflauwte à hittetetanie à hitteberoerte / zonnesteek… Zulk hitteletsel treedt dan ook extreem vaak ’s zomers op, als de zon op zijn sterkst en heetst is. Zie ook dit artikel over hittesyndromen:

Een ‘zonneslag’ treedt op als je zodanig sterk aan hitte wordt blootgesteld dat je lichaam er niet in slaagt om de opgedane warmte weer af te voeren. Blijf daarom niet te langdurig in de felle zon, overdrijf niet met lichamelijke inspanning tijdens zonnige dagen, drink voldoende water, zoek geregeld een schaduwrijke plek op, en neem regelmatig een frisse duik, om onheil te voorkomen. (bron + bron) En wellicht heb je iets aan deze artikels om warmte / hitte uit je woning en slaapkamer te weren of verwijderen:

Oververhitting en uitdroging voorkom je door voldoende te drinken en niet te langdurig in de brandende zon te verblijven. Vooral met zuigelingen, baby’s, peuters en bejaarden moet je goed oppassen! Gebruik een ORS (oraal rehydratiemiddel: suikers + zouten) tegen uitdroging door oververhitting, diarree en/of overgeven.

5. Zomerklachten: zonverbranding / ‘zonnebrand’

Zonnebrand oftewel zonverbranding is misschien wel DE belangrijkste gezondheidsklacht gedurende de zonnigste maanden van het jaar. Nog steeds worden er slordige fouten gemaakt… Er wordt Aftersun in plaats van antizonnebrandcrème gesmeerd… Er wordt OUDE c.q. verouderede antizonnebrandcrème gesmeerd of zonnebrandcrème wordt veel te DUN gesmeerd. En zowel oude als te dun gesmeerde zonnebrandcrème zorgt niet voor de graad van bescherming (SPF: sun protection factor) die op de fles of spuitflacon van het betreffende product wordt vermeld! Om de huidbescherming te krijgen die een antizonnebrandproduct belooft, moet je:

  1. Géén zonnebrandproduct van voorgaande jaren gebruiken
  2. Dik genoeg smeren
  3. Een relatief hoge SPF factor gebruiken
  4. Vaak genoeg smeren

Zuinig smeren of niet frequent genoeg smeren, geeft een veel lagere protectiefactor dan op de productverpakking van ‘zonnebrand’ vermeld staat en zorgt mogelijkerwijs voor een verbrande huid. Exacte richtlijnen over hoeveelheid en frequentie zijn niet te geven, maar iedere paar uur een handjevol per insmeerbeurt van het gehele huidoppervlak is zeker niet overdreven. Zie ook:

Van alle zomerklachten is zonverbranding misschien wel de allerbelangrijkste; ondanks dat dit ongemak kan worden voorkomen. Natuurlijk zijn hoeveelheden en frequenties qua smeerbeurten wél afhankelijk van de kwaliteit en factor van het betreffende zonnebrandproduct, van je bezigheden, van je klederdracht en van waar je je bevindt. Zorg er in ieder geval voor de zonnestralen je niet verrassen / verassen…

6. ’s Zomerse problemen met medicijnen

Gedurende de zomermaanden treden opvallend veel problemen op met (al dan niet receptplichtige) medicijnen. Veel medicamenten dienen te worden ingenomen met water –omdat water de opneembaarheid en verwerking bevordert– terwijl mensen ’s zomers vaak uitgedroogd zijn. Medicamenten worden ingenomen met alcohol (wat ten koste kan gaan van de werkzaamheid en soms zelfs voor gevaarlijke situaties kan zorgen)… Mensen vergeten –door onderbreking van de alledaagse routine– vaker hun medicijnen in te nemen tijdens de vakantieperiode.

Mensen vergeten hun medicamenten mee te nemen op vakantie of hun medicatie wordt –bij gebrek aan een medicijnpaspoort of door een buitenlands verbod– ingenomen c.q. afgenomen bij de douane. Voor morfine-achtige stoffen (o.a. morfinomimetica / opioïden, medicinale cannabis en Ritalin / methylphenidaat) heb je doorgaans een speciale verklaring van je arts of apotheker nodig (een al dan niet Engelstalige Schengenverklaring met Apostillestempel). Gekoelde medicijnen blijken niet afdoende te kunnen worden bewaard op de camping, bij gebrek aan een fatsoenlijke medicijnkoelkast, met afbreukrisico tot gevolg. Volg dus altijd het bewaarvoorschrift van medicamenten! Oh ja, neem medicijnen verspreid mee, dus stop ze eventueel ook in je handbagage en portemonnee voor het geval dat je reiskoffer kwijtraakt.

Bewaar medicijnen nooit boven de 25 graden Celsius of op vochtige plek; dus niet dicht op het lichaam, in een warme auto of in een (klamme) broekzak. Sommigen varen overigens beter bij een dosisaanpassing in de koudste en warmste maanden van het jaar; bijvoorbeeld qua levothyroxine (bij een trage schildklier) en insuline (bij diabetes / suikerziekte). Men neemt medicijnen in met tropische / exotische drankjes die de werkzaamheid van medicijnen verkleinen, vergroten, versnellen of vertragen (contra-indicaties)… Et cetera… (bron + bron + bron)

Tot slot zijn er medicijnen (t.a.v. hart, nieren, bloeddruk, parkinsonisme, diarreeremmers, plaspillen, laxeermiddelen e.a.) die de temperatuurregulatie en vochtregulatie beïnvloeden. Allemaal factoren om rekening mee te houden als je medicijnen gebruikt in de zomer of meeneemt op zomervakantie…

7. Reizigersdiarree: diarree tijdens je zonvakantie…

In beginsel heeft diarree natuurlijk niets met zomerzon te maken. Toch komt diarree in de zomermaanden opvallend veel vaker voor dan in de wintermaanden. Dit heeft hoofdzakelijk te maken met vakantievoedsel… In het buitenland heersen andersoortige bacteriën en virussen: micro-organismen waartegen je lijf nog geen weerstand heeft opgebouwd. En bij warm weer en slechte koeling van voedsel vermenigvuldigen microben zich als een tierelier! Beruchte bacteriën: Campylobacter jejuni, Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Salmonella typhimurium, Rahnella aquatilis, Pseudomonas aeruginosa, Proteus vulgaris, Acinetobacter ursingii…

Bovendien zijn de hygiënestandaarden in sommige landen niet zo goed c.q. streng als in Nederland. Ondermaatse all-inclusive-hotels met twijfelachtige all-you-can-eat-buffetten en buitenlandse visrestaurants waar niet hygiënisch wordt gewerkt, zijn maar al te vaak de oorzaak van buikgriep oftewel voedselvergiftiging bij vakantiegangers. Met dagenlange buikloop tot gevolg… Hetzelfde geldt overigens voor oer-Hollandse barbecues waarbij vlees, vis en salades urenlang buiten in de hitte staan uitgestald…

Moet je reizen met diarree, vergeet dan je diarreeremmers (Norit, Imodium o.i.d.) niet mee te nemen in vliegtuig, boot of bus! Zie eventueel ook de volgende Gezondr-artikels over buikklachten en reizigersdiarree oftewel ‘turista’:

Bovendien is diarree in de zomer ook nog eens extra risicovol, omdat je ’s zomers toch al meer vocht kwijtraakt via ademhaling en huid… en diarree (evenals braken) zeer sterk bijdraagt aan uitdroging.

8. Dronkenschap & alcoholvergiftiging op vakantie

In de zomer komen alcoholmisbruik, extreme dronkenschap en alcoholvergiftiging beduidend vaker voor dan in de overige drie seizoenen. Dat komt omdat er op campings, tijdens muziekfestivals en binnen all-inclusive-hotels (bier, wijn, cocktails en gedestilleerde dranken inbegrepen) schrikbarend veel alcohol wordt genuttigd. Omdat zulke gelegenheden uitnodigen tot meer lichamelijke activiteit en veelal plaatshebben op extreem warme dagen, spelen ze uitdroging in de hand. Terwijl alcoholgebruik an sich tóch al uitdroogt… Alcohol hakt er op zonnige dagen dus des te harder in! Gedurende de zomer zou je dus méér water en mínder alcohol moeten drinken, maar het tegenovergestelde is doorgaans een feit. Tip: drink een glas water vóórdat je dorst krijgt! Zie ook:

Na een jaar lang noeste arbeid of schoolgang kun je nu eindelijk genieten van zon, zee en strand. Een cocktailtje is lekker, maar een alcoholvergiftiging niet. Zeker niet in zonnige oorden met nauwelijks toezicht en ondermaatse medische voorzieningen! Helaas behoort alcoholmisbruik nog altijd tot de jaarlijks terugkerende zomerklachten, zowel voor de gebruiker als voor eventuele omstanders.

9. Zomerdepressie behoort tot de zomerklachten?!

Dat de wintermaanden deprimerend inwerken op sommigen, is algemeen bekend. Maar naast de welbekende winterdepressie komt ook een zomerdepressie steeds vaker voor. Van het zonnetje genieten, is heerlijk. Des te meer indien je fervent zonaanbidder bent. Maar er zijn mensen die gevoelens van lusteloosheid, pessimisme en leegte ervaren doordat ze het gevoel hebben niet te kunnen of willen voldoen aan het ‘standaard’ verwachtingspatroon ten aanzien van de zomervakantie: een volmaakt strandlichaam tentoonspreiden, exotische groepsreizen maken, halfnaakt luieren in de zon, et cetera. Al met al gaat het hier om seizoensgebonden depressie die gelinkt is aan zomervakantie en zonnig weer.

10. ’s Zomers aankomen in gewicht :(

Veel mensen komen tijdens de zomervakantie aan in lichaamsgewicht. Dat komt hoofdzakelijk door de toenemende hoeveelheid calorieën uit gemaksvoeding, alcoholische drankjes, barbecues, suikerrijke frisdranken, ijsjes, terrasbezoekjes, et cetera. Je eet en drinkt simpelweg meer zoete suikerrijke versnaperingen. Zie ook de volgende artikels om aankomen in de zomermaanden tegen te gaan en afvallen tijdens de zomer te bevorderen:

11. Reisziekte: hoogteziekte, wagenziekte & zeeziekte

Reisziekte oftewel reizigersziekte houdt in dat je ziek wordt door toedoen van het vervoersmiddel waarin je reist. Zo onderscheiden we wagenziekte, zeeziekte en luchtziekte. Bekende symptomen zijn angst, duizeligheid, misselijkheid, overgeven, zweten en hoofdpijn. Tips tegen reisziekte:

  • Zorg voor voldoende frisse lucht in je voertuig!
  • Eet niet te veel, en bij voorkeur zeer kleine maaltijdjes.
  • Drink géén alcohol alvorens je op reis gaat.
  • Richt je tijdens de reis op een vast punt in de verte.
  • Doe een dutje als je daartoe de mentale rust kunt vinden.
  • Ga vooral NIET zitten lezen, schrijven, computeren of tv-kijken op een klein beeldschermpje.

Neem desnoods een medicament tegen reisziekte in, bijvoorbeeld cyclizine: dit middel zorgt ervoor dat je niet (of in elk geval minder makkelijk) misselijk wordt tijdens je vliegreis, bootreis, treinreis, busreis of lange autorit.

Mocht je reisziekte zeer ernstig zijn en hoef jijzelf het vervoersmiddel niet te besturen of navigeren, dan kun je eventueel een slaapmiddel overwegen. Dit kan overigens ook werken bij jetlags…

12. Zomerklachten: jetlag na langdurige vliegreis

Een jetlag is een tijdelijke slaap-waakstoornis die ontstaat doordat je met een langeafstandsvlucht meerdere tijdszones doorkruist. Je biologische klok zal dus uit de pas lopen met de lokale tijd op je nieuwe bestemming omdat je nog gewend bent aan het tijdsverloop op je oude bestemming. De oorzaak van een jetlag ligt dus in het onvermogen van het menselijk lichaam om zich terstond aan te passen aan het tijdverschil tussen vertreklocatie en reisbestemming. Jetlagtip: probeer alvast zo goed mogelijk in het nieuwe ritme te raken door enkele dagen tevoren al met je slaaptijden en waaktijden te schuiven. Het slaapmiddel melatonine kan in bepaalde gevallen ook helpen om een jetlag sneller in de kiem te smoren. (bron + bron + bron)

13. Overmatig transpireren in de zomermaanden

Snellere hartslag, druk op de borst, rusteloosheid, slecht slapen en natuurlijk zweten! Hoe warmer het buiten wordt, des te meer last mensen krijgen van hyperhidrose oftewel overmatig transpireren. Zie de volgende Gezondr-artikels voor tips tegen zweetoksels, zweethanden, zweetvoeten en een bezweet gezicht + voorhoofd:

14. Vitiligo van de huid behoort tot de zomerklachten

Vitiligo is een goedaardige huidaandoening waardoor huid en haar pigment verliezen. Door het pigmentverlies verschijnen witte plekken op de huid die bij blootstelling aan zonlicht (en dus des te meer in de zomer) enorm kunnen verbranden. Bovendien kan zonverbranding vitiligo veroorzaken bij personen die hiertoe aanleg hebben.

Pas ’s zomers dus extra op met het oog op zonnebrand en vitiligo!

15. Tropische infectieziekten: malaria, dengue, cholera e.a.

In exotische oorden komen besmettelijke tropische infectieziekten voor die in Nederland niet of nauwelijks (meer) bestaan. Zulke ziekten staan in Nederland ook wel bekend als ‘reizigersziekten’ of ‘importziekten’… Hierbij valt te denken aan:

  • Bloedinfectie / bloedvergiftiging (sepsis)
  • Brucellose (Maltakoorts)
  • Buiktyfus (tyfeuze koorts)
  • Chikungunya (CHIKV)
  • Cholera
  • Dengue (knokkelkoorts)
  • Difterie (‘kroep’)
  • Dysenterie (bloeddiarree / ‘rode loop’ door shigellose, amoebendysenterie e.a.)
  • Gele koorts (urbane vorm of oerwoudvorm)
  • Hepatitis A & B (vormen van leverinfectie)
  • HIV (humaan immunodeficiëntievirus / ‘aidsvirus’)
  • Hondenlintworm
  • Hondsdolheid (rabiës / lyssa)
  • Lepra (‘melaatsheid’)
  • Moeraskoorts: malaria
  • Mayaro-infectie
  • Polio (poliomyelitis / ‘kinderverlamming’)
  • Rickettsia / rickettsiose (tyfus / vlektyfus c.q. gevlekte koorts / spotted fever
  • Rivierblindheid (onchocerca)
  • Scabies (schurft / schurftmijt)
  • TBC: tuberculose
  • Tropische spruw
  • Tetanus (‘kaakklem’ / ‘wondkramp’)
  • Vossenlintworm
  • West Nile-virusinfectie (WNV): ‘westnijlziekte
  • Zikakoorts / Zikavirus

Als je op reis gaat naar een vakantieland waar het risico op deze ziekten aanwezig is, doe je er goed aan de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen… Dit geldt des te meer als je op vakantie gaat met jonge kinderen of in geval van zwangerschap! De belangrijkste tip is misschien wel als volgt: “Houd koste wat kost muggen van je lijf en eet zo veilige en hygiënisch mogelijk!”

Voor veel vakantielanden zijn sowieso vaccinaties vereist, met name met het oog op difterie, tetanus en polio (DTP), hepatitis A, gele koorts en buiktyfus. Indien je langer dan 6 weken in een zogenaamd ‘risicoland’ verblijft (of in extreme omstandigheden: oerwouden, sloppenwijken e.a.), dan kunnen zelfs aanvullende vaccinaties nodig zijn.

Let op: Bijtijds vaccineren is cruciaal. Te laat vaccineren is funest… Vaccineer minimaal 6 weken van tevoren, dus NOOIT op het laatste moment!

16. Insectensteken & insectenbeten tijdens de zomer

Insectenbeten en insectensteken behoren tot de tergendste zomerklachten die er bestaan… Iedere zomer staat weer in het teken van beestjes: muggen in de slaapkamer, wespen op het terras, teken op de camping, rode mieren op de picknickplaats, fruitvliegjes in de fruitschaal, dazen bij het zwembad, bromvliegen in de woonkamer, kwallen in zee, rouwvliegjes in plantenbakken, en ga zo maar door… Gestoken door iets ongevaarlijks? Koel met ijs en dep met azijn… Zie ook de volgende artikels:

Een tekenbeet op zich is niet zo erg, maar in uitzonderlijke gevallen kun je er de ziekte van Lyme van krijgen. Indien een teek binnen 24 uur wordt verwijderd, is de kans op Lyme-borreliose uitermate klein. In Nederland draagt zo’n 15 tot 20% van de teken de Borellia-bacterie bij zich, maar in Oost-Europese landen ligt dit percentage besmette teken veel hoger… En een muggenbeet in Nederland is onaangenaam, maar in tropische oorden mogelijkerwijs levensbedreigend!

Ervaar je een gezwollen gevoel in de keel en word je kortademig? Dan reageer je mogelijkerwijs allergisch op een gifstof en moet je naar het ziekenhuis voor een adrenalinespuit. Als een steek of beet extreem pijnlijk is of als je moeite krijgt met ademhalen doordat je keel opzwelt, schakel dan direct een EHBO-post of arts in!

Aanvullende tip: Ga niet onverhoopt duiken of snorkelen in onbekende tropische wateren, want een muggenbeet is NIETS vergeleken bij een haaienbeet, schorpioenvissensteek / koraalduivelssteek.

17. Oedeem / vocht vasthouden door hitte & uitdroging

Bij warmte / hitte heeft het menselijk lichaam meer moeite met een goede vochtregulatie, veelal met oedeem (‘overmatig vocht vasthouden’ tot gevolg). Vochtretentie behoort dan ook tot de typische zomerklachten… Zie ook de volgende artikels over vocht vasthouden:

Aanvullende tips bij oedeemklachten: thee drinken van brandnetelblad, berkenblad, guldenroede, peterselie en/of komkommerzaad.

Let op: Bij verre reizen (langer dan 5 uur in bus of economy class) waarbij je op elkaar gepakt zit, bestaat de kans op trombosebenen!

18. Brandwonden door toedoen van de zomerbarbecue

Bij het barbecueën treden nog altijd opvallend veel ongevallen op. Google maar eens op ‘ongeluk barbecue’ of ongeluk barbecueën’… Veelal zijn ernstige brandwonden het gevolg! Soms gaat het om domme pech, maar soms raken mensen (ernstig) gewond door ‘stunts’ waarbij in een (al dan niet dronken) opwelling spiritus op een barbecue wordt gespoten. :(

Bij brandwonden is slechts één mantra te bedenken, namelijk: éérst water, de rest komt later. Dus direct afkoelen met water, een koude douche of desnoods ijs. Daarna kun je de brandwonde behandelen met een speciale brandzalf: zilversulfadiazine (bijvoorbeeld Flammazine crème). Bij ernstige brandwonden zo spoedig mogelijk een arts raadplegen. Zie voor meer informatie:

Ook al is barbecueën een zomerse aangelegenheid, dan nog behoort huidverbranding door aanraking van het huidoppervlak met een gloeiendheet voorwerp natuurlijk niet écht tot de typische zomerklachten. Overigens is pijn bij brandwonden een positief teken; als er bij verbranding géén pijn optreedt, wil dat zeggen dat gevoelszenuwen / pijnzenuwen beschadigd zijn geraakt, en dat is écht niet goed.

19. SOA’s & geslachtsziekten nemen ’s zomers toe

Jawel hoor, jongeren die op vakantie gaan, lopen op de camping of in het hostel nog altijd opvallend vaak een SOA of geslachtsziekte op. Bacteriële SOA’s zoals chlamydia, gonorroe en syfilis… Virale SOA’s zoals genitale wratten, herpes genitalis, hepatitis B en HIV… En parasitaire SOA’s zoals trichomonas, schaamluis en schurft… Dus: doe het veilig en neem geen SOA mee terug als souvenir! (bron + bron)

Het is natuurlijk fantastisch om verliefd te worden en op vakantie en een vakantieliefde te voelen opbloeien, maar neem in ieder geval condooms mee zodat je veilig kunt vrijen!

20. Verkoudheid & griep na vliegreis of busreis…

Er is nog altijd een heleboel discussie gaande over de exacte kwaliteit van cabinelucht /cabineatmosfeer in een vliegtuig. Toch is nagenoeg iedereen her erover eens dat de lucht schoner moet, aangezien je in een vliegtuig gedurende lange tijd dicht op elkaar zit. Als er een verkouden of grieperige passagier naast je zit die ettelijke keren niest, is de kans groot dat ook jij de pineut bent. Besmetting met elkaars bacillen (met name bacteriën en virussen), komt dan ook relatief veelvuldig voor in vliegtuigen.

Er zijn onderzoeken doe uitwijzen dat bijvoorbeeld bussen en bioscopen (t.a.v. griep en verkoudheid) minstens zo onhygiënisch en risicovol zijn als vliegtuigen, maar hoe dan ook adem je als vliegtuigpassagier relatief veel gerecirculeerde en gerecyclede lucht in en uit door de luchtcirculatie in een vliegtuig. Wel moet worden gezegd dat de lucht in een modern vliegtuig iedere 2 à 3 minuten volledig wordt ververst. Het grootste risico loop je waarschijnlijk tijdens een vertraagde vlucht, waarbij het ventilatiesysteem tijdelijk wordt uitgezet. (bron + bron + bron)

21. Vliegangst speelt weer op tijdens de zomer

Na de zomervakantie vlakt vliegangst af, maar naarmate de volgende vliegvakantie dichterbij komt, wordt de beangstigende sensatie onder aviofoben / vliegangstigen opgerakeld. Kijk hier voor tips tegen vliegangst:

Zomerkwalen / zomerklachten: tot slot…

Al met al zie je tijdens (en vooral ook ná) de zomervakantie een steevaste stijging van allerhande onschuldige zomerkwalen en serieuzere zomerklachten. In veel gevallen is dit (min of meer) ook nog eens onze eigen schuld, vandaar ook de grote hoeveelheid (preventieve) tips voor zomergasten en vakantiegangers hierboven…

Heb jij vragen, opmerkingen of aanvullingen ten aanzien van gezondheidsklachten die zich hoofdzakelijk of zelfs uitsluitend voordoen tijdens de zomermaanden? Deel hieronder jouw opvattingen, bevindingen en vraagstukken ten aanzien van typische zomerklachten en zomerkwalen.

3 Reacties

  1. Goed overzicht, wij verzorgen zelf tests voor het checken van een SOA en zien rond de zomermaanden inderdaad een piek. Bedankt voor het onder de aandacht brengen van dit onderwerp.

  2. Echt handig dit overzicht! Ik heb iedere zomer opnieuw last van warmte-uitslag (of zonne-allergie)… Het enige wat bij mij helpt is Aerius.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.