Het nieuwe jaar is alweer in volle gang en afslanken blijkt nog steeds populair. Afvallen blijft bovendien niet (meer) bij goede voornemens en mooie woorden, maar wordt steeds vaker in praktijk gebracht. Uit een enquête onder 2000 leden van een tweetal populaire afslankwebsites blijkt bijvoorbeeld dat maar liefst 60 procent van hen het hele jaar door bezig is met afvallen. Afvallen wordt dus niet enkel genoemd als streven in een dronken bui op oudejaarsavond, maar ook feitelijk uitgevoerd in de loop van het nieuwe jaar en zelfs volgehouden!

Goede voornemens werkelijkheid laten worden

Gezond’r is inmiddels ervaringsdeskundige op het gebied van afvallen en kan je helpen bij het ontwikkelen van een efficiënte en weldoordachte methode om af te vallen. Gezond’r heeft een lijst met populaire artikels samengesteld met nuttige informatie om effectief en efficiënt af te vallen. Wil je dit jaar blijvend afvallen? Begin dan eens met het lezen van onderstaande artikels om je voornemens van dit jaar werkelijkheid te laten worden.

Slank in december: Sinterklaas, Kerstmis + Oud & Nieuw

In december ruilen veel mensen hun goede gewoontes in voor “goede voornemens”. Gezond eten en bewegen komt volgend jaar wel weer… Nu eerst langs de supermarkt voor een kilozak pepernoten en in de rij gaan staan voor moddervette oliebollen. Maar waarom zou je jouw lichaam op het spel zetten voor zo’n vreetfestijn!? Hierbij 5 tips om slank de feestdagen door te komen…

1. Beperk je feestdagen

Als je wekenlang marsepein, pepernoten en oliebollen naar binnen werkt, dan zijn er maanden nodig om de gedane “decemberschade” te herstellen. De échte feestdagen zijn pakjesavond, 1e kerstdag, 2e kerstdag en de jaarwisseling. Als je snoepgoed en feestmaaltijden tot deze vier dagen beperkt, dan beperk je ook de herstelperiode.

2. Alcoholvrije nieuwjaarsborrel

December is de maand van de alcohol: speciale bieren, dure wijnen en smaakvolle likeuren! Met een glaasje champagne is natuurlijk niks mis, maar alcoholische drankjes bevatten al snel 100 kilocalorieën per glas. Als je tijdens de feestdagen flink doorzakt en na de feestdagen meerdere nieuwjaarsborrels bezoekt – thuis, op je werk, bij familie, buren, collega’s etc. – dan vliegen de kilo’s eraan…

3. Weersta de verleiding

Besef dat je niet verplicht bent om overal aan mee te doen. Hoewel de eerste pepernoten eind augustus al verkrijgbaar zijn, wil dat niet zeggen dat jij ze moet kopen. Laat anderen zich ziek eten aan appelbeignets en chocoladeletters… Dan hoef jij je in januari niet doodongelukkig te voelen vanwege die 5 extra kilo’s op de weegschaal.

4. Portioneer

Zet nooit een schaal met pepernoten op tafel; daar blijf je gegarandeerd uit graaien en snaaien. Neem liever sinaasappels; die komen tenminste écht uit Spanje. Breek desnoods een stukje af van een chocoladeletter, maar berg de rest weer op. Wat nóg beter werkt, is geen snoepgoed in huis halen. Out of sight, out of mind, out of mouth!

5. Kook zelf

Als je zelf kookt, weet je precies wat je eet. Ga je uit eten, dan is de kans groot dat je met boter bereide gerechten in suikerrijke roomsauzen geserveerd krijgt. Kook zelf, eet mager, zet karaffen met water op tafel en proef van alles een klein beetje… En laat de overdadige toetjes vooral links liggen.

Heb jij nog tips om de decembermaand door te komen? Deel ze hieronder!

Afslanken algemeen

Sporten & Beweging (cardio & krachttraining)

Plaatselijk afslanken & Trainingsschema’s

Voedingsstoffen (vetten, koolhydraten, eiwitten etc.)

Etenswaren & Voedingsmiddelen

Eetgedrag (goede & slechte eetgewoonten)

Afslankprogramma’s (goede & slechte diëten)

Goede voornemens voor volgend jaar…

Het jaar loopt alweer ten einde van en het is dan ook dé tijd voor goede voornemens. Veel mensen nemen zich voor om volgens jaar méer leuke dingen te gaan doen dan dit jaar. Pas daarna zijn goede voornemens als afvallen, meer sporten en gezonder leven op het lijstje met goede voornemens terug te vinden.

Top 5 goede voornemens

Meer leuke dingen doen staat met 21 procent met stip op nummer 1. Afvallen staat met 13 procent op nummer 2. Minder stress staat op nummer 3 met 12 procent. En gezonder leven en meer sporten staan met 9 procent op een gedeelde vierde plaats. Dit blijkt uit onderzoek dat TNS NIPO en MSI-ACI uitvoerden in opdracht van Freixenet. Een enquête van Vetvrij.com bracht de volgende –nogal verschillende– top 5 tot stand:

 1. Stoppen met roken
 2. Afvallen
 3. Gezonder leven
 4. Sparen
 5. Duurzamer leven

Sober & huiselijk

Daarnaast bleek uit het onderzoek dat veel mensen ervoor kiezen om de jaarwisseling sober te vieren en voornamelijk in huiselijke kring. Een ruime meerderheid geeft aan Oud en Nieuw thuis te willen doorbrengen, waarbij televisie kijken, eten en drinken de “activiteiten top 3” vormen. Ook gezelschapsspelletjes zijn populair op Oudejaarsavond evenals een goed gesprek.

Minder vette jaarwisseling

Blijkbaar is de economische recessie voorafgaand aan de jaarwisseling toch nog ergens goed voor. Hoewel in alle kranten te lezen is dat de zakenman vaker een frietje eet en minder vaak uit eten gaat door toedoen van de in het slop geraakte economie, zit de kans er dik in dat de gemiddelde Nederlander een sobere en daarmee een minder vetrijke jaarwisseling tegemoet gaat dan vorig jaar.

Heb jij nog goede voornemens?

Ik hoop dat bovenstaand stappenplan je helpt om je goede voornemens komend jaar ook echt in de praktijk te brengen en op langere termijn vol te houden. Om je op weg te helpen met stap 1 kun je via onderstaande poll laten weten wat jouw goede voornemen is… Meerdere opties zijn toegestaan. :) Veel succes!

Heb jij nog afvallen-, voeding- of lifestyle gerelateerde voornemens? Zo ja, laat dan vooral even een berichtje achter.

Heb jij een favoriet afslankartikel? Of heb je zelf een fantastische tip ten aanzien van afslanken en gewichtsafname? Deel hieronder jouw opvattingen, bevindingen en adviezen!

Zo zet je je voornemen tot afvallen om in daden!

Uit onderzoek blijkt dat afvallen het meest populaire voornemen voor 2011 is. Ook ‘meer sporten en bewegen’ komt voor in de top 5 van meest voorkomende voornemens. In dit artikel bespreken we daarom een aantal korte en bondige tips om je goede voornemen tot het verliezen van gewicht om te zetten in daden!

Tip 1: Maak een plan de campagne

Op oudejaarsavond in een dronken bui zeggen dat je in 2011 écht wilt afvallen is heel simpel. Om je voornemen kracht bij te zetten zul je echter een stuk meer moeten doen. Maak allereerst een plan de campagne. Hoe wil je eigenlijk afvallen? Bekijk onderstaande poll eens en laat een reactie achter om je keuze toe te lichten. Op die manier ga je direct actief met afvallen aan de slag.

Tip 2: Houd de moed erin!

Hoewel er enorm veel mensen zijn die in 2011 willen afvallen, blijken diezelfde mensen ook het minst positief te zijn over dat specifieke voornemen… En dat is natuurlijk hartstikke zonde. Denk dus positief over je voornemen. Richt je op de voordelen van het afvallen en niet op de nadelen. Zie het afvallen als een bewijs dat je doorzettingsvermogen hebt en denk ook eens na over de bijkomende gezondheidsvoordelen van afvallen. Zo verlaagt gezonde voeding de kans op ziektes en heeft regelmatige lichaamsbeweging een enorm positief effect op je algehele gezondheid.

Tip 3: Wees reëel

Het is ontzettend belangrijk om reëel te zijn als je wilt afvallen. Als je te veel van jezelf vraagt, dan raak je namelijk al snel ontmoedigd en dat is nou juist niet de bedoeling. 10 kilo afvallen binnen 2 weken gaat je zeker niet lukken, en afvallen zonder iets te doen is al helemaal geen optie. Denk dus na over reëel doelstellingen en haalbare methodes om deze doelstellingen te behalen.

Heb jij nog tips om je goede voornemens om te zetten in daden? En wat heb jij ingevuld bij de poll? Laat het hieronder weten!

HET goede voornemen voor komend jaar: AFVALLEN!

AFVALLEN; heel veel mannen en vrouwen hebben dit helemaal bovenaan hun lijstje met goede voornemens staan. Hoe moeilijk afvallen ook lijkt, zo makkelijk is het… Vergeet in eerste instantie alle populaire diëten. Want stiekem weet je donders goed welke producten gezond voor je zijn en welke niet! Het belangrijkste wat je nodig hebt om daadwerkelijk af te vallen, is meer lichaamsbeweging! Geen zin om meer te gaan bewegen? Lees dan vooral NIET verder…

Ik zou echt ALLES doen om af te vallen! Behalve mijn best… Of überhaupt moeite…

Hoe komt het toch dat we met z’n allen zo lui zijn geworden dat we iedere mogelijkheid aangrijpen om af te vallen, zolang het maar niet om sporten en beweging gaat? Dure dieetpillen, Sonja Bakkeren (= langzaam verhongeren), overige ongezonde diëten zoals Atkins en ga zo maar door… We willen allemaal dolgraag afvallen, zolang we er maar geen moeite voor hoeven doen…

Heb jij je altijd al afgevraagd of die apparaten van TelSell werken? JA, degenen waarmee je daadwerkelijk SPORT (en dus NIET de saunabanden en trilplankjes die beloven dat je al zittend/liggend op de bank zult afvallen) werken wel degelijk, mits je ze ook daadwerkelijk gebruikt en niet na twee keer al weer onder het bed, in de kast of weet ik veel waar opbergt…

2008: Het jaar van objectief naar jezelf kijken

2008 is bij dezen het jaar van objectief naar jezelf kijken… Heb jij écht alles gedaan om af te vallen? Hierbij de checklist:

 • Ik ligt snoep binnenshuis
 • Er zijn koekjes in huis
 • Ik heb melkchocolade in huis
 • Er ligt ijs in m’n diepvries
 • Ik heb chips in de kast liggen
 • Ik sport minder dan 30 minuten per dag
 • Ik eet minder dan 200 gram groenten per dag
 • Ik eet dagelijks minder dan 2 stuks fruit

Moet je één van deze vragen beantwoorden met ‘ja’? Dan heb je niet alles gedaan. Niets meer en niet minder. Geloof me, afvallen is echt makkelijk door één ding te doen:

 • > 30 minuten per dag sporten

Voordelen van sport & lichamelijke activiteit

Geloof je me niet? Wanneer is dan de laatste keer geweest dat jij dit geprobeerd hebt? En dan niet drie achtereenvolgende dagen, maar minstens vier maanden? Dertig minuten per dag sporten, brengt oneindig veel MEER voordelen met zich mee dan enkel calorieën verbranden. Sporten zorgt namelijk voor:

Dit zou eigenlijk mijn allerlaatste slotartikel voor Gezondr OOIT moeten zijn. Waarom? Omdat het 100% zeker werkt. Helaas zijn veel te veel mensen (waaronder jij?) er te lui voor… Wanneer begin jij om dit goede voornemen om af te vallen daadwerkelijk in de praktijk te brengen? Laat hieronder een berichtje achter!

1 Comment

 1. mijn goede voornemens zijn niet teveel eten niet negatief denken en wat vrolijker en gezelliger en aardiger doen en een leven zonder autoraceprogramma’s

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.