Als je geïnteresseerd bent in de strekking van dit artikel, dan is het niet onwaarschijnlijk dat jij vaak ziek bent. Herken je de volgende verschijnselen: duizelig, beroerd, moe, zwak, misselijk, verkouden, griep, koorts enzovoort? Wellicht dat onderstaande tips je dan kunnen helpen om in het vervolg minder vaak ziek te zijn!

1. Met regelmaat ziek door slecht eten

De meeste mensen die zeer regelmatig ziek zijn, eten ongezond. Ze eten niet per se ontzettend slecht, maar in ieder geval niet gezond en gevarieerd genoeg. Laat je bloed eens prikken om te testen of je lichaam over alle essentiële voedingsstoffen beschikt… Vitamines, mineralen, spoorelementen, aminozuren, vetzuren, enzymen e.a.

Lees hier meer over hoe goed eten ervoor kan zorgen dat je minder vaak ziek wordt!

2. Vaak ziek door onvoldoende bewegen

Als je niet voldoende aan sport doet, dan vergroot je daarmee de kans dat je met grote regelmaat ziek wordt. Onvoldoende lichaamsbeweging verzwakt je algehele lichamelijke weerstand namelijk. Je voelt je minder fit, sterk en vitaal en wordt bovendien ontvankelijker voor bacteriële en virale infecties.

Lees hier hoe je minder vaak ziek wordt m.b.v. voldoende lichaamsbeweging!

3. Allergieën zorgen voor vaak ziekzijn

Veel mensen die vaak ziek zijn, lijden (ongemerkt) aan bepaalde allergieën. Bomen, grassen, huisstofmijt, huisdieren, schimmels, gisten, melk, noten, bonen, granen, zaden, metalen, schaaldieren etc. Als je frequent ziek bent en je moe, beroerd en lusteloos voelt, laat je dan eens uitgebreid testen op allergieën.

Lees hier meer over de behandeling van allergieën zodat je minder vaak ziek wordt!

4. Vaak ziek door gebrek aan vocht

Als je niet voldoende drinkt, word je logischerwijs vaker ziek. Elk biochemisch proces in je lichaam is namelijk afhankelijk van water. Voor je hersenactiviteit, zenuw-signaaloverdracht, stofwisseling, hormoonwerking, spierfunctionaliteit, ademhaling, bloedcirculatie en spijsvertering is water nodig. Als je onvoldoende drinkt, gaat dat ten koste van deze lichamelijke processen, en word je vaker ziek. Drink daarom minstens 1½ liter per dag.

Lees hier meer over het in stand houden van een optimale vochthuishouding zodat je minder vaak ziek wordt!

5. Regelmatig ziek door slechte stofwisseling

Je stofwisseling ofwel metabolisme omvat alle processen die tezamen de aanmaak, opname, opslag, verwerking, besteding en eliminering van bouwstoffen, brandstoffen en beschermingsstoffen regelen. Als je stofwisseling niet goed functioneert, dan is de kans groot dat je vaak ziek bent. Laat je daarom eens controleren op orgaanafwijkingen, stofwisselingsziekten en enzymdeficiëntie als je vaak ziek bent.

Lees hier wat je kunt doen om je stofwisseling te verbeteren zodat je met beduidend minder grote regelmaat ziek wordt!

6. Vaak ziek zijn door overgewicht…

Overgewicht betekent dat je te zwaar bent. Zwaarlijvigheid ofwel obesitas betekent dat je veel te zwaar bent. Beide aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat je vaak ziek wordt. Een overschot aan lichaamsvet verslechtert namelijk je algehele lichamelijke conditie en gezondheid. Daarnaast gaat overgewicht ten koste van je emotionele en mentale gesteldheid. Houd je lichaamsgewicht en vetpercentage dus onder controle!

Lees hier hoe je minder frequent ziek wordt door je lichaam slanker en lichter te maken!

7. Vaak ziek door gebrekkige spijsvertering

Je spijsvertering omvat de verwerking van voedsel en de opname van voedingsstoffen door je maagdarmstelsel. Als je maagdarmwerking niet optimaal is, kan het zijn dat bepaalde voedingsstoffen niet of niet voldoende via de darmwand worden opgenomen in je bloed. Zo kan een functiestoornis van je maag of je darmen ervoor zorgen dat je met grote regelmaat ziek bent. Een slechte spijsvetering gaat vaak gepaard met buikpijn en maagdarmklachten.

Bekijk hier hoe je je maagdarmstelsel een handje kunt helpen zodat je minder vaak ziek wordt!

8. Veelvuldig ziek door zwak immuunsysteem

Je immuunsysteem omvat alle slijmvliezen, bloedcellen, zuren en antistoffen die je lichaam beschermen tegen indringers. Je immuunsysteem zorgt ervoor dat schadelijke bacteriën, virussen, schimmels, parasieten en andere micro-organismen worden opgespoord en geëlimineerd. Als je een zwak immuunsysteem hebt, dan ben je veel ontvankelijker voor bacteriële en virale infecties. Een zwak immuunsysteem gaat dan ook vaak gepaard met verkoudheid, griep, holte-ontstekingen, pijn en koorts. Lees hier hoe je je immuunsysteem verbetert om niet meer zo regelmatig ziek te worden!

Ben jij vaak ziek? Of was je vroeger vaak ziek en weet je inmiddels wat de achterliggende oorzaak was? Laat hieronder je reactie achter om lotgenoten te informeren en hen wellicht van hun problemen af te helpen!

100 Reacties

  1. Hoi hoi, geen idee of dit forum nog gebruikt word maar ik kan nu 8 maanden, sinds de geboorte van mijn kindje, met mijn gezondheid. Ik voel me ongeveer om de week ziek en heb voornamelijk last van misselijkheid met braken aan toe. Neten lukt me dan nauwelijks waardoor ik me alleen maar meer beroerd voel. Op die momentje kan ik niet voor mijn kindje zorgen omdwtn ik me zo ziek voel. Ik heb al van alles ondernomen: bloed checken, maagonderzoek, homeopaat, poh.. Niemand begrijpt de klachten. Ik ben moedeloos maar er ook zo klaar mee. Heb jij nog ideeën toevallig?

  2. Hoi Paul, ik ben eigenlijk mijn hele leven ongeveer al 8 tot in het ergste geval 12 keer per jaar ziek. Toen ik klein was had ik bijna elke maand een oorontsteking en heb hier voor ook buisjes gehad en jaren bij een KNO arts gelopen. Ik ben inmiddels 30 en het begint eigenlijk een probleem te vormen voornamelijk met mijn werk. Als ik ziek ben heb ik griepachtige verschijnselen (verstopt, hoofdpijn, keelpijn, koorts, hoesten of maag- en darmklachten) die in het slechtste geval uitlopen op infecties (keelontstekingen, bijholteontstekingen). Ik heb tevens een maagzweer gehad, jaren lang urineweginfecties en een antibiotica-resistente nierbekkenontsteking waar ik twee weken voor in het ziekenhuis heb gelegen). Oorontstekingen en urineweginfecties ben ik gelukkig wel overheen gegroeid. Ik krijg de griepprik die iets help, maar ik ben als nog heel vaak ziek. Ik heb heel vaak bloedonderzoek gehad, en mijn werk heeft mij een pre-scan aangeboden waar op uit een volledige organen echo en uitgebreid bloedonderzoek niets naar voren kwam. Ik eet minimaal 400 gram groente per dag, 2 stuks fruit, volkoren granen en kies voor varieteit aan proteine bronnen, doe per dag een half uur matige tot intensieve beweging, slaap voldoende, en was met grote regelmaat mijn handen. Daarnaast neem ik met regelmaat een multivitamine. Ik weet inmiddels eigenlijk niet meer wat ik moet doen. Ik ben nog nooit doorverwezen naar een specialist specifiek voor dit, en mijn huisarts haalt een beetje zijn schouders er voor op en heeft mij verteld “sommige mensen hebben dat gewoon”. Is er iets concreets wat ik hier aan kan doen en wat of bij wie moet ik dan zijn?

    • Sommige mensen hebben van nature een betere weerstand dan anderen… Het is lastig om je weerstand actief en effectief te verbeteren zonder dat er een concrete oorzaak ten grondslag ligt aan de betreffende weerstandszwakte. Alleen een onderliggende oorzaak kan worden aangepakt c.q. behandeld. Zijn bijvoorbeeld je vitamine D, vitamine B12, ijzer, kalium en schildklierwaarden al eens onder de loep genomen middels bloedonderzoek?

    • Hoi lotgenoot. Ik heb de zelfde klachten, en dan nog erger. Geen specialist die mij kan helpen. Ook alternatieve geneeswijzen niet. Ben tot over de grens bij verschillende doktoren geweest, echter zonder resultaat. Ik moet het accepteren, dat ik een soort mis *baksel* ben. Ik slik nu gewoon heel de dag door paracetamol met codeïne, diazepam om dat ik gek wordt anders, omdat ik niet echt leeft, en omstanders bet niet begrijpen. Verder nog veel imigran tegen de migraine en soms tramdol en thc om te slapen. Op een gegeven moment houdt het op.
      Ik ben uitgedokterd. Zo zie je maar weer, je bent niet de enigste. Heel veel sterkte!

  3. Beste Paul, Ik gebruik al een aantal jaren medicatie tegen manische depressiviteit en ben al zeker 3 jaar stabiel. Ook gebruik ik medicatie voor mijn traag werkende schildklier. Ik ben regelmatig vermoeid (heb altijd veel moeite met ’s ochtends opstaan en ben overdag ook snel moe of voel me niet lekker) ik ben vaak grieperig (hoofdpijn, keelpijn, koorts, beroerd, moe) en heb last van mijn darmen (diarree, waarschijnlijk wel gerelateerd door het gebruik van lithium). Er wordt bij mij regelmatig bloed geprikt om mijn spiegel en functies te controleren. Ook wordt er eens in het jaar een metabole screening gedaan. Een aantal maanden terug heb ik hiervoor bloed geprikt en alles was goed, behalve dat ik een iets hogere waarde leukocyten had. Alsnog niet te verklaren waar de klachten die mijn dagelijks leven beïnvloeden, vandaan komen. Ik ben student en wil mijzelf honderd procent kunnen geven voor mijn opleiding en mijn toekomst, op deze manier is dat gewoon erg lastig. Wat zou u mij adviseren? Met vriendelijke groet, Anna

    • Kun je misschien uiteenzetten hoe je bloedwaarden eruitzien, o.a. qua TSH, T4, T3, vitamine D, vitamine B12, ijzerstatus en ontstekingsparameters? Dus de precieze hoeveelheden per milliliter bloed… Schildklierfunctiestoornissen staan erom bekend depressiviteit in de hand te werken en lithium staat erom bekend de schildklierfunctie negatief te beïnvloeden (bron + bron + bron + bron + bron + bron + bron), dus het is in ieder geval goed om je bloedwaarden periodiek te blijven laten controleren.

  4. Ik had een vraagje. Ik krijg het afgelopen jaar de ene “kwaal” na de andere. Soms is het hevige migraine, dan krijg ik een lichte gastritis en heb ik heel veel last van zuur, mijn eten verteert slecht en heb vaak een opgeblazen gevoel. Als dat een beetje beter gaat krijg ik bijvoorbeeld een ontsteking aan mijn tand/kaak… waardoor ik antibiotica moet nemen en weeral maaglast krijg. Ik heb ook in de winter vaak last van keelpijn. Dan krijg ik een blokkade in de nek. Ik word er moe van en weet ook niet meer wat ik moet doen. Ik kan ook niks opbouwen qua lichaamsbeweging en zo omdat er constant iets aan de hand is. Ik moet vaker thuisblijven van het werk… In mijn bloed zien ze niks speciaals, ook op recent genomen CT-scans is niks te zien.

    • Welke bloedwaarden heeft men tot nog toe gecontroleerd en hoe zagen deze er precies uit?

    • Bloed was altijd goed .. niks op te zien .. soms een beetje een iets hogere ontstekingswaarde. Maar voor de rest zitten mijn vitamines ook goed ..

    • Welke vitamines heeft men precies gecontroleerd? Welke ándere waarden heeft men precies gecontroleerd? Hoe “goed” waren deze waarden precies in exacte cijfers? En welke ontstekingswaarde was “soms een beetje iets hoger”?

    • Ik ben Patricia, ik ben 16 jaar en ik ben eigenlijk altijd ziek (vandaag ook weer, maandag ook). Dit werkt mijn ouders op hun zenuwen wat mij weer op mijn zenuwen werkt. Volgens mij eet ik wel redelijk gevarieerd en als het weer goed is probeer ik iedere dag minstens 40 minuten met de hond van de buren te lopen. Drinken is wel een klein probleem, ik vergeet het vaak. Wanneer ik ziek ben, heb ik hoofdpijn, buikpijn of ben ik misselijk of duizelig. Hebben jullie misschien tips voor mij? Of is meer drinken (ik drink ongeveer 3/4 bekers per dag) de enige optie?

  5. Ik heb het continu warm en koud, vaak warme gloed, regelmatig geïrriteerd en agressief en vraag me naderhand af waarom, erg depressief, wisselende stemming, vraag me af waarom ze mij op de wereld hebben gezet (is toch erg egoïstisch van hun als er toch geen ruimte of mogelijkheden voor me zijn), vraag me inmiddels ook al af waarom ik nodig ben, voel me overbodig, loop bij een psychiater, ik moet iedereen er van overtuigen dat ik al bijna 16 jaar aan het vechten ben, niemand gelooft me, dat was vroeger ook al zo, elke dag is een race tegen de klok om niet weer veel te laat te komen, ik wil dolgraag werken, maar heb het gevoel dat ik het niet mag, eerst al gepest in de gemeente, toen op school gewerkt, daar ook gepest, ik zie wel het nut van werken, ik zie het nut niet van die depressie. Waarom zo vasthouden aan die depressie? Is er iets dat ik niet mag weten? Dat gevoel heb ik namelijk en is heel sterk. Klopt niet. Ik heb ook het gevoel dat er meer is tussen hemel en aarde. Klinkt dom. Ik geloof het. Nog vreemder is het om degene waar je voor staat om die te horen als diegene is overleden. Voor mij is het een herinnering.

    • Beste A, Ik wil je gezondheidsproblematiek géénszins bagatelliseren, integendeel! Maar… Is je bloed al eens gecontroleerd op tekorten aan vitamine D, vitamine B12, ijzer, schildklierhormonen én testosteron? De klachten die je beschrijft (depressie, temperatuurstoornissen, emotionele schommelingen, et cetera) zijn stuk voor stuk potentiële symptomen van een vitamine D-tekort, vitamine B12-tekort, verminderde testosteronproductie, traag werkende schildklier en/of ijzergebrek. Misschien is hier TOTAAL geen sprake van, maar ik maak helaas met grote regelmaat mee dat dit soort relatief simpele afwijkingen volledig over het hoofd worden gezien, met alle gevolgen van dien. Dus ik wilde je er uit absolute voorzorg toch graag even op wijzen. Onwijs veel sterkte en beterschap toegewenst, en weet dat je niet de enige bent in deze situatie. Geloof in jezelf, geloof in je strijdlust en geloof in je bestaansrecht en bestaansnut! Volgens mij twijfelt iedereen (bij tijd en wijle) aan de zin van het leven, en iedereen zoekt het in andere dingen. Groeten, Paul

  6. Sinds augustus heb ik nu al voor de 4de of 5de keer erg last van mijn keel. De bij komende klachten verschillen. De ene keer heb ik ook last van verkoudheid of koud en rillingen. De laatste keer kon ik een dag niet praten. Dit keer was het zo erg, mijn keel voelde droog aan met kriebel. Op gegeven moment leek het net of er een brok in mijn keel zat, waardoor ik minder lucht kreeg en kokhals neigingen. Het is nu al wel beter, heb nu alleen nog last van mijn keel en wat last van hoofdpijn. Maar toch, is het normaal dat ik binnen een half jaar zo vaak last ziek ben geweest? Ik vraag mij dit af omdat ik normaal dit niet zo vaak heb. En dit terwijl ik juist begin afgelopen jaar met vitamine slikken begonnen ben. Heb dus het idee dat ik gezonder leef (niet alleen door vitamine slikken natuurlijk).

    • Dames en heren, het Epstein – Barr virus veroorzaakt al deze ellende hier op dit forum. Lees de boeken van Anthony Williams, Medical Medium. De wetenschap gaat hier de komende decennia nog geen antwoord op geven helaas. Maar je kunt er van genezen door een ontgiftingsprogramma van o a. gewoon biologisch groente en fruit.

    • Het Epstein Barr-virus (EBV) veroorzaakt de ziekte van Pfeiffer en kán inderdaad de oorzaak zijn van talloze gezondheidsklachten. Maar een ontgiftingsprogramma gaat hier helaas niet bij helpen… Een besmetting met Epstein-Barr wordt namelijk nóóit volledig opgeruimd; zoals bij álle herpesvirussen blijft er een latente virusinfectie over. Een ontgiftingskuur heeft hier dan ook geen enkele invloed op. De kans dat iedere reageerder op dit forum te kampen heeft met EBV is overigens ronduit nihil. :? Sowieso zijn er oneindig veel meer potentiële oorzaken die ten grondslag kunnen liggen aan dit soort klachtenpatronen.

  7. Goedendag, Ik ben Lois en 29 jaar oud. Ik heb elk jaar soms wel 2x de griep! Daar kan ik donder op zeggen. Wat

  8. Ik ben 17 jaar en ik weet niet wat ik heb want ik weet van mezelf dat ik een chronische darm probleem heb. Ik heb alleen z’n gevoel dat het niet de oorzaak is van mijn probleem. Ik heb al een week of 2 last van misselijkheid, buikkrampen en eetlust problemen, alleen het herstelt iedere keer naar 1 dag of 2 maar het blijft maar terugkomen. Nu zijn mijn ouders er klaar mee om me ziek te melden want ik mis teveel maar voel gewoon te beroerd om überhaupt nog iets te doen op school of thuis. Ik heb nu zondag ochtend (vroeg) weer last van misselijkheid en weet niet meer wat ik moet doen want mijn ouders willen me niet meer thuis laten blijven. A.u.b. ik heb hulp / antwoord nodig.

  9. Hallo, Ik heb even een vraag, heb je bij een huis stof mijt dieren allergie gewrichtspijnen en vocht in je lijf en ook dat je vaak niet kan lopen en steeds ontstekingen krijgt vlak na elkaar? Bijv keelinfectie en blaasontstekingen.

  10. Ik ben sinds mijn 12e elk jaar minimaal 1 keer per maand ziek voor een periode van 5 tot 8 dagen. Al deze tips helpen niet, want ik houd me hier al aan. Ik heb mezelf meerdere keren laten controleren bij de dokter en niks helpt. Ik ga vaak naar school als ik ziek ben, omdat ik anders teveel mis. Als ik ziek ben, bedoel ik 39 graden koorts (minstens) en altijd gepaard met concentratieverlies, hoofdpijn, verdwijnende eetlust en vermoeidheid. Ik probeer alles om het te stoppen, maar het stop niet. Ook de dokters zijn ten einde raad. Heeft iemand een idee?

    • Beste Ziekie, Koorts is onwijs naar, maar beperkt mogelijkerwijs wel het aantal potentiële oorzaken van je klachten. De belangrijkste oorzaak van koorts zijn infectieziekten. Een bacteriële of virale infectie ontstaat doordat een virus of bacterie je lichaam is binnengedrongen. Bekende koortsoorzaken t.a.v. infecties zijn verkoudheid en griep. De kans bestaat dat je vatbaar bent voor griepvirussen en verkoudheidsvirussen en dus regelmatig grieperig en verkouden bent. Een andere optie is dat je aan een chronische / systemische infectie lijdt die regelmatig de kop op steekt. Ook steriele / niet-infectieuze ontstekingen kunnen koorts veroorzaken. Koorts is dan een reactie op de stoffen die vrijkomen bij een ontsteking. Zulke ontstekingen kunnen bijvoorbeeld het gevolg zijn van een allergie. Daarnaast kan koorts ontstaan bij bepaalde hormonale aandoeningen, een te snel werkende schildklier, sommige auto-immuunziekten (reumatoïde artritis e.a.), beschadiging van de hypothalamus of zelfs door toedoen van medicijngebruik (anesthetica, antipsychotica, anticholinergica e.a.). Ik snap dat je meermaals bloedonderzoek hebt ondergaan, maar neem van mij aan dat er HEEEEEEL veel verschillende bloedparameters zijn die kunnen worden gecontroleerd. En de kans dat men deze allemaal al heeft onderzocht, lijkt mij persoonlijk nihil. Alleen al qua ontstekingswaarden / ontstekingsparameters zijn er honderden bloedcellen en antistoffen te bedenken. Algeheel bloedbeeld, bezinking, CRP (C-reactief proteïne / levereiwit), BSE (erytrocyt-bezinkingssnelheid), hematocriet, leukocyten, lymfocyten, erytrocyten, reticulocyten, monocyten, neutrofielen, basofielen, eosinofielen, trombocyten, MCV, MCH, MCHC, kalium, magnesium, calcium, natrium, fosfaat, EBNA, CMV, ureum, keratine, albumine, prealbumine, lipase, amylase, bilirubine, LD, AF, glucose, IgA, IgD, IgE, IgG, IgM (RAST-test t.a.v. allergieën), ijzer, ferritine, hemoglobine, transferrine, serumijzer, vitamine D3, B-vitamines, glucose, leverenzymen (ASAT, ALAT, GGT en AF), Pfeiffer, Lyme, Q-koorts, schildklier (TSH, FT4 en (F)T3), methylmalonzuur (MMA), homocysteïne, lever, galblaas, alvleesklier, nieren… En dan bestaat er ook nog de mogelijkheid dat er tijdens een bloedwaardebepaling in het laboratorium iets mis is gegaan of dat een bloedwaarde verkeerd is geïnterpreteerd… Al met al zou ik er persoonlijk niet te gauw van uitgaan dat men “alles al heeft gecontroleerd en uitgesloten”… Zonder op de hoogte te zijn van de exacte bevindingen die men tot nog toe heeft gedaan, is het helaas erg lastig om iets inhoudelijks over je ‘ziek zijn’ te vertellen. Weet je 100% zeker dat allergieën / ontstekingen voor 100% zijn uitgesloten? :( Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

    • kimberley pex

      Arme Ziekie. Het antwoord van Paul is helemaal correct. ALLES hebben ze zeker niet nagekeken, dat kan gewoon niet. Bij mij hebben ze ook nooit ALLES nagekeken. Endocrinoloog, immunoloog, allergoloog, internist / MDL-arts en op de eerste plaats een betrouwbaar orthomoleculair therapeut; ga de hele rij maar af. Ik heb met je te doen. Héél veel sterkte toegewenst, en liefs, en moge je de hoop nooit verliezen. Wie zoekt die vindt, vroeg of laat. Gr. Kim

  11. Dit is de eerste maal dat ik een reactie plaats op een een website, maar ik ben een beetje ten einde raad. Op de leeftijd van 15 jaar heb ik, volgens mijn dokter, de Mexicaanse griep gehad. Waarbij ik 3 weken en half plat gelegen heb met koorts. Sindsdien ben ik bij het minste dat ik doe ziek. Van zodra er een griep de ronde gaat of een verkoudheid ben ik altijd de eerste die het heeft. Dit gaat altijd gepaard met koorts. Nu ook weer, ik ben nog maar een week geleden genezen van een hardnekkige verkoudheid die gepaard ging met een buikgriep en koorts. Ondertussen heb ik weer een verstopte neus en een enorm droge en drukkende hoest en ik voel dat mijn temperatuur weer aan het stijgen is. Mijn bloed is al meerdere keren onderzocht geweest en ze vinden nooit iets. Ik ben een beetje ten einde raad… Heeft iemand dit ook voor of al voor gehad? Zijn er misschien andere testen die ik eens moet ondergaan? … Help!

    • Beste Fier0x, Welke temperaturen heb je de afgelopen tijd gemeten en heb je misschien concrete bloedwaarden / bloeduitslagen?

    • Hier een soort van zelfde verhaal. Loop al anderhalf jaar te tobben. Begonnen met ziekteperiode van 6 weken, ik had pfeiffer doorgemaakt vonden ze in mijn bloed, daarna gemiddeld elke maand wel ziek geweest. Vroeger was ik altijd 1x per jaar gewoon ziek. Heb me binnenstebuiten laten keren bij een internist, kwam niets uit, was prima gezond… heel frustrerend, lig momenteel weer ziek in bed. Misschien komt er bij jou wel iets uit als je naar de internist gaat.

  12. ik ben ook vaak ziek. Eigenlijk altijd. Op goede dagen, wanneer ik iets onderneem, zelfs dan ben ik ziek. Ik ga zo vaak over mijn grens dat ik me soms overspannen voel. Ik denk dat ik dat ook ben. Al jaren ben ik chronisch ziek. Het voert te ver op hier helemaal op in te gaan. Maar ’t is de laatste tijd dat ik dat pas echt besef. Ik heb geen man, geen kinderen, geen baan en geen carrière. Nauwelijks een sociaal leven en vrijwel alle hobby’s vaarwel moeten zeggen. Wat ik wel nog kan kan ik maar deels of kort. Ik heb geleerd me hieraan aan te passen. Door bijvoorbeeld een matje mee te nemen of te gaan liggen in de auto. Ik heb geleerd andere dingen leuk te vinden. Maar ik word het soms zooooo beu dat alles aangepast moet, ik wil graag spontaan iets doen, niet hoeven nadenken bij alles. Ik houd erg van ballet en heel soms ga ik naar een balletfilm in de bios. Dat is erg vermoeiend voor mij. Ik ga toch. Dan overbelast ik mijzelf. Ben ik wel slim bezig vraag ik me dan af? Maar ik kan toch moeilijk altijd maar op de bank en in bed blijven. Ik leef op wilskracht en positief en opbouwend denken. Soms is dat moeilijk, voel ik de pijn en het onvermogen. Het verdriet en het gemis. En toch is het enige wat ik doen kan accepteren waar ik nu sta en genieten van wat ik heb en wat er wel is. Maar begrijpen doe ik het nauwelijks. Ik moet iets veranderen denk ik maar wat?

    • Is er uitsluitend sprake van extreme chronische vermoeidheid of ook echt van ziekte? Mocht er sprake zijn van ‘ziek zijn’, zou je dan misschien toch de symptomen c.q. ziekteverschijnselen willen opsommen? Hoofdpijn, buikklachten, duizeligheid, misselijkheid, gewrichtsklachten, spijsverteringsproblemen, zenuwtintelingen, pijnklachten, huidafwijkingen, flauwvallen, et cetera… Zonder iets over de aard, ernst en aanleiding van specifieke klachten te vertellen, blijft het heel moeilijk om een inschatting te maken van je situatie en iets zinnigs te zeggen over je veelvuldige ziek zijn.

    • Hallo Paul, Je vraag is begrijpelijk. Er is meer aan de hand dan alleen maar moe zijn. Het betreft vooral spieren en pezen en immuunsysteem. Spierkrachtvermindering, spierpijn. Pijn in de gewrichten, neurologische en cognitieve problemen. Ik kan me slecht concentreren. Ik vind het moeilijk om het hier zo allemaal neer te zetten. Groetjes, Ella

    • Beste Ella, Aangezien ik geen arts ben, kan ik je geen medisch advies geven, maar het lijkt me raadzaam om allereerst eens je schildklierwaarden (TSH & FT4) + vitamine B12 + vitamine B6 + vitamine D + ijzer te laten controleren… Hier komt verrassend vaak een antwoord uit… Spierklachten, zenuwpijnen, vermoeidheidsklachten en neurologische problematiek zijn namelijk maar al te vaak gerelateerd aan tekorten aan schildklierhormonen en micronutriënten. Vraag je huisarts of hij/zij deze bloedwaarden wil laten controleren bij het huisartsenlaboratorium en vraag achteraf een uitdraai van de bloeduitslagen mee naar huis. Mochten hier geen afwijkende bloedwaarden uitkomen, dan lijkt het me raadzaam om een doorverwijzing te vragen naar een neuroloog of andersoortig medisch specialist.

    • als je financiën het toelaten gebruik dan elke dag chlorella, spirulina, royal jelly… gegarandeerd dat je weer gaat ‘leven’ succes!

  13. Beste Paul, Dank weer voor de reactie. Wel ben ik nu in de war voor wat betreft het ferritine gehalte in mijn bloed! In de reactie van 22 mei (als ik het goed heb, ik kan het nu even niet terugvinden) staat juist dat deze aan de lage kant is, maar later schrijft u dat deze iets aan de hoge kant is (?). Ik neem deze week contact op met de huisarts i.v.m. de B6, dus het zou mooi zijn als ik dan meteen kon vragen mijn leverwaarden en serumijzer te laten controleren. Maar dat is misschien ook al wel gedaan.. Heeft u misschien een lijst met de meest voorkomende zaken waarop kan worden getest in het bloed en de bijbehorende normen? De uitdraai die ik van de huisarts heb meegekregen is nu eigenlijk nutteloos, omdat het me niks zegt… Ik was in mijn vorige reactie vergeten u te bedanken voor de links voor mijn vriend en vriendin. Bij deze! Mijn vriend vindt dit een erg goede website die veel onafhankelijke informatie en advies geeft. Mijn vriendin moet er nog naar kijken, maar ongetwijfeld zal zij het ook nuttig vinden! Wat voedingssupplementen betreft: door schade en schande wordt je wijzer. Ik gebruikte al een paar jaar supplementen met zo min mogelijk en liefst helemaal geen ‘rare’ toevoegingen, maar op de dosering van de verschillende vitaminen e.d. lette ik niet. Ik ging ervan uit dat deze door een of ander Raad van Toezicht werd gecontroleerd. Niet, blijkt dus! En, aangezien ik al heel lang – zo’n 18 jaar – allerlei voedingssupplementen heb gebruikt (met name de B’s), zou het best eens veel van mijn klachten kunnen verklaren! To be continued! Vriendelijke groet, Kim

    • Beste Kim, Excuses, omdat ik wekelijks ontzettend veel vragen beantwoord (aan de achterkant van de website, waardoor ik niet de volledige correspondentie voor ogen heb) had ik even de verkeerde thread en de verkeerde referentiewaarden in mijn hoofd. Er is in jouw geval sprake van een ietwat laag (maar in principe NIET TE laag) ferritinegehalte. Dit zou in theorie kunnen duiden op gematigd of beginnend ijzergebrek, al dan niet door een gebrek aan goed opneembaar ijzer in je voeding of door inwendig of uitwendig bloedverlies. Maar nogmaals: het ferritine is officieel / klinisch gezien niet TE laag, enkel aan de lage kant… En sowieso: zelfs als ferritine te laag is terwijl er niets mis is met serumijzer doet men in de praktijk doorgaans niks met een ferritinetekort an sich. Als je te kampen hebt met onverklaarbare vermoeidheidsklachten en algemene gezondheidsklachten, kunnen daar logischerwijs ontzettend veel mogelijke oorzaken aan ten grondslag liggen. En de oorzaak hoeft niet per se iets te maken te hebben met tekorten of overschotten aan essentiële micronutriënten (vitamines, macromineralen en sporenelementen)… De oorzaak kan liggen bij infecties of ontstekingen van organen… bij tekorten aan hormonen… tekorten aan enzymen… allergieën / intoleranties… neurologische problemen… auto-immuunproblemen… metabolische problemen… spijsverteringsproblemen… Toch zijn er enkele indicatoren en parameters die ikzelf heeeeeel vaak terugzie in relatie tot ‘vage gezondheidsproblematiek’:

      • Vitamine B12 (aan de hand van serum-B12, actief B12 / holo-TC, MMA en/of homocysteïne)
      • Vitamine D (aan de hand van calcidiol / calcifediol / 25-hydroxycholecalciferol / 25-hydroxyvitamine D / 25(OH)D / vitamine D3 en/of calcium)
      • Schildklierwerking (aan de hand van TSH, FT4, FT3, rT3 en/of schildklierantistoffen)
      • IJzer & ijzergebreksanemie (aan de hand van serum-ijzer, hemoglobine, ferritine, MCV en/of transferrine)
      • Vitamine B6 + B11 (aan de hand van serumwaarden)
      • Elektrolyten (o.a. calcium, kalium, magnesium en natrium)
      • Ontstekingswaarden (o.a. albumine, prealbumine, leukocyten / lymfocyten, CRP, ureum en BSE / bloedbezinking)

      Maar vitamine B12, vitamine D, vitamine B6, schildklierwaarden en ijzer zijn (althans op Gezondr) toch wel de vaakst voorkomende. Echter ben ik GEEN arts en kan ik hieromtrent dus geen concrete uitspraken of inschattingen doen. Groeten, Paul

  14. Beste Paul, Dank voor de snelle reactie! Ik denk er precies zo over als u: als je ziek bent, dan betekent dat dat er op ‘microniveau’ iets niet goed zit. Daar had ik het toevallig kort geleden nog met een vriendin van me over. Zij heeft al jaren darmproblemen waar de artsen niet zoveel mee kunnen en uiteindelijk wordt het maar op het ‘psychische’ geschoven. Maar zelfs al zou dat het geval zijn, dan betekent dat nog steeds dat er simpelweg iets niet in orde is op het niveau van vitaminen, mineralen, etc. Het menselijk lichaam is uiteindelijk ook maar een organisme die leeft van genoemde bouwstoffen. Artsen denken inderdaad vaak veel te moeilijk en voor je het weet gebruik je allerlei medicijnen die je alleen maar van de regen in de drup komt! Daarom is het dus heel goed wat u en uw vrouw met deze website doen! Ik heb een goede vriend van me, die al zowat zijn hele leven last heeft van ontstekingen aan zijn bijholten, ook doorverwezen naar deze website. Ik zag dat er al heel veel mensen met dezelfde klachten hun verhaal hebben gedeeld. Maar om op mijn eigen situatie terug te komen: In de uitdraai die ik heb meegekregen (ook vanwege de goede tip die u aan iemand anders hier gaf om altijd de uitslag op te vragen!) staan hemoglobine (7,9 mmol/l) en ferritine (31) vermeld. Ik weet niet of deze twee samen iets zeggen over het ijzergehalte? Voor wat betreft de Griffonia: ik heb een e-mail gestuurd naar de fabrikant met een vraag over de hoeveelheid vitamine B6, maar verwacht daar geen reactie op. Het is inderdaad heel frappant dat voedingssupplementen zo slecht worden gereguleerd. Of helemaal niet(?)! Ik zal er in ieder geval met ingang van vandaag mee stoppen en ben dan benieuwd of dit leidt tot een verbetering van mijn vermoeidheidsklachten. De Alopecia is al een hele poos redelijk onder controle, maar bij (overmatige) stress merk ik toch dat ik meer haar dan normaal verlies. En dat geldt ook voor de spierpijn: hoe meer stress, hoe meer last ik ervan heb. Ik zal u in ieder geval op de hoogte houden van de ontwikkelingen! Vriendelijke groeten, Kim

  15. Wat ik nog vergeten was te vermelden / vragen: ik gebruik Zonnegoud Griffonia Complex Capsules (tegen het stressgevoel). Aangeraden wordt om 2 capsules per dag in te nemen, maar ik neem er sinds een maand of twee maar 1 per dag. Nadat ik het bericht van de dokter ontving over het vitamine B6-overschot in mijn bloed, heb ik al mijn voedingssupplementen eens nader bekeken op inhoud. Het Griffonia Complex blijkt per capsule de maximaal aanbevolen hoeveelheid van 25mg B6 te bevatten. De aanbevolen dosering van twee, is dus niet gezond! Of zie ik dat verkeerd? In een ander voedingssupplement wat ik gebruik zit 2mg vitamine B6, dus die kan er de oorzaak niet van zijn. En moet ik nu direct stoppen met de Griffonia Capsules? Alvast dank voor de reactie! Vriendelijke groet, Kim

    • Dat is dus precies de reden waarom ik geen groot fan ben van hedendaagse voedingssupplementen / vitaminesupplementen in z’n algemeenheid… Supplementenfabrikanten hoeven zich aan veel minder regels en richtlijnen te houden dan medicijnenfabrikanten en weten vaak niet voldoende over de optimaal opneembare vormen, de maximale doseringen en de interacties / contra-indicaties / bijwerkingen van micronutriënten… Dat Griffonia Complex Capsules 2x de maximale dagdosering aan vitamine B6 (pyridoxine) voorschrijft, vind ik ronduit krankzinnig; echt hartstikke link! Persoonlijk zou ik er zeker mee stoppen, want het kan heel lang duren voordat je lichaam van het overtollige vitamine B6 verlost raakt (bron + bron + bron + bron + bron) Mijn punt is trouwens geenszins dat alle voedingssupplementen slecht zijn, integendeel! Het is gewoon erg zonde dat hieromtrent zo weinig voorlichting wordt gegeven en dat er geen gedetailleerde bijsluiters bij voedingssupplementen worden verstrekt. Mijn punt is dus veeleer dat ik groot fan van voedingssupplementen zou zijn als er duidelijke minimale kwaliteitsnormen aan werden supplementen zouden worden gesteld en de risico’s van suppletie van overheidswege zouden worden ingeperkt. Momenteel is er veel te veel goedkope rommel op de markt met een belabberde samenstelling, bio-opneembaarheid, bio-activiteit, biobeschikbaarheid en biodistributie. Er wordt van alles in gestopt, en vaak doen ze meer kwaad dan goed.

    • Beste Kim. Beste Paul. In deze zonnegoud capsules zit ook erg veel vit. B3. De samenstelling vond ik op de website van Roode Roos. Op het LAREB wordt ook iemand vermeld met ernstige klachten bij 25 mg vit. B6 per dag. In te vullen bij LAREB vit. B6 en dan onder 2014 overdosering van vitamine pillen. Ik zou het toch zoeken zoals Paul vermeldt vit. B12, Foliumzuur en vit. D en andere waarden. Het kan meer dan een half jaar duren voordat de vit. B6 waarde in het bloed is gedaald . Het wordt vermeld op de site van LAREB. Groeten en sterkte.

    • Beste Kim, Ik ben benieuwd hoe het inmiddels met je gaat… Is het vitamine B6-overschot opgelost en zijn je gezondheidsklachten volledig verdwenen? Ik ben onwijs benieuwd! Groeten, Paul

  16. Beste Paul, Een poosje geleden heb ik op uw advies het vitamine B6 gehalte in mijn bloed laten controleren. De overige voorgestelde testen waren al gedaan: mijn schildklierwaarden (TSH + FT4), vitamine D en vitamine B12 vallen binnen de norm of in het geval van vitamine D (‘subliem’ volgens de dokter) erboven. Vandaag kreeg ik de uitslag van het vitamine B6 onderzoek binnen en deze is ‘fors verhoogd’, aldus de huisarts. Hij heeft dit me per brief laten weten en er staat geen specifieke waarde vermeld, dus in hoeverre het een probleem vormt weet ik niet. Hij is over twee weken weer terug in de praktijk en dan zal ik ernaar informeren. Wel heb ik op internet en ook op deze website het e.e.a. over een teveel aan vitamine B6 gelezen en afgezien van de ‘uitvalverschijnselen’ (en veel dromen ’s nachts) waar ik bij (met name) stress last van heb, verklaart dit niet mijn klachten van langdurige vermoeidheid, alopecia en de rest. Het is in ieder geval goed dat er toch even op is gecontroleerd en als u mij daar niet op had gewezen, dan was dit niet gebeurd (volgens de huisarts was het niet aannemelijk dat er een afwijking zou worden geconstateerd)! Ik raad dan ook iedereen aan om het heft wat gezondheid betreft vooral in eigen handen te nemen en je niet teveel te verlaten op artsen! Vriendelijke groet, Kim

    • Beste Kim, Een vitamine B6-overschot zal op zichzelf geen (extreem) haarverlies of chronische vermoeidheid veroorzaken, maar mogelijkerwijs wel indirect. Zo kan een overschot aan B6 tekorten veroorzaken aan andere B-vitamines, wat weer negatief kan uitwerken op allerlei lichaamsfuncties. Al met al zou het me niet verbazen als er verbetering optreedt in je vermoeidheidsklachten en haaruitval naarmate je vitamine B6-overschot afneemt, want een teveel aan vitamine B6 kan echt heel erg negatief uitpakken op heel het menselijk lichaam… Als het op je eigen gezondheidstoestand aankomt, is het inderdaad niet verkeer om bijtijds het heft in eigen hand te nemen… Je wilt niet weten hoeveel mensen (die niet serieus werden genomen door hun artsen) ik al in de richting van schildklier, B12, B6 en D heb gewezen… Artsen denken vaak te moeilijk; zodoende komen er alsmaar ingewikkelde syndromen en diagnoses met moeilijke afkortingen bij… Men schrijft allerlei medicamenten voor ter symptoombestrijding, terwijl de onderliggende aandoening blijft voortbestaan of zelfs progressief blijft voortschrijden… Terwijl men naar mijn mening bij de basis zou moeten beginnen: vitamines, mineralen / elektrolyten, hormonen en microben. Het menselijk lichaam is dan wel onwijs complex, maar de onderliggende / basale oorzaak van gezondheidsklachten is maar al te vaak simpeler en voor de hand liggender dan wordt gedacht. Het doel van Gezondr is al met al bewustwording creëren; de site is ontstaan omdat mijn vrouw en ik zelf vaak geen stap verder kwamen doordat er niet serieus werd geluisterd door medici. Reacties als de jouwe motiveren mij om hiermee door te gaan, dankjewel! :) Ik hoop dat het snel beter met je gaat en dat je gezondheidsproblematiek snel wegebt. Is je ijzerstatus trouwens ook gecontroleerd? Laat alsjeblieft weten hoe dit afloopt… Groeten & beterschap, Paul

    • Beste Paul, Dank weer voor de reactie! Inmiddels heb ik bericht terug van de producent van de het Griffonia Complex van Zonnegoud (na deze twee keer te hebben aangeschreven). De eerste reacties luidde: “Na overleg met onze apotheker hebben wij besloten de bestaande uitlopende receptuur aan te passen waarbij in de nieuwe charges de hoeveelheid vitamine B6 van 25 mg naar 12,5 mg verlaagd wordt. Dit omdat in Europa nu een bovengrens van 25 mg per dag wordt afgesproken. In vele gebieden buiten Europa, bij voorbeeld USA is dit nog steeds 11 mg per dag.” Dit vond ik wat verwarrend, maar er bleek een typefout in te zitten…: “Ik zag dat er een typefout zat in mijn vorige mail in de USA is de bovengrens geen 11 maar 100 mg per dag.” De vraag die nu reist is: wie controleert of het receptuur inderdaad wordt aangepast? En is de werking van de capsules nog steeds zo goed nadat een van de componenten in gehalte wordt gehalveerd? Voorlopig zal ik het in ieder geval niet meer gebruiken en misschien heb ik het straks ook niet meer nodig. Nog even wat de ferritine in mijn bloed betreft: met 30mg zit het toch boven het minimum van 20? Begrijp ik het goed en is dit – hoewel binnen de norm – toch wellicht te laag en daarom een mogelijke reden voor (een aantal van) mijn klachten? De huisarts is er volgende week weer, dus dan kan ik met hem bespreken wat hij t.a.v. de vitamine B6 suggereert. Groeten en een goed weekend gewenst! Kim P.S: Klaas ook bedankt voor de feedback.

    • Klopt, in de VS geldt een maximaal veilige bovengrens voor vitamine B6 van 100 milligram per dag, maar dit gaat om een totaalhoeveelheid (dus natuurvoeding + verrijkte voeding + supplementen). Dat neemt niet weg dat de aanbevolen dagdosering voor vitamine B6 in Nederland slechts 1,5 milligram betreft. Dus waarom zou je met zulke veelvouden werken als o.a. door Zonnegoud wordt gedaan?! In het gunstigste geval zijn ze nutteloos en in het ongunstigste geval (extreem) schadelijk. In Nederland geldt inderdaad een veilige bovengrens voor vitamine B6 van 25 milligram per dag, wat nog altijd ruim 16x zo hoog is als de aanbevolen hoeveelheid. Point being: supplementenfabrikanten moeten niet willen werken met maximumdoseringen, maar met aanbevolen dagdoseringen. Al met al doet men maar wat… Voor wat betreft je ferritine… Ferritine is een ijzerbindend eiwit; het kan ijzer opslaan in lichaamscellen en fungeert zodoende als buffer tegen ijzergebrek en ijzerstapeling. Een verhoogd ferritine an sich is voor zover ik weet niet problematisch, maar ‘hyperferritinemie’ kan wel duiden op een onderliggend probleem. Het is dus een indicator, een parameter, een mogelijke aanwijzing (bron + bron + bron)… Zo kan een verhoogd ferritine gevolg zijn van hemochromatose / ijzerstapeling, maar ook van ontstekingen, infecties, leveraandoeningen, maligniteiten, alcoholgebruik en metabool syndroom (bron). Een verlaagd ferritine daarentegen, kan duiden op ijzergebrek en/of ijzergebreksanemie, al dan niet gerelateerd aan onvoldoende ijzerrijke voeding of (intern of extern) bloedverlies. Je ferritine is aan de lage kant; ik ben geen expert, maar dit zal (verwacht ik) op zichzelf geen klachten veroorzaken. Wel kan het een teken / reden zijn om verder onderzoek te laten verrichten. Een relatief laag ferritine heeft immers een oorzaak… Zo zou je o.a. je leverwaarden en serumijzer kunnen laten checken voor meer duidelijkheid. Overigens heeft mijn vrouw al jaren een veel te laag ferritinegehalte, maar is haar ijzer verder prima… Men kan de exacte oorzaak dus niet vinden. In jouw geval is er klinisch gezien overigens geen sprake van een TE laag ijzer… Groeten, Paul

    • Beste Paul, Het is nog maar twee maanden geleden dat ik gestopt ben met het Griffonia complex en volgens bepaalde bronnen kan het een half jaar tot (langer dan) een jaar duren voor het teveel aan vitamine B6 uit het lichaam is verdwenen. In mijn geval was er sprake van zo’n zeven keer de normale hoeveelheid. Ik laat binnenkort mijn bloed prikken en dan kan er worden geconstateerd wat de status nu is. Wat de klachten betreft: die zijn zeker niet helemaal verdwenen, maar dat zou ook een wonder zijn… Ik heb met name op de avond toch aanzienlijk weinig energie, maar hoef overdag niet meer ’s middags te rusten / slapen. Alle andere klachten zijn min of meer gelijk gebleven. Het is trouwens niet zo dat ik de klachten door het Griffonia complex heb gekregen, want die heb ik juist gebruikt toen ik bepaalde klachten kreeg (stressgevoel, slecht in- en doorslapen). Zoals ik eerder liet weten, gaf de fabrikant aan de formule aan te passen, maar toen ik vroeg wanneer en wat dan het gevolg voor de effectiviteit van het Griffonia complex zou zijn, hoorde ik niets meer. Pas na twee herinneringen, kreeg ik de reactie dat men eerst mijn naam wilde weten alvorens mijn vragen te beantwoorden. Dit is natuurlijk de reinste onzin, want ik ben gewoon een van de gebruikers van het product. Ik heb niet de indruk dat men serieus overweegt de hoeveelheid vitamine B6 aan te passen. Weet u misschien of er een instantie is waar men terecht kan in dit soort gevallen? Het is toch absurd dat een product als deze zomaar verkocht mag worden? Een goed weekend alvast! Vriendelijke groeten, Kim

    • Beste Kim, Dankjewel voor je berichtje! Onwijs balen dat je nog altijd te kampen hebt met vermoeidheidsklachten en slaapproblemen! Schandalig bovendien dat Zonnegoud zo omgaat met haar Griffonia Complex Capsules! Persoonlijk zou ik direct melding maken bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). RIVM stelt als volgt: “De Europese Richtlijn 2002/46/EG over voedingssupplementen is recent gewijzigd door Richtlijn (EG) 1170/2009. Deze richtlijn is in Nederland opgenomen in het Warenwetbesluit voedingssupplementen en de bijbehorende Warenwetregeling voedingssupplementen. Deze regelingen gaan vooralsnog alleen over voedingssupplementen met vitaminen en mineralen. Deze voedingssupplementen mogen zonder toestemming vooraf op de markt gebracht worden, onder voorwaarde dat ze alleen de gebruikte vitaminen en mineralen bevatten die op de bijlagen bij de warenwetregeling voorkomen. De hoeveelheden vitaminen en mineralen moeten daadwerkelijk een aanvulling zijn op de normale voeding, maar tegelijkertijd ook veilig zijn. De Europese Commissie zal deze minimum- en veilig geachte maximumgehalten nog vaststellen, waarbij zij rekening moet houden met voedingssupplementen en met verrijkte voedingsmiddelen. Maximum gehaltes worden vastgesteld op basis van Tolerable Upper Intake Levels voor vitaminen en mineralen.” (bron + bron + bron + bron) Het lastige / heikele is overigens wel dat de producent de hoeveelheid aan vitamine B6 op het etiket vermeldt en dat je er dus voor zou kunnen kiezen om de maximumdosering niet te overschrijden. Daartegenover staat dat men als het ware aanbeveelt om de maximumdosis wel te overschrijden… Ben je nog verder gekomen met de zoektocht naar de onderliggende oorzaak van je resterende / persisterende gezondheidsklachten? In elk geval heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul

  17. Beste Paul, Hartelijk dank voor je reactie! Ik neem je verhaal mee naar de huisarts vanmiddag en hoop dat deze er ook iets in ziet, maar in ieder geval mij door wil sturen naar het ‘bloedlab’. Mocht ik ooit weten wat er aan de hand is, dan plaats ik wel weer een reactie! Vriendelijke groet, Kim

    • Heel graag gedaan! Hopelijk wordt de onderliggende oorzaak van je ‘ziek zijn’ en vermoeidheidsproblematiek spoedig achterhaald, zodat er stappen kunnen worden ondernomen ten aanzien van behandeling en genezing! Ik ben geen arts, maar ik hoop dat men in ieder geval je schildklierwaarden, vitamine B12, vitamine B6, vitamine D en ijzer controleert… Sterkte!

  18. Beste Paul, Het zou fijn zijn als je zou mee kunnen en willen denken met mij! Ik maak sinds m’n 14de om de zoveel jaren een periode van extreme moeheid en
    allerlei vage klachten door. De laatste periode is nu gaande en duurt al twee jaar. Ik ben bij allerlei (alternatieve) specialisten geweest en de een noemt het bijnieruitputting en de ander wijt het aan de hypofyse… Het gaat inmiddels wel een stuk beter dan aan het begin van de ziekteperiode, maar toch voel ik dat er niet veel voor nodig is om de klachten weer te doen verergeren. Naast de moeheid, bestaan de klachten uit spierpijn (met name in de schouders, nek en rug), alopecia areata / pleksgewijze kaalheid, inslaap- en doorslaapproblemen, een stressgevoel (gejaagd gevoel in de keel – beter kan ik het niet omschrijven…), overbeharing in het gezicht (voorheen had ik daar geen last van) en pigmentvlekken – eveneens in het gezicht. Wat nu al een langere tijd niet meer is voorgekomen, zijn de ‘uitvalsverschijnselen’. Deze ontstonden bij drukte (omgeving bijvoorbeeld) vooral. Ik kreeg dan een wat raar gevoel in mijn hoofd, een soort van afwezigheid/gevoel van onwerkelijkheid – niet meer 100% in contact met het moment) en praten werd dan moeilijk (meestal kon ik alleen maar stotteren en ook kwam ik wat moeilijker op woorden). Ook werden mijn benen vaak dan zwaar – alsof ze met een magneet aan werden getrokken door de vloer en kon ik feitelijk even niet meer lopen. Probeerde ik dan toch door te gaan met waar ik mee bezig was, dan viel ik meestal flauw. Na een uur of twee werden deze klachten minder, maar het duurde meestal wel een dag of vier voor ik er weer enigszins bovenop was (door extreme moeheid die erop volgde). Een van de alternatieve behandelaars had naast een laag energieniveau, een koemelkeiwitallergie en een citrusallergie geconstateerd. Deze bleken na latere meting over. Een paar weken geleden ben ik bij de internist geweest en die heeft o.a. de hormonenhuishouding bekeken en of er ontstekingen waren. Er werd niets gevonden… Ook een schildklierafwijking zou er niet zijn. Omdat ik zoals genoemd, zowat mijn hele leven, gezondheidsklachten heb die niet thuis kunnen worden gebracht door de artsen, zou het fijn zijn om voor eens en voor altijd te weten wat ik zou kunnen doen om een – redelijk – normaal leven te kunnen leiden. Ter verdere informatie: de klachten die ik vroeger had waren o.a. (pseudo)epileptische aanvallen (kreeg wel de medicatie ervoor, maar achteraf bleek het geen echte epilepsie te zijn, migraine (momenteel geen last van), flauwvallen en net als nu oververmoeidheid. Wat mij opvalt is dat ik in de periodes dat het qua gezondheid minder goed gaat, ik last krijg van ’tonsil stones’ / amandelstenen. Witte, zeer onwelriekende propjes die uit mijn rechter amandel naar buiten komen. Deze kan ik gewoon weghalen met een wattenstaafje, maar het is wel erg vervelend en ik zou graag willen weten wat ik kan doen om ze te voorkomen. Maar, omdat ik ze alleen krijg wanneer ik me slecht voel, is de vraag eerder hoe ik mijn algehele gezondheid weer op peil krijg. Wat ‘huishoudelijke’ informatie: ik ben een vrouw van bijna 38, heb geen kinderen, eet zeer bewust en voornamelijk biologisch. Geen vlees, wel vis. Ook mijn verzorgingsproducten zijn biologisch. Ik rook niet, drink geen alcohol, sport dagelijks (yoga en rek- en strekoefeningen en pilates). Verder gebruik al heel lang voedingssupplementen. Naast een multivitamine, gebruik ik vitamine C poeder, griffonia (tegen het stressgevoel), een multivitamine voor mijn haren en soms ook vitamine B-complex. Er zijn me al heel wat mensen voor gegaan die min of meer dezelfde klachten vertonen, maar misschien dat mijn ziektebeeld reden geeft aan iets anders te denken dan hetgeen bij hen aan de orde is (?) Alvast hartelijk dank voor de reactie! Vriendelijke groet, Kim

    • Beste Kim, Ik heb niets tegen het ‘alternatieve circuit’, maar laat bloedwaarden liever controleren bij een bevoegd laboratorium. Het winnen, bewaren en interpreteren van sommige bloedwaarden komt namelijk zeer nauw! En ervaren laboranten weten simpelweg waar ze rekening mee dienen te houden… Vraag achteraf bovendien altijd een uitdraai / print van je bloeduitslagen mee naar huis, zodat je er zeker van kunt zijn dat ze inderdaad binnen de referentiewaarden vallen en daarnaast niet indicatief kunnen zijn voor een ander probleem dan een flagrant tekort. Ter informatie / illustratie: dat je heel veel vitaminesupplementen inneemt, betekent niet dat er geen sprake is (of zou kunnen zijn) van micronutritionele tekorten IN de cellen door toedoen van stoornissen in de opname, omzetting of transportatie van bepaalde stoffen in je lichaam… Bovendien zou er zelfs sprake kunnen zijn van een bepaald overschot. Ik begrijp dat er al een heleboel zaken zijn gecontroleerd en uitgesloten. Desalniettemin zou ik je aan de hand van je klachten willen aanraden om –desnoods opnieuw– de volgende vijf aspecten grondig te laten controleren: 1. Vitamine B12-tekort / PA: Pernicieuze anemie (aan de hand van B12: serumcobalamine, actief B12 / holo-TC, MMA: methylmalonzuur, HC: homocysteïne en B11: serumfoliumzuur); 2. Vitamine B6-overschot (aan de hand van B6: serumpyridoxine); 3. Schildklierafwijking (aan de hand van TSH, FT4 EN FT3 + eventueel rT3 en schildklierantistoffen); 4. Vitamine D-tekort (aan de hand van vitamine D3: serum-25OHD3); 5. IJzergebreksanemie (aan de hand van serumijzerconcentratie en ijzerbindingscapaciteit: ijzervoorraad, ferritine, hemoglobine en transferrine)… Dit zijn absoluut niet de enige factoren die ten grondslag kunnen liggen aan je klachten, maar vooral de auto-immuunvariant van het B12-gebrek (Addison Biermer), een langdurig / chronisch overschot aan vitamine B6 (pyridoxinevergiftiging) en/of een schildklierprobleem past naar mijn persoonlijke en ondeskundige mening bij een zeer groot deel van de klachten en symptomen die je beschrijft. Zie eventueel ook deze artikels:

      Bespreek deze factoren / indicatoren desgewenst eens met je huisarts… Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

  19. Ik ben bijna elke maand ziek sinds ik klein ben (ik ben nu 16) en dat ben ik echt zat. Ik heb een paar keer mijn bloed en organen laten testen en alles is goed. Ik eet denk ik ook gezond en doe twee keer per week yoga… is dat genoeg? of zou ik omdat ik nog een puber ben ook cardio zoals boksen of hardlopen moeten doen?

  20. Hallo Paul, ik ben 20 jaar / vrouwelijk en ik ben steeds ziek. Of het nou winter is zomer is maakt niet uit soms zit er een vrij lange tijd tussen ongeveer 3 maand tot ik weer ziek wordt en soms is het zo dat als ik weer net beter ben ik weer ziek wordt dan heb ik het over griep, hoofdpijn, keelpijn, verkouden, moeheid en misselijkheid… Ik ben al een paar keer bij de dokter geweest omdat ik het zat ben steeds ziek te zijn en ik te veel van school mis, maar hij vind er niks bijzonders aan. Ik weet niet wat er aan de hand is met mijn lichaam, maar het voelt ook gewoon alsof ik elke dag ziek ben. Het voelt heel zwak aan ik zelf geef er natuurlijk niet aan toe, want ik kan niet elke week / maand ziek zijn omdat ik ook nog een ander leven heb als ziek zijn. Weet u misschien wat er aan de hand kan zijn? Ik hoor graag van u! Groetjes, Shannon

  21. Ik ben nu 18 jaar oud en ben sinds kleins af aan heel veel ziek. Ik heb astma en ben dan ook vaak verkouden. Ik heb vorig jaar Pfeiffer gehad. Ik ben het helemaal zat. Elke verkoudheid, elke griep, ik doe altijd mee. Bovendien blijft het niet bij een verkoudheid, ik heb er meestal koorts bij. En soms groeit het uit tot longontsteking. Ik heb het altijd ijs- en ijskoud. En soms een opvlieger. Ik ben ook erg vaak moe. Mijn verkoudheden en griepjes duren veel langer dan gemiddeld, voordat deze zijn genezen. De dokter heeft er geen oorzaak voor. En ik zelf ook niet. Ik ben niet allergisch, eet gezond, sport veel en ben op gewicht.

    • Zijn je schildklierwaarden (TSH + FT4), vitamine D en vitamine B12 al eens gecontroleerd?

  22. Ik ben 17 jaar en ben de laatste tijd bijna elke dag ziek. Maar t gebeurt plotseling als ik wakker word ben ik helemaal vrolijk en dan kan t plotseling omslaan naar hoofdpijn, misselijk, duizelig, overgeven. Heb de laatste tijd ook heel veel honger. Wat kan dit zijn? De dokter gooit t op stress omdat ze niks kunnen vinden, maar dat geloof ik niet! Zo weinig energie als mij kan een mens niet hebben.

    • Is je bloed ook gecontroleerd op schildklierwaarden en ontstekingsparameters?

  23. Na jaren lang maar 40% gewerkt te hebben volgens contract werd het na mijn scheiding wel belangrijk om meer te gaan werken want er moest geld binnen komen… Die jaren daarvoor heb ik altijd vroege diensten gehad en de regelmaat was fijn voor mijn lijf die tien herstellende was van borstkanker wat 6 jaar geleden me overkwam… Maar goed, 1 juli begon ik fulltime maar ook wisseldiensten; vroeg, avond en nachten… Vanaf september ben ik nu al 4x achter elkaar ziek geweest… Eerst een streptokokkeninfectie, toen longontsteking, een fikse blaasontsteking en nu weer een heftige buikgriep… Ik word steeds vatbaarder… De energieke Jacq blijft zo niks van over, en ik maak me zorgen…

  24. Na een burn-out blijf ik dagelijks lichamelijke klachten houden. Moe, pijn in de borst, raar gevoel in mijn hoofd, slecht slapen, spiertrekkingen (restless legs), maar dan ook in mijn armen. Bloedonderzoek en hartfilmpjes en MRI van mijn hoofd wijzen niks uit. Maar mijn leven begint zo een beetje zinloos te worden. Inmiddels krijg ik overal pillen voor: oxazepam, 1x daags, setraline 2x daags, ropinirol 1x daags en Aerius voor allergie 1x daags. Ik sport 3x per week, cardio (vraag me niet hoe ik het blijf doen), eet gezond en let op mijn gewicht: 62 kg bij 1.69. Wandel met de hond, slik vitamine C en B12, niks helpt. Ik vraag mezelf af: of al die pillen mij niet aan het vergiftigen zijn, dat zij elkaar bijten, maar volgens de huisarts is dit niet zo. Ik word er niet suf van, was dat maar zo, dan zat ik niet de halve nacht op. Ik ben in therapie geweest, tevens ook 10 weken intern bij het U Center voor de burn-out en PTST, maar lichamelijk blijf ik zwak, ziek en misselijk. Ik wil daar vanaf, maar weet niet meer wat ik verder nog kan doen. Inmiddels zit ik al 1 jaar thuis en wil zo graag weer sterk worden. Wie weet raad?

    • Jan Willem Houtsma in Amstelveen kan goed helpen met deze klachten. Stuur veel mensen naar hem door met veel succes!

    • @Maria: Ik heb uit interesse Jan-Willems website bekeken, maar als ik het goed begrijp is J.W. Houtsma fysiotherapeut van beroep. Binnen dat vakgebied past hij ook acupunctuur toe, maar in welke hoedanigheid kan een dergelijke lichamelijke oefentherapeut in hemelsnaam uitkomst bieden bij psychische klachten als posttraumatisch stresssyndroom en een een burn-out?! Deze ‘doorverwijzing’ komt op mij dan ook een tikkeltje vreemd en commercieel wervend over… Het linkje achter m’n naam verwijst overigens naar een artikel over het tv-programma “Uitgedokterd” waarin Jan-Willem niet eens goed uit de bus komt…

  25. Hoi Paul, Ik ben aan het kwakkelen sinds ongeveer 2 jaar met mijn gezondheid. In de afgelopen 12 maanden ben ik 4-5 keer ziek geweest. En dan spreken we over een grieperig gevoel/koorts waarbij ik vooral veel slaap. Van de vermoeidheid heb ik overigens doorgaans deze twee jaar last. Het komt af en toe eens voor dat ik me echt uitgerust voel, maar niet zoals voorheen. December 2 jaar terug begon het eigenlijk: ik was onwijs moe en kon niets meer aan. De huisarts dacht in eerste instantie aan een burn-out. Vervolgens kwam ik er in februari achter dat ik een B12-deficiëntie heb. Reden onbekend: ik eet normaal en gezond en ben ook niet vegetarisch. Het is dus een verstoring in de opname. Echter, hiervoor krijg ik sindsdien prikken en inmiddels met een onderhoudsdosis met een interval van iedere 8 weken. Dit is dus inmiddels wel weer eens op peil. In de beginperiode ben ik ook voor enige tijd thuis geweest van werk. Nu heb ik sinds 1,5 jaar weer een baan waar ik fulltime werk, maar ik merk dat er toch nog iets niet goed zit qua gezondheid. Waarom zou ik anders zo vaak ziek zijn? Lusteloosheid, vermoeidheid, zere keel/keel ontstekingen zijn dingen die steeds terugkomen. Ook ben ik vaak duizelig, maar niet zo erg dat ik denk dat ik flauw ga vallen. Ik ben 24 jaar en hoor mij niet aldoor zo lamlendig te voelen. Ik wil me gewoon graag weer lekker voelen zoals voorheen. Algemeen bloedonderzoek wijst verder niets uit. Ik krijg vaak de vraag hoe mijn thuissituatie is of dat ik stress heb: ik zou niet weten waarvan. Ik heb een leuke lieve vriend sinds een paar maanden, wat alleen maar goed gaat, en m.b.t. werk: mijn huidige baan heeft bijna tot geen werkdruk. Ik loop overigens graag hard (2-3 maal in de week) en dat gaat prima als ik me ‘redelijk’ voel, wat doorgaans zo is maar dan nog voel ik me niet 100% lekker. Ik eet ook goed en gezond. Nu heb ik volgende week weer een afspraak bij mijn (nieuwe) huisarts, maar vrees ik dat er toch (weer) niets uit gaat komen. Want dat is afgelopen tijd niet anders geweest. Heb jij wellicht nog ideeën of iets waar nog niet aan gedacht is? Ik ben er inmiddels erg moedeloos van. :(

  26. Ik ben een vrouw van 33 en dit jaar echt om de maand iets gehad. Het begon in december met misselijkheidsklachten en verkoudheid, februari 3 weken last gehad van slapeloosheid, april buikgriep, juni verkouden, erge dorst, misselijkheid en moeheid, augustus diarree en nu de afgelopen 2 weken een virale infectie gehad. Ik ben wel iemand die snel stress en spanning ervaart, maar dit lijkt mij toch niets met spanning te maken hebben. Ik heb de laatste tijd weinig spanning ervaren. De huisarts kan niets vinden, bloed is onderzocht, schildklier is in orde. Ik eet gevarieerd en gezond. Ik beweeg alleen niet zo veel. Volgens de huisarts is er niets met mijn weerstand aan de hand en is het normaal om in deze frequentie iets te hebben, maar ik vind het niet normaal. Ik heb wel begin 2011 Pfeiffer gehad, dat benoem ik ook altijd tijdens mijn doktersbezoeken, maar dat kan het niet zijn zeggen ze dan. Ik maak mij zorgen over dat ik dit jaar om de maand ziek ben geweest. Vooral ook omdat de dokter niets lichamelijks kan vinden.

  27. Hallo allemaal, Mijn allereerste reactie op een forum… 9 jaar geleden was ik 33 en bleek ik Pfeiffer te hebben. Ik heb een aantal maanden met griepklachten en allergieklachten gelopen, pas later kwam naar voren dat ik nog een restant Pfeiffer in mijn bloed had. Door de jaren heen heb ik ermee leren omgaan, want bij mijn twee huisartsen ving ik vaak bot, omdat waarden niets verontrustende aangaven. Ik probeer gezond te leven, maar merk dat ik na 9 jaar nog steeds een slechte weerstand heb en snel een griep of verkoudheid opdoe. Wat ik hiermee wil aangeven, is dat je misschien nooit een oplossing/antwoord vindt als je je vaak ziek en/of doodmoe voelt. In veel gevallen moet je proberen met chronische ziekte of vermoeidheid te leren leven, want je kunt jezelf gek zoeken op het internet!

  28. Midden vorig jaar ben ik 3 weken goed ziek geweest. Ben positief getest op Pfeiffer. Nadat ik ‘hersteld’ ben ben ik elke maand wel een week goed ziek: verkouden, hoesten, keelpijn. Los hiervan kan ik ineens heel moe, zwak, misselijk, draaierig zijn. Ook veel pijn aan gewrichten en spieren. Meest vervelende zijn de kou-aanvallen. Ik heb het dan ijs en ijskoud, zonder koorts! Zelfs met 25 graden in de zomer. Ik heb een longfoto, buikecho bloedonderzoek alles gehad. De internist kan niets vinden. Ik ben slank, eet niet altijd voldoende fruit, maar verder gezond. Ben het zat!

    • De nasleep van Pfeiffer kan in bepaalde gevallen tot wel jaren duren. Moeheidsklachten zijn hier zeker een voorbeeld van, maar koudeaanvallen (koude rillingen, zweten?) zijn voor zover ik weer niet kenmerkend voor de nasleep van de ziekte van Pfeiffer, al komen deze klachten soms wel voor als het Epstein Barr-virus actief is. Ben je al ooit gecontroleerd op schildklierproblemen?

  29. Ik ben momenteel 26 jaar. Ik heb echt heeeel vaak een holte-ontstekingen gehad. Heb in het verleden wel Pfeiffer gehad, maar inmiddels is dat al meer dan 4 jaar inactief. Sinds die tijd heb ik alsnog hele rare ziektes gehad, gordelroos, krentenbaard, impetigo, virale infectie (ontstoken oren, ogen, neus), keelontstekingen (heeeel vaak), algehele vermoeidheid. Ik ben nu al 2 maanden ziek, ik vermoed een bijholteontsteking, maar kan nog net aan functioneren. Het begon bij overmatig hoesten en toen is het overgegaan op groen/gele slijm uit keel en neus en 1 doof oor. Ik ben ook al langs de huisarts geweest om mijn longen te onderzoeken want ik hoest nog steeds maar hieruit blijkt niets aan de hand. Heb ondertussen ook een bloedonderzoek laten doen naar mijn immuunsysteem hiervan krijg ik nog uitslag. Ik vind het echt gewoon bizar dat ik op zo’n jonge leeftijd elk jaar iets van een ontsteking/infectie heb. Ik sport 2x per week en eet gezond. Ik hoop dat mijn bloedonderzoek iets uitwijst. Maar wellicht heeft iemand anders dit ook gehad? of herkent iemand wat dit kan zijn?

  30. Ik ben in oktober 2014 ziek geworden en sindsdien ben ik op de sukkel. Ik ben nu heel vaak ziek. Zit al een paar maanden thuis omdat de dokter denkt dat ik een burnout heb, maar nu heeft hij mij toch doorgestuurd naar een specialist. Ik heb heel vaak een zeurende hoofdpijn en al 8 maanden een geruis vooraan in mijn hoofd. Voel mij ook vaak koortsig terwijl ik geen koorts heb. Nu ben ik al een week ziek en had ik wel 1 dag koorts. Ik eet gezond en ga sporten, maar ik heb de indruk dat ik na een inspanning nog sneller ziek ben. Sinds 8 maanden heb ik mij nog geen enkele dag meer goed gevoeld. Heel frustrerend omdat ze niet vonden wat mij zo ziek maakt.

  31. Hallo, ik ben 13 jaar en heb veel last van mijn gezondheid… ik voel me meestal zo’n 5 dagen redelijk en daarna weer ziek. Ik ben best vaak ziek thuis gebleven en ik ben er klaar mee…ik ben vaak duizelig, misselijk, slap, moe, hoofdsteken en vooral dat ik me gewoon heel raar voel. ik heb bij de dokter al 2 keer bloed laten prikken… ze zeiden dat er niks was behalve een beetje ijzer tekort. Ik heb naar mijn schildklier gevraagd en daar was ook niks mee zeiden ze. Ik moet hier wel bij vertellen dat ik een boston brace heb… want ik heb scoliose. dat is echt heel vervelend en daardoor is mijn ademhaling te hoog geworden. ik vraag me alleen af of dit te maken heeft met mijn zieke gevoel (ook nu weer). Misschien dat iemand hier iets anders weet wat het kan zijn… of tips heeft waardoor ik me fitter zou voelen… alvast bedankt! :)

  32. Hallo, Ik ben een vrouw van 21 jaar en ik ben heel snel ziek. Ik eet erg gezond, beweeg genoeg en ben op streefgewicht. Ook drink ik veel en slik ik elke dag vitamines. Ondanks dit alles pik ik alles op. Als er iemand in de omgeving hoest heb ik het de volgende dag. Ik ben wel allergisch voor stof en heb hooikoorts en heb daar ook medicijnen voor. Verder heb ik ook bijna altijd blaasontsteking ondanks dat ik veel drink en extra vitamine C en cranberry-tabletten inneem. Ik ben vooral vatbaar voor ziektes als ik last heb van stress, maar ik heb het idee dat het nu steeds vaker gebeurt. Wat kan ik hieraan doen?

    • Als je vatbaar bent voor virussen (griepvirussen en verkoudheidsvirussen) ligt dat meestal aan een verminderde weerstand. Je kunt met bepaalde voedingsmiddelen en supplementen je immuunsysteem versterken, maar slechts tot op zekere hoogte. Er zijn verschillende factoren die je immuunsysteem kunnen ondermijnen, waaronder chronische aandoeningen (waaronder allergieën) en bepaalde medicijnen (waaronder allergiemedicijnen). Ik beweer geenszins DAT je vaak ziek bent vanwege je allergieën en allergiemedicamenten, maar deze factoren kunnen wel een rol spelen. Een griepvirus of verkoudheidsvirus veroorzaakt immers een infectie als je het virus inademt, waardoor het in aanraking komt met je neusslijmvliezen en keelslijmvliezen. En deze slijmvliezen kunnen extra gevoelig en ontvankelijk worden voor virussen in geval van allergieën en allergiemedicamenten. Daarnaast worden allergische inhalatiereacties nog weleens aangezien voor verkoudheid of griep, vooral als de slijmvliezen van de luchtwegen opzwellen, waardoor ademhalingsproblemen en aanverwante symptomen optreden die zo kenmerkend zijn voor een verkoudheid. Ademhalingsallergieën (zoals pollenallergie, stofallergie, huisstofmijtallergie, schimmelallergie, huisdierenallergie etc.) kunnen -net als verkoudheidsvirussen en griepvirussen- zelfs bijholteontstekingen in de hand werken. Overigens zijn vitaminesupplementen niet per definitie raadzaam, vooral niet als het om multivitamines gaat waar ook macromineralen en sporenelementen in zitten. Vraag liever aan je huisarts of je een uitgebreide bloedwaardebepaling mag laten doen van je vitamines en mineralen om nutritionele tekorten (aan o.a. vitamine D, B-vitamines en ijzer) uit te sluiten. Dan kun je tenminste gericht tekorten aanvullen en hoef je niet op de gok supplementen in te nemen (die soms meer kwaad doen dan goed). Alles-in-één-multivitamines (van A tot Zink e.a.) kunnen namelijk voor overschotten aan bepaalde micronutriënten zorgen, waardoor automatisch tekorten ontstaan aan andere micronutriënten. En dat gaat weer ten koste van je immuunsysteem en lichamelijke weerstand. Heel veel sterkte & beterschap in ieder geval! Groeten, Paul

    • Hi Desiree, als je blaasontsteking hebt; geen antibiotica kuur nemen maar D-Mannose; dat helpt ook tegen blaasontsteking en is een natuurlijk suiker, dus helemaal niet slecht voor je. Werkt echter alleen als je een bepaald type blaasontsteking hebt dus niet bij alle soorten, maar dat is wel de meest voorkomende. Bijna niemand weet dat dit bestaat en dokters ook niet, maar het is echt superspul en 1000x beter dan cranberry pillen (het bevat hetzelfde stofje als cranberry, maar dan nog veel sterker). Ik hoop dat ik hier mensen mee kan helpen, antibiotica is erg slecht namelijk…

  33. Hallo, Ik word heel snel en vaak ziek. Ik kan me niet herinneren wanneer ik me laatst goed heb gevoeld. Er zijn tal van onderzoeken gedaan. Eerst bleek dat ik ijzertekort had, maar dat is nu al goed in orde. Ik heb Baxter K met ijzer gekregen etc. De hematoloog is ervan overtuigd dat alles in orde is. Twee weken geleden liet ik ook een gastroscopie doen en zelfs mijn longen werden onderzocht, maar alles is in orde. Toch begrijp ik niet waarom ik zo ben. Ik ben gisteren nog op straat flauwgevallen en ben ten einde raad. Ik weet niet bij welke specialist ik nog kan langsgaan. Wat moet ik doen?

    • Kun je misschien iets meer vertellen over de klachten en symptomen die je ervaart als je je “niet goed voelt”? Dus naast flauwvallen… Heb je bijvoorbeeld pijn op bepaalde locaties: hoofdpijn, hoge buikpijn, lage buikpijn, pijn op de borst, gewrichtspijnen, spierpijnen? Last van chronische vermoeidheid, huidklachten, aftakeling van tanden, nagels, haren, et cetera?

    • Misselijkheid met braakneigingen, vermoeidheid, hoofdpijn, koude buik en billen, koude zweet, duizeligheid en elke dag keelpijn (soms zo erg dat ik moeite heb met slikken). Bij het minste beweging krijg ik pijn op mijn borst. Als ik langer dan een uur rechtop sta, dan doet mijn linkerbeen zo zeer dat ik er niet op kan staan, maar het is niet echt pijn, het is net of er naaldjes in prikken. Zo zien mijn dagen eruit. Ik ben een studente, ik studeer voor filmregisseur. Het is echt lastig om me elke dag zo ellendig te voelen. Het vergt energie om de normaalste zaken te doen.

    • Deze gezondheidsproblemen overlappen grotendeels schildkliersymptomen. Er zou dan ook zomaar eens sprake kunnen zijn van een schildklierprobleem kunnen zijn. Zijn je schildklierwaarden al eens getest? Ik ben GEEN arts, maar het lijkt me niet onverstandig om hier eens met je huisarts over te praten.

    • Mijn schildklierwaarden zijn ook getest, er was geen probleem. Bedankt Paul voor de moeite. Ik denk dat ik het ga opgeven. Ik moet ermee leren leven want niemand kan me verder helpen. Nogmaals bedankt voor je reacties!

    • Zou je je schildklierwaarden voor de zekerheid willen toesturen? Ik ben eerlijk gezegd wel heel erg benieuwd…

  34. Hallo, Ik ben sinds paar weken depressief thuis, ook gebeurd er veel met mijn lichaam namelijk. Regelmatig moe voelen, veel slapen, niks leuk vinden, gauw geïrriteerd zijn, vaak koud hebben maar ook dagen waar ik erg warm hebben, grieperig, eten gaat goed maar vindt niks lekker en proef regelmatig de smaak niet. Begin dit jaar heb ik last van hoofdpijn en stekende oorpijn gehad, dit was een tijd weg gebleven maar is het weer terug, dit keer doet mijn oog bollen, bovenhoofd en voorhoofd ook regelmatig pijn. Het is allemaal te veel, ik weet er geen raad mee. Weet iemand anders wat dit zou moeten inhouden?

    • Heb je al eens gedacht aan een schildklieraandoening? Ik zou je willen aanraden om langs je huisarts te gaan en je TSH-waarde en FT4-waarde te laten controleren. En eventueel ook je vitamine D, vitamine B12 en ijzer. De klachten die je omschrijft, zijn logischerwijs niet voorbehouden aan je schildklier, maar opvallend is wel dat het allemaal MOGELIJKE schildklierklachten zijn. Heel veel sterkte en beterschap!

  35. Hoi, Kan iemand mij helpen of tips/advies geven? Ik ben al ongeveer 6 maanden 1 week ziek en dan 2 à 3 weken niet en dan weer 1 week. Ik moet dan hoesten, spugen, daarna zit mijn neus vol en moet ik niezen. Kriebelhoest en droge hoest, maar ook weer slijm ophoesten. Ik weet het niet meer. En ik heb last van astma, dus dat speelt nu ook wat mee. Ik ben al naar de huisarts geweest, maar die zegt dat het een verkoudheidje is. Maar is het mogelijk om dat zo lang achter elkaar en zo vaak te hebben met koorts!?

    • Ik ben GEEN arts, dus het is niet aan mij om je huisarts te bekritiseren… Toch vind ik de diagnose ‘verkoudheid’ in dit geval wel heel erg onwaarschijnlijk. De algemene consensus is namelijk dat een verkoudheid over het algemeen niet langer dan 1 week duurt. Meestal houdt een verkoudheid enkele dagen aan… De kans dat je meer dan 1 keer per maand een nieuw verkoudheidsvirus oploopt is sowieso al uiterst onwaarschijnlijk, maar de kans dat ieder van die “verkoudheidjes” een week aanhoudt, is nagenoeg nihil. De kans op een chronische sinusitis/bijholteontsteking of een inhalatie-allergie (hooikoorts, huisstofmijt, schimmels o.i.d.) lijkt me veel waarschijnlijker. Misschien is het een idee om je huisarts om een doorverwijzing te vragen naar een KNO-arts en/of allergoloog…

  36. Ik ben heel vaak en snel verkouden1 Verder heb ik ook vaak last van een droge hoest met een klein beetje slijm, waarbij de pijn uitstraalt naar mijn rug. Ben al een aantal keren langs de arts geweest en die heeft de afgelopen tijd een infectie in mijn keel gezien. De infectie lijkt inmiddels niet meer weg te gaan. Deze diagnose is inmiddels al 3 keer gesteld in 2 maanden.

    • Is er ook al eens naar je longen gekeken? Longonderzoek lijkt me in zo’n geval geen overbodige luxe.

    • Bedank voor uw reactie Paul. Ik ga sinds vier weken wekelijks naar mijn huisarts, hij heeft de door u genoemde controle al gedaan, alles schijnt goed te zijn. Ik snap het niet…

    • Heb je je bloeduitslagen op papier meegekregen? Ik hoor namelijk steeds vaker van mensen die van hun huisarts(assistent)(e) onterecht te horen hebben gekregen dat alle bloedwaardebepalingen ‘goed’ waren. Daarom raad ik aan om altijd een uitdraai mee te vragen van de bloedwaarden die zijn gemeten. Weet je misschien de exacte waarden van je TSH, FT4, vitamine D, vitamine B12 en ijzer? Ik ben heel erg benieuwd… In dit artikel over chronische vermoeidheid vind je wellicht meer aanknopingspunten voor de onderliggende oorzaak van je vermoeidheidsklachten en gezondheidsklachten. Nogmaals sterkte toegewenst!

  37. Hoi, Ik ben een meisje van 13 jaar en ben de laatste tijd echt heel erg vaak ziek (4 keer in 3 weken). Die dagen dat ik niet ziek ben, is mijn koorts helemaal weg. Zou iemand weten wat ik misschien heb? Of zit het gewoon tussen mijn oren? Alvast bedankt!

    • Kun je misschien iets meer vertellen over je veronderstelde ziekzijn? Waar heb je precies last van: hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid, duizeligheid, overgeven, ontlastingsproblemen, algehele mailaise?

    • Bedankt voor de snelle reactie! Als ik ziek ben heb ik vaak last van hoofdpijn, buikpijn, vermoeidheid en soms misselijkheid.

    • Beste Anne, Dit zijn allemaal zeer algemene klachten, dus zonder gedetailleerde informatie valt er weinig inhoudelijks over te melden. Ben je 1 enkele dag per keer ziek of meerdere dagen achtereenvolgens? Alleen ’s ochtends, alleen ’s avonds, na bepaalde activiteiten? Ontstaat de misselijkheid na het eten? Waar bevindt de buikpijn zich (bovenbuik/nabij maag of onderbuik/nabij darmen)? Treedt de buikpijn plotseling of geleidelijk aan op? Wordt ‘ie alsmaar erger en blijft ‘ie vervolgens constant of is het een aanvalsgewijze buikpijn, in de vorm van steken en/of verkrampingen? Hoe voelt de hoofdpijn: kloppend, knagend, snijdend? Wat voor soort hoofdpijn is het: spanningshoofdpijn, clusterhoofdpijn of migraine? Gebruik je medicijnen? In dat geval kan er namelijk ook nog sprake zijn van medicijn-geïnduceerde hoofdpijn… Bevindt de hoofdpijn zich aan 1 van beide kanten van je hoofd of is ‘ie gegeneraliseerd? Heb je ook verhoging of koorts en last van overmatig transpireren? En heb je te kampen met opgezette klieren, gezwollen keel- of neusslijmvliezen, keelpijn, hoesten, brandende of rode ogen, huidklachten, jeuk, overmatig haarverlies, slechte tanden of nagels, et cetera? En ontstaan er problemen (pijn, branderigheid, verstopping o.i.d.) bij het urineren of ontlasten? Mocht je je zorgen maken, ga dan alsjeblieft even langs de huisarts. Het is namelijk onverstandig om je druk te maken over veralgemeende gezondheidsproblemen; de stress die dit teweegbrengt kan in bepaalde gevallen namelijk op zichzelf al zorgen voor hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid en vermoeidheid. Hopelijk wordt je snel wat wijzer! Groeten, Paul

  38. Inmiddels heb ik al ruim 5 maanden de griep (als het überhaupt griep is). Ik voel me ieder jaar ongeveer 4 maanden van het jaar redelijk en NIEMAND weet wat het is.

    • Beste An, Een ongecompliceerde verkoudheid of griep lijkt me in jouw geval geen sprake… Ik weet niet welke symptomen je precies ervaart, maar een griepvirus of verkoudheidsvirus houdt nooit zolang aan. Griep komt meestal heel plotseling (of in ieder geval binnen enkele uren) opzetten. Een griep begint veelal met rillingen, koorts hoofdpijn en spierpijn en vormt een behoorlijke aanslag op je lijf. Meestal ben je vanwege een griep 2 tot 5 dagen volledig onder de pannen (door koorts en malaise), maar het kan tot 3 weken duren voordat je volledig hersteld bent van een griep. Een verkoudheid ontwikkelt zich doorgaans langzamer en gaat gepaard met mildere verschijnselen. Verkoudheid duurt gemiddeld tussen de 2 en 10 dagen en wordt vooral gekenmerkt door keelpijn, niezen, snotteren, verstopte neus en loopneus. Bij een verkoudheid komt de koorts zelden boven de 38,5 graden Celsius (°C); bij een griep loopt koorts al snel op tot 39 graden Celsius (°C) of zelfs hoger. Door een verkoudheid voel je je meestal enkele dagen ‘niet zo lekker’, door een griep voel je je enkele weken hondsberoerd, extreem ziek of zelfs ellendig. Al met al duurt een gewone, ongecompliceerde verkoudheid of griep zelden langer dan 3 weken en in ieder geval nooit 5 maanden. Een griepvirus of verkoudheidsvirus kan echter wel tot complicaties leiden, waaronder bijholteontstekingen. Bovendien leidt griep in relatief veel gevallen tot een keelontsteking (gekenmerkt door keelpijn) en zelfs longontsteking (gekenmerkt door pijn nabij de longen). Als het elk jaar dezelfde maanden zijn waarin je je ziek/grieperig voelt, dan lijken je gezondheidsklachten in ieder geval seizoensgebonden te zijn. Wellicht gerelateerd aan hooikoorts (gekenmerkt door ademhalingsklachten), allergische rhinitis (gekenmerkt door chronisch verstopte neus), schimmelallergie of een vitamine D-tekort door gebrek aan zonlicht (gekenmerkt door ‘winterdepressie’). Ik weet dus niet welke klachten je precies hebt en ook niet bij welke artsen je zoal bent geweest, maar dat je 5 maanden per jaar onverklaarbaar ziek bent en niemand de oorzaak kan achterhalen vind ik nogal schrijnend. Veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

  39. Hoi Sammy, Ik ben een man van 28 jaar, ik heb precies de zelfde problemen. Als ik op een dag de probleem weet dan geef ik het gelijk door en ik hoop als jij het op een dag weet geef a.u.b. door. M.v.g. Salih

  40. Ik ben al van baby af aan een ziekenhuiskindje… Ik krijg op een jaar tijd soms wel 8x de griep en heb voor heel m’n leven darm-, maag- en slokdarmontstekingen, zoals vandaag… Aan het begin van de dag ging het goed, totdat ik actief begon te bewegen. Momenteel lig ik in bed met enorme pijn aan m’n spieren, darmen en maag. Heb het zowel koud als warm en moet precies overgeven… Het spijtige aan alles: elke keer als ik zo ziek ben, denken ze natuurlijk op ’t werk dat ik weer overdrijf, gewoon omdat de dokters lichamelijk niets slechts vinden. Bloed volledig in orde, immuunsysteem is perfect, bloedplaatjes en al, en toch val ik om de 2 weken ziek. Dokters denken dat ik psychisch niet in orde ben wegens het verleden, maar ik zit echt vaak met gevoel dat het niks met m’n koppeke te maken heeft, maar ergens lichamelijk iets niet goed zit. Ook staat de rechterkant van mijn gezicht 2 mm lager. Het raarste is dat dokters zeggen dat hier niks verkeerd aan is, enkel dat ik denk van wel omdat ik enorm veel heupproblemen heb… Sporten, gezond eten en al helpt niet… Begin stillekes aan hopeloos te worden, heb schrik voor werk aan te nemen omdat ik te veel ziek val en je hierdoor alleen maar slechtere referenties krijgt. Misschien dat iemand van jullie dezelfde dingen heeft en weet wat het ongeveer zou kunnen zijn… Ik ben 21 jaar en lig elke week te wenen uit schrik dat ik nooit een deftige carrière kan opbouwen en dat is tegenwoordig enorm belangrijk. Ouders weten ook geen raad meer…

    • Het gaat veel te ver om aan de hand van dit verhaal exacte uitspraken te doen, maar als ik relatief blind mag gokken, zou mijn vermoeden uitgaan naar een probleem met de galblaas en/of de schildklier. Zijn je TSH en schildklierhormonen al eens gemeten? En heb je al eens een scan laten maken van de maagstreek? Ik ben overigens GEEN arts; ik probeer enkel mee te denken.

    • heb je misschien M.E.? Ik heb namelijk M.E. en mankeer van alles, ook nu heb ik al 3 maanden de griep. Helaas is er niemand die mij helpen kan. Inmiddels werkt het ook psychisch… Zeer veel sterkte!!!

    • Hee Sammy, Ik heb echt bijna hetzelfde, alleen ik moet niet overgeven, maar heb wel pijn, vaak griep en zo, en de dokters zeggen bij mij ook dat het niks lichamelijks is en dat het aan stres en m’m verleden ligt. Ik ga binnenkort gewoon maar naar het ziekenhuis om me te laten onderzoeken, misschien voor jou ook een idee… Hoop dat je er snel achterkomt wat het is!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.